Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΡΑΚ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΑΡΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΒΕΒΑΙΗ Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ"
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ
  • [04] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • [05] "ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ" ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
  • [06] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ
  • [08] Ο ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΔΩΡΑ
  • [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  • [10] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [11] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ 7 ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΤΟ 2003
  • [12] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [13] Ε.Ε.: ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ 0,04% ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [16] ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [18] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ
  • [19] ΣΤΟ 4,7% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [20] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
  • [21] Ο ΙΤΖΑΚ ΣΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΕΡ
  • [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [23] ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΙΛΙΕ ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [25] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ
  • [26] Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΑΪΤΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [27] Ο ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΝΕΚΡΟΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ
  • [29] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ
  • [31] ΤΟ 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ" ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [33] ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [34] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Δ.ΜΙΓΓΑ "ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΧΑ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΙΡΑΚ: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΑΡΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Βαγδάτη, 2 Μαρτίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλι αλ Σιστάνι, κατηγόρησε τις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ επειδή δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας, και απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα μετα τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σήμερα στο Ιράκ και το Πακιστάν σε ιερούς τόπους των Σιιτών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ρίχνουμε την ευθύνη στις δυνάμεις κατοχής για την αξιοσημείωτη αναβολή τους στον έλεγχο των συνόρων του Ιράκ και την αποτροπή της διείσδυσης των τρομοκρατών, καθώς και για το ότι δεν έχουν ενισχύσει τις ιρακινές εθνικές δυνάμεις", αναφέρει σε ανακοινωσή του ο αλ Σιστάνι.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "ΒΕΒΑΙΗ Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (00:11 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

    Δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του θα είναι ευέλικτη, επιτελική και αποκεντρωμένη, καθώς και ότι θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε τομές. Όπως είπε, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση ικανούς και νέους ανθρώπους, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει εξωκοινοβουλευτικούς.

    Επισήμανε ότι θα στελεχώσει τις υπηρεσίες με αξιοκρατικά κριτήρια. Υπογράμμισε ότι θα δείξει «μηδενική ανοχή στη διαφθορά» και ότι, αν υπάρξουν αποδείξεις, θα ακολουθήσουν πολιτικές και δικαστικές κυρώσεις.

    Επισήμανε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν είναι ακροδεξιός, ωστόσο υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία στη Νέα Δημοκρατία. «Εχουμε την υπόθεση Τσενάι, έχουμε υποθέσεις που βουλευτές ή νομάρχες ή δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας δεν επέτρεπαν να δημιουργηθεί κέντρο αποθεραπείας αποκατάστασης για τα παιδιά τα εξαρτημένα από ναρκωτικά», υπογράμμισε.

    «Ο κ. Καραμανλής όλα αυτά τα χρόνια κράτησε ισορροπίες μέσα στο κόμμα του, με διάφορα στοιχεία διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων, δεν κατάφερε να κάνει τομές στο ίδιο του το κόμμα», σημείωσε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει στην κυβέρνηση του στελέχη από το χώρο της Αριστεράς, και μίλησε για ουσιαστική, ειλικρινή και όχι ηγεμονική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό επιτετραμμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    «Οι ελπίδες είναι πλέον βάσιμες ότι μπορεί να φτάσουμε σε μία λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, αν και μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο παζλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης, ενώ, από την πλευρά του, ο Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για ενθάρρυνση, με την οποία έφυγε σήμερα το πρωί από την Κύπρο

    Πάντως, οι κ.κ. Γιαννίτσης και Γουέστον, μετά τη συνάντησή τους που ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα, απέφυγαν να κάνουν σχόλια επί της ουσίας των συνομιλιών τους. Αυτό διότι, όπως ανέφεραν στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έχει ζητήσει απ' όλες τις πλευρές να προβαίνουν δε δηλώσεις κατά την ευαίσθητη αυτή φάση, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες.

    Ο κ. Γιαννίτσης πρόσθεσε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, αλλά σ' αυτήν τη φάση, όπως είπε «οι δηλώσεις δε βοηθούν». Έδωσε, όμως, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για μια λύση, «η οποία θα είναι συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο, μία λύση η οποία θα επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε επιπλέον ότι «δε θα θέλαμε να γίνει ένα τυπικό δημοψήφισμα, αλλά θα θέλαμε τη λύση να την αγκαλιάσει όλος ο κυπριακός λαός, ο οποίος και θα τη σεβαστεί στη συνέχεια».

    Επίσης, δήλωσε ότι πολύ σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο νησί. Βεβαίως, μετά την 21η Μαρτίου, απομένει να δούμε ποια άλλα θέματα θα είναι σε εκκρεμότητα

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι δεν θα εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν θα έχουμε μπροστά μας σημαντικές δυσκολίες. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε στον κ. Γουέστον ότι μία διαδικασία η οποία θα μας οδηγήσει στην 21η Μαρτίου, χωρίς να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, δε θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση που επιδιώκεται.

    «Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία της ΕΕ, ώστε το αποτέλεσμα της λύσης να είναι συμβατό με το κεκτημένο και να υπάρχει η εγγύηση ότι το αποτέλεσμα αυτό θα γίνει και σεβαστό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Γιαννίτσης εξέφρασε και την ελπίδα ότι η λύση θα συμπέσει με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έμπρακτο παράδειγμα στην περιοχή, καθώς μια τέτοια επιτυχία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για το ξεπέρασμα των προβλημάτων.

    Από την πλευρά του ο κ. Γουέστον ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη, όπως είπε, συζήτησή τους και ανέφερε ότι αναχώρησε το πρωί από την Κύπρο με αίσθημα ενθάρρυνσης, ότι όλα εξελίσσονται θετικά. Διευκρίνισε δε ότι η αισιοδοξία του αφορά, κυρίως, στο αίσθημα ενθάρρυνσης για τη διαδικασία, την οποία τηρούν οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Γουέστον επισήμανε ότι η απόφαση στην οποία θα οδηγήσει το δημοψήφισμα είναι απόφαση του Κυπριακού λαού και κανενός άλλου. «Ανήκει στον Κυπριακό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του», δήλωσε.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτημα για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την 1η Μαΐου, οπότε και η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούν να φτάσουμε σε μία λύση και έχουν κάνει ό,τι μπορούν, ώστε να οδηγηθούμε σε αυτήν.

    Για το θέμα αυτό, από την πλευρά του, ο κ. Γουέστον είπε ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση μιας δίκαιης λύσης κι αυτό θα επιδιώξουν να κάνουν και στο μέλλον.

    [04] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (09:32 UTC+2)

    Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι όσον αφορά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στην Καλαμάτα. Οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι ανάστατοι καθώς δεν γνωρίζουν εάν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος ή εάν πρόκειται για μετασεισμό.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash» υποστήριξε πως μετά τις πρώτες 48 ώρες οι επιστήμονες θα γνωρίζουν επακριβώς ποια είναι η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο. Ο κανόνας είναι όταν συμβεί σε μια περιοχή ένας σεισμός με μέγεθος 5,4 Ρίχτερ να συνοδεύεται από κάποια μετασεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει μερικές μέρες», ανέφερε κατ' αρχήν ο κ.Σταυρακάκης συνεχίζοντας:

    «Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε τον σεισμό με μέγεθος 5,4 και μια πολύ εξασθενημένη, σχεδόν ανύπαρκτη, μετασεισμική ακολουθία. Αυτός δεν είναι ο κανόνας και γι αυτό κρατάμε μια επιφύλαξη. Εάν όμως αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα τότε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένο σεισμικό γεγονός».

    [05] "ΠΥΛΗ ΕΙΣΟΔΟΥ" ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Ουάσιγκτον, 2 Μαρτίου 2004 (08:45 UTC+2)

    Ως «πύλη εισόδου» των ναρκωτικών στη Δυτ. Ευρώπη θεωρεί την Ελλάδα, έκθεση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στο ζήτημα των θανάτων από ναρκωτικά, ενώ στη διακίνησή τους, συντελούν, η γεωγραφική της θέση, τα σύνορα, αλλά και το μεγάλο μήκος ακτογραμμών.

    Τα ναρκωτικά προέρχονται από γειτονικές χώρες όπως, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών μέσω Ελλάδας στις ΗΠΑ.

    Η εκπαίδευση των στελεχών των αρμοδίων υπηρεσιών στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από την ίδια έκθεση ως «ανεπαρκής», με την παρατήρηση ότι το προσωπικό είναι κακοπληρωμένο, ενώ εργάζεται επιχειρησιακά.

    Από την άλλη μεριά, θετικό είναι το σχόλιο της έκθεσης για τη συνεργασία των διωκτικών αρχών των δύο χωρών.

    [06] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να διαχειρισθεί τα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό, αν δεν έχει τη γνώση, την εμπειρία και την προϋπηρεσία, θα έχει μια τεράστια ευθύνη στο πώς θα τα βγάλει πέρα σε ένα θέμα που αφορά τον Ελληνισμό, την Ελλάδα και ένα τεράστιο εθνικό θέμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, δήλωσε ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μαρτίου παίζεται η λύση του Κυπριακού και τα θέματα τα οποία είναι συναφή.

    «Η κυβέρνηση παρακολουθεί και συνεργάζεται στενά και στηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις συζητήσεις και συναντήσεις που γίνονται στην Κύπρο και, βεβαίως, έχουμε και εμείς θέματα έντονης προετοιμασίας, επαφών, ενημέρωσης και διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    "Ετσι που είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι μεταξύ 8 Μαρτίου και τέλη Μαρτίου θα παιχτεί και το πιο δύσκολο κομμάτι της όλης διαδικασίας. Η όλη διαπραγμάτευση, η οποία ελπίζουμε ότι θα φτάνει προς το τέλος της, θέτει καίρια θέματα πολιτικής, τα οποία η κυβέρνησή μας μέχρι στιγμής έχει διαχειριστεί με έναν τρόπο που επιτρέπει αυτή τη στιγμή αισιοδοξία και επίλυση του Κυπριακού", τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι η περίοδος μετά τις εκλογές, την επομένη ακριβώς των εκλογών, θέτει κατ' αρχήν το ζήτημα της συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Κύπρο, ένα κολοσσιαίας σημασίας θέμα και θέτει βεβαίως και όλο το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της τελικής λύσης. Για τα ζητήματα αυτά, η γνώση, η εμπειρία, οι επαφές που έχουν αναπτυχθεί, οι διαπραγματεύσεις που έχουν διαμορφωθεί και έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο, έχουν πολύ μεγάλη σημασία, είπε.

    «Πιστεύω ότι, όπως μέχρι τώρα το Κυπριακό και η ένταξη της Κύπρου ήρθαν στο σημείο που ήρθαν μέσα από τους χειρισμούς που έγιναν, το όραμα, τη γνώση και την τεχνική αρτιότητα με την οποία προχωρήσαμε, τα ίδια στοιχεία θα καθορίσουν και την επομένη των εκλογών», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Τη δέσμευση ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παιδείας θα είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες του κόμματός του- εφόσον βέβαια αναλάβει την εξουσία- ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα το 24ο Λύκειο, στο Πολύγωνο.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη να λειτουργούν όλα τα σχολεία στην πρωινή βάρδια, να μην υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και να υπάρχει μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα του κόμματός του, αλλά και προσωπικό του όραμα είναι η επένδυση στην Ελλάδα της Παιδείας και του Πολιτισμού και πρόσθεσε πως στόχος είναι να δοθούν περισσότερες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες σε όλη τη νεολαία.

    Ο κ. Καραμανλής, μετά την επίσκεψη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Επισκέφθηκα το 24ο Λύκειο στο Πολύγωνο. Είναι ένα από τα σχολεία τα οποία, δυστυχώς, λειτουργούν ακόμα με διπλή βάρδια. Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη, για μένα, συζήτηση με τους μαθητές, αλλά και με τους διδάσκοντες. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεσμεύομαι ότι αυτό θα είναι μια από τις βασικές μου προτεραιότητες.

    Πρώτ' από όλα, τα σχολεία να λειτουργούν στην πρωινή βάρδια, πράγμα το οποίο και επιστημονικά και παιδαγωγικά είναι επιβεβλημένο.

    Τα βιβλία και οι καθηγητές να είναι στην ώρα τους, στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

    Να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη και ευχερέστερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, δηλαδή κομπιούτερ για κάθε παιδί, από την στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι οι νέες τεχνολογίες είναι ζήτημα αιχμής για να κερδίσουν το μέλλον τους.

    Με δύο λόγια εμείς πιστεύουμε ότι η επένδυση στη γνώση, η επένδυση στην Παιδεία, η επένδυση στη νέα γενιά είναι και πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Και θα έλεγα ότι αυτό είναι και το προσωπικό μου όραμα: Να επενδύσουμε στην Ελλάδα της Παιδείας και του Πολιτισμού.

    Στόχος είναι για όλες τις νέες και για όλους τους νέους περισσότερες δυνατότητες, ίσες ευκαιρίες να προκόψουν, να φτιάξουν τη ζωή τους. Η πολιτεία πρέπει να αγωνίζεται, ώστε να προσφέρει όσο γίνεται περισσότερα εφόδια, για να πετύχουν στο στόχο αυτό οι νέοι άνθρωποι».

    [08] Ο ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥΔΩΡΑ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (20:13 UTC+2)

    «Δηλώσεις πολιτικών στελεχών για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, τη λειτουργία της, τον τρόπο επιλογής και πρόσληψης (ΑΣΕΠ) ή τον τρόπο εξέλιξης, δημιουργούν κλίμα ανησυχίας και εμπλέκουν τη Δημόσια Διοίκηση και τους εργαζόμενους με αρνητικό τρόπο στην προεκλογική αναμέτρηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Β. Πολύδωρα.

    «Λογικές, κλίμα και πρακτικές εκκαθαρίσεων στη Δημόσια Διοίκηση δεν συνάδουν με την ποιότητα, την εξέλιξη, το επίπεδο της σύγχρονης δημοκρατίας και αποτελεί έκπληξη γιατί την τελευταία εβδομάδα προς τις εκλογές αναβιώνουν παλιές και καταδικασμένες πρακτικές», πρόσθεσε.

    «Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η επιλογή των εργαζομένων για ομαλή, δημοκρατική, συναινετική μετεξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης, απαντά, απομονώνει, ακυρώνει σκέψεις, σχεδιασμούς, ρεβανσιστικές ασκήσεις. Η Δημόσια Διοίκηση δεν αποτελεί πεδίο σύγκρουσης, ρεβανσιστικών επιχειρήσεων ή εφόδων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κομματικό λάφυρο, αντίθετα, επιβάλλεται να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη προς τον πολίτη, ανεξάρτητη για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας», υπογράμμισε.

    «Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι το ήρεμο και δημοκρατικό πλαίσιο εξελίξεων στη Δημόσια Διοίκηση να το κατοχυρώσουν, να το προστατεύσουν, να το διευρύνουν χωρίς τις διαιρέσεις του παρελθόντος», κατέληξε.

    [09] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    Κόρινθος, 2 Μαρτίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Για δημιουργία τεχνητής πόλωσης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του από την Κορινθία. Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για εμπαιγμό και υπογραφή ακάλυπτων επιταγών και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες για τη στήριξη του κόμματός του ώστε να μπορεί να έχει δυνατή φωνή στη Βουλή.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσοβόλας, δήλωσε τα εξής:

    »Με απατηλές προεκλογικές υποσχέσεις και με τεχνητή πόλωση, προσπαθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, να εγκλωβίσουν τα θύματα της μακροχρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής, στο δικομματικό σύστημα.

    Οι υποσχέσεις των δυο μονομάχων, μοιάζουν με τις ακάλυπτες επιταγές που υπογράφονται, εν γνώσει τους ότι δεν πρόκειται να τις υλοποιήσουν μετά τις εκλογές, όπως άλλωστε το έπραξαν από το 1990 μέχρι και σήμερα.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, που δοκίμασαν αυτή την αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην πράξη, δεν πρέπει να παγιδευτούν και πάλι, με τα ίδια τεχνάσματα και διλήμματα.

    Πρέπει να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στον εμπαιγμό, στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στην κοινωνική αδικία. Πρέπει οι άνθρωποι του μόχθου, οι νέοι, οι άνθρωποι της παραγωγής και της δημιουργίας, πίσω από παραβάν, που δεν τους βλέπει κανείς, να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ για να ανοίξουν τον δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας, που να υπηρετεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.

    Το ΔΗΚΚΙ, καλεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε όποιο κόμμα και αν ανήκαν μέχρι σήμερα, να το στηρίξουν για να υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, μια δυνατή δική τους φωνή στη Βουλή, για να ελέγξει την εξουσία, να αντισταθεί και να διεκδικήσει. Για τον ανήμπορο, το νέο, τις γυναίκες, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους.

    Ο εμπαιγμός δεν πρέπει να περάσει άλλο».

    [10] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 2 Μαρτίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄ επισκέφθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια Αλεξάντερ Τσβίκοφ προκειμένου να τον συγχαρεί για την βράβευσή του από το «Διεθνές Ίδρυμα για την ενότητα των ορθοδόξων χριστιανικών χωρών» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Εκκλησίας.

    O Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου τιμήθηκε στις 21 Ιανουαρίου από το ίδρυμα για τη δραστηριότητά του στο πεδίο των σχέσεων και της ενότητας των Ορθοδόξων λαών.

    Ο Πρόξενος συνεχάρη τον Πατριάρχη για την απονομή του βραβείου και μετέφερε την εκτίμηση και τον σεβασμό καθώς και την εμπιστοσύνη που τρέφει στο πρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄ η Ρωσική Εκκλησία, ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν και γενικά το σύνολο του Ρωσικού λαού. Επίσης είπε ότι το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας θα είναι στη διάθεση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για ότι χρειαστεί.

    Από την πλευρά του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ρωσίας αλλά και στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσική Εκκλησία και στην αγάπη την οποία έδειξε ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος. Παράλληλα έκανε αναφορά στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο με τις ιεραποστολές και στο αναστηλωτικό έργο που επιτελείται στην Αλεξάνδρεια το Κάϊρο και όλη

    ην Αίγυπτο.

    [11] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ 7 ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Με αύξηση κερδοφορίας ή βελτίωση των ζημιών τους έκλεισαν την οικονομική χρήση 2003 επτά εισηγμένες, όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα. Αναλυτικότερα, τα μεγέθη ανά εταιρία διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ

    Αυξημένα εμφανίζονται τα έσοδα και τα κέρδη πρό φόρων της Αλλατίνη στο σύνολο του 2003. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε άνοδο στα 33,838 εκατ. ευρώ από 31,739 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν το 1,095 εκατ. ευρώ από 824,65 χιλ. ευρώ το 2002.

    Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών της Αλλατίνη παρουσίασε ελαφρά κάμψη και ανήλθε σε 45,54 εκατ. ευρώ από 46,064 εκατ. ευρώ το 2002. Τα ενοποημένα κέρδη του ομίλου σημείωσαν ισχυρή αύξηση αγγίζοντας τα 6,436 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,10 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Σε ενοποιημένη βάση το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου Αλλατίνη μειώθηκε σημαντικά στα 33,21 εκατ. ευρώ από 44,79 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    -ΔΟΛ

    Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι πωλήσεις και η κερδοφορία του Ομίλου ΔΟΛ κατά τη χρήση 2003.

    Το 2003 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 286,5 εκατ. ευρώ έναντι 260,2 εκατ. ευρώ το 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,1%, ενώ το κόστος πωληθέντων το 2003 συγκρατήθηκε στα επίπεδα των 201,1 εκατ. ευρώ έναντι 195,7 εκατ. ευρώ το 2002, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου ΔΟΛ να βελτιωθεί σημαντικά και να διαμορφωθεί σε 29,8% το 2003 από 24,8% το 2002.

    Τα ενοποιημένα κέρδη εκμεταλλεύσεως προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA) παρουσίασαν αύξηση κατά 35,5%, ανερχόμενα το 2003 σε 27,5 εκατ. ευρώ έναντι 20,3 εκατ. ευρώ το 2002. Σημαντική αύξηση κατά 44% παρουσίασαν και τα συνολικά προ αποσβέσεων ενοποιημένα κέρδη του Ομίλου ΔΟΛ τα οποία ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 17,7 εκατ. ευρώ το 2002 ενώ αντίστοιχα τα κέρδη προ φόρων και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας υπερτριπλασιάσθηκαν ανερχόμενα σε 8,3 εκατ. ευρώ το 2003 έναντι 2,2 εκατ. ευρώ το 2002 παρουσιάζοντας αύξηση 277,2%.

    -ΙΝFORMER

    Ελαφρά μείωση της τάξης του 2,05% εμφανίζει το 2003 ο τζίρος του ομίλου της Informer, καθώς διαμορφώθηκε στα 39,8 εκατ. ευρώ, από 40,6 εκατ. το 2002, ενώ τα κέρδη σημειώνουν αύξηση 65,86%, στα 4,8 εκατ. ευρώ.

    Το 2003 οι πωλήσεις της μητρικής Informer παρουσιάζουν μείωση 4,4% στα 19,8 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα 29,98%, στα 3,15 εκατ.

    Επίσης τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 18,60%, στα 3,15 εκατ., εάν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη χρήση 2002 η Informer λογιστικοποίησε και είσπραξε μερίσματα από θυγατρικές ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

    -ΒΙΟΤΕΡ

    Αύξηση μεγεθών εμφάνισε το 2003 η Βιοτέρ, καθώς τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και τα καθαρά κέρδη είχαν αυξητική τάση.

    Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της εταιρείας άγγιξε τα 109,42 εκατ. ευρώ σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα 74,14 εκατ. ευρώ το 2002. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 6,2 εκατ. ευρώ από 4,48 εκατ. ευρώ το 2002.

    Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών του ομίλου άγγιξε τα 120,2 εκατ. ευρώ από 86,68 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,44 εκατ. από 5.32 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    -ΚΛΩΝΑΤΕΞ

    Αύξηση κύκλου εργασιών και μείωση ζημιών σημείωσε το 2003 ο Όμιλος της Κλωνατέξ, ενώ μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ο όμιλος πέρασε σε κέρδη. Ωστόσο στα μερικά αποτελέσματα οι ζημιές αυξήθηκαν.

    Συγκεκριμένα σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 248,59 εκ. ευρω από 241,39 εκ. ευρώ. Όσον αφορά τα μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης οι ζημιές αυξήθηκαν στα 24,68 εκ. ευρώ από 15.1 εκ. ευρώ.

    Στα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης οι ζημιές διαμορφώυηκαν στα 31,7 εκ. ευρώ έναντι 35,11 εκ. ευρώ του 2002, ενώ τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 8,558 εκ. ευρώ από 39,57 ευρώ.

    Μετά από φόρους, και αναλογία των δικαιωμάτων μειοψηφίας τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα χρήσης προς διανομή διαμορφώθηκαν σε 3,63 εκ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος ύψους 14,5 εκ. ευρώ το 2002.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δανεισμός υποχώρησε. Οι μεν μακροπρόθεσμες στα 28,56 εκ. ευρώ από 58,74 εκ. ευρώ, ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός στα 136,67 εκ. ευρώ από 141,6 εκ. ευρώ.

    -ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

    Επέστρεψαν στην κερδοφορία το 2003 τα Κλωστήρια Ναούσης. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της μητρικής έφτασε τα 120,49 εκατ. ευρώ από 111,71 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 200,76 χιλ. ευρώ από ζημίες 18,30 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Σε ενοποιημένο επίπεδο τα Κλωστήρια Ναούσης μείωσαν σημαντικά τις ζημίες στα 5,42 εκατ. ευρώ από 22,49 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ ο κύκλος εργασιών έμεινε σταθερός στα 214,25 εκατ. ευρώ από 211,53 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    -ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ

    Με κέρδη 826,138 ευρώ έκλεισε η χρήση του 2003 για την Ευρωπαϊκή Πίστη.

    Σημειώνεται, ότι τα αποτελέσματα της Εταιρίας για τη χρήση 2003, έχουν επιβαρυνθεί κατά 5 εκ. ευρώ τα οποία κατεβλήθησαν για την επαναγορά ακινήτου της (lease back).

    Η αύξηση της παραγωγής κατά 21,1% προήλθε από την ανάπτυξη του Δικτύου Πωλήσεων της Εταιρίας η οποία έφθασε το 29% αλλά και από την δημιουργία νέων πρωτοποριακών προϊόντων στους κλάδους Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων.

    Η παραγωγή των γενικών ασφαλειών αυξήθηκε κατά 35,82% φτάνοντας στα 36,4 εκ ευρώ από 26,8 εκ ευρώ για τη χρήση του 2002, ενώ στα ίδια μεγέθη με την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε η παραγωγή στον κλάδο Ζωής (14 εκ. ευρώ).

    Τα έξοδα Διοικητικής Λειτουργίας μειώθηκαν κατά 13,6% (3,1 εκ. ευρώ το 2003 από 3,6 εκ. ευρώ το 2002).

    [12] ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Σε πέντε πυλώνες στηρίζεται το νέο πρόγραμμα δράσης για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, το οποίο δρομολόγησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα δράσης αποσκοπεί στην απελευθέρωση του δυναμικού επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, καθώς λίγοι είναι οι πολίτες της που δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση και πολύ λίγες μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη γνωρίζουν σημαντική μεγέθυνση. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι προτιμούν να «αυτοαπασχολούνται» και σχεδόν το ένα τρίτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης δηλώνουν τη μεγέθυνση ως βασική φιλοδοξία τους.

    Ειδικότερα βασικό στόχο του νέου προγράμματος αποτελεί η αλλαγή της εικόνας που έχει η κοινωνία για τους επιχειρηματίες, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να παροτρυνθούν περισσότερα άτομα να γίνουν επιχειρηματίες, η παροχή της δυνατότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες να ασκήσουν πλήρως το ρόλο τους ως κινητήριας δύναμης της μεγέθυνσης και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, η βελτίωση της ροής της χρηματοδότησης προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και η δημιουργία φιλικότερου κανονιστικού και διοικητικού πλαισίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Για να μεταφραστούν οι στόχοι αυτοί σε απτά αποτελέσματα η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς ως προς κάποιες βασικές κατευθύνσεις οι οποίες αφορούν στην παρότρυνση των νέων να εξετάσουν ως επιλογή τη σύσταση δικής τους επιχείρησης, η εξέταση της δυνατότητας προσαρμογής των κανόνων για τη χρεωκοπία καθώς και άλλων κανόνων για την απαλοιφή του στίγματος της επιχειρηματικής αποτυχίας και η βελτίωση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μεταβιβάσεις επιχειρήσεων.

    Ακόμη θα εξεταστεί κατά πόσον οι διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση αποθαρρύνουν τον κόσμο να κάνει το άλμα από την απασχόληση στην αυτοαπασχόληση, θα παρασχεθεί εξατομικευμένη στήριξη προς τις γυναίκες και τις εθνοτικές μειονότητες, θα προωθηθεί η τιτλοποίηση και η κατάρτιση υγιέστερων ισολογισμών για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ των ίδιων κεφαλαίων, των δανείων που λαμβάνονται και άλλων μορφών εξωτερικής χρηματοδότησης, θα ακουστεί η γνώμη των ΜΜΕ στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του αντίκτυπου των πολιτικών μας και θα περιοριστεί η περιπλοκότητα της συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία

    Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την επιχειρηματικότητα στηρίζεται στην ευρεία διαβούλευση που ξεκίνησε με την Πράσινη Βίβλο για την επιχειρηματικότητα η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι. Η διαβούλευση έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον καθορισμό της ατζέντας για την επιχειρηματικότητα στο μέλλον. Πολλές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου ενώ εστάλησαν περίπου 240 γραπτές απαντήσεις.

    Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους επιχειρηματίες για να βελτιώσουν τις ανταγωνιστικές μας επιδόσεις που έχουν μείνει πίσω, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα επιχειρήσεων Ερκι Λικανεν, ο οποίος επισήμανε ότι το πρόγραμμα δράσης εντοπίζει σειρά στοχοθετημένων μέτρων σε τομείς στους οποίους η Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει τη διαφορά και θα τη δημιουργήσει.

    Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την επιχειρηματικότητα το 2003, η οποία πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί, μόνο 4% των Ευρωπαίων έχουν συμμετάσχει σε ίδρυση επιχείρησης την τελευταία τριετία. Ο αριθμός των ατόμων που ξεκινούν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τριπλάσιος. Ωστόσο, υπάρχουν παραδείγματα καλών επιδόσεων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα και η Ιρλανδία πλησιάζουν πάρα πολύ τις αμερικανικές επιδόσεις.

    [13] Ε.Ε.: ΧΑΜΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Η φθηνότερη εντός της ζώνης του ευρώ είναι η αγορά αυτοκινήτων στη χώρα μας, καθώς σχεδόν ένα στα τρία μοντέλα πωλείται στη χαμηλότερη τιμή που ισχύει στη ζώνη του ευρώ, όπως προκύπτει από έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι εργοστασιακές τιμές (πριν την επιβολή φόρων) των καινούργιων αυτοκινήτων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,6% το Νοέμβριο του 2003 σε σχέση με το Μάιο.

    Ειδικότερα, όπως απορρέει από την έκθεση, η σύγκλιση των τιμών για τα καινούργια αυτοκίνητα σε όλες τις αγορές πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο σχετικής σταθερότητας τιμών στο σύνολο της ΕΕ. Από τον Νοέμβριο του 2002, ο δείκτης τιμών για τα αυτοκίνητα αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το 2% του βασικού πληθωρισμού. Μεταξύ των αγορών με μεγάλο όγκο συναλλαγών, η Ιταλία παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση τιμών (+0,5 %), όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο (+0,5 % με βάση τη λίρα, αλλά -7 % με βάση το ευρώ, εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας). Οι τιμές των αυτοκινήτων αυξήθηκαν στις Κάτω Χώρες (+3 %) και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία (+2,4 %).

    Επιπλέον, κατά μέσο όρο, η σύγκλιση των τιμών δεν αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών σε κράτη μέλη στα οποία ισχύουν οι χαμηλότερες τιμές πριν τον φόρο. Εκτός από τη Δανία, όπου οι τιμές των αυτοκινήτων ανέβηκαν σημαντικά σε σχέση με άλλα προϊόντα (+3,3%), τα κράτη μέλη στα οποία ισχύουν παραδοσιακά χαμηλές τιμές πριν τον φόρο, δεν παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις στις καταναλωτικές τιμές αυτοκινήτων. Οι τιμές μειώθηκαν στην Ελλάδα (-0,6%) και, μάλιστα, ακόμη περισσότερο στη Φινλανδία (-5,6%), όπου πρόσφατα άλλαξε το σύστημα φορολογίας αυτοκινήτων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαφορές τιμών είναι χαμηλότερες από εκείνες που κατέγραψαν παλαιότερες εκθέσεις. Η μέση τυπική απόκλιση τιμών μεταξύ εθνικών αγορών μειώθηκε από 7% σε 5,6% σε σύγκριση με την έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

    Ωστόσο, οι διαφορές τιμών μεταξύ φθηνότερου και ακριβότερου κράτους μέλους παραμένουν σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά την αγορά αυτοκινήτου σε μια χώρα, υπάρχει πιθανότητα 1 προς 13, το ίδιο αυτοκίνητο, να πωλείται τουλάχιστον 20% φθηνότερα κάπου αλλού στη ζώνη του ευρώ. Στην προηγούμενη έκθεση, ωστόσο, ο δείκτης αυτός ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς οι καταναλωτές είχαν πιθανότητα 1 προς 5 να βρούν το ίδιο αυτοκίνητο τουλάχιστον 20% φθηνότερο κάπου αλλού στη ζώνη του ευρώ.

    Η μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε στην έκθεση αφορά το Volkswagen Passat, του οποίου η τιμή στη Γερμανία είναι 39% υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Σε απόλυτες τιμές που για τους καταναλωτές απεικονίζουν την κατάσταση καλύτερα από τα ποσοστά η διαφορά για το Passat που ανήκει στην "κατηγορία μεγάλων αυτοκινήτων» D, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Η διαφορά αυτή αντιπροσωπεύει δυνατότητα εξοικονόμησης 5.700 ευρώ για τον Γερμανό καταναλωτή, συν τον ΦΠΑ, όταν αγοράζει το συγκεκριμένο μοντέλο στην Ελλάδα. Συνεπώς, όσοι πραγματοποιούν αγορές διασυνοριακά μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά.

    Η Γερμανία και, σε μικρότερο βαθμό η Αυστρία, προβάλλουν ως οι ακριβότερες αγορές της Ένωσης για τα μοντέλα αυτοκινήτων που περιέλαβε η έκθεση. Στη Γερμανία, συνολικά 38 μοντέλα πωλούνται στις υψηλότερες τιμές της ζώνης του ευρώ, ενώ 23 από αυτά είναι κατά 20 % έως 39 % ακριβότερα από τη φθηνότερη εθνική αγορά εντός της ζώνης του ευρώ.

    Στην Αυστρία, εννέα μοντέλα πωλούνται σε τιμές πάνω από 20% υψηλότερες σε σχέση με τη φθηνότερη αγορά της ζώνης του ευρώ. Ο αριθμός των παραδειγμάτων για τέτοιες μεγάλες διαφορές τιμών δεν παρουσίασε σοβαρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, όπου στην κατηγορία αυτή ανήκαν 24 μοντέλα στη Γερμανία και 11 στην Αυστρία.

    Εντός της ζώνης του ευρώ, φθηνότερη είναι η Ελλάδα, όπου σχεδόν ένα στα τρία μοντέλα πωλείται στη χαμηλότερη τιμή που ισχύει στη ζώνη του ευρώ. Η Φινλανδία είναι, επίσης, σχετικά φθηνή. Εκτός ζώνης του ευρώ, οι τιμές στη Δανία είναι οι χαμηλότερες στην Ένωση, 6% κατώτερες από τις τιμές που ισχύουν στην Ελλάδα.

    Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά, 18 Ευρωπαίοι και 8 Ιάπωνες κατασκευαστές, οι οποίοι διαβίβασαν στην Επιτροπή τις συνιστώμενες λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους, που ίσχυαν την 1η Νοεμβρίου 2003, για 91 από τα δημοφιλέστερα μοντέλα τους.

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η σύγκλιση των τιμών των αυτοκινήτων στην ΕΕ έχει προχωρήσει εξέφρασε ο αρμόδιος για τον ανταγωνισμό κοινοτικός επίτροπος Μάριο Μόντι. «Δεν εννοώ ότι ισχύουν οι ίδιες τιμές -από την άποψη αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές μπορούν ακόμη να αγοράσουν αυτοκίνητα στο εξωτερικό σε καλύτερη τιμή- αλλά διακρίνω καθαρά ότι οι αγορές γίνονται πιο ολοκληρωμένες, ιδίως στη ζώνη του ευρώ», προσέθεσε.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εναλλάσσοντας διαρκώς πρόσημο και "γυρίζοντας την πλάτη" στην καθαρή ανοδική τάση που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ελληνικού χρηματιστηρίου, εκτός της μεγάλης νευρικότητας, είναι και η δυναμική που παρουσιάστηκε προς το τέλος των συναλλαγών, το μεγάλο σχετικά εύρος στο οποίο κινήθηκε ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, το σχετικά ισορροπημένο ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, ο ισχνός τζίρος, αλλά και η αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα βαριά χαρτιά.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός δείκτης τιμών των μετοχών του ΧΑ έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,04% και διαμορφώθηκε στις 2.447,16 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από τις 2.461,00 έως και τις 2.439,04 μονάδες.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 149,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 5.872.876,40 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν τα δύο της εταιρίας Cosmote, το ένα ύψους 1.180.800,00 ευρώ, στα 13,12 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 1.316.000,00 ευρώ, στα 13,16 ευρώ και του ΟΤΕ, 1.092.697,60 ευρώ, στα 12,16 ευρώ.

    Πτωτική πορεία ακολούθησαν οι περισσότερες από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τον αριθμό τους να διαμορφώνεται σε 179, έναντι 116 ανοδικών και 95 αμετάβλητων.

    Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΔΟΥΡΟΣ (7,80%), ΑΡΤ/ΝΑΙ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ (7,39%), ΑΕΓΕΚ (7,14%) και της ΕΡΓΑΣ (7,02%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι Ν. ΒΑΡΒΕΡΗΣ Μ BAGNO (11,98%) και της Τεχνοδομής (11,76%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ο εικοσάρης των blue chips τερμάτισε σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,09%, απόρροια της αύξησης των τοποθετήσεων σε επιλεγμένους τίτλους στα βαριά χαρτιά.

    Συγκεκριμένα, ο κλάδος των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,69%, αντλώντας τα κέρδη τους από τις μετοχές των ΚΥΠΡΟΥ (3,05%), ALPHA BANK (2,36%), ΑΤΤΙΚΗΣ (1,38%) και της EFG (0,71%). Πάντως, ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Τράπεζα της Ελλάδος (2,45%), Εμπορικής (2,10%), Γενικής (2,08%) και της Εγνατίας (1,30%).

    Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,44% και οφείλει την ανοδική του πορεία αποκλειστικά στην αύξηση των τοποθετήσεων στη μετοχή της Cosmote, η οποία και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,70%. Αντιθέτως, η μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ υποχώρησε σημαντικά κατά 3,62% και ακολούθησαν η Forthnet (0,68%) και ο ΟΤΕ (0,33%).

    Πιέσεις δέχθηκε ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας κατά 0,24%, ενώ ο Small Cap 80 της μικρής παρέμεινε αμετάβλητος και FTSE/ASE 140 σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,04%.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν και σήμερα οι κλαδικοί κι επιμέρους δείκτες, με τους εννέα από αυτούς να τερματίζουν κινούμενοι σε αρνητικό πεδίο και τους κλάδους του χονδρικού εμπορίου και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων να παραμένουν αμετάβλητοι.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας, υποχωρώντας κατά 1,93% και ακολούθησε αυτός των ασφαλειών (-1,40%), συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών Ευρωπαϊκή Πίστη, με το προνόμιό της να υποχωρεί κατά 4,62% και την κοινή ονομαστική κατά 3,29% και της Εθνικής ΑΕΕΓΑ κατά 1,97%.

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε και ο δείκτης της πληροφορικής, υποχωρώντας κατά 1,17%, ως αποτέλεσμα των πιέσεις στις μετοχές των εταιριών UNIBRAIN (3,28%), Logic DIS (2,95%), Q&R και ALTEC (2,74% αντίστοιχα) και την Unisystem (2,23%).

    Κατά 0,95% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων και ακολούθησαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (0,72%), των διυλιστηρίων (0,43%), των βασικών μετάλλων (0,42%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και του λιανικού εμπορίου (0,10% αντίστοιχα).

    Στον αντίποδα, κέρδη της τάξης του 0,98% κατέγραψε ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,56% ενισχύθηκε αυτός των κατασκευαστικών, κατά 0,22% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,17% των επενδύσεων και κατά 0,14% των συμμετοχών.

    Οριακή άνοδο παρουσίασαν οι κλάδοι των βιομηχανιών και της παράλληλης αγοράς, τερματίζοντας στο +0,05% και +0,06% αντίστοιχα.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Την εκτίμηση ότι οι προσεχείς ημέρες, μέχρι τις εκλογές, δύσκολα θα κάνουν τη σημαντική διαφοροποίηση, διατυπώνουν οι αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι αυτό που είναι σημαντικό για την ελληνική κεφαλαιαγορά, είναι σημαντικό η αγορά να μη σημειώσει απότομες διακυμάνσεις.

    Οι εκλογές βαίνουν στο τέλος τους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα μετρήσει ιδιαίτερα θετικά στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, επισημαίνουν οι αναλυτές.

    Πάντως, μερίδα αναλυτών υποστηρίζει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις η αγορά θα συσσωρεύει δυνάμεις στα τρέχοντα επίπεδα, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για ουσιαστική ανάκαμψη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα πρέπει να σημειωθεί και αύξηση του τζίρου πάνω από το επίπεδο των 200 εκατ. ευρώ.

    Από την πλευρά τους οι τεχνικοί αναλυτές βλέπουν το γενικό δείκτη τιμών στη Σοφοκλέους να καταβάλλει προσπάθειες για να κρατηθεί στο επίπεδο των 2.450 μονάδων, με τους πιο αισιόδοξους να εκτιμούν ότι είναι εφικτές και οι 2.470 μονάδες, ενώ οι πιο συντηρητικοί δεν αποκλείουν τη διολίσθησή του προς την περιοχή των 2.415 μονάδων.

    Κοινή συνιστώσα πάντως των αναλυτών αποτελεί η διαπίστωσή τους ότι η Σοφοκλέους παρουσιάζει αδυναμία να κινηθεί υψηλότερα των 2.470 μονάδων, καθώς οι εγχώριοι θεσμικοί τηρούν στάση αναμονής έως ότου η αγορά αποκτήσει σαφή κατεύθυνση, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία στα σύνολό τους είχαν προεξοφληθεί από την αγορά.

    Προβληματισμό δημιουργεί πάντως στους αναλυτές, το γεγονός ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά παρα΅ένει ΅ακριά από την ευφορία που επικρατεί στα ξένα χρη΅ατιστήρια, εξέλιξη που διαψεύδει τους αναλυτές που επισημαίνουν ότι εν αναμονή της εκλογικής αναμέτρησης η αγορά θα επηρεαστεί περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες.

    Στο μεταξύ, αρνητικά επιδρά στην πορεία της αγοράς και η έλλειψη ση΅αντικής ειδησεογραφίας σε εγχώριο επίπεδο, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον δείκτη να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ή ακόμα και να μην παρουσιάζει τις μεταβολές που σημειώνει.

    [15] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ 0,04% ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Μία ακόμη σταθεροποιητική συνεδρίαση καταγράφηκε σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), παρά την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και των ελληνικών blue chips, έκλεισε με οριακή άνοδο τις συναλλαγές.

    Εξάλλου, στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών υποχωρούσε, παρουσιάζοντας συνεχή σκαμπανεβάσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερίδα χρηματιστών ανέφερε το τελευταίο ημίωρο πως «χωρίς κίνητρο 'αφήνεται' η αγορά να διολισθήσει στα επίπεδα των 2.440 μονάδων».

    ’λλωστε, εκτός από τους τραπεζικούς και τηλεπικοινωνιακούς τίτλους, θετικές κινήσεις καταγράφονταν μόνο σε επιμέρους μετοχές, στις οποίες, έστω και βραχυπρόθεσμα, «ποντάρουν» ορισμένοι, για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

    Έτσι, μόλις τα τελευταία λεπτά το ΧΑ κατάφερε να καλύψει τις απώλειές του. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου να σημειώσει, τελικά, οριακή άνοδο, της τάξης του 0,04%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 2.447,16 μονάδες.

    Συναλλαγές και δείκτες

    Έτσι, το σημερινό «γύρισμα» της τελευταίας στιγμής σε θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν με θετικό πρόσημο οι 2 από τους 4 δείκτες της κεφαλαιοποίησης, ένας να σημειώσει πτώση κι άλλος ένας, ο FTSE/ASE Small Cap 80, να παραμείνει στάσιμος.

    ’νοδο, εκτός από το FTSE/ASE 140 (+0,04), που αποτυπώνει την πορεία των υπολοίπων δεικτών της κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε ο FTSE/ASE 20 της μεγάλης (+0,09%), ενώ ο FTSE/ASE MID 40 της μέσης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,24%.

    Σε ό,τι αφορά, τώρα, στους κλαδικούς κι επιμέρους δείκτες, το ισοζύγιό τους έδινε σήμερα μια πιστή εικόνα της εξέλιξης των συναλλαγών, καθώς από τους συνολικά 22 δείκτες, οι 11 διατήρησαν, τελικά, το θετικό τους πρόσημο, 9 υποχώρησαν και δύο παρέμειναν στάσιμοι.

    Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των λύσεων πληροφορικής (+0,98%), των τραπεζών (+0,69%) και των κατασκευών (+0,54%). Σημαντική πτώση σημείωσαν, αντίθετα, οι κλάδοι της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (-1,93%), της πληροφορικής (-1,17%) και των ασφαλειών (-1,40%).

    Σχετικά με την εικόνα που εμφάνισε η κίνηση των μετοχών, αυτή ήταν σήμερα αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία του γενικού δείκτη, όμως το ισοζύγιό τους ήταν σχετικά ισοσκελισμένο. Αυτό διότι, οι μετοχές με θετικό πρόσημο περιορίστηκαν τελικά σε 111 και ανήλθαν σε 174 εκείνες με αρνητικό, ενώ 105 παρέμειναν στάσιμες.

    Σε χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από τα χτεσινά και εκείνα της Παρασκευής, κινήθηκε σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος τους ξεπέρασε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης τα 120 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε τελικά τις συναλλαγές στο ποσό των 149,3 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμήσεις - προοπτικές

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί η αγορά να προσπαθεί να αποτιμήσει σωστότερα τα αποτελέσματα του 2003, ωστόσο είναι σαφές ότι στην ελληνική επικαιρότητα κυριαρχεί πλέον η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Η Eurobank Securities επισημαίνει ότι οι διεθνείς αγορές λειτουργούν υποστηρικτικά για τη Σοφοκλέους, όπου πάντως διαφαίνεται τάση συσσώρευσης, καθώς το επενδυτικό κοινό, ελλείψει νέων, είναι λογικό να υιοθετήσει μία στάση αναμονής λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

    Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η συσσώρευση καθώς και οι αναιμικοί όγκοι συναλλαγών θα διατηρηθούν στην αγορά. Η Marfin Hellenic εκτιμά ότι σε γενικές γραμμές η αίσθηση που αφήνουν τα αποτελέσματα του 2003 είναι ουδέτερη και, με δεδομένο ότι αυτά είναι προεξοφλημένα στις τιμές, η Σοφοκλέους θα επηρεάζεται πλέον από εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι οι διεθνείς αγορές και η εκλογική αναμέτρηση.

    Έτοιμες για ανοδική κίνηση βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές η Eurocorp/Credit Lyonnais Group, η οποία θεωρεί ότι η ελληνική αγορά θα ακολουθήσει το κλίμα. Κατά την Artion, θα πρέπει να αναμένεται διατήρηση της συσσώρευσης αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές είναι λογικά διστακτικοί για ουσιαστικές κινήσεις εν όψει των εκλογών.

    Από την πλευρά της η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Aspis Bank εκτιμά ότι το επενδυτικό κοινό θα τηρήσει στάση αναμονής καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, θεωρώντας παράλληλα το σενάριο της συσσώρευσης του ΧΑ ως το πιο πιθανό.

    Η Praxis International ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η έλλειψη σημαντικής ειδησεογραφίας σε εγχώριο επίπεδο από την μία πλευρά και η προεξόφληση των εταιρικών αποτελεσμάτων από την άλλη, δοθέντος του γεγονότος ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ενισχύει τις πιθανότητες για σταθεροποιητική κίνηση της αγοράς μέχρι και το τέλος της βδο΅άδας.

    Η τεχνική ανάλυση της Euroxx δίνει εύρος διακύμανσης μεταξύ των 2.400 και 2.500 μονάδων για το γενικό δείκτη. (Αναλυτική παρουσίαση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε λίγο).

    [16] ΔΥΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 2 Μαρτίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Δυο αεροσκάφη συνετρίβησαν, σήμερα, στην περιοχή Γκοκμπέλ, κοντά στην πόλη Χαντίμ της επαρχίας Κόνια (Ικόνιο), αφού πρώτα συγκρούστηκαν στον αέρα, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σύμφωνα με το Anadolu, οι χωρικοί της περιοχής ενημέρωσαν την τοπική χωροφυλακή για το δυστύχημα, λέγοντας πως δυο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα και στη συνέχεια συνετρίβησαν σε δασώδη περιοχή.

    Οι άνδρες της χωροφυλακής δήλωσαν ότι η πρόσβαση στο σημείο, όπου κατέπεσαν τα δυο αεροσκάφη, τα οποία δεν διευκρινίζεται αν είναι της πολιτικής ή της πολεμικής αεροπορίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περιοχή του δυστυχήματος σπεύδουν ασθενοφόρα.

    [17] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Υπογράφηκε σήμερα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ολλανδίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συμφωνία συνεργασίας αφορά τη δευτεροβάθμια και ανώτερη τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικότερα σε σχέση με την αγορά εργασίας, καθώς και την επιστήμη της τεχνολογίας της πληροφορικής και της επικοινωνίας στην εκπαίδευση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Β. ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ

    Βελιγράδι, 2 Μαρτίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Τη σύνθεση και το πρόγραμμα της κυβέρνησής του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο Κοινοβούλιο της Σερβίας τονίζοντας ότι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η διευθέτηση του θέματος της κρατικής υπόστασης της Σερβίας, η ισχυροποίηση της θέσης της στην ένωση Σερβία - Μαυροβούνιο , η οικοδόμηση θεσμών και κράτους δικαίου και η πορεία της Σερβίας - Μαυροβουνίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναλυτικότερα, ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της κρατικής υπόστασης της Σερβίας, η οποία τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς σε τμήμα της, στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει εξουσία.

    Για το Κοσσυφοπέδιο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σερβίας πρότεινε καντονοποίηση ή διαίρεση σε οντότητες και επισήμανε την ανάγκη θέσπισης νέων μηχανισμών για την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

    Ως δεύτερη αποστολή της κυβέρνησής του ανέφερε την ενδυνάμωση της θέσης της Σερβίας στην Ενωση Σερβία - Μαυροβούνιο με ενίσχυση της ίδιας της Ενωσης. "Η Σερβία στο εσωτερικό της πρέπει να είναι οργανωμένη με την οικοδόμηση ισχυρών δημοκρατικών θεσμών και το κράτος δικαίου. Αυτό συνεπάγεται αποκήρυξη της λογικής και της πρακτικής του κομματικού κράτους και πάταξη της διαφθοράς", τόνισε ο κ. Κοστούνιτσα.

    Υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η πολιτική προσέγγισης της Ε.Ε. και η έναρξη εναρμόνισης όλων των νόμων με το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Η Σερβία", είπε, "πρέπει να γίνει ασφαλής χώρα, στην οποία πρώτα απ΄ όλα θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιωμάτα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων".

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του τόνισε ότι είναι η δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας και η αύξηση των εξαγωγών.

    Ο κ. Κοστούνιτσα επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα αλλάξει ριζικά σε ένα όργανο κρατικής διοίκησης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το νόμο, το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες. Προτεραιότητα στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής είναι η διαλεύκανση όλων των δολοφονιών που διαπράχθηκαν πριν και μετά τις 5 Οκτωβρίου 2000 και των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, τόνισε.

    Καταλήγοντας ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει τα πράγματα σε ορισμένους τομείς, είτε θα αποκαλείται κυβέρνηση μεταρρυθμιστών, είτε όχι. "Η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες να είναι υπεύθυνη και οι άλλοι θα αξιολογήσουν κατά πόσο είναι επιτυχημένο το έργο της", είπε.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

    Σύμφωνα με την πρόταση του εντολόδοχου πρωθυπουργού θα υπάρχει μόνον ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Μίρολιουμπ Λάμπους από την "G-17 plus" .

    Από το κόμμα του κ. Κοστούνιτσα, Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) στο υπουργικό συμβούλιο προτείνεται να συμμετέχουν οι: Ντράγκαν Γιότσιτς, υπουργός Εσωτερικών, Ντράγκαν Μαρσίτσανιν, υπουργός Οικονομίας, Ζόραν Στοϊκοβιτς, υπουργός Δικαιοσύνης, Ζόραν Λόντσαρ Κρατικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ράντομιρ Ναούμοφ - Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου, Αλεξάνταρ Πόποβιτς υπουργός Επιστημών και Προστασίας Περιβάλλοντος, Λίλιανα Τσόλιτς υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού.

    Εκτός από τον Μίρολιουμπ Λάμπους από την G-17 plus στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν οι Μλάτζαν Ντίνκιτς υπουργός Οικονομικών, Ιβανα Ντούλιτς - Μάρκοβιτς υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτινων Πόρων, Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς Υγείας, Σλόμπονταν Λάλοβιτς υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

    Από το συνασπισμό Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης - Nέα Σερβία o εντολοδόχος πρωθυπουργός προτείνει τον Βέλιμιρ Ιλιτς υπουργό Επενδύσεων, τον Μπόγιαν Ντιμιτρίεβιτς υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Υπηρεσιών, τον Ντράγκαν Κογιαντίνοβιτς υπουργό Πολιτισμού και τον Βόισλαβ Βούκσεβιτς υπουργό Αποδήμων.

    Ο Μίρολιουμπ Λάμπους αναφερόμενος στις προτεραιότητές του τόνισε ότι είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

    [19] ΣΤΟ 4,7% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2004 έναντι 8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον ίδιο μήνα. Η Κύπρος έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των προσχωρουσών χωρών και την πέμπτη καλύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν στην Κύπρο 4,3% και στις γυναίκες 5,3%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 2 Μαρτίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου θα γιορτάσει αύριο στο προεδρικό παλάτι, Κοτροτσένι τα 74 γενέθλιά του για τελευταία φορά από το αξίωμα αυτό, αφού δεν έχει το δικαίωμα από τον νόμο να θέσει νέα υποψηφιότητα για την προεδρία.

    Αύριο το πρωί θα υποδεχθεί αξιωματούχους χωρών που θέλουν να του διαβιβάσουν τις ευχές τους αλλά και απλούς πολίτες που επιθυμούν να τον συγχαρούν.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] Ο ΙΤΖΑΚ ΣΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Στις δυσκολίες του αυριανού αγώνα ρεβάνς (21.30-MEGA) με την Οσέρ αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΠΑΟ, Ιτζάκ Σουμ: «Η ομάδα είναι έτοιμη και θα επιδιώξει την πρώτη της φετινή ευρωπαϊκή εντός έδρας νίκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σουμ, ο οποίος δεν αποκάλυψε τα αγωνιστικά πλάνα του για το καθοριστικό αυριανό παιχνίδι.

    «Πιστεύω αύριο μας περιμένει δύσκολος αγώνας. Στην Οσέρ υπάρχουν καλοί παίκτες που μπορούν να κάνουν τη ζημιά ανά πάσα στιγμή. Ολοι οι παίκτες είναι έτοιμοι να κάνουν την μεγάλη υπέρβαση. Αύριο στον αγώνα θα πρέπει να δείξει το καλό της πρόσωπο. Φέτος δεν έχουμε κάνει νίκη εντός έδρας στη Λεωφόρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και νομίζω πως ήρθε η ώρα να το κάνουμε», ανέφερε σήμερα ο κ. Σουμ και συνέχισε: «Η ομάδα αγωνίστηκε πρόσφατα ενάντια στην Οσέρ και γνωρίζει πως θα πρέπει ν' αγωνιστεί. Αν ο ΠΑΟ βρεθεί σε καλή μέρα, τότε μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη μέσα στη Λεωφόρο».

    Ο κ. Σουμ αναφέρθηκε και στον κόσμο του ΠΑΟ: «Πιστεύω ότι η προσέλευση των φιλάθλων θα μας βοηθήσει. Είναι ευχάριστο για τους παίκτες ν' αγωνίζονται σε γεμάτο γήπεδο».

    [22] ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ: ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Νικηφόρα συνέχισε την πορεία της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ του Κατάρ η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Στη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης που διεξάγεται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα, επικράτησε της Ολλανδίας με 3-0 και ζευγάρωσε τις επιτυχίες της στο γκρουπ C της First Division.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Κωστόπουλος στηρίχτηκε πάλι στους: Παναγιώτη Γκιώνη, Ντανιέλ Τσιόκα και Κώστα Παπαγεωργίου, τους οποίους ευτύχησε να δει και σήμερα ν' αποδίδουν πινγκ πονγκ υψηλών αξιώσεων. Πάντως, η Ολλανδία παρουσιάζεται αποδυναμωμένη στο Κατάρ, καθώς δεν έχει τη βοήθεια των δύο κορυφαίων αθλητών της Ντάνι Χάιστερ και Τρίνκο Κεν. Αμφότεροι δεν πήγαν στην ασιατική χώρα επειδή το νέο σύστημα διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικών δεν επέτρεπε ούτε στη χώρα τους να θέσει υψηλούς στόχους

    Έτσι, η εθνική μας (που θυμίζουμε πως είναι στην Ντόχα χωρίς τον Καλλίνικο

    Κρεάνγκα) μεταβλήθηκε αυτομάτως σε φαβορί της συνάντησης και δεν άφησε αναξιοποίητη τη μεγάλη ευκαιρία. Οι διεθνείς ήταν γι' άλλη μια φορά πολύ σταθεροί και πολύ ουσιαστικοί στο παιχνίδι τους και είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις έχασαν από ένα μόνο σετ Έπειτα από τις νίκες κόντρα στη Σερβία/Μαυροβούνιο (τη Δευτέρα με 3-0) και την Ολλανδία, το εθνικό μας συγκρότημα προηγείται στον όμιλο και πλησιάζει τον αρχικό του στόχο που

    είναι η κατάληψη της 3ης θέσης στο γκρουπ. Θυμίζουμε ότι τους Ολλανδούς τους είχε κερδίσει και πριν από δύο χρόνια στο ευρωπαϊκό πρωταθλημα του Ζάγκρεμπ (3-2), ενώ είχε γνωρίσει εντός έδρας την ήττα (2-3) στη Σούπερ Λίγκα της Ευρώπης (νυν Α΄ κατηγορία) τη σεζόν 2000-2001.

    [23] ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΙΛΙΕ ΝΤΟΥΜΙΤΡΕΣΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (17:59 UTC+2)

    Σκληρή δουλειά από όλους ζήτησε ο προπονητής της ΑΕΚ Ιλιε Ντουμιτρέσκου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενώ επισήμανε ότι θα γίνουν πολλές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και στο σύστημα με το οποίο θα αγωνιστεί η ΑΕΚ στον αγώνα με τον Ηρακλή.

    «Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη για τον Μπάγεβιτς. Είναι πάρα πολύ καλός προπονητής και έχει προσφέρει στην ΑΕΚ. Αν κάποιος ψάχνει να βρει αιχμές για τον προηγούμενο προπονητή από εμένα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα», τόνισε αρχικά ο κ. Ντουμιτρέσκου και συνέχισε: «Στην Ελλάδα οι παίκτες όταν ζοριστούν λίγο δεν μπορούν να συνεχίσουν. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν δυνατότητες και το έχουν δείξει οι ομάδες στην Ευρώπη. Δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη φυσική κατάσταση. Οι αιματολογικές εξετάσεις δεν δείχνουν το ακριβές μέγεθος της φυσικής κατάστασης. Οι παίκτες πρέπει να ενισχυθούν με βιταμίνες. Στις προπονήσεις και στους αγώνες όταν υπάρχει πίεση οι παίκτες δεν αποδίδουν σωστά. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από όλους, ενώ θα γίνουν πολλές αλλαγές στην ομάδα. Θα αλλάξουν αρκετοί παίκτες, αλλά και το σύστημα με το οποίο αγωνιζόμαστε. Εχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας μου στο παιχνίδι με τον Αρη».

    Ο Ρουμάνος τεχνικός αναφερόμενος στην ψυχολογία των παικτών τόνισε: «Σε αυτό το σημείο δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο από αυτό που κάνω. Τι πρέπει να κάνω, όταν αυτή η ομάδα έχει τέτοιους παίκτες και αρκετοί από αυτούς αγωνίζονται στην εθνική και διαθέτουν τεράστια εμπειρία;»

    Τέλος ο κ. Ντουμιτρέσκου μίλησε και για τον Νίκο Λυμπερόπουλο: «Ο Λυμπερόπουλος δεν αλλάζει. Είναι μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ τρία χρόνια τώρα και κανείς δεν είχε ασχοληθεί μαζί του», ολοκλήρωσε ο τεχνικός της ΑΕΚ.

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (16:15 UTC+2)

    Δύο παιχνίδια κυπέλλου θα διεξαχθούν αύριο στα γήπεδα της Καστοριάς και της Ν. Σμύρνης. Στο πρώτο η Καστοριά με το αβαντάζ της νίκης της με 1-0 στο α' παιχνίδι στον Κορρυδαλό υποδέχεται την Προοδευτική και βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση από την αντίπαλό της, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ματς της Νέας Σμύρνης, όπου ο Πανιώνιος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στη ρεβάνς του 1-0 του πρώτου αγώνα, υπέρ των Πειραιωτών, στη Ριζούπολη.

    Αμφίρροπο παιχνίδι αναμένεται να γίνει την Πέμπτη στο Γ. Παθιακάκης όπου η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή.

    Τέλος, στις 17 του μήνα ο ΠΑΟ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Πατραϊκό.

    Το πρόγραμμα του κυπέλλου είναι:

    Αύριο

    14:30 (Καστοριά) Καστοριά-Προοδευτική (1-0)

    19.00 (Ν. Σμύρνης) Πανιώνιος-Ολυμπιακός (0-1)

    Πέμπτη

    19:00 («Γ. Παθιακάκης») ΑΕΚ-Ηρακλής

    ΠΑΟ- Πατραϊκός.

    [25] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Μεγάλη απώλεια για την οικογένεια της άρσης βαρών. Εφυγε από τη ζωή ύστερα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο παλιός πρωταθλητής στην κατηγορία των 110 κιλών, Γιώργος Παναγιωτάκης. Ο Ελληνας πρωταθλητής έχασε την μάχη για την ζωή σε ηλικία 44 ετών, ενώ συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 και σε πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, καθώς και σε Μεσογειακούς και Βαλκανικούς Αγώνες.

    Η κηδεία του Παναγιωτάκη θα γίνει το απόγευμα στα Χανιά. Την ΕΟΑΒ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ, Κωνσταντίνος Μαυρακάκης.

    [26] Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΑΪΤΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Πορτ Ο Πρενς, 2 Μαρτίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο στρατιωτικός ηγέτης των εξεγερμένων Αϊτινών, Γκι Φιλίπ, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει προσεχώς συνομιλίες με την αϊτινή προεδρία όσον αφορά τον αφοπλισμό των δυνάμεών του, αλλά ζήτησε σε αντάλλαγμα από τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια της Αϊτής, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Γκι Φιλίπ, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, διευκρίνισε ότι αναμένει ''σύντομα'' να έχει συνομιλίες με τον προσωρινό πρόεδρο Μπονιφάς Αλεξάντρ, καλώντας τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον έκπτωτο πρόεδρο Αριστίντ, να σταματήσουν τις βιαιότητες στο Πορτ-ο-Πρενς.

    [27] Ο ΜΠΛΕΡ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 2 Μαρτίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καταδίκασε τις επιθέσεις που έγιναν στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι αυτοί που τις έκαναν ''προσπαθούν να εμποδίσουν το Ιράκ να πάρει στα χέρια του το πεπρωμένο του''.

    πο τις Βρυξέλες ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα, καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις που είχαν ως στόχο την κοινότητα των Σιιτών στο Ιράκ και το Πακιστάν, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 143 άνθρωποι.

    [28] ΝΕΚΡΟΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ

    Μόσχα, 2 Μαρτίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Η Ρωσική Υπηρεσία Ασφάλειας, FSB, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ρουσλάν Γκελέγιεφ, ενός από τους σημαντικούς αρχηγούς των Τσετσένων ανταρτών.

    Η FSB έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο στο οποίο διακρίνεται το πτώμα ενός άνδρα που σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές είναι αυτό του Γκελέγιεφ.

    Σύμφωνα με την FSB, ο Τσετσένος αντάρτης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας στα βουνά της επαρχίας του Νταγκεστάν.

    Ο Γκελέγιεφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Τσετσενίας και ηγήθηκε πολλών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αρχές έχουν αναγγείλει τον θάνατο του Τσετσένου αντάρτη αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζουν βίντεο με το πτώμα του.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Μόσχα μεταδίδει ότι πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία των ρωσικών δυνάμεων.

    Προσθέτει όμως ότι εγείρει υποψίες ότι ίσως «κατασκευάσθηκε» για να εντυπωσιάσει τον ρωσικό λαό λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στην χώρα.

    [29] ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 2 Μαρτίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις στο Ιράκ και τις χαρακτήρισε ''κτηνώδεις πράξεις''.

    Ο Σκοτ Μακλίλαν πρόσθεσε πως σκοπός των δραστών των επιθέσεων είναι να ''αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία'' και εξέφρασε την έντονη καταδίκη από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [30] ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ

    Λευκωσία, 2 Μαρτίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Μεγάλη απώλεια για τα γράμματα, ο θάνατος του κορυφαίου Κύπριου ποιητή, Κώστα Μόντη, που απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 90 χρόνων στο σπίτι του στον Αγιο Δομέτιο ο ποιητής Κώστας Μόντης. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, στις 18 Φεβρουαρίου, είχε γιορτάσει τα ενενηκοστά γενέθλιά του.

    Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1914. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Κώστας Μόντης δεν μπόρεσε να ασκήσει το επάγγελμα του νομικού, επειδή δεν του το επέτρεψε η τότε αποικιακή κυβέρνηση. Ετσι ασχολήθηκε με διάφορα άλλα επαγγέλματα ως ιδιωτικός υπάλληλος, καθηγητής, δημοσιογράφος. Το 1961 διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού της Κύπρου μέχρι και την αφυπηρέτηση του το 1976.

    Στα χρόνια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, ανέπτυξε θεατρική δραστηριότητα και μαζί με άλλους πρωτοπόρους της μουσικής και του θεάτρου ίδρυσαν το Λυρικόν Θέατρο, για τις ανάγκες του οποίου έγραψε πολλές επιθεωρήσεις, οπερετικά και ηθογραφικά σκετς.

    Εξέδωσε δεκάδες ποιητικές συλλογές, έγραψε διηγήματα, μυθιστόρημα, επιθεωρήσεις και έκανε μεταφράσεις για το θέατρο. Εγραψε κυρίως στην πανελλήνια δημοτική, αλλά και στο κυπριακό ποιητικό ιδίωμα. Ποιήματά του, όπως η «Δροσούλλα», που ήταν αφιερωμένο στη σύζυγό του, μελοποιήθηκαν και αγαπήθηκαν ως τραγούδια. Εχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο ποίησης και το βραβείο συνολικής λογοτεχνικής προσφοράς, από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και με άλλα λογοτεχνικά βραβεία.

    Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1955-59 ο Κώστας Μόντης υπηρέτησε ως μέλος της ΕΟΚΑ και είχε την πολιτική καθοδήγηση των μελών της για την επαρχία Λευκωσίας

    [31] ΤΟ 20ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Καρδίτσα, 2 Μαρτίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Το 20ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου διοργανώνει η Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας από 18-27 Μάρτη στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα διοργανωθεί στις 18 και 19/3 διημερίδα με θέμα «Το θέατρο στην εκπαίδευση» όπου θα μιλήσουν πανεπιστημιακοί από τμήματα θεατρικών σπουδών.

    Στο φεστιβάλ, που είναι διαγωνιστικό θα συμμετάσχουν επτά θίασοι και ένας εκτός συναγωνισμού, ενώ στις πρωινές παραστάσεις θα συμμετάσχουν παιδικά θεατρικά σχήματα. Τα βραβεία είναι: Καλύτερης παράστασης, σκηνοθεσίας, επιλογής κειμένου, α' και β' γυναικείου - ανδρικού ρόλου, μουσικής σύνθεσης, μουσικής επένδυσης, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας.

    Επίσης, θα τιμηθούν οι ηθοποιοί Αννα Καλουτά και Ηλίας Λογοθέτης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο συνθέτης Γιώργος Κατσαρός για την προσφορά τους στο θέατρο και τον πολιτισμό.

    Οι ερασιτεχνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ προέρχονται από Βύρωνα, Ορεστιάδα, Ναύπλιο, Μελίσσια, Τρίπολη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ" ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    ’μστερνταμ, 2 Μαρτίου 2004 (15:27 UTC+2)

    Με τον εντυπωσιακό - αλλά λιτό - τίτλο «Ελληνικός Χρυσός» θα εκτίθενται από τις 28 του Φλεβάρη στο Αμστερνταμ πάνω από 100 αρχαιοελληνικά χρυσά αντικείμενα από τις σπουδαίες συλλογές του Μουσείου «Ερμιτάζ» της Πετρούπολης.

    Πρόκειται για «νέο είδος πολιτιστικού "μάρκετινγκ"», όπως χαρακτήρισαν αυτή την έκθεση οι διευθυντές των δύο μουσείων - του «Ερμιτάζ» και του νέου εκθεσιακού χώρου στο Αμστερνταμ - σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του Ρώσου υπουργού Πολιτισμού. Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος, γιατί δεν πρόκειται για περιοδική έκθεση, όπως γίνεται διεθνώς μεταξύ των μουσείων, αλλά για τα εγκαίνια, ουσιαστικά, παραρτήματος του «Ερμιτάζ» στην Ολλανδία. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά παράρτημα του μεγάλου αυτού μουσείου - τα άλλα δύο βρίσκονται στο Λονδίνο και στο Λας Βέγκας - και μόνο ως προσπάθεια επιβίωσης του «Ερμιτάζ» μπορεί να εκληφθεί αυτή η τακτική, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Αλλωστε, στους «χορηγούς» του «Ερμιτάζ» περιλαμβάνονται, πλέον, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

    Βέβαια, οι διευθυντές ερμήνευσαν το «πολιτιστικό "μάρκετινγκ"» ως στοιχείο «της παγκοσμιοποίησης, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της προβολής της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς». Προφανώς, κάτι έπρεπε να πουν για να διασώσουν το κύρος των ιδρυμάτων τους.

    Η ίδια η συλλογή πάντως «κόβει την ανάσα», αφού περιλαμβάνει 101 χρυσά αντικείμενα από τη θαυμάσια συλλογή χρυσών θησαυρών του «Ερμιτάζ», προερχόμενα από ανασκαφές στις ελληνικές αποικίες της Μαύρης Θάλασσας και τον Εύξεινο Πόντο, από τον 6ο έως το 2ο π.Χ. αιώνα. Η έκθεση απλώνεται σε έξι αίθουσες του «παραρτήματος», το οποίο μέχρι το τέλος του 2007 θα αναπτυχθεί σε 4000 τ.μ. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται περίτεχνα χρυσά κοσμήματα της αρχαιοελληνικής τέχνης, ταφικά κτερίσματα μαζί με κύλικες και αμφορείς του ελληνικού Πόντου με χρυσοποίκιλτες παραστάσεις κ.ά. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», μέρος των αντικειμένων δεν προέρχεται από κανονικές ανασκαφές, αλλά από αγορές, δωρεές και ιδιωτικές συλλογές, που έφτασαν στο «Ερμιτάζ» σε διαφορετικές περιόδους.

    Το «παράρτημα» του «Ερμιτάζ» στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο του 17ου αιώνα που είχε χτιστεί για γηροκομείο, στις όχθες του ποταμού Αμστελ.

    [33] ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Κλειστά θα παραμείνουν την Κυριακή 7 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία του κράτους, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Πολιτισμού.

    [34] ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Δ.ΜΙΓΓΑ "ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΧΑ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2004 (14:54 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Της Σαλονίκης μοναχά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα παρουσιάσει την Τρίτη 16 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στον IANO (Aριστοτέλους 7), ο Δημήτρης Μίγγας.

    Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης, ενώ θα διαβάσει αποσπάσματα ο ηθοποιός, Δημήτρης Ναζίρης και ο συγγραφέας μουσικός, Θωμάς Κοροβίνης. Θα παίξουν μουσική οι: Θωμάς Κοροβίνης, τραγούδι, Λάζαρος Χαριτίδης, μπουζούκι, Μάκης Πάντσιος, κιθάρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 March 2004 - 19:14:58 UTC