Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χ. ΟΖΚΙΟΚ: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"
  • [02] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ
  • [03] ΚΟΝΔΥΛΙΟ 87 ΔΙΣ $ ΓΙΑ ΙΡΑΚ- ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [04] Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [06] ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [07] E.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΑΤΟΠΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ"
  • [08] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ε.
  • [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ»
  • [10] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [11] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Λ. ΡΑΜΑ
  • [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [15] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΟΙ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ
  • [16] Η ΑΕΚ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ
  • [17] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΕΣΚΑΡΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2009
  • [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΝ
  • [19] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ IAEA ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [20] ΕΠΑΙΝΟΙ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
  • [21] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [22] ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
  • [23] ANΘOΛOΓIO ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ"
  • [25] Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΜΙΧΑΛΗ

  • [01] Χ. ΟΖΚΙΟΚ: "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2003 (11:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι "εάν προχωρήσει η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα προβλήματα του Αιγαίου και τα άλλα θα λυθούν σε μια εβδομάδα", διατυπώνει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ.

    Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο. "Θέλουμε μία Κύπρο από την οποία δεν θα μπορούμε να αποσυρθούμε και απ΄ όπου θα μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την Τουρκία", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Υπογραμμίζει ότι "ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Τουρκίας θα βοηθήσει στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην ανάπτυξη των θεσμών, των κανόνων και του επιπέδου ζωής.

    Σε συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία" ο κ. Οζκιόκ επιμένει στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, σημειώνοντας: "Δε μπορείτε να μιλάτε για καλή θέληση, όταν η Ελλάδα προχωρεί σε ενέργειες που είναι αντίθετες στη συνθήκη της Λωζάννης, κυρίως την παραβίαση του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και όταν προσπαθείτε να τα νομιμοποιήσετε με τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές ασκήσεις και σε σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ".

    "Το FIR είναι ένα από τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη τα θέματα του εναέριου χώρου, των δέκα ή έξι μιλίων, της αποστρατικοποίησης των νησιών, οι πτήσεις των αεροσκαφών μας στο διεθνή εναέριο χώρο. Ενα σύμπλεγμα προβλημάτων", προσθέτει.

    Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων τονίζει μεταξύ άλλων ότι "το 2004 δεν είναι η τελευταία προθεσμία για τη διευθέτηση των διαφορών μέσω του διεθνούς δικαστηρίου, αλλά ή ημερομηνία που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκκρεμείς διαφορές".

    [02] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΛΟΙΟ Η ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2003 (09:58 UTC+2)

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με δύο νέες 48ωρες απεργίες, στις 23 και 24 Οκτωβρίου, καθώς και στις 30 και 31 του μήνα, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, τα ιατρεία του ΙΚΑ θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω απεργίας των εργαζομένων

    Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) αποφάσισε την αποχή από την εργασία στις 18 και 19 Οκτωβρίου και την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

    Κύρια αιτήματα είναι ψήφιση νέου μισθολογίου που θα ενσωματώνει τα επιδόματα στις βασικές αποδοχές, η θέσπιση κατώτατου βασικού μισθού στα 1050 ευρώ, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και του κλεισίματος των δημοτικών επιχειρήσεων και η ανάκληση των διατάξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθούνται στη Βουλή.

    Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία για τις 3 και 4 Νοεμβρίου. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά τις 18 Νοεμβρίου σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πραγματοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου. 

    Στον χορό των κινητοποιήσεων και η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία που αποφάσισε για τις 4 Νοεμβρίου.

    Οι γεωτεχνικοί - που επέστρεψαν στην εργασία τους -θα απέχουν από την υπερωριακή απασχόληση καθώς και από την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα, ημέρες κατά τις οποίες όμως τα σφαγεία είναι ανοιχτά.

    [03] ΚΟΝΔΥΛΙΟ 87 ΔΙΣ $ ΓΙΑ ΙΡΑΚ- ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 18 Οκτωβρίου 2003 (14:46 UTC+2)

    Το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο χορηγεί 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μεταδίδει το BBC.

    Η ψηφοφορία, στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διεξήχθη μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της γερουσίας προς τον Τζορτζ Μπους ότι το Ιράκ οφείλει ξεπληρώσει με οποιοδήποτε τρόπο έστω τα μισά από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν οι ΗΠΑ για την ανοικοδόμησή του.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χθεσινή ψηφοφορία κατέδειξε ότι το κογκρέσο, πάρα τις όποιες διαφωνίες με την πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, αναγνωρίζει ότι είναι πολύ αργά για να εγκαταλειφθεί η επιχείρηση στο Ιράκ.

    Το νομοσχέδιο των έκτακτων δαπανών πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 12 κατά στη Γερουσία και με 303 υπέρ και 125 κατά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Μια κοινή επιτροπή των δύο νομοθετικών σωμάτων θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσει το τελικό οικονομικό πακέτο για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, το οποίο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους θα παρουσιάσει στο συνέδριο των χρηματοδοτών στις 23 Οκτωβρίου στην Μαδρίτη.

    Στο μεταξύ, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε δυο διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ την Παρασκευή, ανεβάζοντας σε 101 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από το τέλος του πολέμου τον Μάιο.

    Ειδικότερα, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δυο τραυματίσθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα, άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον δύο Ιρακινοί αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν συνεπλάκησαν με υποστηρικτές σίιτη κληρικού στην ιερή πόλη της Καρμπάλα.

    Κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν επίσης και ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης.

    [04] Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

    Πρέβεζα, 18 Οκτωβρίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Τις ευθύνες στην Κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της Ηπείρου καταλόγισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στις παραγωγικές τάξεις τις Πρέβεζας. Παράλληλα παρουσίασε τις προτεραιότητες της οικονομικής και περιφερειακής πολιτικής του κόμματός του, ενώ επιχείρησε άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

    Ολόκληρη η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

    Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία που μας παρέχετε. Να σας ευχαριστήσω όλους θερμά για την παρουσία σας και ιδιαίτερα εκείνους που συνέβαλαν με προτάσεις και επισημάνσεις στον κοινό προβληματισμό.

    Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Ανάμεσα σε ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας, που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την ανάπτυξη και την προκοπή. Οι συναντήσεις αυτές έχουν στόχο να ακούσουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας. Δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουμε τα προβλήματα. Αλλά έχει πάντα σημασία να παίρνουμε το πρωτογενές υλικό από εκείνους που το βιώνουν άμεσα.

    Και αυτό σημαίνει και κάτι ακόμα. Προσπαθούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε έναν ειλικρινή, καθαρό και συνεχή διάλογο, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και της κάθε περιοχής, για να αποφασίσουμε από κοινού τις προτεραιότητες της αυριανής Κυβέρνησης. Θα τολμούσα να σας πω ότι δοκιμάζουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική και ευρεία συναίνεση πάνω στους βασικούς άξονες της κοινής δράσης μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να ψηφίσετε Νέα Δημοκρατία, αλλά ότι αξίζει να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να συναντηθούμε σε βασικές προτεραιότητες. Και αυτές να τις παλέψουμε μαζί. Να δημιουργήσουμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Γιατί η εμπιστοσύνη, πέρα και πάνω από πολιτικά πιστεύω, πέρα και πάνω από την πρόθεση της ψήφου, είναι βασική προϋπόθεση για να γίνουν πραγματικότητα τα κοινά οράματά μας. Η έννοια της εμπιστοσύνης, στην οποία επιμένω τόσο στην οποία θεμελιώνουμε τη νέα πρότασή μας για τη διακυβέρνηση του Τόπου, ξεπερνά κατά πολύ τα κομματικά σύνορα και τις εκλογικές προτιμήσεις.

    Αυτό που επιτέλους χρειάζεται ο τόπος είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω τη νοοτροπία του χθες. Βάση και αφετηρία της σκέψης και της δράσης μας είναι η πεποίθηση ότι μπορούμε - ακόμα και όταν υπάρχουν ανάμεσά μας διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες - να εμπιστευθούμε ο ένας τον άλλον, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο. Εάν σας ηχεί πολύ φιλόδοξο αυτό, αρκεί να σας πω ότι αν δεν το πετύχουμε αυτό, χρόνια και χρόνια μετά, θα μιλάμε πάλι για τα ίδια προβλήματα, την ίδια αναποτελεσματικότητα, την ίδια χαμηλή απόδοση στον δημόσιο τομέα, την ίδια έλλειψη συντονισμού.

    Γνωρίζετε καλά ότι σε ατομικές επιδόσεις οι Έλληνες έχουν πολύ υψηλή απόδοση. Το στοίχημα της νέας εποχής είναι να δουλέψουμε μαζί, να πετύχουμε ομαδικά υψηλές επιδόσεις. Πιστεύουμε βαθιά ότι αξίζει να αγωνιστούμε για την οικοδόμηση αυτής της νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, τον πολίτη και το κράτος. Γι' αυτό και δεν θα με ακούσετε σήμερα να μοιράζω υποσχέσεις, παρά την υποτιθέμενη πολιτικά κρίσιμη περίοδο.

    Τα εύκολα, μεγάλα λόγια, η εύκολη υιοθέτηση όλων των αιτημάτων - και μάλιστα σε μια προεκλογική περίοδο - είναι πρακτικές που ταιριάζουν σε άλλες εποχές, σε άλλες νοοτροπίες, σε άλλες πολιτικές σχολές. Ο λαϊκισμός, οι ακάλυπτες επιταγές, είναι απόπειρα εμπαιγμού και πιστοποιούν βαθύτερα έλλειψη σεβασμού προς τον πολίτη, έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο. Θα αισθανόμουν πολύ άσχημα αν εκλάμβανε οποιοσδήποτε ότι έρχομαι να τον εμπαίξω για να του αποσπάσω την πολιτική του εύνοια. Σας σέβομαι όλους και όλες πολύ περισσότερο, από το να πιστέψω ότι μπορώ να σας οδηγήσω σε μια τέτοια κατάσταση. Οι πολίτες ζητούν και αξίζουν σεβασμό. Έχουν χορτάσει πια από αναμασημένες υποσχέσεις. Εχουν κουραστεί να συμβιβάζονται με το λίγο και το μέτριο. Δεν αντέχουν τη μιζέρια και την ασυνέπεια.

    Πιστεύω βαθύτατα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες απαιτούν μια νέα, φιλόδοξη προοπτική δυναμικής ανάπτυξης. Οφείλουμε να στοχεύσουμε ψηλά. Σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Ακομμάτιστο και αποτελεσματικό. Εμείς δεν ισοπεδώνουμε τίποτα, δεν λέμε ότι τίποτα δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια. Τα 30 χρόνια που πέρασαν περίπου από την Μεταπολίτευση, είναι ένας σταθμός. Εμπεδώσαμε Δημοκρατία, είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Αυτές είναι σημαντικές κατακτήσεις. Τώρα, όμως, είναι καιρός να ξαναβάλουμε τον πήχυ ψηλά και να πούμε ''πάμε να πετύχουμε και την αποτελεσματικότητα και ποιότητα που χρειαζόμαστε''. Και σε τελική ανάλυση αξίζει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη, τη στήριξη όλων, ακόμα και όσων δεν θα μας ψηφίσουν.

    Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα σήμερα, τα ξέρετε, τα ζείτε. Είναι η ακρίβεια, είναι η ανεργία, είναι οι κοινωνικές και οι περιφερειακές ανισότητες, είναι η επέκταση της φτώχειας. Η απόκλιση της Ελλάδας από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Δεν μπορεί να το κρύψουν επικοινωνιακά τρικ.

    Σήμερα, 6 στις 11 πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ είναι ελληνικές. Πιο φτωχή απ' όλες η Ηπειρος. Περίπου 1 στις 5 ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά τις πρώτες, αλλά ελάχιστα τιμητικές θέσεις, στην ανεργία, τη διαφθορά, την ανασφάλεια. Ταυτόχρονα είναι στις τελευταίες θέσεις των ''15'' σ' ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία. Σ' ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τις εξαγωγές, την απασχόληση.

    Εσείς, οι Ηπειρώτες βιώνετε, σκληρότερα από κάθε άλλον, τις βαριές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Ο τόπος σας, η Ήπειρος, αν και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση που του αξίζει, είναι σήμερα η φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ηπείρου είναι χαμηλότερο ακόμη και από περιφέρειες των νέων μελών της πρόσφατης διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτό είναι συνταρακτικό. Το προηγούμενο, το ότι είναι η φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ, ως είναι σήμερα η ΕΕ, το ξέρω χρόνια. Αυτό όμως, προετοιμαζόμενος γι' αυτήν την παρουσία στην Ηπειρο, αυτές τις μέρες, με συγκλόνισε. Δηλαδή, οι χώρες που μπαίνουν τώρα στην ΕΕ, που πέρασαν χρόνια κάτω από τα αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα - με όλες τις συνέπειες - που κατέρρευσαν κάποια στιγμή στην δεκαετία του '90, που είδαμε σε πολλές περιπτώσεις να περνούν ακραίες καταστάσεις φτώχειας, που ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον οι περισσότερες, δεν έχουν μπει στο δρόμο της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών και ακόμα λιγότερα βέβαια, στον δρόμο της ελεύθερης οικονομίας και της οικοδόμησης της ευημερίας. Είναι λοιπόν συγκλονιστικό αυτό το στοιχείο. Η εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας, η εσωτερική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ένα πρόβλημα εθνικών διαστάσεων.

    Εμείς πιστεύουμε σε μία διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική. Προετοιμάζουμε μια Νέα Οικονομική Πολιτική. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, αυτοί που κυβερνούν τη χώρα 20 χρόνια τώρα, έχουν με πράξεις και παραλείψεις τους οδηγήσει τον Τόπο και τους πολίτες σε αδιέξοδο.

    Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα τόνωναν το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, αλλαγές που έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε καθυστερούν δραματικά, είτε δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

    Τεράστια κοινοτικά κονδύλια, πόροι που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, για τη στήριξη των αγροτών μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Παιδεία και την Υγεία, χάνονται οριστικά για την Ελλάδα, επειδή η Κυβέρνηση δεν τους ζητά.

    Η Ήπειρος, αν και είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρώπης, αν και έχει το μακρύτερο και πλέον δύσβατο δρόμο να διανύσει προκειμένου να συγκλίνει με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες, παρουσιάζει σήμερα τη μικρότερη απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων σε όλη την Ελλάδα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΕΠ της Ηπείρου παρουσιάζει, μέχρι τις 30/6/2003, απορρόφηση μόλις 10,3%. Αν αφαιρέσουμε μάλιστα την προκαταβολή, η πραγματική απορρόφηση κοινοτικών πόρων μετά βίας φάνει το 3,3%.

    Από τα 600 περίπου έργα και στους 4 νομούς τα οποία έχουν ενταχθεί στα έτη 2000, 2001 και 2002, τα 300 περίπου έχουν μηδενική απορρόφηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Πρεβέζης, 47 έργα που είναι ενταγμένα στο Γ' ΚΠΣ έχουν σήμερα μηδενική απορρόφηση.

    Η ολιγωρία και η αδυναμία της Κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα οι απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων για τα έτη 2000, 2001 και 2002 να ανέρχονται μόλις στα 12,3 εκατ. ευρώ, στο 25,3% του συνολικού προϋπολογισμού. Αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί, θα χρειαστούμε, για να απορροφήσουμε όλα τα χρήματα του Γ' ΚΠΣ, 20 χρόνια.

    Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι τα έργα υποδομής για την Ήπειρο παραμένουν στα χαρτιά.

    Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες, με τις σημερινές καθυστερήσεις, με τους σημερινούς ρυθμούς δεν πρόκειται να τελειώσουν ούτε σε δέκα χρόνια.

    Η Ιόνια Οδός, ένα έργο που θα έδινε νέα αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή, θα έβγαζε την Ηπειρο από αυτή την ιδιότυπη γεωμορφολογική μάλλον, όχι γεωγραφική απομόνωσή της, είναι ακόμα στα χαρτιά.

    Η ζεύξη Πρέβεζας - Ακτίου, έργο εθνικής σημασίας, κατασκευάστηκε αποκομμένο, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να περιμένει σήμερα σαν τρύπα τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο εθνικό άξονα. Σήμερα το έργο της ζεύξης, υπολειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο περιορισμένες τοπικές ανάγκες.

    Την ίδια στιγμή, το έργο του εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου της Πρεβέζης ανάγεται σε πολιτικό - οικονομικό σκάνδαλο. Απαράδεκτες παρεμβάσεις ακύρωσαν αρχικά το έργο και στη συνέχεια δημοπράτησαν το μισό με τα ίδια χρήματα.

    Η Ήπειρος δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Χρειάζεται αμέσως, τώρα, ένα ειδικό ταχύρυθμο πρόγραμμα σύγκλισης. Ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας.

    Ζείτε καθημερινά τα αποτελέσματα μιας αναποτελεσματικής και ανεύθυνης διαχείρισης. Η ανεργία στο Νομό Πρέβεζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται στο 9,5%. Στην πραγματικότητα ωστόσο (και το ξέρετε καλύτερα από όλους) είναι πολύ ευρύτερη. Οι αποσπασματικές επιδοματικές πολιτικές της Κυβέρνησης έχουν αποτύχει παταγωδώς. Δεν δίνουν προοπτική στους νέους μας. Δεν υπάρχει κανένας περιφερειακός σχεδιασμός, σε κανένα τομέα.

    Οι αγρότες αναγκάζονται να δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους και η Κυβέρνηση τους καλεί και τους προκαλεί να τα βγάλουν πέρα μόνοι. Εμείς και θέλω να ξεκινήσω μ' αυτό στην παρουσίαση κάποιων συνοπτικών προτάσεων - δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, στη στήριξη του αγροτικού τομέα. Βεβαίως, η παραδοσιακής μορφής αγροτική καλλιέργεια δεν είναι πια ανταγωνιστική - το ξέρουμε όλοι αυτό, Είναι όμως ανιστόρητη η αντίληψη ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να εγκαταλείψουμε τελείως τον πρωτογενή τομέα. Ποιος θα παράγει τότε στην Ελλάδα; Ποιος θα αναχαιτίσει τα κύματα προς τα αστικά κέντρα; Και όταν οι άνθρωποι αυτοί πάνε στις πόλεις, με τί θα απασχοληθούν; Και τον κοινωνικό ιστό στην ελληνική περιφέρεια, ποιός θα τον στελεχώνει; Λοιπόν, ένα ζήτημα είναι να εκπονήσουμε μια συγκροτημένη αγροτική πολιτική, μεταρρυθμιστική, που να απαντάει στα αιτήματα του καιρού και άλλο ζήτημα είναι να αφήσουμε τον πρωτογενή τομέα, την ελληνική περιφέρεια, την ύπαιθρο χώρα, όπως θα λέγαμε παλαιότερα, στην τύχη της. Εκεί διαφωνούμε απόλυτα. Γι' αυτό και επιμένουμε σ' αυτό το σημείο.

    - Μετασχηματίζουμε το Υπουργείο Γεωργίας σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποκεντρώνουμε τις υπηρεσίες του.

    - Δημιουργούμε Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την τεχνολογική και επιστημονική στήριξη του αγρότη. Γιατί θεωρούμε ότι καίριας προτεραιότητας ζήτημα είναι να έχει πληροφόρηση ο αγρότης. Τι να τους κάνω τους γεωπόνους, τους τεχνικούς συμβούλους σε γραφεία των Αθηνών; Τους χρειάζομαι δίπλα στον παραγωγό, δίπλα στον κτηνοτρόφο να τους συμβουλεύουν πως να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους, για την επιλογή των προϊόντων και των καλλιεργειών τους.

    - Ρυθμίζουμε μια και έξω τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

    - Μειώνουμε τα επιτόκια για τους αγρότες και βάζουμε τέλος στα πανωτόκια, που δεν αφορούν βεβαίως μόνο τους αγρότες. Τα πανωτόκια είναι αποτέλεσμα πολύ υψηλών επιτοκίων, για τα οποία δεν φταίει ο πολίτης. Και βέβαια μιας πολιτικής διαρκών ανατοκισμών και προσαυξήσεων, που ακολουθήθηκε από πολλές τράπεζες με αποτέλεσμα να ξεκινάει κανείς από ένα μέτριο ή μικρό κεφάλαιο ή οφειλή και να καταλήγει σε ιλιγγιώδη ποσά. Εμείς δεν λέμε να χαριστεί τίποτα. Εμείς λέμε ότι καμιά οφειλή δεν μπορεί να φθάνει στο έσχατο όριο πάνω από το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι σωστό και δίκαιο. Αλλά να σας πω κι ένα κυνικό επιχείρημα. Εάν δεν εφαρμοστεί μια τέτοια λύση, εκτός από το άδικο που θα αναπαράγεται, δεν θα εισπραχθούν ποτέ αυτά τα χρήματα. Το αρχικό χρέος των 5 εκατομμυρίων δραχμών, που έγινε μέσα σε 5, 10 χρόνια 200, 300 εκατ., είναι σχεδόν βέβαιο ότι ποτέ δεν θα εισπραχθεί.

    - Απλοποιούμε τις διαδικασίες για την ένταξη σε προγράμματα νέων αγροτών. Σας μίλησα πριν για την ανάγκη πληροφόρησης, καθοδήγησης με την καλή έννοια του παραγωγού. Πρέπει να στοχεύσουμε στην τυποποίηση, στη μεταποίηση, στην ποιότητα. Με δύο λόγια, στην παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης. Δεν θα παράξουμε προϊόντα φθηνότερα από ό,τι άλλες χώρες, οι οποίες ανήκουν στην Ασία, στην Αφρική κ.λπ. Είναι επίσης βέβαιο ότι σταδιακά η προστασία για τα προϊόντα θα βαίνει μειούμενη. Αλλο θέμα ότι πρέπει να δίνουμε μάχες ώστε αυτή η μεταβατική περίοδος να καθυστερήσει περισσότερο, να είναι πιο ευνοϊκή για τα προϊόντα μας και τους αγρότες μας. Σύμφωνοι. Αλλά η κατάληξη ποια είναι; Ολοένα περισσότερα βήματα προς την απελευθέρωση του εμπορίου. Αρα δεν θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε κάποιον ο οποίος το ίδιο προϊόν το παράγει πολύ φθηνότερα γιατί το βιοτικό επίπεδο σε εκείνη τη χώρα, άρα οι μισθοί, οι απολαβές, τα μεροκάματα, είναι όλα πιο χαμηλά. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Να ρίξουμε το βάρος και να επενδύσουμε στην ποιότητα. Η ποιότητα είναι μια πολύ ωραία λέξη χρειάζεται όμως μια ολόκληρη σειρά από συγκροτημένες πολιτικές και βήματα για να επιτευχθεί.

    - Εισάγουμε ισχυρά κίνητρα για την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Πιστεύουμε στην ελληνική κτηνοτροφία. Και πιστεύουμε διότι είναι αδιανόητο στον πρωτογενή, στον κλάδο αυτό της πρωτογενούς παραγωγής να έχουμε αυτό το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.

    - Θεσπίζουμε ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών για τις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές.

    - Ανασυγκροτούμε τον ΕΛΓΑ. Εδώ ο στόχος είναι όλες οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται εντός τριμήνου και, όταν η καταβολή υπερβαίνει το τρίμηνο, να καταβάλλονται έντοκα. Και το λέω αυτό όχι ως εξαγγελία που ηχεί ευχάριστα, αλλά ως ποινή σε ένα κράτος που δεν σέβεται τους πολίτες. Το κράτος είναι υπηρέτης του πολίτη.

    Οταν συζητάμε για πολιτικές προτάσεις, πίσω απ' αυτές κρύβεται μια φιλοσοφία. Μια αντίληψη. Εμείς λοιπόν λέμε ευθέως ότι το κράτος είναι υπηρέτης, δυνάστης του πολίτη. Βεβαίως πρέπει να τηρεί τον νόμο. Βεβαίως δεν πρέπει να ευνοεί άλλους και να αδικεί άλλους, αλλά η βασική του σύλληψη είναι οι πολίτες πληρώνουν έναν υπηρέτη για να τους εξυπηρετεί στα νόμιμα βέβαια πλαίσια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ η πραγματικότητα έχει αναστραφεί και το κράτος έχει γίνει ο αφέντης, ο δυνάστης, ο διώκτης των πολιτών και κυρίως των νομοταγών πολιτών.

    - Επισπεύδουμε την κατάρτιση Δασολογίου και Δασολογικού κτηματολογίου.

    - Προχωρούμε σε οριστικό καθορισμό χρήσεων γης και καταργούμε τον όρο «διακατεχόμενα δάση», για να αποδοθούν σ' αυτούς που ανήκουν.

    - Άμεση προτεραιότητα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για το νομό έχουν τα αρδρευτικά έργα στην περιοχής της Λάμαρης, του μεγαλύτερου κάμπου του Νομού Πρέβεζας, και της Αμμουδιάς - Βαλανιδορράχης, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα στις πεδιάδες Αχέροντα, Λάμαρης και Μπόιδα-Μαύρης.

    - Η Πρέβεζα είχε το προνόμιο να διαθέτει την πρώτη Βιομηχανική Περιοχή της Ηπείρου. Σήμερα όμως, η Βιομηχανική Περιοχή βρίσκεται στα όρια της εγκατάλειψης.

    Από το 1974, που ιδρύθηκε, τα έργα υποδομής, (αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων) ακόμα εκκρεμούν. Εκκρεμεί επίσης η οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων του Νομού με τους απαραίτητους ΧΥΤΑ και τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Οι επιχειρήσεις, που είχαν εγκατασταθεί εδώ, είτε έχουν ήδη κλείσει, είτε αναγκάζονται σήμερα να υπολειτουργούν. Το μοναδικό εργοστάσιο στο Νομό, τα κλωστήρια, που απασχολούσαν περισσότερα από 300 άτομα πριν από 2 χρόνια, έχουν βάλει λουκέτο και το προσωπικό βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.

    - Η ανάγκη για ένα νέο ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Νόμο που να απεικονίζει την προτεραιότητα μιας εθνικής στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη. Έναν Αναπτυξιακό Νόμο που να λαμβάνει υπόψιν του τις ειδικές συνθήκες των περιοχών. Που να προβλέπει ειδικά κίνητρα για την ανάπτυξη των μειονεκτουσών περιοχών. Που να μην ξεχωρίσει παλαιές από νέες επιχειρήσεις. Που να δίνει κίνητρα για την απασχόληση. Η προτεραιότητα για ένα τέτοιο αναπτυξιακό νόμο που θα σπρώχνει, θα κινητροδοτεί την επενδυτική πρωτοβουλία στην περιφέρεια, προβάλλει σήμερα ισχυρότερη από ποτέ. Λέω στην περιφέρεια γιατί είναι εκεί που το έχει ανάγκη η χώρα. Η Ηπειρος είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση, αλλά όταν λέμε ότι 6 στις 11 περιφέρειες της Ελλάδος είναι οι πιο φτωχές στην Ευρώπη κάποιες περιοχές και κυρίως στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα, είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, άρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε που είναι οι στοχεύσεις μας. Δεν έχουμε τίποτα με τους πολίτες που ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά εάν έχουν πετύχει σε μεγαλύτερο πάντως βαθμό, αυτό που θα λέγαμε ''σύγκλιση'', φυσικό είναι το βάρος να πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις περιοχές που πρέπει να κάνουν ταχύτερα πιο αποτελεσματικά βήματα.

    - Κεντρικός στόχος, πρώτη προτεραιότητα της νέας οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζουμε είναι να εξασφαλίσουμε στο βαθμό του δυνατού ότι το προϊόν της ανάπτυξης, ο πλούτος αν θέλετε, η δημιουργία, η ευημερία θα διαχέεται σε όλους τους πολίτες. Γιατί κι αυτό είναι ένα ζήτημα. Ακούω συχνά που λένε ότι έχουμε υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Πάντως υψηλότερο από την Ε.Ε. στον μέσο όρο. Σωστό είναι αυτό. Βεβαίως οφείλεται κυρίως στους κοινοτικούς πόρους, στα Ολυμπιακά Εργα. Έστω κι έτσι όμως, αυτό είναι καλό. Ομως σε ποιους διαχέεται; Από τη μια συμβαίνει αυτό και από την άλλη μαζικοποιούνται, πληθαίνουν τα φαινόμενα της φτώχειας, της κοινωνικής ανισότητας, της περιφερειακής υστέρησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι λίγοι ευνοούμενοι είναι συμμέτοχοι στη διάχυση αυτού του πλούτου. Δεν θέλω να πάω την κουβέντα σε άλλα ζητήματα που ξέρετε ότι για μένα είναι πολύ υψηλές προτεραιότητες: τη διαφθορά, τη διαπλοκή, κ.ο.κ. γιατί δεν μπορούμε να τα πούμε όλα σε μια συνάντηση. Αλλά είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο θέμα. Μιλήσατε για τον μαθηματικό τύπο. Ολα τα δημόσια έργα στη χώρα καταλήγουν να κοστίζουν 2, 3 και παραπάνω φορές από τον αρχικό τους προϋπολογισμό. Και αναρωτιόμαστε μετά γιατί υπάρχει τέτοια απώλεια πόρων και δεν βρίσκονται χρήματα και υπάρχει στενότης χρημάτων για να γίνουν άλλα σημαντικά έργα υποδομής, κυρίως στην περιφέρεια.

    - Η Ήπειρος έχει όλες τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο κέντρο παραγωγής και διαχείρισης της Γνώσης, που θα προσελκύει ανθρώπους από ολόκληρη την Ελλάδα, την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και την Ιταλία.

    - Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτικό να προωθήσουμε άμεσα τις διαδικασίες δημοπράτησης και υλοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ, καθώς οι σημερινές συνθήκες στέγασης είναι επιεικώς απαράδεκτες.

    Έχετε για να μην λέμε μόνο τις προβληματικές καταστάσεις - την ευτυχία να ζείτε σε μία από τις ωραιότερες περιοχές και σωστά το είπατε τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας.

    Ο Νομός Πρέβεζας απορροφά σήμερα το 66% περίπου του ετήσιου τουρισμού της Ηπείρου. Κάποιος το είπε προηγουμένως. Κι αυτό το οφείλει σ' εσάς τους ίδιους, πέρα από τις φυσικές καλλονές της περιοχής. Γιατί τουριστική στρατηγική η χώρα δεν έχει. Το οφείλει αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού απουσιάζει η υποστήριξη των επίσημων φορέων.

    Εμείς πιστεύουμε ότι η Πρέβεζα μπορεί να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Η περιοχή του Αμβρακικού, η περιοχή του Δέλτα και των στενών του Αχέροντα, η περιοχή της λίμνης του Ζηρού, μπορούν να φιλοξενήσουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού.

    Ιδιαίτερα η περιοχή του Αμβρακικού, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο οικοσύστημα, που προστατεύεται σήμερα από διεθνείς συνθήκες, πρέπει να αποκτήσει ένα οριστικό καθεστώς προστασίας. Άμεση πρέπει να είναι επίσης η στελέχωση και η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας και της αποτελεσματικότητας του φορέα διαχείρισης που έχει συσταθεί γι' αυτόν το σκοπό.

    Παράλληλα, για την ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, όπως η Νικόπολη, η Κασσιόπη και το Νεκρομαντείο. Είχα τη μεγάλη χαρά, για πρώτη φορά στη ζωή μου σήμερα, να επισκεφθώ το πρωί την Νικόπολη. Είναι πράγματι συγκλονιστικός ο πλούτος που υπάρχει και μάλιστα, από ό,τι μου ελέχθη από την αρχαιολόγο που μας ξεναγούσε, ούτε το 10% του αρχαιολογικού πλούτου δεν έχει αναδειχθεί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τι μεγάλα πράγματα μπορούμε να κάνουμε, εάν θέλουμε να δουλέψουμε.

    Κλείνω τη σημερινή μας συνάντηση με μια τελευταία επισήμανση. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Το διακύβευμα της νέας εποχής είναι η ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας μας. Είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με αποτελέσματα που θα διαχέονται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Είναι η ασφάλεια και η ευημερία για κάθε οικογένεια.

    - Πιστεύω βαθιά ότι οι Έλληνες, όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αρκεί να οικοδομήσουμε σχέσεις ουσιαστικής εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Χωρίς μεγάλες κουβέντες, χωρίς υποσχέσεις, χωρίς επικοινωνιακά τρικ. Χωρίς αν θέλετε την καλλιέργεια υπερβολικών, συνήθως αστήρικτων προσδοκιών που οδηγούν μετά σε απογοητεύσεις και σε αμοιβαία δυσπιστία.

    - Κάποιοι μίλησαν για «τετραετία υψηλού ρίσκου». Εμείς, πιστεύουμε ότι η τετραετία που έρχεται είναι τετραετία υψηλής στόχευσης και φιλόδοξου σχεδιασμού. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούμε για μια νέα προοπτική δημιουργίας και προκοπής για τον Τόπο. Βασικός μας συνεργάτης σ' αυτή την πορεία είναι η Αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποί της. Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε τις θέσεις μας, και για τα οικονομικά και για τα θεσμικά, τις έχω πει επανειλημμένα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ. Το βέβαιο πάντως είναι ότι εμείς θεωρούμε πως όλα αυτά τα σημαντικά που σας προτείνουμε δεν μπορούν να γίνουν πράξη, εάν δεν έχουμε στενή σχέση συνεργασίας με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και τους θεσμούς. Πιστεύουμε, αγαπητοί φίλοι, ότι ένας ολόκληρος λαός έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του. Εχει αποφασίσει να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Και πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αγκαλιάζει το όραμά μας για μια κοινωνία συνοχής, μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, μια κοινωνία εμπιστοσύνης. Σ' αυτή την στόχευση σας καλώ όλους και όλες να συμμετάσχετε πέρα από τις πιο ιδιαίτερες πολιτικές σας προτιμήσεις. Ο στόχος είναι πολύ μεγάλος και είναι εφικτός.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2003 (17:44 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι πολίτες της Ηπείρου βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της Κυβερνητικής πολιτικής που επικαλείται ο κ. Πρωτόπαπας.

    Το γεγονός ότι η Ήπειρος είναι σήμερα η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που κανένα επικοινωνιακό τρυκ δεν μπορεί να αποκρύψει».

    [06] ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε από τις Περιφέρειες της χώρας καθώς και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, να λάβουν μέτρα αυξημένης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία είναι πιθανόν να δημιουργηθούν από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (καταιγίδες).

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από αργά σήμερα το απόγευμα έως αύριο το βράδυ τις Κυριακής ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και πιθανώς στη Θράκη.

    Οδηγίες και μέτρα αυτοπροστασίας του πληθυσμού:

    Οι κίνδυνοι από τις καταιγίδες συνίστανται από τους τοπικά πολύ ισχυρούς ανέμους, τις τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις, τους κεραυνούς και τις πιθανές χαλαζοπτώσεις.

    Εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο:

    -Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Οι συσκευές τηλεόρασης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε αυτές τις περιπτώσεις και προτείνεται να αποσυνδέονται από την κεραία και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    -Αποφύγετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), γιατί οι μεταλλικοί σωλήνες είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

    Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

    -Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο σε κτήριο ή σε αμάξι.

    -Αν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε ανοιχτό χώρο και κάντε βαθύ κάθισμα. Αν βρίσκεστε σε δάσος προστατευθείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων ποτέ μη στέκεστε κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε έναν ανοιχτό χώρο. Αν βρίσκεστε σε χαμηλό έδαφος προσέξτε την περίπτωση να εκδηλωθεί πλημμυρικό φαινόμενο.

    -Αποφύγετε ψηλές κατασκευές, όπως πυλώνες, ψηλά δέντρα, φράκτες, τηλεφωνικές γραμμές και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

    -Αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε μεταλλικά αντικείμενα, όπως αμάξια, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης, κλπ.

    -Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

    -Αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, βγείτε αμέσως έξω.

    -Αν βρίσκεστε απομονωμένος σε μια επίπεδη έκταση και νιώθετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα, με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) και πετάξτε ό,τι μεταλλικό αντικείμενο έχετε πάνω σας. Μη ξαπλώνετε στο έδαφος.

    Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο:

    -Σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα τα οποία μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο.

    -Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

    -Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο

    -Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

    [07] E.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΑΤΟΠΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (16:18 UTC+2)

    Για «ατόπημα», κατηγόρησε τη ΝΔ στο θέμα επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα , ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης, λόγω της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    «Βλέπω με ικανοποίηση ότι η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να κατανοεί το μεγάλο ατόπημά της σε σχέση με τα μάρμαρα , για αυτό από τις χθεσινές δηλώσεις των εκπροσώπων της κρατώ μόνο αυτή με την οποία τάσσεται χωρίς κανένα όρο και χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της άμεσης επιστροφής των μαρμάρων τώρα. Και χαίρομαι γιατί τώρα είναι η κρίσιμη περίοδος , η περίοδος της Ολυμπιακής προετοιμασίας», είπε.

    Στο μεταξύ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις για το Εκκλησιαστικό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σέβεται τον αυτόνομο ρόλο, την ιστορία και τις εσωτερικές διαδικασίες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και υπογράμμισε ότι το συνταγματικό πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. «Η Ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει - όπως λέει χαρακτηριστικά το Σύνταγμά μας- ενωμένη δογματικά με την μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη. Αν διαβάσουν όλοι τι λέει το Σύνταγμα, και πως αποκτά την υπόστασή της η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα και την ιδιότητα της ως επικρατούσας θρησκείας, υπό ποίους όρους και υπό ποίας προϋποθέσεις, τότε θα βρουν αυτομάτως την λύση», υπογράμμισε. .

    Εξάλλου, ερωτηθείς να σχολιάσει το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παρατήρησε πως δεν έχει σημασία τι θέλει ο κ. Καραμανλής, αλλά αυτό που θέλουν οι πολίτες και επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά. «Χειριζόμαστε τεραστίας σημασίας θέματα όπως είναι η ολυμπιακή προετοιμασία, το μέλλον της Ευρώπης, το Γ΄ΚΠΣ ,το κυπριακό, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ΕΧΡΟ και ένα σωρό άλλα πράγματα Ο κόσμος θέλει ασφάλεια και σταθερότητα. Αυτή του την προσφέρει η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε.

    [08] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (16:18 UTC+2)

    Καθοριστικής σημασίας για τους λαούς της Βαλκανικής, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει αλληλοκατανόηση και συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

    Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο με θέμα «Λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων. Το νερό πηγή ζωής SOS»

    και σε δηλώσεις του τόνισε ότι το νερό δεν είναι απλά και μόνο πολιτιστικό στοιχείο, αλλά κυρίως όρος ύπαρξης του ανθρώπινου γένους.

    «Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία για όλο τον κόσμο - -αλλά ιδίως για τα Βαλκάνια, για την ΝΑ Ευρώπη- να υπάρχει μία αλληλοκατανόηση και μια συνεργασία σε σχέση με την διαχείριση των υδάτων. Παμπάλαιο αλλά και πολύ καινούργιο πρόβλημα και επειδή έχουμε μια πολύ μεγάλη εμπειρία είπαμε να προσεγγίσουμε διεπιστημονικά το πρόβλημα αυτό με πολλούς επιστημονικούς κλάδους πάνω στο τραπέζι και φυσικά με επιστημονικούς εκπροσώπους όλων των Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέα Βαλκάνια, τόνισε ο υπουργός.

    [09] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ»

    Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Eπειτα από απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά» το οποίο έληγε στις 17 Οκτωβρίου 2003. Η νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής προτάσεων είναι πλέον η 21η Νοεμβρίου 2003. Το πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά» εντάσσεται στο Μέτρο 3.2 «Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στην ψηφιακή οικονομία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Eχει στόχο να ενθαρρύνει την ηλεκτρονικοποίηση της λειτουργίας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τεχνολογικές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν πριν από την 1-1-2001. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να ανήκουν στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Οι βασικές προϋποθέσεις που τίθενται αφορούν το προσωπικό της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να απασχολεί από 5 έως 200 υπαλλήλους, και τον κύκλο εργασιών της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200.000 -και να μην υπερβαίνει τα 30.000.000. Η επιχείρηση δεν πρέπει να ανήκει κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% του κεφαλαίου ή δικαιωμάτων ψήφου σε μία επιχείρηση (ή από κοινού σε περισσότερες) η οποία δεν είναι μικρομεσαία. Επίσης, πρέπει η επιχείρηση να λειτουργεί νόμιμα, διατηρώντας σε ισχύ όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες λειτουργίας.

    Κάθε επενδυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί θα εντάσσεται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους άξονες (κατηγορίες επιλέξιμων ενεργειών):

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1η: Εγκατάσταση και λειτουργία Πληροφοριακών Συστημάτων για ολοκληρωμένη υποστήριξη των επιχειρησιακών διαδικασιών

    Η συγκεκριμένη κατηγορία ενεργειών αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, ολοκλήρωση και θέση σε πλήρη παραγωγική λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων που συμβάλλουν:

    - στην αυτοματοποίηση ενδοεπιχειρησιακών και διεπιχειρησιακών διαδικασιών,

    - στην καλύτερη οργάνωση, διαχείριση και διακίνηση της επιχειρησιακής πληροφορίας,

    - στην υποστήριξη κρίσιμων δραστηριοτήτων από σύγχρονα εργαλεία του ηλεκτρονικού επιχειρείν.

    Οι λύσεις που θα προταθούν θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της απόδοσης ή της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων λειτουργιών της επιχείρησης.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2η: Χρήση Πληροφοριακών Συστημάτων για ολοκληρωμένη υποστήριξη των επιχειρησιακών διαδικασιών με το μοντέλο του ASP

    Η παροχή Χρήσης Λογισμικού με το μοντέλο ASP (ApplicatioService Provision) είναι ένας νέος εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων από μια επιχείρηση σε σχέση με την «κλασική» προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων. H χρήση λογισμικού εφαρμογών με το μοντέλο ASP προϋποθέτει τη χρήση τυποποιημένου λογισμικού το οποίο είναι κεντρικά εγκατεστημένο σε κατάλληλο πάροχο υπηρεσιών ASP και διατίθεται με τη μορφή χρέωσης υπηρεσίας σε τελικούς πελάτες με βάση τον χρόνο/όγκο χρήσης, τον αριθμό χρηστών, τον τύπο του λογισμικού αλλά και το σύνολο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος σε σχέση με την προμήθεια και εγκατάσταση ενός συστήματος περιέχει πλεονεκτήματα όπως είναι η άμεση έναρξη της χρήσης μιας εφαρμογής, η οικονομία κλίμακας σε σχέση με την αγορά της εφαρμογής και η μη αναγκαιότητα δέσμευσης ανθρώπινων πόρων για την υποστήριξη της εφαρμογής από την πλευρά της επιχείρησης. Η επιχείρηση, αντί να αγοράσει την εφαρμογή, «αγοράζει» στην ουσία το δικαίωμα χρήσης της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μαζί με τις υπηρεσίες της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3η: Συμμετοχή σε Ηλεκτρονικές Αγορές για τη διευκόλυνση και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

    Οι ηλεκτρονικές αγορές (e-marketplaces) είναι δικτυακοί τόποι ηλεκτρονικών εμπορικών συναλλαγών, που χρησιμοποιούν την αμεσότητα και την ευκολία του Internet προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

    Συνήθως, οι αγορές είναι οργανωμένες ανά κλάδο εμπορικής δραστηριότητας (κάθετα marketplaces, κλειστές ομάδες συναλλαγών κ.λπ.), προκειμένου να μπορούν να προσελκύουν συναλλασσόμενους με κοινά ενδιαφέροντα.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4η: Δημιουργία, διαχείριση και διανομή ηλεκτρονικού περιεχομένου

    Η πορεία εισόδου των επιχειρήσεων στην ψηφιακή οικονομία δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την τεχνολογία και τα εργαλεία που υιοθετούνται, αλλά θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και από την ύπαρξη πλούσιου ψηφιακού περιεχομένου και την κατάλληλη αξιοποίησή του.

    Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, στον τομέα του παραδοσιακού περιεχομένου (π.χ. εκδόσεις), η Ευρώπη κατέχει μια αρκετά ανταγωνιστική θέση έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Oταν, όμως, διερευνάται η δημιουργία και η εμπορική αξιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών ψηφιακού περιεχομένου, η Ευρώπη βρίσκεται αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός σημαντικού ψηφιακού χάσματος.

    Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις και δεδομένης της σημασίας του ψηφιακού περιεχομένου για την ουσιαστική αξιοποίηση των εργαλείων και τεχνολογιών της πληροφορικής, η παρούσα Κατηγορία Ενεργειών ενισχύει την ψηφιοποίηση, διαχείριση και διανομή ψηφιακού περιεχομένου μιας επιχείρησης μέσω του Διαδικτύου.

    Οι δαπάνες για τις οποίες μπορεί μια επιχείρηση να επιδοτηθεί πρέπει να εντάσσονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι οι εξής:

    1. Δαπάνες Προμήθειας Εξοπλισμού.

    2. Δαπάνες Λογισμικού - Εφαρμογών.

    3. Υπηρεσίες Εγκατάστασης - Εκπαίδευσης.

    4. Υπηρεσίες Προσαρμογής & Παραμετροποίησης.

    5. Υπηρεσίες Συντήρησης - Υποστήριξης της Λειτουργίας.

    6. Υπηρεσίες Ανάπτυξης Ψηφιακού Περιεχομένου.

    7. Υπηρεσίες Συμβούλων.

    8. Γενικές Συνδρομές (Τηλεπικοινωνίες, πιστοποιητικά).

    9. Ειδικές Συνδρομές υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.

    Ανεξαρτήτως της κατηγορίας δαπάνης ισχύουν οι ακόλουθοι γενικότεροι περιορισμοί:

    - Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος και βαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση, επομένως οι προτεινόμενες δαπάνες στις υποβαλλόμενες προτάσεις θα αφορούν δαπάνες χωρίς ΦΠΑ.

    - Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μόνο στην περίπτωση που το φυσικό (εκτελούμενες ενέργειες) και οικονομικό (παραστατικά/ πληρωμές) αντικείμενο έχει πραγματοποιηθεί:

    i. Mετά την ημερομηνία προκήρυξης του Προγράμματος

    ii. και πριν από τη λήξη του έργου.

    Το πρόγραμμα όπως είναι πλέον αντιληπτό επιδοτεί εφαρμογή Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή συστήματα που θα συνδέουν διάφορες λειτουργίες μιας επιχείρησης (π.χ. λογιστήριο, γραμματεία, πελατολόγιο, προμηθευτές, πωλήσεις, αποθήκες κ.λπ.). Το μέγιστο επενδυτικό σχέδιο μπορεί να είναι έως 250.000 -με ποσοστό επιδότησης 40% και ίδια συμμετοχή 40%. Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων λήγει κατόπιν της παράτασης που δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2003.

    [10] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 17 Οκτωβρίου 2003 (21:14 UTC+2)

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές τις Ευρώπης, όπου οι επενδυτές με αφορμή ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά νέα έσπευσαν να κατοχυρώσουν μέρος των πρόσφατων κερδών.

    Μεταξύ αυτών που έδωσαν πτωτική κατεύθυνση η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο αλυσίδα τροφίμων λιανικής Ahold, η οποία έχασε 3,9% της μετοχικής της αξίας μετά την ανακοίνωση ότι η κερδοφορία της θα πληγεί από τις πωλήσεις ορισμένων μονάδων της, από το κόστος για την πληρωμή συμβούλων και εξαιτίας του ανταγωνισμού. Η αγορά επεσήμανε πάντως ότι η εταιρία δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσουν οι σύμβουλοι και η αναχρηματοδότηση του χρέους.

    Στους μεγάλους χαμένους της ημέρας και η HVB, δεύτερος τραπεζικός όμιλος στη Γερμανία, που υποχώρησε 5,7%.

    Ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε σημαντικές απώλειες 1,71% και διαμορφώθηκε στις 3.516,67 μονάδες. Μικρή πτώση 0,11% σημείωσε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, διαμορφούμενος στις 3.353,72 μονάδες.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,26% διαμορφώθηκε στις 2.139,20 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,43%, στις 19.259,00 μονάδες και στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε στις 5.247,30 μονάδες, μειωμένος κατά 0,30%

    Στον αντίποδα ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου ενισχύθηκε οριακά κατά 0,10% κλείνοντας στις 4.344,00 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ με κέρδη 0,68% αναρριχήθηκε στις 330,06 μονάδες.

    [11] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Λ. ΡΑΜΑ

    Τίρανα, 18 Οκτωβρίου 2003 (12:15 UTC+2)

    Απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση της Αλβανίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Λουάν Ράμα μετά την εμπλοκή του σε βίαιο επεισόδιο εναντίον αρχισυντάκη αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε πριν τέσσερις ημέρες, σε νυχτερικό κέντρο στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Ο υπουργός επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον δημοσιογράφο επειδή, πριν δυο μήνες ο κ.Μπαραμπάμο σε άρθρο του καταλόγισε στον Λουάν Ράμα αναποτελεσματικότητα στην πάταξη της διαφθοράς.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Φατος Νάνο, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της θητείας του κ. Ράμα στο υπουργείο (σ.σ. 13 μήνες), τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στην πάταξη της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος. "Απομακρύνεται από την κυβέρνηση, αλλά όχι από την πολιτική ομάδα μου", πρόσθεσε.

    Στη θέση του Ράμα, προτάθηκε από τη διοικούσα επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Φατμίρ Ξάφα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σ.Κ., Φατός Νάνο.

    Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρότεινε για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, τον πρώην πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου, Ναμίκ Ντόκλε, ο οποίος καλείται να διαδεχθεί τον Ιλίρ Μέτα, που παραιτήθηκε στα τέλη Ιουλίου. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει να εγκριθεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο που θα συνέλθει την επόμενη εβδομάδα.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [12] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 18 Οκτωβρίου 2003 (12:14 UTC+2)

    Στην απομάκρυνση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Λουάν Ράμα από την αλβανική κυβέρνηση και στις προτάσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την κάλυψη των θέσεων στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών, αναφέρεται στο σύνολό του ο αλβανικός Τύπος.

    Η "Σέκουλι" στο πρωτοσέλιδό της γράφει "Ναμίκ Ντόκλε ΥΠΕΞ: Τζάμπα υπουργός Δημόσιας Τάξης", ενώ η "Κόχα Γιον" αναφέρεται στο θέμα σημειώνοντας: "Δύο νέοι υπουργοί στην κυβέρνηση Νάνο".

    "Το σκάνδαλο που έφερε στην κυβέρνηση δύο νέους υπουργούς" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Πανόραμα", ενώ υπό τον τίτλο "Νάνο: Ντόκλε και Ξάφα στην κυβέρνησή μου", η "Ζέρι ι Πόπουλιτ αναφέρεται στο θέμα.

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε", τέλος, γράφει "Ο Νάνο απομακρύνει τον Ράμα φέρνει όμως δύο νέους υπουργούς".

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Οκτωβρίου 2003 (11:21 UTC+2)

    Οι διαβουλεύσεις και δηλώσεις πολιτικών ηγετών, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διπλωματών στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κυπριακό, οι προθέσεις της Τουρκίας και η διαφαινόμενη στάση των ΗΠΑ ενόψει των ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ στο θέμα της ανάκλησης των ακολούθων Τύπου από τις Πρεσβείες στις οποίες υπηρετούν, οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα επενδυτικά δάνεια και ο θάνατος του ΓΔ του ΑΠΟΕΛ Κίκη Ρήγα σε τροχαίο δυστύχημα απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Ξεκάθαρα κατά του Ντενκτάς'', ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα ως ''δημοψήφισμα'' για το σχέδιο Ανάν και, με επίσημο πλέον τρόπο, παίρνουν θέση δια του Υπουργείου Εξωτερικών υπέρ των τ/κ κομμάτων και κινήσεων που αντιτίθενται στην πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο χθες του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΟΕΛ Κίκη Ρήγα σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας κοντά στο χωριό Κόση και ότι η Αστυνομία αποδίδει το δυστύχημα σε υπερκόπωση του οδηγού.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Διαχωρίζει τη θέση της η ΕΔΕΚ'', αναφέρεται στο κύριο θέμα σε ''νέο ρήγμα'' στη συγκυβέρνηση και σε "έντονη διαφωνία" του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στην απόφαση για αντικατάσταση των ακολούθων Τύπου που υπηρετούν σε διάφορες πρεσβείες της Δημοκρατίας, με αιχμές εναντίον Υπουργών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι σημαντική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις κοινότητες Σιας και Αγροκηπιάς, καθώς και στο Καλό Χωριό, Αγιο Μάμα, Παρεκκλησιά και Πολιτικό από τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή τους, όπως διαπιστώθηκε χθες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν θα φύγουμε από την Κύπρο'', γράφει πως ο Αρχηγός Στρατού της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα και στην αθηναϊκή ''Ελευθεροτυπία'', δηλώνει -μεταξύ άλλων- ότι οι Τούρκοι θέλουν μία Κύπρο από την οποία δεν πρόκειται να αποσυρθούν και από όπου θα έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίζονται την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι έτυχε θερμής υποδοχής η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες ότι δεν θα ασκήσει η Κύπρος το δικαίωμα αρνησικυρίας στην πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να διαχωρίζει τη θέση του στο σχέδιο Ανάν από εκείνη του κ. Ντενκτάς, δηλώνοντας ότι αυτό ''έχει και καλά και κακά σημεία''.

    ''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Βολές κατά Τραπεζών'', γράφει ότι συνεχίζεται ο σάλος που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τα ευρήματα των επιστημονικών συνεργατών της Βουλής για τα επενδυτικά δάνεια και ότι πιθανόν αυτά να είναι άκυρα, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου παραδέχθηκε ότι οι εμπορικές Τράπεζες παραβίαζαν του περιορισμούς της πιστωτικής επέκτασης στο 10% που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας φαίνεται να έχει ενοχληθεί από τα ''φίλια πυρά'' κατά της κυβέρνησης και τις δηλώσεις από τη μια του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία σχετικά με την αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου από την άλλη για το θέμα της ανάκλησης των ακολούθων Τύπου από τις πρεσβείες στις οποίες υπηρετούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τέλος για τις ΗΠΑ ο Ραούφ Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα πως καίριο κτύπημα καταφέρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κ. Ντενκτάς με το μήνυμα ότι οι ψευδοεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και ότι είναι σημαντικό οι Τ/Κ να εκφράσουν ελεύθερα τη θέλησή τους τόσο για το σχέδιο όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη και η πρόθεση της ΕΕ να καλύψει μέρος της δαπάνης που θα προκύψει μετά τη λύση.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Επιμένουν στα ίδια Τουρκία - Ντενκτάς'', ότι κρίσιμη χρονιά χαρακτηρίζεται το 2004, αφού μετά τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα αναμένεται νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, για την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, παρά τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση σήμερα από το ΑΚΕΛ συμποσίου για τη Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με τίτλο ''Από την Ανεξαρτησία στην επανένωση''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Μη συμμορφωθείτε για τα δάνεια 'φούσκες' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Τράπεζες προειδοποίησαν χθες ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία, εάν οι οφειλέτες ακολουθήσουν την αμφισβητούμενη συμβουλή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη για διακοπή πληρωμών τους προς εξόφληση ''παράνομων'' επενδυτικών δανείων που τους είχαν παραχωρηθεί κατά το 1999 στη διάρκεια του ''φουσκώματος'' των τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες τους σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης τους, καθώς από το επόμενο έτος τίθεται σε εφαρμογή σχετική νομοθετική ρύθμιση της ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τον τίτλο ''Η αλήθεια για την Αστυνομία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, τονίζει ότι η ηγεσία της αστυνομικής δύναμης έχει λάβει το μήνυμα των καιρών για αλλαγές στο σώμα και προσπαθεί να το εμπεδώσει και στα κατώτερα στελέχη της Αστυνομίας. Πρόθεσή τους, είπε, είναι να επαυξήσουν την κατάρτιση, την απόδοση και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών. Αλλού δημοσιεύει τον επικήδειο λόγο που είχε εκφωνήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην κηδεία του Ανδρέα Παρισινού, ηγετικού στελέχους του κόμματος για πολλά χρόνια και πρώην Βουλευτή.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', κάτω από τον τίτλο ''Χωρίς σύνταξη'', γράφει στο κύριο θέμα πως αναμένεται ''κρίση πληρωμών'' στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά τα έτη 2015 - 2020, όταν θα έρθει η σειρά των σημερινών 40άρηδων να πάρουν σύνταξη και τα ταμεία θα είναι μισοάδεια. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και νυν Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος δηλώνει ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι άδικη, εξαιτίας της παγκόσμιας συγκυρίας και του υφιστάμενου συσχετισμού δυνάμεων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 18 Οκτωβρίου 2003 (09:36 UTC+2)

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο οι Ρουμάνοι προκειμένου να εγκρίνουν με δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα της χώρας που εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενόψει της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007.

    Το Σύνταγμα αυτό προβλέπει, για πρώτη φορά, ότι οι Ρουμάνοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και ότι οι αλλοδαποί μπορούν να καταλαμβάνουν αιρετά αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ρουμανίας και να αγοράζουν γη, μετά το 2007.

    Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός από το ακροδεξιό Ρομάνια Μάρε έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του νέου Συντάγματος.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00. Αύριο Κυριακή θα ανοίξουν την ίδια ώρα αλλά θα κλείσουν στις 20:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το πρωί της Δευτέρας ενώ τα τελικά θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τρίτης.  

    [15] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΟΙ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Οκτωβρίου 2003 (23:06 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ θεωρούν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ''σχεδόν δημοψήφισμα'' επί του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ''οι εκλογές'' να διεξαχθούν με πλήρη ελευθερία.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ''ψηφοφορία'' στα κατεχόμενα σημαντική ευκαιρία για τους Τουρκοκύπριους για έκφραση της βούλησής τους και εξέφρασε την ελπίδα η θέληση αυτή να διατυπωθεί και στην επιλογή του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] Η ΑΕΚ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Στις νίκες επέστρεψε μετά από τέσσερα παιχνίδια η ΑΕΚ, η οποία στο γήπεδο της Πολίχνης επικράτησε 2-1 του Άρη για την 7η αγωνιστική της Α' Εθνικής

    Το σκορ για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς άνοιξε ο Κωνσταντινίδης στο 45' , ενώ ο Άρης με τον Λαζανά ισοφάρισε προσωρινά στο 49'. Ο Λυμπερόπουλος τέσσερα λεπτά αργότερα χάρισε τους τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς στην ομάδα του πετυχαίνοντας παράλληλα το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της «Ένωσης».

    Για την ομάδα του Νίκου Παντζιαρά ήταν η τρίτη συνεχόμενη ήττα στο πρωτάθλημα

    [17] Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΕΣΚΑΡΑ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2009

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (17:24 UTC+2)

    Η Πάτρα έχασε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009, καθώς έπειτα από ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στην Αλμέιρα της Ισπανίας, διοργανώτρια πόλη αναδείχτηκε η ιταλική Πεσκάρα.

    Η Αχαϊκή αντιπροσωπεία προηγείτο στον πρώτο γύρο, όλα όμως κρίθηκαν στον δεύτερο και εκεί υπερίσχυσαν οι Ιταλοί, με ψήφους 42-36.

    Η Πάτρα, ύστερα από αυτή την ήττα, θα διεκδικήσει τους Μεσογειακούς του 2013.

    [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΗΧΗΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ντόχα, 18 Οκτωβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα Οσάμα Μπιν Λάντεν απέστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στο οποίο υπόσχεται περισσότερες επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα στις ΗΠΑ και κατά αμερικανικών στόχων έξω από τις ΗΠΑ για να τιμωρήσει την Ουάσινγκτον για "καταπίεση" και καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν το Ιράκ.  

    Στο μήνυμα, που προς το παρόν δεν έχει μεταδοθεί καλούνται οι Ιρακινοί σε ιερό πόλεμο κατά των αμερικανών ''σταυροφόρων''. 

    "Με την θέληση του Θεού θα συνεχίσουμε να σας πολεμούμε και θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις των μαρτύρων (αυτοκτονίας) μέσα και έξω από τις ΗΠΑ μέχρι να εγκαταλείψετε την καταπίεση και τις ανόητες πράξεις σας", αναφέρεται στο μήνυμα στην ηχογραφημένη ταινία που αποδίδεται στον Μπιν Λάντεν και το Αλ Τζαζίρα έδωσε σε δημοσιογράφους.

    [19] ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ IAEA ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 18 Οκτωβρίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στη διεξαγωγή αυστηρότερων επιθεωρήσεων του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, μεταδίδει το BBC.

    Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

    Το Ιράν έχει διορία μέχρι τα τέλη του μήνα για να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.

    Εάν η ιρανική ηγεσία δεν τηρήσει τη διορία της διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, τότε το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς να αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων.

    Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί επανέλαβε ότι η χώρα του δε διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν προτίθεται να αναπτύξει τέτοια όπλα στο μέλλον.

    [20] ΕΠΑΙΝΟΙ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ

    Μανίλα, 18 Οκτωβρίου 2003 (15:00 UTC+2)

    Στις Φιλιππίνες μετέβη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους για συνομιλίες με την πρόεδρο της νησιωτικής χώρας, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο, μεταδίδει το BBC.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία στα μέλη του κογκρέσου των Φιλιππίνων, έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης και των προσπαθειών της για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Τζορτζ Μπους υπογράμμισε ότι η απειλή ισλαμικών οργανώσεων, όπως η Αμπού Σαγάφ που δραστηριοποιείται στις Φιλιππίνες, είναι εξαιρετικά σοβαρή.

    Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις Φιλιππίνες για την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της.

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό της για την υποστήριξη που δείχνει στη χώρα της.

    Ώρες προ της αφίξεως του Τζορτζ Μπους οι αρχές των Φιλιππίνων συνέλαβαν τον Ινδονήσιο Τοφίκ Ριφκί, γνωστός κι ως Αμπού Ομπάιντα, ο οποίος φέρεται να είναι ο υπ' αριθμόν δύο σε ιεραρχία στην ισλαμική οργάνωση, Τζεμά Ισλαμίγια.

    Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μανίλα ήταν δρακόντεια καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα.

    Επόμενος σταθμός του Τζορτζ Μπους είναι η Ταϊλάνδη.

    [21] ΤΡΕΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Ιερουσαλήμ, 18 Οκτωβρίου 2003 (14:56 UTC+2)

    Τρεις Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το BBC.

    Για μία εβδομάδα και πλέον ο στρατός του Ισραήλ πραγματοποιεί συνεχείς επιδρομές στην περιοχή στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο την καταστροφή των υπόγειων διόδων που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για το λαθρεμπόριο όπλων.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένοπλοι επιχείρησαν να εισέλθουν σε κτίριο, το οποίο χρησιμοποιείτο ως προσωρινή βάση από τον ισραηλινό στρατό.

    [22] ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Μόσχα, 18 Οκτωβρίου 2003 (14:51 UTC+2)

    Από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν εκτοξεύτηκε το ρωσικό σκάφος Σογιούζ, στο οποίο επιβαίνει τριμελές πλήρωμα, το οποίο απαρτίζουν ένας Ρώσος ένας Ισπανός αστροναύτης και ο βρετανικής καταγωγής Αμερικανός κυβερνήτης, Μάικλ Φολ, μεταδίδει το BBC.

    Πρόκειται για την τελευταία ρωσική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    Οι ρωσικοί πύραυλοι και σκάφοι είναι τα μόνο μέσα πρόσβασης στο διάστημα που διαθέτει πλέον η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης μετά το δυστύχημα του διαστημικού λεωφορείου, Κολούμπια.

    Η ρωσική αποστολή πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την επιτυχή πρώτη διαστημική αποστολή της Κίνας.

    Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Αλεξάντερ Καλέρι δήλωσε λίγο πριν την απογείωση ότι αναμένει εν αγωνίως τη συνεργασία με τους Κινέζους.

    Ο Ρώσος κοσμοναύτης και ο κυβερνήτης του θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έξι μήνες, ενώ ο Ισπανός Πέδρο Δούκε θα επιστρέψει στη Γη σε δέκα ημέρες.

    [23] ANΘOΛOΓIO ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (13:28 UTC+2)

    Τα βιβλία «Yπερσυντέλικος» του Xρήστου Xωμενίδη, εκδόσεις EΣTIA, «Γιατί σκότωσα την καλύτερη μου φίλη» της Aμάντας Mιχαλοπούλου, εκδόσεις KAΣTANIΩTH, «Oυζερί Tσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις KEΔPOΣ, παρουσιάζει την Πέμπτη 23 Oκτωβρίου 2003, στις 8 το βράδυ, στον IANO (Aριστοτέλους 7 Θεσσαλονίκη), ο συγγραφέας Πέτρος Tατσόπουλος και συνομιλεί με τους συγγραφείς τους.

    Από την Ελλάδα στην Κένυα κι από τον παθιασμένο έρωτα, στην έσχατη απελπισία, οι ήρωες του Xρήστου Xωμενίδη, απογοητευμένοι από τις αποτυχίες και το αίσθημα της αδικίας στη χώρα των διαψευσμένων ελπίδων εκεί όπου όλα τα ρολόγια δείχνουν πάντα παρά πέντε, θυσιάζουν το παρόν τους στο βωμό του μέλλοντος. Η μοίρα τους ωστόσο έχει γραφτεί στο χρόνο της οριστικής απώλειας: στον Υπερσυντέλικο.

    Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στο τελευταίο της μυθιστόρημα μιλάει για την Ελλάδα της μεταπολίτευση, για τη «δικτατορία» της γυναικείας φιλίας, για τις σκοτεινές περιοχές της παραίτησης και της ζήλιας, για τις σχέσεις που μας καταδιώκουν. Δύο φίλες, ύστερα από χρόνια συναντιούνται ξανά. Πόσο θα καταφέρουν να αντέξουν για χάρη του παρελθόντος και της νοσταλγίας;

    Η ιστορία που αφηγείται ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης είναι ένα λογοτεχνικό ταξίδι που καταφέρνει και σμίγει την αμάραντη μελωδία του Τσιτσάνη με τη γραφή του συγγραφέα. Μέσα από το κείμενό του καταφέρνουμε να ψηλαφήσουμε την σκιά του απέραντου Τσιτσάνη, αψηφώντας τις σημερινές ντίβες των περαστικών εναλλαγών.

    [24] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Ο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΛ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    Για πρώτη φορά στην Eλλάδα η Nορβηγίδα δημοσιογράφος Asne Seierstad, παρουσιάζει το βιβλίο ντοκουμέντο "O βιβλιοπώλης της Kαμπούλ", εκδόσεις KPITIKH, την Τρίτη 21 Oκτωβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7 Θεσσαλονίκη). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Yπουργός Mακεδονίας Θράκης Xάρης Kαστανίδης και ο δημοσιογράφος Παύλος Nεράντζης.

    Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Ένα επίκαιρο και συναρπαστικό πορτραίτο μιας οικογένειας και μιας ολόκληρης κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώνεται στο μεταπολεμικό Αφγανιστάν. Η Όσνε Σέιερσταντ καταγράφει την καθημερινή ζωή, και το αποτέλεσμα είναι αυτή η μοναδική και συγκινητική ματιά σ' έναν κόσμο που πιστεύουμε πως ξέρουμε από την τηλεόραση και τις εφημερίδες, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα στοιχεία γι' αυτόν. Είναι ένα αντικειμενικό ντοκουμέντο μιας προσωπικής ιστορίας και συγχρόνως της πρόσφατης ιστορίας του Αφγανιστάν.Το βιβλίο συζητήθηκε πολύ στη Φραγκφούρτη πέρσι και ήδη μεταφράζεται σε 15 γλώσσες.

    Η Όσνε Σέιερσταντ πήρε πτυχίο στην ρωσική γλώσσα και στην ιστορία της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Από το 1993 ως το 1996 υπήρξε ανταποκρίτρια νορβηγικών εφημερίδων στη Ρωσία. Το 1997 είναι ανταποκρίτρια στην Κίνα. Το 1998-9 αναλαμβάνει για τη νορβηγική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, να καλύψει τον πόλεμο στο Κόσσοβο. Πέρασε τρεις μήνες στο Αφγανιστάν, στην πτώση του 2001, ως ανταποκρίτρια πολλών μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων. Βρισκόταν στην Βαγδάτη από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2002, στέλνοντας ανταποκρίσεις σε νορβηγικούς, σουηδικούς και δανέζικους τηλεοπτικούς σταθμούς, και πολλές διεθνείς εφημερίδες. Το πρώτο της βιβλίο Με την πλάτη στον τοίχο: πορτραίτα από τη Σερβία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια. Έχει κατ' επανάληψη βραβευτεί και ως δημοσιογράφος, αλλά και ως συγγραφέας.

    [25] Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΜΠΕΡΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Οκτωβρίου 2003 (21:00 UTC+2)

    Λογοτεχνικό πρωινό αφιερωμένο στον οδοντίατρο-λογοτέχνη, Μιχάλη Καμπέρογλου, διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Χαράλαμπος Κτενίδης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του λογοτέχνη και μίλησε για τον άνθρωπο Μιχάλη Καμπέρογλου.

    Κατόπιν με συνοδεία μουσικής, φλογέρας ή κιθάρας απαγγέλθηκαν ποιήματα και διαβάστηκαν κείμενα από τα έργα του Μ. Καμπέρογλου καθώς και λυρικές αναφορές από τα κείμενα που μιλούσαν για το έργο του, επιμελημένα από την καθηγήτρια Δέσποινα Μιχελάκη. Οι ηθοποιοί που απάγγειλαν ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Γιάννης Κιντάπογλου και Χρυσάνθη Κολύβα. Στίχοι του ποιητή μελοποιημένοι από τον καθηγητή μουσικής Ηλία Κεχαγιά τραγουδήθηκαν από τον συνθέτη και την Ελένη Σικιώτου.

    Οι φίλοι και οδοντίατροι-συνάδελφοι του ποιητή συγκινήθηκαν ιδιαίτερα κατά την απαγγελία του ποιήματος «Πατέρα».

    Ο κ. Κτενίδης στο τέλος της εκδήλωσης απένειμε στον λογοτέχνη τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του στο χώρο των γραμμάτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 18 October 2003 - 18:13:43 UTC