Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΩΟΙ Γ.ΣΕΡΙΦΗΣ, Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Θ.ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ
  • [02] ΠΡΩΤΗ Η "ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ" ΣΤΟ 70% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [03] ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [04] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [05] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ
  • [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΛΟΒΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ
  • [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [10] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • [12] ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [13] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE
  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [16] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο Ι.
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [18] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [19] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [20] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ 2004
  • [21] ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
  • [22] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο Γ. ΓΑΖΗΣ
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ - ΛΥΚΟΙ 1-1
  • [24] Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 1,22 ΔΟΛΑΡΙΑ
  • [25] Ο JUSTIN TIMBERLAKE ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ HARRODS ΕΙΔΗ ΑΞΙΑΣ 1,45 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
  • [26] ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
  • [27] ΠΑΡΙΣΙ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΑΤΟΜΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [28] ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 8ης ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ SEE CINEMA NETWORK
  • [30] Η CESARIA EVORA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
  • [31] ΕΞΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ «ΑΝΤΙΟ ΛΕΝΙΝ»
  • [32] Ο "ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ" ΤΟΥ MOZART ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΡΥΩΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΑΘΩΟΙ Γ.ΣΕΡΙΦΗΣ, Α.ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Θ.ΨΑΡΑΔΕΛΛΗΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (09:55 UTC+2)

    Την απόφαση για τα μέλη της «17 Νοέμβρη» διαβάζει από τις 9 το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Αθώοι για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» είναι οι Πάτροκλος Τσελέντης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Σωτήρης Κονδύλης, Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου και Αγγελική Σωτηροπούλου, καθώς δεν κρίθηκε διαρκές το έγκλημα.

    Για τη δεύτερη κακουργηματική πράξη, την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής αθώοι κρίθηκαν οι Πάτροκλος Τσελέντης, Διονύσης Γεωργιάδης, Ηρακλής Κωστάρης, Κωνσταντίνος Τέλιος, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Γιάννης Σερίφης, Σωτήρης Κονδύλης, Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Για το τρίτο σοβαρό αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής αθώοι είναι οι Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Ξηρός, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, Παύλος Σερίφης, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης, Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Αυτό που προκύπτει με βάση την ετυμηγορία του δικαστηρίου κρίνονται αθώοι οι Γιάννης Σερίφης, Ανέστης Παπαναστασίου, Θεολόγος Ψαραδέλλης και Αγγελική Σωτηροπούλου, λόγω έλλειψης στοιχείων. Επίσης, η Σωτηροπούλου κρίθηκε αθώα και για την έκρηξη στον Πειραιά, επομένως αναμένεται να διαβεί το κατώφλι του Κορυδαλλού. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως επίσης οι Δημήτρης Κουφοντίνας και Σάββας Ξηρός.

    Μέχρι τώρα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος φέρεται ως ηθικός αυτουργός σε όλες τις πράξεις, ενώ για τις δολοφονίες, τις εκρήξεις, τις ληστείες οι περισσότεροι καταδικάζονται κατά το κατηγορητήριο.

    [02] ΠΡΩΤΗ Η "ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΑ" ΣΤΟ 70% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Μόσχα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (07:28 UTC+2)

    Το κόμμα που υποστήριξε τον πρόεδρο Βλαντιμιρ Πουτιν οδηγείται σε καθοριστική νίκη στη Ρωσία, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες. Μέχρι στιγμής έχει καταμετρηθεί ποσοστό περίπου 70% των ψήφων, με το κόμμα της «Ενωμένης Ρωσίας» να κερδίζει ποσοστό 36,7 %.

    Για τη δεύτερη θέση, μάχονται οι υπερεθνικιστές του Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι, αλλά και οι κομμουνιστές.

    Η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει για τα μικρότερα φιλελεύθερα κόμματα και αναφορικά με την εξασφάλιση του ορίου του 5% των ψήφων, που απαιτείται για την είσοδο στη ρωσική Βουλή.

    Σύμφωνα με την εκλογική λίστα 23 κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές για τις 450 έδρες στη Δούμα, κατά την 4η εκλογική αναμέτρηση από την πτώση του κομμουνισμού.

    Για το υπόλοιπο των 225 εδρών συναγωνίζονται ανεξάρτητοι υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της βασικής εκλογικής διαδικασίας.

    [03] ΚΟΙΝΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (09:33 UTC+2)

    Κοινή εμφάνιση στο διαδίκτυο, θα έχουν από τον επόμενο μήνα όλα τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία αποφάσισαν επίσης, στη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, να ανοίξουν μέτωπο κατά της βίας και της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται αυτή.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΑΒΝΑ, Σπύρος Κουζινόπουλος, με τους τεχνικούς του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσίασαν το portal της Ένωσης, που θα βγει στον «αέρα» εντός του Ιανουαρίου και μέσα από το οποίο οι χρήστες του internet θα μπορούν να έχουν συνολική ενημέρωση και μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα Βαλκάνια, μέσα από τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες που θα καταχωρούν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της περιοχής. Μέσω του κόμβου της ΑΒΝΑ, θα λειτουργήσει και μία βάση δεδομένων με αρχειακό υλικό για τα Βαλκάνια, ιδιαίτερα σε θέματα που προάγουν την υπόθεση της ειρηνικής συμβίωσης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στη Χερσόνησο του Αίμου, την άλλοτε «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Ενώ επίσης θα καταχωρούνται πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Υιοθετώντας σχετική πρόταση που υπέβαλε ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Νικόλας Βουλέλης, τα μέλη της ΑΒΝΑ αποφάσισαν την καθιέρωση ειδικών βραβείων που θα απονέμονται κάθε χρόνο σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ για τα άρθρα, ρεπορτάζ, έρευνες και φωτογραφίες που θα δημοσιεύονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Βαλκανίων και τα οποία θα προάγουν την υπόθεση της διαβαλκανικής συνεργασίας αλλά και την πορεία των βαλκανικών χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παίρνοντας αφορμή από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων της Βαλκανικής, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα τουρκικά ΜΜΕ και αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό μέτωπο κατά της βίας και της τρομοκρατίας, με τη δημοσίευση ειδησεογραφικού υλικού και την ανταλλαγή σχετικών ειδήσεων.

    Τα μέλη της ΑΒΝΑ, ενέκριναν ομόφωνα την αίτηση ένταξης στην Ένωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, που υπέβαλε το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο SRNA, της σερβοβοσνιακής οντότητας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ανέθεσαν στη Γενική Γραμματεία να διερευνήσει τη δυνατότητα το έτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης FENA, που εκπροσωπεί την κροατομουσουλμανική οντότητα, να μεταταχθεί από παρατηρητής σε τακτικό μέλος της ΑΒΝΑ.

    Την προεδρία της Ένωσης, αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου 2004 το Ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων ROMPRES. Τακτικά μέλη της ΑΒΝΑ είναι τα πρακτορεία ειδήσεων ΑΤΑ (Αλβανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία), SRNA (Βοσνία - Ερζεγοβίνη), ΑΠΕ και ΜΠΕ (Ελλάδα), ΜΙΑ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), ROMPRES (Ρουμανία), TANJUG (Σερβία - Μαυροβούνιο) και ANADOLU (Τουρκία), ενώ παρατηρητές τα πρακτορεία Ειδήσεων MOLDPRESS (Μολδαβία), FENA (Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και STA (Σλοβενία).

    [04] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Η σημασία της απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, της αποκέντρωσης και της συμμετοχής του πολίτη στη διοικητική μεταρρύθμιση του τόπου επισημάνθηκαν στο συνέδριο, με θέμα «Σύγχρονες όψεις της διοικητικής μεταρρύθμισης», που διοργανώνει σήμερα και αύριο στο Ζάππειο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών.

    «Η χώρα μας μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό εργοτάξιο που μετασχηματίζει ολόκληρη την ελληνική διοίκηση», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

    «Βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει - στο βαθμό που δεν έχει επιτευχθεί εξ ολοκλήρου- η διαφάνεια, η συμμετοχή, η λογοδοσία, η αποτελεσματικότητα και η συνοχή» τόνισε ο κ. Μπίστης. Αναφερόμενος δε, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης εστίασε την ομιλία του σε πέντε σημεία, που αλλάζουν την υφιστάμενη αντίληψη για σχέσεις κράτους και πολιτών.

    Σε αυτά πλαίσια, η πολιτεία τόλμησε τη μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, με την εισαγωγή του συστήματος προσλήψεων του Ν.2190/94, όπου η επιλογή του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης γίνεται πλέον με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Ενίσχυσε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας με την θεσμοθέτηση οργάνων ελέγχου σε συγκεκριμένους τομείς κρατικής δραστηριότητας. Ξεκίνησε ένα μεγάλο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της οργανωτικής μορφής του κράτους με στόχο την αποκέντρωση της εξουσίας και την περιφερειακή ανασυγκρότηση. Δημιούργησε μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα νέο σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών, το οποίο εμπεριέχει ως έννοιες την απλούστευση των διαδικασιών, την πάταξη της γραφειοκρατίας, της συναλλαγής και της διαφθοράς στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

    Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός θεώρησε ως σημαντική την συμβολή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), όπου το σύνολο των πιστοποιημένων διοικητικών υποθέσεων που διεκπεραιώνεται ανέρχεται σε 827, ενώ σύντομα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 877 υποθέσεις. Ήδη το δίκτυο των ΚΕΠ καλύπτει όλη την Ελλάδα και έως το τέλος του χρόνου θα φτάσει τον αριθμό των 1.000.

    Μέσα στα ΚΕΠ δημιουργούνται ειδικές μονάδες για τον χειρισμό συγκεκριμένου τύπου υποθέσεων, η «Γωνιά του Αγρότη» και τα «Γραφεία Ενημέρωσης Αγροτών» με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών και την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητάς τους, οι «Διαχειριστές Θεμάτων Ισότητας» με σκοπό να συνδράμουν στην ενημέρωση και πληροφόρηση των γυναικών, στην ενθάρρυνση των επιχειρηματικών τουs δραστηριοτήτων και τελικά στην καταπολέμηση της φυλετικής ανεργίας, τα «Γραφεία Παλιννοστούντων» για την αντιμετώπιση θεμάτων παλιννοστούντων συμπατριωτών μας, οι «Διαμεσολαβητές Τσιγγάνων» για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνικά ευαίσθητης αυτής κατηγορίας, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα προσβασιμότητας στις υπηρεσίες του δημοσίου.

    «Στην διεθνή προβολή της χώρας από τη λειτουργία των ΚΕΠ εντάσσεται επίσης και η πρόθεση της Ελλάδας να βοηθήσει στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναπτυξιακής συνεργασίας τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και τις Παρευξείνειες χώρες μεταφέροντας την τεχνογνωσία που ήδη αποκτήσαμε» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μπίστης.

    Επίσης, ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει την συμβολή του 1502, της τηλεφωνικής γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη, η οποία έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην απλούστευση των διαδικασιών και την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη έχοντας ήδη αποκτήσει πολύ ισχυρό κοινωνικό έρεισμα. Σημείωσε δε, ότι παράλληλα προχωρά η θεμελιώδης επιδίωξη του υπουργείου για την προώθηση της ιδέας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), που σκοπό έχει αφενός την καλύτερη δικτύωση και οργάνωση των κρατικών υπηρεσιών και αφετέρου την πιο δημιουργική αμφίδρομη διασύνδεση του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    Στην κατεύθυνση αυτή, η «Κοινωνία της Πληροφορίας», έχει κατά το ήμισυ περίπου δρομολογηθεί και συνίσταται ιδιαίτερα στην κατασκευή έργων υποδομής που στοχεύουν ηλεκτρονική διακίνηση της δημόσιας πληροφορίας» είπε ο υφυπουργός. Ενημέρωσε ωστόσο, πως στα έργα αυτά περιλαμβάνεται η πλήρης δικτύωση του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία συνίσταται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των περιφερειών, στη δέσμη έργων για τις νομαρχίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των λειτουργιών τους από την υγεία έως την πολεοδομία, στη μηχανογράφηση του τομέα της Υγείας και της Δημόσιας Τάξης και στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

    Στην πορεία των εργασιών, τους συνέδρους απασχόλησαν θέματα σχετικά με ανάλογες μορφές δημόσιας διοίκησης, καθώς και τα προβλήματα συμμετοχής του πολίτη σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως την Ρουμανία, την Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γεωργία, την Γαλλία, την Ουκρανία, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Αργεντινή, την Αρμενία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Σερβία.

    [05] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου η δίκη των έξι συλληφθέντων για τα επεισόδια, που προκάλεσαν το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κτίριο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, με αφορμή το σοβαρό τραυματισμό 22χρονου από σφαίρα αστυνομικών.

    Η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη επειδή ο ένας τραυματισμένος αστυνομικός δεν μπορούσε να παραστεί στη δίκη, αφού νοσηλευόταν. Επίσης απουσίαζε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των αστυνομικών.

    Οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Τα μέτρα ασφαλείας κατά την προσαγωγή τους ήταν δρακόντεια.

    [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΑΨΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Να πάψει η αλόγιστη, άκριτη και επικίνδυνη επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης, της «17 Νοέμβρη» από διάφορους, για λόγους σκοπιμότητας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου για τη «17Ν», επισήμανε ότι η απόφαση πρέπει να είναι σεβαστή και τόνισε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και σε δεύτερο βαθμό πρέπει να αφήσουν όλοι τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της ακολουθώντας τις αρχές της δίκαιης δίκης και των δημοκρατικών εγγυήσεων που είναι περιεχόμενο του πολιτισμού μας.

    «Να μην χρησιμοποιείται αυτή η υπόθεση για πιέσεις από διάφορα κέντρα ή αμφισβητήσεις σε βάρος της χώρας. Να πάψει η αλόγιστη, άκριτη και επικίνδυνη επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της υπόθεσης, από διάφορους, για λόγους σκοπιμότητας.», σημείωσε.

    «Εκείνοι που, για λόγους σκοπιμότητας, αφιερώθηκαν σε μια επικοινωνιακή διαχείριση της όλης εξέλιξης, καλό είναι σήμερα να καταλάβουν ότι έβλαψαν, εξέθεσαν ανθρώπους, προσέβαλαν υπολήψεις, διαμόρφωσαν ένα κλίμα που δεν έχει σχέση με αυτά τα οποία το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό διαπίστωσε. Να μην κρύβονται, λοιπόν, όλοι αυτοί, οι οποίοι ενέταξαν και την υπόθεση της «17Ν» στο επικοινωνιακό υλικό με το οποίο επεδίωκαν διάφορες ετερόκλητες εντυπώσεις. Κυρίως, όλοι εκείνοι, παράγοντες της κυβέρνησης, της πολιτείας αλλά και της Δικαιοσύνης που έσπευδαν να τροφοδοτούν με κείμενα, καταθέσεις και υλικά της ανάκρισης και της προανάκρισης, αναγνώσματα προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σεναρίων», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΛΟΒΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς και η διμερής συνεργασία στον αμυντικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Σλοβακίας Γιάννος Παπαντωνίου και Γιουράι Λίσκα.

    Ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε επίσης το Σλοβάκο ομόλογο του για τις θέσεις της Ελλάδας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

    Οπως είπε, η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό παρά τις ισχυρές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαΐου 2004, οπότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ, θα σημειωθεί το παράδοξο η Τουρκία να κατέχει τμήμα επικράτειας ευρωπαϊκής χώρας, το οποίο αποτελεί πολύ σοβαρή παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και θα δυναμιτίσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος στην ΕΕ.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να συνειδητοποιήσει τους κινδύνους για την ίδια και την ευρωπαϊκή της προοπτική και να συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου όπως κατοχυρώνονται από το σχέδιο Αναν.

    Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών το οποίο αφορά την ανταλλαγή εμπειριών στους τομείς των επιχειρήσεων και της εκπαίδευσης ώστε οι σλοβακικές Ενοπλες Δυνάμεις να προσαρμοσθούν στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Επιπλέον οι δύο χώρες εξετάζουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων τη δυνατότητα συνεργασίας τους σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας.

    Ο κ. Λίσκα προανήγγειλε την τοποθέτηση στρατιωτικού ακολούθου της χώρας του στην Αθήνα, για την καλύτερη συνεργασία των δύο χωρών.

    Τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές θέσεις όσον αφορά την αμυντική πολιτική της Ε.Ε. και τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για το έργο του Σώματος Ελεγκτών - Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΣΕΕΔΔΑ), εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Σώματος, στην οδό Συγγρού 60.

    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση το οποίο, όπως επισήμανε, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

    Τόνισε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα το Σώμα εξοπλίστηκε με ανακριτική δυνατότητα, με τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης έτσι ώστε να αποδίδονται με ταχύ ρυθμό οι ευθύνες, ενώ θεσμοθετήθηκε η θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο υπουργός είπε πως η ελληνική κοινωνία θεωρεί τη δουλειά του Σώματος παραδειγματική και γι΄ αυτό οι πολίτες ζητούν να αναλάβει το Σώμα και άλλες αρμοδιότητες.

    Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος, Κ. Κόγια να προγραμματίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ανοικτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν στο Σώμα.

    [09] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την ικανοποίησή τους για τους ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) εξέφρασαν οι υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, Γεωργίας Γιώργος Δρυς, Υγείας Κώστας Στεφανής και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο κ.Πάχτας, ο οποίος είναι συντονιστής των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων, επεσήμανε ότι όλα τα προγράμματα των υπουργείων και των περιφερειών έχουν διασφαλίσει τέτοια πρόοδο, ώστε να απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος απώλειας πόρων για την περίοδο 2000-2003.

    Ο υφυπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε ακόμη η κατανομή του αποθεματικού επίδοσης και προγραμματισμού, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει 2 δισ. ευρώ πρόσθετη δημόσια δαπάνη για τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και συγκεκριμένα για έργα στην ελληνική περιφέρεια.

    Από την πλευρά του ο κ.Βερελής τόνισε ότι το πρόγραμμα του Γ' ΚΠΣ για το υπουργείο Μεταφορών εξελίσσεται κανονικά.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δούμε για πρώτη φορά το τραμ να βγαίνει για μια μικρή βόλτα στην παραλία», ενώ για τον προαστιακό είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης του έργου που έγινε πριν από λίγες μέρες, αλλά και η ΔΟΕ έχει εκφράσει τη θετική έκπληξή της για την εξέλιξη των έργων.

    Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και πτυχές της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη στην οποία συμπεριλαμβάνονται και 29 έργα προτεραιότητας (διευρωπαϊκά δίκτυα) μεταξύ των οποίων είναι ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας, ο θαλάσσιος διάδρομος μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου - Κύπρου και και η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Σόφιας - Καλαφάτ στα σύνορα με τη Ρουμανία.

    Όσον αφορά στην πορεία της Ολυμπιακής τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες μετασχηματίζεται και ξεκινά η νέα εταιρεία «Ολυμπιακές Αερογραμμές» την πορεία της, ενώ σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση είπε ότι οι Τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί ο ρόλος του συμβούλου, διεξάγουν αυτή τη στιγμή τις συζητήσεις με τους ομίλους, οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για την εταιρεία.

    Ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, εξάλλου, επεσήμανε ότι η πορεία δύο βασικών προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας είναι άκρως ικανοποιητική και θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στο α΄ εξάμηνο του 2004. Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου «τρέχει» με ρυθμό 28% και το αλιείας με 27%.

    Τέλος ο κ.Στεφανής δήλωσε ότι «πάμε αρκετά καλά και ελπίζω ότι θα πάμε ακόμη καλύτερα στο άμεσο μέλλον».

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης.

    [10] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Μικτές τάσεις καταγράφονται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αντισταθούν στη νέα «βουτιά» του δολαρίου αλλά και στις πιθανές επιπτώσεις της κακοκαιρίας στην οικονομία.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο έφθασε στα 1,22 δολάρια. Εκτός από την πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ, το δολάριο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, ήτοι στα 107,26 γεν.

    Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται τώρα στις αυριανές ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), η οποία αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 1%, ιδιαίτερα μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων ο επενδυτικός οίκος SoundView Technology αναβάθμισε τη σύστασή του για τη μετοχή της εταιρίας σε «outperform» (προσδοκίες για άνοδο) από «neutral» (ουδέτερη στάση), κυρίως εξαιτίας των θετικά αναθεωρημένων εκτιμήσεων της εταιρίας για το 2004.

    Εξάλλου, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία, Cable & Wireless, συμφώνησε στην πώληση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ στην Gores Technology Group, έναντι του ποσού των 125 εκατ. δολαρίων. Η εταιρία επισήμανε ότι το κόστος εξόδου από την αμερικανική αγορά δε θα υπερβαίνει τις 300 εκατ. στερλίνες - ποσό μικρότερο από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

    Κατά 6,88% ενισχύεται η μετοχή της JetBlue Airways, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους, έπειτα από την κατά 43% πτώση της τους τελευταίους δύο μήνες. Η μετοχή αναβαθμίστηκε από τη Merrill Lynch σε «buy» (αγορά).

    Απώλειες 1,27% σημειώνει η μετοχή της Motorola, καθώς δημοσίευμα αναφέρει πως η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών, ή συμμαχιών με άλλες εταιρείες, μετά την απόσχιση του τομέα ημιαγωγών.

    Στις 7.01 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανερχόταν στις 9.898,31 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,36%, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1,934.81 με μικρές απώλειες 0,16% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 βρισκόταν στις 1.062,85 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,13%.

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Α.ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Από σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2003, λήγει το Ε.Γ.Ε.Δ., έκδοσης 5/9/2003 (3-μηνης διάρκειας) και διαγράφεται από το Ο.Α.Σ.Η.Σ.

    EΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.

    Από σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 8.558.800 νέες (ΚO) μετοχές της εταιρίας «EΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.» που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 17.117.600 (ΚΟ) μετοχές.

    ΛAN - NET A.E.B.E.T.

    Από σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2003, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 25.168.690 νέες (ΚΟ) μετοχές της εταιρίας «ΛAN-NET A.E.B.E.T.» οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας «ΛΑΝΤΕΚ Α.Ε.», με βάση τις εξής σχέσεις ανταλλαγής: Α) Οι μέτοχοι της απορροφούμενης ανταλλάσσουν 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή που κατέχουν με 1 νέο-εκδιδόμενη μετοχή της απορροφώσας, με έκδοση 20.475.090 νέων (ΚΟ) μετοχών. Β) Οι μέτοχοι της τελευταίας λαμβάνουν 16.427.600 νέες σε αντικατάσταση 11.734.000 (KO) μετοχών, σύμφωνα με την σχέση ανταλλαγής: 1 παλαιά (ΚO) μετοχή ανταλλάσσεται με 1,4 νέες (ΚO) μετοχές, Γ) Μείωση ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 1,04 Ευρώ (από 2,56 Ευρώ). Διευκρινίζεται ότι βάσει της αριθ. 24/273/10.6.2003 απόφ. της Ε.Κ., τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για την συνεδρίαση του Χ.Α. της 8/12/2003, ορίζονται ως εξής: +12% (και κατ' επέκταση +18%) στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α. (1/12/2003): Ευρώ 6,18 και 12% (και κατ' επέκταση -18%) στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της συγχώνευσης: Ευρώ 4,38.

    Β.ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Α/ Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΛΑΝ-ΝΕΤ ΑΕΒΕΤ, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες / Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    Β/ Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας LOGICDIS ΑΕ, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της εταιρίας INFORMATION DYNAMICS ΑΕ, βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες / Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι, σήμερα δημοσιοποιείται η νέα ενημερωμένη κατάσταση που αναφέρεται στις μεταβολές σημαντικών συμμετοχών μετόχων (άνω ή ίσο του 5%) εταιριών, εισηγμένων στο Χ.Α. για ονομαστικές και ανώνυμες μετά ψήφου μετοχές, όπως έχει διαμορφωθεί με στοιχεία της 05/12/2003, η οποία ήταν και η ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης προς το Χ.Α. Επιπλέον, παρατίθεται παραπλεύρως και η αντίστοιχη κατάσταση που είχε δημοσιοποιηθεί με στοιχεία της 28/11/2003 ποσοστών μετόχων, κατόχων μετοχών με δικαίωμα ψήφου, για την πληρέστερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η νέα ενημερωμένη κατάσταση βρίσκεται στο επίσημο site του Χ.Α. στη διεύθυνση www.ase.gr.

    VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 17, παρ. 2 (α) της υπό στοιχεία 2/258/5.12.2002 απόφασης της Ε.Κ. σχετικά με τη 'Δημόσια Πρόταση Αγοράς Κινητών Αξιών', η εταιρία VODAFONE GROUP Plc με την παρούσα δηλώνει ότι, κατά τη συνεδρίαση της 5/12/2003 του Χ.Α., αγόρασε 4.324.591 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι οποίες εκτελέσθηκαν από την Alpha Finance ΑΧΕΠΕΥ στις ακόλουθες τιμές: α) 4.324.574 μετοχές στην τιμή των 6,18 ευρώ η κάθε μία, β) 12 μετοχές στην τιμή των 6,16 ευρώ η κάθε μία και γ) 5 μετοχές στην τιμή των 6,14 ευρώ η κάθε μία.»

    ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΒΕΤΕ

    Η εταιρία ΜΕΓΑΤΡΑΣΤ Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας της 18/11/2003 του πελάτη μας κου Παναγιώτη Πανούση, προς το Χ.Α., που αφορά γνωστοποιήσεις προθέσεων συναλλαγών αγορών, επί των κοινών μετοχών της εταιρίας ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Β.Ε.Τ.Ε. και βάσει του άρθρου 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία μας ως η ορισθείσα ΑΧΕΠΕΥ από τον ανωτέρω πελάτη για την κατάρτιση των συναλλαγών, προβαίνει για τον μήνα Νοέμβριο στην αναφορά συναλλαγών, που έχει ως εξής: 814.360 τεμάχια συνολικής αξίας 1.245.970,80 ευρώ.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «H Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της INTRACOM, που πραγματοποιήθηκε την 8/12/2003, στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Παιανία ενέκρινε την τοποθέτηση στο ενδεκαμελές Δ.Σ. της INTRACOM, των κ.κ.: - Δρ. Volker Jung, ως μη εκτελεστικού μέλους, ο οποίος διετέλεσε από το έτος 1992 έως 30/8/2003 μέλος του Δ.Σ. της SIEMENS A.G. και από το έτος 1998 είχε την ευθύνη στους τομείς τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της εταιρίας, - Χρήστου Χατούπη ως εκτελεστικού μέλους, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών INTRACOM και έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. INTRACOM. Στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της INTRACOM κ. Σ. Κόκκαλης πληροφόρησε τους μετόχους ότι την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Δ.Σ. της εταιρίας. Μετά από πρόταση του Προέδρου, εξελέγη ομόφωνα στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας ο κ. Γ. Δεληγιάννης, μέλος του Δ.Σ. της INTRACOM και επικεφαλής μέχρι σήμερα του τομέα Πληροφορικής της εταιρίας. Κατόπιν αυτού, το νέο Δ.Σ. της INTRACOM συγκροτείται από τους εξής: Σ. Κόκκαλης, Πρόεδρος. Κ. Δημητριάδης, Α' Αντιπρόεδρος. Κ. Τσουκαλίδης, Β΄ Αντιπρόεδρος. Ν. Τζαβέλλα, Γ΄ Αντιπρόεδρος. Γ. Δεληγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος. Δρ. V. Jung, Μέλος. Καθ. Χρ. Χαλκιάς, Μέλος. Δ. Κλώνης, Μέλος. Γ. ’ννινος, Μέλος. Δ. Χατζηγρηγοριάδης, Μέλος. Χρ. Χατούπης, Μέλος. Οι αλλαγές στο Δ.Σ. και στη Διοίκηση της INTRACOM έχουν αποκλειστικό σκοπό την υλοποίηση των αποφάσεων της Διοίκησης για την προώθηση νέων, ικανών και δημιουργικών στελεχών, τα οποία θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Διεθνείς Αγορές.»

    ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Α.Τ.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΞΙΑ της 6ης Δεκεμβρίου 2003, η εταιρία ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΤΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΞΙΑ της 6ης Δεκεμβρίου 2003 πέραν των όσων σχολίων περιείχε τα οποία απηχούν απόψεις αποκλειστικά του υπογράφοντος το σχετικό άρθρο, ο οποίος προβαίνει σε ελεύθερη εκτίμηση των όσων αναφέρονται στην υπό σχολιασμόν απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, πρέπει να αναφερθούν τα εξής: 1. Η εν λόγω δημοσιευμένη στην προαναφερθείσα εφημερίδα, απόφαση είναι ακόμη και σήμερα (όπου αναζητήθηκε στην Γραμματεία του Πρωτοδικείου Αθηνών) ακαθαρόγραφη και αθεώρητη από τον δικαστή, ως εκ τούτου αφενός δεν έχει κοινοποιηθεί νόμιμα από τους αιτούντες προς την εταιρεία μας, αφετέρου είναι πράγματι απορίας άξιον με ποιο τρόπο και κατά ποίο χρόνο έγινε γνωστή στην εφημερίδα, η οποία προέβη στην αυτούσια δημοσίευση της και στον ελεύθερο σχολιασμό της καθώς και σε άνευ λόγου κινδυνολογία. 2. Η εν λόγω απόφαση με αριθμό 6296/19.11.2003 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τμήμα εκουσίας δικαιοδοσίας), η οποία εκδόθηκε επί της από 27-03-2003 αιτήσεως των Γεωργίου και Ελένης Νίκης Αρφάνη ως μετόχων της απορροφηθείσας εταιρίας ΕΤΕΠ ΑΕ, είναι μη τελεσίδικη και όχι άμεσα εκτελεστή. 3. Οσον αφορά το ιστορικό και αιτιολογικό της μέρος αναφέρεται σε λόγους των αιτούντων που κρίθηκαν παρεπιμπτόντως από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ανάγονται σε παλαιές γενικές συνελεύσεις (ετών 1999, 2000) και παλαιές διαμάχες μεταξύ των κληρονόμων Χρ. Αρφάνη και του Ν. Χιώνη, θεωρεί δε ότι δεν συγκροτήθηκε κατά νόμο η Γενική Συνέλευση της 14.09.2002 και ότι ενώ το αίτημα των αντιδίκων ήταν η αναγνώριση του ακύρου της εν λόγω Γενικής Συνέλευσης στο διατακτικό της αποφάσεως θεωρείται άκυρη η σύμβαση συγχώνευσης δι' απορροφήσεως της εταιρείας ΕΤΕΠ Α.Ε. από την ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ. 4. Επί της ως άνω αποφάσεως μετά την απλή περιέλευση αυτής σε γνώση μας, καθόσον δεν μας έχει κοινοποιηθεί νομίμως, ασκήθηκε έφεση με σημερινή ημερομηνία 08-12-2003 και ήδη εκκαλείται αυτή για πάρα πολλούς πραγματικούς και νομικούς λόγους με την παραδοχή των οποίων αυτή πρέπει να εξαφανισθεί. 5. Η εταιρεία μας επιπλέον θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια με κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να προστατέψει και προασπίσει τα έννομα συμφέροντα της όπως και αυτά των μετόχων της και πάντως θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι: α. Η έγκριση της συγχώνευσης της εταιρίας μας με άλλες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η ΕΤΕΠ ΑΕ, έλαβε χώρα στις 24.09.2002 με την υπ'αρ. Κ2- 12192/24.09.2002 απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, β. Οι μετοχές της εταιρίας ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ που προήλθαν από τη συγχώνευση άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. στις 30.01.2003, γ. Η εταιρία μας έλαβε νομίμως πτυχίο 7ης τάξεως στις 31.01.2003 με την υπ' αριθμ. 1862/03 απόφαση της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ η αίτηση των Γ. και Ε. Αρφάνη κατατέθηκε στο δικαστήριο και κοινοποιήθηκε στην εταιρία μας πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 28.03.2003, όταν όλες οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί. Για όλες τις ανωτέρω ενέργειες έχουν εκδοθεί αρμοδίως διοικητικές πράξεις κατά των οποίων ουδέν ένδικο μέσο ασκήθηκε, με συνέπεια να έχουν καταστεί απρόσβλητες και να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η ισχύς τους από την εκδοθείσα πρωτόδικη απόφαση. Τέλος και ανεξάρτητα από το γεγονόs ότι η εταιρία μας θα προασπίσει τα έννομα συμφέροντα αυτής και των μετόχων της, οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των παλαιών μετόχων της εταιρίας ΕΤΕΠ ΑΕ, ακόμη και αν εγείρουν μεταξύ τους θέματα αποζημιώσεων τα οποία θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων της εταιρίας ΕΤΕΠ ΑΕ έχουν ληφθεί νομίμως και έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτεύουσες Αρχές. Η εταιρεία μας συμμετέχει και θα εξακολουθήσει να συμμετέχει δυναμικά στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας, ανταποκρινόμενη πλήρως στις υποχρεώσεις της, οι δε προοπτικές είναι ευοίωνες και θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα και απερίσκεπτα το έργο μας. Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώνουμε για την πορεία της υπόθεσης.»

    COCA - COLA Ε.Ε.Ε. Α.Ε.

    Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ (Coca-Cola Τρία Έψιλον) ανακοινώνει σήμερα την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Αυστριακής εταιρείας εμφιαλωμένου νερού Romerquelle GmbH. Η εξαγορά αφορά σε εγκαταστάσεις παραγωγής στο Edelstal και στο Pottsching και τις μάρκες νερού και ποτών υγείας και ευεξίας (wellness drinks) Romerquelle και Markusquelle. Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε: "Η εξαγορά αποτελεί σημαντική ενίσχυση των δραστηριοτήτων μας στην Αυστρία. Οι μάρκες Romerquelle και Markusquelle έχουν σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς εμφιαλωμένου νερού και ποτών υγείας και ευεξίας. Η εξαγορά της Romerquelle GmbH, αποτελεί άριστο παράδειγμα της στρατηγικής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, να διευρύνει την γκάμα των μη αλκοολούχων ποτών που προσφέρει στους καταναλωτές της".

    E.M. INTERFIN Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία E.M. INTERFIN ΑΕΕΧ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Παραθέτουμε τα στοιχεία της εταιρίας σχετικά με την απόφαση 4/278/12.8.2003 του Δ.Σ. της Ε.Κ.: Ημερομηνία Αναφοράς: 28/11/2003, Εσωτερική Αξία Μετοχής: 1,47 Euro.»

    ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά το α΄ εννιάμηνο του 2003, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου PC SYSTEMS ανήλθε σε Euro 34,3 εκ. έναντι Euro 35,9 εκ. του αντίστοιχου διαστήματος του 2002, ενώ η κερδοφορία του Ομίλου PC SYSTEMS παρουσίασε σημαντική αύξηση. Πιο συγκεκριμένα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε Euro 338,3 χιλ. έναντι Euro 126,8 του α΄ εννιαμήνου του 2002. Η σημαντική αύξηση των κερδών της PC SYSTEMS απορρέει από τη συμμετοχή της σε σημαντικά έργα πληροφορικής που υλοποιούνται στην Ελλάδα, στον Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα, καθώς και από τη συνεχή ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που την κατατάσσουν στην ηγετική θέση στο χώρο των ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Δημόσιο Τομέα, η PC SYSTEMS έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα όπως τη Μηχανογράφηση του ΟΓΑ και Πανεπιστημιακών Φορέων, ενώ στον τομέα των ΔΕΚΟ, η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα την υλοποίηση του έργου για την Αναβάθμιση του Δικτύου του Διοικητικού Μεγάρου του Ο.Τ.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση του Συστήματος Αεροναυτικών Πληροφοριών (ΑΙS), έργο καθοριστικής σημασίας για την αναβάθμιση της αεροκυκλοφορίας στην χώρα μας, συνολικού προϋπολογισμού Euro 6,972 εκατ. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή της εταιρείας στην Κοινοπραξία Ολυμπιακών Έργων Πληροφορικής (ΚΟΕΠ) έχοντας αναλάβει την υποδομή του ΑΘΗΝΑ 2004, συνολικού προϋπολογισμού Euro 26,1 εκ., καθώς και η συμμετοχή της PC SYSTEMS στο έργο C4I, που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, έργο προϋπολογισμού Euro 255εκ. 'Εκτός από την συμμετοχή της εταιρείας σε μεγάλα έργα, η δυναμική πορεία της PC SYSTEMS οφείλεται στην υποδομή της εταιρείας, στην αποτελεσματική διάθεση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της και του τρόπου Management καθώς και στις πρωτοποριακές τεχνολογίες και υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία μέσω του υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας των μηχανικών της.' δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Βασίλης Ορφανός. Η PC SYSTEMS αποτελεί τη βασική μονάδα του Ομίλου Πουλιάδη στο χώρο του Systems Integration. Οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησης της εταιρίας εστιάζονται στο σχεδιασμό, διάθεση, υποστήριξη, εκπαίδευση και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων, στην παροχή υπηρεσιών προηγμένης τεχνολογίας στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, στην ολοκλήρωση συστημάτων και στην παραγωγή επιχειρηματικού λογισμικού.»

    KEGO A.E.

    Η εταιρία KEGO ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι για την καλλίτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της εταιρείας την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2003 και ώρα 15:00 - 16:00 και την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2003 και ώρα 15:00 - 16:00 στο πλαίσιο των παρουσιάσεων για εισηγμένες εταιρείες σε συνεργασία με την COORDINATORS S.A. και την ORGANOTECNICA S.A. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της COORDINATORS S.A. στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 25 Περιστέρι.»

    HELLAS CAN A.E.

    Η εταιρία HELLAS CAN ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε για την αλλαγή της νομικής μορφής του κυρίου μετόχου της Hellas Can από Societe De Participations CarnaudMetalbox S.A. (societe anonyme) σε Societe De Participations CarnaudMetalbox S.A.S (societe par actions simplifiee), κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης της 29ης Σεπτεμβρίου 2003.»

    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το ΠΔ 350/1985 Αρθρο 5 - παρ. 5α, η εταιρία με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τον Δεκέμβριο του 2002 η Εταιρεία Logismos α.ε. εξέδωσε Ενημερωτικό Δελτίο που αφορούσε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 έως 12 Φεβρουαρίου 2003. Στο Ενημερωτικό Δελτίο περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων και οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα της χρήσης 2003. Πιο συγκεκριμένα η Εταιρεία προέβλεπε για την χρήση 2003 κύκλο εργασιών ύψους Euro 4.696 χιλ., κέρδη προ φόρων Euro 1.174 χιλ., και κέρδη μετά από φόρους Euro 880 χιλ. Μία από τις βασικές παραδοχές κατά την σύνταξη των προβλέψεων τον Δεκέμβριο του 2002 ήταν και η υλοποίηση εντός του 2003 των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ'ΚΠΣ τα οποία ενθαρρύνουν και επιδοτούν τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων των επιχειρήσεων. Όμως, παρά τις προβλέψεις, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην προκήρυξη του Β' Κύκλου του Προγράμματος Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα οι προτάσεις έργων από όλη την Ελλάδα να κατατεθούν στην αρμόδια αρχή μόλις την 21/11/2003. Στον Β' Κύκλο του Προγράμματος Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά η Logismos α.ε. συμμετέχει ως προμηθευτής σε περισσότερες από 40 προτάσεις βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας για έργα πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων, διαχείρισης σχέσεων πελατείας, ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων κ.α. συνολικού προϋπολογισμού Euro 5.000 χιλ. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν περίπου το 8% του συνολικού αριθμού των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην εν λόγω περιοχή. Σημαντικό μέρος του ανωτέρω προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί στην πρόβλεψη της Εταιρείας για το έτος 2003 αλλά λόγω της προαναφερθείσας καθυστέρησης στην προκήρυξη του προγράμματος, για την οποία η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη, εκτιμάται ότι η αξιολόγηση των προτάσεων δεν θα έχει ολοκληρωθεί από την αρμόδια αρχή έως την 31/12/2003. Συνεπώς οι τιμολογήσεις, που θα αφορούν τα έργα τα οποία θα εγκριθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2004, μετακυλίοντας έτσι τα αντίστοιχα έσοδα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα επραγματοποιούντο το 2003. Εκ των ανωτέρω εκτιμάται ότι θα υπάρξει μόνο χρονική υστέρηση του αναμενόμενου κύκλου εργασιών της χρήσης 2003, σε σχέση με το Ενημερωτικό Δελτίο, καθώς τα αντίστοιχα έσοδα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρήση μετά την έγκριση του προγράμματος από την αρμόδια αρχή. Κατόπιν των ανωτέρω η Εταιρεία Logismos α.ε. αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της για το έτος 2003 και εκτιμά ότι αυτές θα διαμορφωθούν ως εξής: Κύκλος εργασιών Euro 3.700 χιλ., κέρδη προ φόρων Euro 670 χιλ., κέρδη μετά από φόρους Euro 500 χιλ.»

    INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 1 στοιχείο ε της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του στις 17/11/2003, εξέλεξε ως νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος τον κο Ηλία Καράντζαλη του Γεωργίου σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους κου Παπάζογλου Ιωάννη του Αγαμέμνωνα.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Η ΔΕΗ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι μέτοχοι-εργαζόμενοι της ΔΕΗ Α.Ε. που απέκτησαν μετοχές κατά την Ιδιωτική Τοποθέτηση του Δεκεμβρίου 2002, θα λάβουν δωρεάν μία μετοχή ανά δέκα, για τον αριθμό των μετοχών που διακράτησαν μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 11ης Δεκεμβρίου 2003. Ο ανώτατος αριθμός δωρεάν μετοχών είναι 200 μετοχές ανά μέτοχο-εργαζόμενο. Η ημερομηνία κατανομής των δωρεάν μετοχών στους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων θα γνωστοποιηθεί με νεώτερη ανακοίνωση.»

    KEGO Α.Ε.

    Η εταιρία KEGO ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας γνωρίζουμε ότι οι θυγατρικές εταιρίες της KEGO AE - ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΑΕ και ΕΝΑΛΙΟΣ ΑΕ, κατόπιν αποφάσεων των Δ.Σ. με το από 4/12/2003 Πρακτικό Δ.Σ. της ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΑΕ και το από 4/12/2003 Πρακτικό Δ.Σ. της ΕΝΑΛΙΟΣ ΑΕ θα συγχωνευθούν δι' απορροφήσεως της ΕΝΑΛΙΟΣ ΑΕ από την ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΑΕ, βάσει του Ν.2166/93.»

    ΑΕΓΕΚ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΕΓΕΚ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό τα εξής: «Υπογράφηκαν από την ΑΕΓΕΚ και το Υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένταξης της Ρουμανίας (Ministry of European Integration) οι συμβάσεις για την εκτέλεση 2 αποχετευτικών έργων με σκοπό τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στο Καλαφάτ (Improvement of Environmental Conditions in Calafat) της γείτονος χώρας. Τα έργα αυτά είναι: 1. Lot 1 - Waste Water Treatment Plant (Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.769.622,96 Ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.). Το έργο αφορά την παροχή και εγκατάσταση μιας νέας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων. Η μονάδα αυτή θα περιέχει μηχανικά και βιολογικά στάδια επεξεργασίας που θα συνοδεύονται από μια εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων δυναμικότητας 9.203 κυβικών μέτρων/ημέρα. Η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής είναι 16 μήνες. 2. Lot 2 - Sewerage Network (Αποχετευτικό Δίκτυο). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.370.754,45 (χωρίς Φ.Π.Α.). Το έργο αφορά την κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου 12.070 μέτρων, το οποίο θα διευκολύνει όλους τους κύριους οδικούς άξονες γύρω από το Καλαφάτ, καθώς και την κατασκευή νέου αποστραγγιστικού δικτύου μήκους περίπου 3.530 μέτρων, το οποίο θα αποτελείται από αποστραγγιστικά φρεάτια καθώς και έναν κύριο αποστραγγιστικό αγωγό που θα οδηγεί στον ποταμό Δούναβη. Τέλος αφορά την κατασκευή νέου οδικού άξονα, μήκους 1,6 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει την βιομηχανική αυτή περιοχή με τη νέα υπό κατασκευή γέφυρα. Η προβλεπόμενη διάρκεια κατασκευής είναι 18 μήνες. Η ΑΕΓΕΚ προωθεί με επιμονή και συνέπεια τους δεδηλωμένους της στόχους για ανάπτυξη, αναπόσπαστο συστατικό της οποίας κατά την πάγια αντίληψη της Εταιρίας αποτελεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της πέρα από τα στενά όρια της εγχώριας αγοράς. Η απόκτηση μεριδίου με τη διάνοιξη ασφαλών προσβάσεων στην παγκόσμια αγορά είναι ένα γεγονός που αποτυπώνεται εμφανώς την τελευταία τετραετία στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας. Από τη χρήση 2000 μέχρι σήμερα, έχει αυξηθεί σε βάθος όσο και σε έκταση η διείσδυσή της σε ξένες αγορές (Ρουμανία, FYROM, Κύπρος, Ιορδανία), παρέχοντας σημαντική διέξοδο στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό και τον κίνδυνο της μόνης αγοράς. Η συνεισφορά των έργων εξωτερικού στο μέσο επίπεδο του Κύκλου Εργασιών τετραετίας κυμαίνεται μεταξύ 15% - 20%, με ανοδική τάση.»

    EUROMEDICA Α.Ε.

    Η εταιρία EUROMEDICA AE, στα πλαίσια της απόφασης 5/204/14-11-2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί ότι την 5η Δεκεμβρίου 2003 παραιτήθηκε η κα Ελένη Δανιηλίδου, από την θέση της Προέδρου του Δ.Σ., για προσωπικούς λόγους, παραμένουσα ωστόσο, με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ. Μετά την ως άνω παραίτηση την θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο έως σήμερα Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κος Τερζόπουλος Απόστολος, με την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους ενώ την θέση του Αντιπροέδρου αναλαμβάνει ο έως σήμερα μέλος του Δ.Σ., κος Σωτηρόπουλος Παναγιώτης με την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους. Μετά από τα παραπάνω το Δ.Σ. της EUROMEDICA AE έχει ως εξής: Απόστολος Τερζόπουλος του Δημητρίου, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος του Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος. Ιορδάνης Μπλέτσος του Ιωάννη, εκτελεστικό μέλος. Ιωάννης Σωσσίδης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος. Ελένη Δανιηλίδου του Κωνσταντίνου, μη εκτελεστικό μέλος. Κωνσταντίνος Αποστόλου του Αθανασίου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος. Πέτρος Νικολαίδης του Κωνσταντίνου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

    ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το Αρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Ε.Κ. 5/204/14.11.2000, η Διοίκηση της ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ ανακοινώνει ότι τη θέση του Γενικού Διευθυντή των Διεθνών Λειτουργιών του ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ (General Manager - International Operations) αναλαμβάνει ο κ. Gilles Gambade. O κ. Gambade, με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διεθνών Χρηματοοικονομικών και Οργάνωσης & Ανάλυσης Συστημάτων σε Γαλλικά Πανεπιστήμια, είναι υπεύθυνος για τη διεθνή ανάπτυξη της ΑΛΟΥΜYΛ μέσω των θυγατρικών εταιριών του εξωτερικού, με στόχο την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου.

    CENTRIC ΠΟΛΥΜΕΣΑ Α.Ε.

    Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 Αρθρο 4 παρ. 1ζ, η εταιρία γνωστοποιεί απόφαση αλλαγής χρήσης αντληθέντων κεφαλαίων σύμφωνα με την Εκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της, την 25-11-2003: «Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας μας στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και όπως αποφασίστηκε από την Εκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της 25.11.2003, επέρχεται διαφοροποίηση ως προς τον προορισμό των αντληθέντων κεφαλαίων, ως εξής: 1. Είσοδος της Εταιρείας στην αγορά τίτλων (CD's) και λογισμικού για εκπαιδευτική χρήση. Αρχικώς, προβλεπόταν η διάθεση ποσού ύψους 0,40 εκατ. για την εξαγορά εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τη διάθεση αμιγώς εκπαιδευτικών τίτλων με τη χρήση πολυμέσων ή (σε περίπτωση που η εξαγορά δεν υλοποιηθεί) ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αμιγώς εκπαιδευτικών τίτλων πολυμέσων. Στο διάστημα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. έως και σήμερα, η Εταιρεία δεν προέβει σε καμία εξαγορά εταιρείας καθώς από τις σχετικές αναζητήσεις εταιρειών και διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν δεν προέκυψαν εκείνα τα ωφέλη για την CENTRIC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ που να καταστήσουν συμφέρουσα την υλοποίηση της εξαγοράς. Επιπρόσθετα, η ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή αμιγώς εκπαιδευτικών τίτλων πολυμέσων δεν κρίθηκε σκόπιμο από την Διοίκηση της Εταιρείας να υλοποιηθεί εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών που επήλθαν στο τομέα του εκπαιδευτικού λογισμικού. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25.11.2003 μετά από σχετική εισήγηση της Διοίκησης της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, αποφάσισε όπως η επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του εκπαιδευτικού λογισμικού να υλοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης της νέας δραστηριότητας από την ίδια (in - house). Για την ανωτέρω ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας από την ίδια, θα απαιτηθεί ποσό ύψους 0,15 εκατ. το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εξόδων μισθοδοσίας για το 1ο έτος, για την αγορά δικαιωμάτων και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων για τον ανωτέρω σκοπό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2004. Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης, ποσό ύψους 0,25 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του βραχυπρόθεσμού τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας. 2. Ανάπτυξη του τομέα παροχής πλήρους σειράς υπηρεσιών Πολυμέσων (multimedia) σε επιχειρήσεις (business - to - business). Αρχικώς, προβλεπόταν η διάθεση ποσού ύψους 0,87 εκατ. για την εξαγορά εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής πλήρους σειράς πολυμέσων σε επιχειρήσεις ή (σε περίπτωση που η εξαγορά δεν υλοποιηθεί) ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον παραπάνω τομέα. Στο διάστημα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. έως και σήμερα, η Εταιρεία δεν προέβη σε καμία εξαγορά εταιρείας καθώς από τις σχετικές αναζητήσεις εταιρειών και διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν δεν προέκυψαν εκείνα τα οφέλη για την CENTRIC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. που να καταστήσουν συμφέρουσα την υλοποίηση της εξαγοράς. Επιπρόσθετα, η ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον ανωτέρω τομέα δεν κρίθηκε σκόπιμο από την Διοίκηση της Εταιρείας να υλοποιηθεί εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών που επήλθαν στο τομέα της παροχής υπηρεσιών πολυμέσων σε επιχειρήσεις. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25.11.2003 μετά από σχετική εισήγηση της Διοίκησης της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, αποφάσισε όπως στα πλαίσια της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στον ανώτερο τομέα, εξεταστεί και η περίπτωση της ανάπτυξης της νέας δραστηριότητας από την ίδια (in - house). Για την ανωτέρω εξαγορά, ίδρυση ή ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας από την ίδια, θα διατεθεί ποσό ύψους 0,30 εκατ. Στην περίπτωση της in- house ανάπτυξης το ανωτέρω ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εξόδων μισθοδοσίας για το 1ο έτος, για την αγορά δικαιωμάτων και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Σε περίπτωση την οποία το τίμημα της εξαγοράς ή το κόστος ίδρυσης ή το κόστος ανάπτυξης της νέας δραστηριότητας από την ίδια υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, τότε το υπερβάλλον ποσό θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια. Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων για τον ανωτέρω σκοπό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2004. Σε περίπτωση κατά την οποία παρέλθει το α' εξάμηνο του 2004, χωρίς να λάβει χώρα κάποια από τις ανωτέρω επενδύσεις τότε το ανωτέρω ποσό, ήτοι 0,30 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας. Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης, ποσό ύψους 0,57 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας. 3. Επέκταση στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Αρχικώς, προβλεπόταν η διάθεση ποσού ύψους 1,14 εκατ. για την επέκταση στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της εξαγοράς ή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στην διανομή προϊόντων πολυμέσων και βίντεο - παιχνιδιών ή (σε περίπτωση που η εξαγορά / συμμετοχή δεν υλοποιηθεί) ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον παραπάνω τομέα. Στο διάστημα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. έως και σήμερα, η Εταιρεία δεν προέβη σε καμία εξαγορά εταιρείας καθώς από τις σχετικές αναζητήσεις εταιρειών και διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν δεν προέκυψαν εκείνα τα ωφέλη για την CENTRIC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ που να καταστήσουν συμφέρουσα την υλοποίηση της εξαγοράς. Επιπρόσθετα, η ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον ανωτέρω τομέα δεν κρίθηκε σκόπιμο από την Διοίκηση της Εταιρείας να υλοποιηθεί εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών που επήλθαν. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25.11.2003 μετά από σχετική εισήγηση της Διοίκησης της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα καθώς επίσης και τον εξορθολογισμό που έχει επέλθει στις αποτιμήσεις των προς εξαγορά εταιρειών, αποφάσισε όπως στα πλαίσια της ανωτέρω γεωγραφικής της ανάπτυξης, εξετασθεί και η περίπτωση της εξαγοράς ελληνικής ανώνυμης εταιρείας η οποία θα έχει συμβόλαια διανομής / αντιπροσώπευσης στις γειτονικές χώρες καθώς επίσης και υπάρχον δίκτυο διανομής με τοπικούς διανομείς. Για την ανωτέρω εξαγορά ή συμμετοχή, την ίδρυση, ή την εξαγορά ελληνικής ανώνυμης εταιρείας θα διατεθεί ποσό ύψους 0,50 εκατ. Σε περίπτωση κατά την οποία κάποια από τις προηγούμενες επενδύσεις υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, ήτοι 0,50 εκατ., τότε το υπερβάλλον ποσό θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια. Ως συνέπεια της παραπάνω τροποποίησης, ποσό ύψους 0,64 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας. Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων για τον ανωτέρω σκοπό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2004. Σε περίπτωση κατά την οποία παρέλθει το α' εξάμηνο του 2004, χωρίς να έχει λάβει χώρα κάποια από τις ανωτέρω επενδύσεις τότε το ανωτέρω ποσό, ήτοι 0,50 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μέρους του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Εταιρείας. 4. Συμμετοχή σε ήδη υφιστάμενη εταιρεία, που θα δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής διαδραστικών ηλεκτρονικών παιγνιδιών (interactive video games), με στόχο την αγορά του εξωτερικού. Αρχικώς, προβλεπόταν η διάθεση ποσού ύψους 0,23 εκατ. για την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στο χώρο της παραγωγής διαδραστικών ηλεκτρονικών παιγνιδιών (interactive video games), με στόχο την αγορά του εξωτερικού ή (σε περίπτωση που η εξαγορά / συμμετοχή δεν υλοποιηθεί) ίδρυση εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στον παραπάνω τομέα. Στο διάστημα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α. έως και σήμερα, δεν προέβει σε καμία εξαγορά εταιρείας καθώς από τις σχετικές αναζητήσεις εταιρειών και διαπραγματεύσεις που διενεργήθηκαν δεν προέκυψαν εκείνα τα ωφέλη για την CENTRIC ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕ που να καταστούν συμφέρουσα την υλοποίηση της εξαγοράς. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 25.11.2003 μετά από σχετική εισήγηση της Διοίκησης της Εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες

    ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Η/Υ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ Η/Υ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ενημερώνουμε το Επενδυτικό Κοινό, ότι σχετικά με τη χρήση Κεφαλαίων της πρόσφατης ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, η εταιρεία ήταν αναγκαίο να προβεί σε τροποποιήσεις λόγω εξελίξεων στις υποχρεώσεις της οι οποίες προέκυψαν μετά την έγκριση του Ε.Δ. από το Δ.Σ. του Χ.Α. την 30/7/2003. Συγκεκριμένα: Ο προγραμματισμός μας ως προς την διάθεση των κεφαλαίων ύψους ΕΥΡΩ 9.448.860, της εν λόγω αύξησης, που εγκρίθηκε και από τις χρηματιστηριακές Αρχές, ήταν: 1. Μείωση βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά ΕΥΡΩ 3 εκ., ήτοι: Α) στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 0.3 εκ, Β) στην ΕΤΕ ΕΥΡΩ 0.7 εκ, Γ) στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 2 εκ. 2) Χρηματοδότηση αγορών και πωλήσεων και κεφάλαιο κίνησης ΕΥΡΩ 6,4 εκ. Η εταιρία μας κατέθεσε μόλις εισέπραξε το προϊόν της άνω αύξησης με απόφαση του Δ.Σ., Νο 180 /26-9-2003, τα εξής: Ι) στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 1,5 εκ., ΙΙ) στην ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 3 εκ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η επιλογή των άνω Τραπεζών καθώς και τα ποσά που κατατέθηκαν, έγινε επειδή ήταν οι μόνοι πιστωτικοί οργανισμοί στους οποίους τα δάνειά μας εμφανίζονταν σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Ο υπόλοιπος δανεισμός μας δηλ. το υπόλοιπο της Εμπορικής ΕΥΡΩ 0,5 εκ. και της ΕΤΕ, ΕΥΡΩ 0,7 εκ., εμφανιζόταν σε δάνεια τακτής λήξεως και επομένως η εξόφλησή τους θα επέφερε πρόστιμα εις βάρος της εταιρείας μας, πράγμα το οποίο, ως είναι ευνόητο, ήταν ανεπιθύμητο. Ενας άλλος σοβαρός λόγος που δικαιολογεί τη σπουδή μας να καταθέσουμε τα παραπάνω ποσά, ήταν το χρηματοοικονομικό κόστος, δεδομένου ότι, το περίσσευμα των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από την αύξηση επενδύετο με τη μορφή REPOS με overnight επιτόκιο 1,7-2% το χρόνο καθαρό, ενώ το κόστος των χορηγητικών μας λογαριασμών στις Τράπεζες ανέρχονταν σε πάνω από το 4,5% το χρόνο. Αξιόλογο είναι να τονισθεί, επίσης, ότι η ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, σε αίτημά μας για την ανανέωση των πιστοδοτικών μας ορίων έβαλε όρους που κρίθηκαν ασύμφοροι για την εταιρία. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τράπεζα, ζήτησε εξασφαλίσεις με ενέχυρο ρευστοποιήσιμων στοιχείων μας και ειδικότερα επί του χαρτοφυλακίου αξιόγραφων της εταιρείας μας. Η εταιρεία μας έκρινε ότι η αποδοχή ενός τέτοιου όρου θα επέφερε δυσβάστακτο κόστος, λαμβανομένου υπόψη ότι η ανακύκλωση αυτού του χαρτοφυλακίου συντελείται με ταχύτητα 3-3,5 φορές το χρόνο, υπολογίζεται ότι η χρηματοοικονομική επιβάρυνση θα ήταν τουλάχιστον 5% επί πλέον αυτής που σήμερα υπάρχει, δηλαδή θα διπλασίαζε περίπου τα χρηματοοικονομικά έξοδα με μεγάλες επιπτώσεις, ως είναι ευνόητο, στα αποτελέσματα της εταιρίας. Κατόπιν τούτου, το ΔΣ της εταιρίας μας δεν δέχθηκε τους παραπάνω όρους και με απόφαση του από 14/10/2003 διέκοψε τη συνεργασία με την εν λόγω τράπεζα μέχρι αποκαταστάσεως των ιδίων όρων, με τους οποίους άλλωστε συνεργαζόμαστε με άλλες τράπεζες που μας πιστοδοτούν. Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ., από 14/10/2003 αποφασίστηκε επίσης η διακοπή της συνεργασίας με την ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η οποία για δικούς της εσωτερικούς λόγους, επέφερε τις εξής αλλαγές στους όρους συνεργασίας μας, οι οποίοι, σημειωτέον, ήταν σε ισχύ και είχαν κοινοποιηθεί εγγράφως σε εμάς: α] αύξησε το περιθώριο του επιτοκίου κατά 0,70%, β] έθεσε ως όρο, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση για τη συνέχιση της συμμετοχής της στην παράταση του Κοινοπρακτικού δανείου, την εξόφληση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, τακτής λήξεως, άμεσα. Ετσι το ΔΣ της εταιρίας στην προαναφερόμενη συνεδρία αποφάσισε την εξόφληση του δανείου της Γενικής ύψους ΕΥΡΩ 400.000.-εκ των αποθεμάτων της ΑΜΚ ενώ το υπόλοιπο της οφειλής εξ ΕΥΡΩ 100.000 συμφωνήθηκε να εξοφληθεί κατά την ημερομηνία της λήξης του (9/1/2004), εξ ιδίων διαθεσίμων. Σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ ότι η από 4/6/2003 αίτησή μας προς την διαχειρίστρια Τράπεζα, για την ανανέωση του Κοινοπρακτικού Δανείου (Κ.Δ.) εξ ΕΥΡΩ 14.754.364 για δύο (2) ακόμη έτη, απαντήθηκε θετικά την 9/10/2003, υπό την προϋπόθεση, όμως, της καταβολής του 20% του δανείου και επί πλέον ποσού ΕΥΡΩ 0,2 εκ στην ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, δηλαδή κληθήκαμε να καταβάλλουμε άμεσα το ποσό των ΕΥΡΩ 3.156.872,82. Το Δ.Σ. της εταιρείας μας στην ίδια συνεδρίαση της 14/10/2003 αποφάσισε την καταβολή του άνω ποσού εκ των αποθεμάτων της αύξησης εξ ΕΥΡΩ 1.700.000 και το υπόλοιπο ποσό το κάλυψε με χρηματοδότηση από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με το σκεπτικό ότι, σε αντίθετη περίπτωση, της μη ανανέωσης δηλαδή του Κοινοπρακτικού Δανείου, η εταιρία μας θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει το σύνολο του Κ.Δ. που στην παρούσα χρονική περίοδο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα ρευστότητας και θα ανέτρεπε πλήρως τις ταμειακές μας ροές. Οσον αφορά στα αποτελέσματα από τις τροποποιήσεις του Ε.Π της χρήσης των κεφαλαίων της αύξησης, τόσο με την μείωση του βραχυπροθέσμου δανεισμού μας όσο και με τη μείωση του Κοινοπρακτικού Δανείου, πρέπει να επισημάνουμε το σημαντικό γεγονός ότι ουδεμία αλλαγή προκλήθηκε στην κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρίας γιατί ούτως ή άλλως τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν μείωσαν σημαντικά τις υποχρεώσεις της και αυτό αντικατοπτρίζεται άλλωστε στην άριστη σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια με συντελεστή τη μονάδα που είναι από τους καλύτερους του κλάδου. Σημαντικό είναι να τονισθεί εδώ ότι το γεγονός της αναγκαστικής μείωσης των παραπάνω επενδύσεων στις αγορές και πωλήσεις της εταιρίας είχε σοβαρές επιπτώσεις στην γενική ανέλιξη του τζίρου μας σε μια καίρια χρονική περίοδο της δραστηριότητάς της, σαν αποτέλεσμα της έλλειψης των ως άνω κεφαλαίων. Η εταιρία μας προς κάλυψη των απαιτουμένων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των άνω δραστηριοτήτων της σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα που αναφέρουμε στο εγκεκριμένο Ε.Δ έχει ζητήσει την αρωγή πιστωτικών οργανισμών για την ανάλογη χρηματοδότηση όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα και το αίτημα αυτό έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθεί. Συγκεκριμένα: α] προβλεπόταν για χρηματοδότηση των Πωλήσεων ΕΥΡΩ 3.348.860.-, έναντι αυτών θα διατεθούν ΕΥΡΩ 1.223.000.-, υπόλοιπο προς κάλυψη με δανεισμό ΕΥΡΩ 2.125.860.- β] προβλεπόταν για χρηματοδότηση Αγορών ΕΥΡΩ 3.000.000.-, έναντι αυτών θα διατεθούν ΕΥΡΩ 1.525.860.-, υπόλοιπο προς κάλυψη με δανεισμό ΕΥΡΩ 1.474.860.- Ετσι, συνοψίζοντας, η εταιρεία μας για τους παραπάνω λόγους τροποποιεί το επενδυτικό της πρόγραμμα που αναφέρεται στο εγκεκριμένο Ενημερωτικό της Δελτίο, περί της χρήσης των κεφαλαίων της αύξησης ως ακολούθως: Α) εξόφληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΥΡΩ 3.000.000, Β) μερική εξόφληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού στην ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 400.000, Γ) έναντι του μακροπρόθεσμου Κοινοπρακτικού Δανείου ΕΥΡΩ 1.700.000, Δ) εξόφληση βραχ. Δανεισμού στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΡΩ 1.500.000, Ε) Χρηματοδότηση των πωλήσεων της εταιρείας ΕΥΡΩ 1.223.000, Ζ) Χρηματοδότηση αγορών της εταιρείας ΕΥΡΩ 1.525.860, ΣΥΝΟΛΟ ΕΥΡΩ 9.348.860. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι εκ του συνολικού ποσού της διάθεσης κεφαλαίων της αύξησης εξ ΕΥΡΩ 9.348.860.- έχουν αφαιρεθεί τα έξοδα έκδοσης τα οποία ανέρχονται στο ποσό των ΕΥΡΩ 100.000 και τα οποία αντλήθηκαν και αυτά από τα αποθεματικά της αύξησης. Τα παραπάνω θα τεθούν υπό την κρίση του κυρίαρχου οργάνου της εταιρείας, δηλ. της Ε.Γ.Σ. των μετόχων, η οποία θα λάβει χώρα την 22/12/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09.00 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας μας.»

    ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της υπ' αριθμ 5/204/14.11.2000 Απόφασης Ε.Κ., η Εταιρία ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε., ανακοινώνει ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 3/12/2003, αποφασίστηκε η εκλογή του κ. Αντωνίου Ν. Πολυκανδριώτη ως προσωρινού Εκτελεστικού Μέλους του Δ.Σ. της Εταιρίας, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Εκτελεστικού Μέλους κ. Θωμά Α. Σιωζόπουλου και για το υπόλοιπο της θητείας του. Κατόπιν των ανωτέρω αποφασισθέντων, το Δ.Σ. της Εταιρίας έχει την ακόλουθη σύνθεση: Γεώργιος Φωτίου Μπόμπολας, Πρόεδρος του Δ.Σ. - Μη Εκτελεστικό Μέλος. Φώτιος Γεωργίου Μπόμπολας, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας - Εκτελεστικό Μέλος. Μαρία Γεωργίου Μπόμπολα, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος - Εκτελεστικό Μέλος. Αλέξιος Κωνσταντίνου Σκαναβής, Εντεταλμένος Σύμβουλος - Εκτελεστικό Μέλος. Αντώνιος Νικολάου Πολυκανδριώτης, Μέλος Δ.Σ. - Εκτελεστικό Μέλος. Gianni Salvatore D' Angelo, Μέλος Δ.Σ. - Μη Εκτελεστικό Μέλος. Jan-Gisbert Karl-Gisbert Schultze, Μέλος Δ.Σ. - Μη Εκτελεστικό Μέλος. Χρήστος Ευθυμίου Μάρης, Μέλος Δ.Σ. - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος. ’γγελος Εμμανουήλ Χατζάκης, Μέλος Δ.Σ. - Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος. Κατά την ίδια ως άνω συνεδρίαση χορηγήθηκαν δικαιώματα εκπροσώπησης και δέσμευσης της Εταιρίας σε Μέλη του Δ.Σ. και εκπροσώπους της Εταιρίας κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στο από 3/12/2003 Πρακτικό του Δ.Σ. της Εταιρίας.

    Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    VODAFONE - PANAFON Α.Ε.Ε.Τ.

    Σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ. 1 και 4, το άρθρο 6, παρ. 3 και τα άρθρα 7 και 8 που Π.Δ. 51/92, ως ισχύει, η εταιρία Vodafone Group Plc γνωστοποιεί ότι απέκτησε μέσω χρηματιστηριακών συναλλαγών συνολικά 32.461.926 κοινές ονομαστικές μετοχές της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Vodafone - Panafon Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών ΑΕΕΤ (στο εξής η Εταιρία), οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 5,974% του συνολικού καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Το συνολικό καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται σε 195.593.040 ευρώ και διαιρείται σε 543.314.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,36 ευρώ η κάθε μία (στο εξής οι Μετοχές). Πριν από τις ανωτέρω συναλλαγές, η Vodafone Group Plc κατείχε: (α) άμεσα 51.250.000 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 9,433% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας, και (β) δια των έμμεσα εξ΄ ολοκλήρου θυγατρικών της εταιριών Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε. (στο εξής από κοινού οι Θυγατρικές) 355.119.200 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 65,362% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Συγκεκριμένα, η εταιρία Vodafone International Holdings B.V. κατέχει 303.869.200 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55,929% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας και η εταιρία Data Holdings Α.Ε. κατέχει 51.250.000 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9,433% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Συνεπώς, πριν από τις ανωτέρω συναλλαγές, η Vodafone Group Plc κατείχε άμεσα και έμμεσα μέσω των Θυγατρικών 406.369.200 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσώπευαν ποσοστό 74,795% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Μετά τις ανωτέρω συναλλαγές, η Vodafone Group Plc κατέχει: (α) άμεσα 83.711.926 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 15,407% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας, και (β) έμμεσα μέσω των Θυγατρικών 355.119.200 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 65,362% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Συνεπώς, μετά τις ανωτέρω συναλλαγές, η Vodafone Group Plc κατέχει άμεσα και έμμεσα μέσω των Θυγατρικών 438.831.126 Μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 80,769% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρίας. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: VODAFONE-PANAFON Α.Ε.Ε.Τ. Υπόχρεος: Vodafone Group Plc. Είδος κινητής αξίας: Κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας (15,407), Μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε.: 65,362% (55,929%+9,433%=65,362%). Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου: Πριν την μεταβολή: ’μεσα: 9,433%, Έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. Data Holdings Α.Ε.: 65,362%. Μετά τη μεταβολή: ’μεσα και έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε.: 80,769%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου: Πριν την μεταβολή: ’μεσα: 51.250.000, Έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε.: 355.119.200. Μετά τη μεταβολή: ’μεσα και έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε.: 438.831.126. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: Πριν την μεταβολή: ’μεσα: 9,433%. Έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε: 65.362%. Μετά την μεταβολή: ’μεσα και έμμεσα μέσω των Vodafone International Holdings B.V. και Data Holdings Α.Ε.: 80,769%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 543.314.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 04/12/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 04/12/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 05/12/2003.

    ΑΣΤΡΑ Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία 4Ε ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με την από 08/12/2003 επιστολή της προς το Χ.Α., γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΑΣΤΡΑ Α.Ε.Ε.Χ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΑΣΤΡΑ Α.Ε.Ε.Χ. Υπόχρεος: 4Ε ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου (929.020). Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 9,99%, μετά τη μεταβολή 10,32%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 899.020, μετά τη μεταβολή 929.020. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 9,99%, μετά την μεταβολή 10,32%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 9.000.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 05/12/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 05/12/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 08/12/2003.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Ο κ. Κορδαλής Σπυρίδων, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Εταιρίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., με την από 05/12/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., γνωστοποιεί ότι προέβη την 4/12/2003 σε πώληση 401.060 μετοχών της ως άνω εταιρίας με μέση τιμή πώλησης 0,8969 ευρώ. Η αξία της εν λόγω συναλλαγής ανήλθε σε 359.714,60 ευρώ. Το ποσοστό των μεταβιβαζομένων μετοχών ανέρχεται σε 1,53% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Ως εκ τούτου το ποσοστό που κατείχε προ της μεταβολής ήταν 44,07% και μετά την μεταβολή κατέχει το 42,54%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. Υπόχρεος: Κορδαλής Σπυρίδων. Είδος κινητής αξίας: Κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 44,07%, μετά τη μεταβολή 42,54%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 11.545.988, μετά τη μεταβολή 11.144.928. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (Πώληση 1,53% επί του μετοχικού κεφαλαίου): πριν την μεταβολή 44,07%, μετά την μεταβολή 42,54%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 26.200.000. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 04/12/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 04/12/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 05/12/2003.

    ΛΑΝ - ΝΕΤ A.E.B.E.T.

    Ο κ. Λαναράς Θωμάς, με την από 3/12/2003 επιστολή τους προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Κ2-14686/1.12.03 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης ενεκρίθη η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. από την εταιρία ΛΑΝ-ΝΕΤ Α.Ε.Β.Ε.Τ. Ο αριθμός των εισηγμένων μετοχών της εταιρίας ΛΑΝ-ΝΕΤ A.E.B.E.T. πριν τη συγχώνευση ανερχόταν σε 11.734.000 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου. Ο αριθμός των νέων μετοχών που προέκυψαν από τη συγχώνευση ανέρχεται σε 25.168.690 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου. Τέλος, το σύνολο των μετοχών της εταιρίας μετά τη συγχώνευση ανέρχεται σε 36.902.690 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου. Επίσης με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε και η μετονομασία της εταιρίας σε ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με το Π.Δ. 51/92 τα τεμάχια και το ποσοστό του κ. Θωμά Λαναρά στην εταιρία ΛΑΝ-ΝΕΤ Α.Ε.Β.ΕΤ., κατόπιν της ως άνω συγχώνευσης έχει διαμορφωθεί ως εξής: Προ συγχώνευσης (Μετοχή ΛΑΝ-ΝΕΤ Α.Ε.Β.ΕΤ.): Λαναράς Θωμάς: Αριθμός μετοχών: 0, Δικαιώματα ψήφων: 1.061.880, Ποσοστό: 9,04%. Προ συγχώνευσης (Μετοχή ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.): Λαναράς Θωμάς: Αριθμός μετοχών: 140.000, Δικαιώματα ψήφων: 12.930.670, Ποσοστό: 63,84%. Μετά τη συγχώνευση (Μετοχή ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.): Λαναράς Θωμάς: Αριθμός μετοχών: 140.000, Δικαιώματα ψήφων: 14.417.302, Ποσοστό: 39,45%. Σημείωση: Στο ανωτέρω ποσοστό, ήτοι 39,45% συμπεριλαμβάνεται το άμεσο ποσοστό μου δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 0,38%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή μου σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 39,07%, είναι μέσω της DELAN INVESTMENTS LIMITED βάσει των άρθρων 7 & 8 του Π.Δ. 51/92.

    Δ. ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.Ε

    Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/12/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00, στο Περιστέρι, Εθνάρχου Μακαρίου 2 και Κηφισού, 1ος όροφος, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή προς έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 13ης εταιρικής χρήσης από 1.7.2002 μέχρι 30.6.2003, ήτοι του Ισολογισμού, των Αποτελεσμάτων Χρήσης και του Προσαρτήματος μαζί με τη σχετική Έκθεση του Δ.Σ. και το Πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή επ' αυτών. 2. Υποβολή προς έγκριση του Πίνακα Διάθεσης Αποτελεσμάτων της κλειόμενης 13ης εταιρικής χρήσης από 1.7.2002 έως 30.6.2003 και διανομή μερίσματος. 3. Υποβολή προς έγκριση των ενοποιημένων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 1.7.2002 μέχρι 30.6.2003, ήτοι του 3ου Ενοποιημένου Ισολογισμού και του Ενοποιημένου Προσαρτήματος μαζί με τη σχετική Ενοποιημένη Έκθεση του Δ.Σ. και το Πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή επ' αυτών. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή από κάθε ευθύνη τους για αποζημίωση για τα πεπραγμένα της 13ης εταιρικής χρήσης από 1.7.2002 μέχρι 30.6.2003. 5. Εκλογή Τακτικού και Αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή - Λογιστή για τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας και τις ενοποιημένες για τη χρήση από 1.7.2003 μέχρι 30.6.2004 και καθορισμός της αμοιβής αυτών. 6. Έγκριση αμοιβών μελών του Δ.Σ. για την 13η εταιρική χρήση από 1.7.2002 μέχρι 30.6.2003 ως η σχετική απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 11/10/1999. 7. Τροποποίηση (επέκταση του σκοπού) του άρθρου 2 του καταστατικού και συνακόλουθα κωδικοποίηση του καταστατικού της εταιρίας σε ενιαίο κείμενο μαζί με την τροποποίηση που θα αποφασισθεί. 8. Αγορά μισθωμένου καταστήματος της έδρας της εταιρίας ιδιοκτησίας κύριου μετόχου και μέλος του Δ.Σ. συνολικής αξίας 430.000 ευρώ. 9. Διάφορες ανακοινώσεις. Θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

    ΟΛΠ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/12/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της Εταιρίας (Μέγαρο Διοίκησης ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη-10 Πειραιάς), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Τροποποίηση των άρθρων 3, 6, 7, 9 έως και 15, 17 έως και 25 του Καταστατικού της Εταιρείας προς το σκοπό εναρμόνισης με τις διατάξεις του Κ.Ν.2190/1920, του Ν.2733/1999 και του Ν.3016/2002, όπως ισχύουν, κατάργηση των άρθρων 26, 27 και 30 του Καταστατικού, αναρίθμηση των άρθρων 28 και 29 σε 26 και 27 αντίστοιχα, και τροποποίησή τους, με παράλληλη μετονομασία του Πέμπτου, Έκτου και Εβδόμου Κεφαλαίου του Καταστατικού. Προσθήκη νέου άρθρου 28 με διατάξεις αναφορικά με τη μεταβατική θητεία του εν ενεργεία Δ.Σ. της Εταιρείας. 2. Κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας, όπως διαμορφώνεται μετά την τροποποίησή του, σε ενιαίο κείμενο. 3. Συζήτηση επί της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του λιμενεργατικού προσωπικού, που πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και Ο.Φ.Ε., για το έτος 2004. 4. Διάφορες ανακοινώσεις.

    PLIAS Α.Β.Ε.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/12/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, στο Βαθύ Δήμου Αυλίδος, 71ο χλμ Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Ν. Ευβοίας, με θέματα ημερησίας διάταξης: 1. Τροποποίηση της παραγράφου α' του άρθρου 3 του Καταστατικού της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 13α του Κ.Ν. 2190/1920, λόγω μερικής καταβολής του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, δια της καταβολής μετρητών, που αποφασίστηκε κατά την από 25.06.2003 συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας. 2. Έγκριση της αλλαγής του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων που προκύπτουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ως αυτή αποφασίστηκε κατά την από 25.06.2003 συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002. 3. Έγκριση της από 20.11.2003 απόφασης του Δ.Σ. της Εταιρείας περί εκποίησης των κλασματικών δικαιωμάτων των μετόχων της Εταιρείας, μέσω του Χ.Α., που προέκυψαν από την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Εταιρείας, ως αυτή αποφασίστηκε κατά την από 25.06.2003 συνεδρίαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας. 4. Εκλογή νέου Δ.Σ. της Εταιρείας. 5. (α) Ανακοίνωση στους μετόχους της Εταιρείας της λήξης της χρονικής περιόδου για την αγορά ιδίων μετοχών προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής και των σχετικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920, και (β) λήψη νέας απόφασης ως προς την απόκτηση από την Εταιρεία ιδίων μετοχών, προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής τους, σύμφωνα με την εξαίρεση της διάταξης της παραγράφου 5 και εφεξής του άρθρου 16 του ισχύοντος Κ.Ν. 2190/20. 6. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    INTERFISH ΙΧΘ/ΡΓΕΙΕΣ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 18/12/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00, στην έδρα της Εταιρίας, στην Λάρυμνα του Δήμου Οπουντίων, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Επικύρωση / Επανέγκριση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 29/10/2003 σχετικά με τη μετατροπή του τύπου των μετοχών της εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές. Τροποποίηση του άρθρου 6 του Καταστατικού (Μετοχές) και εναρμόνιση λοιπών άρθρων καταστατικού στα οποία γίνεται αναφορά στον τύπο των μετοχών και συγκεκριμένα των άρθρων 5, 6, 33. 2. Επικύρωση / Επανέγκριση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 29/10/2003 σχετικά με α. Την Εκλογή νέου Δ.Σ. β. Τον Καθορισμό ανεξαρτήτων μελών του Δ.Σ. κατά τις διατάξεις του Ν. 3.016 / 2002, όπως ισχύει. 3. Επικύρωση / Επανέγκριση της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της 29 Οκτωβρίου 2003 σχετικά με την έγκριση απόφασης του Δ.Σ. της Εταιρίας περί αλλαγής χρήσεως μέρους των κεφαλαίων, που αντλήθηκαν από το Χ.Α. 4. Τροποποίηση των άρθρων 8 και 12 του Καταστατικού σε σχέση με τον τρόπο δέσμευσης των μετοχών για συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις προς το σκοπό της εναρμόνισης του Καταστατικού με την ισχύουσα χρηματιστηριακή και εν γένει κείμενη νομοθεσία. 5. Κατάργηση μεταβατικών διατάξεων του Καταστατικού (άρθρα 35,36). 6. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/12/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο NJV Athens Plaza Hotel, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α2, Πλατεία Συντάγματος Δήμου Αθηναίων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Έγκριση της από 12.11.2003 αποφάσεως του Δ.Σ. της Εταιρείας περί τροποποιήσεως του προορισμού κεφαλαίων από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρείας με Δημόσια εγγραφή.

    CPI A.E

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/12/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρίας, στον Ταύρο, οδός Ραφαηλίδου 1, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή, συζήτηση και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης (1.7.2002 έως 30.6.2003), της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Πιστοποιητικού του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή, συζήτηση και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων εταιρικής χρήσης (1.7.2002 έως 30.6.2003), της Έκθεσης του Δ.Σ. και του Πιστοποιητικού του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Έγκριση διανομής κερδών και παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ. να ορίσει χρόνο καταβολής των μερισμάτων. 4. Έγκριση διανομής κερδών στο προσωπικό της Εταιρίας. 5. Έγκριση αμοιβών και άλλων παροχών των μελών του ΔΣ. 6. Απαλλαγή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως των μελών του Δ.Σ. και των Ελεγκτών για την χρήση 1-7-2002 έως 30-6-2003. 7. Εκλογή νέου Δ.Σ. προς εναρμόνιση με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 (εταιρική διακυβέρνηση). 8. Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για την χρήση 1-7-2003 έως 30-6-2004. 9. Διάφορα θέματα - Ανακοινώσεις.

    ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/12/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στο κατάστημα της εταιρικής έδρας (ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Κιλκίς), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Σύναψη ομολογιακού δανείου. 2. Έγκριση συμβάσεως, σύμφωνα με το άρθρο 23α παρ.2 ΚΝ 2190/20, περί κτήσεως μετοχών της "ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Α.Ε.", μεταβιβαζομένων από διοικητές συμβούλους.

    ΕΜΦΑΣΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/12/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00, στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ ΧΑΝΔΡΗΣ, επί της Λ. Συγγρού 385 (Δήμος Παλαιού Φαλήρου), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για την εταιρική χρήση από 1-07-2002 έως 30-6-2003, μετά από ακρόαση της Έκθεσης Διαχείρισης του Δ.Σ. και της Έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για την εταιρική χρήση από 1-07-2002 έως 30-6-2003 μετά από ακρόαση της Έκθεσης Διαχείρισης του Δ.Σ. και της Έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Διάθεση κερδών και απόφαση περί διανομής μερίσματος στους μετόχους της Εταιρίας. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης από 1-07-2002 έως 30-6-2003. 5. Εκλογή νέου Τακτικού και Αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της επόμενης εταιρικής χρήσης από 1-7-2003 έως 30-6-2004 καθώς και έγκριση της αμοιβής τους. 6. Έγκριση συμβάσεων μεταξύ της Εταιρίας και μελών του Δ.Σ. της σύμφωνα με το άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει, για την επόμενη εταιρική χρήση, ήτοι από 1-7-2003 έως 30-6-2004. 7. Παροχή αδείας κατ' άρθρο 23 του κ.ν. 2190/1920 στα μέλη του Δ.Σ. και στους διευθυντές της να διενεργούν πράξεις υπαγόμενες στους εταιρικούς σκοπούς της Εταιρίας. 8. Έγκριση αμοιβών που καταβλήθηκαν σε μέλη του Δ.Σ. της Εταιρίας κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης 1-7-2002 έως 30-6-2003 και προέγκριση αμοιβών που θα καταβληθούν κατά την επόμενη χρήση. 9. Επικύρωση εκλογής μελών Δ.Σ. από το Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 10. Τροποποίηση άρθρων του καταστατικού συμπεριλαμβανομένων των άρθρων 6, 11, 17 και 22 του καταστατικού της Εταιρίας σχετικά με την έκδοση ομολογιακών δανείων και την προσαρμογή τους στις διατάξεις του Ν. 3156/2003. 11. Έκδοση Ανταλλάξιμου Ομολογιακού Δανείου. Παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Δ.Σ. της Εταιρίας. 12. Διάφορα θέματα - Ανακοινώσεις.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Π. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 19/12/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στα γραφεία της εταιρίας, επί της οδού Λένορμαν 205, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Χρονική μετατόπιση της υλοποίησης μέρους του επενδυτικού προγράμματος που αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων και στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση πιεστηρίου μέχρι 31-12-2004.

    [12] ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Μειώσεις στα τιμολόγια του μέσου καταναλωτή, οικιακού ή εταιρικού, αλλά και αυξήσεις στα πάγια, κομίζει η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ,  που ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, οι μειώσεις στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πελάτη, φθάνουν το 6,3%. Μάλιστα, αν συμπεριληφθούν και οι μειώσεις που έχουν γίνει ήδη απο το Μάϊο του 2003, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 9,6%.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας τι΅ολογιακής πολιτικής, που τελεί υπό έγκριση, είναι η χρέωση ανά δευτερόλεπτο ΅ε εισαγωγή αρχικής χρέωσης και η εισαγωγή 4 ζωνών χρέωσης. Σε ειδικές περιπτώσεις και ανάλογα με τα πακέτα που αγοράζει ο καταναλωτής η μείωση μπορεί να φθάσει μέχρι και 66%. Αντίθετα τα πάγια αυξάνονται κατά μέσο όρο 3,8%. Από τη διοίκηση του ΟΤΕ ανακοινώθηκε επίσης ότι εντός του μηνός θα ισχύσει εκ νέου το μέτρο για την αστική χρέωση όλων των υπεραστικών τηλεφωνημάτων που γίνονται τις Κυριακές, μέτρο το οποίο είχε διακοπεί, μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ.

    "Ο ΟΤΕ συνεπής στην πελατοκεντρική του φιλοσοφία και σεβό΅ενος το ρυθ΅ιστικό και κανονιστικό πλαίσιο κατέθεσε στην ΕΕΤΤ τη νέα του τι΅ολογιακή πολιτική, ΅ε κύριο στόχο τη ΅είωση του ΅έσου λογαριασ΅ού και την κάλυψη των εξειδικευ΅ένων τηλεπικοινωνιακών αναγκών των πελατών του. Σύ΅φωνα ΅ε τα κατατεθέντα στην ΕΕΤΤ τι΅ολόγια τα οποία τελούν υπό έγκριση και ανα΅ένεται να ισχύσουν ΅έσα στο 2003, τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας τι΅ολογιακής πολιτικής είναι η χρέωση ανά δευτερόλεπτο ΅ε εισαγωγή αρχικής χρέωσης και η εισαγωγή τεσσάρων ζωνών χρέωσης", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού.

    Τα αναδια΅ορφω΅ένα τι΅ολόγια σταθερής τηλεφωνίας εισάγουν χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Οι ΅ειώσεις αφορούν τις αστικές και υπεραστικές κλήσεις καθώς και τις κλήσεις προς κινητά. Οπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η μέση μείωση αντιστοιχεί στη ΅έση χρέωση ανά λεπτό σύ΅φωνα ΅ε την υφιστά΅ενη τηλεπικοινωνιακή συ΅περιφορά. Τα παραπάνω τι΅ολόγια συ΅περιλα΅βάνουν τέσσερις ζώνες ΅ειω΅ένης χρέωσης, διαχωρίζοντας τις χρεώσεις για τις καθη΅ερινές στην η΅ερήσια ζώνη που ισχύει από 08.00 έως 20.00 και στη βραδινή ζώνη που ισχύει από 20.00 έως 08.00 καθώς και ΅ειω΅ένες χρεώσεις για το Σάββατο και την Κυριακή.

    Συγκεκρι΅ένα τα βή΅ατα χρέωσης που αντιστοιχούν ανά τύπο κλήσης έχουν ως εξής :

    -Αστική: χρέωση 0,026 ανά λεπτό ο΅ιλίας για τα 2 πρώτα λεπτά και ΅ετά χρέωση ανά δευτερόλεπτο ανάλογα ΅ε τη ζώνη χρέωσης.

    -Υπεραστική: χρέωση 0,026 αρχική χρέωση που αντιστοιχεί σε ελάχιστο χρόνο ο΅ιλίας (για παράδειγ΅α για το Σάββατο η αρχική χρέωση αντιστοιχεί σε 28 δευτερόλεπτα) και ΅ετά χρέωση ανά δευτερόλεπτο (εκτός Κυριακής που χρεώνεται σαν την αστική).

    -Κλήσεις προς κινητά (για το ΅ερίδιο του ΟΤΕ): χρέωση ανά δευτερόλεπτο ΅ετά τον

    ελάχιστο χρόνο ο΅ιλίας, που αντιστοιχεί σε 0,025 για 30 δευτερόλεπτα.

    Με τα νέα τι΅ολόγια ο ΟΤΕ θα χρεώνει κάθε Κυριακή όλα τα υπεραστικά

    και αστικά τηλεφωνή΅ατα ΅ε ενιαία χρέωση. Η χρέωση τόσο για τις αστικές όσο και για τις υπεραστικές κλήσεις την Κυριακή είναι 0,026 ανά λεπτό ο΅ιλίας για τα 2 πρώτα λεπτά και ακολουθεί χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Για παράδειγ΅α ένα 3λεπτο υπεραστικό τηλεφώνη΅α που τώρα κοστίζει 0,208 λεπτά, ΅ε τα νέα τι΅ολόγια θα κοστίζει ΅όλις 0,076!

    Τα νέα οικονο΅ικά προγρά΅΅ατα προσφέρουν επιπλέον ΅ειώσεις, ισχύουν καθ' όλη τη διάρκεια της η΅έρας, όλες τις ΅έρες της εβδο΅άδας, αφορούν ση΅αντικές ΅ειώσεις τι΅ών για αστικές, υπεραστικές, διεθνείς και κλήσεις προς κινητό και ανταποκρίνονται στις εξειδικευ΅ένες ανάγκες των οικιακών, επιχειρησιακών και εταιρικών πελατών.

    Η χρήση των προγρα΅΅άτων απαιτεί ΅ια απλή εγγραφή του ενδιαφερό΅ενου στο .ίκτυο Καταστη΅άτων ΟΤΕ, το διαδικτυακό τόπο του, στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών 134 και πραγ΅ατοποιείται επίσης ΅έσω των Τηλεπικοινωνιακών Συ΅βούλων του ΟΤΕ.

    ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

    Το νέο ε΅πλουτισ΅ένο οικονο΅ικό πρόγρα΅΅α ΟΤΕΠΙΛΟΓΕΣ προσφέρει ση΅αντικές εκπτώσεις σε επιλεγ΅ένους αστικούς, υπεραστικούς, διεθνείς και προς κινητά προορισ΅ούς, χωρίς κα΅ία οικονο΅ική επιβάρυνση. Οι οικιακοί πελάτες στο συγκεκρι΅ένο πρόγρα΅΅α, επιλέγοντας από 1 έως 3 τηλεφωνικούς αριθ΅ούς ανά είδος κλήσης επωφελούνται ΅ε εκπτώσεις έως και 7% για αστικές, έως και 13% για υπεραστικές και έως και 35% για διεθνείς (προς σταθερό) κλήσεις. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες του συγκεκρι΅ένου προγρά΅΅ατος, να επωφεληθούν ΅ε εκπτώσεις έως και 12% στο ΅ερίδιο του ΟΤΕ για κάθε κλήση προς δύο αριθ΅ούς κινητών τηλεφώνων.

    ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ

    Τα νέα οικονο΅ικά προγρά΅΅ατα ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ και ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ Plus προσφέρουν ση΅αντικές εκπτώσεις στο συνολικό όγκο κίνησης των επιχειρησιακών και εταιρικών πελατών. Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:

    -ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ: Το πρόγρα΅΅α αυτό προσφέρει σε επιχειρησιακούς πελάτες εκπτώσεις έως και 12% για αστικές, έως και 13% για υπεραστικές και έως και 35% για διεθνείς κλήσεις (επιλέγοντας 1 έως 3 χώρες για κλήσεις προς σταθερό). Η εγγραφή στο πρόγρα΅΅α ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ. προϋποθέτει την καταβολή εφάπαξ τέλους εγγραφής της τάξης των 10. Επιση΅αίνεται ότι οι ήδη εγγεγρα΅΅ένοι πελάτες του ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ, ΅πορούν κατόπιν ενη΅έρωσης, να ενταχθούν στα νέο πρόγρα΅΅α χωρίς την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω τέλους.

    -Plus: Οι εταιρικοί πελάτες επωφελούνται ΅ε την εγγραφή τους στο συγκεκρι΅ένο πακέτο ΅ε εκπτώσεις έως και 13% για τις αστικές και έως και 16% για τις υπεραστικές ενώ στις διεθνείς(στο σύνολο της διεθνούς κίνησης προς σταθερό) κλήσεις φτάνει το 18%. Η εγγραφή στο ΟΤΕΠΙΧΕΙΡΩ Plus, προϋποθέτει την καταβολή εφάπαξ τέλους που ανέρχεται σε 50 ανά ΑΦΜ (ενιαίο λογαριασ΅ό).

    [13] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ REAL ESTATE

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Διημερίδα με θέμα τις τάσεις και τις προοπτικές στην αγορά διαχείρισης ακινήτων, αλλά και τη συμβολή του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού στον χώρο του real estate, διοργανώνουν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βόρειας Ελλάδας και το Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ.

    Oι εργασίες του διήμερου συνεδρίου, που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, θα φιλοξενηθούν στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ακαδημαϊκοί, μηχανικοί και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγοράς ακινήτων ως εκτιμητές, κατασκευαστές, αλλά και φορείς ανάπτυξης ακινήτων διαφόρων χρήσεων, θα προσεγγίσουν πέντε θεματικές ενότητες, εξετάζοντας τις επιπτώσεις μεγάλων γεγονότων, όπως αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην αγορά.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΟΥ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Λάρνακα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Ισχυρό και ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το περί Κύπρου απόσπασμα στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, προσθέτοντας πως το κείμενο συνάδει με τις αρχές που ασπάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από τη Νιγηρία, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφορικά με την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και τόνισε πως η διαδικασία και η βάση των συνομιλιών έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον θα επισκεφθεί την Κύπρο στο εγγύς μέλλον.

    Αναφορικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, τόνισε πως η συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση για καταβολή των δεδικασμένων αποζημιώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί δικαίωση της αρχής ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να εκτελούνται από όλους.

    Επεσήμανε επίσης ότι με την καταβολή της αποζημίωσης η Αγκυρα αποδέχεται ότι έχει ευθύνη και ότι το κατοχικό καθεστώς είναι μια υποτελής στην Τουρκία τοπική διοίκηση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος δεν δεσμεύεται από τους όρους που έθεσε η Τουρκία αναφορικά με την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση αυτή.

    Ανέφερε ακόμα πως τις επόμενες μέρες προτίθεται να συναντηθεί με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ενόψει της μετάβασής του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Με στόχο να βελτιωθούν οι ήδη καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, έφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Αρμενίας Αρθουρ Μπαγκντασαριάν για επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Μπαγκντασαριάν θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον οποίο θα υπογράψει Πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων και θα συναντηθεί με υπουργούς και άλλους επίσημους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο Ι. ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Προσπάθειες της «αντιπολίτευσης» στα κατεχόμενα να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των «εκλογών» «βλέπει» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αρχηγός του αρχηγού του Κόμματος Νέα Τουρκία (YTP) Ισμαήλ Τζεμ και επισημαίνει ότι μία τέτοια απόπειρα θα αυξήσει την ένταση στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Radikal», ο κ. Τζεμ τονίζει:

    «Δεν υπάρχει μεν καμία ένδειξη ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν θα διεξαχθούν κατά δίκαιο τρόπο, όμως τμήμα της «αντιπολίτευσης» - ανεξάρτητα του αποτελέσματος των «εκλογών»- ενδέχεται να καταβάλλει προσπάθειες για την αμφισβήτηση των «εκλογών» και να αποπειραθεί, εκμεταλλευόμενο την αναταραχή που θα δημιουργηθεί, στον εξαναγκασμό σε παραίτηση των εκλεγέντων και την ανατροπή του Ραούφ Ντενκτάς. Αν και δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουν πολύ, όμως μία τέτοια απόπειρα θα αυξήσει περαιτέρω την ένταση στην Κύπρο».

    Ο κ. Τζεμ τονίζει ότι έχει πληροφορίες για τον τόπο όπου θα μπορούσε να γίνει μία τέτοια απόπειρα.

    «Αυτός είναι ο χώρος μπροστά στο «κοινοβούλιο» της «ΤΔΒΚ», όπως ακριβώς είχε συμβεί στη Γεωργία και όπως παλαιότερα στη Σερβία.

    Ο εν λόγω χώρος δεν είναι μεγάλος και για το λόγο αυτό 2-3 χιλιάδες άτομα που θα συγκεντρωθούν εκεί, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τον αντίκτυπο που θα δημιουργούσαν 100 χιλιάδες άτομα τα οποία θα συγκεντρώνονταν στις κεντρικές πλατείες Ταξίμ Κωνσταντινούπολης και Κιζιλάϋ Αγκυρας», αναφέρει.

    Στο άρθρο σημειώνονται ακόμη:

    «Εάν οι πληροφορίες σχετικά με αυτή την συνωμοσία ανταποκρίνονται στην αλήθεια, τότε αυτοί που θα την επιχειρήσουν ήδη θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την 'ζωντανή' μετάδοση από τα ΜΜΕ.

    Θα μπορούσε να γίνει σκέψη ότι ένας από τους σκοπούς που θα επιδιωχθούν θα είναι η εξασφάλιση της επέμβασης του τουρκικού σώματος στρατού που σταθμεύει στο νησί. Για δε την πρόκληση αυτή δεν θα χρειασθεί επέμβαση αρμάτων μάχης, αλλά θα αρκέσουν τόσοι στρατονόμοι όσοι χωρούν σε δύο στρατιωτικά οχήματα.

    Θα αποτελούσε σφάλμα η σκέψη ότι η ηγεσία του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος» (CTP) θα μπορούσε να αποπειραθεί ή να συμμετάσχει σε μία τέτοια συνωμοσία. Ο αρχηγός του, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διαδήλωσε την εμπιστοσύνη του ότι οι ''εκλογές'' θα διεξαχθούν δίκαια, ιδίως μετά την απόρριψη από το ''Εκλογικό Συμβούλιο'' της παροχής του δικαιώματος σε ορισμένα άτομα από την Τουρκία να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα».

    «Ομως, όσο πλησιάζουμε στις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου διαπιστώνεται ότι αυξάνονται οι ψίθυροι στους δρόμους της Κύπρου ότι «θα ενεργήσουν όπως η «αντιπολίτευση» στις περιπτώσεις του Μιλόσεβιτς και του Σεβαρτνάντζε», τονίζεται στο άρθρο.

    Ο κ. Τζεμ σημειώνει ακόμη ότι: «Το σενάριο το οποίο θα συγκλονίσει την Κύπρο θα είναι το σενάριο της Γεωργίας. Ελπίζουμε ότι οι ανησυχίες μας δεν θα επαληθευθούν».

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Τα προβλήματα και οι προκλήσεις της νέας Ευρώπης, η ένταξη της Κύπρου, το πολιτικό της πρόβλημα καθώς και οι επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Ραούλτ σημείωσε ότι αποστολή της αντιπροσωπείας είναι να επισκεφθεί όλες τις εντασσόμενες χώρες και να καταγράψει τις πραγματικότητές τους.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:40 UTC+2)

    Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις ''βουλευτικές εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα έχει αρχίσει, 353 υποψήφιοι από επτά κόμματα ή κινήματα, καθώς και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλίσουν μια από τις 50 θέσεις στην ψευδοβουλή.

    Τα επτά κόμματα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Λύση και ΕΕ του Αλί Ερέλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου του Ογούζ Καλελίογλου.

    Ο αριθμός των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή είναι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας 16, Αμμοχώστου 13, Κερύνειας 9, Μόρφου 7 και Τρικώμου 5.

    Οι ''ψηφοφόροι'' ανέρχονται στους 141471 (44.190 στη Λευκωσία, 37.246 στην Αμμόχωστο, 26.066 στην Κερύνεια, 19.381 στη Μόρφου και 14.588 στο Τρίκωμο).

    Θα ψηφίσουν σε 554 ''εκλογικά κέντρα''. Ανά ''επαρχία'', τα 163 βρίσκονται στη Λευκωσία, 143 στην Αμμόχωστο, 109 στην '' Κερύνεια, 74 στη Μόρφου, και 65 στην ''επαρχία'' Τρικώμου. Συνολικά 1850 άτομα θα εργαστούν στα ''εκλογικά κέντρα''.

    Το ελάχιστο ποσοστό ψήφων που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην ψευδοβουλή είναι 5%.

    Σύμφωνα ωστόσο με τον ''εκλογικό νόμο'' που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ένα κόμμα μπορεί να μην εξασφαλίσει ''έδρα'' στην ψευδοβουλή ακόμα και εάν ξεπεράσει το 5%.

    Στη Λευκωσία, ένα κόμμα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 1/16 των ψήφων του πρώτου κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή, στην Αμμόχωστο το 1/13, στην Κερύνεια το 1/9, στη Μόρφου το 1/7 και στο Τρίκωμο το 1/5.

    Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, ο Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει την ''εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης'' σε οποιοδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος θέλει ο ίδιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει την ''εντολή'' στο πρώτο κόμμα ή στον αρχηγό του.

    Οι δαπάνες για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχουν προϋπολογιστεί σε 515 χιλιάδες λίρες Κύπρου.

    Σε αυτές τις ''εκλογές'', πιο πολλές γυναίκες και νέοι είναι υποψήφιοι από ό,τι σε προηγούμενες. Οι γυναίκες υποψήφιες ανέρχονται στις 49, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 14% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων. Στις προηγούμενες ''εκλογές'', ο αριθμός των υποψήφιων γυναικών ήταν 32 από τους 352 υποψήφιους.

    Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας έχει το μεγαλύτερο αριθμό γυναικών υποψηφίων, με 13 από τους 50 υποψηφίους του.

    Το Κόμμα Λύση και ΕΕ έχει 9 γυναίκες υποψήφιες, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης από 8, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις 6, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου από δύο γυναίκες υποψήφιες.

    Το ''εκλογικό σύστημα'' του ψευδοκράτους αποτελεί υιοθέτηση του γαλλικού συστήματος ''Ντεχόντ'' και σε αυτό προβλέπονται τρία είδη ψηφοφορίας:

    Ψήφος με σφραγίδα

    Ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα μόνο κόμμα και κάθε υποψήφιος του κόμματος αυτού παίρνει έτσι μία ψήφο. Η σφραγίδα καλύπτει τον αριθμό των υποψηφίων σε αυτή την ''επαρχία''. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 υποψήφιοι στην ''επαρχία'' Λευκωσίας. Ετσι, με μία σφραγίδα, το κόμμα παίρνει 16 ψήφους και κάθε υποψήφιος του κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή μία ψήφο.

    Ψήφος προτίμησης

    Σφραγίδα στο κόμμα και σημείο προτίμησης στους μισούς υποψήφιους του κόμματος στη συγκεκριμένη ''επαρχία''. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία όπου οι υποψήφιοι είναι 16, ο ψηφοφόρος βάλλει σφραγίδα σε ένα κόμμα και σημείο προτίμησης σε 8 υποψήφιους από αυτό το κόμμα. Η σφραγίδα δίνει 16 ψήφους στο κόμμα και μια ψήφο σε κάθε υποψήφιο του κόμματος. Το σημείο προτίμησης προσφέρει μια ακόμα ψήφο σε αυτούς τους υποψήφιους, καθιστώνας τους ισχυρότερους από τους άλλους υποψήφιους του ίδιου κόμματος που δεν πήραν σημείο προτίμησης.

    Μεικτή ψηφοφορία

    Οριζόντια ψηφοφορία, χωρίς σφραγίδα. Σε αυτού του είδους την ψηφοφορία, ο ψηφοφόρος πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Ο ψηφοφόρος που επιλέγει τη μεικτή ψηφοφορία πρέπει να βάλει σημείο προτίμησης τουλάχιστο για τις μισές ''εδρες'' της συγκεκριμένης ''επαρχίας'' και κατά ανώτατο όριο για όλο τον αριθμό των ''εδρών'', αλλά σε υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα. Για παράδειγμα, στη Λευκωσία, όπου οι ''έδρες'' είναι 16, ο ψηφοφόρος θα βάλει από 8 έως 16 σημεία προτίμησης. Με τη μεικτή ψηφοφορία, οι υποψήφιοι που πήραν σημείο προτίμησης παίρνουν από μια ψήφο, αλλά και τα κόμματά τους επίσης παίρνουν αυτές τις ψήφους.

    Στο τέλος της ψηφοφορίας, εξουσιοδοτημένα άτομα μετρούν τις σφραγίδες κάθε κόμματος. Για παράδειγμα, εάν ένα κόμμα πάρει 5.000 σφραγίδες στην ''επαρχία'' Λευκωσίας, πολλαπλασιάζουν αυτό τον αριθμό με τον αριθμό των υποψηφίων αυτής της επαρχίας, δηλαδή 5.000 επί 16 = 80.000 ψήφοι.

    Στη συνέχεια, προσθέτουν τους σταυρούς των υποψηφίων που προήλθαν από τη μεικτή ψηφοφορία και έτσι βρίσκουν το συνολικό αριθμό ψήφων για κάθε κόμμα.

    Στη συνέχεια, καταμετρούνται οι σταυροί (από τις σφραγίδες, την οριζόντια και τη μεικτή ψηφοφορία) για να βρεθούν οι ψήφοι των υποψηφίων. Επίσης, κάθε σφραγίδα σημαίνει ένα σταυρό για τους υποψήφιους του κόμματος.

    Με αποφάσεις του λεγόμενου ανώτατου εκλογικού συμβουλίου, πέντε υποψήφιοι του Κόμματος Δικαιοσύνης Κύπρου που έχουν αναγραφεί στο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να εκλεγούν. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχηγός του κόμματος και υποψήφιος στην Αμμόχωστο Ογούζ Καλελίογλου, ο οποίος εκρίθη μη εκλέξιμος γιατί δεν έζησε στο ψευδοκράτος για τρία συνεχή χρόνια.

    Η ψηφοφορία αρχίζει στις οκτώ το πρωί και τελειώνει στις έξι το απόγευμα. Η καταμέτρηση γίνεται στα εκλογικά κέντρα. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κατανομή των ''εδρών'' στα κόμματα αναμένεται να γνωστούν γύρω στα μεσάνυχτα. Τα ονόματα των υποψηφίων που εξασφαλίζουν ''έδρα'' θα ανακοινωθούν την Τρίτη ή Τετάρτη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    O Παναγιώτης Aνδριόπουλος κέρδισε το πρώτο μετάλλιο στον στίβο για τα ελληνικά χρώματα στο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται στην Κατάνια. Ο 29χρονος αθλητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 400μ εμπόδια όπου τερμάτισε τρίτος με 52.03.

    Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Κώστας Κουκοδήμος στο μήκος, όπου κατετάγη 4ος με 7.58μ, ενώ δεν τα κατάφερε στο επί κοντώ ο Mάριος Eυαγγέλου που είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 5.00μ και ακυρώθηκε. Στα 200μ ο Eυγένιος Παπαδόπουλος τερμάτισε στα προκριματικά πρώτος στη σειρά του με 21.57 και πέρασε στα ημιτελικά.

    [20] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και πριν από περίπου 2.700 χρόνια, οπότε ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα φιλοξενήσει το 2004 Ολυμπιακό Αγώνισμα, αυτό της Σφαιροβολίας. Για πρώτη φορά δε, από συστάσεως αρχαίων και νεοτέρων Ολυμπιακών Αγώνων στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας θα αγωνιστούν στη Σφαιροβολία και γυναίκες.

    Το Επιχειρησιακό Σχέδιο, που έχει εκπονήσει η Ο.Ε.Ο.Α «Αθήνα 2004», για τη διεξαγωγή της Σφαιροβολίας στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσίασε σήμερα στην Αθήνα ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της «Αθήνα 2004», Σπύρος Καπράλος, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Ιωάννη Σκουλαρίκη.

    «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, χωρίς συμμετοχή της Ολυμπίας, θα ήταν γεγονός αδιανόητο, γιατί εντυπωσιακά στάδια είχαν και θα έχουν και εμείς και οι άλλες διοργανώσεις. Αρχαία Ολυμπία έχουμε μόνο εμείς», τόνισε ο κ. Καπράλος.

    Επισήμανε ακόμη, ότι στόχος της διοργάνωσης στην Αρχαία Ολυμπία θα είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας του χώρου, του πολιτισμού μας, σε συνδυασμό πάντα με τον σεβασμό απέναντι στην ιστορία μας και στον συγκεκριμένο χώρο.

    Θα αξιοποιηθούν το Αρχαίο Στάδιο, όπου θα τοποθετηθούν μόνο κινητές βαλβίδες σφαιροβολίας, καθώς και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, για τη φιλοξενία και των 64 αθλητών (32 γυναίκες και 32 άνδρες σφαιροβόλοι), προπονητών και λοιπών συνοδών. Το νέο δε Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας θα χρησιμοποιηθεί για Συνεντεύξεις Τύπου και χώρο εργασίας των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε.

    Η σφαιροβολία θα διεξαχθεί σε μια μόνο ημέρα, στις 18 Αυγούστου 2004, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, αντί για δυο ημέρες εάν η διοργάνωση γινόταν στην Αθήνα. Η απονομή δε των μεταλλίων θα γίνει στην Αθήνα, στις 20 Αυγούστου, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

    Ως προς τους θεατές, θα εκδοθούν από την «Αθήνα 2004» συνολικά 15.000 δελτία ελεύθερης εισόδου, για την παρακολούθηση της Σφαιροβολίας. Από αυτά, τα μισά θα διατεθούν σε όσους ήδη έχουν αγοράσει εισιτήρια για τις 20 και 24 Αυγούστου 2004 το βράδυ για το Ο.Α.Κ.Α., 2.5000 θα διατεθούν σε χορηγούς, Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και άλλους δικαιούχους αυτής της κατηγορίας, 5.000 θα διατεθούν μέσω των φορέων αυτοδιοίκησης.

    Όπως επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καπράλος, η ανάγκη προστασίας του ιστορικού αυτού μνημείου, καθώς και ασφάλειας των θεατών οδήγησαν στην απόφαση για περιορισμό των θεατών σε 15.000.

    Κ. Κούτρα

    [21] ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Στα χνάρια της Αθήνας κινείται το Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters! Μπορεί η παραπάνω διαπίστωση να φαίνεται φυσιολογική, αφού κάθε διοργανώτρια χώρα λαμβάνει τεχνογνωσία και εμπειρία από την προηγούμενη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Κινέζοι έχουν πλέον τον δικό τους... Καλατράβα.

    Δεν πρόκειται για κάποια συμφωνία του Ισπανού αρχιτέκτονα με τους Οργανωτές των Αγώνων του Πεκίνο, αλλά για την συμφωνία τους με τους Ελβετούς αρχιτέκτονες Τζάκ Χέρζογκ και Πιέρ Ντε Μέουρον για την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Έτσι η Κίνα γίνεται η τρίτη χώρα, μετά τον Καναδά και την Ελλάδα, που εμπιστεύεται σε έναν αλλοδαπό αρχιτέκτονα την κατασκευή Ολυμπιακής εγκατάστασης.

    Γενικότερα πάντως, το Πεκίνο ζει έναν αρχιτεκτονικό οίστρο όπου κυριαρχούν οι ξένοι αρχιτέκτονες, κάτι που αποδεικνύει το εντυπωσιακό άνοιγμα των Κινέζων προς το δυτικό κόσμο

    [22] ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο Γ. ΓΑΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Στην Κοζάνη βρίσκεται από το προηγούμενο Σάββατο, ο Γιώργος Γαζής, όπου προετοιμάζεται για το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών Α' κατηγορίας, που θα ξεκινήσει στις 14 του μήνα στη Φλώρινα. Ο πρωταθλητής του Εθνικού, που είναι μέλος της εθνικής ομάδας, στοχεύει στην πρώτη θέση των 75 κιλών.

    "Και εγώ, όπως και όλοι όσοι θα πάρουν μέρος στους αγώνες, στοχεύουμε σε μια διάκριση, που δεν μπορεί να είναι άλλη εκτός από την πρώτη θέση, για να έχουμε ελπίδες να είμαστε στην ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», λέει ο Γιώργος Γαζής και αναφέρεται και στο επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος: «Θα είναι πιο δυνατοί αγώνες από ποτέ. Όλοι οι αθλητές θα κατέβουν με στόχο μια καλή θέση και αναμένεται να είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός. Δικός μου στόχος είναι να αναδειχθώ πρωταθλητής». Ο πυγμάχος του Εθνικού Κοζάνης δεν έχει πάρει ποτέ χρυσό μετάλλιο σε Πρωτάθλημα Ανδρών, ενώ πέρυσι, ήταν τρίτος. Μετράει όμως πολλούς τίτλους σε επίπεδο παίδων και εφήβων.

    Οσον αφορά στην παρουσία του στην Εθνική ομάδα, δηλώνει: «Δουλεύουμε με έναν υπέροχο άνθρωπο και πολύ καλό προπονητή. Ο Πίο Εφραϊν Μαρτίνεθ Σίλβα μάς έχει βοηθήσει πολύ και τα αποτελέσματα της δουλειάς του φαίνονται στον ενάμιση χρόνο που είναι στην Ελλάδα».

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν και η ελληνική πυγμαχία, σύμφωνα με τον Γιώργο Γαζή είναι έτοιμη να πανηγυρίσει μια διάκριση, για πρώτη φορά στην ιστορία της. «Σαφώς και έχουμε ελπίδες διάκρισης το 2004. Εγώ όμως, πιστεύω ότι η επιτυχία θα έρθει πιο νωρίς και αναφέρομαι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει τον Φεβρουάριο». Ο 22χρονος πυγμάχος, που στον Εθνικό προπονείται υπό τις οδηγίες του Σταύρου Καλαμάρα, μιλάει και για τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά: «Είναι καταπληκτικές. Η ελληνική πυγμαχία δεν έχει στεγαστεί ποτέ σε καλύτερους χώρους. Έχουμε όλες τις ανέσεις έτσι ώστε να δουλεύουμε χωρίς προβλήματα».

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ - ΛΥΚΟΙ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι μεταξύ του Κιλκισιακού και των Λύκων, το οποίο διεκόπη χθες στο 67' λόγω χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε σήμερα αφού το επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες και οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν για τα 23 υπόλοιπα λεπτά.

    Μετά και το σημερινό παιχνίδι αναλυτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής έχουν ως εξής:

    Ρόδος- Αγιος Δημήτριος 3-4

    Βέροια- Θρασύβουλος Φυλής 1-0

    Αχαρναϊκός- Ηλυσιακός 0-0

    Αγροτικός Αστέρας- Λάρισα 1-2

    Καστοριά- Ποντιακός Νέας Σάντας 4-1

    Χαλκίδα- Ατσαλένιος 1-0

    Κιλκισιακός- Λύκοι 1-1

    Θύελλα Πατρών- Δόξα Δράμας 1-0

    Λεωνίδιο- Μαρκό 4-1

    Καβάλα- Βύζας 0-0.

    Η βαθμολογία: Καστοριά 26, Λάρισα 24, Μαρκό 23, Ατσαλένιος 21, Θρασύβουλος 20, Ρόδος 19, Ηλυσιακός 19, Δόξα Δράμας 19, Βέροια 19, Θύελλα Πατρών 18, Χαλκίδα 17, Λεωνίδιο 16, Λύκοι 16, Αγιος Δημήτριος 15, Βύζας Μεγάρων 13, Αχαρναϊκός 11, Καβάλα 8, Κιλκισιακός 7, Αγροτικός Αστέρας 4, Ποντιακός Ν.Σ. 0.  

    [24] Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 1,22 ΔΟΛΑΡΙΑ

    Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 2003 (15:24 UTC+2)

    Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές τα 1,22 δολάρια. Στις 13.55 ώρα Ελλάδας, στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, εκείνη του Λονδίνου, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2214 δολάρια, που είναι η υψηλότερη ισοτιμία όλων των εποχών.

    Ήδη, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, το ευρώ είχε ξεπεράσει στις αμερικανικές χρηματαγορές τα 1,21 δολάρια, μετά την ανακοίνωση των άσχημων εξελίξεων στην αμερικανική αγορά εργασίας. Το πρωί στο Λονδίνο διαπραγματευόταν κοντά στα 1,219 δολάρια, ενώ πριν από μία ώρα στη Φρανκφούρτη η ισοτιμία του είχε φτάσει στα 1,2194 δολάρια.

    Μάλιστα, ορισμένοι dealer της χρηματαγοράς της Φρανκφούρτης δήλωσαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ζιντ Ντόιτσε Τσάιτουνγκ», ότι η ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα συνεχιστεί και δεν απέκλειαν την πιθανότητα να ξεπεράσει τα 1,2250 ή ακόμη και τα 1,2280 δολάρια.

    Εξάλλου, το δολάριο υποχώρησε αισθητά σήμερα το πρωί και έναντι του ιαπωνικού γεν. Συγκεκριμένα, με το κλείσιμο των χρηματαγορών στην Ασία, η ισοτιμία του είχε υποχωρήσει στα 10,7,51 γεν, που είναι η χαμηλότερη της τελευταίας τριετίας.

    [25] Ο JUSTIN TIMBERLAKE ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΑ HARRODS ΕΙΔΗ ΑΞΙΑΣ 1,45 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 2003 (15:19 UTC+2)

    Ο Αμερικανός σούπερ σταρ της rhythm-and-blues και της pop μουσικής Justin Timberlake, επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου Harrods, το οποίο άνοιξε ειδικά γι' αυτόν, κι αγόρασε είδη αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου στερλινών (περίπου 1,45 εκατ. ευρώ).

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, των εφημερίδων «Ντέιλι Σταρ» και «Ντέιλι Εξπρές», που βρέθηκε στο Λονδίνο για συναυλία, είχε τηλεφωνήσει προηγουμένως στον ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να ψωνίσει μετά τη λήξη της συναυλίας.

    Όπως αναφέρουν οι δύο εφημερίδες, ο Timberlake κατέφθασε στο πολυκατάστημα συνοδευόμενος από κουστωδία 80 ατόμων (φίλοι, μουσικοί και συνοδοί του συγκροτήματός του κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη) και τριγύριζαν επί 4,5 ώρες στις πτέρυγες των Harrods.

    Τελικά, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα, ο Timberlake αγόρασε χιλιάδες είδη δώρων, κυρίως, από την πτέρυγα όπου βρίσκονται τα παιχνίδια και αποχώρησε με την παρέα του, ενώ έξω περίμεναν δύο νταλίκες στις οποίες φορτώθηκαν τα πακέτα.

    Ο Timberlake, μόνιμος συνοδός της Αμερικανίδας ηθοποιού Cameron Diaz, είναι ο πρώην τραγουδιστής του αμερικανικού συγκροτήματος Nsync, και πέτυχε ως rhythm-and-blues τραγουδιστής τη διεθνή αναγνώριση.

    Το Νοέμβριο βραβεύτηκε με τα ευρωπαϊκά βραβεία μουσικής του MTV ως ο καλύτερος άντρας καλλιτέχνης του 2003, ως ο καλύτερος φετινός pop τραγουδιστής και για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Επίσης, προτάθηκε και για δύο βραβεία Grammy, τα οποία θα απονεμηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, στο Λος ’ντζελες των ΗΠΑ.

    [26] ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 8 Δεκεμβρίου 2003 (14:15 UTC+2)

    Η επιτροπή τροφίμων και ποτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγόρεψε σήμερα την εισαγωγή στις χώρες-μέλη της ΕΕ ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Η εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα προστασίας καταναλωτή επιτρόπου Ντέιβιντ Μπιρν, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η πρόταση των ειδικών των χωρών-μελών δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εισαγωγή του επίμαχου ΒΤ-11-καλαμποκιού.

    Οι εκπρόσωποι της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας τάχθηκαν υπέρ της εισαγωγής του γενετικά τροποποιημένου (μεταλλαγμένου) καλαμποκιού, που παράγει η εταιρία Syngenta (πρώην Novartis).

    Αντίθετα, οι ειδικοί της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ιταλίας έκαναν αποχή από την ψηφοφορία, ενώ οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Αυστρίας ψήφισαν κατά της εισαγωγής του. Τώρα, για το θέμα πρέπει να αποφασίσει το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών των «15».

    Το 1998 οι χώρες-μέλη της ΕΕ είχαν αποφασίσει ομόφωνα να απαγορέψουν την παραγωγή και την εισαγωγή των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

    Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις, κυρίως, της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία προσέφυγε για το θέμα αυτό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στις αρχές Νοεμβρίου τέθηκαν, εν τέλει, σε ισχύ οι νέες προδιαγραφές της ΕΕ για τα μεταλλαγμένα φυτά.

    [27] ΠΑΡΙΣΙ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΑΤΟΜΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Παρίσι, 8 Δεκεμβρίου 2003 (13:57 UTC+2)

    Ύστερα από την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι, συνελήφθησαν χτες βράδυ, από άντρες της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, 10 άτομα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, εκπρόσωπος της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε σήμερα τις συλλήψεις, τονίζοντας πως είχε προηγηθεί απειλητικό τηλεφώνημα στα γραφεία του FBI στην Ουάσινγκτον. ’γνωστος άντρας προειδοποίησε ότι επίκειται επίθεση με «αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά» σε βάρος της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.

    Ο άγνωστος έδωσε στο FBI τα νούμερα των τηλεφώνων, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να αναγνωριστούν οι υποτιθέμενοι τρομοκράτες. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο, παραμένει άγνωστο εάν πρόκειται για μια πραγματική απειλή ή εάν το τηλεφώνημα ήταν απλά μια άσχημη φάρσα.

    [28] ΣΕ ΝΕΑ ΥΨΗ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Νέο ρεκόρ τετραετίας καταγράφει σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές η ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Συγκεκριμένα, στην αγορά του Λονδίνου, το μεσημέρι, το ευρώ συναλλασσόταν προς 1,2186 δολάρια.

    Η μέχρι τώρα υψηλότερη ισοτιμία ευρώ ανά δολάρια είχε καταγραφεί την Παρασκευή και ήταν 1,2185 δολάρια, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φιξάριζε την ισοτιμία του στα 1,2087 δολάρια.

    Το ευρώ πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1999 ως νομισματική μονάδα, και στις αρχές του 2002 αντικατέστησε τα εθνικά νομίσματα των 12 χωρών που συγκροτούν την Ευρωζώνη στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ 8ης ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ SEE CINEMA NETWORK

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Πέντε νέα κινηματογραφικά σχέδια ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθούν από το See Cinema Network με το ποσό των 15.000 ευρώ εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 8ης τακτικής γενικής συνέλευσης του δικτύου κινηματογραφικής συνεργασίας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο μέρος της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης κινηματογραφικών συμπαραγωγών.

    Πριν έξι μήνες εγκρίθηκαν τα πρώτα πέντε σχέδια κινηματογραφικών συμπαραγωγών μεταξύ των 11 χωρών μελών του Δικτύου. Η πρόταση που ενισχύθηκε από ελληνικής πλευράς είναι η ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη Going Home, σε συμπαραγωγή Ελλάδας - Τουρκίας.

    Οι νέες εγκρίσεις αφορούν τις εξής πέντε ταινίες: Confession (Εξομολόγηση) του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς, συμπαραγωγή Σερβίας - Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Demoiselle (Δεσποινίς) του Αντριάν Ιστρια ντε Ελνέρ, συμπαραγωγή Ρουμανίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, Small Crime (Μικρό Εγκλημα) του Χρήστου Γεωργίου, συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, The Dark Side of the Earth (Η σκοτεινή πλευρά της γης) του Ντέμιαν Κόζολε, συμπαραγωγή Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας - Μαυροβουνίου, Ουγγαρίας και The Troupe (Το κοπάδι) του Γιαβούζ Οτζκάν, συμπαραγωγή Τουρκίας και Βουλγαρίας.

    Το Δίκτυο, διανύοντας το 3ο έτος συνεργασίας του έχει ως στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες των χωρών μελών της σε διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς και να επιτύχει την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου τους για την παραγωγή και προώθηση των κινηματογραφικών σχεδίων.

    Κατά τις εργασίες της Συνέλευσης αποφασίστηκε επίσης η προώθηση του έργου του Δικτύου, ξεκινώντας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, μέσα από επαφές με ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς θεσμούς και με διανομή υλικού. "Μπορούμε με την υποστήριξη και άλλων ευρωπαϊκών φορέων να εξελιχθούμε περαιτέρω. Θέλουμε να διανύμουμε προς τα έξω τις ταινίες μας, ώστε να γίνουν γνωστές. Το Φεστιβάλ του Βερολίνου θα είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια" ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Δικτύου, Μίρολιουμπ Βούκοβιτς, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αναγνώρισης και υποστήριξης των προσπαθειών του See Cinema Network από τους ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς φορείς, όπως Eurimages και MediaPlus.

    Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Δικτύου και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) στα ευρωπαϊκά προγράμματα, Κώστας Βρεττάκος, δήλωσε ότι μελλοντικά το Δίκτυο στοχεύει σε βελτίωση των σχεδίων συνεργασίας αλλά και σε οικνομική υποστήριξη. "Το δίκτυο πρέπει να αποκτήσει και οικονομικές δυνάμεις, που θα του επιτρέψουν τη δράση. Μέχρι σήμερα βασικός οικονομικός υποστηριχτής του είναι το ΕΚΚ" είπε.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του εκτελεστικού γραμματέα του See Cinema Network, στο πρόσωπο του Γιάννη Ηλιόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι σύντομα στην ιστοσελίδα του ΕΚΚ ο κάθε ενδιαφερόμενος επαγγελματίας θα μπορεί να ενημερώνεται για όλες τις σχετικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης συνεργασίων με συναδέλφους τους άλλων χωρών.

    [30] Η CESARIA EVORA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Η Cesaria Evora, η Κρεολέζα κυρία του Πράσινου Ακρωτηρίου (Κάμπο Βέρντε) ή «ξυπόλητη ντίβα» εμφανίζεται για μία και μοναδική βραδιά, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Fix της Θεσσαλονίκης.

    Θα προηγηθούν δύο εμφανίσεις της στην Αθήνα στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ τα έσοδα από τις τρεις εμφανίσεις της θα δοθούν στη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία (ISS), μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα λόγω της αναγκαστικής μετανάστευσής τους από τις εστίες του, καθώς και για την ενίσχυση των Παιδικών Χωριών SOS.

    Σήμερα θα εμφανιστεί στη Ρώμη ως πρέσβειρα του WFP (Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων) των Ηνωμένων Εθνών σε μια συναυλία για τα παιδιά της Αφρικής, με τίτλο "Η Φωνή μου Ενάντια στην Πείνα". Στόχος της συναυλίας η συγκέντρωση χρημάτων για αγορά τροφής σε 15 εκατομμύρια παιδάκια που βοήθα η οργάνωση σε 62 αναπτυσσόμενες χώρες.

    Η Cesaria Evora, στις ημέρες μας όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης φτιάχνουν "ονόματα" και οι μεγάλοι παραγωγοί προωθούν νεαρές sexy τραγουδίστριες με τεράστιες διαφημιστικές εκστρατείες, κερδίζει τον κόσμο αποκλειστικά με την κουρασμένη όμορφη φωνή της και τις ειλικρινές μπαλάντες της.

    Γεννημένη το 1941, έχασε τον πατέρα της σε ηλικία επτά χρονών και τρία χρόνια αργότερα πέθανε και η μητέρα της. Ως έφηβη άρχισε να τραγουδάει σε διάφορα μπαρ αποκτώντας κάποιο όνομα στο νησί. Αλλά λόγω της απομόνωσης και της φτώχιας του Πράσινου Ακρωτηρίου, ο υπόλοιπος κόσμος πρωτάκουσε την Evora το 1985 στην Πορτογαλία, όταν τραγούδησε για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας της.

    Το 1992 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Miss Perfumado, ένα καθοριστικό άλμπουμ της world music που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Η Cesaria παραμένει, όμως, και σήμερα απαράλακτη, γλυκειά και ειλικρινής, ζώντας ακόμα στο Πράσινο Ακρωτήρι και τραγουδώντας ξυπόλητη.

    "Δεν εντυπωσιάζομαι από όλες αυτές τις μεγάλες πόλεις της Δύσης. Απλώς έχουν περισσότερους πόρους από το Πράσινο Ακρωτήρι» λέει η ίδια.

    [31] ΕΞΙ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ «ΑΝΤΙΟ ΛΕΝΙΝ»

    Βερολίνο, 8 Δεκεμβρίου 2003 (11:07 UTC+2)

    Συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του 2003, κέρδισε η γερμανική κωμωδία "Αντίο Λένιν!" του σκηνοθέτη Βόλφγκανγκ Μπέκερ, κατά τη 16η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο Βερολίνο.

    Το "Αντίο Λένιν Είναι η πρώτη φορά που μια γερμανική ταινία κερδίζει αυτή τη διάκριση από τη θέσπιση των "Ευρωπαϊκών Όσκαρ", το 1988.

    Η ταινία του Βόλφγκανγκ Μπέκερ κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, που απονεμήθηκε στον Ντάνιελ Μπριλ, καλύτερου σεναριογράφου, που απονεμήθηκε στο Μπερντ Λίχτενμπεργκ, και τρία βραβεία που απονέμονται βάσει της ψήφου των ευρωπαίων κινηματογραφόφιλων: βραβείο κοινού για τον καλύτερο σκηνοθέτη, βραβείο κοινού για την καλύτερη ηθοποιό, για την Κατρίν Σας, και βραβείο κοινού για τον καλύτερο ηθοποιό.

    "Το γύρισμα αυτής της ταινίας ήταν ένας εφιάλτης, όλα πήγαν ανάποδα. Μακάρι να ξέραμε τότε ότι θα κερδίζαμε όλα αυτά τα βραβεία, θα μας είχε βοηθήσει πολύ", δήλωσε χαμογελαστός ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Μπέκερ ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το αγαλματίδιό του υπό τα χειροκροτήματα περίπου 1.000 προσκεκλημένων στην αίθουσα της Αρένας, στο ανατολικό Βερολίνο.

    Ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ευρωπαίου σκηνοθέτη της χρονιάς για την ταινία "Ντόγκβιλ" με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με Όσκαρ, Νικόλ Κίντμαν. Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην Σαρλότ Ράμπλινγκ για το ρόλο της στην ταινία "Πισίνα" του Γάλλου Φρανσουά Οζόν.

    Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου επέλεξε επίσης τη φετινή χρονιά για να τιμήσει τον 73χρονο γάλλο κινηματογραφιστή Κλοντ Σαμπρόλ για το σύνολο της.

    [32] Ο "ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ" ΤΟΥ MOZART ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (10:52 UTC+2)

    Ο "Μαγικός Αυλός", η τελευταία όπερα του W.A. Mozart, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τις 17 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου για εφτά παραστάσεις, βασισμένες στην τεχνική του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας και συγκεκριμένα του θιάσου "Ta Fantastika".

    Η ιστορία του Μαγικού Αυλού εκτυλίσσεται μέσα από τη μουσική του Mozart, προσφέροντας μία μαγική, παραμυθένια παράσταση. Ο Ουρανός αφηγείται ένα παραμύθι με ήρωες τον Βασιλιά της Μέρας Ζαράστρο και τη Βασίλισσα της Νύχτας που όταν μπαίνει στην σκηνή όλα σκοτεινιάζουν. Ο έρωτας τους ένωσε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε έχθρα.

    Όταν ήρθε στον κόσμο ένα πανέμορφο κοριτσάκι, η Παμίνα, ο πατέρας της την έκλεψε για να μην πάρει το σκοτεινό χαρακτήρα της μητέρας της και η βασίλισσα της Νύχτας αναθέτει στον Ταμίνο να βρει την κόρη της. Εκείνος, μόλις βλέπει το πορτρέτο της, την ερωτεύεται. Ξεκινά την περιπέτειά του έχοντας ως φυλακτό έναν αυλό με μαγικές ιδιότητες και ένα παιχνίδι με κουδουνάκια που δίνει χαρά.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Josef Bednarik

    Σκηνικά: Josef Bednarik, Pavel Marek

    Σκηνές με τρικ: Pavel Marek

    Κοστούμια: Ludmila Varrosova

    Χορογραφία: Libor Vaculik, Martin Pesek

    Μουσική ηχογράφηση: Ορχήστρα Οπερας της Πράγας

    Διεθυντής ορχήστρας: Richard Hein

    Video clips: Martin Matasiek

    Ηχος-φωτισμοί-προβολές: Martin Blaha, Tomas Krupka, Stanislav Grepi

    Δημιουργία μασκών & εξαρτημάτων: Richard Maska

    Επιμέλεια παραγωγής: Martin Blaha

    Τους ρόλους ερμηνεύουν: David Dvorak (Ταμίνο), Alena Peskova (Παμίνα), Erik Houba (Παπαγκένο), Kristina Nencenova (Παπαγκένα), Simona Gendelinova (Βασίλισσα της Νύχτας), Robert Rebernak (Ζαράστρο) και Petr Roubicek (Μονόστατος).

    [33] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΡΥΩΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2003 (10:17 UTC+2)

    "Η κλασική Ελλάδα και το Βυζάντιο στις εκθέσεις των μουσείων των ΗΠΑ στα τέλη του 20ου αιώνα - Η επιστημονική, οικονομική και διαχειριστική πολιτική των μουσειακών εκθέσεων" είναι το θέμα της φετινής ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί ως κορυφαία ετήσια εκδήλωση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ.

    Ομιλητής θα είναι ο ιστορικός, ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Σπύρος Βρυώνης, ο οποίος θα επιχειρήσει μία ανάλυση της υποδοχής της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης, στο πλαίσιο του ευρύτερου κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί ο προσδιορισμός του ρόλου του μουσείου ως ενδιάμεσου στην πληροφόρηση του κοινού και των ειδικών.

    Η διάλεξη εντάσσεται στην ενότητα ομιλιών σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού που οργανώνουν από το 1998 το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου. Μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει ο υπουργός ΠΟλιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι καθηγητές Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και ο Αγγελος Δεληβοριάς.

    Τα έσοδα από τις προσκλήσεις και τις δωρεές θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό των συλλογών του μουσείου. Ιδιαίτερο στόχο αυτή τη χρονιά αποτελεί η προσπάθεια να αγοραστούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα εννέα μοναδικής αξίας ασημένια πινάκια του 12ου αιώνα.

    Προσκλήσεις διατίθενται από το γραφείο του Σωματείου και τη γραμματεία του Μουσείου προς 60 ευρώ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 8 December 2003 - 19:13:54 UTC