Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ
  • [02] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [03] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
  • [04] ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ
  • [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
  • [06] ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
  • [07] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ
  • [08] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΗΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΔΑΥ
  • [09] ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
  • [10] NEEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,08% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΧΑ
  • [12] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΙΔΡΥΕΙ Η EMPORIKI BANK
  • [13] ΝΔ: ΠΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΜΕ
  • [14] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [15] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ
  • [16] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΑΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [19] ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ COMENIUS ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
  • [21] ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ
  • [22] Ο Β. ΔΑΝΙΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [23] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [24] ΤΕΝΙΣ: Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [26] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ
  • [27] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [29] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΚΚΑ ΚΑΙ ΜΕΔΙΝΑ
  • [30] ΣΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΙΒΙΖΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [31] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [32] ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ Ν.
  • [33] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΠΡΑΔΟ» ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
  • [34] ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΕΙ Ο E.MORIN

  • [01] Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠ.ΑΜ. ΕΛΛΑΔΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (17:06 UTC+2)

    Η ενίσχυση της βαλκανικής συνεργασίας στον στρατιωτικό κυρίως τομέα, αλλά και η στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Αμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τους ομολόγους του της Αλβανίας, Παντελί Μάικο, και της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στην Καστοριά.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση της βαλκανικής συνεργασίας, αλλά και στη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στις προσπάθειες των δυο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην εναρμόνιση των αμυντικών δομών των δύο χωρών και την ένταξή τους στη Νατοϊκή Συμμαχία και επανέλαβε τη δυνατότητα των ελληνικών επιτελείων να προσφέρουν τεχνογνωσία και προσωπικό, που θα μπορούν να συνδράμουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και η γενικότερη κατάσταση ασφάλειας στη Νοτιονατολική Ευρώπη και, όπως σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, διαπιστώθηκε μεν πρόοδος στον τομέα αυτό τόσο στην Αλβανία όσο και στην ΠΓΔΜ, αλλά κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, με τη σύμφωνη βέβαια γνώμη των βαλκανικών κυβερνήσεων.

    Ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τους ομολόγους του της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για μείωση της των στρατιωτικών μας δυνάμεων στη Μακεδονία και τη Θράκη και αλλαγή του προσανατολισμού τους, από δυνάμεις κρούσης, δυνάμεις δηλαδή ικανές να διεξαγάγουν πόλεμο, σε δυνάμεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση απειλών, όπως η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα.

    Για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο αλβανός υπουργός Αμυνας σχολίασε ότι είναι μια ένδειξη της ατμόσφαιρας συνεργασίας που υπάρχει στην περιοχή και η οποία απαιτείται προκειμένου το σύνολο της Βαλκανικής να ενταχθεί στις δομές της Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Αμυνας, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, λέγοντας πως αποτελεί "ένδειξη της φιλίας που γεννάται".

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε η διεξαγωγή της τριμερούς αυτής συνάντησης μια φορά τον χρόνο, ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα, ενώ υπογράφηκε και συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που αφορά στη στρατιωτική εκπαίδευση, σε κοινές ασκήσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και παροχή τεχνογνωσίας από την Αθήνα στα Τίρανα για την ταχύτερη προσαρμογή των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων στις ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟϊκές δομές.

    [02] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Την "απόλυτη και κατηγορηματική καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για τη βάναυση δολοφονική επίθεση στο Ριάντ", εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τη Σαουδική Αραβία και τη δέσμευσή ότι θα συμβάλλει όπως μπορεί για να ενδυναμωθούν τα αποτελέσματα της διεθνούς προσπάθειας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [03] ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση της υγείας του επίτιμου πρόεδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος εισήχθη το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με συμπτώματα αφυδάτωσης, που οφείλονται σε ιογενή γαστρεντερίτιδα.

    Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο θεράπων ιατρός του, καθηγητής Σωτήρης Ράπτης, η γενική κατάσταση του κ. Μητσοτάκη είναι καλή. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε προκειμένου να του χορηγηθεί ορός.

    Ο κ. Μητσοτάκης νοσηλεύεται στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, σε δωμάτιο της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενώ όλη την ημέρα ήταν απύρετος.

    Ο κ. Ράπτης υπογράμμισε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ θα πάρει εξιτήριο σε δύο μέρες.

    Ο κ. Μητσοτάκης ταλαιπωρείται από την ιογενή γαστρεντερίτιδα από την περασμένη Πέμπτη και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συνόδευσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, στην περιοδεία του στην Κρήτη.

    Απουσιάζουν από το πλευρό του η Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και η κόρη του Αλεξάνδρα που βρίσκεται στη Γαλλία.

    [04] ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Πειραιάς, 10 Νοεμβρίου 2003 (07:01 UTC+2)

    Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, εντάσεως έως και 9 μποφόρ, απαγορεύθηκε από χθες ο απόπλους των επιβατηγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [05] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ε.Ε.

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Από τα 6.000 άτομα, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μέσα στο 2003, 114 έχουν πάρει πιστοποιητικό ότι είναι θύματα βασανιστηρίων, από το Κέντρο Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων της Αθήνας.

    Όμως, φέτος μόνο σε 28 άτομα, ήτοι ποσοστό 0,8%, χορηγήθηκε άσυλο ή άλλη μορφή προστασίας. Συγκριτικά, ο μέσος όρος χορήγησης ασύλου σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2002 ήταν 20%, ενώ στη χώρα μας 1%.

    Για τη στάση της ελληνικής πολιτείας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κατακρίνεται η χώρα μας και μέσω της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως επίσης και για τα εμπόδια στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας από οπαδούς άλλων δογμάτων, τη καθυστέρηση στα προγράμματα ενσωμάτωσης των Τσιγγάνων, την εφαρμογή της ισότητας ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες, τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρίες, των προσωρινά απασχολούμενων κ.α.

    Αυτά επισήμαναν, μεταξύ άλλων, στη Συνέντευξη Τύπου - Συζήτηση, με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα», σήμερα, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ομιλητές, όπως ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Ουάιτ, οι ευρωβουλευτές Άννα Καραμάνου και Μαριέττα Γιαννάκου, ο Συνήγορος του Πολίτη Γεώργιος Καμίνης και ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιανός.

    Θετικά βήματα έχουν γίνει και έχουν επαινεθεί, όπως τα νομοθετήματα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τα σχέδια νόμου για δωρεάν νομική συνδρομή σε απόρους και για την εξάλειψη των διακρίσεων, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

    Είναι μύθος πλέον, το ενιαίο και το αδιαφοροποίητο της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με το διαφορετικό, επισήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη καθηγητής Γεώργιος Καμίνης. Πρόσθεσε δε, ότι μερικές φορές ο εχθρός των δικαιωμάτων δεν είναι το κράτος, αλλά η κατάχρηση και από ομάδες πολιτών.

    Πάντως, περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων υπάρχουν σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και σε εκείνες, που διαθέτουν μακρά παράδοση δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου.

    Τέλος, πρόταση να συμπεριληφθεί το μάθημα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα σχολεία, διατύπωσε και πάλι η βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου.

    Κ. Κούτρα

    [06] ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Τη δυνατότητα να μπορεί να διοριστεί στο δημόσιο ένας από τους γονείς ή τα αδέλφια των παιδιών που είχαν σκοτωθεί στο τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στο ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών για την "Ίδρυση Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης".

    Το ίδιο δικαίωμα παρέχεται και στα πρόσωπα τα οποία υπέστησαν στο ίδιο δυστύχημα, σοβαρότατο τραυματισμό και νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σε περίπτωση δε που τα πρόσωπα αυτά δεν επιθυμούν ή λόγοι υγείας δεν τους επιτρέπουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος διορισμού, το δικαίωμα αυτό μεταβιβάζεται σε έναν από τους γονείς ή αδελφούς, εάν πρόκειται για μαθητή ενώ για τους άλλους τραυματισθέντες, σε σύζυγο ή ένα τέκνο τους.

    Νατάσα Θωμά

    [07] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου προκάλεσαν δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό της εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσας Αράπογλου με τις οποίες αμφισβήτησε το δικαίωμα του προέδρου της Ν.Δ. να ζητά εκλογές τονίζοντας ότι «αυτά είναι ζητήματα που φθάνουν στα όρια μιας θεσμικής εκτροπής».

    «Σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το να ζητά ο Κώστας Καραμανλής εκλογές είναι στα όρια της θεσμικής εκτροπής.

    Αν αυτό δεν είναι απόδειξη καθεστωτικής νοοτροπίας, τότε τί είναι; Ως πού θα φτάσει αυτός ο πολιτικός κατήφορος; Υιοθετεί ο κ. Σημίτης και η Κυβέρνησή του τέτοιες απόψεις;», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι «ο κ. Πρωτόπαπας οφείλει να δώσει σαφή απάντηση τώρα».

    Σε γραπτή δήλωσή της απάντηση στον κ. Ρουσόπουλο, η κ. Αράπογλου παραπέμπει σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις επισημαίνοντας ότι το 61,5% των πολιτών δηλώνει ότι θέλει να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

    «Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. γνωρίζει τις μετρήσεις που δείχνουν ότι, ενώ ο κ. Καραμανλής ζητά κάθε μέρα πρόωρες εκλογές, το 61,5% των πολιτών απαντά ότι « οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας ». Το ίδιο απαντά και το 34,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

    Κατανοούμε, λοιπόν, το πρόβλημα της Ν.Δ. και του κ. Ρουσόπουλου και τη σύγχυση που τον οδήγησε στη σημερινή ανακοίνωση», αναφέρει στη δήλωση η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΡΜΗΣ: ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΔΑΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι το περιβάλλον δεν πρόκειται να υποστεί καμία επιβάρυνση από τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο αγρόκτημα Θέρμης, έδωσε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η παρουσία της εν λόγω μονάδας θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, το ΚΔΑΥ, που θα δημιουργηθεί από ιδιωτική εταιρία και το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων, καθώς θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καθημερινά μεταφέρονται στους Ταγαράδες και από το 2005 στο νέο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

    «Στο Κέντρο Διαλογής θα καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που θα τοποθετηθούν σε όλη την ανατολική Θεσσαλονίκης. Από τα υλικά αυτά θα διαλέγονται πρώτες ύλες που θα διοχετευτούν στην αγορά. Τα υλικά-προϊόντα του ΚΔΑΥ θα είναι χαρτί, όλα τα είδη πλαστικής συσκευασίας, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος», διευκρίνισε ο δήμαρχος.

    Πρόσθεσε δε ότι η λειτουργία της μονάδας δίνει το επιπλέον «μπόνους» στο δήμο της Θέρμης να αξιοποιηθούν κάτοικοι της περιοχής για τη στελέχωσή της.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Νέας Ραιδεστού διαμαρτύρονται για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρήσει έκταση επτά στρεμμάτων σε ιδιωτική εταιρία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάστασή της θα υποβαθμίσει την περιοχή, ενώ επιπλέον υποστηρίζουν ότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.

    [09] ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    «Αύξηση των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παρά την ενορχηστρωμένη επιχείρηση καλπονοθευτικής αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών και την τεράστια κινητοποίηση κομματικών, εργοδοτικών και κρατικών μηχανισμών, ήταν το ουσιαστικό αποτέλεσμα των εργασιών και των εκλογικών αποτελεσμάτων του 28ου Συνεδρίου του Εργατικοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης», τονίζεται σε ανακοίνωση της παράταξης Εργατική Ενότητα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Εργατική Ενότητα, ο συνδυασμός του Π.Α.ΜΕ, αυξάνοντας τις ψήφους της (κατά 19 αντιπροσώπους), διατήρησε τη δεύτερη θέση στη διοίκηση του ΕΚΘ και αύξησε τις ψήφους και τους αντιπροσώπους της στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

    «Η αντι-Π.Α.ΜΕ επιχείρηση των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΕΤΑΣ (ΣΥΝ), η μεν πρώτη να κατακτήσει την αυτοδυναμία, η δεύτερη να καταστεί δεύτερη δύναμη, η τρίτη απλά και μόνο να μειώσει την επιρροή των ταξικών δυνάμεων αφού συνεργάστηκε ανοιχτά με τους δύο πρώτους σε κοινά ψηφοδέλτια σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, συγκάλυψε θρασύτατα την αλλοίωση των συσχετισμών, λασπολογώντας ταυτόχρονα κατά της Εργατικής Ενότητας.

    Οι εργασίες και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΕΚΘ απέδειξαν τη δυνατότητα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του Π.Α.ΜΕ, μέσα και στις πιο αντίξοες συνθήκες να συσπειρώνονται, να αντιστέκονται σε οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις, να ανεβάζουν την επιρροή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [10] NEEΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Δύο νέες ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης μετοχών προβλέπεται να δημιουργηθούν στη Σοφοκλέους, βάσει του προσχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), το οποίο θα τεθεί σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να συζητηθούν τυχόν πρόσθετες βελτιώσεις.

    Συγκεκριμένα, δημιουργούνται οι κατηγορίες χρηματοοικονομικής διακύμανσης και ειδικών συναλλακτικών προϋποθέσεων, ενώ παραμένουν εκείνες των μετοχών "υπό επιτήρηση" και της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας. Επίσης, καταργείται η ειδική κατηγορία χαμηλής ρευστότητας.

    Επιπλέον, ο κανονισμός διαμορφώνει τις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με τα ίδια κεφάλαιά τους, ενώ ρυθμίζει την παραμονή -ή όχι- στο χρηματιστηριακό ταμπλό εταιριών που τελούν υπό επιτήρηση, προβλέποντας ακόμα και την έξοδό τους.

    Σε ό, τι αφορά τις νέες κατηγορίες διαπραγμάτευσης και εκείνες που διατηρούνται, ο κανονισμός τον οποίο παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΧΑ, Παναγιώτης Αλεξάκης, προβλέπει τα εξής:

    -Για τις "υπό επιτήρηση" μετοχές, στην οποία εντάσσονται όσοι τίτλοι πληρούν τουλάχιστον ένα από τα εξής κριτήρια: α) τα ετήσια αποτελέσματα προ φόρων είναι αρνητικά για τρεις τουλάχιστον τελευταίες χρήσεις ή β) τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης είναι αρνητικά για τις δύο τουλάχιστον τελευταίες χρήσεις. Επίσης στην κατηγορία αυτή εντάσσονται εταιρίες που ανακοινώνουν γεγονότα που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητες για τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν ομαλά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Η διαπραγμάτευση των μετοχών που εντάσσονται στην κατηγορία "υπό επιτήρηση" θα είναι συνεχής για μια ώρα μόνο ημερησίως που θα ξεκινά να μετρά πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.

    -Στη νέα κατηγορία της "Χρηματοοικονομικής διακύμανσης" εντάσσονται εταιρίες που παρουσίασαν απότομη και σημαντική πτώση στα δημοσιευμένα αποτελέσματά τους. Η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών θα γίνεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τη μέθοδο των call auctions.

    -Στην ειδική κατηγορία "Χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας" εντάσσονται εταιρίες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα (κύκλος εργασιών κάτω των 3 εκατ. ευρώ). Η παραμονή στην κατηγορία αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τους 18 μήνες. Σε περίπτωση που η εταιρία παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η εταιρία αναστέλλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της.

    -Τέλος, στην κατηγορία των "Χαμηλών συναλλακτικών προϋποθέσεων" εντάσσονται μετοχές που πληρούν ένα από τα εξής κριτήρια: α) έχουν χρηματιστηριακή τιμή κλεισίματος των 0,3 ευρώ για 30 συνεχόμενες συνεδριάσεις.

    β) έχουν διασπορά μικρότερη της ελάχιστης υποχρεωτικής διασποράς της κατηγορίας τους ή της διασποράς που είχαν κατά την ημερομηνία εισαγωγής τους στο ΧΑ.

    γ) το ύψος των ετήσιων πραγματικών συναλλαγών τους δεν υπερβεί το ποσοστό του συνολικού αριθμού των εν κυκλοφορία μετοχών της εταιρίας. Οι μετοχές με τα χαρακτηριστικά αυτά θα παραμείνουν σε αυτή την κατηγορία το πολύ 12 μήνες. Εάν στο διάστημα αυτό δεν μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή τους.

    ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Επιπλέον, ο κανονισμός καθορίζει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια για εισαγωγή και διαπραγμάτευση στην κύρια και την παράλληλη αγορά, χωρίζοντας τις εταιρίες σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες: τη γενική, όπου εντάσσονται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και τις κατηγορίες Παροχής Υπηρεσιών και Εμπορικών Εταιριών.

    -Προκειμένου να περάσουν το "κατώφλι" της κύριας αγοράς, οι εταιρίες της πρώτης από τις τρεις κατηγορίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο ύψος ιδίων κεφαλαίων της τάξης των 11,738.8 εκατ. ευρώ. Για την κατηγορία Παροχής Υπηρεσιών το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό ιδίων κεφαλαίων είναι 23,477.6 εκατ. ευρώ. Τέλος, για εισαγωγή στην κύρια αγορά των Εμπορικών Εταιριών τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια ορίζονται σε 35,216.4 εκατ. ευρώ.

    -Για την Παράλληλη Αγορά, τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια για τις εταιρίες της πρώτης κατηγορίας είναι 2,934,7 εκατ. ευρώ, της δεύτερης 5,869.4 εκατ. και της τρίτης 8,804.1 εκατ.. ευρώ.

    EΞΑΓΟΡΕΣ

    Όσον αφορά εξαγορές εταιριών από εισηγμένες, η χρηματοδότηση των οποίων προέρχεται από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ή όταν το τίμημα εξαγοράς είναι άνω του 20% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας προστίθενται τα εξής:

    - Η υποχρέωση δήλωσης από τον εκτιμητή που διενεργεί τις αποτιμήσεις σε περιπτώσεις εξαγορών εταιρειών, για το δίκαιο και το εύλογο του τιμήματος.

    Επίσης, τροποπούνται τα εξής:

    - Στις Γ.Σ. αντί της δημοσιοποίησης του συνόλου των αποτιμήσεων θα αρκεί η παρουσίαση σύνοψής τους.

    - Δεν απαιτείται η γνωστοποίηση των αξιών που προέκυψαν από την εφαρμογή των μεθόδων αποτίμησης.

    - Παρουσίαση μιας αποτίμησης έναντι των δυο που προβλεπόταν.

    [11] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ 0,08% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:44 UTC+2)

    Στο κατηφορικό "μονοπάτι" που χάραξαν οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε σήμερα και η Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με οριακές απώλειες, παρά το γεγονός ότι, βάσει τεχνικής ανάλυσης, το θετικό momentum στην αγορά εξακολουθεί να διατηρείται.

    Ηδη από την έναρξη της συνεδρίασης, έγινε εμφανές ότι η αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν αρκετή, ώστε να αντισταθμίσει τις θετικές επιρροές που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών.

    Ωστόσο, ο γενικός δείκτης τιμών κατόρθωσε να ανακτήσει σημαντικό μέρος του εδάφους που έχανε από την αρχή και να κλείσει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας. Και αυτό διότι, προς το τέλος των συναλλαγών, εκτονώθηκαν οι αρχικές πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και σε αρκετές από τις μετοχές της μικρής και μέσης κεφαλαιοποίησης.

    ΔΕΙΚΤΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Την ανοδική αυτή διάθεση "φρέναραν" όμως οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στα τηλεπικοινωνιακά blue chips, με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να παραμείνει σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξης του 0,08% και διαμορφώθηκε στις 2.193,17 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά, μεταξύ των 2.179,97 και των 2.192,47.

    . Περιορισμένος ήταν και σήμερα ο τζίρος, καθώς περιορίστηκε στα 96,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με τους αναλυτές, εξακολουθεί να αποτελεί "αγκάθι" για την αγορά, αφού η εξασφάλιση μεγαλύτερης αξίας συναλλαγών θεωρείται βασικό προαπαιτούμενο για την εκ νέου προσέγγιση των 2.200 μονάδων.

    Τον υψηλότερο τζίρο σημείωσαν οι μετοχές: Δέλτα Συμμετοχών (8,2 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (6,7 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (6,7 εκατ. ευρώ), Εθνική (5,2 εκατ. ευρώ) και Coca Cola (2,9 εκατ. ευρώ). Η τελευταία θα ανακοινώσει αύριο στις 8:30 το πρωί τα οικονομικά της αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2003.

    Ενισχυμένοι έκλεισαν τελικά τη συνεδρίαση και οι τέσσερις δείκτες FTSE. Κατά 0,01% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 0,16% και 0,19% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Οριακή άνοδο, σε ποσοστό 0,06%, σημείωσε και ο FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή ήταν η εικόνα των κλαδικών δεικτών, καθώς οι 11 έκλεισαν με απώλειες και οι υπόλοιποι με κέρδη. Τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή, της τάξης του 2,22%, παρουσίασε ο κλάδος των εκδόσεων-εκτυπώσεων, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων στους τίτλους των εταιριών ΔΟΛ (-3,79%), COMM GROUP (-3,66%), H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (-2,76%) και Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (-2,14%).

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 2,12%, σημείωσε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, αποτυπώνοντας τα κέρδη στις μετοχές των εταιριών ΧΑΛΚΟΡ (4,10%), Μ.Ι.ΜΑΪΛΛΗΣ (2,48%), ΕΛΒΑΛ (2,37%) και ΣΙΔΕΝΟΡ (1,79%). Εξ αποστάσεως ακολούθησαν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (0,73%) και των εταιριών επενδύσεων (0,71%).

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν επίσης οι δείκτες των τραπεζών (0,21%), των ασφαλειών (0,08%), της κλωστοϋφαντουργίας (0,21%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,22%), της παράλληλης αγοράς ((0,04%), των συμμετοχών (0,66%) και των τροφίμων και ποτών (0,31%).

    Στον αντίποδα, στο αρνητικό "στρατόπεδο" παρέμειναν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-0,22%), των βιομηχανιών (-0,10%), των διυλιστηρίων (-0,54%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,04%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,12%), των κατασκευαστικών εταιριών (-0,90%), της πληροφορικής (-0,38%) και του χονδρικού εμπορίου (-0,19%), ενώ κατά 0,62% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Με κέρδη έκλεισε, όπως προαναφέρθηκε, ο τραπεζικός δείκτης, καθώς οι πιέσεις στις ισχυρές μετοχές του κλάδου εκτονώθηκαν. Ανοδο σε ποσοστό 0,40% σημείωσε ο τίτλος της ALPHA BANK, ενώ κατά 0,75% και 0,41% αντίστοιχα, ενισχύθηκαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,45%). Πάντως, τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον κλάδο κατέγραψε εκείνη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ (πο: 2,29%).

    Αντίθετα, απέτυχαν να "ορθοποδήσουν" οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, με μοναδική εξαίρεση εκείνη της COSMOTE, η οποία κατόρθωσε να διαφοροποιηθεί από το πτωτικό ρεύμα και να κλείσει με κέρδη της τάξης του 0,19%. Κατά 0,21% υποχώρησε ο τίτλος του ΟΤΕ, έναντι απωλειών της τάξης του 0,66% και 1,14% για τις μετοχές της VODAFONE-PANAFON και της FORTHNET. Κατά 0,89% υποχώρησε ο τίτλος της ΛΑΝ-ΝΕΤ.

    ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ

    Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 111 κατόρθωσαν να κλείσουν με κέρδη, έναντι 194 πτωτικών και 77 στάσιμων.Μεταξύ των ανοδικών μετοχών, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν εκείνες των εταιριών ΞΙΦΙΑΣ (πα: 11,76%), LAMDA DEVELOPMENT (8,88%) και ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (8,00%).

    Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι τίτλοι των εταιριών PLIAS (-33,33%), ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ (πα: -11,86%) και ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ (-8,72%). Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,38%, ενώ εκείνος του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 0,55%._

    ΑΛ.Γ

    [12] ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΙΔΡΥΕΙ Η EMPORIKI BANK

    Aθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:28 UTC+2)

    Θυγατρική στη Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να ιδρύσει η EMPORIKI BANK, όπως διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η νέα θυγατρική, που θα εδρεύει στο Λονδίνο, θα φέρει την επωνυμία EMPORIKI GROUP FINANCE PLC και θα έχει ως σκοπό την έκδοση-σύναψη ομολογιακών δανείων μη μετατρέψιμων, ύψους έως 2 δισ. ευρώ.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της εν λόγω εταιρίας θα ανέρχεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) Λίρες Αγγλίας (GBP) και η μετοχική σύνθεση αυτής θα είναι η ακόλουθη:

    -ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε: 49.999 μετοχές της μίας Λίρας Αγγλίας (GBP) εκάστη ή ποσοστό 99,998 % του μετοχικού κεφαλαίου αυτής.

    -ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. (ανήκει 100% στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.): 1 μετοχή της μίας λίρας Αγγλίας (GBP) ή ποσοστό 0,002% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής._

    [13] ΝΔ: ΠΑΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΜΜΕ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι ΜΜΕ είναι σήμερα οι "παρίες" του οικονομικού συστήματος στην Ελλάδα και ότι αποκλείονται από τα κοινοτικά προγράμματα, εξαιτίας των εξωπραγματικών κριτηρίων ένταξης, διατυπώνουν οκτώ βουλευτές της ΝΔ, με επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Την επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Ηλ. Καλλιώρας, Ν. Νικολόπουλος, Αδ. Ρεγκούζας, Θ. Σκρέκας, Δ. Κωστόπουλος, Σ. Τσιτουρίδης, Αρ. Τσιπλάκος και Γ. Αλογοσκούφης. Κατά τους ίδιους, "το οικονομικό σύστημα στην Ελλάδα, με την ανοχή της κυβέρνησης, όποτε δεν κωλυσιεργεί, εκβιάζει για γρηγορόσημα".

    Παράλληλα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν - μεταξύ άλλων - να πληροφορηθούν γιατί, "παρά την παρέλευση ενός έτους από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για το φορέα εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, ο εν λόγω φορέας δεν έχει λειτουργήσει".

    Επιπλέον, ερωτούν γιατί, αφού η κυβέρνηση πιστεύει ότι η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται βοήθεια και κυρίως μηχανισμούς στήριξης, πώλησε τις βιομηχανικές περιοχές, απεμπολώντας αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των ποσοστών χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    Τέλος, ζητούν να μάθουν γιατί δεν απλοποιούνται οι διαδικασίες του Αναπτυξιακού Nόμου 2601/98 για την ένταξη σε αυτόν των ΜΜΕ και "γιατί συνεχίζει να υφίσταται το απαράδεκτο καθεστώς της διάκρισης παλαιών και νέων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι ΜΜΕ, που υφίστανται πέραν των 5 ετών και είναι η πλειοψηφία, να αποκλείονται από τις επιχορηγήσεις του νόμου αυτού"._

    [14] ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:25 UTC+2)

    Η καθιέρωση ενός «πόιντ σίστεμ» για την αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου στις επιχειρήσεις, αλλά και σειρά μέτρων αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, εμπεριέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Βάσει του συγκεκριμένου «ποινολογίου», οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν «βαθμούς» για κάθε φορολογική παράβαση, που θα διαπιστώνεται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

    Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση - στο 25% - του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ. Η δημιουργία ειδικών επιτροπών για την επίλυση φορολογικών διαφορών, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, προβλέπονται επίσης από το νομοσχέδιο.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους, αλλά και τη χορήγηση επιδόματος στα παιδιά των ανέργων γονιών και την κατάργηση των τεκμηρίων για τα επιβατικά αυτοκίνητα. Βάσει του νομοσχεδίου, θα προχωρήσει και η αύξηση - κατά 30 ευρώ - των συντάξεων του ΟΓΑ από την 1η Ιανουαρίου.

    Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Για την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, καθιερώνεται χαμηλός συντελεστής φορολογίας είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) έναντι του ισχύοντος (35%) των κερδών των επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν επενδύσεις ύψους 30.000.000 ευρώ και άνω.

    Από το συγκεκριμένο κίνητρο μπορούν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στις ενισχύσεις του ν. 2601/1998 για τις επενδύσεις που πραγματοποιούν (οικονομική ενίσχυση, σχηματισμός αφορολόγητου αποθεματικού από τα κέρδη).

    Ο πιο πάνω χαμηλός συντελεστής θα εφαρμόζεται για δέκα χρήσεις, αρχής γενομένης από αυτή κατά τη διάρκεια της οποίας θα αρχίσει η παραγωγική λειτουργία της νέας επένδυσης και θα εφαρμόζεται στα συνολικά καθαρά κέρδη της επιχείρησης, ανεξάρτητα αν αυτά προέρχονται από τη συγκεκριμένη επένδυση ή όχι.

    Για την αποφυγή προστριβών με τη Φορολογούσα Αρχή και την εμπέδωση ευνοϊκού κλίματος για την πραγματοποίηση επενδύσεων προβλέπεται, ότι ο τακτικός φορολογικός έλεγχος θα ενεργείται σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα από ειδικό τμήμα του Ε.Θ.Ε.Κ., το οποίο θα συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα που προτείνεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

    Επίσης, κάθε φορά που θα ανακύπτει διαφορά από την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, αυτή θα επιλύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από ένα Σύμβουλο του Ν.Σ.Κ, ως πρόεδρο, ένα Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και έναν εκπρόσωπο του Σ.Ε.Β.

    Περαιτέρω, προβλέπεται ότι η φορολόγηση των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων που έκαναν χρήση του πιο πάνω κινήτρου μετά την πάροδο των δέκα ετών θα γίνει με τους ισχύοντες κατά το χρόνο κτήσης των εισοδημάτων συντελεστές φορολογίας.

    Με άλλες διατάξεις αντιμετωπίζεται η περίπτωση κατά την οποία οι επιχειρήσεις που θα έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου αυτού στη συνέχεια συγχωνευθούν με άλλη εταιρεία ή απορροφήσουν άλλες εταιρείες οποιασδήποτε μορφής.

    Στην περίπτωση αυτή ο μειωμένος συντελεστής θα εφαρμόζεται στο μέρος των κερδών που προκύπτει από τη σχέση μεταξύ των ιδίων κεφαλαίων της υπαχθείσας επιχείρησης και των αρχικών ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που προήλθε από τη συγχώνευση ή απορρόφηση.

    ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

    Βάσει του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό από τα καθαρά κέρδη τους με απλούστερο τρόπο από αυτό που προβλεπόταν από τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 1828/1989, με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων ισόποσης αξίας.

    Το αποθεματικό αυτό μπορούν να σχηματίζουν από τα κέρδη των χρήσεων 2004-2008 οι αναφερόμενες στο άρθρο 3 του ν. 2601/1998 επιχειρήσεις, ανεξάρτητα του τόπου εγκατάστασης και μέχρι ποσοστού 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών τους, όπως τα αδιανέμητα αυτά κέρδη ορίζονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, κατά περίπτωση, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν οι επιχειρήσεις.

    Το πιο πάνω αποθεματικό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων που αναφέρονται για κάθε κατηγορία δραστηριότητας στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 2601/1998 και μέσα σε μία τριετία από το χρόνο σχηματισμού του.

    Το κίνητρο παρέχεται και στις εμπορικές επιχειρήσεις (αγοράς και πώλησης αγαθών) οι οποίες πρέπει να καλύψουν το αποθεματικό με δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αφορούν στη διαλογή, συσκευασία και αποθήκευση προϊόντων, καθώς και με αγορές καινούργιων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων μηχανοργάνωσης.

    Κατά το πρώτο έτος μετά το σχηματισμό του αποθεματικού, οι επιχειρήσεις πρέπει να δαπανήσουν ποσό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 του σχηματισθέντος αποθεματικού.

    Το συνολικό ποσό του αφορολόγητου αποθεματικού που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεταφέρεται, μετά την παρέλευση τριετίας από το χρόνο σχηματισμού του αποθεματικού, σε αύξηση του κεφαλαίου της επιχείρησης χωρίς την καταβολή φόρου εισοδήματος.

    ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΠΟ ΠΩΛΗΣΗ-ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Βάσει διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, παρέχεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου επιχείρησης σε εταιρία χρηματοδοτικής μίσθωσης, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ της ίδιας εταιρίας χρηματοδοτικής μίσθωσης και της πωλήτριας επιχείρησης.

    Η ρύθμιση αυτή αποβλέπει στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της πώλησης με επαναμίσθωση (sale and lease back), συμπληρώνοντας κατ' αυτό τον τρόπο το κίνητρο της απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, που είχε χορηγηθεί με τις διατάξεις του ν. 3091/2002.

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις, χορηγείται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για την υπεραξία που αποκτούν οι επιχειρήσεις κατά την εισφορά των ακινήτων τους, τα οποία βρίσκονται εντός των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του ν. 2545/1997, σε επιχείρηση - φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης των Π.Ο.Τ.Α.

    Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με την προϋπόθεση ότι η υπερτίμηση εμφανίζεται σε ιδιαίτερο λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού, το οποίο φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος σε περίπτωση διανομής του ή διάλυσης της επιχείρησης.

    Η πιο πάνω ρύθμιση γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, στην κυριότητα των οποίων ανήκουν τα εν λόγω ακίνητα, να επιτύχουν το στόχο που τίθεται με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 2545/1997, δηλαδή την πραγματοποίηση τουριστικών επενδύσεων μέσω της οριοθέτησης των Π.Ο.Τ.Α.

    ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ο.Γ.Α.

    Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου αυτού προβλέπεται αύξηση των ποσών των μηνιαίων βασικών συντάξεων που καταβάλλονται από τον Ο.Γ.Α. και η αύξηση αυτή ορίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2004 σε τριάντα ευρώ.

    Επίσης, με την ισχύουσα νομοθεσία, συμβάσεις αγοράς ή ανταλλαγής κυριότητας γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων (μαζί με τις εγκαταστάσεις τους που εξυπηρετούν αποκλειστικά την εκμετάλλευσή τους, εφόσον η κατά στρέμμα αξία τους δεν υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ), απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης για το κατά στρέμμα τμήμα της αγοραίας αξίας τους μέχρι το ποσό των 1.800 ευρώ και μέχρι 50 στρέμματα συνολικά για κάθε αγοραστή.

    Όταν αγοραστής είναι νέος αγρότης μέχρι 40 ετών, η απαλλαγή παρέχεται για το 75% της ανά στρέμμα αξίας της μεταβιβαζόμενης έκτασης, μέχρι 120 στρέμματα και για 528.500 ευρώ κατ' ανώτατο όριο. Όταν ο αγρότης αγοράζει εκτάσεις όμορες με τις δικές του, η απαλλαγή παρέχεται μέχρι και 120 στρέμματα, και, όταν αυτός είναι νέος, μέχρι και 150 στρέμματα.

    Με την προτεινόμενη διάταξη, διευρύνονται οι παρεχόμενες φορολογικές διευκολύνσεις και παρέχεται πλήρης απαλλαγή κατά την αγορά ή ανταλλαγή αγροτικών εκτάσεων από όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανεξάρτητα από την αξία ή την έκταση της αγοραζόμενης αγροτικής έκτασης, δηλαδή χωρίς κανένα περιορισμό.

    Η τροποποίηση αυτή κρίνεται αναγκαία στο πλαίσιο της θέσπισης κινήτρων για τη δημιουργία μεγάλων γεωργικών κλήρων και ισχυρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία.

    ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται η καταβολή ετήσιου επιδόματος χιλίων ευρώ για φοιτητές ανωτάτων και ανωτέρων σχολών, που διαμένουν εκτός του νομού της κύριας κατοικίας των, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες ευρώ, οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος δεν είναι κύριος ή επικαρπωτής οικίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ. και είναι επιμελής στις σπουδές του.

    Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπαλλήλους να καθορίσουν με αποφάσεις τους της διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.

    ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΙΧ

    Α. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη για όλα τα αυτοκίνητα που έχουν αποκτηθεί μέχρι την 31.12.1992. Οι διατάξεις αυτές αποβλέπουν στην κατάργηση της φορολογικής επιβάρυνσης όλων όσων κατέχουν παλαιά αυτοκίνητα.

    Β. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επεκτείνεται η μη εφαρμογή του τεκμηρίου διαβίωσης σε περισσότερα από ένα αυτοκίνητα μέχρι 14 φορολογήσιμους ίππους, που έχουν αποκτηθεί από την 1.1.1993 μέχρι την 31.12.2003. Επίσης, καθιερώνεται η απαλλαγή από τεκμήριο διαβίωσης και για τα αυτοκίνητα άνω των 14 φορολογήσιμων ίππων που έχουν αποκτηθεί το ίδιο χρονικό διάστημα εφόσον η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας τους μειωμένη λόγω παλαιότητας κατά τα ποσοστά της κλίμακας της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του τελωνειακού κώδικα δεν υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

    Γ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η εφαρμογή του τεκμηρίου διαβίωσης που προκύπτει από αυτοκίνητα που αποκτώνται από την 1.1.2004 και εφεξής, ανεξαρτήτως φορολογήσιμων ίππων, εφόσον η εργοστασιακή τιμολογιακή αξία του έτους πρώτης κυκλοφορίας τους μειωμένη λόγω παλαιότητας κατά τα ποσοστά της κλίμακας της παραγράφου 1 του άρθρου 126 του τελωνειακού κώδικα δεν υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

    Οι διατάξεις αυτές αποβλέπουν στη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και στην επιβάρυνση μόνο της υψηλής εισοδηματικής τάξης που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί αυτοκίνητα μεγάλης αξίας.

    Δ. Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ανάλογη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που αφορούν στα τεκμήρια αυτοκινήτων και στα αυτοκίνητα των εταιριών. Με τις διατάξεις αυτές επιδιώκεται ίση φορολογική μεταχείριση για όλα τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν σε εταιρίες.

    ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Με τις προτεινόμενες διατάξεις για όλες τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που υπάγονται στο νέο σύστημα φορολογικού ελέγχου, καθιερώνεται αυτοελέγχος. Βάσει αυτής της ρύθμισης, οι εν λόγω επιχειρήσεις και επιτηδευματίες μπορούν, αφού το επιθυμούν, να συμπεριλάβουν στην υποβαλλόμενη δήλωση κάθε διαχειριστικής περιόδου, πέραν των εισοδημάτων που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία και τα εισοδήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος, εφόσον υφίστανται παραβάσεις βάσει των οποίων προσδιορίζεται διαφορετικό εισόδημα από αυτό των βιβλίων και στοιχείων.

    Οπως τονίζεται στην ενοποιημένη εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στην αποφυγή της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με πρόσθετους φόρους που πιθανόν να προκύψουν από τον τακτικό φορολογικό έλεγχο.

    Επιπλέον, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου υποβολής της οικείας δήλωσης που αναφέρονται αυτές και ο επιτηδευματίας λαμβάνει γνώση των παραβάσεων και των μορίων των παραβάσεων στο μεταγενέστερο αυτό χρόνο, τότε παρέχεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης, εντός καθορισμένου χρόνου, για τη χρήση που αναφέρονται οι παραβάσεις με μειώσεις των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τη δήλωση αυτή.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, εφόσον το επιθυμούν, τα ποσά των φόρων που θα προέκυπταν κατά το τακτικό έλεγχο και θα έπρεπε να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, να καταβληθούν σταδιακά στη διάρκεια πολλών ετών διευκολύνοντας με το τρόπο αυτό την ρευστότητα και τη λειτουργία των επιχειρήσεων._

    [15] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. ΤΟΥ 2004

    Λονδίνο, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης, συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου και των Κυπριακών Αερογραμμών με την οποία ορίζεται η κυπριακή εταιρεία ως ο επίσημος αερομεταφορέας των Βρετανών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης από τον Πρόεδρο του Βρετανικού Ολυμπιακού Συνδέσμου Craig Reedie και τον Πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη, προνοεί για τη μεταφορά των Βρετανών αθλητών από τη Βρετανία στο κέντρο του Ολυμπιακού Συνδέσμου στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ελλάδα.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΑΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Στην Κύπρο γίνονται οι περισσότεροι γάμοι σε σχέση με τον πληθυσμό μεταξύ των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών. Στα διαζύγια, όμως, η Κύπρος δεν είναι ο καλύτερος «μαθητής» αφού βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση.

    Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:48 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε τα ονόματα των τεσσάρων νέων υπουργών, που πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία ηγείται.

    Νέος υπουργός Οικονομικών ορίσθηκε ο Νίκολα Πόποφσκι, που προέρχεται από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, και κατείχε τη θέση του προέδρου της Βουλής. Ο Πόποφσκι αντικατέστησε τον Πέταρ Γκόσεφ από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στην θέση του υπουργού Οικονομίας τοποθετήθηκε ο Στέβτσε Γιακίμοφσκι που προέρχεται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος αντικατέστησε τον Ίλια Φιλίποφσκι από τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.

    Ακόμη, νέος υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών ανέλαβε ο Αγκρον Μπουτσάκου, που κατείχε τη θέση αντιπροέδρου της Βουλής, και νέος υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Ίτσετ Μεμέτι. Οι δύο νέοι υπουργοί προέρχονται από την Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη, και αντικατέστησαν αντίστοιχα τους Μιλάιμ Αϊντίνι και Ισμαήλ Νταρλίστα, που επίσης ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

    Το προσεχές διάστημα θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο και αντιπρόεδρο του σώματος, στην θέση των Νίκολα Πόποφσκι και Αγκρον Μπουτσάκου.

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Στην Κύπρο σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την περίοδο μεταξύ 1997 και 2000, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 20 μονάδες, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών.

    Με μέσο όρο το 100 το 1990, οι εκπομπές αερίων αυξήθηκαν στο 120 το 1997 και στο 140 το 2000, δηλαδή σε 10 χρόνια σημειώθηκε μια αύξηση της τάξης των 40 μονάδων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ COMENIUS ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης, όσο και στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Πεύκιος Γεωργιάδης σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο Comenius που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Εβδομάδας Comenius 2003.

    Το κοινοτικό πρόγραμμα Comenius αποτελεί μέρος του προγράμματος ''Σωκράτης'' της ΕΕ και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης στο προσχολικό, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:42 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συνάντηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βασίλη Γκαγκάτση, του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργου Μπίκα, Μάλαμα Τεβεκέλη και Γιώργου Γιαννόπουλου, με τους διαιτητές Α΄ Εθνικής. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ζήτημα της βίας.

    Ο κ. Γκαγκάτσης απευθυνόμενος προς τους διαιτητές, επεσήμανε πως ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός και τους τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει απ' όλους πλήρης και πιστή εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, όταν και όποτε αυτοί κρίνουν απαραίτητο.

    Από την πλευρά τους οι διαιτητές επεσήμαναν, αναπτύσσοντας τις απόψεις τους, ότι ενώ οι ίδιοι πολλές φορές γράφουν στα φύλλα αγώνων όσα συμβαίνουν δεν επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα οι απαιτούμενες ποινές, ζήτησαν να περιοριστεί στο ελάχιστο η πρόσβαση ατόμων στους χώρους όπου βρίσκονται οι ίδιοι στα γήπεδα, να μην εμπλέκονται πολλά άτομα μαζί τους άμα τη λήξει των αγώνων και αποδέχθηκαν την πρόταση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ν΄ ανατεθεί σε ιδιωτική αστυνομία η φύλαξη των γηπέδων, όχι γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη ή παράπονα από την Ελληνική Αστυνομία, αλλά διότι και στις χώρες του εξωτερικού, από τις εμπειρίες που έχουν αρκετοί, έχουν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Τέλος, ζήτησαν να εφαρμοστούν και στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι περισσότεροι εκ των κανόνων που εφαρμόζονται στην οργάνωση των αγώνων του Champions League.

    [21] ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ: ΗΜΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΚΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Παιχνίδια που τελειώνουν στον πόντο και γεμάτα γήπεδα. Θέαμα και ουσία. Στοιχεία που δείχνουν ότι επιτέλους το ελληνικό μπάσκετ παίρνει πάλι περίοπτη θέση στις καρδιές των Ελλήνων.

    «Ήμουν σίγουρος ότι το παιχνίδι δεν θα ήταν εύκολο για μας όταν πληροφορήθηκα ότι δεν θα αγωνιστούν οι δυο καλύτεροι παίκτες της ΑΕΚ», τόνισε ο Ελληνοσλοβένος τεχνικός, Λευτέρης Σούμποτιτς και συνέχισε: «Την Πέμπτη στην Πολωνία ήμασταν καλοί στην επίθεση, αλλά όχι στην άμυνα. Με την ΑΕΚ συνέβη το αντίθετο. Το ζητούμενο όμως είναι να μπορούμε να τα συνδυάζουμε και τα δυο εξίσου καλά. Είμαι σίγουρος ότι γρήγορα θα δούμε μέσα στο γήπεδο αυτό που θέλουμε».

    Όσο για τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής τον Χρήστο Χαρίση; Όπως στο παιχνίδι του κυπέλλου στα Άνω Λιόσια  «εκτέλεσε» την ΑΕΚ σε νεκρό χρόνο, έτσι και χθες βρήκε τη δύναμη να κάνει το ίδιο: «Χρειάζεται και λίγη τύχη όταν κάνεις το τελευταίο σουτ. Σ' αυτό το παιχνίδι σίγουρα έπρεπε να είχα περισσότερη  απ' ότι στο παιχνίδι του κυπέλλου. Είναι σημαντική νίκη για μας. Ακόμα δεν έχουμε βρει το ρυθμό μας. Πότε είμαστε καλοί στην άμυνα, πότε στην επίθεση. Αυτό όμως θα το φτιάξουμε με τον καιρό», τόνισε ο διεθνής πλέι μέικερ, Χρήστος Χαρίσης και συμπλήρωσε: «Όταν έμαθα ειδικά την απουσία του Τζένκινς δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί τα προβλήματα κάνουν μια ομάδα πιο δυνατή».

    Αύριο στις 12.00 ο Λευτέρης Σούμποτιτς θα δώσει συνέντευξη τύπου ενόψει του παιχνιδιού της  Πέμπτης με τη Βαλένθια για τη 2η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. 

    [22] Ο Β. ΔΑΝΙΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (17:16 UTC+2)

    Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Δανιήλ, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την κατάσταση που βρίσκονται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, επισημαίνοντας ότι η πρώτη ομάδα διανύει περίοδο ανάκαμψης, ενώ η δεύτερη είναι καινούρια ομάδα και χρειάζεται τον χρόνο της.

    «Ο Ολυμπιακός την φετινή χρονιά είναι μια πολύ καλή ομάδα. Πατάει γερά στο γήπεδο και είναι δυνατός σε όλες τις γραμμές. Το πιο δυνατό σημείο είναι η μεσαία γραμμή που διαθέτει τους Τζόρτζεβιτς και Καρεμπέ. Είναι παίκτες διεθνούς ακτινοβολίας. Παράλληλα, σημαντική είναι η προσθήκη του Στολτίδη, που πρόκειται για μια καλή μονάδα που θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Επίσης, θα πρέπει να σταθούμε στον Καστίγιο που φέτος αγωνίζεται σε όλα τα παιχνίδια και ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του. Την φετινή χρονιά, οι παίκτες παίζουν για την ομάδα, ενώ παλαιότερα έπαιζαν για τον εαυτό τους, για το προσωπικό τους συμφέρον», τόνισε ο κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Τζιοβάνι: «Ο Τζιοβάνι, παίζει ένα σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν περιμένει την μπάλα. Τρέχει, βοηθάει στο παιχνίδι της ομάδας. Πρέπει να πω ότι δεν είχα καλή άποψη, για τον Τζιοβάνι. Δεν έπαιζε αυτό που ξέρει, δεν προσέφερε αυτά που έπρεπε. Όμως φέτος είναι τελείως διαφορετικός. Συμμετέχει στο παιχνίδι και είναι από τους καλύτερους της ομάδας. Ο Τζιοβάνι παίζει ποδόσφαιρο που το βλέπουμε στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δεν είναι απλά ένας επιθετικός κρούσεως. Έχει αλλάξει και την ψυχολογία του».

    Επίσης αναφέρθηκε και στον φετινό Παναθηναϊκό: «Ο φετινός Παναθηναϊκός, είναι μια καινούργια ομάδα. Η διοίκηση αποφάσισε, αυτή ξέρει γιατί το έκανε, να αλλάξει την δομή της ομάδας. Έτσι πίστευε ότι έπρεπε να πράξει. Θα προτιμούσα να έμεναν οι

    Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης και Κόλκα στην ομάδα. Μπορεί να μην πήραν πρωτάθλημα, αλλά έχουν δείξει καλά στοιχεία. Οι Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Μπασινάς και τα αλλά παιδιά είχαν ξεκινήσει μαζί μου, ήταν χρόνια μαζί και με την προσθήκη καποιον ξένων παικτών όπως του Χένρισκεν είχαν δημιουργήσει ένα πολύ καλό, ομοιογενές σύνολο», τόνισε ο Καβαλιώτης τεχνικός που σχολίασε και τον Ιτζάκ Σουμ: «Δεν μπορώ να εκφράσω αποψη για τον Σουμ, δεν είναι σωστό. Ήταν μεγάλο το άλμα για τον Σουμ. Έφυγε από το Ισραήλ και ήρθε στον Παναθηναϊκό. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του. Οπότε μπορούσε να δεχθεί πιο εύκολα ορισμένα πράγματα. Οι παίκτες που ήρθαν δεν έχουν δείξει κάτι καλό. Η ομάδα είναι πίσω».

    [23] ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Αξιόλογη εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Έλληνες πρωταθλητές, στο διεθνή αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας (Μάουντεν Μπάικ) που διεξήχθη στο Σόχαμ του Ισραήλ και ήταν κατηγορίας Ε1. Ο Μανώλης Κωτούλας κατέκτησε την 9η θέση και πρόσθεσε μερικούς ακόμη βαθμούς στο ενεργητικό του, στην προσπάθεια που κάνει για να πάρει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στον ίδιο αγώνα ο Κώστας Συμελίδης ήταν 10ος, ενώ ο Κώστας Μπάρδης κατετάγη 15ος.

    Όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη της UCI και μεταξύ των 1.200 αθλητών που έχουν βαθμολογηθεί μέχρι στιγμής, ο Κωτούλας βρίσκεται στην 99η θέση με 273 βαθμούς, ενώ ακολουθούν στην 137η θέση ο Συμελίδης (191β.) και στην 143η ο Μπάρδης (180β.).

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παραμείνει στο Ισραήλ έως τις 15 του μηνός προκειμένου να λάβει μέρος στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, επίσης κατηγορίας Ε1.

    [24] ΤΕΝΙΣ: Η ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (14:55 UTC+2)

    Με επικεφαλής την Λένα Δανιηλίδου αναχωρεί αύριο για την Οστράβα της Τσεχίας η εθνική γυναικών προκειμένου να πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αρχίζει εκεί την Πέμπτη. Την ελληνική ομάδα, η οποία συμμετέχει για 4η συνεχή χρονιά στην κορυφαία κατηγορία (Τσάμπιονς Ντιβίζιον) της Ευρώπης, απαρτίζουν, εκτός από την Δανιηλίδου, η Χριστίνα Ζαχαριάδου, Νικόλ Κυπριτίδου, Μίνα Καπλάνη και ο προπονητής Γιώργος Καλοβελώνης. Οι υπόλοιπες ομάδες της Τσάμπιονς Ντιβίζιον είναι η Κροατία, Τσεχία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με τις λίστες συμμετοχής, η Δανιηλίδου είναι η τενίστρια με την υψηλότερη βαθμολογία (Νο 28) στην διοργάνωση. Ακολουθούν οι Περιμπίνις (Ουκρανία Νο 80) και Κλείνοβα (Τσεχία Νο 85).

    Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης πλησίασε τον Βασίλη Μαζαράκη στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία αυτήν την εβδομάδα διαμορφώθηκε ως εξής : Μαζαράκης Νο 270, Οικονομίδης Νο 276, Αλεξίου Νο 545, Πέππας Νο 576, Γιακούποβιτς Νο 594, Αγγελίνος Νο 777, Ροβάς Νο 843. Στο διπλό : Γιακούποβιτς Νο 535, Αλεξίου Νο 661, Αγγελίνος Νο 714, Οικονομίδης Νο 789.

    Ο Νίκος Ροβάς έκανε πολύ καλή εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα στο τουρνουά 10.000 δολαρίων που έγινε στην Πατάγια (Ταϊλάνδη), χάνοντας στον τελικό από τον Κορεάτη Γιουμ Κιμ με 6-4, 6-2. Αυτήν την εβδομάδα αγωνίζεται στην Ρατσασίμα (10.000 δολάρια) ξεκινώντας την προσπάθειά του από τα προκριματικά, όπου έχει φτάσει στον τρίτο γύρο. Στο ίδιο τουρνουά παίρνει μέρος, στο κυρίως ταμπλό, ο Λευτέρης Αλεξίου. Οι Ροβας, Αλεξίου αντιμετωπίζουν στον πρώτο γύρο του διπλού τους Ραβασμάνι, Σιαπέγια (Ινδία).

    Ο Αλέξανδρος Γιακούποβιτς, Θόδωρος Αγγελίνος βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμμετέχοντας (στα προκριματικά) σε τουρνουά 25.000 δολαρίων στο Οστιν. Ο Γιακούποβιτς προηγούνταν 3-2 του Αμερικάνου Τριπ στο α' σετ, όταν το ματς διακόπηκε από βροχή, ενώ ο Αγγελίνος θα αντιμετωπίσει στον α' γύρο τον Αμερικανό Χίπενστιλ. Οι δυο τους κληρώθηκαν στο διπλό να παίξουν με τους Γερμανούς Γκρεμελμάγιερ, Χάιντς.

    [25] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΟΗΕ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΕΙΧΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Νέα Υόρκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Το ισραηλινό τείχος ασφαλείας στη Δυτική Οχθη θα έχει πολύ σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες για 700 χιλιάδες Παλαιστίνιους, το ένα τρίτο δηλαδή των Παλαιστίνιων που ζουν στην περιοχή αυτή, αναφέρεται σε ετήσια έκθεση του ΟΗΕ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Βασισμένο σε ένα χάρτη των όσων έχει σχεδιάσει και εγκρίνει το Ισραήλ, το γραφείο του ΟΗΕ για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θεωρεί ότι το τείχος κόβει το 14,5% της παλαιστινιακής γής από την υπόλοιπη Δυτική Οχθη. Η περιοχή αυτή που αποκόβεται φιλοξενεί περισσότερους από 275 χιλιάδες Παλαιστίνιους που ζουν σε 122 πόλεις και χωριά, σύμφωνα με την έκθεση.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την έκθεση του ΟΗΕ στην οποία σημειώνεται ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην τρίχρονη εξέγερση των Παλαιστίνιων ούτε και στους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έπρεπε να υψώσει αυτό το τείχος, δηλαδή να κρατήσει μακριά τους καμικάζι.

    Μέχρι στιγμής έχει ανεγερθεί μόνο το ένα τέταρτο του τείχους, που το συνολικό του μήκος θα φτάσει τα 680 χιλιόμετρα και θα κοστίσει περισσότερα από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τείχος αποτελείται από τεράστιους τσιμεντένιους τοίχους, δρόμους, ηλεκτροφόρα καλώδια, χαντάκια και αγκαθωτά συρματοπλέγματα.

    [26] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Ουάσιγκτον, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει προσφυγές κρατουμένων που χαρακτηρίζουν ως παράνομη την συνεχιζόμενη κράτησή τους σε αμερικανική στρατιωτική φυλακή στη βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το Δικαστήριο συμφώνησε να αναθεωρήσει απόφαση ότι αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να εξετάσουν ισχυρισμούς ομάδας κρατουμένων που κρατούνται χωρίς να επιτρέπεται στις οικογένειες ή στους δικηγόρους τους να τους δουν και χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους.

    Το Δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα στην υπόθεση το 2004 και η απόφαση αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ότι θα αποφανθεί επί προσφυγών δύο Βρετανών, δύο Αυστραλών και 12 Κουβεϊτιανών που βρίσκονται μεταξύ των 660 κρατουμένων από 40 χώρες στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα μετά την σύλληψή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν στο Γκουαντάναμο τον Ιανουάριο του 2002.

    [27] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, κάλεσε το Πακιστάν να προσφέρει στη χώρα του σημαντική βοήθεια για τον εντοπισμό των Ταλιμπάν και μαχητών της Αλ Κάιντα που λέγεται ότι έχουν εισέλθει στο Αφγανιστάν από τις συνοριακές ζώνες.

    "Η απειλή αυτή θα μειωθεί με τη βοήθεια των εταίρων μας και με τη σημαντική βοήθεια του Πακιστάν", δήλωσε ο Αφγανός υπουργός στη συνέντευξη Τύπου για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, οι Ταλιμπάν, που κατέρρευσε η εξουσία τους στο Αφγανιστάν, μετά από τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, ανασυντάσσονται και προσυλητίζουν νεαρούς ριζοσπάστες Μουσουλμάνους, στην πλειοψηφία τους Πακιστανούς.

    Το Πακιστάν δεν έχει διαψεύσει την παρουσία των Ταλιμπάν και στοιχείων της Αλ Κάιντα στις συνοριακές ζώνες όπου το Ισλαμαμπάντ δεν έχει τον πλήρη έλεγχο, αλλά δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι το δυνατόν για να τους συλλάβει και ζήτησε αυξημένη βοήθεια από τις ΗΠΑ.

    Από την Καμπούλ, έγινε γνωστό ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του Αφγανιστάν έχουν χάσει τον έλεγχο σε επτά περιοχές της επαρχίας Ζαμπούλ στο νοτιανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας που συνορεύει με το Πακιστάν, Μοχάμαντ Ομάρ.

    [28] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Βρυξέλλες, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Διάσκεψη για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης με θέμα "Οικοδομώντας τα θεμέλια για το μέλλον του κόσμου της υπαίθρου - Οι προοπτικές της αγροτικής ανάπτυξης στη διευρυμένη Ευρώπη" διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

    Σκοπός της διάσκεψης είναι να δώσει την ευκαιρία για έναν ευρύ προβληματισμό σχετικά με την εμπειρία που αποκτήθηκε από τη σημερινή γενεά προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (2000-2006) τα οποία χρηματοδοτεί η Ε.Ε. και παράλληλα να τεθούν οι προτεραιότητες της μελλοντικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη ενόψει της επόμενης περιόδου προγραμματισμού, από το 2007 και μετά στο πλαίσιο μιας διευρυμένης Ε.Ε.

    Αναφερόμενος στη διάσκεψη ο αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Επίτροπος Φραντς Φίσλερ δήλωσε ότι σε αυτή θα προδιαγραφεί το μέλλον της κοινοτικής πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης σε μία διευρυμένη Ευρώπη.

    "Την παραμονή της μεγαλύτερης διεύρυνσης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολιτική μας για την ύπαιθρο αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω ώστε να συμπορευθεί αποτελεσματικά με την τρέχουσα διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικά ερωτήματα. Ποιες προκλήσεις και δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών; Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του εντεινόμενου φαινομένου της ερήμωσης ορισμένων αγροτικών περιοχών; Κατά ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η μελλοντική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών; Πως θα ενθαρρυνθεί μία ισόρροπη ανάπτυξη των γεωργικών και μη γεωργικών δραστηριοτήτων; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να διασφαλισθεί η αλληλεπίδραση και αλληλοσυμπλήρωση των αστικών και αγροτικών περιοχών, καθώς και των αντίστοιχων πολιτικών;", είπε ο κ. Φίσλερ και εξέφρασε την ελπίδα από τη διάσκεψη αυτή να προκύψουν πολύτιμα στοιχεία, ώστε να απαντηθούν τα ανωτέρω ερωτήματα.

    Την προεδρία της Διάσκεψης θα ασκήσει ο διάδοχος της Ισπανίας Φίλιππος, πρίγκηπας των Αστουρίων. Στη Διάσκεψη, η οποία διοργανώνεται σε στενή συνεργασία με τις αυστριακές αρχές, θα συμμετάσχουν πάνω από 1.000 άτομα ή φορείς με αρμοδιότητα τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος για θέματα Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Επίτροπος Φραντς Φίσλερ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς και οι υπουργοί Γεωργίας τόσο της Ε.Ε. των 15, όσο και των υπό ένταξη και υποψήφιων χωρών.

    [29] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΕΚΚΑ ΚΑΙ ΜΕΔΙΝΑ

    Μέκκα, 10 Νοεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Μέκκα και τη Μεδίνα, για την ασφάλεια των προσκυνητών, οι οποίοι ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια στη διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσε υπεύθυνος της ασφάλειας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της χώρας είχαν ανακοινώσει ότι εξάρθρωσαν πυρήνα της Αλ Κάιντα και απέτρεψαν επίθεση στη Μέκκα, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες, είχε στο στόχαστρο προσκυνητές.

    [30] ΣΤΟΝ ΕΥΓΕΝΙΟ ΤΡΙΒΙΖΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2003

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Στον Ευγένιο Τριβιζά για το έργο του «Οι χελώνες του Βαρώνου» απονέμεται το φετινό Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού.

    Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου έτους 2003 απονέμονται ως ακολούθως:

    Το Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου απονέμεται ομόφωνα στην εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του βιβλίου της ίδιας «Ενα, δύο, τρία».

    Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για τα παιδιά απονέμεται κατά πλειοψηφία στην Παρή Καλαμαρά για το βιβλίο της «Κόκκινη κλωστή δεμένητο παραμύθι των υφασμάτων».

    Τα μέλη της Επιτροπής είναι: Ηρακλής Καλλέργης, Αλεξάνδρα Ζερβού, Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Βίτω Αγγελοπούλου, Ελένη Σαραντίτη, Νένα Κοκκινάκη, Λίτσα Ψαραύτη, Φιλομήλα Βακάλη, Νικόλας Ανδρικόπουλος.

    [31] ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Δύο Βρετανοί Ολυμπιονίκες, ο Αλαν Ουέλς (Χρυσό Μετάλλιο στα 100μ. στη Μόσχα 1980) και ο Στιβ Σμιθ (Χάλκινο Μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, Ατλάντα 1996) επισκέπτονται τη χώρα μας, εκπροσωπώντας ενδεκαμελή ομάδα Βρετανών Ολυμπιονικών, προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξη τους στο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

    Συγκεκριμένα:

    Aύριο, Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί οι δύο Βρετανοί Ολυμπιονίκες, θα ανέβουν στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή χιλιάδων ανθρώπων από όλον τον κόσμο που υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στα Ολυμπιακά έργα προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Οι 11 Βρετανοί Ολυμπιονίκες που υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι:

    Λίνφορντ Κρίστι (χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. Βαρκελώνη 1992),

    Τζόναθαν Εντουαρντς (χρυσό μετάλλιο άλμα εις τριπλούν Σίδνεϊ 2000),

    Τζέιν Τόρβιλ και Κρίστοφερ Ντιν (χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ Σαράγιεβο 1984),

    Τέσα Σάντερσον (χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο, Λος Αντζελες 1984),

    Ντέιβιντ Έμερι (χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μετ' εμποδίων Μεξικό 1968),

    Αλαν Ουέλς (χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. Μόσχα 1980),

    Τζέισον Κουίλι (χρυσό μετάλλιο στην ποδηλασία Σίδνεϊ 2000),

    Μαρκ Ρίτσαρντσον (ασημένιο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x400μ., Ατλάντα 1996),

    Κρις 'Οι (ασημένιο μετάλλιο Ολυμπιακό σπρίντ ποδηλασίας, Σίδνεϊ 2000),

    Ντάλεϊ Τόμσον (ασημένιο μετάλλιο στο δέκαθλο 1980 Μόσχα και 1984 Λος Αντζελες),

    Στιβ Σμιθ (χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος 1996 Ατλάντα).

    [32] ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ν.Α. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ Ν. ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Νοεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Στελέχη Πολιτιστικών Κέντρων της Νοτιοανατολικής Βουλγαρίας επισκέφθηκαν το Σαββατοκύριακο τον Νομάρχη Έβρου, Ν. Ζαμπουνίδη, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής τους στο νομό σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γυναικών Έβρου.

    Ο κ. Ζαμπουνίδης μιλώντας στα στελέχη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας για την αξιοποίηση των διασυνοριακών προγραμμάτων και την αναγκαιότητα συνεργασίας των δυο περιοχών. «Τα σύνορα πέφτουν, αρκετά μας χώρισαν τόσα χρόνια και πρέπει τα προβλήματα του χθες να γίνουν πλεονεκτήματα τα οποία θα αξιοποιήσουμε μαζί. Από πλευράς Νομαρχίας αναλαμβάνουμε να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε οικονομικά αλλά και με την γνώση των τεχνοκρατών μας κάθε κοινή πρόταση και δράση της Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου και των Πολιτιστικών Κέντρων της Ν.Α. Βουλγαρίας», τόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης.

    Η Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου, Ζωή Φραγκούδη τόνισε ότι οι επαφές αυτές προωθούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας και ανέφερε ότι η Ένωση Γυναικών Συλλόγου Έβρου έχει ήδη αναπτύξει και σχεδιάζει να αναπτύξει μια σειρά από κοινές δράσεις με πολλά από αυτά τα πολιτιστικά Κέντρα της Ν.Α. Βουλγαρίας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών ή και αυτοχρηματοδοτούμενων δράσεων.

    Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γυναικών Έβρου, Νομαρχιακή Σύμβουλος Φανή Μπαχαρίδου στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην πολυδιάστατη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας καθώς και στις δράσεις που έχει αναπτύξει η Ένωση Συλλόγων Γυναικών. «Ήταν πολύ καλή η επαφή που είχαμε με τα στελέχη αυτά του Πολιτισμού της γειτονικής χώρας, γνωριστήκαμε καλύτερα, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας», δήλωσε.

    Η εκπρόσωπος των 48 αυτών Πολιτιστικών Κέντρων, Καμέλια Τσιλάκοβα εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις επαφές αυτές καθώς και τη θέλησή της για συνεργασία στον Πολιτιστικό τομέα.

    Όλγα Ορφανίδου

    [33] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΠΡΑΔΟ» ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Το Εθνικό Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη είναι από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου με αριστουργήματα της παγκόσμιας ζωγραφικής. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα εκπαιδευτική έκθεση από πιστά αντίγραφα των διάσημων έργων του Μουσείου, με στόχο την εξοικείωση των νέων παιδιών με τα μεγάλα έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

    Στην έκθεση ξεχωρίζουν αντίγραφα έργων των Velazquez, Goya, Zurbaran, Murillo, Sorolla και Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

    Την έκθεση διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και ο Ελληνοϊσπανικός Σύλλογος Φ. Γκ. Λόρκα και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Ισπανίας.

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στον 2ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2003.

    [34] ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΤΕΙ Ο E.MORIN

    Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας (CNRS), Edgar Morin, σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Αλέξανδρος Παπαναστασίου" στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου στις 19.00

    Την τελετή θα προσφωνήσει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, ο κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, ΟΙκονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Νικόλαος Ιντζεσίλογλου και ο πρόεδρος του Τμήματος Νομικής, Κωνσταντίνος Φινοκαλιώτης. Θα ακολουθήσει ο έπαινος του τιμώμενου εκ μέρους του καθηγητή του τμήματος Νομικής, Ζήση Παπαδημητρίου και η αναγόρευσή του από τον πρόεδρο του τμήματος Νομικής.

    Στη συνέχεια προγραμματίστηκε ομιλία του επίτιμου διδάκτορα, Edgar Morin, με θέμα: "Μυθοποιώντας και απομυθοποιώντας τη Μεσόγειο".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 November 2003 - 19:13:53 UTC