Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
  • [03] OMΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
  • [04] ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
  • [08] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΒΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [10] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Φ. ΗΛΙΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [11] 1,50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 22 ΕΕΧ
  • [12] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 124 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [13] ΣΤΙΣ 2.489,38 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΓΔ ΤΟΥ ΧΑ
  • [14] ΑΠΟ ΤΙΣ 22 MAΡΤΙΟΥ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
  • [15] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP - ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ECOFIN
  • [16] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [17] Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΧΑΓΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ
  • [18] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
  • [19] ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ
  • [20] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΔΙΠΛΗ Η ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΣΤ EVENT'S
  • [22] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [23] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΑΛΑΦΕΕΦ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
  • [24] ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ
  • [25] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ Δ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [26] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟ
  • [28] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [29] ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [30] ΜΠΛΕΡ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΡΩΣΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
  • [32] ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Μ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ

  • [01] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Συστάσεις στους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη πληροφορίες για δημοσκοπήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες ή για αποτελέσματα exit polls που πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν πριν τις 7 το απόγευμα της Κυριακής απηύθυναν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών Νίκος Αλιβιζάτος και Τύπου Γιώργος Ρωμαίος.

    Οι υπουργοί διευκρίνισαν ότι υπήρξε συνεννόηση με τον Σύλλογο των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων προκειμένου να μην κυκλοφορήσουν πληροφορίες για μετρήσεις exit polls πριν από τις 7 το βράδυ της Κυριακής. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ώστε να συγχρονιστούν στην ώρα με τη ΝΕΤ προκειμένου να μην δοθούν νωρίτερα από τις 7 τα αποτελέσματα των exit polls.

    Εξάλλου οι κ.κ. Αλιβιζάτος και Ρωμαίος διαβεβαίωσαν ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής λήγει κάθε προεκλογική δραστηριότητα.

    Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών για τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν, σημειώθηκε πως θα λειτουργήσουν και νέες τηλεφωνικές γραμμές καθώς έχουν φορτωθεί το 1564 και τα άλλα τηλεφωνικά κέντρα. Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας του ΥΠΕΣΔΔΑ για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση - εξυπηρέτηση των εκλογέων και ειδικότερα των ετεροδημοτών, από σήμερα έως και την Κυριακή των εκλογών στη Δ/νση Εκλογών του Υπουργείου θα λειτουργούν οι τηλεφωνικές γραμμές 210 3235432, 210 3235434 , 210 3235437, 210 3235442 και 210 3235445.

    Αύριο εξάλλου θα είναι έτοιμο το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο για την εξυπηρέτηση Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που θα καλύψουν τις εκλογές. Το Κέντρο Τύπου διαθέτει 370 θέσεις εργασίας, 280 τηλεφωνικές συσκευές 160 υπολογιστές, φαξ τηλέφωνα και 70 γραμμές ISDN.

    Στο μεταξύ, θα υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια για τους ετεροδημότες ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για τη μεταφορά των δικαστικών αντιπροσώπων στον τόπο διορισμού τους.

    [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Λίγες μόλις ώρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου το Pathfinder (www.pathfinder.gr) ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη διαδραστική συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, με αποκλειστικό θέμα τις Νέες Τεχνολογίες και το Internet. Οι έλληνες χρήστες του Διαδικτύου είχαν την ευκαιρία να θέσουν ηλεκτρονικά τις ερωτήσεις τους στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα τέθηκαν ερωτήματα και από ειδικούς συντάκτες πληροφορικής & τηλεπικοινωνιών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος (Ρίζου), Απογευματινή, Έθνος, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Τα Νέα και των περιοδικών PC Magazine και RAM, καθώς και από τον επίσημο φορέα IAB Hellas.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις ερωτήσεις, μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε για την «διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στη κοινωνία της γνώσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ όσον αφορά το κόστος σύνδεσης στο Internet απάντησε πως «μέσα στο 2004 θα συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στόχος είναι, το μηνιαίο κόστος σύνδεσης ADSL σε ταχύτητες 1 Μbit να μειωθεί σε λιγότερο από 30 ευρώ». Για το θεσμικό δε ρόλο του κράτους ο Πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «διαμορφώνουμε το πλαίσιο, ενισχύουμε την ζήτηση για εξελιγμένες υπηρεσίες και δίνουμε την δυνατότητα στο Internet να αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε η κινητή τηλεφωνία και οι υπηρεσίες της».

    Ειδικά όσον αφορά την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «στόχος μας για την επόμενη τετραετία είναι να μετακινούνται ηλεκτρονικά τα έγγραφα και όχι ο πολίτης» και πως «έως το 2008 οι ηλεκτρονικά παρεχόμενες σε πραγματικό χρόνο υπηρεσίες προς τον πολίτη και τις επιχειρήσεις θα ανέλθουν συνολικά σε 200». Παράλληλα δεσμεύτηκε για την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που αφορά την Έρευνα και την Τεχνολογία αναφέροντας πως «στόχος είναι να κινητοποιήσουμε πόρους προς την Έρευνα που θα αντιπροσωπεύουν το 1.5 % ΑΕΠ αλλά και να ανεβάσουμε το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο 40% από 20% που είναι σήμερα».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ακόμα στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως μέσα από το Internet, επισημαίνοντας ότι «Συνολικά 120 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στον τομέα του πολιτισμού». Σχετικά με την τηλε-εργασία απάντησε πως «τα ευρυζωνικά δίκτυα θα κάνουν τη δυνατότητα αυτή πραγματικότητα».

    Ολόκληρη η διαδραστική συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεωργίου Παπανδρέου δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pathfinder.gr

    [03] OMΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

    Κεφαλονιά, 5 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Τη συμμετοχή όλων σε ένα νέο ξεκίνημα της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε ομιλία του στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. "Όλοι μαζί οδηγούμε την πατρίδα μας σε ένα καινούριο ξεκίνημα" είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια πλατειά κοινωνική συμμαχία πολιτών.

    Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα εκφράζει όλους τους Ελληνες χωρίς να ρωτά τι ψήφισε ο καθένας, δεν θα ζητά κομματικές ταυτότητες και θα επιβραβεύει την αξιοσύνη.

    Ειδικά για τα Επτάνησα δεσμεύτηκε για μια νέα ευκαιρία ώστε να γίνουν κέντρα ανάπτυξης και πολιτισμού και να διασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ευχαριστώ την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ευχαριστώ Τον καθένα σας χωριστά. Όλοι μαζί οδηγούμε την Πατρίδα μας σ' ένα καινούργιο ξεκίνημα. Σε λιγότερο από δύο 24ωρα οι Έλληνες πραγματοποιούμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο Τόπος. Προχωρούμε, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σε μια Νέα Διακυβέρνηση. Βασισμένη σε αρχές και αξίες. Σε κοινά ιδανικά και ξεκάθαρες θέσεις. Δεσμεύομαι ότι, από τις 8 του Μάρτη, θα ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Μαζί θ' αλλάξουμε τη Κεφαλονιά. Μαζί θ' αλλάξουμε τα Επτάνησα. Μαζί θα αλλάξουμε την Ελλάδα μας. Όλοι μαζί συγκροτούμε την πιο πλατειά κοινωνική συμμαχία. Τη συμμαχία των πολιτών. Τη συμμαχία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού. Τη συμμαχία της προόδου.

    Στις 8 του Μάρτη, συγκροτούμε μια Κυβέρνηση που να σέβεται και να εμπιστεύεται όλους τους πολίτες. Μια κυβέρνηση που να εκφράζει και να υπηρετεί όλους τους Έλληνες, χωρίς να ρωτά τί ψήφισε ο καθένας. Μια κυβέρνηση που δεν θα ζητά κομματικές ταυτότητες, αλλά θα επιβραβεύει την αξιοσύνη, θα ανταμοίβει την προσφορά, θα υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Βάζουμε οριστικό τέλος στις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς του χθες. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν υπάρχουν οι "δικοί μας" και οι "δικοί τους".

    Το νησί σας, η πανέμορφη Κεφαλονιά προκάλεσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Δεν μπόρεσε, όμως, να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης που φεύγει. Όπως και τα περισσότερα νησιά μας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται εγκαταλελειμμένη. Η Κυβέρνηση, που φεύγει δεν είχε ποτέ συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του Ιονίου. Αδιαφόρησε για τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του τόπου. Η μείωση του πληθυσμού, σε πολλά από τα νησιά μας, έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Εδώ στην Κεφαλονιά, το νησί των ξενιτεμένων, η μείωση του πληθυσμού εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

    - Η ανυπαρξία υποδομών δυσχεραίνει τις προσπάθειες δυναμικής ανάπτυξης.

    - Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εμπορικές, τουριστικές και ξενοδοχειακές) περιέρχονται σε δύσκολη θέση, από τις αναδρομικές φορολογήσεις και τα πανωτόκια.

    - Δεν εφαρμόζεται καμιά συγκροτημένη πολιτική για τη στήριξη των αγροτών, (που εδώ στα Επτάνησα) αντιμετωπίζουν επιπλέον προβλήματα, εξαιτίας του μικρού κλήρου, των μεγάλων αποστάσεων και του λιγοστού νερού. Είναι η ώρα να βάλουμε τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Να δώσουμε στα νησιά του Ιονίου την ευκαιρία που ζητούν. Να γίνουν κέντρα ανάπτυξης και πολιτισμού. Να εξασφαλίσουμε μια σταθερά ανοδική οικονομική πορεία για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους των νησιών μας.

    Κεφαλλονίτες και Θιακοί, από τη Δευτέρα ξεκινούμε μια νέα πορεία. Ξεκινούμε με μια Νέα Πολιτική. Πρώτη επιλογή μας, είναι η επένδυση στον Πολιτισμό και την Παιδεία, η επένδυση στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Αναβαθμίζουμε τη δημόσια Παιδεία, με σταδιακή αύξηση των κρατικών δαπανών από το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 5% του ΑΕΠ.

    - Προωθούμε τη διαρκή σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

    - Δίνουμε προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες και εφοδιάζουμε τους μαθητές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    - Καταργούμε τις εξετάσεις της Β' Λυκείου και μειώνουμε σε (έξι) 6 τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου.

    - Εκσυγχρονίζουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα σχολεία του Νομού.

    - Αναβαθμίζουμε τα τμήματα των ΤΕΙ που σήμερα υπολειτουργούν σε Αργοστόλι και Ληξούρι.

    Οραματιζόμαστε ένα κράτος ευθύνης, αρωγό και όχι χειραγωγό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ένα κράτος που σέβεται τους πόρους που διαχειρίζεται, αναβαθμίζει το περιβάλλον, διευκολύνει την καθημερινότητα. Ένα κράτος ακομμάτιστο που να υπηρετεί τον πολίτη.

    - Υποχρεώνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται, μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά όρια στα αιτήματα των πολιτών.

    - Αναβαθμίζουμε το ΑΣΕΠ, για να υπάρχουν παντού απόλυτα αξιοκρατικές προσλήψεις.

    - Αντιμετωπίζουμε με ευθύνη το πρόβλημα των συμβασιούχων που εργάζονται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ζητήσαμε από το 2001 μια καθαρή λύση. Η Κυβέρνηση που φεύγει, προτίμησε να τους κρατά αιχμαλώτους. Δίνουμε λύση ευθύνης και ευαισθησίας. Όλοι όσοι εργάζονται με συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τακτοποιούνται οριστικά.

    Είμαστε πανέτοιμοι για μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που να εγγυάται ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο, με στόχο την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης πάνω από 5% του ΑΕΠ. Ιεραρχούμε ως πρώτο κοινωνικό πρόβλημα την ανεργία και βάζουμε ως στόχο τη μείωσή της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πρώτη τετραετία της Νέας Διακυβέρνησης.

    - Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις νέες επενδύσεις.

    - Νομοθετούμε νέα αναπτυξιακά κίνητρα.

    - Πραγματοποιούμε γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση των σημερινών βαρών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    - Μειώνουμε στο μισό την προκαταβολή του φόρου για τις νέες επιχειρήσεις.

    Παράλληλα...

    - Διπλασιάζουμε το ποσό που δίνεται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων, για να ξεκινήσουν μια δική τους δουλειά.

    - Επιδοτούμε κατά το 50% το ύψος των εργοδοτικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους, άνεργους ηλικίας άνω των 55 χρονών και άνεργες μητέρες.

    - Αυξάνουμε το χρόνο επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν μακροχρόνια ανέργους, παλιννοστούντες, απεξαρτημένους συμπολίτες μας.

    - Δίνουμε οριστικά λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια που οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός αγοράς. Καμμία οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

    - Επεκτείνουμε τη Βιομηχανική Περιοχή Αργοστολίου με κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στο νησί.

    Στη Νέα Πολιτική που εφαρμόζουμε από τις 8 του Μάρτη θέτουμε τα νησιά μας ξανά στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που φεύγει δεν νοιάστηκε για τις υποδομές που χρειάζονται τα Επτάνησα. Υποσχέθηκε πολλά για την Κεφαλονιά αλλά έπραξε λίγα.

    - Τα λιμάνια του Νομού δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μίας βασικής τουριστικής πύλης της Χώρας.

    - Το ίδιο ισχύει για το κτίριο του Αεροδρομίου, η επέκταση του οποίου βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης.

    - Η μεγάλη απόσταση του Νομού από την ηπειρωτική Ελλάδα καθιστά επιτακτική την εφαρμογή μίας νέας πολιτικής μεταφορών που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

    - Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι προβληματικό και σε ορισμένα σημεία με μεγάλη επικινδυνότητα.

    - Σημαντικό είναι και το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Ιθάκη, στο βόρειο τμήμα της Κεφαλονιάς. αλλά και στο Αργοστόλι που πίνει κακής ποιότητας νερό. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί.

    Είναι ώρα να δώσουμε τέλος στην πολιτική της αδράνειας που περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική των νησιών μας. Που κρατά στάσιμη την ποιότητα ζωής των πολιτών. Για το σκοπό αυτό συγκροτούμε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Περιφέρειας, στους οποίους μετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων. Γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα τα τοπικά προβλήματα. Όπως, επίσης, ξέρετε πολύ καλά τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν εδώ, για μια νέα προοπτική.

    - Επιταχύνουμε τα έργα στο λιμάνι Αργοστολίου ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν το νησί τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου.

    - Προωθούμε την κατασκευή των αναγκαίων λιμενικών έργων στο Ληξούρι ώστε να ενισχύσουμε την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

    - Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση

    - των απαραίτητων λιμνοδεξαμενών τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη. Την εκτέλεση του φράγματος Κατωγής. Την κατασκευή έργων βιολογικών καθαρισμών στη Σάμη, τη Σκάλα, την Αγία Ευφημία, την Ιθάκη, το Φισκάρδο.

    Τα Επτάνησα έχουν όλες τις φυσικές προϋποθέσεις για να προσελκύσουν ποιοτικό Τουρισμό. Ο Πολιτιστικός πλούτος της Κεφαλονιάς, αλλά και της Ιθάκης είναι πια γνωστός σ΄ όλο τον κόσμο. Η δημιουργικότητα των κατοίκων έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Ό,τι επιτεύχθηκε οφείλεται σ΄ εσάς. Το Κράτος έλειπε. Η Κυβέρνηση απουσίαζε. Δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει τη σημασία του Τουρισμού. Έχουμε άλλη άποψη. Η τουριστική πολιτική έχει ξεχωριστή θέση στη Νέα Διακυβέρνηση:

    - Επανασυγκροτούμε το Υπουργείο Τουρισμού.

    - Εκσυγχρονίζουμε τον ΕΟΤ.

    - Αναδιοργανώνουμε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό για την προβολή της Χώρας μας στο εξωτερικό.

    - Είναι ανάγκη να συνδέσουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό. Να αναδείξουμε τις Οδυσσειακές περιοχές, το Σπηλαιολογικό Πάρκο Σάμης, τα Κάστρα Αγίου Γεωργίου και ?σσου, τις Ιερές Μονές Ατρου και Καθαρών, τα Μουσεία του Νομού.

    - Να διαθέσουμε πόρους του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών υποδομής.

    Παράλληλα...

    - Αναθεωρούμε τον αναπτυξιακό νόμο με σκοπό τη χορήγηση κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των μικρών και μεσαίων τουριστικών μονάδων.

    - Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Του συνεδριακού, του αθλητικού, του πολιτιστικού Τουρισμού. Και βέβαια του αγροτουρισμού που δίνει αναπτυξιακές λύσεις στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Η Ελλάδα μπορεί να έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Και αυτό σίγουρα μπορούμε να το πετύχουμε πρώτ΄ απ΄ όλα εδώ: Στη γέφυρά μας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στα νησιά του Πολιτισμού. Στο Ιόνιο. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

    Στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια, που ξεκινούμε στις 8 του Μάρτη, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες, έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Είμαστε πανέτοιμοι για μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη, σε ειδικά προγράμματα, των νέων αγροτών, που αποτελούν την καρδιά της περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων. Να σταματήσει, επιτέλους, το σημερινό καθεστώς της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας.

    - Στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται σε ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

    - Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη. Μειώνουμε τα επιτόκια για τους αγρότες, (δύο μονάδες κάτω από τα επιτόκια της αγοράς).

    - Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη των νέων παραγωγών.

    - Δίνουμε έμφαση στη βιολογική παραγωγή και στα επώνυμα προϊόντα, με ενίσχυση στη διαδικασία μεταποίησης και τυποποίησης.

    - Χορηγούμε εισοδηματική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους μειονεκτικών περιοχών.

    - Απλουστεύουμε τις διαδικασίες ίδρυσης και μειώνουμε το κόστος έκδοσης αδειών για τις εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών μονάδων.

    - Προχωρούμε σε οριστική ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων ώστε να δοθεί η δυνατότητα για ένα νέο ξεκίνημα.

    - Στεκόμαστε δίπλα στους ψαράδες, που βλέπουν διαρκώς την αγορά τους να μειώνεται και το κράτος να απουσιάζει.

    - Στηρίζουμε την ανανέωση του στόλου και κατασκευάζουμε αλιευτικά καταφύγια.

    Δεσμεύομαι ότι η Νέα Διακυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες, που έως τώρα είχαν μείνει στο περιθώριο της οικονομίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επαναθέσει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το θέμα της παραδοσιακής ''φέτας'' Κεφαλονιάς που δεν μπορεί να διατίθεται στην ελληνική και κοινοτική αγορά ως ''φέτα'', αλλά σαν λευκό τυρί. Είναι πέρα από κάθε λογική να μπορούν οι Δανοί να χρησιμοποιούν για τα δικά τους λευκά τυριά τους την ονομασία ''φέτα'', και να μην μπορεί η πραγματική ''φέτα'' Κεφαλονιάς να διατίθεται ως τέτοια στην ελληνική αγορά. Επιτέλους κάποιος πρέπει να νοιάζεται για τα προϊόντα μας. Κάποιος να νοιάζεται για τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

    Η Πολιτική μας, έχει επίκεντρό της τον άνθρωπο.

    - Στηρίζουμε, με σειρά μέτρων, την ελληνική οικογένεια, τους πολύτεκνους, την εργαζόμενη μητέρα.

    - Προχωρούμε στον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά.

    Δεσμευόμαστε για:

    - Τη σταδιακή σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

    - Την αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα, στα 230 ευρώ.

    - Την αύξηση της σύνταξης για κάθε αγρότη και κάθε αγρότισσα, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ, μέσα στην πρώτη τετραετία.

    Στις άμεσες προτεραιότητές μας θέτουμε την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας για όλους. Η σημερινή κατάσταση είναι γνωστή σε όλους. Οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό παραμένουν μεγάλες. Ένα νησί τουριστικό, με μεγάλες ανάγκες όπως η Κεφαλονιά δεν μπορεί να εμφανίζει αυτή την εικόνα. Η ενίσχυση του Νοσοκομείου Αργοστολίου-Ληξουρίου, η κάλυψη των κενών σε προσωπικό και μέσα, είναι απολύτως αναγκαία. Παράλληλα είναι ανάγκη (και είναι δέσμευσή μας) να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία, αλλά και να ενισχυθεί η λειτουργία συστήματος Τηλεϊατρικής,

    Μια και βρίσκομαι στο νησί σας και αντίκρυ είναι η Ιθάκη, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εμείς δεν διαλέξαμε τον εύκολο δρόμο. Πήραμε το δύσκολο, τον ανηφορικό. Όταν βγήκαμε στον "πηγαιμό για την Ιθάκη" ξέραμε πως θα συναντήσουμε εμπόδια. Ιθάκη για μας είναι η προσφορά στον Τόπο, η προσφορά στην ελληνική κοινωνία, η προσφορά στον άνθρωπο δίπλα μας. Δεν θα είχε λοιπόν καμιά σημασία αν φτάναμε στο τέρμα, πετώντας στο πέλαγος τις αρχές και τις αξίες μας. Δεν συμβιβαστήκαμε. Είμαστε ελεύθεροι και είμαστε δυνατοί. Είμαστε πανέτοιμοι. Μια πλατειά κοινωνική συμμαχία, μας οδηγεί τώρα (με σίγουρα βήματα) στην επιτυχία. Με ένα και μόνο σκοπό. Με μια και μόνο φιλοδοξία. Να υπηρετήσουμε με Πίστη και ταπεινότητα την Ελλάδα που αγαπούμε.

    Είμαστε ήδη απέναντι. Είμαστε μπροστά σ΄ ένα νέο ξεκίνημα. Θέλω να σας ζητήσω να είμαστε όλοι παρόντες. Να είμαστε όλοι παρόντες στη μεγάλη προσπάθεια για μια Νέα Διακυβέρνηση. Για μια καλύτερη ημέρα στον Τόπο μας. Για ένα καινούριο κεφάλαιο στην Πατρίδα μας. Την Κυριακή αποφασίζετε. Επιλέγετε. Επιλέγετε για το παρόν και το μέλλον. Πάμε δυνατά για το νέο ξεκίνημα. Πάμε μπροστά για μια Νέα Προοπτική. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς διακρίσεις. Πάμε μαζί. Με όραμα και πίστη στις δυνατότητες του Τόπου. Με νέες ιδέες, νέες δυνάμεις, νέους ανθρώπους. Πάμε μαζί. Να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα. Να σηκώσουμε ψηλότερα την Κεφαλονιά, τα Ιόνια, όλη την Ελλάδα".

    [04] ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΔΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (12:17 UTC+2)

    Ελεύθερη θα είναι από αύριο στις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας η διέλευση για τους οδηγούς από τα διόδια όλης της χώρας. Το μέτρο πάρθηκε για τη διευκόλυνση στην μετακίνηση των ετεροδημοτών που θα ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (19:45 UTC+2)

    Τις ευχές του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική αναμέτρηση δέχθηκε τηλεφωνικώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και επανάλαβε την πρότασή του για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Τις θέσεις του για θέματα πολιτικής επικαιρότητας και για τα εθνικά θέματα διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και ο υποψήφιος βουλευτής στην Α' Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων" και μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

    Ο κ. Παπαθεμελής αναφερόμενος στην υπόθεση των επίμαχων φυλλαδίων τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποποιηθεί την πατρότητα και τη διακίνηση τους και ότι δεν είχε κανένα συμφέρον να κυκλοφορήσει τα συγκεκριμένα φυλλάδια.

    "Οταν δεν ξέρεις τον εγκληματία ρωτάς ποιος έχει συμφέρον στο έγκλημα. Είναι βέβαιον ότι δεν είχε η Ν.Δ. συμφέρον. Θεωρώ ότι αυτό που υπαινίχθη ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. για προβοκάτσια είναι σφόδρα πιθανό. Ετσι εξηγείται αυτό το φυλλάδιο", είπε χαρακτηριστικά.

    "Οι προβοκάτσιες γίνονται για να επηρεάσουν για να δημιουργήσουν ένα κλίμα, Υπήρχε και υπάρχει και νομίζω ότι θα διατηρηθεί ως την ημέρα των εκλογών ένα κλίμα, το οποίο βασίμως αποδέχεται ότι ο νικητής των εκλογών είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο,τι γίνεται προβοκατόρικα, γίνεται να για να ανατρέψει αυτό το κλίμα, για προκληθεί σύγχυση και να ωφεληθεί κατά πάσα πιθανότητα αυτός που την έχει προκαλέσει", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός είναι ώριμος και αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιου είδους μυθιστορίες ούτε κερδίζονται ούτε χάνονται οι εκλογές.

    "Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι, αν δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της καθημερινότητας του, δεν λύνονται με τον τρόπο αυτό", είπε τονίζοντας ότι τα κόμματα θα έπρεπε να ασχοληθούν με τα ίδια τα προβλήματα και να προτείνουν σοβαρές λύσεις σε αυτά.

    "Οσοι ασχολούνται με τέτοιες ιστορίες στο τέλος δεν θα ωφεληθούν αυτοί, αλλά ο αντίπαλός τους", τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει το θόρυβο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι η διατύπωση του κ. Πολύδωρα έδωσε την ευκαιρία σε όποιους καραδοκούσαν να αδράξουν την όποια ευκαιρία για να κατασκευάσουν ένα μύθο.

    "Οι πάντες γνωρίζουν ότι απόλυση υπαλλήλου διορισμένου νομίμως και έχοντος τη μονιμότητα δεν είναι δυνατή. Πως είναι τόσο αφελείς οι Ελληνες να σκεφθούν ότι είναι δυνατό να γίνουν 10.000 απολύσεις τακτικών υπαλλήλων;", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαθεμελής τόνισε ότι ο κ. Πολύδωρας εξήγησε ότι αναφερόταν στους περίπου 3.500 μετακλητούς δημόσιους υπαλλήλους, ανθρώπους, οι οποίοι συνοδεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση ανερχόμενη στην εξουσία και συνοδεύουν επίσης την εκάστοτε κυβέρνηση απερχόμενη της αρχής.

    "Το αυτονόητο απορώ πως έγινε τέρας και απασχόλησε τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε 24ωρη βάση για δύο - τρεις ημέρες, απασχόλησε τον τύπο με πρωτοσέλιδα", επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και συμπλήρωσε:

    "Ασχέτως του αν συνέβαλε ο κ. Πολύδωρας με μία ατυχή διατύπωση στη διαστρέβλωση και εν συνεχεία στη μεγιστοποίηση ενός γεγονότος, το οποίο έχει διαστάσεις πολύ μικρές και δεν σχετίζεται με απολύσεις τακτικών υπαλλήλων, ποιος μπορεί να κάνει τέτοιες συζητήσεις σήμερα που παραπέμπουν σε πρακτικές 19ου αιώνα;".

    Ερωτηθείς αν με τη συνεργασία των Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει την ιδεολογική του ταυτότητα, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η προσπάθεια, η οποία καταβάλλεται πανταχόθεν είναι η αποϊδεολογικοποίηση των κομμάτων.

    "Το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη υπέστη ραγδαία μετάλλαξη διατήρησε όμως την κεντροαριστερή ρητορεία, τη σοσιαλιστική ρητορεία. Ο κ. Σημίτης απέφευγε ρητορικά να φθάσει στα άκρα, αν και ο ίδιος είχε φθάσει στα άκρα, οι πολιτικές του επιλογές ήταν νεοφιλελεύθερες δεν ήταν σοσιαλιστικές.

    Τώρα είναι το 3ο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το 1ο ΠΑΣΟΚ με τα πατριωτικά και κοινωνικά οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τα οποία διέκοψε τις σχέσεις και το 2ο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη", τόνισε.

    Ο κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου ένα περίεργο κόμμα, "το οποίο προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του, ένα κόμμα άνευ υπηκοότητας άνευ ταυτότητας". "Αντιλαμβάνομαι ότι το νέο σχήμα θα αλλάξει όνομα, σύμβολα σημαίες και θα έχει ένα κομμάτι δεξιάς, ένα κομμάτι κέντρου και ένα κομμάτι αριστεράς", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπαθεμελής καταλόγισε στην κυβέρνηση ενδοτική πολιτική και μονομερείς παροχές.

    "Πιστεύω ότι ο χρυσούς κανών των διακρατικών σχέσεων είναι η ανταπόδοση και η αμοιβαιότητα. Αν δεν υπάρχουν, τότε υπάρχουν μονομερείς παροχές που κάποτε θα τελειώσουν και τότε τι θα κάνεις, εφ' όσον η άλλη πλευρά δεν κινεί το μικρό της δαχτυλάκι;", είπε. Τόνισε ότι δεν είναι πολεμοχαρής, επιθυμεί την ειρήνη, αλλά με όρους που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια, τόνισε και πρόσθεσε ότι από τουρκικής πλευράς υπάρχουν αυθαίρετες διεκδικήσεις σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

    Οσον αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι οι κ.κ. Παπανδρέου και Σημίτης θα έπρεπε να είχαν αγωνιστεί η υπόθεση του μέλλοντος της Κύπρου να φύγει από τα Ηνωμένα Εθνη και να πάει στο φυσικό φορέα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφ' όσον η Ελλάδα είναι στην Ε.Ε., Κύπρος είναι στην Ε.Ε. και η Τουρκία χτυπάει παρακλητικά την πόρτα της Ε.Ε.

    "Αυτό που αποποιείται το Σχέδιο Ανάν, το κοινοτικό κεκτημένο θα αναγκαζόταν η Ε.Ε. να το λάβει σοβαρά υπόψη. Μία σύνθεση πολιτικών από την Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί σε λύση τύπου σχεδίου Ανάν, η οποία οδηγεί με μαθηματική νομοτέλεια στην καταστροφή την Κύπρο", τόνισε.

    Ο κ. Παπαθεμελής αναφέρθηκε και στο λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα, τονίζοντας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση "το έβαλε στην κατάψυξη", δεν ασχολήθηκε με αυτό από το 1996.

    "Δεν είναι χαμένη υπόθεση, είναι παρατημένη υπόθεση", είπε και τόνισε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ευαισθησίες. "Σε ό, τι με αφορά θα φροντίσω να τις αναζωπυρώσω", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαθεμελής υπενθύμισε ότι η ΠΓΔΜ υπέβαλε πρόσφατα την αίτηση για έναρξη ενταξιακών διαδικασιών στην Ε.Ε. και τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να έρθει στην Ε.Ε. γενόμενο ένα μέρος του προβλήματος που έχουν τα Σκόπια και θα πρέπει να αποφασίσουν κάποτε να το επιλύσουν.

    "Στα Σκόπια δίνουμε δωρεάν βοήθεια, τον πνεύμονα αναπνοής τους, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης απορροφήσαμε όλη την ανεργία με τις επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών που έγιναν εκεί, αλλά δεν θελήσαμε να επιβάλλουμε την άποψή μας δηλαδή το σεβασμό της ευαισθησίας μας, η οποία είναι η ίδια η ιστορική αλήθεια για τη Μακεδονία", επισήμανε.

    Τέλος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών και μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, όπως είπε.

    Οσον αφορά τους ψηφοφόρους του και κατά πόσο θα δεχθούν την επιλογή του να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., είπε ότι είναι άνθρωποι που τον έχουν στηρίξει εδώ και 30 χρόνια, είναι άνθρωποι οι οποίοι τον εμπιστεύονται.

    "Βεβαίως ένα κομμάτι από αυτούς ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι αριθμητικά περισσότεροι έρχονταν από τα άλλα κόμματα εκτιμώντας το πρόσωπο Παπαθεμελής. Το ίδιο σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό θα κάνουν και φίλοι μας, οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Ν.Δ. Οπως οι Νεοδημοκράτες ψήφισαν τον Παπαθεμελή και έκαναν υπέρβαση το ίδιο θα κάνουν και εκείνοι που δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία αλλά θέλουν τον Παπαθεμελή", ανέφερε.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

    Λευκάδα, 5 Μαρτίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Σίγουρος για τη νίκη του κόμματος του στις εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Λευκάδα.

    «Έφθασε η στιγμή της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Ο Τόπος τη χρειάζεται. Οι Έλληνες το απαιτούν. Βρισκόμαστε το τέλος μιας μακράς προεκλογικής περιόδου. Είμαστε στον τερματισμό μιας μεγάλης πορείας. Σε λιγότερο από 48 ώρες οι κάλπες θ' ανοίξουν. Η πλατειά κοινωνική συμμαχία εκφράζει τη θέλησή της. Τη θέληση για μια Νέα Διακυβέρνηση. Τη θέληση ν' αφήσουμε πίσω μας το χθες και την παρακμή. Τη θέληση για μια καλύτερη ζωή. Για μας και τα παιδιά μας. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε σίγουροι, έχουμε απόλυτη αυτοπεποίθηση. Δεν υπάρχει τόπος που να επισκέφτηκα και να μην είδα κοντά μας νέα πρόσωπα. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στο κατεστημένο. Ενώνουν τη φωνή τους στο ίδιο αίτημα», σημείωσε.

    Εκανε λόγο για αδιαφορία της πολιτείας για τα Ιόνια νησιά και για έλλειψη υποδομών στη Λευκάδα.

    Βασικός στόχος της ΝΔ για τη Λευκάδα, τόνισε, είναι η άρση της απομόνωσης και η αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να συγκλίνει ο νομός με τις άλλες αναπτυγμένες περιοχές της Χώρας, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση με το Δυτικό Αξονα η ζεύξη με την Αιτωλοακαρνανία.

    Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει επιθετική αγροτική και ότι θα διαπραγματευθεί προσωπικά στην ΕΕ για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

    «Στη Νέα Διακυβέρνηση άμεσος στόχος μας είναι να κλείσουμε τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές που αφήνει ανοικτές το ''Σύστημα ΠΑΣΟΚ''. Εξυγιαίνουμε τη λειτουργία της Κεφαλαιοαγοράς.Δαμάζουμε την ακρίβεια που πλήττει τα χαμηλά εισοδήματα. Εφαρμόζουμε πολιτικές που οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων δουλειάς. Μειώνουμε ως το τέλος της τετραετίας την ανεργία κατά 3 μονάδες. Ενισχύουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δέσμευσή μας η αύξηση του ΕΚΑΣ από 140 ευρώ που είναι σήμερα σε 230 ευρώ, έως το τέλος της τετραετίας. Δημιουργούμε ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε.

    «Οι εκλογές είναι η κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας μας. Είναι η στιγμή που ο λαός αποδεικνύεται στην πράξη κυρίαρχος. Είναι η ώρα που η Κυβέρνηση ελέγχεται για το έργο της. Είναι η ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται για τα προγράμματα, την αξιοπιστία τους, τη δυνατότητά τους να κάνουν πράξη τις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος. Στις 7 του Μάρτη εσείς και εμείς γυρίζουμε μαζί τη σελίδα. Το 2004 είναι η χρονιά της ευθύνης. Είναι στοίχημα και ορόσημο. Σταθμός και αφετηρία. Πρόκληση και ευκαιρία. Ζητούμε εντολή για μια Νέα Διακυβέρνηση. Ζητούμε την εντολή για μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ζητούμε την εντολή για μια νέα πολιτική», κατέληξε.

    [08] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΒΡΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ο διευθυντής γραφείου διανομής του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ Κουκακίου, Χρήστος Αγγελόπουλος έδωσε κατάθεση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Σωτηροπούλου, που διερευνά τις καταγγελίες για αποστολή και διακίνηση φυλλαδίων υβριστικών για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Η κ. Σωτηροπούλου εξετάζει αν, βάσει της μηνυτήριας αναφοράς του ΠΑΣΟΚ, παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία. Διερευνάται αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της απόπειρας επηρεασμού των ψηφοφόρων.

    Στη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για εξύβριση του κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς για να προχωρήσει η έρευνα επί του συγκεκριμένου θέματος, θα πρέπει να καταθέσει μήνυση ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, που είναι το άμεσα θιγόμενο πρόσωπο. Η έρευνα δεν θα ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές.

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Aθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ να απορρίψει τις προσφυγές κατά της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου Α΄.

    Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε πως το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς εξέλιπε και το τελευταίο εμπόδιο της αναγνώρισης του Μακαριότατου Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

    Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τις συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή κατάληξη του ζητήματος.

    "Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγιοταφική Αδελφότητα έχουν προσφορά χιλιετιών στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Αυτήν τη λαμπρή πορεία θα συνεχίσει τώρα, χωρίς προβλήματα και περιορισμούς" είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    [10] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Φ. ΗΛΙΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Tη λύπη του για το θάνατο του ιστορικού Φίλιππου Ηλιού εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    «Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για το θάνατο του Φίλιππου Ηλιού, διαπρεπούς ιστορικού και ερευνητή της περιόδου του νεοελληνικού διαφωτισμού και της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήριά μου».

    [11] 1,50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΩΝ 22 ΕΕΧ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Μικρή αύξηση της τάξης του 0,2% παρουσίασε τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ενεργητικό των 22 εισηγμένων Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) και διαμορφώθηκε στις 27/2 στο ποσό των 1,50 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

    Σε σχέση με το τέλος του 2003, το ενεργητικό των 22 ΕΕΧ παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 5,98%, ήτοι 84,5 εκατ. ευρώ, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ο γενικός δείκτης τιμών στο ΧΑ παρουσίασε μικρή αύξηση (0,8%) από το τέλος Ιανουαρίου, επηρεάζοντας έτσι θετικά και το ενεργητικό των ΕΕΧ.

    Η μέση σταθμισμένη απόδοση των εταιριών στις 27/2 ανήλθε σε 6,04% έναντι -15,52% του Φεβρουαρίου του 2003, ενώ η μέση αριθμητική απόδοση ανήλθε σε 3,87% έναντι -7,98%. Η μέση σταθμισμένη τιμή discount διαμορφώθηκε σε -9,41%, έναντι -4,93% το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους.

    Μεταξύ των 22 εταιριών του κλάδου, δύο εταιρίες διαπραγματεύονται σε Premium και οι υπόλοιπες 20 σε Discount που κυμαίνεται από 3,23% (το μικρότερο) έως 26% (το μεγαλύτερο). 

    [12] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 124 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (17:04 UTC+2)

    Πράσινο φως έλαβαν 124 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 8,93 εκατ ευρώ στον τομέα του πολιτισμού -τουρισμού (πρόσκληση 78), για έργα ψηφιοποίησης και κατασκευής portal, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Περιφερειακού Προγράμματος για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Οι υποβληθείσες προτάσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, αφού κάλυψαν το διαθέσιμο προϋπολογισμό της πρόσκλησης (~9εκατ ευρώ) πάνω από τρεις φορές. Στόχος της πρόσκλησης ήταν η ανάπτυξη συστημάτων αξιοποίησης του πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου, η παρακολούθηση και προστασία των πολιτιστικών πόρων, η προώθηση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος και γενικότερα η διάσωση και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμικού και τουριστικού αποθέματος της χώρας.

    Τα έργα που θα υλοποιηθούν αφορούν τρεις κατηγορίες ενεργειών. Η πρώτη είναι οριζόντιου χαρακτήρα, αφορά σε όλες τις περιφέρειες και σχετίζεται με τη δημιουργία πλατφόρμας (κελύφους) που θα αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση της κάθε δικτυακής πύλης. Οι άλλες δύο αφορούν στη συλλογή, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικού υλικού και τουριστικού προϊόντος και στη δημιουργία δικτυακής πύλης, ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου.

    Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν δημόσιοι φορείς και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς, ερευνητικά τεχνολογικά Ινστιτούτα, φορείς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί (ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ) εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Πολιτισμού από όλες τις περιφέρειες πλην των περιφερειών Δυτικής Ελλάδος και Αττικής.

    Ενδεικτικά στους φορείς των οποίων τα έργα εγκρίθηκαν, περιλαμβάνονται 26 Δήμοι και ΤΕΔΚ, 32 Νομαρχίες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες, 13 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα καθώς και μία σειρά από άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς.

    [13] ΣΤΙΣ 2.489,38 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο ΓΔ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (16:50 UTC+2)

    Κόντρα στην έντονη νευρικότητα που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, κινήθηκε σήμερα η Σοφοκλέους και διατηρήρησε το θετικό της πρόσημο καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Μέσα στο θετικό επενδυτικό κλίμα που επικράτησε, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) τερμάτισε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξης του 0,77% και διαμορφώθηκε στις 2.489,38 μονάδες, έχοντας εκτιναχθεί ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.529,59 μονάδων.

    Πάντως, προς το τέλος της συνεδρίασης του ΧΑ, ο γενικός δείκτης απώλεσε σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών, αποτέλεσμα κυρίως των πωλήσεων τίτλων από κλάδους που απαρτίζουν την περιφέρεια, αλλά και της επιβράδυνσης του ρυθμού ενίσχυσης των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

    Η σημαντική αύξηση του τζίρου, αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι αναλυτές, η ενίσχυσή του σε επίπεδο άνω των 220 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια νέα ανοδική πορεία στην ελληνική κεφαλαιαγορά

    Πάντως, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εντάσσονται το μεγάλο εύρος διακύμανσης για το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ των 2.476,26 και 2.529,59 μονάδων, το θετικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, αλλά και η διατήρηση του αμείωτου ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα βαριά χαρτιά σ' όλη τη διάρκεια των συναλλαγών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στο επιθυμητό για τους ειδικούς επίπεδο αναρριχήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφτασε στο ποσό των 241,7 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, από το ποσό αυτό μόνον τα 40.720.786,20 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα της Γενικής Τράπεζας, ύψους 36.000.000,00 ευρώ στα 6 ευρώ και της Μηχανικής, προϋπολογισμού 2.800.000,00 ευρώ στα 3,50 ευρώ.

    Από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 219 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 82 πτωτικών και 91 αμετάβλητων. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των ΚΟΥΜΠΑΣ (+13%), ΑΛΥΣΙΔΑ (+11,86%), ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ (+11,11%), ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ (+10,32%) και της ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧ. (+10%). Αντίθετα, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΦΙΕΡΑΤΕΞ (-8,89%) και της Τεχνοδομής (-7,89%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Την εξαίρεση αποτέλεσε ο Mid 40 της μέσης, που σημείωσε οριακή κάμψη κατά 0,01%. Τα ηνία της ανόδου κράτησε και σήμερα ο εικοσάρης των επιλεγμένων bleu chips, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,99%, απόρροια του ισχυρού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα "βαριά" χαρτιά.

    Συγκεκριμένα ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,91%, αντλώντας τα κέρδη του από την ποσοστιαία άνοδο των μετοχών των ΓΕΝΙΚΗ (+3,39%), ALPHA BANK (+2,45%), ATTIKHΣ (+1,80%), EFG (+1,18%) και ΑΤΕ (+1,08%).

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 0,94% κατέγραψε και ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, με αιχμή του δόρατος τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των εταιριών FORTHNET (+2,36%), LAN-NET (+1,81%) και του OTE (+1,48%).

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των άλλων τριών δεικτών της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε κατά 0,83% και ακολούθησε ο Small Cap 80 της μικρής, που τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,69%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν οι 17 από τους συνολικά 22 κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες. Την εξαίρεση αποτέλεσαν οι δείκτες των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,80%), των συμμετοχών (0,43%), του χονδρικού εμπορίου (0,21%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,21%) και της πληροφορικής (0,04%).

    Επικεφαλής της ανοδικής τάσης που επικράτησε μεταξύ των κλαδικών-επιμέρους δεικτών, αναδείχθηκε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,62%, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (+6,86%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ (+5,50%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (+3,47%) και της Πλαστικά Θράκης (+3,08%).

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,29% κατέγραψε και ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές των εταιριών INFOQUEST (+3,70%), CPI (+3,17%), RAINBOW COMPUTER (+2,59%) και της Informatics (+2,19%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν κατά σειρά και οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (1,42%), των ασφαλειών (1,07%) και των διυλιστηρίων (1,05%).

    Ενίσχυση της τάξης του 0,88% εμφάνισε ο κλάδος των κατασκευαστικών και ακολούθησαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (0,81%), των τροφίμων και ποτών (0,71%), των επενδύσεων (0,61%), των βιομηχανιών (0,57%), του λιανικού εμπορίου (0,52%), των βασικών μετάλλων (0,39%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,15%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς κατά τις επόμενες μέρες εκφράζουν οι αναλυτές, παρά το ράλι ανόδου που πραγματοποίησε ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχώ του ΧΑ τις τελευταίες δύο ημέρες. Όπως υποστηρίζουν, για να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα πρέπει ο τζίρος να ξεπεράσει σε μόνιμη βάση τα 220 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, δε λείπουν και εκείνοι που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς κατά τις επόμενες ημέρες, διότι, όπως υποστηρίζουν, οι τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν ότι η ψυχολογία των συναλλασσόμενων είναι ευμετάβλητη.

    Μερίδα χρηματιστών σημειώνει, πάντως, ότι μετά τη στάθμιση του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως με βάση το κριτήριο αν αυτό αποτελεί ένδειξη για πολιτική ή όχι σταθερότητα, τόσο οι ξένοι, όσο και οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, πρόκειται να επανατοποθετηθούν.

    Πάντως, χτες και σήμερα η ελληνική κεφαλαιαγορά διέψευσε εκείνους που έβλεπαν τάσεις συσσώρευσης στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τις εκλογές, αποδεικνύοντας ότι λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες.

    Η άνοδος κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, χαρακτηρίζεται από πολλούς, ως αντανακλαστική κίνηση της αγοράς, έπειτα από αρκετές άνευρες συναλλαγές, καθώς, όπως υποστηρίζουν, ούτε το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν ιδιαίτερα θετικό.

    Σε ό,τι αφορά στην επενδυτική τακτική για τις επόμενες ημέρας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι θα διέπεται από χαρακτηριστικά που αφορούν στη διατήρηση των θέσεών τους στα βαριά χαρτιά και στη μερική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όμως, ότι σύμφωνα με έκθεση της global Ρortfolio Strategist, η Citigroup διατυπώνει την εκτίμηση πως η Σοφοκλέους είναι φθηνότερη όσον αφορά τα Ρ/Ε, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

    Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το Ρ/Ε της ελληνικής αγοράς για το 2004 θα διαμορφωθεί στο 13,7, έναντι του ευρωπαϊκού 14,9, ενώ φθηνότερη εμφανίζεται η Σοφοκλέους και με βάση το Ρ/Ε του 2003, αφού αυτό υπολογίζεται στο 16,5, από 17 που είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Σχετικά με την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, αυτή υπολογίζεται με ρυθμούς ενίσχυσης της τάξης του 20%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 27%, αλλά υπενθυμίζεται ότι η εικόνα αυτή βελτιώνεται για το 2004.

    Πάντως, δυσμενέστερη για την ελληνική αγορά είναι και η εικόνα της μερισματικής απόδοσης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Citigroup υπολογίζει τη μερισματική απόδοση στο 2,9%, έναντι του 2,7% που είναι η εκτίμηση για τις ελληνικές εισηγμένες.

    [14] ΑΠΟ ΤΙΣ 22 MAΡΤΙΟΥ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 22 Μαρτίου έως και τις 16 Απριλίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τους φακέλους υποψηφιότητας, προκειμένου να συμμετάσχουν στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, οι οποίες αφορούν στη μείωση νιτρορύπανσης.

    Οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ανακοινώθηκαν, εντάσσονται στο πλαίσιο του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 3.5 του ’ξονα 3 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων - Τμήμα Εγγυήσεων.

    Το μέτρο είναι πενταετούς διάρκειας και συνολικού προϋπολογισμού 111,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 75% είναι κοινοτική συμμετοχή και οι προσκλήσεις αφορούν:

    -στη «Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης για την ευπρόσβλητη ζώνη του Θεσσαλικού Πεδίου

    -στη «Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης για την ευπρόσβλητη ζώνη της Κωπαϊδας

    -στη «Μείωση της Νιτρορύπανσης Γεωργικής Προέλευσης για την ευπρόσβλητη ζώνη της Λεκάνης Πηνειού Ηλείας

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα προωθούν την ενίσχυση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, με στόχο την αειφορική διαχείριση και προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

    Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά στη μείωση της αζωτούχου λίπανσης και την εφαρμογή αγρανάπαυσης ή αμειψισποράς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προστασία των υδάτων από τη νιτροπύπανση γεωργικής προέλευσης, η προστασία των υδατικών πόρων από εξάντληση, η αποκατάσταση της ποιότητας των υπόγειων υδροφορέων, η βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών και η προστασία των εδαφών από τη διάβρωση.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο μέτρο έχουν οι γεωργοί, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, καθώς και οι νόμιμοι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης από τις οποίες αντλούν το 25% του συνολικού τους εισοδήματος. Παράλληλα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων, που αντλούν εισόδημα από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας.

    Η ενίσχυση χορηγείται ετησίως και το ύψος της ανά στρέμμα επιλέξιμης καλλιέργειας, μεθοδολογίας και περιοχής κυμαίνεται και δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 60 ευρώ για κάθε δικαιούχο για τις ετήσιες καλλιέργειες για το σύνολο των γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων.

    [15] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP - ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ECOFIN

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (16:29 UTC+2)

    Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και η Πολιτική Συναλλαγματικών Ισοτιμιών στις χώρες της διεύρυνσης: ERM II, είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η ομάδα εργασίας της EFC για το Eurogroup έχει ανεπίσημες συζητήσεις με τις νέες χώρες μέλη για το ERMII, αρχίζοντας από την Ουγγαρία και την Εσθονία.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου Eurogroup, θα παρουσιαστεί και η πρόοδος των εργασιών της ομάδας εργασίας της EFC και εν συνεχεία οι κ.κ. Solbes και Trichet θα εκθέσουν τις απόψεις τους.

    Μία ημέρα αργότερα, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου ECOFIN

    και κατά τη διάρκειά του θα τεθούν επί τάπητος οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές Οικονομικής Πολιτικής:Υιοθέτηση Εγγράφου Προτεραιοτήτων (Κey Issues Paper), ενόψει του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (25 - 26 Μαρτίου 2004).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η προεδρία θα καταθέσει προς έγκριση έγγραφο προτεραιοτήτων (Κey Issues Paper) για την Στρατηγική της Λισσαβόνας, ενόψει του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο κείμενο διατυπώνονται εκτιμήσεις για την πορεία της ΕΕ προς την επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας και προτείνονται ως κύριοι στόχοι, στους οποίους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, η ανάπτυξη, η ευελιξία της αγοράς εργασίας και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

    Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και για την παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη, πραγματοποιώντας ιδιαίτερη αναφορά σε εθνικά μέτρα.

    Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, θεωρείται ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η συμβολή των εθνικών δράσεων στην Πρωτοβουλία.Ωστόσο, σημειώνεται ότι έχουν γίνει βήματα από αρκετά Κ-Μ για την ενίσχυση της Πρωτοβουλίας με εθνικά μέτρα. Το Συμβούλιο Υπουργών προσκαλεί τα Κ-Μ να συντονίσουν τις δράσεις τους και την Επιτροπή να συνεχίσει την παρακολούθηση της εφαρμογής των εθνικών μέτρων προκειμένου να παρουσιάσει έκθεση προόδου της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004.

    Κύριο θέμα συζήτησης του συμβουλίου ECOFIN, θα είναι η διατύπωση επίσημης γνώμης επί των αναθεωρημένων προγραμμάτων σταθερότητας της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γερμανίας και Βελγίου.

    Συνολικά η Επιτροπή τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις την ανάγκη μακροπρόθεσμης διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας (μέσω της μείωσης του δημοσίου χρέους και της επιδίωξης πλεονασματικών προϋπολογισμών), ως βασική προϋπόθεση αντιμετώπισης του κόστους γήρανσης του πληθυσμού. Προς την κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνεται η συνέχιση των δρομολογημένων διαρθρωτικών αλλαγών, ειδικά στα ασφαλιστικά συστήματα και στην αγορά εργασίας.

    Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στη διάρκεια του συμβουλίου ECOFIN, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ για την φορολογία εισοδημάτων από τόκους αποταμιεύσεων σε τρίτα κράτη και εξαρτημένα εδάφη των κρατών-μελών από την 1η Ιανουαρίου 2005.

    Κατόπιν εκτενών συζητήσεων επί της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού λεκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) (στην οποία δεν παρέχεται θετική διαβεβαίωση για μια σειρά πιστώσεων πληρωμών του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2002), η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της εκτέλεσης του εν λόγω προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με τις προτεραιότητες του συμβουλίου για το 2005, η προεδρία

    αναμένεται να υποβάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο το σχέδιο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις 18 Φεβρουαρίου του 2004, με κύρια σημεία τα ακόλουθα: ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών προοπτικών (ΔΠ) που συμφωνήθηκαν το 1999, τήρηση της δημοσιονομικής αυστηρότητας στις πιστώσεις πληρωμών ανάλογη εκείνης που εφαρμόζεται στα Κ-Μ, κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού με σαφήνεια ως προς τις δραστηριότητες.

    [16] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Ο Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Αγκυρα, 5 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε το απόγευμα στην Αγκυρα, για επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο κ. ντε Σότο είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', πως κατά τη διάρκεια των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα θα συζητήσει τα όσα μπορούν να γίνουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Πρόσθεσε πως τα ΗΕ ελπίζουν ότι οι δυο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σε όλα τα θέματα, προσθέτοντας πως απέμειναν μόνο δυο εβδομάδες (μέχρι τις 22 Μαρτίου) και ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες λόγω αυτού του γεγονότος.

    [17] Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΧΑΓΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

    Χάγη, 5 Μαρτίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Οι συνήγοροι του Γιουγκοσλάβου πρώην πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησαν, να αποσυρθεί η εναντίον του κατηγορία για γενοκτονία στη διάρκεια του βοσνιακού εμφύλιου πολέμου (1992-1995).

    "Δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι ο Μιλόσεβιτς σχεδίασε, διέταξε, ή διέπραξε γενοκτονία ή πράξεις γενοκτονίας'', υποστήριξαν ενώπιον του ΔΠΔ οι συνήγοροι του Γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ζήτησαν μάλιστα να αποσυρθεί η εναντίον του πελάτη τους κατηγορία.

    [18] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Η τουρκική πλευρά ''απορρίπτει εξ υπαρχής'' την πρόταση που κατέθεσε στις συνομιλίες η ελληνοκυπριακή πλευρά για την απόδοση στα ΗΕ των εδαφών που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την 10η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.30 το πρωί.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ Α. ΝΤΕ ΣΟΤΟ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προετοίμασε ένα έγγραφο τεσσάρων παραγράφων, στο οποίο αναγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε (από τις πλευρές) όπως η αξιολόγηση του εγγράφου ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησής του την Πέμπτη.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δέχθηκε την αξιολόγηση του εγγράφου και να αρχίσει η συζήτησή του την Πέμπτη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Το αυξημένο σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε μικρά κέρδη, ύστερα από δύο στη σειρά πτωτικές συναντήσεις.

    Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος ανοδικά από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 88,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες ξεφεύγοντας από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων δύο συναντήσεων.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,15%, κλείνοντας στις 381,05 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ: ΔΙΠΛΗ Η ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΕΣΤ EVENT'S

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Από 26 έως 28 Μαρτίου η εθνική ομάδα χάντμπολ θα πάρει μέρος στο «τεστ Event» που θα γίνει στο κλειστό στάδιο του Φαλήρου, αντιμετωπίζοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Πριν από τους αγώνες αυτούς η εθνική ομάδα νέων θα δώσει τρία παιχνίδια με την ομάδα νέων της Αιγύπτου, ενώ η εθνική ομάδα των ανδρών θα δώσει και «οικογενειακό» παιχνίδι με την Νέων.

    Ο Σουηδός ομοσπονδιακός προπονητής Ουλφ Σέφερτ σε δηλώσεις του τόνισε: «Θα έχουμε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις πολύ καλές εμφανίσεις μας στα προκριματικά του Μουντιάλ. Θα είναι ένα πολύ καλό τεστ εν όψει των δύο αγώνων με την Ελβετία. Και η επιτυχία των εφήβων στη Μεσογειάδα να κατακτήσουν έξι νίκες σε οχτώ αγώνες και μάλιστα σε δύσκολο όμιλο, σηματοδοτεί ότι το ελληνικό χάντμπολ βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να 'ψηλώσουμε τη μύτη' αλλά με μετριοφροσύνη, εγρήγορση και ζήλο να πορευτούμε στο χρόνο που απομένει μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες. Από την πλευρά μας απευθύνουμε από τώρα το προσκλητήριο προς όλο τον κόσμο του αθλήματος να δώσει βροντερό παρών στο τεστ «Event» και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των παιδιών και των φιλάθλων από την Κέρκυρα που πρώτοι ανακοίνωσαν ότι οργανώνουν εκδρομή. Το χάντμπολ θα εγκαινιάσει μία νέα εντυπωσιακή σάλα και δεν πρέπει από την πρεμιέρα αυτή να λείψει κανείς. Πρέπει από τώρα το ραντεβού να είναι για το διάστημα από 26 έως 28 Μαρτίου στο Φάληρο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την οργανωτική επιτροπή «2004» και την ΟΧΕ για την ευκαιρία που μας δίνουν με το τεστ «Event».

    [22] Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Τον ’ρη τίμησε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Πολιτείας, για την κατάκτηση του κυπέλλου μπάσκετ την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Υπουργός συνεχάρη τη διοίκηση της ομάδας, τον προπονητή και φυσικά τους παίκτες για τη μεγάλη τους αυτή επιτυχία.

    Τον Υπουργό Πολιτισμού ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της ΚΑΕ Γιάννης Δαμιανίδης. Ειδική αναφορά έγινε στη σύμβαση της χρήσης του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου, που υπεγράφη ανάμεσα στη Διοίκηση του Παλαί ντε Σπορ και τον Α.Σ. και την ΚΑΕ Αρης, ώστε ο Αρης να έχει την προνομιακή χρήση του Παλαί ντε Σπορ και να μπορεί να αξιοποιεί το χώρο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τις ανάγκες του.

    «Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία για τον σύλλογο. Είναι και από τις πολλαπλές επιτυχίες που έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Ο Αρης είναι μια ιστορική ομάδα και είναι προϊόν της δικής μας προσπάθειας, αφού δημιουργήθηκε έπειτα από το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Σήμερα εξάλλου υπογράφηκε και η σύμβαση παραχώρησης του Αλεξαδρείου Μελάθρου στον Αρη. Αυτό ήταν ένα χρέος μας έπειτα από την μεγάλη ιστορία που έχει ο σύλλογος και κυρίως για το μεγάλο κοινό».

    Όπως τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού, η λύση αυτή δίνει πολλές νέες δυνατότητες αγωνιστικές και οικονομικές στον Α.Σ. και την ΚΑΕ Αρης και ευχήθηκε αυτές οι νέες δυνατότητες να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής ομάδας. «Θα είναι η απαρχή της νέας πορείας του Αρη. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε σωστά το χρέος μας», τόνισε.

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Δαμιανίδης τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μας. Βρεθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τον κ. Βενιζέλο στο κάλεσμά του, αφού αυτός βοήθησε για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά και για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την κατάκτηση του κυπέλλου. Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο για τα επόμενα 10+10 χρόνια θα μας βοηθήσει να κάνουμε τον προγραμματισμό και τα πλάνα μας. Πιστεύω και εύχομαι να έχουμε καλύτερη πορεία», ανέφερε ο κ. Δαμιανίδης.

    Κυρ. Παρασίδης

    [23] ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΜΑΛΑΦΕΕΦ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Χωρίς τον Βιατσεσλάφ Μαλαφέεφ κινδυνεύει να αγωνισθεί η Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Ο τερματοφύλακας της Ζενίτ Σανκτ Πέτερμπουργκ, ο οποίος είχε αγωνισθεί βασικός στο παιχνίδι μπαράζ με την Ουαλία στο Κάρντιφ, όπου η Ρωσία σφράγισε την πρόκριση νικώντας με 1-0, τραυματίστηκε σοβαρά στο τελευταίο φιλικό αγώνα της ομάδας του στην Ολλανδία με την Μεταλούργκ Ντανιέτσκ. Ο Μαλαφέεφ υπέστη διπλό κάταγμα στον αντίχειρα και υποβλήθηκε σε τετράωρη χειρουργική επέμβαση στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της Ζενίτ θα μείνει εκτός προπονήσεων περίπου για δύο μήνες.

    [24] ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Εμπλεξε, καθώς δείχνουν τα πράγματα, ο Νίκος Νταμπίζας. Και αυτό γιατί είναι ο ένας από τους εννέα ποδοσφαιριστές της Λέστερ Σίτι που συνελήφθησαν έπειτα από καταγγελία τριών γυναικών για σεξουαλική επίθεση. Το γεγονός συνέβη στην Ισπανία, στο θέρετρο Λα Μάνγκα, όπου η αγγλική ομάδα βρισκόταν για χαλάρωση και μίνι προετοιμασία.

    Το περιστατικό έγινε τη Δευτέρα και οι τουρίστριες το ανέφεραν στο αεροδρόμιο του Αλικάντε την Τρίτη πριν από το ταξίδι της επιστροφής με προορισμό τη Γερμανία. Ομως οι αρχές τις υποχρέωσαν να παραμείνουν στη χώρα για να δώσουν μαρτυρία.

    Από την αστυνομία ανακοινώθηκε πως οι παίκτες ήταν σε κατάσταση μέθης, τσακώνονταν και παρενοχλούσαν πελάτες.

    [25] ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ Δ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2004 (17:12 UTC+2)

    Το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ του ΟΑΚΑ ενημέρωσε σήμερα, την ΕΠΟ ότι και το δεύτερο δείγμα του ποδοσφαιριστή της ΠΑΕ Πατραϊκός, Δημήτρη Σακελλαρόπουλου, βρέθηκε θετικό σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

    Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Πειθαρχικής Επιτροπής, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.

    [26] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Βαγδάτη, 5 Μαρτίου 2004 (20:13 UTC+2)

    Καθυστερεί η υπογραφή του νέου προσωρινού Συντάγματος του Ιράκ, λόγω των αντιρρήσεων που προβάλλουν οι σιίτες μουσουλμάνοι-μέλη του διορισμένου από τους Αμερικανούς Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, δεν κρύβει την οργή του για την καθυστέρηση, αν και επισήμως ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    Εκπρόσωπος της ομάδας των σιιτών δήλωσε στο BBC ότι οι αντιρρήσεις αυτές αφορούν ορισμένα σημεία του εγγράφου που αφορούν το προεδρείο της χώρας.

    Οι σιίτες ελπίζουν επίσης πως θα γίνουν αλλαγές και στον μηχανισμό με τον οποίο θα εγκριθεί το οριστικό Σύνταγμα της χώρας: οι σιίτες θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούν ν'ασκούν βέτο οι Κούρδοι και οι σουνίτες μουσουλμάνοι.

    Το προσωρινό Σύνταγμα θ' αποτελέσει τη βάση για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς που θα πρέπει να γίνει στις 13 Ιουνίου.

    Το προσωρινό Σύνταγμα αναμένεται να ισχύει τουλάχιστον για μία διετία, μέχρι την εκπόνηση ενός πιο οριστικού Συντάγματος από μία ιρακινή εθνοσυνέλευση που θα έχει εκλεγεί από το λαό.

    [27] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΝ

    Παρίσι, 5 Μαρτίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Η Γαλλία πρότεινε να συμμετάσχει η Ρωσία στις προσπάθειες του Παρισιού, του Βερολίνου και του Λονδίνου για να υποχρεωθεί το Ιράν, που πιθανολογείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, να ρίξει φως στο πυρηνικό του πρόγραμμα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μετά από την γαλλο-ρωσική σύνοδο εργασίας σε θέματα ασφάλειας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρότεινε να συνεργαστούν για να περιορίσουν την διάδοση των πυρηνικών που προέρχονται από το Πακιστάν.

    Διαβάζοντας κοινή δήλωση, πρότεινε ένα μόνιμο διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαική Ενωση και τη Ρωσία σε θέματα ασφαλείας.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ αποκάλυψε, σε κοινή συνέντευξη τύπου οτι η συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο προωθημένη στο θέμα αυτό, απ' ότι ανάμεσα στην ΕΕ και τη Μόσχα.

    [28] ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ ΣΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Βρυξέλες, 5 Μαρτίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ για τους 13.000 Παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας τα σπίτια των οποίων κατεδαφίστηκαν από τους Ισραηλινούς, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η βοήθεια θα χορηγηθεί από το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Επιτροπής (ECHO) στην Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

    ''Οι κατεδαφίσεις από τους Ισραηλινούς αποτελούν δυσανάλογες ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ιδιαίτερα την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης'', αναφέρει σε δήλωσή του ο Πουλ Νίλσον Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

    [29] ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Τελ Αβιβ, 5 Μαρτίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Δύναμη του ισραηλινού στρατού αναπτύχθηκε σήμερα γύρω από το αρχηγείο του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι έφθασαν με τζιπ και θωρακισμένα οχήματα, έχουν αποκλείσει τις εξωτερικές εισόδους του αρχηγείου και τους δρόμους που οδηγούν σ' αυτό.

    Πηγή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε στην Παλαιστινιακή Αρχή πως οι στρατιωτικοί διεξάγουν μια επιχείρηση που δεν διευκρινίσθηκε έξω από το αρχηγείο και δεν θα εισέλθουν σ' αυτό.

    [30] ΜΠΛΕΡ: Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Λονδίνο, 5 Μαρτίου 2004 (15:45 UTC+2)

    Η παγκόσμια απειλή που στοχεύει τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο είναι πραγματική και αυξάνεται, υποστήριξε ο Τόνι Μπλερ σε ομιλία του στην εκλογική του περιφέρεια στο Σέτζφιλντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στην ίδια ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής κατστροφής στις επιθέσεις της.

    Η Αλ Κάιντα εξασφάλισε τη βοήθεια τουλάχιστον δύο πακιστανών επιστημόνων για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, εκπαίδευε νεοσύλλεκτους στο Αφγανιστάν στη χρήση δηλητηρίων και χημικών ουσιών κα οι τρομοκράτες της τελειοποιούσαν τις τεχνικές τους στα στρατόπεδα εκπαίδευσης, είπε ο Μπλερ.

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, ''είναι καθήκον κάθε πολιτικού να καταγγείλει αυτή την απειλή και να την πολεμήσει'', παράλληλα όμως δεν έκρυψε ότι η απόφαση του να προχωρήσει σε πόλεμο κατά του Ιράκ ''εξακολουθεί να διχάζει βαθειά'' τη Βρετανία.

    [31] ΜΟΥΣΙΚΗ ΡΩΣΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Φόρο τιμής σε τρεις σπουδαίους Ρώσους συνθέτες αποτίει η Ορχήστρα των Χρωμάτων την προσεχή Τρίτη, 9 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Θα ερμηνεύσει έργα των Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Σεργκέι Προκόφιεφ, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με τη σύμπραξη των σολίστ Marisa Tanzini στο πιάνο και του Σωκράτη ’νθη στην τρομπέτα.

    Σημειώνεται ότι φέτος η Ορχήστρα των Χρωμάτων κλείνει 15 χρόνια δημιουργικής δραστηριότητας. Ιδρύθηκε το 1989 από τον Μάνο Χατζηδάκη.

    Το ρεπερτόριό της εκτός από κλασικά έργα περιλαμβάνει αριστουργήματα του 20ου αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες - και λιγότερο γνωστές- συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση Ελλήνων συνθετών.

    Από το 1996 η Ορχήστρα διοργανώνει τον Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος», όπου εναλλάξ βραβεύονται διευθυντές ορχήστρας και συνθέτες.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Περισσότεροι από 250 Ιάπωνες καλλιτέχνες παρουσιάζουν για πρώτη φορά έργα τους στην Αθήνα, στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα», στο πλαίσιο της έκθεσης «World Peace Exhibition» και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

    Η έκθεση θα λειτυργήσει από την προσεχή Τετάρτη, 10 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 20 του μηνός (10-15.03- Α΄ Μέρος και 17-20.03- Β΄ Μέρος).

    Παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους 2004 της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Εστιάζει δε σε δημιουργίες, που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους έκφρασης, όπως το ιαπωνικό στυλ ζωγραφικής sumie ή αλλιώς μελανογραφία, την τέχνη της καλλιγραφίας, την κεραμική, τη φωτογραφία, χωρίς να απουσιάζουν καλλιτέχνες, που έχουν υιοθετήσει τον Δυτικό τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης.

    H έκθεση στην Αθήνα διεξάγεται με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Κ. Κούτρα

    [33] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ Μ.ΜΕΡΚΟΥΡΗ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2004 (11:56 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από τότε που η Μελίνα Μερκούρη έφυγε για πάντα από τη ζωή.

    Ο σύντροφος της Ζυλ Ντασέν, ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης και άνθρωποι που την αγάπησαν θα βρίσκονται αύριο, στις 11 το πρωί, στον τάφο της στο Α' νεκροταφείο Αθηνών για ένα λιτό μνημόσυνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 5 March 2004 - 19:15:42 UTC