Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [02] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑ
  • [03] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
  • [04] ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  • [07] ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΓΡΙΠΗ - ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [08] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004 ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΝΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
  • [09] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΟ ΙΑΣΩ
  • [11] ΕΠΑΝ: ΞΕΚΙΝΑ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ"
  • [12] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  • [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑ
  • [15] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ε.Κ.
  • [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
  • [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [19] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΜΑΡΚΙΔΗΣ
  • [20] EYXAΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [21] Ο Μ.ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
  • [22] Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ -
  • [23] Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
  • [24] Ο.ΣΚΟΜΠΟΕ: ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [25] ΑΛ ΖΑΟΥΑΧΡΙ: ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ
  • [26] "ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [27] ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ
  • [28] ΗΠΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
  • [29] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ
  • [31] XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [33] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] 500 ΔΙΑΣΗΜΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πρώτη περίοδος, κατά τον πρωθυπουργό, τελειώνει τώρα και αφορούσε τη σταθεροποίηση της Οικονομίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη.

    Αυτή που ακολουθεί, είπε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης και τομέων της κοινωνικής πολιτικής, ανάλογα με την εξέλιξη στα εθνικά θέματα.

    Εν τω μεταξύ μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, ξεκίνησε την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση είχε χρώμα προεκλογικό, ξεκινώντας από τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί λιτότητας και φθάνοντας ακόμα και στην διαδοχολογία στο ΠΑΣΟΚ.

    Μάλιστα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης έσπευσε να τονίσει ότι αν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία δεν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική λιτότητας. Τα βέλη τους στον προϋπολογισμό εξαπέλυσαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Συνασπισμός.

    Την ώρα που κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης διασταύρωναν τα ξίφη τους, έξω από τη Βουλή συγκεντρωμένοι δήμαρχοι, επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να μπουν στον προαύλιο χώρο, με σκοπό να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Βουλής, για την αύξηση των πόρων στην αυτοδιοίκηση.

    Τελικά συναντήθηκαν με τον κύριο Κακλαμάνη, ο οποίος τους εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το επεισόδιο.

    [02] ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΑ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (12:13 UTC+2)

    Την παραπομπή και των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του ΕΛΑ αποφάσισε με βούλευμα, που εκδόθηκε το πρωί, το Συμβούλιο Εφετών. Κατηγορούμενοι είναι οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη και Μιχάλης Κασίμης.

    Και οι πέντε παραπέμπονται για όλες τις κατηγορίες που είχε απαγγείλει ο εισαγγελέας. Μεταξύ άλλων 17 απόπειρες ανθρωποκτονίας και 59 εκρήξεις. Επίσης ζητείται η συνέχιση της ανάκρισης για τους Επαμεινώνδα Σκυφτούλη και Γιάννη Σερίφη.

    Εξάλλου, με απόφαση της η Ολομέλεια Εισαγγελέων Εφετών όρισε τους εισαγγελείς που θα συμμετέχουν στην κλήρωση, στις 7 Ιανουαρίου, για την επιλογή των δύο εισαγγελέων που θα λάβουν μέρος στη δίκη του ΕΛΑ.

    Οι εισαγγελείς που ορίστηκαν είναι οι : Μιχάλης Δέτσης, Γιώργος Βλάσσης, Θεόδωρος Στρογγύλης, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Πρίαμος Λεκκός, Κωνσταντίνος Νίκας, Γιώργος Καλογερογιάννης, Κωνσταντίνος Βομπίρης, Ανδρέας Ζύγουρας και Ελευθέριος Πατσής.

    Σήμερα αναμένεται να οριστούν και από την Ολομέλεια Εφετών οι 30 εφέτες από τους οποίους θα γίνει η κλήρωση για τα μέλη του δικαστηρίου.

    [03] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

    Aθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (17:03 UTC+2)

    Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου το άρθρο που ορίζει ανώτατο όριο στην καταβολή του εφάπαξ προς τους ασφαλισμένους των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Με εισήγησή του στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου ζητά να κριθεί το εν λόγω άρθρο αντισυνταγματικό.

    Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αναδρομικών στο εφάπαξ χιλιάδων συνταξιούχων από κρατικές τράπεζες και ΔΕΚΟ που συνταξιοδοτήθηκαν από το 1993 και μετά.

    Η τοποθέτηση του αντιεισαγγελέα βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα ταμεία πρόνοιας έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και δεν εισπράττουν εισφορές από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Προηγήθηκε προσφυγή ασφαλισμένων του ταμείου πρόνοιας της ΕΤΒΑ.

    Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί τον Ιανουάριο ενώ οι συνταξιούχοι θα μπορούν να διεκδικήσουν αυξημένο κατά 100% το ποσό του εφάπαξ. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τα ποσά θα καταβληθούν σε 200.000 συνταξιούχους.

    [04] ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΣΑΜΙΝΑ"

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (00:09 UTC+2)

    Την παραπομπή σε δίκη σε βαθμό κακουργήματος των πέντε αξιωματικών του πλοίου, δύο επιθεωρητών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και δύο ανώτατων στελεχών της πλοιοκτήτριας εταιρίας, για το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου.

    Tο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου με το βούλευμα αποδέχθηκε την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία οι εννέα κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, πρόκληση κινδύνου σε θαλάσσιες συγκοινωνίες, έκθεση σε κίνδυνο των επιβατών και πρόκληση ναυαγίου. Η τελευταία κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος, επειδή από το ναυάγιο υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

    Βάσει του βουλεύματος παραπέμπονται ο πλοίαρχος του «Εξπρές Σάμινα» Βασίλης Γιαννακής, ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός, ο ύπαρχος Γιώργος Τριαντάφυλος, ο Α' μηχανικός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο ασυρματιστής Δημήτρης Τσούρας. Επίσης, με τις ίδιες κατηγορίες, παραπέμπονται οι δύο επιθεωρητές του Κλάδου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Βασίλης Θεολόγος και Παναγιώτης Τσαρβάς, καθώς και οι τότε εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Minoan Flying Dolphins Κώστας Κληρονόμος και Νίκος Βικάτος.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τη στήριξη του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΝ για την προώθηση του αιτήματος της ίσης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων ζήτησε αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών που είχε σήμερα συνάντηση με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι συζήτησε με την αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, στην οποία μετέχουν όλα τα κόμματα και το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών, για τα ζητήματα που εξακολουθούν να μένουν σε εκκρεμότητα, όπως στην έμπρακτη κατοχύρωση των ίσων δικαιωμάτων, κυρίως στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

    "Το μεγαλύτερο ποσοστό εκλογής γυναικών στη συγκρότηση του ελληνικού και του ευρωκοινοβουλίου θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος και στην εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας. Θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι θετικές δράσεις για την στήριξη της εκλογής των γυναικών στη λειτουργία της δημοκρατίας μας", τόνισε.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι όλοι οι διαμορφωτές και εκφραστές της κοινής γνώμης έχουν πολιτική ευθύνη να συμβάλλουν, προκειμένου αυτή η συνειδητοποίηση του δημιουργικού ρόλου που έχει να επιτελέσει ο αυξημένος αριθμός συμμετοχής των γυναικών, αυτή η συνειδητοποίηση να είναι πληρέστερη, ειλικρινέστερη και πλέον αξιόπιστη από ότι είναι μέχρι σήμερα.

    Στην συνάντηση μετείχαν εκ μέρους του Πολιτικού Συνδέσμου οι Εφη Μπέκου, Γενική Γραμματέας Ισότητας, Αννα Καραμάνου, ευρωβουλετής του ΠΑΣΟΚ, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, βουλευτής της Ν.Δ, Σούλα Παναρέτου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Φωτεινή Σιάνου, μέλος του Συντονιστικού της ΑΕΚΑ. Μετείχαν ακόμη οι κυρίες Μίνα Ιωαννίδου, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών και Δέσποινα Σαγγανά, μέλος του Τμήματος Γυναικών του ΣΥΝ.

    [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρίσκεται το πόρισμα για τις καταγγελίες που αφορούν δωροδοκία στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Χ. Θεοφανίδης, γαμπρός του τέως υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου.

    Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας, η οποία και διενήργησε την έρευνα. Από το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει ότι υπάρχουν κινήσεις στο λογαριασμό του, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος αφού μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου θα αποφανθεί τη Δευτέρα για την όποια περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

    [07] ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΓΡΙΠΗ - ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ "ΦΟΥΤΖΙΑΝ"

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων για το εάν κάποιο παιδί στη χώρα μας έχει προσβληθεί από την επικίνδυνη γρίπη "φουτζιάν" βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές.

    Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον 17 παιδιά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» εκδήλωσαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της γρίπης.

    Οι εξετάσεις ταυτοποίησης σε δύο από τα παιδιά που είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" έχουν ολοκληρωθεί και προέκυψε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης τύπου Α.

    Πρόκειται για ένα νεογνό δέκα μηνών που είχε νοσηλευτεί τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη στο νοσοκομείο και ένα τρίχρονο αγοράκι που είχε εκδηλώσει έντονους πόνους στους μυς ως επιπλοκή της γρίπης. Ο ορότυπος του ιού είναι ο Η3 Ν2 και ανήκει στην ομάδα στελεχών της γρίπης που ανήκει και ο ιός ''φουτζιάν''.

    Οι γιατροί λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και πιθανόν το δείγμα να σταλεί στο εξωτερικό.

    Μέχρι και χθες οι γιατροί είχαν καταγράψει στο νοσοκομείο "Αγλαϊα Κυριακού" συνολικά 17 παιδιά με κλινική εικόνα γρίπης. Από αυτά, τα 7 είχαν ήπια συμπτώματα και δεν αποκλείεται να έχουν ιό παραπλήσιο της γρίπης, τα 2 όπως προαναφέρθηκε είχαν γρίπη τύπου Α και για τα υπόλοιπα 8 θα υπάρξουν αποτελέσματα την ερχόμενη εβδομάδα. Από τα 17 παιδιά μόνον δύο εισήχθησαν στο νοσοκομείο, αλλά έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

    Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα φυσιολογική για την περίοδο, απλά έχει εμφανιστεί αρκετά νωρίτερα. Κρούσματα γρίπης και επιπλοκές της γρίπης εμφανίζονται στη χώρα μας συνήθως σε παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

    Η έξαρση της γρίπης αναμένεται στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Ιαναουαρίου.

    Τα συμπτώματα της γρίπης είναι διαρκή και έντονα. Ο πυρετός είναι υψηλός 39 με 40 για τρεις τουλάχιστον ημέρες, υπάρχουν έντονες μυαλγίες, κάψιμο στο φάρυγγα, δακρύρια και συνάχι.

    Σε επίπεδο πρόληψης οι γιατροί συνιστούν απομόνωση των ατόμων που νοσούν, αερισμό των χώρων ανά τρεις ώρες, αποφυγή του συγχρωτισμού και τήρηση των κανόνων καθημερινής υγιεινής.

    [08] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004 ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΝΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    "Στις εκλογές του 2004 πάμε για να νικήσουμε με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη και με εφόδια το έργο και την πρότασή μας για διαρκή εκσυγχρονισμό", υπογράμμισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Διαρκής Εκσυγχρονισμός Εκλογές 2004» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι οι επικείμενες εκλογές είναι μία αμφίρροπη αναμέτρηση, στην οποία τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να προσέλθουν υπεύθυνα και αισιόδοξα «χωρίς τη μοιρολατρία σεναρίων ήττας, που κάποιοι επιχειρούν να περάσουν στο υποσυνείδητο της παράταξης». «Πριν από την αξιοπρέπεια του αποτελέσματος υπάρχει η αξιοπρέπεια του αγώνα που θέλουμε και μπορούμε να είναι νικηφόρος», τόνισε.

    Αναφερόμενος στα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι βλάπτουν το κόμμα και κυρίως τη χώρα. «Δεν μας ταιριάζει η αμηχανία που προκαλεί μια εκτός τόπου και χρόνου διαδοχολογία. Ας μην χάνουμε τον καιρό μας με τέτοιες συζητήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι κάνουν λάθος όσοι παραλληλίζουν τις συνθήκες της πολιτικής μεταβολής του '96 με αυτές του 2004.

    «Αλλο Ιανουάριος του '96 και άλλο Ιανουάριος του 2004. Πάμε στις εκλογές με τον Κώστα Σημίτη επικεφαλής. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έχει την καθαρή εντολή από το πρόσφατο συνέδριο να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές της άνοιξης του 2004», υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι υπάρχει ένα ζήτημα παραγωγής, χρήσης και ερμηνείας τους. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες διαδοχικών δημοσκοπήσεων που κοιτάνε κλείνοντας το μάτι και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, καθώς διαφοροποιούν το κατάλληλο να κυβερνήσει την χώρα κόμμα από τον κατάλληλο για πρωθυπουργό αρχηγό κόμματος», ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τονίζοντας ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν, όπως και αν διαβάζονται οι δημοσκοπήσεις.

    «Το πρώτο σημείο είναι πως το 1/3 περίπου του εκλογικού σώματος αποφασίζει μέσα στην προεκλογική περίοδο. Το δεύτερο σημείο είναι πως περισσότεροι από 2 εκατ. ψηφοφόροι δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Το τρίτο σημείο είναι πως η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ στον ενδιάμεσο χρόνο της κυβερνητικής θητείας παραμένει χαμηλή και ανεβαίνει καθώς πλησιάζουμε τις εκλογές και το τέταρτο σημείο είναι πως έχει γίνει πια παράδοση, που πρέπει να σεβαστούμε και σε αυτές τις εκλογές η Ν.Δ. να κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει στις κάλπες», είπε.

    Ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε ανιστόρητες τις θεωρίες περί καθεστωτικού κόμματος επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η αντίληψη πως ένα κόμμα που κέρδισε 3 εκλογές είναι νομοτελειακό να χάσει στις επόμενες εκλογές.

    Εξέφρασε την αντίθεσή του στην άποψη αυτή, τονίζοντας ότι «ένα κυβερνητικό κόμμα με την διαδρομή, την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ έχει καθήκον να προτείνει και να εφαρμόσει λύσεις που βελτιώνουν την ζωή των πολιτών και αυτό δεν γίνεται με την κατάθεση της ανησυχίας, της ευαισθησίας, της καλής διάθεσης, γίνεται με βήματα διακυβέρνησης». «Ας αρνηθούμε ρόλους σεναριογράφων στις διάφορες παραλλαγές του ίδιου σεναρίου της έξυπνης ή μικρής ή αξιοπρεπούς ήττας που φυσικά δεν ταιριάζουν στο ΠΑΣΟΚ», είπε.

    Ο κ. Πασχαλίσης επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει σήμερα μια σύγχρονη Αριστερά και μια σύγχρονη Δεξιά που θα ομολογήσουν το περιεχόμενό τους, θα αντιληφθούν τις διαφορές τους, θα απενοχοποιήσουν και δε θα φοβηθούν το διάλογο με αποδοχή της συμπληρωματικότητάς τους.

    "Αναζητώντας τα νέα πρόσωπα στη νέα εποχή ας μετρήσουμε την ακτινοβολία τους περισσότερο με τις νέες ιδέες που υποστηρίζουν κι όχι με το βαθμό της αναγνωρισιμότητάς τους ή τη δύναμη της φωνής που σε ορισμένους η άρχουσα σύμπραξη σκανδαλωδώς επιτρέπει. Η νέα εποχή χρειάζεται μια νέα κεντρική ιδέα. Θα πρότεινα η ποιότητα να γίνει βασική ιδιότητα της χώρας, στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην κοινωνία. Ποιότητα παντού. Αρα περισσότερη αξιοπρέπεια στον εκλογικό αγώνα, περισσότερα επιχειρήματα στα προγράμματα μας, περισσότερες αποδείξεις και εγγυήσεις για το μέλλον που τώρα οργανώνουμε".

    Σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν στον εκσυγχρονισμό δίνουν εξετάσεις γι αυτή την πεποίθηση και στις εκλογές και έχουν το χρέος να υπερασπιστούν τις αρχές, τις αξίες, τις ιδέες και την τιμή του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο ως σχέδιο και πράξη με βαθύ ιδεολογικό περιεχόμενο και διακομματική εμβέλεια.

    Απαντώντας σε όσους θέλουν να κλείσουν τον εκσυγχρονισμό σε μια παρένθεση, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως "ο εκσυγχρονισμός από τη φύση του, από τη φύση αυτή καθ' αυτή του χρόνου είναι διαρκής, δεν κλείνεται σε παρενθέσεις, απελευθερώνει κοινωνικές δυνάμεις, διευρύνει τη δημοκρατία γι αυτό και οι εκσυγχρονιστές θα είναι πάντα παρόντες και όπως πιστεύω πρωταγωνιστές στις εξελίξεις".

    [09] ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

    Κοζάνη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Στην κυκλοφορία θα δοθεί, αύριο το πρωί, από την Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Σκραφνάκη, ο δρόμος Κοζάνης Πτολεμαΐδας (τμήμα του Κάθετου ’ξονα Κοζάνη- Πτολεμαϊδα- Φλώρινα- Νίκη).

    Το τμήμα που παραδίδεται είναι μήκους 17 χλμ., έχει προδιαγραφές ΕΓΝΑΤΙΑΣ με δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό τύπου New Jersey. Με την υλοποίηση του έργου πνοής για την περιοχή, παραδίδεται στους πολίτες ένας σύγχρονος δρόμος που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη και ταχύτατη σύνδεση μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο ανάπτυξης.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΟ ΙΑΣΩ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Η "Αθήνα 2004" και ο Όμιλος Ιασώ, θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τη σύμβαση παραχώρησης άδειας υπέγραψαν σήμερα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Μάρτων Σίμιτσεκ και ο Πρόεδρος του Ομίλου Ιασώ Α.Χανδακάς.

    Το ιδιωτικό θεραπευτήριο στο εξής θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Επίσημου Αδειούχου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Φιλοξενίας. Επιπλέον, το θεραπευτήριο αποκτά το δικαίωμα πώλησης Ολυμπιακών προϊόντων στα μόνιμα καταστήματα δώρων τα οποία λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του από τώρα έως και το πέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    [11] ΕΠΑΝ: ΞΕΚΙΝΑ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ"

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:02 UTC+2)

    Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του νέου έτους καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στον τέταρτο κύκλο της δράσης «Οργανωτικός εκσυγχρονισμός Πιστοποιηθείτε» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) του Γ΄ ΚΠΣ. Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Η δράση, προϋπολογισμού 7,12 εκατ. ευρώ, έχει σκοπό να ενισχύσει ΜΜΕ που είναι μεταποιητικές, εμπορικές, παροχής υπηρεσιών ή τουριστικές, στον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό της παραγωγικής διαδικασίας, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σταθερής ποιότητας με την ανάπτυξη και πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001/2000 και αναβάθμιση υπάρχοντος ή το ΕΛΟΤ 1416 (HACCP) ή το ΕΛΟΤ 1801 (Υγεία και ασφάλεια), με τελικό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την μέριμνα για τον εργαζόμενο και το περιβάλλον.

    Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα, έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 35.220.000 ευρώ, λειτουργούν τουλάχιστον δύο έτη και πληρούν το κριτήριο της ανεξαρτησίας σύμφωνα με την Σύσταση 96/280/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων του «Πιστοποιηθείτε» (2001-2002), εντάχθηκαν 1521 επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ.

    Το Πρόγραμμα προβλέπει ανώτατο όριο επιχορηγούμενου προϋπολογισμού τα 52.600 ευρώ, ενώ η επιχορήγηση των έργων που θα ενταχθούν φτάνει μέχρι και το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

    [12] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Μικρές διακυμάνσεις καταγράφονται τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, μετά το χθεσινό ράλι που οδήγησε τον Dow Jones στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών.

    ’τονο είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων από το μακροοικονομικό ή το εταιρικό μέτωπο.

    Μεταβλητότητα στη σημερινή ημέρα ίσως δημιουργήσει το λεγόμενο quadruple witching (ταυτόχρονη λήξη δικαιωμάτων και προθεσμιακών συμφωνιών), η οποία κανονικά λαμβάνει χώρα την 21η Δεκεμβρίου, που όμως φέτος είναι Κυριακή.

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,31% και διαμορφωνόταν στις 10.280,00 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας ανερχόταν στις 1.956.79 μονάδες οριακά ενισχυμένος κατά 0,03% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,08% στις 1.090,02 μονάδες.

    [13] ΓΑΛΟΠΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

    Μόντρεαλ, 19 Δεκεμβρίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Η καναδική γαλοπούλα επιστρέφει στο γιορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι των κατοίκων της Ελλάδος. Χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ομογενειακή εφημερίδα «Ελληνοκαναδικό Ρεπορτάζ», θα μπορούν να βρουν εφέτος τις καναδικές γαλοπούλες στα σουπερμάρκετ και στα κρεοπωλεία τους, μετά από πολλά χρόνια απουσίας των πουλερικών αυτών από την ελληνική αγορά. Μια εταιρεία επεξεργασίας και ετοιμασίας πουλερικών από την Επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά έχει αποστείλει ένα μεγάλο φορτίο σφαγμένων καναδικών γαλοπούλων στην Ελλάδα που αναμένεται να φθάσει εκεί έγκαιρα για τις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις και αγορές τροφίμων.

    Η εταιρεία "Northern Goose Processors Ltd.", που έχει τις κεντρικές επιχειρησιακές εγκαταστάσεις της στην πόλη Τέϋλον της Μανιτόμπα, έστειλε ήδη στην Ελλάδα τρία μεγάλα εμπορευματοκιβώτια (κοντέηνερς) με κατεψυγμένες ινδικές όρνιθες ή γαλοπούλες της κατηγορίας "Α" των 4 με 6 κιλών. Δύο ακόμη παρόμοια εμπορευματοκιβώτια ετοιμάζονται για αποστολή και διάθεση του περιεχομένου τους στην ελληνική αγορά προ του τέλους του έτους.

    Σημειώνεται, ότι η αποστολή αυτή στην Ελλάδα είναι και το μοναδικό φορτίο καναδικών γαλόπουλων που εξήχθη σε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης εντός του 2003.

    Το συνολικό φορτίο για την Ελλάδα αποτελείται από 18.000 ολόσωμες γαλοπούλες που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά, κατ' αποκλειστικότητα, από την αλυσίδα των σουπερμάρκετ "Αδελφοί Βερόπουλοι", η οποία ανέλαβε να παρουσιάσει και να προωθήσει τα καναδικά πουλερικά στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι "Αδελφοί Βερόπουλοι" διαθέτουν πάνω από 200 μεγάλα "σουπερμάκετ" σε όλη την Ελλάδα καθώς, επίσης, έξι παρόμοια καταστήματα στην ΠΓΔΜ και ένα στη Σερβία.

    Η "Northern Goose" (Βορινή Χήνα) εξάγει πουλερικά στην Ευρώπη από το 1979. Είναι η μόνη εταιρεία της Βορείου Αμερικής με άδεια από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση για την εξαγωγή στις χώρες της Ευρώπης νωπών και κατεψυγμένων πουλερικών. Το Εμπορικό Τμήμα της Καναδικής Πρεσβείας στην Αθήνα βοήθησε κατά πολύ την "Northern Goose" στην τακτοποίηση των νομοτεχνικών και άλλων προβλημάτων που αντιμετώπισε στην μακρόχρονη προσπάθειά της να ανοίξει την είσοδο της ελληνικής αγοράς στα προϊόντα της.

    Η Ελλάδα είχε παύσει την εισαγωγή κάθε είδους καναδικών πουλερικών από το 1996. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές γαλόπουλων στην Ελλάδα είναι σήμερα η Γαλλία και η Βραζιλία, αλλά ο τύπος των πουλερικών τους διαφέρει κατά πολύ από αυτόν του Καναδά. Η Ιταλία είναι επίσης ένας μεγάλος εξαγωγέας ειδών τεμαχισμένης γαλοπούλας στην Ελλάδα.

    Ο Ντόναλντ Σάλκελντ, πρόεδρος της "Northern Goose", που επισκέφθηκε την Αθήνα περί τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, αμέσως μετά την συμμετοχή του στην εμπορική έκθεση "Anuga " στην Κολωνία της Γερμανίας, δήλωσε ότι η εταιρεία του ελπίζει, παράλληλα με τις ολόκληρες κατεψυγμένες γαλοπούλες, να διαθέσει στην ελληνική αγορά και διάφορα επεξεργασμένα κομμάτια καναδικής γαλοπούλας, όπως στήθη χωρίς κόκαλα και δέρμα, φτερούγες, ποδαράκια και μηρούς.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα αυτά. Παρά το γεγονός, είπε, ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος δεν ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια, η χώρα φιλοξενεί πάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Πιστεύεται, πρόσθεσε, ότι η ζήτηση εκλεκτών ειδών διατροφής από τον Καναδά θα αυξηθεί, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Αθήνα τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2004.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι θα υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες για τους Καναδούς εμπόρους στην εξαγωγή ψαριών και άλλων θαλασσινών ειδών, άγριου ρυζιού, προϊόντων σφενταμιού (σιρόπι, ζαχαρωτών κτλ) και άλλων εκλεκτών τροφίμων.

    Τόνισε, επιπρόσθετα, πως υπάρχουν τώρα και αρκετές δυνατότητες για την προμήθεια καναδικού βοδινού κρέατος στα ελληνικά καταστήματα αφορολογήτων ειδών καθώς επίσης και στις αγορές τροφίμων για τον εφοδιασμό των κρουαζεροπλοίων.

    [14] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Με ικανοποιητική άνοδο της τάξης του 1,05% έκοψε το νήμα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και επανακάμπτοντας πάνω από το όριο των 2.200 μονάδων, έφθασε στο επίπεδο των 2.210,68 μονάδων.

    Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσαν ο υψηλός όγκος των συναλλαγών, η δυναμική στις τράπεζες και η σαφής βελτίωση της εικόνας στη μικρή και μέση κεφαλαιοποίηση, το στενό εύρος διακύμανσης για το γενικό δείκτη τιμών της Σοφοκλέους, καθώς μεταξύ των 2.192,59 και των 2.212,77 μονάδων, καθώς και το θετικό ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Στα ύψη εκτοξεύτηκε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος έφθασε στο ποσό των 298,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 190.117.421,50 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν χέρια τα μεγαλύτερα ήταν εκείνα της ΝΙΚΑΣ 60.600.000,00 ευρώ στα 6 ευρώ και δύο της Lmada Development, ένα ύψους 21.674.919,00 στα 4,06 ευρώ και το άλλο προϋπολογισμού 21.835.078,50 ευρώ στα 2,09 ευρώ.

    Ανοδική πορεία ακολούθησε και η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με τον αριθμό των πρώτων να ανέρχεται σε 256, έναντι μόλις 46 πτωτικών και 80 αμετάβλητων.

    Τη μεγλαύτερη άνοδο τιμής σημείσαν οι μετοχές των εταιριών Ηλεκτρονική Αθηνών (15%0, ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (11,205), Ομιλος ΙΝΤΕΑΛ (11,11%) και ΒΙΟΣΩΛ (10%). Στον αντίποδα, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι Αλυσίδα (8,30%), Πετζετάκις (5,83%) και ΛΑΝΑΚΑΜ (5,79%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Κέρδη υψηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,69%.

    Στην ανοδική του πορεία τον ακολούθησαν ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (1,34%), ο δείκτης FTSE/ASE 140 (1,32%) και o Μid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης (1%).

    Με γοργό ρυθμό έτρεξε σήμερα ο κλάδος των τραπεζών, σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 2,28% και αντλώντας τα κέρδη του από τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις μετοχές των Alpha Bank (4,16%), Αττικής (2,82%), EFG (2,65%), ΕΤΕ (1,14%), Πειραιώς (1,10%) και Εγνατία (1,02%).

    Με πιο συντηρητικό ρυθμό έτρεξε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,33%, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις μετοχές των ΛΑΝ-ΝΕΤ (3,88%) και του ΟΤΕ (0,78%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τερμάτισαν τη συνεδρίαση και οι κλαδικοί δείκτες στο σύνολό τους, με τους περισσότερους, μάλιστα, να ενισχύονται σε ποσοστό άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

    Τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι δείκτες των ασφαλειών (0,53%), των βιομηχανιών (0,52%), των διυλιστηρίων (0,21%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,22%), των επενδύσεων (0,99%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,36%) και των συμμετοχών (0,74%).

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 4,75% εμφάνισε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, απόρροια της έντασης των τοποθετήσεων στις μετοχές των εταιριών Χ.Κ Τεγόπουλος (9,41%), Τεχνικές Εκδόσεις (7,19%), Αττικές Εκδόσεις (5,29%), Εκδόσεις Λυμπέρη (4,76%) και ΔΟΛ (4,11%).

    Μεγάλα κέρδη κατέγραψε κι ο κλάδος των ειδών λύσεων πληροφορικής (3,11%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στις μετοχές των εταιριών Informatics (7,88%), Rainbow Computers (7,76%), PC Systems (5,36%) και Πουλιάδης (4,27%).

    ’νοδο υψηλότερη των δύο ποσοστιαίων μονάδων εμφάνισαν οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (2,94%) και της πληροφορικής (2,06%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (1,57%), του χονδρικού εμπορίου και των κατασκευαστικών (αμφότεροι 1,24%), των τροφίμων και ποτών (1,23%), των βασικών μετάλλων και της παράλληλης αγοράς (αμφότεροι 1,16%) και της κλωστοϋφαντουργίας (1,08%).

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Αναλυτές επισήμαιναν το "ντέρμπι" που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ASPIS BANK, MARFIN BANK και SOCIETE GENERALE για τη ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει την "όρεξη" των επενδυτών για περαιτέρω τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

    Επίσης, οι μετοχές των ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ πιστεύεται ότι θα γνωρίσουν υψηλότερα επίπεδα, δίνοντας ώθηση στον FTSE/ASE-20 των επιλεγμένων blue chips και ανεβάζοντας τον "πήχη" για το γενικό δείκτη.

    Στο μεταξύ, μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι θα επικρατήσουν στην ελληνική κεφαλαιαγορά σταθεροποιητικές τάσεις, με συγκρατημένες ανοδικές διαθέσεις, καθώς οι επενδυτές - ιδίως δε οι θεσμικοί - δεν επιθυμούν να ξεκινήσει το νέο έτος από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    [15] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ε.Κ.

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε πως το ψήφισμα ''επαναλαμβάνει στην ουσία τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και καλεί ιδίως την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιδείξουν θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Ανέφερε πως στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης πως η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και την υλοποίηση των δικών της φιλοδοξιών για ένταξη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έλαβε πριν από μερικές ημέρες επιστολή από το ΓΓ των ΗΕ σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με την οποία ο Κόφι Ανάν υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, που σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''όπως έχουμε πληροφορηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε ταυτόσημη επιστολή και προς τον κ. Ντενκτάς''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβουλεύθηκε για το θέμα με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων σε συνάντηση που είχε μαζί της και σε επιστολή του προς το ΓΓ την οποία του απηύθυνε πριν από μερικές ημέρες αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις εισηγήσεις του και εκφράζει την ευχή ότι την ίδια απάντηση θα δώσει και ο κ. Ντενκτάς.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως στο κείμενο της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάρχουν στοιχεία, τα οποία είναι σημαντικά.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά στο ψήφισμα 541 και στο ψήφισμα 550, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι όποιες αποσχιστικές ενέργειες είναι παράνομες και άκυρες εξ υπαρχής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε άδικη την τοποθέτηση, όπως είπε, στην ίδια μοίρα όλων των πλευρών από τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ''χωρίς να υποδεικνύεται η δική μας προθυμία για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Οι διεθνείς πιέσεις πρέπει να στραφούν σαφώς προς την πλευρά που αδικεί λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής και λόγω της αδιάλλακτης στάσης που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΑΛ. ΜΑΡΚΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εξήγγειλε σήμερα την ίδρυση πολιτικής κίνησης με την ονομασία ''Ανανεωτική Κίνηση'', στην οποία θα επιδιώξει να συμπεριλάβει και Τουρκοκύπριους, αφού, όπως είπε, η Κίνηση θα είναι ανοικτή για όλους ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό που κέρδισε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, συνεχίζει να τον στηρίζει και υπάρχουν και άλλοι πολίτες που θα προσέλθουν στην Κίνησή του.

    Ανέφερε ακόμη πως επίκεντρο πολιτικής δράσης της Κίνησης αυτής είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν, η ομαλή πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. με την όσο είναι εφικτό συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων και η ανανέωση της πολιτικής ζωής.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] EYXAΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΣΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΔΕΚΑΛΕΠΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Aθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Ευχαριστίες σε όλους τους αθλητικούς συντάκτες για την ανταπόκριση που δείχνουν στο θέμα της δεκάλεπτης διαμαρτυρίας στους αγώνες ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής του Σαββατοκύριακου απευθύνει το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Επίσης ευχαριστεί τις διοικήσεις των ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ για τη θερμή στήριξη της πρωτοβουλίας του ΠΣΑΤ.

    Ο ΠΣΑΤ διευκρινίζει σχετικά με τη δεκάλεπτη διαμαρτυρία ότι στις ζωντανές μεταδόσεις ο σχολιασμός αρχίζει μετά το δεκάλεπτο, ότι στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης η εικόνα από το πρώτο δεκάλεπτο μπορεί να μεταδοθεί αλλά χωρίς κανένα σχολιασμό και ότι στον γραπτό τύπο και στα site η περιγραφή ή αναφορά γίνεται για το διάστημα μετά το δεκάλεπτο. Αν στο διάστημα αυτό επιτευχθεί γκολ μπορεί να αναφερθεί μόνο ο σκόρερ.

    Σε όλες τις περιπτώσεις παρακαλούνται οι συνάδελφοι να αναφέρουν ρητά το λόγο διαμαρτυρίας των Αθλητικών Συντακτών που έχει να κάνει με τις βαρβαρότητες που έγιναν σε βάρος ανθρώπων του Τύπου στο γήπεδο της Καλαμαριάς.

    [21] Ο Μ.ΓΙΝΓΚΜΠΛΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Σίγουρος για τη νίκη του Ηρακλή στο ματς του πρωταθλήματος που ακολουθεί την Κυριακή, στις 2:45 το μεσημέρι, στο γήπεδο της Πολίχνης με αντίπαλο τη Ξάνθη εμφανίστηκε ο Ματς Γίνγκμπλαντ. Ο σουηδός τεχνικός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μίκρα υποστήριξε πως η κούραση από τα συνεχή παιχνίδια δεν θα επηρεάσει τους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι θα καταφέρουν να αποσπάσουν το θετικό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής.

    «Ελπίζουμε τα παιδιά να έχουν τις δυνάμεις για να τελειώσουν θετικά το ματς με τη Ξάνθη. Το παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αρη ήταν δύσκολο, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες. Το σημαντικό κόντρα στη Ξάνθη είναι να δείξουμε εμείς τι θέλουμε. Η Ξάνθη είναι καλή ομάδα. Αν φτάσουμε στο επίπεδο απόδοσης που είχαμε στα τρία ματς του πρωταθλήματος, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε ο Γίνγκμπλαντ.

    Σχετικά με τις μεταγραφικές κινήσεις του Ηρακλή την περίοδο του Ιανουαρίου είπε: «Είμαστε συγκεντρωμένοι στον αγώνα της Κυριακής. Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν μετά».

    Ο σουηδός τεχνικός του Γηραιού για το ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Ξάνθη δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο με κάρτες Μάρτσιν Μίετσελ και στους τραυματίες Τάσο Κατσαμπή, Παναγιώτη Μπαχράμη και Ηλία Πουρσανίδη.

    [22] Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΣΑΚΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΠΑΟ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (14:15 UTC+2)

    Ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ, Νικηφόρος Ντόκας, αποφάσισε σήμερα την επανάληψη του ντέρμπι ΑΕΚ Παναθηναϊκός, για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι πράσινοι είχαν επικρατήσει με σκορ 67-65 στο κλειστό των Ανω Λιοσίων, αλλά η Ενωση άσκησε έφεση μετά το ματς.

    Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της απόφασης του αθλητικού δικαστή είχε το βίντεο του αγώνα που προσκόμισε η ΑΕΚ καθώς και η παραδοχή του λάθους από την χρονομέτρη του παιχνιδιού, Πασχαλίτσα Δαλιάνη. Ο Παναθηναϊκός θα προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ.

    [23] Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» θα επισκεφτεί την Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, στη 1:30 το μεσημέρι η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με αφορμή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

    Οι καλαθοσφαιριστές των πρασίνων θα μοιράσουν δώρα και ευχές στα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί. Οι πιτσιρικάδες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα ινδάλματα τους, να μιλήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί τους, παίρνοντας μία νότα χαράς και αισιοδοξίας για το μέλλον στις δύσκολες ώρες που περνούν.

    [24] Ο.ΣΚΟΜΠΟΕ: ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 5 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας, εμφανίστηκε ο Ολε Σκόμποε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε το μεσημέρι. Ο προπονητής του Αρη δήλωσε ανυπόμονος για το συγκεκριμένο παιχνίδι πρωταθλήματος.

    «Πάντα στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ υπήρχε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και διασκέδαζα. Περιμένω με ανυπομονησία το παιχνίδι στην Τούμπα και είναι ευχάριστο ότι θα αντιμετωπίσω έναν παλιό μου αντίπαλο, τον Αγγελο Αναστασιάδη. Και οι παίκτες μου είναι ανυπόμονοι και η φιλοδοξία τους δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά να παίξουν και καλό ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο δανός τεχνικός των κιτρίνων.

    «Τώρα παίζουμε καλά. Μιλήσαμε αρκετά μετά τα άτυχα παιχνίδια με Χαλκηδόνα και Αιγάλεω να βρούμε τι φταίει. Στη συνέχεια είχαμε μπροστά μας τον Ολυμπιακό, που έχει καλή ομάδα, οπότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την εμφάνιση μας. Και στο Κύπελλο με τον Ηρακλή ήταν άλλο παιχνίδι, καθώς χάσαμε νωρίς έναν παίκτη και η μάχη ήταν δέκα με ένδεκα», συμπλήρωσε ο Ολε Σκόμποε.

    Ο προπονητής του Αρη δεν μπορεί να υπολογίζει για το ντέρμπι του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στον Γιώργο Κούσα, λόγω της κόκκινης κάρτας που δέχτηκε κόντρα στον Ηρακλή, και στον τραυματία Πέτρο Πασσαλή. Αναλυτικά η αποστολή των κιτρίνων για το ματς με τον Δικέφαλο αποτελείται από τους: Γκίτκο, Λαμπάκη, Κολτσίδα, Σπέρτο, Σκέντζο, Κυζερίδη, Α.Παπαδόπουλο, Παντελίδη, Σελάντερ, Αμπελά, Φρατζέσκο, Θεοδωρίδη, Μαλλού, Κατσιαρό, Διγκόζη, Καραλιόπουλο, Μπόλο και Λαζανά.

    [25] ΑΛ ΖΑΟΥΑΧΡΙ: ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

    Κατάρ, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Με νέο κύμα επιθέσεων προειδοποιεί τις ΗΠΑ ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε μήνυμα του που μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν. Κυνηγάμε τους Αμερικανούς παντού» αναφέρει.

    «Η Αμερική ηττήθηκε από τους μαχητές μας παρά τη στρατιωτική της δύναμη και τα όπλα. Με τη βοήθεια του Θεού, κυνηγάμε τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους παντού, και στη πατρίδα τους» αναφέρει η φωνή που αποδίδεται στον Αλ Ζαουάχρι.

    [26] "ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Νέα Υόρκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Ο ψιλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο θα χτιστεί στην Νέα Υόρκη στον χώρο των Δίδυμων Πύργων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο ουρανοξύστης θα ονομάζεται Πύργος Ελευθερίας και θα ξεπερνάει το μισό χιλιόμετρο σε ύψος - συγκεκριμένα θα φτάνει τα 533 μέτρα.

    Το ακριβές ύψος του ουρανοξύστη θα είναι 1776 πόδια που συμβολίζει το έτος Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, είπε ότι ο πύργος αποτελεί «ένα φόρο τιμής στους ήρωες που χάθηκαν» από τις επιθέσεις.

    Σχεδόν 3 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

    Το σχέδιο που εγκρίθηκε από τις αρχές της Νέας Υόρκης είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ του αρχιτέκτονα Ντάνιελ Λίμπερσκιντ, που κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό και των προτάσεων του ιδιοκτήτη του οικοπέδου που είχε παραπονεθεί ότι τα αρχικά σχέδια δεν είχαν προβλέψει επαρκή χώρο για γραφεία.

    Ο πύργος θα έχει 70 ορόφους που προορίζονται για γραφεία, εστιατόρια στον 71ο και 72ο όροφο και παρατηρητήριο στον 73ο.

    [27] ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έχει καμία αξιόπιστη πληροφορία, που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ωστόσο, το ABC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε «πορτοκαλί» συναγερμό αφού υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση γυναίκας καμικάζι στην Νέα Υόρκη.

    [28] ΗΠΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Το ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκε στον Περσικό κόλπο πλοίο το οποίο μετέφερε ναρκωτικά και είναι πιθανό να έχει σχέση με το δίκτυο της Αλ Κάιντα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το ξύλινο σκάφος μετέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τόνους χασίσι και αναχαιτίστηκε από το αμερικανικό καταδρομικό Ντεκατίρ, τη Δευτέρα.

    Το φορτίο ναρκωτικών του σκάφους πιστεύεται ότι είναι αξίας 8 ως 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα δώδεκα μέλη που επέβαιναν στο σκάφος συνελήφθησαν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρώτες έρευνες αποκάλυψαν «σαφείς σχέσεις» του πλοίου με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [29] ΣΟΛΑΝΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Βρυξέλες, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει μονομερής λύση σε αυτήν την διένεξη. Ολες οι δηλώσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή δεν στοχεύουν στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

    Η δήλωση του κ. Σολάνα έγινε μετά από την χθεσινή ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, που απείλησε να προχωρήσει σε ένα μονομερές σχέδιο διαχωρισμού, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται στον οδικό χάρτη.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του Δήμου Πανοράματος οργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά η Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Χορωδιών.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο θέατρο της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης θα πάρουν μέρος πέντε χορωδίες, η Χορωδία του Δήμου Δράμας, η Χορωδία "Παίονες" Γουμένισσας, η χορωδία "Θάμυρις" Θεσσαλονίκης, η Βυζαντινή Χορωδία Πανοράματος με μαέστρο τον Ηρακλή Παναγόπουλο και η Μεικτή Δημοτική Χορωδία Πανοράματος με μαέστρο τον Βίκτωρα Γλυκίδη.

    Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Καρέλλης.

    [31] XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ένα ζεστό Χριστουγεννιάτικο πρωινό με ευχές, δώρα και λιχουδιές περιμένει τους Καλαμαριώτες, μικρούς και μεγάλους αλλά και όσους βρεθούν την Κυριακή από το πρωί ως το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών.

    Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή με τη Φιλαρμονική του Δήμου, χριστουγεννιάτικα κάλαντα, κλόουν, ζογκλέρ και ξυλοπόδαρους που θα περιφέρονται μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.

    Γιορτή διοργανώνει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θεατρικής Δημιουργίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλαμαριάς για τα παιδιά των εργαζομένων στο Δήμο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Θεατράκι της Χηλής. Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση με το έργο «Τα Χριστούγεννα του Εμπενίζερ Σκρουτζ».

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Έκθεση Ζωγραφικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας διοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορ. Ελλάδας, στο πλαίσιο των λη' Δημητρίων, στη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στις 8:30 το βράδυ. Θα διαρκέσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2004.

    Σπουδαίοι ζωγράφοι της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής διανθίζουν αυτή την έκθεση με έργα που εντάσσονται σ' ένα ευρύ φάσμα ρευμάτων και τεχνοτροπιών. Στοιχείο που από τη μια ερεθίζει ευχάριστα τον φιλότεχνο, από την άλλη του δίνει τη δυνατότητα να δει, να κρίνει, αλλά και να θαυμάσει την πολυμορφία με την οποία έχει την ευχέρεια να εκφράζεται και φυσικά να διαπιστώσει την απεραντοσύνη αυτής της πανάρχαιας τέχνης.

    [33] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης "Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η αρχιτεκτονική και οι συλλογές του" στο Τελλόγλειο Ιδρυμα θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 19.10 ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στις 19.45 ο υπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση αφιερωμένη στον Βασίλη Σκουρή "Η έννομη προστασία στην Ευρώπη", που διοργανώνει η Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδας και θα διεξαχθεί στο Εμπορικό και Βομηχανικό Επιμελητήριο. Στις 20.45 θα συμμετάσχει στην εκδήλωση "Ο Δημήτρης Φατούρος, η Θεσσαλονίκη και η πρωτοπορία της Τέχνης" που θα γίνει στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

    Αύριο ο κ.Βενιζέλος θα παρευρεθεί στη γιορτή προς τιμήν των Παλλινοστούντων Ομογενών, στις 12.30 στο Βασιλικό Θέατρο, ενώ την Κυριακή στις 11.30 στην εορταστική εκδήλωση, στην Αίθουσα Α' στο λιμάνι, για τα 40 χρόνια του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης, όπου θα του απονεμηθεί τιμητική διάκριση για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    [34] 500 ΔΙΑΣΗΜΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2003 (12:41 UTC+2)

    «Το Φως του Απόλλωνα. Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα» είναι ο τίτλος της έκθεσης 500 έργων των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, τα οποία συγκεντρώθηκαν από 150 μουσεία του κόσμου για να παρουσιαστούν στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 θεματικές ενότητές της παρουσιάζει τον τρόπο που κατανόησαν και ερμήνευσαν οι Ιταλοί καλλιτέχνες τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

    Για το θέμα της έκθεσης έχουν επιλεγεί τα αντιπροσωπευτικότερα έργα, όπως για παράδειγμα πίνακες των Τιτσιάνο, Μποτιτσέλι, Τιντορέτο κ.α. Η ασφαλιστική αξία των έργων φθάνει τα 700 εκατατομμύρια ευρώ, ενώ η έκθεσή τους θα γίνει σε βιτρίνες, επενδεδυμένες με αλεξίσφαιρα τζάμια και ρυθμισμένες σε ειδικές συνθήκες μικροκλίματος ή σε ειδική θήκη αζώτου για να προστατεύονται.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 19 December 2003 - 19:13:49 UTC