Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ "ΨΑΛΙΔΑΣ" ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑLCO - ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΤΗΝ SOCIETE GENERALE ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΜΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ
  • [04] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ
  • [06] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [08] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΕΥ.
  • [09] ΣΥΝ: ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ SOCIETE GENERALE
  • [10] ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
  • [11] ΟΤΕ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 350 ΕΚ.
  • [12] 25/2-10/3 ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [13] ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ SPACE HELLAS ΜΕ ΤΗΝ COMPUTER ASSOCIATES
  • [15] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ
  • [18] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  • [20] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ FEL: ΟΥΡΑΛ - ΑΡΗΣ 98-93
  • [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟ ΟΠΕΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΟΓΛΟΥ
  • [25] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [26] ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ SARS
  • [27] ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ
  • [28] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [29] ΜΠΟΥΣ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ
  • [30] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ "ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΑΣ"
  • [32] "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΒΙΛ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
  • [34] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

  • [01] ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ "ΨΑΛΙΔΑΣ" ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΑLCO - ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (00:18 UTC+2)

    Κλείσιμο της "ψαλίδας" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco που έγινε για λογαριασμό του Alter.

    Eιδικότερα, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 37,3 %. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5%, ο ΣΥΝ 2,5%, το ΔΗΚΚΙ 1,6% και το ΛΑ.Ο.Σ 1,4%. "Δεν ξέρω" απάντησε το 9,2%, "δεν απαντώ" το 0,2%, "λευκό" προτίμησε το 1,8%, ενώ την ψήφο σε άλλο κόμμα το 1,3%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μειώθηκε από το 6,7% στο 2,4%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, που τέθηκε διλημματικά, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε ποσοστό 46,3% και ο Κώστας Καραμανλής 39,5%.

    Η δημοσκόπηση καταγράφει σημαντική μείωση της διαφοράς των δύο κομμάτων στην αποκαλούμενη "παράσταση νίκης", δηλαδή στο κόμμα που οι πολίτες πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Το 42,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία και το 38,8% το ΠΑΣΟΚ (διαφορά 3,7%). Στην προηγούμενη πανελλαδική δημοσκόπηση της Alco, η διαφορά ήταν 21 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Θετική γνώμη για τον Γιώργο Παπανδρέου εξέφρασε το 63,5% και αρνητική το 24,5%. Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θετική γνώμη εξέφρασε το 51% των ερωτηθέντων και αρνητική το 35,4%.

    Σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, θετική γνώμη εξέφρασε το 45,8% των ερωτηθέντων και αρνητική το 44,2%.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζήτησε από τον ερωτηθέντων ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλαγή πολιτικής στους περισσότερους τομείς (οικονομία, απασχόληση, υγεία, παιδεία).

    Η δημοσκόπηση διεξήχθηκε πανελλαδικά με τη μέθοδο της κάλπης σε δείγμα 2.000 ατόμων, από τις 7 έως τις 12 Ιανουαρίου.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Aθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (14:55 UTC+2)

    Με εγκωμιαστικές αναφορές στα πρόσωπα του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου, με διάθεση αυτοκριτικής για την πολιτική και τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μ' ένα πολιτικό μήνυμα σχετικά μ' έναν νέο τύπο διακυβέρνησης, αυτόν της ανοιχτής κοινωνίας, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απευθύνθηκε σήμερα στους υποψήφιους βουλευτές του κόμματός του.

    Μιλώντας κατά την πρώτη του κοινή εμφάνιση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έκανε, επίσης, λόγο για ανατροπή του κλίματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και τόνισε πως επικρατεί πανικός στη Νέα Δημοκρατία, η οποία αναγκάστηκε, όπως είπε, σε «άτακτη αναθεώρηση της προεκλογικής της τακτικής και στρατηγικής».

    Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε λάθη και φαινόμενα αλαζονείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε λάθη; Κάναμε. Φερθήκαμε αλαζονικά; Φερθήκαμε. Δεν εξηγήσαμε αρκετά; Δεν εξηγήσαμε. Δεν σκύψαμε πάντα όσο θα έπρεπε πάνω στον καθημερινό άνθρωπο και τον πόνο του; Δεν σκύψαμε. Ίσως επειδή έπρεπε να στεκόμαστε όρθιοι στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ανάγκες μιας δύσκολης εποχής. Ίσως διότι έπρεπε να τρέχουμε να προλάβουμε τις ευκαιρίες, να μειώσουμε τις αποστάσεις να βγούμε μπροστά στην κούρσα ένταξής μας στους ισχυρούς της γης. Ίσως επειδή ορισμένοι από εμάς βολεύτηκαν, ξεχάστηκαν άκουσαν άλλες σειρήνες, απορροφήθηκαν από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες ή γοητεύτηκαν από τη λάμψη της εξουσίας».

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα αλλαγής, γεγονός που αποδεικνύεται από τη δικαίωση των προσδοκιών του λαού κατά τις περιόδους διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου επισήμανε ότι στην περίοδο της πρωθυπουργίας του ενισχύθηκαν τα κοινωνικά ασθενέστερα στρώματα.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επί πρωθυπουργίας Σημίτη έγιναν και γίνονται μεγάλα βήματα, όπως η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τα μεγάλα τεχνικά έργα, η διοικητική μεταρρύθμιση Καποδίστριας, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η επιτυχής ευρωπαϊκή προεδρία, η πυρετώδης προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων του 2004.

    Δίνοντας το προσωπικό του στίγμα ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε όρους όπως ανανέωση, συμμετοχή και σύνθεση και τόνισε: «στην επόμενη τετραετία θέλουμε να εισάγουμε έναν νέο τύπο διακυβέρνησης αυτόν της ανοιχτής κοινωνίας και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Είναι πρόταση αλλαγής και θα χαρακτηρίσει τις δομικές αλλαγές που φέρνει το πρόγραμμά μας».

    Απαντώντας τέλος στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας και τα επιχειρήματά της περί επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας, είπε: «Η ΝΔ μας λέει ότι αν φύγει το ΠΑΣΟΚ και έρθει στην εξουσία η ΝΔ τα προβλήματα της καθημερινότητας ως δια μαγείας θα λυθούν. Η καθημερινότητα δεν περιμένει κάποιον άλλο κομματικό σχηματισμό. Ζητά τη συνέργεια, τη συμμετοχή, τη

    συνευθύνη, τη συνεργασία όλων».

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε σε όλα τα κόμματα να συνυπογράψουν τη διακήρυξη για την Ολυμπιακή εκεχειρία στις 25 Φεβρουαρίου, μέρα όπου θα βρίσκονται στην Ελλάδα σημαίνοντες παράγοντες του ολυμπιακού κινήματος. «Με την πράξη μας αυτή θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα παγκόσμιο, θα αναδείξουμε την ισχυρότερη ίσως δύναμή μας, την ηθική μας δύναμη, θα ξαφνιάσουμε θετικά και θα εμπνεύσουμε πολλούς λαούς για την ιδέα της εκεχειρίας, θα δώσουμε νέο νόημα στους αγώνες του 2004» είπε χαρακτηριστικά.

    [03] ΤΗΝ SOCIETE GENERALE ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΜΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (15:35 UTC+2)

    Τη γαλλική Societe Generale επέλεξε τελικά το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) ως προτιμώμενο επενδυτή για τη Γενική Τράπεζα.

    Έπειτα από εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου, το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση να ανακηρύξει και ανακήρυξε ως προτιμώμενο επενδυτή τη Societe Generale.

    Η Societe Generale θα κληθεί, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, σε διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της προσφοράς της

    [04] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

    Aθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Οι όροι διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και τις κοινότητες όλης της χώρας. Στους όρους αυτούς κατέληξε το υπουργείο και η διακομματική επιτροπή.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με ευπρέπεια και καλαισθησία. Οι δημοτικοί ή κοινοτικοί χώροι για την προβολή των κομμάτων θα καθορίζονται μετά από κοινή σύσκεψη δημάρχων ή προέδρων της κοινότητας με εκπροσώπους των κομμάτων.

    Εξάλλου θα απαγορεύονται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, η ανάρτηση πανό ή αεροπανό σε δρόμους πλατείες και αλλού, η χρήση πλαστικών σημαιών ή υλικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς και η χρήση σπρέι.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, που μετέχουν στις εκλογές συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη με πρόσκληση του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας, το αργότερο μέσα σε προθεσμία τριών ημερών από την προκήρυξη εκλογών, για να ρυθμίσουν την κατανομή των χώρων και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών.

    Σε περίπτωση, που στη σύσκεψη υπάρξει ομοφωνία των κομμάτων υπογράφεται πρακτικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό για το Δημοτικό ή το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αμέσως, με μοναδικό θέμα την διάθεση των δημοτικών ή κοινοτικών χώρων στα κόμματα ή στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων για την προεκλογική προβολή τους.

    Διαφορετικά, σε περίπτωση μη ομοφωνίας ή μη παρεύρεσης των κομμάτων στην σύσκεψη, το Δημοτικό ή το Κοινοτικό Συμβούλιο υποχρεούται από μόνο του να καθορίσει και να διαθέσει τους χώρους, αναλογικά και επί ίσοις όροις. Αυτό σημαίνει πως η έκταση που διατίθεται βρίσκεται σε αντιστοιχία με την δύναμη, που είχαν τα κόμματα στην Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.

    Κατά την εγκύκλιο, η προβολή των κομμάτων στους διατιθέμενους χώρους, γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια, που έχουν κατασκευάσει οι δήμοι ή οι κοινότητες ή σε προσωρινά και κινητά, που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των κομμάτων ή των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων. Ιδιαίτερα, όμως, από τους δήμους ή τις κοινότητες που δεν έχουν προβεί σε κατασκευή και διάθεση μόνιμων πλαισίων μπορούν να παραχωρηθούν και άλλοι πρόσφοροι χώροι για αφισοκόλληση, αλλά απαγορεύεται η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο.

    Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται από τα πολιτικά κόμματα η τοποθέτηση καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών, στους διατιθέμενους χώρους, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερες από 2χ2χ2 μέτρα, καθώς και τροχόσπιτα, που το μήκος τους δεν υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Σε αυτούς τους χώρους δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.

    Σε περίπτωση, που οι δήμοι ή οι κοινότητες έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους των οργανισμών κοινής ωφελείας και των ΟΤΑ, τα πλαίσια αυτά διατίθενται στα πολιτικά κόμματα ή στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων εξίσου αναλογικά και επί ίσοις όροις.

    Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό, αεροπανό και πάσης φύσεως όμοιων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Διαφορετικά, οι δήμοι ή οι κοινότητες υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεση αυτών των προβολών.

    Επιτρέπεται η χρήση φωτεινών διαφανειών (σλάϊτς) σε ανοικτούς χώρους, που καθορίζονται από τα Δημοτικά ή τα Κοινοτικά Συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία.

    Απαγορεύεται η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού υλικού, από πλαστική ύλη και η χρήση διαφημιστικών τρυκ, εφόσον το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επίσης απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι και χρώματα, και η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσιών ή ιδιωτικών χώρων.

    Δεν επιτρέπεται η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια, καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού ή του Κοινοτικού Συμβουλίου, σε άλλα κόμματα ή σε συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων.

    Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα, που θα τοποθετήσουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων πρέπει να αποσυρθούν με την δική τους φροντίδα, μέσα σε οκτώ ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Μέσα στην ίδια προθεσμία τα πολιτικά κόμματα υποχρεούνται γενικότερα, με δική τους δαπάνη, να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.

    Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, οι δήμοι ή κοινότητες υποχρεούνται να απομακρύνουν ή να καταστρέψουν τα μη αποσυρμένα περίπτερα, τροχόσπιτα ή τις άλλες κατασκευές.

    [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ"

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέψευσε δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες, δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία ανακοίνωση δεν έχω κάνει εγώ για το αν θα είμαι ή όχι υποψήφιος στις εκλογές. Την όποια απόφαση θα την ανακοινώσω ο ίδιος στο τέλος του μήνα».

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία των απεργών Ιπτάμενων Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας μετέβη σήμερα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, όπου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Δημήτρη Σιούφα, το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει όλη την πίεση την οποία διαθέτει από πλευράς κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων και η περαιτέρω απαξίωση της εταιρείας.

    «Ιδίως σήμερα αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, με την άφρονα πολιτική της και ως προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, έχει οδηγήσει εσκεμμένα την εταιρεία σε απαξίωση και τους εργαζόμενους σε πραγματική απόγνωση. Οφείλει αμέσως η κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια που απαξιώνει ακόμη περισσότερο την εταιρεία και την οδηγεί σε διάλυση. Οφείλει να αντιμετωπίσει τους εργαζομένους με την απαιτούμενη δημοκρατική συμπεριφορά γόνιμου διαλόγου και την ευαισθησία που επιβάλλει το κοινωνικό κράτος δικαίου», υπογράμμισε.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Με το Συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο θα συναντηθεί αύριο στις 11 το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια, στις 2.30 το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με το Συντονιστή της Επιτροπής του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [08] ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ

    Aθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Για ανακολουθία κατηγορεί την κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μπασιάκος με αφορμή τις καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μπασιάκος μιλά για ισοπεδωτικές άδικες περικοπές στις επιδοτήσεις και συντήρηση μιας αγκυλωμένης γραφειοκρατικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να επιβάλλονται μεγάλα κοινοτικά πρόστιμα ή περικοπές, που ροκανίζουν το ήδη πενιχρό εισόδημα των αγροτών.

    Ο κ. Μπασιάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Φθάσαμε στα μέσα Ιανουαρίου και ακόμη οι αγρότες περιμένουν τις επιδοτήσεις τους!

    Η Κυβέρνηση των ''εκσυγχρονιστών'' αποδεικνύεται και πάλι ανακόλουθη, αφού διαβεβαίωνε τους ελαιοπαραγωγούς ότι η καταβολή των επιδοτήσεών τους θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στους παραγωγούς δημητριακών στις 15 Νοεμβρίου και τους κτηνοτρόφους μέσ' το φθινόπωρο.

    Οι αγρότες αυτοί όχι μόνον δεν εισέπραξαν τις κοινοτικές ενισχύσεις για την προπέρσινη και περσινή συγκομιδή τους, αλλά καλούνται τώρα με πολύμηνη απαράδεκτη καθυστέρηση να υποστούν ελέγχους που προφανώς θα είναι αναποτελεσματικοί και άδικοι.

    Η Κυβέρνηση των δέκα τελευταίων ετών αντί να ενεργοποιήσει έγκαιρα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων, προχώρησε σε ισοπεδωτικές άδικες περικοπές, δικαιώνοντας εν γνώσει της και παρανομίες. Το αποτέλεσμα είναι να συντηρείται μια αγκυλωμένη γραφειοκρατική διαδικασία διαλυμένων κρατικών υπηρεσιών και να επιβάλλονται μεγάλα κοινοτικά πρόστιμα ή περικοπές, που ροκανίζουν το ήδη πενιχρό εισόδημα των αγροτών μας.

    Τα σημερινά φαινόμενα των λαθών, των παραλείψεων καθώς και της απώλειας δηλώσεων παραγωγών και καταστάσεων απ' τις υπηρεσίες, είναι προσβλητικά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

    Ποιος άραγε θα ασχοληθεί με το πρόβλημα των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών που ακόμη περιμένουν τις αποφάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ;

    Ακόμη και αν ήταν σωστά τα στοιχεία που δίνει ο υφυπουργός κ. Αργύρης, ομολογείται η μεγάλη καθυστέρηση που δεν έχει προηγούμενο από τότε που μπήκαμε στην ΕΟΚ.

    Τι έχει να πει για όλα αυτά ο διάδοχος του κ. Σημίτη, ο κ. Γ. Παπανδρέου, που προσπαθεί μάλιστα απεγνωσμένα να προσεταιριστεί επικοινωνιακά τους αγρότες;».

    [09] ΣΥΝ: ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ SOCIETE GENERALE

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τις απαράδεκτες κι αδιαφανείς μεθοδεύσεις με τις οποίες επισπεύδει την χαριστική εκποίηση της Γενικής Τράπεζας στην Γαλλική Societe Generale», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    «Μια κυβέρνηση που βρίσκεται υπό την κρίση του ελληνικού λαού και της οποίας η οικονομική πολιτική και ιδιαίτερα η πολιτική των ανεξέλεγκτων ιδιωτικοποιήσεων συναντά την καθολική αποδοκιμασία δεν έχει κανένα δικαίωμα, ακόμα και την τελευταία στιγμή να εκποιεί το Δημόσιο πλούτο με κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο, να γίνουν απασχολήσιμοι και άλλοι εργαζόμενοι», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε:

    «Ο Γ. Παπανδρέου καθίσταται συνυπεύθυνος αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων οι οποίες επισύρουν για όλους όσους συναινούν ή σιωπούν βαρύτατες ευθύνες».

    [10] ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Σε αγορά ιδίων μετοχών έως το 5% του μετοχικού της κεφαλαίου προβαίνει από τις 19 Ιανουαρίου 2004 έως 5 Ιανουαρίου 2005, η διοίκηση της Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

    Ο συνολικός αριθμός των μετοχών που θα αγορασθούν ανέρχεται σε 556.785, και αποτελούν μαζί με τις 18.720 μετοχές που έχουν ήδη αποκτηθεί(από 2.1.2003 έως 14.11.2003), το 5% του συνόλου των μετοχών της. Το εύρος τιμών είναι από 1,50 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως 5 ευρώ (ανώτατη τιμή) για κάθε μετοχή.

    [11] ΟΤΕ: ΕΚΔΟΣΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 350 ΕΚ.

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Στην έκδοση κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 350 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο ΟΤΕ στο πλαίσιο του προγράμματος ανανεούμενης πίστωσης που ακολουθεί.

    Το δάνειο, το οποίο είναι 364 ημερών με πρόβλεψη για έναν επιπλέον χρόνο, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων η μερική χρηματοδότηση του εταιρικού ομολόγου.

    Διοργανωτές της έκδοσης ήταν η Alpha Bank, Citigroup, Dresdner Kleinwort Wasserstein και η Εθνική Τράπεζα, ενώ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή διαχειριστές του βιβλίου προσφορών είναι η Citigroup και η Dresdner Kleinwort Wasserstein.

    Η έκδοση αυτή, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της η Citigroup, αποτελεί στρατηγικό κομμάτι της χρηματοτοδοτικής πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΤΕ, και οι τράπεζες που συνεργάζονται σε αυτή την έκδοση κλήθηκαν να συμμετάσχουν με 30 εκατ. ευρώ εκάστη ως διοργανωτές και 20 εκατ. ευρώ ως συνδιοργανωτές.

    [12] 25/2-10/3 ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και τις 10 Μαρτίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου, καλούνται οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων να υποβάλουν στις εφορίες την εκκαθαριστική δήλωση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για το 2003, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη που απεστάλη στις εφορίες όλης της χώρας.

    Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, θα υποβάλουν την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για το 2003 από τις 10 έως και τις 24 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

    [13] ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ-ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Έως τις 3 Μαρτίου 2004 καλούνται οι ενδιαφερόμενες τεχνικές εταιρίες να υποβάλουν προσφορές για την ανάληψη της κατασκευής του οδικού άξονα Σχηματαρίου - Χαλκίδας, προϋπολογισμού 58,6 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με την απόφαση δημοπράτησης, που υπέγραψε η υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου, το έργο αφορά στην κατασκευή νέου οδικού άξονα μήκους 9,2 χλμ. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και μια λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ανά κατεύθυνση.

    Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται ακόμα η αποκατάσταση της υφισταμένης Εθνικής Οδού Σχηματαρίου - Βαθέος -  Χαλκίδος, o ανισόπεδος κόμβος Βαθέος, η ανισόπεδη σύνδεση των Ναυπηγείων, οδική σήμανση και ασφάλεια της οδού, και έργα ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου.

    Η προκήρυξη του έργου στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2003, ενώ η κατασκευή του προβλέπεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2006.

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ SPACE HELLAS ΜΕ ΤΗΝ COMPUTER ASSOCIATES

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Computer Associates Hellas, υπέγραψε η Space Hellas.

    Η συμφωνία αφορά στην ενσωμάτωση των πρωτοποριακών λύσεων ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής (eTrust) και συστημάτων διαχείρισης δικτύων (Unicenter) της Computer Associates, στις ολοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που η Space Hellas προσφέρει στις σύγχρονες επιχειρήσεις.

    Η Computer Associates Hellas, θυγατρική της Computer Associates International, Inc., δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2000 και διαθέτει στην Ελληνική αγορά την πλήρη σειρά των προϊόντων και των λύσεων της CA καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

    H Space Hellas μελετά, σχεδιάζει, προμηθεύει, εγκαθιστά και υποστηρίζει ολοκληρωμένες λύσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, λειτουργώντας ως system integrator.

    [15] ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ

    Παρίσι, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τη μείωση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) και στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) από 30.000 στρατιώτες που αριθμούν σήμερα σε 17.500 στρατιώτες μέχρι το Νοέμβριο ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αγιό Μαρί.

    Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας μιλώντας στο εθνικό Κοινοβούλιο εκτίμησε ότι η κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές έχει σημαντικά βελτιωθεί, σημείωσε ωστόσο ότι παραμένει εύθραυστη και ασταθής στο Κοσσυφοπέδιο και γι αυτό η διεθνής στρατιωτική παρουσία θα μειωθεί σταδιακά και παράλληλα στη Βοσνία, όπου τώρα υπηρετούν 10.000 στρατιώτες και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκονται 20.000 στρατιώτες.

    [16] ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Την κατάσταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις της με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέτασε στη σημερινή της συνεδρίαση η ιερά σύνοδος της μη αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ, ο εκπρόσωπος της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, Τιμόθεος, κατηγόρησε σε δηλώσεις του τον Σέρβο πατριάρχη, Παύλο, ότι σπέρνει τη διχόνοια και αναμειγνύεται στην δικαιοδοσία της σκοπιανής εκκλησίας.

    Επιπλέον, τόνισε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να προωθεί την ιδέα της Μεγάλης Σερβίας.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Ο Εισηγητής για την κατάσταση στην Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ακολούθως, είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επισκεφθούν τον Φεβρουάριο την Κύπρο, όπου θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για Διοικητικές Μεταρρυθμίσεις Βρετανός Νιλ Κίνοκ θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 και 6 Φεβρουαρίου.

    Διήμερη επίσκεψη στις 16 και 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει στο νησί και ο Δανός Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Φρίτς Μπόλκεσταϊν.

    Επίσης την Κύπρο θα επισκεφθεί και ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ Ροζέρ Μπρις, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗ 14η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:41 UTC+2)

    Σημαντική εξέλιξη ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης το ότι η Κύπρος κατατάσσεται 14η παγκοσμίως όσον αφορά το βαθμό οικονομικής ελευθερίας, σύμφωνα με το Economic Freedom Report του Κέντρου Ερευνών Heritage Foundation.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Στο Πρωτοδικείο θα οδηγηθεί αύριο ο Άρης, όπου θα ζητήσει το διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής.

    Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Νικήτας Ματθαίου τόνισε: «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί ο Άρης πρέπει να βρει λύσεις το συντομότερο. Από τη στιγμή που η σημερινή διοίκηση της ομάδας θεωρείται με έγγραφο του Υπουργείου Εμπορίου ανύπαρκτη, δεν έχει σημασία αν συναινέσουν ή όχι στη κίνηση μας οι κ. Καραμπέρης και Τσαρούχας».

    Σημειώνεται παράλληλα ότι οι άνθρωποι της ΠΑΕ Άρης έχουν κληθεί σε απολογία την ερχόμενη Παρασκευή από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, προκειμένου να απολογηθούν για την ασυνέπεια αποπληρωμής των χρεών τους σε παίκτες που παλιότερα φόρεσαν την φανέλα του συλλόγου.

    Κατά τα άλλα ο προπονητής του Άρη, Όλε Σκόμποε προετοιμάζει την ομάδα για την κυριακάτικη αναμέτρηση με την Προοδευτική. Ο ίδιος δεν υπολογίζει στους τιμωρημένους Λαζανά, Αβραάμ Παπαδόπουλο και στους Σελάντερ, Πασσαλή, Κατσιαρό, Νίκο Παπαδόπουλο, Σπέρτο και Διγκόζη που έχουν καταθέσει προσφυγή.

    Παρελθόν επίσης πρέπει να θεωρείται και ο Κώστας Φρατζέσκος φαίνεται πως δεν

    υπολογίζεται στα πλάνα του Δανού τεχνικού.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ FEL: ΟΥΡΑΛ - ΑΡΗΣ 98-93

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Άτυχος ο Άρης δεν κατάφερε να κερδίσει στη ρωσική πόλη Περμ την πρωτοπόρο του Γ' ομίλου της FEL Ουράλ Γκρέιτ. Γνώρισε την ήττα με 98-93 και απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο (τρεις βαθμοί) από την κορυφή της βαθμολογίας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο στόχος για την κατάκτηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης που οδηγεί με πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και κατάφερε να πετύχει εύκολους πόντους. Κατάφερε να τελειώσει την πρώτη περίοδο με 28-28, ενώ στην δεύτερη περίοδο κάποια λάθη που σημείωσε στάθηκαν αφορμή να φύγουν στο σκορ οι Ρώσοι. Στην επανάληψη οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να ισορροπήσουν το παιχνίδι, αλλά μάταια, με αποτέλεσμα η ήττα να αποτελέσει φυσική κατάληξη.

    Πρώτος σκόρερ από την Ούραλ ήταν ο Λαβρίνοβιτς που σημείωσε 26 πόντους, ενώ

    από τον Αρη διακρίθηκε ο Κόμματος που σημείωσε 28 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 28-28, 54-43, 83-72, 98-93.

    ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΙΤ: Βαϊκούλις 6, Μπούσκεβιτς 7 (1), Λαβρίνοβιτς 26 (3), Τσικάλκιν 16 (4), Αμπντούλ Ραούφ 17 (3), Τζόουνς 11, Αβλεεβ 4, Ντμιτρίεφ, Νταϊνέκο 11.

    ΑΡΗΣ: Κόμματος 28 (5), Μπέιλι 17 (3), Λικχολίτοφ 12, Στακ 6, Λάππας 6, Πάρκερ 18 (1), Βετούλας 2, Ραϊσεβιτς 4.

    [22] ΤΕΝΙΣ: ΣΤΟ ΟΠΕΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Αγώνα με τον χρόνο δίνει η Λένα Δανιηλίδου προκειμένου να προλάβει το Οπεν Αυστραλίας, που αρχίζει στις 19 του μήνα στη Μελβούρνη. Η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια, που τραυματίστηκε στον πρώτο αγώνα της στο τουρνουά του Χόμπαρτ, έχει αρχίσει ήδη φυσικοθεραπεία, την οποία θα συνεχίσει στην Μελβούρνη, όπου μετέβη σήμερα.

    Στο μεταξύ σε τουρνουά 10.000 δολαρίων, που γίνεται στο Ελ Σαλβαδόρ, ο Νίκος Ροβάς πέτυχε τρεις νίκες στα προκριματικά και πέρασε στο κυρίως ταμπλό όπου θα αντιμετωπίσει τον Βέλγο Βάουτερς. Στο κυρίως ταμπλό συμμετέχει και ο Σόλων Πέππας ο οποίος κληρώθηκε να παίξει με τον Γκράουερ (Ελ Σαλβαδόρ).

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Οι εθνικές ομάδες βόλεϊ ανδρών της Αργεντινής, της Ελλάδας, της Βραζιλίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Τυνησίας, πήραν ήδη το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Αργεντινή πήρε την πρόκριση νικώντας τη Βενεζουέλα με 3-0 σετ (25-18, 25-19, 25-23) μέσα στο Καράκας, και υπό την πίεση 12.000 φιλάθλων.

    Εκκρεμεί να διεξαχθεί το προολυμπιακό τουρνουά της Ασιατικής Ζώνης (22-30 Μαΐου) με τη συμμετοχή της Κορέας, της Κίνας, του Ιράν και της Αυστραλίας και τα τρία εισιτήρια που θα προκύψουν από τα ισάριθμα τουρνουά, που θα διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο, και θα γίνουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιαπωνία. Θα λάβουν μέρος οι: Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία, Καναδάς, Κούβα, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Καζακστάν, Ταϊπέι και η 2η της Ασίας.

    Στις γυναίκες έχουν ήδη πάρει το εισιτήριο οι ομάδες της Ελλάδας, Κίνας, Βραζιλίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Κούβας, Δομινικανής Δημοκρατίας και Κένυας, ενώ και εδώ εκκρεμεί το τουρνουά της Ασίας και τρία ακόμη που θα προκύψουν από το προολυμπιακό τουρνουά του Μαΐου (8-16) που θα γίνουν στην Ιαπωνία και θα λάβουν μέρος οι: Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊπέι. Ρωσία, Ιταλία, Αργεντινή και Πουέρτο Ρίκο. Οι ομάδες αυτές πρόκειται να παίξουν στους αγώνες για την πρόκριση, στο Ολυμπιακό Τουρνουά, που διοργανώνεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Βόλεϊ. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι αγώνες του βόλεϊ θα πραγματοποιηθούν στο ανακαινισμένο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Φαλήρου, που έχει συνολική χωρητικότητα 14.000 θέσεων. Το πρόγραμμα των αγώνων θα διαρκέσει 16 ημέρες, από τις 14 μέχρι τις 29 Αυγούστου 2004.

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΜΠΑΚΙΡΤΖΙΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Παρουσιάστηκε και επίσημα από τη διοίκηση του Ηρακλή το νέο μεταγραφικό απόκτημα, ο Σουηδός Κένεντι Μπακιρτζίογλου. Ο παίκτης που από χθες ακολουθεί κανονικά τις προπονήσεις της ομάδας εμφανίστηκε αισιόδοξος στους εκπροσώπους του Τύπου:

    «Ηρθα να βοηθήσω τον Ηρακλή να υλοποιήσει τους στόχους του. Η παρουσία του κ. Γίνγκμπλαντ στον πάγκο της ομάδας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου», ανέφερε το νέο απόκτημα του Ηρακλή, και συνέχισε: «Είχα προτάσεις από πολλές ομάδες της Ευρώπης. Ημουν όμως αποφασισμένος να έρθω στον Ηρακλή. Γνωρίζω τον Μαχλά, αλλά είναι νωρίς να ξεχωρίσω κάποιους από τους υπόλοιπους. Μέχρι στιγμής έχω αποκομίσει τα καλύτερα συμπεράσματα από τους συμπαίκτες μου».

    Ο Κένεντι Μπακιρτζίογλου αναφερόμενος στους φιλάθλους του Ηρακλή σημείωσε: «Είναι θετικό ότι στον πάγκο του Ηρακλή βρίσκεται ο Ματς Γίνγκμπλαντ. Θα δουλέψω σκληρά για να καταξιωθώ. Δεν βιάζομαι. Εμπιστεύομαι τον προπονητή μου και θα ακολουθήσω πιστά αυτά που θα λέει. Θέλω να υποσχεθώ στον κόσμο του Ηρακλή ότι θα προσπαθήσω για να γίνει καλύτερη η ομάδα και να φτάσει στους στόχους της. Πιστεύω ότι θα τον αγαπήσω και θα με αγαπήσει».

    Τέλος, τόνισε ότι είναι χριστιανός ορθόδοξος και ότι πιστεύει στον Θεό: «Πιστεύω στον Θεό και είναι σημαντικό για μένα να πηγαίνω στην εκκλησία», υπογράμμισε.

    [25] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Τασκένδη, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:46 UTC+2)

    Ενα αεροσκάφος τύπου Γιάκοβλεφ-40 (και όχι Αντόνοφ-24 όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο) κατέπεσε νωρίς το απόγευμα κοντά στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, με αποτέλεσμα και οι 37 επιβαίνοντες να σκοτωθούν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Το ουζμπεκικό υπουργείο Εκτακτών Αναγκών ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν ένα Yak-40, ένα μικρό τρικινητήριο αεροσκάφος σοβιετικής κατασκευής που έχει δυνατότητα μεταφοράς περίπου 30 επιβατών.

    [26] ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ SARS

    Μόσχα, 13 Ιανουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Ενας Νεοζηλανδός, ο οποίος πέθανε χθες, στην Εκατερίνμπουργκ στη Ρωσία, έπασχε όπως φαίνεται από άτυπη πνευμονία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των περιφερειακών ιατροδικαστικών υπηρεσιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Οι ομοσπονδιακές αρχές αμφισβήτησαν την πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ''καμία επίσημη πληροφόρηση'' για το πιθανολογούμενο κρούσμα.

    [27] ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΑΣΚΕΝΔΗ

    Τασκένδη, 13 Ιανουαρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Ενα αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ-24 κατέπεσε στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, και όλοι οι επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουζμπεκική αεροπορική εταιρία. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές τα ρωσικής κατασκευής Αντόνοφ-24 είναι δικινητήρια και έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 50 επιβατών.

    [28] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Βρυξέλες, 13 Ιανουαρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει -και δη με συνοπτικές διαδικασίες-στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να μην επιβάλουν πειθαρχικές κυρώσεις στη Γαλλία και στη Γερμανία για την παράβαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Η απόφαση του Εκοφίν ελήφθη το περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κομισιόν που φοβάται ότι η παράκαμψη του Συμφώνου Σταθερότητας θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρώ.

    Χώρες «κλειδιά» της Ευρώπης, που λειτουργούν ως θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών συμφώνων, θεώρησαν απαράδεκτο το γεγονός ότι στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί.

    «Μάχη ισχύος»

    Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Στρασβούργο λέει ότι το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε μάχη ισχύος μεταξύ της Κομισιόν και των χωρών μελών της ΕΕ.

    «Αφορά όμως και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και αυτό το έτος - το τρίτο συνεχόμενο - η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Οι κανονισμοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ατασθαλιών επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και υψηλά πρόστιμα.

    Όμως το Νοέμβριο, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενέκριναν ένα μη δεσμευτικό σχέδιο δράσης.

    Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέξει τη δικαστική οδό και κερδίσει τότε δημιουργείται ένα μέτωπο μεταξύ της γραφειοκρατίας και των χωρών μελών.

    άν η Κομισιόν χάσει, τότε είναι πιθανό να χάσει και το κύρος της», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.

    [29] ΜΠΟΥΣ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟΝ Β΄ ΓΥΡΟ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Μοντερέι, 13 Ιανουαρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Ο Καναδάς μπορεί να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των σχεδίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στο τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Πολ Μάρτιν, στο Μοντερέι του Μεξικού, μετέδωσε το CNN.

    "Αυτό δείχνει ότι μπορούμε να εργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα", είπε ο Μπους.

    Ο κ. Μάρτιν, από την άλλη πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά στον Καναδά και τόνισε ότι με τη συνεργασία θα επιτευχθεί μία λύση.

    Ο Καναδάς, που αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, εξαιρέθηκε από τις ΗΠΑ από την ανάληψη των πρώτων συμβολαίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [30] ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Σε απολογισμό της δράσης της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης προέβη σήμερα ο αντιδήμαρχος, Αντώνης Γυφτόπουλος, με αφορμή την αποχώρησή του από τη θέση αυτή, μετά την ολοκλήρωσης μιάς διετίας.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ.Γυφτόπουλος ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου είτε από αυτή του βουλευτή, σε περίπτωση που εκλεγεί. "Επέλεξα από νέος την πολιτική, πιστεύω στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα δουλέψω για το θεσμό αυτό και από το κοινοβούλιο, εάν μου δοθεί αυτή η ευκαιρία" είπε και πρόσθεσε πως η ενασχόλησή του με θέματα πολιτισμού είχε να κάνει και με το προσωπικό του ενδιαφέρον, πέραν των καθηκόντων του. "Το ενδιαφέρον μου για τον πολιτισμό δεν ήταν ευκαιριακό. Θα συνεχίσω να συζητώ και να ενδιαφέρομαι για τον πολιτισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο ως Σύμβουλος" είπε.

    Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η επιλογή του αντικαταστάτη του, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αποτελεί αρμοδιότητα του δημάρχου, ωστόσο, ευχήθηκε να έχει αντίληψη της συνέχισης του έργου και των στόχων της προηγούμενης διεύθυνσης. "Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεθοδικότητα, γιατί στην πολιτική αυτό χρειάζεται, και αποτελεσματικότητα" δήλωσε.

    Για το αξίωμα του αντιδημάρχου Πολιτισμού, που κατείχε την τελευταία διετία, υποστήριξε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου. "Δεν πιστεύω στο μόρφωμα της αντιδημαρχίας. Η χρήση του όρου δεν είναι ακριβής νομικά. Θεωρώ ότι ήμουν βοηθός δημάρχου και, μαζί με τους επιμέρους διευθυντές, πιστεύω ότι όλοι μαζί συμβάλλαμε στο έργο του δημάρχου" τόνισε.

    Ο κ.Γυφτόπουλος προχώρησε στην αποτίμηση του έργου του τα τελευταία δύο χρόνια, εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί. "Είχα έγνοια τη μεγαλύτερη συμμετοχή των Θεσσαλονικέων στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Εχουμε την ιδιότυπη αλλαζονεία να πιστεύουμε ότι οι δικές μας προτεραιότητες είναι και προτεραιότητες των άλλων. Ομως τα ενδιαφέροντα των δημοτών είναι πολυποίκιλα για αυτό και κινηθήκαμε σε πολλές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να διοργανώσουμε μεγάλα γεγονότα και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων" είπε, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις διαφορετικές απόψεις ανθρώπων του πολιτισμού σχετικά με την ποιότητα ορισμένων εκδηλώσεων. "Στόχος μας ήταν να προσελκύσουμε στις εκδηλώσεις περισσότερο κόσμο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες να εκφραστούν" απάντησε.

    Συγκεκριμένα για το θεσμό των Δημητρίων, ανέφερε ότι ήταν επιτυχής τόσο από απόψη ποικιλίας και ποιότητας, όσο και από απόψη προσέλευσης και εισόδων, τα οποία φέτος ανήλθαν στα 114.000 ευρώ (πέρσι 30.000 ευρώ), ενώ αξιοποιήθηκαν 970.000 ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του 1,2 εκατ. ευρώ.

    Ο κ.Γυφτόπουλος χαρακτήρισε αρνητικές τις σχέσεις του υπουργείου Πολιτισμού με το δήμο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το θέμα των επιχορηγήσεων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. "Ο πολιτισμός δεν είναι δωρεάν υπόθεση, υπάρχουν μεγάλα κόστοι. Αν και πετύχαμε να πάρουμε την επιχορήγηση για το 2003 - με βάση την προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, ύψους 100 εκατ. δρχ. σε χρήματα και σε χρήση αιθουσών - δεν μας δόθηκαν τα χρήματα για το 2001 και το 2002. Αμφιβάλλω εάν το υπουργείο, στη δεύτερη φάση της σύμβασης (χρήση αιθουσών) θα είναι συνεπές" είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε φόβους για "φέσια" και "ελλείμματα" που θα αποκαλυφθούν. Ακόμη, υπενθύμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έλαβε καμία επιχορήγηση ούτε από το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Στον τομέα των μουσικών δραστηριοτήτων, ο κ.Γυφτόπουλος επεσήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου και οικονομικής υποστήριξης της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου, της μόνης δημοτικής στην Ελλάδα, αφού, όπως είπε, το ετήσιο κόστος της ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που εκτιμάται ότι θα έπρεπε να ανέρχεται στο 1,5 εκατ. "Ο δήμος αδυνατεί να δώσει αυτά τα χρήματα, και σε αυτό ευθύνεται και το υπουργείο Πολιτισμού. Κανένας άλλος δήμος δεν έχει συμφωνική ορχήστρα. Εμείς έχουμε από το 1987, αλλά αυτό δεν έχει αξιολογηθεί από την κυβέρνηση. Η Συμφωνική του δήμου μπορεί να προσφέρει δίπλα στην κρατική ορχήστρα. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως περιβάλλον εργασίας και απορρόφησης ανθρώπινου δυναμικού" δήλωσε.

    Τέλος, ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτευχθεί στις αθλητικές δραστηριότητες και στη δημοτική πινακοθήκη.

    Ε.Ρ.

    [31] ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ "ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΑΣ"

    Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2004 (11:55 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα "Αναφορά στην Πόλη" διοργανώνουν αύριο στις 19.00 στο Ευγενίδιο Ιδρυμα (Συγγρού 387) ο δήμος Παλαιού Φαλήρου, η Αδελφότης Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος "Ο Ταξιάρχης" και οι εκδόσεις "Ινφογνώμων".

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του ιστορικού ταξιδιωτικού οδηγού "Κωνσταντινούπολη και Μαρμαράς", ενός οδηγού στο χτες και το σήμερα της Κωνσταντινούπολης και των δέκα νομών του Μαρμαρά, καθώς και προβολή σλάιντς.

    Ο ιστορικός ταξιδιωτικός οδηγός είναι το αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας της συντακτικής ομάδας των εκδόσεων "Ινφογνώμων" και προσφέρει στον αναγνώστη μία σφαιρική εικόνα, τόσο για τα καταλύματα και τα εστιατόρια, όσο και για τα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης Τουρκίας.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Δ. Χατζιδάκης, ο φιλόλογος Κ. Κωνσταντινίδης και η δημοσιογράφος συγγραφέας Ε. Βατού.

    [32] "ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΕΡΒΙΛ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (11:27 UTC+2)

    "Το φάντασμα του Κάντερβιλ" του Οσκαρ Ουάιλντ, σε διασκευή της Ελένης Μερκενίδου, παρουσιάζουν το θέατρο Αναζήτηση και το θέατρο Λύκη Βυθού, από την Κυριακή 18 Ιανουαρίου και για τις επόμενες τρεις Κυριακές μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Αυλαία.

    Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Παύλου Δανελάτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Απόστολου Αποστολίδη και η μουσική του Γιώργου Βασικαρίδη. Στόχος της παράστασης είναι να προσελκύσει παιδιά και μαθητές από 11 έως 16 ετών, γι' αυτό διοργανώνονται εκπαιδευτικές παραστάσεις για μαθητές των γυμνασίων.

    Η υπόθεση

    Μια οικογένεια Αμερικανών αγοράζει τον στοιχειωμένο πύργο του λόρδου Κάντερβιλ στην Αγγλία, αντιμετωπίζοντας με διασκεδαστικό τρόπο το φάντασμα του Κάντερβιλ, το οποίο καταντά αξιοθρήνητο από τις φάρσες της. Ο Ουάιλντ θίγει το νέο κόσμο πραγμάτων, που πιστεύει πως το χρήμα και η λογική μπορούν να ελέγξουν τα πάντα.

    Το φάντασμα πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει τον κόσμο των ζωντανών προσφέρει στους νέους κατοίκους του πύργου την ωριμότητα του πνεύματος, τη λύτρωση από τη στενότητα του μυαλού, την κατανόηση της ζωής και του θανάτου.

    [33] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2004 (10:56 UTC+2)

    Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαχρήστου, με τίτλο «Ανώνυμες Ιστορίες», θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, στις 7 το βράδυ, στην αποθήκη Δ' στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, κινείται στο χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος και περιγράφει, μέσα από τις σπονδυλωτές, δραματικές, ιστορίες των πρωταγωνιστών, τριάντα πέντε χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, από το 1922 ως το 1957.

    Οι πρωταγωνιστές είναι πέντε απλοί πολίτες, που η ζωή, και οι συγκυρίες τους τοποθέτησαν στην ''άλλη μισή Ελλάδα''. Πορεύονται, μέσα από ανείπωτες ταλαιπωρίες, και περιπέτειες, στα μονοπάτια μιας από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας, και συνθέτουν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γεμάτο πλοκή, απίστευτες ανατροπές και συνταρακτικές προσωπικές τραγωδίες.

    Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο δημοσιογράφος συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης

    [34] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

    Καλαμάτα, 13 Ιανουαρίου 2004 (10:54 UTC+2)

    Η 1η συνάντηση Ελλήνων και Ισραηλινών συγγραφέων θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 16 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Τη συνάντηση οργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ισραηλινό Ινστιτούτο για τη μετάφραση της εβραϊκής λογοτεχνίας, οι εκδόσεις "Καστανιώτη" και "Ψυχογιού", σε συνεργασία με το δήμο Καλαμάτας


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 January 2004 - 19:15:57 UTC