Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΟΠΑΛΗ 0-0 Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [02] ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [04] Ο Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
  • [05] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΙΜΠΡΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
  • [07] O "AΡΙΣΤΑΡΧΟΣ" ΣΤΟ ΧΕΛΜΟ
  • [08] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗ 17η INFOSYSTEM
  • [09] ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
  • [10] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΗΠΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 6,7% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [13] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΣΩΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Δ.Κ. - ΚΕΑΔ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [15] ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [17] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 100-99 ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 85-79 ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [20] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΖΕΥΓΩΛΗ
  • [21] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο Ε.
  • [22] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΣΥΡΙΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [23] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [24] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ
  • [25] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [27] ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΕΓΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ"
  • [28] ΤΟ "ΠΑΛΤΟ" ΤΟΥ ΓΚΟΓΚΟΛ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΣΚΟΠΕΤΕΑ
  • [30] ΕΚΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2003

  • [01] ΙΣΟΠΑΛΗ 0-0 Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Με σύμμαχο την ατυχία, αλλά και τον κακό της εαυτό η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου στο πρώτο ημίχρονο είναι ισόπαλη 0-0 με την Β. Ιρλανδία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει πάση θυσία τη νίκη για να σφραγίσει το εισιτήριο για τα την τελική φάση του EURO 2004.

    Την αναμέτρηση στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» παρακολουθούν περίπου 16.000 θεατές που ενισχύουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των διεθνών μας, ώστε να επαναλάβουν το κατόρθωμα του 1980.

    [02] ΣΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Σε φορτισμένο κλίμα συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς η πλειοψηφία των αρχιερέων τάχθηκε υπέρ συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δημιουργίας θετικού κλίματος στις σχέσεις με το Φανάρι, ενώ ο Χριστόδουλος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί μία τέτοια συνάντηση τώρα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να μίλησε για προσπάθεια ανατροπής του από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και για τον κίνδυνο να θιχτεί το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και ότι είναι έτοιμος ακόμη και να «καταφύγει στον ελληνικό λαό».

    Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού ήταν η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει χωρίς ψηφοφορία, να υιοθετήσει την άποψη του μητροπολίτη Καισαριανής να γίνει η συνάντηση εν ευθέτω χρόνω.

    [03] ΣΒΗΣΤΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 11 Οκτωβρίου 2003 (15:46 UTC+2)

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε εργοστάσιο πλαστικών «Χάλαρη» στον Πειραιά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και αναπνευστικά προβλήματα σε κατοίκους από τα πυκνά σύννεφα καπνού που αναδύονταν στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, χωρητικότητας πέντε χιλιάδων τετραγωνικών, στην οδό Ρετσίνα και επεκτάθηκε στους αποθηκευτικούς χώρους καίγοντας ποσότητες πλαστικών και πρώτων υλών. Είκοσι περίπου εργάτες, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν την τελευταία στιγμή από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, ενώ στον τόπο της φωτιάς έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 οχήματα και υδροφόρες και αργά το μεσημέρι τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Μάλιστα, για την κατάσβεση χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο που πραγματοποίησε ρίψεις νερού και αφρού, καθώς οι καπνοί και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν τις φλεγόμενες εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

    Όπως δήλωσε ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας από τις αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούνται έλεγχοι της ποιότητας του αέρα, καθώς πολλές είναι διαμαρτυρίες πολιτών περί αναπνευστικών προβλημάτων λόγω του πυκνού καπνού που ήταν ορατός από πολλά σημεία της Αττικής.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει τη μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ως «ένα ακόμα βιομηχανικό ατύχημα σε μία από τις εκατοντάδες τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις βιοτεχνιών που λειτουργούν σε πυκνοκατοικημένες ζώνες. Όπως καταγγέλλεται αμέτρητοι τόνοι πλαστικών κάηκαν, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξίνης και άλλων δηλητηριωδών ουσιών στην ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου, σχηματίζοντας ένα τοξικό νέφος, ενώ καταλογίζονται ευθύνες στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία στο θέμα της επαναχωροθέτησης των επικίνδυνων βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    [04] Ο Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    «Ο κ. Καραμανλής επισκεπτόμενος για πρώτη φορά τους Ομογενείς μας στην Γεωργία τους ζήτησε-ως όφειλε- τη συγγνώμη τη δική του αλλά και του κόμματός του. Η συγγνώμη του αφορά τη στάση της ΝΔ που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζε τους παλλινοστούντες ως ''παρανόμως ελληνοποιηθέντες''», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης σχολιάζοντας τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες από την Τιφλίδα ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας

    «Θεωρώ θετικό το ενδιαφέρον που τελευταία παρουσιάζει για τους Ομογενείς και ελπίζω να έχει και συνέχεια. Ο κ. Καραμανλής επισκεπτόμενος τους φορείς, οι οποίοι με χρήματα της ελληνικής Πολιτείας δημιουργήθηκαν και λειτουργούν για τους Ομογενείς μας στις Χώρες της Μαύρης Θάλασσας διαπίστωσε και ομολόγησε πως ''ο ρόλος του ελληνικού Κράτους και του ΣΑΕ υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός''. Το κράτος όμως έχει Κυβέρνηση και το ΣΑΕ την υποστήριξή της. Η ελληνική κυβέρνηση και όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε και να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους Ομογενείς μας. Σε αυτό συμφωνώ απολύτως με τον κ. Καραμανλή», αναφέρει ο κ.Μαγκριώτης στη δήλωσή του.

    [05] ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΖΙΜΠΡΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Το παιχνίδι με την Ζίμπρου είναι αυτό που προβληματίζει τους παίκτες του Αρη. Από την ρεβάνς του 1-1 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ουσιαστικά θα κριθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το κομμάτι των εσόδων της κίτρινης ομάδας, αφού σε περίπτωση που θα περάσει στην επόμενη φάση θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα. Και το γνωρίζουν καλά αυτό όλοι οι παίκτες, που θέλουν με κάθε τρόπο να γεμίσουν τα ταμεία της ομάδας, ώστε αυτή να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις υποχρεώσεις της.

    Οι προπονητές Γιώργος Παντζιαράς και Γιάννης Καρακασίδης δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, αφού και ο Αλέκος Δέλλιος έχει ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού του και θα βρίσκεται στη διάθεσή τους.

    «Οι Μολδαβοί έχουν καλή ομάδα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Πρέπει να δείξουμε προσοχή από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Καρακασίδης.

    [06] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

    Λάρισα, 11 Οκτωβρίου 2003 (15:31 UTC+2)

    Τα μεγάλα προβλήματα του λαού δεν θα λυθούν με την «δήθεν καλή διαχείριση» των δύο μεγάλων κομμάτων, εάν δεν μπει σε συνολική αμφισβήτηση η οικονομική πολιτική τους και δεν πληγούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε από τη Λάρισα.

    «Τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του λαού, ιδιαίτερα της εργατικής τάξης, των φτωχών μικρομεσαίων της πόλης και της υπαίθρου, των γυναικών, της νεολαίας, δεν οφείλονται σε κακή διαχείριση ή έλλειψη διαφάνειας. Το κύριο είναι η γενική πολιτική γραμμή. Δεν θα λυθούν με τη δήθεν καλή και χρηστή διαχείριση της ΝΔ» είπε και πρόσθεσε: «Ο τσακωμός τους είναι για το τιμόνι της διακυβέρνησης, για το ποιο από τα δύο κόμματα θα έχει την εύνοια του ΣΕΒ και των εφοπλιστών, των ΗΠΑ».

    Η κ.Παπαρήγα κάλεσε τους πολίτες να τολμήσουν να βαδίσουν μπροστά, διαφορετικά δεν θα αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός του δίδυμου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Ούτε ένα βήμα δεν θα κάνουν οι εργαζόμενοι μπροστά αν δεν πληγούν τα κέρδη και τα δικαιώματα της πλουτοκρατίας. Αν δεν μπει σε συνολική αμφισβήτηση η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ" είπε.

    [07] O "AΡΙΣΤΑΡΧΟΣ" ΣΤΟ ΧΕΛΜΟ

    Πάτρα, 11 Οκτωβρίου 2003 (14:52 UTC+2)

    «Παράθυρο» στο σύμπαν ανοίγει και για τους Έλληνες αστρονόμους ο "Αρίσταρχος" το πρώτο υπερσύγχρονο ελληνικό τηλεσκόπιο που θα εγκατασταθεί στην ψηλότερη βουνοκορφή του Χελμού, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων.

    Ήδη, στο λιμάνι της Πάτρας έφθασαν από τη Γερμανία και κατευθύνονται στα Καλάβρυτα δύο μεγάλα φορτηγά νταλίκες τα οποία μεταφέρουν το «μάτι» και το «σώμα» του «Αρίσταρχου» που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ερχόμενο καλοκαίρι, στην κορυφή «Νεραϊδοράχη» του όρους Χελμού.

    Το πρώτο υπερσύγχρονο ελληνικό τηλεσκόπιο χαρακτηρίζεται ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, από πλευράς διαστάσεων του πρωτεύοντος κατόπτρου του, του μεγάλου, δηλαδή γυάλινου οφθαλμού του που έχει διάμετρο 2,3 μέτρα, αλλά από άποψη υψηλής τεχνολογίας. Επιτρέπει μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης αστέρων και γενικότερα ουρανίων αντικειμένων ιδιαίτερου αστρονομικού ενδιαφέροντος σε μεγάλο βάθος του ορατού σύμπαντος.

    Η εγκατάσταση του ξεκίνησε πέρσι με την ολοκλήρωση του θόλου και των κτιρίων ελέγχου του αστεροσκοπείου Χελμού, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα για τη συναρμολόγηση του τηλεσκοπίου θα μεταφερθούν και πάλι με φορτηγά νταλίκες.

    [08] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΣΤΗ 17η INFOSYSTEM

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Την ικανοποίησή τους, τόσο για τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της διοργάνωσης, όσο και για την επισκεψιμότητα εμπορικών και απλών επισκεπτών, εκφράζουν οι εκθέτες της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Πληροφορικής INFOSYSTEM, της HELEXPO.

    Την έκθεση, κατά το πρώτο διήμερο της λειτουργίας της επισκέφθηκαν εμπορικοί επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και από έξι χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κύπρο και τη FYROM, ενώ, καταγράφηκε σημαντική προσέλευση ομαδικών επισκεπτών, απλών, καθώς και μεγάλη προσέλευση φοιτητών.

    Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα το 9ο Συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής, με γενικό τίτλο, «Ο πολίτης στο Επίκεντρο της Ψηφιακής Εποχής», στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 700 σύνεδροι. Οι θεματικές ενότητες της σημερινής ημέρας, ήταν, οι «Υποδομές Επικοινωνιών και Υπολογιστικών Συστημάτων» και «Ο Πολιτισμός στην Κοινωνία της Πληροφορίας».

    Κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε τρεις θεματικές ενότητες, που ήταν, η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση», η «Εκπαίδευση στην Κ.τ.Π.» και η «Υγεία στην Κ.τ.Π», ενώ το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα με επίσημο ομιλητή τον. Κ. Γ. Λυγεράκη, διευθυντή δημοσίου τομέα της MICROSOFT ΕΛΛΑΣ, η οποία ήταν και η χορηγός της εκδήλωσης.

    Ο κ. Λυγεράκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με την αξιοποίηση της πληροφορικής, τονίζοντας ότι προσφέρει μια, άνευ προηγουμένου, ευκαιρία, για την αύξηση της αποδοτικότητας της διακυβέρνησης, για μείωση του κόστους, για τον μετασχηματισμό σε μια πολιτοκεντρική δημόσια διοίκηση και για τη δημιουργία μιας καλύτερης σχέσης με το δημόσιο. Ακόμη, αναφέρθηκε στην εμπειρία από αλλαγές στην τεχνολογία, άλλων, αναδυόμενων αγορών, και υπογράμμισε ότι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, οδηγεί στον μετασχηματισμό από τη βιομηχανική εποχή, στην εποχή της πληροφορίας, και αποτελεί ένα τεράστιο και πολύπλοκο έργο, αλλά, και μια επένδυση που αξίζει.

    Προηγουμένως, ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO . κ. Χρυσόστομος Γερούκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, τόνισε ότι, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης με την αξιοποίηση της πληροφορικής συνεισφέρει στο όραμα για μια κοινωνία περισσότερο δημοκρατική, ανοικτή στις σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης, με διευρυμένη τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες του δημιουργικού διαλόγου, στην ικανοποίηση των απαιτήσεών μας για μια δημόσια διοίκηση φιλική, διάφανη και άμεσης ανταπόκρισης στις ανάγκες των πολιτών.

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

    Αύριο στα σταντ των εκθετών, θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στις διακριθείσες συμμετοχές της 17ης INFOSYSTEM. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον κ. Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, την κα Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τρία ισότιμα βραβεία στους: SINGULAR SOFTWARE A.E., ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΒΕ, ΟΜΙΛΟΣ FORTHNET.

    Τρεις ισότιμοι έπαινοι θα απονεμηθούν στους: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ «Κοινωνία της Πληροφορίας», BLUE LOGIC, EPSILON NET A.E.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή θα απονεμηθούν στους: NORMA TELECOM A.E., MOTOR PRESS HELLAS AEE, INTER ENGINEERING.

    [09] ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΣΩΠΟΚΡΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (10:35 UTC+2)

    Οριστικό τέλος όσον αφορά την προσωποκράτηση για χρέη προς το ΙΚΑ βάζει με απόφασή της η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο.

    Υιοθετώντας παλαιότερη απόφαση του ΣΤ' τμήματος του ΣτΕ και ερμηνεύοντας το άρθρο 5 του Συντάγματος και το άρθρο 7 της ΕΣΔΑ, η ολομέλεια έκρινε ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να εφαρμόζουν μόνο οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ, των Τελωνείων κ.λπ., όχι όμως και τα ΝΠΔΔ.

    Το δικαστήριο επιπλέον έκρινε αντισυνταγματική την πρόβλεψη που επιτρέπει νέα προσωποκράτηση εντός έξι μηνών από την πρώτη.

    [10] ΜΙΚΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Aθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (00:06 UTC+2)

    Μικτή εικόνα εμφάνισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.674,68 μονάδες, με πτώση 5,33 μονάδων (0,06%), ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 1.915,31 μονάδες, με άνοδο 3,41 μονάδων (0,18%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.038,06 μονάδες, με πτώση 0,67 μονάδων (0,06%).

    [11] ΗΠΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λονδίνο, 10 Οκτωβρίου 2003 (21:50 UTC+2)

    Νευρικότητα επικράτησε σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, με τους επενδυτές να εισπράττουν αντιφατικά στοιχεία για την πορεία οικονομία και τις εταιρικές επιδόσεις τριμήνου και να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών από το χθεσινό ράλι.

    Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών βιομηχανιών μετά την εκ νέου αναρρίχηση του ευρώ πάνω από το επίπεδο των 1,18 δολαρίων, που καθιστά ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα στις ξένες αγορές και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους.

    Σε χαμηλότερα επίπεδα και η μετοχή της Daimler Chrysler λόγω φόβων ότι ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης θα καταφέρει πλήγμα στη ζήτηση αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

    Με πτώση 0,58% έκλεισε η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανικής Carrefour, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

    Κερδισμένοι της ημέρας ήταν οι εταιρίες υπηρεσιών υγείας, υπό την ώθηση της Amersham, μετά τη γνωστοποίηση της εξαγοράς της από τη GE έναντι 9,5 δις εκατομμυρίων. Ακολούθησε η γερμανική Schering, η οποία σημείωσε άνοδο 4,5% σε κλίμα φημολογίας ότι θα είναι ο επόμενος στόχος εξαγοράς μετά την Amersham.

    Ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,31% και διαμορφώθηκε στις 3.471,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου με οριακή πτώση 0,07% έκλεισε στις 4.311,00 μονάδες. Στις 3.306,12 μονάδες συρρικνώθηκε ο δείκτης CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού, μειωμένος κατά 0,57%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με απώλειες 0,13% διαμορφώθηκε στις 2.109,87 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε πτώση 0,41%, στις 19.001,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε κατά 0,25% στις 5.204,50 μονάδες και στο ’μστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ μειωμένος κατά 0,45% έκλεισε στις 323,13 μονάδες.

    [12] ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ 6,7% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (21:09 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τη διάθεση 11,2 εκ. ιδίων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε θεσ΅ικούς επενδυτές, ΅ε ανάδοχο την U.B.S. και τη ΣΙΓΜΑ ΑΧΕΠΕΥ. Οι εγγραφές υπερκάλυψαν τον αριθμό των προσφερόμενων μετοχών κατά 1,7 φορές

    Η αναλογία κατανο΅ής των ΅ετοχών δια΅ορφώνεται κατά 77% σε ξένους θεσ΅ικούς επενδυτές και 23% σε θεσ΅ικούς επενδυτές του εσωτερικού.

    Η ΅εταβίβαση των ΅ετοχών θα πραγ΅ατοποιηθεί τη Δευτέρα 13/10/2003, ΅ε τι΅ή 8 ευρώ ανά ΅ετοχή, που αντιστοιχεί σε έκπτωση 1,89% σε σχέση ΅ε τη ΅έση τι΅ή κλεισί΅ατος των τελευταίων 10 η΅ερών.

    [13] ΜΠΕΡΙΣΑ: ΣΩΣΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ Δ.Κ. - ΚΕΑΔ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ

    Τίρανα, 11 Οκτωβρίου 2003 (13:18 UTC+2)

    Σωστή και δικαιολογημένη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος αντιπολίτευσης της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, τη συμφωνία μεταξύ του Δ.Κ. και του ΚΕΑΔ για συνεργασία στη Χειμάρρα, σε συνέντευξή του αργά χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TV Klan.

    "Το ΚΕΑΔ είναι αλβανικό κόμμα και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως έκπληξη η συνεργασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτό" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "συνήθως όταν μιλάμε για τους Ελληνες της Αλβανίας τους θεωρούμε μειονοτικούς, ενώ αυτοί είναι Αλβανοί με ελληνική καταγωγή. Το ΚΕΑΔ είναι αλβανικό κόμμα και οι εκπρόσωποί του μπορεί να κερδίσουν όχι μόνο στο νότο, σε περίπτωση που αξίζουν".

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 11 Οκτωβρίου 2003 (12:59 UTC+2)

    Στην ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό, για τις αυριανές δημοτικές εκλογές, με τις χθεσινές συγκεντρώσεις τους, αναφέρεται στα πρωτοσέλιδά του ο σημερινός αλβανικός τύπος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του Σ.Κ. Φατός Νάνο και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα.

    Στη συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "Σκεντέρμπεη" και του Δημοκρατικού στην πλατεία "Μητέρα Τερέζα" αναφέρεται σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα "Κόχα Γιον" με τον τίτλο "Τα δύο μεγάλα κόμματα διοργάνωσαν χθες το βράδυ συγκεντρώσεις με τους οπαδούς τους".

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" γράφει "Τηλεφωνική συζήτηση Νάνο - Μπερίσα στην εκπομπή της 'Φωνής της Αμερικής'" και η Σέκουλι αναφέρεται σε πρόβλεψη του Νάνο για νίκη του Σ.Κ. με τον τίτλο "Το Σ.Κ. θα κερδίσει το 52% των ψήφων". Η εφημερίδα "Αλμπάνια" δίνει τον τίτλο "Γκραμός Ρούτσι: Το Σ.Κ. θα αναγνωρίσει και την ήττα", ενώ η "Ζέρι Πόπουλιτ" υποστηρίζει "Το Σ.Κ. θα κερδίσει το 52,7% των ψήφων, ενώ το Δ.Κ. μόνο το 30,6%".

    Η "Ριλίντια Ντιμοκρατίκε" δίνει τον τίτλο "Η συγκέντρωση του Δ.Κ. σφράγισε τη νίκη του κόμματος στις δημοτικές εκλογές", ενώ η "Κοριέρι" ότι "Μπερίσα: Οχι στις εκλογές νοθείας".

    Κ.Λ.

    [15] ΜΕ ΤΟΝ Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

    Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δέχθηκε το πρωί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ελλάδας και υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Χρήστο Πρωτόπαπα, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Η Κύπρος υποστηρίζει το θεσμό των διευρωπαϊκών δικτύων Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών και, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής, μπορεί να καταστεί γέφυρα σύνδεσης της ΕΕ με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στους τομείς των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών.

    Αυτή τη θέση διατύπωσε χθες ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων του νησιού, Κίκης Καζαμίας, σε παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΟΙ ΗΠΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, καλωσόρισε την απόφαση της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας να ματαιώσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις, δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή συμβάλλει στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο και τη σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου.

    Οσον αφορά την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη ματαίωση των ασκήσεων, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι πάντα η Ουάσινγκτον ενεθάρρυνε όλες τις πλευρές να ματαιώσουν αυτές τις ασκήσεις και σημείωσε πως η αμερρικανική πλευρά βλέπει αυτή την απόφαση ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 100-99 ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Εσπασαν καρδιές στο Ιβανώφειο. Μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση ο Ηρακλής κατάφερε να κερδίσει στα τελευταία δευτερόλεπτα τον Αρη με 100-99 και να πάρει τους βαθμούς της νίκης. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος 86-86.

    Το θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες στους 2500 οπαδούς ήταν συναρπαστικό. Ο Ηρακλής πήρε αρχικά το προβάδισμα. Στη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου ήταν μπροστά με 21-17, με τον Αρη -όμως- να προσπαθεί να το ανατρέψει. Στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες είχαν διαφορά μόνο έναν πόντο (45-44). Στην επανάληψη ο Γηραιός μπήκε πιο δυνατά και με πρωταγωνιστή τον Παυλίδη έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Μπορούσε να «καθαρίσει» το παιχνίδι πολλά δευτερόλεπτα πριν τελειώσει η αναμέτρηση, αλλά όπως αποδείχθηκε ο Αρης είχε τα ψυχικά αποθέματα. Τελικά όλα κρίθηκαν στην παράταση με τον Ηρακλή να είναι πιο ψύχραιμος στο τέλος.

    Από τους νικητές καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Στιβ Μπάκναλ, ενώ από τον Αρη ξεχώρισε ο Αντονι Γκολντγουάιρ.

    Τα δεκάλεπτα: 21-17, 44-45, 64-59, 86-86 (παρ. 100-99).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 15, Καλαϊτζίδης, Ηλιάδης 9, Σφέικος, Δέδας, Αποστολίδης, Παυλίδης 30, Διαμαντίδης 28, Παπαδόπουλος 11, Κούβελας 7.

    ΑΡΗΣ: Γκολντγουάιρ 21, Ραϊσεβιτς 9, Λάππας 1, Κόμματος 31, Βετούλας 5, Μπέιλι 17, Λικχολίτοβ 7, Στακ 6, Νικίλα 2.

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 85-79 ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Μετά την ήττα του από τον Αρη, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες. Επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ στο κλειστό του Κορυδαλλού με 85-79 και πέτυχε την δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα της Α1.

    Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν στην διάθεσή τους τον Κροάτη Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς ο οποίος είναι τιμωρημένος με τρεις αγωνιστικές. Ο αγώνας είχε πάθος, δύναμη και θέαμα. Στοιχεία που ικανοποίησαν τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που βρέθηκαν στον Κορυδαλλό. Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά και πήρε ένα μικρό προβάδισμα το οποίο κράτησε στα δύο πρώτα δεκάλεπτα δυσκολεύοντας το έργο των παικτών του Ολυμπιακού. Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοση του και με κορυφαίους τους Διαμαντόπουλο και Λιαδέλη ισοφάρισε και λίγο αργότερα πήρε το προβάδισμα. Πρώτος σκόρερ από τον Ολυμπιακό ήταν ο Διαμαντόπουλος που σημείωσε 20 πόντους, ενώ από τον ΠΑΟΚ διακρίθηκε ο Μουλαομέροβιτς που πέτυχε και αυτός 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 23-26, 46-47, 60-55, 85-79.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 15, Γκόρενς 7, Μιλισάβλιεβιτς 7, Διαμαντόπουλος 20, Γιανουζάκος 3, Λιαδέλης 17, Τόμιτς 7, Βιλκοβίσκι 9.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 20, Παντελιάδης 2, Βασιλειάδης 8, Βασιλόπουλος 12, Φιλντς 11, Γιούρκοβιτς 16, Ραντόγιεβιτς 10.

    [20] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΖΕΥΓΩΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Ο Ηλυσιακός καλύτερος καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης κατάφερε να κάμψει την δύναμη του Μακεδονικού. Τον κέρδισε δίκαια με 77-67 και πήρε άλλη μια νίκη μετά την σπουδαία εμφάνιση που έκανε την προηγούμενη Τετάρτη επί του Πανιωνίου.

    Η ήττα του Μακεδονικού και κυριότερα η σειρά των άσχημων αποτελεσμάτων ανάγκασε τον προπονητή της ομάδας της Κοζάνης Γιώργο Ζευγώλη να υποβάλλει την παραίτησή του. Πρώτος σκόρερ από τον Ηλυσιακό ήταν ο Ντιν που πέτυχε 19 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Κακιούζης (13π). Από τον Μακεδονικό διακρίθηκε ο Κλαρκ (24π.) που όμως δεν μπόρεσε μόνος του να κάνει την διαφορά.

    Τα δεκάλεπτα: 23-16, 42, 33, 55-50, 77-67

    ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: (Μέμος Ιωάννου) Ντιν 19, Κακιούζης 13, Λονγκ 12, Μασκολιούνας 7, Τσουκ 4, Περπέρογλου 7, Πέτρουλας 11, Κούρος 4, Μπούτσι, Τόγια, Μακρής, Κοτίνης

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: (Γιώργος Ζευγώλης): Μπουντούρης 10, Σιγάλας 9, Κολόκας 8, Πανταζόπουλος 6, Μπεχλιβάνης, Κλαρκ 24, Μεσαριάκοφ 10, Δαλιαρης, Καυκής, Μπεχλιβάνης, Δέσπος.

    [21] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2003 (16:47 UTC+2)

    Το χθεσινό παιχνίδι του Ηρακλή με την Λέγκια ήταν διαφορετικό. Ηταν μια γιορτή, όπου το αποτέλεσμα δεν είχε καμιά απολύτως σημασία (1-1). Ομως αυτό που έμεινε εκτός της καλής απόδοσης των παικτών -ήταν η αποθέωση που γνώρισαν οι δύο ομάδες από τους 3.500 οπαδούς που παρακολουθήσαν την φιλική αναμέτρηση. «Η υποδοχή που μας έκαναν ήταν πρωτόγνωρη. Σίγουρα μας έκανε εντύπωση όλα αυτά που έκαναν για τους συμπαίκτες μας», αναφέρουν με ένα στόμα οι παίκτες του Ηρακλή.

    Συνάντηση με τον Μίετσελ και πολύ σύντομα και με άλλους ποδοσφαιριστές θα έχει ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ προκειμένου να τους ζητήσει να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους στα επόμενα παιχνίδια.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο Νίκος Μαχλάς, που δεν ακολούθησε την αποστολή στην Πολωνία θα είναι 100% έτοιμος σε δύο περίπου εβδομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να είναι φορμαρισμένος στο διάστημα που η ομάδα του θα δώσει ντέρμπι με τον Αρη (εκτός), τον Ολυμπιακό (εντός) και τον ΠΑΟΚ (εκτός).

    [22] ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΣΥΡΙΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Δαμασκός, 11 Οκτωβρίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Η Συρία διεμήνυσε ότι έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε περίπτωση νέας ισραηλινής επιδρομής στο έδαφός της, δια της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σήμερα, ενώ άμεση ήταν η απάντηση του Τελ Αβίβ.

    Πριν έξι μέρες, το Ισραήλ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σε 30 χρόνια επιδρομή στο συριακό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι είχε στόχο στρατόπεδο εκπαίδευσης Παλαιστίνιων εξτρεμιστών μελών της Τζιχάντ, ενώ η Συρία είχε ανακοινώσει ότι χτυπήθηκε πολιτικός στόχος.

    Πάντως, στη σημερινή ανακοίνωση της Συρίας, το Ισραήλ απάντησε ότι θεωρεί νόμιμο στόχο αυτοάμυνας κάθε κράτος που «υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις».

    «Ένα κράτος που υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις, που δεν ανήκει στην πολιτισμένη οικογένεια των εθνών, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει σχόλια για ζητήματα αυτοάμυνας» είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκίντεον Μέιρ.

    [23] ΗΠΑ: ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Γκουαντάναμο, 11 Οκτωβρίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Κατηγορίες απήγγειλε ο αμερικανικός στρατός στον λοχαγό, Τζέιμς Γι, ιερέα που εργαζόταν στη βάση Γκουαντάναμο της Κούβας, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στη Φλόριδα να μεταφέρει απόρρητο υλικό.

    Συγκεκριμένα του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για παραβίαση του Ενιαίου Κώδικα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, επειδή παρέλειψε να υπακούσει στην έννομη τάξη και επειδή μετέφερε παράνομα απόρρητα έγγραφα.

    [24] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΙΡΑΚ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

    Σιγκαπούρη, 11 Οκτωβρίου 2003 (13:29 UTC+2)

    Την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Ιράκ ζήτησαν σήμερα τα μουσουλμανικά κράτη, στο πλαίσιο της συνέλευσης της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) που ξεκίνησε σήμερα στη Μαλαισία.

    Το αίτημα απηύθυνε ο γγ της ΟΙΔ, Αμπντελουαχέντ Μπελκεζίζ, ο οποίο πρόσθεσε ότι πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό και όλες οι συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται μουσουλμάνοι.

    Η Τουρκία υπερασπίστηκε την απόφασή της να αποστείλει στρατεύματα στο Ιράκ, αν και επεσήμανε ότι θα επιθυμούσε εντολή του ΟΗΕ.

    Τη Δευτέρα θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 χωρών μελών, ενώ η διάσκεψη κορυφής των ηγετών θα γίνει στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

    [25] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σεούλ, 11 Οκτωβρίου 2003 (12:04 UTC+2)

    Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Νότιας Κορέας, Γκο Κουν, απέρριψε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Ρο Μου-χιούν, σε συνέντευξη τύπου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, μετά την χθεσινή δημόσια απολογία του προέδρου ότι αισθάνεται συνυπεύθυνος για την ανάμιξη ενός στενού συνεργάτη του σε ένα σκάνδαλο χρηματοδότησης από την εταιρεία SK Group.

    Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε αναφέρει ότι θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σ' αυτόν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους. Ωστόσο, στο σημερινό διάγγελμά του εξήγησε ότι ο λόγος που απέρριψε τις παραιτήσεις είναι ότι η χώρα χρειάζεται ανθρώπους που να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Βαγδάτη, 11 Οκτωβρίου 2003 (11:50 UTC+2)

    Επιδρομή σε τρία σπίτια στην γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ, πραγματοποίησαν αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις τεσσάρων ανδρών και σε κατασχέσεις όπλων και πυρομαχικών.

    Στόχος της επιχείρησης ήταν η καταστολή βομβιστικών επιθέσεων εναντίον των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δύο από τους συλληφθέντες είχαν σχέσεις με μονάδα ασφαλείας του Σαντάμ Χουσεϊν.

    [27] ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΕΓΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ"

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (10:19 UTC+2)

    Μετά από 27 χρόνια στη Ζωοδόχου Πηγής 3 το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Καστανιώτη, μεταφέρθηκε σε νέο χώρο, φιλόξενο και μοντέρνο, και, κυρίως, εναρμονισμένο με τους κανόνες της σύγχρονης βιβλιοθηκονομίας.

    Από την περασμένη Δευτέρα το βιβλιοπωλείο στεγάζεται στην οδό Σόλωνος 131, στην καινούργια του στέγη, που διαθέτει μεγαλύτερους χώρους, μοντέρνα αισθητική και παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους βιβλιοπώλες όσο και στους αναγνώστες, να ενημερώνονται με τον καλύτερο τρόπο για τη βιβλιοπαραγωγή αλλά και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του "Καστανιώτη". Ένα νέο βιβλιοπωλείο με παλιά ιστορία.

    [28] ΤΟ "ΠΑΛΤΟ" ΤΟΥ ΓΚΟΓΚΟΛ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

    Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2003 (10:19 UTC+2)

    Με το "Παλτό" του Γκόγκολ -μια από τις επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής χρονιάς- ανοίγει η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου την Κυριακή 12 Οκτωβρίου.

    Το "Παλτό", ένα από τα ωραιότερα διηγήματα της συλλογής "Ιστορίες της Αγίας Πετρούπολης" του Νικολάι Γκόγκολ, που δημοσιεύτηκαν το 1835, έχει ως θέμα, όπως και τα περισσότερα εξάλλου, τη διαταραχή του ανθρώπινου μυαλού που προκύπτει από τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων.

    Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ένας μοναχικός, κακοζωισμένος ανθρωπάκος, ταπεινός, αλλά αξιοπρεπής και με πνευματική διαύγεια, που υπηρετεί σε ένα άχρωμο γραφείο μιας συνηθισμένης δημόσιας υπηρεσίας. Εντούτοις η διάθεσή του για επικοινωνία είναι μεγάλη... Όμως στην Πετρούπολη, όπως και σε κάθε μεγάλη πόλη, κατοικούν άνθρωποι κυνικοί, έτοιμοι πάντα να κοροϊδέψουν και να βασανίσουν έναν εύπιστο και αγαθό ανθρωπάκο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά, διασκευή και σκηνοθεσία Νίνας Τσούσοβα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μαρία Σαββίδου, Στάθης Ματζώρος, Δημήτρης Παπνικολάου, Νίκος Κορδώνης.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ ΣΚΟΠΕΤΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2003 (21:02 UTC+2)

    Φιλολογικό μνημόσυνο και επιστημονική συνάντηση στη μνήμη της Ελλης Σκοπετέα διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής.

    Το φιλολογικό μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, στις 6μμ και σε αυτό θα μιλήσουν ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του ΑΠΘ, Ι. Κ. Χασιώτης, ο εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών Θ. Τσιρώνης και ο ιστορικός Β. Ααρμπάκε.

    Η επιστημονική συνάντηση που έχει τον τίτλο «Η Δύση της Ανατολής και η Ανατολή της Δύσης. Ιδεολογικές αντανακλάσεις και στερεότυπα», θα ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, στις 9.30πμ.

    [30] ΕΚΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2003

    Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Δυο αφιερώματα, το πρώτο στον πατριάρχη του ελληνικού ντοκιμαντέρ Βασίλη Μάρο, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, καθώς και στον Βρετανό Nick Broomfield, o οποίος θα είναι και πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, περιλαμβάνει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που θα διεξαχθεί για έκτη συνεχή χρονιά στην Καλαμάτα, από τις 19 έως τις 25 Οκτωβρίου.

    Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης είναι η διαμόρφωση δυο νέων ειδικών ζωνών προβολών.

    Η πρώτη αφορά σε ντοκιμαντέρ πειραματικού χαρακτήρα, με φιλοξενούμενους πέντε σκηνοθέτες από το «ιρανικό κινηματογραφικό θαύμα».

    Η δεύτερη ζώνη θα είναι κλασικού ντοκιμαντέρ και βασίζεται στην ιδέα «οι καλύτεροι προτείνουν τα καλύτερα». Ως εκλέκτορες επιλέχθηκαν πέντε διευθυντές ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλούς της ελληνικής, οι οποίοι προτείνουν την καλύτερη ταινία της Ταινιοθήκης που διευθύνουν.

    Σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κώστας Σκούρας και οι Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες Στάθης Βαλούκος και Βασίλης Μαζωμένος, παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους τόσο για τον υψηλό αριθμό συμμετοχών στο διαγωνιστικό του τμήμα, όσο και για την ποιότητα των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.

    Επισήμαναν ακόμη, ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ ανοιχτό σε καινούριες κινηματογραφικές γραφές, που αποτελεί τόπο συνάντησης νέων δημιουργών και δεν ομφαλοσκοπεί. Το δε διαγωνιστικό τμήμα κατηγοριοποιείται σε Κεντρικό και Σπουδαστικό.

    Τιμώμενη χώρα φέτος στο Φεστιβάλ θα είναι η Ισπανία. Πέντε ντοκιμαντέρ δημιουργών αυτής της χώρας θα προβληθούν, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα. Εξάλλου, στην Καλαμάτα θα βρεθεί για ένα τριήμερο ο Javier Rioyo, που μαζί με τον Jose Luis Lopes Linares αφιέρωσε το ντοκιμαντέρ «Επίθεση στους αιθέρες» στη δολοφονία του Τρότσκι.

    Στην ειρήνη είναι αφιερωμένο το παράλληλο πρόγραμμα προβολών με κεντρικό θεματικό άξονα την ενότητα «Πόλεμος- Τρομοκρατία- Λαθρομετανάστευση». Κάποια από τα έργα που θα προβληθούν, θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην Καλαμάτα.

    Το πολιτιστικό πρόγραμμα, που θα πλαισιώσει το Φεστιβάλ, περιλαμβάνει:

    - Μεγάλη Εκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Το Πνεύμα της Παγκοσμιοποίησης» από το Κέντρο Φωτογραφίας Σκοπέλου και Έκθεση Φωτογραφίας του Βασίλη Μάρου.

    - Τη μουσική παράσταση "Terra nostra", που θα παρουσιάσουν η Σαββίνα Γιαννάτου και οι PRIMAVERA SALONICO,

    - Πολύωρη μουσικοθεατρική παράσταση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας από το Θέατρο Δρόμου του Νίκου Χατζηπαπά.

    Χορηγοί της διοργάνωσης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Kabel- FUJI FILM HELLAS.

    Κ. Κούτρα


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 October 2003 - 18:15:02 UTC