Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ 1.100 ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
  • [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 25 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ MORGAN STANLEY
  • [07] ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ
  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο Γ. ΚΙΡΚΟΣ
  • [10] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [11] ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ALTEC ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ
  • [12] ΕΒΔΟΜΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΡΜΟΥ
  • [13] ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [15] ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [16] ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΜΑΟΥΡΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 100.000 ΠΑΚΕΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [19] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ
  • [20] 4 ΤΟΝΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2003 ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [22] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ 89-77
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [24] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ 5-0 ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
  • [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
  • [26] ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ
  • [27] ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [28] ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [29] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΑΞΟΝΑ» ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΘΝΑΡ
  • [30] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2% ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2004 ΒΛΕΠΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
  • [31] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
  • [33] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΪΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

  • [01] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ξάνθη, 18 Ιανουαρίου 2004 (14:33 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου προέβλεψε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση που οργάνωσαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές των τριών Νομών της Θράκης σε κέντρο, στην πόλη της Ξάνθης.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε όσους τον αποκαλούν από τώρα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι πρόεδρος του κόμματος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχει μια πολύ σημαντική διαδικασία, αυτή της εκλογής του προέδρου, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ξεκινήματος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, που αγκαλιάζει και ευρύτερα στρώματα. "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει" είπε και έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Κώστα Σημίτη να δρομολογήσει τη διαδοχή του, λέγοντας ότι «είμαστε ένα κόμμα προσφοράς, είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον ελληνικό λαό και όχι για τις καρέκλες».

    Εκανε αυτοκριτική για την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και είπε πως δεν έχουν και άδικο όσοι λένε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μια κλειστή κάστα και οι πολίτες δεν ένιωσαν τη συμπόνια του. Αυτό, εξήγησε, συμβαίνει όχι γιατί δεν δούλεψε το ΠΑΣΟΚ, καθώς το έργο του φαίνεται παντού. Ωστόσο, πρέπει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με επίκεντρο τον άνθρωπο. «Δεν είμαστε για πλαστικές σημαίες, είμαστε για νέες ιδέες, νέα εποχή. Να καταπιαστούμε με τα δύσκολα, με τα προβλήματα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε βεβαιότητα για νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα και είπε χαρακτηριστικά: "Είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα. Οχι μόνο ποδοσφαιρική, αλλά εθνική ομάδα όλων των αθλημάτων".

    [02] ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (15:57 UTC+2)

    Βέβαιος για νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 7ης Μαρτίου εμφανίστηκε από την Τρίπολη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για παραμέληση της περιφέρειας και ανικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

    Μιλώντας το μεσημέρι στην Τρίπολη, κι αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί τα Λαγκάδια και το Λεβίδι, όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για μια «Νέα Διακυβέρνηση», με έμφαση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, και για επανίδρυση του κράτους.

    Ασκώντας δριμεία κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στα προβλήματα της περιφέρειας, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα του στη στήριξη της περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν ανακαλύψαμε την ελληνική περιφέρεια μόλις τώραΒάζουμε την ελληνική περιφέρεια στην καρδιά της Νέας Διακυβέρνησης. Οραματιζόμαστε μία Νέα Καθημερινότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τη δημιουργήσουμε μαζί».

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τις εκλογές της 7ης Μαρτίου «ορόσημο και αφετηρία» και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει μαζί με τους συνεργάτες του «την ευθύνη για μια νέα διακυβέρνηση με αρχές, αξίες και στόχους». Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι στο κέντρο της πολιτικής της κυβέρνησης που θα σχηματίσει- εφόσον αναδειχθεί νικητής στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση- θα είναι ο άνθρωπος. «Στο κέντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος, η ελληνική οικογένεια, η μαχόμενη, ενεργή ελληνική κοινωνία».

    Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «όψιμες αυτοκριτικές» και «μεγάλα λόγια», που έχουν στόχο να «αποκοιμίσουν (τον λαό) με παραμύθια για θελήματα της ιστορίας».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Καραμανλή στην Τρίπολη:

    "Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ για την ειλικρίνεια με την οποία αγκαλιάζετε τις πρωτοβουλίες μας. Θέλω να γνωρίζετε ότι οι συναντήσεις αυτές αποτελούν βασικό στοιχείο στη στρατηγική μας. Μιας στρατηγικής που έχουμε χαράξαμε και ακολουθούμε με συνέπεια. Θέλουμε να σας ακούμε, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι έτσι χτίζουμε καλύτερους διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας, αλλά γιατί θα σας μιλήσω με απόλυτη ευθύτητα και θα σας πω ότι σωτήρες και παντογνώστες δεν υπάρχουν. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι τα ξέρω όλα. Πιστεύω ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ κάνουμε μια πολύ σκληρή δουλειά για να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να παρουσιάζουμε προτάσεις για την επίλυσή τους, αλλά θέλουμε συνέχεια τη δική σας πληροφόρηση, τις δικές σας ιδέες, τις δικές σας προτάσεις. Όπως και να το κάνουμε, όσο σεβασμό και να έχουμε στους εξειδικευμένους τεχνοκράτες, πολύ καλύτερα ξέρουν οι τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιες, αλλά και τον πυρήνα των προτάσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

    Είναι, λοιπόν, ανάγκη να σας ακούμε και να καταγράφουμε προβλήματα και προτάσεις. Θα έλεγα ακόμα, περισσότερο, ότι είναι ανάγκη να επενδύσουμε σε μια νέα σε μια σχέση εμπιστοσύνης. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ακούμε και να μιλάμε μαζί, όχι ευκαιριακά, αλλά ουσιαστικά και σταθερά. Θεωρώ ότι αυτή η νέα σχέση εμπιστοσύνης, είναι η έννοια - κλειδί για τη νέα διακυβέρνηση της χώρας. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει να κοιταζόμαστε στα μάτια με ειλικρίνεια. Να συζητούμε και να βρίσκουμε λύσεις μαζί. Μπορεί να μη συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά, μπορούμε, είμαι βέβαιος γι' αυτό, να συμφωνήσουμε στις βασικές προτεραιότητες, να ιεραρχήσουμε τις βασικές μας προτεραιότητες και να τις κάνουμε, όλες και όλοι μαζί, πραγματικότητα. Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς εύκολες, ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, με σταθερή δουλειά και με τη γλώσσα της αλήθειας στη μεταξύ μας συνεννόηση.

    Φίλες και φίλοι,

    Όλα αυτά γιατί πρέπει να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή. Και η ισχυρή Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει με ανίσχυρους Έλληνες. Θέλουμε, λοιπόν, ισχυρούς πολίτες. Επιδιώκουμε μία νέα, ευρύτατη κοινωνική συμμαχία. Μία νέα, κοινωνική συναίνεση. Μια πλατειά κοινωνική συμμαχία, στη νέα εποχή. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Να διαχέονται οι καρποί της ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας, να αφορούν κάθε πολίτη. Αλλιώς δεν έχει νόημα η ανάπτυξη. Η Τρίπολη, η Αρκαδία, όλη η Πελοπόννησος, αποτελούν προτεραιότητα της Νέας Διακυβέρνησης. Η αναβάθμιση της υπαίθρου στη νότια Ελλάδα είναι για εμάς μονόδρομος εντατικής δουλειάς, εντατικής δράσης.

    Ξέρετε ότι ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Ξέρετε ότι είναι δέσμευσή μας το διάλογο αυτό να τον ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο μόλις αναλάβουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση. Θα σας έλεγα ότι αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ και έχουμε κάνει κι άλλες φορές στο παρελθόν, είναι δοκιμαστική άσκηση για ένα νέο μοντέλο Διακυβέρνησης της χώρας. Με συνεννόηση με τους πολίτες. Δεν θυμηθήκαμε τις τοπικές κοινωνίες μπροστά στην κάλπη. Εμείς δεν ανακαλύψαμε την ελληνική περιφέρεια μόλις τώρα. Κάποιοι ευαγγελίζονται ένα ''μέλλον'' με ''παρελθόν''. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει «παρελθοντικό μέλλον. Υπάρχει παρελθόν και υπάρχει μέλλον. Προτείνουμε τη φυγή προς τα εμπρός. Την πορεία προς τα εμπρός. Δεσμευόμαστε για μια Νέα Διακυβέρνηση. Επενδύουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό. Σχεδιάζουμε την επανίδρυση του Κράτους. (Χαίρομαι που είστε ζωηροί, αλλά ακούστε κάποιες θέσεις που θεωρώ σημαντικές, όχι για λόγους αλαζονείας ή εγωκεντρισμού, αλλά γιατί από τη δική μας πλευρά είναι η πρόταση προς εσάς να θεμελιώσουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης για τα χρόνια που έρχονται στην πορεία για μια νέα και καλύτερη Ελλάδα. Γι' αυτό σας παρακαλώ να προσέξετε αυτές τις σκέψεις).

    Έχουμε έτοιμο ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό και υπεύθυνο κυβερνητικό πρόγραμμα, βασισμένο στις ανάγκες όλων των πολιτών και όχι υποταγμένο στις απαιτήσεις των λίγων και ισχυρών. Θέλουμε ισχυρούς πολίτες. Βάζουμε την ελληνική περιφέρεια στην καρδιά της Νέας Διακυβέρνησης. Οραματιζόμαστε μία Νέα Καθημερινότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τη δημιουργήσουμε μαζί. Για κάθε Έλληνα πολίτη. Για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Ελληνα. Για κάθε κάτοικο της ελληνικής περιφέρειας. Ψυχή της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Και δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό σ' αυτή την αρχή. Είναι τώρα η ώρα να πάμε μπροστά, με νέους ρυθμούς, νέα δυναμική.

    Η πορεία προς τα εμπρός είναι σήμερα διάχυτο καθολικό αίτημα της κοινωνίας. Είναι αίτημα δημιουργίας και ευημερίας. Αίτημα προόδου και ποιότητας. Ποιότητας για τη ζωή όλων μας. Είναι το αίτημα των καιρών να σταθούμε στο ύψος των αυριανών προκλήσεων και να κοιτάξουμε προς τα εμπρός. Να κοιτάξουμε το μέλλον μας, με το μέτωπο ψηλά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η περιφέρεια δεν μπορεί να περιμένει. Οι νέοι μας δεν μπορούν να περιμένουν. Η κοινωνία κουράστηκε από το χθες. Κουράστηκε από την ανακύκλωση των ίδιων υλικών. Κουράστηκε από την εμμονή στις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές.

    Κι εδώ, στην Τρίπολη, στην Αρκαδία, το ξέρετε πολύ καλά. Ξέρετε τι είναι για ένα νέο παιδί να ξυπνά άνεργος σε έναν τόπο ευλογημένο από τη φύση, αλλά ξεχασμένο εδώ και καιρό από την άρχουσα ομάδα της εξουσίας. Γνωρίζετε καλά πως δεν αξίζει σε κανένα νέο μας η μοίρα του «περίμενε, κάτι που δεν έρχεται την επόμενη ημέρα. Δεν έρχεται ούτε την μεθεπόμενη. Δεν έρχεται ποτέ. Δεν είναι αυτή η μοίρα που ταιριάζει στους Έλληνες. Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε μ' αυτήν την νοοτροπία. Δεν είναι το πεπρωμένο καμίας Ελληνίδας να μην μπορεί να μεγαλώσει τα παιδιά της με αξιοπρέπεια, να μην μπορεί να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της με ελευθερία χρόνου και επιλογών. Αναφέρομαι στην εργαζόμενη μάνα. Δεν μπορεί να είναι αυτό το πεπρωμένο της Ελλάδας. Γι' αυτό σας προτείνουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας. Είναι η ώρα να ανοίξουμε τα φτερά μας και να απελευθερώσουμε το δυναμισμό μας, τον δημιουργικό μας δυναμισμό. Είναι ώρα ν' αλλάξουμε σελίδα. Να αλλάξουμε πολιτική. Ν' αλλάξουμε Κυβέρνηση. Ν' αλλάξουμε τη Χώρα. Ν' αλλάξουμε τη ζωή των πολλών στο καλύτερο.

    Είμαστε η παράταξη των μεγάλων επιλογών. Είμαστε έτοιμοι για μία Νέα Οικονομική Πολιτική. Με πρωταρχικό στόχο την τόνωση της απασχόλησης. Με στόχο τη μείωση των κοινωνικών και των περιφερειακών ανισοτήτων. Με βασικό άξονα μία Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις, με άμεση προτεραιότητα στις ξεχασμένες περιοχές της Χώρας, όπως εδώ, στην Αρκαδία. Παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες, θα σέβονται τις ιδιαιτερότητες, αλλά και θα εκμεταλλεύονται πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Ελλάδα η Πελοπόννησος. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οικονομικού πόλου, ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού σε κάθε ελληνική περιφέρεια. Ενός Οργανισμού και αυτό είναι που έχει σημασία, ο οποίος θα συντίθεται από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών Επιμελητηρίων, των κοινωνικών και των παραγωγικών φορέων του τόπου. Δηλαδή, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό εμείς τον εμπιστευόμαστε στην τοπική κοινωνία.

    Η επεξεργασμένη πολιτική μας προβλέπει την ολοκληρωμένη κατάρτιση και την πιστή εφαρμογή του Εθνικού Χάρτη Χρήσεων Γης. Ενός Χάρτη που, μαζί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, θα ενισχύσει καίρια τις επενδύσεις που χρειάζεται η ελληνική περιφέρεια. Μια περιφέρεια, που ξέρετε ίσως καλύτερα από μένα πόσο πλούσια είναι σε ομορφιές, πόσο πλούσια είναι σε ευκαιρίες, αλλά φτωχή σε πολιτικές.

    Η επεξεργασμένη πολιτική μας προβλέπει την επανίδρυση του Κράτους, μια βαθειά μεταρρύθμιση δηλαδή στο κράτος. Την εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα, ενός προγράμματος αποκέντρωσης. Τη γενναία μεταφορά υπηρεσιών, πόρων και αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Βασικές μας αρχές στην κατεύθυνση αυτή είναι:

    1ον: Κανένας νόμος να μην ψηφίζεται χωρίς να ακουστεί προηγουμένως η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και, δεύτερον,

    2ον: Καμία αρμοδιότητα να μην μεταβιβάζεται από την Κεντρική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και την απαραίτητη στελέχωση.

    Επανίδρυση του Κράτους, σημαίνει, πριν απ' όλα, ένα ακομμάτιστο Κράτος, ένα κράτος κοντά στον πολίτη. Σημαίνει μία νέα σχέση ποιότητας, ανάμεσα στον πολίτη και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σημαίνει υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, αξιοσύνη. Σημαίνει σεβασμό στον άνθρωπο. Σεβασμό στη νέα και στο νέο που βλέπουν τα όνειρά τους να θυσιάζονται. Σεβασμό στον συνταξιούχο. Σεβασμό στον αγρότη που αντιμετωπίστηκε από την Κυβέρνηση σαν ένα περιττό φορτίο στο δρόμο του δήθεν εκσυγχρονισμού. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    - Δημιουργούμε για τον Έλληνα αγρότη Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξή του. Ο Έλληνας παραγωγός χρειάζεται καθοδήγηση. Πώς να καλλιεργήσει, τι να καλλιεργήσει νέες μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής. Δεν μπορούμε τον αφήνουμε στο έλεος του Θεού και μετά, εμμέσως πλην σαφώς, να υπονοούμε ότι τον θεωρούμε και εμπόδιο στον δήθεν ''εκσυγχρονισμό''.

    - Προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της Αγροτικής Τράπεζας, με τη διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα της.

    - Ρυθμίζουμε τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά χρέη.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε προγράμματα νέων αγροτών.

    - Στηρίζουμε την οικολογική παραγωγή, την τυποποίηση και τη μεταποίηση, την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

    Το κλειδί για να κερδίσουμε το στοίχημα της αγροτικής οικονομίας, για να κάνουμε την αγροτική μας οικονομία ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον, για να στηρίξουμε την ύπαιθρο, για να κερδίσουμε και πάλι τις σήμερα χαμένες αγορές - τις ξένες αγορές - είναι να επενδύσουμε με σοβαρότητα και σύστημα στην ποιότητα. Και μπορούμε να το κάνουμε. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Τα ποιοτικά προϊόντα υπάρχουν. Οργάνωση χρειάζεται, πληροφόρηση και καθοδήγηση.

    - Στηρίζουμε τον αγροτουρισμό.

    - Στηρίζουμε μία άλλη πολιτική για τους αγρότες. Μία άλλη πολιτική για την Ελλάδα. Η Χώρα μας δεν μπορεί να περιμένει. Οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν. Η Αρκαδία δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει.

    Την ανικανότητα των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστούν τα προβλήματα και να αξιοποιήσουν τις προοπτικές του αγροτικού κόσμου, μια και βρισκόμαστε σ' αυτό το θέμα, την βιώνετε καθημερινά. Την καταγράφει, όμως, με σαφήνεια και η ίδια η Ε.Ε. Θα σας αποκαλύψω σήμερα ένα συγκλονιστικό στοιχείο, που προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Γεωργίας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του κ. Φίσλερ, σε Ερώτηση Ευρωβουλευτή Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, κατά την 5ετία 1998 2003, αναγκάστηκε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες 520 εκατ. ευρώ, με άλλα λόγια, 185 δισ. δρχ. από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Γιατί; Εξ αιτίας παρατυπιών στις πληρωμές. 185 δισ. δρχ. που μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της αγροτικής μας παραγωγής, επιστράφηκαν ως διορθώσεις, λόγω αδυναμιών του συστήματος πληρωμής και γενικότερων προβλημάτων του μηχανισμού, της καταβολής των ενισχύσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Ελλάδα καταλαμβάνει, δυστυχώς, τη θλιβερή πρωτιά ως προς το ποσοστό των χρημάτων που επιστρέφονται στις Βρυξέλλες. Τα χρήματα που επιστρέφει η Ελλάδα είναι το Ό των συνολικών πόρων που επιστράφηκαν απ' όλες τις χώρες της Ε.Ε. Είναι συγκλονιστικό και απαράδεκτο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτήν την πραγματικότητα καμιά συγγνώμη δεν την διορθώνει.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Η όμορφη Αρκαδία βρίσκεται πολύ πιο πίσω από εκεί που μπορούσε να είναι. Βεβαίως έχουν γίνει βήματα. Εμείς ούτε αρνούμαστε, ούτε ισοπεδώνουμε τίποτε. Στηρίξαμε τη δημιουργία του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Είναι όμως πολλά εκείνα που χρειάζονται να γίνουν για να μπει πραγματικά ο Νομός στον εκπαιδευτικό χάρτη της Χώρας.

    Ξέρουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι ελλείψεις είναι ανυπόφορες. Είναι πρόκληση στον πολίτη. Τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ είναι πολλά:

    - Στα αναπτυξιακά έργα.

    - Στην τουριστική ανάπτυξη.

    - Στον αγροτικό κόσμο.

    - Στην απασχόληση.

    Οι Αρκάδες δικαιούνται μία άλλη πολιτική. Οι αγρότες της Αρκαδίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αφού οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Γεωργίας για φυσικές καταστροφές αποδίδονται με καθυστέρηση πολλών ετών και αρκετές φορές δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει πάρει ακόμα τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσει την ονομασία προέλευσης της αρκαδικής πατάτας, με αποτέλεσμα, συχνά-πυκνά, ανάλογα προϊόντα να εισάγονται από το εξωτερικό, να βαπτίζονται «αρκαδικά και να πωλούνται στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας υποβαθμίζοντας τον μόχθο των παραγωγών μας.

    - Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα εδώ είναι πράγματι οι περικοπές στις επιδοτήσεις του λαδιού. Και μάλιστα με ένα τρόπο προκλητικό και αυθαίρετο.

    - Η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, αφού οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αβοήθητοι από την Πολιτεία στο έλεος της τύχης τους.

    - Η ανεργία στην Αρκαδία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο κυρίως στους νέους κάτω των 25 ετών.

    - Τα χωριά ερημώνουν, αφού η Κυβέρνηση που φεύγει δεν έχει κάνει τα έργα υποδομής που θα επέτρεπαν στο νέο και στη νέα να παραμείνουν στον τόπο τους και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς.

    - Η εσωτερική μετανάστευση των νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα είναι μια από τις πιο σημαντικές αιμορραγίες για την Αρκαδία.

    - Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας είναι πολύ σημαντικά. Αρκετές περιοχές έξω από την Τρίπολη δεν έχουν ακόμα ούτε αγροτικά ιατρεία. Το ίδιο το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Τα Κέντρα Υγείας είναι ανεπαρκώς στελεχωμένα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε αξονικός τομογράφος, ούτε μία παιδιατρική κλινική.

    - Οι ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις δείχνουν κενά της πολιτικής, κενά που μεγιστοποιούν την απόγνωση των πολιτών.

    - Ο Νομός οπισθοδρομεί σε εισόδημα και σε πληθυσμό, για πολλά χρόνια στη σειρά.

    - Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μαρασμό.

    - Οι υποδομές εμφανίζουν αλλού τεράστιες ελλείψεις και αλλού τεράστια προβλήματα. Μόλις πέρσι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Πελοπόννησος απομονώθηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα επειδή κατέρρευσε ένα τμήμα του οδικού δικτύου στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης.

    - Η σύνδεση της Αρκαδίας με τη Μεσσηνία παραμένει ημιτελής.

    - Οι υποσχέσεις για τα οδικά έργα Τρίπολης Άστρους, Τρίπολης Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν ξεχαστεί.

    - Δεν λειτουργεί πολιτικό αεροδρόμιο. Η καθυστέρηση στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της βιομηχανικής περιοχής, η τουριστική ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής «σκοντάφτει στη γραφειοκρατία.

    - Οι πολυδιαφημιζόμενες παρεμβάσεις κι επεμβάσεις στη λίμνη Τάκα έχουν περιοριστεί και όσες από αυτές προχωρούν, προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

    - Οι παρεμβάσεις στο έλος της Κανδήλας βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά. Ένας από τους ομορφότερους τόπους της Ευρώπης, παραμένει αναξιοποίητος. Είναι τουριστικά αναξιοποίητος. Ενώ σε λίγους μήνες τα μάτια όλου του Πλανήτη θα στραφούν στην ευρύτερη αυτή περιοχή, η Αρκαδία είναι ουραγός στην τουριστική ανάπτυξη.

    - Τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία δεν έχουν αναδειχθεί.

    - Ο φυσικός πλούτος δεν έχει αξιοποιηθεί.

    - Η περιοχή αυτή έχει τις ομορφότερες παραλίες σε μία χώρα με τις ομορφότερες παραλίες στην Ευρώπη. Μπορούσε να έχει άλλη όψη. Και όμως!

    Στη Νέα Οικονομική Πολιτική που είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε, η τουριστική βιομηχανία αποκτά ξεχωριστή θέση.

    - Επανασυγκροτούμε το Υπουργείο Τουρισμού και αναβαθμίζουμε τον ΕΟΤ.

    - Αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, αναβαθμίζουμε τα Μουσεία, αξιοποιούμε σε μακρόπνοη βάση τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Για την τουριστική αξιοποίηση της Αρκαδίας θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας:

    - Την ανάδειξη των Θεάτρων Μεγαλόπολης, Μαντινείας και Ορχομενού,

    - Την αξιοποίηση των Σπηλαίων Κάψια,

    - Την αξιοποίηση των ορεινών όγκων Μαινάλου και Πάρνωνα, της λίμνης του Λάδωνα, του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου.

    Από τον τόπο αυτό, σε δύσκολα χρόνια, έφυγαν πολλοί Αρκάδες στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι γύρισαν, οι περισσότεροι όμως έμειναν στα ξένα, αφού η πατρίδα δεν έκανε εύκολη την επιστροφή τους. Στους απόδημους Αρκάδες, όπως και γενικότερα στους απόδημους Έλληνες χρωστάμε πολλά. Τους θέλουμε κοντά μας στη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή σελίδας, για την αλλαγή εποχής. Η συμμετοχή τους είναι και πολύτιμη και αναγκαία. Η συμμετοχή τους στο άνοιγμα της νέας σελίδας, μιας νέας σελίδας για τον τόπο μας, είναι δικαίωμα, αλλά και καθήκον τους, απέναντι στην Αρκαδία, στους συμπατριώτες τους, στην Ελλάδα που αγαπούν, απέναντι στον τόπο.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Ο Νομός σας υφίσταται τις συνέπειες μίας διαχειριστικής και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Μαραζώνει σε μια συγκυρία που θα έπρεπε να ανθίζει, να προοδεύει και να ευημερεί. Παραμένει καθηλωμένος γιατί πάντα άκουγε και ακόμη περιμένει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται. Στις 7 Μαρτίου οι πολίτες δίνουν καθαρή απάντηση στους εραστές της εξουσίας που παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά, συνηθισμένοι στα ρετιρέ της δημόσιας ζωής. Στις 7 Μαρτίου η ελληνική κοινωνία αποδεικνύει ότι δεν είναι κοινωνία παθητικών τηλεθεατών, αλλά μια κοινωνία ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών. Η κοινωνία αποδεικνύει ότι η Δημοκρατία μας δεν είναι Δημοκρατία του καναπέ αλλά των συνειδητών επιλογών, των σίγουρων αποφάσεων. Είναι κοινωνία που οραματίζεται, αποφασίζει, επιλέγει, αλλάζει και πραγματώνει τα όνειρά της.

    Από την επομένη των εκλογών βάζουμε σε εφαρμογή τρεις κεντρικές πολιτικές. Βάζουμε σε εφαρμογή και τρεις βασικές πολιτικές για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα.

    Στο πρώτο σκέλος είναι οι βασικοί πυλώνες της? στρατηγικής μας.

    1ον: Η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, η επένδυση στη Νέα Γενιά, στις νέες και τους νέους της Πατρίδας μας.

    2ον: Η εφαρμογή Νέας Οικονομικής. Με νέο, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Με νέο αναπτυξιακό νόμο. Με Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    3ον: Η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, αυτό που λέμε επανίδρυση του Κράτους, η βαθειά μεταρρύθμιση του Κράτους.

    Στο δεύτερο σκέλος είναι:

    1ον: Η πάταξη της γραφειοκρατίας, με τις Υπηρεσίες Μίας Στάσης. Αντί να χρειάζονται 14 ή 15 έγγραφα, για να συστήσει κανείς μια Ανώνυμη Εταιρεία, θα χρειάζονται μόνο 3. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα χρειάζονται τη σημερινή άδεια, αλλά θα ξεκινούν με ελάχιστες διαδικασίες και οι σχετικοί έλεγχοι θα γίνονται στους επόμενους 12 μήνες. Παράλληλα, θα χρηματοδοτήσουμε τη σύσταση ειδικής Υπηρεσίας σε κάθε Τοπικό Επιμελητήριο, η οποία να αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των συναλλαγών του μικρού επιχειρηματία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

    2ον: Τη δέσμευση ότι το κράτος θα καταβάλλει εμπρόθεσμα - εντός τριμήνου - τις οφειλές του. Και αυτό αφορά, πρώτα απ' όλα, τους αγρότες μας και τον ΕΛΓΑ. Εάν παρέλθει τρίμηνο, οι οφειλές θα καταβάλλονται έντοκα. Το κράτος θα μάθει να σέβεται τον πολίτη.

    3ον: Αντιμετωπίζουμε οριστικά το πρόβλημα της νομιμοποιημένης ληστείας αναφέρομαι στα πανωτόκια ένα πρόβλημα που ακόμα και σήμερα διαιωνίζεται, παρά τις 45 παρεμβάσεις που κάναμε στη Βουλή. Δίνουμε καθαρή λύση. Καθορίζουμε ανώτατο όριο (πλαφόν) μέχρι του οποίου μπορεί να εξελιχθεί το δάνειο μας, με όλες τις επιβαρύνσεις. Το ανώτατο αυτό όριο δεν μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Οι επόμενες εκλογές είναι ταυτόχρονα ορόσημο και αφετηρία. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την τιμή και την ευθύνη για μια νέα διακυβέρνηση με αρχές, αξίες και στόχους. Είμαστε σίγουροι για την επιλογή της κοινωνίας και είμαστε έτοιμοι. Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για την Ελλάδα. Στη νέα εποχή που θα ανατείλει στις 7 Μαρτίου, αρχή και τέλος θα είναι ο ισχυρός πολίτης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Στο κέντρο της πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος, η ελληνική οικογένεια, η μαχόμενη, ενεργή ελληνική κοινωνία. Θα είναι ο πολίτης που δεν αρκείται στις όψιμες αυτοκριτικές και τα μεγάλα λόγια, που θέλουν να τον αποκοιμίσουν με παραμύθια για «θελήματα της ιστορίας. Το πραγματικό θέλημα της ιστορίας είναι οι αλλαγές για την ζωή όλων, η ανάταση, η πορεία προς τα εμπρός, η πορεία προς το μέλλον.

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Είμαι βέβαιος, είναι βαθύτατη η πεποίθησή μου, ότι όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε την περήφανη και δυνατή Ελλάδα που αξίζει σε όλους μας, που αξίζει προπάντων στα παιδιά μας.

    Να' στε καλά και καλή δύναμη".

    [03] ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ 1.100 ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (13:32 UTC+2)

    Κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα στο Περιστέρι. «Με τα σημερινά δεδομένα και το κόστος ζωής και τις σημερινές ανάγκες εμείς υποστηρίζουμε 1.100 ευρώ κατώτατο μισθό. Διαφορετικά η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος των καθηκόντων και των υποχρεώσεων που έχει», δήλωσε η κ. Παπαρήγα, καλώντας τους εργαζόμενους να πουν «όχι» σε αυξήσεις πείνας και ψίχουλα, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Στρέφοντας τα πυρά της κατά του υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, τον κατηγόρησε πως «θέλησε να γαργαλήσει τα αυτιά της νέας γενιάς μιλώντας για εξάμηνη στρατιωτική θητεία» και πως προωθεί τη δημιουργία «μισθοφορικού στρατού, όπου θα καλούνται οι νέοι να υπηρετούν έναν μισθοφορικό στρατό που άλλοτε θα πηγαίνει στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, ενδεχομένως και στην Κούβα, να πολεμάνε και να έχουν τον πόλεμο και τη σφαγή λαών ως επάγγελμα».

    Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας πρέπει να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες της άμυνας, υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά στους εξοπλισμούς θα πρέπει να μειώνονται αυτοί που σχετίζονται με τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και όχι με την άμυνα της χώρας.

    Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε μεταξύ άλλων: «Το μόνο που έχω να απαντήσω στον ΣΥΝ είναι: Πότε έλεγε αλήθεια; Όταν στο πρόγραμμά του διατύπωνε ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά συνεργασία με το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ και ότι στην ουσία απεχθάνεται αυτή τη συνεργασία; Ή τώρα που παραμονές εκλογών απευθύνει τη συνεργασία μέσω των καναλιών; Να μας πει πότε είναι ειλικρινής. Τότε ή τώρα; Νομίζω ότι ο λαός δεν έχει ανάγκη από ανειλικρινείς συνεργασίες που στις 8 του Μάρτη ορισμένοι θα κοιτούν προς ΠΑΣΟΚ».

    [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΘΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (16:36 UTC+2)

    Παρέμβαση για ενιαία κάθοδο της Αριστεράς στις εκλογές έκανε σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι η Αριστερά, με μια ενιαία παρουσία στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης σε όσους θα ήθελαν να προσυπογράψουν με την ψήφο τους την αντίθεσή τους στον πόλεμο στο Ιράκ.

    «Ακόμα και αυτή τη στιγμή των τεχνητών πολώσεων μέσω της εικόνας και των κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων, τυχόν ενιαία παρουσία των κομμάτων της Αριστεράς θα έδινε βήμα και φωνή σε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους "ορφανούς" που ασφυκτιούν μπροστά σε εκλογικές πρακτικές που τους υποβιβάζουν, τους απωθούν και τους προσβάλουν. Λυπάμαι ειλικρινά για όσους ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ότι στις προσεχείς εκλογές δεν διακυβεύεται μόνο η ποσοτική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή, αλλά ελλοχεύει η ίδια η απαξίωση των ιδανικών της» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος δηλώνει ρητά ότι δεν σκοπεύει να πολιτευτεί και πως σκοπεύει να ψηφίσει Αριστερά.

    Τονίζει δε ότι ακόμη και αν δεν καταστεί δυνατή η ενιαία κάθοδος της Αριστεράς στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, "η Αριστερά, ανεξαρτήτως κομμάτων, θα πρέπει να βρεθεί ενισχυμένη στην προσεχή Βουλη για το καλό της δημοκρατίας, του πολιτισμού και κυρίως των συμφερόντων των εργαζόμενων".

    [05] ΣΤΟΥΣ 25 ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ - ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

    Βαγδάτη, 18 Ιανουαρίου 2004 (15:17 UTC+2)

    Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση που έγινε σήμερα στη Βαγδάτη, έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του αμερικανικού αρχηγείου, ανέρχονται σε 25.

    Όπως μεταδίδει από την ιρακινή πρωτεύουσα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, τόσο ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων του Ιράκ, όσο και οι επικεφαλής των νοσοκομείων, στα οποία διακομίστηκαν νεκροί και τραυματίες επιβεβαίωσαν τον αριθμό αυτό.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 130, ενώ ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και δύο Αμερικανοί πολίτες, συνεργάτες του Πενταγώνου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ MORGAN STANLEY

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί αύριο στις 11:00 το πρωί με τον Πρόεδρο της Morgan Stanley, Steve Newhouse, στο γραφείο του, στη Βασ.Σοφίας 5.

    [07] ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ιωάννινα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός, Κάρολος Παπούλιας, από τα Γιάννενα αναφέρθηκε σήμερα στο κλίμα που επικρατεί στις περιοδείες του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ μίλησε συγκινημένος για τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου.

    «Όταν βλέπω τη θέληση αυτή και την αποφασιστικότητα αυτή στα πρόσωπα σας, σας λέω κάτι. Αγαλλιάζει η ψυχή του Ανδρέα Παπανδρέου», υποστήριξε ο Κάρολος Παπούλιας, επί δεκαετία στενός συνεργάτης.

    [08] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΜΑΧΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή προανήγγειλε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, από το Ελληνικό Αρκαδίας όπου πέρασε το Σαββατοκύριακο μαζί με τη σύζυγο του και φίλους.

    Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος για τη μάχη ο πρώην δήμαρχος Αθηνών απάντησε: «Η ζωή μας έμαθε να είμαστε έτοιμοι και για μάχες, αλλά πάνω από όλα για νίκες».

    Ο κ.Αβραμόπουλος τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, όπου θα ανακοινωθεί η επανένταξη του στο κόμμα και η υποψηφιότητα του στην Α' Αθηνών.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Ο Γ. ΚΙΡΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την έκβαση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης εμφανίστηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κίρκος, σε δηλώσεις του σε εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το πολιτικό του γραφείο, στο Δερβένι.

    Με κεντρικό σύνθημα «Ενωμένοι στο Νέο Ξεκίνημα», «Ενωμένοι για μια Νέα Προοπτική», ο κ. Κίρκος κάλεσε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε συστράτευση, καθώς, όπως είπε, «μία νέα προοπτική ανοίγεται στο πολιτικό προσκήνιο, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της θέσης του πολίτη».

    Ο κ. Κίρκος άσκησε δριμεία κριτική στις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά στο πρόγραμμά της για την Υγεία, λέγοντας ότι «έχει σκοπό (η ΝΔ) να εκποιήσει κάθε κατάκτηση στον χώρο της Υγείας».

    [10] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (19:07 UTC+2)

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για τις αγροτικές συντάξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος καταλόγισε άγνοια στον κ. Παπανδρέου και είπε ότι η ΝΔ είναι πάντα δίπλα στον αγρότη και γι' αυτό έχει κάνει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για τα προβλήματά του.

    «Ο κ. Παπανδρέου προφανώς από άγνοια δήλωσε, χθες, ότι τις αγροτικές συντάξεις τις έδωσε στους Έλληνες αγρότες ο παππούς του, ενώ είναι γνωστό ότι τις χορήγησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το νόμο 4169. Η Νέα Δημοκρατία πάντα δίπλα στον αγρότη γνωρίζει καλά τα προβλήματά του γι' αυτό και έχει κάνει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για τις λύσεις τους. Προτάσεις για τις συντάξεις, τα αγροτικά χρέη και τους νέους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Καταλήγοντας δήλωσε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε πως όταν ο κ. Παπανδρέου κάνει τις εξαγγελίες του για τους αγρότες θα μελετήσει καλύτερα τα θέματά τους».

    [11] ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ALTEC ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (12:32 UTC+2)

    Το πόρισμα των ελέγχων, που διενεργήθηκαν στον όμιλο εταιριών της ALTEC για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων, δικαιώνει την εταιρεία και οι κατηγορίες που ανακοίνωσε το ΣΔOE τον περασμένο Aπρίλιο για εικονικές εξαγωγές της ALTEC και Microland σε Bέλγιο και Pουμανία, θεωρούνται πλέον ανυπόστατες. Tο πόρισμα αθωώνει πλήρως και τις δύο εταιρείες και επιβάλλει μόνο στην ALTEC πρόστιμο μόλις 1.421.232 ευρώ (484 εκατ. δρχ.) για παράβαση του KBΣ.

    Την Παρασκευή, λίγο πριν το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, όταν έγινε γνωστό το πόρισμα, η μετοχή της ALTEC σημείωσε άνοδο κατά 8,89% όπως επίσης και της εταιρείας Microland με ποσοστό 5,78%.

    Στην επιστολή που απέστειλε η Altec προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Η εταιρεία μας, τηρώντας την υποχρέωση που ανέλαβε μετά την από 21-5-2003 επιστολή του Χ.Α. για παροχή ενημέρωσης προς το Χρηματιστήριο, σχετικά με το φορολογικό της έλεγχο, θα επιθυμούσε να σας ενημερώσει για τα εξής: Όπως είναι γνωστό στις υπηρεσίες σας και στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν συκοφαντικά δημοσιεύματα για τις συναλλαγές της εταιρείας μας, και άλλων εταιρειών του ομίλου, με χώρες του εξωτερικού, και ειδικότερα με το Βέλγιο, την Ρουμανία και την Βουλγαρία.

    Μετά από τα δημοσιεύματα αυτά η υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε. ξεκίνησε έλεγχο για την διερεύνηση της βασιμότητας του περιεχομένου τους. Έτσι, διενεργήθηκαν από 24.02.2003 μέχρι και σήμερα εξονυχιστικοί έλεγχοι στην εταιρεία μας για τις χρήσεις 1998, 1999, 2000 και 2001, εξαντλώντας κάθε ελεγκτική επαλήθευση προς την κατεύθυνση αυτή. Είχαν μάλιστα προς τούτο, την συνεχή και αμέριστη συνδρομή της εταιρείας μας. Ερευνήθηκαν για τον σκοπό αυτό όλες οι υποθέσεις και τα πορίσματα του ελέγχου κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

    Α. Σχετικά με τις συναλλαγές της εταιρείας μας με την βελγική εταιρεία Gendom ύψους 5.381.019.370 δραχμών, μετά από αλλεπάλληλες ελεγκτικές επαληθεύσεις και ανταλλαγές πλήθους εγγράφων μεταξύ των φορολογικών αρχών Βελγίου και Ελλάδας διαπιστώθηκε ότι οι ελεγχόμενες ενδοκοινοτικές συναλλαγές της εταιρείας μας υπήρξαν στο σύνολό τους απολύτως νόμιμες και κανονικές.

    Β. Σχετικά με την εξαγωγή εμπορευμάτων προς τις χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία αξίας 6.339.205.383 δραχμών, από τον έλεγχο του συνόλου των σχετικών συναλλαγών προέκυψε, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην σχετική έκθεση, 'η κανονικότητα των εξαγωγών των αγαθών από τις εταιρείες του ομίλου Altec και αντίστοιχα η εισαγωγή και τελωνισμός των αγαθών από τη χώρα προορισμού τους. Κατά συνέπεια τα αγαθά που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης των εταιρειών του ομίλου Altec εξήχθησαν από την Ελλάδα και εισήχθησαν κανονικά στην χώρα προορισμού'.

    Γ. Σχετικά με τις παρασχεθείσες υπηρεσίες της εταιρείας μας σε μεγάλες επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Ρουμανίας ύψους 6.263.108.042 δραχμών η έκθεση ελέγχου, αν και διαπίστωσε ότι το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών που συνόδευαν τα εξαγχθέντα προϊόντα (με τα οποία ήταν άλλωστε απολύτως συνδεδεμένες) παρασχέθηκε πράγματι, αμφισβήτησε μερικώς την τυπική νομιμότητα μικρού τμήματος των υπηρεσιών αυτών ύψους 726.427.400 δραχμών. Επί του σημείου αυτού της έκθεσης του Σ.Δ.Ο.Ε. επιστηρίχθηκε και η υπ αριθ. 1/15-1-2004 απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ΦΑΒΕ Αθηνών, με την οποία κοινοποιήθηκε στην εταιρεία μας χρηματική κύρωση για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αποτελούσαν υπηρεσίες συντήρησης και υποστήριξης των εξαχθέντων προϊόντων. Παρά ταύτα, οι ελεγκτικές αρχές, εξαντλώντας την αυστηρότητά τους, θεώρησαν ότι κατά το μέρος αυτό οι σχετικές τιμολογήσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του ΚΒΣ, με την αιτιολογία ότι οι ως άνω υπηρεσίες δεν έχουν μέχρι σήμερα παρασχεθεί. Η τιμολόγηση όμως των υπηρεσιών αυτών είναι απολύτως νόμιμη και η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αντίστοιχων έργων εντελώς συνηθισμένη, ακόμη και για την χώρα μας. Και τούτο, διότι στα μεγάλα και εξειδικευμένα έργα πληροφορικής είτε λόγω τεχνικών δυσχερειών είτε λόγω μεταβολής των τεχνικών απαιτήσεων παρατηρούνται καθυστερήσεις. Για τον λόγο άλλωστε αυτό και η έκθεση ελέγχου ρητώς διαπιστώνει ότι ακόμη και για τις υπηρεσίες που δεν έχουν μέχρι σήμερα παρασχεθεί 'δεν προκύπτει δόλος από πλευράς της ελεγχόμενης επιχείρησης γιατί η αιτία της μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής οφείλεται στην αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας να ολοκληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις'. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η εταιρεία μας έχει ήδη παράσχει συντήρηση στα εγκαταστημένα συστήματα ή ότι θα ολοκληρώσει την παροχή της υποστήριξης αυτής με την ολοκλήρωση των έργων. Ενόψει όλων αυτών, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνεδρίασε ειδικώς προς τούτο την 16-1-2003, για να αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί με την λήψη γνώσης της ως άνω απόφασης.

    Εκτίμησε το γεγονός ότι κατά της πράξης επιβολής προστίμου παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, όπου και θα είχε την ευκαιρία να αποδείξει την νομιμότητα ακόμη και αυτού του μικρού τμήματος των συναλλαγών της, η κανονικότητα των οποίων αμφισβητήθηκε με την υπερβολικά αυστηρή κρίση που διατυπώθηκε στην έκθεση του ΣΔΟΕ. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας, εξέτασε και το ενδεχόμενο της συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η οποία σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών θα περαιώσει μια κατάσταση, που εξ αντικειμένου και για πολλούς μήνες διατάραξε σε σημαντικό βαθμό την ομαλή της λειτουργία. Συνεκτιμώντας ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις το ύψος των αμφισβητούμενων συναλλαγών ποσού 726.427.400 δραχμών διπλασιάζεται για την επιμέτρηση του προστίμου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 1.452.854.800 δραχμών, και παράλληλα με τις αντίστοιχες διατάξεις για την συμβιβαστική επίλυση το ως άνω πρόστιμο μειώνεται στο 1/3 αυτού, ήτοι δραχμές 484.284.933, το διοικητικό μας συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να ακολουθήσει την συμβιβαστική οδό. Εξάλλου, εκτιμήθηκε από κοινού με τους νομικούς συμβούλους της εταιρείας ότι στην ενδεχόμενη (με ελάχιστες έστω πιθανότητες) περίπτωση απόρριψης των σχετικών ενδίκων μέσων (εφόσον τα αρμόδια δικαστήρια ήθελαν δεχθεί την τυπική έστω διάπραξη των καταλογιζόμενων παραβάσεων) η εταιρεία μας θα εκαλείτο να καταβάλει μετά τη λήξη της όλης δικαστικής διαφοράς ποσό πολλαπλάσιο αυτού που καλείται να καταβάλει σήμερα μετά από συμβιβασμό. Ειδικότερα, από το διοικητικό μας συμβούλιο εκτιμήθηκε ότι μια μακροχρόνια αντιδικία, που θα διατηρεί εκκρεμή και ανοικτή την όλη υπόθεση, θα μπορεί να βλάπτει επί μακρόν την εικόνα της εταιρείας, εμποδίζοντάς την να επιδοθεί απερίσπαστη στο παραγωγικό της έργο. Εκτιμήθηκε ακόμη ότι ο οριστικός προσδιορισμός της φορολογικής υποχρέωσης της εταιρείας μας βοηθά τόσο το επενδυτικό κοινό και τους συναλλασσόμενους όσο και τις συνεργαζόμενες τράπεζες να έχουν πλήρη και απόλυτη γνώση των υποχρεώσεών της, οι οποίες θα είναι πλέον στο σύνολό τους και γνωστές και περαιωμένες.

    Θα θέλαμε επίσης να ενημερώσουμε το επενδυτικό κοινό ότι η εταιρεία έχει την πλήρη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στην υποχρέωση αυτή, η οποία μετά τον συμβιβασμό θα ανέρχεται κατά νόμο στο ποσό των 484.284.933 δραχμών (1.421.232 Ευρώ), καθώς επίσης έχει και την ευχέρεια, εάν το επιθυμεί να κάνει χρήση ευεργετικών διατάξεων για διακανονισμό και καταβολή της όλης υποχρέωσης σε δόσεις. Έτσι, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η επιβάρυνση αυτή, όχι μόνον δεν διαταράσσει τα οικονομικά μεγέθη, την ευρωστία και την εν γένει οικονομική κατάσταση της εταιρείας μας, αλλά αντιθέτως η περαίωση της σχετικής εκκρεμότητας αφήνει την εταιρεία απερίσπαστη στην συνέχιση της όλης δραστηριότητας της. Και τούτο, καθόσον η εταιρεία μπορεί πλέον να συνεχίσει την αναπτυξιακή επιχειρηματική της πορεία χωρίς φορολογικές εκκρεμότητες, από την στιγμή που έχει ελεγχθεί με τακτικό φορολογικό έλεγχο μέχρι και την χρήση του 2000, ενώ για όλες τις χρήσεις αυτές επανελέγχθηκε και από το Σ.Δ.Ο.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής δεν επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, καθότι δεν διαπιστώθηκε καμία φορολογική παράβαση στο σύνολο των φορολογικών της υποχρεώσεων, ενώ η σχετική κύρωση συνιστά αποκλειστικώς επιβολή προστίμου του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία δεν επιβαρύνει τα αποτελέσματα καμίας χρήσης αλλά επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια».

    [12] ΕΒΔΟΜΗ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΡΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (12:31 UTC+2)

    H έβδομη ακριβότερη εμπορική οδός του κόσμου είναι η Eρμού. Kατάταξη των εμπορικών οδών με τα υψηλότερα ενοίκια καταστημάτων που καταρτίζει διεθνής οίκος μεσιτών, περιλαμβάνει τον κεντρικό δρόμο της Aθήνας στους ακριβότερους του κόσμου, εκτιμώντας το μέσο ετήσιο ενοίκιο στα 2.640 ευρώ/τ.μ. Mάλιστα, κατά το 2003, η οδός Eρμού κέρδισε δύο θέσεις, καθώς το 2002 τη συναντούσαμε στην ένατη.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τα μισθώματα που καταβάλλουν τα καταστήματα που στεγάζονται στην οδό Eρμού είναι τα έβδομα υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέρχονται ετησίως σε 2.640 ευρώ/τ.μ. Aυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα της διεθνούς εταιρείας Cushma& Wakefield, που στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται μέσω κονοπραξίας που σύστησε με τη Sotiropoulos Bross. Mάλιστα, στη διάρκεια του 2003 η οδός Eρμού κέρδισε δύο θέσεις, καθώς στην αντίστοιχη κατάταξη του 2002 τη συναντούσαμε στην ένατη, που πλέον καταλαμβάνεται από την Kaufingerstrabe του Mονάχου με ετήσιο μίσθωμα στα 2.580 ευρώ/τ.μ. Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης για το 2003 διατηρείται για μία ακόμα χρονιά η 5th Avenue της Nέας Yόρκης, με το τετραγωνικό να στοιχίζει ετησίως 7.967 ευρώ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η παρισινή Avenue des Champs Elysees με 6.287 ευρώ/τ.μ. Στην τρίτη θέση, αλλά με αρκετή απόσταση, η οδός Causeway Bay στο Xονγκ Kονγκ με την αξία του τ.μ. στα 4.687 ευρώ και στην αμέσως επόμενη η Oxford Street του Λονδίνου. H πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Pitt Sreet Mall στο Σίδνεϊ (2.903 ευρώ/τ.μ.) και ακολουθούν η KangmaStatioστη μακρινή Σεούλ (2.646) και η «δική» μας Eρμού. Eνδεικτικά αναφέρετε ότι στην τελευταία (45η) θέση του πίνακα της C&W βρίσκεται η οδός Krasta στη Pίγα της Λεττονίας, με το ετήσιο κόστος του τ.μ. στα 366 ευρώ.

    [13] ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (10:14 UTC+2)

    Σε τροχιά ανόδου έχει εισέλθει η Σοφοκλέους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το Γενικό Δείκτη να έχει αποκομίσει κέρδη της τάξης του 10%. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των τίτλων έχει παρουσιάσει σημαντικά κέρδη, τα οποία για περίπου 140 μετοχές ήταν ανώτερα κι από αυτά του Γενικού Δείκτη.

    Ο προβληματισμός που υπάρχει τώρα σε πολλούς επενδυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ημερησία», είναι αν η άνοδος αυτή θα έχει συνέχεια και ποιοι μπορεί να είναι οι τίτλοι εκείνοι οι οποίοι να εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις, ώστε ακόμη κι αν κάποιος έχασε το μίνι - ράλι από τις 2.260 μονάδες, να μπορεί να επενδύσει χωρίς υψηλό ρίσκο.

    Σενάρια

    Κατά την προηγούμενη χρονιά, πολλά ήταν τα επιχειρηματικά σενάρια που επαληθεύτηκαν, χωρίς, όμως, το χρηματιστηριακό κλίμα να επιτρέψει την «εξαργύρωσή» του στο ταμπλό με σημαντικά κέρδη. Σήμερα, οι συνθήκες δείχνουν τέτοιες, ώστε αφενός τα θεμελιώδη μεγέθη θα είναι σαφώς καλύτερα, αφετέρου οι αναμενόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες θα μπορέσουν να προσδώσουν σημαντικές υπεραξίες.

    Τράπεζες, βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και διάσπαρτες μετοχές από διάφορους κλάδους κρύβουν «άσους» στο μανίκι τους, που μπορούν να μεταφραστούν σε χρηματιστηριακά κέρδη.

    Βlue Chips

    Πέραν των τραπεζών και άλλες μετοχές από το χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να σημειώσουν καλή πορεία, βασισμένες είτε στα οικονομικά τους μεγέθη είτε σε κάποια επιχειρηματικά σενάρια.

    Κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο ΟΤΕ περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών, με κύρια δικαιολογία τη «χαλαρή» πορεία του κατά το προηγούμενο έτος, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που επιφυλάσσει η θυγατρική του, Cosmote, η οποία αναμένει σημαντικά κέρδη. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλου ενδιαφερόμενου για το πακέτο της Τelenor στη θυγατρική του, μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο της χρηματιστηριακής της αξίας, εξασφαλίζοντας υπεραξίες για τον οργανισμό.

    Κεφάλαια

    Την ίδια στιγμή, η απόσυρση της Vodafone από το ταμπλό εκτιμάται ότι θα φέρει τουλάχιστον μερική μετακύληση κεφαλαίων σε άλλες εταιρείες του κλάδου.

    Εξίσου θετικά, όσον αφορά στην επικείμενη πορεία τους, εκφράζονται αναλυτές της Σοφοκλέους για τις μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, εδώ και καιρό αναμένεται η διάθεση πακέτου μετοχών της, η οποία πλέον τοποθετείται μετά τις εκλογές. Σημειώνεται ότι συχνές αναφορές έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν για ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας Veolia Εnvironnement να αποκτήσει μερίδιο στην ΕΥΔΑΠ.

    Να σημειωθεί ότι η Veolia Εnvironnement είναι μετεξέλιξη της θυγατρικής της Vivendi, με την οποία η ελληνική εταιρεία διατηρεί, ήδη, συνεργασία.

    Οσον αφορά στη ΔΕΗ, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αναμένεται να τη θέσουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι αποτέλεσμα αφενός των βελτιώσεων αποδοτικότητας στις οποίες έχει επιδοθεί η επιχείρηση και αφετέρου της συνεχιζόμενης ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σημειώνεται πως θετικά επιδρά και η ανάπτυξη της Τellas στο χώρο των εναλλακτικών φορέων στις τηλεπικοινωνίες. Η διατήρηση του υψηλού περιθωρίου κέρδους, αλλά και η σταθερά υψηλή μερισματική απόδοση αποτελούν τις ελκυστικές παραμέτρους για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

    Μεσαία κεφαλαιοποίηση

    Από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των «δυνατών» χαρτιών, το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνεται και η ΕΧΑΕ.

    Η επιστροφή στην υψηλή κερδοφορία αφενός, αλλά και η ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις σε συνδυασμό με τον περιορισμό του κόστους αναμένεται να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τη μετοχή.

    Προοπτικές ανόδου παρουσιάζει και η μετοχή της εταιρείας Ηyatt, μετά και το επιτυχημένο placement που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στα «δυνατά» της σημεία περιλαμβάνεται η συμμετοχή της στο Καζίνο της Πάρνηθας, το οποίο ετοιμάζεται να διαβεί του κατώφλι της Σοφοκλέους.

    Ανοδικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η μετοχή της Ιntralot, καθώς τα επιχειρηματικά deals της εταιρείας αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά μεγέθη της.

    Κινήσεις

    Πιο συγκεκριμένα, η ανάληψη του Στοιχήματος από την Ιntralot στη Ρουμανία, η εξαγορά του 100% της περουβιανής εταιρείας διαχείρισης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών Τektron S.Α. και η σύμβαση με τον κρατικό οργανισμό της Χιλής Ρolla Chilena de Βeneficencia για την οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση (risk management) παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης, θεωρούνται τα σημαντικά πλεονεκτήματα της εταιρείας.

    Εμπόριο

    Ιδιαίτερα ευνοημένη από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται η εταιρεία «Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες της εταιρείας εκτιμώνται για το οικονομικό έτος 2004 στα 70 εκατ. ευρώ (έναντι 50 εκατ. ευρώ που αναμένεται το ποσό για το 2003), κάτι που, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, είναι αντίστοιχο με τις δικές της εκτιμήσεις για κέρδη προ φόρων μετά από μειοψηφίες στα 69,5 εκατ. ευρώ.

    Η καλή πορεία των ΚΑΕ θεωρείται ότι θα ωφελήσει και τη μετοχή της Folli Follie, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και πολλών θεσμικών, παράλληλα με τη σημαντική πορεία των βασικών δραστηριοτήτων της και ιδιαίτερα τη δυναμική της ανάπτυξη στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Κίνας.

    Μεγέθη

    Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα κέρδη της, για το 2003, θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 70%. Από τις μετοχές που ξεχώρισαν το τελευταίο διάστημα, σημαντική θέση κατέχει και η εταιρεία «Φουρλής».

    Σημειώνεται πως για το 2003 αναμένεται σημαντική κερδοφορία, ενώ η δημιουργία του πρώτου ΙΚΕΑ, το επόμενο διάστημα, στην περιοχή της Αττικής, θα επιφέρει σημαντικά κέρδη στον όμιλο.

    Το συνεχιζόμενο ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αναρρίχηση του ευρωπαϊκού νομίσματος σε νέα υψηλά επιδρούν θετικά στα περιθώρια κέρδους της εταιρείας Εlmec Sport.

    Παράλληλα, η επικείμενη λειτουργία του πολυκαταστήματος στο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αλλά και η εκμετάλλευση του ακινήτου του «Μινιόν», αποτελούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα της εταιρείας στον έντονα ανταγωνιστικό χώρο του λιανεμπορίου.

    Μονομάχοι

    Πολλοί είναι οι αναλυτές της αγοράς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι περαιτέρω ανοδικά θα εξακολουθήσουν να κινούνται οι δύο «μονομάχοι» της αγορά καλλυντικών, «Σαράντης» και Νotos Com.

    Οσον αφορά στην πρώτη εταιρεία, οι κινήσεις αναδιάρθρωσης αλλά και η ανάπτυξή της στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, εξασφαλίζουν τη μελλοντική της ανάπτυξη, ενώ σημαντική είναι και η υπεραξία που έχει διαμορφωθεί στο χαρτοφυλάκιό της από τη διακράτηση εδώ και πολύ καιρό μετοχών της εταιρείας ΚΑΕ.

    Σημειώνεται ότι, ήδη, στους στόχους του ομίλου έχουν τεθεί οι αγορές Τουρκίας, Ρωσίας και Ουκρανίας. Για τη Νotos Com, η δημιουργία του Νotos Ηome αλλά και η διεύρυνση των συνεργασιών της με οίκους του εξωτερικού δικαιολογούν το σταθερό ρυθμό ανόδου της κερδοφορίας της τα τελευταία χρόνια και την περαιτέρω άνοδό τους στο μέλλον.

    Πρωταθλητής κερδών η Βερνίκος

    Στους πρωταθλητές κερδών έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα η εταιρεία «Βερνίκος», μετά και την είσοδο του επιχειρηματία Λεβεντάκη στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η ανακοίνωση των προθέσεών του για την «εκμετάλλευση» της εισηγμένης εταιρείας στα επενδυτικά σχέδια των δικών του επιχειρήσεων έχουν οδηγήσει ψηλά τη μετοχή, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνέχεια ανόδου.

    Η άνοδος του αλουμινίου ευνοεί και μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως η ΑΛΚΟ, η οποία αναμένει σημαντικά κέρδη από τη θυγατρική της Ηermann Gutmann Werke ΑG Γερμανίας, η οποία έχει συμφωνήσει την εξαγορά της βιομηχανικής δραστηριότητας της γερμανικής εταιρείας Josef Gartner GΜΒΗ, ανακοίνωσε η ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ, που αναμένεται να ενισχύσει τον τζίρο του ομίλου της ΑΛΚΟ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ.

    Μεταξύ των τίτλων που «χρωστούν» αποδόσεις περιλαμβάνεται και η εταιρεία Χατζηιωάννου.

    Το «ξεκαθάρισμα» στις θυγατρικές του αλλά και η εισαγωγή στο άμεσο μέλλον της θυγατρικής της εταιρείας Sprider, προσδίδουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα στη μετοχή.

    Εξαγορές και συγχωνεύσεις και εκτός συνόρων

    Θεωρούνται τα καλά χαρτιά της περιόδου με υπεραποδόσεις το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η άνοδός τους δεν έχει σταματήσει και πως θα κινηθούν περαιτέρω ανοδικά. Η συνέχεια των συγχωνεύσεων και εξαγορών, εντός και εκτός των συνόρων, θεωρείται δεδομένη στους επόμενους μήνες, ενώ σημαντικά αυξημένα αναμένονται τα κέρδη για το 2003.

    Συγκεκριμένα, αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των προ φόρων κερδών της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία εκτιμώνται στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς, ήδη, έχουν ξεπεραστεί στο εννεάμηνο του 2003 τα κέρδη του συνόλου του 2002. Βάσει αυτών των κερδών, το Ρ/Ε της τράπεζας διαμορφώνεται στο 12. Ανάλογα και η Αlpha Βank με κέρδη το 2003 της τάξης των 410 εκατ. ευρώ διαμορφώνει Ρ/Ε της τάξης του 14. Σημειώνεται, επίσης, ότι για την Αlpha Βank αλλά και για την Εθνική οι αθρόες τοποθετήσεις ξένων δικαιολογούν την περαιτέρω άνοδο για τη δημιουργία αξιόλογων υπεραξιών.

    [14] ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (09:35 UTC+2)

    Μια άνοδος κατά... κύματα ωθεί τους τελευταίους περίπου δέκα μήνες τη Σοφοκλέους από το ναδίρ των 1.450 στο ζενίθ των 2.500 μονάδων.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η κούρσα είναι: α) η σταθερά ανοδική φορά δεικτοβαρών μετοχών, μέσω της οποίας προσελκύεται σταδιακά όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα, β) η ενεργότερη συμμετοχή των ξένων διαχειριστών και γ) η δράση των εγχώριων θεσμικών που θα ακολουθήσουν τους ξένους, λαμβάνοντας θέση κατά κύριο λόγο στις ίδιες μετοχές.

    Διαμορφώνεται, κατ' αυτό τον τρόπο, μία αυτοτροφοδοτούμενη τάση, καθώς όλο και περισσότερα κεφάλαια αναζητούν επενδυτικές διεξόδους.

    Οπως φαίνεται και από το σχετικό διάγραμμα, η άνοδος ξεκίνησε από την αρχή Απριλίου του 2003, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές, για να ακολουθήσει σχεδόν αμέσως η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προς το τέλος του μήνα και όταν άρχισε κάπως να ζεσταίνεται το κλίμα, ενεργοποιήθηκαν και ορισμένα επενδυτικά σχήματα, που δραστηριοποιούνται κυρίως στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

    Ο FTSE-80 ακολούθησε, όπως συνήθως συμβαίνει, τελευταίος, διαγράφοντας σαφώς επιθετικότερη πορεία. Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται για πολλοστή φορά επιβεβαιώνει τον χρηματιστηριακό κανόνα πως η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ακολουθεί με ταχύτερο ρυθμό, αλλά βασική προϋπόθεση για την ενίσχυσή της είναι η τουλάχιστον σταθερή πορεία των δεικτοβαρών μετοχών.

    Για παράδειγμα το πρώτο ανοδικό κύμα (από τις 31/3/2003 έως τα μέσα Αυγούστου) έφερε τον FTSE-80 κατά 202% υψηλότερα. Την ίδια περίοδο ο Μ.Κ/40 ενισχύθηκε κατά 164%, ενώ κατά 165% αυξήθηκε η θέση του FTSE/20. Στη συνέχεια ακολούθησε περίοδος διόρθωσης μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, που έπληξε κυρίως εκείνη την κατηγορία μετοχών η οποία είχε εμφανίσει υπεραπόδοση σε σχέση με τον γενικό δείκτη (και την υψηλή κεφαλαιοποίηση).

    Σε αυτή την περίοδο οι πρώτες που «διορθώνουν» και μάλιστα με σημαντικές ζημίες είναι οι μετοχές περιφερειακών εταιρειών. Αντιθέτως η υποχώρηση των «ισχυρών-μεσαίων» μετοχών είναι πολύ πιο ήπια.

    Από τη σύγκριση αυτή και με βάση την πρότερη πορεία της αγοράς χρηματιστηριακοί παράγοντες προσβλέπουν σε διατήρηση της ανοδικής φοράς. Φρονούν πως δεν έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο ανοδικό κύμα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αντίδραση της «χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης».

    [15] ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (09:35 UTC+2)

    Ευκαιρίες για κέρδη υπάρχουν ακόμη, σύμφωνα με τις αναλύσεις επενδυτικών οίκων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», πρώτες στη λίστα είναι οι μετοχές των τραπεζών, που την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσαν νέα μεγάλη άνοδο, καθώς οι επενδυτές «υπέκυψαν» στις σειρήνες των αναλυτών (UBS, Εγνατία Χρηματιστηριακή) που προχώρησαν σε νέες αναβαθμίσεις.

    Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έφθασε τα 22,7 ευρώ την προηγούμενη Τρίτη, καλύπτοντας μέρος της απόστασης από τις τιμές-στόχους των 24,5 ευρώ (Εγνατία) και 25 (UBS). Η Alpha βρίσκεται στα 26 ευρώ ή 13% χαμηλότερα από τα 29-30 που «βλέπουν» οι πιο πάνω αναλυτές. Ακόμα όμως και η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας κινήθηκε σε ανώτερα επίπεδα (22 ευρώ) έναντι τιμών-στόχων 18,7 (Εγνατία) και 19,1 (UBS).

    Μεταξύ των περίπου 20 μετοχών που παρακολουθεί η Π&Κ ΑΧΕ τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου έχουν οι μετοχές από το χώρο των κατασκευών ΑΚΤΩΡ και Ελληνική Τεχνοδομική και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Μετοχές όμως που για περισσότερο από 10 μήνες αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν την υπόλοιπη αγορά. Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής είναι 6,7 ευρώ ή 37% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα (4,88 ευρώ στις 13/1/2004) της Ακτωρ 6,5 ευρώ ή 27% υψηλότερα από τα τρέχοντα (5,1 ευρώ στις 13/1/2004), του Τιτάνα 42 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής 32,7 ευρώ και της S&B Ορυκτά τα 7,9 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής 6,88 ευρώ.

    Περιθώρια ανόδου 13,9%, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Π&Κ, έχει η μετοχή της Auto Hellas (ο στόχος είναι τα 9 ευρώ έναντι τιμής 7,9 στις 13/1/2004) και η Ιντραλότ με στόχο τα 19,01 ευρώ έναντι τιμής 16,16 ευρώ.

    Από ένα πλήθος 48 μετοχών για τις οποίες η Alpha Finance έχει θέσει τιμές-στόχους, πάνω από τις μισές έχουν ξεπεράσει τους στόχους. Οπως και στο δείγμα της προηγούμενης χρηματιστηριακής και εδώ περιλαμβάνονται μετοχές των κατασκευαστικών Ακτωρ, Ελ. Τεχνοδομική (προστίθεται η J&P Αβαξ) και του Τιτάνα. Επίσης κοινή είναι η εκτίμηση για την Ιντραλότ, έχοντας όμως χαμηλότερα τον πήχη (σε σχέση με την Π&Κ) για τιμή 17,10 ευρώ.

    Η Alpha Finance «βλέπει» περιθώρια ανόδου για την Coca Cola, καθώς την αξιολογεί στα 19 ευρώ (17,48 την προηγούμενη Τρίτη), για την Cosmote στα 12,4, για τη ΔΕΗ στα 21,70 ευρώ και για την Ιντρακόμ στα 7,65 ευρώ. Περιθώρια ανόδου επίσης έχουν μετοχές από τη λεγόμενη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Για παράδειγμα η Alpha Finance έχει θέσει τιμή-στόχο τα 6,10 ευρώ για τη μετοχή της Ρόκας, τα 2,75 για τον Χατζηιωάννου, τα 9,54 για την Auto Hellas και τα 3,23 ευρώ για τη μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ.

    [16] ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΜΑΟΥΡΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Η περαιτέρω καθυστέρηση της λύσης του Κυπριακού είναι εις βάρος όλων, κυρίως των Τουρκοκύπριων και της ίδιας της Τουρκίας, υπογράμμισε ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε ομιλία του χθες στο πλαίσιο σεμιναρίου για το Κυπριακό που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως ενώ η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η ανάγκη για λύση πηγάζει από την πολιτική πραγματικότητα.

    Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενώ δεν πρέπει να αποδίδεται τόσο μεγάλη σημασία σε ημερομηνίες, ως χρονικά όρια, η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού, είναι σε βάρος όλων, και περισσότερο των Τ/Κ και της ίδιας της Τουρκίας.

    Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ είπε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό την πρώτη Μαίου, τότε θα ενταχθεί στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλη της την επικράτεια, με το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας που προνοεί για αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή του νησιού.

    Ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι ένα δεύτερο πρωτόκολλο προνοεί για τερματισμό της αναστολής αυτής, που θα ισχύσει όταν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Λευκωσία, 18 Ιανουαρίου 2004 (18:23 UTC+2)

    Με στόχο τον καθορισμό του τρόπου αντιμετώπισης των όποιων κινήσεων από τουρκικής πλευράς ή και εξελίξεων στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αρχίζει αύριο Δευτέρα τις επαφές του στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ολα τα θέματα που αφορούν την προσπάθεια αυτή αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ώστε μέσα από μια ανταλλαγή εκτιμήσεων Λευκωσία και Αθήνα να καταλήξουν σε μια κοινή ξεκάθαρη τοποθέτηση για τους χειρισμούς που θα κάνουν την επόμενη περίοδο και πριν την ένταξη της Κύπρου, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 100.000 ΠΑΚΕΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 18 Ιανουαρίου 2004 (15:16 UTC+2)

    Εκατό χιλιάδες πακέτα αφορολόγητων τσιγάρων, η τιμή των οποίων στην αγορά εκτιμάται στα 80.000 ευρώ, έπεσαν στα χέρια της συνοριακής αστυνομία της Ρουμανίας, στη διάρκεια ελέγχου ενός φορτηγού, στη διάβαση Νάντλατς στα σύνορα με την Ουγγαρία.

    Το φορτηγό με ρουμανικές πινακίδες είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την πόλη Σιμπίου, στην κεντρική Ρουμανία, και είχε ως προορισμό τη Βιέννη. Στην φορτωτική αναγραφόταν ως φορτίο ομπρέλες θαλάσσης. Ο οδηγός συνελήφθη και ομολόγησε ότι για τη μεταφορά των τσιγάρων έλαβε 500 ευρώ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της τελωνειακής υπηρεσίας της Ρουμανίας, Γιοάν Μάρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα αφορολόγητων τσιγάρων που έχει κατασχεθεί στη χώρα την τελευταία πενταετία.

    Ε.Π.

    [19] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

    Σόφια, 18 Ιανουαρίου 2004 (15:04 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία επικρατεί στη Σόφια, μετά την ανακοίνωση του αρχηγού της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, στρατηγό Πλάμεν Στουντένκοφ, ότι η υπηρεσία του είχε λάβει προειδοποίηση ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα ακραία στοιχεία ενδεχομένως να προέβαιναν σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος ξένων πρεσβειών.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Darik», ο κ.Στουντένκοφ είπε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ευτυχώς έχει περάσει, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μίας επίθεσης.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βουλγαρίας, Ζίβκο Ζίβκοφ, ανακοίνωσε ότι ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να φρουρούν τις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ, ενώ την Παρασκευή ενισχύθηκε και η φρούρηση της πρεσβείας της Ιαπωνίας, καθώς την ίδια μέρα το Τόκιο απέστειλε 100 στρατιώτες του στο Ιράκ.

    Ε.Π.

    [20] 4 ΤΟΝΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2003 ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 18 Ιανουαρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Τέσσερις τόνοι ναρκωτικών κατασχέθηκαν το 2003 από τη βουλγαρική αστυνομία, σε επιχειρήσεις που έγιναν σε συνεργασία με υπαλλήλους των τελωνειακών σταθμών. Από το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών, τα 780 κιλά ήταν ηρωίνη.

    Στις επιχειρήσεις

    Η διεύθυνση κατά του οργανωμένου εγκλήματος (NSBOK) της βουλγαρικής αστυνομίας ανακάλυψε 5 εργαστήρια παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών, διέκοψε περίπου 20 κανάλια διακίνησης ναρκωτικών και συνέλαβε 435 εμπόρους.

    Ε.Π.

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Το Μαρούσι συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα στο βαθμολογικό πίνακα, με το τέλος της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στη 2η θέση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, ενώ ακολουθούν Αρης και Περιστέρι μετά τις νίκες που πέτυχαν επί του Ηρακλή και της ΑΕΚ, αντίστοιχα. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (16η αγωνιστική)

    1.Μαρούσι 30

    2.Παναθηναϊκός 28

    3.Αρης 26

    4.Περιστέρι 26

    5ΠΑΟΚ 25

    6Ηρακλής 25

    7Μακεδονικός 24

    8.ΑΕΚ 24

    9.Ολυμπιακός 23

    10.Πανιώνιος 22

    11.Ηράκλειο 22

    12.Απόλλων Πατρών 21

    13.Ηλυσιακός 20

    14.Ιωνικός Ν.Φ. 19

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (17η)

    Μαρούσι Απόλλων Πατρών

    Ιωνικός Ν.Φ. Αρης

    Ηρακλής ΠΑΟΚ

    Ολυμπιακός Περιστέρι

    ΑΕΚ Πανιώνιος

    Ηλυσιακός Ηράκλειο

    Μακεδονικός Παναθηναϊκός

    [22] ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΜΕ 89-77

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Το Περιστέρι ήταν αυτό που «πέταξε» προς τη νίκη και "σκαρφάλωσε" σε ψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη παρουσιάζοντας αρκετά καλό πρόσωπο κέρδισε σήμερα την ΑΕΚ με σκορ 89-77, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Η αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική. Στα πρώτα λεπτά του αγώνα η ΑΕΚ ήταν αυτή που πήρε κεφάλι στο σκορ, όμως στη συνέχεια το Περιστέρι κατάφερε να ανακάμψει, κάλυψε τη διαφορά και στο ημίχρονο προηγούνταν με 12 πόντους (50-38).

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι διατήρησαν την υπεροχή τους και έκλεισαν το τρίτο 10λεπτο προηγούμενοι με 63-54. Ανάλογη ήταν η εικόνα μέχρι το τέλος της αναμέτρησης με τους παίκτες του Περιστερίου να δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν τη διαφορά και να κατακτούν το ροζ φύλλο αγώνα.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με το τέλος της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και μετά τη νίκη επί του Ακράτητου. Ακολουθεί σε απόσταση "αναπνοής" ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε επί του ΟΦΗ, ενώ στην 3η θέση και σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται ο ΠΑΟΚ παρά την ισοπαλία με το Αιγάλεω. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (17η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 41

    2.Παναθηναϊκός 40

    3.ΠΑΟΚ 36

    4.Αιγάλεω 32

    5.ΑΕΚ 32

    6.Ηρακλής 26

    7.Χαλκηδόνα 26

    8.Πανιώνιος 25

    9.ΟΦΗ 19

    10.Ιωνικός 18

    11.Αρης 16

    12.Ξάνθη 16

    13.Πανηλειακός 15

    14.Καλλιθέα 11

    15.Προοδευτική 10

    16.Ακράτητος 7

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)

    Ιωνικός Αιγάλεω

    ΠΑΟΚ Ακράτητος

    ΑΕΚ Ηρακλής

    Ολυμπιακός Προοδευτική

    Καλλιθέα Παναθηναϊκός

    Αρης Πανηλειακός

    ΟΦΗ Πανιώνιος

    Ξάνθη Χαλκηδόνα

    [24] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ 5-0 ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Στις νίκες επέστρεψε και πάλι ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν εκτός έδρας επί του ουραγού Ακράτητου με σκορ 5-0, για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και εξακολουθούν να παραμένουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Ο Ολυμπιακός πίεσε για να πετύχει από νωρίς κάποιο τέρμα. Στο 32' λεπτό το πλασέ του Καστίγιο βρήκε το δεξί δοκάρι του Ράπτη και παρέμεινε έτσι το 0-0. Ωστόσο οι γηπεδούχοι από το 37' έμειναν με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του τερματοφύλακα.

    Ο Ράπτης αποβλήθηκε από τον διαιτητή με κόκκινη κάρτα καθώς ανέτρεψε τον Τζόρετζεβιτς, ενώ στην ίδια φάση ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Τζόρτζεβιτς και κάτω από τα δοκάρια του Ακράτητου κάθισε ο νεαρός τερματοφύλακας Αθανασίου, που μπήκε στο παιχνίδι αντί του Μπαγιαζίντ. Ο παίκτης των ερυθρολεύκων ήταν εύστοχος από τα έντεκα βήματα και στο 39' έγραψε το 1-0.

    Η ομάδα του Πειραιά ζευγάρωσε τα τέρματα της στην επανάληψη. Στο 74' ο Κούζμπα με κοντινό πλασέ κατάφερε να πετύχει το 2-0 στα Λιόσια. Από κει και πέρα οι ερυθρόλευκοι άρχισαν να "βομβαρδίζουν" την αντίπαλη εστία. Στο 79' και πάλι ο Κούζμπα σημείωσε το 3-0, ενώ στο 83' ο Ζιοβάνι ανέβασε ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ σε 4-0.

    Στο 86' ήταν η σειρά του Ακη Στολτίδη να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα του Ακράτητου και να διαμορφώσει το τελικό 5-0.

    [25] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Λάρισα, 18 Ιανουαρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Λάρισα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Απόλλωνα Λάρισας Νίκης Βόλου, για τον 4ο όμιλο του περιφερειακού πρωταθλήματος. Οι οπαδοί των δύο ομάδων τοποθετήθηκαν στην ίδια εξέδρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντεγκλήσεις.

    [26] ΦΡΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Βομβάη, 18 Ιανουαρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Η διεθνούς φήμης Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια, Αρουντχάτι Ρόι, που έχει ταχθεί κατά της παγκοσμιοποίησης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε βάρος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Όπως μεταδίδει από τη Βομβάη το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, μιλώντας η Ρόι από το βήμα του «Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ», οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στην ινδική μεγαλούπολη, είπε χαρακτηριστικά πως «εάν στο Σαντάμ Χουσεΐν άξιζε ένα τέλος όπως αυτό, με τη σύλληψή του μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, τότε, το ίδιο τέλος αξίζει και για τον Μπους».

    Μιλώντας μπροστά σ' ένα ακροατήριο περίπου 100.000 ατόμων, που θα παραβρίσκεται στη Βομβάη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, όποτε λήγουν οι εργασίες του Φόρουμ, η 41 χρόνων Ινδή ακτιβίστρια τόνισε πως ο πρώην Ιρακινός ηγέτης πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, το «ίδιο, όμως, πρέπει να συμβεί και με τους συνεργούς του σε Αμερική και Ευρώπη».

    [27] ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Ουάσινγκτον, 18 Ιανουαρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται συνεχώς σκορπίζοντας αισιοδοξία στους ειδικούς ότι η ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου θα ανέλθει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μέσα στο 2004.

    Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών αυξήθηκε μέσα στον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2000.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι ειδικοί του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο σχετικός δείκτης, που απεικονίζει την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ανήλθε στις 103,2 μονάδες, έναντι των 92,6 μονάδων που ήταν το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα ανέλθει μόλις στις 94 μονάδες.

    [28] ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 18 Ιανουαρίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Τέσσερις μέρες μετά την τοποθέτηση του πρώτου μουσουλμάνου νομάρχη στη Γαλλία, άγνωστοι τίναξαν σήμερα τα ξημερώματα το αυτοκίνητό του στον αέρα, λίγες ώρες προτού αρχίσουν οι διαδηλώσεις των ισλαμιστών για την κατάργηση της μαντίλας.

    «Η εκρηκτική ύλη τοποθετήθηκε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή και η ανατίναξη του αυτοκινήτου του Aissa Dermouche έλαβε χώρα γύρω στις 04.40», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο εκπρόσωπος της νομαρχίας της Ναντ, Jean-Christophe Paille.

    Σύμφωνα με τον Paille, το αυτοκίνητο του Dermouche ήταν παρκαρισμένο σε απόσταση περίπου 20 μέτρων μακριά από την κατοικία του, η οποία βρίσκεται μέσα σε οικιστικό συγκρότημα της πόλης.

    Ο εισαγγελέας της Ναντ Jean-Marie Huet, δήλωσε στο πρακτορείο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ίχνη των δραστών, καθώς και ότι δεν υπήρξαν προηγουμένως απειλητικά τηλεφωνήματα. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ καταδίκασε την επίθεση.

    [29] ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΑΞΟΝΑ» ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΘΝΑΡ

    Βαρσοβία, 18 Ιανουαρίου 2004 (16:16 UTC+2)

    Τη δημιουργία ενός «άξονα» μεταξύ Μαδρίτης και Βαρσοβίας πρότεινε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ στην κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως μεταδίδει από την πολωνική πρωτεύουσα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    «Ο προορισμός της Ισπανίας και της Πολωνίας είναι η δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας σε διεθνές επίπεδο και κυρίως μέσα στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Αθνάρ κατά την επίσκεψή του στη Βαρσοβία.

    Οι δύο χώρες είχαν συγκροτήσει κοινό μέτωπο κατά Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και απέτρεψαν την έγκριση του κοινού Ευρωπαϊκού Συντάγματος, επειδή θεώρησαν ότι, στο εξής, δε θα εκπροσωπούνται αναλογικά στα όργανα της ΕΕ.

    Επιπλέον, Ισπανία και Πολωνία είναι δύο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που στήριξαν την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ και μετά το πέρας του πολέμου, μάλιστα, έστειλαν στρατεύματα στην περιοχή.

    Ο Αθνάρ μετέβη στη Βαρσοβία, ώστε να συμμετέχει σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στην όπερα της πολωνικής πρωτεύουσας και κατά την οποία βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο από το μεγαλύτερο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών της χώρας, τον BCC.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, ο Ισπανός πρωθυπουργός βραβεύτηκε σε αναγνώριση της συμβολής του στην προσπάθεια της Πολωνίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Πολωνία θα ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ την 1η Μαΐου, μαζί με άλλες 9 υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    [30] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2% ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2004 ΒΛΕΠΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

    Βερολίνο, 18 Ιανουαρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Η Ομοσπονδία της Γερμανικής Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK) εκτιμά ότι μέσα στο 2004 είναι δυνατή μια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 2%, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

    Προϋπόθεση, όμως, για να συμβεί αυτό είναι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μάρτιν Βάνσλεμπεν, στην εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόντακ», να μη συνεχιστεί η έντονα ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

    Στα θετικά της νέας χρονιάς ο Βάνσλεμπεν θεωρεί το γεγονός ότι 4 αργίες συμπίπτουν με Σαββατοκύριακα και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και σε περισσότερη ανάπτυξη». Βέβαια, ως στυλοβάτη της ανάπτυξης θεωρεί τις γερμανικές εξαγωγές.

    [31] ΤΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2004 (11:56 UTC+2)

    ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ (Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310-229249) Από τις 23 Ιανουαρίου ανεβάζει το έργο του Τόμας Μπέρχαρντ «Αυτοβιογραφία προς την αντίθετη κατεύθυνση».

    ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, τηλ. 2310-821.483) «Εργαζόμενα κορίτσια». Παραστάσεις από Πέμπτη έως Σάββατο στις 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ.

    ΑΥΛΑΙΑ (Μέγαρο ΧΑΝΘ, τηλ. 2310-243066) Παρουσιάζεται το έργο του Αντώνη Νικολή «Ο κύριος Εμμανουήλ και... ο Ροΐδης».

    ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ (Αγ. Δημητρίου 115, τηλ. 2310-203.973) Το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας της Οδησσού ανεβάζει το έργο του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι «Η ωραία κοιμωμένη».

    ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Πλατεία Λευκού Πύργου, τηλ. 2310-251.182) «Πλατόνοφ» του Αντον Τσέχοφ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Θεογ. Χαρίση 51, τηλ. 2310-818.128) «Κουνούπια» του Γιάννη Τσατσάγια.

    ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ (Αντ. Καμάρα 3, απέναντι από το Αυλαία, τηλ. 2310-232.799) «Οι παναγιές» του Βέρνερ Ζβαμπ

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 25-27, τηλ. 2310-652.020) Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», του Ευγένιου Ο' Νιλ.

    ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ (Αγνώστου Στρατιώτου 20 - με Αγ. Δημητρίου 98, τηλ. 2310-228.161) «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ.

    ΝΕΜΕΣΗ (Δελφών 176, τηλ. 2310-326230) Επαναλαμβάνονται οι παραστάσεις του έργου «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε με τον κύριο Πιραντέλο», σε κείμενα Λουίτζι Πιραντέλο - Τίνας Στεφανοπούλου, μέχρι 15 Φεβρουαρίου.

    ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ («Ανετον», Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310-869.869) Από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ανεβάζει το έργο του Σαίξπηρ «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων».

    ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ (Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310-216.567) Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9 μ.μ. το έργο του Σαίξπηρ «Οθέλος - The game». Κάθε Παρασκευή το έργο της Αγκάθα Κρίστι «Κάθε Παρασκευή κι ένα έγκλημα». Κάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ. «Διακοπές στην κόλαση» του Ζαν Νοέλ Φένγουικ.

    ΡΟ (Αριστοτέλους 23, τηλ. 2310-261.584) «Κάν' το όπως ο Sex... πυρ».

    ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλ. 2310-423.925) «Το κοντραμπάσο» του Πάτρικ Ζίσκιντ.

    ΤΕΧΝΟΥΡΓΕΙΟ (Αγ. Δημητρίου 121, τηλ. 2310-249.633) «Γράμμα στην Ελένη» (Κάθε Παρασκευή, 9.30μμ). «Η δίκη - η διαδικασία» του Φραντς Κάφκα (Σάββατο και Κυριακή, 9μμ).

    ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310-812.000) «Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ.

    [32] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Κυριακή 18/1

    Τραγούδια του, που αναδεικνύουν τις κοινές ρίζες ρεμπέτικου και μπλουζ, αριστουργήματα του Μάρκου καθώς και τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη κ.ά. παρουσιάζει ο Στέλιος Βαμβακάρης, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5203.661). Μαζί του η Εβελίνα Αγγέλου. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

    Δευτέρα 19/1

    Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις εμφανίσεις του, στο club του «Σταυρού του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.9226.975). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη (έως 17/2) θα διηγείται παλιές και καινούριες μουσικές ιστορίες του - μαζί και ακυκλοφόρητα τραγούδια.

    Στο «Συρμό», δυο ακόμη ξεχωριστές βραδιές από τους Νίκο Ζιώγαλα, Γιώργο Αλουπογιάννη και Δημήτρη Κοργιαλά.

    Ζωντανή παρουσίαση του δίσκου «Ρηχά Νερά» του Αγγελου Σφακιανάκη, στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο» (10 μ.μ.), από τους: Λ. Μπεντίουι, Π. Θαλασσινό, Μ. Λιδάκη, Β. Κορακάκη, Χρ. Θηβαίο, Ν. Μπέρκα, Β. Ασημάκη, Δ. Ζερβουδάκη και Γ. Κότσιρα. Επίσης, τα «Μακρινά Ξαδέλφια» παρουσιάζουν το δίσκο τους «Αποχή Κληρονομιάς».

    Το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ» εμφανίζεται κάθε Δευτέρα στο «Χαμάμ».

    Τρίτη 20/1

    Στην αίθουσα τέχνης «Εκφραση Γιάννα Γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή. Πρόκειται για μια ουσιαστική ζωγραφική, χωρίς πολυπλοκότητες και ευφυολογήματα αλλά με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, εμπειρίες, και βαθιά γνώση από την πολυετή ενασχόληση.

    Εκθεση ζωγραφικής της Ντίνας Μπαλονά φιλοξενείται στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38). Παρουσιάζονται έργα φιλοτεχνημένα κυρίως με κάρβουνο, υδατόχρωμα, παστέλ και φωτογραφίες σε καμβά.

    Τετάρτη 21/1

    Παραδοσιακά τραγούδια από τη δισκογραφία της και κομμάτια της έθνικ σκηνής ερμηνεύει η Σαβίνα Γιαννάτου, στο «Free2Go club 22» (Βουλιαγμένης 22), στις 10 μ.μ. Συμμετέχουν οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» και η Λάμια Μπεντίουι.

    Πέμπτη 22/1

    Συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» με έργα Χατζιδάκι, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ζωγράφου), με ερμηνευτές τους Αλίκη Καγιαλόγλου, Ηλία Λιούγκο, Βασίλη Γισδάκη. Διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

    Αυλαία των εμφανίσεων της Ελένης Τσαλιγοπούλου, στο «Σταυρό του Νότου». Παραστάσεις: κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.

    Την καινούρια του δουλιά παρουσιάζει ο ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4).

    Παρασκευή 23/1

    Πρεμιέρα, στη Νέα Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», με το έργο «Ατσάλι» της Ρόνα Μουνρό, σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου, μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη. Παίζουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Μωρόγιαννης, Λαμπρινή Αγγελίδου, Σοφία Καλεμκερίδου.

    Πανόραμα σύγχρονου ελληνικού χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέχρι 26/1, με τη συμμετοχή σαράντα χορευτικών ομάδων.

    Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Χρήστος Θηβαίος ξεκινούν τη «συγκατοίκησή» τους στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, τηλ. 210.6461.980), παρουσιάζοντας τραγούδια από τις τελευταίες δισκογραφικές τους δουλιές και γενικότερα από την πορεία τους, με διάθεση για αυτοσχεδιασμό και εναλλαγή ρόλων. Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.), Κυριακή, Δευτέρα (8.30 μ.μ.).

    Στη μαγεία του φλαμένκο προσκαλούν ο εξαίρετος κιθαρίστας Antonio Negro και το συγκρότημά του, που εμφανίζονται στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Μέχρι 29/1.

    Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» εμφανίζονται σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στο «Gagarin 205» (Λιοσίων 205, τηλ: 210.8547.600).

    Η Καλλιόπη Βέττα πραγματοποιεί το πρώτο μελωδικό της διήμερο, στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Πετράλωνα, 210.3421.212), όπου θα παρουσιάσει τον τελευταίο δίσκο της «Horison» και άλλα τραγούδια.

    Θεατρικό τραγούδι από τους Μαίρη Εσπερ, Χάρη Μπόσινα, Γιώργο Νικητόπουλο και Μαριλένα Τριανταφυλλίδου κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στην «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, Παραλία Ν. Φαλήρου -Μοσχάτου, τηλ. 210.4813.605). Μέχρι 31/1.

    Σάββατο 24/1

    Το Duo «Faros» (Ντέιβιντ Λιντς - Γιώργος Καλούδης) εμφανίζεται στις 10.30 μ.μ., στο «Αθηναϊκό Καφενείο» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Σόλωνος).

    [33] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΪΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ

    Χανιά, 18 Ιανουαρίου 2004 (09:43 UTC+2)

    Aπό τις 30 Μαΐου έως τις 27 Ιουνίου θα γίνει το πειραματικό ταξίδι του Μινωικού πλοίου από τα Χανιά στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε το Nαυτικό Mουσείο Kρήτης.

    Το δρομολόγιο του πλοίου είναι: Χανιά, Μένιες, Αντικύθηρα, Κύθηρα, Αρεόπολη, Μονεμβασιά, Μητρόπολη, Λεωνίδιο Ναυπλίου, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος, Αίγινα, Σαλαμίνα, Ελευσίνα, Πειραιάς με ενδιάμεσους σταθμούς.

    Για το πειραματικό ταξίδι θα συγκροτηθούν δύο πληρώματα κωπηλατών, 24 ανδρών το κάθε ένα, τα οποία θα εναλλάσσονται στους ενδιάμεσους σταθμούς. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Nαυτικού Mουσείου, "υπάρχουν ακόμα θέσεις προς συμπλήρωση, γι' αυτό όσοι νέοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στην τιμητική αυτή αποστολή, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή". Oι βασικές απαιτήσεις είναι: α. "Ηλικία 18 - 40 ετών, ύψος περίπου 1.70, καλής σωματικής αντοχής. β. Η εκπαίδευσή τους θα αναληφθεί από τον κυβερνήτη του πλοίου κατά την φάση των δοκιμαστικών πλόων. γ.Διάρκεια απουσίας μακράν Χανίων 30 Μαΐου έως 27 Ιουνίου. δ. Η παρακάτω προσφορά έργου θα είναι εθελοντική. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα έξοδα διαμονής, διατροφής, και μετακινήσεων θα καλυφθούν με μέριμνα του Ναυτικού Mουσείου Kρήτης".

    Όπως σημειώνεται, "το πλήρωμα θα τυγχάνει τιμητικής μεταχείρισης σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνονται στους ενδιάμεσους σταθμούς και θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε ειδική εκδήλωση. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα κατατίθενται στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου και θα συμπληρώνεται σχετικό έντυπο. Πληροφορίες στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, τηλ.: 28210 91875, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 January 2004 - 19:14:01 UTC