Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-01-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΚΑΙ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [04] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΒΑΔΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΙΚΗ
  • [05] ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟ ΕΛΚ
  • [06] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [07] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΑΘΛΗΤΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ
  • [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ - ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ
  • [10] Η ΒΟΥΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ'' ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
  • [11] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [12] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.400 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΓΔ ΤΟΥ ΧΑ
  • [16] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
  • [20] ΣΤΟ 4,5% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [21] ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ
  • [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
  • [23] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [24] ΜΙΚΑΕΛΙΑΝ: Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [25] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [26] ΑΠΟ 12-15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ
  • [27] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ
  • [28] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΛΙΒΥΗ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [29] ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [30] ΚΟΡΕΙ: Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
  • [31] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΗΣ ΣΑΒΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [32] ΤΟ «ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
  • [33] ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΟΛΥΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [35] ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΣΑΞΟΦΩΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

  • [01] Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΚΑΙ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (13:47 UTC+2)

    Την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Πρότεινε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, το οποίο θα συζητήσει το προεκλογικό πρόγραμμα και θα τροποποιήσει το Καταστατικό ώστε να προβλέπει εκλογή του προέδρου με καθολική συμμετοχή από το σύνολο των μελών και των φίλων του Κινήματος. Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου να γίνει την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Σημίτης απάντησε σε όσους τον χαρακτήρισαν "υπηρεσιακό πρωθυπουργό" και σημείωσε:"Απατώνται όσοι έσπευσαν να με βαφτίσουν υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Δεν είμαι υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Θα αντιπαρατεθώ στη δεξιά, θα βοθήσω τον νέο πρόεδρο, θα είμαι παρών".

    Χαρακτήρισε "αστειότητες" τα περί διαρχίας, διότι η μορφή διαρχίας που επέλεξε έχει ημερομηνία λήξης την 8η Μαρτίου 2004. Στην πρόταση για διαρχία, όπως είχε διατυπωθεί το 1996 είχε διαφωνήσει τότε και εξακολουθεί να διαφωνεί και σήμερα.

    Αναφερόμενος στις αποφάσεις που ανακοίνωσε χτες ξεκαθάρισε πως αυτές δεν καθορίστηκαν με βάση προσωπικές του επιδιώξεις, ούτε τυχαία. Η πρωτοβουλία για ανανέωση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στο πλαίσιο της μέχρι τώρα πολιτικής του.

    Απάντησε και σε όσους διατύπωσαν την άποψη πως η ανανέωση δεν πρέπει να γίνει τώρα. Σημείωσε πως τώρα είναι η ώρα, τώρα τη χρειάζεται η χώρα. Η ανανέωση πρέπει να γίνεται όταν ένα κόμμα είναι στην εξουσία, διότι μπορεί να μετατρέπει σε πράξη τους σχεδιασμούς του, και όχι όταν είναι στην αντιπολίτευση. Η θέση αναμονής ταιριάζει στη Ν.Δ.

    Ο Κώστας Σημίτης κάλεσε σε συσπείρωση και κοινή δράση όλα τα μέλη και στελέχη κι έστειλε το μήνυμα λέγοντας πως "όταν κερδίζουμε, κερδίζουμε όλοι μαζί και όταν χάνουμε χάνουμε όλοι".

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές κι επιτέθηκε με δριμύτητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το οποίο άλλοτε χρησιμοποιούσε τον όρο Ν.Δ. και άλλοτε δεξιά. Είπε ότι η Ν.Δ. είναι αμήχανη και την προκάλεσε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της, πράγμα το οποίο αποφεύγει να κάνει και ζήτησε να πει στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι θέσεις της για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε σε αρκετά σημεία και το χειροκρότημα ήταν παρατεταμένο στο κλείσιμο της ομιλίας του.

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο από άκρη σε άκρη. Η βελτίωση αυτή είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στην κοινωνική προστασία, στη διεθνή θέση της χώρας.

    Κατακτήσαμε την ένταξη στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα της οικονομίας. Πετύχαμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μειώσαμε την ανεργία στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυξήσαμε σημαντικά τους πόρους για το κοινωνικό κράτος. Διαμορφώσαμε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επιτρέπουν τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αυξάνονται σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό. Καταστήσαμε βιώσιμο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Διαμορφώσαμε ένα εύρυθμο φορολογικό περιβάλλον για τον επαγγελματία, τον μισθωτό, τις επιχειρήσεις. Εξασφαλίσαμε πόρους για τους αγρότες μέχρι το 2013.

    Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα για τις νέες και τους νέους. Ανασυντάσσουμε τη δημόσια διοίκηση με στόχο να υπηρετεί τον πολίτη. Εκσυγχρονίσαμε θεσμούς της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Ολοκληρώσαμε πρωτόγνωρα έργα υποδομής σε όλη την χώρα: από οδικές αρτηρίες και λιμάνια μέχρι αεροδρόμια και νοσοκομεία. Πολλαπλασιάσαμε τις υπηρεσίες στον πολίτη, από το ολοήμερο σχολείο μέχρι τα ΚΕΠ.

    Η κοινωνία μας τερματίζει εκκρεμότητες και επουλώνει βαθιά τραύματα, που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της. Με διαδικασίες που σέβονται το κράτος δικαίου εξαρθρώσαμε τη τρομοκρατία. Εκκαθαρίσαμε την εκκρεμότητα της βασιλικής περιουσίας. Στο διεθνές πεδίο η Ελλάδα επηρεάζει τις εξελίξεις, έχει κύρος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην Ένωση, στα Βαλκάνια, στην κρίση του Ιράκ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρωτοβουλίες που υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη. Η Κύπρος είναι μαζί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι επιτυχίες αυτές οδηγούν σε μια παραδοχή, που μόνο οι κακόπιστοι μπορούν να αμφισβητήσουν: Η Ελλάδα που έκλεισε τον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης εισήλθε με ορμή στη νέα εποχή. Η Ελλάδα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η πιο ισχυρή Ελλάδα της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας. Είναι η Ελλάδα που μπορεί να προχωρήσει προς την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν είναι για μας μόνο η εκκίνηση για ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα, για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα που ικανοποιούν τα οράματα και τις προσδοκίες ολόκληρου του ελληνικού λαού για πρόοδο, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Όλα όσα οραματιζόμαστε προϋποθέτουν ότι θα συνεχιστεί η μέχρι τώρα πορεία. Για να συνεχιστεί η μέχρι τώρα προσπάθεια με νέα ανανεωτική δυναμική, με νέο πρόσωπο ανακοίνωσα χτες την εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αμέσως μετά τις εκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει τις διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Η επιδίωξή μου είναι σαφής. Να διεκδικήσουμε με όρους νίκης τις εκλογές. Να ακυρώσουμε ένα σκηνικό, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες προσπαθεί η αντιπολίτευση να επιβάλει ως το σκηνικό διεξαγωγής του εκλογικού αγώνα. Να διαψεύσουμε τον ισχυρισμό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει εξαντλήσει την επινοητικότητά του, τις πρωτοβουλίες του. Ότι και εγώ αποδέχομαι το αρνητικό πρότυπο της μοναδικότητας και του αρχηγισμού. Ότι δεν επιτύχαμε να κινήσουμε διαδικασίες αλλαγής.

    Το περίεργο είναι ότι παρ' όλη αυτή την καταιγιστική προβολή μιας αρνητικής εικόνας το έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει απήχηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διατηρεί τις δυνάμεις του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε, μετά την Προεδρία, ένα από τα πιο παραγωγικά εξάμηνα δράσης με το κοινωνικό πακέτο, τις χάρτες σύγκλισης και την πληθώρα των νέων νόμων που αντιμετώπισαν ουσιαστικά προβλήματα του πολίτη σε σχέση με τη διοίκηση αναφέρω για παράδειγμα τις ρυθμίσεις για το δασικό, τα αυθαίρετα, τη διαχείριση των υδάτων.

    Είναι όμως παρ' όλα αυτά σαφής ο κίνδυνος να πραγματοποιηθεί η εκλογική αναμέτρηση με παραπλανητικά για τους πολίτες χαρακτηριστικά. Και αυτό συμβαίνει γιατί πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη να είναι ομαλή. Γιατί αυτή η σταθερότητα, αποτέλεσμα και επιτυχία της πολιτικής μας, δημιουργεί την εντύπωση ότι και εφεξής όλα θα τρέχουν κανονικά. Γιατί γίνεται όλο και πιο αποδεκτό το επιχείρημα ότι όλα τα κόμματα έχουν την ίδια περίπου πολιτική. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι για την Ελλάδα φροντίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα να μη νοιαζόμαστε ποιος θα κερδίσει τις εκλογές.

    Επειδή εμείς ξέρουμε την πραγματικότητα. Γιατί εμείς δουλέψαμε για να αλλάξει ουσιαστικά ο τόπος. Γιατί εμείς αντιμετωπίσαμε δημιουργικά επί χρόνια τα προβλήματα της χώρας και του πολίτη. Γιατί η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων μας έχει δείξει ότι η Δεξιά αντιστάθηκε με πάθος σε όποια αλλαγή. Είναι για αυτό ανάγκη να δώσουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι μας ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου και όχι τα στενά συμφέροντά μας. Ένα μήνυμα τόσο ισχυρό που να ανατρέπει όλα τα παραπλανητικά χαρακτηριστικά που τείνουν να γίνουν αποδεκτά. Να δείξουμε, ότι δεν επιδιώκουμε την εξουσία για την εξουσία. Να δείξουμε ότι εμείς είμαστε η παράταξη της συνεχούς μετατροπής. Να δείξουμε ότι ένας στόχος μας καθοδηγεί, η πιο ισχυρή, πιο ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες, η κοινωνία που ισχυροποιεί την Ελλάδα. Και για να το επιτύχουμε δεν διστάζουμε, δεν αμφιβάλλουμε για το καινούργιο ακόμη και αν μας αφορά προσωπικά και προπαντός δεν καθορίζω τη στάση μου με προσωπικά ελατήρια και επιδιώξεις.

    Έδωσα αυτό το μήνυμα χτες.

    Η Ελλάδα θα υπάρχει και μετά από μας. Και γι' αυτό εμείς έχουμε χρέος να διαμορφώνουμε συνεχώς τις εξελίξεις με τρόπο ώστε να υπάρχει η Ελλάδα μετά από εμάς με τους καλύτερους όρους. Με όρους συνεχούς προόδου σε ότι αφορά την προοπτική, το μέλλον και τους στόχους της, πέρα και πάνω από εκλογικές αναμετρήσεις.

    Η αξία του έργου της τελευταίας οκταετίας βρίσκεται κυρίως στην κίνηση προς το αύριο που προσφέρει στη χώρα. Στη νέα προοπτική και τα επόμενα βήματα που επιτρέπει. Η πρωτοβουλία με στόχο την ανανέωση της ηγεσίας του Κινήματος εντάσσεται στην ίδια σταθερή λογική, που χαρακτήρισε όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Δίνουμε περισσότερη δύναμη σ' αυτό που πιστεύουμε.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Η αιτία της υπεροχής μας όλα αυτά τα χρόνια είναι και η γερή προπαρασκευαστική δουλειά. Εξετάζουμε και ερευνούμε προτού πάρουμε αποφάσεις. Δεν δουλεύουμε τυχαία. Δεν ακολουθούμε παρορμήσεις της στιγμής.

    Αυτό που εξέλαβαν πολλοί ως περίοδο αναποφασιστικότητας δεν ήταν δισταγμός. Το κριτήριο των αποφάσεών μου ήταν για μένα σαφέστατο. Η συνέχιση της πολιτικής εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης. Χρειαζόταν όμως η απαραίτητη επεξεργασία. Είμαι τώρα βέβαιος ότι όσα αποφάσισα θα συμβάλουν αποφασιστικά στη συνέχιση της πολιτικής μας. Γιατί η ανανεωτική δυναμική αποτελεί αίτημα και προσδοκία των πολιτών. Γιατί οι πολίτες περιμένουν από μας το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από μένα τον επικεφαλής να είμαστε πρωτοπόροι της ανανέωσης. Σας καλώ όλους να προσφέρετε ενεργά σ' αυτή τη κατεύθυνση.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Υποβάλω σήμερα την παραίτησή μου από Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σας καλώ να αποφασίσουμε για τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, ώστε να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι για την εκλογική μάχη.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Χρειάζεται να συνεχίσουμε τώρα με το ίδιο πνεύμα ανανέωσης για να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της κίνησής μας. Η εκλογή του νέου Προέδρου θα πρέπει να είναι μια διαδικασία που θα συσπειρώσει το κόμμα, θα κινητοποιήσει τους φίλους, θα ενισχύσει την εικόνα της πάνδημης στράτευσης για τις εκλογές. Μόνο μια τέτοια διαδικασία θα μας δώσει περισσότερη δυναμική και απήχηση στην κοινωνία. Αυτή η ζητούμενη διαδικασία είναι η εκλογή του νέου Προέδρου με καθολική ψηφοφορία, με συμμετοχή όλων των μελών και των φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Προτείνω την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου να συνέλθει Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Συνέδριο αυτό να αποφασίσει το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Να αποφασίσει επίσης την αλλαγή του καταστατικού και την εκλογή του Προέδρου του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία με συμμετοχή όλων των μελών και των φίλων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Υποψηφιότητες θα κατατεθούν στο Συνέδριο σύμφωνα με τους όρους του καταστατικού.

    Θέλω να θυμίσω την ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή στις 3 Ιουλίου. Είχα αναφέρει τότε ότι ρουτίνες, πρακτικές, τα καθιερωμένα χάνουν την δεσμευτικότητά τους και έχουν πια μόνο σχετική αξία. Όλα θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπα με το αμείλικτο ερώτημα: Προάγουν, συμβάλουν στο στόχο μιας νέας νίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αν όχι τότε χρειάζεται τομή, αλλαγή, νέα λύση. Χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέοι κανόνες. Να μην αισθανόμαστε δεσμευμένοι. Να κοιτάξουμε την ουσία. Έτσι μόνο θα πετύχουμε. Η ουσία είναι ότι για να έχουν οι αποφάσεις μας την ευρύτερη δυνατή στήριξη οφείλουμε να ανατρέξουμε στην ευρύτερη νομιμοποιητική βάση, τον ευρύτερο δυνατό κύκλο πολιτών. Για να δείξουμε στον ελληνικό λαό, ότι προσέχουμε τις αντιδράσεις και τα αιτήματά του. Για να μην υπάρξουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις για την επιλογή.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σχολιάσω και μια άποψη που άκουσα από ορισμένους συντρόφους. Ναι στην ανανέωση. Ναι στα νέα πρόσωπα. Αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα;

    Σύντροφοι, τώρα είναι η στιγμή. Η κοινωνία μας ζητά να δράσουμε εδώ και τώρα. Το ζητά επιτακτικά. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

    Ένας πολιτικός χώρος ανανεώνεται όταν το πολιτικό περιβάλλον τον παροτρύνει σε δράση, δημιουργία, αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών. Όταν είναι πρωταγωνιστής εξελίξεων και όχι θεατής. Όταν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ουσιαστικά στη κοινωνία και να μεταβάλει τους σχεδιασμούς του σε πράξη. Όταν κυβερνά.

    Η πράξη οδηγεί στη δημιουργικότητα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρέπει να περιέλθει στη θέση κάποιου που παρακολουθεί και περιμένει.

    Οι αίθουσες αναμονής ταιριάζουν στη συντήρηση, στη Δεξιά, όχι σε μας.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Οι αντίπαλοί μας θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη σημασία και την απήχηση των αποφάσεών μας. Θα πουν ότι είμαστε σε κατάσταση μεγάλης αβεβαιότητας. Στην πραγματικότητα εκφράζουν τη δικιά τους ανησυχία. Πίστευαν ότι θα παραδινόμαστε στη ρουτίνα. Τους ενοχλεί τώρα ότι ακολουθούμε μια πορεία που δεν συμβιβάζεται με τα σχέδιά τους. Ότι αποκτούμε νέα δυναμική. Νικηφόρα προοπτική.

    Θα σταθώ στον ισχυρισμό ότι εγκαθιστώ δυαρχία. Πρόκειται για αστειότητα. Η δήθεν δυαρχία έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως την επομένη των εκλογών, την 8η Μαρτίου. Είναι τελείως διαφορετική η ρύθμιση αυτή από το σχήμα που προβλέπει επί μονίμου βάσεως έναν άλλον Πρωθυπουργό και έναν άλλο Πρόεδρο του Κόμματος. Αυτό το τελευταίο σχήμα που είχε προταθεί από ορισμένους συντρόφους στο Συνέδριο του 1996 το απέρριψα και το απορρίπτω.

    Χρησιμοποιώ για το χρόνο μέχρι τις εκλογές ένα σχήμα που έχει δοκιμαστεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ισπανία σήμερα, στην Ολλανδία άλλοτε δεν συμπίπτουν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο ρόλος του υποψήφιου πρωθυπουργού με το ρόλο του πρωθυπουργού. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός είναι νέο ξεχωριστό πρόσωπο. Ακριβώς για να υπάρχει ανανέωση και αλλαγή ηγεσιών.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Κάποιοι βιάστηκαν να με βαφτίσουν «υπηρεσιακό πρωθυπουργό». Απατώνται. Θα συμμετέχω στην εκλογική αναμέτρηση. Θα αντιπαρατεθώ στις οπισθοδρομικές και διχαστικές θέσεις της Δεξιάς. Θα βοηθήσω τον νέο Πρόεδρο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αξιοποιήσουν την πείρα και τη δουλειά της οκταετίας. Θα συμβάλω στη διαμόρφωση των θέσεών μας. Θα είμαι παρών στη δύσκολη αλλά συναρπαστική πορεία της χώρας προς τα εμπρός. Γιατί ήταν και παραμένει για μένα σκοπός ζωής μια ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία με περισσότερες δυνατότητες για τον καθένα, μια πατρίδα με κύρος και παρουσία μακριά από κούφιους πατριωτισμούς. Αυτό το σκοπό υπηρέτησα και θα υπηρετήσω και σήμερα και αύριο.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Η Δεξιά κοιτάζει με αμηχανία και άγχος τις εξελίξεις. Πίστευε, ότι η εκλογική αναμέτρηση θα ακολουθούσε μια συνήθη πορεία. Η Νέα Δημοκρατία να καταγγέλει ασύστολα την κυβέρνηση, η κυβέρνηση να αμύνεται και να προβάλει το έργο της και το εκλογικό σώμα να συνειδητοποιεί με αργούς ρυθμούς τα διλήμματα που πρέπει να απαντηθούν στις εκλογές. Έλπιζε η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα επαρκούσε ο χρόνος να εμπεδώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη κοινή γνώμη τις κρίσιμες επιλογές.

    Η αλλαγή που επιφέρουμε υποχρεώνει τη Δεξιά να αντιμετωπίσει δημόσια τα ερωτήματα που προσπαθεί να αποφύγει. Υποχρεώνει τη Δεξιά να πει ποιο είναι το πρόγραμμά της πέρα από το γνωστό πρόγραμμα της άρνησης και της σπίλωσης. Να εγκαταλείψει την επίκληση σε αυτόματους πιλότους, σε πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φροντίζουν για μας. Να αφήσει τις γενικολογίες για διατεταγμένους ρυθμούς ανάπτυξης. Να εξηγήσει πως θα αυξήσει την ανάπτυξη και το εισόδημα του Έλληνα με πολιτικές συνεχούς περιορισμούς των δαπανών. Να εξηγήσει από που θα αντλήσει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 δις ευρώ το χρόνο, που θα είναι κατ' αυτήν διαθέσιμο στην δική της κυβέρνηση. Υπενθυμίζω, ότι ένα τέτοιο ποσό εξοικονομείται μόνο με το οριστικό κλείσιμο περισσοτέρων υπουργείων, κατάργηση των πολιτικών τους και οριστική απόλυση των υπαλλήλων τους. Αυτή είναι η πολιτική της; Αυτή βέβαια δεν είναι πολιτική. Είναι προχειρολογία και λόγια του αέρα. Αυτή η άκρα επιπολαιότητα είναι μεταξύ άλλων και ο τεράστιος κίνδυνος της Δεξιάς.

    Θα πρέπει τώρα να μας εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία, ποια θα είναι η πολιτική της στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και απέναντι στις βαλκανικές χώρες. Κατά τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτηρίζεται από «ουσιαστική εγκατάλειψη ζωτικών συμφερόντων πρώτα στη Κύπρο και στη συνέχεια στο Αιγαίο και ενδεχομένως τη Θράκη». Η κυβέρνηση παρουσιάζει «οσφυοκαμψία» απέναντι στη Τουρκία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διακρίνεται «από κοσμοπολίτικες υποκρισίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας». Να μας αναπτύξει λοιπόν η Δεξιά ποια είναι η άλλη πολιτική που επαγγέλλεται. Της αντιπαράθεσης; Του ηγεμονισμού απέναντι στους γείτονές μας; Της συνεχούς τριβής με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους επιβάλουμε ποια διαφορετική άποψη από εκείνη της φιλίας και της συνεργασίας; Θεωρεί η Νέα Δημοκρατία σωστό να μην αναφερόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Τουρκία;

    Θα πρέπει επίσης να μάθουμε πως αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος η Δεξιά. Δέχεται ή όχι τη λύση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό; Θα καταβάλει ή όχι τους προβλεπόμενους πόρους στο ΙΚΑ; Θα αλλάξει τους όρους των ασφαλιστικών ρυθμίσεων ή όχι; Θα επεκτείνει τα κοινωνικά προγράμματα όπως το ΕΚΑΣ, τη Βοήθεια στο σπίτι, τα ΚΑΠΗ;

    Σε όλα αυτά τα θέματα η Νέα Δημοκρατία τηρεί σιωπή. Η σιωπή ως προς τις πολιτικές επιδιώξεις της, οι προσωπικές επιθέσεις και γενικολογίες ένα υπόσχονται με βεβαιότητα, τη διολίσθηση σε ένα συνεχή αυτοσχεδιασμό αντικρουόμενων μέτρων. Ένα αύριο επιπολαιότητας και οπισθοδρόμησης.

    Η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο. Εμείς παρουσιάσαμε τη Χάρτα σύγκλισης, παρουσιάζουμε το ειδικό σχέδιο για κάθε περιφέρεια της χώρας. Εμείς έχουμε παρουσιάσει και θα συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε σε κάθε τομέα τις επιδιώξεις μιας σύγχρονης χώρας, μιας σύγχρονης προοδευτικής παράταξης με όραμα, με ικανότητες, με δύναμη και με προοπτική νίκης. Και το μέχρι τώρα έργο μας δίνει την εγγύηση ότι εμείς μπορούμε και θα πραγματοποιήσουμε τα πολλά, που μένουν ακόμη να γίνουν.

    Σύντροφοι, συντρόφισσες,

    Τα όσα είπα μέχρι τώρα δεν πρέπει να οδηγήσουν στο συμπέρασμα, ότι αρκούν κινήσεις κορυφής για να μας εξασφαλίσουν τη νίκη. Χρειάζεται να κινητοποιηθούμε όλοι να δράσουμε ενωμένοι. Αυτή η αναφορά μου στην ενότητα δεν είναι κατά συνθήκην αναφορά, κάτι που λέγεται γιατί πρέπει να λέγεται. Είναι μια πρόσκληση σε όλους να αναλογιστούν ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται με αποστασιοποιήσεις και προσωπικούς εγωισμούς. Ότι όταν κερδίζουμε, κερδίζουμε όλοι. Όταν χάνουμε, χάνουμε όλοι και δεν υπάρχουν κερδισμένοι σε μια τέτοια περίπτωση.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Όλοι μαζί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχουμε έργο να υπερασπίσουμε. Και έχουμε το χρέος να τεκμηριώσουμε την υπόσχεση και την προοπτική του αύριο. Οι πολίτες σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη εκδηλώνουν ενδιαφέρον, υποστηρίζουν, στρατεύονται στην υποστήριξη πολιτικών και προτάσεων, που αποδεικνύονται πως προάγουν το κοινό συμφέρον. Πρέπει να είμαστε κοντά στους πολίτες. Να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και μεθοδικά με τη διαφορετική άποψη. Να είμαστε πρώτοι στην ενημέρωση. Πρώτοι στο διάλογο. Πρώτοι στην ανάδειξη της προοπτικής, του προγράμματος, των αποφάσεων και της πολιτικής, που πρέπει να ακολουθήσουμε ως χώρα.

    Έχουμε τη Χάρτα Σύγκλισης και θα παρουσιάσουμε την εξειδίκευσή της στις επόμενες μέρες και βδομάδα σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τις περιφερειακές χάρτες. Έχουμε το «πλαίσιο κατευθύνσεων πολιτικής 2004-2008». Δείχνουν καθαρά την δική μας πρόταση για το μέλλον. Να ενημερώσουμε τους πολίτες σε όλη τη χώρα για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για την απασχόληση και την ανεργία. Για την οικονομία. Για την παιδεία και την υγεία. Για τη συνολική στρατηγική, που οδηγεί στην πραγματική και κοινωνική σύγκλιση, στην αύξηση των εισοδημάτων, στην κατοχύρωση και τη διεύρυνση των κεκτημένων της χώρας και του ελληνικού λαού.

    Η δύναμη, η πολιτική υπεροχή, το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το γεγονός πως ενώνει τους συλλογικούς και τους προσωπικούς στόχους σε μια ισχυρή και ενιαία εθνική στρατηγική για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του πολίτη για τα ατομικά του προβλήματα. Γι' αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει τις εκλογές και θα κερδίσει με συνεχή αγώνα όλων μας τις εκλογές.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Σας καλώ να ολοκληρώσουμε τη σημερινή διαδικασία αμέσως αφού μιλήσει ο Γραμματέας. Να στείλουμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ενότητας. Να προκύψει από τη συνεδρίαση ότι η νίκη θα είναι δική μας. Η νίκη που είναι προϋπόθεση να συνεχίσει η Ελλάδα την πορεία του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την πορεία για την ισχυρή κοινωνία και την ισχυρή Ελλάδα.

    - Να είστε σίγουροι. Θα νικήσουμε.

    - Όλοι μαζί ενωμένοι για τη νέα νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    - Προχωράμε. Ανοίγουμε νέους δρόμους.

    - Για τους νέους.

    Για όλους τους πολίτες.

    Για την Ελλάδα και τους Έλληνες."

    -

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (14:30 UTC+2)

    Την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το νέο ξεκίνημα, όπως είπε, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωση του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

    Χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μέρα πολλών συγκινήσεων και μια νέα αρχή. Στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση για εκλογή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες, για την οποία τόνισε ότι είναι πρωτοποριακή, δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία και κάνει πράξη την έννοια του ενεργού πολίτη.

    Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που κρατούν αποστάσεις από την πολιτική να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις.

    Η δήλωση του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

    «Είναι σήμερα μια ακόμη μέρα πολλών συγκινήσεων αλλά είναι και μια νέα αρχή, μια νέα αρχή που δημιουργεί ένα νέο ξεκίνημα, ένα πρωτοποριακό μήνυμα το οποίο βγαίνει από την Κεντρική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την πρόταση για την εκλογή προέδρου από τους πολίτες από την ίδια την κοινωνία.

    Αυτό είναι ένα πρωτοποριακό γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική πολιτική ιστορία αλλά αυτό εκφράζει και ένα νέο ξεκίνημα πραγματικά γιατί η κοινωνία απαιτεί να έχει λόγο, ο πολίτης απαιτεί να έχει και αυτός λόγο, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις. Και με αυτή την πράξη μας κάνουμε εμείς πράξη την έννοια του ενεργού πολίτη. Είναι αυτή η κοινωνία που ζητά μια νέα σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολιτικό του, μια σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία και κάνουμε αυτό το ριζοσπαστικό βήμα στην ελληνική πολιτική ζωή, ένα νέο ξεκίνημα με στόχο ακριβώς μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους - πολίτη. Μια σχέση εμπιστοσύνης που θα ξεπερνά μηχανισμούς, κατεστημένα, πελατειακές σχέσεις.

    Θέλω να καλέσω ιδιαίτερα τη νεολαία, τη νέα γενιά που γνωρίζω ότι έχει μια κριτική αντίληψη για την πολιτική και τα κόμματα και ίσως έχει δίκιο, θέλω να την καλέσω να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια γιατί φτιάχνουμε κάτι καινούριο. Κάνουμε κάτι καινούριο. Σε αυτό το καινούριο εγώ θέλω να είναι συνδιαμορφωτές, να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις προτεραιότητες του μέλλοντος. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία γι΄ αυτούς να ξαναδώσουν ζωή και πνοή στην πολιτική.

    Θέλω επίσης να καλέσω πολλούς που ψυχικά είναι δεμένοι με αυτή τη μεγάλη παράταξη, τον αγρότη, τη γυναίκα, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και αυτοί να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία διαλόγου για το πρόγραμμά μας.

    Εγώ θα ξεκινήσω και από τις επόμενες μέρες συναντήσεις για διάλογο για το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Θα ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε αυτό το πρόγραμμα να είναι ένα ζωντανό πρόγραμμα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, τα προβλήματα, οι απαιτήσεις, οι ελπίδες για να φτιάξουμε την Ελλάδα που πράγματι θέλουμε και να συμμετάσχουν όλοι στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

    Σε αυτό το νέο ξεκίνημα με αίσθημα ευθύνης και θα έλεγα και συγκίνησης υποβάλλω την υποψηφιότητά μου να ηγηθώ αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

    Σε ερώτηση αν θα έχει δίπλα του μια γενιά νέων πολιτικών, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

    [03] ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2004 (23:26 UTC+2)

    Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των πολιτών τα δύο μεγάλα γεγονότα της ημέρας, την απόφαση του Κώστα Σημίτη να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την επικείμενη ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του Κινήματος, σύμφωνα με έρευνα της Kappa Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΡΤ.

    Οι ερωτηθέντες στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκτιμούν ότι η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του κυβερνώντος κόμματος. Οσον αφορά την παράσταση νίκης κλείνει η "ψαλίδα" ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. που εξακολουθεί να προηγείται

    Η πανελλαδική έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα περίπου 2.000 νοικοκυριών αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και την απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή.

    Στην ερώτηση «η απόφαση του Κώστα Σημίτη να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μία γενναία πολιτική απόφαση που ωφελεί το κόμμα;», το 45,2% των ερωτηθέντων απαντά ναι, το 9,4% απαντά μάλλον ναι, το 8,1% μάλλον όχι, το 34,1% απαντά όχι, ενώ δεν γνωρίζει, δεν απαντά το 3,3%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά θετικής αποτίμησης είναι ακόμη πιο υψηλά.

    Στο ερώτημα αν αυξάνονται ή μειώνονται οι πιθανότητες του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του κόμματος, το 52,8% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Παπανδρέου τις αυξάνει και το 20% λέει ότι μάλλον τις αυξάνει (άθροισμα 72,8%). Το 8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μάλλον τις μειώνει, το 8,9% απαντά τις μειώνει και το 10,2% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

    Από τους ερωτηθέντες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000, 9 στους 10 απαντούν ότι τις αυξάνει ή ότι μάλλον τις αυξάνει. Μεταξύ των ερωτηθέντων που έχουν ψηφίσει Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, περίπου 1 στους 2 θεωρεί ότι οι πιθανότητες για νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι αυξημένες.

    Στην ερώτηση "συμφωνείτε με την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου", το 49,6% απαντά ότι συμφωνεί, ενώ το 12,7% απαντά μάλλον ναι. Οι απαντήσεις όχι και μάλλον όχι κινούνται σε ποσοστό 27%. Σύμφωνοι με την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου είναι 9 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 4 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ.

    Στην ερώτηση αν η ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι θετικό ή αρνητικό γεγονός για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί θετική την εξέλιξη, ενώ το 22% τη θεωρεί αρνητική ή μάλλον αρνητική.

    Η παράσταση νίκης ανάμεσα στα δύο κόμματα δίνει προβάδισμα στη Ν.Δ. καθώς στο ερώτημα "ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές μετά τις τελευταίες εξελίξεις;", το 37,8% απαντά το ΠΑΣΟΚ, το 47,9% η Ν.Δ., ενώ δεν γνωρίζει, δεν απαντά το 14,3% των ερωτηθέντων.

    Στο ερώτημα τι αναμένει η κοινή γνώμη από τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το 65,4% των ερωτηθέντων απαντά θα ήθελε ο κ. Παπανδρέου να διαμορφώσει ένα εντελώς νέο, δικό του πολιτικό πρόγραμμα, το 16,4% απαντά ότι θα ήθελε να συνεχίσει την πολιτική του εκσυγχρονισμού, το 8,3% ότι θα ήθελε να επιστρέψει στις παραδοσιακές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και το 9,8% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

    [04] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΒΑΔΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (14:36 UTC+2)

    Ο κ. Σημίτης έχει επιλέξει τη στρατηγική της σύγχυσης, ενώ η Νέα Δημοκρατία βαδίζει σε μία εκλογική νίκη, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε: «Ο κ. Σημίτης έχει επιλέξει τη στρατηγική της σύγχυσης, το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τη στρατηγική της σύγχυσης. Κανείς δεν ξεχνάει τα προβλήματα του ελληνικού λαού, κανένας δεν ξεχνάει σε ποιους οφείλονται αυτά τα προβλήματα. Όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο, αναλλοίωτο, είναι το ΠΑΣΟΚ των προβλημάτων, το ΠΑΣΟΚ των αδιεξόδων. Η στρατηγική του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ θα τους οδηγήσει σε ήττα. Η Νέα Δημοκρατία βέβαιη, σίγουρη, οργανωμένη, αφού από καιρό πολύ είχε ζητήσει εκλογές βαδίζει σε μία εκλογική νίκη».

    [05] ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟ ΕΛΚ

    Βρυξέλλες, 7 Ιανουαρίου 2004 (21:32 UTC+2)

    Αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναδειχθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου πρώτη πολιτική δύναμη στην Ε.Ε. τότε θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, να προέλθει από τις τάξεις του.

    Τη θέση αυτή επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της (κεντροδεξιάς) παράταξης στην ευρωβουλή, Χανς Γκερντ Πέτερινγκ, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την αρχή του νέου έτους.

    Ο Γερμανός πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι γνωρίζει τη συζήτηση που υπάρχει στην Ελλάδα επί του θέματος αυτού, διευκρίνισε όμως ότι το ΕΛΚ θα διατυπώσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ίδιο αίτημα είτε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι υποψήφιος, είτε όχι.

    Ο Πέτερινγκ σημείωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του διαμορφώνονται με πολιτικά κριτήρια και δεν αφορούν τις προσωπικές ικανότητες των υποψηφίων.

    [06] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Kαβάλα, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Στο ζήτημα των πλημμύρων που σημειώθηκαν σε αρκετές χιλιάδες στρεμμάτων στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων αναφέρθηκε ο Νομάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Καλλιοντζής, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Όπως είπε ο κ. Καλλιοντζής, η νομαρχία, από τα τέλη του 1999 είχε ετοιμάσει πλήρη φάκελο με όλες τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοπράτησης έργων που είχαν σχέση με τον καθαρισμό της κεντρικής τάφρου των Τεναγών φιλίππων, και άλλων μικρότερου βεληνεκούς εγγειοβελτιωτικών αντιπλημμυρικών έργων.

    «Εγκαίρως είχαμε διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος που συνιστά η μη έναρξη της συγκεκριμένης εργολαβίας, καθώς επίσης και τις συνέπειες που θα επακολουθούσαν, τις οποίες είδαμε πέρυσι και τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις», τόνισε ο νομάρχης.

    Πρόσθεσε δε πως η συγκεκριμένη μελέτη έγινε κατόπιν συνεργασίας με το σύνολο των δήμων του Νομού Καβάλας, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση στον τομέα των αναγκών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

    «Οι παρεμβάσεις που έγιναν πέρυσι, τόσο από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καβάλας είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα, φέτος η στάθμη του νερού να είναι καταφανώς χαμηλότερη από ό,τι συνέβαινε πέρυσι» σχολίασε.

    Γνωστοποίησε εξάλλου ότι χθες άνοιξαν οι προσφορές που είχαν υποβληθεί από εξήντα τεχνικές εταιρείες και κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών, που αφορούν το έργο του καθαρισμού της κεντρικής τάφρου που εκτείνεται εντός των ορίων του νομού Καβάλας.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιοντζής, σε περίπτωση που υποβληθούν ενστάσεις, τότε θα επιδιωχθεί η λύση της ανάθεσης του έργου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού προηγηθεί η λήψη της έγκρισης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε εντός του μηνός να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες.

    Ο κ. Καλλιοντζής αναφερόμενος στο ζήτημα της μελέτης Ραψωμανίκη, τόνισε πως το δεύτερο μέρος της δεν έχει παραδοθεί ακόμη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, δεδομένου ότι δεν έχει καταβληθεί το απαιτούμενο χρηματικό τίμημα. Πάντως, κατέστησε σαφές πως στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τελικά τα χρήματα, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν από ίδιους πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [07] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΑΘΛΗΤΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Μελβούρνη, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Ύστατη προσπάθεια καταβάλει ο δύο φορές ομογενής χρυσός ολυμπιονίκης της Αυστραλίας στην σκοποβολή, Μάικλ Ντάϊμοντ, προκειμένου να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο ομογενής σκοπευτής, όπως γράφει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» της Μελβούρνης, κινδυνεύει να μην αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς του 2004 και έτσι, ίσως να μην μπορέσει να ικανοποιήσει και το όνειρό του να κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διαφορετικές ολυμπιάδες.

    Ο Μάϊκλ Ντάϊκοντ έκανε αίτηση στο αυστραλιανό δικαστήριο να επισπεύσει την εκδίκαση μιας μήνυσης σε βάρος του.

    Ο ομογενής αθλητής ισχυρίζεται ότι, ευρισκόμενος εν αμύνη, "έσπρωξε" τη φίλη του Τράσι Κένεντι, η οποία, κατά την διάρκεια καβγά τους, πήγε "να του βγάλει τα μάτια".

    Η τελευταία ισχυρίζεται ότι την "κακοποίησε" και τον μήνυσε. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου αλλά η δίκη διακόπηκε για τις 20 Ιανουαρίου.

    Ο Μάικλ Ντάϊμοντ υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο, ζητώντας η δίκη να συνεχιστεί στις 12 Ιανουαρίου.

    Αν το αίτημά του γίνει αποδεκτό και ο Μάικλ Ντάϊμοντ αθωωθεί, τότε θα λάβει μέρος στους προκριματικούς και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αγωνιστεί και στην Αθήνα, με πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

    Αν, όμως, το δικαστήριο παραμείνει "ανένδοτο", τότε ο Μάικλ Ντάϊμοντ αυτόματα αποκλείεται και αυτό γιατί, σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, επειδή είναι κατηγορούμενος, ακυρώνεται η άδεια οπλοκατοχής του και, κατ' επέκταση, δεν μπορεί να λάβει μέρος στους προκριματικούς της σκοποβολής που θα γίνουν πριν τις 20 Ιανουαρίου.

    Αν ο Ντάϊμοντ δεν λάβει μέρος στους προκριματικούς, αυτόματα δεν μπορεί να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Ντάϊμοντ θα ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στην Αθήνα και θα ήταν ο δεύτερος Αυστραλός αθλητής (μετά την Ντάουν Φρέϊζερ) που θα κέρδιζε τρία χρυσά μετάλλια σε τρεις διαδοχικές Ολυμπιάδες.

    [08] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:33 UTC+2)

    Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή συγκροτείται Κεντρική Επιτροπή Εκλογών, υπό την Προεδρία του, στην οποία μετέχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Μιλτιάδης Εβερτ, Τζαννής Τζαννετάκης, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Βαρθολομαίος, Παναγιώτης Βούτος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μερόπη Καλδή, Αχιλλέας Καραμανλής, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Χρήστος Κουρούσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Νικολόπουλος, Γεώργιος Ορφανός, Ελσα Παπαδημητρίου, Ιωάννης Πατσιόγιαννης, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Γεώργιος Σούρλας, Γεώργιος Σουφλιάς, Ιωάννης Τουσιάκης, Πόπη Φουντουκίδου και Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Επίσης στην Κεντρική Επιτροπή εκλογών της Ν.Δ. συμμετέχουν ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Δήμας, ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιχάλης Λιάπης, οι Συντονιστές των Ομάδων των Διαρκών Επιτροπών Γεώργιος Αλογοσκούφης, Νικήτας Κακλαμάνης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Πέτρος Μολυβιάτης, Βύρων Πολύδωρας, Γιώργος Σαλαγκούδης, ο νυν και η πρώην επικεφαλής των Ευρωβουλευτών Αντώνης Τρακατέλλης και Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου, οι δημοσιογράφοι βουλευτές και ευρωβουλευτές Θεόδωρος Κασσίμης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Μαρίνος, οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, νυν Βουλευτές και ευρωβουλευτές Γεώργιος Βουλγαράκης, Αναστάσης Παπαληγούρας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κώστας Χατζηδάκης, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αρης

    Σπηλιωτόπουλος, η Γραμματέας Γυναικών Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης Αγγελος Μπρατάκος, ο Γραμματέας Αγροτικού Δημήτρης Μηλιάκος, ο Γραμματέας Οργανωτικού Κωνσταντίνου Δόλογλου, ο Γραμματέας Συνδικαλισμού Δημήτρης Κοντός,

    ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Δημήτρης Τζίφας, ο Γραμματέας Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών Ιωάννης Τσουκαλάς, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιωάννης Βαληνάκης, ο Γραμματέας Εκλογών Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης.

    [09] ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ - ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:27 UTC+2)

    Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκποιεί δημόσια περιουσία με αδιαφανείς διαδικασίες.

    Η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία, η οποία σημειώνεται είχε ενσωματωθεί

    στο φορολογικό ν/σ, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Εν τω μεταξύ, στο ίδιο ν/σ ψηφίσθηκαν δύο ευεργετικές ρυθμίσεις για τους αγρότες,

    Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης αποδέχτηκε σχετικές

    τροπολογίες βουλευτών σύμφωνα με τις οποίες:

    -Διαγράφονται οι προσαυξήσεις χρεών από στεγαστικά δάνεια, που είχαν χορηγηθεί

    σε αγρότες με την εγγύηση του δημοσίου και τα οποία είχαν βεβαιωθεί από τις

    αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι 29 Αυγούστου του 2003. Ακόμη, μειώνεται στο 40% το ποσό του

    βεβαιωμένου χρέους.

    -Διαγράφονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους αγρότες και τους παραγωγούς

    οι οποίοι έκαναν χρήση πετρελαίου κίνησης αντί πετρελαίου θέρμανσης μέχρι τις

    16/9/2003 οπότε και επετράπη η χρήση του.

    Ν. Θωμά

    [10] Η ΒΟΥΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ'' ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από το κυβερνών κόμμα, η τροπολογία με την οποία

    κυρώνεται η σύμβαση για την επαναλειτουργία των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Παράλληλα, με προσθήκη στην ίδια ρύθμιση, επιλύεται και το πρόβλημα για την πληρωμή αλλά και την καταβολή των αποζημιώσεων στους εργαζομένους στα Μεταλλεία.

    Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο φορολογικό ν/σ το οποίο θα ψηφιστεί στο σύνολό

    του, την ερχόμενη Τρίτη.

    Νωρίτερα όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική κατά της

    κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι προωθεί μια ρύθμιση που δεν κατοχυρώνει ούτε τα

    συμφέροντα του δημοσίου ούτε των εργαζομένων.

    Αντίθετα ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας υποστήριξε ότι δίνεται μία

    συνολική, βιώσιμη και λειτουργική λύση και για την περιοχή και για τους εργαζομένους.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Αθηναίος Φλωρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πούλησε την εταιρία τόσο όσο κοστίζει ένα χιλιόμετρο της Εγνατίας οδού, ενώ φέρνει μία τροπολογία για να χρυσώσει το χάπι στους εργαζομένους που στην ουσία μένουν ξεκρέμαστοι.

    "Είστε υπόδικος κύριε υπουργέ απέναντι στο λαό της Χαλκιδικής. Απολύθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι ενώ για κανέναν δεν διασφαλίζεται η θέση εργασίας του αφού το νέο επενδυτικό σχήμα προσλαμβάνει όσους θέλει και με όποιες αμοιβές θέλει" είπε χαρακτηριστικά ο κ Φλωρίνης

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καλυφθούν ασφαλιστικά προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε διαδικασίες που υποκρύπτουν σκάνδαλα και αδιαφανείς διαδικασίες.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης υποστήριξε ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εκποιεί μία ανεκτίμητη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής και χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντα ούτε του δημοσίου ούτε των εργαζομένων. Ακόμα χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη την νέα εταιρία που αγοράζει το 51% των μετοχών, επικεφαλής της οποίας -όπως είπε- είναι ένας αμφιλεγόμενος Ρουμάνος επιχειρηματίας.

    Ο εισηγητής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφού με τους λανθασμένους χειρισμούς της στο παρελθόν εξώθησε τα πράγματα που έφθασαν

    σε τραγική κατάσταση έρχεται τώρα να πουλήσει τα μεταλλεία και μία έκταση 314 χιλ στρ με αποθέματα χρυσού, σε μία αδιευκρίνιστη εταιρία χωρίς καμία δέσμευσή της.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος

    Πάχτας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε αυτή την πρωτοβουλία για να δώσει λύση στην

    περιοχή ενώ κατηγόρησε την ΝΔ για μικροκομματική σκοπιμότητα.

    "Εσείς θέλετε να επιβιώσετε πολιτικά και επιζητείτε να μην βρεθεί λύση κάτι που δεν έχει δικαίωμα να κάνει καμία υπεύθυνη κυβέρνηση. Με αυτή τη τροπολογία δίνουμε μία συνολική και βιώσιμη λύση και για τη περιοχή και για τους εργαζομένους" υπογράμμισε ο κ Πάχτας ενώ πρόσθεσε:

    "Κάναμε δύο προηγούμενες προσπάθειες που απέτυχαν ενώ είχαμε απευθυνθεί και

    στην διεθνή αγορά. Καμία άλλη επιχείρηση δεν δέχθηκε να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο." Και ο κ Πάχτας κατέληξε: "Με το νέο επιχειρηματικό σχήμα διασφαλίζονται η συνέχιση των μεταλλείων, οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι εργαζόμενοι που δεν θα έπαιρναν ούτε μία δρχ αν δεν λύναμε το πρόβλημα".

    Απαντώντας στον υφυπουργό Οικονομίας ο κ Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση.

    Όπως είπε ο κ Αλογοσκούφης, αφού η κυβέρνηση υπονόμευσε με τη πολιτική της μια

    μεγάλη ξένη επένδυση τώρα καταθέτει την τροπολογία με στόχο να σώσει τα προσχήματα

    ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

    "Η σύμβαση δεν εξασφαλίζει ούτε τους εργαζομένους ούτε είναι βιώσιμη. Είναι

    σκανδαλώδης και σκοτεινή και για αυτό την καταψηφίζουμε", κατέληξε.

    Ν. ΘΩΜΑ

    [11] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τη δημιουργία του Δια-Βαλκανικού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Δικτύου Internet της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEREN (South East European Research and Education Networking), που διοργανώνει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα παραχωρήσει αύριο στις 13.30 ο υπουργός Ανάπτυξης ’κης Τσοχατζόπουλος.

    Στη συνέχεια, στις 14:00, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα τις «Προοπτικές Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας».

    [12] ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μία σειρά ενθαρρυντικών εταιρικών ανακοινώσεων. Η αύξηση της εβδομαδιαίας ανεργίας δεν φαίνεται να προβληματίζει την αγορά, καθώς θεωρείτο αναμενόμενη.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Ιανουαρίου ανήλθαν στις 353.000, αυξημένες κατά 14.000 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, οπότε είχαν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001.

    Τα στοιχεία αυτά ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών, οι οποίοι τώρα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις που αφορούν στα μηνιαία στοιχεία για την ανεργία. Το ποσοστό των ανέργων πιστεύεται ότι παρέμεινε σταθερό το Δεκέμβριο, στο 5,9%, με τη δημιουργία 148.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Εξάλλου, αύξηση σημείωσαν το Νοέμβριο τα αποθέματα του αμερικανικού χονδρεμπορίου. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου υποδηλώνουν ότι οι επιχειρηματίες δείχνουν αισιοδοξία για την προοπτική της ηγέτιδας οικονομίας και την πορεία της αγοράς. Ειδικότερα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,5%, έπειτα από ανάλογη αύξηση και τον Οκτώβριο, ενώ και οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,3%, από 2% τον Οκτώβριο.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος του λιανεμπορίου. Η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία λιανικής στον κόσμο Wal Mart ανακοίνωσε ότι πωλήσεις της αλυσίδας αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 4,3%. Ωστόσο, η εταιρεία προέβλεψε πως τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα ανέλθουν στο κατώτατο όριο των προηγούμενων εκτιμήσεών της. Η μετοχή της ενισχύεται κατά 0,09%.

    Θετικά ήταν τα νέα και από την φινλανδική εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων Nokia, η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της όσον αφορά στα κέρδη του τετάρτου τριμήνου, λόγω των καλύτερων των αναμενομένων πωλήσεων. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι αναμένει κέρδη μεταξύ 28 και 29 λεπτών ανά μετοχή από 21-23 λεπτά που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Ο τίτλος της σημειώνει σημαντικά κέρδη 13,08%.

    Τέλος, ο ''γίγαντας'' καταναλωτικών προϊόντων Procter & Gamble ανακοίνωσε ότι ανεμένει για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο κέρδη 2 με 4 σεντς ανά μετοχή, τα οποία είναι υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που προβλέπουν κέρδη 1,26 σεντς ανά μετοχή. Η μετοχή σημειώνει άνοδο 0,90%.

    Στις 7.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,35% και διαμορφωνόταν στις 10.566,22 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 2.090,55 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,62% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,16%, στις 1.128,16 μονάδες.

    [13] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΕΤΑΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες την έγκριση 29 προγραμμάτων σε 10 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την προώθηση αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων φέτας και κρασιού.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών για τη φέτα, που θα λάβει κοινοτική χρηματοδότηση 767.800 ευρώ και ένα πρόγραμμα διάρκειας δύο ετών για το κρασί, που θα λάβει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των 29 προγραμμάτων είναι 58,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα διατεθεί από την Επιτροπή.

    [14] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης ’κη Τσοχατζόπουλου, υπουργών και εκπροσώπων από χώρες της Βαλκανικής, εγκαινιάζεται αύριο στις 9 το πρωί στη Θεσσαλονίκη το Δια-Βαλκανικό Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Δίκτυο Internet της Νοτιοανατολικής Ευρώπης SEEREN (South East European Research and Education Networking). Τα εγκαίνια του Δικτύου θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Προοπτικές Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στο συγκεκριμένο Δίκτυο συμμετέχουν Ερευνητικά -Εκπαιδευτικά Δίκτυα της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ., της Ρουμανίας και της Σερβίας & Μαυροβουνίου, καθώς και το αντίστοιχο δίκτυο της Ουγγαρίας. Ο κεντρικός του κόμβος θα βρίσκεται στη χώρα μας, ενώ η χρηματοδότησή του για το πρώτο έτος λειτουργίας- προέρχεται από το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1,3 εκατ. ευρώ).

    Το SEEREN αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Δικτύου Internet στη Ν.Α. Ευρώπη, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ερευνητικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης.

    Σκοπεύει ταυτόχρονα στη γεφύρωση ψηφιακού χάσματος (digital divide) και την ενσωμάτωση των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Κοινοτήτων της Ν.Α. Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές γίγνεσθαι των προηγμένων δικτύων Internet της νέας γενιάς.

    Το έργο προάγει παράλληλα τη συνεργασία των Επιστημονικών - Ακαδημαϊκών Κοινοτήτων των χωρών- μελών της Ε.Ε., με τις αντίστοιχες κοινότητες των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης εκτός Ε.Ε. και αποτελεί την πλατφόρμα διάχυσης και ανάπτυξης των Τεχνολογιών Internet Νέας Γενιάς στα κράτη αυτά, τα οποία αναμένεται να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [15] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.400 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ Ο ΓΔ ΤΟΥ ΧΑ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Αισθητή άνοδο κατέγραψε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), ο οποίος τερμάτισε για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση σε θετικό πεδίο και ξεπέρασε με σχετική άνεση τις 2.400 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ρεκόρ των τελευταίων μηνών.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, με αιχμή του δόρατος την αύξηση των τοποθετήσεων στα βαριά χαρτιά, αλλά και σε συνδυασμό με την έντονα ανοδική τάση που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,85% και διαμορφώθηκε στις 2.411,79 μονάδες.

    Ενδοσυνεδριακά ο δείκτης συνάντησε το χαμηλότερό του στο επίπεδο των 2.384,72 μονάδων, ενώ αναρριχήθηκε έως την περιοχή των 2.419,32 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Υψηλός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 265,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20.316.502,36 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισαν δύο της εταιρίας VODAFONE, το ένα ύψους 9.774.461,04 ευρώ, στα 6,18 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 3.287.908,32 ευρώ, επίσης στα 6,18 ευρώ.

    Ωστόσο, αρνητικό ήταν σήμερα το ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τις 197 να διαγράφουν πτωτική τροχιά, έναντι 116 ανοδικών και 71 αμετάβλητων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΕΛΦΙΚΟ (-10,71%), ΛΑΝΑΚΑΜ (-9,66%) και της Εμπορικός Δεσμός (-9,33%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ (+11,33%), ΙΑΣΩ (+8,42%) και της PLIAS (+8%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Με θετικό πρόσημο ολοκληρωσαν τη συνεδρίαση οι τέσσερις δείκτες FΤSΕ της κεφαλαιοποίησης, με τα ηνία της ανόδου να διατηρεί σταθερά ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 1,20%, απεικονίζοντας έτσι τα κέρδη των δεικτών που διαμορφώνουν την πορεία του.

    Σημαντική άνοδο της τάξης του 1,26% σημείωσε ο δείκτης των τραπεζών, αντλώντας τα κέρδη του από τις μετοχές των Alpha Bank (3,23%), ΕΤΕ (2,10%), ΓΕΝΙΚΗ (1,63%) και Πειραιώς (1,20%)

    Πιο συντηρητική πορεία ακολούθησε σήμερα ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ύστερα από το χθεσινό ράλι ανόδου τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,03%. Τροφοδότης της ανόδου στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αποτέλεσε αποκλειστικά η αύξηση των τοποθετήσεων στη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία και σημείωσε αισθητή άνοδο κατά 2,34%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 - που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης - ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,99%, έναντι κερδών 0,43% για τον Mid 40 της μέσης και 0,08% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους κλάδοι, με τους 12 από αυτούς να τερματίζουν στο "κόκκινο". Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε ο κλάδος της υψηλής κυκλ. ταχύτητας (1,36%) και ακολούθησε εκείνος της κλωστοϋφαντουργίας (-0,99%), εξαιτίας των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των εταιριών ΕΛΦΙΚΟ (10,71%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (7,37%) και της ΜΑΞΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ (4,90%)

    Με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν τις συναλλαγές και οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,88%), της παράλληλης αγοράς (0,74%), της πληροφορικής (0,66%), των τροφίμων και ποτών (0,64%), του λιανικού εμπορίου (0,51%), των βασικών μετάλλων (0,38%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,33%), των κατασκευαστικών (0,28%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (0,15%).

    Ανοδική πορεία ακολούθησαν κατά σειρά οι δείκτες των διυλιστηρίων (0,75%), των επενδύσεων (0,67%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,53%), των βιομηχανιών (0,44%), του χονδρικού εμπορίου (0,32%), των συμμετοχών (0,23%) και των ασφαλειών (0,10%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις και η επίσπευση των γενικών βουλευτικών εκλογών «αναθέρμανε» το ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους, κάτι που έγινε αντιληπτό αμέσως μετά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό. Θεσμικά χαρτοφυλάκια και λόμπι επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά, προκειμένου να καρπωθούν από την άνοδο, ενώ οι επαγγελματίες προσδοκούν συνέχιση της ανάκαμψης μέχρι τις εκλογές.

    Οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν, κυρίως, σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με σκοπό να καταγράψουν κέρδη από την άνοδο του γενικού δείκτη του ΧΑ. Ταυτόχρονα, εμφανής είναι και η επιστροφή των λόμπι, τα οποία απουσίαζαν για αρκετό χρονικό διάστημα από την αγορά, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τα «χαρτιά» της περιφέρειας.

    Στο σκηνικό αυτό, οι επαγγελματίες αναμένουν, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές, η Σοφοκλέους να κινηθεί ανοδικά, έχοντας ως αρωγό τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2000.

    Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι οι οικονομικές και επενδυτικές συνθήκες του 2004 δημιουργούν προσδοκίες για άνοδο του δείκτη, η οποία εκτιμούν πως θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 15%.

    Κοινός παρανομαστής των εκτιμήσεων αυτών είναι η εξάλειψη του φόβου μερίδας επαγγελματιών ότι θα υπάρξει μια μακρά προεκλογική περίοδος, εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δίνει εκ νέου ώθηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    Παράλληλα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές θα υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα στην κεφαλαιαγορά και μεγάλη προοπτική ανόδου, λόγω αντίρροπων δυνάμεων. Ειδικά στους πρώτους δυο μήνες αναμένεται να υπάρξει σημαντική άνοδος σε συγκεκριμένους μετοχικούς τίτλους.

    Αναλυτές διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η βραχυπρόθεσμη τάση στην ελληνική κεφαλαιαγορά εξακολουθεί να είναι θετική και ισχυρίζονται ότι η καταγραφείσα επιθυμία πολλών επενδυτών να αγοράσουν στα χαμηλά ενισχύει τις προβλέψεις τους.

    [16] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Κύπρος και Εσθονία αναγνωρίζουν την ανάγκη όπως καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για ενδυνάμωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεών τους και όπως βοηθήσουν η μία την άλλη μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Προσφωνώντας το απόγευμα στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σεμινάριο με θέμα ''Επενδύσεις, Εμπόριο, Τουρισμός, Υπηρεσίες μεταξύ Κύπρου - Εσθονίας'', ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αρνολντ Ρούουτελ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης είπαν ότι η ένταξη στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ρούουτελ ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις της Εσθονίας σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ «θα δημιουργήσει περισσότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αρνολντ Ρούουτελ διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου σε αυτή της την προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πράσινη γραμμή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και Επίτιμο Πρόξενο της Εσθονίας στην Κύπρο Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο Πρόεδρος της Εσθονίας αντικρίζοντας το σημείο διαίρεσης της πρωτεύουσας είπε πως ''είναι πολύ θλιβερό ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση, αυτή τη σύγκρουση των δύο πλευρών, όταν ο κόσμος προηγουμένως ζούσε ειρηνικά μαζί''.

    ''Ελπίζω πολύ ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο'' είπε, προσθέτοντας ότι ''η ΕΕ είναι ένα νέο είδος κοινότητας όπου βρίσκονται λύσεις με δημοκρατικό τρόπο''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:40 UTC+2)

    Τις θέσεις Κύπρου και Εσθονίας σε σχέση με την ΕΕ και ειδικότερα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Εσθονίας Αρνολντ Ρούουτελ και ο Προεδρεύων της Κυπριακής Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης σε συνάντησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρούουτελ είπε ότι με τον κ. Λυσσαρίδη καθόρισαν τις κοινές θέσεις των δυο χωρών σε θέματα που αφορούν την ΕΕ και σημείωσε πως είναι απόλυτα φυσικό το ότι υπάρχει κοινό έδαφος διότι, όπως είπε, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Κύπρο με την Εσθονία, αυτές έχουν ομοιότητες στην ιστορία τους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εσθονίας ''για την υποστήριξη την οποία η χώρα του πάντοτε πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει προς την Κύπρο για μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    Την ελπίδα η σημερινή σύσκεψη στην Αγκυρα για το Κυπριακό να οδηγήσει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως όλο και περισσότερος κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνουν συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΤΟ 4,5% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2003 έναντι 8% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 κρατών μελών μετά το Λουξεμβούργο (3,9%) και την Ολλανδία (4%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις προσχωρούσες χώρες ήταν τον περασμένο Νοέμβριο 14,1%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΡΕΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΕΤΥΧΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΛΕΝΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Τρεις νίκες πέτυχε σήμερα η Λένα Δανιηλίδου στο τουρνουά του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, 140.000 δολαρίων και προελαύνει, όπως πέρσι, με στόχο την πρωτιά. Εκπληκτική η Ελληνίδα τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, ό,τι είχε αφήσει στη μέση λόγω της καταρρακτώδους βροχής χθες, επικρατώντας της Ελβετίδας Γκαλιάρντι 7-6, 6-2, στο δεύτερο γύρο. Το ματς αυτό, υπενθυμίζεται, είχε διακοπεί, ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 5-5 στο πρώτο σετ. Την Γκαλιάρντι, που είναι Νο 56 αυτή τη στιγμή, η Δανιηλίδου είχε κερδίσει και πέρσι, στο ίδιο τουρνουά, στα ημιτελικά.

    Εν συνεχεία, η Δανιηλίδου, αφού πήρε ανάσες, κέρδισε ύστερα από τρεις ώρες στα προημιτελικά την Αμερικανίδα Του, Νο 142 στον κόσμο, με 7-5, 6-2. Επόμενος αντίπαλός της τώρα στην ημιτελική φάση είναι η Σουάρεθ από την Αργεντινή, Νο 14 στον κόσμο και Νο 1 του ταμπλό, την οποία η Λένα είχε επίσης νικήσει πέρσι στο ΄Οκλαντ, στα προημιτελικά, με 2-1 σετ.

    Η τρίτη σερί νίκη του χρυσού κοριτσιού του Ελληνικού τένις έγινε αργά το βράδυ (υπάρχει μεγάλη διαφορά ώρας με την Νέα Ζηλανδία) στο διπλό. Μαζί με την παρτενέρ της Ιταλίδα Ρίτα Γκράντε, Νο 50 στο διπλό στον κόσμο, κέρδισαν τις Τσέχες Μπεσένοβα, Βοράκοβα, 7-5,1-6, 6-4. Η Μπεσένοβα είναι Νο 122 και η Βοράκοβα Νο 82 στην παγκόσμια κατάταξη, στο διπλό. Με την επιτυχία τους αυτή Δανιηλίδου, Γκράντε προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσουν τις Σουάρεθ (Νο 1 στον κόσμο, στο διπλό), Πασκουάλ (Ισπανία-Νο 2, αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται, πως αυτή τη στιγμή η Ελληνίδα τενίστρια είναι Νο 30 στον κόσμο στο μονό και 60 στο διπλό.

    [22] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούσαν στον θαλάσσιο στίβο της Μελβούρνης, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα «4.20», ανάγκασαν τους διοργανωτές να αναβάλλουν τις χθεσινές ιστιοδρομίες.

    Οι Γιώργος Βασιλάς και Ευάγγελος Μιτάκης του ΙΟ Πειραιώς πίστευαν, ότι χθες ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία για να αναρριχηθούν ακόμα ψηλότερα στην γενική κατάταξη, καθώς τους ευνοούσαν οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν. Οι διοργανωτές όμως φοβήθηκαν για την ασφάλεια του στόλου με αποτέλεσμα να αναβάλλουν την διεξαγωγή των ιστιοδρομιών. Οι δύο νεαροί ιστιοπλόοι μας θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους στον «χρυσό» στολίσκο από την 12η θέση.

    Οι καιρικές συνθήκες αναμένονται να είναι καλύτερες σήμερα, κάτι που εύχονται και οι διοργανωτές, για να μην βγουν εκτός προγράμματος.

    [23] ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (FINA) με σημερινή επιστολή της προς τον εντεταλμένο σύμβουλο της Αθήνα 2004, Σπύρο Καπράλο, αποδέχθηκε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων να διεξαχθεί στην Αθήνα η κλήρωση του Ολυμπιακού τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2004.

    Να σημειωθεί ότι οι κληρώσεις των ομίλων των ομαδικών αθλημάτων, είναι εκδηλώσεις με διεθνή απήχηση και άρα ευκαιρία προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην κληρωτίδα θα βρεθούν οι 12 ομάδες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα: Ελλάδα, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Ισπανία και Καζακστάν, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των Αγώνων του προ-Ολυμπιακού τουρνουά, που διεξάγεται στο Ρίο, από το οποίο θα προκύψουν οι υπόλοιπες τρεις συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Το Ολυμπιακό τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό κέντρο υγρού στίβου, στο ΟΑΚΑ, από τις 15 έως και τις 29 Αυγούστου 2004. Με δήλωσή του ο κ. Καπράλος επισημαίνει ότι «η ελληνική Ολυμπιακή ομάδα υδατοσφαίρισης μετέχει στη διοργάνωση με αξιώσεις για την κατάκτηση μεταλλίου, μετά και από τις πρόσφατες διεθνείς επιτυχίες της, γεγονός που προσδίδει αυξημένο ενδιαφέρον για τους Έλληνες φιλάθλους το τουρνουά υδατοσφαίρισης».

    [24] ΜΙΚΑΕΛΙΑΝ: Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (17:50 UTC+2)

    Ο Αρτούρ Μικαελιάν περίμενε να τον αντιμετωπίσει η Ομοσπονδία με διαφορετικό τρόπο, μετά την πρόσφατη αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Ο πρωταθλητής Ελλάδας στα 54κ. τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς διαπίστωσε ότι οι υποσχέσεις των ιθυνόντων της ΕΟΠ έμειναν στα... λόγια, καθώς στην πράξη ο 34χρονος πυγμάχος έχει μείνει άνεργος, χωρίς κανείς να δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον.

    «Δυστυχώς η Ομοσπονδία αθέτησε τις υποσχέσεις που μου είχε δώσει. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΠ, Γιώργος Μακρυνός μου είχε υποσχεθεί ότι θα πρόσφερα τις υπηρεσίες μου από κάποιο πόστο στην εθνική ομάδα. Δυστυχώς με λύπη μου διαπίστωσα ότι πρόσφατα προσλήφθηκαν κάποια άτομα ως έφοροι της Εθνικής ομάδας και ανάμεσά τους δεν ήμουν εγώ. Ένας από τους ανθρώπους, που προσλήφθηκαν ήταν και ένας πρώην σύμβουλος της ΕΟΠ, αρκετά μεγάλης ηλικίας» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρτούρ Μικαελιάν, ο οποίος δεν μπορεί να κρύψει την οργή του: «Κοροϊδεύουν εμένα, ο οποίος έδωσα και την ζωή μου για την Εθνική ομάδα. Αγωνίστηκα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις ακόμα και τραυματίας. Αγωνίστηκα πολλές φορές με σπασμένο χέρι και ώμο, τιμώντας τα χρώματα της Ελλάδας. Το ευχαριστώ είναι να μου συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, λες και είμαι κάποιος τυχαίος», αναφέρει ο Ελληνας πρωταθλητής.

    Ο 34χρονος πυγμάχος περιγράφει με εύγλωττο τρόπο την κοροϊδία που υπέστη με την συνεχώς αναβαλλόμενη ένταξή του στην πυροσβεστική: «Εδώ και πολλά χρόνια τους παρακαλούσα να μου ετοιμάσουν τα χαρτιά για την πυροσβεστική και όλο μου έλεγαν άστα για αργότερα. Μόνο ο πρώην πρόεδρος ο κ. Χαλκίδης με βοήθησε, μου ετοίμασε τα χαρτιά και τα πήγα στην πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς έχω περάσει το όριο ηλικίας και πλέον δεν μπορώ να ενταχθώ στην πυροσβεστική. Λυπάμαι πολύ για λογαριασμό τους και για τον τρόπο μου έχουν συμπεριφερθεί. Δεν σκέφτονται ότι έχω να θρέψω μια οικογένεια και θα πρέπει να σταματήσουν να με κοροϊδεύουν. Όσο ήμουν στην ΑΕΚ, ο σύλλογός μου πλήρωνε το νοίκι του σπιτιού μου. Τώρα προστέθηκε άλλο ένα οικονομικό βάρος στην πλάτη μου. Είναι πραγματικά λυπηρό να σου συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, οι ιθύνοντες ενός αθλήματος, που έχεις υπηρετήσει τόσο πιστά».

    Ο Μικαελιάν αποκαλύπτει και έναν άλλο... καημό του, ότι ήθελε να αγωνιστεί για τελευταία φορά στο φετινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά κάποιοι δεν τον άφησαν: «Τους έλεγα ότι μπορούσα να τους φέρω ένα μετάλλιο και η απάντησή των συμβούλων της ΕΟΠ, ανάμεσά τους και του προέδρου Γιώργου Μακρυνού, είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Αν είναι δυνατόν οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας να υποστηρίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Υποστηρίζουν, ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπορεί να δώσει κάποιες προκρίσεις σε ορισμένες κατηγορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφού εγώ δεν θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, τους είμαι... άχρηστος» κατέληξε φανερά πικραμένος ο Αρτούρ Μικαελιάν.

    [25] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Ο κ. Ευαγγέλου του συνδέσμου Καρδίτσας θα διευθύνει το παιχνίδι μεταξύ του Εθνικού Αστέρα και της Καλαμαριάς, ενώ το ματς Κασσάνδρας - Πανσερραϊκού ο κ. Σταθόπουλος του συνδέσμου Αθηνών.

    Αναλυτικά, οι διαιτητές της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β` Εθνικής είναι:

    Εργοτέλης- Λεβαδειακός: Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Καλαμάτα- ΠΑΣ Γιάννινα: Κυριακάκης (Ηρακλείου)

    Νίκη Βόλου- Ατρομήτος: Παπαντωνόπουλος (Αχαΐας)

    Εθνικός Αστ.- Καλαμαριά: Ευαγγέλου (Καρδίτσας)

    Ποσειδών Ν. Πόρων- Απόλλων Αθ.: Κυρίτσης (Λάρισας)

    Κασσάνδρα- Πανσερραϊκός: Σταθόπουλος (Αθήνας).

    [26] ΑΠΟ 12-15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ 2004 ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Από τις 12-15 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η πρώτη σύνοδος της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2004 στο Στρασβούργο.

    Ειδικά, η συζήτηση της Τετάρτης 14 Ιανουαρίου που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του προγράμματος της Ιρλανδικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέρτι Αχερν αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, δεδομένου ότι μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες πάνω στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι θέσεις που θα πάρουν οι πολιτικές ομάδες αλλά και οι μεμονωμένοι βουλευτές απέναντι στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ιρλανδία για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας επί του θέματος θα αποτελέσουν μια πρώτη σοβαρή ένδειξη για την μελλοντική πορεία των πραγμάτων.

    Εκτός από την προσπάθεια για την εξεύρεση συμβιβασμού στο ζήτημα του Συντάγματος, οι στόχοι της Ιρλανδικής Προεδρίας επικεντρώνονται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της διεύρυνσης, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την οικονομική ανάπτυξη, στην προώθηση του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης και στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ένωσης για ένα δικαιότερο, ασφαλέστερο και ειρηνικότερο κόσμο.

    Το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς σε πανηγυρική συνεδρίαση θα απευθυνθεί προς το Σώμα.

    Από τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν :

    - την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, η έκθεση ZAPPAL’ (ΕΛΚ/ΕΔ, Ιτ.) για την πρόταση οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η έκθεση εγκρίθηκε μετά βίας από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και Εσωτερικής Αγοράς καθώς τόσο το περιεχόμενο της πρότασης όσο και οι τροπολογίες των ευρωβουλευτών σχετικά με τους ορισμούς, τις δυνατότητες εργασίας σε άλλο κράτος μέλος, την εγγραφή στους επαγγελματικούς φορείς, τα διάφορα επίπεδα εκπαίδευσης και τον καθορισμό των προσόντων δημιουργούν ένα κλίμα σοβαρών αντιπαραθέσεων.

    - τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, η έκθεση PEX (ΕΛΚ/ΕΔ, Ολ.) για την πρόταση οδηγίας σχετικά με τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία και την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ποινικών. Η Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού, που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του εισηγητή, συμφωνεί με την ποινικοποίηση των εκούσιων και παράνομων απορρίψεων αποβλήτων στη θάλασσα. Συμφωνούν επίσης ότι οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε κάθε υπεύθυνο είτε αυτός είναι πλοιοκτήτης, φορτωτής, νηογνώμονας ή λιμενική αρχή.

    - τη Δευτέρα πάλι θα συζητηθεί η έκθεση POIGNANT (ΕΣΚ, Γαλ.) για την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη μετανηολόγηση των φορτηγών και επιβατικών πλοίων μέσα στην Ενωση. Η πρόταση διευρύνει και εκσυγχρονίζει τον παλαιότερο κανονισμό του 1991 αφού προσθέτει και την επιβατηγό ναυτιλία, δημιουργεί μία σύνδεση με τις ρυθμίσεις που αφορούν την ασφάλεια και βελτιώνει τη συνεργασία μεταξύ των ναυτιλιακών αρχών.

    - την Τετάρτη, η έκθεση πρωτοβουλίας της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Ρ. Κράτσα Τσαγκαροπούλου σχετικά με την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εισηγήτρια ζητεί να βελτιωθεί η οργάνωση και παραγωγικότητα του τομέα ώστε να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι τεράστιες δυνατότητές του ως προς την απασχόληση. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει το συντομότερο δυνατό μια Λευκή Βίβλο που να εξετάζει και να περιέχει πολιτικές για κάθε τομέα υπηρεσιών ξεχωριστά, να χαράξει μια πολιτική κατάρτισης και αναβάθμισης του δυναμικού του τομέα στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον μέσω του Κοινωνικού Ταμείου και της Τράπεζας Επενδύσεων, να προωθήσει τον συντονισμό των εθνικών πολιτικών απασχόλησης στον τομέα και να άρει τα ποικίλα νομικά εμπόδια που παρακωλύουν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και την προσφορά των υπηρεσιών.

    - την Τρίτη, η έκθεση NOBILIA (ΕΕΕ, Ιτ.) σχετικά με τον κανονισμό για τα απορρυπαντικά που υιοθέτησε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Ο κανονισμός αυτός που μεταξύ άλλων έχει στόχο να διευκολύνει την κυκλοφορία των σχετικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά πιθανώς θα αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο θέλει να γίνουν και άλλες τροποποιήσεις. Αυτές αφορούν τόσο τον χρόνο επανεκτίμησης της νομοθεσίας όσο και τον χρόνο ισχύος. Οι βουλευτές θέλουν επίσης να συνταχθεί εκ νέου ο κατάλογος των ουσιών που θα αναγράφονται στη συσκευασία καθώς και την αναγραφή των αρωματικών, των συντηρητικών και των υπερλευκαντικών ουσιών. Τέλος, ζητούν να επισημαίνεται, στην περίπτωση που δεν φέρει το προϊόν το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, ποιό από τα συγκεκριμένα κριτήρια δεν τηρείται.

    [27] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Το αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-5 που υποχρεώθηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση σήμερα λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης με 63 επιβαίνοντες, χτυπήθηκε προφανώς από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, παραδέχτηκε αξιωματούχος του Πενταγώνου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Φαίνεται ότι ο κινητήρας του αριθ.4 χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, το αεροσκάφος μπόρεσε τελικά να κάνει στροφή, να επιστρέψει στο αεροδρόμιο και να προσγειωθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    [28] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΛΙΒΥΗ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ 1989

    Παρίσι, 8 Ιανουαρίου 2004 (20:03 UTC+2)

    Η Λιβύη θα υπογράψει αύριο στο Παρίσι συμφωνία αποζημίωσης με τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης του 1989 κατά του αεροσκάφους DC-10 της UTA, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

    ''Αύριο, το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Καντάφι και το σύνολο των οικογενειών των θυμάτων θα υπογράψουν μια συμφωνία'', δήλωσε ο Σαίφ αλ Ισλάμ Καντάφι, πρόεδρος του Ιδρύματος αυτού που αντιπροσωπεύει τη Λιβύη στην υπόθεση.

    Νωρίτερα οι οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης δήλωσαν ότι ελπίζουν να επιτύχουν αύριο τη συμφωνία με τη λιβυκή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Παρίσι.

    [29] ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Μελβούρνη, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των γυναικών, περιορίζοντας την εμφάνιση της εμμηνόρροιας σε μόλις τέσσερις φορές τον χρόνο - μία τον χειμώνα, μία την άνοιξη, μία το καλοκαίρι και μία το φθινόπωρο θα συμβάλει, επίσης, στην αύξηση της γονιμότητας των γυναικών και θα προλαμβάνει κάποιες ασθένειες τους.

    Το νέο χάπι, που ονομάζεται Seasonale, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμα στην Αυστραλία, μειώνει τον κίνδυνο της εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών σύμφωνα με την Κάθι ΜακΝάμι της Υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού της Βικτόριας.

    Η Δρ. ΜακΝάμι δήλωσε ότι το νέο αντισυλληπτικό χάπι δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να ελέγχουν την ζωή τους και τη γονιμότητά τους.

    Εξάλλου ο επικεφαλής του Γυναικολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, καθηγητής Ρότζερ Σκοτ, υποστήριξε πως από τις έρευνες που έγιναν έως τώρα προκύπτει ότι το seasonale περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών ασθενειών.

    Όπως εξήγησε ο Αυστραλός επιστήμονας, το Seasonale συνδυάζει δύο ορμόνες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα αντισυλληπτικά χάπια, παρατείνει όμως τη διάρκεια του γυναικείου κύκλου στους τρεις μήνες - που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνεται για 84 συνεχόμενες ημέρες αντί για τις συνήθεις 21. Περιορίζοντας τη συχνότητα της εμμηνόρροιας, υποστηρίζει ο καθηγητής Σκοτ, το χάπι μπορεί να περιορίσει και τα συμπτώματά της, τους πόνους, τις κράμπες και την ψυχολογική ένταση.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μηνιαία περίοδος "δεν είναι κάτι το φυσιολογικό για τις γυναίκες".

    "Στο παρελθόν", είπε, " οι γυναίκες είχαν λιγότερες περιόδους γιατί ήταν συνήθως έγκυες και θήλαζαν τα βρέφη τους. Μόνο όταν σταμάτησαν να γεννάνε πολλαπλασιάστηκε η εμμηνόρροια της και τα προβλήματα υγείας τους".

    Τέλος η ιατρός Σάλλι Κόκμπουρν δήλωσε ότι το Seasonale απευθύνεται σε όλες εκείνες τις γυναίκες που θα προτιμούσαν να μην αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της περιόδου τους κάθε μήνα", προσθέτοντας ότι είναι "ασφαλές" για μια γυναίκα "να χάνει κάποιες περιόδους της" και πρόσθεσε: "Στην εποχή μας, η εμμηνόρροια εμφανίζεται νωρίτερα στη ζωή της γυναίκας και σταματά αργότερα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών". Είναι σαφές, σύμφωνα με τους ειδικούς, πως το νέο χάπι θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση - μία ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση".

    [30] ΚΟΡΕΙ: Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

    Ραμάλα, 8 Ιανουαρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Οι Παλαιστίνιοι θα επιδιώξουν τη δημιουργία ενός κράτους με δύο εθνικότητες και θα αξιώσουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ισραηλινούς αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει την απειλή του να αφομοιώσει τμήματα της Δυτικής Οχθης, δηλώνει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι σε συνέντευξή του στο Ρόυτερς.

    Η μονομέρεια του Σαρόν, σημειώνει ο Κορέι, στην οποία εντάσσεται και το τείχος που χτίζει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, θα μπορούσε να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για τη λύση που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών.

    ''Πρόκειται για μια λύση απαρτχάιντ για να βάλουν τους Παλαιστίνιους σε καντόνια. Ποιός μπορεί να το δεχθεί αυτό;'', προσθέτει στη συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του στην πόλη Αμπου Ντις, κοντά στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη.

    [31] ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΗΣ ΣΑΒΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Η πρώτη εκδήλωση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού της Νέας Υόρκης για το 2004 είναι μια μοναδική συναυλία με μια διάσημη καλεσμένη: τη Σαβίνα Γιαννάτου. Η γνωστή Ελληνίδα τραγουδίστρια, με τη συνοδεία του πιανίστα Κώστα Βόμβολού, που έχουμε γνωρίσει ως μέλος των συγκροτημάτων "Χειμερινοί Κολυμβητές" και "Primavera en Salonico", δίνει ένα εορταστικό ρεσιτάλ με έντεχνα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια. Η συναυλία πραγματοποιείται την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2004 στον χώρο του ΙΕΠ.

    [32] ΤΟ «ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Συνεχίζεται με πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού στην Εθνική Πινακοθήκη, η εκπληκτική έκθεση «Tο Φως του Απόλλωνα», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Ο ουμανισμός, το πνευματικό και κοινωνικό κίνημα που γεννήθηκε στην Ιταλία τον 15ο αι. αποτελεί για τους μελετητές την αρχή της αναγεννησιακής περιόδου η οποία βασίστηκε στην εκ νέου ανακάλυψη των πτυχών του κλασικού πολιτισμού. Ετσι, με την έξοδο της Ευρώπης από τους σκοτεινούς διαδρόμους του Μεσαίωνα, η ελληνική αρχαιότητα βρέθηκε να επαναξιολογείται και να πρωταγωνιστεί, εμπνέοντας μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών.

    Για πρώτη φορά, μια μεγάλη έκθεση που πλησιάζει την ιταλική Αναγέννηση από αυτή της πλευρά φιλοδοξεί να αναδείξει το λαμπρό φως μιας περιόδου που αγαπήθηκε από πολλούς.

    Η έκθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας η οποία συνοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου της Αθήνας και το Ιδρυμα Λόνγκι της Φλωρεντίας επιχειρεί να φωτίσει με έργα τέχνης και τεκμήρια τις πολλαπλές πτυχές του διαλόγου της Αναγέννησης με την Αρχαιότητα - ενός φαινόμενου που ενώ ιστορικά έχει γίνει αντικείμενο εκατοντάδων μελετών, ουδέποτε πριν του αφιερώθηκε εξ' ολοκλήρου μια μεγάλη έκθεση.

    Ετσι, τα 500 περίπου αντικείμενα που παρουσιάζονται με τη συνδρομή 130 μουσείων και συλλογών -αρχαία πρότυπα που ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες, έργα τέχνης μεγάλης πνοής, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, μετάλλια, πλακέτες, εικονογραφημένα χειρόγραφα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και νυφιάτικες κασέλες, με μυθολογικά θέματα, μαγιόλικες, και σπάνια αρχαία συλλεκτικά κειμήλια που ανήκαν στους Μεδίκους- ανασυνθέτουν όλα μαζί τον μαγικό κόσμο της Ιταλικής Αναγέννησης και αποτίουν φόρο τιμής στην Ελλάδα και τον ρόλο της στο Δυτικό Πολιτισμό.

    Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες οι οποίες συνολικά αποτελούν μια περιήγηση στην αναγεννησιακή Ιταλία. Κάθε πόλη, κάθε περιοχή είναι ένας σταθμός στο μεγαλειώδες ταξίδι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

    [33] ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (13:54 UTC+2)

    Με μία συναυλία από την Ορχήστρα των Χρωμάτων που θα δοθεί αύριο στις 9.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδης" ανοίγει το φετινό πρόγραμμα των Διεθνών Μουσικών Ημερών 2004 της ΔΕΘ.

    Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ιδρυτής της οποίας ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις, συμπλήρωσε πέρσι 14 χρόνια συνεχούς δημιουργικής δραστηριότητας, με συναυλίες που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και πρωτότυπα προγράμματα, πολύ συχνά και έξω από το συμβατικό ρεπερτόριο. Βασικό γνώρισμα των συναυλιών αποτελεί πάντα η επιλογή ρεπερτορίου, το οποίο κινείται έξω από τα τυποποιημένα πρότυπα και αναδεικνύει άγνωστα αριστουργήματα του 20ου αιώνα ή νέες οπτικές γωνίες για παλαιότερες και λιγότερο γνωστές, συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

    Τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα της Ορχήστρας επεκτάθηκε και στο εξωτερικό, με επιτυχημένες συναυλίες στη Βουδαπέστη (Φεστιβάλ της Ανοιξης), στη Λισσαβόνα (Expo '98), στο Λονδίνο (Royal Festival Hall), στη Λευκωσία, τη Σμύρνη, τα Τίρανα κ.α.

    Στην εναρκτήρια συναυλία των Διεθνών Μουσικών Ημερών της ΔΕΘ, οι μουσικοί της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα ερμηνεύσουν:

    T. Albinoni - Adagio για έγχορδα και όργανο

    Τ. Albinoni - concerto για όμποε και ορχήστρα. Σολίστα: Ελένη Σαββανή

    J. Haydn - concerto για κόρνο και ορχήστρα. Σολίστ: Αντώνης Λαγός

    Π. Κούκος - σουίτα από τον Κονρουά

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΠΟΛΥΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    «Με την πνοή του ανέμου», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιώργου Πολυράκη που θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στο βιβλιοπωλείο Ιανός στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Βουργουτζής, δημοσιογράφος και ο Φαίδων Γιαγκόζης, δημοσιογράφος-συγγραφέας

    Η κεντρική ηρωίδα Ισαβέλα Λαμπρινού, θα βιώσει καταστάσεις που θα την κάνουν να πειστεί ότι το παρελθόν δε σβήνει ποτέ κι ότι όσο ζει ο άνθρωπος, το κουβαλάει μαζί του. Καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονται ραγδαία, η κεντρική ηρωίδα θα έχει την ευκαιρία να σκεφτεί πόσο άδικο είναι, όταν φτάσει κανείς στο τέλος της διαδρομής να γυρίζει πίσω και να βλέπει τις ομορφιές της ζωής που δεν έγιναν ποτέ δικές του, επειδή ακολούθησε λάθος δρόμο.

    Ο Γιώργος Πολυράκης γεννήθηκε στα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτωρ. Σήμερα εργάζεται ως χειρούργος στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έργα του είναι η «Λύτρωση» (1994), «Μαθητικές αναμνήσεις» (1995), «Εκείνη τη στιγμή» (1996), «Χορεύοντας στη σιωπή» (1998). Επίσης κυκλοφορούν: «Συνάντηση με το χθες», «Η κόρης της ανεμώνης».

    [35] ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΕ ΣΑΞΟΦΩΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 2004 (11:22 UTC+2)

    Τρεις μουσικές παραστάσεις με τον ήχο των σαξοφώνων υπό τον τίτλο «Από το Μπαρόκ στην Τζαζ» θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 18 (11.30 π.μ.), 19 και 20 Ιανουαρίου (10.00 μ.μ.).

    Στις συναυλίες αυτές ένα σπάνιο σύνολο, θα μας ταξιδέψει από τη μουσική Μπαρόκ έως τη Τζαζ θυμίζοντας ή γνωρίζοντάς μας σημαντικές μελωδίες αυτών των εποχών. Ένα υπέροχο πρόγραμμα που γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με το γλυκό ήχο των σαξοφώνων.

    Το σαξόφωνο έγινε γνωστό και αγαπήθηκε μέσω της Τζαζ, ενώ έχει στολίσει με τον υπέροχο ήχο του πάρα πολλές κλασικές παρτιτούρες των: C. Debussy, D. Milhaud, A. Glazunov, H. Villa-Lobos, M. Ravel και άλλων.

    Στις συναυλίες θα ερμηνευτούν έργα των Bizet, Haendel, Vivaldi, Scarlatti, Rossini, Well, Miller, Τενίδη, Iturralde, Bernstein, Piazzolla, Gershwin, Brubeck, Mancini και Θεοδωράκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 January 2004 - 19:14:02 UTC