Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΝΩΜΕΝΑ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [04] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [05] ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΦΟΡ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ Ν. ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [11] ΤΗ ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ
  • [12] "ΧΤΕΝΙΖΕΙ" ΤΟ ΠΑΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ Η SFOR
  • [13] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ (2-2) ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΜΕ 70-63 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [18] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΟΜΑΔΑ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ
  • [20] Α2 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ
  • [22] ΙΡΑΝ: ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [23] ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 300 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
  • [24] ΚΙΝΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [25] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
  • [26] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

  • [01] ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ" ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», περιορισμένο ωστόσο εν συγκρίσει με προηγούμενες μετρήσεις, δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

    Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της Metron Analysis, που δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής», στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;» 41,3% προβλέπει τη ΝΔ και 31,9% το ΠαΣοΚ. Το ποσοστό της απάντησης «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ» ανέρχεται στο 26,4%.

    Στο ερώτημα «μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με Παπανδρέου ή ΝΔ με Καραμανλή», η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη, με 39,5%.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός υπερέχοντας του Κώστα Καραμανλή κατά 4,4%. Το 44,6% θεωρεί τον κ.Παπανδρέου καταλληλότερο, έναντι 40,2% που προκρίνει τον κ.Καραμανλή.

    Η έρευνα που διεξήχθη είναι πανελλαδική. Η συλλογή των στοιχείων έγινε τηλεφωνικά από 7 ως και 9 Ιανουαρίου 2003 σε δείγμα 1.000 ατόμων από 18 ετών και άνω.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε τηλεφωνικά για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 10 του μήνα, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης με 12,5 μονάδες. Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 51,4% και το ΠΑΣΟΚ 38,9%, ενώ το ποσοστό των «δε γνωρίζω/ δεν απαντώ» φθάνει το 8%.

    Ο κ.Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 33,2% των ερωτηθέντων, ενώ ο Γ.Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% και ο Κ.Σημίτης 11,3%.

    Σημειώνεται ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.

    [02] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΕΝΩΜΕΝΑ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (16:40 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τα υψηλά ποσοστά αποδοχής εκ μέρους της βρετανικής κοινής γνώμης, που συγκεντρώνουν οι ελληνικές προτάσεις για τη δημιουργία μίας ενιαίας έκθεσης των Γλυπτών στην Αθήνα, υπό την αιγίδα τόσο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης όσο και του Βρετανικού Μουσείου, όπως αυτά καταγράφονται σε σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2004 πρέπει να βρει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενωμένα» τόνισε.

    «Xαίρομαι ως Υπουργός Πολιτισμού και προσωπικά, γιατί οι προτάσεις που έχουμε διατυπώσει προκειμένου να επιτευχθεί η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη μορφή μίας ενιαίας έκθεσης στην Αθήνα, υπό την αιγίδα τόσο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης όσο και του Βρετανικού Μουσείου, παράρτημα του οποίου θέλουμε να λειτουργεί μέσα στο κτίριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, συγκεντρώνουν τόσο υψηλή αποδοχή στη βρετανική κοινή γνώμη» είπε ο υπουργός.

    «Οι Βρετανοί πολίτες γενικά, αλλά και οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου και οι εργαζόμενοι στα βρετανικά μουσεία, αποδέχονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία την ελληνική πρόταση που έχει διατυπωθεί με βαθύ αίσθημα σεβασμού προς τον Παρθενώνα ως στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη θέση που κατέχει η Μεγάλη Βρετανία στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι» πρόσθεσε.

    Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε, παράλληλα, τα μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου, τα μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφής των Μαρμάρων, του Βρετανούς επιστήμονες, διανοουμένους, καλλιτέχνες και αθλητές, και τους Βρετανούς πολίτες που κατανοούν και στηρίζουν την προσπάθεια επαναπατρισμού των Μαρμάρων, «όχι ως ελληνική διεκδίκηση αλλά ως ανάγκη του ίδιου του μνημείου και ως πράξη σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επόμενη συνάντησή μου με την Βρετανίδα ομόλογό μου, μετά τα όσα συζήτησαν πριν από λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βρετανίας, Κώστας Σημίτης και Τόνι Μπλερ.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα στα κατεχόμενα συμφώνησαν σήμερα στη δημιουργία λεγόμενης κυβερνητικής συμμαχίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος «πρωθυπουργός» και αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι το κόμμα του ανέλαβε έξι λεγόμενα υπουργεία και το ΔΚ τέσσερα.

    «Υπουργεία» ΡΤΚ:

    παιδείας και πολιτισμού

    εσωτερικών

    δημοσίων έργων και συγκοινωνιών

    υγείας και κοινωνικής στήριξης

    νεολαίας και αθλητισμού

    οικονομικών.

    «Υπουργεία» ΔΚ:

    εξωτερικών (Γραφείο Αντιπροέδρου) με «υπουργό εξωτερικών» τον Σερντάρ Ντενκτάς

    γεωργίας και δασών

    εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων

    οικονομίας και τουρισμού.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο βασικός στόχος της «κυβέρνησης» είναι η κοινωνική συμφιλίωση και λύση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [04] ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και τις εικόνες εχθρότητας ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς, που δημιουργούνται μέσα από τα σχολικά βιβλία, αναδεικνύει μια έρευνα στα σχολικά βιβλία των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου, που πραγματοποίησε ο καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης και παρουσιάζεται σήμερα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

    Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι η εξέταση της εικόνας του «άλλου» στα σχολικά βιβλία που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα της μητρικής γλώσσας και της Ιστορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και σε τέσσερις όμορες χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Τουρκία).

    Η διερεύνηση των βιβλίων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της ανάλυσης περιεχομένου τόσο με ποσοτικά κριτήρια (συχνότητα, έκταση και κατεύθυνση αναφορών) όσο και με ποιοτικά (χαρακτηρισμοί ατόμων, λαών και πολιτισμών, χρησιμοποίηση έντονων επιθετικών προσδιορισμών και συναισθηματικά φορτισμένων εκφράσεων, εικονογράφηση κ.λπ.).

    Η έρευνα αφορά τα βιβλία των παραπάνω χωρών στις δεκαετίες 1980 και 1990 (ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η ανάλυση των βιβλίων του 2000) και στα πορίσματά της, καθρεφτίζονται τα τείχη προκατάληψης που χωρίζουν τους λαούς της πολύπαθης Βαλκανικής. Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας συνοψίζονται ως εξής:

    - Στα βιβλία της Ιστορίας δίδεται υπερβολική έμφαση σε στρατιωτικά-πολεμικά γεγονότα, ενώ οι αναφορές σε θέματα πολιτισμού και ανθρωπίνων σχέσεων είναι ελάχιστες.

    - Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνονται σαφή ή λανθάνοντα στοιχεία αλυτρωτισμού και επεκτατισμού. Λείπει γενικά από τα σχολικά βιβλία όλων των βαλκανικών χωρών η έννοια του «γείτονα», του «άλλου», ενώ υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές σε θέματα ιστορίας του πολιτισμού ή σε περιόδους με δείγματα ειρηνικής συμβίωσης ή και συνεργασίας.

    - Αντανακλάται σ' αυτά η πραγματικότητα που έχει εδραιωθεί στις διακρατικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών.

    -Τονίζονται -όχι σπάνια- ο εθνικός «εαυτός» έναντι του «άλλου», οι αρνητικοί προσδιορισμοί για τους «άλλους».

    - Μόνη παρήγορη διαπίστωση της έρευνας, το γεγονός ότι τα βιβλία της δεκαετίας του 1990 παρουσιάζουν σαφή βελτίωση σε σχέση μ' αυτά του '80, χωρίς όμως να έχουν εξουδετερωθεί πλήρως τα προβλήματα.

    Ο κ. Ξωχέλλης τονίζει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ότι «η έρευνα των σχολικών βιβλίων είναι κεφαλαιώδους σημασίας, δεδομένου ότι μέσω αυτών μεταδίδονται αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς, που μπορούν να αποβούν κρίσιμες για τη συνύπαρξη μεταξύ γειτονικών λαών».

    «Ας σημειωθεί», προσθέτει, «ότι οι επιδράσεις που ασκούνται μέσω αυτών στους μικρότερους μαθητές αποτυπώνονται τόσο έντονα, ώστε πολύ δύσκολα μπορούν να διορθωθούν ή να ακυρωθούν αργότερα, έστω και αν αλλάξουν με επίσημες συμφωνίες οι διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις».

    Ωστόσο, τα πολύτιμα συμπεράσματα της έρευνας παραμένουν αναξιοποίητα: «Εχουμε διατυπώσει επανειλημμένως σε συνέδρια ρεαλιστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στα σχολικά βιβλία των βαλκανικών χωρών, και ιδιαίτερα της Τουρκίας. Θα περίμενε κανείς ότι οι προτάσεις μας θα είχαν τύχει της προσοχής της πολιτείας, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη έως τώρα. Αλλωστε, η δραστηριότητα του μοναδικού αυτού Κέντρου Ερευνας Σχολικών Βιβλίων στη Βαλκανική δεν ενισχύθηκε ποτέ από το υπουργείο Παιδείας. Τη στιγμή αυτή αντιμετωπίζει μάλιστα μεγάλα προβλήματα στέγης και χρηματοδότησης», λέει ο κ. Ξωχέλλης.

    [05] ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ, ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΦΟΡ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά αλλά και χαμηλότερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

    Οι άνεμοι στα νότια θα είναι πολύ ισχυροί νοτιάδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι βοριάδες θα έχουν ένταση 7 έως 9 και στο βόρειο Αιγαίο 10 μποφόρ. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από αύριο. Στα ανατολικά και νότια προβλέπονται παροδικές βροχές, ενώ στη δυτική Ελλάδα βαθμιαία οι συννεφιές θα πυκνώσουν δίνοντας βροχές.

    Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται για σήμερα νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

    Στην Αττική αναμένονται σήμερα νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και στα ανατολικά πολύ θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς.

    Όσον αφορά τον καιρό της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει σχετική βελτίωση από αύριο Δευτέρα. Την Τρίτη προβλέπονται τοπικές παροδικές βροχές στη δυτική, την κεντρική, τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο με τους ανέμους να πνέουν με ένταση τριών έως έξι μποφόρ.

    Μεγαλύτερη θα είναι η βελτίωση την Τετάρτη και η ηλιοφάνεια θα είναι περισσότερη σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και οι άνεμοι θα έχουν ένταση 2 έως 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ανταπαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., τόνισε:

    «Προς κύριο Θ. Ρουσόπουλο, Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει, δίχως να κοιτάζει, τη δική σας αγωνία».

    [07] ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Αποστολή: Νίκος Ρούμπος

    Κλίμα αισιοδοξίας στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο διαπίστωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος το μεσημέρι είχε συναντήσεις με μέλη της Ν.Ε. Λευκωσίας του Κινήματος.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία έχουν δημιουργήσει νέα δυναμική που με τη σειρά της δίνει ελπίδες για νέα νίκη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Ο υπουργός συναντήθηκε με εκρποσώπους παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην ΕΣΣΔ, από τις περιοχές της Λευκωσίας, της Πάφου και της Λεμεσού. Στην Κύπρου έχουν εγκατασταθεί 10.000- 12.000 παλιννοστούντες, εκ των οποίων περίπου 6.000 έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Ο κ. Καστανίδης συζήτησε για τα προβλήματά τους και δεσμεύτηκε να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία Κέντρου Νεότητας στη Λευκωσία.

    Αύριο (Δευτέρα) θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Ανδρέα Χρήστου, και θα συζητήσει αν είναι δυνατό να ενταχθούν οι παλιννοστούντες σε κάποια από τα στεγαστικά προγράμματα της κυπριακής κυβέρνησης.

    [08] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ Ν. ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Με τη φιλοξενία 180 νέων ομογενών, ηλικίας 18 έως 25 ετών, από χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου ξεκινούν τα φετινά προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

    Στο πλαίσιο του Επιμορφωτικού-Περιηγητικού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, από 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, οι νέοι ομογενείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας, να διευρύνουν το γνωστικό τους επίπεδο στην ελληνική γλώσσα, όπως και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας τόσο μεταξύ τους, όσο και με νέους από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από τη ΓΓΑΕ από την ίδρυσή της το 1983, στοχεύει στην ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας των νέων ομογενών και στην αξιοποίησή τους ως καλούς πρεσβευτές της Ελλάδας στη χώρα διαμονής τους, για την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες εθνότητες.

    Σημειώνεται ότι λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το πρόγραμμα διπλασιάστηκε από φέτος ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτό.

    Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί με έδρα την Αθήνα, ενώ έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς στην Αράχοβα, στις Μυκήνες και στο Ναύπλιο, στα Μετέωρα, στην Ύδρα και στον Πόρο. Κατά την παραμονή τους στην Αθήνα οι νέοι ομογενείς θα παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και καλλιτεχνικά εργαστήρια παραδοσιακών χορών, τραγουδιού και θεάτρου που διοργανώνει το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου. Επίσης θα παρακολουθήσουν σειρά διαλέξεων με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές όπως τον κ. Χρήστο Γιανναρά, τον κ. Γιάννη Πανούση, τον κ. Βίκτωρα Ιβάνοβιτς, κ.α. Παράλληλα θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΑΘΗΝΑ 2004 και θα επισκεφθούν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Οι νέοι ομογενείς θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ενώ θα έχουν συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Παύλο Γερουλάνο, και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Οι συμμετέχοντες στο φετινό Επιμορφωτικό-Περιηγητικό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της ΓΓΑΕ προέρχονται από την Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, το Περού, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και τον Παναμά.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων φιλοξενίας, που πραγματοποιεί η ΓΓΑΕ στα είκοσι χρόνια λειτουργίας της, έχουν φιλοξενηθεί περίπου 50.000 ομογενείς (παιδιά, νέοι και άτομα τρίτης ηλικίας) από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου.

    Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), ιδρύθηκε το 1983 στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τον ελληνισμό της διασποράς. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και ποικίλα προγράμματα συμβάλει στη στήριξη και προαγωγή των συμφερόντων των ανά τον κόσμο Αποδήμων Ελλήνων, στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των ελληνικής καταγωγής ατόμων και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες μόνιμης διαμονής των ομογενών. Παράλληλα ενισχύει τα παγκόσμια Δίκτυα του Ελληνισμού, που λειτουργούν ως γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας κοινότητας.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:47 UTC+2)

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε:

    « Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι, με ποιά πολιτική και πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ οδηγείται στις εκλογές.

    Έως σήμερα, είχαμε την εφηρμοσμένη πολιτική της Κυβέρνησης Σημίτη, στην οποία συμμέτοχος και συνδιαμορφωτής ήταν ο κ. Παπανδρέου.

    Σήμερα, 50 μόλις μέρες, πριν τις εκλογές υπόσχονται ότι τώρα θα αφουγκραστούν την κοινωνία, τώρα θα μιλήσουν με τους πολίτες και στο μέλλον θα διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους. Χωρίς, λοιπόν, κανέναν ενδοιασμό υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο τους προβάλλοντας ευκαιριακές θέσεις.

    Οι πολίτες όμως, γνωρίζουν να διακρίνουν την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην πολιτική και την τακτική, όπως γνωρίζουν ότι ουσιαστική και αξιόπιστη αλλαγή πολιτικής μπορεί να προσφέρει μόνο η Νέα Δημοκρατία».

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    «Και οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα επιβεβαιώνουν τη μόνη αλήθεια: Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις δημοσκοπήσεις και τη συνάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή με νέους, στο Ιλιον.

    [11] ΤΗ ΝΕΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:35 UTC+2)

    Τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Ευαγγελισμού Λεπτοκαρυάς και τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα θα εγκαινιάσει και θα παραδώσει σε κυκλοφορία αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή.

    Η νέα γραμμή Ευαγγελισμού - Λεπτοκαρυάς, μήκους 36 χλμ, είναι διπλή, σηματοδοτούμενη, με έτοιμη υποδομή ηλεκτροκίνησης και κατασκευάστηκε με βάση ό,τι πιο σύγχρονο από τεχνολογικής άποψης, επιτρέποντας ταχύτητες μέχρι και 250 χλμ την ώρα. Οι δύο σήραγγες, μία στον Πλαταμώνα (μήκους 4,3 χλμ) και μία στα Τέμπη (μήκους 5,5 χλμ) με τα συμπληρωματικά τεχνικά τους έργα (γέφυρα Πηνειού κλπ) είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

    Αποτέλεσμα της παράδοσης της νέας γραμμής, σε συνδυασμό με τις σήραγγες, είναι αυξημένες ταχύτητες, υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και νέα σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού Θεσσαλονίκη Δομοκός, σε 1 ώρα και 35 λεπτά από 3 ώρες και 1 λεπτό που ήταν το 1994. Η διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη θα γίνεται πλέον σε 4 ώρες και 30 λεπτά από 6 ώρες και 8 λεπτά που ήταν το 1994.

    [12] "ΧΤΕΝΙΖΕΙ" ΤΟ ΠΑΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ Η SFOR

    Σεράγεβο, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς, για δεύτερη ημέρα, οι έρευνες της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης Σταθεροποίησης (SFOR), στο Πάλε της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Πηγές της SFOR, αν και απέφυγαν να αναφερθούν ονομαστικά στον Κάρατζιτς, τόνισαν ότι οι έρευνες είναι εξονυχιστικές και αφορούν σε άτομα που κατηγορούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι επιχειρήσεις της SFOR έχουν εξοργίσει την κόρη του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Σόνια, η οποία έκανε λόγο για επίθεση κατά της οικογένειας και των παιδιών της, με αφορμή τις έρευνες των ανδρών της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο σπίτι της.

    [13] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΩΣΤΟΣΟ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Αγκυρα, 11 Ιανουαρίου 2004 (15:03 UTC+2)

    Το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, "μπορεί να συζητηθεί ως βάση για την επίλυση" του Κυπριακού δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Ζόνταγκστσάιτουνγκ" (FAS), με την προσθήκη ότι "χρειάζεται ωστόσο ορισμένες αλλαγές".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2004 (12:24 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρεί από την Κύπρο, αύριο, για την Κούβα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από σχετική πρόσκληση του προέδρου του Κουβανικού Κοινοβουλίου.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα τεθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, που θα μεταβεί στην Κούβα από τον Καναδά μετά το πέρας της εκεί διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 11 Ιανουαρίου 2004 (12:21 UTC+2)

    Η ανεύρεση των εγγράφων στον σκουπιδότοπο της Τερσεφάνου, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα και οι επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό που θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα και οι εξελίξεις στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που κατά κύριο λόγο κυριαρχούν στα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι οι διεργασίες που γίνονται στα κόμματα για τις ευρωεκλογές, οι επικείμενες ανανεώσεις των συλλογικών συμβάσεων, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και η πορεία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μήνας Εξελίξεων ο Ιανουάριος'' γράφει ότι αυτό το μήνα παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό με απώτερο στόχο την επίτευξη λύσης και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μέχρι και την πρώτη Μαΐου. Προσθέτει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Αθήνα στις 18 και 19 Ιανουαρίου για ανασκόπηση των τις τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυτή την εβδομάδα τίθεται ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών μελέτη που ετοίμασε αμερικανικός οίκος τόσο για τις ΚΑ όσο και για την Hellas Jet, την ίδια ώρα που εντείνονται οι αντιδράσεις για τη ζημιογόνο λειτουργία της Hellas Jet.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Στον λαϊκισμό στρέφεται το ΡΙΚ'' γράφει ότι «το ΡΙΚ μετατρέπεται σε υποκατάστημα του ελλαδικού τηλεοπτικού ''ΑΛΦΑ'', γεγονός που απομακρύνει το κρατικό κανάλι από την αποστολή που του ανέθεσε η πολιτεία». Αναφέρει «ότι το ΡΙΚ θα αναμεταδίδει 7 ώρες προγραμμάτων του ελλαδικού καναλιού το 24ωρο» και σημειώνει ότι τα προγράμματα του ''ΑΛΦΑ'' διακρίνονται από έντονο λαϊκιστικό στοιχείο που δεν συνάδει με την αποστολή του ΡΙΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αυτοβιογραφία του Βάσου Λυσσαρίδη που θα κυκλοφορήσει σύντομα θα ταρακουνήσει τα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και αναφέρει ότι στο βιβλίο θα κατονομάζονται οι δολοφόνοι Δώρου Λοϊζου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ημερομηνία χωρίς λύση'' γράφει ότι «όταν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως ''βαίνουμε προς λύση'', γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Προσθέτει ότι θα ανταποκρινόταν μόνο όταν στην Αγκυρα καταγράφονταν τέτοιες εξελίξεις που θα συνιστούσαν μιαν πραγματική ωρίμανση των συνθηκών για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όλα τα υπουργεία που έχουν εκκρεμότητες στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου να απαντήσουν στο Συντονιστή Εναρμόνισης για το που βρίσκονται για να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συζητηθούν σε συνάντηση της κυπριακής αντιπροσωπείας με τον Λέοπολντ Μάουρερ στις 28 του μήνα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι'' γράφει ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων ζητούν αυξήσεις 3% κάθε χρόνο στους μισθούς των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία και στη βιομηχανία μωσαϊκών, αύξηση1,10 λίρες σε όλους τους εργαζόμενους στη βιομηχανία επίπλου, αυξήσεις 1 λίρα το χρόνο στη βιομηχανία υπόδησης και αύξηση1 λίρας εβδομαδιαίως στη βαλιτσοποιία. Προσθέτει ότι τα αιτήματα των συντεχνιών έχουν υποβληθεί στα πλαίσια της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα θα τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στο κυπριακό λαμβανομένων υπόψη των όσων συμβαίνουν στην Αθήνα και στα κατεχόμενα, όπου η οικογένεια Ντενκτάς θα συγκατοικήσει στην εξουσία του ψευδοκράτους με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εκνευρίστηκε ο Πρόεδρος'' γράφει ότι μετά από σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό η κυβέρνηση ανέλαβε επιχείρηση κλεισίματος της υπόθεσης για τα ανευρεθέντα έγγραφα του Υπουργείου Αμυνας στο σκουπιδότοπο της Τερσεφάνου. Προσθέτει ότι ανοιχτό θέμα για την κυβέρνηση παραμένει η διαδικασία με την οποία κατέληξαν τα έγγραφα στο σκουπιδότοπο και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι ενώ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «έξω φρενών» επειδή δεν ενημερώθηκε μόλις έγινε γνωστή η ανεύρεση των εγγράφων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ε/κ κόμματα δεν πρόκειται να αρχίσουν επαφές με τα τ/κ για τις ευρωεκλογές εάν δεν ξεκαθαρίσει τελείως στο σκηνικό στα κατεχόμενα και προσθέτει ότι τα ονόματα και οι δημοσκοπήσεις ''πάνε και έρχονται'' στα κομματικά επιτελεία.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ανθρακες τα 'απόρρητα''' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το κράτος δεν υπέστη καμιά ζημιά από την ανεύρεση των εγγράφων σε σκουπιδότοπο της Τερσεφάνου, όπως και ότι με την ολοκλήρωση της έρευνας θα διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο χειρισμός των εγγράφων που βρίσκονταν εγκαταλειμμένα σε αποθήκη των επαρχιακών γραφείων των Δημοσίων Εργων στη Λάρνακα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυτή την εβδομάδα αρχίζει η αποστολή των επιδομάτων τέκνου προς τις οικογένειες που έχουν δύο και ένα παιδιά. Αναφέρει ότι η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων δηλώνει έτοιμη να αποστείλει το επίδομα για το 2003 στις δικαιούχες οικογένειες.

    H αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο κίνδυνος των υψηλών χρεώσεων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου όταν η διαχείριση τους αναληφθεί από ιδιώτες επενδυτές θα είναι για τις Κυπριακές Αερογραμμές θανατηφόρος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης, ενώ ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακκιντζί εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο θα υπάρξει λύση μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ (2-2) ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις (2-2) μοιράστηκαν η ΑΕΚ και το Αιγάλεω. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα συνέχισε και στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής την καλή της πορεία στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής, αφού παρέμεινε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 31 βαθμούς.

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε ο τερματοφύλακας του Αιγάλεω, Σιντιμπέ, ο οποίος γλύτωσε την ομάδα του από σίγουρες παραβιάσεις. Όπως αυτές του Τσιάρτα στο 8', του Λυμπερόπουλου στο 17' και του Οκκά στο 26'. Στο 39' ο Κατσουράνης με δυνατό συρτό σουτ άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ (1-0), ενώ στο 65` ο Ψωμάς έγινε κάτοχος της μπάλας μετά τη σύγχυση και με δυνατό σουτ έκανε το 1-1. Εξι λεπτά αργότερα, η ΑΕΚ προηγήθηκε με 2-1 χάρις το γκολ που πέτυχε ο Λυμπερόπουλος, ενώ το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε και πάλι με τον Ψωμά.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Ευθυμιάδης του συνδέσμου Δράμας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Χατζής, Χλωρός και Μοσχογιάννης

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Γεωργέας, Μόρας, Αμπονσά (46` Κωστένογλου), Πετκόφ (74` Λάκης), Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κατσουράνης, Κάππος (87` Κωνσταντινίδης), Οκκάς, Λυμπερόπουλος.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Γκουγκουλάκης, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Ουάνγκα (63` Χρήστου), Φωτάκης, Μπάρκογλου, Χατζής (46` Αγγος), Σκοπελίτης, Χλωρός (85` Μουστογιάννης), Αγρίτης.

    [17] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ ΜΕ 70-63 ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι, ο Ολυμπιακός γνώρισε εντός έδρας ήττα με 70-63 από τον Αρη για την 15η αγωνιστική της Α1 ανδρών του μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν σε κακή μέρα και επέτρεψαν στον Αρη να πάρει κεφάλι στο σκορ με το πρώτο τζάμπολ και να το κρατήσει ως το φινάλε του αγώνα για να φτάσει στο ροζ φύλλο. Αυτή ήταν η 8η ήττα των «ερυθρολεύκων» στο φετινό πρωτάθλημα κι αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια για κατάληψη μιας καλής θέσης ενόψει των play-off. Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Κόμματος που πέτυχε 28 πόντους, ενώ από τους «ερυθρόλευκους» διακρίθηκε ο Διαμαντόπουλος που σημείωσε 16 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-17, 26-34, 48-53, 63-70

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 5, Χαρίσης 7, Γκόρενς, Διαμαντόπουλος 16, Γιαννουζάκος 3, Λιαδέλης 4, Τόμιτς 11, Σκλάβος 2, Χαρίσης Κώστας, Μπάγκαριτς 8, Βολκοβίτσκι 7

    ΑΡΗΣ: Πάρκερ 3, Ραϊτσεβιτς, Λάππας 3, Κυρίτσης, Κόμματος 28, Βετούλας 4, Μπέιλι 9, Λικχολίτοφ 3, Στακ 7, Νίκιλα 13.

    [18] Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΜΕ 1-0 ΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΟΜΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Πέρασε νικηφόρα από την Ξάνθη ο ΠΑΟ. Οι «πράσινοι» κέρδισαν στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Α' εθνικής την ακριτική ομάδα με 1-0 και συνέχισαν την παράδοση που τους θέλει να φεύγουν με θετικά αποτελέσματα από τη Ξάνθη.

    Το μοναδικό γκολ που έκρινε το παιχνίδι σημειώθηκε στο 4' με τον Σαπάνη, ενώ στο 12' ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας ακύρωσε γκολ του ίδιου παίκτη. Αυτές οι δύο φάσεις ήταν που ζέσταναν τις κερκίδες του γηπέδου της Ξάνθης, ενώ καλή ευκαιρία για γκολ σημειώθηκε στο 71' όταν σουτ του Μπα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του ΠΑΟ.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κύρος Βασσάρας του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος έδειξε κίτρινες κάρτες στους Γκούμα και Μεσέρδη.

    ΞΑΝΘΗ: Γκραντέλ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου (46` Μεσέρδης), Μελισσάς (65` Καζάκης), Παβιό, Παπαθανασίου, Μπα, Ρόκε Πέρες, Κούλοβιτς, Μπαϊκαρά, Ζωγραφάκης.

    ΠΑΟ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Μορίς, Γκούμας, Μινχ, Ζουτάουτας, Μπασινάς, Σαπάνης (77` Σανμαρτεάν), Μικάελσεν, Παπαδόπουλος (63` Μάριτς), Κωνσταντίνου (90` Κώτσιος).  

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΑΕΚ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Μετά από αρκετό καιρό, μια ακόμη νίκη πήρε η ΑΕΚ στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Κέρδισε με 92-85 τον ΠΑΟΚ στο κλειστό των Α. Λιοσίων και επέστρεψε στις πετυχημένες εμφανίσεις μετά από πέντε άτυχα αποτελέσματα.

    Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά και πρόσφεραν πλούσιο θέαμα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ο οποίος έδωσε επιθετικές πνοές στην ΑΕΚ. Από την άλλη ο Δικέφαλος του Βορρά κυνήγησε το σκορ και βρέθηκε μπροστά από το 11ο λεπτό μέχρι και τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Στο τέλος απλά λύγισε από τα πολλά λάθη των παικτών του, αλλά και από την θαυμάσια εμφάνιση του Τζένκινς που σημείωσε εύκολα καλάθια (25 πόντους συνολικά σε όλο το παιχνίδι). Από τον ΠΑΟΚ ξεχώρισε ο Γιούρκοβιτς που σημείωσε 40 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 22-22, 46-47, 69-70, 92-85

    ΑΕΚ: Παπανικολάου, Νικολαΐδης 3, Ζήσης 8, Ταπούτος, Μισιακός, Χατζής 16, Τζένκινς 25, Γλυνιαδάκης 10, Τσιάρας 10, Σέκουλιτς 14, Μπουρούσης 3, Παπαϊωακείμ 3.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 15, Παντελιάδης, Βασιλειάδης 5, Βασιλόπουλος, Πάουελ 13, Μαυροκεφαλίδης 8, Γιούρκοβιτς 40, Ραντόγεβιτς 4.

    [20] Α2 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Με νίκη ξεκίνησε το πρωτάθλημα της Α2 πόλο ανδρών ο Αρης, ο οποίος κέρδισε με 13-11 τον Θρίαμβο Πατρών στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Ανετη εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Κέρκυρα σε βάρος του Ιωνικού Νίκαιας (5-15), ενώ η Γλυφάδα δε δυσκολεύτηκε να επιβληθεί με 12-7 της Ξάνθης.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας της Α2 πόλο ανδρών είναι:

    Νηρέας ΧαλανδρίουΠΑΟ 7-7

    Αρης Θρίαμβος Πατρών 13-11

    Αιγυπτιώτες ΟΠΑΘΑ Πατρών 7-5

    Ιωνικός ΝίκαιαςΚέρκυρα 5-15

    ΓλυφάδαΞάνθη 12-7

    ΝΟΒΑ-Αρης Νίκαιας 5-0 (α.α)

    Η βαθμολογία: Κέρκυρα 2, Γλυφάδα 2, ΝΟΒΑ 2, Αρης 2, Αιγυπτιώτες 2, ΠΑΟ 1, Νηρέας Χαλανδρίου 1, ΟΠΑΘΑ Πατρών 0, Θρίαμβος Πατρών 0, Αρης Νίκαιας 0, Ξάνθη 0, Ιωνικός Νίκαιας 0.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΑΒΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ

    Καράκας, 11 Ιανουαρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Δριμύτατο «κατηγορώ» κατά της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, χαρακτηρίζοντάς την «αναλφάβητη».

    Αιτία για αυτή την επίθεση του κ. Τσάβες κατά της Κοντολίζα Ράις ήταν οι επικριτικές δηλώσεις της τελευταίας για την καλή σχέση της Βενεζουέλας με την Κούβα, αλλά και το σχόλιό της για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία.

    [22] ΙΡΑΝ: ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τεχεράνη, 11 Ιανουαρίου 2004 (14:20 UTC+2)

    Το μη εκλεγμένο Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος του Ιράν απέκλεισε από τις γενικές εκλογές του επόμενου μήνα, εκατοντάδες μεταρρυθμιστές, υποψήφιους βουλευτές, οι οποίοι, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση αυτή αποχώρησαν σήμερα από το κοινοβούλιο και σχεδιάζουν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

    Περισσότεροι από 1.700 εγγεγραμμένοι υποψηφίοι κρίθηκαν ακατάλληλοι να μετάσχουν στις εκλογές από το 12μελές Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από έξι κληρικούς και έξι ισλαμιστές δικηγόρους και έχει ως αρμοδιότητα να εξασφαλίζει τη συμμόρφωση των κοινοβουλευτικών πράξεων με τις ισλαμικές αρχές.

    Μεταξύ των απεκλεισθέντων υποψηφίων είναι και ο αδελφός του προέδρου του Ιράν, Χαταμί, ο οποίος είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος του Ιράν, IIPF. Οι μεταρρυθμιστές έκαναν λόγω για "πραξικόπημα" χωρίς στρατιωτικά μέσα και προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί μία τέτοια απόφαση, "θα ακολουθήσουν παραιτήσεις".

    [23] ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕ 300 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

    Αλγέρι, 11 Ιανουαρίου 2004 (12:30 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Αλγέρι, από τον οποίο μέχρι στιγμή έχει γίνει γνωστό ότι τραυματίστηκαν 300 άτομα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημίες.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η περιοχή Μπουμερντές, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Γεωφυσικής της Αλγερίας πρόκειται για μετασεισμό της δόνησης του Μαϊου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 2.300 άτομα.

    [24] ΚΙΝΑ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Πεκίνο, 11 Ιανουαρίου 2004 (11:42 UTC+2)

    Γιατροί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πραγματοποιούν έρευνες στο κτίριο όπου διέμενε ο 32χρονος Κινέζος, ο οποίος φέρεται να προσβλήθηκε από νέο κρούσμα του ιού SARS.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού, ειδικοί πραγματοποιούν ελέγχους στο σύστημα εξαερισμού και θέρμανσης του κτιρίου. Στο μεταξύ, τηλεοπτικό δίκτυο του Χονγκ Κονγκ μετέδωσε ότι ο ασθενής παρουσίασε συμπτώματα πνευμονίας και εισήχθη στο νοσοκομείο του Γκουανγκζού, ενώ ορισμένες από τις εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, ήταν θετικές στον ιό, αν και η υπόθεση δεν έχει καταχωρηθεί ακόμη ως κρούσμα SARS.

    [25] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

    Νέα Υόρκη, 11 Ιανουαρίου 2004 (10:19 UTC+2)

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την αμερικανική κυβέρνηση για τη συνέχιση κράτησης φυλακισμένων στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας, υποστηρίζοντας ότι δύο χρόνια μετά τη σύσταση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες στους 660 κρατούμενους.

    Η αμερικανική διοίκηση ισχυρίζεται ότι οι κρατούμενοι είναι εχθροί του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι θα συνεχίσει τον εγκλεισμό τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτός ο αγώνας.

    Η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αγνοούν τη διεθνή νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση των κρατουμένων και επισημαίνει ότι ακόμη δεν γνωρίζουν "ποιοί κατηγορούνται ότι είναι και τι υποτίθεται έχουν διαπράξει". Ακόμη αναφέρει ότι ορισμένοι από τους εγκλείστους είναι απλοί πολίτες, ενώ τουλάχιστον τρεις είναι ανήλικοι (από 15 ετών και κάτω).

    [26] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2004 (16:35 UTC+2)

    Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό μιας νέας ομάδας που προωθεί το θέμα του επαναπατρισμού των ιστορικών μνημείων.

    Όπως αναφέρουν σήμερα δυο βρετανικές εφημερίδες, η Telegraph και οι Τimes, το ποσοστό των Βρετανών που στηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων στη χώρα μας ανέρχεται σε 80%, ενώ πριν από δυο χρόνια το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονταν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής δεν ξεπερνούσε το 50%.

    Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 January 2004 - 19:13:37 UTC