Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΔΥΟ ΝΕΕΣ
  • [02] ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ Ή ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΝΔ
  • [03] SUNDAY EXPRESS: ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2004
  • [05] ΠΛΟΙΟ ΜΕ 60 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [06] ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΧΡΥΣΟΧΟΕΙΟ
  • [07] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ
  • [09] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ
  • [10] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ «ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ»
  • [12] THN ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [13] ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΑΓΟΡΑ
  • [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΔ
  • [15] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"
  • [16] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [17] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [19] A' ΕΘΝΙΚΗ: "ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ" ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΠΑΟ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΠΑΣΙΝΑ
  • [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "4 ΣΤΑ 4" ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ ΓΙΓΚΜΠΛΑΝΤ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΔΙΛΕΠΤΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [24] ΣΕ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
  • [25] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
  • [26] ΑΥΞΗΣΗ 400% ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
  • [27] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΣΤΟΥΣ 200 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΔ ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (10:35 UTC+2)

    Την προτίμηση της πλειοψηφίας να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ο Κώστας Σημίτης καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Κυριακή. Εν τω μεταξύ, στο 7,3% έως 7,8% μειώθηκε η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από το ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.

    Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Κάπα Research, για λογαριασμό της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής", οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σε ποσοστό 78,2% ότι επιθυμούν να παραμείνει ο πρωθυπουργός στο τιμόνι του κόμματος, ενώ ανεξαρτήτως προτίμησης κόμματος, την ίδια άποψη έχει το 47,2% των ερωτηθέντων, σε αντίθεση με το 40,1%.

    Στην έρευνα της εταιρίας Ρας, για λογαριασμό της εφημερίδας "Κυριακάτικη Καθημερινή", τίθεται το ερώτημα: «με ποιο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος θα ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ;», στο οποίο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ απαντούν σε ποσοστό 39,1% τον Κ.Σημίτη, σε ποσοστό 28,1% τον Γ.Παπανδρέου, ενώ αναποφάσιστο εμφανίζεται το 32,8%. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ, στο ίδιο ερώτημα, απαντούν κατά 52,2% τον Γ.Παπανδρέου, και κατά 15,5% τον Κ.Σημίτη.

    Όσον αφορά στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Κάπα Research, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,3%, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 39,7%, ενώ το κυβερνών κόμμα 32,4%. Σύμφωνα με την έρευνα της Ρας, η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,8%, καθώς συγκεντρώνει 38,2%, ενώ το κυβερνών κόμμα 30,4%.

    Παράλληλα, στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» ο Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή κατά 1,2% (Κάπα Research) ή 1,8% (Ρας).

    [02] ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ Ή ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΝΔ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (13:15 UTC+2)

    Ετοιμος να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, όπως έπραξε και το 2000, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέτει όρους ή προϋποθέσεις για την επιστροφή του στο κόμμα και αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η επάνοδός του στη Ρηγίλλης τίθεται πλέον στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου του κόμματος. "Δεν ξέρω αν θα πολιτευθώ τώρα. Ξέρω ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πολιτική αλλαγή στον τόπο. Και θα βοηθήσω ξανά την παράταξη, όπως έκανα και το 2000. Μήπως, τότε είχα θέσει όρους ή προϋποθέσεις", λέει χαρακτηριστικά.

    Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο περιοδικό της Καθημερινής της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς ο Μεσσήνιος πολιτικός παραδέχεται ότι ορισμένα πράγματα θα τα χειριζόταν διαφορετικά και δεν θα διακινδύνευε α βάλει την τότε κυβέρνηση στον «πειρασμό» των πρόωρων εκλογών, τονίζει, ωστόσο, ότι "η Ιστορία δεν ξαναγράφεται" και επισημαίνει πως ο ίδιος έχει κάνει την αυτοκριτική του. "Για να είμαι ειλικρινής, όλα τα έχω σκεφτεί κι έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Η Ιστορία γράφεται, όμως, μια φορά. Δεν ξαναγράφεται. Αλλά με τη γνώση και την εμπειρία τη σημερινή, δεν σας κρύβω ότι ορισμένα πράγματα θα τα χειριζόμουν διαφορετικά" υπογραμμίζει.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα της περιόδου 1992-1993, στην κρίση των Σκοπίων και στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε την εξουσία εξαιτίας του, αλλά επικαλείται γι' αυτό και δύο μεταγενέστερες δηλώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. "Ανθρώπινες είναι οι πικρίες και τις κατανοώ. Δικαιολογημένες, όμως, είναι και οι πικρίες οι δικές μου, που στα χρόνια που μεσολάβησαν, για μια καθαρά πολιτική διαφωνία, άκουσα μύρια όσα συκοφαντικά και ανυπόστατα εις βάρος μου από διάφορες πλευρές. Το θέμα είναι αν μπορούμε να σταθούμε όρθιοι μετά από όλα αυτά. Και εγώ απέδειξα ότι μπορώ. Το θέμα είναι, ακόμα, αν μπορούμε να δούμε πέρα από τις ανθρώπινες πικρίες μας. Αλίμονο αν, στις παραμονές μιας τόσο σημαντικής μάχης, εμείς ασχολούμαστε με πικρίες προ δεκαετίας" λέει, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη ότι ενδεχόμενο επάνοδός του στο κόομα θα προκαλούσδε ρήγμα στην παράταξη.

    Αναφερόμενος στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι είναι ο λιγότερο αρμόδιος για να τον κρίνει και πάντως όχι αυτήν τη στιγμή. «Αν μιλήσω για τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του, θα μου καταλογίσουν κάποια σκοπιμότητα. Αν μιλήσω για τις αντιφάσεις και τα ελαττώματά του, θα μου καταλογιστεί εμπάθεια.»

    Σε ό,τι αφορά δε στο επίμαχο θέμα των Σκοπίων, εξακολουθεί να υπεραμύνεται των επιλογών και των απόψεών του, για τις οποίες δηλώνει δικαιωμένος.

    Τι λένε τα γκάλοπ

    Πάντως, σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, τόσο η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά όσο και αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, στη Νέα Δημοκρατία, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη δεδηλωμένη εκλογική προτίμηση του εκλογικού σώματος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της RASS, που διενεργήιηκε με τη μέθοδο προσωπικών τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.760 ατόμων, το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο κ. Σαμαράς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα επηρεάσει αρνητικά το 43,5% των ψηφοφόρων. Θετικά θα επηρεάσει το 24,6%, αρνητικά το 30,5%, ενώ ένα ποσοστό 1,4% δεν τοποθετήθηκε επί της ενδεχόμενης επανόδου του στο κόμμα.

    [03] SUNDAY EXPRESS: ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Λονδίνο, 21 Δεκεμβρίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Ο Σαντάμ Χουσέιν παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις ναρκωμένος αφού είχε συλληφθεί και κρατηθεί από της δυνάμεις της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Sunday Express, σύμφωνα με το οποίο ο Σαντάμ έπεσε στα χέρια της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν αφού προδόθηκε από ένα μέλος της φυλής αλ Τζαμπούρ, η κόρη του οποίου είχε βιασθεί από τον γιο του ιρακινού δικτάτορα Ουντάι.

    Επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσέιν υπήρξε κρατούμενος ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, ο οποίος πολέμησε μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2004

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Σε χαμηλούς σχετικά τόνους αλλά με έντονο το προεκλογικό χρώμα συνεχίστηκε το πρωί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2004, η οποία διεκόπη και θα συνεχιστεί το απόγευμα.

    Οι υπουργοί υπεραμύνθηκαν της κυβερνητικής πολιτικής ενώ επιτέθηκαν στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ για μηδενισμό και κινδυνολογία. Από την πλευρά τους οι βουλευτές ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΝ μίλησαν για προεκλογικό, αντιλαϊκό προύπολογισμό.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης επιτέθηκε στην ΝΔ κατηγορώντας την για μηδενιστική καταστροφολογική πολιτική χωρίς προτάσεις. "Έχω καταθέσει δέσμη 44 μέτρων, ένα ολόκληρο βιβλίο για την ναυτιλία. Μια πρόταση για την περίοδο 2004-2008...Πιστεύω ότι αξίζει το κόπο να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί μια πρόταση για την ναυτιλία, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς. Ακόμα όμως περιμένω τις απαντήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η οποία οφείλει να έχει πρόταση. Εδώ και 6 μήνες αναζητώ προτάσεις της στο διαδίκτυο, παντού. Δεν βρίσκω όμως τίποτα. Μόνο λευκές σελίδες βλέπω και αμηχανία. Αποδεικνύεται ότι ο λόγος της είναι λόγος αποσπασματικός" τόνισε μεταξύ άλλων ενώ πρόσθεσε: " Η ΝΔ επιβαρύνεται διαχρονικά με ένα διαρκές λάθος. Αρνείται, γκρεμίζει, μηδενίζει. Για τη ΝΔ η Ελλάδα είναι μαύρος πίνακας."

    Κλείνοντας ο κ Πασχαλίδης και απαντώντας στα σενάρια της διαδοχολογίας τόνισε χαρακτηριστικά: "Με τον Κώστα Σημίτη επικεφαλής θα πάμε στις εκλογές νικηφόρα".

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η πολιτική και κοινωνική σύγκλιση "Αυτός ο προϋπολογισμός αντανακλά και ενσωματώνει τις πολιτικές άμεσης ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και βασίζεται τις εξαγγελίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αρχές Σεπτεμβρίου" τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμα κατηγόρησε τη ΝΔ για έλλειψη σοβαρότητας καθώς και ότι ο μόνος αντίλογος και τα επιχειρήματα της είναι οι αναφορές στις δημοσκοπήσεις. "Αυτό το λόγο εγώ τον αντιλαμβάνομαι ως στρίβειν δια του αρραβώνος" υπογράμμισε.

    Η βουλευτής της ΝΔ Παρθένα Φουντουκίδου κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου αλλά με τα εσωκομματικά του προβλήματα. "Αυτό που σας απασχολεί μόνο είναι η εσωκομματική και εσωκυβερνητική σας κρίση. Αναζητάτε διέξοδο στο μοίρασμα του εσωκομματικού σας παιχνιδιού" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ σημειώνοντας ότι μόνο με ενίσχυση της αριστεράς μπορεί να υπάρξει προοδευτική πολιτική για τον τόπο." Τα κυβερνητικά στελέχη κατέβαλαν μια συντονισμένη προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι μία προοδευτική κυβέρνηση. Αξιοποίησαν τις δηλώσει του κ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να αποδείξουν πόσο δεξιά είναι η ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτη ότι η ΝΔ είναι κύριος εκπρόσωπος της συντηρητικής πολιτικής. Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζεται ως εναλλακτική. Ο λαός δεν την καταλαβαίνει ως αντίθετο της δεξιάς. Δεν ανναγνωρίζεται ως προοδευτική κυβέρνηση ακόμα και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Μια τέτοια προοδευτική λύση που δεν μπορεί να τη προσφέρει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ προϋποθέτει ενίσχυση της αριστεράς", τόνισε μεταξύ άλλων.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΠΛΟΙΟ ΜΕ 60 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (13:51 UTC+2)

    Ένα πλοίο με περίπου 60 λαθρομετανάστες και προορισμό τη Ρόδο βυθίστηκε ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μαρμαρίς, αργά χθες το βράδυ, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την ανεύρεση και τη διάσωση των λαθρομεταναστών και του πληρώματος, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό των 60 λαθρομεταναστών- ιορδανικής, ιρακινής και αφγανικής καταγωγής- δεν έχουν αποδώσει έως τώρα καρπούς, με μοναδική εξαίρεση τη διάσωση ενός Ιρακινού, ο οποίος υποστήριξε ότι προορισμός του πλοίου ήταν η Ρόδος.

    [06] ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ ΧΡΥΣΟΧΟΕΙΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Απόπειρα ληστείας σε βάρος ιδιοκτήτη χρυσοχοείου σημειώθηκε το πρωί στη Νέα Ιωνία, στην Αθήνα. Δυο άγνωστοι με την απειλή πιστολιού προσπάθησαν να ληστέψουν τον 52χρονο Παντελή Κουλέπογλου, αλλά αυτός αντιστάθηκε και οι δράστες φοβούμενοι για το ενδεχόμενο της σύλληψής τους πυροβόλησαν στον αέρα και τράπηκαν σε φυγή. Από τα θραύσματα των τζαμιών τραυματίστηκε στο κεφάλι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    [07] ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Καλαβρυτινών, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τέλεσε σήμερα στον Ι. Ναό Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, παρουσία του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβροσίου, του δημάρχου και του Προέδρου του Συλλόγου Καλαβρυτινών στην Αθήνα και πλήθος κόσμου.

    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στο «φρικιαστικό γεγονός της σφαγής», ενώ ευχήθηκε να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο. «Σήμερα επιτελούμε ένα ιστορικό, ένα οφειλόμενο στα θύματα χρέος», σημείωσε, στηλιτεύοντας παράλληλα τις μεθόδους των αντιποίνων που είχαν ως αποτέλεσμα τον απορφανισμό των οικογενειών στα Καλάβρυτα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε και τα λόγια του Μακρυγιάννη που έλεγε : « Ολοι τρώνε απο εμάς, πάντοτε όμως μένει και μαγιά» κι έτσι- συμπλήρωσε- επιβιώνει το ελληνικό έθνος. Τόνισε δε ότι πρέπει να θυμόμαστε τους ήρωες και τους αγώνες τους, καθώς ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.  

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (17:55 UTC+2)

    «Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, όπως και όλες οι έρευνες εδώ και δυόμισι χρόνια, είναι πολύ θετικές για τη Νέα Δημοκρατία και επιβεβαιώνουν ότι έχει παγιώσει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τις δυο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    «Το σημαντικότερο συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές και μετά την εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να «αντεπιτεθεί, επιστρατεύοντας το λαϊκισμό και την παροχολογία, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε» σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως:

    1. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά (7,3%), σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Κάπα Research. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρείας, το Σεπτέμβριο, η διαφορά ήταν στο 6,1%. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας RASS, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,8%.

    2. Όλο και περισσότεροι Έλληνες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, αφού δεν μεγαλώνει μόνο η διαφορά αλλά και το ποσοστό της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Κάπα Research το 39,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Ν.Δ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει ποτέ η Ν.Δ. σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας. Και αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιώνεται από την έρευνα της RASS (πρόθεση ψήφου Ν.Δ.: 38,2% σήμερα, έναντι 37,9% το Σεπτέμβριο).

    3. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου. Η παράσταση νίκης στην έρευνα της Κάπα Research είναι 59,2% για τη Ν.Δ. έναντι 24,5% για το ΠΑΣΟΚ (δηλαδή διαφορά 34,7%, ενώ το Σεπτέμβριο ήταν 22,1%). Αντίστοιχα, στη RASS η διαφορά είναι 36,6%, ενώ αυτό το εύρημα επιβεβαιώνεται και από έρευνα της εταιρείας ALCO, που δίνει προβάδισμα 29% στη Ν.Δ.

    4. Ο Κώστας Καραμανλής ενισχύει την πρωθυπουργική του εικόνα. Στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός το ποσοστό που συγκεντρώνει (37,1%) είναι το μεγαλύτερο που είχε ποτέ σε έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας και η διαφορά του με τον Κ. Σημίτη βρίσκεται πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους (1,2% έναντι 3,4% το Σεπτέμβριο).

    5. Το «ισοζύγιο μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι 1 προς 8, όπως προκύπτει από τις έρευνες τόσο της Κάπα Research όσο και της RASS, εύρημα το οποίο επίσης έχει παγιωθεί και είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα των εκλογών.

    «Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα αλλά χρήσιμα εργαλεία δουλειάς. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία ούτε θριαμβολογεί ούτε εφησυχάζει. Συνεχίζουμε τη σκληρή και συστηματική προσπάθεια, για να κερδίσουμε τις εκλογές και να γίνουμε μία καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση για όλους τους Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [09] ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές συνοδεύονται τα σημερινά ψώνια των καταναλωτών ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου ευνόησαν και όσους εγκατέλειψαν από νωρίς τα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να περάσουν τις Άγιες μέρες στην επαρχία.

    Πάντως, η έλευση των Χριστουγέννων συνδυάζεται με την έλευση κύματος κακοκαιρίας, η οποία θα μας έρθει από τη βόρεια Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από αύριο θα αρχίσει βαθμιαία η αλλαγή του καιρού από τη δυτική Ελλάδα με βροχές που θα επεκταθούν. Παράλληλα, θα φυσήξουν νότιοι άνεμοι που η έντασή τους τις επόμενες ημέρες θα φθάσει τα 8 μποφόρ στα πελάγη. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι άστατος, ενώ ανήμερα περιμένουμε χιόνια όχι μόνο στις ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλότερες στη βόρεια Ελλάδα.

    Αναλυτικά ο καιρός για τις επόμενες μέρες:

    Αύριο, στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται συννεφιές με βροχές που βαθμιαία θα επεκταθούν προς την υπόλοιπη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους, σε δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές. Οι νότιοι άνεμοι θα έχουν ένταση 5 έως 7 και στα πελάγη τοπικά πιθανόν να φθάσουν τα 8 μποφόρ.

    Την Τρίτη αναμένεται επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα και θα σημειωθούν βροχές, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν στα 6 με 8 μποφόρ, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα στραφούν βαθμιαία σε αντίστοιχους βοριάδες.

    Αστατος θα είναι ο καιρός και παραμονές Χριστουγέννων με τοπικές βροχές και καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα βελτίωσης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Ο καιρός των Χριστουγέννων

    Ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με τους βοριάδες να φθάνουν έως τα 8 μποφόρ. Βροχές ή καταιγίδες θα σημειωθούν στις νότιες περιοχές, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι συννεφιές θα συνοδεύονται με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.

    Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων το κρύο θα διατηρηθεί τσουχτερό σε ολόκληρη τη χώρα και οι έντονα θυελλώδεις βοριάδες θα παραμείνουν στις ανατολικές και νότιες περιοχές, ενώ στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα σταματήσουν

    [10] ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟΚΟΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (11:28 UTC+2)

    Τεράστια κέρδη, αποκομίζουν παγκοσμίως οι ναυτιλιακές εταιρείες που διαθέτουν πλοία για τη μεταφορά ξηρών φορτίων (φορτηγά), ενώ υψηλά κέρδη καταγράφουν και οι εταιρείες με πλοία μεταφοράς πετρελαιοειδών.

    Η εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», λειτουργεί ως τεράστιος «απορροφητήρας» για μεγάλα φορτία πρώτων υλών -ιδιαίτερα κάρβουνου και σιδηρομεταλλευμάτων- από την Αφρική και τη Νότια Αμερική προς την Ασία.

    Ανεπαρκής

    Η ζήτηση για τη μεταφορά ξηρού φορτίου αυξήθηκε κατακόρυφα σε λίγους μόλις μήνες, καθώς η χωρητικότητα των πλοίων που βρίσκονταν διαθέσιμα στην αγορά αποδείχθηκε ανεπαρκής για να ικανοποιήσει τη ζήτηση.

    Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα οι ναύλοι να εκτιναχθούν σε δυσθεώρητα ύψη, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Αναλυτές της ναυλαγοράς εκτιμούν ότι αρκεί 1% αύξηση της ζήτησης για να αυξηθούν κατά 20% οι ναύλοι.

    Ενδεικτικό του ξέφρενου «ράλι» στο χώρο της ναυλαγοράς είναι το γεγονός ότι οι ναύλοι για τη μεταφορά μεγάλου μεγέθους ξηρών φορτίων (capesize) εικοσαπλασιάστηκαν σε διάστημα λίγων μηνών, αφού «καλπάζουν» αυτή τη στιγμή με 70.000-80.000 δολ. τη μέρα, όταν ενάμιση μόλις χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο κόστος δεν υπερέβαινε τα 4.000-5.000 δολ.

    Τα φορτηγά πλοία αποδείχθηκαν «χρυσοφόρα» επένδυση για τους έλληνες εφοπλιστές, αφού η ναυπήγησή τους κοστίζει φθηνότερα απ' αυτή των δεξαμενοπλοίων (30-35 εκατ. δολ. για ένα capesize 180.000 τον. έναντι 50 εκατ. δολ. για ένα αντίστοιχου μεγέθους δεξαμενόπλοιο) ενώ, ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν υψηλότερους ναύλους (70.000-80.000 δολ. τη μέρα έναντι 60.000 δολ. τα τάνκερ).

    Τα αυξημένα κέρδη της παγκόσμιας ναυτιλίας αναμένεται ότι θα επιδράσουν θετικά στην ελληνική οικονομία, αφού οι έλληνες εφοπλιστές κατέχουν ηγετική θέση στη διεθνή αγορά και θα καρπωθούν τη μερίδα του λέοντος από την αυξημένη κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Institute of Shipping Economics and Logistics της Βρέμης, που αφορούν πλοία άνω των 300 gt, την 1.1.2002 η χώρα μας κατείχε την τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη χωρητικότητα των πλοίων, με την ελληνική σημαία να είναι υψωμένη σε 1.102 πλοία συνολικής χωρητικότητας 43.365.000 dwt.

    Ζήτηση

    Η υψηλή ζήτηση φορτίων, κυρίως κάρβουνου και μεταλλευμάτων από την Κίνα, πρωτίστως, την Ιαπωνία κατά δεύτερο λόγο αλλά και την Ευρώπη (κυρίως για κάρβουνο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πρώτων υλών για την παραγωγή ενέργειας μετά το κλείσιμο κάποιων πυρηνικών σταθμών παραγωγής), οδηγεί τους αναλυτές της αγοράς στην εκτίμηση ότι οι ναύλοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του 2004.

    Αλλες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η «άνοιξη» της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ενδέχεται να παραταθεί ακόμα και μέχρι το 2005. Η χρονική διάρκεια της «άνοιξης», ωστόσο, θα κριθεί από τον αριθμό των νέων πλοίων που θα εισέλθουν στην αγορά, αλλά και αυτών που θα αποσυρθούν από αυτήν για να οδηγηθούν σε διάλυση, τα δύο επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των παραδόσεων, πάντως, τα δύο επόμενα χρόνια θα εισέλθουν σταδιακά στη διεθνή αγορά 41 πλοία ξηρού φορτίου άνω των 80.000 τον. το καθένα, συνολικής χωρητικότητας 6,6 εκατ. τόνων.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ «ΕΟΡΤΟΔΑΝΕΙΑ»

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (11:26 UTC+2)

    Κοντά στις 50.000 οικογένειες θα δανειστούν εφέτος από τις τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα των εορτών, παρ' ότι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια απ' ό,τι οι καταναλωτές στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία των τραπεζών, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», από 1ης Δεκεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, χορηγήθηκαν ήδη 7.000 δάνεια (αύξηση κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002).

    Ετσι, ειδικοί εκτιμούν ότι έως τις 15 Ιανουαρίου του 2004, οπότε και σταματάει η χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων, θα έχουν δανειοδοτηθεί περίπου 50.000 οικογένειες, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ στη χορήγηση των εορτοδανείων. Το κόστος του χρήματος στην καταναλωτική πίστη, ωστόσο, στη χώρα μας παραμένει υψηλό. Για παράδειγμα στο Βέλγιο το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 6,74%, στην Ισπανία στο 7,1%, στην Αυστρία στο 5,74%, στη Γαλλία στο 7,23%, ενώ στην Ελλάδα τα εορτοδάνεια έχουν επιτόκιο που κινείται πέριξ του 9%.

    Η απελευθέρωση

    Πάντως η αύξηση των αιτήσεων οφείλεται, όπως εκτιμά ο διευθυντής καταναλωτικών δανείων της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Παυλάκης, κυρίως στην απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να δανείζονται ποσά άνω των 10.000 ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο το ύψος των δανείων έφτανε μέχρι τα 3.000 ευρώ. Ετσι έχει αυξηθεί σημαντικά, ελέω απελευθέρωσης, έως και 50%, και το ύψος των δανείων που χορηγούνται από τις τράπεζες.

    Οπως εκτιμάται, μόνο τις ημέρες των εορτών, μέσω των εορτοδανείων, των καταναλωτικών δανείων και των καρτών οι τράπεζες θα χορηγήσουν περίπου 300 έως 350 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που είχαν χορηγήσει την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Ηδη η Εθνική Τράπεζα μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει περίπου 1.200 εορτοδάνεια, η Alpha Bank και η Eurobank περίπου 1.000, η Εμπορική 800, η Πειραιώς 600 και περίπου 2.400 δάνεια οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες.

    Μετά και τα εορτοδάνεια, τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες θα προσεγγίσουν τα 13 δισ. ευρώ.

    [12] THN ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (11:26 UTC+2)

    Την Τρίτη το πρωί αναμένεται να αποφασίσει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού σε ποιον από τους 3 υποψήφιους αγοραστές θα πωληθεί το 25% των μετοχών της Γενικής Τράπεζας, που έχει στην κατοχή του μετά το άνοιγμα των προσφορών των τριών υποψηφίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:

    *Η προσφορά της Marfin Bank αφορά την εξαγορά του 25% των μετοχών με τιμή που κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 6,20 και 6,50 ευρώ. Προτείνει αύξηση κεφαλαίου 198 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα διατυπώνεται η δέσμευση ότι η Γενικής Τράπεζα θα διατηρηθεί ανεξάρτητη. Επίσης η προσφορά περιλαμβάνει δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το προσωπικό της τράπεζας, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόβλεψη ενίσχυσης του Επικουρικού Ασφαλιστικού Ταμείου των υπαλλήλων.

    *Η Societe Generale στην προσφορά της προβλέπει πρόταση για εξαγορά του 25% του ΜΤΣ με 6 ευρώ ανά μετοχή και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή 5,25 ευρώ ανά μετοχή, την οποία θα καλύψει η ίδια ώστε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας (51%). Αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε ριζική αναδιοργάνωση της τράπεζας, χωρίς ωστόσο να εξηγεί τι θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό.

    *Η Aspis Bank προσφέρει 6,60 ευρώ ανά μετοχή και προτείνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 105 εκατ. ευρώ. Στην προσφορά της επίσης αναφέρει ότι θα συγχωνευθεί με τη Γενική, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε περικοπές μέρους του προσωπικού και ίσως επηρεάσει την τελική απόφαση για την πώληση.

    Επιφυλάξεις από ΤτΕ

    Η δυσκολία στη συγκρισιμότητα των προσφορών προβληματίζει τον σύμβουλο πώλησης, την Rothchild, για την τελική αξιολόγηση και την οριστική επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή.

    Στελέχη της τράπεζας, πάντως, επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ θα δώσει την τελική της έγκριση για την πώληση του ποσοστού των μετοχών που πωλεί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, καθώς διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για έναν από τους τρεις διεκδικητές. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, εκπρόσωπος της τράπεζας για την οποία διατηρούνται επιφυλάξεις είχε κληθεί από τη διοίκηση της ΤτΕ για διευκρινίσεις.

    Αδιευκρίνιστες, πάντως, παραμένουν οι εγγυήσεις που έχουν καταθέσει οι τρεις διεκδικητές της Γενικής Τράπεζας. Στελέχη της διοίκησης της τράπεζας όπως και του ΜΤΣ επέμεναν ότι στην οριστική απόφαση δεν θα παίξουν ρόλο μόνο τα οικονομικά στοιχεία των προσφορών αλλά και άλλοι παράγοντες. Παρ' όλα αυτά, εκπρόσωποι των εργαζομένων άφηναν να εννοηθεί πως η Marfin Bank έχει το προβάδισμα στη διεκδίκηση της Γενικής, με την S.G. να ακολουθεί.

    [13] ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΑΓΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (09:54 UTC+2)

    Ανοιχτά είναι και σήμερα έως τις 6 το απόγευμα τα καταστήματα. Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων το καταναλωτικό κοινό της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να κάνει τις αγορές της "τελευταίας στιγμής" από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και για την προηγούμενη της Πρωτοχρονιάς.

    Για τις 25 και 26 Δεκεμβρίου κηρύχθηκε αργία. Το Σάββατο 27 του μηνός, τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το βράδυ, ενώ την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά. Τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου το ωράριο που θα ισχύσει είναι 9.00-20.30.

    Όσον αφορά την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, αργίες θα είναι η 1η και τη 2η Ιανουαρίου (σε αντικατάσταση της Κυριακής 21/12), ενώ το Σάββατο 3 του μηνός τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 4 μετά το μεσημέρι.

    [14] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΔ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (09:52 UTC+2)

    Νέες ημερίδες για την αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠΔ) θα διοργανώσει εντός του 2004 το ΙΚΑ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, συνδέσμους και επιμελητήρια, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι φετινές ενημερωτικές εκδηλώσεις του Ιδρύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Στόχος είναι εντός του 2004 να ενημερωθούν για την ΑΠΔ οι εργοδότες και λογιστές σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία αρκετές ενημερωτικές συναντήσεις, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία με τον ΣΒΒΕ), αλλά και στους νομούς Καβάλας, Λάρισας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας και στη δυτική Μακεδονία.

    Σημειώνεται ότι τα διάφορα προβλήματα από την έναρξη λειτουργίας των ΑΠΔ μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και έχουν καταγραφεί, κωδικοποιηθεί και ομοδοποιηθεί. Συγχρόνως, ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτών έχει ενημερωθεί σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης των διάφορων λαθών και αποφυγής επανάληψής τους.

    Το ΙΚΑ άρχισε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επαφών με δημόσιους φορείς όλης της χώρας, με επιμελητήρια, φοροτεχνικούς και λογιστές, καθώς επίσης και με κλαδικές και επαγγελματικές οργανώσεις, με στόχο την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων-ημερίδων για τα μέλη τους.

    [15] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"

    Βελιγράδι, 21 Δεκεμβρίου 2003 (15:38 UTC+2)

    Τριάντα έξι άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του σέρβου πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζις, θα καθίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, σε μια δικαστική διαδικασία που οι Σέρβοι ονομάζουν «δίκη του αιώνα».

    Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου από ελεύθερους σκοπευτές, μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, στο Βελιγράδι.

    Ο ειδικός εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση «δείχνει» ως υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς σκληροπυρηνικά στοιχεία στην αστυνομία και σε παραστρατιωτικές μονάδες πιστές στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρώην «ισχυρό» άνδρα του Βελιγραδίου που δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [16] Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Στρασβούργο, 21 Δεκεμβρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Ως ''πρόσκαιρη διευθέτηση'' χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση Λοϊζίδου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ολλανδίας πρέσβης Γιοχάνες Λάντμαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΣτΕ αυτό το εξάμηνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων, πράγμα που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Στρασβούργο στο δημοσιογράφο Αγγελο Μαρκόπουλο, για το ΚΥΠΕ, ο Ολλανδός αντιπρόσωπος είπε ότι ''αυτό που συνέβη στην υπόθεση Λοϊζίδου είναι απλώς μια πρόσκαιρη διευθέτηση, είναι μέρος μιας διαδικασίας, η οποία χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί. Ετσι, η πίεση στην Τουρκία θα αυξηθεί. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των Ε/Κ προσφυγών''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (13:13 UTC+2)

    Στις διεργασίες για άρση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την ψηφοφορία που διενήργησε το παράνομο καθεστώς, αφού καμία πλευρά δεν εξασφάλισε πλειοψηφία εδρών, καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει η Άγκυρα. Ο νικητής των "εκλογών", ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, παραδέχθηκε καθαρά ότι ρυθμιστής θα είναι και πάλι η Άγκυρα, η οποία έχει το κλειδί της λύσης του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», φαίνεται ότι προσπαθεί μάλλον να πείσει την Άγκυρα, ότι είναι έτοιμος να αντικαταστήσει τον Ντενκτάς στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Δεν έκανε όμως καμία αναφορά στο τουρκικό σχέδιο λύσης, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κυοφορείται. Αντίθετα έδειξε εμμονή στο σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, προφανώς για να ικανοποιήσει τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα.

    Έδειξε εξάλλου καθαρά ότι στις διαπραγματεύσεις θα είναι ίσως πιο σκληρός απ' τον Ραούφ Ντενκτάς, με τη μεγάλη όμως διαφορά ότι αυτός επιθυμεί να λυθεί οπωσδήποτε το Κυπριακό, αν είναι δυνατόν πριν από την 1η Μαϊου του 2004. Αυτό όμως προϋποθέτει συγκρότηση ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Σ' αυτό το πλαίσιο φαίνεται να είναι έτοιμος να συνεργαστεί και με το κόμμα του γιου του Ντενκτάς, το οποίο πριν από τις εκλογές εξόρκιζε. Κατά τα άλλα, δηλώνει καθαρά ότι μετά τη λύση και την ένταξη στην Ε.Ε. θα προτιμούσε να έβλεπε Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους επενδυτές στην τουρκοκυπριακή περιοχή παρά Έλληνες και Ελληνοκύπριους.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε ποιο βαθμό επηρεάζει η Άγκυρα τις προσπάθειες σχηματισμού "κυβέρνησης", μετά το ισοδύναμο ποσοστό των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης σημειώνει:

    «Φυσικά μπορεί η Άγκυρα να επηρεάσει τις τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις. Και τον κ. Έρογλου (σ.σ.: ψευδοπρωθυπουργό μέχρι τώρα, πειθήνιο όργανο του Ραούφ Ντενκτάς) και τον γιο του Ντενκτάς και οποιονδήποτε άλλο πολιτικό μπορεί να επηρεάσει η Άγκυρα, ακόμη κι εμένα. Αν πράγματι η Άγκυρα θέλει λύση όλοι είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Το αν θα θέλει όμως λύση, εξαρτάται από άλλους παράγοντες».

    [18] ΣΧΕΔΙΟ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αγκυρα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (12:43 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Radikal με τον πρωτοσέλιδο, πηχυαίο τίτλο «Ο Ντενκτάς είναι υποχρεωμένος να έχει ως σημείο αναφοράς το σχέδιο Αννάν» και τον υπέρτιτλο «Η Άγκυρα κάνει αισθητή την βαρύτητα της. Μήνυμα από την κυβέρνηση», προβάλλει στο κύριο θέμα της δηλώσεις ανωτάτου κυβερνητικού αρμοδίου, ότι :

    Η προσπάθεια της Άγκυρας για εξεύρεση λύση στο Κυπριακό περιλαμβάνει και την εξασφάλιση της ευθυγράμμισης του Ντενκτάς με την τουρκική κυβέρνηση και τελικά αυτό θα υλοποιηθεί.

    · Το σχέδιο Αννάν είναι το βασικό σημείο αναφοράς μας και ο Ντενκτάς δεν διαθέτει άλλη επιλογή. Αποτελεί μεγάλο σφάλμα στην παρούσα φάση, να χαρακτηρίζεται το σχέδιο Αννάν ως «αυτοκτονία».

    · Επιδιώκουμε κατά την προσεχή κρίσιμη διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξουμε σε επιτυχία μαζί με την «ΤΔΒΚ», από την οποία αναμένουμε μηνύματα με τα οποία παρέχεται υποστήριξη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η στάση μας στο θέμα της συνέχισης της ιδιότητας του Ντενκτάς ως διαπραγματευτή προέρχεται απ' αυτή την προσδοκία.

    · Το αναμενόμενο από την «ΤΔΒΚ» είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή της στην εξεύρεση λύσης. Πάντως η Άγκυρα δεν επιθυμεί 'κατ' ουδένα' τρόπο να μπει σε πολεμική με τον Ντενκτάς.

    Επιβάλλεται όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό, συνεχιστούν στη βάση του σχεδίου Αννάν. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Πρωθυπουργίας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συμφωνούν όλοι ότι το εν λόγω σχέδιο, μετά από επεξεργασία, θα μπορούσε να λάβει μορφή αποδεκτή απ' όλους. Θα πρέπει να είμαστε όλοι εποικοδομητικοί.

    [19] A' ΕΘΝΙΚΗ: "ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ" ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    «Ασπρόμαυρο» βάφτηκε το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, καθώς ο ΠΑΟΚ σημείωσε σπουδαία νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου του Άρη, με 3-0, στο γήπεδο της Τούμπας, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Με αυτή τη νίκη ο «Δικέφαλος» συνδύασε με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, παραμένοντας σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΠΑΟ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΜΠΑΣΙΝΑ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Εννέα γκολ, πλούσιο θέαμα, σασπένς και ένα χάπι-εντ για τους «πράσινους» περιείχε το μενού που σέρβιραν Παναθηναϊκός και Πανηλειακός, στο γήπεδο της Λεωφόρου, σε αγώνα για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Το «τριφύλλι» παίζοντας με σύνθεση ανάγκης, έκανε τα εύκολα-δύσκολα, αλλά στο τέλος πανηγύρισε μια επιβλητική νίκη με 6-3 σε βάρος της νεοφώτιστης ομάδας από τον Πύργο. Μορφή του αγώνα, ο αρχηγός των πρασίνων Άγγελος Μπασινάς, που πέτυχε χατ-τρικ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας του.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 12 με σουτ του Γκούμα, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση στην περιοχή του Πανηλειακού, κάνοντας το 1-0. Ο Πανηλειακός δεν το έβαλε κάτω και πέντε λεπτά αργότερα με γκολ του Θωμαϊδη, πρώην παίκτη του «τριφυλλιού», έφερε το παιχνίδι στα ίσα

    Ωστόσο, οι παίκτες του Γιτζάκ Σουμ δεν φάνηκαν να πτοούνται από την ισοφάριση και συνέχισαν τις επιθετικές τους προσπάθειες, με κύριους εκφραστές αυτών, τους Βλάοβιτς και Σανμαρτεάν, οι οποίοι, πάντως, δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν την εστία των φιλοξενουμένων. Ωστόσο, στο 42 ο Κωνσταντίνου κέρδισε πέναλτι από τον Τασίδη, το οποίο, πάντως, αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους και ο Μπασινάς ευστοχώντας από τα έντεκα μέτρα, πέτυχε το 2-1.

    Μετά την ανάπαυλα, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα και μόλις στο 53 ο Δερμιτζόγλου έκανε τη σέντρα και σχεδόν σε φάση καρμπόν με αυτή του πρώτου γκολ, ο Θωμαϊδης, πρόλαβε τον Γκούμα και με προβολή ισοφάρισε σε 2-2.

    Ο Παναθηναϊκός όμως στο σημερινό παιχνίδι φάνηκε να έχει μεγάλα ψυχολογικά αποθέματα και δεν ήθελε με τίποτα να χάσει τους βαθμούς της νίκης. Στο 60 ο Μπασινάς με απευθείας εκτέλεση φάουλ έγραψε το 3-2 και τρία λεπτά αργότερα ο Επαλέ έκανε το 4-2. Ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής είχε μπει αλλαγή στο παιχνίδι στη θέση του Κωνσταντίνου, που τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

    Όσοι όμως πίστευαν ότι το παιχνίδι θα τέλειωνε εδώ, γελάστηκαν. Οι παίκτες του Πύργου μείωσαν, χάρη σε αυτογκόλ του Χένρικσεν στο 74.

    Ωστόσο, το γκολ αυτό φαίνεται ότι πείσμωσε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αποφάσισε να βάλει οριστικά «τέλος» στις ελπίδες της αντιπάλου του για ένα θετικό αποτέλεσμα. Στο 76 ο Μπασινάς με το τρίτο του προσωπικό τέρμα σημείωσε το 5-3 και σχεδόν με τη λήξη του αγώνα ο Σαπάνης με κεφαλιά έβαλε το κερασάκι στη νίκη των πρασίνων, γράφοντας το τελικό 6-3.

    [21] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Η Λάρισα και ο Θρασύβουλος ήταν οι κερδισμένοι της 16ης αγωνιστικής της Γ' Εθνικής, αφού κατάφεραν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο της ήττες της Καστοριάς και της Μαρκό, πλησιάζοντας στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Η Λάρισα κέρδισε 2-0 την Καστοριά, ενώ ο Θρασύβουλος έκαμψε δύσκολα την αντίσταση της Θύελλας Πατρών, κερδίζοντάς την 1-0.

    Πραγματοποιώντας μια από τις χειρότερες φετινές τους εμφανίσεις, οι «γουναράδες» ηττήθηκαν 1-0 στο Μενίδι, από τον Αχαρναϊκό, ενώ και το Μαρκό, χθες Σάββατο, δεν τα κατάφερε απέναντι στον Ατσαλένιο, στο Μαρτινέγκο, όπου ηττήθηκε 2-1.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής:

    Άγιος Δημήτριος-Αγροτικός Αστέρας 1-1

    Αχαρναϊκός-Καστοριά 1-0

    Βέροια-Χαλκίδα 1-1

    Ρόδος-Κιλκισιακός 1-0

    Θρασύβουλος Φυλής-Θύελλα Πατρών 1-0

    Ηλυσιακός-Λεωνίδιο 1-0

    Λάρισα-Καβάλα 2-0

    Ποντιακός Νέας Σάντας-Βύζας Μεγάρων 0-1

    Ατσαλένιος-Μαρκό 2-1

    Λύκοι-Δόξα Δράμας 1-1

    Η βαθμολογία (σε 16 αγώνες)

    1. Καστοριά (14αγ.) 32

    2. Μαρκό 29

    3. Λάρισα 28

    4. Θρασύβουλος 27

    5. Ρόδος (14αγ.) 25

    6. Ατσαλένιος 25

    7. Ηλυσιακός (14αγ.) 23

    8. Δόξα Δράμας 23

    9. Χαλκίδα 22

    10. Λύκοι 21

    11. Βέροια 20

    12. Θύελλα Πατρών 20

    13. Λεωνίδιο (15αγ.) 19

    14. Αγιος Δημήτριος (15αγ.) 19

    15. Αχαρναϊκός (14αγ.) 17

    16. Βύζας Μεγάρων (15γ.) 17

    17. Καβάλα (8αγ.) 11

    18. Αγροτικός Αστέρας (8αγ) 8

    19. Κιλκισιακός (15αγ.) 8

    20. Ποντιακός Ν.Σ. (14αγ.) 4

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "4 ΣΤΑ 4" ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ ΓΙΓΚΜΠΛΑΝΤ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Δεκεμβρίου 2003 (17:56 UTC+2)

    Το «4 στα 4» έκανε ο Ηρακλής με τον Ματς Γίγκμπλαντ στον πάγκο. Αυτή τη φορά το θύμα του «Γηραιού» ήταν η Ξάνθη, την οποία κέρδισε άνετα με 3-0, στο γήπεδο της Πολίχνης, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Αποδίδοντας κατά διαστήματα πολύ καλό ποδόσφαιρο, οι «κυανόλευκοι» ήταν τα απόλυτα αφεντικά στο παιχνίδι, αποδεικνύοντας ότι η αλλαγή προπονητή άλλαξε ριζικά την ψυχολογία των παικτών της ομάδας.

    Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες στο πρώτο 45λεπτο κι αν ήταν πιο προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει τον αγώνα. Η υπεροχή του Ηρακλή μετουσιώθηκε σε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 54' ο Κώστας Καπετάνος με απευθείας εκτέλεση κόρνερ, πέτυχε ένα καταπληκτικό γκολ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη νίκη.

    Μάλιστα, ο τρόπος επίτευξης του γκολ του Καπετάνου θύμισε στους παλιότερους οπαδούς των «κυανολεύκων» τον θρύλο της ομάδας Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος στην ποδοσφαιρική του καριέρα είχε πετύχει έξι γκολ κατ' αυτόν τον τρόπο.

    Με το προβάδισμα στην πλάτη τους, οι γηπεδούχοι συνέχισαν τον επιθετικό τους μονόλογο και στο 68' έφτασαν στην επίτευξη του δεύτερου τους γκολ. Ο Νεμπεγλέρας εκτέλεσε φαουλ και ο Ξενίδης με κεφαλιά από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Ξάνθης. Το θρίαμβο του Ηρακλή ολοκλήρωσε στο 80` ο Κώστας Κιάσσιος με σουτ από τα 30 μέτρα.

    Η ομάδα του Γίνγκμπλαντ θα μπορούσε να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της, αλλά ο Νίκος Μαχλάς σε δυο ανεπανάληπτες στιγμές (88', 89') δεν μπόρεσε να χριστεί σκόρερ.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΔΙΛΕΠΤΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Ένα εκρηκτικό δίλεπτο στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης ήταν αρκετό για τον Ιωνικό προκειμένου να πάρει τη νίκη με 2-0 κόντρα στον ΟΦΗ, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, στο «σαφάρι» της συλλογής βαθμών που κάνουν οι Νικαιώτες για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στον αντίποδα, οι Κρητικοί, απογοήτευσαν με τον τρόπο παιχνιδιού τους κι αν θέλουν να παραμείνει ζωντανό το όνειρό τους για έξοδο στην Ευρώπη πρέπει να ανεβάσουν κατακόρυφα στις επόμενες αγωνιστικές την απόδοσή τους.

    Οι Νικαιώτες ξεκίνησαν ιδανικά το παιχνίδι και μόλις στο 13' ο Μακόρ έγινε αποδέκτης της μπάλας, λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή των φιλοξενουμένων, και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορού να αντιδράσει Σηφάκη.

    Ένα λεπτό αργότερα, οι γηπεδούχοι ουσιαστικά «κλείδωσαν» τη νίκη με το δεύτερο γκολ που πέτυχαν στον αγώνα. Δράστης ήταν ο Τσιμπλίδης ο οποίος με σουτ έγραψε το 2-0.

    Ο ΟΦΗ φάνηκε να τα 'χει χαμένα και χρειάστηκε να συμπληρωθούν 40 ολόκληρα λεπτά για να δημιουργήσει μια αξιόλογη ευκαιρία. Ο Ντεγιάνοφ έκανε σουτ αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι αφού χτύπησε στο δοκάρι του Ιωνικού.

    Μετά την ανάπαυλα οι γηπεδούχοι περιορίστηκαν στο να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, κάτι που δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν οι Κρητικοί. Μάλιστα, οι γηπεδούχοι είχαν ευκαιρία να φτάσουν σε ένα τρίτο τέρμα, πριν την ολοκλήρωση του 90λέπτου, αλλά ο Μακόρ, μετά από καταπληκτική ενέργεια, δεν μπόρεσε να στείλει από καλή θέση τη μπάλα στα δίχτυα.

    [24] ΣΕ "ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ" ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 21 Δεκεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Σε «πορτοκαλί» συναγερμό (υψηλό) αναμένεται να τεθούν από στιγμή σε στιγμή οι ΗΠΑ, από «κίτρινο» (αρκετά υψηλό), που είναι μέχρι τώρα, για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πορτοκαλί» είναι ο δεύτερος τη τάξει βαθμός συναγερμού στην 5βάθμια χρωματιστή κλίμακα συναγερμού.

    [25] ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

    Λονδίνο, 21 Δεκεμβρίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Τα αραβικά κράτη εντείνουν τις πιέσεις προς το Ισραήλ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης σε ό,τι αφορά στα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως μεταδίδει το BBC.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, χαιρέτiσε την απόφαση της Λιβύης να διακόψει το πρόγραμμα ανάπτυξης τέτοιων όπλων και κάλεσε το Ισραήλ να πράξει το ίδιο.

    Το Μπαχρέιν και το Κατάρ εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κίνηση της Λιβύης θα συμβάλλει στην απομάκρυνση των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων από όλη την Μέση Ανατολή.

    Το Ιράν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις στο Τελ Αβίβ για να αποσύρει και να καταστρέψει τις πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιο του.

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Η πάγια πολιτική του Ισραήλ είναι ούτε να επιβεβαιώνει ούτε να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    Δηλώσεις Χουν

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, είπε ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ βοήθησε στο να πεισθεί η Λιβύη να εγκαταλείψει τα σχέδια της να αποκτήσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα.

    Ο κύριος Χουν εξέφρασε την ευχή ότι και άλλα κράτη που διαθέτουν τέτοια όπλα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τρίπολης.

    Συγγενείς θυμάτων Λόκερμπι

    Οι συγγενείς των 270 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην βομβιστική επίθεση που έγινε στο αμερικανικό αεροπλάνο πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας ζήτησαν από τις Δυτικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις πιέσεις προς την Λιβύη καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτηματικά.

    Στις αρχές του χρόνου η Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και ένας πρώην πράκτορας της, ο Αμπντελμπασέτ αλι Μοχαμεντ αλ Μεγκραχί, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    [26] ΑΥΞΗΣΗ 400% ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

    Λονδίνο, 21 Δεκεμβρίου 2003 (15:44 UTC+2)

    Θύελλα διαμαρτυριών ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση μιας φαρμακευτικής εταιρίας να αυξήσει κατά περίπου 400% την τιμή ενός σημαντικού για την καταπολέμηση του Aids φαρμάκου, του Norvir.

    Η εταιρία, Abbott Laboratories, υπεραμύνεται, ωστόσο, αυτής της επιλογής της, υποστηρίζοντας ότι έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής και βελτίωσης του φαρμάκου.

    Όπως γράφουν οι κυριακάτικοι Times, ένας ασθενής που πλήρωνε περίπου 36 λίρες το μήνα για τη θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο, θα πρέπει πλέον να πληρώνει 175 λίρες.

    [27] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΣΤΟΥΣ 200 ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 21 Δεκεμβρίου 2003 (14:47 UTC+2)

    Στους 200 υπολογίζονται οι νεκροί από τις κατολισθήσεις που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Περίπου 200 άτομα εκτιμάται ότι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια των σπιτιών που καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέλθει δραματικά.

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την πολύ κακή κατάσταση των δρόμων δυσχεραίνει το ήδη πολύ δύσκολο έργο των σωστικών συνεργείων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 December 2003 - 19:13:43 UTC