Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2004
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [04] ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Γ.
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΜΕΣΙΤΣ
  • [06] ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ
  • [07] ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ
  • [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ."
  • [09] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
  • [11] AΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ NOTOS COM ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [12] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [13] ΓΕΡΜΑΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 16,4% ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [14] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [15] ΣΤΟ 3,7% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [16] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [18] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
  • [19] Δ. ΠΗΛΙΧΟΣ: ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗ-
  • [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [21] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2004
  • [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΟ
  • [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [24] ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΚΤΩ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ
  • [25] H UNHCR ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ
  • [26] Ο ΚΡΕΤΙΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
  • [27] Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ
  • [28] 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ
  • [29] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [30] "ΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ" ΣΤΟ ΜΚΘ
  • [31] ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [32] "ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (17:56 UTC+2)

    Τον προϋπολογισμό του 2004, που κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή, ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας σε σχέση με την οικονομία και τον προϋπολογισμό, προσπαθώντας να ακυρώσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημά της ότι η οικονομία δεν πάει καλά. ''Αλλά μια οικονομία που δεν πάει καλά έχει ύφεση ενώ η δική μας έχει πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Ως απάντηση στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν αληθεύουν, όπως ανέφερε ο κ. Σημίτης, θα δοθεί έμφαση στην πραγματική εικόνα, αναδεικνύοντας το θετικό κλίμα και την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2004 είναι ένα βήμα μιας πολυετούς προσπάθειας που ανατρέπει τη ''μόδα'', που έχει πάρει διαστάσεις τώρα τελευταία, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έχει ημερομηνία λήξης στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο νέος προϋπολογισμός  προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2% έναντι 4% του 2003, μείωση της ανεργίας στο 8% από 9% που είναι τώρα, ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας 2,5%, ενώ οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων θα αυξηθούν κατά 3,4%. Ένα από τα βασικότερα στοιχεία των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να περιοριστεί στο 2,5% από το 3% που αναμένεται να ''κλείσει'' το 2003.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές συνδέεται άρρηκτα με τη συνεδρίαση του ΕΓ και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως ''είναι λογικό ότι όλοι μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας και ότι η συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί''.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι ήταν ήδη γνωστό από πριν πως ορισμένοι βουλευτές δεν επιθυμούσαν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους να είναι και πάλι υποψήφιοι. «Τιμούμε την προσφορά και το έργο όλων, θεωρούμε όμως ότι μας προσφέρεται μια ευκαιρία για την ανανέωση των ψηφοδελτίων μας και την εν συνεχεία ανανέωση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, όπως είναι και το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως ένας βουλευτής που δεν θέλει να κατέβει εκ νέου στις εκλογές, δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση και δεν αγωνίζεται για το ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει απόλυτη σταθερότητα, συνεχίζουμε με προσήλωση τη δουλειά μας, κοιτάμε μπροστά και ουδείς αμφισβητεί το ΠΑΣΟΚ με την εξαίρεση του κ. Παπαθεμελή''», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (10:12 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο συντονιστής Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Βύρων Πολύδωρας, σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται για την επιστροφή στο κόμμα στελεχών, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Από την κριτική του δεν ξέφυγε ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Γιώργος Σουφλιάς, καθώς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" ο κ. Πολύδωρας είπε:"Το 2000, όταν τους χρειαζόταν ο κ. Καραμανλής, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σουφλιάς ήταν απ' έξω και έκαναν διάφορες επιδείξεις αναλυτικής ικανότητας περί των γιγνομένων και των μελλουμένων, ο κ. Αβραμόπουλος εμφατικότερα. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά".

    Ο κ. Πολύδωρας θεωρεί ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και χωρίς τα στελέχη που βρίσκονται εκτός των κομματικών γραμμών και θέτει ως όρο για την επιστροφή τους να παραδεχτούν το λάθος τους και να ζητήσουν δημοσίως να επανενταχθούν. Χαρακτήρισε ζημιογόνο τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. σχετικά με το πώς και πότε θα επιστρέψουν.

    [04] ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Για καθεστωτική αντίληψη, αυταρχισμό και αλαζονεία της κυβέρνησης που μεταφέρθηκαν και στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου έκανε λόγο ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γ. Σαλαγκούδης.

    Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Δημήτρης Πιπεργιάς, παραβιάζοντας τον Κανονισμό, με αυταρχισμό και ετσιθελικά, αρνήθηκε την, εκ του Κανονισμού απορρέουσα, δυνατότητα της σύνταξης έκθεσης της Επιτροπής επί της συζητήσεως που έγινε, (σύμφωνα με το άρθρο 41 Α' του Κανονισμού της Βουλής) για να μην έχει την ευχέρεια η Αντιπολίτευση να εκφράσει τις απόψεις της και να αποτρέψει τη συζήτηση του εξελισσόμενου σκανδάλου της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Ολομέλεια της Βουλής».

    «Καταγγέλλω την πρακτική φίμωσης της Αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω ότι το αντιδημοκρατικό ατόπημα που ευτελίζει την λειτουργία του Κοινοβουλίου, αφορά μόνο τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου», επισήμανε ο κ. Σαλαγκούδης και ζήτησε από τη διάσκεψη των Προέδρων να καταδικάσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, για να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΜΕΣΙΤΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, η φυσική διασύνδεσή τους και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν απόψε ο Πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς και ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής "οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη και μπορούν οι σχέσεις τους να γίνουν πιο παραγωγικές". "Η Ελλάδα υποστηρίζει την αίτηση της Κροατίας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες, για την ένταξή της στην Ε.Ε.", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε "οι Κροάτες φίλοι μας, έπειτα από μία περίοδο περιπετειώδη για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, να απολαύσουν τα αγαθά της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης σε συνεργασία με τους άλλους λαούς της περιοχής συμμετέχοντας στο κοινό όραμα μιας Ευρώπης για όλους τους λαούς, για ένα ευτυχές μέλλον".

    Ο κ. Μέσιτς ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ελλάδας στην πορεία της χώρας του προς την Ε.Ε. και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κροατία θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσης μέχρι το 2007.

    Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της διασύνδεσης των δύο χωρών μέσω σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων, που θα ολοκληρώσει η Κροατία μέχρι το 2008, όπως ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής και Ιονίου.

    [06] ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Με μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου του προστάτη της Γεωργίας και ένα αναμμένο κερί στα χέρια πάνω από 150 γεωργιανοί μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους κατά της επ' απειλούμενης εμφύλιας σύρραξης που μπορεί να ξεσπάσει στη Γεωργία μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταναστών Γεωργιανών Δημήτρης Κεβλισβίλι δήλωσε στο «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» ότι θεώρησαν χρέος τους να συμπαρασταθούν στους χιλιάδες συμπατριώτες τους που κατηγορούν την κυβέρνηση για απάτη στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου και απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε.

    «Εμείς οι Γεωργιανοί μετανάστες», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου «Ιβέρια», «θέλουμε να μάθουν όλοι οι Ελληνες και ο πολιτισμένος κόσμος ότι εξαιτίας της πολιτικής του Σεβαρντνάτζε από τα 5.000.000 πολίτες της χώρας μας, τα 2/3 έχουμε σκορπίσει στα διάφορα κράτη του κόσμου. Σήμερα η Γεωργία βρίσκεται πάλι μπροστά στον κίνδυνο του εμφύλιου πολέμου».

    «Δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρωθήκαμε μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Γιατί εσείς οι Ελληνες ξέρετε τι σημαίνει δικτατορία και ξέρετε τι σημαίνει ελευθερία. Η Γεωργία μόνο κατ' όνομα είναι δημοκρατική χώρα, ενώ ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τα ιδανικά της δημοκρατίας.

    Οι Γεωργιανοί μετανάστες ζητούν τη συμπαράσταση των Ελλήνων. Δίπλα τους βρέθηκαν και Ελληνες παλιννοστούντες που κάποτε ζούσαν και δημιουργούσαν στην Γεωργία.

    Σε ένα μεγάλο πανό στις τρεις γλώσσες: γεωργιανά, ρωσικά και ελληνικά οι διαδηλωτές έγραψαν: «Δεν θέλουμε πόλεμο στη Γεωργία».

    Η Λία Βαλισβίλι, που κρατούσε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ήταν καθηγήτρια ζωγραφικής στην Τιφλίδα, σήμερα φροντίζει μια ηλικιωμένη Ελληνίδα.

    Μίλησε στα ελληνικά: «Πιστεύω ότι ένας χριστιανικός λαός με μεγάλη ιστορία και κουλτούρα όπως είναι οι Γεωργιανοί αξίζουν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο να χτίσουν ένα ευτυχισμένο και πολιτισμένο μέλλον. Ξεριζωθήκαμε εξαιτίας των προβλημάτων στην χώρα. Θέλουνε έστω και αργά, να επιστρέψουμε στην πατρίδα μας να ζήσουμε και δουλέψομε ελευθέρα και δημιουργικά!».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γεωργιανών μεταναστών κ. Κεβλισβίλι, στη Μακεδονία και στη Θράκη βρίσκονται περίπου 20.000 μετανάστες από τη Γεωργία.

    Σοφία Προκοπίδου

    [07] ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΝΙΣΕ Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης σε σχέση με τα έκτροπα στη Χειμάρρα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης στον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα Mπασκίμ Ζενέλι με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα, ύστερα από αίτημα του τελευταίου.

    Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι «οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης θα κριθούν από τις πράξεις της» και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

    Ο κ. Ζενέλι μετέφερε στην ελληνική κυβέρνηση μήνυμα του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Φατός Νάνο, στο οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η αλβανική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός κ. Νάνο επιθυμούν τη διατήρηση του σημερινού, πολύ καλού επιπέδου των διμερών σχέσεων.

    Αναφορικά με τα γεγονότα της Χειμάρρας, ο Αλβανός πρέσβης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κ. Νάνο έδωσε εντολές προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας για την άμεση διενέργεια έρευνας και τον επιμερισμό ευθυνών στους πρωταιτίους. Η αλβανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της ομαλής λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, τόνισε ο κ. Ζενέλι στον κ. Γιαννίτση.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης σε σχέση με τα έκτροπα στη Χειμάρρα, παρά τα συνεχή μηνύματα που είχαν σταλεί στον Πρωθυπουργό κ. Νάνο τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από την Ελλάδα, στις πολλαπλές συναντήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της ηγεσίας και των εκπροσώπων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

    Ο κ. Γιαννίτσης υπενθύμισε στην αλβανική πλευρά ότι η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για τα γεγονότα στη Χειμάρρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σαφή προειδοποίηση της ΕΈ προς την Αλβανία, όπως έχει αποτυπωθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 29 Σεπτεμβρίου: "Το Συμβούλιο τόνισε ότι η ομαλή διεξαγωγή αδιάβλητων τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο συνιστά μέρος της διαδικασίας προσέγγισης της Αλβανίας προς την Ε.Ε".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ευθύνες που έχει η αλβανική κυβέρνηση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και την εκπλήρωση των απορρεουσών από τη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, αλλά και από την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά στους δημοκρατικούς θεσμούς, στην εκλογική διαδικασία και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

    Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης θα κριθούν από τις πράξεις της και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

    [08] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: "Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ."

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    «Ο Γιώργος Σουφλιάς αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο

    εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας με τη δήλωση αυτή στα αρνητικά σχόλια του Βύρωνα Πολύδωρα κατά του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ.

    Αναλυτικά ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε: «Ο Γιώργος Σουφλιάς αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξή μας και τη χώρα. Είναι δε αδιαμφισβήτητο γεγονός πως έχει συμβάλλει τα μέγιστα, ως γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, στην πορεία νίκης του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές.

    Επισημαίνω ότι οι πολιτικές του ενέργειες πάντοτε γίνονται μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.»

    Σημειώνεται ότι ο Συντονιστής Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ν.Δ. Βύρωνας Πολύδωρας, καταφέρθηκε εναντίον όσων βρίσκονται εκτός κόμματος, αλλά και όσων προωθούν την επανένταξή τους και άσκησε κριτική στον Γιώργο Σουφλιά, για τη στάση του στις εκλογές του 2000.

    [09] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι βασικοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η μεγάλη πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ το απόγευμα και οι φόβοι για τρομοκρατικές απειλές ενόψει και της άφιξης Μπους στο Λονδίνο, συνέβαλαν στην επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, έπειτα από ένα ανοδικό ξεκίνημα.

    Εξαίρεση αποτέλεσαν το Λονδίνο, όπου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.354,70, οριακά ενισχυμένος κατά 0,36%, καθώς και το Μιλάνο, όπου ο MIBTEL σημείωσε άνοδο0,55%, στις 19.715,00 μονάδες.

    Ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,22% και διαμορφώθηκε στις 3.666,28 μονάδες, ενώ στις 3.352,92 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,19%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,39% συρρικνώθηκε στις 2.155,13 μονάδες, στη Ζυρίχη ο SMI σημείωσε πτώση 0,47%, στις 5.249,90 μονάδες. και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,14% έκλεισε στις 328,50 μονάδες.

    Μετοχές εταιρειών με εργασίες στις ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις, λόγω της πτώσης του δολαρίου, με αποτέλεσμα η Siemens να σημειώνει πτώση 1,2%, και η Axa να χάνει 1,1%.

    Στον αντίποδα, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με τη Vodafone να δίνει το έναυσμα της ανόδου, έπειτα από την αύξηση του μερίσματος και την απόφαση για επαναγορά ιδίων μετοχών αξίας 4,2 δισ. δολαρίων. Η μετοχή ενισχύθηκε σημαντικά, κατά 6,4%. Η Nokia σημείωσε κέρδη 0,7%.

    [10] ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Αύξηση σε ποσοστό 9,4% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Μινωϊκές Γραμμές στο εννεάμενηνο του 2003, ανερχόμενος σε 154,6 εκατ. ευρώ.

    Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος η εταιρία επανήλθε σε κερδοφορία παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιάς 1,7 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 41,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,5% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2002. Παράλληλα το περιθώριο λειτουργικού κέρδους αυξήθηκε από 26,6% σε 26,9%.

    Σε επίπεδο ομίλου ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 155,2 εκατ. ευρώ από 141,7 εκατ. ευρώ το 2002, αυξημένος κατά 9,5%. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 0,8 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

    [11] AΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ NOTOS COM ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Αύξηση 58,4% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων της Notos Com για το εννεάμηνο 2003 και διαμορφώθηκαν στα 21,7 εκατ. ευρώ, δηλ. 12,7% επί των πωλήσεων, έναντι 13,7 εκατ. ευρώ και 8,8% επί των πωλήσεων για το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 170,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 9,8% από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

    Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 31,2 εκ. ευρώ, έναντι 26,6 εκ. ευρώ το 2002, διαμορφούμενα σε 18,3% επί των πωλήσεων.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες πωλήσεις είχαν αύξηση 9,8%, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της αγοράς παρουσιάζουν ενδείξεις ύφεσης. Η υστέρηση του ρυθμού αύξησης από το αντίστοιχο ποσοστό της εταιρίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των πωλήσεων του κλάδου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

    Η κακή πορεία του συγκεκριμένου κλάδου είχε επισημανθεί από το πρώτο τρίμηνο του έτους και αντιμετωπίζεται από την εταιρία με την απορρόφηση της θυγατρικής Big City και την μεταμόρφωσή της σε αμιγώς δίκτυο λιανικής, αφού η παραγωγή των Η/Υ ανετέθη σε τρίτο.

    Οι λοιποί κλάδοι παρουσιάζονται ενισχυμένοι, όπως άλλωστε είχε αποτυπωθεί και στις δημοσιοποιηθείσες προβλέψεις.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι η αύξηση των προ φόρων κερδών οφείλεται κατά ένα μέρος στην μείωση των αποσβέσεων λόγω της διαγραφής του 50% του Goodwill πού είχε προκύψει από τη συγχώνευση. Κατά το 2002 οι αποσβέσεις του Goodwill για το πρώτο εννεάμηνο ανερχόταν σε 4.086.000 ευρώ.

    [12] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Μείωση κύκλου εργασιών σε ποσοστό 12,24% και καθαρών κερδών προ φόρων κατά 20,93% σημείωσε στο πρώτο εννεάμηνο του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο όμιλος της Ελληνικής Υφαντουργίας ΑΕ.

    Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκε σε 55,16 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 3,95 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη προ φόρων της μητρικής εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 51,98 εκατ. ευρώ και 3,42 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι οι αυξημένες πωλήσεις του Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αγοράς του υφάσματος denim που άρχισε να εκδηλώνεται στο τελευταίο τρίμηνο, οδηγούν στις κατάλληλες συνθήκες για αύξηση της ζήτησης, άνοδο των τιμών και βελτίωση της κερδοφορίας του.

    [13] ΓΕΡΜΑΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 16,4% ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Αύξηση σε ποσοστό 16,4% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Γερμανός ΑΒΕΕ στο εννεάμηνο, ο οποίος ανήλθε στα 495,3 εκατ. ευρώ από 425,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2002.

    Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις παρουσίασαν μία ομοιογενή ανάπτυξη στο σύνολο των τομέων που δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Τα έσοδα από τη λιανική ανήλθαν στα 320,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 14%, οι πωλήσεις του βιομηχανικού τομέα παρουσίασαν αύξηση κατά 25% και διαμορφώθηκαν στα 25,3 εκατ. ευρώ ενώ, αύξηση κατά 17% εμφάνισαν οι πωλήσεις από τη χονδρεμπορική δραστηριότητα, οι οποίες ανήλθαν σε 132,2 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση περίπου 85% και ανήλθαν σε Euro 69,7εκ. συμμετέχοντας έτσι σε ποσοστό 13,5% στο σύνολο των πωλήσεων έναντι 8,5% το 2002.

    Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 51,22 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 22% διαμορφώνοντας το EBITDA margin στο 10,34% από 9,87% το 2002.

    Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (μετά από δικαιώματα μειοψηφίας) παρουσίασαν αύξηση κατά 58% και ανήλθαν σε 41,4 εκατ. ευρώ από 26,2 εκατ. ετυρώ το 2002. Θετική ήταν η επίδραση των αποτελεσμάτων των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) τα οποία ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και προσέφεραν περίπου 7,3 εκατ. ευρώ στο τελικό αποτέλεσμα.

    Οι πωλήσεις της μητρικής παρουσίασαν αύξηση κατά 11,2% και διαμορφώθηκαν στα 409,5 εκατ ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), παρουσίασαν αύξηση κατά 20,6% και ανήλθαν στα 46,7 εκατ ευρώ. Τέλος, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 22,1% στα 36,1εκατ. ευρώ από 29,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    [14] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Απώλειες της τάξης του 0,49% κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και έκλεισε στις 83,84 μονάδες.

    Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 293 χιλιάδες λίρες.

    [15] ΣΤΟ 3,7% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Στο 3,7% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

    Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των προσχωρουσών χωρών καταγράφηκε στη Σλοβακία, ενώ ακολούθησαν η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Στην τριάδα των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού βρέθηκαν η Λιθουανία στην οποία σημειώθηκε αποπληθωρισμός, στην Τσεχία και στην Πολωνία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Στρασβούργο, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Η επίσκεψη των Τουρκοκύπριων ηγετών της «αντιπολίτευσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχολής της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και παρατηρητής στο Ευρωκοινοβούλιο Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν μέλη της επιτροπής που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στη συνάντηση της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ και στην κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ με τους Τουρκοκύπριους Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Ερελ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Κουτλάι Ερκ.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έρχονται με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός από εκείνη των ηγετών της «αντιπολίτευσης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ερωτηθείς για το σκοπό της συνάντησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ με τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ο κ. Δημητρίου είπε ότι εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνάντησης είναι οι φίλοι της Κύπρου με σκοπό να δοθεί ενίσχυση στη σχολή της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε επιβεβαίωσε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού έκανε αναφορά στην προηγούμενη έκθεση του Κόφι Ανάν της 1ης Απριλίου και στο ψήφισμα 1475.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη ότι συζητείται και πάλι ευρέως το θέμα των θέσεων της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, επισημαίνοντας την αναφορά σε άρθρο εφημερίδας διεθνούς κυκλοφορίας ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έθεσε ως τις δύο προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την εφαρμογή του κεκτημένου και το κυπριακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, με την στήριξη πολλών ομολόγων του και ιδίως του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησε αποσαφήνιση στα συμπεράσματα τα οποία θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο με αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις ούτως, ώστε να φαίνεται καθαρά ότι η έκκληση για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό αναφέρεται κυρίως στην Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη το κείμενο των συμπερασμάτων της Θεσσαλονίκης που ήταν αρκετά σαφές και δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

    Αναφορικά με την περιοδεία του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως φθάνει την Πέμπτη στις 13:30, στις 15:30 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 16:45 θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:33 UTC+2)

    Η Κύπρος και η Ελλάδα με παρεμβάσεις τους στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία εξετάζει και συζητά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις τους σε διάφορες χώρες στον κόσμο, καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, και εκ μέρους της Ελλάδας ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μιχάλης Δαρατζίκης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογιάννης έθεσε τα θέματα των αγνοούμενων, των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων από τον κατοχικό στρατό. Για τους αγνοούμενος είπε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Δ. ΠΗΛΙΧΟΣ: ΤΟ RANKING ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΑΝΗ- ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Βάρκιζα το ranking list ιστιοπολοας της κατηγορίας μιστράλ. Οι χαμηλής εντάσεως άνεμοι, που επικρατούσαν κατά την διάρκεια των αγώνων σίγουρα δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των νεαρών ιστιοπλόων, οι οποίοι έδειξαν για ακόμα μια φορά ότι το μέλλον τους ανήκει.

    Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Γιώργος Φράγκος (Κόρθι), ο οποίος κυριολεκτικά επικράτησε πάνω στο νήμα του δεύτερου Βύρωνα Κοκκαλάνη (ΝΑΟΒΒ). Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Καραγιώργος (ΝΟΚΒ), ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η εμφάνιση του έφηβου Ίκαρου Μπαρμπατσέα, ο οποίος κατετάγη πέμπτος.

    Ο Δημήτρης Πηλιχός, προπονητής των Βύρωνα Κοκκαλάνη, Γιώργου Φράγκου και 'Ικαρου Μπαρμπατσέα ξεκαθάρισε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας ranking list εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων ανδρών και εφήβων, που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Μεξικό: «Τόσο για τον Βύρωνα, όσο και για τον Ίκαρο ο μεγάλος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μεξικού. Ο Βύρωνας θα αγωνιστεί στην κατηγορία των νέων ανδρών και ο Ίκαρος στην κατηγορία των εφήβων. Ο αγώνας ranking list της Βάρκιζας αποτέλεσε λοιπόν ένα γερό αγωνιστικό τεστ για τους δύο αθλητές, ενώ παράλληλα τους δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεμουδιάσουν από το επίπονο πρόγραμμα των προπονήσεων», τόνισε ο Δημήτρης Πηλιχός και κατέληξε: «Προβλέψεις για το Μεξικό δεν μπορούν να γίνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά θα προσπαθήσουν για το καλύτερο ...».

    [20] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΜΕΤΡΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Ακόμα τρία χρυσά μετάλλια πρόσθεσε στη συγκομιδή της η ομάδα της Κίνας, που εντυπωσιάζει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών του Βανκούβερ. Η Καϊγιάν Σουν ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου της κατηγορίας 58κ, επικρατώντας σε αρασέ (100κ), ζετέ (125) και σύνολο (225). Τρία ασημένια πήρε η Πατμαβάτι από την Ινδονησία, ενώ την έκπληξη έκανε η Καναδή Μαρίζ Τιρκότ. Αν και αγωνίστηκε στο β΄ γκρουπ, σήκωσε 120κ στο ζετέ και πανηγύρισε μπροστά στους συμπατριώτες της, την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

    Από ελληνικής πλευράς, και μετά την ολοκλήρωση του Α΄ γκρουπ, η Χαρίκλεια Καστρίτση κατέλαβε την 21η θέση στο σύνολο με 190 κιλά, μεταξύ 32 αθλητριών, την ίδια στο ζετέ (105κ) και την 23η στο αρασέ (85κ).

    Η ελληνίδα αθλήτρια έκανε μόλις δύο έγκυρες προσπάθειες. Και αυτό γιατί προέρχεται από τραυματισμό στη μέση. «Αν και ο προπονητής μου δεν ήταν απογοητευμένος, εγώ ήθελα κάτι παραπάνω. Ηταν μέσα στις δυνατότητές μου να σηκώσω περισσότερα κιλά, γιατί το είχα κάνει στην προπόνηση. Ξέρω, όμως, ότι προπονούμαι συστηματικά από τον Σεπτέμβριο, αφού ο τραυματισμός μου στη μέση με άφησε εκτός για 3-4 μήνες το καλοκαίρι και έτσι ουσιαστικά ξεκίνησα από το μηδέν», είπε η Χαρίκλεια Καστρίτση.

    Οι συνέπειες του σοβαρού προβλήματος στη μέση, αντικατοπτρίζονται άμεσα από τις επιδόσεις της στα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα. Πριν από 12 μήνες στη Βαρσοβία είχε καταπλήξει τους πάντες όταν με 97,5κ αρασέ, 112,5 ζετέ και 210 σύνολο κατέκτησε ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο μετάλλιο. Στο Βανκούβερ «έκανε» συνολικά 20 κιλά λιγότερα. Όμως, δίνει υπόσχεση για επιστροφή στην κορυφή: «Οι συνθήκες στο παγκόσμιο ήταν πολύ δύσκολες για μένα, όμως στο Ευρωπαϊκό του Κιέβου (Απρίλιος) θα προσπαθήσω για ό,τι καλύτερο. Πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω και θα το αποδείξω στους επόμενους αγώνες. Αρκεί πάνω απ΄ όλα να έχω υγεία. Αυτό χρειάζομαι, μαζί φυσικά με σκληρή προπόνηση και πολλά κιλά».

    Τα αποτελέσματα στην κατηγορία των 58κ. είναι:

    ΑΡΑΣΕ

    1. Καϊγιάν Σουν (Κίνα) 100

    2. Πατμαβάτι (Ινδονησία) 97,5

    3. Μαρία Εσκομπάρ (Ισημερινός) 92,5

    4. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 92,5

    5. Σοράγια Χιμένες (Μεξικό) 90

    6. Σουκ Χιον Πακ (Βόρεια Κορέα) 90

    7. Μαριέτα Γκόντφριντ (Πολωνία) 90

    8. Σίλβια Πουξέντου (Ιταλία) 90

    ΖΕΤΕ

    1. Καϊγιάν Σουν (Κίνα) 125

    2. Πατμαβάτι (Ινδονησία) 120

    3. Μαρίζ Τιρκότ (Καναδάς) 120

    4. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 117,5

    5. Τάντι Πρατίβι (Ινδονησία) 115

    6. Μαρία Εσκομπάρ (Ισημερινός) 115

    7. Σουκ Χιον Πακ (Βόρεια Κορέα) 115

    8. Μαρία Τσαϊνοβα (Ρωσία) 115

    ΣΥΝΟΛΟ

    1. Καϊγιάν Σουν (Κίνα) 225

    2. Πατμαβάτι (Ινδονησία) 217,5

    3. Αϊλίν Ντασντελέν (Τουρκία) 210

    6. Μαρία Εσκομπάρ (Ισημερινός) 207,5

    7. Σουκ Χιον Πακ (Βόρεια Κορέα) 205

    8. Μαρία Τσαϊνοβα (Ρωσία) 205

    4. Μαρίζ Τιρκότ (Καναδάς) 205

    8. Γκρέτι Λούκο (Βενεζουέλα) 205.

    [21] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Με το Ολυμπιακό τουρνουά της Αρσης Βαρών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους προσεχείς 12 μήνες, η παγκόσμια ομοσπονδία ανακοίνωσε το καλεντάρι του 2004. Από αυτό απουσιάζει το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, όπως άλλωστε κάθε χρονιά που διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες. Ετσι, μετά τους αγώνες του Βανκούβερ, η σκυτάλη θα παραδοθεί στο Κατάρ, που θα διοργανώσει το παγκόσμιο του 2005.

    Αναλυτικά, στο καλεντάρι του 2004 περιλαμβάνονται οι εξής διοργανώσεις:

    10-14 Φεβρουαρίου: Πρωτάθλημα Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βουδαπέστη, Ουγγαρία)

    7-12 Μαρτίου: Πανασιατικοί Αγώνες Ανδρών, Γυναικών (Αλμάτι, Καζακστάν)

    17-26 Μαρτίου: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών, Γυναικών (Κίεβο, Ουκρανία)

    1-7 Μαϊου: Παναφρικανικοί Αγώνες Ανδρών, Γυναικών (Τυνιδα, Τυνησία)

    5-8 Μαϊου: Αγώνες Ωκεανίας Ανδρών, Γυναικών (Απια, Νήσοι Σαμόα)

    11-15 Μαϊου: Παναμερικανικοί Αγώνες Ανδρών, Γυναικών (Περέιρα, Κολομβία)

    24-30 Μαϊου: Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, Νεανίδων (Μινσκ, Λευκορωσία)

    1-4 Ιουλίου: Πανεπιστημιάδα (Φρέντερικ, ΗΠΑ)

    26 Ιουλίου-1 Αυγούστου: Ευρωπαϊκό Παίδων, Κορασίδων (Σταβάνγκερ, Νορβηγία)

    14-25 Αυγούστου: Ολυμπιακό Τουρνουά Αρσης Βαρών (Αθήνα)

    20-26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκό Εφήβων, Νεανίδων (Μπουργκάς, Βουλγαρία)

    5-15 Οκτωβρίου: Πανασιατικοί Αγώνες Εφήβων, Νεανίδων και Παίδων, Κορασίδων (Τσιάνγκμαϊ, Ταϊλάνδη).

    Όλα τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα ανδρών, γυναικών αποτελούν κριτήριο ολυμπιακής πρόκρισης.

    [22] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Η ΕΠΟ αποφάσισε σήμερα κάποιες αλλαγές στους αγώνες της 1ης αγωνιστικής για τη Γ΄ φάση του κυπέλλου Ελλάδος. Ο αγώνας ΠΑΟ-ΟΦΗ που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσεις στις 21:15 αντί για τις 21:00, ενώ ο αγώνας Αγροτικού Αστέρα-ΑΕΚ θα διεξαχθεί αντί για τις 3 Δεκεμβρίου, στις 7 του ίδιου μήνα με ώρα έναρξης τις 15:00 στο γήπεδο του Ευόσμου.

    [23] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Μόλις δέκα ημέρες μετά την κλήρωση των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης των ανδρών, αξιωματούχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) επισκέφτηκαν στην Αθήνα το υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο στο Ελληνικό. Ο κ. Koτλέμπα εξέφρασε με δηλώσεις του την ικανοποίηση της FIBA για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

    «Η κατασκευή του γυμναστηρίου προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί πολύ. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Μαΐου, γεγονός σημαντικό, καθώς πρέπει να προγραμματιστεί και η διεξαγωγή της δοκιμαστικής διοργάνωσης. Διευθετήσαμε διάφορα λειτουργικά θέματα και μπορώ να πω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, αν και απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά. Πριν λίγες ημέρες διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην Μαδρίτη η κλήρωση των ομίλων του τουρνουά των ανδρών και ελπίζουμε το ίδιο να συμβεί και με την κλήρωση των ομίλων του τουρνουά των γυναικών που θα λάβει χώρα στις 26 Ιανουαρίου στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Κοτλέμπα.

    Οι αξιωματούχοι της FIBA επισκέφθηκαν επίσης και την έδρα της Αθήνα 2004 και ενημερώθηκαν από τον εντεταλμένο σύμβουλο Σπύρο Καπράλο, τον γενικό διευθυντή αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον διευθυντή τομέα καλαθοσφαίρισης, Σταύρο Δουβή και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για διάφορους τομείς που αφορούν στη διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά.

    [24] ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΚΤΩ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

    Ρώμη, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Μετά τον Ιμάμη της κωμόπολης Καρμανιόλα οι ιταλικές αρχές απέλασαν και άλλους 7 ισλαμιστές που ζούσαν στο Τορίνο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Τζουζέπε Πιζάνου δήλωσε ότι πρόκειται για επικίνδυνους ισλαμιστές που είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα των μουτζαχεντίν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απέλαση του ιμάμη Αμπντούλ Μαμούρ με την κατηγορία ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και το ιταλικό κράτος.

    [25] H UNHCR ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πάγωσε τις οδικές μετακινήσεις της στο Αφγανιστάν και ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει το πρόγραμμά της για βοήθεια σε επαναπατριζόμενους Αφγανούς πρόσφυγες, μια μέρα μετά τη δολοφονία μιας υπαλλήλου της και τον τραυματισμό ενός δεύτερου, από ένοπλους, στην πόλη Γκαζνί του νοτίου Αφγανιστάν.

    Η σωρός της 29χρονης Γαλλίδας Μπετίνα Γκοσλάρντ μεταφέρθηκε στην Καμπούλ την Κυριακή το βράδυ από το Γκαζνί, 100 χλμ νότια της Αφγανικής πρωτεύουσας. Γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την κηδεία της.

    Οι δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της Υπατης Αρμοστείας και σκότωσαν την Γκοσλάρντ τραυματίζοντας και τον οδηγό του οχήματος, υπάλληλο της Υ.Α. Αφγανικής καταγωγής, σε διάρκεια επίθεσης την Κυριακή, στο φως της ημέρας, στο κέντρο της πόλης Γκαζνί. Ενας τρίτος υπάλληλος της Υ.Α. διέφυγε χωρίς τραύματα. Οι ένοπλοι έχουν συλληφθεί.

    Η Γκοσλάρντ είναι η πρώτη υπάλληλος του ΟΗΕ που δολοφονείται στο Αφγανιστάν από την ημέρα που ο ΟΗΕ ξεκίνησε ξανά τις εργασίες του στη χώρα μετά την πτώση των Ταλιμπάν, πριν από δύο χρόνια. Από την ημέρα αυτή, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στην επιστροφή 2,5 εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων από το Πακιστάν και το Ιράν, καθώς και περίπου 500.000 εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων.

    Μετά την επίθεση της Κυριακής, η Υ.Α. ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της στην επαρχία Γκαζνί. Ολοι οι υπάλληλοί της περιορίστηκαν στα γραφεία ή τους τόπους κατοικίας τους. Οι οδικές μετακινήσεις της Υ.Α. πάγωσαν σε όλη τη χώρα καθώς οι αξιωματούχοι της Υ.Α., μαζί με την Αφγανική κυβέρνηση, αναθεωρούν τις επιχειρήσεις της οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

    "Οποια μέτρα και να πάρουμε, θα είμαστε με το μέρος της πλειονότητας των Αφγανών πολιτών που εργάζονται μαζί μας για την ανάκτηση της ειρήνης στο Αφγανιστάν", δήλωσε ο Φίλιππο Γκράντι, επικεφαλής της Υ.Α. στο Αφγανιστάν. "Αλλά σίγουρα δε μπορούμε να επιτρέψουμε στο προσωπικό μας να βρίσκεται στο έλεος αυτών που μας έχουν ως στόχο".

    Ο Υπατος Αρμοστής Ρουντ Λούμπερς καταδίκασε τη δολοφονία της Γκοσλάρντ ως "μια ακόμα άνανδρη επίθεση κατά αθώου ανθρωπιστικού υπαλλήλου". Από το 2000 ως σήμερα, η Γκοσλάρντ είναι η πέμπτη υπάλληλος της Υ.Α. που χάνει τη ζωή της πάνω στο καθήκον μετά το θάνατο τριών υπαλλήλων στην Ινδονησία και ενός στη Γουινέα το 2000.

    Η Γκοσλάρντ άρχισε να εργάζεται στο Αφγανιστάν, βοηθώντας επαναπατριζόμενες οικογένειες Αφγανών να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, από τον Ιούνιο του 2002, έπειτα από δύο άλλες δύσκολες μεταθέσεις της με την Υ.Α., στη Ρουάντα και τη Γουινέα. Ο Γκράντι δήλωσε ότι το προσωπικό ήταν "βαθιά συγκλονισμένο αλλά και οργισμένο" από την παράλογη δολοφονία της Μπετίνα Γκοσλάρντ. "Η αφοσίωσή της στον Αφγανικό λαό ήταν πραγματικά εξαιρετική. Ο θάνατός της αποτελεί μεγάλη απώλεια για την οικογένειά της, για εμάς, για το Αφγανιστάν".

    [26] Ο ΚΡΕΤΙΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Οτάβα, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του στις 12 Δεκεμβρίου μετά από μια δεκαετία στην εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος για το διάδοχό του και κυριότερο αντίπαλό του στο κόμμα, Πολ Μάρτιν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 69χρονος Κρετιέν έκανε την ανακοίνωση αυτή από την Οτάβα μετά από το τέλος της συνάντησης που είχε με τον κ. Μάρτιν ο οποίος είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2002 ενώ την περασμένη εβδομάδα εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Ο κ. Κρετιέν δήλωσε ότι επέλεξε την 12η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία παραίτησής του γιατί επιθυμεί να μετάσχει στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας, που θα γίνει στη Νιγηρία από τις 5 έως και τις 8 του Δεκεμβρίου.

    [27] Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

    Μασαχουσέτη, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης αποφάνθηκε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες να παντρεύονται, απόφαση που μπορεί να κάνει την πολιτεία αυτή την πρώτη που αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, μετέδωσε το CNN.

    Στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ανώτατου Δικαστηρίου στο διαδίκτυο, αναφέρεται ότι η πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν μπορεί ''να αρνηθεί τις προστασίες, τα ευεργετήματα και τις υποχρεώσεις προνόμια που προέρχονται από το γάμο μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου που επιθυμούν να παντρευτούν''. Οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων απαγορεύονται στις ΗΠΑ.

    [28] 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 18 Νοεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Ο διασημότερος ποντικός του κόσμου και της έβδομης τέχνης, ο Μίκι Μάους, κλείνει την Τρίτη 75 χρόνια ζωής, καθώς την 18η Νοεμβρίου 1928 έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η ταινία «Steamboat Willie» ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με ήχο που δημιούργησε ο νεαρός τότε Γουόλτ Ντίσνεϊ και σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία.

    Μέσα σε δέκα χρόνια, ο Μίκι Μάους πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 100 ταινίες κινουμένων σχεδίων.

    Ο χαρακτήρας του μετεξελίχθηκε σε δημόσιο πρόσωπο μιας βιομηχανίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όσο για την εταιρεία που δημιούργησε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ και που φέρει το όνομά του είναι μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες του κόσμου.

    Μόνο από τα προϊόντα του Μίκι Μάους, η «Ντίσνεϊ» κερδίζει κάθε χρόνο πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εορταστικές εκδηλώσεις

    Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75α γενέθλια του Μίκι Μάους, οι διασημότερες ταινίες του βγαίνουν πάλι στους κινηματογράφους, ενώ θα κυκλοφορήσει και ειδική αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με την πασίγνωστη μορφή του.

    Επίσης, η «Ντίσνεϊ» θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια 75 αγαλμάτων του Μίκι Μάους με ανθρώπινες διαστάσεις, τα οποία αργότερα θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ντίσνεϊ, Μάικλ Άισνερ, «κανένας χαρακτήρας δεν έχει μείνει στο προσκήνιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα όπως ο Μίκι Μάους».

    [29] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Χάγη, 18 Νοεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    ''Ως πολιτιστικό γεγονός υψηλής αισθητικής'', χαρακτηρίστηκε απο τα ολλανδικά ΜΜΕ η καλλιτεχνική έκθεση φωτογραφίας του υπουργείου Τυπου και ΜΜΕ της Ελλάδας για το Αιγαίο, που εγκαινιάστηκε απόψε απο το δήμαρχο της Χάγης Willem Deetman και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ολλανδία Γεώργιο Κακλίκη, ενώπιον της πολυπληθούς φιλοθεάμονος διπλωματικής, πολιτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινωνίας της, στο κατάλευκο Μέγαρο του Δημαρχείου της πόλης.

    Με τη φωτογραφική έκθεση ''Αιγαίο:Εικόνες της Ελλάδας''- που ήλθε στην Ολλανδία ως επιστέγασμα της επιτυχημένης πορείας της ανά τον κόσμο (Ουάσιγκτον, Βοστόνη, Παρίσι, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Ρώμη, Βρυξέλλες, Γενεύη, Χαλκιδική) - το Ελληνικό υπουργείο Τυπου και ΜΜΕ επιχειρεί να αναδείξει τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Αιγαίου Πελάγους, ως κοιτίδας ελληνικού πολιτισμού. Συγχρόνως επιδιώκει να προβάλει τις πολιτισμικές αξίες που, έχοντας βαθιές ρίζες και μια μακραίωνη παράδοση στον τόπο αυτό, αναδεικνύονται ως πανανθρώπινες.

    Αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού για 6.000 χρόνια, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της φυσικής του διαμόρφωσης, με τις εκατοντάδες μικρά και μεγάλα νησιά, το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου έχει μείνει στην ιστορία ως μία περιοχή, όπου η μικρή κλίμακα των κοινοτήτων που το αποτελούν δεν εμπόδισε τη δημιουργία μεγάλων και ενιαίων ιστορικών πολιτισμών με υπερτοπική εμβέλεια. Σήμερα, αυτή η ιδιαίτερη πολιτισμική πρόταση του Αιγαίου Πελάγους, μπορεί να θεωρηθεί ως αξιόλογη εναλλακτική προοπτική σε σύγκριση με τη μαζικότητα των σύγχρονων αστικών πολιτισμών της Ευρώπης.

    Το Αιγαίο είναι ένας χώρος που καλεί τον καθένα να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση μαζί του. Η σχέση αυτή δεν συνίσταται μόνο στην αισθητική απόλαυση που προσφέρει το ηλιβασίλεμα, το σκούρο μπλε της θάλασσας που προς τις ακτές πρασινίζει ή τα άσπρα σπιτάκια και τα εξωκλήσια στις κορυφές των βουνών. Πρόκειται για την περιρρέουσα γενική ατμόσφαιρα του Αρχιπελάγους: τον καθημερινό τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων, το μόχθο και τις φροντίδες τους, τους μύθους, τους θρύλους και τις παραδόσεις, τα πανηγύρια, τις λιτανείες, τα βαφτίσια και τους γάμους, τις χειρονομίες της καθημερινότητας, το σφίξιμο του χεριού, τα χαιρετίσματα, τα καλοδεξίματα, τις αγκαλιές και τα φιλιά, τα στοιχεία μιας διαφορετικής κοινωνικότητας, τα κεράσματα στα καφενεία, τον ελληνικό καφέ, την ελιά και το κεφαλοτύρι που συνοδεύουν το ούζο, τις παρέες στα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα, τα γλέντια, τα ξενύχτια και βέβαια τα στοιχειά της φύσης, τη θάλασσα, τη μυρωδιά και την αρμύρα της που έχει σκάψει τα πρόσωπα και τον άνεμο που σφυρίζει ανάμεσα στα σοκάκια.

    Γι αυτά και άλλα πολλά θέλησαν να μιλήσουν έντεκα σημαντικοί νεοέλληνες φωτογράφοι της έκθεσης και το έκαναν με τον πλέον πειστικό, αληθινό και άμεσο τρόπο, αποτυπώνοντας τη φυσιογνωμία του Αιγαίου, μέσα από τις ιδιότυπες διαδρομές: Ο Νίκος Οικονομόπουλος με τις "Εικόνες του", ο Τάκης Ροϊδάκης με τους "Συνηθισμένους καθημερινούς ανθρώπους" του, ο Αρης Παύλου με την "Καθημερινή ζωή στην Αίγινα", ο Κώστας Βέργας με τη "Συμφωνία Φύσης και Ανθρώπων", ο Θοδωρής Χουρμουζιάδης "Με το πλοίο", ο Ηλίας Μπουργιώτης "Χτίζοντας πλοία και ανθρώπινες στιγμές" ο Κώστας Ορδόλης με τους "Θαλασσινούς Ταξιδιώτες" του, ο Νίκος Κασέρης με τις "Θαλασσογραφίες", ο Νίκος Τασούλας με τις "Πόρτες και Γάμους στη Μύκονο", η Solveigh Kaehler με την "Εσωτερική Γεωγραφία της Μνήμης στο Αιγαίο" και ο Ηλίας Κοσίντας με τον "Υποβρύχιο Κόσμο" του μοναδικού Αιγαίου.

    Παράλληλα στην έκθεση, το Γραφείο του Ελληνικού Τουρισμού στην Ολλανδία, παρουσίασε μέσα από τα δικά του "τουριστικά πακέτα" τις ομορφιές των αιγαιοπελαγίτικων νησιών και προσέφερε γευστικές στιγμές στους επισκέπτες που περιπλανήθηκαν στις φωτογραφικές διαδρομές του Αιγαίου, τις οποίες δρομολόγησε η Γραμματεία Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή απο 18 Νοεμβρίου μεχρι 7 Δεκεμβρίου 2003.

    [30] "ΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ" ΣΤΟ ΜΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (13:54 UTC+2)

    Τη δράση με τίτλο "Ενας Δημιουργός μία Ταινία" διοργανώνει για την περίδο 2003-04 το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Επικοινωνία και Εκπαίδευση", με στόχο να καλύψει την ανάγκη που έχει το ευρύ κοινό να γνωρίσει και να συνομιλήσει με τους ανθρώπους του κινηματογράφου.

    Για τη διοργάνωση αυτή, το Μουσείο συνεργάστηκε με το γραφείο Θεσσαλονίκης της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Το πρόγραμμα της δράσης "Ενας δημιουργός μία Ταινία" έχει ως εξής:

    5 Δεκεμβρίου

    Γιώργος Κεραμιδιώτης: Χρήστος Σαμαράς (1997, 50'), Μετανάστες...ίσως μία μέρα συναντηθούμε (2001,02,52')

    19 Δεκεμβρίου

    Απόστολος Τσιτσούλης: Αμφίπολη (1999,26'), Γεώργιος ο Δεύτερος (1998, 26')

    16 Ιανουαρίου 2004

    Κρίτων Καλαϊτζίδης - Θόδωρος Κουτσούλης: Chicas por sentimiento (2001,62'), Street music (2001, 53')

    30 Ιανουαρίου

    Τάσος Ψαρράς: Γράμμα στη μητέρα - πατρίδα (2001, 75')

    13 Φεβρουαρίου

    Αριάν Κότση: Εν Βεβετία τη...1453 (1994, 30'), Ανύπανδρες μητέρες (2003, 30')

    24 Φεβρουαρίου

    Κυριακή Μάλαμα: Η άλλη πλευρά (2003, 52')

    12 Μαρτίου

    Μαρία Οικονόμου: Ο κύκλος του νερού (2003, 70')

    2 Απριλίου

    Γιώργος Ζέρβας: Μου λένε να μην σ' αγαπώ, το Σμυρναίικο - Πολίτικο Τραγούδι (2002, 89')

    23 Απριλίου

    Νίκος Αλευράς: Οδύσσεια - Ενα ερωτικό ταξίδι (2002, 02,80')

    7 Μαϊου

    Λένα Βουδούρη: Η Παναγιά η Κουνίστρα και ο Κυρ-Αλέξανδρος (2002, 30'), Η θυσία του ταύρου (2002, 30')

    21 Μαϊου

    Δημήτρης Μουρτζόπουλος: Ο Προϊστορικός Οικισμός του Μακρύγιαλου (1996, 27'), Πόλη...άλλη ματιά, Θεόδουλος Μπαρακάτ, φοιτητής Θεολογίας (1997, 26').

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Κινηματογράφου στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τη φιλοσοφία του κινηματογράφου αλλά και στη δημιουργία προβληματισμού για τις νέες τάσεις και ιδέες των σύγχρονων κινηματογραφικών κινημάτων. Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αυτής, το μουσείο διαθέτει το αρχείο, τη βιβλιοθήκη και την ταινιοθήκη του για κάθε ενδιαφερόμενο.

    [31] ΡΕΚΟΡ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2003 (12:43 UTC+2)

    Σχεδόν το σύνολο των αντιτύπων του νέου βιβλίου της Τζ. Ρόουλινγκ «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στα τέλη αυτού του μήνα, έχουν ήδη προπωληθεί, σημειώνοντας ρεκόρ στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι εκδόσεις Ψυχογιός, έχουν προπωλήσει 78.000 από τα συνολικά 87.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης του πέμπτου βιβλίου της Βρετανίδας συγγραφέα που προορίζονται για τη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να έχουν το δικαίωμα της επιστροφής.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εκδοτική εταιρία και οι βιβλιοπώλες είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ζήτηση, που φαίνεται να έχει τετραπλάσια ταχύτητα από αυτή του προηγούμενου. Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου στην αγγλική έκδοση, οι πωλήσεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

    [32] "ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2003 (12:36 UTC+2)

    Από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής παραγωγή «Ενός λεπτού σιγή», κάθε Παρασκευή Σάββατο Κυριακή, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης.

    Πρόκειται για μία σύνθεση κειμένων με άξονα την ιστορική τομή του '22 ως αφετηρία της συρρίκνωσης του ελληνισμού στα όρια του νεοελληνικού κράτους.

    Η παραγωγή «Ενός λεπτού σιγή» διαπραγματεύεται τη διασταύρωση του ατομικού δράματος με την πολιτική σκηνοθεσία της σύγχρονης μάστιγας του εθνικισμού, καταγγέλλοντας την κατανάλωση του ιστορικού προϊόντος τόσο ως "θέαμα" όσο και ως "επέτειο" και επιχειρώντας να θέσει τον καθρέφτη απέναντι στην σύγχρονη νεοελληνική κοινωνία - στην ταυτότητα του νεοέλληνα.

    "Στο κείμενο του δασκάλου-τελετάρχη που συνθέσαμε για τη δεύτερη ενότητα του «Ενός Λεπτού Σιγή» και ονομάσαμε προς τιμήν του μεγάλου Ταντέους Καντόρ «Νεκρά Τάξις», χρησιμοποιήσαμε αποσπάσματα κειμένων - ποιημάτων ως αντίστιξη στον παραληρηματικό του λόγο, όπου η αλήθεια αναγνωρίζεται μόνο ως νύξη και παραμόρφωση", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Σύνθεση αφηγήσεων προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Πηγές: Κοινός Λόγος, Έλλης Παπαδημητρίου, εκδόσεις Ερμής, Η έξοδος, έκδοση Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν, Μαρίας Τσιριμονάκη, Εφημερίδα Πρόοδος, 1922 και αποσπάσματα κειμένων και ποιημάτων των Μανόλη Αναγνωστάκη, Ανδρέα Εμπειρίκου, Τ.Σ. Έλιοτ, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Ηλία Καζάν, Μιχάλη Κατσαρού, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Στρατηγού Μακρυγιάννη, Γεωργίου Σεφέρη, Διονυσίου Σολωμού, Γεωργίου Τερτσέτη, Ευάγγελου Χεκίμογλου, Έρνεστ Χεμινγουέη.

    Το κείμενο του «δασκάλου-τελετάρχη» έγραψε η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου.

    Επιλογή κειμένων, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική διδασκαλία, Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου, σκηνική και ενδυματολογική άποψη, Χενκ βαν Λούνεν ,φωτισμοί Δήμος Αβδελιώδης, εικαστική παρέμβαση Αγγελική Κουρμουλάκη, μελοποίηση στίχων Μάριος Μαυρομάτης, μουσικές συνθέσεις συντονισμός Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Το τραγούδι «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» ερμηνεύει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης. Εκτέλεση ούτι Νικόλαος Ιακωβίδης, βιολί Δημήτριος Θεοδωράκης, κοντραμπάσο Βασίλης Μιχαήλ, τύμπανα - κρουστά Αλέκος Παπαδόπουλος, τραγούδι Σοφία Τσαϊρίδου. Χειριστής κονσόλας (φως και ήχος) Άρης Ζάχος.

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Στέλιος Μπαρές, Εύα Νικηφόρου, Θάνος Σιαπέρας, Σοφία Τσαϊρίδου, Μάρι Χεκιμιάν. 

    Οι στίχοι των τραγουδιών που ακούγονται στην παράσταση ανήκουν στους Κωστή Παλαμά, Διονύσιο Σολωμό και Στίβεν Ουάλλας (από το πρόγραμμα της παραγωγής «Εθνικός Ύμνος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.)

    Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, τηλ. 2310 605447

    [33] ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 18 Νοεμβρίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Μια έκθεση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία , στην οποία συμμετέχουν Ελληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο για ένα μήνα, από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

    Τίτλος της έκθεσης είναι «Ο βιασμός της Ευρώπης» που θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης LUKE & A και επιμελητής της ο Ελληνοβρετανός καλλιτέχνης Μεγακλής Ρογκάκος. Θέμα της η απαγωγή της Ευρώπης από το Δία, μεταμορφωμένου σε ταύρο, ο οποίος την μετέφερε στην Κρήτη, όπου γεννήθηκαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι.

    Οι συνολικά 29 καλλιτέχνες από 15 χώρες, μέσα από τα έργα τους προσπαθούν να αναθεωρήσουν ή να «ανατρέψουν» το μύθο, προβάλλοντας άλλες φορές τον τρόμο και άλλες το χιούμορ. Πρόκειται για έργα φωτογραφίας, ζωγραφικής, μικτών μέσων, βίντεο, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, χαρακτικής και κατασκευές από ύφασμα.

    Οι Ελληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες είναι οι: Νίκος Γιαβρόπουλος (βίντεο), Φωτεινή Παπαχατζή (βίντεο), Φίλιππος Τσιτσόπουλος (βίντεο), Δημήτριος Αντωνίτσης (φωτογραφία), Γιάννης Μαρκόπουλος (εγκατάσταση) και Γιώτα Σκαρβέλη (μικτά μέσα), καθώς και ο Σάββας Γεωργιάδης (ζωγραφική) και ο Sumer Erek (φωτογραφία).

    Επίσης συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, το Ισραήλ, τη Ν.Κορέα και την Ιαπωνία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 November 2003 - 19:14:04 UTC