Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙ ΣΤΗ 17N !!
  • [02] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [03] ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΜΕΓΕΘΟΥΣ 4,3 ΡΙΧΤΕΡ ΗΤΑΝ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [06] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ
  • [07] ΠΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [09] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
  • [11] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΑΠΟ ΤΗ
  • [13] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ PHILOXENIA 2003
  • [14] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
  • [15] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [16] ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΙΣΟΠΑΛΟΙ (2-2) ΣΤΗΝ 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0
  • [23] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΗΤΟΥ
  • [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΡΗΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [25] ΟΙ ΥΠΕΞ ΓΕΙΤΟΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
  • [26] SUNDAY TIMES: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ YUKOS ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
  • [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [28] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΝΤ
  • [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΤΟΥΣΕΡ
  • [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [01] ΞΕΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΕΙΣΔΥΣΕΙ ΣΤΗ 17N !!

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (09:52 UTC+2)

    Eπίσημα έγγραφα των γερμανικών αρχών, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Kαθημερινή», καταδεικνύουν διείσδυση μυστικών υπηρεσιών στη «17 Nοέμβρη». Σύμφωνα με το πρώτο έγγραφο της Yπηρεσίας για την προστασία του Συντάγματος της Oμοσπονδιακής Γερμανίας, που συνετάχθη το 1993, προκύπτει πως η κεντρική υπηρεσία αντικατασκοπείας γνώριζε, τουλάχιστον από το 1991, ότι η 17είχε αλωθεί από τη ΣTAZI και την KGB. To δεύτερο έγγραφο είναι προελεύσεως ΣTAZI, έχει συνταχθεί το 1987 και αναφέρεται στην άγνωστη έως τώρα επιχείρηση «Hλιος», η οποία ουσιαστικά επισημοποιεί τη διείσδυση, αλλά επιζητεί τη διακοπή της για να μη θιγούν «επιχειρησιακά συμφέροντα φίλων στην Eλλάδα».

    Tο «επίτευγμα» της διείσδυσης στη 17μπόρεσαν να το πραγματοποιήσουν οι μυστικές υπηρεσίες της πρώην Aνατολικής Γερμανίας με άνθρωπο της ΣTAZI, στα μέσα της δεκαετίας του '80 με ένα πολύ προσεκτικά οργανωμένο σχέδιο που είχε την κωδική ονομασία «Eπιχείρηση Hλιος» (OV «Sonne»).

    Tα δύο σημαντικά έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα η «Kαθημερινή», αποδεικνύουν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Hλιος», τις διεργασίες εντός της ΣTAZI, τον τρόπο εκμετάλλευσης του πράκτορα που είχε εισχωρήσει στη 17N, τη σοβιετική υψηλή εποπτεία της επιχείρησης και στο τέλος την αποκλειστικότητα της διαχείρισης των πάντων από την KGB με σκοπό να διασφαλιστεί, πάση θυσία, η προστασία ενός Eλληνα επιχειρηματία, που φέρεται ότι χρηματοδοτούσε τη «17 Nοέμβρη».

    - Tο πρώτο έγγραφο έχει συνταχθεί από την Yπηρεσία για την προστασία του Συντάγματος της Oμοσπονδιακής Γερμανίας στις 24/10/ 1993, απευθύνεται προς το γενικό εισαγγελέα του Oμοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας που είχε ζητήσει πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία με επίκεντρο την Eλλάδα.

    Oπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, οι αρχές της Oμοσπονδιακής Γερμανίας και η κεντρική Yπηρεσία Aντικατασκοπίας (BND) γνώριζαν, τουλάχιστον από το 1991, ότι η «17 Nοέμβρη» είχε αλωθεί και από τη ΣTAZI και από την KGB αλλά και από τη μυστική υπηρεσία του ρωσικού στρατού, την GRU.

    H αποκάλυψη του εγγράφου είναι ότι ο άνθρωπος που για λογαριασμό της ΣTAZI εισχώρησε στη «17 Nοέμβρη» προσχώρησε και συνεργάσθηκε μετά την πτώση του τείχους με τις δυτικογερμανικές Aρχές, δίδοντας όλα τα στοιχεία.

    Aπό αυτά φαίνεται ότι η διείσδυση στη «17 Nοέμβρη» λειτούργησε τουλάχιστον για έναν χρόνο, διάστημα κατά το οποίο ο άνθρωπος της επιχείρησης «Hλιος» παρέδιδε σχετικές αναφορές. H επιχείρηση διεκόπη μετά από παρέμβαση του αντιστρατήγου Γκέρχαρντ Nάιμπερ (Eθνική Aσφάλεια Aνατολικής Γερμανίας), ο οποίος είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις από την KGB.

    Eπίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριοδότη εκτιμάται ότι η KGB (στη ΣTAZI την αποκαλούν «οι φίλοι») υποστήριζε ενεργά την οργάνωση «17 Nοέμβρη». Eίχε δε την πληροφορία ότι οι Σοβιετικοί (KGB) ήθελαν να χειρίζονται αυτοί, μόνοι τους, το σοβαρότατο αυτό θέμα για να προστατευθεί και να μείνει στο απυρόβλητο Eλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδοτούσε τη «17 Nοέμβρη».

    Tο δεύτερο έγγραφο, είναι προγενέστερο και επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο έγγραφο: Eίναι προελεύσεως ΣTAZI και έχει ημερομηνία 21 Oκτωβρίου 1987 (Bερολίνο). O στρατηγός Bέρνερ Προζέτσκι της Aνώτατης Διοίκησης Kρατικής Aσφαλείας (HVA), σε συνέχεια της παρέμβασης του Γκέρχαρντ Nάιμπερ ζητεί την αναστολή της επιχείρησης «Hλιος» και την παράδοση όλων των σχετικών αρχείων και πρακτικών στην υπηρεσία του. Eπισημαίνει το ρωσικό αίτημα σημειώνοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη τα επιχειρησιακά συμφέροντα των φίλων στην Eλλάδα». O Προζέτσκι ζητεί ομοφωνία και συντονισμό ενεργειών στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των εγγυήσεων και των ωφελειών από την κοινή επιχειρησιακή δράση Aνατολικογερμανών και Pώσων στην ελληνική υπόθεση.

    [02] ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Βαγδάτη, 2 Νοεμβρίου 2003 (16:41 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από τη συντριβή αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ σήμερα στο Ιράκ, ανακοίνωσε το απόγευμα εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Η αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου εξακολουθεί να ερευνάται, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Ουίλιαμ Ντάρλεϊ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμφσελντ δήλωσε στο πρόγραμμα "This Week" του δικτύου ABC σχολιάζοντας την πτώση του ελικοπτέρου ότι "σαφώς είναι μια τραγική ημέρα για τους Αμερικανούς...Σε έναν μακρύ σκληρό πόλεμο θα έχουμε τραγικές ημέρες". "Μπορούμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Θα κερδίσουμε. Η δουλειά στο Ιράκ είναι δύσκολη. Είναι σκληρή. Θα πάρει καιρό. Ομως γίνεται πρόοδος", είπε σε άλλη συνέντευξή του.

    Σχολιάζοντας το συμβάν, ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Ιράκ Τζέρεμι Γκρίνστοκ δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ γίνονται από ένα "βρώμικο μείγμα" πρώην υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσέιν, ξένων τρομοκρατών και εγκληματιών που αφέθηκαν ελεύθεροι πριν από τον πόλεμο.

    [03] ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (10:01 UTC+2)

    Ολα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά στην αντιπαράθεση Φαναρίου-Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την αποχώρηση του μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη από τη θέση του εκπροσώπου του πατριαρχείου στον άτυπο διάλογο που άρχισε πριν από λίγες μέρες και περιελάμβανε πολύωρες συζητήσεις, μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπου διεφάνη το αδιέξοδο.

    Το κομβικό σημείο της εμπλοκής, όπως αναφέρεται δημοσίευμα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», φαίνεται πως ήταν τελικά η ερμηνεία των φράσεων που θα συνόδευαν τον κατάλογο των υποψήφιων μητροπολιτών.

    Ο κατάλογος

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία της Ελλάδος θα ξανάστελνε τον κατάλογο με τα ονόματα των υποψηφίων, «συμφώνως προς τω νόμω».

    Από την άλλη πλευρά διατυπώθηκε η άποψη ότι ο πατριάρχης δεν έχει σκοπό να διαγράψει οποιοδήποτε όνομα, επιθυμεί όμως να αναγνωρίζεται ρητά αυτό το δικαίωμά του, όπως και η δυνατότητα να προσθέτει ονόματα.

    Σ' αυτό το σημείο συζητήθηκε αν τα ονόματα που ενδεχομένως θα προσέθετε ο πατριάρχης θα έπρεπε να περνούν, έστω και διά βοής, από την έγκριση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως υποστηρίζει ο αρχιεπίσκοπος, αλλά και πολλοί ιεράρχες. Το Πατριαρχείο όμως δεν δέχθηκε αυτή την ερμηνεία. Ετσι, σταμάτησαν οι συνομιλίες, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι θα γινόταν την επομένη. Η αποχώρηση του Περγάμου Ιωάννη αποδίδεται στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από μερίδα του τύπου. Εκκλησιαστικοί παράγοντες, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Περγάμου εμφανίστηκε να έχει δική του «γραμμή» σε πολλές πτυχές των θεμάτων που συζητούνταν.

    Πάντως, επικρατέστερη είναι η άποψη των μητροπολιτών που θεωρούν ότι όλες αυτές οι κινήσεις είναι ελιγμοί σ' ένα σκληρό διαπραγματευτικό παιχνίδι.

    Ορισμένοι από τους ιεράρχες που συμμετείχαν σε συσκέψεις θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι αναγκαστικά δυσοίωνη: «Υπάρχουν κι άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας με το Φανάρι», μας έλεγαν, και τόνιζαν ότι «εμείς περιμένουμε να ορισθεί νέος συνομιλητής, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα και την Τρίτη, έστω και αν διαρκούν οι συνεδριάσεις των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος».

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», πρωτοβουλίες συμφιλιώσεως και μεσολαβήσεως μεταξύ των δύο εκκλησιών έχουν ληφθεί και σε άλλα επίπεδα, ακόμη και ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες διεθνούς κύρους.

    Παρ' όλ' αυτά, αίσθηση προκαλούν οι εκτιμήσεις από στενούς συνεργάτες του αρχιεπισκόπου, μετά την «παραίτηση» του Ιωάννη: «Οδεύουμε πλέον σε διαιώνιση του προβλήματος».

    Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, που δεν θέλει να «χρεωθεί» μία ακόμη αποτυχία, αν μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, είναι αποφασισμένος την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη ή Πέμπτη, όταν πλέον θα συνεδριάζει η Ιεραρχία, να ζητήσει «καθαρές λύσεις». Μάλιστα, αργά το βράδυ της Παρασκευής ενημέρωσε τους ιεράρχες ότι θα παρουσιάσει σχέδιο συμφωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Η «Χρυσοπηγή»

    Εδώ όμως τα «μαντάτα» δεν είναι ευχάριστα για τον αρχιεπίσκοπο, καθώς ορισμένοι ιεράρχες θα αντιθετούν σε πράξεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες, τόσο του ιδίου όσο και των πνευματικών του αδελφών της «Χρυσοπηγής», που έχει εμφανιστεί στο πλευρό του δυναμικά και πάλι, αλλά σε ένα ρόλο μη θεσμοθετημένο, αφού οι πρωτοβουλίες τους να συμμετέχουν σε συνομιλίες με το Φανάρι είχαν άτυπο χαρακτήρα. Πάντως, εκείνος που βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα είναι ο αρχιεπίσκοπος.

    Είναι βέβαιον πως δεν επιθυμεί το σχίσμα, όπως επίσης δεν θέλει να «χρεωθεί» το διχασμό στην ιεραρχία.

    Εξίσου βέβαιον είναι, όμως, ότι επιθυμεί αλλαγές του εκκλησιαστικού «στάτους» της Ελλάδας. Το θέμα είναι πως δεν μπορεί να τις επιτύχει. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Και ενδεχομένως επιθυμεί να κλείσει το θέμα, με τρόπο ώστε να μπορεί να ξαναανοίξει σε ευθετότερο χρόνο.

    Η όξυνση της αντιπαράθεσης έφερε ανακατατάξεις και στο περιβάλλον του αρχιεπισκόπου. Η δυναμική επανεμφάνιση της αδελφότητας «Χρυσοπηγή» στο πλευρό του έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν τώρα τα «σπασμένα» όσοι έμειναν πιστοί στον κ. Χριστόδουλο, και στην «σκληρή γραμμή» των πρώτων ημερών.

    [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (15:45 UTC+2)

    Για τον Κώστα Λαλιώτη υπάρχει όλος ο χώρος της επικοινωνίας, στον οποίο πάντα διακρινόταν. Με αυτή τη φράση, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στην πρώτη συνέντευξή του ως συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Αυγή, καλεί τον Κώστα Λαλιώτη στη «μάχη» για τη νίκη του Κινήματος στις εκλογές.

    Ο πρώην υπουργός εμμένει στην ορθότητα της κριτικής που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως και η κριτική έχει τις ώρες της, ενώ σε ό,τι αφορά στα κυβερνητικά μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων του πληθυσμού, υποστηρίζει ότι ελήφθησαν αργά.

    Για τις εκλογές, ο Θ. Πάγκαλος δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αγωνισθεί για τη νίκη, ενώ για το αποτέλεσμα θεωρεί πως κρίσιμος παράγοντας είναι το «ξύπνημα» του κυβερνώντος κόμματος.

    [05] ΜΕΓΕΘΟΥΣ 4,3 ΡΙΧΤΕΡ ΗΤΑΝ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Φλώρινα ήταν μεγέθους 4,3 ρίχτερ. Είχε επίκεντρο την λίμνη της Μ. Πρέσπας και σημειώθηκε στις 19:15. Υλικές ζημιές από τον σεισμό δεν έχουν αναφερθεί, ωστόσο ήταν αρκετός για να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Φλώρινας. Ηδη πολλοί κάτοικοι βρίσκονται έξω από τις κατοικίες τους για προληπτικούς λόγους, ενώ είναι πολύ νωρίς για να βγουν κάποια συμπεράσματα.

    [06] ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγάλου μεγέθους έγινε στις 19:20 σήμερα στην Φλώρινα. Για το μέγεθος και το επίκεντρό του ακόμη δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Ωστόσο τρόμαξε τους κατοίκους της όμορφης πόλης που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

    [07] ΠΥΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (18:46 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το δημοτικό διαμέρισμα Δράκειας του Δήμου Αγριάς και το Βόλο, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάνοντας λόγο για προβληματική οικονομία και τονίζοντας πως «πραγματική σύγκλιση που είχε τάξει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη το 2000 για το 2004 βρίσκεται και θα είναι στον αέρα μέχρι το 2025».

    «Μετά από οχτώ χρόνια διακυβέρνησης ο κ. Σημίτης εξακολουθεί να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και με την κοινωνία και με την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Στην Ελλάδα του 2003 οι μόνοι ευχαριστημένοι είναι: η κυβέρνηση που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη της εξουσίας και οι λίγοι που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι το χρηματιστήριο, την κρατικοδίαιτη διαπλοκή, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την διαφθορά, τις προμήθειες και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

    Λένε ότι ενδιαφέρονται για τη στήριξη της υπαίθρου και τις περιφέρειες αλλά η Καποδιστριακή δήμοι δεν ενισχύονται και οι ανισότητες μεγαλώνουν.

    Λένε για τους αγρότες ότι έχουν εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση 15 τρις δραχμών αλλά οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως δημοσιονομικό και κοινωνικό βάρος. Περιορίζονται και μειώνονται οι καλλιέργειες, περιορίζεται και μειώνεται ο αγροτικός πληθυσμός.

    Η ζωή είναι δύσκολη για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Η ανεργία, η ακρίβεια, η κατάσταση στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική μεγαλώνουν τις ανισότητες, το αίσθημα αδικίας και την αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο.

    Η κυβέρνηση ζει στον κόσμο της και ασχολείται με τον εαυτό της. Εξωραΐζει την πραγματικότητα και γυρίζει την πλάτη στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

    Μετά τη διπλή γλώσσα, μετά το διπλό πρόσωπο, ολοκληρώνεται η κυβερνητική πολιτική και με την διπλή διαχείριση που αποκαλύφθηκε. Μια διαχείριση που δεν εξασφαλίζει διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, ούτε προωθεί την πραγματική σύγκλιση. Μια διαχείριση που διογκώνει τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

    [08] ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Πέντε λαθρομετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε φουσκωτή κωπήλατη λέμβο, συνέλαβαν το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή Λαγκαδά Χίου, άνδρες της Λιμενικής Αρχής του νησιού.

    Για την υπόθεση προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Χίου.

    [09] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ ΗΓΕΤΗ ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Την αναγκαιότητα να «κρατηθεί εν ζωή με κάθε τρόπο» ο Οδικός Χάρτης της διεθνούς κοινότητας, με στόχο τη δημιουργία δύο βιώσιμων και ειρηνικών κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης υπογράμμισε στη Ραμάλλα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, επικεφαλής Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ.

    Στη Διακομματική Αντιπροσωπεία, η οποία συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι, και τον προεδρεύοντα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αμπού Αγιάρ, συμμετέχουν οι βουλευτές Γιώργος Κύρκος (ΠΑΣΟΚ), Πέτρος Τατούλης (ΝΔ), Δημήτρης Τσιόγκας (ΚΚΕ) και η κα Ιωάννα Στεργίου (ΣΥΝ).

    Τα μέλη της Δικομματικής Αντιπροσωπείας καταδίκασαν την οικοδόμηση του νέου «Τείχους του Αίσχους»- όπως χαρακτηριστικά είπαν- το οποίο καταστρέφει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης στην περιοχή», ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι «η βία μόνο βία μπορεί να προκαλέσει».

    Από την πλευρά του ο Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς την κατεύθυνση επίλυσης της διένεξης στην Μέση Ανατολή. Ο κ. Αραφάτ χαρακτήρισε τις συμφωνίες της Γενεύης ως μια καλή αρχή, θέση την οποία υποστήριξε και ο κ. Σγουρίδης.

    Νωρίτερα οι Έλληνες βουλευτές επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίο, στον οποίο μετέφεραν την αγάπη και τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Στην ανάγκη ανάπτυξης του αγροτουρισμού για τη στήριξη του αγρότη, ώστε να παράξει αγροτικό τουριστικό προϊόν προσβάσιμο για κάθε τουρίστα και να διευρύνει τη δική του παραγωγική δυνατότητα, αλλά και στην κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα "Αγροτουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη", που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    «Δίνουμε τη δυνατότητα στον Έλληνα αγρότη, μέσα από την πολιτική αγροτουρισμού, να εξελιχθεί σε ένα μικρομεσαίο επιχειρηματία, που πέραν της διαχείρισης της αγροτικής του παραγωγής, έρχεται να ανακαλύψει μια δεύτερη πηγή εισοδήματος και απασχόλησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε πως ο αγρότης κερδίζει εισόδημα και απασχόληση με τη δραστηριοποίηση του στο χώρο του αγροτουρισμού.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε, παράλληλα, πως απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τον αγροτουρισμό και πρόσθεσε: "Δε θέλουμε να περιοριστεί η πολιτική για τον αγροτουρισμό στο να δημιουργούμε δωμάτια για ενοικίαση. Δεν είναι παραγωγή αγροτουριστικού προϊόντος αυτό. Το κλειδί είναι αλλού, πρέπει να αναδείξουμε την εντοπιότητα σε τοπικά προϊόντα και να παράξουμε βιολογικά προϊόντα".

    Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός παρατηρητηρίου για τον τουρισμό και κάλεσε τους αγρότες, τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροτουρισμού.

    [11] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Από αύριο έως και τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προμηθεύονται από τα ειδικά σήματα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το έτος 2004, από 16 τράπεζες.

    Οι τράπεζες στις οποίες θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προμηθεύονται τα ειδικά σήματα των τελών κυκλοφορίας, προσκομίζοντας το ειδικό σημείωμα που τους έχει αποσταλεί είναι οι: Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική, Αγροτική, Πειραιώς, Κύπρου, Γενική, Εγνατία, Αττικής, Λαϊκή, Nova, Ασπίς, Omega, Probank, Πανελλήνια και Ελληνική.

    Σε περίπτωση απώλειας του ειδικού σήματος, οι φορολογούμενοι μπορούν να απευθύνονται στις εφορίες για την καταβολή των τελών και την προμήθεια του σήματος.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΑΠΟ ΤΗ HELEXPO

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (16:16 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού αποτελεί κεντρική κατευθυντήρια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) διατύπωσαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα της HELEXPO, με θέμα «Αγροτουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Τονίστηκε, επίσης, ότι χωρίς να μειώνεται το φαινόμενο της αστυφιλίας, διαφαίνονται ισχυρές αντίρροπες τάσεις, από νέους, κυρίως, ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν την ποιότητα ζωής της υπαίθρου αλλά, παράλληλα, και λύση στο πρόβλημα της απασχόλησης. Η ύπαιθρος είναι ανταγωνιστική και αποτελεί μια από τις μεγάλες δεξαμενές της χώρας, αντίδοτο στους κινδύνους ερήμωσης της περιφέρειας και συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος. Στην ημερίδα κατατέθηκε η εμπειρία της Ιταλίας και της Αυστρίας, όπου σε περιοχές με εντατική γεωργία καταγράφονται λιγότερα αγροκτήματα διακοπών, ενώ, σε ορεινές περιοχές, υψηλό ποσοστό αγροκτημάτων διακοπών.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO κ. Χρυσόστομος Γερούκης, ο οποίος αναφερόμενος στον αγροτουρισμό το συνέδεσε με τη διεκδίκηση της EXPO 2008 για τη Θεσσαλονίκη, θέμα της οποίας είναι «Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης Γεωργίας και Διατροφής».

    Ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Γιάννης Πατέλλης, στην εισήγησή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο αγροτουρισμός, που η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος ολόκληρος έχει γνωρίσει, έχει απολαύσει και έχει αξιοποιήσει, εδώ και δεκαετίες, αποτελεί για την Ελλάδα μια καινούργια πρόκληση και μία αναδευόμενη ευκαιρία.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Χρήστος Λαμπράκης, καθώς και οι δύο πρώην πρόεδροι της HELEXPO ΔΕΘ κ. Αντώνης Κούρτης και Αλέξανδρος Μπακατσέλος.

    Χορηγοί επικοινωνίας της ημερίδας ήταν η ΕΤ-3 και οι εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»

    [13] ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ PHILOXENIA 2003

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (16:09 UTC+2)

    Επεσε νωρίς το απόγευμα η λειτουργία της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA 2003, που διοργάνωσε η HELEXPO υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Η 19η PHILOXENIA καταγράφεται στην ιστορία του θεσμού ως ακόμη μία επιτυχής διοργάνωση, η οποία, μαζί με τις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, συνέβαλε, για μια ακόμη φορά, στη στήριξη, ανάπτυξη και προώθηση της εθνικής τουριστικής πολιτικής, στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων και επιχειρήσεων και στην επίτευξη συνεργασιών, ενώ έδωσε απαντήσεις στις σύγχρονες μορφές οργάνωσης και αναβάθμισης του τουρισμού.

    Η φετινή διοργάνωση, της οποίας τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, δέχθηκε μεγάλο αριθμό εμπορικών επισκεπτών, από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ κατά το τελευταίο διήμερο της λειτουργίας της, τους χώρους της έκθεσης κατέκλυσαν χιλιάδες απλοί επισκέπτες προκειμένου να ενημερωθούν για τους προορισμούς και τα πακέτα διακοπών που προσφέρονται.

    Χθες, οι επισκέπτες της 19ης PHILOXENIA έφθασαν τους 5992, έναντι 5145 πέρυσι. Οι εμπορικοί επισκέπτες της χθεσινής ημέρας προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και από δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, τη Σερβία - Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τη FYROM.

    [14] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Μέχρι τις 14 Νοεμβρίου παρατείνεται η εφάπαξ εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η εξόφληση θα γίνει με έκπτωση στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

    Σημειωτέον ότι η προθεσμία έληξε προχθές, αλλά η παράταση που δόθηκε κρίθηκε αναγκαία γιατί αρκετοί φορολογούμενοι δεν πρόλαβαν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

    [15] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 2 Νοεμβρίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας 7 ως 10 ετών, σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού τον οποίο είχαν βρει και έπαιζαν σε χωριό του Ουλούντερε, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

    [16] ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Λονδίνο, 2 Νοεμβρίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άρχισε το Σαββάτο να εφαρμόζεται αμνηστία, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων όπλων, μεταδίδει το BBC.

    Τις επόμενες έξι εβδομάδες όσοι κατέχουν οπλισμό χωρίς την άδεια των αρχών θα μπορούν να τον παραδώσουν ανώνυμα. Περισσότερα από 100 κέντρα έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Την αμνηστία που διενεργείται υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν τόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Υπολογίζεται ότι στη χώρα μπορεί να υπάρχουν έως και μισό εκατομμύριο παράνομα όπλα.

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 2 Νοεμβρίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Την πρότασή του για τετραμερείς ή πενταμερείς συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά με παραμερισμό του ΟΗΕ, επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφερόμενος στην άρνηση της Αθήνας στην πρόταση αυτή, είπε πως ''με αυτή την προσέγγισή το αποτέλεσμα θα είναι η μη επίλυση''.

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο κ. Ερντογάν ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή του ότι ''η μη λύση δεν είναι λύση'', είπε ότι ''την άποψη αυτή τη διατύπωσα και για τις δυο πλευρές. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με τη θετική προσέγγιση μιας μόνο πλευράς. Αυτό θα γίνει χάρη στην προσπάθεια και των δυο πλευρών. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει λύση'', πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε επίσης ότι κακώς συνδέεται το ζήτημα της Κύπρου με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2003 (11:23 UTC+2)

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το ενδεχόμενο παράδοσης της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, το θέμα των καταγγελιών για διαπλοκή συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου, οι ανησυχίες της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τις συνέπειες από την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν στην Κύπρο, η εξαγγελθείσα επίσκεψη στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων από τον ΟΗΕ για να συζητήσουν με μέλη του προσωπικού του διεθνούς που θα έλθουν από τη Βαγδάτη το θέμα της ασφάλειας των υπαλλήλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, καθώς και η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λεμεσό κατά της λειτουργίας της κεραίας των Βρετανών στο Ακρωτήρι, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Θεμέλια επανένωσης ΔΗΣΥ στο Παραλίμνι'' γράφει ότι οι εξελίξεις όπως έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες στο Δήμο Παραλιμνίου σε σχέση με το Δήμαρχο Νίκο Βλίττη, έχουν δημιουργήσει ευνοϊκότατες προϋποθέσεις για επανένωση του ΔΗΣΥ στον εν λόγω δήμο, με επιστροφή των στελεχών και μελών της κίνησης "Συναγερμός για το Παραλίμνι" στις τάξεις του κόμματος. Αλλού γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο με θέμα το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Γ' Κανάλι και θυγατρικές εταιρείες'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ σχεδιάζει σοβαρές αλλαγές όπως τη δημιουργία τρίτου καναλιού και την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών προς στήριξη του εμπορικού τμήματος, ώστε η κρατική ραδιοτηλεόραση να εκσυγχρονισθεί και να επιτελέσει το ρόλο της. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η τ/κ ''αντιπολίτευση'' παρέχει κάποιες ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού, σε αντίθεση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Σενάριο εφιάλτης'' αναφέρει ότι η κυβέρνηση ανησυχεί από την εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και ότι η εφαρμογή της μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο σε οριστική διχοτόμηση, αφού η γραμμή αντιπαράταξης κινδυνεύει να μετατραπεί σε "σκληρό σύνορο" Ευρώπης και Ανατολής. Αλλού γράφει ότι θετική θα είναι η τελική έκθεση προόδου της Κύπρου που θα παρουσιάσει στις 5 Νοεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, αφού στην έκθεση θα γίνονται μόνο δύο αυστηρές προειδοποιήσεις που αφορούν τα κεφάλαια της γεωργίας και της ναυτιλιακής ασφάλειας.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Θα εισρεύσουν εκατομμύρια'' αναφέρεται σε μελέτη Ελλαδιτών εμπειρογνωμόνων που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης, η οποία κατέδειξε ότι με τη δημιουργία καζίνων στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ελέγχει μέσω εποπτικών αρχών σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων στα τυχερά παιχνίδια και παράλληλα θα αύξανε σημαντικά τα έσοδά της. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ''Σ'', εκατοντάδες πράκτορες των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) ''αλωνίζουν μέρα και νύχτα'' στις ελεύθερες περιοχές, διενεργώντας κατασκοπεία σε στρατόπεδα, κυβερνητικά γραφεία, και υπηρεσίας δημόσια ωφελείας, καθώς και σε λιμάνια και αεροδρόμια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ανοίγει ο δρόμος για εποπτικό όργανο'', γράφει ότι οι καταγγελίες για το δήμο Παραλιμνίου οδηγούν στην υιοθέτηση ενός πολύ ριζοσπαστικού μέτρου ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ήταν και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την πρόταση που αφορά τη συγκρότηση υπηρεσίας ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων των αρχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων του λεγόμενου πανεπιστημίου ανατολικής μεσογείου στα κατεχόμενα προβαίνει σε παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Ακανθού.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Τ' άπλυτα στη φόρα'' γράφει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης επιχειρεί να αντικρούσει τις καταγγελίες εναντίον του για διαπλοκή, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση που εξετάζεται εναντίον του υποκινείται από πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και βουλευτές, τα συμφέροντα των οποίων έχουν πληγεί. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη σχετικά με το ενδεχόμενο παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με κύριο τίτλο ''Ο Ματσάκης προειδοποιεί με βία λόγω της νέας κεραίας'' γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας επεισοδίων παρόμοιων με εκείνων του 2001, εάν οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο λειτουργήσουν τη νέα κεραία τους στο Ακρωτήρι. Χθες γύρω στα 100 άτομα από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΟΝ και το Κίνημα Οικολόγων διαδήλωσαν στη Λεμεσό κατά της λειτουργίας της κεραίας. Αλλού αναφέρει ότι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα φθάσουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο για να συζητήσουν μαζί με προσωπικό του ΟΗΕ από τη Βαγδάτη θέματα ασφαλείας του προσωπικού στο Ιράκ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Β' ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 2 Νοεμβρίου 2003 (10:41 UTC+2)

    Για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών προσέρχονται σήμερα στις κάλπες ο Βούλγαροι ψηφοφόροι από το πρωί.

    Περίπου 6,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποίοι θα αναλάβουν τα «ηνία» της δημοτικής Αρχής σε 21 δημοτικά διαμερίσματα και 1500 κοινότητες, εκεί δηλαδή που δεν υπήρξαν σαφή αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο.

    Από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου το προβάδισμα έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα ενώ στη Σόφια εκτιμάται ότι ο σημερινός δήμαρχος Στέφαν Στοφιγιανσκι που έχει την υποστήριξη της ακροδεξιάς, θα επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά και θα υπερισχύσει του πρώην υπουργού Οικονομικών Στόγιαν Αλεξαντροφ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στον πρώτο γύρο οι Σοσιαλιστές υπερίσχυσαν με ποσοστό 33% έναντι του 21% που έλαβε η ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων.

    [20] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΙΩΝΙΚΟΣ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΙΣΟΠΑΛΟΙ (2-2) ΣΤΗΝ 9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Σκόνταψε ο Ολυμπιακός που αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τον Ιωνικό στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής.

    Οι «ερυθρόλευκοι» ουσιαστικά υποτίμησαν τον αντίπαλό τους, σε αντίθεση με τους παίκτες του Ιωνικού που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια για να πάρουν τον βαθμό της ισοπαλίας. Σίγουρα η σημερινή ισοπαλία για τον Ολυμπιακό θα παίξει τον δικό της ρόλο στον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την Γαλατασαράι.

    Το πρώτο γκολ της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 3' με κεφαλιά του Τζιοβάνι. Κλασικές ευκαιρίες για γκολ είχαν λίγο αργότερα ο Πάντος στο 11' και ο Μαυρογενίδης στο 18'. Στο 20' ο Καφές άνοιξε στον Τζιοβάνι και αυτός δεν δυσκολεύθηκε να διπλασιάσει τα προσωπικά του γκολ (2-0). Πριν οι δύο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια ο Ιωνικός μείωσε σε 2-1 στο 42' με τον Λετιέρι, έπειτα από λάθος του Αντζα. Το τελικό 2-2 διαμορφώθηκε στο 87' με κεφαλιά του Φρούσσου που μπήκε ως αλλαγή.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Γερμανάκος του συνδέσμου Αθηνών. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Καφέ, Κονέ, Αντζα και Γκούτμαν.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπούτσεκ (46` Κατεργιαννάκης), Πάντος, Ανατολάκης, Άντζας, Βενετίδης, Καφές, Στολτίδης (56` Γκώνιας), Μαυρογενίδης, Νινιάδης (56` Καστίγιο), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Φερεκίδης, Ξανθόπουλος, Φερέιρα, Βουρεξάκης (71` Γκούτμαν), Μάντζιος, Τσιμπλίδης (77` Σιμόνε), Μακόρ, Κονέ, Λετιέρι, Μαρκομιχάλης (30` Φρούσσος).

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Νικηφόρο πέρασμα από την Πάτρα έκανε ο ΠΑΟ που κέρδισε 80-72 τον τοπικό Απόλλωνα στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών.

    Οι πρωταθλητές μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι. Ηταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι με αποτέλεσμα να πάρουν ένα προβάδισμα που δεν έχασαν μέχρι και το τέλος. Οι γηπεδούχοι έκαναν μια υπερπροσπάθεια λίγα λεπτά πριν τελειώσει το δεύτερο δεκάλεπτο, χωρίς όμως να καταφέρουν να ισορροπήσουν το ματς.

    Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν ο ΜακΝτόναλντ που σημείωσε 20 πόντους, ενώ από τους Πατρινούς ξεχώρισε ο Τόμας που πέτυχε 23 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-26, 36-41, 51-58, 72-80

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 3, Αργυρόπουλος, Γεωργαλής 8, Κικίλιας, Μοσχοβίτης, Τόμας 23, Τζόουνς 20, Κουζμάνοβιτς 2, Μαρμαρινός 2, Βάρντα 12

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 9, Καλαϊτζής, Παπανικολάου, Λάκοβιτς 16, Μπατίστ 21, Χατζηβρέττας 10, Μίντλετον 2, Τσαρτσαρής 2, ΜακΝτόναλντ 20, Σάκοτα. 

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ- ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0-0

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Τους βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα το Αιγάλεω και ο Πανιώνιος. Η λευκή ισοπαλία ίσως ήταν το πιο δίκαιο αποτέλεσμα, αφού και οι δύο ομάδες δεν πρόσφεραν κάτι αξιόλογο καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σημειώθηκαν ελάχιστες καλές φάσεις με κορυφαία αυτή στο 21' όταν ο Μαγέφσκι που ήταν εκτελεστής του φάουλ, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Σιντιμπέ.

    Καλή ήταν η διαιτησία του Κύρου Βασσάρα που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Γιαννόπουλο, Εντουσέι, Λιολίδη, Φωτάκη και Αγρίτη.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Ουάνγκα, Φωτάκης, Σκοπελίτης, Χλωρός (60` Μπάρκογλου), Αγρίτης, Νικολόπουλος.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Τζιωρτζόπουλος, Βλτσεκ, Γιαννόπουλος, Σμίλιανιτς, Κόντης, Τζιουλιάνο, Μαγέφκσι, Ραγκουέλ, Λιολίδης (82` Μάντζιος), Κλίμεκ.

    [23] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΚΡΑΤΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ισόπαλο 2-2 έληξε το αθηναϊκό ντέρμπι μεταξύ της Καλλιθέας και του Ακράτητου. Το πρώτο γκολ σημειώθηκε μόλις στο πρώτο λεπτό της αναμέτρησης όταν ο Τάτσης με κάθετη μπαλιά βρήκε τον Σκαρμούτσο που δεν δυσκολεύτηκε να στείλει την μπάλα στα δίκτυα. Ο Ακράτητος ισορρόπησε το παιχνίδι χάρις το γκολ που πέτυχε στο 26' με απευθείας φάουλ ο Μιλόγεβιτς. Λίγο αργότερα οι παίκτες της Καλλιθέας έχασαν δύο καλές ευκαιρίες με τους Σκαρμούτσο στο 32' και Γκέκα τρία λεπτά αργότερα. Ο Ακράτητος σημείωσε άλλο ένα γκολ στο 70' με τον Ζιάκα, ενώ οκτώ λεπτά αργότερα ο Τάτσης με κεφαλιά έκανε το τελικό 2-2.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τακίδης που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Τάτση, Πέτκοβιτς και Δαμίγο.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στάουτσε, Γκεοργκίεφ, Μπασκάκης (46` Πέτκοβιτς), Γόγολος (74` Σάριτς), Κουλακιώτης, Τάτσης, Κυριάκος, Ντραγκίσεβιτς, Γκέκας, Σκαρμούτσος, Νταμπρόφσκι.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Γεωργίου, Στέχαρνικ, Δαμίγος, Ζιάκκας, Γκίτσης, Ηλιόπουλος (70` Ιορδανίδης), Ραζανάουσκας (26` λ.τρ. Στεφανίδης), Μπλέτσας, Λίνκαρ, Τελκίνσκι, Μιλόγεβιτς (80` Σκούφαλης).

    [24] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΑΡΗΣ- ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Επεισόδια φιλάθλων με τα ΜΑΤ λίγο πριν την έναρξη του αγώνα του Αρη με τον Ηρακλή σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της Καλαμαριάς. Ωστόσο αυτά δεν εμπόδισαν να ξεκινήσει η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, αφού το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών έχει ήδη πάρει τις θέσεις του στις κερκίδες του γηπέδου.

    Αυτό την ώρα διεξάγεται κανονικά η αναμέτρηση του Αρη με τον Ηρακλή που ξεκίνησε στις 20:00.

    [25] ΟΙ ΥΠΕΞ ΓΕΙΤΟΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

    Δαμασκός, 2 Νοεμβρίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι γειτονικών χωρών του Ιράκ και της Αιγύπτου που μετέχουν στην περιφερειακή σύνοδο της Δαμασκού για το Ιράκ καταδίκασαν τις "τρομοκρατικές" επιθέσεις σε αμάχους στο Ιράκ και δεσμεύτηκαν για την εγγύηση της ασφάλειας των συνόρων τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι υπουργοί "καταδικάζουν τις τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες που έχουν στο στόχαστρο πολίτες, ανθρωπιστικούς και θρησκευτικούς θεσμούς, πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις που εργάζονται στο Ιράκ", υπογραμμίζεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου της Δαμασκού, στην οποία αρνήθηκε να μετάσχει ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, επικαλούμενος μη επίσημη πρόσκλησή του στη σύνοδο.

    [26] SUNDAY TIMES: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ YUKOS ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

    Λονδίνο, 2 Νοεμβρίου 2003 (16:15 UTC+2)

    Ο έλεγχος των μετοχών του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού YUKOS που είχε ο επικεφαλής του Μιχαήλ Χορντοκόφσκι μεταβιβάστηκε στον Βρετανό τραπεζίτη Τζέικομπ Ροθτσάιλντ, στο πλαίσιο συμφωνίας πριν από τη σύλληψη του Χορντοκόφσκι, γράφει η βρετανική εφημερίδα "Sunday Times".

    Τα δικαιώματα ψήφου βάσει του μεριδίου των μετοχών της YUKOS που ήλεγχε ο Χορντοκόφσκι μεταβιβάστηκαν στον 67χρονο λόρδο Ροθτσάιλντ, βάσει των όρων εμπιστευτικής συμφωνίας που ορίζει ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει αν ο Χορντοκόφσκι δεν μπορεί να ενεργεί ως διαχειριστής των μετοχών του, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δεν επικαλείται πηγή.

    [27] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 2 Νοεμβρίου 2003 (15:52 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας και τη δράση τους στο Ιράκ, παρά την αιματηρή επίθεση κατά αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου, στην οποία σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 20, δήλωσε το μεσημέρι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    "Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στους τρομοκράτες είναι πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Ράμσφελντ μετά την επίθεση που δέχθηκε το αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο στο Ιράκ.

    Δεκατρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν από την κατάρριψη σήμερα το πρωϊ αμερικανικού ελικοπτέρου κοντά στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Οι στρατιώτες πήγαιναν στη Βαγδάτη για να πάρουν άδεια και να μεταβούν στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ για ξεκούραση, ανέφερε εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [28] ΣΟΥΗΔΙΑ: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΛΙΝΤ

    Στοκχόλμη, 2 Νοεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Η αστυνομία βρήκε σε δάσος ένα παντελόνι που έφερε κηλίδες αίματος και το οποίο πιστεύεται ότι είναι αυτό που φορούσε ο ύποπτος για τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αννα Λιντ, γράφει η σουηδική εφημερίδα Expressen.

    Το επιστημονικό εργαστήριο της σουηδικής αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι το παντελόνι έφερε κηλίδες αίματος της πρώην υπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα και ένας αστυνομικός δήλωσε ότι ''σε συγκεκριμένο μέρος του παντελονιού υπάρχει κάτι που μας επιτρέπει να πούμε ότι το παντελόνι αυτό ήταν του 24χρονου άνδρα'', δηλαδή του Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος κρατείται ως ύποπτος για τη δολοφονία της Λιντ.

    [29] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΤΟΥΣΕΡ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (11:03 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα "Να διαβάζουμε τον Αλτουσέρ" διοργανώνει η Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς", το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο "Σ. Καράγιωργα" του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι πρώτες εισηγήσεις θα ξεκινήσουν στις 10.30 π.μ. και θα είναι αυτές του Αγγ. Ελεφάντη, εκδότη του περιοδικού "Ο Πολίτης" ("Ο Αλτουσέρ θεωρητικός του υλισμού του αστάθμητου"), και του Ν. Χατζηνικολάου, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης ("Η 'υλιστική διαλεκτική' (1963) και η έννοια της ιστορίας στον Αλτουσέρ σαράντα χρόνια αργότερα"). Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 12 το μεσημέρι με τις εισηγήσεις των Γ. Μηλιού, διευθυντή του περιοδικού "Θέσεις" ("Το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ μετά τον Αλτουσέρ"), και Σπ. Λαπατσιώρα ("Αλτουσέρ και Χέγκελ στο πρώτο μέρος του Κεφαλαίου").

    Η απογευματινή συνεδρία θα αρχίσει στις 3 μ.μ. με τις εισηγήσεις των Γερ. Βώκου, καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας του ΑΠΘ ("Φιλοσοφία και ιστορίες της φιλοσοφίας στο έργο του Αλτουσέρ"), και Γ. Φουρτούνη, λέκτορα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ ("Ο Αλτουσέρ και εμείς"). Οι εισηγήσεις που θα ολοκληρώσουν την ημερίδα θα αρχίσουν στις 4.30 μ.μ. και θα είναι αυτές των Χαρ. Νούτσου, καθηγητή Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ("Ο Αλτουσέρ και το σχολείο"), και Αρ. Μπαλτά, καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών του ΕΜΠ ("Ιστορικός χρόνος και πολιτική συγκυρία").

    [30] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (11:02 UTC+2)

    a.. Σήμερα, αύριο και την Τρίτη (10.30 μ.μ.), στο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14), φιλοξενείται το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό». Γκεστ (Κυριακή και Τρίτη) ο Αντώνης Τουρκογιώργης.

    b.. Στο «House Of Art» ξεκινούν οι κυριακάτικες συναυλίες - αφιέρωμα στους Μπιτλς από το συγκρότημα «The Beatles Live Tribute Band». Νωρίτερα (8μμ) θα προβληθεί η ταινία «A Hard Day's Night».

    c.. Οι γερόλυκοι του ροκ «Uriah Heep» εμφανίζονται στο «Gagarin 205».

    d.. Κάθε Κυριακή (9μ.μ.), Παρασκευή και Σάββατο (10.30μ.μ.), στη σκηνή «Λόλης» τραγουδούν οι Λιζέτα Καλημέρη και Χρίστος Τσιαμούλης, συνοδευόμενοι από αξιόλογους μουσικούς.

    Δευτέρα 3/11

    a.. «Κική Δημουλά - ο πληθυντικός της ζωής» είναι το θέμα της εκδήλωσης, που θα γίνει στις 8 μ.μ., στη «Στοά του Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν: Ερη Σταυροπούλου, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Γιώργος Γεωργούσης. Ποιήματα της Κ. Δημουλά θα αποδώσουν οι Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

    Στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 22), στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιείται η πρώτη συζήτηση με θέμα το έργο του Κωστή Παλαμά.

    Τρίτη 4/11

    a.. Η Μαφάλντα Αρνό, μια από τις νέες φωνές του πορτογαλικού φάντο, συνεχίζει μέχρι και αύριο τις εμφανίσεις της στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς).

    Τετάρτη 5/11

    a.. Στο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14), ο Απόστολος Μπουλασίκης παρουσιάζει (10.30 μ.μ.) παλιά και νέα του αγαπημένα τραγούδια. Το πρόγραμμα ανοίγει το συγκρότημα «Ιανός».

    b.. Συναυλία του Τούρκου συνθέτη Ζιλφί Λιβανελί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ερμηνευτές τον ίδιο και τη Μαρία Φαραντούρη. Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και Ελληνες και Τούρκοι σολίστ.

    Πέμπτη 6/11

    a.. Ο καταπληκτικός σαξοφωνίστας Ray Blue ξεκινά τις τζαζ διαδρομές του στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), συντροφιά με τη Joan Minor στο τραγούδι. Μέχρι 13/11.

    b.. Το ντούο «Faros» (Ντέιβιντ Λιντς - Γιώργος Καλούδης) δίνει την πρώτη του συναυλία, στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν).

    c.. Η μουσική ομάδα «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω» εμφανίζεται στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι).

    Παρασκευή 7/11

    a.. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Κώστας Λειβαδάς «ακροβατούν» σε μια μουσική παράσταση απρόβλεπτου χαρακτήρα, σήμερα και αύριο (10.30μ.μ.), στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14).

    b.. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή παρουσιάζει έργα Γ. Αξιώτη, Σούμπερτ - Λιστ και Στραβίνσκι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σολίστ η πιανίστα Χαρά Ιακωβίδου.

    c.. «Οι νύχτες μεγαλώνουν το Νοέμβρη» στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, Νέο Φάληρο), όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.) σμίγουν η Μαρίζα Κωχ και οι «Χαΐνηδες».

    d.. Σήμερα και αύριο, στο «House Of Art», η Nellie Tiger Travis και ο Αντώνης Τουρκογιώργης προσφέρουν δυο ξεχωριστές μπλουζ βραδιές.

    Τα «Κίτρινα Ποδήλατα» εμφανίζονται μέχρι και την Κυριακή, στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83). Θα συμμετέχουν ως καλεσμένοι οι Γλυκερία, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και Διονύσης Τσακνής.

    Σάββατο 8/11

    a.. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του BBC, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Λ. Σλάτκιν, με σολίστ τον πιανίστα Στ. Χιου.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ - ΛΙΒΑΝΕΛΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2003 (09:44 UTC+2)

    Τέσσερις μήνες μετά την κοινή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη και του Ζιλφί Λιβανελί στη Λευκωσία, ξαναδίνουν ραντεβού την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής.

    Θα τους πλαισιώσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου. Ο Ρώσος Σιμεόν Κόγκαν θα διευθύνει, ενώ έλληνες, τούρκοι και γερμανοί δεξιοτέχνες θα συμπληρώσουν την πολυεθνική ατμόσφαιρα της συναυλίας. Από τις ξεχωριστές προσωπικότητες της Τουρκίας, ο Ζ. Λιβανελί είναι συνθέτης, παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας των βιβλίων «Ο μεγάλος ευνούχος της Κωνσταντινούπολης» και «Ενας άνθρωπος, μία γάτα, ένας θάνατος», αρθρογράφος της «Μιλιέτ», βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος αλλά και επίτιμος πρεσβευτής της χώρας του στα Ηνωμένα Εθνη.

    Τολμηρός, ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης των λαών, διεκδίκησε τις μουσικές γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν περιμένω ότι ο άνεμος φιλίας θα λύσει όλα τα πολιτικά προβλήματα. Δεν έχω υπερβολική αισιοδοξία», έχει πει. Σύμμαχοί του σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξαν τόσο ο Μίκης Θεοδωράκης όσο και η Μαρία Φαραντούρη. «Καλλιτεχνικά χαίρομαι που ακούω τα τραγούδια μου με τη φωνή της Μαρίας», σχολίασε πρόσφατα. «Πολιτικά, έχουμε περάσει πολλές δύσκολες περιόδους. Εμείς οι δύο προσπαθούσαμε πάντοτε στην κατεύθυνση της αλληλοκατανόησης».

    Η πρώτη τους συνεργασία πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ,80 μέσα από τον δίσκο «Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά Ζιλφί Λιβανελί».

    «Είναι ωραίο να τραγουδάμε μαζί ανά τον κόσμο με τραγούδια κοινού συναισθήματος, αληθινής ποίησης αλλά και μελωδιών με κοινούς ήχους», έχει πει στο παρελθόν η Μαρία Φαραντούρη για τις ανά τον κόσμο εμφανίσεις τους. «Χαίρομαι για την αποδοχή μας. Είναι μια πράξη πολιτισμού. Και πάντοτε λέγαμε ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε, αλλά να δημιουργήσουμε από κοινού».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 November 2003 - 19:13:50 UTC