Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
  • [02] ΑΠΟΔΡΑΣΗ 5 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [04] ΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [05] ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
  • [06] "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [09] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
  • [10] Ν.Δ.: ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ "ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ"
  • [11] Ο ΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ COSMOROM
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [13] ΠΕΡΣΕΥΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 14% ΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [14] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDINGS S.A ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [18] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΟ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [21] ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [22] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [23] Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [24] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [25] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [26] Μ. ΒΡΕΑΤΑΝΙΑ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ
  • [27] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [28] ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2004 ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [29] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ
  • [30] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΤΕΡΑΡΧΟ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η
  • [32] Ο "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ" ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΛΚΙΣ
  • [33] ΟΙ MANHATTAN VIBES ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ
  • [34] Ο Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ Ε. ΓΚΡΑΜΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΨΙΛΟΝ
  • [35] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (10:26 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, όπου υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, και δεν πρόκειται να κάνει πίσω οποιοδήποτε εμπόδιο κι αν παρουσιαστεί, δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Χαρακτήρισε "περίεργη" την παρεμπόδιση της κατεδάφισης αυθαιρέτου, την τελευταία στιγμή, στην Αττική και βεβαίωσε ότι η κατεδάφιση θα γίνει αύριο.

    Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία νομιμοποίησης παλαιών αυθαιρέτων, που άρχισε από σήμερα στους δήμους, η υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΟΤΑ θα ανταποκριθούν σε αυτό το έργο. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα παρακολουθήσει από κοντά την όλη υπόθεση και θα προσληφθούν άτομα γι αυτό το σκοπό, με τη διαδικασία της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, όπως προβλέπεται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

    Αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο έλλειμμα ενημέρωσης στους υπαλλήλους των δήμων, αλλά παρατήρησε πως αυτό θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τώρα την αίτηση και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και η ηλεκτροδότηση των κατοικιών θα γίνει μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Είπε ακόμα ότι ούτε οι δήμοι ούτε οι νομαρχίες έχουν πλήρη εικόνα για τα αυθαίρετα που υπάρχουν στη χώρα.

    [02] ΑΠΟΔΡΑΣΗ 5 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΓΩΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (09:17 UTC+2)

    Ομαδική απόδραση κρατουμένων σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα στο τμήμα μεταγωγών της Θεσσαλονίκης απ΄όπου κατάφεραν να διαφύγουν από παράθυρο φωταγωγού πέντε άτομα από τα οποία συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα το ένα.

    Η απόδραση έγινε με κινηματογραφικό τρόπο στις 3.30΄το πρωί όταν οι κρατούμενοι τρείς Έλληνες και δύο Αλβανοί πριόνισαν με αυτοσχέδια λίμα τα σίδερα παραθύρου τουαλέτας και στη συνέχεια ο ένας μετά τον άλλον σκαρφάλωσαν σε φωταγωγό, βγήκαν στο δρόμο και εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι χωρίς οι φύλακες αστυνομικοί να τους αντιληφθούν. Αργότερα, συνέλαβαν στον καταυλισμό αθιγγάνων «Αγία Σοφία» έναν από τους δραπέτες, τον 18χρονο Παναγιώτη Καραγκούνη, που είναι υπόδικος για κλοπές, ενώ μέχρι αυτή την ώρα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη και των υπόλοιπων δραπετών.

    Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία οι δύο από τους δραπέτες είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία και οι άλλοι δύο για υποθέσεις ναρκωτικών και κρατούνταν προσωρινά στο τμήμα μεταγωγών μεχρισότου οδηγηθούν στις φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κρατούμενοι είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια την απόδραση και κατάφεραν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι το συνωστισμό που επικρατεί στα κρατητήρια του τμήματος μεταγωγών της Θεσσαλονίκης.

     

    [03] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Aθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (14:25 UTC+2)

    Το νέο δασικό νομοσχέδιο έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Όπως είπε, για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δάσος ή δασική πρέπει να φέρει δασοπονικά είδη, να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων και τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης.

    Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα το ποσοστό της κάλυψης με δέντρα που απαιτούνταν ώστε να χαρακτηριστεί μια έκταση δασική ήταν 15%. Το σημείο αυτό προκαλεί την έντονη αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και δασολόγων που κάνουν λόγο για αποχαρακτηρισμό επτά εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και παραλίες.

    Ο κ. Δρυς ήταν κατηγορηματικός για τη μη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση. Τα αυθαίρετα κτίσματα σε δάση υπολογίζονται σε εξήντα χιλιάδες και οι ιδιοκτήτες τους, αν δεν πληρώσουν τα πρόστιμα θα πρέπει ή να τα κατεδαφίσουν σε έξι μήνες ή να παραδώσουν τα κλειδιά των αυθαιρέτων στη δασική υπηρεσία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να παραχωρήσουν τις εκτάσεις τους στο δημόσιο σε αντάλλαγμα γης στην οποία θα μπορέσουν να κτίσουν.

    [04] ΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Λάρισα, 8 Οκτωβρίου 2003 (12:13 UTC+2)

    Έλυσαν σήμερα την απεργία οι κτηνίατροι της Λάρισας και άρχισαν να λειτουργούν τα σφαγεία του νομού. Αποφάσισαν να τερματίσουν την κινητοποίηση σε ένδειξη καλής θέλησης έναντι των καταναλωτών και των εμπόρων και αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

    Αρκετοί κτηνοτρόφοι από το πρωί άρχισαν να μεταφέρουν τα ζώα τους για σφαγή, καθώς οι κτηνίατροι επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους. Αντίθετα, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

    Εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων του δημοσίου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα τις τελευταίες μέρες στην αγορά. Οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το κρέας, φοβούμενοι ελλιπείς ελέγχους, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο τζίρος των κρεοπωλών.

    Εκτός όμως από τα ευπαθή προϊόντα παραμένει εγκλωβισμένη και μεγάλη ποσότητα ξυλείας καθώς χρειάζονται και εδώ απαραίτητες σφραγίδες ελέγχου. Αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν αρκετά έργα, κυρίως στην Αττική.

    [05] ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Η ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (16:30 UTC+2)

    Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο, η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Δαμανάκη, δηλώνει την επιθυμία της να μην θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές.

    Η επιστολή εστάλη σήμερα στον κ. Κωνσταντόπουλο, ενώ αύριο θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ με τη συμμετοχή και της κας Δαμανάκη και αμέσως μετά το πέρας αυτής αναμένεται να γίνουν δηλώσεις για το θέμα.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η κα Δαμανάκη θέλει να παραμείνει βουλευτής μέχρι τη λήξη της θητείας της και δεν παραιτείται.

    [06] "ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ" ΣΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    «Πρωταθλητές» στην παχυσαρκία είναι οι Ελληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», με την ευκαρία της παγκόσμιας ημέρας παχυσαρκίας.

    Ο διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του «Ιπποκράτειου», Α. Αβραμίδης, επισήμανε ότι στη χώρα μας το 35,4% των αντρών και το 30,8% των γυναικών. Στις ΗΠΑ, παχυσαρκία παρατηρείται στο 37% των ανδρών και στο 20% των γυναικών ενώ, στη Βόρεια Ευρώπη παχυσαρκία εμφανίζεται στο 15% των ανδρών και στο 10% των γυναικών. Στις μεσογειακές χώρες, το 30% των ανδρών και το 10% των γυναικών είναι παχύσαρκοι.

    Τόνισε, δε, ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με την υπέρταση, τα καρδιακά νοσήματα και την αρθρίτιδα.

    Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που έκανε το νοσοκομείο «Παναγία» στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα, το 19,9% είναι παχύσαρκοι και το 35,4% υπέρβαροι.

    Όπως επισήμανε ο διευθυντής της ενδοκρινολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παναγία» Γεράσιμος Κρασάς, μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.500 παιδιά που φοιτούσαν σε 27 δημοτικά και γυμνάσια της Θεσσαλονίκης, έδειξε ότι το 22,2% ήταν υπέρβαρα και το 4,1% παχύσαρκα.

    Ο κ. Κρασάς σημείωσε ότι μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 30,5% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 64,5% υπέρβαροι και το 4,7% πάσχει από νοσογόνο παχυσαρκία.

    Τέλος, ο κ. Κρασάς υπογράμμισε ότι οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα και πρόσθεσε ότι το ποσοστό αυτοκτονίας είναι διπλάσιο στους παχύσαρκους σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

    Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς το 60-80% των πάσχοντων είναι παχύσαρκοι υπογράμμισε ο ενδοκρινολόγος Τ. Μουσλέχ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων φτάνουν περιπτώσεις παιδιών 14 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου, νόσος που παραδοσιακά είχε συσχετιστεί με άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

    Ο κ. Μουσλέχ υπογράμμισε ότι βελτιώνεται αισθητά η κατάσταση των πασχόντων που χάνουν βάρος και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απαιτείται πλέον η λήψη φαρμάκων.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Ο κ. Πρωτόπαπας ας μας καταθέσει έστω και μία έκθεση έγκριτου διεθνούς οργανισμού, που να αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα δεν ανθούν η αδιαφάνεια και η διαφθορά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για την έκθεση της «International Transparency».

    «Ας την παρουσιάσει στους πολίτες, που καθημερινά βιώνουν το μέγεθος της διαφθοράς», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την ευθύνη των ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην ιστορία επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος μιλώντας σήμερα στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με ακροατήριο μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ευαισθησία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις χριστιανικές ρίζες του ευρωπαϊκού πνεύματος και της κληρονομιάς του. «Οι Εκκλησίες της Ευρώπης, και μαζί της Ελλάδος, δεν ζητούν επιβολή του χριστιανισμού, δεν αμφισβητούν την όποια συμβολή των άλλων θρησκειών ή και των διαφόρων ιδεολογιών, δεν επιχειρούν να ορίσουν την πίστη και τον τρόπο ζωής των πολιτών της Ευρώπης. Ζητούν να μην αισθανθεί ο Ευρωπαίος ξένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.

    [09] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα και τον Πειραιά λόγω της μπόρας που έπληξε το απόγευμα την Αττική.

    Η διακοπή ρεύματος οφειλόταν σε κεραυνό που χτύπησε το κέντρο κατανομής της ΔΕΗ στο Ρουφ, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τρεις γραμμές υψηλής τάσης (150 KW).

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε περισσότερες από 100 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ, κυρίως στον Πειραιά, την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα, το Βύρωνα, το Παγκράτι και τα Πετράλωνα.

    Πολλά φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος.

    Το ρεύμα επανήλθε σταδιακά και τα προβλήματα αποκαθίστανται.

    [10] Ν.Δ.: ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ "ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ"

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για την άρον-άρον εκποίηση όλων των ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης σχολιάζοντας τη διαδικασία πώλησης του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

    Σε σημερινές του δηλώσεις ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., τόνισε ότι η κυβέρνηση «πουλά τα «ασημικά» της οικογένειας χωρίς όρους και προϋποθέσεις» και επισήμανε ότι οι μετοχοποιήσεις και μάλιστα με διαδικασίες της «πυρκαγιάς» δεν συνιστούν διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς μόνο στόχο έχουν την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, ενώ όταν υλοποιούνται με τέτοιες διαδικασίες υπονομεύουν τις μελλοντικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να διατίθεται τόσο μεγάλο ποσοστό των μετοχών της ΕΤΕ είναι απαράδεκτη, όταν δεν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση της τράπεζας και δεν έχει επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Εφόσον επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, συμπλήρωσε, τότε μπορεί «να γίνει σταδιακή αποκρατικοποίηση σε βάθος χρόνου».

    Ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ αναφέρθηκε και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να προχωρά η διάθεση πακέτου μετοχών με απευθείας διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομίας.

    Η θέση της Ν.Δ. είναι ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως τράπεζα των μικροαποταμιευτών, επισήμανε και πρόσθεσε ότι οι όποιες διαδικασίες μετοχοποίησης πρέπει να είναι διαφανείς και να συμβάλουν στην τήρηση αυτών των προϋποθέσεων και όχι να προχωρούν με μόνο γνώμονα την είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι σε μια περίοδο που το ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να ισορροπήσει, η μεγάλη προσφορά τίτλων συμπιέζει όχι μόνο τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, αλλά και του συνόλου των μετοχών.

    «Η κυβέρνηση και όλοι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που δεν αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές ως εισπρακτική μηχανή, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα και προειδοποιεί από τώρα ότι κάθε παρατυπία θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα αποδοθούν ευθύνες», υπογράμμισε ο κ. Αλογκοσκούφης.

    [11] Ο ΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ COSMOROM

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Στην απόφαση να μην επενδύσει κεφάλαια στη ρουμανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας COSMOROM κατέληξε στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ

    Η θυγατρική του ΟΤΕ Cosmote, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί περαιτέρω στην Cosmorom.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από μελέτη σχετικά με τις προοπτικές της ρουμανικής εταιρίας που εκπονήθηκε από ανεξάρτητο σύμβουλο.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον Ελλάδας- Βουλγαρίας για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και διακίνησης πετρελαίου εκφράστηκε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

    Η ελληνική πλευρά εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στην Βουλγαρία. Ενδιαφέρον, επίσης, από βουλγαρικής πλευράς, εξεδηλώθη για συνεργασία σε θέματα φορολογίας, τελωνείων και εισαγωγής τεχνολογιών πληροφορικής στην φορολογική και δημοσιονομική διαχείριση της Βουλγαρίας.

    Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο κ.Χριστοδουλάκης είχε συνάντηση εργασίας και με τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Μ. Βέλτσεφ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας.

    Ο έλληνας υπουργός επανέλαβε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, της μεταφοράς πετρελαίου και ιδιαίτερα στα θέματα ιδιωτικοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στην Βουλγαρία.

    Έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων όσον αφορά την πρόοδο στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα φορολογικού ενδιαφέροντος και τελωνειακά ζητήματα. Επιβεβαιώθηκε, ότι η ελληνική πλευρά θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Βουλγαρίας για προσαρμογή του βουλγαρικού φορολογικού και τελωνειακού συστήματος στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Κ. Παπαδημητρίου συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στους τομείς εισαγωγής πληροφοριακών συστημάτων, φορολογίας, προϋπολογισμού και τελωνείων.

    Τέλος, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των ομόρων περιφερειών των δύο χωρών.

    Εξάλλου, ο κ.Χριστοδουλάκης εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της χαλυβουργικής βιομηχανίας STOMANA INDUSTRY, η οποία εκσυγχρονίζεται και διευρύνει την παραγωγική δραστηριότητά της με επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.

    Η STOMANA INDUSTRY αποτελεί την σημαντικότερη χαλυβουργική βιομηχανία της Βουλγαρίας και παράλληλα μία ιδιαίτερα βαρύνουσα ελληνική επένδυση, η οποία ανανεώνει εν βάθρων την βιομηχανία με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής Ογκνιάν Γκερτζίκοφ, ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Μιλέν Βέλτσεφ και η Υπουργός Περιβάλλοντος Ντολόρες Αρσένοβα, καθώς και η ηγεσία των επενδυουσών εταιρειών ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ.

    Στην ομιλία του ο κ.Χριστοδουλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διευρυνόμενη οικονομική συνεργασία Ελλάδος Βουλγαρίας, στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ως πλαισίου που ευνοεί την συνεργασία στους τομείς των κοινών ενεργειακών και περιβαλλοντικών υποδομών και στην διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη εξωστρέφειας και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    [13] ΠΕΡΣΕΥΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 14% ΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 14% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής Α.Β.Ε.Ε το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2003. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο (μη ενοποιημένος) κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 30 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστήμα πέρυσι.

    Η μείωση αυτή σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρίας οφείλεται στις συνεχιζόμενες δυσκολίες που διέρχεται ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών και τις προσπάθειες εξυγίανσης του πελατολογίου της εταιρίας.

    Η μείωση του κύκλου εργασιών αναμένεται να επηρεάσει τα μικτά, λειτουργικά, ολικά και καθαρά αποτελέσματα της εταιρίας, τόσο για το εξεταζόμενο διάστημα, όσο και για την τρέχουσα χρήση, στον βαθμό που επηρεάζονται από τις πωλήσεις. Επισημαίνεται όμως, ότι καθαρά έσοδα προερχόμενα από άλλες πηγές είναι δυνατόν να αντισταθμίσουν την ανωτέρω αναφερόμενη απώλεια λόγω μειωμένων πωλήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία έχει δημοσιεύσει ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [14] ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Σε αρνητικό έδαφος κινείται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η Wall Street, καθώς οι επενδυτές, αφενός σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων πέντε κερδοφόρων συνεδριάσεων, αφετέρου αφομοιώνουν μία σειρά σημαντικών επιχειρηματικών νέων. Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες της αγοράς για την «κατρακύλα» του δολαρίου.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα έφθασε σήμερα σε απόσταση ενός σεντ από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 1,1930 δολαρίων ανά ευρώ του περασμένου Μαΐου, ενώ εξακολουθεί να διολισθαίνει και έναντι του ιαπωνικού γεν.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων, ο προβληματικός γαλλοαμερικανικός όμιλος Vivendi Universal υπέγραψε συμφωνία με τη General Electric, βάσει της οποίας συγχωνεύεται το 80% των αμερικανικών δραστηριοτήτων της Vivendi με τη θυγατρική της GE NBC. Από τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί η NBC Universal -το 80% θα κατέχει η NBC και το 20% η Vivendi- η οποία θα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες media στον κόσμο, με τζίρο 13 δισ. δολαρίων και θα περιλαμβάνει το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, τα καλωδικακά δίκτυα CNBC, MSNBC και USA Network, τα κινηματογραφικά στούντιο Universal Pictures και την παραγωγό και διανομέα προγραμμάτων Universal Television.

    Βάσει της συμφωνίας, οι μέτοχοι της VUE θα λάβουν 3,8 δισ. δολάρια σε μετρητά, από τα οποία η Vivendi Universal ως κάτοχος του 86% θα λάβει τα 3,3 δισ.

    Εξάλλου, τα αποτελέσματα της υπ' αριθμόν ένα στον κόσμο βιομηχανίας αλουμινίου Alcoa, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς. Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της του τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 45%. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 280 εκατ. δολάρια ή 33 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με 23 σεντς ανά μετοχή που είχε καταγράψει στο περσινό γ΄ τρίμηνο και τα 24 σεντς που έκανε λόγο η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών. Παρά τη μείωση της ζήτησης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, οι πωλήσεις της Alcoa ανήλθαν σε 5,3 δισ. δολ. αυξημένες κατά 3%.

    Με ενδιαφέρον, επίσης, αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου της Yahoo μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

    Από το μέτωπο της οικονομίας απρόσμενη υποχώρηση σημείωσαν τα αποθέματα χονδρικής τον Αύγουστο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου, τα αποθέματα σημείωσαν πτώση 0,2% στα 288,6 δισ. δολάρια έναντι 289,1 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο, κι ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο σε ποσοστό 0,1%.

    Στο σκηνικό αυτό, το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες 0,34% και διαμορφωνόταν στις 9.621,94 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 1.894,56 μονάδες, μειωμένος κατά 0,70% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,54% στις 1.033,66 μονάδες.

    Σ.Α.

    [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDINGS S.A ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, στο πλαίσιο των τακτικών της εκδηλώσεων, η παρουσίαση της εταιρίας ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDINGS S.A.

    Ο κ. Χατζηιωάννου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τον όμιλο η έναρξη λειτουργίας του τέταρτου καταστήματος VIRGINWARE στην Αγγλία από τη Unique Commerce, θυγατρική σε ποσοστό 100% της Χατζηιωάννου Ηoldings η οποία έχει την εκμετάλλευση του εμπορικού σήματος VIRGIN για προϊόντα έσω ένδυσης παγκοσμίως και χωρίς χρονικό περιορισμό.

    Μέχρι τώρα λειτουργούσαν τρία (3) καταστήματα στην Αγγλία (Λονδίνο, Reading, Birmingham) ενώ το τέταρτο άνοιξε στο Τrafford του Manchester. Μέχρι το τέλος του 2003 ο όμιλος εκτιμά ότι θα λειτουργούν συνολικά οκτώ καταστήματα VirginWare στην Αγγλία.

    Ο Όμιλος ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ HOLDINGS δραστηριοποιείται στον κλάδο της έσω και έξω ένδυσης με δικά του εμπορικά σήματα (Venus Victoria, Belinda, Diana) ενώ παράγει προϊόντα και για γνωστές εταιρείες στο εξωτερικό (Adidas, Diesel, Champion, Kastard, Banana Republic κ.α.).

    Η παραγωγική μονάδα του ομίλου είναι η Vertical ΑΒΕΕ. Οι πωλήσεις της Vertical διοχετεύονται σε ποσοστό 61% στις αγορές του εξωτερικού και αντισταθμίζουν τη χαμηλή ζήτηση λόγω της ύφεσης που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά.

    Στον τομέα της λιανικής σε είδη ένδυσης και υπόδησης στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας Sprider. Η εταιρεία έχει καταθέσει φάκελο για την εισαγωγή της στο Χ.Α. και βρίσκεται στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 65,72 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 11,86 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 6,47 εκατ. Ευρώ ανέφερε ο κ. Γεώργιος Παπιώτης, Group Treasurer του ομίλου.

    Η Χατζηιωάννου Holdings εισηγμένη στο Χ.Α. η οποία κατέχει τις μετοχές των θυγατρικών, ελέγχεται σε ποσοστό 62% από την οικογένεια Χατζηιωάννου, 13% ελέγχουν οι θεσμικοί επενδυτές και το 25% βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΒΑΣΝΙΕΦΣΚΙ - ΙΛΙΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι είχε συνομιλίες στο Βουκουρέστι με τον Ρουμάνο ομόλογο του Ιον Ιλιέσκου με κύριο θέμα τη συνεργασία των χωρών τους.

    Ο κ. Ιλιέσκου τόνισε ότι τα δύο κράτη έχουν στενή και αρμονική συνεργασία και ζήτησε την υποστήριξη της Βαρσοβίας στην πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Από την άλλη πλευρά ο Πολωνός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δυο χώρες συνεργάστηκαν πολύ καλά και ειδικά στο ζήτημα του πολέμου στο Ιράκ και απέκλεισε τις φήμες που θέλουν το ΝΑΤΟ να μεταφέρει στρατιωτικές βάσεις του στην ανατολική Ευρώπη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει στις 15 Οκτωβρίου επίσημη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον κ. Γιούνκερ και θα γίνει δεκτός σε ακρόαση από το Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΖΟΡΜΠΑ ΣΤΟ Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ "ΑΦΡΙΚΑ"

    Βρυξέλλες, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Το ζήτημα των απειλών κατά της ζωής των δημοσιογράφων της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης " Γκρίζοι Λύκοι", έφερε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά.

    Η κ. Ζορμπά λαμβάνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, κατήγγειλε την προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας "Αφρίκα" ως "σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας και έκφρασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα".

    Τόνισε ακόμη ότι, "υπάρχουν βάσιμοι φόβοι, ότι ενόψει των "εκλογών" στην κατεχόμενη Κύπρο, αυτού του είδους οι επιθέσεις θα ενταθούν, προκειμένου η τρομοκρατία και ο φόβος να εμποδίσουν να ακούγονται φιλοευρωπαϊκές φωνές της τουρκοκυπριακής κοινότητα".

    Καταλήγοντας, ζήτησε για μια ακόμη φορά την παρέμβαση του κ. Κοξ, επικαλούμενη όχι μόνο την ιδιότητα του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ως παλαίμαχου δημοσιογράφου, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ελευθερίας του Τύπου.

    Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, απαντώντας σε σχετική επιστολή της κ. Ζορμπά, καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των δύο δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντας "εθνικιστές -φασίστες" τους Γκρίζους Λύκους ενώ εκφράζει την "αλληλεγγύη της στους Κύπριους συναδέλφους που αγωνίζονται για την Δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου".

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2003 (18:39 UTC+2)

    Διατήρησε το επίπεδο των 89 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου κατά τη σημερινή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης άγγιξε ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 88 μονάδων.

    Η αγορά κατέγραψε νέες απώλειες σε ποσοστό 0,64%, κλείνοντας στις 89,33 μονάδες. Σημαντική συρρίκνωση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 485 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,53% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 359,48 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική της ανάμιξη της Ε.Ε. στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας και σήμερα τις εξελίξεις στην υπόθεση Λοϊζίδου, ανέφερε ότι η συζήτηση θα γίνει εντός μιας εβδομάδας μετά από παρέμβαση της Ε.Ε. λόγω της υπαναχώρησης της Τουρκίας και της άρνησής της να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Μεγάλη σε έκταση νίκη πέτυχε ο Βύζας Μεγάρων επί του Λεωνίδιου με 5-0 και ''σκαρφάλωσε'' στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Τη νίκη γεύτηκε επίσης στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής και η Δόξα Δράμας που κέρδισε στο γήπεδό της με 3-0 τον Κιλκισιακό. Σπουδαίες νίκες πέτυχαν η Λάρισα, ο Ηλυσιακός και ο Θρασύβουλος σε βάρος του Αχαρναϊκού, της Βέροιας και της Ρόδου αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής είναι:

    Βύζας Μεγάρων-Λεωνίδιο 5-0

    Δόξα Δράμας-Κιλκισιακός 3-0

    Ατσαλένιος-Καστοριά 1-1

    Λάρισα-Αχαρναϊκός 1-0

    Ηλυσιακός-Βέροια 2-0

    Θρασύβουλος Φυλής-Ρόδος 3-2

    Στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν τα παιχνίδια

    Μαρκό-Θύελλα Πατρών

    Λύκοι-Χαλκίδα.

    Η βαθμολογία: Καστοριά 7, Θρασύβουλος 7, Ηλυσιακός 7, Βύζας Μεγάρων 6, Δόξα Δράμας 6, Ατσαλένιος 5, Βέροια 4, Κιλκισιακός 3, Λεωνίδιο 3, Ρόδος 3, Λάρισα 3, Λύκοι 1, Θύελλα Πατρών 1, Χαλκίδα 1, Μαρκό 1, Αγιος Δημήτριος 1, Αχαρναϊκός 1, Αγροτικός Αστέρας 0, Καβάλα 0, Ποντιακός Ν.Σ. 0.

    [22] ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Φιλικό παιχνίδι με τον Αγροτικό Αστέρα στο γήπεδο του Ευόσμου θα δώσει αύριο ο ΠΑΟΚ. Σε αυτό το παιχνίδι ο Αγγελος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να δει την αγωνιστική κατάσταση ορισμένων παικτών εν όψει του αγώνα με τη Νορβηγική Λιν.

    Στο μεταξύ, ο Ουντέζε δεν πήρε μέρος στη σημερινή προπόνηση προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει με τη μέση του, ενώ ο Φουτσίνι θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο Γιώργος Κούτσης έχει ξεπεράσει το πρόβλημά του, προπονήθηκε κανονικά και όλα δείχνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί από τον Αγγελο Αναστασιάδη στο παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Λιν. Τέλος ο Χασιώτης αύριο θα ξεκινήσει προπονήσεις με «μάσκα», προκειμένου να προστατεύσει την τραυματισμένη μύτη του. 

    [23] Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Τον ύμνο της εθνικής Ελλάδας, μια προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά το ερχόμενο Σάββατο οι θεατές του αγώνα της Εθνικής με την αντίστοιχη της Βόρειας Ιρλανδίας, στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης δημιούργησε για την εθνική ομάδας μια ξεχωριστή μουσική σύνθεση, ώστε ν΄ αποκτήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τη δική του μουσική σφραγίδα και την προσέφερε αφιλοκερδώς στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να αποτελεί τον ύμνο της εθνικής ομάδας ανδρών.

    Η πρώτη του ύμνου της Εθνικής θα πραγματοποιηθεί με παρόντα στο γήπεδο τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και θα βρίσκεται, στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει τον κρίσιμο αγώνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

    [24] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Ο Αρης αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τον Λεβαδειακό στη Λιβαδειά στο δεύτερο αγώνα για τη β` φάση και σε συνδυασμό με το 3-1 της πρώτης συνάντησης πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος.

    Ο Αρης κατάφερε να πετύχει γκολ στο 72' με τον Λοζανά, ενώ στο 88' με κεφαλιά-ψαράκι ο Οκότσα ισοφάρισε.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κούλιας

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Καρκάνης, Καραγιαννίδης, Χατζηρίζος, Παστός, Παπαδόπουλος (59` Ρομπόκης), Κατσαβός, Καλογιαννίδης, Λ. Γκαλαμέλος, Οκότσα, Γιαννενάκης, Καρακατσάνης.

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κυζερίδης, Διγκόζης, Λαζανάς, Σελάντερ, Αμπελάς (60` Κούσας), Σκέντζος (85` Παπαδόπουλος), Μαλλούς, Καραηλιόπουλος, Κατσιαρός, Κολτσίδας.

    [25] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Με πρωταγωνιστή τον Νίκο Μαχλά, που πέτυχε δύο τέρματα μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, ο Ηρακλής κατάφερε να νικήσει με 3-2 στην Πάτρα την τοπική Θύελλα και σε συνδυασμό με το 2-1 της πρώτης συνάντησης, να πάρει την πρόκριση για τους «16» του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο Ηρακλής ξεκίνησε δυνατά και σημείωσε το πρώτο του τέρμα στο 8' με τον Φοφόνκα. Η αντίδραση των γηπεδούχων ήταν άμεση και κατάφεραν στο 20' με τον Τσαγκάρη να ισοφαρίσουν σε 1-1, ενώ ο ίδιος παίκτης 10 λεπτά αργότερα πέτυχε και το δεύτερο γκολ για την ομάδα του (2-1). Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 71' ο Νίκος Μαχλάς ευστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι που σφύρισε ο διαιτητής κ. Γερμανάκος σε ανατροπή του Φοφόνκα, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο διεθνής άσος διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

    ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ: Τριανταφυλλίδης, Λάιος, Ανωγιάτη, Γατζούδη, Καραπίτσος, Χριστοδουλόπουλος, Δημόπουλος, Μεθενίτης, Σπυρόπουλος, Τσάγκαρης, Κωνσταντινίδης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Νεμπεγλέρας, Δρούγας, Ιωάννου, Ξενίδης, Κατσιαμπής, Μίετσελ (82` Π. Καπετάνος), Πουρσανίδης, Κιάσσος, Εντερσον Φοφόνκα (82` Λαγός), Μαχλάς.

    [26] Μ. ΒΡΕΑΤΑΝΙΑ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ

    Λονδίνο, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Κρίσιμο για το μέλλον του ηγέτη του, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, φαίνεται να είναι Συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Μπλάκπουλ, σύμφωνα με το ΒΒC. Από την ομιλία του κ. Ντάνκαν θα κριθούν πολλά, επισημαίνουν Βρετανοί πολιτικοί σχολιαστές.

    Αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Γκάρντιαν» θέλουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Ντάνκαν Σμιθ να συντονίζουν τα πυρά τους.

    Επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Συντηρητικών, η «Γκάρντιαν» αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25 βουλευτές που είναι έτοιμοι να ζητήσουν αλλαγή της ηγεσίας τους.

    Μια πρόγευση του κλίματος που χαρακτηρίζει το συνέδριο έδωσαν, από την έναρξή του, ιστορικά στελέχη των Τόρυδων: οι πρώην υπουργοί Κένεθ Κλαρκ, Μάικλ Πορτίλο, Ντάγκλας Χερτ Στίβεν Ντόρελ και Φράνσις Μόουντ.

    Mε διαφορετικό τρόπο ο καθένας επέκρινε την «αδυναμία» της ηγεσίας του κόμματος να αντιπολιτευθεί την κυβέρνηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη γι αυτήν περίοδο.

    Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Ντάνκαν Σμιθ επισημαίνουν ότι υπό την ηγεσία του το Συντηρητικό Κόμμα κινδυνεύει να καταλάβει την τρίτη θέση στις επόμενες εκλογές.

    Στηρίζουν, δε, το επιχείρημα τους στο πρόσφατο παράδειγμα της αναπληρωματικής εκλογής σε προάστιο του βόρειου Λονδίνου όπου οι Συντηρητικοί κατέλαβαν την τρίτη θέση, μετά τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς και τους Εργατικούς

    [27] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Το Ισραήλ μεταφέρει στρατεύματά του στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς λέει ότι διαθέτει πληροφορίες για νέες επιθέσεις Παλαιστίνιων βομβιστών.

    Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ, ενέκρινε την άμεση ανάπτυξη δύο ταγμάτων του πεζικού, αποτελούμενων από 800 στρατιώτες το καθ' ένα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Διέταξε επίσης την ενίσχυση των αμυντικών θέσεων και την επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

    Νωρίτερα, πληροφορίες από το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι κυβερνητικός αξιωματούχος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του πρέσβη της Συρίας στην Ισπανία, ότι, δηλαδή, η Δαμασκός είναι έτοιμη να απαντήσει με στρατιωτικό χτύπημα σε περίπτωση νέας επίθεσης από το Ισραήλ.

    Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να «επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Συρία», δήλωσε η κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Ρόυτερς.

    «Όχι» στην εκεχειρία

    Το Ισραήλ απέρριψε τη πρόταση εκεχειρίας που έκανε Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι με συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρέβ».

    Ο κ. Κορέι ζήτησε να του δοθεί μία ευκαιρία ώστε να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της βίας.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας Ζεβουλόν Ορλόφ, που προέρχεται από το ακροδεξιό Θρησκευτικό Κόμμα, δήλωσε ότι ο νέος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνεια του με πράξεις και όχι με ωραία λόγια.

    Ο κ. Ορλόφ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θα παρακολουθήσει πώς ακριβώς η παλαιστινιακή ηγεσία θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατική υποδομή - όπως είπε αναφερόμενος στις μαχητικές παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Τα σχόλια αυτά διατυπώθηκαν καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίαζε για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του, μετά την αεροπορική επιδρομή στη Συρία

    [28] ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2004 ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Παρίσι, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Το γαλλικό, 24ωρης λειτουργίας κανάλι διεθνών ειδήσεων, που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί το BBC World και το CNN, θα βγει στον «αέρα» μέχρι το τέλος του 2004, μετά την έγκριση που έλαβε η κοινοπραξία ιδιωτών και δημοσίου, η οποία θα διαχειριστεί το σταθμό.

    Ο προϋπολογισμός για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του καναλιού ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα του σταθμού δεν θα είναι διαθέσιμα εντός Γαλλίας, όπου το κανάλι TF1 έχει το δικό του σταθμό ειδήσεων (LCI) αλλά θα μεταδίδονται στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία. Θα εργοδοτήσει 150 δημοσιογράφους και θα βασίζεται σε συνεισφορές από το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Internationale και το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    [29] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ

    Ραμάλα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Ανώτατοι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής διέψευσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ υπέστη καρδιακή προσβολή.

    Ο γραμματέας της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ταγέμπ Αμπντελραχίμ, διευκρίνισε ότι ο Αραφάτ προσεβλήθη από σοβαρή γρίπη την περασμένη εβδομάδα, αλλά τώρα είναι καλά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [30] ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΤΕΡΑΡΧΟ

    Τελ Αβιβ, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Ο παρασημοφορημένος πτέραρχος εν αποστρατεία Γίφταχ Σπέκτορ, που συνυπέγραψε πρόσφατα το ειρηνιστικό αίτημα των 27 ισραηλινών αεροπόρων, διετάχθη να απόσχει εφεξής από τα εκπαιδευτικά καθήκοντά του, μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αεροπόροι επισήμαιναν στο έγγραφό τους ότι αρνούνται να συμμετέχουν σε αποστολές στα παλαιστινιακά εδάφη, όσο θα πλήττονται περιοχές αμάχων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ UNICEF

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Μεγάλος χορηγός της UNICEF ανακηρύχθηκε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα με αφορμή τη σύμβαση χορηγίας που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο για την ενίσχυση με το ποσό των επτά εκατομμυρίων δολαρίων του διεθνούς προγράμματος «Immunization Plus», δηλαδή του βασικού προγράμματος παιδικών εμβολιασμού 1,4 εκατ. παιδιών του τρίτου κόσμου,

    Ο εμβολιασμός γίνεται κατά των έξι βασικών θανατηφόρων ασθενειών (ιλαράς, διφθερίτιδας, πολιομυελίτιδας, φυματίωσης, κοκίτη και τετάνου) και γίνεται για πρώτη φορά από την ίδρυση της παγκόσμιας Παιδικής Οργάνωσης UNICEF. Ηδη, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 650.000 παιδιά, σε περισσότερες από 40 χώρες.

    Σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη και της προέδρου της «Αθήνας 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου παρουσιάστηκαν οι πέντε χριστουγεννιάτικες κάρτες για το 2003, που φέρουν σχέδια που δημιούργησε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ειδικά για την γιορτινή συλλογή της UNICEF και μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων και του ελληνικού πολιτισμού.

    Οι κάρτες έχουν προωθηθεί σε όλα τα σημεία πώλησης παγκοσμίως όπου διαθέτει τις κάρτες η UNICEF και σχεδιάστηκαν από το δημιουργικό τμήμα, της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με τις οδηγίες, την καθοδήγηση και την έγκριση της UNICEF. Στο πίσω μέρος περιγράφουν για πρώτη φορά και στα ελληνικά, την πρωτοβουλία.

    Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για την Ευρώπη Φίλιπ Ο' Μπράιν ευχαρίστησε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα για τη συνεισφορά της στις δράσεις της οργάνωσης για τα παιδιά. Τόνισε ότι η σύμπραξη αυτή και ιδιαίτερα η εξαιρετικά γενναιόδωρη χρηματοδότηση που παρέχεται για την υποστήριξη προγραμμάτων εμβολιασμού από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα άγγιξε πράγματι τις ζωές πολλών από τα παιδιά του κόσμου.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης και του Οργανισμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, να χρηματοδοτήσει με το σημαντικότατο ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, τα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών της UNICEF, στον σπαρασσόμενο Τρίτο Κόσμο, αναδεικνύει με έναν ξεχωριστό τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο για τη χώρα μας, την επιδίωξη να συνδέσει, τους Ολυμπιακούς αγώνες με κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.

    «Με την επιλογή αυτή οι Ολυμπιακοί αγώνες, κορυφαίο, οικουμενικό, αθλητικό γεγονός με το ιδιαίτερο ιστορικό και εθνικό εκτόπισμα που έχει για τη χώρα μας, διαμορφώνεται μια νέα σχέση, που συνδέει ουσιαστικά τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού, με τα σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα της φτώχειας, των διακρίσεων, του αποκλεισμού, της παιδικής θνησιμότητας και της εκμετάλλευσης», υπογράμμισε.

    «Ο πολιτισμός είναι πρωτίστως οι προϋποθέσεις της επιβίωσης, ο σεβασμός του σκληρού πυρήνα της ανθρώπινης υπόστασης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Για να προσδώσουμε κύρος, υπόσταση, εμβέλεια στο μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στο μήνυμα του πολιτισμού των πολιτισμών, παίρνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Η πρώτη και σημαντικότερη απ' αυτές, πέραν των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η συνεργασία με την UNICEF», είπε ο κ. Βενιζέλος.

    «Η σκέψη μας ήταν πάρα πολύ απλή. Για ολόκληρες Ηπείρους δεν θα είχε κανένα νόημα πραγματικά η διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως είχαμε σχεδιάσει αρχικά. Αντικαταστήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων σε τρεις Ηπείρους με τη χορηγία αυτή προς την UNICEF με αυτή την ειδική συμφωνία που έχουμε συνάψει με την UNICEF», σημείωσε.

    «Θέλουμε οι Αγώνες του 2004 να είναι Αγώνες του ανθρώπινου μέτρου. Θέλουμε οι Αγώνες του 2004 να είναι Αγώνες της αυθεντικότητας. Της αυθεντικότητας των τόπων στους οποίους διεξάγονται, των τοπίων που περιβάλλουν τους αγώνες, αλλά και των ολυμπιακών ιδεών. Αυτό που προσφέρει για τρίτη φορά μετά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά την αναβίωσή τους το 1896 η Ελλάδα στο διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, είναι η ηθική ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων», επισήμανε.

    «Αρα αναζητούμε την υπεραξία και κάπου αλλού, πέρα από τις γενικές υποδομές, πέρα από τις αθλητικές υποδομές, τα νέα πολιτιστικά κτίρια, τις νέες υποδομές φιλοξενίας, τον επαναπροσανατολισμό της δικής μας πολιτικής, την εμπέδωση του διεθνούς κύρους και της διεθνούς εικόνας της χώρας», τόνισε.

    Τη σημασία της στήριξης από τη χώρα μας του διεθνούς προγράμματος εμβολιασμού της UNICEF τόνισε η Νάνα Μούσχουρη με την ιδιότητα της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNICEF.

    Υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν φθάσουν στην ηλικία των 5 ετών από θανατηφόρες ασθένειες και μολύνσεις, ακριβώς γιατί δεν είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

    «Πιστεύω ότι η προσπάθεια για τις χορηγίες αυτής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού, θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά, είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα και μια μεγάλη αρχή εύχομαι ότι θα προκαλέσει την ευαισθητοποίηση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της διαβίωσης των παιδιών όλου του κόσμου», υπογράμμισε.

    [32] Ο "ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ" ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 8 Οκτωβρίου 2003 (16:46 UTC+2)

    Η αριστουργηματική ιστορία του «Δον Κιχώτη» σε μία πρωτότυπη παράσταση κουκλοθέατρου παρουσιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς, στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας.

    Η παράσταση διάρκεια μίας ώρας, ανεβαίνει από τον ισπανικό θίασο Bambalina Titelles και αποτελεί μία σημαντική πρόταση που αναβιώνει το πνεύμα του αθάνατου έργου του Cervantes.

    Στο 5o Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κιλκίς παίρνουν μέρος κούκλες, μαριονέτες, ηθοποιοί και μουσικές 11 θίασων από 6 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία).

    [33] ΟΙ MANHATTAN VIBES ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (13:04 UTC+2)

    Οι Manhattan Vibes, ένα νέο συγκρότημα της σύγχρονης τζαζ σκηνής της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Χρήστο Ραφαηλίδη, εμφανίζεται το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στο Club του Μύλου.

    Ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ένας από τους πιο ελπιδοφόρους βιμπραφωνίστες, γεννήθηκε στην Κοζάνη, και ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στο Κολέγιο του Μπέρκλι και στο Manhattan School of Music των ΗΠΑ.

    Εμφανίστηκε με γνωστά ονόματα όπως οι: Jeff "Tain" Watts, Randy Brecker, Roy Hargrove, James Genus, Janis Siegel of The Manhattan Transfer, Greg Hutchinson, Jeff Andrews, Adam Rogers, Donny McCaslin, Antonio Sanchez από το Pat Metheny Group, Adam Cruz, Claudia Acuna, Edsel Gomez, Luis Perdomo, Dave Budway, Ron Affif, Steve Hass, John Benitez, κ.ά.

    Ιδρυσε τους Μanhattan Vibes το 1999, στους οποίους συμμετέχουν ο μπασίστας της Latin Powerhouse, John Benitez, και ο jazz/funk ντράμερ Steve Hass, ενώ το πρώτο άλμπουμ τους ήταν μία από τις πιο δημιουργικές πρώτες δισκογραφικές εμφανίσεις.

    Special Guests της βραδιάς θα είναι η Charene Dawn (φωνητικά), ο Γιάννης Οικονομίδης (τρομπέτα) και ο Χάρης Καπετανάκης (σαξόφωνο), ενώ support ο Τηλέμαχος Μούσας και το κουιντέτο του, με συνθέσεις που κινούνται στο χώρο της Jazz και αυτοσχεδιασμούς.

    [34] Ο Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ Ε. ΓΚΡΑΜΣ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΕΨΙΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2003 (12:40 UTC+2)

    Έργα δύο καταξιωμένων ζωγράφων, του Δημήτρη Ευθυμίου και του Γερμανού Έρικ Γκράμς θα φιλοξενήσει η Γκαλερί Έψιλον από αύριο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου σε μία έκθεση με τίτλο «Πτυχές. Τhe Art of Arts. Eftimiou meets Grams.

    Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Γερμανό καλλιτέχνη Έρικ Γκράμς , ο οποίος απεβίωσε το 1998, και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κομμάτια από τις τελευταίες του συλλογές αλλά και μερικά από τα πιο δυσεύρετα και μοναδικά κομμάτια του. Ο Γκρας γεννήθηκε το 1929 και δούλευε ως ανθρακωρύχος. Ξεκίνησε τη ζωγραφική κάτω από τραγικές συνθήκες, όταν το 1953 εγκλωβίστηκε με βάθος 1000 μέτρων κάτω από τη γη μετά από ένα ατύχημα το οποίο του άλλαξε τη ζωή του. Ακολούθησαν και άλλα ατυχήματα τον κατέστησαν σχεδόν ανάπηρο και του άφησαν αφόρητους ψυχικούς και σωματικούς πόνους. Μόνη του διέξοδος έγινε η ζωγραφική. Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα, πρόσχαρα μοτίβα που πηγάζουν από την έντονη ανάγκη του καλλιτέχνη να γεμίσει την γκρίζα ζωή του με χρώματα. Μετά τις εκθέσεις του στη Δυτική Γερμανία καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος της Deutsche Naοve Welle ενώ πολλοί τον ονόμασαν «νέο Hunderwasser. Τα έργα του θεωρούνται σήμερα πολιτιστική κληρονομιά και η αξία της συλλογής του εκτιμάται σε εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Δημήτρης Ευθυμίου ξεκινάει από τη Γκαλερί Έψιλον μια σειρά εκθέσεων οι επόμενοι σταθμοί των οποίων θα είναι το Βερολίνο και η Πράγα. Ο Δημήτρης Ευθυμίου καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια στο συλλεκτικό χώρος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε συλλογές της Αμερικής, της Γερμανίας και της Αυστρίας ενώ έχει κληθεί να τοιχογραφήσει ιδιωτικά και δημόσια κτίρια .

    [35] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Τουλάχιστον 70 έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614) θα εκτεθούν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2004 και από το Φεβρουάριο στο Λονδίνο.

    Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου όπως πορτρέτα, τοπία, αλλά και γλυπτά, κυρίως της τελευταίας περιόδου δημιουργίας του καλλιτέχνη. Ανάμεσα στους πιο γνωστούς πίνακές του που θα εκτεθούν είναι ο "Χριστός αίρων το Σταυρό ", η "Κοίμησης της Θεοτόκου" και η "Σταύρωση".

    Η έκθεση θα προβάλει επίσης την επιρροή του Ελ Γκρέκο σε πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ανρι Ματις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 8 October 2003 - 18:13:54 UTC