Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ
  • [02] ΡΕΚΟΡ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ
  • [04] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [05] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΒΑΣΚΟΙ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΕ
  • [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ
  • [07] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΕ
  • [08] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 111 ΕΠΙΒΑΤΕΣ
  • [09] ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [10] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ TRANSPORT & LOGISTICS
  • [11] ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [12] ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [13] ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
  • [15] ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΛΕΕΙ Ο
  • [16] ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [17] ΜΠΑΤΙΤΣ: Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ
  • [19] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [21] ΕΥΚΟΛΑ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 91-64
  • [22] Α.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ
  • [23] ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
  • [24] ΞΕΦΡΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [25] ΕΞΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [26] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ
  • [27] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΠΑΡΙΣΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ
  • [28] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΧΕΡΑΤ
  • [29] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΑΡΟΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ
  • [30] ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
  • [31] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ
  • [32] ΟΙ "ORPHEUS SOLOISTS" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ Σ.ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Προεκλογική ομιλία γενικού περιεχομένου χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τοποθέτησή του, το απόγευμα της Κυριακής, στη Βουλή. "Οι δεσμεύσεις δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις και γι' αυτό τις καταψηφίζουμε" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στερούνται προσανατολισμού, είναι γενικόλογες και αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά στο πώς, το πότε και το πόσο των όσων εξαγγέλθηκαν. Η αοριστολογία μας ανησυχεί, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραλαμβάνει ένα ισχυρό κεφάλαιο. "Χάρη στην πολιτική μας, το Κυπριακό βγήκε από το χρονοντούλαπο. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να βγει από την αμηχανία και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες και να μην αφήνει την άλλη πλευρά να κερδίσει τις εντυπώσεις" σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να μεταβεί στη Λουκέρνη προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, κατόπιν σχετικού τηλεφωνήματος από τον πρόεδρο Μπους.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στους χειρισμούς του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να αναλάβει "με αποφασιστικότητα και ανεξάρτητα από λογικές συσχετισμών και συμψηφισμών" αυτή την ιστορική ευθύνη και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, μέσα στα πλαίσια και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Εμείς, με την πολιτική μας στάση, θα συμβάλλουμε στην αναζήτηση των ευρύτερων δυνατό συναινέσεων στην εξωτερική πολιτική και μέσα και έξω από τη Βουλή", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κ. Παπανδρέου τόνισε ότι την τρέχουσα χρονιά θα πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στο Κυπριακό, στην υφαλοκρηπίδα, αλλά και για την ελληνική μειονότητα και το Πατριαρχείο και επέκρινε την κυβέρνηση για την έλλειψη σαφούς αναφοράς, όπως είπε, για τα συγκεκριμένα θέματα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε, επίσης, και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καλώντας τον πρωθυπουργό να κάμψει τις αντιρρήσεις των συντηρητικών της Ευρώπης που φοβούνται, όπως είπε, την ένταξη μιας μουσουλμανικής χώρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής "οικογένειας".

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και χαιρέτισε από το βήμα της Βουλής τα στρατευμένα παιδιά της χώρας μας στο Κόσοβο. "Συνεχείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους είναι αναγκαίο. Θα περίμενα να βρίσκεται ήδη υπουργός ή υφυπουργός Εξωτερικών στην περιοχή, στις τέσσερις πόλεις, των Τιράνων, Σκοπίων, Βελιγραδίου και Πρίστινας. Εχουμε κύρος και μας ακούνε. Μας χρειάζονται. Εμείς τους χρειαζόμαστε. Για την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως θα περίμενε ακόμη μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης προς την UNESCO για την προστασία αλλά και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά και των ισλαμικών τεμένων, όπου αυτά έχουν καταστραφεί, από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια. Τόνισε δε πως θα ήταν χρήσιμη μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ή η σύγκληση μιας Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

    Για τα Ολυμπιακά Εργα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η εικόνα με τις κάμερες στα μπάζα δεν τιμά την κυβέρνηση, ενώ για το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων είπε χαρακτηριστικά:«Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το θέμα της τρομοκρατίας, θα συνιστούσα κάτι πολύ απλό, λιγότερα λόγια για την ασφάλεια και περισσότερο έργο».

    Σε ό,τι αφορά στα όσα είπε το Σάββατο ο πρωθυπουργός για την επανίδρυση του κράτους, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι δεν κατέστη σαφές το τι ακριβώς είναι η επανίδρυση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής.

    [02] ΡΕΚΟΡ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Υψηλή δημοφιλία και αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος απολαμβάνει ο νέος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την πρώτη, μετά τις εκλογές, πανελλαδική δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του «ΣΚΑΪ» και της «Καθημερινής».

    Το 56% των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταξύ αυτών και το 20% των ψηφοφόρων του ΠΑΟΚ. Το 48% αντιμετωπίζει με ανακούφιση τη νίκη της ΝΔ.

    Στη δημοσκόπηση, ο Κώστας Καραμανλής καταγράφεται ως ο πλέον δημοφιλής έλληνας πολιτικός αρχηγός, συγκεντρώνοντας ποσοστό 79%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου το 68%.

    Υψηλά είναι και τα ποσοστά της κυβερνητικής δημοτικότητας. Οι θετικές γνώμες αγγίζουν το 73%, ενώ οι αρνητικές μόλις το 11%. Αμετάβλητες ωστόσο εμφανίζονται οι προσδοκίες της κοινής γνώμης για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ανεργία, παιδεία, υγεία, μισθοί και συντάξεις είναι τα κυρίαρχα θέματα που οι πολίτες ζητούν την άμεση επίλυσή τους.

    [03] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ

    Αγκυρα, 21 Μαρτίου 2004 (12:14 UTC+2)

    Τα 'εκ των ων ουκ άνευ' της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό έχουν καθορισθεί σε προηγηθείσες κρατικές συνόδους κορυφής και δεν τίθεται θέμα υποχώρησης απ' αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

    Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η απόσυρση του Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του διαπραγματευτή δεν πρόκειται να διευκολύνει την εξεύρεση λύσης. «Ως Κυβέρνηση είμαστε υπέρ της συνέχισης της υπόθεσης αυτής μαζί με τον Ντενκτάς και της ολοκλήρωσής της μαζί μ' αυτόν», σημείωσε.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των «εκ των ων ουκ άνευ» δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Αγκυρα και στον Ντενκτάς.

    «Στην επιστολή που μου απηύθυνε ο Ντενκτάς τονίζεται η πεποίθησή του ότι η «Νότια Κύπρος» καταβάλλει προσπάθειες να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα της ένταξής της στην Ε.Ε. στις 1 Μαΐου, εις βάρος της «ΤΔΒΚ». Όμως, το ζήτημα δεν επιλύεται με την απόσυρση από τις συνομιλίες. Εάν φθάσουμε στο τέλος και δεν διαπιστώσουμε την προσδοκώμενη από μας καλή θέληση, τότε κατά τη διάρκεια της τετραμερούς σύσκεψης θα αποφασίσουμε από κοινού με την ''ΤΔΒΚ'' και θα πραγματοποιήσουμε το επιβαλλόμενο βήμα», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

    «Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην καλή θέλησή μας, τότε κι εμείς θα αποφασίσουμε με γνώμονα τα 'εκ των ων ουκ άνευ'. Αλλά ό,τι και να πούμε, θα πρέπει να το πούμε μαζί σε αυτό το σημείο. Ο Ντενκτάς είναι πολύ έμπειρος και είμαστε υπέρ της ολοκλήρωσης της υπόθεσης μαζί μ' αυτόν», υπογράμμισε.

    [04] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 21 Μαρτίου 2004 (10:18 UTC+2)

    Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα για τη Σερβία και αύριο για το Κόσοβο, μετά τις βίαιες συγκρούσεις Σέρβων και Αλβανών, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εξακόσιοι.

    Μεγάλο είναι και το κύμα προσφύγων. Τουλάχιστον 3.600 Σέρβοι και μη Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει το Κόσοβο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, καθώς οι Αλβανοί έχουν κάψει τουλάχιστον επτά σερβικά χωριά και 25 ορθόδοξες εκκλησίες.

    Από το 1999, περισσότερες από 150 σερβικές εκκλησίες και μονές έχουν καταστραφεί στο Κόσοβο από Αλβανούς.

    Για προσπάθεια εθνοκάθαρσης εναντίον των Σέρβων, που δεν πρόκειται να πετύχει, έκανε λόγο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χόπ Σέφερ, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την περιοχή.

    Επανέλαβε, μάλιστα, την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην επαρχία.

    [05] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΒΑΣΚΟΙ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Μαδρίτη, 21 Μαρτίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως δε θεωρεί αξιόπιστη την ανακοίνωση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που δημοσιεύτηκε σήμερα σε εφημερίδα και με την οποία η ΕΤΑ καλούσε το κόμμα που αναμένεται να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας σε διάλογο.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, εκπρόσωπος του κόμματος που ηγείται ο μέλλων πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δε θεωρούμε αξιόπιστο ένα ανακοινωθέν από την ΕΤΑ, η οποία αποτελεί μία τρομοκρατική οργάνωση».

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, πηγές της περιφερειακής κυβέρνησης των Βάσκων απέρριψαν την «προσφορά» της ETA για διάλογο με τη μέλλουσα σοσιαλιστική εθνική κυβέρνηση και κάλεσαν την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση να τερματίσει τη βία.

    «Το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί προς την ETA είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη βία και να αφήσει την πολιτική στους πολιτικούς», δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης της αυτόνομης αυτής βόρειας ισπανικής περιοχής, που κυβερνάται από το μετριοπαθές Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV).

    [06] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Με αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και την Ολυμπιακή προετοιμασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, στη Βουλή, η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργου Παπανδρέου, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν ζητά περίοδο χάριτος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά τη συστράτευση όλων των Ελλήνων και την κριτική από την αντιπολίτευση. Υπογράμμισε δε ότι βασικός άξονας της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η επανίδρυση του κράτους χωρίς κομματικές σημαίες.

    Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    [07] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΕΕ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Από αύριο ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων για τους μαθητές του Β' κύκλου των ΤΕΕ που επιθυμούν να πάρουν μέρος στις φετινές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, το μηχανογραφικό δελτίο κάθε υποψηφίου θα κατατεθεί ηλεκτρονικά στην αρμόδια επιτροπή που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στην έδρα της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το ΤΕΕ που φοιτά. Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών λήγει στις 2 Απριλίου.

    [08] ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ 111 ΕΠΙΒΑΤΕΣ

    Πειραιάς, 21 Μαρτίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή παρουσίασε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Πάτμος», με 111 επιβάτες, κατά τον πλου του από Κάλυμνο για Κω.

    Το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Πάτμο Λέρο Κάλυμνο -Κω- Νίσυρο- Ρόδο και κατέπλευσε με ασφάλεια την 06:45 στο λιμάνι της Κω, αποβιβάζοντας τους 111 επιβάτες οι οποίοι προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλα πλοία.

    Από τη λιμενική αρχή Κω επετράπη ο απόπλους του «Πάτμος» για Πειραιά κενό επιβατών, προκειμένου επισκευάσει τη βλάβη.

    [09] ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Την πρώτη επαφή της, ως πρόεδρος της Βουλής, είχε το Σαββατοκύριακο η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, με μαθητές των σχολείων που επισκέπτονται το κοινοβούλιο.

    Η πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε στο Εντευκτήριο των βουλευτών 46 μαθητές και τρεις καθηγητές του Ενιαίου Λυκείου Ηράκλειας Σερρών, τους οποίους ξενάγησε στο κοινοβούλιο η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

    Η κα Ψαρούδα-Μπενάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι μαθητές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη λειτουργία του κοινοβουλίου, το οποίο αποτελεί την «καρδιά της Δημοκρατίας» μας, όπως χαρακτηριστικά είπε, και τους ενημέρωσε για τον ρόλο των βουλευτών.

    Από την πλευρά τους, οι μαθητές συνεχάρησαν την κα Ψαρούδα-Μπενάκη για την εκλογή της στο αξίωμα του πρόεδρου της Βουλής, ως πρώτης γυναίκας που καταλαμβάνει μια τέτοια θέση και της έθεσαν σειρά ερωτημάτων για την άσκηση των νέων καθηκόντων της.

    Η πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών δήλωσε περήφανη για το αξίωμα που κατέχει, εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή της για την τιμή που της έγινε και υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα καθήκοντά της.

    Σημειώνεται ότι το σχολείο από το οποίο προέρχονται οι μαθητές μετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στην Εκπαίδευση, με θέμα: «Γυναίκες που πρωταγωνιστούν στην πολιτική ζωή του τόπου μας».

    [10] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ TRANSPORT & LOGISTICS

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Σημαντικό αριθμό εμπορικών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δέχθηκε, κατά το πρώτο διήμερο της λειτουργίας της η 1η Διεθνής Έκθεση TRANSPORT & LOGISTICS, η οποία από την πρώτη της κιόλας διοργάνωση, αποτελεί τόπο συνάντησης εταιριών και επιχειρήσεων αντιπροσώπευσης και κατασκευής στους τομείς μεταφοράς, μεταφορικών μέσων, αποθήκευσης, logistics, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμού, συσκευασίας, εφοδιασμού και πιστοποίησης, με τα στελέχη και τους υπευθύνους των εταιριών που δραστηριοποιούνται στους χώρους αυτούς.

    Η 1η TRANSPORT & LOGISTICS, την οποία διοργανώνει η Κοινοπραξία HELEXPO - ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα των υπουργείων Μεταφορών Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, ολοκληρώνει τη λειτουργία της αύριο.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται, από το πρωί σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν.Γερμανός», ημερίδα με θέμα «Τηλεματική και Ασύρματες Τεχνολογίες», ενώ το μεσημέρι ακολούθησε ημερίδα με θέμα «Το σύστημα EAN UCC Από το σήμερα στο αύριο».

    Επίσης, ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», συνέδριο με θέμα «Logistics 2004 Δίκτυα Μεταφορών και Διανομών μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης Προοπτικές Ανάπτυξης στη Βόρειο Ελλάδα, που συνδιοργάνωσαν η HELEXPO, η ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας LOGISTICS.

    Εξάλλου, το μεσημέρι στα σταντ των εκθετών, έγινε η απονομή, από το διευθύνοντα σύμβουλο της HELEXPO Μανώλη Μιχαηλίδη και την πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΧΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Βούλα Μουρτά, των βραβείων στις διακριθείσες συμμετοχές της 1ης TRANSPORT & LOGISTICS. Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον Κωνσταντίνο Οικονόμου, εκπρόσωπο της Πολυτεχνικής Σχολής, την Χριστίνα Ζουμπουλίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την Θεοδώρα Κανακίδου και τον Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική. Πέντε ισότιμα βραβεία απονεμήθηκαν στους: BALCONRAIL LOGISTICS S.A., ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε., GOLDAIR CARGO Α.Ε., BLUE STAR FERRIES SUPERFAST FERRIES, CONSTEEL Α.Ε.

    [11] ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (10:09 UTC+2)

    Καθαρά εθνική υπόθεση, στην οποία δεν έχει θέση ο κομματισμός, χαρακτήρισε τον ελληνικό τουρισμό ο υπουργός, Δημ. Αβραμόπουλος, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    «Θα αναδιοργανώσουμε πλήρως το χώρο, σύντομα θα περάσουμε νομοσχέδιο, το οποίο θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον πλαίσιο, ένα πλαίσιο που σε χρόνο-ρεκόρ πέντε ημερών καταρτίστηκε», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

    Το νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού θα στεγάζεται προσωρινά στο Ανάπτυξης μέχρι να εξευρεθεί κτίριο που θα συστεγάσει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και του ΕΟΤ και της εταιρείας Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων.

    Αφού ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι ο τουρισμός είναι πλέον από τις βασικές προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης, συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός τουρισμός έχει ορθά χαρακτηριστεί ως η βαριά βιομηχανία της χώρας. Θεωρώ ότι έγιναν προσπάθειες έως τώρα. Η πολιτική μας για τον τουρισμό υπερβαίνει τα όρια τα υπηρεσιακά. Γίνεται πολιτική ανάπτυξης και προόδου».

    Οσο για την ιεράρχηση των στόχων (η απόφαση είναι ειλημμένη και δεδομένη και την κατευθύνει ένα όραμα για την καινούργια δουλειά), σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, την αποτελούν:

    1. Η διεθνής προβολή της χώρας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

    2. Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προβάλλουν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στο μετα-ολυμπιακό τοπίο.

    3. Συνεχής τουριστική κίνηση επί 12 μήνες το χρόνο.

    [12] ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (10:08 UTC+2)

    H κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφάνεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη διαφύλαξη του κύρους ενός χρήσιμου για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας θεσμού, όπως είναι το Χρηματιστήριο, και την προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι:

    -Η αναγωγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, αδέσμευτη από τα κυβερνητικά και κομματικά κέντρα, για να μπορεί να ελέγχει και να προλαμβάνει σκάνδαλα, όπως το μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, που στοίχισε πάνω από 30 τρισ. δραχμές σε 1,5 τουλάχιστον εκατομμύριο μικροεπενδυτές.

    -Η κατάργηση των διατάξεων του ν.2651/1988 και του ν.2843/2000 που θεσπίστηκαν ακριβώς για να αποτελέσουν θεσμικά αναχώματα στα ελεγκτικά όργανα και τις δικαστικές αρχές, τόσο ως προς τον έλεγχο νομιμότητας των χρηματιστηριακών συναλλαγών όσο και ως προς τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε σχέση με αυτές.

    [13] ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (10:06 UTC+2)

    Πίσω από τα δικά τους κάστρα έχουν περιχαρακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι περισσότερες μετοχές του Χ.Α.

    Η αντίδραση του γενικού δείκτη από το «χαμηλό» επίπεδο της προηγούμενης Δευτέρας έκανε αρκετούς αναλυτές να εκφράσουν την εκτίμηση πως η πιθανότητα υποχώρησης της αγοράς χαμηλότερα των 2.335 μονάδων είναι μικρή αν δεν επιβαρυνθεί περαιτέρω το σκηνικό στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση των ίδιων παραγόντων, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι 2.350 μονάδες θεωρούνται ισχυρό σημείο αναφοράς για την αγορά και ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη χαμηλότερα θα αποτελούσε σήμα πωλήσεων ικανό να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερα σημεία τις τιμές των μετοχών. Από την άλλη πλευρά, «αντίσταση» προβάλλει στις 2.530 μονάδες.

    Στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης έχει «κλείσει» μία φορά στις 2.335,63 μονάδες και μία στις 2.511,51 μονάδες.

    Αυτό σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση σημαίνει πως η αγορά δεν έχει ξεκάθαρη τάση. Τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση της τάσης έχουν οι δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE/20 και ειδικότερα οι τραπεζικοί τίτλοι και οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Για τη μετοχή της Εθνικής η τιμή «στήριξης» έχει διαμορφωθεί στα 21,20 ευρώ, η δε «αντίσταση» στα 23,50 ευρώ.

    Για τη μετοχή της Alpha η «στήριξη» έχει διαμορφωθεί στα 23,30 ευρώ και η «αντίσταση» στα 27,10 ευρώ, ενώ για την Eurobank στα 15,90 και 17,20 ευρώ αντίστοιχα.

    Για τον FTSE/20 τα όρια βρίσκονται μεταξύ 1,220 και 1.310 μονάδων. Με βάση το κλείσιμο της 17/3 στις 1.252 μονάδες, η υψηλή κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται κοντά στην περιοχή αντίστασης. Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αλλαγή τάσης της αγοράς σε ανοδική πρέπει να διασπαστούν με αύξηση συναλλαγών οι 1.310 μονάδες.

    [14] ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (10:04 UTC+2)

    Χωρίς ακόμα να μπορούν να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος της Μαδρίτης, οι επενδυτές έσπευσαν να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπέφεραν, με τη Μαδρίτη να υποχωρεί 8% σε τρεις ημέρες (είναι η μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας) και τη Φραγκφούρτη να χάνει 8%, θυμίζοντας ξανά τον κακό και ασταθή εαυτό της του παρελθόντος. Η Αθήνα, που αντιστεκόταν, «κατρακύλησε» όταν οι πιέσεις λύγισαν τις επιλεγμένες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Σε λίγες ημέρες, τέλη Μαρτίου 2004, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε χρόνων (1.465 μονάδες).

    Από μια σύγκριση ανάμεσα στις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και τις τιμές ένα χρόνο νωρίτερα, προκύπτει ότι:

    *Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως αποτυπώνονται οι τιμές τους στον δείκτη FTSE/ASE-20, είναι κατά μέσον όρο υψηλότερα 75%.

    *Οι τιμές των τραπεζών είναι διπλάσιες από πέρυσι, με τον σχετικό δείκτη να διατηρεί κέρδη 115% από το χαμηλότερο επίπεδο πέρυσι.

    Το θολό τοπίο στα διεθνή χρηματιστήρια, η αστάθεια των τιμών των blue chips στην Αθήνα και το γεγονός ότι οι τιμές διατηρούν μεγάλα κέρδη από πέρυσι δημιουργούν έναν συνδυασμό που προκαλεί ανησυχία.

    Παράγοντες του Χρηματιστηρίου, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», εκφράζουν το φόβο τους όταν σκέφτονται το ενδεχόμενο αποχώρησης των ξένων από τα blue chips, σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχουν άλλοι αγοραστές και συνολικά η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει χωρίς πτώση πιθανή μεγάλη προσφορά μετοχών.

    Με κέρδη

    Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές διατηρούν μεγάλες θέσεις σε μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Cosmote και Hyatt. Οι τοποθετήσεις τους αυξήθηκαν κυρίως το φθινόπωρο του 2003, όταν πραγματοποιήθηκαν μεγάλου ύψους διαθέσεις πακέτων όλων των πιο πάνω μετοχών. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα αρνητικό γεγονός: η πτώση της μετοχής της Hyatt (οι βασικοί μέτοχοι της Hyatt πούλησαν ποσοστό 16,67% των μετοχών της εταιρείας σε θεσμικούς επενδυτές με τιμή 8,9 ευρώ ανά μετοχή στις αρχές Ιανουαρίου 2004), εξέλιξη που μπορεί να ενεργοποιήσει αμυντικά αντανακλαστικά από την πλευρά των ξένων.

    Σε γενικές γραμμές οι τρέχουσες τιμές των υπόλοιπων μετοχών βρίσκονται σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα τιμών στα οποία αγόρασαν οι ξένοι. Το γεγονός αυτό μπορεί να λειτουργήσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

    *Από τη μία πλευρά, υπάρχουν περιθώρια για σταδιακή αποχώρηση που δεν θα πλήξει τη Σοφοκλέους με το πέρασμα του χρόνου να λειτουργεί ως καταπραϋντικό φάρμακο κατά της νευρικότητας που επικράτησε στα χρηματιστήρια.

    *Από την άλλη, όμως, στην περίπτωση που επικρατήσει πανικός, το κύμα των πωλήσεων θα λάβει τέτοιες διαστάσεις, που οι τιμές θα προσγειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Στο βαθμό που επανέλθει η ψυχραιμία και δεν υπάρξει αρνητική ειδησεογραφία, θα κερδίσει έδαφος στη λήψη αποφάσεων η πραγματική πορεία των εισηγμένων. Η καλή πορεία και τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών μπορούν να παίξουν εξισορροπητικό ρόλο.

    [15] ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΛΕΕΙ Ο ΧΟΛΚΕΡΙ

    Βελιγράδι, 21 Μαρτίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Για μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, της UNMIK, Χάρι Χόλκερι, αναφερόμενος στα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, που βύθισαν στο πένθος την επαρχία.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο διοικητής της UNMIK δήλωσε ότι μόνο στην αρχή ενδέχεται να ήταν αυθόρμητος ο ξεσηκωμός του κόσμου, αλλά στη συνέχεια «συγκεκριμένες εξτρεμιστικές ομάδες είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση». Τόνισε δε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου όσοι υποκίνησαν τα επεισόδια να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Χόλκερι, περίπου 1.000 Σέρβοι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των βίαιων επεισοδίων, βρίσκονται υπό την προστασία της KFOR, ενώ περίπου άλλοι 2.500 Σέρβοι και μη Αλβανοί έχουν καταφύγει σε μέρη όπως η Γκρατσάνιτσα, όπου δεν αποτελούν μειοψηφία.

    [16] ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Σκόπια, 21 Μαρτίου 2004 (17:04 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα υποβάλει αύριο στο Δουβλίνο την αίτηση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, μετέδωσε το ΜΙΑ.

    Η υποβολή της αίτησης ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε όμως λόγω του θανάτου την ημέρα εκείνη του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, κατά την συντριβή του αεροπλάνου του στην Βοσνία.

    [17] ΜΠΑΤΙΤΣ: Η ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 21 Μαρτίου 2004 (16:15 UTC+2)

    Στη γενική εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε επιρρίπτει ευθύνες για τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Κοσσυφοπέδιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βλάνταν Μπάτιτς.

    Σε ανοιχτή επιστολή του προς την Κάρλα Ντελ Πόντε ο κ. Μπάτιτς την κατηγορεί ως συμμέτοχο στην αλβανική τρομοκρατία, επειδή δεν άσκησε διώξεις σε βάρος των Αλβανών ηγετών και πρώην στελεχών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" Χασίμ Θάτσι, Ραμούς Χαραντινάι και Αγκίμ Τσέκου.

    "Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Οκτώβριο του 2001 εστάλησαν στο Δικαστήριο της Χάγης έγγραφα 40.000 σελίδων που αποδεικνύουν τα εγκλήματά τους. Στη συνέχεια ζητήσατε νέα στοιχεία. Προσωπικά σας τα παρέδωσα το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Υποσχεθήκατε σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι θα συντάξετε κατηγορητήρια έως το τέλος του έτους. Από τότε δεν έγινε τίποτα. Μετά δώσατε αμνηστία στους Αλβανούς εγκληματίες και ακολούθησε ο διωγμός των Σέρβων", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπάτιτς.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ζητά από την κ. Ντελ Πόντε να ασκήσει αμέσως διώξεις σε βάρος των τριών, να εκδόσει εντάλματα σύλληψής τους και στη συνέχεια να υποβάλει την παραίτησή της από την γενική εισαγγελία του Δικαστηρίου της Χάγης.

    [18] ΥΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Ζούμπν Πότοκ, 21 Μαρτίου 2004 (15:42 UTC+2)

    Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν την Κυριακή στο Κόσοβο οι κηδείες των δύο μικρών Αλβανών, ο πνιγμός των οποίων στις 15 Μαρτίου προκάλεσε τα πολύνεκρα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

    Οι κηδείες των Εγκζον Ντέλι και Αμπνι Βεσέλι έγιναν στο χωριό Τσάμπρα, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Πρίστινας παρουσία περίπου 1.000 ατόμων.

    Σε κατάσταση επιφυλακής ήταν οι δυνάμεις της KFOR τόσο στο χωριό, όσο και στη γύρω περιοχή, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων αναταραχών. Οι στρατιώτες της KFOR είχαν στήσει οδοφράγματα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο χωριό. Ιταλοί στρατιώτες από κοντινό λόφο με παρατεταγμένα τεθωρακισμένα οχήματα παρακολουθούσαν κάθε κίνηση, ενώ και ελικόπτερα έκαναν περιπολίες.

    Πάντως ο πατέρας του ενός παιδιού, παρά τον πόνο του ζήτησε να σταματήσει η βία. "Αρκετά! Τώρα ο πόνος μου είναι διπλός, μετά το θάνατό του γιου μου άρχισαν να σκάβονται νέοι τάφοι. Ανθρωποι πληγώνονται... Σας παρακαλώ. Μείνετε ήρεμοι", ήταν τα λόγια του Ζαϊμ Ντέλι.

    [19] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 21 Μαρτίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προσφέρθηκε σήμερα να μεσολαβήσει μεταξύ Σέρβων και Αλβανών Κοσοβάρων, ώστε να επέλθει ειρήνη στην ταραγμένη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, όπως μεταδίδει από την Ποντγκόριτσα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

    Το πρακτορείο επικαλείται σημερινές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου της μικρότερης από τις δύο χώρες που συγκροτούν την ομοσπονδία Σερβία-Μαυροβούνιο Ranko Krivokapic, από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.

    «Το πρόβλημα στο Κόσοβο», φέρεται ότι δήλωσε ο Krivokapic, «εστιάζεται στη διαμάχη μεταξύ 'δύο εθνοτήτων', στην οποία το Μαυροβούνιο μπορεί να μεσολαβήσει καλύτερα απ' ό,τι μπορεί να το πράξει η διεθνής κοινότητα».

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Τίποτα δεν άλλαξε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Το Μαρούσι εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα, στη 2η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ενώ την τετράδα συμπληρώνουν Αρης και Ηρακλής.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος έχει διαμορφωθεί:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (22η αγωνιστική)

    1.Μαρούσι 39

    2.Παναθηναϊκός 38

    3.Αρης 35

    4.Ηρακλής 35

    5.ΑΕΚ 35

    6.ΠΑΟΚ 34

    7.Ολυμπιακός 33

    8.Περιστέρι 32

    9.Πανιώνιος 32

    10.Μακεδονικός 31

    11.Απόλλων Πατρών 30

    12.Ηράκλειο 28

    13.Ιωνικός Ν.Φ. 27

    14.Ηλυσιακός 27

    *Από ένα παιχνίδι λιγότερο έχουν Μαρούσι, Παναθηναϊκός, Άρης και Περιστέρι

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23η)

    Μακεδονικός Ηράκλειο

    Ηλυσιακός Ηρακλής

    Αρης ΠΑΟΚ

    Ιωνικός Ν.Φ. Ολυμπιακός

    Μαρούσι ΑΕΚ

    Παναθηναϊκός Πανιώνιος

    Απόλλων Πατρών Περιστέρι

    [21] ΕΥΚΟΛΑ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 91-64

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Περιστερίου, για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι πράσινοι επικράτησαν εκτός έδρας με σκορ 91-64, παρουσιάζοντας αρκετά καλό πρόσωπο και προσφέροντας θέαμα στους φιλάθλους.

    Από τα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Παναθηναϊκού πάτησαν «γκάζι» και προηγήθηκαν νωρίς στο σκορ με 7-0 και στη συνέχεια 18-4. Το Περιστέρι δεν φάνηκε να έχει τις λύσεις, ώστε να μπορέσει να μειώσει τη διαφορά και να απειλήσει την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Γι αυτό και το ημίχρονο έκλεισε 38-26 υπέρ των φιλοξενουμένων.

    Στο β' ημίχρονο δεν άλλαξε το σκηνικό και ο Παναθηναϊκός δίχως να δυσκολευτεί έφτασε στη νίκη. Άλλωστε το Περιστέρι σήμερα πραγματοποίησε τη χειρότερη του φετινή εμφάνιση.

    Στα δυσάρεστα για το Περιστέρι, εκτός από την ήττα, είναι πως ο Γκρεγκόρ Χίζνιακ νοσηλεύεται με μόλυνση στο πόδι στο νοσοκομείο και κινδυνεύει να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν.

    [22] Α.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Το «σεντόνι» του Τσάμπιονς Λιγκ άπλωσαν στην Τούμπα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ και ο Άγγελος Αναστασιάδης εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο έλληνας τεχνικός στάθηκε στα ψυχικά αποθέματα των παικτών του, οι οποίοι κατάφεραν να ανατρέψουν το 0-2 και κέρδισαν με 3-2.

    «Ευτυχώς μπορέσαμε και γυρίσαμε το παιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν ευάλωτη και την είχαμε δει στο παιχνίδι με τον Ηρακλή. Με την είσοδο του Σπάσιτς λειτουργήσαμε καλύτερα. Μετά το 2-2 όλα γύρισαν υπέρ μας. Η ΑΕΚ μετά και την αποβολή ήταν πολύ δύσκολο να πάρει το αποτέλεσμα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αγγελου Αναστασιάδη προς τους δημοσιογράφους.

    «Είμαι ευχαριστημένος γιατί κερδίσαμε μια καλή ομάδα, με καλούς παίκτες και καλό προπονητή. Η ΑΕΚ έχει αλλάξει προς το καλύτερο και προσπαθεί να περάσει μια καινούρια φιλοσοφία, η οποία προβληματίζει όλες τις ομάδες. Εμάς είναι η μοναδική ομάδα που μας έκανε τόσες πολλές ευκαιρίες στην Τούμπα. Ευχαριστώ τα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν και η βοήθεια του κόσμου ήταν καταπληκτική», κατέληξε ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

    Στα δυσάρεστα πάντως για τον ΠΑΟΚ είναι ο τραυματισμός του Κουτσόπουλου, που έπαθε ζημιά στον χιαστό. Ο ποδοσφαιριστής αύριο θα υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θα γλιτώσει το χειρουργείο, γεγονός που σημαίνει ότι χάνει την υπόλοιπη σεζόν.

    [23] ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

    Θεσσαλονίκ, 21 Μαρτίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένας φίλαθλος του ΠΑΟΚ, ο οποίος κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών στο ντέρμπι του πρωταθλήματος με αντίπαλο την ΑΕΚ έπεσε από τη Θύρα 4 του γηπέδου της Τούμπας.

    Ο φίλαθλος του ΠΑΟΚ τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε αμέσως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Επίσης, σε έναν ακόμη οπαδό του Δικεφάλου, που έπεσε από την ίδια Θύρα, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    [24] ΞΕΦΡΕΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (19:51 UTC+2)

    Ξέφρενα πανηγύρισαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τη σημερινή νίκη της ομάδας τους στο ντέρμπι με αντίπαλο την ΑΕΚ, για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Σε αρκετούς δρόμους της Θεσσαλονίκης στήθηκε ένα τρελό γλέντι καθώς οι ασπρόμαυροι βρίσκονται πλέον μια «ανάσα» από την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χιλιάδες φίλαθλοι με αυτοκίνητα και μηχανάκια έφυγαν κορνάροντας από το γήπεδο της Τούμπας και πανηγυρίζοντας για την κατάκτηση των τριών βαθμών.

    Επίσης, στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε μποτιλιάρισμα και ουρά χιλιομέτρων, λόγω της αποχώρησης των οπαδών του ΠΑΟΚ από το γήπεδο. Τα αυτοκίνητα κινούνταν με μικρές ταχύτητες, ωστόσο οι φίλαθλοι του Δικεφάλου δεν έχαναν το κέφι τους και γιόρταζαν την επιτυχία της ομάδας.

    [25] ΕΞΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 21 Μαρτίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών δυνάμεων, που εισέβαλαν το πρωί στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, μετέδωσε το ΒΒC.

    Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και δύο μέλη της οργάνωσης και η σύζυγος ενός εξ' αυτών.

    Την εισβολή καταδίκασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι ενώ το Ισραήλ κάνει λόγο για απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας, στην πραγματικότητα ενεργοποιείται και προχωρά σε νέα κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

    Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή, ότι μελετά το ενδεχόμενο σκληρού κτυπήματος στην υποδομή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς.

    Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ενημέρωσε τους υπουργούς του κόμματός του, Λικούντ, για το σχέδιο αποχώρησης από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, αν παραμείνουν ατελέσφορες οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Οι περισσότεροι από τους 14 υπουργούς φέρονται αντίθετοι στο σχέδιο ή εκφράζουν επιφυλάξεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών και πολιτικός αντίζηλος του κ. Σαρόν, Βενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε ότι θα υποστηρίξει το σχέδιο εάν η Ουάσινγκτον απορρίψει την παλαιστινιακή αίτηση επιστροφής των προσφύγων στο Ισραήλ, εφόσον, παράλληλα, το Ισραήλ ελέγχει όλα τα σημεία εισόδου στη Γάζα και ολοκληρώσει την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δυτική Όχθη.

    [26] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Σ.ΑΡΑΒΙΑΣ ΠΡΟΣ ΗΠΑ

    Ριάντ, 21 Μαρτίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντι αλ-Φεϊζάλ, επέκρινε τις εξαγγελίες δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Σαουδάραβας κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα κράτη της περιοχής είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μόνα τους τα προβλήματά τους.

    Μιλώντας δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, στο Ριάντ, ο πρίγκιπας Αλ-Φεϊζάλ είπε ότι οι αμερικανικές προτάσεις αγνοούν το γεγονός ότι οι αραβικοί λαοί φέρουν πολιτισμούς με βαθιές ρίζες στην ιστορία.

    Την Παρασκευή ο Πάουελ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αραβικές χώρες να προχωρήσουν προς την εδραίωση της δημοκρατίας.

    Ο Πάουελ είχε επικρίνει τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για την κράτηση μεταρρυθμιστών διανοουμένων.

    Επτά από τους 13 αυτούς κρατουμένους αφέθησαν τελικά ελεύθεροι, αφού συμφώνησαν να πάψουν να ζητούν μεταρρυθμίσεις και να προβαίνουν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    [27] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΠΑΡΙΣΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ

    Κουάλα Λούμπουρ, 21 Μαρτίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός Μπαρισάν που συσπειρώνει πολλές εθνότητες της Μαλαισίας κερδίζει την πλειοψηφία στη βουλή με τουλάχιστον 110 στις 219 έδρες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Αμπντάλα Αχμαντ Μπαντάουι είναι ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών, των πρώτων που διεξάγονται στη χώρα μετά την αποχώρηση, τον Οκτώβριο, από την εξουσία, μετά από 22 χρόνια, του πρώην πρωθυπουργού Μαχατίρ Μοχαμάντ.

    [28] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΧΕΡΑΤ

    Καμπούλ, 21 Μαρτίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά το θάνατο του υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας Μιρουάις Σαντίκ, ανακοίνωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης, μετέδωσε το BBC.

    Ο Ζάχερ Ναγεμπζάντα, στρατιωτικός διοικητής της κυβέρνησης της Χεράτ κατηγόρησε τις δυνάμεις του διοικητή της επαρχίας Ισμαήλ Χαν ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις καθώς προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο της μεραρχίας του. Ο ίδιος τόνισε ότι "ο Σαντίκ που ήταν γιος του Χαν, σκοτώθηκε όταν εισέβαλε στο σπίτι του και άρχισε η μάχη και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές".

    [29] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΑΡΟΝ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ

    Τελ Αβιβ, 21 Μαρτίου 2004 (18:21 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είχε διαβουλεύσεις με τους υπουργούς του κόμματός του (Λικούντ) σχετικά με το σχέδιό του για μονομερή διαχωρισμό από τους Παλαιστινίους, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

    Μιλώντας στη σύνοδο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, νυν υπουργός Οικονομικών και αντίπαλος του Σαρόν στο Λικούντ, έδωσε την υπό όρους υποστήριξή του στο σχέδιο το οποίο προβλέπει την αποχώρηση του Ισραήλ από το μεγαλύτερο μέρος της λωρίδας της Γάζας.

    Ο Νετανιάχου είπε ότι η εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα πρέπει να συνοδευθεί από μια ''σαφή αμερικανική δήλωση'' που θα αντιτίθεται στο δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις εστίες τους.

    [30] ΔΗΛΩΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που γιορτάζεται την Κυριακή 21 Μαρτίου, ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Πέτρος Τατούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι φορές που οι πολιτικοί οφείλουν να προσεγγίσουν τα κοινά με τη ματιά του ποιητή. Με ρομαντισμό, λυρικότητα, έμπνευση και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έρχεται ως υπενθύμιση, ώστε να μην επιτρέψουμε στην αλλοτρίωση να γίνει πραγματικότητα και να μην απομονώσουμε τα ανήσυχα πνεύματα σε ένα σύστημα ψυχοφθόρων διαδικασιών και στενόμυαλών οριοθετήσεων. Ας επιτρέψουμε πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό να ακούσει τον ποιητή που ο κάθε ένας από εμάς κρύβει επιμελώς και ας ανοίξουμε ξανά αυτό το παλιό σημειωματάριο με στίχους και σημειώσεις των εφηβικών μας χρόνων. Ας ψηλαφίσουμε ξανά τα θέλω μας εκείνης της περιόδου κι ας θυμηθούμε όλα αυτά που ξεχάσαμε πίσω, απομεινάρια των χρόνων της αθωότητας, στο μακρύ ταξίδι της ζωής. Τότε ίσως αρκετά από αυτά που μας ταλανίζουν σήμερα ως κοινωνία να φανούν πιο απλά. Πιο όμορφα».

    [31] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΩΡΑΪΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Την έκθεση του Γιώργου Μωραϊτόπουλου, με πίνακες, γλυπτά, χρηστικά αντικείμενα κατασκευές από σίδηρο, θα φιλοξενήσει από την Τετάρτη 14 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 29 Απριλίου 2004, η Αίθουσα Τέχνης του Μύλου.

    Κομμάτια από παλιές μηχανές, φλάντζες, γρανάζια και πιστόνια αυτοκινήτων, με την αστείρευτη φαντασία του αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δουλειά του Γιώργου Μωραϊτόπουλου.

    Ο Γιώργος Μωραϊτόπουλος γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Μικρό παιδί βρέθηκε κοντά σε τεχνίτες του σιδήρου. Δίπλα τους γνώρισε το μεράκι και τα μυστικά της δουλειάς τους και κατάφεραν να του μεταδώσουν την αγάπη για το υλικό αυτό. Μιας και τον συγκινούσε πάντα κάθε τι παλιό, αποφάσισε κάποτε να δημιουργήσει έργα από παλιά ανταλλακτικά, συνθέτοντάς τα κάτω από το δικό του πρίσμα. Έργα του κοσμούν ιδιωτικούς και επαγγελματικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

    [32] ΟΙ "ORPHEUS SOLOISTS" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2004 (12:59 UTC+2)

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα εμφανιστεί αύριο, Δευτέρα 22 Μαρτίου, στις 20:30, η ορχήστρα μουσικής δωματίου "Orpheus Soloists", στο πλαίσιο των «Φωτείων 2004».

    Πρόκειται για μια συναυλία Αγάπης, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Φωτίου στη Θεσσαλονίκη.

      Οι "Orpheus Soloists" είναι ένα μουσικό σύνολο δέκα ατόμων, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ομποΐστα Δημήτρη Κίτσου. Βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο συναντούν την άρπα και το όμποε, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σπάνια σύνθεση μουσικών οργάνων. Χαρακτηριστικό της ορχήστρας είναι η επιλεγμένη ερμηνεία κομματιών του κλασικού ρεπερτορίου. Το βράδυ της 22ας Μαρτίου, οι "Orpheus Soloists" θα ερμηνεύσουν έργα των W.A. Mozart, F.Kreisler, T.Massenet και Νίκου Σκαλκώττα.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    W.A.Mozart: Serenata Notturna KV 239. Σολίστ: Δημήτρης Κίτσος-Όμποε, Μαρία Σπανού- Βιολί, Αλεξάνδρα Βολτση-Βιόλα, Αγάπη Παρθενακη-Κοντραμπάσο

    F.Kreisler: Caprice Viennois, για βιολί, άρπα και έγχορδα. Σολίστ: Έκτορας Λάππας-Βιολί

    F.Kreisler: Liebesleid, για βιολί, άρπα και έγχορδα. Σολίστ: Έκτορας Λάππας-Βιολί

    T.Massenet: Thais Medotation, για βιολί, άρπα και έγχορδα. Μεταγραφή: Έκτορας Λάππας. Σολίστ: Έκτορας Λάππας-Βιολί 

    Νικός Σκαλκώττας: 5 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα εγχόρδων.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΡΙΑΣ Σ.ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (09:30 UTC+2)

    Στη δημιουργία της σημαντικής Ελληνίδας γλύπτριας και ζωγράφου Σοφίας Βάρη είναι αφιερωμένη η έκθεση που φιλοξενείται έως 2 τις του Μάη στο Μουσείο Μπενάκη. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος του Μουσείου με στόχο την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πανόραμα των πιο πρόσφατων αναζητήσεων της καλλιτέχνιδας, το οποίο περιλαμβάνει έργα γλυπτικής μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικής - λάδια, ακουαρέλες, κολάζ, μεικτές τεχνικές - δημιουργίες σε χαρτί και μουσαμά, καθώς και κοσμήματα από ασήμι, χρυσό, έβενο και ημιπολύτιμους λίθους.

    Γεννημένη στη Βάρη της Αττικής, απ' όπου και το καλλιτεχνικό της όνομα, η Σοφία Βάρη κάνει σπουδές ζωγραφικής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Την καλλιτεχνική της ταυτότητα τη διαπλάθει στο Παρίσι της δεκαετίας του '60, όπου οργανώνει το πρώτο της εργαστήριο και ζωγραφίζει το περίφημο τρίπτυχο «Adam et chasses du Paradis» (σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη). Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ασχολείται με τη γλυπτική και λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει να κατασκευάζει τα πρώτα της κοσμήματα. Η άντληση έμπνευσης ιδίως από τους πολιτισμούς που άνθισαν στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική την απελευθερώνει από τους κανόνες της ακαδημαϊκής απεικόνισης, οδηγώντας τη στη δημιουργία γλυπτών συνθέσεων οι οποίες διεγείρουν τη φαντασία του θεατή.

    Το σημείο καμπής στην καλλιτεχνική της πορεία ανιχνεύεται στα τέλη της δεκαετίας του '80. Οπως σημειώνει ο μελετητής του έργου της Λ. Καπρίλε, «είναι προφανές το πέρασμα από την αρμονική και τη συμπαγή ισορροπία που πρότεινε ο Αρπ, στην παρα-μορφική ανάκτηση του Μουρ και την ακόλουθη και αποφασιστική επεξεργασία και των δύο.

    Κατακτώντας στιγμιαία εναέριες αιωρήσεις σφαιρών και αναστατώσεις αιχμαλωτισμένες μέσα στο χρόνο». Τη δεκαετία του '90, σηματοδοτεί η συστηματική πλέον ενασχόληση της Σ. Βάρη με τη γλυπτική και μάλιστα σε δημιουργίες μεγάλων διαστάσεων. Ακολουθούν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καθώς και τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις.

    «Η Σοφία Βάρη», σημειώνεται στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση (συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Αδάμ), «έχει κλασική παιδεία, λόγω της καταγωγής της, και η τέχνη της έχει αφετηρία το συμβολισμό, ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αφαίρεση, αν και η καλλιτέχνις διατήρησε την "ιδέα" της μορφής στις κομψά ρωμαλέες και σφιχτές συνθέσεις της. Δημιουργεί τα γλυπτά της σε συνδυασμό με έναν αρμονικό γεωμετρικό δυναμισμό που εξερευνά αισθητικές εκφράσεις μεγάλου εικαστικού βάρους και δημιουργικής ισχύος».

    Οπως αναφέρει η δημιουργός, «πιστεύω ότι ένας αφηρημένος καλλιτέχνης μπορεί να είναι πειστικός μόνο αν είναι παραστατικός. Κι αυτό στο βαθμό που καθοδηγείται από την έρευνα για μια επική σύνθεση, ελαφρά δραματική αλλά πάντα αρμονική. Η Τέχνη πρέπει να αποπνέει μια αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς, πρέπει να έχει θεραπευτικές και αισθητικές ιδιότητες, δεν πρέπει να είναι επιθετική ή βίαιη».

    [34] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

    Αθήνα, 21 Μαρτίου 2004 (09:28 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδος. Συγκεκριμένα:

    Κυριακή 21/3

    a.. Η Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ολύμπια» της ΕΛΣ, ένα πρόγραμμα με έργα Βιβάλντι, Μότσαρτ, Χέντελ, Μποτεζίνι και Ροσίνι. Σολίστ θα είναι οι Γιάννος Μαργαζιώτης, Μιχάλης Βοριάς, Χάρης Χατζηγεωργίου, Ηλίας Σδούκος, Ντάνα Χατζηγεωργίου, Χρήστος Κομισόπουλος, Θόδωρος Μαυρομάτης, Κώστας Τηλιακός, Γιώργος Φαρούγκιας

    b.. Με κοινό σημείο αναφοράς το γυμνό, η Μάρθα Κορίτσογλου και η Βάνα Πέτα συναντιούνται στην έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο φουαγιέ του θεάτρου «Χυτήριο» (Ιερά οδός 44, Κεραμεικός).

    Δευτέρα 22/3

    a.. Εκθεση Καλλιτεχνικής Κεραμικής - Ψηφιδωτού εγκαινιάζεται στις 8 μ.μ., στους εκθεσιακούς χώρους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Κωλέττη 14, Εξάρχεια)

    b.. «Λόγια για τραγούδια» με τους Θοδωρή Γκόνη και Οδυσσέα Ιωάννου, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του συμποσίου «Ο λόγος του ελληνικού τραγουδιού».

    Τρίτη 23/3

    a.. «Γιάννης Τσαρούχης, Ζωγραφική και Θέατρο. Δρόμοι παράλληλοι» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (πλατεία Γεωργίου Α΄ και Κορίνθου). Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και περιλαμβάνει έργα και σκηνικά του μεγάλου δημιουργού

    b.. Κινηματογραφική μουσική για δυο κιθάρες, στο «Τριανόν», με ερμηνευτές τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Ντ. Ρίζι «Ο βασιλιάς της κομπίνας»

    c.. Βραδιά Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ερμηνευτές τους Λεωνίδα Καβάκο (βιολί), Βασίλη Λομπάνοφ (πιάνο) και Κλαούντιο Μποχόρκες (τσέλο)

    d.. Με τίτλο «Ο χρόνος είναι αθώος» εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.), στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α), έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κουτσιαύτη.

    Τετάρτη 24/3

    a.. Το σμυρναίικο τραγούδι γιορτάζει, στο «Περιβόλι του Ουρανού» (Λυσικράτους 19, Πλάκα), όπου ξεκινά τις εμφανίσεις της η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Μαζί με την καταξιωμένη ορχήστρα τραγουδούν οι Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νέγκα, Παναγιώτης Λάλεζας

    b.. Ιστορίες των μπλουζ από τους «Blues Wire», στο «House of Art», από σήμερα μέχρι και το Σάββατο.

    Παρασκευή 26/3

    a.. Πρεμιέρα στη Λυρική Σκηνή με την όπερα του Γκιόργκι Λίγκετι «Le Grand Macabre» (Νέα παραγωγή - Πανελλήνια Πρώτη). Μουσική Διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, Σκηνοθεσία:

    Αναστασία Βαρέλη (βασισμένη σε μια ιδέα του Αϊκε Γκραμς). Ερμηνεύουν: Τζένη Δριβάλα, Μάτα Κατσούλη, Μαρία Μαρκέτου, Ρουθ Βέμπερ, Μόντε Τζάφε, Νίκος Σπανός, κ.ά.

    b.. Τελευταίες εμφανίσεις, σήμερα και αύριο, του Παντελή Θαλασσινού και του «Τρίφωνου» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2610.444).

    Σάββατο 27/3

    a.. Στην αίθουσα τέχνης «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Σπύρου Κουρσάρη. Η θεματική της καλύπτει όλο το φάσμα της τελευταίας δουλειάς του ζωγράφου - τοπία μνήμης, τοπία πραγματικά με φιγούρες εν δράσει και συμβολισμούς, με καράβια και ιπτάμενα, με αεροπλάνα και χαμηλά βαρομετρικά, με όνειρα απραγματοποίητα και ταξίδια με τη μηχανή του χρόνου

    b.. Εκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Ζιαμπάρα φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Πρόκειται για την πρώτη ατομική του έκθεση, στην οποία κυριαρχεί η τοπιογραφία, το πορτρέτο και οι εσωτερικοί χώροι. Εργα γεμάτα λυρισμό, εκφραστικότητα και εσωτερικότητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 March 2004 - 19:13:55 UTC