Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ
  • [02] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [03] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
  • [05] ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 9ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΑΕ
  • [06] ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΠΕ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [09] AΠΟ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [10] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
  • [11] Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2004
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 88-84
  • [15] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 81-78 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 70-66 ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [17] ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [18] ΑΡΗΣ: ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [19] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [20] ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [21] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [22] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [23] AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [24] EΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
  • [25] BAZAAR(T) ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2003 (10:13 UTC+2)

    Θετικές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει στην Κύπρο η δήλωση του αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Μπους ότι υπάρχει ένα πραγματικό ''παράθυρο'' ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάιο του 2004. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδη Ευρυβιάδη.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση του προβλήματος θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών στην Κύπρο αλλά και της γύρω περιοχής. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν και αναφέρθηκε με θετικά λόγια στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την στήριξή του.

    Οι δηλώσεις αυτές κυριαρχούν σήμερα στον Κυπριακό Τύπο σε συνδυασμό και με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, με αιχμή το Κυπριακό. Συγκεκριμένα η «Χουριέτ» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία με έντονο τρόπο να διασφαλίσει εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η εφημερίδα σημείωνε εξάλλου ότι είναι πιθανή ακόμη και η ματαίωση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ εάν δεν υπάρξει σαφής κίνηση από την Άγκυρα για επίλυση του Κυπριακού.

    Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται μόλις λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες «εκλογές» στα κατεχόμενα από τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η κυπριακή συναρτούν πολλά σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

    [02] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από την «έκρηξη» των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κάλυψη των ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, οι περιορισμοί στη διακίνηση των πληροφοριών και προβλήματα που σχετίζονται με τη χειραγώγηση της ειδησεογραφίας διεθνώς ήταν ορισμένα μόνο από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση και προβληματισμό στο 8ο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, με θέμα «Τα βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή», που διοργάνωσε χθες και σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στις επιμέρους ενότητες των εργασιών του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες επεξεργάστηκαν μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες στα ΜΜΕ, τον ημερήσιο Τύπο στην εποχή του Διαδικτύου, τη συμβολή των ερευνητικών ιδρυμάτων στο έργο των ΜΜΕ, τη συμβολή των Πρακτορείων Ειδήσεων στη διαβαλκανική συνεργασία, τη συμμετοχή του Τύπου των βαλκανικών χωρών στην υπηρεσία του πλουραλισμού και της ειρήνης και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, η Γενική Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, ο πρόεδρος του ΜΠΕ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, Σπύρος Κουζινόπουλος, και ο διευθυντής σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), Νικόλας Βουλέλης, αλλά και εκπρόσωποι του Δημάρχου και του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, καθώς και του ΓΓ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ένα θέμα που έθεσε από το βήμα του συνεδρίου η Γενική Γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών του υπουργείου Τύπου και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ήταν αυτό της ανεπάρκειας του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου για την κάλυψη των ζητημάτων που προκύπτουν από τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οπως είπε η κ. Σπηλιοπούλου, θα πρέπει να ρυθμιστεί η μη ρητή αναφορά στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ελεύθερης λήψης από το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να διαμορφωθεί τελικά ένα ειδικό και πλήρες θεσμικό πλαίσιο, που να διέπει την αδειοδότηση και τη λειτουργία της ψηφιακής ραδιοτηλεόρασης.

    Μιλώντας στο συνέδριο, ο Διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ Βοστόνης, Μιχάλης Μπλέτσας, υπογράμμισε την ανάγκη να μετεξελιχθεί ο εξατομικευμένος χαρακτήρας των σημερινών Μέσων Επικοινωνίας σε ένα μοντέλο αμφίδρομης επικοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη του «ηλεκτρονικού χαρτιού», ενός project που είχε παρουσιάσει πριν από τρία χρόνια από το βήμα ενός ακόμη Διαβαλκανικού Συνεδρίου του ΜΠΕ, εκτιμώντας πως απαιτείται μια πενταετία για την πλήρη ανάπτυξη και εξάπλωσή του.

    Στην ενότητα για τη λειτουργία του ημερήσιου Τύπου στην εποχή του Διαδικτύου, διατυπώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία δικτύου ερευνητικών ινστιτούτων των Βαλκανίων, προκειμένου το υλικό που διαθέτουν τα ερευνητικά ιδρύματα να καταστεί πηγή πληροφόρησης για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Από το βήμα του συνεδρίου τέθηκαν και θέματα επικαιρότητας, όπως τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 61 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Για την οδυνηρή αυτή εμπειρία που βίωσε η χώρα του, ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, Χιλμί Μπενγκί, δήλωσε ότι η τρομοκρατία είναι μια απάνθρωπη μέθοδος, που δεν έχει θρησκεία ή εθνικότητα και πρόσθεσε πως η χώρα του, μετά από αυτή την οδυνηρή εμπειρία, ενώθηκε σε ένα σώμα για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Merkez Haber Ajansi" του Ομίλου Sabah, Μεχμέτ Γκιουλέρ, απηύθυνε έκκληση προς τους δημοσιογράφους όλης της Βαλκανικής να συμπαραταχθούν με την Τουρκία στον αγώνα δρόμου για την πάταξη της τρομοκρατίας. «Ζητάμε αλληλεγγύη από τους Βαλκάνιους φίλους μας. Το να υποστηρίξετε την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σημαίνει ότι αντιτίθεστε στην πράξη στην τρομοκρατία. Κινήσεις όπως οι επιθέσεις της 15ης και της 21ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στοχεύουν στην απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση και στην παρεμβολή εμποδίων στην πορεία του εκσυγχρονισμού της», είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, από το βήμα του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, κατέθεσε πρόταση για τη συγκρότηση μικτής επιτροπής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες τόσο της Ελλάδας όσο και της γείτονος. Όπως τόνισε, η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μονόδρομο για τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου και η Τουρκία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή την προοπτική. Αντίθετα, επιβάλλεται να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για την ενωμένη Ευρώπη με βάση τα ίδια κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα υπόλοιπα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι με τα «διαφορετικά μέτρα και σταθμά», που προτείνονται από ορισμένες πλευρές.

    Να σημειωθεί ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, της Εγνατίας Οδού Α.Ε., του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, του ΟΤΕ και της εταιρίας Ευρωπαϊκά Αμυντικά Συστήματα EDS, του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [03] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (15:08 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έφθασε αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ιράκ, προκειμένου να εκτιμήσει από πρώτο χέρι την πολιτική και στρατιωτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

    Σύμφωνα με το BBC o Ράμσφελντ έφθασε στο Κιρκούκ, με αεροσκάφος της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορίας, από την Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας. Είναι η πρώτη φορά που ο κ.Ράμσφελντ επισκέπτεται το Κιρκούκ, το κέντρο των βόρειων πετρελαιοπηγών του Ιράκ.

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, ενημέρωσε τον Ράμσφελντ ότι ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει ολοένα και περισσότερες πληροφορίες από Ιρακινούς γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιθέσεις εναντίον του.

    Στη συνέχεια ο αμερικανός υπουργός Άμυνας μετέβη στη Βαγδάτη, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε μία αναγνωριστική πτήση με ελικόπτερο πάνω από την περιφέρεια της πρωτεύουσας του Ιράκ. Πλαισιωμένο από πολλά άλλα ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ, το ελικόπτερο του Ράμσφελντ προσγειώθηκε κατόπιν στη στρατιωτική βάση, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ιρακινούς στο πλαίσιο της σύστασης μίας Πολιτικής Αμυντικής Δύναμης.

    Το γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε ότι περίπου 40 Ιρακινοί με πολιτική περιβολή βάδισαν με στρατιωτικό βήμα ως άγημα τιμών στην αμερικανική βάση κατά την άφιξη του αμερικανού αξιωματούχου.

    Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Ράμσφελντ στο Ιράκ μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

    Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2003 (12:23 UTC+2)

    Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος για τις δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, όταν αναφερόμενος στους Τούρκους είχε κάνει λόγο για «βαρβάρους» που δεν μπορούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις δηλώσεις αυτές ο κ. Χριστόδουλος δέχτηκε κριτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

    Κατά τη διάρκεια χειροτονίας νεαρού διακόνου σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε σε όσα λέχθηκαν τις τελευταίες μέρες για το θέμα και επισήμανε πως οι χριστιανοί σέβονται όλους τους λαούς του κόσμου ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.

    «Θέλουμε τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας, όμως όπως είναι σήμερα η κατάσταση στην Τουρκία η χώρα δεν μπορεί να εισέλθει στη χριστιανική Ευρώπη διότι υπάρχουν κέντρα εξουσίας μέσα στη χώρα αυτή που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο κ. Χριστόδουλος.

    [05] ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 9ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΑΕ

    Βέροια, 6 Δεκεμβρίου 2003 (17:38 UTC+2)

    Την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με ανακατανομή των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης, την εκχώρηση φορολογικών εσόδων και φορολογικής εξουσίας, χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών ζητούν με ψήφισμά τους τα μέλη της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), που το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ολοκλήρωσε στην Βέροια τις εργασίες του τακτικού της συνεδρίου.

    Παράλληλα, με το ψήφισμα, το οποίο σε σύνολο 117 συνέδρων, έλαβε 113 θετικές ψήφοι, μία αρνητική και τρία λευκά, οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της χώρας εξουσιοδοτούν το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, να οργανώσει κινητοποιήσεις με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, με αίτημα τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να αποκτήσει η αυτοδιοίκηση οικονομική αυτοτέλεια.

    Ακόμη, το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ εξουσιοδοτείται να οργανώσει ενέργειες και δράσεις αν δεν υλοποιηθούν ως τις 30 Ιανουαρίου 2004 οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του αναπτυξιακού πόρου, ανασύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    Σημειώνεται πως στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου κατατέθηκαν προτάσεις για διάφορα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από το προεδρείο του συνεδρίου.

    Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις, το 9οσυνέδριο της ΕΝΑΕ δηλώνει την αντίδρασή του στην κυκλοφορία στο εμπόριο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, συμφωνεί για την θέσπιση Πανελλαδικού Δικτύου Νέων Νομαρχιακών Συμβούλων και με αφορμή τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζει ανάλογες επιθέσεις.

    Το ψήφισμα του συνεδρίου της ΕΝΑΕ

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

    «Το 9ο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2003 στην Ημαθία, αφού έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις, τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων, τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις των συνέδρων, αποφάσισε τα παρακάτω:

    Α. Διαπιστώνει ότι: Οι αλλαγές που υλοποιούνται στο χώρο της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, απαιτούν ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν και να αξιολογηθούν.

    Οι μεταρρυθμίσεις, με στόχο το επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος και ισχυρή αυτοδιοίκηση, απαιτούν ολοκληρωμένο σχέδιο, ουσιαστικό διάλογο, ειλικρινή συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και διακομματική συνεννόηση.

    Ενίσχυση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα με ευθύνη της πολιτείας.

    Αναγνώριση της Αυτοδιοίκησης ως αναπόσπαστου μέρους του Κράτους.

    Β. Θεωρεί ότι: Ο καταστατικός Χάρτης της αυτοδιοίκησης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια:

    -Τις αρμοδιότητες του επιτελικού κράτους.

    -Τις δημόσιες υποθέσεις, που ασκούνται από τις αυτοδιοικήσεις.

    -Τις αρχές και τα κριτήρια κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών

    -Τις αρμοδιότητες κάθε βαθμού, οι οποίες πρέπει να είναι αυτοτελείς και πλήρεις.

    -Τη σχέση της αυτοδιοίκησης με το αποκεντρωμένο Κράτος.

    -Τη δομή, οργάνωση και λειτουργία των σύγχρονων οργανισμών αυτοδιοίκησης.

    -Τις σχέσεις, τις διαδικασίες και τα όργανα διαβούλευσης και συνεργασίας των δύο βαθμών.

    -Το ρόλο των συλλογικών οργάνων, ο οποίος αναβαθμίζεται.

    -Τους δείκτες απόδοσης και παραγωγικότητας

    -Τους πόρους τα μέσα και το προσωπικό για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.

    Οι νομοί και οι νομαρχίες είναι μια ιστορική πολιτική και διοικητική πραγματικότητα με βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες. Το Ελληνικό Κράτος και η Κοινωνία έχουν ανάγκη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία:

    Σχεδιάζει, προγραμματίζει και καθορίζει την ανάπτυξη στο Νομό και την περιφέρεια.

    Ασκεί τη διοίκηση στα όρια του Νομού, κοντά στον πολίτη.

    Οι λιγότερες και ισχυρότερες περιφέρειες, προϋποθέτουν την ύπαρξη λιγότερων και ισχυρότερων Δήμων, ύστερα από προετοιμασία, διάλογο και εθνική συμφωνία.

    Γ. Οι ΚΑΠ και ο ειδικός αναπτυξιακός πόρος, την άμεση θεσμοθέτηση του οποίου υποσχέθηκε η Κυβέρνηση, είναι αναγκαίοι για να επιβιώσει η Ν.Α., αλλά δεν επαρκούν. Συντηρούν την υφιστάμενη κατάσταση, χωρίς να αναδεικνύουν τον προγραμματικό και αναπτυξιακό ρόλο των Ν.Α.

    Επιδιώκουμε την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με ανακατανομή των πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης, ώστε να διαχειρίζεται ελεύθερα δικούς της επαρκείς πόρους.

    Την αλλαγή προσανατολισμού και φιλοσοφίας για τα έσοδα και τα κριτήρια κατανομής των πόρων της αυτοδιοίκησης.

    Την εκχώρηση φορολογικών εσόδων και φορολογικής εξουσίας, χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών.

    Δ. Απαιτούμε στην παρούσα φάση:

    -Την άμεση ανασύνθεση του περιφερειακού Συμβουλίου, με πλειοψηφία στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

    -Τη μεταφορά στις Ν.Α. νέων αρμοδιοτήτων ως και των αρμοδιοτήτων που αφαιρέθηκαν με την εκχώρηση των ανάλογων πόρων.

    -Τη θεσμοθέτηση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ελκυστικά κίνητρα για διανομαρχιακές συνεργασίες.

    -Την αναβάθμιση των ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, με σταδιακή μεταβίβαση στην Ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών Πειραιώς, μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων.

    -Τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης.

    -Τη θεσμοθέτηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στο οποίο θα υπαχθούν όλες οι επιχορηγήσεις.

    -Την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και των Νομαρχιακών Συμβούλων.

    -Την πιλοτική λειτουργία των ΕΝΑ, ώστε να δοκιμασθούν στην πράξη τα ευρύτερα και ισχυρότερα σχήματα προγραμματισμού χωρίς να αφαιρεθούν αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Ε. Εξουσιοδοτείται το Δ.Σ.:

    -Να οργανώσει κινητοποιήσεις με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, με αίτημα τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να αποκτήσει η αυτοδιοίκηση οικονομική αυτοτέλεια.

    -Να οργανώσει ενέργειες και δράσεις αν δεν υλοποιηθούν ως τις 30 Ιανουαρίου 2004 οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του αναπτυξιακού πόρου, ανασύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου και μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις».

    Μαρία Τσουβαλά

    [06] ΚΟΝΤΡΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθληνα, 6 Δεκεμβρίου 2003 (15:06 UTC+2)

    Απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή έδωσε ο υπουργός τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και τη φημολογία γύρω από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο ΙΚΑ.

    Ο κ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής θυμήθηκε πως οι Έλληνες δεν χωρίζονται, αλλά παρατήρησε πως μεταξύ των κομμάτων υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές για ό,τι εξυπηρετεί ο καθένας. «Εκείνος αποφεύγει αυτή τη συζήτηση, τις κρύβει, γιατί ξέρει ότι οι δικές του πολιτικές δεν εξυπηρετούν τον πολίτη, αλλά μόνο τα μεγάλα συμφέροντα'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα του ΙΚΑ ζήτησε από τη ΝΔ να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που δημιούργησε την τηλεφωνική γραμμή «184» για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. «Όποιος το αμφισβητεί μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να δοκιμάσει'', δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο ίδιο θέμα έκανε λόγο για ευτελισμό του θεσμού και για στημένα τηλεφωνήματα. «Ο πρωθυπουργός οφείλει αμέσως να αναζητήσει αυτούς που ευτέλισαν το θεσμό του πρωθυπουργού, αν όντως ο ίδιος δεν είχε γνώση, για τα στημένα τηλεφωνήματα στο ΙΚΑ" είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [07] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Πρόταση για τη συγκρότηση μικτής επιτροπής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες τόσο της Ελλάδας, όσο και της γειτονικής χώρας, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, από το βήμα του 8ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου του ΜΠΕ.

    Όπως τόνισε, η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μονόδρομο για τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου και η Τουρκία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτή την προοπτική. Αντίθετα, επιβάλλεται να εξασφαλίσει το «εισιτήριο» για την ενωμένη Ευρώπη με βάση τα ίδια κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τα υπόλοιπα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι με τα «διαφορετικά μέτρα και σταθμά», που προτείνονται από ορισμένες πλευρές.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προκλήσεις και τις αλλαγές που κομίζει η ψηφιακή εποχή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και ευρύτερα, ο πρόεδρος του ΜΠΕ επεσήμανε ότι οι εξελίξεις δεν υπακούουν πια στον ημερολογιακό χρόνο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνίας, αλλά και ενός νέου τύπου ανθρώπου.

    «Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου έχουν πλέον ανατραπεί. Οι εξελίξεις και οι ειδήσεις συμπυκνώνονται και η πληθώρα πληροφοριών δεν είναι σίγουρο ότι οδηγεί στην παραγωγή ανάλογης γνώσης και μόρφωσης. Η νέα εποχή είναι προκλητική, αλλά παρουσιάζει και πολλές αβεβαιότητες. Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα νέο μοντέλο κοινωνίας, ενώ το γεγονός ότι τα πράγματα δεν υπακούουν στον ημερολογιακό χρόνο, διαμορφώνει πλέον προβληματισμούς για το ποιος θα είναι ο νέος τύπος ανθρώπου στο μέλλον», υπογράμμισε.

    Ο κ.Παρασκευόπουλος επεσήμανε επίσης ότι κατά τη σημερινή εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων στα ΜΜΕ λείπει ο συλλογικός διανοητής. «Πράγματι, η είδηση διοχετεύεται πλέον πολύ γρήγορα, αλλά το ερώτημα είναι τί πολιτισμό δημιουργεί», κατέληξε, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, αλλά χωρίς να γινόμαστε «τεχνολάγνοι».

    Αναφερόμενος, τέλος, στο συνέδριο του ΜΠΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν ήταν ένα τυπικό συνέδριο ρουτίνας, αλλά, μέσω της ανταλλαγής ουσιαστικών απόψεων, διαμόρφωσε ένα θετικό ισοζύγιο, ικανό να πυροδοτήσει νέες πρωτοβουλίες στον χώρο των βαλκανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΠΕ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Έκκληση προς τους δημοσιογράφους όλης της Βαλκανικής να συμπαραταχθούν με την Τουρκία στον αγώνα δρόμου για την πάταξη της τρομοκρατίας, απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ειδησεογραφικού πρακτορείου ''MERKEZ HABER AJANSI" του ομίλου SABAH, Μεχμέτ Γκιουλέρ, κατά την ομιλία του στο 8ο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο του ΜΠΕ.

    «Ζητάμε αλληλεγγύη από τους Βαλκάνιους φίλους μας. Το να υποστηρίξετε την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, σημαίνει ότι αντιτίθεστε στην πράξη στην τρομοκρατία. Κινήσεις όπως οι επιθέσεις της 15ης και της 21ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη στοχεύουν στην απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση και στην παρεμβολή εμποδίων στην πορεία του εκσυγχρονισμού της», υπογράμμισε ο κ.Γκιουλέρ και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες εκρήξεις δεν αφορούν μόνο τη χώρα του, αφού αποτελούν κομμάτι της διεθνούς τρομοκρατίας, που μπορεί να πλήξει ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε κράτος.

    Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ψηφιακή εποχή έχει πλέον συρρικνώσει τις γεωγραφικές αποστάσεις, γεγονός που έγινε εμφανές από την ταυτόχρονη μετάδοση των τρομοκρατικών επιθέσεων, όχι μόνο από τα τουρκικά μέσα, αλλά και από μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού, όπως το CNN, το ΒΒC κτλ. «Στην ψηφιακή εποχή, όλος ο κόσμος βιώνει ταυτόχρονα τις εξελίξεις, για αυτό ακριβώς χρειάζεται και μπορεί να υπάρξει διεθνής συνεργασία. Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στο σύνολο των ΜΜΕ να επωφεληθούν από τα όσα προσφέρονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», κατέληξε ο κ.Γκιουλέρ.

    Την πρωτοβουλία της ρουμανικής εφημερίδας ''ZIUA" για τη δημιουργία μιας ελεύθερης δικτυακής σελίδας, στην οποία οι δημοσιογράφοι από όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούν να φιλοξενούν καθημερινώς τα κύρια άρθρα τους, παρουσίασε από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων του φύλλου, Γκ. Ντ. Κόμαν. Στόχος της δημιουργίας του συγκεκριμένου website είναι να καλυφθεί το χάσμα επικοινωνίας που παρατηρείται σήμερα ανάμεσα στους δημοσιογράφους των διαφόρων κρατών της περιοχής.

    Ένα νέο είδος δημοσιότητας, που αφενός επιτρέπει πιο ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στην «τέταρτη εξουσία» και αφετέρου συνιστά τρόπο επιβίωσης για την έντυπη δημοσιογραφία, αποτελούν τα ηλεκτρονικά φόρα των εφημερίδων στο Διαδίκτυο, όπως τόνισε ο αρχισυντάκτης κοινωνικών θεμάτων της βουλγαρικής ''SEGA", Βεσελίν Στόινεφ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό φόρουμ της εφημερίδας του, διευκρινίζοντας ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο διαβάζονται καθημερινά από 2.000-3.000 άτομα, ενώ καταχωρούνται 50-100 σχόλια από τους αναγνώστες για κάθε κείμενο. «Τα ηλεκτρονικά φόρα σπάνε τον παραδοσιακό ρόλο των εφημερίδων, αφού οι αναγνώστες μπορούν να συμμετέχουν πλέον ενεργά στη διαμόρφωση της εφημερίδας, μέσω των σχολίων τους. Παράλληλα, τα έντυπα ΜΜΕ γίνονται πιο επικοινωνιακά και ανεξάρτητα», πρόσθεσε.

    Την ανάγκη διεθνούς συντονισμού για τη βελτίωση των παρεχόμενων από τα ΜΜΕ πληροφοριών, ώστε να μην υπάρχουν παρενέργειες στην ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε ο αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της αλβανικής εφημερίδας «RILINDJA DEMOKRATIKE", Ερμάλ Τζινάι.

    «Στην ψηφιακή εποχή, ο όγκος των παρεχόμενων πληροφοριών είναι τεράστιος, γεγονός που δεν βοηθά τον παραλήπτη να διαλέξει τα δεδομένα που πραγματικά χρειάζεται, ενώ παράλληλα, παρατηρούνται συχνά κρούσματα οπορτουνισμού και προπαγάνδας. Γι' αυτό επιβάλλεται να υπάρξει συντονισμός σε διεθνές επίπεδο, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Πάντως, η θετική όψη του νομίσματος είναι ότι έχει μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στο κοινό και τα μέσα», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι, λόγω φτώχειας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων στην Αλβανία, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, που δεν έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ, είναι αποκλεισμένο από τα οφέλη της ψηφιακής εποχής.

    Την εκτίμηση ότι το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας εξαρτάται ως προς έναν σημαντικό βαθμό από την εξισορρόπηση ανάμεσα στις δυνάμεις των τεχνικών επικοινωνίας και στην ικανότητα αντίδρασης του ατόμου, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης 3, Δημήτρης Κατσαντώνης.

    «Σήμερα υπάρχει μια συνεχής διαπάλη ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καταστάσεις της νέας τεχνολογίας: τις ανοιχτές δημοκρατικές δυνατότητες που παρέχει αυτή και τη συγκέντρωση επικοινωνιακής δύναμης στα χέρια των οικονομικά ισχυρών. Γι' αυτό παραμένει επιτακτική η ανάγκη ανεξάρτητων αρχών ρύθμισης», επεσήμανε ο ομιλητής. Κατά τον κ.Κατσαντώνη, η αμφίδρομη, διαδραστική (interactive) επικοινωνία θα είναι πιθανότατα η απόλυτη τεχνολογία του μέλλοντος. Ο ίδιος τόνισε ότι, στη σύγχρονη κοινωνία, επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει τί είναι πραγματικό συμβάν και τί ''media event".

    Εχέγγυα για τη δυναμική ανάπτυξη των περιφερειακών ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα για τη δημιουργία ενός ειρηνικού και πλουραλιστικού περιβάλλοντος στα Βαλκάνια, διασφαλίζει το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των πρώην κομμουνιστικών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απελευθερώθηκαν από τον «κλοιό» του κράτους. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της κροατικής εφημερίδας "VECERNJI LIST", Πιέρ Σιμούνοβιτς.

    Κατά τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι η αγορά των βαλκανικών ΜΜΕ εξακολουθεί να διανύει μια μεταβατική φάση, ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα και πλέον υπάρχουν μέσα μαζικής ενημέρωσης με καθοριστική συνεισφορά στη δημοκρατία, την ελεύθερη αγορά, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στα κράτη. «Αν και απομένουν αρκετά πράγματα να γίνουν ακόμη, ωστόσο βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Το γεγονός ότι έσπασε ο κρατικός ''εναγκαλισμός'' των ΜΜΕ, επέτρεψε στις αγορές να απελευθερωθούν και να διεθνοποιηθούν σε αισθητό βαθμό, ανοίγοντας τον δρόμο για τον πλουραλισμό, την ανοιχτή σκέψη, την ανταγωνιστικότητα και την παγκοσμιοποίηση. Σε συνδυασμό με το υγιές τραπεζικό σύστημα και την πρόσβασή τους στις τελευταίες νέες τεχνολογίες, τα ΜΜΕ της περιοχής διασφαλίζουν τη γρήγορη και ανεμπόδιστη ροή πληροφοριών και ιδεών», κατέληξε.

    Τον προβληματισμό του για την ιλιγγιώδη ταχύτητα παραγωγής και μετάδοσης ειδήσεων, από πληθώρα τηλεοπτικών καναλιών, ραδιοφωνικών σταθμών, ειδησεογραφικών πρακτορείων και ιστοσελίδων, εξέφρασε από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας "GLAS JAVNNOSTI" (Σερβία-Μαυροβούνιο), Ντράγκαν Βλάχοβιτς. Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει χείμαρρος πληροφοριών, που σταδιακά εξελίσσεται σε πλημμύρα, με αποτέλεσμα οι χρήστες των ειδήσεων να αδυνατούν να αξιολογήσουν την αξιοπιστία ή τη χρησιμότητά τους. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται να υπάρχει κάποιος έλεγχος της ροής των πληροφοριών.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει δημιουργήσει ένα όργανο με τον τίτλο ''media desk", που παρακολουθεί συστηματικά συγκεκριμένες πηγές πληροφοριών, ώστε στη συνέχεια να δημοσιεύει επιλεγμένες ειδήσεις.

    Την εκτίμηση ότι τα ηλεκτρονικά μέσα δεν θα αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό τα έντυπα, αφού η ανάγνωση παραμένει κάτι εντελώς διαφορετικό, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού "TV ARBERIA", Βιρτζίλ Κούλε, τονίζοντας ότι οι εφημερίδες θα είναι πάντα «στο παιχνίδι».

    Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι απαιτείται ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πλαίσιο, που θα βοηθήσει την επιβίωση των παραδοσιακών μέσων στην ψηφιακή εποχή, ότι χρειάζονται ανεξάρτητοι ειδικοί θεσμοί στην αγορά των ΜΜΕ και ότι πρέπει να τεθούν πολλοί ακόμη κανόνες. Πρόσθεσε δε, ότι οι πολίτες ζητούν κοινωνική δημοσιογραφία. «Στην ψηφιακή εποχή υπάρχει θέση για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους των παραδοσιακών μέσων, αρκεί να καταλάβουν και να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση», κατέληξε.

    Τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιεί ο τηλεοπτικός σταθμός "ROMANIAN NATIONAL TV", για την προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή, παρουσίασε ο διευθυντής προγράμματος του σταθμού, Τίτι Ντίνκα, τονίζοντας ότι η νέα τεχνολογία αυξάνει τη λειτουργικότητα και μειώνει το λειτουργικό κόστος.

    Η ανάπτυξη πληροφοριών στο διαδίκτυο προσφέροντας ταχύτητα και έργο με λιγότερο κόπο δημιουργεί τάσεις για λιγότερο πρωτογενές ρεπορτάζ και υποτίμηση των κινδύνων της αξιοπιστίας των πληροφοριών, τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Εξπρές», Δημήτρης Χρήστου.

    Ο ομιλητής επισήμανε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πολλές πληροφορίες και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι αυτές ορθές και έγκυρες. Ένα άλλο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ Χρήστου, είναι οι κλοπές της πνευματικής εργασίας και η χρήση της χωρίς μάλιστα καμία αναφορά στις πηγές. «Η υιοθέτηση πληροφοριών αμφιβόλου πιστότητας και σκοπιμότητας και το βόλεμα ή βίδωμα του δημοσιογράφου μπροστά στον υπολογιστή είναι κίνδυνοι που η ψηφιακή εποχή αναδεικνύει ειδικότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι δημοσιογράφοι με δύο και τρεις δουλειές είναι ίσως η πλειονότητα του κλάδου. Οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να κερδίσουν χρόνο, χάνοντας σε ποιότητα και κυρίως σε αξιοπιστία» πρόσθεσε ο κ Χρήστου.

    Στα λεγόμενα νέα μέσα (new media) ως πηγή εσόδων για τις εκδοτικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο διευθυντής ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντένα» Ιωάννης Μιχελάκης. Ο ομιλητής τόνισε ότι το ίντερνετ δεν έμεινε έξω από τις επιδιώξεις των Ελλήνων εκδοτών , τέσσερις από τους οποίους επένδυσαν μέρος των κεφαλαίων στο Χρημαστιστήριο , εξαγόρασαν εταιρίες start-up και λάνσαραν ισάριθμες δικτυακές πύλες (portals). Όμως το ίντερνετ παρά τις αισιόδοξες προσδοκίες δεν εκτοξεύτηκε στην Ελλάδα κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των πληροφοριών, είπε ο κ Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι τα κέρδη δεν προέρχονται από το ίντερνετ αλλά από τη τηλεηχοπληροφόρησης (autdiotext) , δηλαδή τις ηχητικές υπηρεσίες που ενημερώνουν ή ψυχαγωγούν μέσω τηλεφώνου , στο πλαίσιο τηλεοπτικών εκπομπών.

    Τόνισε μάλιστα πως σύμφωνα με κλαδικές μελέτες το audiotext είναι το τέταρτο ΜΜΕ στον κόσμο μετά τον γραπτό τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και ανέφερε ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης αυτό αποφέρει πολύ σημαντικά «κρυφά κέρδη» στα ελληνικά ΜΜΕ. Τέλος ανέφερε ότι τα SMS τα οποία έχουν φέρει επανάσταση στα ευρωπαϊκά ήθη αποτελούν περισσότερο μέσο επικοινωνίας παρά ενημέρωσης. «Στην Ελλάδα ανταλλάσσονται καθημερινά πολλά εκατομμύρια τέτοια μηνύματα. Είναι μία νέα γλώσσα επικοινωνίας για όσους το χρησιμοποιούν, η πρώτη πηγή εσόδων για τις εταιρείες τηλεφωνίας στην Ελλάδα και μία νέα ευκαιρία για τους Έλληνες εκδότες να διαιωνίσουν την επιβολή τους στον ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό χώρο» ανέφερε ο κ Μιχελάκης.

    Το Ιντερνετ, όταν εισήχθη η χρήση του το ΄90, είχε αντιμετωπιστεί με απαισιοδοξία, η οποία σήμερα δεν υπάρχει ανέφερε από την πλευρά του ο Πάσχος Μανδραβέλης, στέλεχος της εφημερίδας «Απογευματινή». «Σήμερα» , πρόσθεσε , «υπάρχει τεχνοανησυχία» και τόνισε ότι υπάρχει μία υπερβολή αναφορικά με τους κινδύνους. Το θέμα είναι ότι δεν ανησυχούμε δημιουργικά, τόνισε ο κ Μανδραβέλης.

    Παράλληλα ανέφερε ότι ο τύπος από την φύση του ήταν όχημα παραγωγής εθνικής ιδεολογίας, η οποία κατέρριψε τη θρησκευτική και με το πέρασμα του χρόνου έγινε ένα μόρφωμα που δημιούργησε παραλογισμούς. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν στα αμερικανικά κανάλια δημοσιογράφοι που φορούσαν στο πέτο μία τρίχρωμη σημαία και ότι στη συνέχεια τα κανάλια τους απαγόρευσαν να τη φορούν . Πρέπει, είπε ο ομιλητής, και στα Βαλκάνια να σταματήσουμε να φοράμε σημαία στο πέτο πέρα από τα εθνικά μας καθήκοντα.

    Ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος», Δημήτρης Ρίζος, ανέφερε ότι παρότι ο ίδιος ανήκει στη γενιά της λινοτυπίας έχει ζήσει την σε όλο της το μεγαλείο την νέα τεχνολογία και πρόσθεσε ότι δυσκολεύεται να πιστέψει τις φοβερές αλλαγές που έγιναν στον τύπο.

    Τόνισε ότι ως δημοσιογράφος έζησε το καθεστώς ανελευθερίας που υπήρχε κατά το παρελθόν στις βαλκανικές χώρες τις οποίες επισκέφτηκε αλλά και το καθεστώς της ελευθερίας το οποία υπάρχει σήμερα και υπογράμμισε ότι μερικές φορές στις βαλκανικές χώρες υπάρχει περισσότερη ελευθεροτυπία απ΄ ότι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. «Σε μερικές χώρες η ελευθεροτυπία λειτουργεί καλύτερα από την Ελλάδα πρόσθεσε ο κ Ρίζος.

    Να σημειωθεί ότι το 8ο διαβαλκανικό δημοσιογραφικό συνέδριο πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Ολυμπιακής Αεροπορίας, του Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, της Εγνατία Οδός Α.Ε., του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων, του ΟΤΕ και της εταιρίας Ευρωπαϊκά Αμυντικά Συστήματα EDS, του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, της Νομαρχίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [09] AΠΟ ΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Aθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2003 (11:42 UTC+2)

    Ξεκινά στις 15 Δεκεμβρίου η αποστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η αποστολή στους φορολογούμενους των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων και των αναλυτικών οδηγιών για τη συμπλήρωσή τους.

    Όπως έγινε γνωστό, η υποβολή των δηλώσεων στις εφορίες θα ξεκινήσει από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που θα κληθούν να προσέλθουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. από την 1η ως τις 15 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει η υποβολή δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους από τις 4 Μαϊου ως την 1η Ιουνίου.

    [10] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2003 (12:07 UTC+2)

    Φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενίας Arthur Baghdasaryan, συνοδευόμενος από 15μελή αντιπροσωπεία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] Τ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2004

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2003 (12:05 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν των πρεσβευτών των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αγκυρα ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι τον Μάιο του 2004 και πως είναι λάθος η πλήρης απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες και πρόσθεσε πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ δεν πρέπει να εξαρτώνται από ένα και μόνο θέμα, όπως το Κυπριακό.

    Νωρίτερα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» αναφερόταν στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, με αιχμή το Κυπριακό. Συγκεκριμένα η «Χουριέτ» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία με έντονο τρόπο να διασφαλίσει εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η εφημερίδα σημείωνε εξάλλου ότι είναι πιθανή ακόμη και η ματαίωση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ εάν δεν υπάρξει σαφής κίνηση από την Άγκυρα για επίλυση του Κυπριακού.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2003 (12:00 UTC+2)

    Το Κυπριακό και το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, ήταν στο επίκεντρο σύντομης συνομιλίας που είχε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος της Κοινοπολιτείας, με τη συμμετοχή 52 αρχηγών κρατών από τα 54 κράτη μέλη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη Νιγηρία όπου βρίσκεται, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, πως αν και η συνάντηση Παπαδόπουλου - Μπλερ ήταν σύντομη και φιλοφρονητική, εντούτοις συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό και το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, το οποίο θα περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο Κυπριακό και θα εκδοθεί τη Δευτέρα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2003 (09:57 UTC+2)

    Η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι υπάρχει πραγματικό παράθυρο λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαΐου 2004, η εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής ενώπιον των μελών του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι οι προβλέψεις για επίλυση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαΐου 2004 δεν είναι ευοίωνες και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιείται στη Νιγηρία, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η κάθοδος τριών Τούρκων Υπουργών στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο, οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψευδοκράτος και το ζήτημα των μυστικών λογαριασμών.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τώρα θερίζουν τις αρνητικές συνέπειες'' γράφει στο κύριο της θέμα πως ''η Κύπρος θερίζει τώρα ότι έσπειρε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και έτσι μετά τις τελευταίες κόντρες βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην προσπάθειά της να προωθήσει άλλα θέματα προς συζήτηση''. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Α'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Νιγηρία για τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, κάλεσε τη Σύνοδο να κάνει στο τελικό ανακοινωθέν της συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο, για να αποστείλει ένα δυνατό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα σκοπεύει να παραμείνει ενεργώς αναμεμιγμένη στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ολα στο βωμό του κομματισμού'' γράφει ότι ''οι φόβοι πως η καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης και Τιμής για τους Μαχητές της Αντίστασης θα χρησιμοποιηθεί για κομματική εκμετάλλευση και αναζωπύρωση των παθών επιβεβαιώνεται πανηγυρικά''. Σημειώνει ότι το Υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ διοργανώνει με την ευκαιρία της Ημέρας αυτής, εκδήλωση προς τιμή του Βάσου Λυσσαρίδη ''χωρίς να αναφέρεται υπό ποία ιδιότητα τιμάται ο Δρ. Λυσσαρίδης''. Αλλού σημειώνεται ότι η οικοδομική ανάπτυξη στην Κύπρο βρίσκεται εκτός ελέγχου. Προστίθεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΕΤΕΚ Θέμου Δημητρίου, ο αριθμός των παράνομων κτιρίων είναι πολύ μεγάλος, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα, όπου πολλά κτίρια δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Συγχωροχάρτι έναντι μετρητών'' γράφει ότι αιφνίδια πρόταση κατέθεσαν χθες τρεις βουλευτές της συμπολίτευσης για ρύθμιση του θέματος των μυστικών λογαριασμών. Σύμφωνα με την πρόταση που αποκαλύπτει ο ''Π'', ''δίνεται συγχωροχάρτι φορολόγησης 5% έναντι 40% που θα πλήρωναν όσοι απέφευγαν να δηλώσουν τα κέρδη και τα πραγματικά εισοδήματά τους στο Φόρο''. Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας και το αντίστοιχο της Κύπρου θα βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία προετοιμάζοντας τα μέτρα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φυγαδεύονται εκατομμύρια'' γράφει ότι έχει ξεσπάσει σάλος τις τελευταίες μέρες με την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για την μερική άρση του τραπεζικού απορρήτου. Παραθέτονται δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως έχουν ήδη αρχίσει να φυγαδεύονται τεράστια κεφάλαια από την Κύπρο στο εξωτερικό.

    Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι τρεις Τούρκοι Υπουργοί θα βρίσκονται στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο, για να υποσχεθούν βοήθεια ύψους 160 εκατ. δολαρίων προς το ψευδοκράτος και να στηρίξουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Κατεδαφίζουν 'πυραμίδες''' γράφει ότι τις επόμενες μέρες η Αστυνομία σε συνεργασία με τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά εταιρειών τύπου ''πυραμίδας'', μετά από στοιχεία που εντόπισε για διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ακόμη αναφέρει ότι συγγενείς των τριών υπόπτων που κρατούνται σχετικά με υποθέσεις σφετερισμού χρημάτων της Αρχιεπισκοπής, εξαπέλυσαν χθες σφοδρές κατηγορίες κατά του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου. Συγκεκριμένα γράφει ότι οι συγγενείς παρουσίασαν στους δημοσιογράφους παλιά απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία καλούσε τον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει θέματα που αφορούσαν τη Μητρόπολη Πάφου.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο '''Παράθυρο λύσης''' γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σημείωσε πως υπάρχει πραγματικό παράθυρο λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη Μαίου 2004. Η ''Χ'' αναφέρεται επίσης σε χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής ''Χουριέτ'' σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία με έντονο τρόπο να διασφαλίσει εξεύρεση λύσης πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενημερώνοντας τα μέλη του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συναντώνται στην Κύπρο είπε ότι οι προβλέψεις για επίλυση του Κυπριακού πριν την πρώτη Μαίου 2004 δεν είναι ευοίωνες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Μόνο μια επιλογή στις Κυπριακές Αερογραμμές για αυτούς που κάνουν δεύτερη εργασία'' ότι σύμφωνα με τον Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσο Αγγελή, οι Αερογραμμές έχουν δώσει διορία τριών μηνών προς τους υπαλλήλους τους, ούτως ώστε να διαλέξουν ανάμεσα στη δουλειά τους στον Οργανισμό ή μια δεύτερη δουλειά, την οποία κάνει αυτή τη στιγμή μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων των ΚΑ. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η τιμή του νερού αναμένεται του χρόνου να έχει αύξηση ύψους 30%.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το δορυφορικό ταξίδι της ΑΗΚ'' ότι η κυβέρνηση ενέκρινε επένδυση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ύψους 22 εκατ. δολαρίων στο ελλαδοκυπριακό δορυφορικό σχέδιο της Hellas Sat Consortium. Αναφέρει ότι η συμμετοχή της ΑΗΚ σε αυτό το εγχείρημα δίπλα στον ΟΤΕ, γεννά κάποια ερωτηματικά για πιθανή μελλοντική ''περιθωριοποίηση''. Αλλού γράφει ότι στην τελική ευθεία μπήκαν οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, που θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα γράφει ότι τα πράγματα για την ''αντιπολίτευση'' είναι δύσκολα και ότι από 130.000 που ήταν οι ''ψηφοφόροι'' στις προηγούμενες ψευδοεκλογές, τώρα έχουν φθάσει τους 148.000.

    [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 88-84

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών πήρε ο Απόλλωνας Πάτρας. Επικράτησε με 88-84 του Πανιωνίου και «ξεκόλλησε» για πρώτη φορά από την τελευταία θέση της βαθμολογίας, πετυχαίνοντας την τρίτη του συνολικά νίκη στο φετινό πρωτάθλημα.

    Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο Τόμας που πέτυχε 38 πόντους, ενώ από τον Πανιώνιο πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Κορωνιός που σημείωσε 18 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 24-22, 41-41, 62-58, 88-84

    ΑΠΟΛΛΩΝ Π.: Μπάρλος 11, Αργυρόπουλος 8 (1), Γεωργαλής 1, Μοσχοβίτης 2, Τόμας 38 (6), Τζόουνς 13, Κουζμάνοβιτς 2, Μαρμαρινός, Βάρντα 13 (3)

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπαρλάς, Πετρόπουλος 8 (2), Σταυρακόπουλος 6, Ντάγκλας 17 (3), Χαγκίνας 4, Βάλτερς, Μαντζάνας 5 (1), Γουότσον 14, Κορωνιός 18 (3), Γιαννούλης 12.

    [15] ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 81-78 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, ο Αρης κέρδισε στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής το Περιστέρι με 81-78.

    Οι γηπεδούχοι από την αρχή έδειξαν τις προθέσεις τους και προηγήθηκαν με 15 πόντους στη λήξη του πρώτου μέρους (50-35). Στην επανάληψη οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους και κατάφεραν να φέρουν στα «ίσα» το ματς. Ομως ο Αρης περισσότερο αποφασισμένος πήρε την πολύτιμη -για αυτόν- νίκη. Από τους νικητές καλύτερος παίκτης ήταν ο Κόμματος που πέτυχε 19 πόντους, ενώ από το Περιστέρι διακρίθηκε ο Μάικλ που σημείωσε 19 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 18-22, 50-35, 63-60, 81-78.

    ΑΡΗΣ: Τζάκσον 9, Ραΐσεβιτς, Λάπας 8 (2), Κόμματος 19 (2), Βετούλας 13 (1), Μπέιλι 13 (3), Λικχολίτοφ 2, Στακ 11 (1), Νίκιλα 6.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 10 (1), Παπαμακάριος 12 (2), Σιούτης, Πελεκάνος 2, Στιούαρτ 17, Νάκιτς, Χίζνιακ 6, Μαβροϊδής 2, Μάικλ 19 (1), Σούλης 7, Μακρής 3 (1).

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 70-66 ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Νέα νίκη πέτυχε ο Μακεδονικός στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών. Επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 70- 66 (ημίχρονο 43-42) και βελτίωσε ακόμη περισσότερο τη βαθμολογική του θέση.

    Σε πολύ καλή ημέρα βρέθηκε -όπως άλλωστε έχει συνηθίσει από τότε που ήρθε στην Κοζάνη, ο Σέιν Χιλ ο οποίος μάλιστα σημείωσε 22 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Μεσαριάκοφ (18π.). Από την ΑΕΚ διακρίθηκε ο Τζένκινς που πέτυχε 14 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 23-19, 43-42, 55-53, 70-66.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καυκής, Μπεχλιβάνης 2, Μποντούρης 3 (1), Μοργκούνοφ 11, Σιγάλας 2, Πανταζόπουλος, Χιλ 22 (4), Κλαρκ 10, Δέσπος 2, Δάλιαρης, Μεσαριάκοφ 18 (2).

    ΑΕΚ: Λόλις 8, Νικολαΐδης 4, Ζήσης 6, Ταπούτος 9 (1), Μισιάκος, Χατζής 12 (2), Τζένκινς 14 (1), Γλυνιαδάκης, Αντιτς, Σέκουλιτς 4, Μπουρούσης 1, Παπαϊωακείμ 8. 

    [17] ΝΙΚΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Με μια νίκη αύριο, ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα αντιμετωπίσει τον Πανιώνιο στην Τούμπα με αρκετά αγωνιστικά προβλήματα. Ο Αγγελος Ανασταιάδης δε θα έχει στη διάθεσή του τους Εγκωμίτη, Μάρκο και Ζαβαντία.

    «Είναι πονηρό παιχνίδι και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα πανηγυρίσουμε τη νίκη, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε», τονίζει ο Θεσσαλονικιός τεχνικός.

    Η πιθανή ενδεκάδα είναι: Ατματσίδης, Ουντέζε, Βόκολο, Χασιώτης, Φουτσίνι, Καραδήμος, Χάγκαν, Κούτσης, Βαγγελήςε, Σαλπιγγίδης, Γιασεμάκης.

    Την ώρα που η διοίκηση του ΠΑΟΚ ψάχνει απεγνωσμένα να ανταποκριθεί στις μεγάλες υποχρεώσεις που έχει, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί μια από τις σημαντικές πηγές εσόδων. Την μπουτίκ, η οποία ανήκει στον Γιώργο Μπατατούδη και σε καμιά περίπτωση κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

    [18] ΑΡΗΣ: ΠΕΝΤΕ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Πέντε απουσίες μετράει ο προπονητής του Αρη, Ολε Σκόμποε εν όψει του αυριανού παιχνιδιού με το Αιγάλεω που θα γίνει στο γήπεδο «Σ. Μαυροθαλασσίτη». Ο Δανός τεχνικός δε θα έχει στη διάθεσή του τους Πασσαλή, Δέλλιο, Κυζερίδη, Καμπάνταη και Σκέντζο.

    «Μπορεί να αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα, όμως θεωρώ ότι αρχίσαμε να βρίσκουμε τον εαυτό μας. Σειρά τώρα δεν έχει να κάνουμε μόνο καλές εμφανίσεις, αλλά και να παίρνουμε τα αποτελέσματα που πρέπει», αναφέρει ο κ. Σκόμποε.

    Η πιθανή ενδεκάδα που θα αντιμετωπίσει το Αιγάλεω είναι: Γκίτκος, Καραλιόπουλος, Κατσιαρός, Κλοτσίδας, Παπαδόπουλος, Κούσας, Σελάντερ, Διγκόζης, Λαζανάς, Φραντζέσκος, Αμπελάς.

    Φανερά απογοητευμένος από την αντιμετώπιση του Ολε Σκόμποε έχει μείνει ο Γιώργος Καζαντζής που μια μέρα μετά την προσφυγή του στρέφεται κατά του νέου προπονητή. «Η ομάδα έχει λίγους παίκτες, αλλά όπως φαίνεται σε καμιά περίπτωση δεν υπολογίζομαι από τον κ. Σκόμποε. Σε τόσα παιχνίδια μπορούσα να χρησιμοποιηθώ, αλλά δεν με έδωσε κάποια ευκαιρία. Είπε ότι θα δώσει ίσες ευκαιρίες, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», επισημάνει ο Γιώργος Καζαντζής.

    [19] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 6 Δεκεμβρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Στη σκιά της χθεσινής επίθεσης αυτοκτονίας σε αμαξοστοιχία στη νοτιοδυτική Ρωσία που στοίχισε τη ζωή σε 42 άτομα, 110 εκατομμύρια Ρώσων ψηφοφόρων προσέρχονται αύριο στις κάλπες και καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού το μπλοκ υπέρ του Κρεμλίνου φαίνεται να υπερισχύει.

    Ο πρόεδρος της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, Αλεξάντερ Βεχνιάκοφ ανακοίνωσε ότι τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών θα παρακολουθήσουν χίλιοι εκατόν πενήντα τέσσερις διαπιστευμένοι ξένοι παρατηρητές από 35 διεθνείς οργανισμούς, ενώ περίπου 800 ρώσοι παρατηρητές θα βρίσκονται σε εκλογικά κέντρα σταλμένοι από πολιτικά κόμματα ή από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Το BBC μεταδίδει ότι περίπου το 1% του εκλογικού σώματος, σε απομακρυσμένα εδάφη του παγωμένου Βορρά, οι επιστήμονες των βάσεων στον Αρκτικό Ωκεανό και την Ανταρκτική, καθώς και οι Ρώσοι του εξωτερικού έχουν ήδη στείλει τις ψήφους τους στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, που συντονίζει τη διοργάνωση.

    Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα γίνει για πρώτη φορά φέτος με πλήρη εφαρμογή του υπολογιστικού συστήματος «ΓΚΑΣ-Βίμπορι», που κόστισε 58 εκατομμύρια δολάρια και χρησιμοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα καλώδιο και τρεις δορυφόρους.

    Το κεντρικό αυτό σύστημα προκαλεί φόβους στην αντιπολίτευση ότι θα παρεμβληθεί η νοθεία, εκτίμηση που έχει οδηγήσει κομμουνιστές και μικρότερα συντηρητικά κόμματα σε κοινή επιχείρηση εναλλακτικής καταμέτρησης.

    Το υποτονικό κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας γεννά επίσης φόβους για μειωμένη συμμετοχή, που κινείται πάντως στις τελευταίες αναμετρήσεις σταθερά πάνω απ' το 60%, με 50% να είναι το όριο για να κριθούν νόμιμες οι εκλογές.

    [20] ΔΕΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 6 Δεκεμβρίου 2003 (12:05 UTC+2)

    Περισσότερα από δέκα άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε πλατεία, στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Όπως ανακοίνωσαν επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας η έκρηξη σημειώθηκε στην κεντρική πλατεία του Κανταχάρ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε ποδήλατο.

    Οι τραυματίες είναι Αφγανοί πολίτες και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ από την ισχυρή έκρηξη προκλήθηκαν καταστροφές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, καταστήματα και κτίρια της πειριοχής που θεωρείται από τις πλέον πολυσύχναστες της αφγανικής πόλης.

    [21] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (00:24 UTC+2)

    Mε πτώση έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.862,68 μονάδες, με απώλειες 68,14 μονάδων (0,69%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.937,82 μονάδες, με πτώση 30,98 μονάδων (1,57%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.061,50 μονάδες, μειωμένος κατά 8,22 μονάδες (0,77%).

    [22] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ Δ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Συνεχίζεται μέχρι και αύριο στο περιστύλιο του Αριστοτελείου Κινηματοθεάτρου η έκθεση ζωγραφικής της Ευαγγελίας Εμμανουηλίδου, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    [23] AΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Φωτογραφικό αφιέρωμα με έργα τριάντα τεσσάρων καλλιτεχνών θα φιλοξενηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γκαλερί Ιανός στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου.

    [24] EΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

    Πολύγυρος, 6 Δεκεμβρίου 2003 (13:24 UTC+2)

    Έκθεση Βιβλίου οργανώνουν από την Κυριακή 14 έως την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου και η Σχολική Βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ε. Πολυγύρου.

    Η Έκθεση, που θα περιλαμβάνει τρεις χιλιάδες τίτλους βιβλίων ποικίλης θεματολογίας, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου και θα λειτουργεί πρωί 9.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και απόγευμα 6 έως 9.30 μ.μ.

    [25] BAZAAR(T) ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2003 (09:57 UTC+2)

    Με κεντρικό μήνυμα «Buy Art, Take Part!», η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει χριστουγεννιάτικο παζάρι, στην Αίθουσα Τέχνης του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

    Στο Bazaar(t), θα εκτίθενται και θα πωλούνται έργα και αντικείμενα τέχνης, αφίσες, χριστουγεννιάτικες κάρτες, κοσμήματα, βιβλία και CD, χρηστικά αντικείμενα, καθώς και χριστουγεννιάτικα σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες.

    Οι επισκέπτες του Bazaar(t) μπορούν, επίσης, να κερδίσουν μικρά και μεγάλα δώρα στη λαχειοφόρο αγορά της κλήρωσης.

    Το Bazaar(t) θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου, στις 4 το απόγευμα και θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι ως τις 10 το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 6 December 2003 - 19:13:41 UTC