Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΗΣ
  • [02] ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [04] ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΟΠΑΔΩΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [05] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΩΝ
  • [06] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΜΥ
  • [07] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ.
  • [08] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΕΠΕΤΡΑΠΗ Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΤΟΥ "ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ"
  • [10] Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
  • [11] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗ "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2003"
  • [12] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 30/10
  • [13] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK
  • [14] ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
  • [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
  • [16] ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕ ΤΗ
  • [17] ΣΒΑΡΤΖ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ
  • [18] ΤΟ 10% ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ ΖΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
  • [19] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ 100 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΗ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [21] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [22] Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΑΝΕΤΑ 3-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [23] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
  • [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΜΕΝΤ ΚΟΡΕΪ
  • [25] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ "ΑΛ ΡΑΣΙΝΤ"
  • [26] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
  • [27] ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [28] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [29] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [31] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.
  • [32] "ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΚΘ

  • [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Χιλιάδες Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας, με τη βοήθεια και του πολύ καλού καιρού, κατέκλυσαν το πρωί της Κυριακής το εσωτερικό και τους γύρω από τον ιερό ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου χώρους, πανηγυρίζοντας την τριπλή επέτειο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας: Την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, στις 26 Οκτωβρίου 1912, τη γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και την επέτειο του αλβανικού έπους.

    Στην καθιερωμένη επίσημη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και οι υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης και Παιδείας Νίκος Γκεσούλης. Επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επικεφαλής ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών αρχών, το προξενικό σώμα, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι χιλιάδες πιστοί, είχαν καταργήσει το αδιαχώρητο στο εσωτερικό του ναού, καταλαμβάνοντας και όλους τους γύρω χώρους

    Οι τριήμερες εκδηλώσεις, που άρχισαν το πρωί της Κυριακής με κανονιοβολισμό και την επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγ. Δημητρίου, θα κορυφωθούν την Τρίτη με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγ. Αλεξάνδρου.

    [02] ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (09:23 UTC+2)

    Πολύτιμα αντικείμενα της κλασικής Ελλάδας, της αρχαίας Αιγύπτου, των ελληνιστικών χρόνων και της ρωμαϊκής εποχής έρχονται στο φως με την απίστευτη εξέλιξη μιας δικαστικής διαμάχης. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ένας βρετανός μεγαλέμπορος έργων τέχνης και η οικογένεια του βαθύπλουτου έλληνα συνεταίρου του, που πέθανε μυστηριωδώς.

    Στην κατοχή μιας μεγάλης ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας (Μιχαηλίδη-Παπαδημητρίου) πέρασε κατά 50%, με απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου. Πρόκειται για πλέον των 17.000 (όχι πάνω από 5.000, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας) αγαλμάτων, αγγείων, κοσμημάτων και κάθε είδους αρχαίων αντικειμένων, κυρίως αιγυπτιακών, ελληνιστικών, ελληνικών και ρωμαϊκών.

    Μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο του διαβόητου βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς.

    Η ιδιαιτερότητα των αρχαίων που κατείχε ο 63χρονος Σάιμς είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο τελευταίος νόμιμος κάτοχός τους φαίνεται να πέθανε... πριν από δύο χιλιάδες χρόνια: Από τότε, τα αρχαία αντικείμενα συλήθηκαν και εξαργυρώθηκαν -συνήθως έναντι πινακίου φακής- για να καταλήξουν μέσω του ευυπόληπτου Βρετανού σε πλειστηριασμούς μεγάλων οίκων όπως οι Sotheby's και οι Christie's, στις προθήκες αμερικανικών (Metropolitan, Getty) και ιαπωνικών (Miho) μουσείων και ιδιωτών συλλεκτών, όπως ο Λέον Λεβί και η Σέλμπι Γουάιτ.

    Ο Σάιμς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και από τους πλέον αμφιλεγόμενους art dealers, καθώς πολλά από τα «εμπορεύματά» του ήταν αγνώστου ή αόριστης προέλευσης. Με τη βοήθεια της ανεκτικής ελβετικής και βρετανικής νομοθεσίας (που επιτρέπουν, αν δεν υποβοηθούν, τη διακίνηση αρχαιοτήτων που προέρχονται από λαθρανασκαφές) και με το κατάλληλο «ξέπλυμα», η τιμή τους ανέβαινε εκθετικά.

    Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία που διηύθυνε και ήλεγχε κατά το ήμισυ ο βρετανός αρχαιοπώλης με έδρα το Σεντ Τζέιμς στο Λονδίνο και παράλληλη εμπορική δραστηριότητα στην Ελβετία, κέρδιζε αστρονομικά ποσά.

    Η αξία της επιχείρησης Σάιμς ξεπερνούσε τα 125 εκατ. στερλίνες (περίπου 61 δισ. δραχμές) το έτος 2000.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Μήνυμα συμφιλίωσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος. Χοροστατώντας το πρωί στη δοξολογία για τον Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωση της πόλης, ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα του κ.Βαρθολομαίου αποφασίζοντας να μνημονεύεται το όνομα του Πατριάρχη ως Αρχιεπισκόπου των Νέων Χωρών.

    Ο κ.Χριστόδουλος αναφέρθηκε επίσης σήμερα, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του, στα τρία βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος που έχει βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος, καθώς και στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Χριστό.

    «Θα πρέπει να είναι πρώτα από όλα αφοσιωμένος στο Χριστό, όπως ο στρατιώτης που πειθαρχεί στους ανωτέρους του. Επίσης, ο χριστιανός θα πρέπει να δίδει τη μαρτυρία της ιδιότητας του. Η μαρτυρία είναι κάτι περισσότερο από λόγια. Είναι στάση ζωής». Το τρίτο χαρακτηριστικό ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος είναι η κακοπάθεια. «Δεν μπορεί κανείς να είναι στρατιώτης και να μην κακοπαθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κακοπάθεια σημαίνει να γίνει ο χριστιανός ομολογητής και μάρτυρας».

    Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας αναφέρθηκε επιπλέον στις θυσίες των προγόνων μας, οι οποίοι, όπως είπε, διαφύλαξαν την πατρίδα μας ανεξάρτητη, ελεύθερη και ακέραιη με το αίμα τους. «Αυτό το θησαυρό πρέπει να τον διαφυλάξουμε», τόνισε, καλώντας όλους τους πιστούς να έχουν αντιστασιακό φρόνημα «για να δώσουμε όλοι τη μαρτυρία μας στο σύγχρονο κόσμο».

    [04] ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΕ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΟΠΑΔΩΝ ΑΕΚ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού σημειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, στη διασταύρωση Αγίου Μελετίου και Πατησίων. Ένας νεαρός, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, τραυματίστηκε με μαχαίρι στο θώρακα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

    Ο νεαρός βρέθηκε τραυματισμένος στο δρόμο, μπροστά στα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων Ολυμπιακού. Όπως έγινε γνωστό μετά από έρευνα της αστυνομίας, το επεισόδιο προκλήθηκε όταν πέρασαν από το σημείο οπαδοί της ΑΕΚ με μοτοποδήλατα και συνεπλάκησαν με οπαδούς του Ολυμπιακού.

    Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν σήμερα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής.

    [05] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΤΣΑΝΤΑΚΗΔΩΝ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Εξαρθρώθηκε από την αστυνομία σπείρα τσαντάκηδων που είχε «χτυπήσει» 49 φορές τις τελευταίες μέρες στα βόρεια προάστια της Αττικής.

    Οι κακοποιοί είχαν ως στόχο οδηγούς, κυρίως γυναίκες. Όταν το όχημα του θύματος τους σταματούσε σε ερυθρό σηματοδότη, έσπαζαν το τζάμι του συνοδηγού με αιχμηρό αντικείμενο και άρπαξαν την τσάντα.

    [06] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΜΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει από αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν πρώτα τη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.

    Στο μεταξύ, η κακοκαιρία που έπληξε τις προηγούμενες μέρες τη δυτική και κεντρική Ελλάδα έχει αφήσει ανοιχτές πληγές στην Αρτα και την Αργιθέα Καρδίτσας.

    [07] ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, παρέθεσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Χάρης Καστανίδης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και χαιρέτισε την παρουσία, για πρώτη φορά στις τριήμερες εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Καστανίδης προσέφερε στον κ. Στεφανόπουλο δυο εικόνες που αναπαριστούν τον «Ιησού ιώμενο τα ποικίλα πάθη των νοσημάτων».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης για το δώρο και στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνον η Βόρεια Ελλάς, δεν είναι μόνον ο χώρος της νέας προσπάθειας της Ελλάδος προς τα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη είναι η ιστορία της, η Θεσσαλονίκη είναι η πνευματική της σήμερα ζωή».

    Αναφερόμενος στην «υπερηφάνεια των Θεσσαλονικέων και την επιδίωξή τους, όχι να ανταγωνιστούν την Αθήνα, αλλά να την προσεγγίσουν με ίσα δικαιώματα», ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε τους Θεσσαλονικείς «να αναλογιστούν ότι οποιαδήποτε απόσταση υπάρξει μεταξύ αυτών και των Αθηνών, υπάρχει πολλαπλασία μεταξύ Θεσσαλονίκης και των υπολοίπων πόλεων, οι οποίες είναι πάρα πολύ καθυστερημένες».

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βόρειο Ελλάδα, από τη Μακεδονία μας και τη Θράκη, θα ξεκινήσει και θα ενισχυθεί το νέο όραμα της Ελλάδος» και η Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει ως προπομπός ολόκληρης της Ελλάδας.

    [08] ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο προς τις νομαρχιακές και τομεακές επιτροπές του κόμματος που απέστειλε ο Γραμματέας της Κ.Ε., Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Οι συνδυασμοί της «νέας νίκης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν οριστικοποιηθεί από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

    «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τολμήσει την ποιοτική διαφοροποίησή του, εμπλουτίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό του με νέους ανθρώπους που έχουν παρουσία και δράση στα Κοινωνικά Δίκτυα, με γυναίκες, με συμπολίτες που δεν είναι προϊόντα τοπικών και κομματικών επετηρίδων» τονίζει μεταξύ άλλων στη σχετική εγκύκλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζητά, επίσης, «το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Η συμμετοχή ικανού αριθμού γυναικών θα φέρει νέα πρόσωπα στο προσκήνιο και θα εμπλουτίσει το πολιτικό μας δυναμικό».

    Στη διαδικασία των προκριματικών εκλογών δεν συμμετέχουν, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι υπάρχοντες Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Κινήματος καθώς και οι βουλευτές που έχασαν από ένσταση τη βουλευτική τους έδρα.

    - Τα μέλη της Κ.Ε. αξιολογούνται από την Κ.Ε. και δε συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές.

    - Στη διαδικασία των προκριματικών επίσης δεν συμμετέχουν, γιατί δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι, όσοι έχουν συνταγματικά κωλύματα ή καταστατικά ασυμβίβαστα ή πολιτικά ασυμβίβαστα.

    Το Ε.Γ. αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της αναμέτρησης στις μονοεδρικές Περιφέρειες όπου το σύστημα λειτουργεί ως πλειοψηφικό, αποφάσισε να μη γίνουν προκριματικές εκλογές σε όλες ανεξαιρέτως τις μονοεδρικές. ΄Αμεσα η Επιτροπή που ασχολείται με τη διαμόρφωση των προτάσεων για τα ψηφοδέλτια, θα αρχίσει συνεννοήσεις με τα αντίστοιχα ΄Οργανα κάθε Νομού, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρότασή της προς το Ε.Γ.

    Επίσης, προκριματικές εκλογές αποφασίστηκε να μη γίνουν στην Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας και Α΄ Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος και ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο Ε.Γ. και την Επιτροπή Εκλογών να προχωρήσει τις συζητήσεις για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων.

    [09] ΕΠΕΤΡΑΠΗ Ο ΑΠΟΠΛΟΥΣ ΤΟΥ "ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ"

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (18:49 UTC+2)

    Επετράπη στη 1:30 το μεσημέρι ο απόπλους του επιβατηγού οχηματαγωγού «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ» για συνέχιση των δρομολογίων του μετά από επιθεώρηση τοπικού κλιμακίου επιθεώρησης πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας.

    Ο πλοίαρχος του «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ» ενημέρωσε τη λιμενική αρχή Ραφήνας πως παρουσιάστηκε διαρροή στο Νο 4 κύλινδρο της αριστερής κύριας μηχανής του πλοίου. Το «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ ΙΙ" είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για Άνδρο Τήνο - Μύκονο.

    [10] Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Η ΚΙΝΗΤΗΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (14:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα έως το τέλος του 2003, διατυπώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ, Παναγιώτης Χριστόπουλος, προσθέτοντας δε ότι για το διάστημα μέχρι την Ολυμπιάδα του 2004 οι προοπτικές για την περαιτέρω άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι καλές.

    Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, σήμερα στην αγορά υπάρχουν μετοχές με ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, καθώς και εταιρίες με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της κερδοφορίας τους που αξίζουν την προσοχή των επενδυτών.

    Σχετικά με την περίοδο που διανύει σήμερα η Σοφοκλέους, ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλό χρηματιστηριακό ρίσκο, τόσο σε συνάρτηση με το διεθνές περιβάλλον, όσο και σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θετικό ρόλο αναμένει να διαδραματίσει και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ερωτηθείς για το ποιος παράγοντας θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ο ίδιος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «ως τώρα έχει διαπιστωθεί ότι οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς έχουν επιδείξει κάποια ευαισθησία στη διατήρηση του ήπιου κλίματος στη Σοφοκλέους. Απομένει να εκδηλώσουν τη βούληση για βελτίωση της ψυχολογίας, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη για όλες τις αγορές.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και συγκεκριμένα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 2.107 μονάδων την προηγούμενη Πέμπτη στις 16 Οκτωβρίου του 2003, με τελικό κλείσιμο στις 2.111 μονάδες, έφτασε στη συνεδρίαση της 23ης του μήνα στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2.110 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 2.092 μονάδες.

    Τα σημαντικά στοιχεία της περασμένης εβδομάδας εντοπίζονται στη σύγκρουση των τεχνικών σημάτων και στη διορθωτική πορεία που ακολούθησαν και οι διεθνείς αγορές.

    Ειδικότερα, ενώ στη συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου φάνηκε η συσσώρευση των δώδεκα προηγούμενων συνεδριάσων να εκτονώνεται ανοδικά, δίνοντας έτσι ένα ισχυρό σήμα αγοράς, στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση ακύρωσε το τεχνικό αυτό σήμα και έδωσε σήμα πώλησης.

    Στο μεταξύ, ενώ τα βραχυχρόνια τεχνικά σήματα είναι θετικά, ωστόσο τα μεσοχρόνια παραμένουν αρνητικά. Στο πλαίσιο αυτό, χρηματιστηριακοί παράγοντες συστήνουν στάση αναμονής, ενώ στηρίξεις για τον δείκτη εντοπίζονται στις 2.090 και 2.060 μονάδες και αντιστάσεις στις 2.150 και 2.220 μονάδες.

    [11] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΣΤΗ "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 2003"

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (11:22 UTC+2)

    Πλήθος εκδηλώσεων έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει στο πλαίσιο της φετινής ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2003, η οποία θα ξεκινήσει στις 30 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

    Ειδικότερα, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των Σχεδίων Τουριστικής Ανάπτυξης για έντεκα περιφέρειες της Ελλάδας. Οι μελέτες αυτές έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν, όπως επίσης θα διατεθούν αντίστοιχα τεύχη σε ειδική έκδοση από τον ΕΟΤ.

    Θα γίνει επίσης και η παρουσίαση Έργων Ζωγραφικής Ρώσων καλλιτεχνών από τοπία και περιοχές της Ελλάδας. Θα παρουσιαστεί η ειδική έκθεση με Έργα Ρώσων από Καλλιτέχνες και Ζωγράφους, που κατά καιρούς έχει προσκαλέσει το Γραφείο Μόσχας ΕΟΤ και αφορούν τοπία από Όλυμπο, Θεσσαλονίκη, Πλάκα, Μόλυβο και Άγιο Όρος.

    Μεταξύ των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί εντάσσεται και η έκθεση φωτογραφίας για τη Ρωσία, σε συνεργασία με το Ριζάρειο Ίδρυμα και το Ίδρυμα Νιάρχου ( Η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα κατά τη διάρκεια της Φιλοξένιας)

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 2003, ο ΕΟΤ έχει προγραμματίσει την παρουσίαση των πιλοτικών έργων τουριστικής ανάπτυξης, που μελετήθηκαν από τον οργανισμό και για την ανάπτυξη του συμμετοχικού αγροτικού πολιτιστικού τουρισμού, μια μορφή τουρισμού που συνδυάζει την συμμετοχή του τουρίστα στον αγροτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

    Ειδικότερα θα παρουσιαστούν τα έργα:

    -Ανάδειξη Μονής Παναγίας Πορετσού (Αχαΐα) σε ξενώνα Πολιτιστικού Τουρισμού, μαζί με ανάδειξη του φυσικού και ιστορικού χώρου.

    -Μετατροπή του Αρχοντικού Πετραλιά σε ξενώνα με μουσειακό χώρο.

    -Παρουσίαση του έργου οι ''δρόμοι της ελιάς'', σε συνεργασία με το διεθνές ICOMOS.

    -Πιλοτικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή Λίμνης Κερκίνης.

    -Βράβευση των καλύτερων διαφημιστικών φυλλαδίων, CD και βιβλίων των Νομαρχιακών Επιτρόπων Τουριστικής Προβολής (Ν.Ε.Τ.Π.)

    -Συνέδριο εμπειρογνωμόνων Παρευξείνιων Κρατών στα πλαίσια του σχετικού μνημονίου συνεργασίας.

    -Συνέδριο των Οργανισμών Tour Operators των Βαλκανικών κρατών σε συνεργασία με τη HATTA (BAFTA).

    -Συνάντηση προσκεκλημένων Tour Operators και δημοσιογράφων των Γραφείων εξωτερικού του Ε.Ο.Τ.

    -Ανακοίνωση των βραβευθέντων για την απονομή του Ξένιου Δία 2004.

    -Παρουσίαση της νέας καμπάνιας του Ε.Ο.Τ. για το 2004.

    -Παρουσίαση της ιστοσελίδας για το Συνεδριακό Τουρισμό του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Λονδίνου.

    [12] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΩΣ ΤΙΣ 30/10

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (11:22 UTC+2)

    Μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου θα διατίθεται από την Τράπεζα Πειραιώς το νέο

    προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου της σειράς «Πειραιώς Diamonds». Το νέο προϊόν είναι μια ειδική μορφή προθεσμιακής κατάθεσης, που παρέχει 100% εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου στη λήξη.

    Επίσης, δίνει τη δυνατότητα απόδοσης μεγαλύτερης από τις παραδοσιακές προθεσμιακές καταθέσεις, η οποία εξαρτάται από την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20 στη Σοφοκλέους.

    Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά της νέας σειράς, μέσω των καταστημάτων της τράπεζας, είναι τα εξής:

    -Το DIAMOND FTSE 4,3 Ανόδου αποτελεί προθεσμιακή κατάθεση σε ευρώ, της οποίας η τελική απόδοση είναι συνδεδεμένη με την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE/ASE 20. Η διάρκεια της κατάθεσης ορίζεται σε έξι μήνες, με έναρξη την 31/10/2003 και λήξη την 30/04/2004, ενώ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 10.000 ευρώ.

    -Ο επενδυτής λαμβάνει απόδοση (σε ετήσια βάση) :

    α) 4,30% αν στη λήξη της κατάθεσης ο δείκτης FTSE/ASE-20 έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 5% σε σχέση με την τιμή του στην έναρξη της κατάθεσης.

    β) Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο επενδυτής λαμβάνει μόνο το αρχικό του κεφάλαιο. Το σύνολο των τόκων καταβάλλεται στη λήξη της κατάθεσης

    [13] ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ALPHA BANK

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου θα γίνονται οι εγγραφές στο νέο επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου της σειράς Alpha Bank Capital Guarantee Μεγίστης Αποδόσεως, το οποίο διαθέτει στην αγορά η Alpha Bank.

    Τα προϊόντα της σειράς αυτής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, απευθύνονται σε επενδυτές, που θέλουν να διαφοροποιήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Προσφέρουν την προοπτική υψηλής αποδόσεως, στην περίπτωση ικανοποιήσεως συγκεκριμένων συνθηκών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτή.

    Το προϊόν ALPHA BANK "FTSE/ASE-20 Lock-In" συνδέεται με το δείκτη FTSE/ASE-20TM του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Το προϊόν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών και προσφέρει δυνατότητα αποκομίσεως ετησιοποιημένης αποδόσεως 3,75%, εφόσον η τιμή του δείκτη σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του προϊόντος καταστεί μεγαλύτερη από το 115% της τιμής του δείκτη στην έναρξη.

    Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί η ανωτέρω προϋπόθεση για την παροχή αποδόσης, επιστρέφεται στον επενδυτή το κεφάλαιο επενδύσης.

    [14] ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (10:56 UTC+2)

    Στο διάστημα από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2003, θα μπορούν οι φορολογούμενοι να προμηθεύονται από 16 τράπεζες τα ειδικά σήματα των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το έτος 2004.

    Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, καθόρισε τις τράπεζες που θα διαθέτουν τα σήματα αυτά, καθώς και τις άλλες προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Οι τράπεζες είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Εμπορική, Αγροτική, Πειραιώς, Κύπρου, Γενική, Εγνατία, Αττικής, Λαϊκή, Nova, Ασπίς, Omega, Probank, Πανελλήνια και Ελληνική.

    Προϋπόθεση για την προμήθεια των σημάτων από τις τράπεζες, είναι η προσκόμιση από τον φορολογούμενο του ειδικού σημειώματος των τελών κυκλοφορίας που του έχει αποσταλεί. Στο μεταξύ, σε περίπτωση που το ειδικό σήμα έχει χαθεί, οι φορολογούμενοι θα πηγαίνουν στις εφορίες για την καταβολή των τελών και την προμήθεια του σήματος.

    Η προμήθεια των τελών κυκλοφορίας από τις τράπεζες θα προκαλέσει δαπάνη στον προϋπολογισμό ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, η οποία θα προέλθει από τη διάθεση 3.900.000 σημάτων, επί 1,10 ευρώ ανά σήμα πλέον ΦΠΑ, που είναι η προμήθεια που θα πάρουν οι τράπεζες από το υπουργείο

    [15] ΒΟΣΝΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    Μπανιαλούκα, 26 Οκτωβρίου 2003 (15:33 UTC+2)

    Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι συνταξιούχοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για την αύξηση των συντάξεων κατά 6% και για άμεση καταβολή των καθυστερούμενων αποδοχών.

    Σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε ενώ οι συνταξιούχοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Μπανιαλούκα και άλλων σερβοβοσνιακών πόλεων, η κυβέρνηση και η εκπρόσωποι της Ενωσης Συνταξιούχων συμφώνησαν να υπογραφεί πρωτόκολλο για συγκεκριμένες κοινωνικές δεσμεύσεις, ώστε να εκπληρωθούν τα περισσότερα από τα αιτήματα των συνταξιούχων.

    Ε.Π.

    [16] ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕ ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 26 Οκτωβρίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Διέψευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας δημοσιεύματα του κροατικού Τύπου που ήθελαν τον επικεφαλής της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα να αναλάβει τον ρόλο του διαιτητή στη συνοριακή διένεξη Κροατίας-Σλοβενίας.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο κ.Σολάνα ουδέποτε προσφέρθηκε γι' αυτό τον ρόλο, αλλά εξέφρασε την πρόθεσή του να παράσχει βοήθεια στις δύο χώρες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

    «Η Κροατία εκτιμά τις ενέργειες του κυρίου Χαβιέ Σολάνα, λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια εμπειρία του και τη γνώση του επί των προβλημέτων στην περιοχή» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ της Κροατίας και της Σλοβενίας, με πλήρης σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις προσανατολισμούς της κροατικής εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τις δραστηριότητές της σε διεθνές επίπεδο».

    Ε.Π.

    [17] ΣΒΑΡΤΖ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σεράγεβο, 26 Οκτωβρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Εκκληση προς τους πολιτικούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για την ενταξιακή πορεία της χώρας τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς απηύθυνε ο διεθνής μεσολαβητής για την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, Κρίστιαν Σβάρτζ-Σίλινγκ.

    Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας, Ατνάν Τέρζιτς, ο κ.Σβάρτζ τόνισε ότι ως το τέλος του 2004 θα επισκεφθεί 30 δήμους της χώρας, όπου θα ενημερώσει τους τοπικούς πολιτικούς και τους εκπροσώπους των δημοτικών αρχών για τον τρόπο που η διαδικασία της μεσολάβησης για την ειρηνική επίλυση προβλημάτων θα περάσει σταδιακά στα χέρια τους.

    Ε.Π.

    [18] ΤΟ 10% ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ ΖΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 26 Οκτωβρίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Το 10% των κατοίκων της Κροατίας ζει σε απόλυτη φτώχεια, σύμφωνα με την εθνική έκθεση για την υλοποίηση των στόχων του Ψηφίσματος της Χιλιετίας, που παρουσιάστηκε χθες στο Ζάγκρεμπ.

    Την τελευταία δεκαετία η χώρα σημείωσε μία ικανοποιητική γενική οικονομική πρόοδο, με το ποσοστό ανάπτυξης να αγγίζει τα 4,3% κατά την περίοδο 1994-2002, ωστόσο, τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν κατανεμήθηκαν δίκαια σε όλα τα μέλη της κοινωνίας.

    Σύμφωνα με το Ψήφισμα της Χιλιετίας, ως το 2015 ο αριθμός των φτωχών οικογενειών πρέπει να μειωθεί στο ήμισυ.

    Ε.Π.

    [19] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ 100 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΡΑΤΗ

    Λευκωσία, 26 Οκτωβρίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' είπε ότι το ψευδοκράτος είναι αποδεκτό από 100 και πλέον κράτη όχι όμως και αναγνωρισμένο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΑ Η ΑΕΚ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Μπροστά σε άδειες εξέδρες, λόγω τιμωρίας, η ΑΕΚ επικράτησε άνετα σήμερα επί του Ηρακλείου με σκορ 99-85 για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο προπονητής της Ενωσης ζήτησε άμυνα από το πρώτο λεπτό και οι παίκτες του τον άκουσαν, πίεσαν σε όλο το γήπεδο και έβαλαν από νωρίς τις βάσεις για την κατάκτηση του ροζ φύλλου. Ηδη από το πρώτο 10λεπτο οι γηπεδούχοι προηγούνταν με 20-9, ενώ στο ημίχρονο είχαν μια σεβαστή διαφορά 54-40.

    Και στην επανάληψη δεν άλλαξε το σκηνικό, η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει, ανέβασε τη διαφορά ακόμη και στους 20 πόντους (66-46) και το Ηράκλειο δεν μπορούσε να απαντήσει με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ήττα.

    [21] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι οπαδοί της ΑΕΚ περίπου μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απομακρύνουν. Οι οπαδοί της Ενωσης πέταξαν στο γήπεδο καρέκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα.

    Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο για να επαναφέρουν την τάξη και για αρκετή ώρα συνεχίστηκαν οι συμπλοκές μεταξύ των δύο πλευρών.

    [22] Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΑΝΕΤΑ 3-0 ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός «καθάρισε» με ιδιαίτερη ευκολία το ματς με τον Πανιώνιο. Οι πράσινοι κέρδισαν στην άδεια από κόσμο Λεωφόρο τους νεοσμυρνιώτες με σκορ 3-0, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, και επανήλθε έτσι η ηρεμία στην ομάδα.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 17' λεπτό, όταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος βρήκε τον Μάριτς και αυτός έγραψε το 1-0. Ηταν το πρώτο γκολ του κροάτη στο φετινό πρωτάθλημα που επισφράγισε την καλή του απόδοση. Στη συνέχεια, ο Φύσσας τραυματίστηκε στο χέρι και αντικαταστάθηκε από τον Σανμαρτεάν.

    Το δεύτερο ημίχρονο είχε την ίδια εικόνα. Ο Πανιώνιος προσπαθούσε να ισορροπήσει το παιχνίδι, ενώ ο Παναθηναϊκός έψαχνε για ένα ακόμη τέρμα. Και το κατάφερε στο 65' όταν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος διαμόρφωσε το 2-0 μετά από μπαλιά του Μιχάλη Κωνσταντίνου.

    Το «κερασάκι στην τούρτα» το έβαλε ο Παπαδόπουλος στο 79' όταν μετά από πάσα του Σανμαρτεάν με κεφαλιά έκανε το 3-0, φτάνοντας τα εφτά γκολ στο πρωτάθλημα.

    [23] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΠΟΥ ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται ο 22χρονος φίλαθλος, Στέφανος Δομετίου, ο οποίος μαχαιρώθηκε στην καρδιά από άγνωστους δράστες κατά τη διάρκεια συμπλοκής μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού το απόγευμα στην οδό Αγ.Μελετίου.

    Ο νεαρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην εντατική μονάδα θεραπείας. Οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του και υποστηρίζουν πως έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

    Γιατρός του «Ευαγγελισμού» ανέφερε πως το μαχαίρι είχε περάσει τρία εκατοστά στην καρδιά του νεαρού. Ο 22χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δίχως σφιγμό, μισοπεθαμένος, και αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

    Στο μεταξύ, νέα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το γήπεδο της Νέας Σμύρνης λίγο πριν ξεκινήσει το ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Οπαδοί των δύο ομάδων συνεπλάκησαν, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και οι αστυνομικοί επενέβησαν με δακρυγόνα.

    [24] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΧΑΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΜΕΝΤ ΚΟΡΕΪ

    Ραμάλλα, 26 Οκτωβρίου 2003 (16:04 UTC+2)

    Την πρόθεσή της να συναντηθεί στο άμεσο μέλλον με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι, ανακοίνωσε, σήμερα, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός ήταν αυτός που απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου στην οργάνωση, συμπληρώνοντας πως η Χαμάς δεν έχει κανέναν λόγο να μποϊκοτάρει μια τέτοια συνάντηση.

    Την πρόσκληση διαλόγου στη Χαμάς επιβεβαίωσε και το γραφείο του Κορέι, τονίζοντας πως στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής είναι να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Χαμάς για εκεχειρία.

    [25] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ "ΑΛ ΡΑΣΙΝΤ"

    Βαγδάτη, 26 Οκτωβρίου 2003 (14:17 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 15 άλλα άτομα τραυματίστηκαν από τη σημερινή επίθεση με ρουκέτες κατά του ξενοδοχείου «αλ Ρασίντ», στη Βαγδάτη, όπου διαμένει ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζον Γούλφοβιτς, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δηλώνει αμερικανών στρατιωτικών πηγών από την περιοχή, μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν επτά αμερικανοί πολίτες και τέσσερις αμερικανοί στρατιωτικοί.

    [26] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

    Μόσχα, 26 Οκτωβρίου 2003 (10:39 UTC+2)

    Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται ότι αυτή η διπλωματική συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του «τακτικού διαλόγου των δύο μερών».

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Ανώτατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, αλλά και ο Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    [27] ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΑΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 26 Οκτωβρίου 2003 (10:30 UTC+2)

    Τρία ημιτελή πολυώροφα κτίρια ανατίναξαν σήμερα το πρωί ισραηλινοί στρατιώτες στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφού νωρίτερα είχαν απομακρύνει περίπου 2000 Παλαιστίνιους κατοίκους που διέμεναν σε ακτίνα 400 μέτρων γύρω από αυτά.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο ήχος από την έκρηξη ήταν τόσο δυνατός που ακούστηκε σε όλη την ακτή. Πηγές προσκείμενες στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι τα κτίρια θα κατεδαφιστούν γιατί τα χρησιμοποίησαν οι Παλαιστίνιοι όταν σχεδίαζαν την επίθεση εναντίον της Νετζαρίμ, την περασμένη Παρασκευή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

    [28] ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΕΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 26 Οκτωβρίου 2003 (10:23 UTC+2)

    Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μεταβαίνουν σήμερα στο Ιράν για να επαληθεύσουν τις πληροφορίες που έδωσε αυτήν την εβδομάδα η Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι η ομάδα των πέντε επιθεωρητών, με επικεφαλής τον Ολιέ Χάινονεν, θα παραμείνει στο Ιράν πολλές μέρες.

    [29] Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Πρωτοφανές χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, το θέμα που αποκαλύπτει σήμερα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σχετικά με τα πολύτιμα αντικείμενα της κλασικής Ελλάδας, της αρχαίας Αιγύπτου, των ελληνιστικών χρόνων και της ρωμαϊκής εποχής που ήρθαν στο φως, με την εξέλιξη μιας δικαστικής διαμάχης.

    "Ήδη έχω δώσει εντολή στην ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία, ώστε σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, αλλά και την Unesco να κινήσει όλες τις διαδικασίες για τον έλεγχο των ευρημάτων", διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος.

    "Μπορεί να βρεθούμε ενώπιον ενός πολύ σημαντικού δικτύου, είτε κλεπταποδοχής αρχαίων αντικειμένων από τα ελληνικά μουσεία, είτε αρχαιοκαπηλίας από ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να τα ελέγξουμε όλα και θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες.».

    Αυτά δήλωσε ο τιμονιέρης του υπουργείυο Πολιτισμού, μετά την καθιερωμένη δοξολογία, που έλαβε χώρα στον ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος.

    Πρωταγωνιστές της υπόθεσης που αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», είναι ένας βρετανός μεγαλέμπορος έργων τέχνης και η οικογένεια του βαθύπλουτου έλληνα συνεταίρου του, που πέθανε μυστηριωδώς.

    Ειδικότερα, στην κατοχή μιας μεγάλης ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας (Μιχαηλίδη-Παπαδημητρίου) πέρασε κατά 50%, με απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του κόσμου.

    Πρόκειται για πλέον των 17.000 (όχι πάνω από 5.000, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οικογένειας) αγαλμάτων, αγγείων, κοσμημάτων και κάθε είδους αρχαίων αντικειμένων, κυρίως αιγυπτιακών, ελληνιστικών, ελληνικών και ρωμαϊκών. Μέχρι πρόσφατα ήταν υπό τον έλεγχο του διαβόητου βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2003 (12:21 UTC+2)

    Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα οι ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

    Κυριακή 26/10

    Σήμερα, αύριο και την Τρίτη (10.30 μ.μ.), στο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14), φιλοξενείται το «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό». Γκεστ (Κυριακή και Τρίτη) ο Αντώνης Τουρκογιώργης.

    Την όπερα για παιδιά «Κουρέας της Σεβίλης» του Ροσίνι, παρουσιάζει (εκτός Δευτέρας και Σαββάτου), στο θέατρο «Ακροπόλ», η Εθνική Λυρική Σκηνή. Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κατσίμπας, Γιώργος Αραβίδης. Σκηνοθεσία και κείμενο πρόζας: Κάρμεν Ρουγγέρη. Μουσική προσαρμογή για μικρό σύνολο: Κώστας Κριτσωτάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή. Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας. Στίχοι τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής. Πρωταγωνιστούν: Τζένη Φραγκούλη, Νίκος Στεφάνου, Δήμος Φλεμοτόμος, Μιχάλης Κατσούλης, Χρήστος Αμβράζης, Ελένη Ζιώγα, Αρης Σφακιανάκης.

    Σήμερα (αλλά και στις 31/10, 1, 2, 7, 8, 9, 14, 15, 21, 22/11), στη μουσική σκηνή «Στίγμα» (Αλιπέδου και Μακρών Τειχών 5, Πειραιάς), φιλοξενούνται ο Πάνος Τζαβέλλας, η Νατάσα Παπαδοπούλου και ο Γιάννης Θωμόπουλος.

    Σε ένα ταξίδι στον άγνωστο κόσμο της αρχαίας ελληνικής μουσικής, μας οδηγεί (11.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής, το μουσικό σύνολο «ΛύρΑυλος».

    Δευτέρα 27/10

    Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο «Από Μηχανής Θέατρο», η Ελένη Ζιώγα ερμηνεύει το μονόλογο «Ανδρομάχη» του Ακη Δήμου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου.

    Τρίτη 28/10

    Σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια μας ταξιδεύουν (εκτός Κυριακής και Δευτέρας) η Μαριώ, η Γιούλη Τσίρου, ο Λάμπρος Καρελάς, η Μαρία Ρουσσέα, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο Χάρης Ντατσής, στο «Χάραμα» (Σκοπευτήριο Καισαριανής).

    Τετάρτη 29/10

    Στο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14), ο Απόστολος Μπουλασίκης παρουσιάζει (10.30 μ.μ.) παλιά και νέα του αγαπημένα τραγούδια. Το πρόγραμμα ανοίγει το συγκρότημα «Ιανός».

    Εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο Μουσείο Μπενάκη, έκθεση με τίτλο «Γιώργος Μαυροΐδης. Ενα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως».

    Πρεμιέρα, στο θέατρο «Βασιλάκου», όπου η «Διαδρομή» παρουσιάζει «Το παράξενο ζευγάρι» του Νιλ Σάιμον, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίμης Χρυσομάλλης, Γιάννης Θωμάς, Ειρήνη Κονίδου, κ.ά.

    Πέμπτη 30/10

    Πρεμιέρα, σήμερα, στην «Αθηναΐδα» με το παραμύθι «Αυτός ο Μεγάλος μικρός Σίτος Σιταράκις...!», που θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή, σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

    Τελευταία εβδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 7/11) της έκθεσης ζωγραφικής της Αγγέλας Βορεάδου στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη).

    Πρεμιέρα στο θέατρο «Μουσούρη» με το έργο «Hitchcoc Blonde» του Terry Johnson σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Χρίστος Βαλαβανίδης, Ναταλία Δραγούμη, κ.ά.

    Παρασκευή 31/10

    Οι «Ντομένικα» φιλοξενούνται, σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.), στο μουσικό στέκι «Συρμός» (Κολωνού και Οδυσσέως 14).

    «Οι νύχτες μεγαλώνουν το Νοέμβρη» στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, Νέο Φάληρο), όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.), σμίγουν η Μαρίζα Κωχ και οι «Χαΐνηδες».

    Στα «13 Φεγγάρια» (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων), η Μελίνα Κανά, οι «Απέναντι», ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη, μας ταξιδεύουν (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 11 μ.μ. και Κυριακή 9 μ.μ.), στα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού.

    Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (10.30 μ.μ.) στο «Σταυρό του Νότου» (Φρατζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος), φιλοξενείται ο Μανώλης Φάμελλος και ο Ζακ Στεφάνου. Καλεσμένη η Δήμητρα Γαλάνη.

    Σάββατο 1/11

    Εγκαινιάζεται (7 μ.μ.) στην αίθουσα Παναιτωλίου (πλατεία Παναιτωλίου, Αλσούπολη), έκθεση ζωγραφικής των: Χαράς Μιχαηλίδου, Καίτης Παπαδημητρίου, Γιώργου Τρικαλιώτη. Διάρκεια έως 9 Νοεμβρίου.

    [31] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940" ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (09:57 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης εφημερίδων και εντύπων έπους 1940-41, με θέμα "Ο τύπος στο έπος του 1940", θα τελέσει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Η έκθεση, που φιλοξενείται στους χώρους του Πολεμικού Μουσείου - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου του "ΟΧΙ" από τον Όμιλο Συλλεκτών Ιστορικών Κειμηλίων Βορείου Ελλάδος (ΟΣΙΚΒΕ) σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο.

    Μετά τα εγκαίνια ο κ. Στεφανόπουλος θα ξεναγηθεί στους χώρους που πραγματοποιείται η έκθεση.

    Η έκθεση που λειτουργεί από τις 15 Οκτωβρίου θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη από Τρίτη έως Παρασκευή κατά τις ώρες από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι και Σαββατοκύριακο ανοίγει μία ώρα αργότερα.

    [32] "ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ" ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 26 Οκτωβρίου 2003 (09:45 UTC+2)

    Με το έργο «Κυρία Μαργαρίτα» του βραζιλιάνικης καταγωγής συγγραφέα Ρομπέρτο Αταϊντε, ξεκινάει από αύριο τη διαδρομή της η Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης . Γραμμένο το 1970, το έργο σκιαγραφεί με απόλυτη διαχρονικότητα τη θέση του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία , όπως αυτή διαπλάθεται μέσα από κάθε μορφή εξουσίας που υπάρχει στον κόσμο.

    Η Κυρία Μαργαρίτα, μία δασκάλα «χωρίς πρόσωπο», μέσα από μία ώρα διδασκαλίας, παλεύει ανάμεσα στη διπλή ταυτότητα εκπαιδευτικού- ανθρώπου, για να ξεδιπλώσει άλλοτε τρυφερά κι άλλοτε με βία, αλήθειες που «δεν λέγονται» για τον κύκλο της ζωής. Τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατο, την επανάσταση και τη βία, το σεξ, τα ναρκωτικά, τον πόλεμο

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία -απόδοση- Ζωής Λύρα. Η μουσική επιμέλεια και το φωτογραφικό υλικό είναι του Γιώργου Κωνσταντινίδης και η επιμέλεια ήχου του Ανδρέα Παρασκευόπουλου. Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Δευτέρα στις 9,30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 October 2003 - 19:13:50 UTC