Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ
  • [02] H ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [05] TO MHNYMA TOY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
  • [06] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [10] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Γ.Ε.
  • [11] ΣΕ 10ΕΤΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [12] ΠΕΝΙΧΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ
  • [13] ΑΠΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑ ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
  • [14] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΑΡΜΠΑΛΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [16] ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ
  • [18] ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ
  • [19] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ
  • [20] ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο Δ. ΔΕΣΠΟΣ
  • [21] ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΕΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ
  • [23] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ 3-0
  • [24] ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Α.
  • [25] Ο ΣΕΦΕΡ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [26] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΛΕΕΙ Η CIA
  • [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ
  • [28] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΥΝΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ
  • [31] Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ "ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
  • [32] "Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΕΛΓΙΝ" ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [33] ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ

  • [01] ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (11:42 UTC+2)

    Αντικείμενο συζήτησης σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων θα αποτελέσει το Κυπριακό σήμερα, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εντείνεται και στις Βρυξέλλες η αγωνία για την έκβαση των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.

    Την ίδια ώρα, η κυπριακή πολιτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απευθύνει το διάγγελμά του προς τους πολίτες. Προβλήματα, όμως, εμφανίζονται και ως προς τη συνοχή του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται και οι πιέσεις από την πλευρά του διεθνούς παράγοντα.

    Σήμερα, στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη συμβατότητα του Σχεδίου Ανάν με το κοινοτικό κεκτημένο και σχετική γνωμοδότηση θα τεθεί προς έγκριση από τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση της Διάσκεψης Δωρητών.

    Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Απριλίου θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. - Κύπρου, κατά την οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να εκπονηθεί ψήφισμα του Κοινοβουλίου για το Κυπριακό, που να περιλαμβάνει έκκληση προς τους Ελληνοκυπρίους να ψηφίσουν υπέρ της λύσης.

    ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ

    Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαψεύσθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει ή υπήρξε κάποια πρόθεση πρόσκλησης στη συζήτηση αυτή, του ιδίου του κ. Ανάν ή του κ. Nτε Σότο. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ στην Κύπρο, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Κοξ «προτίθεται» αλλά και ελπίζει να μπορέσει να μεταβεί στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», διχασμένη εμφανίζεται η ελληνοκυπριακή ηγεσία εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος θα προβεί απόψε σε διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, με το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα εκφράσει την αντίθεσή του στο Σχέδιο Ανάν.

    Αντίθετα, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ - του μεγαλύτερου κόμματος - αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να υποστηρίξει το «ναι». Ανάλογη στάση τηρεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός (το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα), ενώ υπέρ του «όχι» κλίνουν η ΕΔΕΚ, οι Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο διχασμός παρατηρείται και στο εσωτερικό των κομμάτων.

    Η ΑΘΗΝΑ

    Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε στην κυβερνητική επιτροπή ότι «η τελική κρίση και απόφαση ανήκει στον κυπριακό λαό και στην πολιτική του ηγεσία». Αντίθετα, σαφή θέση υπέρ της αποδοχής του Σχεδίου Ανάν πριν από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και πριν από τη δημοσιοποίηση της τοποθέτησης της κυβέρνησης θα λάβει το ΠΑΣΟΚ.

    Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, προέκυψε από τη χτεσινή σύσκεψη του προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου με την Άννα Διαμαντοπούλου και τους Ευ. Βενιζέλο, Ανδ. Λοβέρδο.

    Επί της ουσίας, η θέση του ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε ευρεία σύσκεψη του Ε.Γ., υπό τον Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και της Άννας Διαμαντοπούλου, της Βάσως Παπανδρέου, καθώς και των Χ. Παπουτσή, Θ. Πάγκαλου, Τ. Γιαννίτση, Ευ. Βενιζέλου, Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.

    Εάν δεν γίνουν αμέσως μετά σχετικές ανακοινώσεις, η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ θα γίνει γνωστή επισήμως και θα επικυρωθεί από κάποιο ανώτατο όργανο στις αρχές τις προσεχούς εβδομάδες. Εξ άλλου, ο κ. Γ. Παπανδρέου δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις για το εάν η τελική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ε.Γ., όπως είναι το πιθανότερο, ή από κάποιο ευρύτερο σώμα, όπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα ή το Εθνικό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών για το σκεπτικό της απόφασης.

    Ο ΑΛΒΑΡΟ NΤΕ ΣΟΤΟ

    Στην «προσεκτική μελέτη» του τελικού σχεδίου Ανάν, παρέπεμψε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του γεν. γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Άλβαρο Nτε Σότο, εκ των πρωταγωνιστών των διεργασιών της Λουκέρνης, αλλά και συνολικότερα των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσεως στο Κυπριακό.

    «Αν διαβάσουν προσεκτικά, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τις πρόνοιες του σχεδίου θα το αποδεχθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια κατεύθυνση και με περισσότερη σαφήνεια, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, σημείωνε πρόσφατα ότι στόχος όλων είναι να εργαστούν άπαντες πολύ σκληρά τις επόμενες εβδομάδες «για να ενθαρρύνουμε όλους τους Κυπρίους να κατανοήσουν τη συμφωνία».

    Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Τον τουρκικό απολογισμό του Σχεδίου Ανάν έκανε χτες και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερτογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ενώ αναφέρθηκε και στην «ύπαρξη κάποιων σημείων διαφωνίας» μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας ως προς την αξιολόγησή του.

    Όπως είπε, η Τουρκία δεν κατάφερε να πετύχει εξ ολοκλήρου τον στόχο της στο θέμα της μονιμοποίησης των παρεκκλίσεων, αλλά «πέτυχε τη διατήρηση της διζωνικότητας, την πολιτική ισότητα του ψευδοκράτους, την εθνική ενότητα του τουρκοκυπριακού λαού, την παρουσία της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», ενώ έκανε αναφορά στη σημασία της αναγωγής της τουρκικής γλώσσας σε γλώσσα της ΕΕ.

    Την ίδια στιγμή, το τουρκικό YΠΕΞ εκτιμά ότι, βάσει του Σχεδίου, οι Ελληνοκύπριοι δε θα μπορούν να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θέματα κατεχομένων περιουσιών, ενώ έχει σχεδιάσει σειρά ενεργειών για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι πουν «όχι».

    [02] H ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΟΤΙ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Άγκυρα, 7 Απριλίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Η Τουρκία δεσμεύτηκε ότι αποδέχεται το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν με έγγραφο που έστειλε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη . Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ» στο κείμενο αναφέρεται ότι εγκρίνεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ότι στην περίπτωση που το αποτέλεσμά του είναι θετικό θα τεθεί προς έγκριση στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Το κείμενο αυτό εστάλη κατόπιν σχετικού αιτήματος το οποίο υπέβαλε ο ΟΗΕ προς όλες τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες χώρες, μετά την παρουσίαση της τελικής μορφής του σχεδίου Ανάν. Οι απαντήσεις στο αίτημα του ΟΗΕ πρέπει να σταλούν μέχρι τις 9 Απριλίου.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Συνάντηση με αντικείμενο την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας είχαν σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως είχε μια συνηθισμένη συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό, την τρίτη μέσα σε διάστημα 10 ημερών, με αντικείμενο την προετοιμασία της Αθήνας ενόψει των Αγώνων. Τα θέματα είναι πολλά, η λειτουργία της πόλης σημαντική και χρειάζεται η στενότερη δυνατή συνεργασία, τόνισε η Δήμαρχος Αθηναίων.

    Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η Δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει τοποθετηθεί το σύνολο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και πρόσθεσε πως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα γνωρίζει ο κυπριακός λαός την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

    Το σύνολο των δηλώσεων που έκανε η κα Μπακογιάννη μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό έχουν ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί είχαμε σήμερα;

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Είχαμε μια συνηθισμένη συνάντηση εργασίας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τρίτη μέσα σε ένα διάστημα 10 ημερών.

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Όπως καταλαβαίνετε, η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς. Τα θέματα είναι πολλά, η λειτουργία της πόλης σημαντική και χρειάζεται, σας το έχω ξαναπεί, η στενότερη δυνατή συνεργασία.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

    ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Πιστεύω ότι στο σύνολό της η κυπριακή πολιτική ηγεσία μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει τοποθετηθεί. Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα γνωρίζει ο Κυπριακός λαός την άποψη του συνόλου και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

    [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ:ΠΟΛΥ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (12:15 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νικόλαος Γκαργκάνας.

    Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΝΔ για την ανάπτυξη της χώρας, για την απασχόληση, για την κοινωνική συνοχή, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που συνεπάγεται η υπάρχουσα κατάσταση.

    [05] TO MHNYMA TOY ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Τις ανθρωπολογικές προεκτάσεις της Αναστάσεως, ότι δηλαδή ο Χριστός χάρισε σε όλη την ανθρωπότητα τη δυνατότητα αθανασίας και αφθαρτότητας, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο μήνυμά του για την ανάσταση.

    «Η δική μας ανάσταση ως καρπός και συνέπεια της Αναστάσεως του Χριστού είναι για μας γεγονός πολυσήμαντο. Περιλαμβάνει μέσα του, αν το επιθυμούμε, τη βεβαιότητα της κατανίκησης του θανάτου, την επαναβεβαίωση των δικαιωμάτων μας στην κληρονομία της βασιλείας του Πατέρα μας Θεού, την εγγύηση της πατρικής κατά χάριν υιοθεσίας μας. Αλλά και στις καθημερινές μας ασχολίες η Ανάστασή μας με τον συμβολικό της χαρακτήρα προετοιμάζει τις αντοχές μας, ενισχύει τις συνειδήσεις μας, αναπτερώνει το ηθικό μας. Και οντολογικά μας χαρίζει ελπίδα, γαλήνη και ψύχραιμη θέαση των φαινομένων του κόσμου» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος.

    Καλεί δε τους Χριστιανούς να χαρούν τη χαρά της Αναστάσεως, να βιώσουν στο λειτουργικό χώρο της Εκκλησίας τις διαστάσεις της απελευθέρωσης από το φάσμα του θανάτου, από την απαξίωση του προσώπου μας.

    [06] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την αναφορά στις «μητέρες πατρίδες» «ρίχνει νερό στο μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών» στην Κύπρο, εξέφρασε το ΚΚΕ.

    «Στην ομιλία του για το σχέδιο Ανάν ο Γ. Παπανδρέου, πέρα από τα γνωστά και αναμενόμενα για το «ναι στο σχέδιο Ανάν», έκανε λόγο και για τις «μητέρες πατρίδες», όπως ονομάτισε την Ελλάδα και την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο. Πρόκειται για επανάληψη της σχετικής αναφοράς που κάνει ο Κ. Ανάν στο σχέδιό του, όπου επαναφέρει την αντίληψη περί «εθνικών κέντρων»! Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και όχι κράτος υπό ελληνοτουρκική κηδεμονία. Τέτοιες απόψεις και πρακτικές στοίχισαν και στοιχίζουν ακριβά στον κυπριακό λαό. Αποδείχνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου σκοπίμως «ξεχνάει» και τα δύο. Η παραπάνω τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ρίχνει νερό στον μύλο των διχοτομικών σχεδιασμών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (20:41 UTC+2)

    «Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε λάθος περίοδο για να κάνει αντιπολιτευτικές ασκήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για αυτό», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου για το Κυπριακό.

    «Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, θα πάρει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Πειραιάς, 7 Απριλίου 2004 (20:12 UTC+2)

    Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και ιδιαίτερα ενόψει της αυξημένης κίνησης λόγω Πάσχα, οι έλεγχοι της Νομαρχίας Πειραιά στην αγορά. Με εντολή του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα τη Μ. Τρίτη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής διενήργησε ελέγχους στην Κεντρική Αγορά του Πειραιά, κατά τους οποίους κατασχέθηκαν ως ακατάλληλα για κατανάλωση:

    - 25.850 κιλά κατεψυγμένο βόειο κρέας Αργεντινής

    - 60 κιλά προϊόντα ζωικής προέλευσης και 36 κιλά κατεψυγμένα αλιεύματα και νωπές γαλοπούλες σε Super Markets στον Πειραιά

    - 35 κιλά κατεψυγμένα τεμάχια κοτόπουλο σε κατάστημα στον Πειραιά

    Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας «οι υπηρεσίες διενεργούν καθημερινά ελέγχους, αλλά ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές περιόδους βρισκόμαστε συνεχώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα και να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων με στόχο πάντα την προστασία του καταναλωτικού κοινού».

    Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά τον περασμένο μήνα διενήργησε 535 ελέγχους σε καταστήματα τροφίμων ζωικής προέλευσης, εργαστήρια, σούπερ μάρκετ, ψυγεία, φυλακές της περιοχής Πειραιά, στην ΚΑΑ Ρέντη, στην Δημοτική Αγορά Πειραιά και στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά, όπου και κατασχέθηκαν:

    - 680 κιλά τυρί χαλούμι ως ακατάλληλα για κατανάλωση, λόγω κακών συνθηκών αποθήκευσης. Το προϊόν καταστράφηκε παρουσία αστυνομικών του Α.Τ. Ρέντη.

    - 400 κιλά κατεψυγμένο βόειο κρέας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ως ακατάλληλα για κατανάλωση και βρώση λόγω αλλαγής οργανοληπτικών χαρακτήρων. Το προϊόν καταστράφηκε στην χωματερή Άνω Λιοσίων.

    - 26 κιλά κατεψυγμένα αλιεύματα ως ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω ελλιπούς σήμανσης. Το προϊόν καταστράφηκε παρουσία του Α.T. Κορυδαλλού.

    - 12 κιλά διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης σε κατάστημα στον Πειραιά ως ακατάλληλα για κατανάλωση. Το προϊόν καταστράφηκε παρουσία του Α.Τ Β΄ Πειραιά.

    - 50 κιλά κοτόπουλο πανέ (Ιταλίας) σε δισκάκια σε Super Market στον Πειραιά, ως ακατάλληλα για κατανάλωση λόγω έλλειψης ενδείξεων.

    - 13.500 κιλά ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα (Ολλανδίας) ως ακατάλληλα προς κατανάλωση λόγω λήξης ορίου συντήρησης.

    - 382 κιλά παραπροϊόντα αμνοεριφίων, συκωταριές και έντερα σε Super Market της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και 11 κιλά παραπροϊόντα κρέατος σε κρεοπωλείο, ως ακατάλληλα για κατανάλωση.

    - 20 κιλά κοτόπουλο πανέ (Ιταλίας) και 21 κιλά κατεψυγμένα αλιεύματα σε Super Markets στον Πειραιά, ως ακατάλληλα για κατανάλωση.

    Επίσης δεσμεύτηκαν:

    - 20 εμπρόσθια τεταρτημόρια νωπού κρέατος βοοειδών Γαλλίας, βάρους 1600 κιλών, για την αφαίρεση των υλικών ειδικού κινδύνου σε εγκεκριμένο εργαστήριο, σύμφωνα με ό,τι ισχύει από Κοινοτικής πλευράς για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια.

    - 240 κιλά νωπό βόειο κρέας στην ΟΚΑΑ Ρέντη λόγω παρουσίας υλικού υψηλού κινδύνου και οδηγήθηκαν σε εγκεκριμένο εργαστήριο για την αφαίρεση του υλικού αυτού.

    - Τέλος μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων καταστράφηκαν 5.614 κιλά διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης σε ψυγεία και 16.000 κιλά νωπά αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα Πειραιά.

    - Έγινε μία μηνυτήρια αναφορά στη Δημοτική Αγορά Πειραιά σε ιχθυοπωλείο για παραπλάνηση καταναλωτή.

    Ειδικότερα, ενόψει του Πάσχα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Πειραιά εφιστά την προσοχή εμπόρων και καταναλωτών στην τήρηση των παρακάτω όρων υγιεινής προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του καταναλωτικού κοινού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι:

    - Η σήμανση των εριφίων πρέπει να πραγματοποιείται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι σφραγίδες που τίθενται να είναι ευανάγνωστες.

    - Σφάγια ζώων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικά σφαγεία, φέρουν σφραγίδες χρώματος Ε133 λαμπρού κυανού και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ»

    - Σφάγια ζώων που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εσφάγησαν σε ελληνικά σφαγεία, φέρουν σφραγίδες χρώματος Ε155 καστανού και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της τρίτης χώρας γέννησης.

    - Σφάγια ζώων που γεννήθηκαν σε χώρα της ΕΕ και εσφάγησαν σε ελληνικά σφαγεία, φέρουν σφραγίδες χρώματος Ε133 λαμπρού κυανού και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

    - Όλες οι παρτίδες σφαγίων ζώων πρέπει να συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα από την Κτηνιατρική Νομοθεσία έγγραφα (πιστοποιητικά, τιμολόγια, CMR, κατά περίπτωση).

    Τέλος, η Νομαρχία Πειραιά, με επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς επανέλαβε τα μέτρα, που θα μειώσουν τα προβλήματα στην αγορά του Ρέντη μέχρι την κατασκευή της νέας σύγχρονης αγοράς :

    1. Ο περιβάλλων χώρος της κρεαταγοράς να χαρακτηριστεί απαγορευμένος για την κίνηση και είσοδο μη εγκεκριμένων οχημάτων μεταφοράς κρεάτων (κανονικά έπρεπε να είναι περιφραγμένος και ελεγχόμενος με ξεχωριστή πύλη εισόδου και εξόδου).

    2. Να υλοποιηθεί σχέδιο συνεχούς ελέγχου και αστυνόμευσης από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Υπόψη ότι η συνδρομή της αστυνομίας προβλέπεται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

    3. Επικουρικά να οριστούν ειδικές ομάδες ελέγχου από τον ΟΚΑΑ για τη νόμιμη και προβλεπόμενη διακίνηση των οχημάτων και για την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Mυτιλήνη, 7 Απριλίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Υπεγράφη το πρωί η σύμβαση Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Αρης Χατζηκομνηνός και η Αγλαϊα Αρχοντίδου, υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση, με την οποία ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία του έργου της συνέχισης των δικτύων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου.

    Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης, αφού όπως είπε «μετά από 15 μήνες διαρκών αγώνων για την διεκδίκηση του αυτονόητου, φτάσαμε σήμερα να υπογράψουμε την σύμβαση, με την Αρχαιολογία για το έργο της συνέχισης των δικτύων του Βιολογικού, σκοπός της οποίας είναι η συνεργασία του Δήμου με την

    Αρχαιολογία για τις ανασκαφικές έρευνες στα πλαίσια του έργου».

    [10] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Ι.Γ.Ε.

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (19:47 UTC+2)

    Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββα Τσιτουρίδη ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.).

    Πρόεδρος ορίσθηκε ο Πέτρος Πολίτης, Πολιτικός Μηχανικός, Αντιπρόεδρος η Αλεξάνδρα Βλάχου, Αρχιτέκτων Χωροτάκτης Πολεοδόμος, με αναπληρωτή της τον, Γεώργιο Σπαρτιώτη, Υποναύαρχο ε.α.

    Νέα τακτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών ορίζονται οι Ιωάννης Χρονόπουλος, Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Σωτήρη Βυλλιώτη, Επιστημονικό συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και Αλέξανδρος Κρυσταλλίδης, Δικηγόρο, με αναπληρώτριά του την κα Ξένια Αμανίτου, Δικηγόρο.

    [11] ΣΕ 10ΕΤΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Σε δεκαετές στρατηγικό σχέδιο δράσης για τον ελληνικό τουρισμό προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε τουριστικούς φορείς, με τους οποίους πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΤ.

    Παράλληλα ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο στους τομείς της διαφήμισης, της εκπαίδευσης και της λειτουργίας των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

    Εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, θα ακολουθηθούν πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ωφελειών από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην προβολή της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

    Οι κινήσεις αυτές, όπως διευκρίνισε, περιλαμβάνουν την έναρξη άμεσου προγράμματος διαφήμισης, καθώς και την αναμόρφωση του επικοινωνιακού σήματος που θα προβληθεί στο εξωτερικό, με στόχο τους τουρίστες που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα επισκεφθούν την Ελλάδα τη φετινή χρονιά.

    Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με συναρμοδιότητες φορέων στον τουρισμό.

    Τέλος, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί ένας νέος ενιαίος και ολοκληρωμένος νόμος, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αλλαγών στον ελληνικό τουρισμό και πρόσθεσε ότι στις αρχές Μαϊου θα παραδοθεί και η νέα πρόταση για την οργάνωση λειτουργίας του υπουργείου.

    [12] ΠΕΝΙΧΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΛΟΓΩ ΠΑΣΧΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Μέχρι τη Σοφοκλέους έφθασε ο ούριος άνεμος που έπνεε σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές και ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), λαμβάνοντας ώθηση, τόσο από την αύξηση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά, όσο και σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας, τερμάτισε τη συνεδρίαση με μικρή άνοδο, κατά 0,16% και διαμορφώθηκε στις 2.419,61 μονάδες.

    Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός χρηματιστηριακό δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν έπεσε στιγμή κάτω από το φράγμα των 2.400 μονάδων, ενώ προβληματισμό δημιουργεί η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα.

    Στα χαρακτηριστικά της σημερινής, άνευρης συνεδρίασης του ΧΑ, περιλαμβάνονται το στενό εύρος διακύμανσης για το γενικό δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ των 2.407,07 και 2.426,18 μονάδων, οι διακυμάνσεις του, ο ιδιαίτερα υποτονικός τζίρος, εν όψει και των εορτών του Πάσχα, αλλά και το θετικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    Ευεργετικά στην πορεία της αγοράς, εκτιμάται πως επέδρασε η δήλωση του προέδρου του ΧΑ, Παναγιώτη Αλεξάκη στο ΑΠΕ, ότι η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική και διεθνώς ανταγωνιστική, με σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

    Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία του κεντρικού αποθετηρίου για τη διάρθρωση των επενδύσεων στην αγορά του ΧΑ, ο κ. Αλεξάκης επισήμανε ότι δείχνουν τη συνέχιση της αυξητικής τάσης των ξένων τοποθετήσεων στην κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Αλεξάκης πρόσθεσε, επίσης ότι η σημερινή σειρά στοιχείων του αποθετηρίου δείχνει πως η συμβολή των αλλοδαπών επενδυτών στον ημερήσιο τζίρο του Χρηματιστηρίου είναι πολύ σημαντική. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, κατά το μήνα Μάρτιο, το 41,3% του μέσου ημερήσιου τζίρου έγινε από ξένους επενδυτές.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Ιδιαίτερα υποτονικός, όπως προαναφέρθηκε, ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ποσό των 85,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 7.513.503,50 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Θετικό, πάντως, ήταν σήμερα το ισοζύγιο των υπό μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με τον αριθμό εκείνων που υποχώρησαν να περιορίζεται σε 105, έναντι 165 ανοδικών και 127 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών ΕΙΚΟΝΑ-ΗΧΟΣ (+13,04%), COMPUCON (+11,36%) και της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+10,14%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των ΣΩΛ/ΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (-11,65%) και του ΟΜΙΛΟΥ ΙΝΤΕΑΛ (-11,11%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Ο Mid 40 της μέσης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο (+0,38%), ακολουθούμενος από το Small Cap 80 της μικρής (+0,19%) και το FTSE/ASE 140 (+0,18%), που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης, ενώ κέρδη 0,15% σημείωσε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips.

    Ικανοποιητική ήταν και η πορεία που ακολούθησαν και οι δύο δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο, πάντως, να τρέχει με βραδύτερο ρυθμό, σε σύγκριση με τον δεύτερο.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε οριακά κατά 0,16% και τα κέρδη του οφείλονται στην άνοδο των μετοχών των ΚΥΠΡΟΥ (+3,57%), ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ (+1,68%), ΓΕΝΙΚΗ (+1,16%) και ΕΓΝΑΤΙΑ (+1,03%). Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των EFG (-1,16%) και ASPIS (-1,07%).

    Κέρδη της τάξης του 0,60% κατέγραψε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ (+1,05%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Θετική ήταν και εικόνα που παρουσίασαν οι κλαδικοί κι επιμέρους δείκτες, καθώς η «πλάστιγγα» έγειρε καθαρά προς την πλευρά των ανοδικών. Άλλωστε πτωτικά κινήθηκαν μόνον οι 6 από τους συνολικά 22, ενώ ο κλάδος των μη μεταλλικών ορυκτών και τσιμέντων δεν παρουσίασε καμία ποσοστιαία μεταβολή.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση εμφάνισε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου (-1,14%), γεγονός που ήταν αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ (-5,56%), MICROLAND (-5,41%) και της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (-2,97%).

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι δείκτες των ασφαλειών (-0,97%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,35%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,27%), των επενδύσεων (-0,19%) και των κατασκευαστικών (-0,02%).

    Στον αντίποδα, τα σημαντικότερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε εκείνος των διυλιστηρίων (+2,05%), εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων στη μετοχή της MOTOR OIL (+3,60%), αλλά και των ΕΛΠΕ (+1,42%). Στην ανοδική του πορεία τον ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (+1,93%) και της κλωστοϋφαντουργίας (+1,37%).

    Επίσης, ενισχύθηκε ο κλάδος της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (+0,91%), καθώς και οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων και της παράλληλης αγοράς (αμφότεροι +0,65%), των βασικών μετάλλων (+0,62%), των τροφίμων και ποτών (+0,49%), των βιομηχανιών (+0,28%) και του χονδρικού εμπορίου (+0,24%). Μικρή άνοδο της τάξης του 0,14% σημείωσε ο δείκτης των συμμετοχών.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα εξακολουθήσει να κινείται χωρίς σαφή κατεύθυνση, διατυπώνουν οι αναλυτές, αφού όπως υποστηρίζουν ο όγκος συναλλαγών παραμένει χαμηλός και περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δε θα πρέπει να αποκλειστούν.

    Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης των τιμών σε μετοχές της περιφέρειας, ενώ τα θετικά σχόλια για τις ελληνικές τράπεζες συμβάλουν, τόσο στη γενικότερη βελτίωση του κλίματος, όσο και ειδικότερα στην ανάπτυξη του κλάδου.

    Σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές των ΑΧΕ, οι επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑ είναι υπαρκτές. Όμως, όπως υποστηρίζουν, οι επενδυτές εξακολουθούν να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Επαναλαμβάνουν δε ότι όσο ο όγκος συναλλαγών παραμένει χαμηλός, η αγορά θα παραμένει ευάλωτη.

    Κοινή συνιστώσα των προβλέψεών τους αποτελεί η εκτίμηση ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά θα εξακολουθήσει να δέχεται επιρροές από την πορεία των διεθνών αγορών, ενώ τονίζουν πως εν όψει των εορτών του Πάσχα, το συναλλακτικό ενδιαφέρον θα παραμένει υποτονικό.

    [13] ΑΠΟ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑ ΛΟΓΩ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (16:54 UTC+2)

    Από την επόμενη Τρίτη 13 Απριλίου θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που δρομολογούνται στους χρηματιστηριακούς δείκτες στη Σοφοκλέους, λόγω της μεταφοράς τριών μετοχών από τον χρονισμό μακράς διάρκειας σε εκείνον της βραχείας.

    Συγκεκριμένα, οι μετοχές των εταιριών ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, ALFA ALFA ENERGY Α.Β.Ε.Ε. και MEDICON ΕΛΛΑΣ ΑΕ θα διαγραφούν από τους κλαδικούς δείκτες όπου συμμετέχουν και θα αντικατασταθούν από ισάριθμες άλλες

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι αλλαγές που θα ισχύσουν είναι οι εξής:

    -Η μετοχή «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΕΙΑ (ΚΑ)» διαγράφεται από τον Δείκτη Κλωστοϋφαντουργίας και αντικαθίσταται από τη μετοχή «ΜΑΞΙΜ - ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε. (ΚΑ)».

    -Η μετοχή «MEDICON ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΚΟ)» διαγράφεται από τον Δείκτη Χονδρικού Εμπορίου και αντικαθίσταται από τη μετοχή «ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε. (ΚΟ)».

    -Η μετοχή «ALFA ALFA ENERGY Α.Β.Ε.Ε. (ΚΑ)» διαγράφεται από τον Βιομηχανικό Δείκτη και αντικαθίσταται από τη μετοχή «ΦΙΕΡΑΤΕΞ ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ Α.Ε. (ΚΟ)».

    -Η μετοχή «ALFA ALFA ENERGY Α.Β.Ε.Ε. (ΚΑ)» διαγράφεται από τον Δείκτη Μη Μεταλλικών Ορυκτών και Τσιμέντων χωρίς την άμεση αντικατάσταση της από άλλη μετοχή.

    Οι αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 8ης Απριλίου 2004. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα μετά το Πάσχα έχουν οριστεί ως επίσημες αργίες, ουσιαστικά θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Απριλίου.

    [14] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (16:46 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθούν μεταβολές στην ελληνική τραπεζική αγορά το τρέχον έτος, διατύπωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, αφού όπως διευκρίνισε είναι άλλες οι προτεραιότητες στην οικονομία για το 2004, αλλά και επειδή όπως τόνισε, προέχει στις παρούσες συνθήκες η περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών οργανισμών και της κερδοφορίας τους.

    Υπό το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, όπως διευκρίνισε σήμερα ο κ. Σάλλας στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, "είναι δύσκολο να δημιουργηθούν πρόσθετες οικονομίες κλίμακας μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές πιστωτικών ιδρυμάτων".

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Τράπεζα Πειραιώς, ο πρόεδρός της τόνισε ότι επιλογή της διοίκησης είναι να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου της, στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στο εξωτερικό, στη βελτίωση της κερδοφορίας της και στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

    Αυτές είναι οι προτεραιότητες του ομίλου όπως υπογράμμισε ο κ. Σάλλας, προσθέτοντας ότι "για αυτή την περίοδο και δεν μας αφορά οποιoδήποτε θέμα εξαγοράς ή συγχώνευσης με άλλον τραπεζικό όμιλο".

    ΜΕΡΙΣΜΑ

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,30 ευρώ για την οικονομική χρήση του 2003 αποφάσισαν στη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης οι μέτοχοι της Πειραιώς, το οποίο είναι αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από αύριο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος, η καταβολή του οποίου θα αρχίσει στις 5 Μαΐου 2004. Με βάση τη μέση τιμή κλεισίματος της μετοχής το 2003, η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4,4%, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από την τρέχουσα απόδοση οποιασδήποτε μορφής παραδοσιακών τοποθετήσεων.

    ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Αναφερόμενος στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της τράπεζας για το 2004, αυτοί αφορούν κατά τον κ. Σάλλα, τη δημιουργία 25 νέων καταστημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν το δίκτυο κυρίως στο νομό Αττικής.

    Τα καινούργια καταστήματα, σε συνδυασμό με τα 80 άλλα νέα καταστήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία τετραετία, θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων της τράπεζας. Η στελέχωση του δικτύου θα γίνει κατά βάση με εσωτερική μετακίνηση προσωπικού από τις κεντρικές διευθύνσεις προς τα καταστήματα. Κύριος στόχος παραμένει, και το 2004, η συγκράτηση του κόστους λειτουργίας.

    Στη λιανική τραπεζική η τράπεζα επιδιώκει τη διεύρυνση του μεριδίου της στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, όπου υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

    Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκεται η αύξηση της παρουσίας της τράπεζας, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων προϊόντων και της επιμήκυνσης της διάρκειας των χρηματοδοτήσεων.

    Η αναπτυξιακή πολιτική στις νέες αγορές επικεντρώνεται στην ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στις χώρες της Βαλκανικής. Ο Όμιλος έχει αποφασίσει να διευρύνει την παρουσία του στις υπό ανάπτυξη αυτές χώρες, με τουλάχιστον 20 νέα καταστήματα μέσα στο 2004.

    Στις αγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων και του bankassurance, εκτιμάται ότι με τα δύο κοινά επιχειρηματικά σχήματα της Πειραιώς με τον Όμιλο ING, θα έλθουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μέσα στο τρέχον έτος.

    Εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης το σύνολο των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο, θα είναι έτοιμο προς εκμετάλλευση από το 2005.

    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003

    Στο περασμένο έτος, ο Όμιλος Πειραιώς προχώρησε στην εξαγορά και απορρόφηση της Interbank NY, μέσω της θυγατρικής Marathon Banking Corporation, ενισχύοντας την παρουσία του Ομίλου στην αγορά της Νέας Υόρκης.

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις που είχαν ξεκινήσει το προηγούμενο έτος και, συγκεκριμένα, η συγχώνευση της Τράπεζας Πειραιώς με την ΕΤΒΑbank, η συγχώνευση της Πειραιώς Leasing με την ΕΤΒΑ Leasing και η συγχώνευση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με την Πειραιώς Επενδυτική.

    Επίσης, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς πέτυχε σημαντική ανάπτυξη σε όλα τα βασικά του μεγέθη. Δημιουργήθηκαν 23 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και 11 στο εξωτερικό.

    Το ενεργητικό του Ομίλου αναδιαρθρώθηκε με κατεύθυνση την ενίσχυση των περισσότερο αποδοτικών του στοιχείων και διαμορφώθηκε σε 14.735 εκατ ευρώ. Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 17,6% και έφθασαν τα 10.681 εκατ ευρώ, από 9.083 εκατ ευρώ το 2002. Οι καταθέσεις και τα ομόλογα από πελάτες διαμορφώθηκαν σε 9.145 εκατ ευρώ έναντι 7.873 εκατ ευρώ το 2002, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 16,2%. Το σύνολο των ενοποιημένων ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 1.342 εκατ ευρώ το 2003, με τα αναλογούντα στους μετόχους κεφάλαια να ανέρχονται σε 1.016 εκατ ευρώ, έναντι 609 εκατ ευρώ το 2002.

    Παράλληλα με την ανάπτυξη των μεγεθών, επιτεύχθηκε και μία σημαντική «ποιοτική» βελτίωση των εσόδων του Ομίλου. Συγκεκριμένα:

    - Βελτιώθηκε το καθαρό περιθώριο τόκων, ως προς τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού, από 2,61% σε 2,88%.

    - Οι καθαρές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 23,7%, κυρίως μέσω της διεύρυνσης των εσόδων από εμπορικές εργασίες.

    - Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,2%, ενώ η αύξηση των δαπανών λειτουργίας συγκρατήθηκε σε ποσοστό μόλις 4,7%.

    - Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ακόμη ο δείκτης «Κόστος προς Έσοδα», ο οποίος διαμορφώθηκε στο 63,1%, έναντι 69,4% το προηγούμενο έτος.

    - Η κερδοφορία του Ομίλου βελτιώθηκε επίσης σημαντικά, κατά ποσοστό αύξησης 43,4%, ενώ χωρίς τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων και τα έκτακτα η αύξηση έφθασε στο 75,8%.

    - Αυτό είχε σαν συνέπεια η αποδοτικότητα κεφαλαίων (ROE) μετά από φόρους να φθάσει στο 12,5% από 11,1% πέρυσι και αυτό, παρά τη σημαντική αύξηση των ιδίων κεφαλαίων λόγω της απορρόφησης της ΕΤΒΑ. Η αποδοτικότητα ενεργητικού (ROA) μετά από φόρους ανήλθε στο 0,84% από 0,55% πέρυσι.

    - Ας σημειωθεί επίσης, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα (10,84%), αποτελούμενος μόνο από βασικά κεφάλαια (Tier I).

    Το 2003, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 165,0 εκατ ευρώ έναντι 115,1 εκατ ευρώ το 2002, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 43,4%. Τα μετά από φόρους κέρδη του Ομίλου που αναλογούν στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, διαμορφώθηκαν σε 101,5 εκατ ευρώ έναντι 66,2 εκατ ευρώ το 2002, αυξημένα κατά 53,3%.

    Η ενίσχυση της κερδοφορίας κατά το 2003 οφείλεται στη σημαντική βελτίωση των καθαρών εσόδων, τα οποία αυξήθηκαν με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό από τις δαπάνες λειτουργίας. Η βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου από εμπορικές τραπεζικές εργασίες, η οποία αποτελεί μόνιμη πηγή εσόδων, έχει δημιουργήσει μία σταθερή βάση για περαιτέρω ενίσχυση των αποτελεσμάτων στο μέλλον.

    Η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, αποφάσισε τέλος την ενεργοποίηση νέου προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών και εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την έκδοση ομολογιακών δανείων (EMTN πρόγραμμα).

    [15] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΚΑΡΜΠΑΛΑ ΖΗΤΑΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σόφια, 7 Απριλίου 2004 (20:16 UTC+2)

    Ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή της Καρμπάλα ζητήθηκε σήμερα επίσημα από τη βουλγαρική κυβέρνηση, λίγο αφότου στην περιοχή της πόλης αυτής ένας Βούλγαρος οδηγός αυτοκινητοπομπής σκοτώθηκε και τρεις συμπατριώτες του τραυματίστηκαν.

    Ταυτόχρονα, υπενθυμίστηκε ότι η βουλγαρική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένη ώστε να μπορεί να αντεπεξέρχεται σε ένοπλες συγκρούσεις, μετέδωσε το πρακτορείο ΒΤΑ.

    Οι τρεις Βούλγαροι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια περιπολίας που έκαναν στην Καρμπάλα.

    [16] ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2004 (19:35 UTC+2)

    Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι, σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσκληθεί στην υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Επιτροπής αναφέρει ότι έχουν γίνει επαφές με την κυβέρνηση προς τον σκοπό αυτό και ότι η επίσημη πρόσκληση θα δοθεί σύντομα.

    Στη διάσκεψη θα συμμετέχουν 100-150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Η προγραμματισθείσα για σήμερα έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, για έγκριση του νομοσχεδίου για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για έγκριση ή απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν, αναβλήθηκε με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων.

    Η νέα σύνοδος της Ολομέλειας του Σώματος έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στις 16:00 το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί πρόταση νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

    Στη σύσκεψη του Προέδρου της Βουλής με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων ηγέρθησαν ενστάσεις για το κατά πόσον ήταν σωστή η διαδικασία να κατατεθεί από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ

    Βουκουρέστι, 7 Απριλίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Οι βρετανικές αρχές ξεκινούν, από την ερχόμενη Τρίτη στις 13 Απριλίου τις χορηγήσεις βίζας σε Ρουμάνους και Βούλγαρους πολίτες, που έχουν διακοπεί από την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στο Βουκουρέστι, Κουίντον Κουέιλ.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης διευκρίνισε ότι θα γίνονται εκδόσεις βίζας εκτός από περιπτώσεις που αφορούν στην διαμονή στη Βρετανία για εργασία, οι τελευταίες θα επαναληφθούν όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν όντως περιπτώσεις χορήγησης βίζας με πλαστά έγγραφα.

    Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το Λονδίνο παγώνει προσωρινά τις εκδόσεις βίζας για Ρουμάνους και Βούλγαρους μετά από αποκαλύψεις για χορηγήσεις βίζας με πλαστά χαρτιά.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Βουκουρέστι, 7 Απριλίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Μιρτσέα Γκεοάνα δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να εκδίδει κανονικά βίζες για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους πολίτες.

    Σημειώνεται ότι το Λονδίνο προχώρησε πριν από μία εβδομάδα σε πάγωμα των εκδόσεων βίζας στους πολίτες αυτών των χωρών μετά από ανακάλυψη περιπτώσεων χορήγησης βίζας με πλαστά έγγραφα.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗ Ο Δ. ΔΕΣΠΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Το μεσημέρι κατέθεσε στον αθλητικό δικαστή ο παίκτης του Μακεδονικού, Δημήτρης Δέσπος αναφορικά για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Σημειώνεται ότι ο παίκτης κατηγορείται, για αυξημένες τιμές τεστοστερόνης στο αίμα του κατά τη διάρκεια ελέγχου που έγινε μετά το τέλος αγώνα πρωταθλήματος.

    Η ετυμηγορία του αθλητικού δικαστή αναμένεται μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που αυτή είναι αρνητική θα υπάρχει προσφυγή από τον αθλητή στο ΑΣΕΑΔ. Αμέσως μετά το τέλος της απολογίας (

    [21] ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών θα αναχωρήσει στις 13 Απριλίου για το Μέτσοβο και θα παραμείνει εκεί για την προετοιμασία της μέχρι τις 24 Απριλίου. Στις 28, 29 και 30 Απριλίου θα δώσει φιλικά παιχνίδια με την Αυστραλία και στις 6, 7 και 8 Μαϊου με την Κούβα.

    Στις 14 Μαϊου θα μεταβεί στην πόλη Κουόπιο της Φιλανδίας όπου θα διεξαχθούν τα παιχνίδια του προκριματικού ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2005. Στον όμιλο συμμετέχουν η Φιλανδία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ελλάδα.

    Το πρόγραμμα είναι:

    14 Μαϊου: Ελλάδα Βουγαρία

    15 Μαϊου: Ελλάδα Βέλγιο

    16 Μαϊου: Ελλάδα - Φιλανδία

    Στις 4 Ιουνίου τέλος θα ξεκινήσουν οι αγώνες του World League και το πρόγραμμα της Εθνικής έχει ως εξής:

    4-6 Ιουνίου: Ελλάδα Βραζιλία (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας)

    11-13 Ιουνίου: Ελλάδα Πορτογαλία (Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας)

    18-20 Ιουνίου: Ισπανία Ελλάδα

    25-27 Ιουνίου: Βραζιλία Ελλάδα

    2-4 Ιουλίου: Πορτογαλία Ελλάδα

    9-11 Ιουλίου: Ελλάδα Ισπανία (Πάτρα).

    [22] ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΕΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της έναρξης της Ολυμπιακής προετοιμασίας της εθνικής ομάδας βόλεϊ γυναικών, ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Νικολάκης δήλωσε ότι οι παίκτριές του είναι ετοιμοπόλεμες χωρίς να αποκλείονται μικρές αλλαγές.

    «Θεωρώ ότι είναι οι πιο ετοιμοπόλεμες χωρίς να αποκλείονται μικρές αλλαγές μετά τους Αγώνες πρόκρισης του Ευρωπαϊκού. Η χρονιά είναι μεγάλη ως προς τις υποχρεώσεις και τους στόχους οι οποίοι είναι η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό του 2005 και βεβαίως το μεγάλο ραντεβού της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Έχει καταρτιστεί πλήρως το πρόγραμμα έως την Ολυμπιάδα ενώ ήδη έχουμε εικόνα των αθλητριών με τις Ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις του τελευταίου μήνα», τόνισε ο κ. Νικολάκης.

    Η δεκαοκτάδα της εθνικής απαρτίζεται από τις: Μεμετζή Ελένη, Σαπαρέφσκα Φιντάνκα, Γκαραγκούνη Μαρία, Χατζηνικολάου Μαρία, Σάκκουλα Χαρίκλεια, Γκαραγκούνη Νίκη, Φραγκιαδάκη Ελένη, Ιορδανίδου Σοφία, Παπάζογλου Βασιλική, Τζανακάκη Γεωργία, Βλάχου Ιωάννα, Προνιάδου Ζάννα, Καφετζάκη Φωτεινή, Δίρβα Βάια, Μυλωνά Ξανθή, Χατζηνίκου Ελευθερία, Κιόση Ελένη, Παρασκάκη Γεωργία.

    [23] ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην Καστοριά, στον α' ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος, την ομώνυμη ομάδα με 3-0 και η ρεβάνς που θα γίνει στις 21 Απριλίου στο γήπεδο της Ριζούπολης έχει πλέον διαδικαστικό χαρακτήρα.

    Τα γκολ πέτυχαν στο 15' ο Γεωργάτος, τέσσερα λεπτά αργότερα ο Χούτος ανέβασε το δείκτη του σκορ (2-0), ενώ το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 77' με τον Κούζμπα.

    Διαιτητής ήταν ο κ. Ταπατζής του συνδέσμου Θράκης.

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Γ. Σημαιοφορίδης): Συμεωνίδης, Σέχου, Νικολάου, Καλαφάτης, Καρκαλέτσης (80' Τζιότζης), Παντελιάδης (31' Σκιαντρόπουλος), Καστανιώτης, Τζιόκας, Ευθυμιάδης (67' Τρούπκος), Λαζαρίδης, Σουλτανίδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ν. Αλέφαντος): Γιάννου, Βενετίδης, Τζόρτζεβιτς, Καρεμπέ, Χούτος (46' Γεωργιάδης), Καφές (40' Μαυρογεννίδης), Κούζμπα, Πάντος, Ανατολάκης, Βάλλας (46' Κωστούλας), Γεωργάτος.

    [24] ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ.Γ.Α.

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (17:57 UTC+2)

    Με ενέργειες του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ένα ποσό για να τακτοποιηθούν υποχρεώσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που εκκρεμούσαν από το 2003 και τις αρχές του 2004.

    Ήδη εκταμιεύτηκε ποσό 8.054.894 Ευρώ με το οποίο καλύπτονται οι παρακάτω υποχρεώσεις:

    Για την εξόφληση των τακτικών επιχορηγήσεων του 2003 των ομοσπονδιών, 2.387.035 Ευρώ.

    Προκαταβολές των επιχορηγήσεων του έτους 2004 για τις ομοσπονδίες μη Ολυμπιακών Αθλημάτων, 1.039.028 Ευρώ.

    Προκαταβολές προς τα Εθνικά Γυμναστήρια 2.895.740 Ευρώ. Για την πληρωμή των καθηγητών Φυσικής Αγωγής, που απασχολούνται σε ιδρύματα, φυλακές, κλπ, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2004, 450.000 Ευρώ.

    Για μισθούς και δώρο Πάσχα των εργαζομένων σε Σ.Ε.Φ. και Ο.Α.Κ.Α., δίδονται αντίστοιχα 400.000 και 500.000 Ευρώ.

    Για την εξόφληση υποχρεώσεων των σχολών προπονητών, διαφόρων αθλημάτων, οι οποίες λειτούργησαν μέσα στο έτος 2003, ποσόν 313.080 Ευρώ. Επίσης, ποσόν 63.961 Ευρώ δίδεται ως τακτική επιχορήγηση του 2004 στην Ελληνική Ομοσπονδία κωφών και 6.050 Ευρώ για πριμ αθλητών του 2002.

    [25] Ο ΣΕΦΕΡ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 7 Απριλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ έφτασε απόψε στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη, την οποία πραγματοποιεί μερικές ημέρες μετά τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας προς ανατολάς, κυρίως με τρεις χώρες της Βαλτικής.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός αύριο από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [26] ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΛΕΕΙ Η CIA

    Ουάσιγκτον, 7 Απριλίου 2004 (20:20 UTC+2)

    "Πιθανώς" αυθεντικό είναι το πρόσφατο ηχογραφημένο μήνυμα του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA). "Μετά την εξέταση του μηνύματος Ζαρκάουϊ, η CIA διαπίστωσε ότι είναι πιθανώς αυτός", δήλωσε στο Ρόυτερς ο ίδιος.

    Η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα καλεί τους μαχητές να εντείνουν τις επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και στους σιίτες ''συνεργάτες'' τους.

    [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ

    Ουάσιγκτον, 7 Απριλίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε τις ''ωμότητες'' που διαπράττονται στην περιοχή Νταρφούρ στο Σουδάν και κάλεσε τις αρχές του Χαρτούμ να δώσουν ''αμέσως'' τέλος στις πρακτικές αυτές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι νέες μάχες στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ταραγμένη ιστορία αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση του Σουδάν θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις ωμότητες που διαπράττονται από τοπικές πολιτοφυλακές κατά του αυτόχθονος πληθυσμού και να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή'', σημειώνει ο Μπους σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρόφορντ του Τέξας όπου έχει πάει για τις διακοπές του Πάσχα.

    Οι μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες στο Νταρφούρ έχουν προκαλέσει από το Φεβρουάριο του 2003 το θάνατο 10.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εντός του Σουδάν 670.000 ανθρώπων, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    [28] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΥΝΙΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Βαγδάτη, 7 Απριλίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Η επιτροπή των σουνιτών κληρικών ανακοίνωσε στη Βαγδάτη σήμερα ότι διακόπτεται κάθε επαφή με τον ΟΗΕ, εφόσον θα πολιορκείται από τις στρατιωτικές δυνάμεις του συνασπισμού η πόλη Φαλούτζα και θα γίνονται εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Αναστέλλεται κάθε επαφή με τον ΟΗΕ εφόσον ο διεθνής Oργανισμός δεν έχει καταδικάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πλήττουν τον λαό του Ιράκ σε πολυάριθμες πόλεις", δήλωσε ο γγ της επιτροπής αυτής, Χάρεθ αλ Ντάρι.

    Ο ίδιος ζήτησε ειδική παρέμβαση ώστε να αρθεί η πολιορκία της ιερής για τους κληρικούς πόλης Φαλούτζα, αλλά και άλλων πόλεων στο Ιράκ.

    [29] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Απριλίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες μέσα και στα περίχωρα της πόλης Φαλούτζα μεταξύ Αμερικανικών δυνάμεων και ένοπλων σουνιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στις συγκρούσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, μετέδωσε το ΒΒC.

    Αξιωματικός των Αμερικανών πεζοναυτών είπε ότι οι δυνάμεις του βομβάρδισαν ένα τζαμί στην πόλη και σκότωσαν περίπου 40 αντάρτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα αμερικανικά στρατεύματα έβαλαν κατά του τεμένους από ένα μαχητικό αεροσκάφος. ''Θέλαμε να σκοτώσουμε αυτούς που βρίσκονταν μέσα'' στο τζαμί, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μπρέναν Μπιρν.

    Οι μάχες όμως συνεχίζονται και στην γειτονική πόλη Ραμαντί όπου της Τρίτη 12 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην πιο πολύνεκρο για τους Αμερικανούς επεισόδιο μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Στην πόλη Χαβίτζα, κοντά στο Κιρκούκ, στα βόρεια της χώρας, 8 Ιρακινοί σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της αμερικανικής επιχείρησης στην Φαλούτζα.

    ''Προς το τέλος της διαδήλωσης που κατήγγειλε 'τις σφαγές του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα', ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αμερικανών στρατιωτών και εκείνοι ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλοι 12'', δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Σαράντα έξι Ιρακινοί, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν και γύρω στους 100 τραυματίστηκαν από χθες το βράδυ στη Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης, στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και μαχητών της ιρακινής αντίστασης, σύμφωνα με νέο απολογισμό των νοσοκομειακών αρχών.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα ελικόπτερά του εβλήθη από ελαφρά πυρά βόρεια της Βαγδάτης, αλλά κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια και δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Η προσγείωση έγινε κοντά στην Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης στις 14.00 (ώρα Ελλάδος).

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα όταν το οχημά του χτυπήθηκε απο μια ρουκέτα έξω απο ένα αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, αναφέρει επίσης σε ανακοινωσή του ο αμερικανικός στρατός. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επίθεση έγινε στην αλλαγή βάρδιας των ανδρών της 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας στο αστυνομικό τμήμα.

    Ο σημερινός θάνατος ανεβάζει σε 15 τον αριθμό των στρατιωτών των ΗΠΑ και της Συμμαχίας που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ τις τελευταίες δύο μέρες, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

    Μάχες με σιίτες

    Εν τω μεταξύ ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι θα συντρίψει τις ένοπλες ομάδες των σιιτών που πρόσκεινται στον μουσουλμάνο κληρικό Μοκτάντα Σαντρ.

    Ο στρατηγός Μαρκ Κίμιτ υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις του θα επιτεθούν και θα διαλύσουν την παραστρατιωτική οργάνωση Στρατός του Μαχντί .

    Ο στρατηγός Κίμιτ κάλεσε τον Μοκτάντα Σαντρ να παραδοθεί για να αποτραπεί «περισσότερη αιματοχυσία».

    Στο μεταξύ ο Σαντρ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία ζητεί η εξουσία στο Ιράκ να μεταβιβαστεί ''στους έντιμους ανθρώπους'' και όχι σε ''εκείνους που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις''.

    Ο Σαντρ καλεί ''τον αμερικανικό λαό να σταθεί στο πλευρό του ιρακινού λαού που καταπιέζεται από τους ηγέτες και τον κατοχικό στρατό και να βοηθήσει ώστε η εξουσία να μεταβιβαστεί στους έντιμους Ιρακινούς''.

    Τα ουκρανικά στρατεύματα αποχώρησαν σήμερα την αυγή από την πόλη Κουτ, 180 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ύστερα από σφοδρές μάχες με τους ενόπλους υποστηρικτές του εξτρεμιστή σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος ελέγχει πλέον την πόλη, αναφέρει ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας από το Κίεβο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας οι μάχες διήρκεσαν περίπου ένα 24ωρο και στοίχισαν τη ζωή δεκάδων από την πλευρά των Ιρακινών και ενός στρατιώτη από τις τάξεις των Ουκρανών.

    Στην Καρμπάλα την ιερή πόλη των σιιτών 8 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αυτών και 5 Ιρανοί.

    Πολωνοί στρατιώτες σκότωσαν τον επικεφαλής του γραφείου του ριζοσπάστη ιρακινού σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα Σαντρ στην Κερμπάλα, στη διάρκεια συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ραχμάν Μασάουι δήλωσε στο Ρόυτερς ότι ο Μουρτάντα Μουσάουι, ο οποίος διηύθυνε το γραφείο του Σαντρ στην Κερμπάλα, σκοτώθηκε σε μάχη με πολωνικά στρατεύματα στο κέντρο της πόλης.

    [30] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Πέφτουμε έξω, αν φανταζόμαστε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν κάτι το ιδεατό, έναν «ατσαλάκωτο» αθλητικό παράδεισο, όπου οι νέοι επιδίδονταν στην ευγενή άμιλλα, έχοντας αναπτύξει αρμονικά το σώμα και το νου, για να κερδίσουν ένα κλαδί ελιάς.

    Η αλήθεια είναι ότι έχουν και εδώ όλα τα στοιχεία της συμπεριφοράς, που διέπουν άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες: ευγένεια, ήθος, πολιτισμό, αλλά και ματαιοδοξία , απληστία, δωροδοκία, απάτη, φθόνο.

    Αυτό συμπεραίνουν στο βιβλίο τους «ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Οι αθέατες πλευρές» (εκδόσεις Σαββάλας) οι Ελένη Νικολαϊδου και Χρήστος Κάτσικας, έχοντας κάνει φιλολογική έρευνα στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τα οποία φωτίζουν τα παρασκήνια.

    Ακόμη, τα κείμενα αυτά προσφέρουν μια πλούσια ''σοδειά'' των αθέατων πλευρών των Ολυμπιακών αγώνων, όπως περιπτώσεις πολιτικής εκμετάλλευσης της νίκης είτε από μεριά κρατών και ηγεμόνων είτε από τη μεριά αθλητών, παράνομες πολιτογραφήσεις αθλητών, δωροδοκίες και χρηματισμό, παραβιάσεις των κανονισμών, εξαπατήσεις των Ελλανοδικών, έντονη βία, νίκες χωρίς συμμετοχή, χρησιμοποίηση της Ολυμπίας και των αγώνων, για τη νομιμοποίηση παρανόμων πράξεων ηγεμόνων, σφαγών και κατακτητικών ενεργειών.

    Ιδού μερικά ιστορικά παραδείγματα, που αφορούν σε:

    Α) Παράνομες πολιτογραφήσεις ξένων αθλητών

    Αρκετές ελληνικές πόλεις και ηγεμόνες, για να εξασφαλίσουν Ολυμπιακές νίκες, δεν δίσταζαν να εξαγοράσουν αθλητές από άλλες πόλεις και να τους εμφανίσουν ως δικούς τους πολίτες. Ιδιαίτερα οι τύραννοι Ελληνικών πόλεων της Σικελίας πρωταγωνιστούσαν στις περισσότερες συναλλαγές αυτού του τύπου, με κύριο στόχο την προβολή και την ανάδειξή τους. Από την άλλη, αρκετοί αθλητές προκειμένου να κερδίσουν χρήματα, παραχωρούσαν σε άλλες πόλεις την εκπροσώπηση της νίκης τους. Π.χ. ο Σωτάδης από την Κρήτη αναγορεύτηκε το 384 π.Χ. στην 99η Ολυμπιάδα, νικητής στο Δόλιχο δρόμο. Στην επομένη όμως, 100η Ολυμπιάδα το 380 π.Χ., παίρνοντας χρήματα από τους Εφέσιους αγωνίστηκε ως Εφέσιος και κέρδισε την πρώτη θέση στο Δόλιχο δρόμο. Σύμφωνα με τον Παυσανία, η στάση του αυτή τιμωρήθηκε από τους συμπατριώτες του Κρήτες με εξορία.

    Β) Δωροδοκία - χρηματισμός

    Στην πορεία των Ολυμπιακών αγώνων παρουσιάστηκαν κρούσματα δωροδοκίας.

    Μερικοί αθλητές, προκειμένου να στεφθούν νικητές, δεν δίσταζαν να δωροδοκήσουν τους αντιπάλους τους, παραβαίνοντας έτσι τον όρκο τους. Από τα στοιχεία, που αντλήθηκαν από τα έργα των Παυσανία, Φιλόστρατου, Πλούταρχου κ.ά., φαίνεται καθαρά ότι η δωροδοκία και ο χρηματισμός δεν αφορούσε μόνο κάποιους αθλητές, αλλά και ορισμένους προπονητές, καθώς και Ελλανοδίκες. Π.χ. κατά την 178η Ολυμπιάδα του 368 π.Χ. κατασκευάστηκαν άλλες δυο Ζάνες (χάλκινα αγάλματα του Δία) από το πρόστιμο, που επέβαλαν οι Ελλανοδίκες σε δυο Ρόδιους αθλητές. Οι δυο αθλητές συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω - όπως λέει ο Παυσανίας- ο Εύδηλος να δωροδοκείται από τον Φιλόστρατο στο αγώνισμα της πάλης.

    Σημειώνεται ότι στην είσοδο της αρχαίας Ολυμπίας υπήρχαν κάποιες Ζάνες. Η κατασκευή τους έγινε με χρήματα, που εισέπρατταν οι Ελλανοδίκες μετά από πρόστιμα, που επέβαλαν για διάφορες παρανομίες.

    Δεν είναι καθόλου τυχαία η τοποθέτηση των Ζανών, λίγο πριν από την είσοδο των αθλητών στο Στάδιο. Επρόκειτο για μια τελευταία υπενθύμιση σε όσους είχαν στο νου τους να κάνουν κάποια παραβίαση.

    Γ) Προσπάθειες εξαπάτησης

    Σύμφωνα με τον Μιχάλη Τιβέριο, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε αρχαίες παραστάσεις παγκρατίου εικονίζονται αθλητές, που επιχειρούν να δαγκώσουν τους αντιπάλους τους ή να τους βγάλουν το μάτι.

    Ακόμη, καταγράφονται προσπάθειες ψεύτικης δήλωσης, για την ηλικία των αθλητών, προκειμένου να υπάρχει πλεονέκτημα στον αγώνα.

    Δ) Πίσω από το δάφνινο στεφάνι

    Ο κότινος δηλ., αυτό το απλό στεφάνι αγριελιάς, ήταν πράγματι το βραβείο κάθε νικητή, που προσφέρονταν από τους διοργανωτές. Αυτό ήταν λοιπόν και το κίνητρο; Μόνο αυτό;

    Μόλις ο Ελλανοδίκης έθετε τον κότινο στο κεφάλι του νικητή, οι όροι και οι συνθήκες ζωής του άλλαζαν, ανάλογα και με τη σπουδαιότητα της πόλης, που καταγόταν και στην οποία χάριζε τη νίκη του.

    Οι πηγές, που αφορούν στους Ολυμπιακούς αγώνες, επισημαίνουν ότι τον Ολυμπιονίκη περίμενε ισόβια σίτιση με δημόσια δαπάνη, τιμές και αναγνώριση ίση με τους κυριότερους στρατιωτικούς ή ευεργέτες της πόλης.

    Εξίσου σημαντική ήταν και η φορολογική απαλλαγή, που του παρεχόταν.

    Ο Σόλων, πιστεύοντας ότι ο Αθηναίος Ολυμπιονίκης ήταν ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην αίγλη της πόλης, θέσπισε το έπαθλο των πεντακοσίων δραχμών, τεράστιο για την εποχή ποσόν. Ο Δίων ο Χρυσόστομος αναφέρει πιο μεγάλα ποσά από τις άλλες πόλεις. Μιλάει για το ποσό των πέντε ταλάντων. Αστρονομική αμοιβή, αν σκεφτούμε ότι η αξία του αττικού

    ταλάντου ανερχόταν σε 6.000 δραχμές.

    Κ. Κούτρα

    [31] Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ "ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΘΥΡΩΝ" ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Το μήνυμα των αλλαγών στον τομέα του πολιτισμού, που θα ερμηνευτεί όχι μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση του συνολικού θεσμικού πλαισίου και τις εξορθολογισμένες δράσεις, έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε πριν μία εβδομάδα με πολιτιστικούς φορείς της πόλης.

    Ο υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστο Ζαχόπουλο, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά προβληματισμένος μετά τις επαφές που είχε σήμερα με τις διοικήσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Μουσείου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά και με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

    «Είμαι αυστηρά προβληματισμένος, και αυτό έχει φανεί σε όλες μου τις δηλώσεις. Σε όλα τα επίπεδα υπάρχει ένας προβληματισμός, και αυτό είναι το ζητούμενο. Όταν ο πολιτισμός και η παιδεία αναγορεύονται σε επίπεδο πολιτικής ως το κύριο όχημα που θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στη νέα εποχή, αυτό δείχνει και την εικόνα των πολιτικών μεταβολών στο επίπεδο του πολιτισμού. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα αναζητήσουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα το πετύχουμε» είπε.

    Ο κ.Τατούλης ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα αυτών που θα αντικαταστήσουν τα παραιτηθέντα Διοικητικά Συμβούλια ή εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων και διευκρίνισε ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν θα στηρίζονται στη λογική της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών» με βασικό κριτήριο επιλογής την έκφραση όλης της κοινωνίας και τη συμμετοχή ισχυρών προσωπικοτήτων.

    «Ασφαλώς θα αλλάξουν πρόσωπα. Μία νέα πολιτική παρέμβαση απαιτεί αλλαγή ακόμη και στα πρόσωπα που υπάρχουν στους θεσμούς. Υπάρχει σχεδιασμός στο ΥΠΠΟ, δεν κάνουμε πρόχειρα πράγματα. Η επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός ήταν ένα συμβολικό γεγονός πολιτικής σημασίας. Επισκεφθήκαμε μία περιοχή όπου, ενώ υπήρχε η αντίληψη ότι πολλά έγιναν τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά, η ανταπόκρισή τους στην κοινωνία δεν ήταν αναμενόμενη» είπε και πρόσθεσε: «Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για αλλαγές σε πρόσωπα, που προέκυψαν από παραιτήσεις, ωστόσο θα μπούνε σε μία άλλη λογική. Η δική μας πολιτική είναι πολιτική ανοιχτών θυρών. Οι κομματικοί και πολιτικοί φίλοι δεν θα είναι το απαραίτητο στοιχείο για αυτή την πολιτική. Βασικό στοιχείο για την επιλογή μας θα είναι η έκφραση και συμμετοχή όλης της κοινωνίας και οι ισχυρές προσωπικότητες».

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει βαρύτητα στη βελτίωση του συνολικού θεσμικού πλαισίου για τον πολιτισμό, έτσι ώστε να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις για ορθολογικές και επιτυχημένες δράσεις. «Ολοι υπάρχουμε για να υπηρετούμε μία ανάγκη, με σεβασμό στα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων πολιτών. Αυτό εμείς θα το κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο σύγχρονο πολιτισμό. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση συγκεκριμένων νομοθετικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, που αποτελεί την εικόνα της κοινωνίας. Οι ανταλλαγές απόψεων με όλους τους θεσμούς είναι ωφέλιμες γιατί μας εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας και μας δίνουν καινούργια πράγματα για να δούμε ακριβώς πως θα πρέπει ουσιαστικά να ισχυροποιήσουμε τους θεσμούς, να τους ανανεώσουμε, να τους δώσουμε νέα δυναμική» τόνισε.

    Ο κ.Τατούλης επανέλαβε ότι πεποίθηση της νέας ηγεσίας είναι πως ο πολιτισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποκλεισμούς, με πολιτικούς φίλους και με στόχο τα προσωπικά και κομματικά οφέλη, αντίθετα, αποτελεί μία ανοιχτή διαδικασία που θέλει συμμέτοχους όλους τους πολίτες.

    «Αυτό που μπορούμε εμείς να καταθέσουμε είναι ότι πλέον το υπουργείο Πολιτισμού στη χώρα μας αλλάζει κατεύθυνση, ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους Ελληνες πολίτες που είναι δημιουργοί ή αποδέκτες αυτών των αγαθών του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός των ελίτ, των πεφωτισμένων δεν οδηγεί πουθενά. Η Θεσσαλονίκη, μία κοινωνία με τη δική της κοινωνιολογική εξέλιξη συνιστά το παράδειγμα. Η Θεσσαλονίκη μας προτρέπει όλους ότι η νέα προσπάθεια θα πρέπει να κινηθεί με αυστηρότητα στις ανοιχτές πόρτες σε όλους τους πολίτες» κατέληξε.

    Ο υφυπουργός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, μετά τις συναντήσεις που είχαν στη Θεσσαλονίκη, αναχώρησαν για το Αγιον Ορος, όπου από κοινού με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης (με την ιδιότητα του εποπτεύοντος του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) θα ενημερωθούν μεταξύ άλλων και για την πρόσφατη πυρκαγιά στη Μονή Χιλανδαρίου. Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και το Ιεροκοινοτικό Μέγαρο στις Καρυές και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου.

    [32] "Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΕΛΓΙΝ" ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (09:51 UTC+2)

    «Αντικείμενα και διάφορα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του ζωγράφου Μπάρι Φέλντμαν που θα εγκαινιαστεί στις 20 Απριλίου, στις 6.30 το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαϊου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει κατασκευές εμπνευσμένες κυρίως από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια και άλλα θέματα της κλασσικής αρχαιότητας. Επίκεντρο, ωστόσο, αποτελεί η κατασκευή με τίτλο «Η Ερωμένη του Λόρδου Έλγιν", που είναι αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη και περιλαμβάνει ένα μοναδικό καυστικό σχόλιο στο ανοιχτό θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

    O Μπάρι Φέλντμαν (Barry Feldman) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σπoύδασε ιστορία τέχνης στο Κολέγιο Σουάρθμορ (Swarthmore College). Kατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Κέιπ Μπρέτον της Νέας Σκοτίας βραβεύτηκε με την υποτροφία "Canada Council Arts Grant for Painting". Το 1989 έρχεται στη Θεσσαλονίκη και πρωτοστατεί το 1992 στην ίδρυση της γκαλερί «Αμάλγαμα - πρωτοβουλία καλλιτεχνών». Το 1996 δημιούργησε το S. Doute Museum of Not Art. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και στο Κέιπ Μπρέτον. Έργα του έχουν εκτεθεί στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Ελλάδα.

    [33] ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Η μόνιμη έκθεση των Αριστουργημάτων της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη θα επαναλειτουργήσει στους εκθεσιακούς χώρους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μονής Λαζαριστών, από την Παρασκευή 30 Απριλίου μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται περίπου 120 έργα (πίνακες ζωγραφικής, κολλάζ, σχέδια, κατασκευές) των δεκαετιών 1900 - 1930, πολλά από τα οποία δεν είχαν έως τώρα παρουσιαστεί στο κοινό.

    Πρόκειται για έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (Kazimir Malevich, Aleksandr Rodchenko, Liubov Popova, Olga Rozanova, Ivan Kliun, Pavel Filonov, Alexandra Exter, Nadezhda Udal3tsova, Solomon Nikritin κ.ά.) που αποτέλεσαν σταθμό στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

    Η έκθεση θα είναι εμπλουτισμένη από αρχειακό υλικό (επιστολές, χειρόγραφα, κάρτες, αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις) καθώς και με βίντεο προβολές που αναφέρονται στη Συλλογή Κωστάκη και στη συγκεκριμένη καλλιτεχνική περίοδο.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή τις ώρες 10.00 18.00 και η γενική είσοδος είναι 3 ευρώ, μαθητικά φοιτητικά 1,5 ευρώ και ομαδικές επισκέψεις 1 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 April 2004 - 18:14:04 UTC