Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
  • [03] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗ
  • [04] ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 68 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ
  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [07] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: "ΣΤΑ 740 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ"
  • [08] ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ
  • [09] ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΑ
  • [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΪΟ Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [11] ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [13] ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [15] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [17] ΣΧΟΛΙΟ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 86-84
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ 86-83
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 87-52
  • [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [23] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΝΣ ΜΠΛΙΞ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ
  • [24] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΙΡΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [25] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΑΡΟΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [27] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
  • [29] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Μεγάλη, ήταν η συμμετοχή των μελών, αλλά κυρίως των φίλων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την ανάδειξη ως προέδρου του κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα,, στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανέρχονται σε 21.525, ψήφισαν στις εκλογές για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάνω από 230.000. Στον Έβρο, με 1.695 μέλη του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν 12.471 άτομα. Στη Λέσβο, με 269 μέλη ψήφισαν 6.266 άτομα και στη Β1 Αθήνας με 1.527 μέλη, ψήφισαν 30.546 μέλη.

    Οι κάλπες για την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, άνοιξαν στις 8 το πρωί, χωρίς προβλήματα, εκτός από μερικές δυσκολίες στη σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το κεντρικό δίκτυο του ΠΑΣΟΚ, προβλήματα που κυρίως εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά αποκαταστάθηκαν γρήγορα. Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί κάλπες σε 141 σημεία.

    Στην Κρήτη

    Ξεπέρασε τις προσδοκίες του τοπικού ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης, η συμμετοχή φίλων και οπαδών που προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γραμματέας της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Λεκάκης μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν ψηφίσει περισσότερα από 34.000 άτομα σ όλο το νομό ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη δεν ξεπερνούν τις 7.000. Μάλιστα δόθηκε και παράταση μιας ώρας στην ψηφοφορία.

    Στο μεταξύ στις 6, 30 το απόγευμα προσήλθε για να ψηφίσει στην κάλπη της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός, διαγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΔΗΚΚΙ (στις περασμένες εκλογές ήταν υποψήφιος του) Κώστας Μπαντουβάς .

    Ο κ. Μπαντουβάς σε δήλωση του ανέφερε: "Ήλθα να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη του πατέρα του και την εκτίμηση μου στο γιο τον οποίο θεωρώ ότι είναι ικανός και άξιος να ηγεύσει της δημοκρατικής παράταξης".

    Στη Μυτιλήνη

    Ως ένα πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο που δεν μπορεί να ελεγχθεί από τη σημερινή μορφή του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρωτοφανή προσέλευση μελών και προπάντων φίλων του ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, Παναγιώτης Καπάρας. Μέχρι και τις 5:30 μόνο στην κάλπη της πόλης της Μυτιλήνης είχαν ψηφίσει 1.850 άτομα. Ανάλογη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στις οκτώ κάλπες της Λήμνου. Στη Λήμνο που δεν έχει περισσότερα από 150 μέλη είχαν ψηφίσει για την εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ περισσότερα από 1100 άτομα.

    Στην Κέρκυρα

    Οχτω έως εννέα χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ υπολογίζει η οργάνωση Κέρκυρας ότι θα συμμετέχουν στη σημερινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου του Κινήματος.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο δήμο Κερκυραίων, που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση του Κινήματος στο νομό και στον οποίο είναι εγγεγραμμένα χίλια μέλη, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει 3.500 άτομα.

    Τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος που σχολίασαν τη μέχρι τώρα προσέλευση υπογράμμισαν ότι στη διαδικασία συμμετείχαν πολλοί νέοι.

    Στην ομογένεια

    Μεγάλη, ήταν η συμμετοχή στην ψηφοφορία των οπαδών και φίλων του ΠΑΣΟΚ από το χώρο της ομογένειας, σε όλες τις χώρες διασποράς του απόδημου ελληνισμού.

    Ολοκληρώθηκε στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ που τα μέλη του αλλά και φίλοι του, στην Αυστραλία, λαμβάνουν μέρος στην διαδικασία εκλογής προέδρου του κινήματος.

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 7ης Μαρτίου εμφανίστηκε απόψε, από τη Λαμία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, καλώντας τους πολίτες σε αλλαγή σελίδας και πολιτικής, για ένα νέο ξεκίνημα. " Όλες και όλοι μαζί κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, για να αλλάξουμε τη Φθιώτιδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα μας. Να αλλάξουμε τη ζωή μας στο καλύτερο" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα «δεν πείθουν κανέναν", αλλά "ομολογούν απλά την αποτυχία, ομολογούν τις ευθύνες τους για την σημερινή κατάσταση αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος εμπιστεύεται και υιοθετεί τις θέσεις μας".

    Αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα διακυβέρνησης που προτίθεται να ακολουθήσει το κόμμα του- εφόσον βέβαια νικήσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου- ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για εγκατάλειψη της Φθιώτιδας.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Λαμία:

    "Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Ευχαριστώ χωριστά, τον καθένα από εσάς που, όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθεί, ν' αλλάξουμε σελίδα στον Τόπο μας. Ευχαριστώ κάθε πολίτη που έρχεται από το ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σ' αυτό το νέο ξεκίνημα ευθύνης, συνέπειας και ελπίδας. Ευχαριστώ τις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πορείας μας για μια Νέα Διακυβέρνηση, μια Νέα Πολιτική, μια νέα καλύτερη Ελλάδα.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο χθες. Αυτοί που κυβερνούν ό,τι είχαν να δώσουν, το έδωσαν. Με υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής, υποσχέσεις μπροστά στην κάλπη δεν μπορούν ν' αλλάξουν την πραγματικότητα.

    Επαναλαμβάνοντας στα λόγια τις δικές μας επιλογές για επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, για μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, για Νέα Οικονομική Πολιτική, δεν πείθουν κανέναν. Ομολογούν απλά την αποτυχία και τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση. Αναγνωρίζουν ότι ο κόσμος εμπιστεύεται και υιοθετεί τις θέσεις μας. Αυτό τους φοβίζει. Και γι' αυτό ακριβώς προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση στην κοινωνία.

    Δηλώνοντας ότι σκοπεύουν 30 ημέρες πριν από τις εκλογές να φτιάξουν ένα διαφορετικό κόμμα δεν πείθουν κανένα. Ομολογούν απλά ότι το κόμμα τους δεν μπορεί να κυβερνά. Ξέρουν ότι ο κόσμος κουράστηκε με το ΠΑΣΟΚ είκοσι χρόνια στην εξουσία. Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται την ανακύκλωση του χτες. Ο κόσμος τους είδε, τους έμαθε, τους ξέρει.

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που πριν από τις εκλογές του 2000 υπόσχονταν άνοδο της Σοφοκλέους και εξαπατούσαν συνειδητά 1,5 εκατομμύριο επενδυτές;

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που υπόσχονταν 600.000 νέες θέσεις εργασίας και τώρα προσπαθούν να κρύψουν τις σχεδόν 600.000 θέσεις ανεργίας;

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που δεσμεύονταν να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος και υποβάθμισαν την υγεία;

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που κατάντησαν τη δήθεν ''δωρεάν Παιδεία'' να είναι το πιο βαρύ φορτίο για κάθε οικογένεια;

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που οδήγησαν σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    με την αναδρομική φορολόγηση και τις κρυφές επιβαρύνσεις;

    · Δεν είναι οι ίδιοι, που εγκατέλειψαν τους αγρότες και τους καλούσαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους;

    Αυτοί είναι, ίδιοι και απαράλλαχτοι. Οι ίδιοι ακριβώς, που νοιάζονται για τα συμφέροντα των λίγων του ''Συστήματος ΠΑΣΟΚ'' και περιφρονούν τα αιτήματα των πολιτών. Οι ίδιοι, που δηλώνουν ότι έγιναν κατεστημένο. Οι ίδιοι που, εξ αιτίας τους, χάσαμε τεράστιους κοινοτικούς πόρους, γιατί δεν τους ζήτησαν καν. Οι ίδιοι, που ευθύνονται για το κατρακύλισμα της Χώρας μας στη διαφθορά, στο καθεστώς της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας.

    Η Φθιώτιδα, ο κόμβος που συνδέει τη Νότια με τη Βόρεια Ελλάδα, πληρώνει ακριβά την ανεπάρκεια των Κυβερνήσεων και του ''Συστήματος ΠΑΣΟΚ''. Πληρώνει ακριβά την καθυστέρηση στην κατασκευή βασικών έργων υποδομής.

    - Η μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο, του οδικού τμήματος που είναι γνωστό ως "Πέταλο του Μαλιακού", εδώ και 8 χρόνια, βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

    - Όσα τμήματα του έργου έχουν δημοπρατηθεί, παραμένουν ακόμη στα χαρτιά, στις μελέτες και τους σχεδιασμούς.

    - Ο αυτοκινητόδρομος Στυλίδας-Λαμίας-Καρπενησίου-Άμφισσας, αλλά και ο αυτοκινητόδρομος Λαμίας- Αμφισσας Ιτέας ''κινούνται'' ακόμα στη ''Χάρτα των Εξαγγελιών''.

    - Ο Ε-65, στο τμήμα που αφορά τη Φθιώτιδα, έμεινε τελικά χωρίς κονδύλια. Το κακό οδικό δίκτυο, πέρα από το οικονομικό κόστος και την ταλαιπωρία, κοστίζει πανάκριβα σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό είναι το πιο τραγικό.

    Η ίδια εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζεται και στα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται ο Νομός. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τις γέφυρες του Σπερχειού δεν έχουν υλοποιηθεί με αποτέλεσμα να αποκλείονται χωριά, να πλημμυρίζουν αγροτικές εκτάσεις, να καταστρέφονται περιουσίες. Το ίδιο συμβαίνει με την κατασκευή του Ανατολικού Αγωγού στο φράγμα του Σμοκόβου, στα αντιπλημμυρικά έργα στο Δομοκό, στο Ρεγκίνι, στο Νέο Μοναστήρι, στην Ανατ. Φθιώτιδα.

    Απόδειξη της εγκατάλειψης του Νομού από το ΠΑΣΟΚ είναι η καθυστέρηση στη λειτουργία του Νοσοκομείου σας. Δύο φορές έχουν δεσμευτεί. Και τις δύο διαψεύστηκαν. Την πρώτη φορά είπαν ότι το Νοσοκομείο θα είχε ολοκληρωθεί το 2000. Τη δεύτερη ότι θα λειτουργήσει το 2004. Σημειώστε το 2000 τη μια, το 2004 την άλλη! Η αλήθεια είναι ότι το Νοσοκομείο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι υπερβάσεις στα οικονομικά μεγέθη έχουν εκτινάξει τον αρχικό προϋπολογισμό στα ύψη προς δόξαν του ''Συστήματος ΠΑΣΟΚ''. Η Κυβέρνηση που φεύγει, απέδειξε πως δεν νοιάστηκε για την Υγεία. Ανέχτηκε τα ''πιράνχας'' και τα άφησε να κατασπαράξουν τους δημόσιους πόρους. Δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να συγκρουστεί με τη διαφθορά. Δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να νοιαστεί για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

    Έχουμε άλλες επιλογές και άλλες αρχές. Στις άμεσες προτεραιότητές μας βάζουμε την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας για όλους.

    - Ιδρύουμε ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

    - Αναβαθμίζουμε τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν και επιπλέον δημιουργούμε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

    - Προχωρούμε στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού.

    Η Νέα Πολιτική, που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

    - Στηρίζουμε, με σειρά μέτρων, την ελληνική οικογένεια, τους πολύτεκνους, την εργαζόμενη μητέρα.

    - Προχωρούμε στον χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά.

    Ιεραρχούμε ως πρώτο κοινωνικό πρόβλημα και βάζουμε ως άμεσο στόχο μας την καταπολέμηση της ανεργίας. Εδώ, στη Φθιώτιδα, ξέρετε πολύ καλά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης. Η αποβιομηχάνιση έχει χτυπήσει την καρδιά του Νομού, εξαιτίας των στρεβλώσεων του σημερινού αναπτυξιακού νόμου, που αδικεί και τους εργαζόμενους και τον επιχειρηματικό κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι ορατό: Περισσότεροι από 7.500 χιλιάδες νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Η Στατιστική Υπηρεσία δίνει χαλκευμένα στοιχεία, αφού επιμένει να χρησιμοποιεί την απογραφή του 1991, λες και δεν έγινε η απογραφή του 2001 εν τω μεταξύ. Ο ΟΑΕΔ διαψεύδει τα στοιχεία της Στατιστικής, και αποκαλύπτει ότι η πραγματική ανεργία βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να ξεχάσουν οι πολίτες την πολιτική του. Σας ζητούν να δεχτείτε ότι ήταν λάθος τους, όσα έκαναν και να τους αφήσετε να συνεχίσουν. Αυτό ζητά το ΠΑΣΟΚ: Τη συντήρηση του κατεστημένου. Τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

    Εμείς προτείνουμε αλλαγές και είμαστε έτοιμοι να τις υλοποιήσουμε. Είμαστε έτοιμοι για δημιουργικές, για συναινετικές μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πανέτοιμοι για μια Νέα Πολιτική. Σχεδιάζουμε ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, που θα βρίσκεται, επιτέλους, κοντά στον πολίτη όταν ο πολίτης το έχει ανάγκη. Θα είναι, επιτέλους, κοντά του συνέχεια και όχι μόνο τις παραμονές των εκλογών. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο δυναμικής ανάπτυξης με ξεκάθαρες επιδιώξεις και υπεύθυνες δεσμεύσεις.

    - Την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης άνω του 5%.

    - Την παροχή κρατικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους κρίσιμους, τους ευαίσθητους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, της Ασφάλειας.

    - Την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στην πρώτη τετραετία της νέας διακυβέρνησης.

    - Τη σταδιακή σύγκλιση, των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

    - Τη αύξηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα, στα 230 ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Χωρίς καμία αύξηση εισφορών.

    Προωθούμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την παραγωγική διαδικασία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Εφοδιάζουμε τους νέους μας, τα σχολεία μας, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Στηρίζουμε τη νέα επιχειρηματικότητα, τις νέες επενδύσεις.

    - Νομοθετούμε νέα αναπτυξιακά κίνητρα.

    - Βάζουμε σε εφαρμογή μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση των σημερινών βαρών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    - Μειώνουμε στο 25% το συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε.

    - Μειώνουμε στο 20% το συντελεστή φορολογίας για τις Ο.Ε. και Ε.Ε., τις δικηγορικές και τις συμβολαιογραφικές Εταιρείες.

    - Μειώνουμε στο μισό την προκαταβολή του φόρου για τις νέες επιχειρήσεις.

    - Αυξάνουμε το αφορολόγητο ποσό κληρονομιάς από τα 20.000 ευρώ στα 80.000 ευρώ.

    - Καταργούμε την απόρριψη βιβλίων των επιχειρήσεων για τυπικούς λόγους.

    - Αναβαθμίζουμε το σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, τοTAXIS.

    - Καταργούμε το ΣΔΟΕ με τη σημερινή μορφή του και δημιουργούμε νέο όργανο για την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής.

    Παράλληλα:

    - Διπλασιάζουμε το ποσό που δίνεται σε ειδικές κατηγορίες ανέργων, για να ξεκινήσουν μια δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

    - Επιδοτούμε το ύψος των εργοδοτικών εισφορών κατά το 50% για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους, άνεργους ηλικίας άνω των 55 χρονών και άνεργες μητέρες.

    - Αυξάνουμε το χρόνο επιδότησης των εργοδοτών, προκειμένου να απασχολήσουν

    μακροχρόνια ανέργους, πρόσφυγες, παλιννοστούντες, απεξαρτημένους συμπολίτες μας.

    - Εισάγουμε ένα νέο πρόγραμμα για να στηρίξουμε τους άνεργους νέους

    πτυχιούχους μας. Οι νέες και οι νέοι απόφοιτοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μας, εφόσον είναι άνεργοι, θα εντάσσονται σε ειδικό Πρόγραμμα για τη στήριξή τους από τον ΟΑΕΔ.

    Πιστεύουμε στις προοπτικές της ελληνικής Περιφέρειας, που ξεχάσθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στο δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίσθηκαν από την Κυβέρνηση σαν πηγές άντλησης φόρων και μόνο. Πιστεύουμε στις δυνατότητες του αγροτικού τομέα, που εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση σαν χαμένη υπόθεση. Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσω με παραγωγούς του Νομού. Η ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής οδήγησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας στην απόγνωση στην απελπισία, πολλούς ακόμα και στην εξαθλίωση. Οι επιδοτήσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα και οι αρμόδιες υπηρεσίες επιρρίπτουν τις ευθύνες η μια στην άλλη. Οι δικαιούχοι ταλαιπωρούνται από γραφείο σε γραφείο, για να πάρουν τα χρήματα που τους ανήκουν, αυτά που τους χρωστά το κράτος. Το κράτος περιφρονεί τον πολίτη ενώ θα έπρεπε να ήταν υπηρέτης του. Αυτή είναι η αποστολή του. Το ''Σύστημα ΠΑΣΟΚ'' αδιαφορεί για τον αγρότη. Τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν είναι πολλά. Ξέρουμε τα προβλήματα και έχουμε τις λύσεις. Οι Ελληνες αγρότες έχουν σημαντικές προοπτικές, αλλά η Κυβέρνηση ποτέ δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να τις εξετάσει. Δεν διεκδίκησε όσα δικαιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχασε όλες τις κοινοτικές μάχες για τα αγροτικά προϊόντα μας. Στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ (που έγινε στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας) άφησε εκτός διαπραγμάτευσης τα μεσογειακά προϊόντα.

    Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το τι σημαίνει κοινωνική ευθύνη. Δεσμεύομαι να είμαι προσωπικά παρών στις μάχες για τα αγροτικά μας προϊόντα. Αυτό δεν είναι υπόσχεση. Είναι χρέος, είναι καθήκον μας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο του πρωτογενούς τομέα από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η Κυβέρνηση. Είμαστε πανέτοιμοι για μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε ειδικά προγράμματα των νέων αγροτών, που αποτελούν τον πυρήνα της περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Προτάσσουμε την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, ώστε να σταματήσει, επιτέλους, το σημερινό καθεστώς με τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία, που υποθηκεύει τις προοπτικές των αγροτών.

    - Στηρίζουμε τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται σε ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα.

    - Αυξάνουμε σταδιακά τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα, στα 330 ευρώ, μέσα στην πρώτη τετραετία, μέχρι το 2008.

    - Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη και δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη των νέων αγροτών.

    - Δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με ευθύνη των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, διαιωνίζεται, παρότι κάναμε 45 παρεμβάσεις στη Βουλή και καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου, την οποία απέρριψε η Κυβέρνηση.

    Στη νέα εποχή των προκλήσεων με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες παραγωγοί, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι μας, μπορούν να βγουν νικητές. Θα είμαστε κοντά τους. Θα είμαστε δίπλα τους. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

    Στη Νέα Εποχή, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει στο ακέραιο τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, την ομορφιά της φύσης, τον πλούτο του πολιτισμού, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Επιτέλους, ας είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες και τις ικανότητές τους. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο στην προσφορά υπηρεσιών. Μπορεί να επιτύχει μια νέα ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού.

    - Επανασυγκροτούμε το Υπουργείο Τουρισμού, εκσυγχρονίζουμε τον ΕΟΤ, αναδιοργανώνουμε τον σχεδιασμό για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό.

    - Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.

    - Πιστεύουμε ότι η Φθιώτιδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλές φυσικές ομορφιές, τις ιαματικές πηγές της, τον πολύμορφο πλούτο της, που παραμένει μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτος.

    - Μπορεί να αναδείξει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην επαρχία Λοκρίδας και την Αταλάντη.

    - Μπορεί να προβάλει το ιστορικό τρίγωνο Θερμοπυλών, Αλαμάνας, Γοργοποτάμου που συμβολίζει τους διαχρονικούς αγώνες του Ελληνισμού.

    Σ' όλα αυτά, η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί, αλλά βρίσκει εμπόδια στα κυβερνητικά κατεστημένα. Είναι απόφαση και δέσμευσή μας να αναπτύξουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Είναι απόφαση και δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας που θα απαρτίζονται κυρίως από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών Επιμελητηρίων και των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών ομάδων του Νομού. Και επιλέγουμε να το κάνουμε αυτό πρώτον, γιατί πιστεύουμε ότι εσείς ξέρετε καλύτερα και τα προβλήματα και τις λύσεις για τον τόπο σας. Και δεύτερον γιατί εμπιστευόμαστε τους πολίτες.

    Βαδίζουμε με βεβαιότητα και εμπιστοσύνη στο δρόμο που χαράξατε εσείς. Βαδίζουμε με βεβαιότητα και εμπιστοσύνη σε αυτά που θέλουμε να κατακτήσουμε. Τα τελευταία χρόνια, με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας, που μας δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να επικοινωνούμε, να σας ακούω και να με ακούτε, χωρίς παρεμβολές. Εσείς θέσατε τους όρους, εσείς δημιουργήσατε τις συνθήκες για μια πλατειά, ευρύτατη κοινωνική συμμαχία. Μια πλατειά κοινωνική συμμαχία αρχών και αξιών. Μια πλατειά κοινωνική συμμαχία στόχων και δεσμεύσεων. Δεσμεύσεων συγκεκριμένων για χειροπιαστά αποτελέσματα. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Τα μεγάλα πράγματα γίνονται μόνο από τους πολλούς όταν πιστεύουν ο ένας τον άλλον, όταν κοιτάζονται στα μάτια με εμπιστοσύνη. Και θέλω να σας πω και κάτι ακόμα. Όταν μιλώ για σχέση εμπιστοσύνης αναφέρομαι σε κάτι που ξεπερνά κατά πολύ την πρόθεση ψήφου και την εκλογική συμπεριφορά. Γιατί η δική μας πρόθεση και φιλοδοξία είναι να έχουμε την εμπιστοσύνη ακόμα και αυτών που δεν θα μας ψηφίσουν. Γιατί και εκείνους τους θέλουμε μαζί μας στο χτίσιμο της νέας Ελλάδας.

    Η Νέα Διακυβέρνηση δεν είναι θεωρητικές σκέψεις, δεν είναι πυροτεχνήματα της τελευταίας στιγμής, δεν είναι αφηρημένες έννοιες, δεν είναι υποσχέσεις. Είναι επιλογή. Βαθειά πολιτική επιλογή. Επιλογή ουσίας. Είναι στάση ζωής. Στάση συνέπειας. Στάση ευθύνης. Είναι η επιλογή να βαδίσουμε με βεβαιότητα και σταθερά βήματα σε μια Ελλάδα, σε μια κοινωνία αξιοκρατίας, αλληλεγγύης και Δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και εμπιστοσύνης. Στις 7 του Μάρτη όλες και όλοι μαζί αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε πολιτική. Όλες και όλοι μαζί κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, για να αλλάξουμε τη Φθιώτιδα. Να αλλάξουμε την Ελλάδα μας. Να αλλάξουμε τη ζωή μας στο καλύτερο.

    Σας ευχαριστώ"

    [03] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (13:09 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στην εκδήλωση της Κ.Ο. Θεσσαλονίκης για τα 85χρονα του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

    Αναλύοντας τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή της, οι πολίτες πρέπει να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ κατά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, η κυρία Παπαρήγα ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Πολιτική αλλαγή βαφτίζει την τυχόν επάνοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση ο Κ. Καραμανλής, η ΝΔ γενικότερα. Μόνο κυβερνητική αλλαγή θα έχουμε, και όχι αλλαγή γραμμής πλεύσης. Το πρόγραμμα της ΝΔ μόνο στον τίτλο διαφέρει από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    »Με το κεφάλαιο το ΠΑΣΟΚ, με το κεφάλαιο και η ΝΔ.

    »Με την πειθαρχία στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο και η ΝΔ. Επανάσταση και αλλαγή εποχής διακηρύσσει το ΠΑΣΟΚ δια στόματος Γ. Παπανδρέου.

    »Με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τι αλλαγή εξουσίας θα έχουμε; Μήπως με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μήπως θα παρθούν μέτρα εναντίον της καπιταλιστικής εργοδοσίας; Μήπως θα γίνουν λαϊκή περιουσία οι ιδιωτικοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, οι ακτές και τα δάση; Μήπως θα καταργηθεί η ανεργία;

    »Μήπως η Ελλάδα θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα που έχουν εκχωρηθεί στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

    »Ο Γ. Παπανδρέου κήρυξε την επανάσταση εναντίον εκείνων που είναι απροσάρμοστοι στη σύγχρονη εποχή.

    »Εναντίον δηλαδή των καταπιεσμένων, των φτωχών, των ανέργων, των απασχολουμένων μερικά φεγγάρια το μήνα ή το χρόνο, εναντίον τελικά του εργαζόμενου λαού που βλέπει τα κέρδη της πλουτοκρατίας να φουσκώνουν και το πορτοφόλι του να αδειάζει.

    »Μεγάλη απάτη γίνεται και σε δυο άλλα ζητήματα.

    »Για την αποκέντρωση του κράτους που τάχα ταυτίζεται με την δημοκρατία, ενώ είναι το αντίθετο, είναι η δημιουργία νέων μηχανισμών καταπίεσης στην περιφέρεια πιο αποτελεσματικών από αυτούς που είχαμε.

    »Το κράτος θα παραμείνει κράτος του κεφαλαίου.

    »Το δεύτερο παραμύθι είναι η απάντηση από πού θα βρεθούν τα χρήματα για κοινωνική πολιτική.

    »Κατ' αρχήν κοινωνική πολιτική δεν κάνουν τα δυο κόμματα, υπέρ του λαού. Γι' αυτό και οι απαντήσεις τους, που θα βρεθούν χρήματα, δεν θίγουν ούτε κατά μια τρίχα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

    »Η ΝΔ θα βρει χρήματα από το χτύπημα της σπατάλης και της διαφθοράς, όμως τη σπατάλη και τη διαφθορά νόμιμα και παράνομα διενεργεί το μεγάλο κεφάλαιο.

    »Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα βρει χρήματα από τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Μα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ επαγγέλλεται και μετεκλογικά νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές.

    »Κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει ότι με την πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να αποσπασθούν μέτρα για άμβλυνση των οξειών γωνιών, όμως αυτά δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψουν τη γενική πορεία.

    »Γι' αυτό και επαγγέλλονται τη μερική απασχόληση, τα επιδόματα φτώχειας κλπ.

    Να γιατί η υπερψήφιση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει ελπίδες για καλύτερες μέρες.

    85 χρόνια τώρα, όποια πέτρα και αν σηκώσεις, στους αγώνες, θα βρεις τους κομμουνιστές και την προσπάθειά τους να προσελκυσθούν στη δράση και άλλες λαϊκές μάζες.

    »Γιατί το ΚΚΕ βλέπει και κρίνει την εξουσία, τη διακυβέρνηση, τη συγκεκριμένη πολιτική από ταξική σκοπιά, από την σκοπιά της συνεχούς και αδιάλλακτης πάλης με το κεφάλαιο, με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

    »Το ΚΚΕ έχει συνεκτική πολιτική που εδράζεται στις προτάσεις του για την οικονομία. Γιατί το ΚΚΕ θεωρεί πρωταγωνιστή τον λαϊκό παράγοντα, το κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο μαζί. Γιατί η πολιτική πάλη που διεξάγει ταυτίζεται με το πραγματικό της νόημα που είναι η αλλαγή εξουσίας.

    »Γιατί διαμορφώνει την πολιτική και τους στόχους του παίρνοντας ως βάση τη συγκεκριμένη στιγμή και όχι γενικά και αφηρημένα. Π.χ. άμεσος πολιτικός του στόχος είναι το Μέτωπο. Στο βαθμό που δεν έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις δίνει τη μάχη μέσα από επί μέρους συσπειρώσεις.

    »Γιατί έχει πολιτική συμμαχιών που μπορεί να μετατρέψει το λαό σε πανίσχυρο πλειοψηφικό κίνημα, ικανό να διεκδικεί και στην πορεία να κατακτήσει την εξουσία.

    Γιατί στις δύσκολες ώρες δεν χάνει τον μπούσουλα. Δεν ενσωματώνεται».

    [04] ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Λάρνακα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Με καλή διάθεση και ενισχυμένος από τη στήριξη που, όπως τόνισε, λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου και το Εθνικό Συμβούλιο, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, με στόχο την έναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν και την εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαϊου, αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα με την ελληνική ηγεσία, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι δύο κυβερνήσεις.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αισθάνεται ενισχυμένος από τη στήριξη που λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου και το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι κανένα άλλο μέλημα δεν έχει, παρά την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού ως συνόλου και ειδικότερα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτή την κρίσιμη φάση.

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει αύριο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τους συνεργάτες του και πιθανώς με την αντιπολίτευση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [05] ΣΤΟΥΣ 68 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟ ΙΚΟΝΙΟ

    Αγκυρα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Ο θρήνος διαδέχθηκε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανδρών των σωστικών συνεργείων που συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια του 11ώροφου κτιρίου που κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος», πριν από έξι ημέρες, στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) της Τουρκίας.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λίγες ώρες μετά τη διάσωση ενός 16χρονου αγοριού, το οποίο σώθηκε διότι βρέθηκε σε κενό ανάμεσα σε όγκους μπετόν, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων ανέσυραν δυο ακόμη πτώματα από τα συντρίμμια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 68.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Επικριτική απέναντι στη σημερινή διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της από τη Σητεία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ίδια υποστηρίζει μεν τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συμμετοχή είναι κλειδί για την πολιτική και πάντοτε το επιδιωκόμενο για τους πολιτικούς είναι η μεγαλύτερη και η πιο ενεργός συμμετοχή των πολιτών», αλλά εξέφρασε την αντίθεσή της στη σημερινή διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, η συμμετοχή λειτουργεί απλώς επικυρωτικά μιας προειλημμένης απόφασης.

    «Εάν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο σε αυτές τις εκλογές τότε πράγματι το ενδιαφέρον θα ήταν πολύ μεγάλο. Σήμερα όμως όλοι ξέρουμε ότι η κάλπη θα βγάλει τον Γιώργο Παπανδρέου και φοβάμαι ότι με αυτή τη μεθόδευση υπονομεύεται η λογική της συμμετοχής που εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο στην πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.

    [07] Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ: "ΣΤΑ 740 ΕΥΡΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ"

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    H τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, που κατάργησε το ΠαΣοΚ, και η καθιέρωση αναλογιστικών μελετών ανά πενταετία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τα δύο σημεία που θα επαναφέρει η ΝΔ ως κυβέρνηση από το ασφαλιστικό καθεστώς του 1992, διευκρινίζει ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Γ. Σουφλιάς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΠαΣοΚ θέλησε να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης το 2001, αλλά τα απέσυρε μετά τη λαϊκή κατακραυγή.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σουφλιάς αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι η κατώτατη σύνταξη θα φθάσει τα επόμενα χρόνια στα 740 ευρώ και ότι οι μισθοί θα συγκλίνουν πολύ περισσότερο στους αντίστοιχους των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας την εκλογή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, ο κ. Σουφλιάς παρατηρεί ότι «εκλέγεται με διαδικασίες αμερικανικού τύπου», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το κυβερνών κόμμα με επιπόλαιους νεωτερισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα θίγει θεσμούς και βασικές αρχές της δημοκρατίας.

    - Σας ενόχλησε ο τίτλος «Πόρτο Σουφλιάς»;

    -«Θα αποφύγω τους χαρακτηρισμούς. Θεωρώ όμως ότι είναι το λιγότερο λάθος να συμψηφίζεται ένα καραμπινάτο σκάνδαλο με μια παράγραφο του οικονομικού προγράμματος, η οποία μάλιστα διαστρεβλώθηκε απόλυτα από το ΠαΣοΚ. Ο νόμος 1902 που κατήρτισα και ψήφισε η Βουλή το 1990, κατά γενική ομολογία όλων των διεθνών οργανισμών - ακόμη και των βρετανών αναλογιστών που έφερε ο κ. Σημίτης - περιέσωσε από κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα. Και κάτι ακόμη. Οσα περιελάμβανε αυτός ο νόμος, η κυβέρνηση μολονότι είχε δεσμευτεί ότι θα τα καταργήσει, δεν τα κατήργησε. Οσο για τον νόμο 2084/92, γνωστό ως νόμο Σιούφα, έδωσε προοπτική στο σύστημα και θεσμοθέτησε σημαντικές πολιτικές, όπως την τριμερή χρηματοδότηση και άλλες».

    - Το ΠαΣοΚ πάντως σας κατηγορεί ότι η εφαρμογή του προγράμματός σας οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας και περιορισμό των κατώτατων συντάξεων...

    -«Οχι, δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, ούτε να περιορίσουμε τις κατώτερες συντάξεις - αντιθέτως, θα τις αυξήσουμε σημαντικά. Και το πρόγραμμα είναι σαφές στο σημείο αυτό. Στη σελίδα 94, όπου περιγράφουμε τη δέσμη των ασφαλιστικών προτάσεών μας, αναφέρουμε επί λέξει: "Πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990-93, με τις απαιτούμενες προσαρμογές λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει". Αν επρόκειτο να εφαρμόσουμε αυτούσιους τους νόμους, δεν θα λέγαμε "με τις απαιτούμενες προσαρμογές λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει". Μεταβολές έγιναν κυρίως στα όρια ηλικίας και αυτά δεν θα τα αλλάξουμε.

    H διαστρέβλωση των θέσεών μας, ότι δήθεν θα μειώσουμε τις κατώτατες συντάξεις, αποδεικνύεται όταν στη σελίδα 22 του προγράμματος δεσμευόμαστε για σύγκλιση μισθών και συντάξεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15, μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια. Μάλιστα, προβλέπουμε αύξηση του ΕΚΑΣ, από 140 ευρώ που είναι σήμερα στα 230 ευρώ και έτσι η κατώτερη σύνταξη το 2008 θα φθάσει στα 740 ευρώ. Ομοίως, δεσμευόμαστε και για την αγροτική σύνταξη, η οποία από 200 ευρώ που είναι σήμερα θα φθάσει στα 330 ευρώ. Ποιος λοιπόν υποστηρίζει σοβαρά και δεν κοκκινίζει, ότι μειώνουμε τις κατώτερες συντάξεις;».

    - Και τότε τι εννοείτε πλήρη εφαρμογή των νόμων '90 και '92, κύριε Σουφλιά;

    -«Εννοούμε πρώτα απ' όλα, ότι θα εφαρμόσουμε όλα αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας. Και επιπλέον, θα εφαρμόσουμε πολλά μέτρα που περιελάμβαναν αυτοί οι νόμοι και δεν εφήρμοσε το ΠαΣοΚ. Και τονίζω ότι αν τα μέτρα αυτά τα είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση, δεν θα γινόταν εκείνη η φαρσοκωμωδία της άνοιξης του 2001, με τα δήθεν γενναία και δραστικά μέτρα του κ. Σημίτη, που αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω μέσα σε μια νύχτα. Ξεχνούν, αλήθεια, εκείνα τα μέτρα; Ξεχνούν, για παράδειγμα, πόσο ανέβαζαν τα όρια ηλικίας; Πώς εμφανίζονται τώρα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα;

    Και εξηγούμαι, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα μέτρα: Καταρχήν, και σημαντικότερο, η τριμερής χρηματοδότηση, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Θα θυμάστε ότι ήταν από τα σημαντικότερα αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων. Θα εφαρμόσουμε επίσης τη διάταξη εκείνη που υποχρεώνει τα ταμεία κάθε πέντε χρόνια να κάνουν αναλογιστικές μελέτες και κάθε χρόνο να κάνουν ισολογισμό. Αυτό δεν έγινε ποτέ - και γι' αυτό φτάσαμε στο παρά πέντε να κάνει ο κ. Σημίτης όσα περιέγραψα προηγουμένως... Θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις εκείνες που προέβλεπαν τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας τους. Θα βγει επιτέλους για όλους τους ασφαλισμένους η κάρτα ασφάλισης. Θα προχωρήσουμε επίσης στην αποφασιστική πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η οποία αγγίζει σήμερα το 1,2 τρισ. δραχμές».

    - Σας κατηγορούν πάντως μερικοί και μέσα από το κόμμα σας για το πρόγραμμά σας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση...

    -«Παρ' όλο που όσα προβλέπουμε για το Ασφαλιστικό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων, αντιλαμβάνομαι ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που προκαλεί εντάσεις. Το πιο απλό λοιπόν θα ήταν να μην πούμε λέξη. Να κάνουμε σαν να μην υπάρχει. Οπως ακριβώς κάνει τόσα χρόνια η κυβέρνηση και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πιστεύω όμως ότι ένα υπεύθυνο κόμμα εξουσίας οφείλει να παίρνει συγκεκριμένη θέση πάνω στα μεγάλα και καυτά θέματα του τόπου.

    Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος. Οπως την ανέλαβα με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1987 και με το οποίο για πρώτη φορά σε πρόγραμμα κόμματος εξουσίας περιελήφθησαν έννοιες πρωτόγνωρες για τα τότε πολιτικά δεδομένα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η χρηματοδότηση έργων υποδομής από ιδιώτες. Το πρόγραμμα εκείνο αποτέλεσε το πλαίσιο άσκησης πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα.

    Από ένα πρόγραμμα 100 σελίδων, με τολμηρές προτάσεις για την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδυτών, απέκοψαν και διαστρέβλωσαν μια παράγραφο τριών γραμμών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακυρώσουν το πρόγραμμά μας. Δε θα το πετύχουν. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα εγκρίνουν τις συγκεκριμένες και υπεύθυνες προτάσεις μας και θα μας δώσουν την εντολή να εφαρμόσουμε μια νέα οικονομική πολιτική. Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

    - Το ΠαΣοΚ εκλέγει σήμερα τον νέο ηγέτη του με μια διαδικασία για την οποία ακούγονται ήδη αρκετά ειρωνικά σχόλια και πολλές επιφυλάξεις. Εσείς πώς κρίνετε αυτή τη διαδικασία;

    -«Κανείς δεν περιμένει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου να τρέξει μόνος του στην κούρσα ανάδειξης στην ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και να έρθει... δεύτερος. Ας μιλήσουμε όμως σοβαρά. H δημοκρατική διαδικασία εκλογής ηγεσίας έχει ουσιαστικό περιεχόμενο όταν το εκλεκτορικό σώμα καλείται να επιλέξει μεταξύ διαφορετικών θέσεων, πολιτικών και προσώπων. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση προφανώς δεν ισχύει.

    Ας δούμε, με τη σειρά, τη διαδικασία. Καλούνται τα μέλη του ΠαΣοΚ να επικυρώσουν ήδη ειλημμένες και εκπορευόμενες άνωθεν αποφάσεις αλλαγής του καταστατικού. Σε δεύτερο στάδιο, προβλέπεται η εκλογή του μοναδικού υποψηφίου αρχηγού του κόμματος, από άγνωστο και μη καθορισμένο εκλεκτορικό σώμα. Καταρχήν, όταν δεν είναι συγκεκριμένο το εκλεκτορικό σώμα, δεν μπορούν να προσδιοριστούν η έννοια της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό το απροσδιόριστο εκλεκτορικό σώμα αποφασίζει και εκλέγει έναν αρχηγό κόμματος με διάρκεια, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών και των ικανοτήτων του. Δεν δίνεται σε αυτό το σώμα το δικαίωμα ανάκλησης της εντολής του. Αυτό κι αν είναι παραβίαση της έννοιας της δημοκρατίας!

    Παρόμοια εκλογή, χωρίς προσδιορισμένο εκλογικό σώμα, γίνεται στις ΗΠΑ - από όπου έχει αντλήσει το παράδειγμα και ο κ. Παπανδρέου. Με τη μόνη διαφορά, ότι εκεί δίνεται μια συγκεκριμένη εντολή σε αυτόν που εκλέγεται: να είναι υποψήφιος πρόεδρος και όχι να συνεχίσει να είναι αρχηγός του κόμματος. Αρα, εκεί δεν τίθεται θέμα ανάκλησης. Στα ευρωπαϊκά κράτη, αυτό που προσπαθεί να κάνει το ΠαΣοΚ είναι πρωτοφανές.

    Σημειώνω βέβαια την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι η διαδικασία καταγραφής αυτών που θα ψηφίσουν θίγει τα προσωπικά δεδομένα - και φυσικά έτσι δεν μπορεί να είναι προσδιορισμένο το εκλεκτορικό σώμα.

    Υστερα από όλα αυτά, έχω τη σαφή άποψη ότι για μια τάση επιπόλαιων νεωτερισμών και επικοινωνιακών τεχνασμάτων, θίγονται θεσμοί και βασικές αρχές της Δημοκρατίας».

    - Πέραν της διαδικασίας, θεωρείτε αρνητικό ή θετικό γεγονός την αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ;

    -«Αυτό θα το δείξει το μέλλον. Εύχομαι ειλικρινά στον κ. Παπανδρέου να πετύχει ως αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος, για το καλό της χώρας. Σημειώνω όμως ότι δεν τον θεωρώ έτοιμο τώρα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας».

     

    [08] ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΕΣ

    Καβάλα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Τρεις ανήλικους συνέλαβε η αστυνομία της Καβάλας για αρπαγές τσαντών. Οι δράστες, ηλικίας από 15 έως 17 ετών, άρπαζαν τις τσάντες από ηλικιωμένες γυναίκες και στη συνέχεια διέφευγαν με δύο μοτοσικλέτες.

    Συνολικά οι δράστες απέσπασαν 510 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο και άλλα μικροαντικείμενα. Τα θύματα των νεαρών μαθητών δεν ζήτησαν την ποινική δίωξη τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [09] ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΣΕ ΦΟΡΤΗΓΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Εντατικούς ελέγχους διενεργούν καθημερινά συνεργεία της τροχαίας σε φορτηγά και νταλίκες, στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ασφαλούς οδήγησης. Από την τροχαία εντοπίζονται αρκετές παραβάσεις όπως οχήματα με φθαρμένα ελαστικά και υπέρβαρο φορτίο. Επίσης, πολλά φορτηγά υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

    [10] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΪΟ Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Μετρό, τραμ και προαστιακός σιδηρόδρομος είναι τα τρία μέσα σταθερής τροχιάς που, μόλις ξεκινήσει η παράλληλη λειτουργία τους, θα αποτελέσουν τη «σπονδυλική στήλη» του συστήματος δημόσιων μεταφορών της Αθήνας.

    Το έργο του Προαστιακού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», έχει χωριστεί σε τρία τμήματα: το πρώτο συνδέει τον βασικό κόμβο του συστήματος, το σιδηροδρομικό κέντρο στο Μενίδι, με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με νέα διπλή σιδηροδρομική 34 χιλιομέτρων. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι εξής σταθμοί: ΣΚΑ (Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών), Ηράκλειο, Νεραντζιώτισσα (Ολυμπιακό Στάδιο), λεωφ. Κηφισιάς, λεωφ. Πεντέλης, Σταυρός, Παλλήνη, Κάντζα, Κορωπί, «Ελ. Βενιζέλος». Στον σταθμό Νεραντζιώτισσα θα υπάρχει ανταπόκριση με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ενώ στον σταθμό του Σταυρού με το μετρό.

    Οι αναχωρήσεις των συρμών θα γίνονται κάθε 15 λεπτά. Ο γεωμετρικός σχεδιασμός της γραμμής επιτρέπει την ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητας 160 χιλιομέτρων την ώρα. Το σύστημα σηματοδότησης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να επιτρέπει την κίνηση τουλάχιστον εννέα συρμών (τριών συρμών εξπρές από την Αθήνα στο αεροδρόμιο, τεσσάρων συρμών με ενδιάμεσες στάσεις σε όλους τους σταθμούς και δύο συρμών του μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας ως αεροδρόμιο χωρίς ενδιάμεσες στάσεις). Οι συρμοί θα μπορούν να εξυπηρετούν ανά κατεύθυνση 13.000 επιβάτες (καθήμενους και όρθιους) την ώρα. Ο χρόνος διαδρομής ανάμεσα στους σταθμούς θα είναι 3-5 λεπτά. Ο συνολικός χρόνος της διαδρομής ΣΚΑ - αεροδρόμιο για τους συρμούς εξπρές θα είναι τα 35 λεπτά, ενώ για τους υπόλοιπους συρμούς 45 λεπτά. Το τμήμα αυτό υπολογίζεται ότι θα θα δοθεί στην κυκλοφορία τον προσεχή Μάιο.

    Το δεύτερο τμήμα αφορά την κατασκευή έργων υποδομής στο τμήμα ανάμεσα στις Τρεις Γέφυρες και στο Μενίδι, ενώ το τρίτο τμήμα, το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αφορά την κατασκευή έργων για την πλήρη λειτουργία της γραμμής Ρέντης - Τρεις Γέφυρες - Μενίδι.

    Στο κοντινό μέλλον το δίκτυο του Προαστιακού θα περιλαμβάνει διακλαδώσεις προς την Οινόη, τη Θήβα, τη Χαλκίδα, καθώς και προς τα Μέγαρα, την Κόρινθο και το Κιάτο. Σε επόμενη φάση θα επεκταθεί προς το Λαύριο και τη Ραφήνα.

    Εκτιμάται ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο Προαστιακός θα προσελκύει συνολικά 350.000 επιβάτες, ενώ το 2020 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 560.000.

    «Ο Προαστιακός θα βοηθήσει πολύ τα Μεσόγεια που θα συνδεθούν με το κέντρο της πόλης» αναφέρει ο κ. Χανδάνος, και επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να προβλεφθούν κατάλληλοι χώροι μετεπιβίβασης, για παράδειγμα στον σταθμό στο Κορωπί.

    Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, η αρνητική. Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών από τις οποίες θα περνά ο Προαστιακός έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία τους για το πρόβλημα της ηχορρύπανσης. Με δεδομένο ότι οι συρμοί θα περνούν με μεγάλη ταχύτητα, οι κάτοικοι φοβούνται ότι το ηχοπέτασμα που θα κατασκευαστεί δεν θα είναι αποτελεσματικό και μιλούν ακόμη και για κίνδυνο να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία θα έχουν χάσει την αξία τους.

    Ακόμη μία επιφύλαξή τους αφορά την υπέργεια κατασκευή του τμήματος από τον Πειραιά ως το Μενίδι που θα χωρίσει την Αθήνα στα δύο και θα αποκόψει τις δυτικές συνοικίες από την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα αναφέρουν το τμήμα από τις Τρεις Γέφυρες ως τον Σταθμό Λαρίσης, για το οποίο δεν προβλέπεται ενδιάμεση διάβαση για τα αυτοκίνητα, γεγονός που θα χωρίζει την πόλη στα δύο σε μήκος 1,8 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, μέσα συγκοινωνίας αλλά και κάθε αυτοκίνητο να πρέπει να ακολουθεί πορεία δύο χιλιομέτρων για να διασχίσει τη λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως.

     

    [11] ΤΟ ΠΛΕΓΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για μισθωτούς και επιχειρήσεις, μέτρα για τη δραστική πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, πλέγμα μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος προβλέπει το πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου για τη νέα τετραετία. Προβλέπεται, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια. Οι 100 βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

    1. Βασικός δημοσιονομικός κανόνας από το 2004 θα είναι οι τρέχουσες δαπάνες να καλύπτονται από τα έσοδα του Προϋπολογισμού. Το πλαίσιο δημοσιονομικού σχεδιασμού θα καταρτίζεται σε τετραετή βάση, οι προτεραιότητες του οποίου εν συνεχεία θα αντανακλώνται στους ετήσιους προϋπολογισμούς.

    2. Με την έγκριση των δαπανών θα μπαίνουν στόχοι για κάθε υπουργείο.

    ιδιωτικές επενδύσεις

    3. Τα έσοδα του προϋπολογισμού μπορούν να αυξηθούν σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    4. Επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις. Αποτέλεσμα θα είναι έσοδα 1%-2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι το 2008, τα οποία θα μειώνουν ισόποσα το δημόσιο χρέος.

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    5. Ελαφρύνσεις στους φορολογικούς συντελεστές. Το ανώτατο όριο για τη φορολόγηση των εισοδημάτων των πολιτών πέφτει από το 40% στο 35% σταδιακά μέχρι το 2008.

    6. Σε 500.000 επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών.

    7. Φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις όλων των κατηγοριών (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) εμπορικών, βιοτεχνικών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

    8. Εξυπηρέτηση των φορολογουμένων από το σπίτι να εκτελούν όλες τις εργασίες τους σε σχέση με τα φορολογικά από το σπίτι ή την επιχείρηση.

    9. Κατάργηση Κώδικα Βιβλίων.

    10. Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. έως 30% με προοπτική το 25% και των προσωπικών εταιρειών στο 20%.

    11. Σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

    12. Εισαγωγή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα με ταυτόχρονη πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.

    13. Θεσμοθετείται Επιτροπή Διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών με πλειοψηφία των κοινωνικών εκπροσώπων.

    14. Ενιαία είσπραξη φόρου και ασφαλιστικών εισφορών από τις ΔΟΥ. Στόχος είναι ο κάθε πολίτης να παίρνει ενιαία ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

    15. Μηνιαία λειτουργία στο υπουργείο Οικονομίας της επιτροπής ανοικτής συζήτησης με το σύνολο των φορέων.

    16. Δημιουργείται μια πανελλαδική ηλεκτρονική εφορία.

    ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ

    17. Σύντμηση του χρόνου και μείωση του κόστους που απαιτούνται για την ίδρυση επιχειρήσεων με στόχο τη μείωση κόστους και χρόνου στο 1/3 του σημερινού για όλες τις μορφές επιχειρήσεων.

    18. Δημιουργία ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού για όλες τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις.

    19. Καθιέρωση κινήτρων για συνενώσεις και συγχωνεύσεις.

    20. Θεσμοθέτηση των φορέων και παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας με σύγχρονες και βιώσιμες επιχειρήσεις.

    21. Απλοποίηση - εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής διαδικασίας.

    22. Ένταξη των πολύ μικρών εμπορικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων στο Γ' ΚΠΣ.

    23. Αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου με αντικειμενικοποίηση του συστήματος αξιολόγησης και βελτίωση κινήτρων σε ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων.

    24.Δημιουργούνται Περιφερειακά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    25. Λειτουργία του θεσμού των «επιχειρηματικών αγγέλων».

    26. Δυνατότητα δημιουργίας Αφορολόγητου Αποθεματικού από νέες αλλά και από παλαιές επιχειρήσεις.

    27. Δημιουργία «πράσινων» αμοιβαίων κεφαλαίων.

    ΕΞΑΓΩΓΕΣ- ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    28. Η πολιτική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα γίνει πιο πελατοκεντρική. Εφεξής δεν θα ασχολείται ο επενδυτής με τη διαδικασία της αδειοδότησης. Το ΕΛΚΕ θα αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας.

    29. Εντός του επομένου έτους, προγραμματίζεται η καταγραφή της επενδυτικής φυσιογνωμίας κάθε νομού της χώρας.

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    30. Ιδρύεται ενιαίος Φορέας Προβολής και Διαφήμισης και ξεκινά 5ετές πρόγραμμα προβολής ύψους 150 εκατ. ευρώ.

    31. Ανακηρύσσονται επενδύσεις σε 10 -15 τουριστικά δημόσια κτήματα της ΕΤΑ, ως μείζονος σημασίας. Αλλάζει ο νόμος περί τουριστικών κατοικιών.

    32. Νομιμοποιούνται αυθαίρετες τουριστικές εγκαταστάσεις που έχουν ήδη άδεια από τον ΕΟΤ.

    33. Μείωση φορολογίας νεότευκτων και μικρής ηλικίας πλοίων.

    ΑΓΡΟΤΕΣ

    34. Οι επιδοτήσεις θα πληρώνονται απευθείας στους παραγωγούς, χωρίς να μεσολαβούν ενδιάμεσοι και μεσάζοντες.

    35. Για τους απόμαχους αγρότες, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να αυξήσει τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ στα 300 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

    36. Θα προωθηθεί ρύθμιση για αποπληρωμή με ανώτατο όριο το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Η αποπληρωμή θα γίνεται σε περίοδο 25 ετών με επιτόκιο 3%.

    37. Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των καινοτόμων αγροτών στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών θα συσταθεί Ειδικό Εγγυοδοτικό Ταμείο.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ

    38. Κανένας άνεργος κάτω των 30 ετών χωρίς εξατομικευμένη υποστήριξη, εκπαίδευση ή απασχόληση για πάνω από 6 μήνες.

    39. Κανένας μακροχρόνια άνεργος χωρίς αντίστοιχη υποστήριξη για πάνω από 12 μήνες.

    40. Προτείνεται νέο καθεστώς απασχόλησης, που να καλύπτει τους νέους με δύο κατευθύνσεις:

    41. Κινητοποίηση ανέργων για κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.

    42. Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις.

    43. Κάθε άνεργος πέραν των 6 μηνών θα μπορεί να εντάσσεται αυτόματα σ? ένα ειδικό πρόγραμμα εξασφάλισης απασχόλησης. Η επιλογή του είναι η εξής:

    Επιδοτούμενη εργασία, απασχόληση σε εθελοντικές δραστηριότητες που οργανώνονται από κάθε δήμο, παρακολούθηση προγράμματος επανεκπαίδευσης ή κατάρτισης. Η προσπάθεια αυτή συνοδεύεται από πλέγμα μέτρων και κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, ώστε να αυξήσουν την απασχόληση των νέων και ευπαθών ομάδων, όπως μητέρων με μικρά παιδιά ή ανέργων άνω των 55 ετών. Ο συνδυασμός μέτρων αφορά:

    44. Φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση απασχόλησης, μείωση ή και απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    45. Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, για να αντιμετωπισθεί ο κατακερματισμός της ελληνικής αγοράς εργασίας, ανάμεσα στην κύρια αγορά που βασίζεται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, επεκτείνονται σε κλάδους όπου η εξαρτημένη εργασία αντιμετωπίζεται ως απλό εμπόρευμα και φθάνουν μέχρι την αδήλωτη εργασία με μικρή ή καμιά κοινωνική ασφάλιση.

    46. Ο διάλογος θα αναφέρεται και σε πιθανές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στα ωράρια εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη μερική απασχόληση.

    47. Επιδότηση εκπαιδευτικών δανείων για νέους, άνεργους, άεργους.

    48. Ίδρυση κλαδικών ή τοπικών ταμείων επαγγελματικής εκπαίδευσης από επιχειρήσεις και άλλους οικονομικούς φορείς με τη συγχρηματοδότηση του κράτους.

    49. Δημιουργία Δικτύου Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης για εξατομικευμένη στήριξη των ανέργων, μερική απασχόληση στον κοινωνικό τομέα, άρση των αντικινήτρων για την ανάπτυξη αγοράς μερικής απασχόλησης, επανεξέταση των περιορισμών στο ωράριο των καταστημάτων, βελτιωμένη υγιεινή και ασφάλεια και μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας.

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    50. Με τον καθορισμό, μετά από εθνική κοινωνική συμφωνία, μετρήσιμων στόχων για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής υπό τον όρο ότι οι επιπλέον πόροι θα οδηγούνται, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων.

    51. Διάλογος για εθελούσια παράταση του ενεργού επαγγελματικού και εργασιακού βίου.

    52. Ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό. Αύξηση κατώτατων συντάξεων 5% ετησίως.

    53. Το ΕΚΑΣ από 140 σήμερα θα διαμορφωθεί στα 200 το 2008 με θετική αναπροσαρμογή των ορίων για τους δικαιούχους.

    54. Η κατώτατη σύνταξη ΟΓΑ από 200 σήμερα σε 300 στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

    55. Η κατώτατη σύνταξη ΙΚΑ συν ΕΚΑΣ θα διαμορφωθεί από 552 σήμερα στα 700 έως το 2008.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    56. Συνελεύσεις Κοινωνικής Διαβούλευσης: Σ ? αυτό τον θεσμό διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών, θα συμμετέχουν πολίτες, που θα επιλέγονται με αντιπροσωπευτικά κριτήρια και κλήρο. Κάθε Συνέλευση Κοινωνικής Διαβούλευσης θα είναι ανοικτή στον κάθε πολίτη να καταθέσει τις απόψεις του.

    57. Καθιερώνονται διαδικασίες συμμετοχής φορέων και μεμονωμένων πολιτών στην κατάρτιση προϋπολογισμών σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

    58. Πιλοτική εφαρμογή στους δήμους τοπικών δημοψηφισμάτων με δεσμευτική ισχύ.

    59. Για σημαντικά θέματα δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική σελίδα και θα καλούνται οι πολίτες να απαντούν σε ερωτηματολόγιο.

    60. Η Επιτροπή Ελέγχου Χρηματοδότησης Κομμάτων και Υποψηφίων Βουλευτών ενισχύεται για αποτελεσματικότερο έλεγχο.

    61. Το ΕΣΡ ενισχύεται με επανεξέταση της σύνθεσής του. Στόχος τα επιλεγόμενα από τη Βουλή μέλη του να μην προκύπτουν από κομματικές ή «συντεχνιακές» υποδείξεις, αλλά να είναι γενικής αποδοχής.

    ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

    62. Καταργούνται ή συγχωνεύονται όσοι φορείς και οργανισμοί του δημοσίου δεν είναι αναγκαίοι.

    63. Ιδρύεται Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, που εισηγείται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ολοκληρωμένα προγράμματα στρατηγικής για μείζονα θέματα δημοσίων πολιτικών.

    64. Οι δημόσιοι υπάλληλοι καθίστανται απολύτως επώνυμοι σε κάθε συναλλαγή με τους πολίτες, η οποία αποκτά πιο προσωπικό-ανθρώπινο χαρακτήρα.

    65. Καθορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων των πολιτών, παραβίαση των οποίων γεννά αυτομάτως και χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό δικαίωμα εκ των προτέρων προσδιοριζόμενης αποζημίωσης.

    66. Επιταχύνεται η διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών του εξωτερικού. Κατάργηση της σχετικής διαδικασίας για τίτλους σπουδών αναγνωρισμένων πανεπιστημίων της Ε.Ε.

    67. Ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να επανα-υποβάλει διαρκώς στοιχεία που έχει ήδη υποβάλει και άρα διαθέτει η δημόσια διοίκηση.

    68. Ιεραρχική εξέλιξη του υπάλληλου με βάση την απόδοσή του, σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της υπηρεσίας του.

    69. Θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και αξιολόγηση βάσει μορίων και αδιάβλητων δοκιμασιών για την επιλογή των προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

    70. Η επιλογή στελεχών για τις ανώτατες θέσεις ευθύνης γίνεται με ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και στελέχη από άλλες υπηρεσίες ή και τον ιδιωτικό τομέα.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    71. Μέσα από διάλογο θα γίνει η ανασυγκρότηση και αναμόρφωση της διοικητικής διαίρεσης της χώρας με τη δημιουργία μικρότερων σε αριθμό Περιφερειών. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως το καλοκαίρι του 2004. Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στην ΕΕ το φθινόπωρο του 2004. Η υλοποίηση θα αρχίσει από αρχές 2006

    72. Ειδικά σχήματα διακυβέρνησης και ιδιαίτερες λειτουργίες θα προβλέπονται για τις δύο μεγάλες μητροπολιτικές περιφέρειες της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και για τη νησιωτική χώρα.

    73. Η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση αναβαθμίζεται για την ανασυγκρότηση των περιφερειών. Ιδιες προθεσμιες υλοποίησης όπως και για τις Περιφέρειες

    74. Η αναβαθμισμένη Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει σημαντικές ευθύνες και αρμοδιότητες και θα έχει δικά της τοπικά έσοδα. Γίνεται αναλογικότερο το εκλογικό σύστημα.

    75. Εισάγονται νέοι θεσμοί συμμετοχικής δημοκρατίας όπως η Συνέλευση Κοινωνικής Διαβούλευσης, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα συμβούλια αλλοδαπών.

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    76. Διευρύνεται η εξώδικη επίλυση των διαφορών.

    77. Δημιουργείται Δικαστική Αστυνομία.

    78. Καταργείται κάθε «οιονεί τοκογλυφική» ρύθμιση υπέρ του δημοσίου.

    Ολα τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν κάθε μέρα

    79. Διαμόρφωση νέων κανόνων λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα (προδιαγραφές λειτουργίας, ενιαία τιμολόγηση, αδειοδότηση με βάση τα κριτήρια του Χάρτη Υγείας) και διασύνδεσή του με τον δημόσιο τομέα.

    80. Οικογενειακός γιατρός (εφαρμογή του θεσμού στις δομές του ΕΣΥ και της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στους συμβεβλημένους με τα ταμεία γιατρούς). Δυνατότητα των δήμων με νέα θεσμική ρύθμιση να δημιουργούν Αστικά Κέντρα Υγείας και άλλες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

    81. Διαμόρφωση ελάχιστης ενιαίας δέσμης δωρεάν ιατρικοασφαλιστικών παροχών σε όλα τα ταμεία.

    82. Καθημερινή εφημερία όλων των νοσοκομείων που διαθέτουν Τμήματα επειγόντων περιστατικών.

    83. Ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και λειτουργική διασύνδεση με τα Πε.Σ.Υ.Π. όλων των μη - ιδιωτικών κερδοσκοπικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων (κοινωφελή, πανεπιστημιακά, στρατιωτικά).

    84. Δημιουργία εκτεταμένου δικτύου συμπληρωματικής κοινωνικής ασφάλισης για κάλυψη πρόσθετων παροχών. Διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς

    85. Δημιουργείται Εθνικό Συμβούλιο Θεσμών και Διαφάνειας που σχεδιάζει και ελέγχει την υλοποίηση των εθνικών σχεδίων δράσης κατά της διαφθοράς. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν και εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς καθώς και οι ΜΚΟ.

    86. Προτείνεται η σύσταση Σώματος Ειδικών Οικονομικών Επιθεωρητών, κατά το γαλλικό πρότυπο, με αρμοδιότητα την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    87. Καθολική υποχρέωση δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο όλων των πράξεων, όλων των φορέων του δημοσίου που αφορούν σε προμήθειες ή παροχές υπηρεσιών προς το δημόσιο, καθώς και συμβάσεις παραχώρησης. Η παράληψη δημοσιοποίησης συνεπάγεται τον ακυρωτικό έλεγχο των σχετικών πράξεων.

    88. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και έγκριση από τη Βουλή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των μεγάλων προμηθειών και εργολαβιών των Ε.Δ.

    89. Πριν τη νομοθετική επεξεργασία κυβερνητικών πρωτοβουλιών, θα τίθενται στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου τα υπό συζήτηση σχέδια, ώστε ο κάθε πολίτης να εκφράζει απόψεις, κρίσεις και παρατηρήσεις.

    90. Για την εισαγωγή σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο απαιτείται η τεκμηρίωση των διαδικασιών διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

    91. Για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ποιότητας των τροπολογιών εισάγεται υποχρέωση του βουλευτή για ενημέρωση της Κ.Ο. για κάθε προτεινόμενη τροπολογία και προηγούμενη νομοτεχνική της επεξεργασία από την «επιστημονική μονάδα» της Κ.Ο., που τεκμηριώνει ιδίως ότι με αυτή δεν υποκαθίσταται η διοίκηση.

    92. Ταυτόχρονα εισάγεται υποχρέωση τεκμηρίωσης της δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας που είναι πλέον υποχρεωτική.

    Ελεύθερη επιλογή βιβλίων

    Με διάλογο η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ. Καθιερώνεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

    93. Σχεδιάζεται η λειτουργία του Ολοήμερου Γυμνασίου ως σχολείου ελεύθερης επιλογής, με στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με προαιρετικά προγράμματα ελεύθερης επιλογής.

    Σύλλογοι Γονέων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μπορούν να υποβάλουν και να υλοποιούν προγράμματα «ελεύθερης επιλογής», εφόσον τα έχουν επιλέξει οι μαθητές.

    Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται από την πολιτεία.

    94. Εγκαταλείπεται η πρακτική του αναλυτικού προγράμματος και καθιέρωση της διεθνούς πρακτικής της θέσπισης στόχων. Ο τρόπος υλοποίησης των στόχων θα είναι στην ευχέρεια της σχολικής μονάδας και του διδάσκοντος.

    95. Τα προγράμματα σπουδών δεν καταρτίζονται πλέον αποκλειστικά από την κεντρική διοίκηση, αλλά, όπως σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν μαθήματα επιλογής, που καθορίζονται με συμμετοχή κάθε σχολείου και με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

    Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να επιλέγει τα σχολικά βιβλία που θα χρησιμοποιήσει, ανάμεσα σε πολλά εγκεκριμένα του ελεύθερου εμπορίου.

    96. Σε επόμενη φάση εγκαταλείπεται η πρακτική του αναλυτικού προγράμματος και καθιερώνεται η διεθνής πρακτική της θέσπισης στόχων.

    97. Επανέρχεται ο θεσμός της αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Πραγματοποιείται ευρύς κοινωνικός διάλογος και συστηματική έρευνα με στόχο την αποτύπωση των προσδοκιών της κοινωνίας για το σχολείο.

    98. Εξετάζονται οι διαδικασίες πρόσβασης των νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    99. Ειδικό βάρος θα δοθεί στην εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωμένου Συστήματος Δια Βίου Εκπαίδευσης, εισάγοντας την επιδότηση εκπαιδευτικών δανείων για νέους, άνεργους, άεργους. Θα επιδοτούνται επιχειρήσεις ή θα δίνονται φορολογικά κίνητρα για εκπαίδευση ανέργων και προσωπικού.

    100. Υποχρεωτική η δωδεκάχρονη εκπαίδευση

    [12] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Αρχίζει από την εβδομάδα αυτή η δημοσίευση των στοιχείων για τα αποτελέσματα των εταιριών, κυρίως των εισηγμένων στο ΧΑΑ, κατά το παρελθόν έτος. H πρεμιέρα, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ή δεικτοβαρείς εταιρίες, θα γίνει την Πέμπτη με την Eθνική και την επόμενη Πέμπτη θα ακολουθήσει η Πειραιώς, με την Alpha να γνωστοποιεί τα αποτελέσματά της στις 25 τρέχοντος και τη Eurobank μία ημέρα μετά.

    Στην αγορά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», είναι εμπεδωμένη η άποψη ότι το 2003 ήταν μια πολύ αποδοτική χρήση και γιατί το 2002, η βάση συγκρίσεως, δεν ήταν τόσο καλό και γιατί η κερδοφορία π.χ. των τραπεζών αλλά και άλλων κλάδων επηρεάσθηκε θετικά από την Kεφαλαιαγορά. Aπό την άλλη όμως πλευρά και παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα από την αρχή του χρόνου έως σήμερα είναι μικρό τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί αύξησης των μεγεθών του 2002 δεν θα είναι δυνατοί και για το 2003.

    H αίσθηση αυτή καλύπτει πλειάδα κλάδων και επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα. Παρά τις προσπάθειες πολλών επιχειρήσεων να ελέγξουν το λειτουργικό κόστος, είτε με αναδιάρθρωση δανεισμού που σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλός, είτε με αναδιάρθρωση στρατηγικής, π.χ. απόσχιση ή ενοποίηση, κατά περίπτωση, δραστηριοτήτων και πάντως με εκσυγχρονισμό που όμως ήταν άτολμος, το πρόβλημα εν πολλοίς παραμένει.

    Kαι εάν δεν υπάρξει μια άλλη πολιτική και μια ουσιαστική συμβολή του κράτους προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τα προβλήματα θα πληθαίνουν και ο απολογισμός του 2003, συνολικά, κάθε άλλο παρά θετικός θα είναι. 

    [13] ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ενα μήνα μετά την έλευση του 2004 η Σοφοκλέους φιγουράρει στη τρίτη θέση της λίστας των ευρω-χρηματιστηρίων με τις υψηλότερης αποδόσεις με κέρδη 8% και αποτιμήσεις κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Αυτό δείχνει τελευταία έκθεση της Citigroup για την «παγκόσμια επενδυτική στρατηγική» του διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου.

    Οι αναλυτές της Citigroup, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Ημερησίας», υπολογίζουν το p/e (σχέση τιμής προς κέρδη ανά μετοχή) της ελληνικής αγοράς στο 16,4 βάσει των προβλεπόμενων κερδών του 2003, όταν το μέσο p/e των ευρω-αγορών υπολογίζεται στο 16,4.

    Για το 2004 το p/e της ελληνικής αγοράς εκτιμάται στο 13,6, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό υπολογίζεται στο 14,4, δίνοντας μια έκπτωση της τάξης του 6% στο ελληνικό χρηματιστήριο από πλευρά αποτίμησης.

    Η μέση μερισματική απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου εκτιμάται στο 2,& έναντι 3% του μέσου όρου στην Ευρώπη.

    Για το 2004 ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή της ελληνικής αγοράς εκτιμάται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2003, μεταξύ 20% - 21%.

    Ο μέσος ρυθμός αύξησης των ευρωπαϊκών αγορών είναι 27% για το 2003 και 14% για το 2004, που σημαίνει πρόβλεψη μείωσης του ρυθμού αύξησης σχεδόν στο μισό σε σχέση με πέρσι. Αύξηση θέσεων συστήνει η Citigroup για τις αναδυόμενες αγορές, τις αγορές της Ηπειρωτικής Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής, ενώ σύσταση περιορισμού θέσεων θέτει για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Για τη φετινή χρονιά το p/e του γερμανικού χρηματιστηρίου υπολογίζεται στο 15,7, της Γαλλίας στο 15,3 και της Βρετανίας χαμηλότερα στο 13,3.

    Το χαμηλότερο p/e προβλέπεται να έχει η Ιρλανδία, στο 12,5 με μερισματική απόδοση 3,5%.

    Τέλος, η Citigroup συνιστά επιθετικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, εκτεθειμένο κατά 70% σε μετοχές, κατά 27% σε κρατικά ομόλογα και κατά 3% σε μετρητά.

    [14] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Εξι τρόπους για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης παρέχει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε 5,38 εκατ. φορολογουμένους. Η συνεργασία των εφοριών με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τα λογιστικά γραφεία αναμένεται να διευρύνει τις δυνατότητες, που έχουν οι φορολογούμενοι, για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

    Στόχος είναι να περιοριστεί το πολύ σε 15 λεπτά ο χρόνος αναμονής στις ΔΟΥ και κυρίως η ταλαιπωρία των φορολογουμένων, ανεξάρτητα από το πώς θα υποβάλουν τη δήλωσή τους.Για τη διευκόλυνση των πολιτών, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εξέδωσε αναλυτικό οδηγό με τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι κατά την τρέχουσα φορολογική περίοδο.

    Τα κύρια σημεία

    Με την επισήμανση ότι «καλό είναι να μην περιμένετε την ύστατη στιγμή για την υποβολή της φετινής δήλωσης εισοδήματος», καταγράφονται 15 βασικά σημεία που δεν πρέπει να αγνοήσετε και αφορούν:

    1.Αν είσθε παλιός φορολογούμενος σιγουρευτείτε ότι έχετε μόνο έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Αν διαθέτετε δύο ή περισσότερους ΑΦΜ δηλώστε το, στο Τμήμα Μητρώου της εφορίας για να γίνει η απενεργοποίηση.

    2. Αν είσθε νέος φορολογούμενος και υποβάλετε για πρώτη φορά φορολογική δήλωση θα πρέπει να περάστε από την εφορία, με την αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο, για να πάρετε ΑΦΜ, τον οποίο θα αναγράψετε στη δήλωση.

    3. Μεταβολές ατομικών στοιχείων, όπως αλλαγή ταυτότητας, οικογενειακής κατάστασης, αλλαγή επωνυμίας κ.λπ. δηλώνονται στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία τους πάνω στο έντυπο Ε1.

    4. Φέτος δεν θα υποβληθούν δηλώσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ.

    5. Μισθοί και συντάξεις άνω των 6.000 ευρώ, καθώς και όσοι δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης, μπορούν να υποβάλουν την απλουστευμένη εισοδηματική κατάσταση Ε1Α.

    6. Αν έχετε εισοδήματα από διαφορετικές κατηγορίες (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες) υποβάλλετε τη δήλωση στη μεταγενέστερη ημερομηνία.

    7. Η δήλωση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet, εφόσον πάρετε κωδικούς πρόσβασης (απαιτούνται περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες). Η σχετική σελίδα e-oikonomia της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http:// www.taxisnet.gr θα ενεργοποιηθεί στις 8 Μαρτίου.

    8. Η δήλωση υποβάλλεται, ηλεκτρονικά μέσω του taxisnet, στην εφορία από το φορολογούμενο ή πληρεξούσιο, αποστέλλεται μέσω ΕΛΤΑ ή ακόμα και μέσω λογιστικών γραφείων.

    9. Μη ξεχάσετε να υποβάλλετε το Ε9 αν έχετε αλλαγή (πώληση ή απόκτηση νέου ακινήτου) στα περιουσιακά σας στοιχεία ή στην οικογενειακή σας κατάσταση (γάμος, γέννηση παιδιού) καθώς και το Ε2, στο οποίο δηλώνονται μισθώματα από ακίνητα ή κενά ή συνιδιοκτησίες.

    10. Τυχόν δαπάνες (οικογενειακές αποδείξεις, ενοίκια κ.λπ.) για να αναγνωριστούν πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά στοιχεία.

    11. Δήλωση υποβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με καθαρό γεωργικό εισόδημα (προσδιορίζεται αντικειμενικά, με αφαίρεση ενοικίου εκμίσθωσης γης, 25% δαπάνης αγοράς εξοπλισμού ή 50% για νέους) άνω των 3.000 ευρώ, όσοι πήραν επιδοτήσεις (φυτικά άνω των 1.500 ευρώ και ζωικά πάνω των 2.250 ευρώ) ή καλλιεργητικά δάνεια (ή το χρεωστικό υπόλοιπο αυτών) άνω των 5.900 ευρώ, εισέπραξαν ΦΠΑ 881 ευρώ και άνω, κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι θερμοκηπίων 2 στρεμμάτων και άνω, καθώς και όσοι αποκτούν γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι το κύριο επάγγελμά τους.

    12. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν υποχρεωτικά δήλωση ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή ζημίες. Συνυποβάλλουν κι ένα ακόμη έντυπο, το Ε3, για τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα.

    13. Υποχρεωτικώς υποβάλλουν δήλωση και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και όσοι μετέχουν σε ομόρρυθμη, ετερόρρυθμη, ΕΠΕ, κοινωνία που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα ή αστική εταιρεία, κερδοσκοπική ή μη. Επιπλέον, συνυποβάλλουν τα ειδικά έντυπα Ε16 αν κατέχουν μηχανήματα έργων.

    14. Κάθε φυσικό πρόσωπο, που αποκτά εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων ή κινητές αξίες, καθώς και όσοι είναι κύριοι ή κάτοχοι αυτοκινήτου ή άλλου οχήματος και δεν απαλλάσσονται από τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ή τους βαρύνει το τεκμήριο αγοράς υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις από τις 15 και μέχρι τις 30 Μαρτίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. 15 Η δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας υποβάλλεται από όσους η αξία της περιουσίας τους ξεπερνάει τα αφορολόγητα όρια (243.600 ευρώ ο άγαμος και 487.200 ευρώ ο έγγαμος), από 15 έως 30 Μαρτίου για τα νομικά πρόσωπα και από 2 έως 16 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.

    [15] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 8 Φεβρουαρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση της Κροατίας, στον τομέα της άμυνας, προκειμένου να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη τριών μόλις ωρών στη βαλκανική αυτή χώρα.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο κ. Ράμσφελντ ευχαρίστησε, επίσης, τον πρόεδρο της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη στήριξη που προσφέρουν στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, του οποίου ηγείται η Ουάσιγκτον.

    Σημειώνεται ότι η Κροατία διαθέτει μια μικρή αστυνομική μονάδα στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σάναντερ, τόνισε ότι η χώρα του βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του στηρίζει την πολιτική Μπους των προληπτικών χτυπημάτων που έχουν ως στόχο να παρεμποδίσουν τη δράση των τρομοκρατών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράμσφελντ υπογράμμισε ότι η αμερικανική διοίκηση επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κροατία και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    [16] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (16:12 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ οι συλληφθέντες στη χθεσινή, επεισοδιακή, διαδήλωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, στα Τίρανα, σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 64 άτομα κατά τη χθεσινή διαδήλωση, στην οποία πρωτοστάτησαν οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, με την κατηγορία κυρίως της άσκησης βίας κατά των οργάνων της τάξης.

    Το γραφείο της Εισαγγελίας των Τιράνων συνεχίζει την έρευνα προκειμένου να ρίξει «φως» στα χθεσινά γεγονότα.

    [17] ΣΧΟΛΙΟ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λάρνακα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντοτε υποστήριζε την έναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, πριν από την 1η Μαϊου, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από τη Λάρνακα για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδόπουλος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και όπως χαρακτηριστικά είπε, θα πάει στη συνάντηση με καλή διάθεση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Το Μαρούσι εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά το τέλος της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ενώ 3ος είναι ο Αρης. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (19η αγωνιστική)

    1.Μαρούσι 35

    2.Παναθηναϊκός 32

    3.Αρης 32

    4.Ηρακλής 30

    5.ΠΑΟΚ 29

    6.Περιστέρι 29

    7.ΑΕΚ 29

    8.Μακεδονικός 28

    9.Ολυμπιακός 28

    10.Πανιώνιος 27

    11.Απόλλων Πατρών 25

    12.Ηράκλειο 25

    13.Ηλυσιακός 24

    14.Ιωνικός Ν.Φ. 23

    *Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν έναν αγώνα λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η)

    Περιστέρι Μαρούσι

    Πανιώνιος Ιωνικός Ν.Φ.

    Ηράκλειο Ηρακλής

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός

    Απόλλων Πατρών Ηλυσιακός

    ΠΑΟΚ Μακεδονικός

    Αρης - Παναθηναϊκός

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 86-84

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας κέρδισε στο κλειστό γυμναστήριο της Καισαριανής το Περιστέρι με σκορ 86-84, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο Ιωνικός Ν.Φ. ήθελε πάση θυσία το ροζ φύλλο του αγώνα, καθώς κάνει την ύστατη προσπάθεια για παραμονή στην κατηγορία. Ετσι, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παρκέ και στο ημίχρονο προηγούνταν επί του αντιπάλου τους με 46-38.

    Στην επανάληψη όμως το Περιστέρι ανέβασε την απόδοση του και κατάφερε να πλησιάσει στο σκορ. Η μάχη μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ιδιαίτερα σκληρή και πιο τυχερός φάνηκε στο τέλος ο Ιωνικός Ν.Φ. ο οποίος πήρε τη νίκη χάρη στο τρίποντο που πέτυχε ο Δορκοφίκης στα δύο τελευταία δευτερόλεπτα.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΔΥΣΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΗΛΥΣΙΑΚΟ 86-83

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Δια πυρός και σιδήρου η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει από τα Ιλίσια. Η Ενωση κέρδισε δύσκολα εκτός έδρας τον Ηλυσιακό με σκορ 86-83, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και κατέκτησε ένα πολύτιμο ροζ φύλλο.

    Η ομάδα των Ιλισίων με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ και τους Κακιούζη και Περπέρογλου σε καλή μέρα κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της στα πρώτα λεπτά. Στο ημίχρονο ο Ηλυσιακός προηγούνταν με δέκα πόντους επί της Ενωσης (42-32).

    Στην επανάληψη όμως οι παίκτες της ΑΕΚ άλλαξαν πρόσωπο και άρχισαν να «ροκανίζουν» τη διαφορά. Με ένα σερί κατάφεραν να ισοφαρίσουν τον Ηλυσιακό σε 61-61, ενώ στο τέλος φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να πανηγυρίσουν τη νίκη.

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 87-52

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Περίπατο έκανε σήμερα ο Ολυμπιακός κόντρα στο Ηράκλειο. Οι ερυθρόλευκοι δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση του αντιπάλου τους και επικράτησαν με σκορ 87-52 για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης η ομάδα του Πειραιά πήρε άνετα προβάδισμα στο σκορ επί του Ηρακλείου. Χαρακτηριστικό είναι πως στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 44-28.

    Στην επανάληψη διατηρήθηκε το ίδιο σκηνικό με τον Ολυμπιακό να δείχνει το καλό του πρόσωπο και το Ηράκλειο να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να ακολουθήσει το ξέφρενο ρυθμό. Η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων πήρε γρήγορα μεγαλύτερες διαστάσεις και οι ερυθρόλευκοι έφτασαν άνετα στην επικράτηση.

    Κορυφαίοι από τους νικητές ήταν οι Τόμιτς με 16 πόντους, Λιαδέλης με 15 και Διαμαντόπουλος με 14.

    [22] Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας και στήριξαν την ομάδα στον αγώνα του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Πανηλειακό εξέδωσε η διοίκηση του Δικεφάλου.

    «Ευχαριστούμε ολόψυχα τους φιλάθλους μας για την παρουσία τους στο γήπεδο και την υποστήριξή τους στην αγαπημένη μας ομάδα. Όλοι μαζί, διοίκηση, παίκτες και φίλαθλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ΠΑΟΚ δυνατό και μεγάλο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ.

    Σημειώνεται πως σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας βρέθηκαν περίπου 15.000 φίλαθλοι και πανηγύρισαν τη νίκη με 3-0 επί του Πανηλειακού.

    [23] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΧΑΝΣ ΜΠΛΙΞ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

    Λονδίνο, 8 Φεβρουαρίου 2004 (19:57 UTC+2)

    Με πωλητή, που διακατέχεται από υπερβάλλοντα ζήλο, προκειμένου να πουλήσει το προϊόν του παρομοίασε την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ Χανς Μπλιξ.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Χανς Μπλιξ κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του πως δραματοποίησε τα στοιχεία για το ιρακινό οπλοστάσιο, όπως θα έκανε ένας πωλητής που υπερβάλει για την αξία του εμπορεύματός του. Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναφερόταν στην παράγραφο εκείνη του φακέλου για το Ιράκ, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2002, όπου αναφερόταν ότι το Ιράκ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα όπλα του μαζικής καταστροφής σε 45 λεπτά.

    Ο κ. Μπλιξ διευκρίνισε, ωστόσο, πως δεν θεωρεί πως ο βρετανός πρωθυπουργός, αλλά και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, ενεργούσαν με «κακή πίστη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [24] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΙΡΑΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τεχεράνη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Την υποστήριξή τους στο «μποϊκοτάζ» των εκλογών της 20ης Φεβρουαρίου διαδήλωσαν, σήμερα, στο εσωτερικό του πανεπιστημίου της Τεχεράνης, εκατοντάδες ιρανοί φοιτητές.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στη διαδήλωση ακούστηκαν και συνθήματα υπέρ της παραίτησης του προέδρου Χαταμί, ο οποίος παρά την ακύρωση της υποψηφιότητας περισσότερων από 2.300 υποψηφίων- στη συντριπτική τους πλειοψηφία μεταρρυθμιστών- αποφάσισε να προχωρήσει με την εκλογική διαδικασία, κατά τις «επιταγές» του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

    [25] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΚΑΡΟΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε, σήμερα, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βρετανών στρατιωτών που υπηρετούν στην περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας που επισκέπτεται το Ιράκ μετά από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ο πρίγκιπας Κάρολος επισκέφθηκε τους βρετανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη Βασόρα, τους οποίους και προσπάθησε να εμψυχώσει, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου που επιτελούν, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αμερικανό πολιτικό διοικητή του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, αλλά και με τον ανώτερο βρετανό αξιωματούχο στην περιοχή, σερ Τζέρεμι Γκρινστοκ.

    Η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στο Ιράκ κρατήθηκε μυστική έως και την αναχώρησή του από τη χώρα προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [26] ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Ραμπάτ, 8 Φεβρουαρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασε το Μαρόκο στην παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του από ισπανικά μαχητικά, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν λόγο για νέα ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Το επεισόδιο αυτό είναι η πρώτη σοβαρή απειλή στις σχέσεις των δυο χωρών, μετά την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από μακρά αντιπαράθεση για ένα μικρό νησάκι, το οποίο διεκδικούσαν και οι δύο.

    Το Μαρόκο τώρα από την Ισπανία να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου του, στις 5 Φεβρουαρίου, από ισπανικά μαχητικά. Τη διερεύνηση του θέματος ανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, η οποία δεσμεύτηκε να απαντήσει μετά το πέρας των ερευνών.

    [27] ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Στο Ιράκ πέρασε, σήμερα, από το Κουβέιτ, όπου είχε σταθμεύσει, η εμπροσθοφυλακή της ιαπωνικής δύναμης που θα ενταχθεί στη διεθνή δύναμη που βρίσκεται ανεπτυγμένη στην περιοχή, με στόχο να συμβάλει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» για το μέλλον του πρωθυπουργού Κοϊζούμι αποστολή, καθώς τυχόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων.

    Σήμερα, πέρασε στο Ιράκ κομβόι από 25 τζιπ, φορτηγά και άλλα οχήματα, στα οποία επέβαιναν συνολικά περίπου 80 άνδρες της ιαπωνικής δύναμης.

    [28] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα στην Κρύα Βρύση για τις φετινές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 16ου Καρναβαλιού της πόλης. Η επίσημη έναρξη των φετινών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης, στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης, με την παράδοση του κλειδιού της πόλης στον Βασιλιά Καρνάβαλο, λαϊκό γλέντι, κρασί και φαγητό, ενώ τον ουρανό της πόλης αναμένεται να φωτίσουν δεκάδες πυροτεχνήματα.

    Οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα- πάνω από 35 άρματα- ενώ στο πρόγραμμα του καρναβαλιού, εκτός από τη συμμετοχή βραζιλιάνων χορευτριών και μελών της ομάδας Cheerleader Greek Drops, ξεχωρίζει η αναβίωση του εθίμου «Μπούλες» από τον Χορευτικό Ομιλο Θεσσαλονίκης.

    [29] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2004 (09:17 UTC+2)

    Την Πέμπτη θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου και ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, η δωδέκατη μεγάλου μήκους ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει", το πρώτο μέρος της τριλογίας που σχεδιάζει ο σκηνοθέτης.

    Την ημέρα της πρεμιέρας θα υπάρξει απευθείας σύνδεση, μέσω δορυφόρου, με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, στο Βερολίνο, ώστε το ελληνικό κοινό να παρακολουθήσει τον χαιρετισμό του σκηνοθέτη.

    Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται την ίδια μέρα εκδήλωση στον κινηματογράφο "Ολύμπιον Renault". Πριν την προβολή της ταινίας θα παρουσιαστεί ντοκιμαντέρ με σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας, συνεντεύξεις του σκηνοθέτη και των συντελεστών της ταινίας (19.30 - 20.15), ενώ θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Βερολίνο και η παρουσίαση της ταινίας από τον ίδιο τον σκηνοθέτη (20.15 - 20.30).

    Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η προβολή της ταινίας, την οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μέλη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την επίδειξη της CinekartaF.

    Η ΤΑΙΝΙΑ

    Κεντρικό πρόσωπο είναι μία γυναίκα, η Ελένη, και αφετηρία της αφήγησης είναι το 1919 με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στην Οδησσό. Η ευημερούσα ελληνική κοινότητα της πόλης θα οδηγηθεί σε εξορία και θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Μέσα στην αναταραχή συναντώνται δύο πρόσωπα, ο Αλέξης και η Ελένη, που ερωτεύονται αλλά χωρίζουν λόγω των συνθηκών. Ο Αλέξης φεύγει μετανάστης στην Αμερική και χάνεται στις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελένη βιώνει τον εμφύλιο στην Ελλάδα και την εξορία. Η ιστορία είναι αυτή που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη.

    Η τριλογία ακολουθεί την ταραχώδη ιστορία του 20ου αιώνα και τελειώνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, μέσα από την εξέλιξη της ζωής των κεντρικών της προσώπων.

    Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1971 με την ταινία "Αναπαράσταση", ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1975) θριάμβευσε στις Κάννες με την ταινία "Θίασος".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 February 2004 - 19:13:56 UTC