Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΤΡΑΜΕΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ FBI ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ Ο.Α.
  • [03] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [04] ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ Ο ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ ΤΟΥ
  • [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ
  • [07] ΟΣΒΑΛΝΤ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
  • [08] "WASHINGTON POST": ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ
  • [09] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ
  • [11] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
  • [13] NEEΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [14] ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ
  • [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΕΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ
  • [16] ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [18] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η "ΟΛΙΣΘΗΣΗ" ΤΟΥ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
  • [21] ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [22] ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
  • [23] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΕΝ ΣΟΥΙ-ΜΠΙΑΝ
  • [25] ΟΓΚΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [26] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [27] Ο ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
  • [28] ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
  • [29] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] «ΕΛΑ ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ ... ΦΟΛΒΙΛ»
  • [31] ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] ΤΕΤΡΑΜΕΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ

    Λουκέρνη, 27 Μαρτίου 2004 (14:16 UTC+2)

    Εφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος θα έχει συσκέψεις με τους συνεργάτες του προκειμένου να ενημερωθεί για όσα συνέβησαν μέχρι το πρωί.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρώην Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, θα παρακαθίσει σήμερα σε γεύμα που παραθέτουν τα Ηνωμένα Εθνη στο Μπούργκενστοκ, στο οποίο θα παρακαθίσουν επίσης ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στο γεύμα αυτό ο κ. Μολυβιάτης αναμένεται να έχει σύντομη συνομιλία με τον κ. Γκιουλ για τις χθεσινές του δηλώσεις κατά τις οποίες τόνισε ότι χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του χθες από τις Βρυξέλλες κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των αποκλίσεων κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «τις μεταβατικές περιόδους μπορεί να τις δει κανείς με άλλο μάτι».

    Στο γεύμα, ο κ. Ταλάτ θα συνοδεύεται από το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Τη Δευτέρα θα φτάσει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν συνοδευόμενος από το Λέοπολντ Μάουρερ και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες της νομικής υπηρεσίας της Ενωσης.

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμανλής αναμένεται να φθάσει στο Μπούργκενστοκ αύριο το απόγευμα και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ FBI ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ Ο.Α.

    Ουάσιγκτον, 26 Μαρτίου 2004 (22:17 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος έκανε λόγο για ύπαρξη κινδύνου τρομοκρατικού χτυπήματος στη διάρκεια των Αγώνων.

    Ο διευθυντής του FBI είπε ότι περιμένει να πάρει στα χέρια του την έκθεση για την πρόσφατη άσκηση που έγινε στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να βγάλει συμπεράσματα και να σταθμίσει σε ποιους τομείς υπάρχουν ακόμη κενά.

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα ασφάλειας θα είναι επαρκή έως την έναρξη των Αγώνων, ο κ. Μιούλερ είπε ότι είναι πρόωρο να προβεί σε οριστικές κρίσεις, καθώς, όπως τόνισε "βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας".

    Ωστόσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ τόνισε σήμερα ότι στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είδε να γίνεται πολύ δουλειά στο θέμα της ασφάλειας.

    [03] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Αρναία, 27 Μαρτίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.39μμ στη Χαλκιδική. Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, τοποθετείται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων βόρεια της Αρναίας Χαλκιδικής.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [04] ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ Ο ΚΑΤΑΔΟΤΗΣ ΤΟΥ

    Λονδίνο, 27 Μαρτίου 2004 (16:28 UTC+2)

    Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν προδόθηκε από ένα συγγενή του που ήταν και το πιο στενό μέλος της προσωπικής του ασφάλειας σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

    Η έρευνα του προγράμματος «Πανόραμα» του BBC αποκαλύπτει ότι ο Μαχάμεντ Ιμπραχίμ Ομάρ αλ-Μουσλίτ κατέδωσε τον Σαντάμ Χουσεΐν μετά την σύλληψη και ανάκριση του από τους Αμερικανούς τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου κοντά στο Τικρίτ. Ο αλ-Μουσλίτ ήταν έμπιστος του πρώην ηγέτη του Ιράκ και μάλιστα τον συνόδευσε όταν αυτός εγκατέλειψε τη Βαγδάτη καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη στις 9 Απριλίου 2003.

    Η έρευνα του BBC αποκαλύπτει ότι ο αλ-Μουσλίτ αποκάλυψε στις αμερικανικές δυνάμεις που κρύβεται ο Σαντάμ Χουσεΐν λίγες ώρες μόνο μετά την σύλληψη του. Επειδή όμως οι πληροφορίες για την κρύπτη του Σαντάμ Χουσεΐν προήλθαν όχι οικειοθελώς αλλά κατόπιν ανακρίσεων, οι Αμερικανοί δεν του έδωσαν την οικονομική ανταμοιβή ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα του BBC απέρριψε τις καταγγελίες ότι ο αλ-Μουσλίτ υποβλήθηκε σε βασανισμούς για να αποκαλύψει το κρησφύγετο του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οι αμερικανικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν επίσημα τις αποκαλύψεις του προγράμματος του BBC αλλά κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην Ιρακινό ηγέτη επιβεβαίωσαν ότι όντως η πηγή της σύλληψης του ήταν ο πρώην σωματοφύλακάς του.

    [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Nέα Υόρκη, 27 Μαρτίου 2004 (09:57 UTC+2)

    Με την εθνική παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν ολοκληρώνονται αύριο Kυριακή οι πανηγυρικοί εορτασμοί του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής Περιοχής Νέας Υόρκης για την εθνική παλιγγενεσία. Ομιλητές στις χθεσινές εκδηλώσεις τόνισαν πως η λύση στο Κυπριακό πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ιδιαίτερη θέση έχει στο φετινό εορτασμό η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Γουόλ Στριτ η καθιερωμένη τελετή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας, παρουσία τμήματος ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που τίμησαν με την παρουσία τους Αμερικανοί παλαιοί Ολυμπιονίκες τιμήθηκε η φιλέλλην βουλευτής Καρολίν Μαλόνι.

    [06] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΒΑΛΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Τις δηλώσεις του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Όσβαλντ για τα έργα στο ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα, οι οποίες μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Εύχομαι στους σημερινούς υπουργούς που ασχολούνται με την ολυμπιακή προετοιμασία και αποκτούν τώρα την εμπειρία της επαφής με τον κ. Όσβαλντ και το ύφος των δηλώσεών του, που αλλάζει ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης στο οποίο απευθύνεται, υπομονή, ψυχραιμία και καλή επιτυχία», δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    [07] ΟΣΒΑΛΝΤ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΗ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Οι εργασίες για την τοποθέτηση της στέγης Καλατράβα στο Ολυμπιακό στάδιο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε στο Associated Press, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ.

    Η κατασκευαστική εταιρία έχει δεσμευθεί ότι το Ολυμπιακό στάδιο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 20 Ιουλίου, ωστόσο ο κ. Οσβαλντ δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί οποιεσδήποτε εργασίες στη στέγη, μετά τα τέλη Ιουνίου.

    Σύμφωνα με το Associated Press, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανησυχεί ότι οι εργασίες για την τοποθέτηση της στέγης θα εμποδίσουν τα έργα για την εγκατάσταση των τεχνικών δικτύων.

    Ο κ. Οσβαλντ τόνισε ότι η επόμενη «μέρα-κλειδί» για την στέγη Καλατράβα είναι η 28η Απριλίου, που θεωρείται το όριο για την τοποθέτηση των δύο αψίδων της στέγης Καλατράβα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακυρωθεί η τοποθέτηση των ημιδιαφανών εμβόλων, που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρέπει να συνδεθούν με τις αψίδες.

    «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να μετακινήσουν τις αψίδες, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε δυσκολίααλλά είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να το κάνουν», δήλωσε ο Οσβαλντ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα με ρεαλισμό. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την τάση να είναι αισιόδοξη. Ο υπολογισμός ήταν πιθανόν λιγότερο ακριβής. Τώρα έχουμε καλό χρονοδιάγραμμα», σημείωσε.

    Ο κ. Οσβαλντ εκτίμησε ότι η μαραθώνια διαδρομή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    [08] "WASHINGTON POST": ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ

    Ουάσινγκτον, 27 Μαρτίου 2004 (19:30 UTC+2)

    Στη συνδρομή του NATO στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αναφέρεται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί στην προστασία από αέρα και θάλασσα και ότι ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα δεν έχουν παρουσία σε ελληνικό έδαφος.

    «Δεν νομίζω ότι θα πατήσουμε το πόδι μας στην ξηρά», δηλώνει στην «Washington Post» ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής τουNATO, Τζέιμς Τζόουνς.

    Αναφέρει, επιπλέον, ότι ιδιαίτερη σημασία θα έχει η προστασία των ακτών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς πολλοί θεατές θα φιλοξενηθούν σε κρουαζιερόπλοια.

    Σύμφωνα με το άρθρο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα δρουν στα διεθνή και όχι στα ελληνικά ύδατα.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων απασχολεί την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς υπηρεσίες όπως η CIA, το FBI, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και εμφανίζονται έτοιμες να συμβάλλουν, όπου κρίνεται αναγκαίο.

    Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ στο Associated Press, στις οποίες εξέφρασε την ανησυχία του για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της αντιτρομοκρατικής άσκησης για να διαπιστώσει αν υπάρχουν τομείς στους οποίους απαιτείται βελτίωση.. Τονίζεται, επίσης, ότι ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια δόθηκε μετά την επίθεση στη Μαδρίτη, στις 11 Μαρτίου.

    Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον Αχιλέας Παπάρσενος, ανέφερε, μιλώντας στην εφημερίδα ότι αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα συμμετείχαν στην μεγάλης κλίμακας άσκηση «Ασπίδα Ηρακλέους 2004».

    Ο κ. Παπάρσενος διευκρίνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ρόλο εκπαιδευτή. «Δεν αναμένεται αμερικανικά στρατεύματα να συμμετάσχουν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι ευθύνη της Ελλάδας», πρόσθεσε.

    Η «Washington Post» τόνισε ότι η Ελλάδα ξοδεύει τριπλάσια χρήματα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, σε σύγκριση με το Σίδνεϊ.

    [09] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Την άποψη ότι επίκειται «ευρωδιχοτόμηση» στην Κύπρο που θα βλάψει και τις δύο κοινότητες εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εξέλιξη του Κυπριακού και εδώ, βεβαίως, δεν συμμεριζόμαστε καθόλου τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που χρόνια τώρα έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την περίεργη ουδετερότητα που δείχνει η κυβέρνηση της ΝΔ, απέναντι στις άσχημες εξελίξεις που έχουμε στο μεγάλο αυτό ζήτημα, που πέρα από την ευαισθησία που έχει για την Ελλάδα, είναι πριν απ' όλα μεγάλο διεθνές ζήτημα και μάλιστα σε μια περιοχή που είναι πάρα πολύ ευαίσθητη, κοντά στην Μέση Ανατολή», σημείωσε.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε αντιδραστικές και επικίνδυνες τις δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλεμντάρογλου «Είναι πολύ γνωστό ότι τέτοιες αντιδραστικές και μαύρες φωνές υπάρχουν μέσα στην Τουρκία. Μην ξεχνάτε ποια είναι η κατάσταση, ποιο σύστημα υπάρχει στην Τουρκία και ποια είναι η πολιτική της ηγεσίας της Τουρκίας. Εμείς θέλουμε να σας πούμε το εξής πράγμα: Βεβαίως θέλουμε εξομάλυνση των σχέσεων και φιλική συνύπαρξη και σε επίπεδο κυβερνήσεων και οπωσδήποτε σε επίπεδο λαών. Όμως, πολύ φοβόμαστε, ότι οι εξελίξεις και στα Ελληνοτουρκικά θα είναι εξελίξεις αλά Κυπριακό, εξ ου και η αντιδραστική και επικίνδυνη φωνή του πρύτανη», επισήμανε.

    . Παράλληλα, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση αναδεικνύεται ως δεύτερος χωροφύλακας δίπλα στις ΗΠΑ, αφού με ειδικά ψηφίσματα που έβγαλε καταδικάζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού και του Ιρακινού λαού και στην ουσία δίνει χέρι βοήθειας στους αμερικανούς και στο Ισραήλ»

    [10] ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Εντονο προβληματισμό στους χρηματιστηριακούς κύκλους έχει προκαλέσει η μεγάλη υποχώρηση της Σοφοκλέους από την ημέρα των εκλογών. Ο Γενικός Δείκτης έχει «προσγειωθεί» από τα επίπεδα των 2.500 στη ζώνη των 2.300 μονάδων, ενώ δεκάδες μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει απώλειες, οι οποίες ξεπερνούν το 30%-40%.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», το αρνητικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε ύστερα από το τρομοκρατικό κτύπημα της Μαδρίτης, σε συνδυασμό με τις εγγενείς αδυναμίες της Σοφοκλέους (χαμηλή ρευστότητα, μειωμένη συμμετοχή μικροεπενδυτών κ.λπ.) αλλά και η μεταβατική περίοδος που διανύουμε στην πολιτική και οικονομική ζωή συνιστούν τα βασικά αίτια για το γεγονός πως το ελληνικό χρηματιστήριο «υπερέβαλε» συγκριτικά με την υποχώρηση των διεθνών αγορών και υποχώρησε σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτές.

    Οι παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, διαμορφώνουν την αρνητική ψυχολογία στην αγορά είναι οι εξής: Το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί και στο εξωτερικό, καθώς οι φόβοι για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα εντείνονται, ενώ τα στοιχεία για τις οικονομίες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

    Η μεγάλη συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων στη Σοφοκλέους οδηγεί στην πλήρη ευθυγράμμισή της με τα δρώμενα στα διεθνή χρηματιστήρια, τουλάχιστον στις περιόδους γενικευμένης υποχώρησης.

    Η απουσία από τα δρώμενα στην αγορά χιλιάδων μικροεπενδυτών. Ορισμένοι εκ των οποίων, μάλιστα, επενδύοντας σε ένα μίνι-«ράλι» μετά τις εκλογές εισήλθαν προεκλογικά στο χρηματιστήριο και το εγκατέλειψαν λίγο αργότερα, με τεράστιες απώλειες στα κεφάλαιά τους

    Η ασάφεια που επικρατεί σε σχέση με την πολιτική της νέας κυβέρνησης σε θέματα καθοριστικά για την αγορά. Ενώ κάποιος θα ανέμενε μία σαφή τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις για το πώς βλέπει η ΝΔτην αγορά και ποια πολιτική θα ακολουθήσει, αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα πολλοί να ισχυρίζονται πως, κατά τα πρότυπα παλαιότερων περιόδων διακυβέρνησης από τη ΝΔ, έτσι και τώρα δεν θα επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωσή της. Παράλληλα, το γεγονός πως επικρέμεται συνέχεια πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών η απειλή περί εισαγγελικών παρεμβάσεων για την περίοδο 1999-2000 (κάποιες, μάλιστα, εκ των οποίων προαγγέλλονται μέσω δημοσιευμάτων) αποτελεί τροχοπέδη για την ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη και των μετοχών. Πολλοί επιχειρηματίες σε κατ' ιδίαν συζητήσεις υπογραμμίζουν πως δεν ασχολούνται με τη στήριξη των μετοχών τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο να ανοίξει στο άμεσο μέλλον ένας φαύλος κύκλος κατηγοριών για παρελθούσες πράξεις και να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της αγοράς.

    Η αγορά δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα και για το τι πρόκειται να συμβεί με κάποιες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις οι οποίες αποτελούσαν προτεραιότητες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν έχουν διαφανεί οι προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου για το ΤΤ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ κ.ά., με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, τόσο από εγχώρια όσο και από διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια. Παρά το γεγονός πως το ΧΑ παραμένει τα τελευταία δύο χρόνια μία αγορά δύο ταχυτήτων, έως και σήμερα δεν έχει γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα των εταιρειών, με αποτέλεσμα κάποιες μικρές εισηγμένες να βρίσκονται σε δυσχερή θέση και οι φήμες που κατά διαστήματα κυκλοφορούν γι' αυτές στα χρηματιστηριακά γραφεία να πλήττουν την επενδυτική ψυχολογία.

    Ουκ ολίγοι βασικοί μέτοχοι εταιρειών είναι «ανοικτοί» με μετοχοδάνεια, με αποτέλεσμα σε κάθε ευκαιρία που η μετοχή της εταιρείας τους ανεβαίνει να πωλούν. Παράλληλα, ορισμένοι εξ αυτών αναμένουν με αγωνία ποια στάση θα τηρήσουν ως προς τα μετοχοδάνεια οι νέοι επικεφαλής των κρατικών τραπεζών, καθώς από αυτήν κρίνεται και η βιωσιμότητα των εταιρειών τους.

    Οι δείκτες δείχνουν τις ευκαιρίες

    Εκατόν σαράντα μετοχές με Ρ/ΒV κάτω από το 1, περίπου 70 που απέχουν λιγότερο από 10% από το χαμηλότερο που είχαν καταγράψει το τελευταίο δωδεκάμηνο, αντίστοιχα 70 μετοχές που εμφάνισαν πτώση μεγαλύτερη από 20% από την αρχή του μήνα και 150 με αντίστοιχη πτώση από την αρχή του χρόνου, συνθέτουν την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

    Μία εικόνα υπερβολής, η οποία γίνεται ακόμη χειρότερη στις μετοχές τις μικρής κεφαλαιοποίησης. Η αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό -τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και στα χρηματιστήρια- και η έλλειψη προσανατολισμού στην εσωτερική αγορά έχει οδηγήσει την ελληνική αγορά σε μικρά «κραχ» σε αρκετές από τις μετοχές που φιλοξενεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους δεκάδες εταιρείες μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από 40%.

    Τα πάντα κρίνονται από τους ξένους

    Το διεθνές περιβάλλον είναι αυτό που τελικώς θα καθορίσει τις παραμέτρους και για την πορεία της Σοφοκλέους. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι στο zenith. Η τρομοκρατία, διεθνής απειλή, θα κάνει τον κύκλο της. Οσο βρισκόμαστε στο πάνω μέρος του κύκλου, οι αγορές είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Το διεθνές αυτό πρόβλημα δεν έχει μονόδρομες λύσεις. Κάποια στιγμή θα βρεθεί η σύνθεση εκείνη η οποία θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα.

    Από την άλλη πλευρά, η Σοφοκλέους βιώνει μία νέα πραγματικότητα, η οποία έχει

    αναπτύξει σημαντικές προσδοκίες.

    Οι προσδοκίες αυτές αναπτύχθηκαν μετά τις εκλογές, στη λογική μίας ισχυρής

    κυβέρνησης, η οποία μπορεί να προσεγγίσει σε κοινωνικό αλλά και επιχειρηματικό

    επίπεδο ζητήματα που πριν είχαν για μία σειρά από λόγους εγκαταλειφθεί. Σε αυτήν τη λογική υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και εάν το διεθνές κλίμα επιτρέψει, οι

    ευκαιρίες αυτές θα είναι και αξιοποιήσιμες.

    Φοβίζει η γεωπολιτική αστάθεια

    Η Σοφοκλέους παρακολουθεί στενά πλέον την πορεία των διεθνών αγορών. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διόρθωση που ξεκίνησε στα διεθνή χρηματιστήρια και την οποία προσδιόρισαν μία σειρά από παράγοντες, βρήκαν τη Σοφοκλέους σε premium. Αυτό ακριβώς το στοιχείο οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών να παρουσιάσει απώλειες υψηλότερες των διεθνών αγορών σε αυτήν ακριβώς την περίοδο.

    Η τρομοκρατία, και ο γεωπολιτικός κίνδυνος που αυτή συνιστά, σε διεθνές επίπεδο, ήλθε να συνδυασθεί με μία σαφέστατη αλλαγή τάσης όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Πριν από τις ελληνικές εκλογές τα στοιχεία που δημοσιοποιούνταν στις ΗΠΑ έδιναν σαφές μήνυμα ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι τόσο σαφής.

    Τα στοιχεία αυτά πυροδότησαν μία ισχυρή άνοδο στην αγορά ομολόγων, η οποία και αυτή με τη σειρά της αποτελεί σαφή ένδειξη για την πορεία της αγοράς μετοχών. Στη χώρα μας τηρούνταν μία στάση αναμονής ενόψει εκλογών και το ζητούμενο ήταν μία ισχυρή κυβέρνηση. Μολονότι το εκλογικό αποτέλεσμα εξασφάλισε αυτή τη μεταβλητή, εν τούτοις η Σοφοκλέους περιέπεσε στη δίνη των όσων επηρέαζαν τα χρηματιστήρια. Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς ,αν σκεφθεί κανείς ότι το 60% του τζίρου που διενεργείται ημερησίως συντελείται από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

    [11] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Η ανάκαμψη της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και η γενικότερη εκτόνωση των σημαντικών πιέσεων, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, χωρίς όμως ακόμη να έχει διαφανεί απόλυτα η αντιστροφή του κλίματος.

    Το κακό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων εξακολουθεί να επηρεάζει την ελληνική αγορά και για το λόγο αυτό η προηγούμενη εβδομάδα συνοδεύτηκε από σημαντική πτώση, η οποία και οδήγησε το δείκτη κάτω από τις 2.300 μονάδες

    Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, η Σοφοκλέους θα εξακολουθήσει να κινείται επηρεαζόμενη από το εξωτερικό, το οποίο είχε μια ιδιαίτερα καλή εικόνα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, την ημέρα δηλαδή που το ελληνικό χρηματιστήριο είχε αργία.

    Η καλή τους πορεία συνεχίστηκε και την Παρασκευή, δημιουργώντας έτσι καλύτερη διάθεση στους επενδυτές στην Ελλάδα, οι οποίοι, όμως, εξακολούθησαν να παραμένουν επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τοποθετήσεις τους στα blue chips.

    Σύμφωνα με Ελληνες αναλυτές, η εικόνα της Σοφοκλέους εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί, καθώς, παρά την ανάκαμψη της μικρής κεφαλαιοποίησης, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες των συνεδριάσεων που προηγήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από την αρχή του Μάρτη μόλις 20 - 30 μετοχές σημειώνουν άνοδο, ενώ η πλειονότητα των μετοχών βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, πλησιάζοντας τα κατώτατα επίπεδα δωδεκαμήνου. Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στην εκτίμηση ότι υπάρχουν ελκυστικές μετοχές, όμως το ευρύτερο περιβάλλον δεν συνάδει με την προοπτική των τοποθετήσεων.

    Ζητούμενο πλέον είναι η ενίσχυση του τζίρου, προκειμένου να εδραιωθεί ο δείκτης πάνω από τις 2.350, ώστε κάποτε να μπορέσει να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά. Την Παρασκευή, ο καθαρός τζίρος διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι συνολικές συναλλαγές είχαν ενισχυθεί από πακέτο μετοχών της Εurobank.

    Το βλέμμα τώρα στρέφεται στην πορεία του πρώτου τριμήνου, σημάδια για το οποίο θα μας δώσουν οι τράπεζες τη μεθεπόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις και οι οποίες θα συνοδευτούν και από αποκοπές μερισμάτων, τονώνοντας σε σημαντικό βαθμό την εμπορευσιμότητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (16:11 UTC+2)

    Απειλή για τον τιμάριθμο αποτελούν οι μεγάλες αυξήσεις που δρομολογεί η ελληνική βιομηχανία, καθώς και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων: Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», τον Μάρτιο έχουν ήδη εμφανισθεί πληθωριστικές πιέσεις και ο τιμάριθμος θα επιταχυνθεί στα επίπεδα του 2,8% - 2,9%, από 2,5% το Φεβρουάριο.

    Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού τον περσινό Μάρτιο ο τιμάριθμος «έτρεχε» με ποσοστό 4,1%, γεγονός που θα δικαιολογούσε σημαντική μείωση τον φετινό Μάρτιο. Όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, ο πιο κρίσιμος μήνας θα είναι ο Απρίλιος, αφού ο τιμάριθμος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 3%.

    Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την επιτάχυνση του τιμαρίθμου:

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με το brend στο Λονδίνο να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 33 δολ. ανά βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια -και μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Αμερική- οι διεθνείς οργανισμοί έκαναν μακροχρόνιες προβλέψεις μέσες τιμές πετρελαίου που δεν υπερέβαιναν τα 24 - 25 δολ. ανά βαρέλι. Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 80 λεπτά ανά λίτρο, που αποτελεί τιμή ρεκόρ μετά το έτος 2000.

    Οι βιομηχανίες κυρίως στον χώρο των τυποποιημένων τροφίμων, ετοιμάζονται για

    σημαντικές αυξήσεις, λόγω του παγώματος των τιμών που «επεβλήθη» κατά την προεκλογική περίοδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν το 5% - 6%, επιβαρύνοντας σημαντικά τον μεγαλύτερο σε στάθμιση κλάδο του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο για πάταξη της κερδοσκοπίας, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυξήσεις που ανακοινώνουν οι βιομηχανίες και δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν κερδοσκοπία.

    Τέλος, η σημαντικότερη πληθωριστική πίεση αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στις αρχές του καλοκαιριού. Τότε αρκετοί κλάδοι προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, περιμένοντας σημαντική ζήτηση λόγω Ολυμπιάδας.

    Οι πλέον ευαίσθητοι κλάδοι είναι οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, τα εστιατόρια, οι μεταφορές κ.α. που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των τουριστών την περίοδο των Αγώνων. Το οικονομικό επιτελείο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία αυτά τα μηνύματα, κυρίως για τις «παράπλευρες» απώλειες: Μία επιτάχυνση του πληθωρισμού μπορεί να κινητοποιήσει τον «φαύλο» κύκλο των αυξήσεων σε μισθούς - κόστος παραγωγής - τιμές προϊόντων. Και αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και άλλων κλαδικών συμβάσεων.

    Πέρα από τον ιδιωτικό τομέα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να κλείσει το έτος με χαμηλό τιμάριθμο, ώστε να έχει τη δικαιολογία άσκησης σφικτής εισοδηματικής πολιτικής για το 2005.

    [13] NEEΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (16:05 UTC+2)

    Με τον νέο φορολογικό νόμο απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, καταργείται ο φόρος άτυπης δωρεάς για ακίνητα που ανήκουν σε οffshore εταιρείες ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη φορολογική μεταχείριση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

    Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις: Καταργείται ο φόρος άτυπης δωρεάς για τη μεταβίβαση ακινήτων από εταιρείες που υπόκεινται στον ειδικό φόρο 3% προς τον πραγματικό κύριο του ακινήτου ή προς τον σύζυγο αυτού ή προς συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού του πραγματικού κυρίου, ο οποίος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για την αγορά αυτή.

    Απαραίτητη προϋπόθεση, κατά τον χρόνο κτήσης του ακινήτου από την εταιρεία δεν είχαν εφαρμογή οι διατάξεις του "πόθεν έσχες". Αν οι φορολογούμενοι είχαν υπαχθεί σε φόρο άτυπης δωρεάς τώρα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαχθούν προσκομίζοντας στην εφορία αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλοντας ανακλητική δήλωση.

    [14] ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (16:02 UTC+2)

    Προθεσμία έως το Σεπτέμβριο του 2004 έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμό, μέσω των οικείων ΔΟΥ, των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, απολαμβάνοντας γενναίες εκπτώσεις από 50% έως και 80% και ευμενή καταβολή των οφειλομένων ποσών μέχρι και σε 36 ισόποσες δόσεις.

    Σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση των υφυπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας -Οικονομικών, που φέρει τις υπογραφές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (468/Β) για τους υπόχρεους καταβολής προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών, που έχουν γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2003, παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων ως εξής:

    -εφάπαξ με έκπτωση 50% ή

    -σε δόσεις και μέχρι 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Επίσης, παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τις τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ανείσπρακτων ποσών για βεβαιωμένα πρόστιμα. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την απόφαση, εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή αποτελεί την κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη και έχει επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ. ή 30 τ.μ., ανά μέλος πολύτεκνης οικογένειας ή αποτελεί την κύρια κατοικία παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, παρέχονται:

    -έκπτωση 80% επί του προστίμου ανέγερσης και 50% επί του προστίμου διατήρησης,

    -απαλλαγή από τις προσαυξήσεις του ετήσιου αναπροσδιορισμού,

    -πλήρης απαλλαγή από τις τυχόν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής ανείσπρακτων ποσών για βεβαιωμένα πρόστιμα.

    Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής τους σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Σημειώνεται ότι όλες οι προβλεπόμενες εκπτώσεις ισχύουν μετά και την προβλεπόμενη έκπτωση του 30%, που παρέχεται ούτως ή άλλως.

    Πάντως, η απόφαση διευκρινίζει ρητά ότι όσοι έχουν ήδη καταβάλει τα πρόστιμα και

    έχουν πληρώσει τις προσαυξήσεις δεν μπορούν να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις, καθώς χρήματα δεν επιστρέφονται.

    Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο, απευθείας στην αρμόδια εφορία, στην περίπτωση που δικαιούνται έκπτωσης μέχρι και 50%, ενώ σε εκείνες τις περιπτώσεις ιδιοκτητών, που δικαιούνται έκπτωσης έως και 80%, η αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

    Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση του προστίμου πρέπει να καταβάλλεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του στην αρμόδια εφορία.

    Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με την κοινή υπουργική απόφαση, η κάθε μηνιαία δόση δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των 50 ευρώ, ενώ ο οφειλέτης χάνει το δικαίωμα της πληρωμής σε δόσεις, εάν δεν εξοφλήσει τρεις συνεχόμενες δόσεις.

    Εξάλλου, ο έλεγχος των κατά περίπτωση δικαιολογητικών (βεβαίωση του Δήμου ότι το αυθαίρετο είναι η κύρια κατοικία του δικαιούχου, αντίγραφο δήλωσης φορολογίας

    εισοδήματος κ.λπ.) και η έκδοση σχετικής απόφασης για τις εκπτώσεις γίνεται εντός 20 ημερών.

    [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΕΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΕΝΣΤΟΚ

    Λουκέρνη, 27 Μαρτίου 2004 (17:57 UTC+2)

    Ως ένα «υποβοηθητικό κοινωνικό γεγονός στο οποίο ως ήταν φυσικό συζητήθηκε και το Κυπριακό», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ, ο οποίος βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, το γεύμα που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στα μέρη που μετέχουν στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Το γεύμα, στο οποίο παρέστη και ο Αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος έφθασε στο ελβετικό θέρετρο με τον Κόφι Ανάν, ολοκληρώθηκε γύρω στις 3.30 τοπική ώρα και διήρκεσε δύο ώρες.

    Σύμφωνα με τον κ.Ντούτζαρικ κατά την σημερινή ημέρα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερωθεί από τον ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τα μέλη της ομάδας του για τις συνομιλίες.

    [16] ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 27 Μαρτίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Οι τουρκικές εφημερίδες με τίτλους όπως «Ιδού τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς» (Radikal), προβάλλουν το έγγραφο της τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό που υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη -και το οποίο, όπως υποστηρίζουν ²οι Ελληνοκύπριοι διοχέτευσαν στον Τύπο²

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με το έγγραφο αυτό ζητείται:

    -Να ενσωματωθεί στο 'πρωτογενές' Δίκαιο της Ε.Ε. τυχόν συμφωνία για το Κυπριακό.

    -Να μειωθεί το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων που θα μεταναστεύσουν στο ιδρυτικό τουρκικό κράτος, από 21% σε 12% και να ολοκληρωθεί η μετανάστευση βαθμιαία εντός 15ετίας.

    -Να αυξηθεί από 45.000 σε 50.000 ο αριθμός των Τούρκων από την Τουρκία, στους οποίους θα χορηγηθεί ιθαγένεια του τουρκοκυπριακού ιδρυτικού κράτους.

    -Να χορηγηθεί η δυνατότητα σε έκαστο ιδρυτικό κράτος να φέρει περιορισμούς στον εποικισμό των εδαφών του από πολίτες του άλλου κράτους.

    -Να αποτελέσει υποχρέωση του συνεταιρικού κράτους η καταβολή αποζημιώσεων στους Ελληνοκύπριους.

    -Να μην αποδοθεί δικαίωμα ιδιοκτησίας επί μία τριετία όσον αφορά τις θερινές κατοικίες και επί μία 5ετία όσον αφορά στις άλλες κατοικίες.

    -Να γίνει διάκριση των ''λαών'' της νέας Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους και σε Ελληνοκύπριους.

    -Το νέο Κυπριακό κράτος να είναι ο φορέας στον οποίο θα απευθύνονται οι προσφυγές που έχουν κάνει οι Ελληνοκύπριοι εις βάρος της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και οι νέες προσφυγές.

    -Να συνεχισθεί η τουρκική στρατιωτική παρουσία και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 27 Μαρτίου 2004 (16:37 UTC+2)

    «Κατά τη συνεχιζόμενη διαδικασία συνομιλιών στην Ελβετία για το Κυπριακό, η Τουρκία επιδεικνύει καλή θέληση και θα εξακολουθεί να την επιδεικνύει μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλή, στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας: «Κατά την εν λόγω συνάντηση διαπίστωσα ότι εμφορείται και αυτός από την ίδια καλή θέληση και εύχομαι κατά τις συνομιλίες μας που θα αρχίσουν τη Δευτέρα, στην Ελβετία, διατηρώντας αυτή την καλή προαίρεσή μας, να διαμορφώσουμε μία κοινή άποψη και να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία».

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι είχε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ηγέτες και ζήτησε απ' αυτούς την παροχή υποστήριξης για την επίλυση του Κυπριακού.

    [18] Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27 Μαρτίου 2004 (10:09 UTC+2)

    Η συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και η αναμενόμενη άμεση εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την κατάθεση και νέου συμβιβαστικού εγγράφου στις δύο πλευρές είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του τέταρτου σχεδίου Ανάν, η μη προσέλευση της ελλαδικής και ελληνοκυπριακής πλευράς σε δείπνο στο οποίο τους είχε προσκαλέσει χθες βράδυ στο Μπούργκενστοκ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο, η απόρριψη χθες από την Ολομέλεια της Βουλής πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για παράταση της προθεσμίας εγγραφής νέων ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο και η συνέχεια των αστυνομικών ερευνών για τον προχθεσινό τριπλό φόνο Ρώσων στην Πάφο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Φόρμουλα συμβιβασμού'', ότι τα Ηνωμένα Εθνη, στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού, στοχεύουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων και των δύο πλευρών και στο πλαίσιο αυτής της πρόθεσης εδόθη προχθές στα δύο μέρη νέο έγγραφο ως προοίμιο της τελικής συμφωνίας, ενώ ο κ. Ανάν αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Μπούργκενστοκ για να ηγηθεί των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει για τον προχθεσινό τριπλό φόνο Ρώσων στην Πάφο και ότι το ένα από τα θύματα ήταν πρώην Βουλευτής στη Ρωσία και μάρτυρας σε υπόθεση διαφθοράς.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Ο επικίνδυνος κ. Ντε Σότο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο κ. ντε Σότο προκάλεσε αναστάτωση στην ε/κ αντιπροσωπεία στο Μπούργκενστοκ όταν προχθές, λίγο μετά την αναχώρηση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τις Βρυξέλλες, επέδωσε στην ε/κ πλευρά ''έγγραφο - παγίδα'' που αναφερόταν και στην ουσία και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ζητώντας την υπογραφή του.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κινητοποιήθηκε άμεσα, συζήτησε το θέμα και ''οι κουτοπονηριές του Αλβαρο ντε Σότο δεν έπιασαν τόπο''. Αλλού γράφει ότι ''το δεύτερο τετραμερές δείπνο... δεν σερβιρίστηκε'' και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, έχοντας υπόψη τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. ντε Σότο ''ο οποίος ανήγαγε το δείπνο σε συνομιλίες'' τηλεφώνησαν στον Περουβιανό διπλωμάτη από τις Βρυξέλλες και του είπαν πως είναι πολύ κουρασμένοι για να παρακαθήσουν στο δείπνο.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η φόρμουλα για τις περιουσίες'', γράφει πως το έγγραφο που επέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο κ. ντε Σότο φαίνεται να δίδει ''νέα φιλοσοφία'' στο περιουσιακό κεφάλαιο της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, παραπέμποντας στο τουρκικό αίτημα για ενισχυμένη διζωνικότητα, αλλά και σε μιας μορφής ικανοποίηση του δικαιώματος ελεύθερης εγκατάστασης. Σε άλλο σημείο η εφημερίδα γράφει πως το τελικό έγγραφο του ΓΓ του ΟΗΕ, το σχέδιο Ανάν 4, προνοεί για ομοσπονδιακό κράτος στην Κύπρο, έτοιμο να λειτουργήσει από την επομένη ημέρα της επίτευξης συμφωνίας, με ταυτόχρονη κατάργηση του ''αντιπαραγωγικού θεσμού της συμπροεδρίας''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πέντε καυτές μέρες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Κυπριακό'' και ότι οι επόμενες πέντε ημέρες, μέχρι την 31η Μαρτίου, διαδραματίζονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και θα είναι από τις πιο καυτές της κυπριακής ιστορίας.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Ανάν φθάνει σήμερα στο Μπούργκενστοκ για να λάβει μέρος στις συνομιλίες και έχοντας μαζί του το τέταρτο αναθεωρημένο του σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού και προσδοκώντας να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

    Σε άλλο θέμα γράφει ότι απορρίφθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου για παράταση στην προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο νέων ψηφοφόρων και ότι, εξαιτίας της καθυστέρησης ψήφισης της νομοθεσίας για τον εκλογικό νόμο και των στενών χρονικών περιθωρίων, χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στα βαθιά νερά με έγγραφο Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι αναμενόμενες από σήμερα ''αφίξεις κορυφής'' στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας έχουν στόχο την άρδην αλλαγή του σκηνικού των συνομιλιών που διεξάγονται εκεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Οι αλλαγές που αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο κ. Ανάν επί του σχεδίου του για την επίτευξη συμφωνίας λύσης του Κυπριακού, όπως αναφέρει ο "Φ", θα αφορούν πρωτίστως ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους Κύπριους πολίτες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι παρών στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ θα είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Σχέδιο Νο. 4'', ότι αρχίζει σήμερα η πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού και ότι, για τη διαμόρφωση της τέταρτης εκδοχής του σχεδίου Ανάν που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στο Μπούργκενστοκ από τον ίδιο τον ΓΓ του ΟΗΕ, είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τους Αμερικανούς και Βρετανούς να υποστηρίζουν τις βασικές τουρκικές θέσεις για μόνιμες παρεκκλίσεις, διζωνικότητα και ασφάλεια. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναφορά στα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο και η πρόσκληση της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας προς όλα τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία για μια λύση του Κυπριακού σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Γκιουλ ρίχνει τη βόμβα των συνομιλιών'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Υπουργός Εξωτερικών ης Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαπραγματεύεται δύσκολα τη λύση του Κυπριακού χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι χθες κατέστησε σαφές πως εάν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού με αποκλίσεις από το κεκτημένο, αυτές δεν θα πρέπει να αλλάξουν αργότερα.

    Εξάλλου η εφημερίδα αναφέρεται στην έγκριση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ψηφίσματος που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου για το αρμενικό Ινστιτούτο Μελκονιάν και με το οποίο ζητείται η υποστήριξή του από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην κλείσει και να διατηρηθεί ως μέρος της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', κάτω από τον τίτλο ''Διάγγελμα Τάσσου ενόψει'', γράφει στο κύριο θέμα πως, μετά τις συνομιλίες στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό Ελληνισμό, ενημερώνοντάς τον πλήρως για τη θετική ή αρνητική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Αλλού παραθέτει εκτενή ανάλυση του σχεδίου Ανάν, όπως παρουσιάζεται σε βιβλίο Κύπριου συγγραφέα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', με τον τίτλο ''Ολο και πιο δύσκολα'', γράφει στο κύριο θέμα της πως τα πράγματα φαίνεται να γίνονται όλο και πιο δύσκολα στη Λουκέρνη όπου διεξάγονται οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ και στην Κύπρο οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ''διόγκωση της αρνητικής στάσης απέναντι στο σχέδιο Ανάν'' και ότι οι έρευνες που θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας παρουσιάζουν ως μη αναστρέψιμη τη διαφορά ανάμεσα στο ''Οχι'' και στο ''Ναι''. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Βουλευτή και Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ο οποίος εκτιμά πως η επιδιαιτησία του κ. Ανάν θα είναι αναγκαία, έτσι όπως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

    (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    [19] ΒΟΛΕΪ: ΕΚΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Μπέλγκοροντ, 27 Μαρτίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε τελικά ο Ηρακλής να προκριθεί στον τελικό του φάιναλ φορ Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών στο βόλεϊ, που διεξάγεται στο Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.

    Η ομάδα του Αλέκου Λεώνη ηττήθηκε με 3-0 σετ από την ρωσική Ισκρα Οντίντσοβο και θα διεκδικήσει αύριο (15.00 ΕΤ-3) την τρίτη θέση (όπως και στην Πολωνία πριν από δύο χρόνια), στον μικρό τελικό της διοργάνωσης. Ο Ηρακλής θα αναμετρηθεί με την ηττημένη του δεύτερου ημιτελικού ανάμεσα στην «οικοδέσποινα» Λοκομοτίβ Μπέλγκοροντ και τη γαλλική Τουρ.

    Ο Ηρακλής ήταν κοντά στο σκορ, ωστόσο οι παίχτες δεν κατόρθωσαν να βρουν το ρυθμό τους και δεν απείλησαν ουσιαστικά την ρωσική ομάδα. Τα σετ: 25-22, 25-22, 25-23.

    [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η "ΟΛΙΣΘΗΣΗ" ΤΟΥ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟΥ ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα για να επιβλέψει τις εργασίες για την τοποθέτηση του σκέπαστρου στο ποδηλατοδρόμιο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ

    Νωρίς το πρωί ξεκίνησε η «ολίσθηση» του σκέπαστρου, η οποία προχωράει κατά πέντε μέτρα ανά ώρα. Σε περίπτωση που η ένταση του ανέμου υπερβεί τα 8 μποφόρ η «ολίσθηση» θα σταματήσει.

    Ο κ. Καλατράβα επισκέφθηκε το ποδηλατοδρόμιο, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Σπύρο Καπράλο και τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσβαλντ.

    [21] ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (09:55 UTC+2)

    Την πρόκριση τους στον τελικό του φετινού Κυπέλλου, θα διεκδικήσουν σήμερα Σάββατο Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στη Λεωφόρο (20.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός.

    Οι «πράσινοι» θα κυνηγήσουν το ένα από τα δύο τρόπαια που διεκδικούν με αξιώσεις, ενώ οι «κιτρινόμαυροι» θα τα δώσουν όλα για το μοναδικό εγχώριο τίτλο που τους έμεινε. Στους γηπεδούχους υπάρχει η αισιοδοξία ότι από σήμερα μπορούν να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση και να πάνε στα Ανω Λιόσσια στη ρεβάνς με άλλον αέρα. Το επεισόδιο που τάραξε τα νερά στην ομάδα μεταξύ του Παπαδόπουλου και του Γκονζάλες ανήκει στο παρελθόν και εάν αυτό ισχύει και πρακτικά θα το δούμε σήμερα το βράδυ. Πάντως παρά το γεγονός ότι σε τέτοια παιχνίδια παίζει ρόλο η διαφορά των γκολ, εντούτοις ο Γιτζάκ Σουμ φαίνεται πιο προσγειωμένος. Εκείνο που ζήτησε από τους παίκτες του είναι να πάρουν τη νίκη έστω και με... μισό γκολ.

    Στον αγωνιστικό τομέα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού μετά το ρεπό της 25ης Μαρτίου, έπεσαν και πάλι με τα... μούτρα στη δουλιά για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον αγώνα. Εκτός αποστολής θα είναι σίγουρα οι τραυματίες Ζουτάουτας και Μάριτς, ενώ σε σχέση με το ματς με τη Χαλκηδόνα στη διάθεση του Σουμ θα είναι και οι Μινχ, Γκούμας. Αυτό σημαίνει ότι ο Γερμανός θα πάρει τη θέση του Παντελή Κωνσταντινίδη στο αριστερό άκρο, ενώ άγνωστο είναι αν ο Γκούμας επιστρέψει στην ενδεκάδα ή ο Ισραηλινός τεχνικός εμπιστευτεί τον Σωτήρη Κυργιάκο.

    Στην αντίπερα όχθη, στην Ενωση εν μέσω οικονομικών προβληματισμών σχετικά με το μέλλον της ομάδας, υπάρχει και η υποχρέωση να κερδηθεί κάτι σε μια μέτρια χρονιά. Η 3η θέση στο πρωτάθλημα χάθηκε οριστικά και πλέον το Κύπελλο φαντάζει σαν επιτακτική ανάγκη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ιλιε Ντουμιτρέσκου ακούει στο όνομα Μιχάλης Καψής. Η κόκκινη κάρτα που είδε στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί το Σάββατο και έτσι αναγκάζει τον προπονητή του να επαναφέρει σε ρόλο στόπερ τον Κώστα Κατσουράνη δίπλα στον Κρέικ. Το κενό του Κατσουράνη στα αμυντικά χαφ δίπλα στον Ζαγοράκη θα καλύψει ο Μίλεν Πετκόφ, αφού η επιστροφή του Γιάννη Οκκά επιτρέπει στον Βούλγαρο να φύγει από την αριστερή πλευρά.

    [22] ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ: ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2004 (23:18 UTC+2)

    Την δεύτερη ήττα της στην Αθλητική Διοργάνωση Μπέιζμπολ, με το «βαρύ» 3-22, γνώρισε η Ελλάδα από την Τσεχία στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 3ης ημέρας του τετραεθνούς τουρνουά που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού. Η αναμέτρηση δεν αντέχει σε κριτική αφού ομοσπονδιακός τεχνικός, Δημήτρης Γκούσιος και ο Αμερικανός τεχνικός διευθυντής της ελληνικής ομάδας, Ρομπ Ντέρκσεν, αποφάσισαν να μην παρατάξουν τους βασικούς παίκτες και έδωσαν χρόνο συμμετοχής σε όλους όσοι δεν είχαν αγωνιστεί στα δύο πρώτα παιχνίδια.

    Παρόλα αυτά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπήκε πολύ δυνατά και με την ολοκλήρωση του 1ου γύρου προηγήθηκε με 2-0. Στη συνέχεια όμως, οι Τσέχοι που ήταν καταιγιστικοί, κυριάρχησαν πλήρως σε όλους τους τομείς του αγώνα και τελικά επικράτησαν με το εντυπωσιακό 22-3. Οι δύο ομάδες κατέλαβαν την 2η και την 3η θέση αντίστοιχα, στην βαθμολογία και έτσι θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στον 2ο ημιτελικό, σ' ένα παιχνίδι που όπως δήλωσε ο Δημήτρης Δούρος προβλέπεται τελείως διαφορετικό. «Ο σημερινός αγώνας δεν προσφέρεται για συμπεράσματα, αφού ήταν προφανές ότι οι προπονητές μας δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το αποτέλεσμα και προτίμησαν να δοκιμάσουν διάφορα σχήματα μετατρέποντας το παιχνίδι σε μία γερή προπόνηση. Αυτό βέβαια, δε μειώνει την προσπάθεια της Τσεχίας, η οποία έχει μία δυνατή και έμπειρη ομάδα που βασίζεται στο γρήγορο και δυνατό pitching», επεσήμανε ο Έλληνας διεθνής παίκτης.

    «Παίξαμε πολύ καλά και το αποτέλεσμα μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ενόψει του ημιτελικού με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι το αυριανό παιχνίδι θα είναι τελείως διαφορετικό, αφού περιμένουμε έναν πιο δυνατό αντίπαλο», δήλωσε ο Τσέχος Γιακούμπ Μαλίκ.

    Στον αγώνα με τον οποίο έκλεισε η 3η ημέρα της Αθλητικής Διοργάνωσης Μπέιζμπολ, η Σουηδία έκανε την έκπληξη και επικράτησε με 10-6 της μέχρι χθες αήττητης Ρωσίας. Οι Ρώσοι δεν έδειξαν να πολυενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο παιχνίδι και έδωσαν στον αγώνα, χαρακτήρα προπόνησης, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι Σουηδοί και σημείωσαν την πρώτη τους νίκη στον όμιλο. Οι δύο ομάδες θα συναντηθούν και πάλι στον αυριανό πρώτο ημιτελικό του διεθνούς τουρνουά.

    Τους αγώνες παρακολούθησε και ο εκπρόσωπος της Major League Baseball (διευθυντής του διεθνούς παραρτήματος), Κλάιβ Ρούσελ , ο οποίος χαρακτήρισε την Αθλητική Διοργάνωση Μπέιζμπολ άψογη, την ατμόσφαιρα πολύ όμορφη, ενώ αναφερόμενος στην εγκατάσταση, έκανε λόγο για ένα από τα πιο σύγχρονα και καλαίσθητα γήπεδα του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη.

    Η βαθμολογία

    Ομάδες Ν - Η Χτυπήματα

    1.Ρωσία 2-1 24-21

    2.Τσεχία 2-1 42-18

    3.Ελλάδα 1-2 20-34

    4.Σουηδία 1-2 19-34

    Με βάση την βαθμολογία το πρόγραμμα της 4ης ημέρας (27/03) που περιλαμβάνει την ημιτελική φάση της Αθλητικής Διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:

    11.00: Ρωσία Σουηδία

    18.30: Τσεχία Ελλάδα

    [23] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Μπανγκόκ, 27 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Περίπου 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην πόλη Σουνγκάι Γκολόκ, της νότιας Ταϊλάνδης, κοντά στα σύνορα με τη Μαλαισία.

    Όπως μεταδίδει το BBC η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα που ήταν σταθμευμένη κοντά σε μπαρ όπου συχνάζουν πολλοί τουρίστες από τη Μαλαισία. Η περιοχή, στην οποία επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο, τελεί υπό στρατιωτικό νόμο από τις αρχές του χρόνου.

    Τον Ιανουάριο οπλισμένοι άνδρες επέδραμαν σε στρατόπεδο της περιοχής με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις που επακολούθησαν να σκοτωθούν 50 άνθρωποι.

    Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε ότι ανέμενε μια τέτοια επίθεση μετά τη σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, εννέα ατόμων που ήταν ύποπτα για ανάμειξη σε επιθέσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή τον Ιανουάριο.

    [24] ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΨΗΦΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΣΕΝ ΣΟΥΙ-ΜΠΙΑΝ

    Ταϊπέι, 27 Μαρτίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Σύμφωνος στην επανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών της προηγούμενης εβδομάδας στην Ταϊβάν σε περίπτωση που ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Λιέν Τσαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιάν.

    «Μόλις προσφύγουν στη δικαιοσύνη για ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, θα συναινέσω αμέσως...Προτιθέμεθα να δώσουμε την έγκρισή μας για μια άμεση και πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος Τσεν κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου με μόλις 30.000 ψήφους διαφορά από τον αντίπαλό του.

    Όπως μεταδίδει το Reuters ότι Τσεν Σούι-μπιάν δεσμεύτηκε επίσης να παραιτηθεί αν ο ηττηθείς Λιέν Τσαν μπορέσει να αποδείξει ότι ήταν σκηνοθετημένη, όπως τον κατηγορεί, η απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν τραυματίστηκε ελαφρά από σφαίρα στην κοιλιά από άγνωστο ελεύθερο σκοπευτή.

    «Αν μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο τραύμα, εγώ θα παραιτηθώ αμέσως από την προεδρία, δεν θα ορκιστώ στις 20 Μαΐου και αν θέλουν νέες εκλογές μπορούν να έχουν νέες εκλογές. Αν όμως δεν μπορείτε να το κάνετε, ή φοβάστε να το κάνετε, τότε πάψτε», ανέφερε ενώ δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον ηττηθέντα αντίπαλό του χωρίς όρους για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ταϊβάν.

    [25] ΟΓΚΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 27 Μαρτίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Ταϊπέι εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που πιστεύουν ότι ήταν προϊόν νοθείας με σκοπό την επανεκλογή του προέδρου Τσεν.

    Ειδικότερα, η αντιπολίτευση καταγγέλλει τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν όπως υποστηρίζει στην εκλογική διαδικασία και ζητά την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων. Ο πρόεδρος της χώρας Τσεν Σουί-Μπιάν επανεξελέγη με μικρή διαφορά- λιγότερες από 30 χιλιάδες ψήφους - μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

    Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης ζητούν επίσης την σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου ο οποίος πυροβολήθηκε και τραυματίσθηκε ελαφρά στην κοιλιά.

    Όπως μεταδίδει το BBC πολλοί οπαδοί της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν σκηνοθετημένη έτσι ώστε ο Τσεν Σουί-Μπιάν να κερδίσει την «ψήφο συμπάθειας» των πολιτών της Ταϊβάν.

    Ο πρόεδρος της χώρας απηύθυνε έκκληση στους οπαδούς του να παραμείνουν ψύχραιμοι για να αποφευχθούν επεισόδια.

    Η Κίνα που δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα παραμείνει αμέτοχη σε περίπτωση κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής στην χώρα.

    [26] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 27 Μαρτίου 2004 (15:58 UTC+2)

    Σε μια προσπάθεια δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες για επίλυση του μεσανατολικού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες διαδοχικές επισκέψεις των ηγετών της Αιγύπτου, Ισραήλ και Ιορδανίας.

    Ο πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ηγέτη, Χόσνι Μουμπάρακ, στο ράντζο του Αμερικανού προέδρου στο Τέξας, στις 12 Απριλίου, μεταδίδει το BBC.

    Δυο μέρες αργότερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και τον ακολουθεί λίγες μέρες μετά ο ο ηγέτης της Ιορδανίας, βασιλιάς Αμπτουλά.

    Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στα σχέδια του Ισραήλ να αποχωρήσει μονομερώς από την Λωρίδα της Γάζας και ορισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    [27] Ο ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2004 (15:31 UTC+2)

    Αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, σε δική του μετάφραση, θα διαβάσει ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 8:30 τοβράδυ, στο «Underground Εντευκτήριο», στη Θεσσαλονίκη (Δεσπεραί 9).

    Πρόκειται για αποσπάσματα που αναφέρονται στα περιστατικά από τη σύλληψη του Χριστού μέχρι και την Ανάσταση.

    Οι απαρχές της μετάφρασης του Ευαγγελίου από τον Χριστιανόπουλο χρονολογούνται πενήντα χρόνια πριν. Ο ίδιος έχει πει για το ζήτημα αυτό: «Ολα ξεκίνησαν το 1955, που υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία και, μέσα σε όλες τις δυσκολίες της στρατιωτικής ζωής, ένιωσα έντονη την ανάγκη να στηριχθώ κάπου και να βρω από κάπου παρηγοριά. Και φυσικά δεν υπήρχε σπουδαιότερο στήριγμα από το Ευαγγέλιο, οπότε

    σκέφτηκα ν' αρχίσω να μεταφράζω. Αρχισα με τον Ματθαίο, που είναι το πρώτο στη σειρά. Αργότερα είδα ότι αυτό που ήθελα, να μεταφράσω όλα τα Ευαγγέλια, ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου, γι' αυτό έμεινα μόνο στο πρώτο. [.] Την περίοδο εκείνη ένιωθα πιο πιστός χριστιανός, Αργότερα, οι προσανατολισμοί μου άλλαξαν αισθητά. Αλλά πάλι δεν σταμάτησα τη μετάφραση, παρόλο που στη δεύτερη αυτή φάση το ενδιαφέρον μου ήταν περισσότερο φιλολογικό και μεταφραστικό. Εκ των υστέρων βλέπω ότι όλα αυτά με ωφέλησαν, γιατί με βοήθησαν να προσπελάσω ένα τόσο μεγάλο κείμενο από όλες τις πλευρές.»

    Είναι φανερό ότι η μετάφραση αυτή αποτελεί έργο ζωής για τον ποιητή, καθώς πηγάζει από τις χριστιανικές καταβολές του και δίνει διέξοδο στη χριστιανική του αγωνία, την οποία, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην "αυτοκριτική" του (στο δοκίμιό του «Επ' εμοί»), δέχτηκε από τον Τ. Σ. Ελιοτ και τον Καβάφη, και έτσι προχώρησε «κάνοντας τα πρόσωπα από την Αγία Γραφή προσωπεία των εξομολογήσεών » του.

    Χρειάστηκαν περίπου σαράντα χρόνια για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία της μετάφρασης και να ξεπεραστούν οι αμφιβολίες και οι δισταγμοί του δημιουργού της, που οφείλονταν στην «ομολογούμενη τελειομανία» αλλά και στον σεβασμό του προς τη γλώσσα του πρωτοτύπου.

    [28] ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαρτίου 2004 (10:59 UTC+2)

    Θρησκευτική εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας διοργανώνει ο Δήμος Αμπελοκήπων σε συνεργασία με τις ενορίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Παντελεήμονα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού θεάτρου «Αλέξης Μινωτής».

    [29] ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 27 Μαρτίου 2004 (09:51 UTC+2)

    Στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4), μέχρι 3/4 θα εκτεθεί ζωγραφική του Ζήκου Δέδου. Πρόκειται για δημιουργία «που εκφράζεται με ρεαλιστικό λεξιλόγιο, με το οποίο δεν επιδιώκει μια αναγραφή φυσικών σκηνών, αλλά οδηγεί μέσα από μια σειρά υπαινιγμών, στην εσωτερικότητα και τη μαγεία των αντικειμένων».

    Ατομική έκθεση της Ελισάβετ Διονυσοπούλου, ένα περιβάλλον με τίτλο «24 ώρες επαγρύπνηση», παρουσιάζει η αίθουσα «ΗΩΣ» (Χέυδεν 38α, πλ. Βικτωρίας). Παλιά και νέα τεχνικά μέσα και υλικά, όπως χαρακτικά και σχέδια, μαζί με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, δημιουργούν ένα περιβάλλον που εκφράζει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της για την πολιορκία του σύγχρονου ανθρώπου από τα μέσα παρακολούθησης και συλλογής προσωπικών δεδομένων στις «Τράπεζες Πληροφοριών». Οπως σημειώνει η δημιουργός: «Ενάντια στις 24 ώρες που δορυφόροι και κάμερες επαγρυπνούν για κάθε μορφής πληροφορία - πάντα στο όνομα της "ασφάλειας της ελευθερίας του ανθρώπου", χαίρομαι που μπορώ να επαγρυπνώ 24 ώρες με το μυαλό και τη συνείδησή μου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17/4.

    «Σκιές» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μόνικας Βερροιοπούλου, στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Η δημιουργός σημειώνει: «Από καιρό με απασχολούν αυτές οι μυστηριώδεις, φευγαλέες σκιές. Οι σκιές που ζωγραφίζω είναι ανθρώπινες, χωρίς όμως να φανερώνεται η πηγή της». Διάρκεια έκθεσης έως 20/4.

    Με τίτλο «Ρέμβη μαΐστρου Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη», στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Γούτη. Εως τις 3/4 θα εκτεθούν 60 έργα (σινικές, χρωματιστά μολύβια, ακριλικά και κολάζ), εμπνευσμένα από το πεζογραφικό και ζωγραφικό έργο του Ν.Γ. Πεντζίκη.

    Εργα του ζωγράφου - χαράκτη Μανόλη Γιανναδάκη, παρουσιάζονται στην γκαλερί «Παρατηρητής» (Π.Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για χαρακτικά έργα, με μεικτές τεχνικές οξυγραφίας. Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά στις μεταλλάξεις του φυσικού και ιδιαίτερα του φυτικού κόσμου. Η άλλη θεματική ενότητα παραπέμπει στη μορφολογία της κλεψύδρας. Είναι μια νέα ιδέα του καλλιτέχνη για την έννοια του χωροχρόνου, παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα. Η έκθεση, σε επιμέλεια της Θ. Στεφανίδου, θα διαρκέσει έως τις 3/4.

    «Windows», τιτλοφορείται η έκθεση του Παναγιώτη Σιάγκρη που φιλοξενείται (έως 3/4) στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3). Πρόκειται για μια ζωγραφική εγκατάσταση που οριοθετεί την πορεία μέσα στις ενότητες δουλιάς του, των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων.

    Παραδοσιακά χειροποίητα κεντήματα της κατεχόμενης από τους Τούρκους Μόρφου και πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένους από την παράδοση και τη ζωή της πόλης πριν και μετά την κατοχή, περιλαμβάνει η έκθεση «Οι γυναίκες της Μόρφου δημιουργούν την προσφυγιά», που παρουσιάζεται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

    Από 29/3 - 24/4 θα παρουσιαστεί στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44), έκθεση έργων του Χαράλαμπου Κατσατσίδη. Πρόκειται για ζωγραφική μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων, μια σύγχρονη πορεία από την επιφάνεια στο χρώμα, στο σχήμα και την αφήγηση.

    [30] «ΕΛΑ ΝΑ ΦΙΛΗΘΟΥΜΕ ... ΦΟΛΒΙΛ»

    Xανιά, 27 Μαρτίου 2004 (09:33 UTC+2)

    Με επιτυχία, συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου "Ελα να φιληθούμε. Φολβίλ!", που παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν σήμερα, Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαρτίου, στην αίθουσα θεάτρου του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων, στις 9 το βράδυ και μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (4 Απριλίου), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ζάννας Αρμάου και Παναγιώτη Μέντη, σκηνοθεσία Μιχάλη Παπαμιχάλη, σκηνικά Αντώνη Στεφανόπουλου, κοστούμια Ιωάννας Στεφανοπούλου, μουσική Αντώνη Κυζούλη.

    Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Πάνος Ξενάκης, Εύη Στοΐδου, Λευτέρης Μποτωνάκης, Λάμπρος Σιούτης, Ανδρέας Παπαδάκης. Για κρατήσεις θέσεων - πληροφορίες: γραφεία Θεάτρου (Νικ. Φωκά 5 - Χανιά, τηλ.: 28210 44256). Διατίθενται εργατικά εισιτήρια από την Εργατική Εστία Χανίων.

    Το έργο διαδραματίζεται στην εποχή του Λουδοβίκου, λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Όλα κυλούν ήσυχα, καθώς ο Μαρκήσιος ντε Μανικάν επιδίδεται με την παρέα του στο κυνήγι. Μια ατυχή στιγμή βρίσκει τον Μαρκήσιο, μπροστά στον Βασιλιά Λουδοβίκο, σε δύσκολη θέση από την οποία τον γλιτώνει ο ιππότης ντε Φολβίλ.

    Ο Μαρκήσιος θέλοντας να ξεπληρώσει την υποχρέωση στον ιππότη γιατί τον έσωσε από τη φοβερή αυτή γελοιοποίηση, θέλει να τον παντρέψει με την κόρη του Μπέρτα, σκαρφίζοντας πολύπλοκα τεχνάσματα και γλυκοπιάσματα μήπως και χάσει τον γαμπρό!!

    Ο ιππότης δεν θέλει την Μπέρτα, καθώς είναι αφοσιωμένος στην αγαπημένη του Ελοΐζα, αλλά καθότι ευγενικός νέος και μη θέλοντας να προσβάλει τη δεσποινίδα, προσπαθεί, με ωραίο τρόπο να αποφύγει την παντρειά αυτή.

    Μια σειρά από ατυχή γεγονότα με κωμικοτραγικές καταστάσεις και τα πράγματα εξελίσσονται έτσι, ώστε η Μπέρτα να ερωτεύεται τον κόμη Σατεναί και ο Σατεναί τη Μπέρτα, ο οποίος μάλιστα παρουσιάζεται μπροστά στον Μαρκήσιο ντε Μανικάν και του χαλάει το σχέδιό του.

    Ολα και όλοι μπερδεύονται από τις εξελίξεις και από τις κωμικές παρεξηγήσεις, περισσότερο δε από όλους ο Μαρκήσιος που δεν έχει καταλάβει τι γίνεται, ποιός είναι ποιός, ποιός θέλει ποιά, ποιά θέλει ποιόν!! Μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά τελικά ενδίδει στην απόφαση της κόρης του να παντρευτεί τον Σατεναί, απαλλάσσοντας και τον ιππότη ντε Φολβίλ από τη δύσκολη θέση που είχε βρεθεί χωρίς τη θέλησή του.

    [31] ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2004 (22:13 UTC+2)

    Δεκαήμερο εκδήλωσεων διοργανώνει και φέτος από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού - Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, 2η Απριλίου.

    Κορυφαία εκδήλωση θα είναι η γιορτή στις 2 Απρίλιου, στο Τρένο του Βιβλίου - Πολιτισμού με τη συμμετοχή μαθητών, της παιδικής χορωδίας του 2ου δημοτικού σχολείου Αγίου Παύλου και του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Χατζή.

    Στο Τρένο του Βιβλίου - Πολιτισμού, το οποίο θα βρίσκεται έως τις 2 Απριλίου στην 1η γραμμή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, λειτουργεί έκθεση παιδικού βιβλίου σε ένα βαγόνι και στο άλλο βαγόνι έκθεση φωτογραφικού και έντυπου υλικού από τις δραστηριότητες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επίσης λειτουργεί και έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών με θέμα των εορτασμό των 100 χρόνων από το θάνατο του Παύλου Μελά και την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, έργα τα οποία έχουν επιλεγεί μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το Σωματείο "Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 March 2004 - 19:13:55 UTC