Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ 3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [02] ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ
  • [03] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ
  • [04] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: ΣΤΟΥΣ 23 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [05] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ
  • [06] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
  • [07] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [09] ΣΕ ΕΣΟΔΑ 4 ΤΡΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [10] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ
  • [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
  • [12] ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΕΔΕΚ
  • [13] ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [14] ΚΛΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • [15] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
  • [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Α1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ
  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [18] ΑΡΗΣ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΥΟ
  • [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [20] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  • [21] ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΜΠΟΥΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  • [22] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ
  • [23] ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ:ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ
  • [24] ΔΙΧΑΖΕΙ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [25] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [26] "ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΣΤΟ 3% Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Με τρεις ποσοστιαίες μονάδες προηγείται του ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής.

    Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 39,9% έναντι 36,9% του ΠαΣοΚ, διατηρώντας το προβάδισμα, αλλά εξασθενημένο. Από τα άλλα κόμματα το KKE συγκεντρώνει το 5,3% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, ο ΣΥΝ το οριακό 3%, το ΔΗΚΚΙ το 1,5% και το ΛΑΟΣ το 1,3%. Παράλληλα ενισχύεται η συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος που φθάνει το 79% όσων το ψήφισαν στις εκλογές του 2000, ενώ για τους ψηφοφόρους της ΝΔ βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με 92,3%.

    Στο ερώτημα «τελικά ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;» 53,3% προβλέπει τη ΝΔ και 31,4% το ΠαΣοΚ, περιορίζοντας τη λεγόμενη «παράσταση νίκης» κατά 3,3 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός υπερέχοντας του Κώστα Καραμανλή κατά 3,8%. Ο Γιώργος Παπανδρέου αυξάνει την απόστασή του από τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός;» από 2,7% (προηγούμενη μέτρηση) σε 3,8% μονάδες. Συγκεκριμένα το 45,6% θεωρεί τον κ.Παπανδρέου καταλληλότερο έναντι 41,8% που προκρίνει τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου η απαντήσεις είναι:40,8% η ΝΔ και 38,6% το ΠΑΣΟΚ.(προηγούμενη μέτρηση ήταν 41,5% και 37,2% αντίστοιχα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία MRB στο διάστημα 4-10 Φεβρουαρίου. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο της κάλπης βάσει ερωτηματολόγιου και σε δείγμα 2000 ατόμων. Το ποσοστό λάθους είναι περίπου 2,10%.

    OPINION- ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

    Εξάλλου δημοσκόπηση της Opinion που δημοσιεύεται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία καταγράφει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων στις προεκλογικές συνεργασίες των κομμάτων με στελέχη προερχόμενα από άλλες πολιτικές παρατάξεις.

    «Σύμφωνα με την έρευνα το 33% του ακροατηρίου των δύο κομμάτων απαντά ότι είναι καλός ο διάλογος με τους κ.κ. Μάνο, Ανδριανόπουλο και Παπαθεμελή αλλά ο ''γάμός'' χρειάζεται περισσότερο χρόνο γνωριμίας», σημειώνει η εφημερίδα.

    Η έρευνα είναι τηλεφωνική, πανελλαδική με συνεντεύξεις από 1001 άτομα και πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου.

    Στο ερώτημα τι γνώμη έχετε για τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μ. Ανδρουλάκη το 30,2% απαντά θετική, το 10,2% μάλλον θετική, το 7,4%μάλλον αρνητική, το 39,3% αρνητική ενώ το 12.2% απαντά δεν με ενδιαφέρει ή δεν γνωρίζω.

    Οι απαντήσεις των ατόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2000 είναι: 60,6% θετική,

    14,4% μάλλον θετική,3,9% μάλλον αρνητική, 16,2% αρνητική και 4,8% δε με ενδιαφέρει/δε γνωρίζω

    Στο ίδιο ερώτημα τι γνώμη έχετε για τον κ.Α. Ανδριανόπουλο και τον κ. Στ. Μάνο οι απαντήσεις είναι: 23,8% θετική,9,7% μάλλον θετική,8,1%μάλλον αρνητική,45,6% αρνητική ενώ το 12,2% απαντά δεν με ενδιαφέρει ή δεν γνωρίζω.

    Οι απαντήσεις των ατόμων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2000 είναι:46,3% θετική, 16,5% μάλλον θετική, 4,8% μάλλον αρνητική, 26,6% αρνητική ,5,7% δε με ενδιαφέρει/δε γνωρίζω

    Στο ίδιο ερώτημα για τον κ.Στ. Παπαθεμελή οι απαντήσεις είναι: 27,8% απαντά θετική, το 13,3% μάλλον θετική, το 9,3%μάλλον αρνητική, το 36,1% αρνητική ενώ το 13.3% απαντά δεν με ενδιαφέρει ή δεν γνωρίζω.

     Οι απαντήσεις όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του 2000 είναι: 46,5% θετική, 15,9% μάλλον θετική, 7,1% μάλλον αρνητική, 24,8% αρνητική και 5,8% δε με ενδιαφέρει/δε γνωρίζω.

    [02] ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (11:25 UTC+2)

    Ομαλοποιείται σιγά σιγά η κατάσταση, αν και σοβαρά προβλήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν από τα χιόνια στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ενώ κλειστή εξακολουθούσε να παραμένει η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας καθώς και ένα τμήμα της Αττικής Οδού. Η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από τον κόμβο Κηφισιάς μέχρι το 85ο χιλιόμετρο έχει διακοπεί. Επίσης, εξακολουθεί να μη γίνεται η κυκλοφορία στην Αττική οδό από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Ελευσίνα, ενώ από τη Μεταμόρφωση μέχρι το αεροδρόμιο γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η ανατολική Αττική, η Λήμνος και η Κρήτη. Ωστόσο τα τρένα και τα πλοία κινούνται κανονικά. Σε λειτουργική ετοιμότητα βρίσκεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και αν και καθαρίστηκαν οι αεροδιάδρομοι, ωστόσο ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις καθώς παρατηρήθηκε βραδύς ρυθμός στον εκχιονισμό των σταθμευμένων αεροσκαφών, γεγονός για το οποίο εκφράστηκε η έντονη δυσφορία του υπουργού Μεταφορών Χρ. Βερελή προς τη διοίκηση του αεροδρομίου.

    Όπως ενημέρωσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γεωργακόπουλος, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην Κρήτη, τόσο σε κυκλοφορία ιδιαίτερα στο ορεινό δίκτυο, όσο και στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών, για την αποκατάσταση της οποίας εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία της ΔΕΗ.

    Στην εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, όπου είχε διακοπεί από προχθές πλήρως η κυκλοφορία, τώρα γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες μέχρι το 52ο χιλιόμετρο. Λόγω παγετού κυρίως παραμένουν εκτός κυκλοφορίας η λεωφόρος Πάρνηθος από την Καραμανλή και πάνω, η παλιά εθνική Αθηνών - Θηβών μετά την έξοδο της Μάνδρας, οι λεωφόροι Πεντέλης, Διονύσου και Φυλής και η επαρχιακή οδός Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων. Κλειστή όμως παραμένει και η λεωφόρος Μαραθώνος από τη Ραφήνα έως τη Νέα Μάκρη, καθώς και η Αττική οδός από τον κόμβο της Μεταμόρφωσης έως την Ελευσίνα.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο τμήμα της εθνικής οδού από το αεροδρόμιο μέχρι τον κόμβο της Μεταμόρφωσης, στις λεωφόρους Λαυρίου, Σπάτων και Βάρης - Κορωπίου, στη λεωφόρο Κατεχάκη σε όλο το μήκος της στη λεωφόρο Σχιστού και στη λεωφόρο Μαραθώνος από το Πικέρμι έως τη διασταύρωση Ραφήνας. Πολύ επικίνδυνοι λόγω παγετού είναι οι δευτερεύοντες δρόμοι της βόρειας και ανατολικής Αττικής γι αυτό από την τροχαία γίνεται έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν και σήμερα τις μετακινήσεις τους ή να κινούνται με μεγάλη προσοχή και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

    Ανοιχτό το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''

    Ανοιχτό είναι σήμερα το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», αν και οι πτήσεις γίνονται μετ΄ εμποδίων. Από το πρωί γίνονται κάποιες απογειώσεις από το Ελευθέριος Βενιζέλος, αεροσκαφών ξένων εταιριών, όμως ακηρώθηκαν 11 πτήσεις των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και της «Aegean». Ακόμη, παρατηρούνται σχετικά μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία αποπαγοποίησης των αεροσκαφών και των διαδρόμων, αν και συνεργεία ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να κρατήσουν τους διαδρόμους ανοιχτούς. Εκτιμάται ότι σε λίγες ώρες, που θα ανέβει κάπως η θερμοκρασία, θα υπάρξει ομαλοποίηση τόσο της λειτουργίας του αεροδρομίου, όσο και της εκτέλεσης των πτήσεων.

    Κανονικά τα πλοία

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μετά από την βελτίωση των καιρικών συνθηκών επετράπη από τις 06.00 το πρωί ο απόπλους όλων των επιβατηγών και των οχηματαγωγών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και του Αργοσαρωνικού (μόνο κλειστού τύπου και δελφίνια).

    Απεγκλωβισμός

    Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, απεγκλωβίστηκαν από τα συνεργεία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όλοι οι επιβάτες των αυτοκινήτων που είχαν παγιδευτεί στη Μαλακάσα και το Σχηματάρι, αλλά παρέμειναν αρκετοί οδηγοί κυρίως φορτηγών οι οποίοι δεν δέχθηκαν να απομακρυνθούν από τα οχήματά τους.

    Τους οδηγούς αυτούς τους εφοδίασαν οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας και του στρατού που πήγαν εκεί, με κουβέρτες, τρόφιμα και κονιάκ, ενώ παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις για να επιτηρούν τα αυτοκίνητα που δεν μπόρεσαν να φύγουν από τα σημεία.

    Όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και σε ετοιμότητα για να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια τους ζητηθεί. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε σήμερα περίπου 600 κλήσεις για βοήθεια, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν τη μεταφορά νεφροπαθών, εγκύων γυναικών και ασθενών στα νοσοκομεία.

    Η προσπάθεια των συνεργείων της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στο δρόμο εστιάζεται κυρίως στο να παραμείνουν ανοιχτοί οι βασικοί οδικοί άξονες και όσοι οδηγούν στα νοσοκομεία.

    Επειδή η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη λόγω παγετού η αστυνομία και η Πυροσβεστική παρακαλούν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να είναι προετοιμασμένοι αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς ότι μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα και εκεί που ακόμα μέχρι τώρα δεν υπάρχουν.

    [03] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΙΣΤΗ ΣΤΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Οπλο μας στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη για το Κυπριακό «είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο Σχέδιο Ανάν, και η ενότητα», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί εάν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις».

    Σημείωσε ότι κατά κύριο λόγο «θα εξαρτάται κατά πόσο η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσο επιμένει στην παλιά της θέση για διαχωρισμό.

    Από τις συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, είπε, αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές», σημείωσε. Τόνισε προς τον κυπριακό λαό ότι «τίποτε δεν έχει τελειώσει ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος», και διαβεβαίωσε ότι η πλευρά μας θα εργαστεί εντατικά μέρα και νύκτα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι επιθυμούμε λύση λειτουργικό και βιώσιμη στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΕ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί σημαντικά και έχει διαβεβαιώσεις από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και από τον ΓΓ ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος σε όλα τα επίπεδα και στάδια των διαπραγματεύσεων.

    Επίσης, μια ημέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών θα επισκεφθεί την Κύπρο ο κ. Φερχόιγκεν «για να δώσει το μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ανάμιξης της ΕΕ».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: ΣΤΟΥΣ 23 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Βαγδάτη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Με σύνθημα το «Ο Θεός είναι μεγάλος» οι αντάρτες στη Φαλούτζα επιτέθηκαν σε ιρακινό αστυνομικό τμήμα απελευθερώνοντας κρατουμένους και πετώντας χειροβομβίδες από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 35, σύμφωνα με την αστυνομία και υπευθύνους του νοσοκομείου.

    Περισσότεροι από 50 ένοπλοι εισέβαλαν στον αστυνομικό σταθμό και πετούσαν χειροβομβίδες περνώντας από γραφείο σε γραφείο, σύμφωνα με αστυνομικό που ήταν παρών την ώρα της επίθεσης.

    Οι δράστες απελευθέρωσαν περισσότερους από 100 κρατουμένους. Οι δράστες επιτέθηκαν και στο διπλανό κτίριο του ίδιου συγκροτήματος όπου στεγάζονται κυβερνητικά γραφεία του σώματος Πολιτικής Προστασίας, όπου ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών περίπου για μισή ώρα.

    Στο ίδιο συγκρότημα πριν από δύο μέρες σημειώθηκε επίθεση εναντίον Ιρακινών κατά την οποία ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον υψηλόβαθμου αμερικάνου αξιωματούχου στη Μέση Ανατολή. Ο στρατηγός Τζον Αμπιτζάιντ βρισκόταν εκεί για να επισκεφτεί τη βάση όταν δέχτηκε επίθεση αλλά κατάφερε να σωθεί, ενώ δύο ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

    [05] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια τάξη παρουσίασε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κατά τη διάρκεια της σημερινής Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα το πρόγραμμα προβλέπει:

    -Αξιοκρατία και διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας

    -Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με

    -εντατικοποίηση της προστασίας της υπαίθρου ( με τη σύσταση Υπηρεσίας Αγροτικής Ασφάλειας),

    -ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

    - Ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής των Σωμάτων Ασφαλείας.

    -Σύσταση του Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής και

    -Σύσταση του Ινστιτούτου Δικαστηριακών Μελετών και Σωφρονιστικής Πολιτικής.

    Στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπονται:

    -Η δημιουργία του Πανεπιστημίου Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Σπουδών και η δημιουργία εδρών στα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα.

    Στο Πυροσβεστικό Σώμα προβλέπεται η πρόσληψη 3000 πυροσβεστών για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν και αναβάθμιση του εξοπλισμού.

    Άλλοι στόχοι που προωθούνται μέσω του προγράμματος είναι:

    Η χάραξη ορθολογικής και μακρόπνοης μεταναστευτικής πολιτικής.

    Η αλλαγή της πολιτικής για τη χρήση και την εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

    Η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων από αστυνομικούς.

    [06] ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την άμυνα παρουσίασε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής Περιφερειακής Συνδιάσκεψης του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

    Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την άμυνα περιλαμβάνονται:

    -Η σταδιακή μείωση της θητείας έως τους 6 μήνες από το 2005 ανάλογα με την πορεία του προγράμματος πρόσληψης των ΕΠ.ΟΠ

    -Η δημιουργία Συστήματος Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ.) που αφορά σε 100.000 άνδρες, παραμεθόριων περιοχών, ηλικίας μέχρι 35 ετών, που μπορούν να συνδεθούν παραγωγικά με τον οργανισμό ασφάλειας της χώρας με μισθό Επαγγελματία Οπλίτη. Θα εντάσσονται στο στράτευμα αρκετούς μήνες τον χρόνο, θα αμείβονται κατά τον χρόνο υπηρεσίας τους με την ίδια αμοιβή με τους ομοιόβαθμους μόνιμους συναδέλφους τους .

    -Ρυθμίσεις για την εκκρεμότητα των ανυπότακτων: Στο εξής, μετά την συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους, και αφού υπηρετήσουν τον απαιτούμενο χρόνο της βασικής εκπαίδευσης , μπορούν να εξαγοράζουν την θητεία τους , με ποσό ίσο με τον μισθό του ΕΠ.ΟΠ. επί τους μήνες της θητείας που θα ισχύει την εποχή εκείνη. Μέχρι οριστικής ρύθμισης της εκκρεμότητάς τους, θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα την χώρα 30 ημέρες κάθε χρόνο, χωρίς την προαπαιτούμενη άδεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως ισχύει σήμερα.

    -Ρυθμίσεις για την οριστική εξάλειψη του κομματισμού.

    - Αποκατάσταση των άξιων και ικανών στελεχών που αποστρατεύτηκαν πρόωρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ανάλογη αξιοποίησή τους. Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για το πολιτικό προσωπικό.

    - Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, για την επιστροφή των επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων στους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων.

     - Δημιουργία Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος προκειμένου να λειτουργήσει ως σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

    -Ρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών των στελεχών στις μονάδες, με την προσφορά θέσεων μερικής απασχόλησης σε ανέργους συζύγους, την υποχρεωτική συνυπηρέτηση των συζύγων, το δικαίωμα αθροιστικής χρήσης απαλλαγών λόγω υπηρεσίας και την πλήρη δραστηριοποίηση των γραφείων μέριμνας στρατιωτικού προσωπικού.

    Όσον αφορά στο μισθολογικό προβλέπονται:

    -Για τα εν ενεργεία στελέχη: Αύξηση του βασικού μισθού του Ανθυπολοχαγού στα 860 ευρώ. Ο ίδιος μισθός προβλέπεται και για τον Υπαστυνόμο Β. Επιπλέον για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπεται εξομάλυνση των συντελεστών σε αναλογία 3:1 Αντιστρατήγου Ανθυπολοχαγού.

    -Για τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προβλέπονται : Επέκταση της εφαρμογής του νόμου που αφορά στις αυξήσεις που δόθηκαν μόνο σε ενεργεία στελέχη σε όλους τους αποστράτους. Συμμετοχή εκπροσώπων τους στα όργανα που αποφασίζουν για θέματα που τους αφορούν.

    -Για το αίτημα των αστυνομικών για αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού η Ν.Δ αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ανάλογη αμοιβή στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, το ύψος και η μορφή της οποίας θα καθοριστούν μετά από διάλογο.

    -Για το Πολιτικό Προσωπικό: Εξυπηρέτηση από τα στρατιωτικά φαρμακεία χωρίς εξαιρέσεις, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα και ρύθμιση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

    Για την αμυντική βιομηχανία προβλέπονται:

    -Μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και πλήρη αξιοποίηση των ΑΩ στους τομείς υποδομής, τεχνογνωσίας, έρευνας και ανάπτυξης και την επίτευξη υψηλής πραγματικής ΕΠΑ.

    -Κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών Υποκατασκευαστών και Ίδρυση Φορέα Προώθησης Εξαγωγών Αμυντικού Υλικού.

    Για τους εξοπλισμούς και τις προμήθειες:

    -Διασφάλιση της διαφάνειας και των όρων υγιούς ανταγωνισμού με αυστηρή τήρηση του νομικού πλαισίου των προμηθειών.

    -Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ελέγχου προμηθειών (Σώμα Οικονομικών Ελεγκτών).

    - Κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ) και των τμημάτων της και μεταφορά της ευθύνης του προγραμματισμού των εξοπλιστικών αναγκών στο ΓΕΕΘΑ. Δημιουργία φορέα υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των συναφών πολιτικών υπό τον ΥΕΘΑ.

    - Πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκολιών που παρέχουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ.

    [07] ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Συγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία του τελευταίου 48ωρου ζητούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και το διαβεβαιώνουν ότι από την πλευρά τους έκαναν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μαζί με άλλους φορείς του αεροδρομίου, για την εξυπηρέτησή του.

    «Μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποίησαν πάνω από 40 πτήσεις μετά τις 17.00 έως τα μεσάνυχτα οπότε και ολοκληρώνεται ο ημερήσιος προγραμματισμός», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

    Σημειώνεται ότι για σήμερα Σάββατο είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 80 δρομολόγια Εσωτερικού και Εξωτερικού από το αεροδρόμιο της Αθήνας. 

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν σώζεται με τίποτα» διατύπωσε κατά την ομιλία της στο Αιγάλεω η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «το λαϊκό κίνημα θα δυναμώσει μόνο με την εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και με την υπερψήφιση του ΚΚΕ»

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους αριστερούς πολίτες «έστω και τώρα στο παρά πέντε των εκλογών, να πάψουν να έχουν συναισθηματική ή ιστορική εξάρτηση από το ΠΑΣΟΚ.

    Απευθυνόμενη στα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά ψήφιζαν τη ΝΔ να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τιμωρούν το ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας ΝΔ γιατί αν το κόμμα αυτό γίνει κυβέρνηση δεν θα έχει καμιά διαφορά από το σημερινό κυβερνών κόμμα. «Η ΝΔ ούτε διαφορετική διαχείριση δεν μπορεί να κάνει σε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ. Τα προγράμματά τους είναι πανομοιότυπα», είπε.

     

    [09] ΣΕ ΕΣΟΔΑ 4 ΤΡΙΣ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Σε έσοδα 4 τρισ. δρχ. από αποκρατικοποιήσεις (1-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο) μέχρι το 2008 προσβλέπει το ΠΑΣΟΚ, αν οι κάλπες το αναδείξουν και πάλι κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία», σημειώνοντας και τα ακόλουθα:

    Το ποσό αυτό (1 τρισ. δρχ. το χρόνο, το οποίο μάλιστα θα απομειώνει το δημόσιο χρέος και δεν θα χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για την άσκηση μιας πιο άνετη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής) είναι κατά τους οικονομικούς παρατηρητές αρκετά μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη ότι οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ έχουν ήδη γίνει και, συνεπώς, «το μαχαίρι θα προχωρήσει βαθιά στο κόκαλο του δημόσιου τομέα» για να επιτευχθεί ο στόχος. Εικάζεται -γιατί το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν παρέχει σχετικές διευκρινίσεις- ότι μετά την εξάντληση του καταλόγου των ΔΕΚΟ και των τραπεζών θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών -όχι του ευρύτερου αλλά- του στενού δημόσιου τομέα. Στο ίδιο το πρόγραμμα ομολογείται ότι από τις 10 τράπεζες που το 1995 βρίσκονταν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου έχουν απομείνει σήμερα μόνον 3. Επίσης στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 1994-2004 ήταν περίπου 19 δισ. ευρώ (6,4 τρισ. δρχ.). Και, βέβαια, το ποσό αυτό ήταν σχετικά εύκολο να εισπραχθεί είτε με πωλήσεις ολόκληρων επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν ελκυστικές (π.χ., Ιονική Τράπεζα, ΕΤΒΑ, Ναυπηγεία κ.λπ.), είτε με τη διάθεση πακέτων μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων με επίσης ελκυστικούς όρους.

    Τώρα, όμως, τα πακέτα μετοχών που κατέχει το Δημόσιο είναι οριακά για τη διατήρηση του ελέγχου τους ή της απαιτούμενης καταστατικής πλειοψηφίας ή ισχυρής μειοψηφίας.

    Και κρατικά λαχεία

    Ενδειξη περί των προθέσεων πώλησης υπηρεσιών του στενού δημόσιου τομέα είχε δώσει προ μηνών ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας για ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών λαχείων. Παλαιότερα είχαν υποστηριχθεί, επίσης, απόψεις για ιδιωτικές υπηρεσίες καθαρισμού νοσοκομείων και άλλων δημόσιων χώρων, για ιδιωτικοποίηση του Ταμείου Οδοποιίας (διόδια) κ.λπ. Σημείο αναφοράς παραμένει, πάντως, «η διατήρηση στρατηγικής επιρροής σε μεγάλες επιχειρήσεις σε κρίσιμους τομείς» (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες).

    Στην περίπτωση που η κάλπη αναδείξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, οι δύο «ώριμες» αποκρατικοποιήσεις έχουν να κάνουν με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

    Η αποκρατικοποίηση του Ταμιευτηρίου, εάν, και εφόσον προκηρυχθεί διαγωνισμός, θα αποτελέσει μήλον της Εριδος των μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών, τόσο για το εκτεταμένο δίκτυο των καταστημάτων του όσο και για τις συσωρευμένες καταθέσεις του.

    Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στους συμβούλους ιδιωτικοποίησης, είναι «ώριμη». Οι διαπραγματεύσεις με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο όμιλο εταιρειών, με επικεφαλής, Ισπανούς, έχουν περατωθεί και το προσφερθέν τίμημα έχει βελτιωθεί. Ισως τις προσεχείς ημέρες υπογραφεί με την κυβέρνηση ένα είδος «μνημονίου συμφωνίας», το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά τις εκλογές, εφόσον βεβαίως παραμείνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    Οι διαφορές με τη Ν.Δ.

    Τα πράγματα αλλάζουν άρδην εάν οι κάλπες αναδείξουν νικήτρια τη Ν.Δ. Στο εκλογικό της πρόγραμμα προβλέπεται ότι η ΔΕΠΑ παραμένει στο Δημόσιο και στη συνέχει «σπάει» σε εταιρείες παραγωγής, διανομής κ.λπ. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει για τη ΔΕΠΑ ιδιότυπο μάνατζμεντ, όπου θα έχουν λόγο Δημόσιο και ιδιώτες.

    Οι αποκρατικοποιήσεις παραμένουν στρατηγική επιλογή των δύο μεγάλων κομμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορές στην αντίληψη περί της ύπαρξής τους και των τρόπων λειτουργίας τους. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ γίνονται νύξεις, έστω, περί την ανάγκη να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η ορθολογική της διαχείρηση. Αντίθετα, το κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. σχεδόν κυνικά σημειώνει ότι «το κράτος έχει αποδειχθεί ανίκανος επιχειρηματίας», γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ύπαρξη και λειτουργία δημοσίων επιχειρήσεων. Εξ ου και η κατηγορηματική θέση του προγράμματος, ότι «θα προχωρήσουμε με πολύ γρήγορα βήματα σε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις με μεταφορά του μάνατζμεντ».

    Για μείωση του χρέους

    ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συγκλίνουν στο ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα διατεθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σε αντίθεση, πάντως, με το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. δεν έχει ποσοτικοποιήσει τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις. Στο κυβερνών κόμμα, εξάλλου, υπάρχουν και προτάσεις για διάθεση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (εάν και εφόσον αυτές κριθούν αναγκαίες) για τη βελτίωση του επιπέδου κοινωνικής ευημερίας των χαμηλότερων εισοδηματικώς στρωμάτων. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος έχει προτείνει γι' αυτό το πάγωμα του δημόσιου χρέους στα σημερινά επίπεδα επί μία τριετία και την αυτόματη μείωσή του μόνο από την αύξηση της πίτας του ΑΕΠ (το δημόσιο χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ) και όχι από τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

    [10] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

    Άγκυρα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (14:50 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας που τυχόν θα επιτευχθεί στο Κυπριακό όταν αυτή θα καταλήξει στο τελικό της στάδιο, προσθέτοντας ότι ''η Εθνοσυνέλευση θα πει την τελευταία λέξη''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ''Ανατολή'', ερωτηθείς κατά την αναχώρηση του για το Κουβέιτ, εάν θα υπάρξουν οποιαδήποτε συνταγματικά προβλήματα για έγκριση της συμφωνίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Γκιουλ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην Βουλή ''ως το τελευταίο βήμα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) δεν δέχτηκαν, δεν δέχονται και δεν θα δεχθούν μια τέτοια λύση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, προσθέτοντας πως αν υλοποιηθεί το ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη ανατρέπονται όλα και ο κυπριακός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κράτος που θα προκύψει από το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως για ''αρκετό καιρό τώρα τα τρία βασικά θέματα που συζητούσαμε τόσο δημόσια όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν η αποδοχή των όρων που έθετε ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα χρονοδιαγράμματα, για τον επιδιαιτητικό ρόλο που ζητούσε και για το πότε θα ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο για τις προτάσεις που θα πρότεινε (στη Νέα Υόρκη) για βελτίωση του σχεδίου Ανάν''.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''με βάση το ανακοινωθέν το οποίο δέχθηκε ο Πρόεδρος και τα τρία σημεία ανατρέπονται''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟ ΕΔΕΚ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2004 (13:24 UTC+2)

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ θα προσφέρει ''πλήρη στήριξη'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να χειριστεί με το Εθνικό Συμβούλιο ''την κρίσιμη και καθοριστική φάση στην οποία εισέρχεται το κυπριακό πρόβλημα'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος και Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος κάλεσε ''όλους σε επαγρύπνηση και εθνική ενότητα''.

    Μιλώντας σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε ως προς τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ τώρα είναι μια ώρα ευθύνης για όλους''.

    ''Δεν είναι ώρα οχύρωσης πίσω από κομματικά χαρακώματα, είπε ο κ. Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι ''χρειάζεται ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, ευρεία εθνική συναίνεση, καθολική συστράτευση, πλήρης συμπόρευση με την Ελλάδα για να χειριστούμε τις δυσκολίες και αν είναι δυνατό να ανοίξουμε το δρόμο στη λύση του Κυπριακού''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2004 (11:34 UTC+2)

    Δύο νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άλλες δύο έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο εντός του 2003 και θα τεθούν σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός 18 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης τους.

    Οι Οδηγίες αφορούν στον τομέα των Επενδυτικών Υπηρεσιών (Investment Services), της Κατάχρησης της αγοράς (Market Abuse), του Ενημερωτικού Δελτίου (Prospectus) και της Διαφάνειας συναλλαγών (Transparency) (ο τρόπος που ανακοινώνουν οι ΕΠΕΥ).

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης είπε ότι όσον αφορά στην Οδηγία για Κατάχρηση της αγοράς που εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντός του 2003, υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 για να εφαρμοστεί η Οδηγία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΚΛΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (13:07 UTC+2)

    Ο Κώστας Χαλκιάς είναι το νέο πρόσωπο στις κλήσεις του Οτο Ρεχάγκελ ενόψει του φιλικού της ερχόμενης Τετάρτης (21:00) με τη Βουλγαρία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε τον υψηλόσωμο πορτιέρο του Παναθηναϊκού για να αντικαταστήσει τον τραυματία Φάνη Κατεργιαννάκη. Πρώτο δείγμα σχετικά με τη συμπεριφορά που θα επιδείξει ο κ. Ρεχάγκελ και στον Παρασκευά Αντζα, μετά την επιθυμία του να αγωνιστεί στη Δόξα Δράμας. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν κάλεσε στην αποστολή των Δραμινό αμυντικό, επιλέγοντας στη θέση του τον Γιάννη Γκούμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποστολή της Εθνικής αποτελείται από ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού καθώς και «λεγεωνάριους». Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Παπαδόπουλος, Χαλκιάς, Μπασινάς, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Λάκης, Καψής, Καφές, Γεωργιάδης, ενώ έχουν ήδη κληθεί και οι «ξενιτεμένοι» Δέλλας, Νταμπίζας, Φύσσας, Βρύζας, Χαριστέας και Στέλιος Γιαννακόπουλος. Η συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα (16/2), στις 12:00.

    [15] ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (13:06 UTC+2)

    O χιονιάς που παρέλυσε τη χώρα δε θα μπορούσε ν' αφήσει ανεπηρέαστη και την αγωνιστική αθλητική δραστηριότητα. Ετσι, μετά την αναβολή της Πέμπτης, χτες ανακοινώθηκε και νέα αναβολή του πρώτου προημιτελικού αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ηρακλή που επρόκειτο να γίνει στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων, ο αγωνιστικός χώρος του οποίου ήταν γεμάτος χιόνι πάχους άνω των δέκα εκατοστών. Το πρωί της Παρασκευής έγινε αυτοψία του γηπέδου από το διαιτητή Τσίκινη, παρουσία των εκπροσώπων των δύο ομάδων και της ΕΠΟ και αποφασίστηκε η αναβολή του αγώνα με τη συγκατάθεση και του προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση. Πλέον η Επιτροπή Κυπέλλου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα.

    Εξαλλου οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν και σε μια σειρά άλλων αναβολών σε αθλητικές δραστηριότητες που επρόκειτο να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, ο ΕΣΑΚΕ ανέβαλε όλα τα παιχνίδια μπάσκετ της Α1 ανδρών. Επίσης δε θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες των πρωταθλημάτων βόλεϊ Α2 ανδρών, Α2 γυναικών, Β' ανδρών, Β' γυναικών και ο 1ος και 2ος όμιλος της Γ' ανδρών. Σε αναβολή της αγωνιστικής δράσης στα αθλήματα του υγρού στίβου και ιδιαίτερα στα πρωταθλήματα πόλο που έχουν προγραμματιστεί, προχώρησε η Κολυμβητική Ομοσπονδία. Στην Αρση Βαρών δε θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών-Εφήβων και Γυναικών-Νεανίδων.

    [16] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Α1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (00:07 UTC+2)

    Η αναβολή των πρωταθλημάτων μπάσκετ της Α1 δημιούργησε ανάμεικτες αντιδράσεις και εντυπώσεις στις ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

    «Θα ήταν προτιμότερο να τελειώναμε με το παιχνίδι απέναντι στον ΠΑΟΚ. Φυσικά

    προβλήματα αγωνιστικά έχουμε, αλλά αυτά δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν», αναφέρει ο τεχνικός του Μακεδονικού, Παναγιώτης Ζωντός. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Ελληνας τεχνικός έχει στρέψει την προσοχή του στο ευρωπαϊκόπαιχνίδι της Τρίτης (17/2) στην Ισπανία, απέναντι στη Γέιδα, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του ULEB CUP.

    Με προβληματισμό υποδέχθηκε την απόφαση για αναβολή της 20ης αγωνιστικής ο

    τεχνικός του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. «Θα μείνουμε αρκετές ημέρες χωρίς παιχνίδι και είναι πιθανό αυτό να μας επηρεάσει σημαντικά», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ αντίθετα με ικανοποίηση δέχθηκε την συγκεκριμένη απόφαση ο προπονητής του Ηρακλή, Λευτέρης Κακιούσης. «Το σημαντικό είναι ότι γλιτώσαμε την ταλαιπωρία. Ετσι μπορούμε να δουλέψουμε σωστά για ν΄ ανταποκριθούμε με επάρκεια στις υποχρεώσεις μας».

    Τέλος με την διοργανώτρια αρχή που πήρε τέτοια απόφαση τα έβαλε ο πρόεδρος της ΚΑΕ, κ. Δαμιανίδης. «Το παιχνίδι μπορεί να γίνει, όμως παίζονται συμφέροντα. Κάποιοι θέλουν να εξοντώσουν την ομάδα. Ο ΠΑΟ μπορεί να ανέβει στην Θεσσαλονίκη», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δαμιανίδης.

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2004 (23:58 UTC+2)

    Απίστευτη ταλαιπωρία γνώρισε στην Αθήνα η αποστολή του Ηρακλή, η οποία έμεινε εγκλωβισμένη για αρκετές ώρες στο ξενοδοχείο της. Και αυτό γιατί λόγω της χιονόπτωσης δεν μπορούσε να βρεθεί τρόπος για να πάει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Η ομάδα του «γηραιού» προπονήθηκε σήμερα σε ένα γυμναστήριο στην Αθήνα, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν τα μέλη της αποστολής για να μην μείνουν απροπόνητοι οι παίκτες περισσότερο από δύο ημέρες. «Η κατάσταση είναι τραγική Θέλουμε να φύγουμε από την Αθήνα και δεν μπορούμε. Εχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ μετά την αναβολή του παιχνιδιού με την ΑΕΚ», αναφέρει ο γενικός αρχηγός της ομάδας, Λάκης Παπαϊωάννου.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιστροφή με τον σιδηρόδρομο δεν μπορούσε να γίνει καθώς όλες οι θέσεις ήταν κλεισμένες.

    [18] ΑΡΗΣ: ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΥΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2004 (23:57 UTC+2)

    Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες ο Αρης αύριο αναμένεται να δώσει φιλικό παιχνίδι στο Κιλκίς με την τοπική ομάδα. Ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Μιχαλήτσος θα χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες του, προκειμένου να διαπιστώσει για την αγωνιστική τους κατάσταση, ενώ παράλληλα θα δώσει χρόνο συμμετοχής στους νεοαποκτηθέντες Μαρικά, Μαγκαλέφα και Μολάλα. Το φιλικό γίνεται επίσης και για να εξοικειωθούν οι «κίτρινοι» στο γήπεδο του Κιλκισιακού, αφού είναι πολύ πιθανό να δώσουν εκεί το παιχνίδι πρωταθλήματος

    με την Καλλιθέα.

    [19] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Φεβρουαρίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Ένα παιδί σκοτώθηκε και 13 ενήλικες τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο βόρειο Πακιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 15:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδας), εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Πεσαβάρ, ενώ περίπου μία ώρα αργότερα ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση αντίστοιχου μεγέθους.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός στις περισσότερες πόλεις του βόρειο Πακιστάν και στο Ισλαμαμπάντ, αλλά και στη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του ινδικού Κασμίρ. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην επαρχία κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    [20] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ

    Ανόι, 14 Φεβρουαρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Μήνες, αν όχι και χρόνια, θα χρειαστούν για την πλήρη εξάλειψη της γρίπης των πουλερικών στον Βιετνάμ εκτιμούν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών στο Ανόι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να μιλά κανείς για ταχεία αποκατάσταση της πτηνοτροφίας στη χώρα.

    Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) πιστεύουν ότι η πλήρης εξάλειψη του ιού Η5Ν1, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι, θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως χρόνια.

    [21] ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΜΠΟΥΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Ουάσινγκτον, 14 Φεβρουαρίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Μία νέα σφυγμομέτρηση στις ΗΠΑ, δείχνει οτι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν οτι ο πρόεδρος Μπους διόγκωσε τις ενδείξεις που υπήρχαν σε σχέση με τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής, για να δικαιολογήσει τον πόλεμο κατά του Σανταμ Χουσείν.

    Συγκεκριμένα, η σφυγμομέτρηση αυτή, που διεξήχθη απο την εφημεριδα Ουάσινγκτον Πόστ και το τηλεοπτικό δίκτυο Ει-Μπι-Σί, έδειξε οτι το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει οτι ο κ. Μπούς είτε είπε ψέμματα, είτε εσκεμμένα υπερέβαλε την απειλή, ενώ το 42% είπε οτι δεν πιστεύει πως συνέβη κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζών Κέρι θα έπαιρνε το 52% των ψήφων.

    [22] ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ

    Τελ Αβίβ, 14 Φεβρουαρίου 2004 (13:05 UTC+2)

    Στο Ισραήλ μεταβαίνουν, την επόμενη βδομάδα, απεσταλμένοι του Λευκού Οίκου προκειμένου να συζητήσουν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το θέμα της πορείας του διαχωριστικού τείχους που ανεγείρεται ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη αλλά και τα σχέδια Σαρόν για εκκένωση της πλειοψηφίας των εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό έγινε γνωστό από την Ουάσιγκτον λίγο μετά την ανακοίνωση του Τελ Αβίβ ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το διαχωριστικό τείχος.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελιοτ Αμπραμς και Στέφεν Χάντλεϊ, και από τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ουίλιαμ Μπερνς. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως διαρρέουν, θα ασκήσουν πιέσεις στον Αριέλ Σαρόν να προχωρήσει σε επαναχάραξη της πορείας του διαχωριστικού τείχους, έτσι ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στην «πράσινη γραμμή» των ορίων του 1967 και να μην προσαρτά τόσα πολλά επιπλέον παλαιστινιακά εδάφη.

    Επίσης, οι επαφές που θα έχουν οι 3 αξιωματούχοι με την ισραηλινή ηγεσία εκτιμάται ότι θα κρίνουν και το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος θα υποστηρίξει τα σχέδια του Αριέλ Σαρόν για μονομερή κίνηση εκκένωσης της πλειοψηφίας των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Αμπραμς, Χάντλεϊ και Μπερνς αναμένεται να ζητήσουν από την ισραηλινή ηγεσία λεπτομερή παρουσίαση του σχεδίου σε όλη του την εμβέλεια. Το σίγουρο είναι ότι, με βάση ένα πρόχειρο δημοψήφισμα που διεξήγαγε η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», υπέρ της εκκένωσης των εποικισμών της Γάζας τάσσεται το 77% των Ισραηλινών.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας την άρνηση του Ισραήλ να παρουσιαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιάσερ Αραφάτ, εκτίμησε ότι η ισραηλινή ηγεσία «αντιλαμβάνεται πως δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ανέγερση αυτού του τείχους». Σχόλια για το τείχος έκαναν, χτες, σε διαφορετικές περιστάσεις ο Βρετανός ΥΠΕΞ και ο Γάλλος Πρόεδρος. Ο Τζακ Στρο, μετά από συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επανέλαβε τη βρετανική θέση κατά της ανέγερσης του τείχους και κατά «της χρήσης εκτεταμένης βίας από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων». Ανάλογου περιεχομένου απόψεις διατύπωσε, σε συνέντευξή του στη «Γιεντότ Αχρονότ», και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά η πορεία ανέγερσης του τείχους «αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, προκαλεί τεράστια προβλήματα στον παλαιστινιακό πληθυσμό καταπατώντας τη γη του και εξοργίζοντάς τον περισσότερο».

    Επιφυλακή και οι ...«συνήθεις» νεκροί

    Ενας Παλαιστίνιος αγρότης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Καμπάτιγιε, κοντά στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, επειδή «κινούνταν ύποπτα και δε σταμάτησε στα προειδοποιητικά πυρά». Αργά το βράδυ της Πέμπτης, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν έναν 11χρονο φίλο του, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι «τα δύο παιδιά εκτελούσαν εντολές ενόπλων Παλαιστινίων που τα έστειλαν για να παρασύρουν Ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα»! Κατά τα άλλα, ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας αναμένοντας επιθέσεις αυτοκτονίας μετά την αιματηρή εισβολή του ισραηλινού στρατού στην πόλη της Γάζας την Τετάρτη.

    [23] ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ:ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕΤΩΠΙΚΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΤΟΣ

    Βερολίνο, 14 Φεβρουαρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Η ταινία «Μετωπικά» (Head On) του γεννημένου στην Τουρκία Γερμανού σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο, ως η καλύτερη ταινία του 54ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου

    Η ταινία διηγείται την ιστορία μιας νεαρής Τουρκάλας από το Αμβούργο, που παντρεύεται εικονικά έναν συμπατριώτη της προκειμένου να ξεφύγει από την καταπίεση της οικογένειάς της.

    Ο Νοτιοκορεάτης Κιμ Κι-Ντουκ έλαβε την Αργυρή Αρκτο για τη δεύτερη καλύτερη ταινία της 54ης Μπερλινάλε, «Η Καλή Σαμαρείτισα» (Samaritan Girl), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Φράνς ΜακΝτόρμαντ

    Ο Ντάνιελ Χέντλερ κέρδισε την Αργυρή Αρκτο, για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία στη χαμηλού κόστους ταινία «Χαμένο Αγκάλιασμα» (Lost Embrace) του Αργεντινού Ντάνιελ Μπούρμαν.

    Την Αργυρή Αρκτο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία κέρδισαν δύο ηθοποιοί: η Νοτιοαφρικανίδα Σαρλίζ Θερόν για τον ρόλο της στην ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή «Τέρας» (Monster) και η Κολομβιανή Καταλίνα Σαντίνο Μορένο, για τον ρόλο της στη δραματική ταινία του αμερικανού Τζόσουα Μάρστον «Μαρία κεχαριτωμένη» (Maria Full of Grace).

    [24] ΔΙΧΑΖΕΙ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Mία μέρα μετά την προβολή της ταινίας του, ο Θόδωρος Aγγελόπουλος εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Oι συζητήσεις και οι αντικρουόμενες απόψεις γύρω από το «Λιβάδι που δακρύζει» είναι έντονες, όπως και ο διχασμός των θεατών. Λίγο πριν από την απονομή της Xρυσής Aρκτου, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση από το Βερολίνο που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή», οι κριτικοί μοιάζουν αμφίθυμοι και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για αδιαμφισβήτητο φαβορί.

    Στη βαθμολογία του περιοδικού ScreeInternational, πάντως, ο Θόδωρος Aγγελόπουλος εμφανίζεται ως ένας από τους επικρατέστερους για μεγάλο βραβείο, αν βασιστούμε στην καταμέτρηση των «αστεριών». Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και ο Γάλλος Πατρίς Λεκόντ («Intimate strangers»), η Δανέζα Aνέτ Oλεσεν («Στα χέρια σου»), τρεις Aμερικανοί, η Πάτι Tζένκινς («Tέρας», και τη Σαρλίζ Θερόν να βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για το βραβείο ερμηνείας), ο Pίτσαρντ Λινκλέιτερ («Πριν από το ηλιοβασίλεμα») και ο Tζόσουα Mάρστον («Mαρία πλήρης χάριτος»), ενώ πολύ καλά λόγια και αρκετά «αστέρια» συγκεντρώνει και ο Tούρκος Φατίχ Aκιν («Head on»). Tο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χθες με την προβολή τριών ακόμη ταινιών: της γαλλικής «Tριπλός πράκτορας» του Eρίκ Pομέρ, της αγγλικής «Ae fond kiss» του Kεν Λόουτς και της κινέζικης «20, 30, 40» της Σύλβια Tσανγκ.

    Ποιο προσανατολισμό θα ακολουθήσει η κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Aμερικανίδα ηθοποιό Φράνσις Mακντόρμαντ (πρωταγωνίστρια των Kοέν); Θα στραφούν προς σύγχρονα θέματα σχέσεων και κοινωνικού σχολιασμού ή θα επιβραβεύσουν μια κινηματογραφική ματιά εντελώς προσωπική, στον κόσμο και στον αιώνα, που κομίζει το σινεμά του Θόδωρου Aγγελόπουλου; Eίναι πάντως γεγονός ότι ο Eλληνας σκηνοθέτης δεν έχει «συναγωνισμό» στη δική του κατηγορία. Eίναι, ίσως, ο τελευταίος και μοναδικός εκπρόσωπος των μεγάλων, επικών, ποιητικών εικόνων, τις οποίες εξακολουθεί να παράγει «χειροποίητα» χωρίς ψηφιακές παρεμβολές. Aνάμεσα στα επτά μέλη της επιτροπής υπάρχει και ένας ένθερμος υποστηρικτής των ταινιών του, ο Aμερικανός παραγωγός και διανομέας Nταν Tάλμποτ.

    Oι μεγάλες γερμανικές εφημερίδες εμφανίστηκαν χθες μοιρασμένες, ως προς την κριτική τους στο «Λιβάδι που δακρύζει». H Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι θετική και επαινετική. Aναφέρεται σε μια στιγμή «μεγάλης ωριμότητας της τέχνης του Θ. Aγγελόπουλου», αναλύει την αρχιτεκτονική τού φιλμ, την αισθητική του και καταλήγει με μια παρατήρηση ενδιαφέρουσα αλλά και ιδιαίτερα κολακευτική για τον δημιουργό: Eάν κάποιοι θεωρήσουν το στυλ του αδυναμία, η αδυναμία χρεώνεται στους θεατές και όχι στον σκηνοθέτη. Σε εντελώς αντίθετη ατμόσφαιρα κινείται το κείμενο της Der Tagesspiegel. Mιλάει για «κιτς κατασκευή», για «καλλιτεχνίζουσα προσπάθεια» και για ηθοποιούς που κινούνται ως σύμβολα και όχι ως άνθρωποι με σάρκα και οστά.H Die Welt, τέλος, ισορροπεί ανάμεσα στα δύο άκρα. Tο άρθρο ξεκινάει με ελαφριά ειρωνεία ως προς την ατμόσφαιρα («βρέχει, όπως πάντα, ομίχλη, η πρωταγωνίστρια κλαίει συνεχώς») αλλά συνεχίζει σε διαφορετικό ύφος. Σχολιάζει τη συνεργασία του σκηνοθέτη με τον διευθυντή φωτογραφίας Aνδρέα Σινάνο, τονίζοντας οτι αυτός ο τρόπος δουλειάς δεν υπάρχει πια στο σινεμά. «H ταινία του Aγγελόπουλου μας θυμίζει ότι εκτός από την ψηφιακή κάμερα, το βίντεο, το Δόγμα, υπάρχουν φιλμ με εντελώς προσωπικό και ξεχωριστό χαρακτήρα, που φέρουν τη σφραγίδα του δημιουργού», καταλήγει η κριτική.

    Xθες το πρωί ήταν η δημοσιογραφική προβολή της τελευταίας ταινίας του Eρίκ Pομέρ, ο «Tριπλός πράκτορας», με πρωταγωνίστρια την Eλληνίδα ηθοποιό Kατερίνα Διδασκάλου. O 83χρονος Pομέρ, αποτελεί έναν από τους τελευταίους ζωντανούς μύθους της γαλλικής νουβέλ βαγκ. Mόνο που στον «Tριπλό πράκτορα», ό,τι έχει καθιερώσει τον Γάλλο δημιουργό μοιάζει απισχνασμένο και, μερικώς, εξουδετερωμένο. H ταινία τοποθετείται στο Παρίσι του 1936 και περιστρέφεται γύρω από την (πραγματική) ιστορία ενός Pώσου εμιγκρέ, πρώην στρατιωτικού, ο οποίος ζει μαζί με την Eλληνίδα γυναίκα του και ζωγράφο, Aρσινόη, στη γαλλική πρωτεύουσα. Oι πολιτικές συγκρούσεις σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο για την Eυρώπη γίνονται αντικείμενο ατέρμονων συζητήσεων. O ήρωας αποκαλύπτεται σιγά σιγά ως τριπλός πράκτορας. H γυναίκα του στο τέλος μένει εκτεθειμένη να πληρώσει το τίμημα πράξεων που αγνοούσε. O «Tριπλός πράκτορας», διανθισμένος με επίκαιρα της εποχής, είναι μια ταινία μάλλον φλύαρη και, πάντως, απολύτως χρονολογημένη. Aισθαντική, γοητευτική παρουσία η Kατερίνα Διδασκάλου, κερδίζει τις εντυπώσεις.

    [25] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών τμημάτων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών που διοργανώνει για 7η συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.

    Το φεστιβάλ θα διαρκέσει δύο μέρες με ώρα έναρξης στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ( Μ. Αλεξάνδρου 57 ). Τα παιδικά τμήματα των Πολιτιστικών φορέων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών είναι ένας θεσμός με στόχο, όχι μόνο να προβάλει και να διατηρήσει την πολιτιστική μας παράδοση, αλλά και να αποτελέσει κίνητρο για να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με τους παραδοσιακούς χορούς.

    [26] "ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Κόντου με τίτλο: «Φωτογράφοι της Καμπούλ» εγκαινιάζεται την Τρίτη, στις 8:00 το βράδυ, στην Αίθουσα Τέχνης «ΙΑΝΟΣ», (Αριστοτέλους 7), στο πλαίσιο της PHOTOSYNKYRIA 2004.

    Κατά τη διάρκεια της εποχής των Ταλιμπάν, οτιδήποτε είχε να κάνει με τη φωτογραφία ήταν απαγορευμένο. Με την κατάργηση του ισλαμικού καθεστώτος, η φωτογραφία άρχισε να ανθεί. Πλανόδιοι πωλητές με απαρχαιωμένες ξύλινες φωτογραφικές μηχανές εξασκούν τη σκοτεινή τους τέχνη μέσα σε αυτά τα τεράστια ξύλινα κουτιά, τα οποία αποτελούν ένα ολόκληρο φωτογραφικό στούντιο. Ο Γιάννης Κόντος αποθανατίζει αυτό το φαινόμενο.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από 17 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου και θα λειτουργεί από τις 8.30 μέχρι τις 15.30 κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο και από τις 8.30 μέχρι τις 20.30 κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

    Ο Γιάννης Κόντος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1971. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., του Τμήματος Φωτογραφίας της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του World Press Photo Joop Swart Masterclass του Ρόττερνταμ. Από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του φωτοδημοσιογράφου. Στα πλαίσια της συνεργασίας του με πρακτορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό ταξιδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα καλύπτοντας τα σημαντικότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα όπως Time, Newsweek, The New York Times Magazine, Le Monde, People και σχεδόν σε όλα τα ελληνικά. Επιλέχτηκε στους 12 καλύτερους φωτογράφους της γενιάς του, έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 February 2004 - 19:14:04 UTC