Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. BENIΖΕΛΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ
  • [03] ΕΥΘΥΜΙΟΥ:ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
  • [04] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ "ΤΡΙΚΟΛΑΝ" ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
  • [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [07] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ
  • [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ
  • [09] ΣΥΝ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
  • [10] ΤΕΡΝΑ: ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  • [11] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [12] ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΣΤΗΝ ΕΤΕ ΤΟ 81,6% ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ BANCA ROMANEASCA
  • [14] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΕ ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ
  • [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ
  • [17] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [19] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [20] ΤΕΤΑΡΤΟΣ Ο Μ. ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΤΗΣ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ΛΙΝΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ Ο
  • [22] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο Ν. ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
  • [23] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ
  • [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ 9α ΑΚΡΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
  • [25] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΑΪΝΤ
  • [26] ΝΕΑ ΙΧΝΗ "ΥΠΟΠΤΟΥ" ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [27] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ
  • [28] ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [29] ΠΡΟΝΤΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT
  • [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [31] ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΣΚΟΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΜΗΝΑ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] Η "ΤΡΕΛΟΒΓΕΝΙΩ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΤΟΝ"
  • [33] Η AIDA ΤΟΥ VERDI ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] Ε. BENIΖΕΛΟΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τις δασικές εκτάσεις υπεραμύνθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο έγινε η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι συνταγματικό καθώς, όπως είπε, σέβεται το Σύνταγμα της χώρας. Κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με μικροπολιτικό ή προεκλογικό χαρακτήρα και υπογράμμισε ότι το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει με σαφήνεια και σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης της δασικής οικολογίας τι είναι δάσος και τι είναι δασική έκταση.

    Παράλληλα υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα εξαιρεί ρητά αυθαίρετα κτίσματα σε δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε ρέματα ενώ τόνισε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων αλλά καθορίζονται κριτήρια ώστε να μην υπάρχει καμία αυθαιρεσία.

    Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος, παρέσχε τις ακόλουθες διευκρινίσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001, επήλθαν πολύ σημαντικές αλλαγές στη συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Όλες αυτές οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να εκτελεσθούν και να εξειδικευθούν από τον νομοθέτη.

    Αυτό, λοιπόν, που συζήτησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του υπουργού και του υφυπουργού Γεωργίας, είναι ένας εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος που έχουμε υποχρέωση να εκδώσουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα έχει συμπληρωθεί.

    Το λέγω αυτό για να καταστεί σαφές σε όλους ότι δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει οποιονδήποτε μικροπολιτικό ή προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά συνιστά υποχρέωση της Βουλής η ψήφισή του.

    Το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει πλέον με σαφήνεια και σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης της δασικής οικολογίας τι είναι δάσος και τι είναι δασική έκταση. Αυτός είναι ο πυρήνας του όλου θέματος.

    Ο νομοθέτης έχει υποχρέωση να εξειδικεύσει τεχνικά, με αναφορά σε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, τον ορισμό αυτό που δίνει το Σύνταγμα και για το δάσος και για τη δασική έκταση.

    Και επίσης, μια άλλη μεγάλη καινοτομία που συνδέεται με την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου είναι η συνταγματική υποχρέωση να συνταχθεί δασολόγιο.

    Αυτά τα ζητήματα, καθώς και άλλα συναφή ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και με τη μορφή ενός εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου.

    Περιττεύει δε να αποσαφηνίσω και εγώ από τη δική μου σκοπιά ότι όλη αυτή η φημολογία σε σχέση με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τη δήθεν οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων δεν έχει καμία, μα καμία υπόσταση. Δεν επέρχεται καμία αλλαγή, το Σύνταγμα είναι αυστηρότατο. Εμείς έχουμε εισηγηθεί και ψηφίσει το Σύνταγμα της χώρας και είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε και θα το σεβαστούμε.

    Αρκεί να σας θυμίσω ότι οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα, τις οποίες εισηγήθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, εξαιρούν ρητά αυθαίρετα κτίσματα σε δάση, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε ρέματα. Είναι, όμως, σημαντική η δυνατότητα που προσφέρει το νομοσχέδιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να φύγουν από εκτάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί δασικές και να πάνε, εάν το επιθυμούν, σε δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις, εάν αυτό είναι γι' αυτούς ικανοποιητικό από πλευράς οικιστικής ανάπτυξης, αλλά ποτέ μέσα σε δάσος και σε δασική έκταση, όπως ορίζει τις έννοιες αυτές το Σύνταγμα και εξειδικεύει ο νόμος».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, δηλαδή, δεν προχωρούμε σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αντιθέτως, όχι μόνο δεν προχωρούμε σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, αλλά έχοντας αυτό το εργαλείο του Συντάγματος ως προς το τι είναι ακριβώς δάσος και ως προς το τι είναι ακριβώς δασική έκταση, εξειδικεύουμε τα πράγματα, καθορίζονται κριτήρια, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμιά αυθαιρεσία και καμιά αβεβαιότητα. Να μην καθυστερεί και να μην αυθαιρετεί η διοίκηση, να μην υπάρχει αγωνία, άγχος, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον πολίτη. Να μπορούν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι πολίτες να κάνουν τη δουλειά τους και τον σχεδιασμό τους με απόλυτη σαφήνεια, χωρίς να υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, για τις ήδη υπάρχουσες αυθαιρεσίες, τι θα γίνει;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, σας εξήγησα και εγώ και σας είχε πει και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κυρία Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα, ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για την επιβολή των πιο ισχυρών κυρώσεων στις περιπτώσεις των ρεμάτων, των δασών, των δασικών εκτάσεων και των αρχαιολογικών χώρων.

    Σημασία έχει να προσφέρουμε ασφάλεια δικαίου, σαφήνεια και σταθερότητα. Και αυτό το κάνουμε, χάρη στο αναθεωρημένο Σύνταγμα και χάρη στο νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο δικαστής πρέπει να κρίνει και θα κρίνει, βεβαίως, όπως έχει αρμοδιότητα, μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και μέσα στο πλαίσιο των εξειδικεύσεων και των τεχνικών ορισμών του νόμου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, όπου υπάρχουν δηλαδή τελεσίδικες αποφάσεις για βίλες, για σπίτια, θα γκρεμισθούν;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, αυτό ήταν, νομίζω, σαφές απ' όσα είχε πει η κυρία Παπανδρέου την άλλη φορά, δεν θέλω να επαναλάβω τα λόγια της, σας έχει δώσει πλήρεις απαντήσεις.

    Εγώ ήθελα να αποσαφηνίσω το χαρακτήρα αυτού του νομοσχεδίου. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα Σύνταγμα, το οποίο επιβάλλει στο νομοθέτη να κινηθεί γρήγορα, να ψηφίσει και να εκδώσει τους εκτελεστικούς νόμους και αυτό οφείλουμε να το κάνουμε. Ήδη έχουμε καθυστερήσει και σίγουρα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος αυτής της βουλευτικής περιόδου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, το μια φορά δάσος πάντα δάσος δεν παύει να ισχύει.

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς, ισχύει. Και κανείς δεν πρέπει να βιάζεται να κάνει δημόσιες δηλώσεις, ιδίως όταν προσεγγίζει νομικά τα θέματα αυτά, γιατί είδα ορισμένες δηλώσεις, χωρίς να έχει δει συγκεκριμένα κείμενα. Βασική αρχή της νομικής προσέγγισης των θεμάτων είναι ότι πρώτα διαβάζουμε το κείμενο του Συντάγματος, το κείμενο του νόμου και μετά κάνουμε σχόλια.

    Σας ευχαριστώ".

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων και στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο που είχε αντικείμενο το νομοσχέδιο για τα δάση.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση τη δουλειά της και αν υλοποιήσουμε γρήγορα το χρονοδιάγραμμά μας δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις εκλογές» ενώ όσον αφορά τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι «οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν μπορεί να δέχεται αιτήματα εργαζομένων όταν αυτά δεν έχουν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας ενώ επανέλαβε παλαιότερη πρόβλεψή του ότι «θα περάσουμε δύσκολο φθινόπωρο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με θάρρος, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το οποίο θέλουμε. Να μη διαψευστούμε ως προς τους κύριους στόχους μας για να ικανοποιήσουμε επιμέρους αιτήματα τα οποία, όμως, δεν συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των κύριων στόχων μας» είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης για ``προεκλογικές παροχές`` ο κ. Σημίτης απάντησε ότι «κάθε ρύθμιση δεν είναι παροχή» και συμπλήρωσε πως «επειδή αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα μας αποδίδεται προεκλογική σκοπιμότητα. Δεν είναι έτσι, κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δουλειά μας επειδή σε εφτά ή οχτώ μήνες έχουμε εκλογές».

    Τέλος όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τα δάση, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η δασική νομοθεσία πρέπει να προσαρμοστεί στις επιταγές του Συντάγματος, να πάψουν οι αυθαιρεσίες από τις κατά περίπτωση ερμηνείες. Η τρέχουσα νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε προστατεύει το δάσος και για το λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού της νομοθεσίας και αποφυγής κατά περίπτωση λύσεων και ζήτησε να διαμορφωθούν κανόνες ώστε να υπάρξει τάξη και να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΕΥΘΥΜΙΟΥ:ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (11:14 UTC+2)

    Για μείζονα αναταραχή και πλήγμα στην παιδεία και τα παιδιά έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» με αφορμή την απεργία διαρκείας που συνεχίζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές με οικονομικά αιτήματα.

    Ο κ.Ευθυμίου κάλεσε όλες τις πλευρές να κινηθούν με πνεύμα ευθύνης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Επίσης σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους στην κόντρα με τους πανεπιστημιακούς, επισήμανε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση λήψης μέτρων αλλά πρόσθεσε πως υπάρχει και ο νόμος.

    Εξάλλου για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Φαρμάκης, τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις ύψους 7% στους μισθούς των πανεπιστημιακών καθηγητών είναι ικανοποιητική. Ακόμη, δεσμεύτηκε πως δεν υπάρχει θέμα περικοπής των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

    Πάντως, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές συνεχίζουν την απεργία διαρκείας με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα που κινδυνεύουν να χάσουν την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Οι εκπαιδευτικοί δεν συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις ύψους 7% και διεκδικούν αύξηση 20% για την επόμενη διετία.

    [04] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (07:52 UTC+2)

    Τουλάχιστον ένα νεκρό από έκρηξη σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, αναφέρουν οι πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις, αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    Ο Σανταμ Χουσείν παραμένει ασύλληπτος, ενώ όπλα μαζικής καταστροφής, δεν έχουν εντοπιστεί.

    [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ "ΤΡΙΚΟΛΑΝ" ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις επικείμενες απολύσεις εργαζομένων στο εργοστάσιο "Τρικολάν" του ομίλου "Κλωστήρια Ναούσης" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης.

    Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σε πρόσφατη ανακοίνωση της εργοδοσίας αναφέρεται ότι θα απολυθούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και θα μεταφερθούν τμήματα της παραγωγής του σε άλλα εργοστάσια του ιδίου ομίλου.

    "Μία τέτοια απόφαση σημαίνει στην ουσία το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου "Τρικολάν" με αρνητικές συνέπειες για τους 120 εργαζόμενους, που αυτή τη στιγμή απασχολούνται, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, η οποία μαστίζεται από την ανεργία (περίπου 40%), υπογραμμίζουν.

    Επιπλέον τονίζουν ότι το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους, τόσο του συγκεκριμένου εργοστασίου, όσο και του ομίλου γενικότερα, που τα τελευταία χρόνια πλήττονται από απολύσεις, αυθαίρετη κατάργηση των κεκτημένων, μείωση των αποδοχών με το συμψηφισμό της γενικής αύξησης του κλάδου, εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι του βαθμού της εξάντλησής τους.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα παρέμβει για να μην πραγματοποιηθούν οι απολύσεις και η μεταφορά τμημάτων παραγωγής του εργοστασίου και για να διασφαλιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

    [06] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Τη συνέχιση της αποχής διαρκείας από τις εξετάσεις αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Η συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ του Συλλόγου να συγκαλέσει εκ νέου Γενική Συνέλευση όταν προκύψουν νέα δεδομένα.

    Η πλειοψηφία των μελών της γενικής συνέλευσης έκρινε ότι το υπουργείο Παιδείας αρνείται τα συμφωνημένα αναφορικά με τα μισθολογικά αιτήματα των καθηγητών πανεπιστημίου και όχι μόνο δεν ενίσχυσε τα οικονομικά των πανεπιστημίων, αλλά αντίθετα υπήρξε σημαντική μείωση των δαπανών ανά φοιτητή, με αποτέλεσμα πολλά πανεπιστήμια να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες.

    Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

    [07] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες των γραμμάτων, της επιστήμης, των τεχνών επέδωσε το μεσημέρι σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να εκφράσει τη βαθιά του εκτίμησή του σε ανθρώπους με σημαντικό έργο. Αποτελεί σημαντική ηθική ανάγκη, υπογράμμισε, να επαινούνται οι άνθρωποι που προσέφεραν στον τόπο τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε:

    - Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Μητροπολίτη Περγάμου και τέως Πρόεδρο Ακαδημίας Αθηνών Ιωάννη Ζηζιούλα.

    - Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Φώτιο Καφάτο, βιολόγο, καθηγητή των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Κορνέλ και Κρήτης.

    - Τον χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής στους

    Νικόλαο Φιλάρετο, Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, για το έργο του στη διατήρηση του ολυμπιακού ιδεώδεους.

    Αντώνιο Τζίκα, ιδρυτή και πρόεδρο του Ιδρύματος Αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας.

    Στυλιανό Αλεξίου, ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Χρύσα Μαλτέζου, καθηγήτρια Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

    Αντωνία Τριχοπούλου - Πολυχρονοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ιωάννη Σωτηρόπουλο, ομότιμο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, για την αρωγή του προς στον ελληνισμό της περιοχής του.

    - Το χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στον Γεράσιμο Νοταρά, τέως πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕ.Θ.Ε.Α (Κέντρο Θεραπείας Εξηρτημένων Ατόμων) και στον Γιώργο Μουζάκη, μουσικοσυνθέτη.

    - Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος στον Ανδρέα Παϊπέτη, πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας.

    Στην τελετή δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο καθηγητής Γεώργιος Κουμάντος (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου και η γερουσιαστής του Καναδά Σίρλει Μαχόι (Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής).

    [08] ΔΗΚΚΙ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση των λογιστών, μπροστά στον εκλογικό πανικό και τη σύγχυσή της, αποκαλύπτει τον πραγματικό, αναχρονιστικό και αντιλαϊκό της εαυτό, καταστρέφοντας και τα ελάχιστα δάση που απέμειναν από τους εμπρηστές και τους καταπατητές», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του ΔΗΚΚΙ με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας κ. Δρυ για το δασικό νομοσχέδιο.

    «Με τέτοιες προεκλογικές πολιτικές επιδεινώνει το πολιτικό κλίμα, εξοργίζοντας τους πολίτες, οι οποίοι δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο τον εμπαιγμό και την υποτίμηση της νοημοσύνη τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [09] ΣΥΝ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    «Η κυβέρνηση στην πορεία της προς τις εκλογές κάνει μία χωρίς προηγούμενο επίθεση στον φυσικό πλούτο της χώρας και σε όλα τα συλλογικά αγαθά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά από σύσκεψη εργασίας που είχε σήμερα στη Βουλή με αρμόδιους επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις με αφορμή τις πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκστάσεων.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό έγκλημα. Ολα υποκύπτουν στο νόμο της προεκλογικής σκοπιμότητας», τόνισε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει ωμά και απερίφραστα το Σύνταγμα.

    «Οδηγεί τη λειτουργία του κράτους στα όρια πρόκλησης της κοινωνίας και ό,τι αποφασίζει εν όψει εκλογών σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Ισχύει ο νόμος «καταστρέψτε, χτίστε, ψηφίστε!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    «Βλέπει μονάχα την κάλπη και κάνει ένα εμπόριο ελπίδας μοιράζοντας δώρα από τη δημόσιας περιουσία, τζάμπα δώρα, για να διαμορφώσει επιθυμητό κλίμα», τόνισε και έκανε λόγο για πολιτικές που ανοίγουν ένα χρηματιστήριο γης μέσα από το οποίο μια ακόμη κερδοσκοπία θα καταστρέψει συλλογικά αγαθά και δημόσια περιουσία.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς αντάλλαξε κατ αρχήν απόψεις προκειμένου να σχεδιάσουν την ενεργοποίηση της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα περιβαλλοντοκτόνα και εγκληματικά πολιτικά σχέδια.

    «Δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση στο όνομα καμιάς σκοπιμότητας να μικραίνει τη ζωή μας. Να εκφυλίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και να φτιάχνει κοινωνίες συνενοχής και αυθαιρεσίας», επισήμανε.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, του Συνδέσμου Μελετητών Κτηματολογίου, της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, του WWF, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της φύσης, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του «Ρομπέν των Δασών» και της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Υμηττού.

    Από πλευράς Συνασπισμού συμμετείχαν οι βουλευτές Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη και Ιωάννα Στεργίου, ο Γιάννης Τόλιος μέλος Π.Γ. υπεύθυνος του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και από το Τμήμα Οικολογίας ο Γιάννης Σακιώτης.

    [10] ΤΕΡΝΑ: ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Τη συγχώνευση με απορρόφηση των εταιριών Ενεργειακή Πυργάρι Ευβοίας και Ελληνική Υδροηλεκτρική Τεχνική αποφάσισε η εταιρία Τέρνα Ενεργειακή θυγατρική της εταιρίας Τέρνα.

    Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2003.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ συμμετέχει με ποσοστό 63,55% στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και με ποσοστό 70% στην απορροφώμενη από αυτήν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. Παράλληλα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 79% στην απορροφώμενη ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΥΡΓΑΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ.

    [11] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΕΓΚΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΞΑΕΤΙΑΣ ΄93-98

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Έγγραφη πρόσκληση θα αποστείλει η Εφορία σε όσες επιχειρήσεις υπάγονται στη ρύθμιση για την περίπτωση των ανέλεγκτων υποθέσεων της εξαετίας 1993-1998, που ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να «κλείσουν» τις συγκεκριμένες χρήσεις. Σύμφωνα με σημερινή εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απαντήσουν εντός πέντε ημερών από την επίδοση του σημειώματος εάν αποδέχονται τον ευνοϊκό τρόπο περαίωσης των υποθέσεών τους.

    Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:

    Επεκτείνεται η ρύθμιση για περαίωση με σύντομη και αυτόματη διαδικασία των εκκρεμοτήτων της εξαετίας 1993 1998 και στις υποθέσεις των επιχειρήσεων με μέσο όρο δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων μέχρι τα 250 εκατομμύρια, από τα 75 εκατομμύρια δραχμές που ίσχυαν μέχρι σήμερα για επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης , ενώ για επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τα όρια επεκτείνονται μέχρι τα 75 ή 100 εκατομμύρια δραχμές, ανάλογα με τον αριθμό απασχολούμενων υπαλλήλων στην τελευταία υπαγόμενη στη ρύθμιση χρήση, από τα 25 ή 37,5 εκατομμύρια δραχμές, αντίστοιχα, που ίσχυαν με τις προηγούμενες ρυθμίσεις.

    Έτσι, δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στα παραπάνω όρια να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους 1993 έως 1998 με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τους διενεργούμενους ελέγχους με την απόφαση ΠΟΛ.1144/1998.

    Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα σχετικά σημειώματα περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων από τα οποία θα προκύπτει το ποσό της οφειλής για την περαίωση τους θα συντάσσονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και θα επιδίδονται στους φορολογούμενους για την αποδοχή τους- εντός πέντε ημερών από την επίδοση-, εφόσον επιθυμούν το συγκεκριμένο ευνοϊκό τρόπο περαίωσης.

    Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων με βιβλία Β' κατηγορίας:

    -Επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων ή μεταποίησης - παραγωγής, μέχρι 250 εκατ. δραχμές.

    -Μικτές επιχειρήσεις, μέχρι 250 εκατ. δραχμές, εφόσον ο μέσος όρος των δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων στις ανωτέρω ανέλεγκτες χρήσεις από τη δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών είναι μέχρι 75 εκατ. δραχμές. Εξαιρετικά, το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 5 εκατ. δραχμές για κάθε υπάλληλο που αποδεδειγμένα απασχολήθηκε με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την τελευταία υπαγόμενη στη ρύθμιση χρήση, με ανώτατο όριο τα 100 εκατ. δραχμές.

    -Επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών, μέχρι 75 εκατ. δραχμές

    Τα ελάχιστα ποσά φόρου ανά χρήση που θα ισχύσουν για το κλείσιμο των υποθέσεων θα είναι αυτά που ίσχυαν και στην προηγούμενη ρύθμιση που αφορούσε τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 75 εκατ. δρχ., προσαυξημένα κατά 100.000 δρχ. για κάθε 25 εκατ. δρχ. επιπλέον ακαθάριστα έσοδα από το όριο των 75 εκατ. δρχ. αν πρόκειται για επιχειρήσεις πώλησης εμπορευμάτων και μεταποίησης-παραγωγής ή κατά 12,5 εκατ. δρχ. για εμπορικές επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών.

    Τα ανωτέρω ελάχιστα ποσά βεβαιωτέου φόρου δεν μπορούν να υπερβούν ανά χρήση το 1.100.000 δραχμές ή το 1 εκατ. δραχμές, αντίστοιχα.

    Από το συνολικό ποσό φόρων που βεβαιώνεται στο πλαίσιο της ρύθμισης, το 1/5 καταβάλλεται ταυτόχρονα με την αποδοχή του οικείου ειδικού σημειώματος υπολογισμού των διαφορών φόρων και το ποσό που απομένει καταβάλλεται σε δώδεκα ίσες μηνιαίες δόσεις, ανεξαρτήτως αν τηρήθηκαν βιβλία Β' ή Γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

    [12] ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Η απρόσμενη μείωση της εβδομαδιαίας ανεργίας ανέβασε την ψυχολογία των επενδυτών στη Wall Street έπειτα από τους κραδασμούς που προκάλεσε στην αγορά η είδηση για περικοπή του μερίσματος της Kodak.

    Ειδικότερα, οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε το περασμένο Σάββατο συρρικνώθηκαν στις 381.000 από το αναθεωρημένο των 400.000 μιά εβδομάδα νωρίτερα. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης έπεσε στις 407.000 από τις 411.000, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχει αρχίσει να βελτιώνεται ο ασθενής κρίκος της αμερικανικής οικονομίας, αυτός της αγοράς εργασίας.

    Παράλληλα, νότα αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας αποτέλεσαν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 3% και διαμορφώθηκαν στα 1,15 εκατ. μονάδες έναντι 1,11 εκατ. μονάδων τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς.

    Οι πωλήσεις υφισταμένων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 6,47 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5%, κι ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση μέχρι τα 6,05 εκατ. μονάδες από 6,12 τον προηγούμενο μήνα.

    Στο αντίποδα «δυσοίωνα» ήταν τα νέα για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 0,9%, έπειτα από την άνοδο κατά 1% τον προηγούμενο μήνα, κι ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση σε ποσοστό 0,6%.

    Η Eastman Kodak, εξάλλου, η μεγαλύτερη κατασεκυάστρια φιλμ στον κόσμο, περιέκοψε το μέρισμα για πρώτη φορά στην ιστορία της, με το επιχείρημα ότι θέλει να επενδύσει σε νέα προϊόντα και δεχόμενη ότι υποτίμησε τη δημοτικότητα της ψηφιακής φωτογραφίας.   

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας η ετήσια πληρωμή μερίσματος περιορίστηκε κατά 72%, σε 50 σεντς ανά μετοχή από 1,80 δολάριο.

    H S&P υποβάθμισε σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της χρεωμένης κατά 2,99 δισ. δολάρια Kodak στον χαμηλότερο βαθμό λόγω των ανησυχιών για την κερδοφορία και την εικόνα της επιχείρησης, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει πριν από μία εβδομάδα και η Moody's. Η μετοχή της εταιρίας καταγράφει απώλειες της τάξης του 13%.

    Τέλος, κέρδη της τάξης του 2,7% καταγράφει ο τίτλος της Walt Disney έπειτα από την αναβάθμισή της από την Goldman Sachs σε «outperform» (προσδοκίες για άνοδο) από «in-line»

    Στις 7.30 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε άνοδο της τάξης του 0,14% και διαμορφωνόταν στις 9.438,42 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας με κέρδη 0,35% «σκαρφάλωνε» στις 1.850,07 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500, βρισκόταν στις 1.013,89 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,45%.

    Σ.Α.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΤΕ ΤΟ 81,6% ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ BANCA ROMANEASCA

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (18:11 UTC+2)

    Στην υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 81,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρουμανικής Τράπεζας Banca Romaneasca S.A. (BR), από τον κύριο μέτοχό της, Romanian American Enterprise Fund (RAEF), προχώρησε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ). Για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, απαιτείται η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές της Ρουμανίας.

    Η εξαγορά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας του ομίλου της Εθνικής στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα της επιτρέπει να τοποθετηθεί δυναμικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ρουμανίας.

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διαθέτει ήδη στη Ρουμανία μία χρηματιστηριακή εταιρία, μία ασφαλιστική εταιρία και ένα κατάστημα το οποίο θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του για την πλήρη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της εντόπιας αγοράς.

    Επίσης, ο όμιλος της ΕΤΕ διαθέτει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου (σε 8 χώρες) με 3 θυγατρικές τράπεζες, 5 θυγατρικές εταιρίες, δίκτυο καταστημάτων και γραφείο αντιπροσωπείας, με συνολικά πάνω από 200 μονάδες, 4.000 εργαζόμενους και συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ.

    Η BR είναι μια μεσαίου μεγέθους ρουμανική τράπεζα η οποία διαθέτει παρουσία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας με δίκτυο 25 μονάδων και συνολικό ενεργητικό 140 εκατ. ευρώ περίπου. Η δραστηριότητα της BR στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, εντοπίζεται κυρίως στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ πρόσφατα έχει επιτύχει ανάπτυξη και στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

    Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επέκταση του δικτύου της BR σε 40 μονάδες με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εντόπιας αγοράς. Παρά τη σταδιακή ανάπτυξη όλων των τραπεζικών εργασιών, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη της λιανικής τραπεζικής όπου οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές κρίνονται ιδιαίτερα θετικές.

    Στους άμεσους στόχους της Εθνικής Τράπεζας εντάσσεται η παροχή από την BR ευρέως φάσματος τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της προσφοράς των νέων προϊόντων που παρέχει η ΕΤΕ και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Οι δραστηριότητες της BR θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω των συνεργιών που θα προκύψουν με τις μονάδες του εκτεταμένου διεθνούς δικτύου της Εθνικής το οποίο, πέραν του χώρου της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, διαθέτει σημαντικές μονάδες στα μεγαλύτερα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο κ.α. Τέλος, σημαντικά θα είναι για την BR, τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συστηματική εισφορά τεχνογνωσίας και υποστήριξης σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας και υποδομών, από μέρους της ΕΤΕ.

    [14] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΕ ΠΙΕΣΑΝ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Στον πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε τελικά σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν κυρίως στην περιφέρεια.

    Αναιμικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, αποτυπώνοντας έτσι την έλλειψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ σημειώνεται ότι μοναδικό φωτεινό σημείο της σημερινής συνεδρίασης, αποτέλεσαν οι τοποθετήσεις στον κλάδο των διυλιστηρίων, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ, της Πετρόλα ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ και της Motor Oil, να ενισχύονται σε ποσοστό της τάξης του 2,11%, 3,53% και 0,87% αντίστοιχα.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,88% και διαμορφώθηκε στις 2.027,46 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.020,16 και 2.034,30 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών, ανήλθε στο ποσό των 100,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11.385.132,50 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 279 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 50 ανοδικών και 54 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών ΚΕΚΡΕΟΨ ΑΕ (12%), Ευρωπαϊκή Πίστη (6,67%) και Μύλοι Κεπένου ΑΒΕΕ (5,80%), ενώ στον αντίποδα, αισθητή πτώση παρουσίασαν οι ΕΛΒΕ Ενδυμάτων ΑΕ (17,51%), ΕΚΤΕΡ ΑΕ (16,99%), ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ 3Α (10,79%) και Εμπορικός Δεσμός (10%).

    Το δυσμενές κλίμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτυπώνεται στην πορεία των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, οι οποίοι και τερμάτισαν με πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

    Αρνητικός πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, σημειώνοντας πτώση κατά 2,34% και ακολούθησαν κατά σειρά οι Mid 40 της μέσης (1,17%), ο FTSE/ASE 140 (1,13%) και ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips (0,94%).

    Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,90% και τον δεύτερο να σημειώνει πτώση κατά 0,68%.

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι Αττικής (3,60%), Εγνατία (3,08%) και Aspis Bank ATE (2,65%).

    Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,47% και ακολούθησε αυτή της Cosmote (-0,395), ενώ αμετάβλητη παρέμεινε αυτή της Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ.

    Στο «κόκκινο» τερμάτισαν οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τον κλάδο των διυλιστηρίων, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,92%.

    Αισθητή πτώση, υψηλότερη των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας (3,95%), της κλωστοϋφαντουργίας (3,90%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (3,87%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (3,15%).

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν οι κλάδοι της πληροφορικής (2,36%), των ασφαλειών (2,20%) και της παράλληλης αγοράς (2,07%).

    Με βραδύτερο ρυθμό διολίσθησαν οι κλάδοι των συμμετοχών (1,83%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (1,75%), των τροφίμων και ποτών (1,57%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,53%), των επενδύσεων (1,52%), του χονδρικού εμπορίου (1,47%) και των βασικών μετάλλων (1,14%).

    Τη μικρότερη πτωτική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι κλάδοι των κατασκευαστικών (0,88%), του λιανικού εμπορίου (0,69%) και των βιομηχανιών (0,74%).

    [15] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Λευκωσία, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Με τον Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο στην Ενωση Ανταποκριτών του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όλες οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για διάφορα μέτρα και το άνοιγμα των Βαρωσίων, αποδείχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού καθώς τίποτε δεν έγινε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία της πλευράς μας για λύση πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Οι αποφάσεις της τουρκικής πλευράς για το κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένου και του ποιος θα αντιπροσωπεύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα στις συνομιλίες, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια πρόοδος, εξ αιτίας της τουρκικής στάσης και όλοι αναμένουν να υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας και κατά συνέπεια και των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα δεν αφορά ούτε τη θέση του ούτω καλούμενου «προέδρου», ούτε τη θέση του συνομιλητή.

    «Για να απομακρυνθεί από την εξουσία ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να ηττηθεί στις «εκλογές» με πολύ σημαντική διαφορά, ώστε να νιώσει η Αγκυρα υποχρεωμένη και να έχει τη δικαιολογία να αντικαταστήσει τον κ. Ντενκτάς από κάποιο άλλο».

    Διευκρινίζοντας ότι κατά την άποψή του η τουρκοκυπριακή στάση, ακόμη και με άλλον, δεν πρόκειται να μεταβληθεί χωρίς σύνθημα από την Αγκυρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε:

    "Με τον κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με τις ίδιες του τις δηλώσεις, δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία, αφού θεωρεί το σχέδιο νεκρό και θαμμένο. Με κάποιον άλλο τουλάχιστο υπάρχει ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούμε με διαφορετική συμπεριφορά από την Αγκυρα και τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τα διάφορα μέτρα που εξήγγειλε ο Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά, είπε ότι το μόνο που έγινε είναι το ημίμετρο της άρσης των εμποδίων, τα οποία ο ίδιος είχε εγείρει.

    «Εμείς δεν εγείραμε κάποιο εμπόδιο στη διακίνηση», είπε, διευκρινίζοντας ότι όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για διάφορα μέτρα και το άνοιγμα των Βαρωσίων που έγιναν αποδείχθηκαν κινήσεις εντυπωσιασμού, με στόχο να κερδίσει «πολιτικά σημεία κυρίως στον Τύπο».

    «Είπε ότι θα κάνει, τίποτε δεν έγινε. Το κεντρικό σημείο είναι η Αμμόχωστος, που ανακοινώθηκε πέντε φορές από την Χάγη, ότι θα ανοίξει. Το τελευταίο είναι ότι θα ανοίξει την Αμμόχωστο αυτό το Σαββατοκύριακο. Είναι τέταρτη φορά από τον Αύγουστο που το ακούσαμε», είπε ο Πρόεδρος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε τι εννοεί ο κ. Ντενκτάς μιλώντας για «άνοιγμα της Αμμοχώστου. «Να παραμείνει υπό τουρκικό έλεγχο και να καλέσει τον κόσμο να την ανοικοδομήσει;», διερωτήθηκε.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναβεβαίωσε σήμερα την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί στενά με εταίρους του ΟΗΕ για την καθολική εφαρμογή τους.

    Σε ομιλία του ενώπιον της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία, ενώ έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δυστυχώς, η παρούσα σύνοδος πραγματοποιείται μέσα σε βαριά και φορτισμένη ατμόσφαιρα'' και σημείωσε ότι ''οι φονικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη τόσο τον περασμένο μήνα όσο και πρόσφατα, πριν δύο μέρες, εξακολουθούν να μας γεμίζουν με πικρία και αγανάκτηση''.

    ''Ολοι μοιραζόμαστε το αίσθημα ότι έχει διαπραχθεί μια μεγάλη αδικία και μια προσβολή κατά της οργανωμένης διεθνούς κοινότητας. Επιθυμώ ακόμη μια φορά να εκφράσω τα βαθιά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπάθειά μας προς τους τραυματίες. Ταυτόχρονα θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιδιώκουμε τα υψηλά ιδανικά και την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ'', πρόσθεσε.

    Είπε, επίσης, ότι τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο ''αποτελούν οδυνηρή υπενθύμιση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία υπερβαίνει σύνορα και επιτίθεται εναντίον οικουμενικών αξιών''.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει ζωτική σημασία είναι ''να υπάρξει πραγματική παγκόσμια κινητοποίηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ'' για να εκλείψει αυτό το φαινόμενο.

    ''Η Κύπρος συμμετέχει πλήρως στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια και συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις χώρες που έχουν επικυρώσει και τις δώδεκα Διεθνείς Συμβάσεις αναφορικά με την τρομοκρατία. Επίσης, έχει πρόσφατα επικυρώσει τη Σύμβαση του 1994 για την Ασφάλεια του Προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και Συνδεδεμένων Οργανισμών'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''η μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής έχει δίκαια αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην παγκόσμια ημερήσια διάταξη'' και σημείωσε ότι ''ο κίνδυνος απόκτησης τέτοιων όπλων από τρομοκρατικές ομάδες τονίζει ακόμη περισσότερο πόσο σοβαρά και επείγοντα είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν''.

    ''Εν προκειμένω, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν να διαδραματίσουν έναν πραγματικά αποφασιστικό ρόλο. Η καθολική αποδοχή και η συμμόρφωση προς τις πολυμερείς συνθήκες για τον αφοπλισμό και τη μη εξάπλωση των όπλων, καθώς και οι μηχανισμοί επαλήθευσης και ο διεθνώς συντονισμένος έλεγχος εξαγωγών αποτελούν απαραίτητα εργαλεία στις προσπάθειες μας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη γνήσια αφοσίωσή μας στους διεθνείς κανόνες για τον αφοπλισμό και είμαι ευτυχής να αναφέρω ότι νωρίτερα φέτος η Κύπρος επικύρωσε τη Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και τη Σύμβαση της Οττάβα''.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''έχουμε ενθαρρυνθεί από την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1483 (2003) και 1500 (2003) και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπερπηδήσει τις διχόνοιες του παρελθόντος και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος μέσα σε ένα νέο κλίμα συνεργασίας, προς όφελος του λαού του Ιράκ''.

    ''Στην εκπλήρωση του καθήκοντός μας για οικοδόμηση ενός ασφαλούς, δημοκρατικού, οικονομικά υγιούς Ιράκ θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις μοναδικές δυνατότητες των Ηνωμένων Εθνών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμηση καθώς και την πλούσια εμπειρία τους στην υποβοήθηση της πολιτικής διαδικασίας που οδηγεί στην εγκαθίδρυση μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα ασκεί κυριαρχία στο Ιράκ'', είπε.

    Οσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''παραμένει πηγή μεγάλης ανησυχίας για την περιοχή αλλά και ευρύτερα'', προσθέτοντας ότι ''ο 'οδικός χάρτης' της Τετραμερούς, που έχει τη συντριπτική υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί''.

    Σημείωσε ότι δυστυχώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κλιμακούμενη βία στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ''πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση σε όλα τα επίπεδα που θα συνοδεύεται από τις ανάλογες πράξεις, προς την ορθή κατεύθυνση''.

    ''Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τη σταθερή θέση μας υπέρ μιας δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών, που θα θέσει τέρμα στην κατοχή και θα πραγματοποιήσει τους πόθους του παλαιστινιακού λαού για εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, που θα ζει δίπλα από το Ισραήλ, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Η Κύπρος, χώρα της περιοχής με παραδοσιακά στενές σχέσεις και με τα δυο μέρη, είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο'', διαβεβαίωσε.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η πραγματοποίηση του οράματος του Χάρτη για ένα δίκαιο, ειρηνικό και ευημερούντα κόσμο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δέσμευση για προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που να συνάδει με την καθολική, αδιαίρετη και αλληλένδετη φύση τους''.

    Πρόσθεσε ότι ''από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στην κατεύθυνση της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως''.

    ''Ως αποτέλεσμα, συμμεριζόμαστε όλοι τώρα ένα κοινό όραμα για ένα κόσμο δικαιοσύνης και ισότητας. Η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως, υπερβαίνει κατά πολύ τη διασφάλιση του σεβασμού ενός θεωρητικού νομικού κατασκευάσματος. Συνεπάγεται αποφασιστικότητα για λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων ώστε το όραμά μας να έχει απτά αποτελέσματα'', είπε.

    Ανέφερε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι ακόμα μάρτυρας σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της από ξένες ένοπλες δυνάμεις, θέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κορυφή της ημερήσιας διάταξής της''.

    Πρόσθεσε ότι ''καθώς εργάζεται σκληρά σήμερα για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της υπό τις σκληρές συνθήκες που επιβλήθηκαν από την εισβολή και κατοχή σημαντικού τμήματος του εδάφους της, η Κύπρος δεν παραβλέπει ποτέ την παγκόσμια διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαδραματίζει ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και παρακολουθεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο''.

    Επίσης, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ''επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να ενσωματώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ηνωμένων Εθνών και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της να εργαστεί στενά με εταίρους του ΟΗΕ για την καθολική εφαρμογή τους''.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ''η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εξάλειψη της φτώχειας και ανισότητας, όπως περικλείονται στους στόχους της χιλιετίας και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στις Συναντήσεις Κορυφής του Μόντερεϊ και του Γιοχάνεσμπουργκ, αποτελούν αμοιβαία εξαρτώμενα βήματα προς το παγκόσμιο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης''.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κύπρος παραμένει έντονα προσηλωμένη σε αυτές τις αρχές και ως νέο μέλος της ΕΕ, που αρχίζει να γίνεται χώρα δωρητής σε περιορισμένο βαθμό, είναι αποφασισμένη να μην φεισθεί προσπαθειών για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για βοήθεια για αναπτυξιακούς σκοπούς σε χώρες που έχουν ανάγκη''.

    ''Ενόψει των νέων προκλήσεων που τα Ηνωμένα Εθνη καλούνται να αντιμετωπίσουν, η Κύπρος υποστηρίζει έντονα τους στόχους του Γενικού Γραμματέα για μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή της εσωτερικής δομής και της κουλτούρας του Οργανισμού στις νέες προσδοκίες. Γι' αυτό χαιρετίζει τη δουλειά που έγινε για την ενίσχυση της διεύθυνσης και της διοίκησης, καθώς και για το νοικοκύρεμα του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών'', είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ''η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στη βελτίωση της διακυβερνητικής δομής και των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών και την αναζωογόνηση της Γενικής Συνέλευσης, ως ουσιωδών στοιχείων της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, στόχος της οποίας είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο σύστημα Ηνωμένων Εθνών που θα μπορεί να επιδιώξει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες που υιοθετήθηκαν στη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

    Λευκωσία, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Η επανένωση της Κύπρου και η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, όπως θα συμφωνηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής ευημερίας και ασφάλειας για όλη τη νήσο, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους την πρώτη, όπως είπε, σε βάθος οικονομική μελέτη των επιπτώσεων της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, η λύση του Κυπριακού θα αλλάξει αποφασιστικά και δραματικά το οικονομικό κλίμα, αφού αναμένεται σημαντική αύξηση των ξένων και ντόπιων επενδύσεων, αύξηση του αριθμού των τουριστών και του ποσού που θα ξοδεύουν στο νησί, νέα ώθηση στην ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και της γεωργίας, καθώς και εισροή αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια, μετά τη λύση από την ΕΕ και άλλους διεθνείς δωρητές.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βουκουρέστι, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρουμανίας έχει προκαλέσει η πρόσφατη ομιλία του προέδρου της χώρας, Ιον Ιλιέσκου, στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα οι αναφορές του στους Ρομά και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Σήμερα, ο πρόεδρος των Δημοκρατικών, Ράντου Μπερτσεάνου, συνέστησε στον Ιλιέσκου, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον επόμενο χρόνο, να μην πραγματοποιεί επισκέψεις σε ευρωπαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ρουμανίας. Του συνέστησε, μάλιστα, να προτιμά ανατολικούς προορισμούς, όπως το Καζακστάν.

    Ο Ράντου Μπερτσεάνου προέβη σε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή τις δηλώσεις του ρουμάνου προέδρου ότι το πρόβλημα της μειονότητας των Ρομά δεν αφορά μόνο τη χώρα του, αλλά έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, όπως επίσης και την τοποθέτησή του για τη διαφθορά.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Αγκυρα, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Αντίθετη με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ είναι η συντριπτική πλειοψηφία των τούρκων πολιτών, όπως δείχνει δημοσκόπηση της εταιρείας SONAR, με δείγμα 2.019 ατόμων από 25 νομούς της γείτονος, που διενεργήθηκε κατά τον τρέχοντα μήνα.

    Συγκεκριμένα, το 72,5% των τούρκων πολιτών αντιτάσσεται στην αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ, ενώ μόλις το 24,6% συντάσσεται με μια τέτοια προοπτική.

    [20] ΤΕΤΑΡΤΟΣ Ο Μ. ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Μερικές λεπτομέρειες στάθηκαν εμπόδιο στον χρυσό Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Μιχάλη Μουρούτσο να πάρει μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στο Γκάρμις Παρτενκίρνχεν της Γερμανίας. Κατέλαβε την 4η θέση παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε με κάποιες ενοχλήσεις. Μάλιτσα στην κατηγορία των 58 κιλών όπου μετείχε πήραν μέρος 71 αθλητές. Το σερί των νικών του Ελληνα Ολυμπιονίκη σταμάτησε ο Κορεάτης Κο Σεόκ που νίκησε στον προημιτελικό με 5-4 στα σημεία.

    «Έκανα την καλύτερή μου εμφάνιση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρούμαι από τραυματισμούς. Ηρθα στη Γερμανία καλά, αλλά στο ζέσταμα έπαθα τράβηγμα. Από αύριο αρχίζω ιατρική αγωγή για την πλήρη αποθεραπεία. Επόμενος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», τόνισε ο Μιχάλης Μουρούτσος μετά το τέλος του αγώνα.

    Με νίκη ξεκίνησε στην κατηγορία των 72 κιλών η Σαραντούλα Παγωνάκη απέναντι στην Μαλαισιανή Τσαν Τσε (10-7 στα σημεία), ενώ την ήττα γνώρισαν ο Μιχάλης Τόλιος στην κατηγορία των 84 κιλών που ηττήθηκε από τον Μεξικανό Εσρτάντα και η Μάγδα Σεϊρεκίδου στην κατηγορία των 51 κιλών που γνώρισε ήττα από την Αυστριακή Λούκιτς (10-11 στα σημεία).

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ΛΙΝΤΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Τα ψέματα τέλειωσαν και πλέον άρχισε για τα καλά η αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη πρεμιέρα της νέας αγωνιστικής σεζόν. Η πρεμιέρα θα βρει τους «ερυθρόλευκους» να αντιμετωπίζουν στην Κρήτη το Ηράκλειο στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της 2ης φάσης του κυπέλλου Ελλάδας.

    «Αυτό το παιχνίδι είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για τη φετινή ομάδα. Είναι νωρίς για συμπεράσματα, αφού ακόμα δεν έχουμε βρει τη χημεία μας, ωστόσο έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά στην προετοιμασία και πρέπει σιγά, σιγά να το βγάζουμε αυτό και στο γήπεδο. Επιβάλλεται να ξεκινήσουμε καλά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγούμε εκτός από τον πρώτο μας μεγάλο στόχο», τόνισε ο Γιώργος Γιαννουζάκος αναφερόμενος στο παιχνίδι του Σαββάτου με τους «Μινώταυρους».

    Στη συνέχεια, ο 29άχρονος φόργουορντ αναφέρθηκε στις δυσκολίες του αγώνα: «Το παιχνίδι είναι δύσκολο όπως όλα τα παιχνίδια που γίνονται σε μικρά γήπεδα γιατί όχι μόνο για μας, αλλά για όλες τις ομάδες τα μικρά γήπεδα δημιουργούν περίεργες καταστάσεις. Σίγουρα όμως η παρουσία του κόσμου μας θα το κάνει πιο φιλικό», επισήμανε ο Γιαννουζάκος, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους: «Όταν ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι δίπλα μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και προσωπικά εγώ, αλλά πιστεύω κι όλα τα παιδιά δεν θέλουμε ποτέ να τους απογοητεύουμε. Είναι πολύ σημαντικό που θα είναι μαζί μας στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν, αλλά εξίσου σημαντικό θα είναι να δίπλα μας σε κάθε παιχνίδι. Αυτό βέβαια εξαρτάται περισσότερο απ' εμάς, όπως απ' εμάς εξαρτάται και ο αγώνας της Κρήτης. Μπορεί να είμαστε το φαβορί, αλλά αυτό που μετράει είναι τι δείχνει η κάθε ομάδα μέσα στο γήπεδο».

    Ο Ολυμπιακός πήρε σήμερα τα 550 εισιτήρια που του αναλογούν για το παιχνίδι με το Ηράκλειο και άμεσα ξεκίνησε η διάθεσή τους σ' όλη την Κρήτη, ενώ τον αγώνα θα δουν και 70 φίλοι της ομάδας που θα ταξιδέψουν στο Ηράκλειο από την Αθήνα. Η αποστολή του Ολυμπιακού αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για την Κρήτη, ενώ λίγες ώρες πριν ο μάνατζερ της ομάδας Σταύρος Ελληνιάδης θα βρεθεί στο νησί για να παραστεί στη σύσκεψη με την αστυνομία, τους ανθρώπους του Ηρακλείου και εκπροσώπους της ΕΟΚ ώστε να γίνει σωστός και ισομερής καταμερισμός στις κερκίδες του «Λίντο». 

    [22] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο Ν. ΚΙΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Απέσυρε το ενδιαφέρον του για την αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ο Νικηφόρος Κισσανδράκης. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα έκανε γνωστό ότι το ενδιαφέρον του ήταν υπαρκτό και σοβαρό, αλλά απογοητεύτηκε επειδή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ΠΑΟΚ.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής: «Θέλω να απευθυνθώ με ειλικρίνεια στον ένδοξο μα ταλαιπωρημένο λαό του ΠΑΟΚ. Το ενδιαφέρον μου για την αγορά της ΠΑΕ, ήταν από την αρχή υπαρκτό και σοβαρό. Η πρόθεσή μου ήταν, υπό καθεστώς ηρεμίας, να δω το σύνολο των προβλημάτων της ομάδας και να κρίνω την δυνατότητά μου να βοηθήσω ουσιαστικά στην ανάκαμψή της. Δυστυχώς στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τον κάτοχο του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, φάνηκε ότι στις πλάτες αυτής της μεγάλης ομάδας, διάφοροι θέλουν να παίζουν παιχνίδια. Εγώ αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτά, διότι πρόθεσή μου από την αρχή ήταν η ωφέλεια και όχι η ζημία της ομάδας. Αλλωστε η έως σήμερα σταδιοδρομία μου, έχει αποδείξει ότι δεν ανέχομαι να με εμπαίζουν. Δηλώνω, λοιπόν, ότι στην παρούσα φάση αποσύρω το ενδιαφέρον μου και ελπίζω ότι στο μέλλον θα μου δοθεί η ευκαιρία να επιτύχω τους στόχους μου. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους από τους αγνούς φιλάθλους έως τους παράγοντες της ομάδας το διάστημα αυτό με στήριξαν στην προσπάθεια μου, με μόνο γνώμονα το συμφέρον του ΠΑΟΚ».

    Από το μεσημέρι εντατικοποιούνται οι συζητήσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Γιώργου Μπατατούδη με τον Γιάννη Γούμενο, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν μόλις ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών.

    Μετά το χθεσινό αρνητικό αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ με την Λιν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (0-1) το κλίμα σήμερα ήταν βαρύ. Ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης επισήμανε τα λάθη, ενώ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των παικτών του ειδικά εν όψει της επόμενης υποχρέωσης με τον Πανηλειακό στον Πύργο.

    [23] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ως καλύτερες εγκαταστάσεις σκοποβολής στον κόσμο, μόλις ολοκληρωθούν, χαρακτήρισε τις υπό κατασκευή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) Χορστ Σχέιντερ.

    «Η κατασκευή των εγκαταστάσεων πηγαίνει πολύ καλά και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι έτοιμες για την αγωνιστική μας διοργάνωση τον ερχόμενο Απρίλιο. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εγκαταστάσεις που δημιουργούνται θα είναι οι καλύτερες στον κόσμο όταν ολοκληρωθούν και πιστεύω ότι θα έχουν τεράστια επίδραση στο άθλημά μας", τόνισε ο κ. Σχέιντερ και συνέχισε: "Θα βοηθήσουν και τους Έλληνες σκοπευτές αλλά και ξένους καθώς σε συνδυασμό με το άριστο κλίμα της Ελλάδας πολλοί αθλητές από το εξωτερικό θα έρχονται εδώ για αγώνες και προετοιμασία. Οι συναντήσεις με τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν άκρως εποικοδομητικές και απέδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα θέματα που μας απασχολούσαν».

    Ο πρόεδρος της ISSF ο οποίος συνοδευόταν από τον διευθυντή της διεθνούς ομοσπονδίας κ. Φράνζ Σχέιντερ, ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή αθλημάτων Μάκη Ασημακόπουλο, τον διευθυντή τομέα σκοποβολής Αλέξανδρο Δημακάκο και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για διάφορους τομείς που αφορούν στη διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στους τομείς των αγωνιστικών εγκαταστάσεων, του αθλητικού εξοπλισμού, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, της διαπίστευσης, των μεταφορών, διαιτητών και κριτών, του αγωνιστικού προγράμματος και των αποτελεσμάτων.

    Τις συναντήσεις παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας, Παύλος Κανελλάκης.

    Οι αξιωματούχοι της ISSF επισκέφτηκαν τις υπό κατασκευή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Σκοποβολής στο Μαρκόπουλο, ενώ αύριο το πρωί θα επισκεφτούν ξενοδοχεία στα οποία θα διαμείνουν τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας της Σκοποβολής.

    [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ 9α ΑΚΡΙΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Το Δημοτικό Στάδιο Καλύμνου θα φιλοξενήσει το ερχόμενο Σάββατο τους αγώνες στίβου με την επωνυμία «9α Ακρίτεια», τους οποίους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ με την συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Αιγαίου, του Δήμου Καλύμνου και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου.

    Στους αγώνες συμμετέχουν οι αντιπροσωπευτικές ομάδες στίβου τεσσάρων ακριτικών περιοχών, που οριοθετούν τα ανατολικά και νότια σύνορα του έθνους μας «Αιγαίο-Κρήτη-Κύπρος-Θράκη».

    Οι ομάδες των τεσσάρων ακριτικών περιοχών, βάσει των δηλώσεων συμμετοχής, είναι οι εξής:

    Θράκη: Δράκος, Πρωτογέρου, Μητρογιαννόπουλος, Πετράκος, Μπανιώτης, Χατζηλιάς, Ιωαννίδης, Βράκας (άνδρες), Δαλακούρα, Βαρελά, Καζιμίροβα, Μπανιώτη, Σκανδάλη, Καρανίκη, Θεοδωράκη, Φωτειάδου (γυναίκες).

    Κρήτη: Γιαννακουδάκης, Σφακιανάκης, Σπανάκης, Λυγκουνάκης, Φοιρόπουλος, Ορφανουδάκης, Μελικώνης, Στούπης, Παπασταματάκης (άνδρες), Μανωλακάκη, Καραταράκη, Νταλάκα, Χρυσού, Ανδρουλάκη, Ποθουλάκη, Τζόλα, Παντέρη, Μασουράκη (γυναίκες).

    Αιγαίο: Παπαδόπουλος, Μαρκόπουλος, Μερούσης, Γιαλλουράκης, Σμαλιός, Φαναρτζής, Τσάτσος, Κέλης (άνδρες) Κοζά, Κάσσιου, Κρετσούλη, Λιόντη, Γιωργούλη, Χατζηλάου, Γαλάτουλα, Κουρεβέλη, Ζούνη (γυναίκες).

    Κύπρος: Κόκκινος, Χριστοφόρου, Μηλιδώνης, Ιωάννου Παν., Ιωάννου Κυρ., Πανταζής, Αναστασίου, Καλογήρου, Γεωργίου (άνδρες), Ιορδάνους, Ηροδότου, Προεστού, Τοφαρίδου, Μενελάου, Λέλλα (γυναίκες).

    [25] "ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΑΪΝΤ

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Πέθανε σε ηλικία 67 ετών, χτυπημένος από λευχαιμία, ο γνωστός Παλαιστίνιος διανοητής, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Εντουαρντ Σαΐντ.

    Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, ο Εντουαρντ Σαΐντ ήταν ένας ακούραστος υπερασπιστής του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση και σκληρός επικριτής του Ισραήλ.

    Το βιβλίο του «Οριενταλισμός» (1978), στο οποίο προσεγγίζει και αναλύει τις ιδέες και εικόνες του δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού για τον αραβικό κόσμο, ήταν αυτό που τον καθιέρωσε στη διεθνή διανόηση και καθιέρωσε τη λογοτεχνία του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου ως μια μεγάλη πολιτιστική δύναμη στον δυτικό κόσμο.

    [26] ΝΕΑ ΙΧΝΗ "ΥΠΟΠΤΟΥ" ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Νέα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, βρέθηκαν από τους επιθεωρητές σε εγκαταστάσεις του Ιράν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μεταδίδει το BBC.

    Η ανακάλυψη έγινε ένα μήνα πριν τη λήξη του τελεσιγράφου που έχει δώσει η Δύση στην Τεχεράνη προκειμένου να αποδείξει ότι δεν έχει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    Οι ανταποκριτές πάντως μεταδίδουν ότι δεν είναι σαφές εάν τα τελευταία ευρήματα στηρίζουν τις εξηγήσεις του Ιράν ότι ορισμένα εξαρτήματα «μολύνθηκαν» από εμπλουτισμένο ουράνιο κατά την εισαγωγή τους, ή τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι το Ιράν αναπτύσσει μυστικά πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.

    Οι διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα νέα ίχνη του εμπλουτισμένου ουρανίου βρέθηκαν στην εταιρεία ηλεκτρισμού Καλάγιε στα περίχωρα της Τεχεράνης.

    Τα πρώτα ίχνη είχαν βρεθεί νωρίτερα εντός του έτους σε εργοστάσιο στην Νατάνζ.

    Εάν η ΙΑΕΑ -που είναι υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών- διαπιστώσει ότι το Ιράν παραβιάζει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, τότε μπορεί να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το αίτημα της επιβολής κυρώσεων.

    Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

    [27] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Την περαιτέρω μείωση του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά τα δυο χτυπήματα που δέχθηκαν τα γραφεία του Οργανισμού στη Βαγδάτη, σε διάστημα ενός μήνα.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ, έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν πρόκειται για εκκένωση, απλά για μια νέα μείωση (προσωπικού), και η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση».

    Τα γραφεία του ΟΗΕ δέχθηκαν δυο χτυπήματα σε διάστημα ενός μήνα. Η πρώτη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 19 Αυγούστου και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ. Η δεύτερη σημειώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ιρακινού αστυνομικού και τον τραυματισμό 19 άλλων ατόμων.

    [28] ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Στους 15.000 ανέρχονται περίπου οι νεκροί από το κύμα καύσωνα που «σάρωσε» τον Αύγουστο τη Γαλλία, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις ιατρικού ινστιτούτου της χώρας, που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Βάσει των νέων στοιχείων, τον Αύγουστο σημειώθηκαν συνολικά 56.000 θάνατοι στη Γαλλία, οι 15.000 εκ των οποίων εκτιμάται πως οφείλονται στις πρωτόγνωρα υψηλές για τη χώρα θερμοκρασίες.

    Ο μεγάλος αριθμός θανάτων λόγω καύσωνα προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στη Γαλλία, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Ζακ Σιράκ, να παραδεχθεί ελλείψεις στο ιατρικό σύστημα της χώρας και να δεσμευτεί για την παροχή μεγαλύτερων κονδυλίων για τις μονάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών.

    [29] ΠΡΟΝΤΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT

    Στρασβούργο, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος παραιτήσεων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σκάνδαλο στη Eurostat διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, καταθέτοντας- κεκλεισμένων των θυρών- ενώπιον επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά το συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως μεταδίδει το BBC, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Μετά από προσεκτική σκέψη και έχοντας πλήρη γνώση του θέματος, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί από κάποιον Επίτροπο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί».

    Σημειώνεται ότι μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του Πέδρο Σόλμπες, του Επιτρόπου ο οποίος έχει κατ' εξοχήν την ευθύνη για τη Eurostat.

    Παρά το γεγονός πως οι αρχικές εκτιμήσεις από την έρευνα για το σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή αυτή υπηρεσία δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής σημάδια κακοδιαχείρισης από το 1999- έναν χρόνο δηλαδή πριν αναλάβει τα «ηνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ρομάνο Πρόντι- πολλοί ευρωβουλευτές ασκούν δριμεία κριτική στους ιθύνοντες της διαχείρισης της Eurostat.

    [30] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΡΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Τα αυθεντικά ρούχα και αξεσουάρ «Αθήνα 2004» θα παρουσιαστούν σε μία γιορτή μόδας που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου (9μμ) στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη. Το ρούχα θα παρουσιάσουν τα μοντέλα Εβελίνα Παπούλια, Τέα Τουτουντζή, Ζέτα Λογοθέτη, Στέλλα Δημητρίου, Ιωάννη Λίλη, Βασιλική Τσεκούρα, Φώτης Γιαννιώτης, Μάνος Πανταζής και Γιάννης Σπαλιάρας.

    [31] ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΣΚΟΤΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΜΗΝΑ ΧΟΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (14:19 UTC+2)

    Τη δική του αντίληψη για το σύγχρονο χορό μεταφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Χοροθέατρο Σκοτίας, το οποίο συμμετέχει στο Διεθνή Μήνα Χορού, στο πλαίσιο των Δημητρίων.

    Η παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις 4 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει δύο έργα «Το σπίτι μου λειώνει» και «Αυτογνωσία χωρίς κρίση».

    «Το σπίτι μου λειώνει» - Συντελεστές:

    Χορογραφία: Beth Cassani

    Μουσική: Kronos Quartet, Kroke, Marlene Dietrich, Vonderboi

    Χορευτές: Baptiste Bourgougnon, James MacGillivray, Riccardo Meneghini, Anthony Missen, Ruth Janssen, Holly Warren

    Επιμέλεια ήχου: Andy Wood

    Κοστούμια: Phyllis Byrne

    Φωτισμός: Tim Skelly

    «Αυτογνωσία Χωρίς Κρίση» - Συντελεστές:

    Χορογραφία: Victor Quiijada

    Μουσική: Paccobel, Debussy, Francis Poulenc και Paolo Santos

    Χορευτές: Baptiste Bourgougnon, James MacGillivray, Riccardo Meneghini, Anthony Missen, Gemma Nixon, Victoria Roberts, Holly Warren, Pippa White

    Ήχος : Paolo Santos

    Κοστούμια: Phyllis Byrne

    Φωτισμός: Tim Skelly

    [32] Η "ΤΡΕΛΟΒΓΕΝΙΩ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΝΕΤΟΝ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (14:02 UTC+2)

    Το θεατρικό «Τρελοβγενιώ» της γαλλίδας συγγραφέα Ινές Κανιατί ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός «Στιγμή» στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον για δύο μόλις παραστάσεις, την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Κύκλου Θεάτρου των 38ων Δημητρίων.

    Πρόκειται για τη ζωή ενός κοριτσιού, της Μαρίας, με τη μάνα της που όλοι τη φωνάζουν Τρελοβγενιώ 'γιατί δεν μιλούσε και δεν γελούσε'. Η Μαρία είναι νόθο παιδί και η Τρελοβγενιώ ξενοδουλεύει για να τη ζήσει. Μια αγροτική ζωή σε μια μεσογειακή χώρα που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα. Η Μαρία αφηγείται την ιστορία της για να λυτρωθεί από το παρελθόν που τη στοιχειώνει.

    Η Τρελοβγενιώ έχει ως μυθιστόρημα τη μορφή μονολόγου. Την ίδια μορφή κρατάει και η παράσταση. Με μια μικρή διαφορά: μέσα από τις παιδικές μνήμες της Μαρίας ξεπηδούν δύο μορφές κοριτσιών, που παίζουν ανέμελα τα παιχνίδια που εκείνη δεν μπορούσε να παίξει. Ο τέταρτος της παράστασης, ο άντρας, ενσαρκώνει τις αντρικές μορφές, που πέρασαν από τη ζωή της Μαρίας και της Τρελοβγενιώς. Μορφές που και στο μυθιστόρημα μοιάζουν σαν παραπληρωματικές του ίδιου προσώπου, του αρσενικού.

    Η ταυτότητα της παράστασης & οι συντελεστές:

    «Η Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί

    Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη

    Διασκευή: Μαρία Τσιμά Γιάννης Αναστασάκης

    Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

    Σκηνικά-κοστούμια: Κέλλυ Βρετού

    Μουσική: Σωτήρης Δεμπόνος Αντώνης Λιβιεράτος

    Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Χριστόδουλος Στυλιανός, Ανατολή Αθανασιάδου, Μένη Κωνσταντινίδου.

    [33] Η AIDA ΤΟΥ VERDI ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Τη δημοφιλέστερη όπερα του Verdi «Aida» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις η διάσημη Εθνική Όπερα του Βουκουρεστίου, στο Βασιλικό Θέατρο «Σκηνή Μελίνα Μερκούρη», την Παρασκευή 3, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των 38ων Δημητρίων.

    Η «Aida» είναι κατά πολλούς η δημοφιλέστερη όπερα του Verdi. Αν και αρκετοί ισχυρίζονται ότι γράφτηκε για τα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ που έγιναν το 1869, η Aida ανέβηκε για πρώτη φορά παραμονή Χριστουγέννων του 1871 στο Κάιρο, όταν ο συνθέτης ήταν 58 ετών. Αφιερωμένη στον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου που τη ζήτησε για τα εγκαίνια του Λυρικού Θεάτρου του Καΐρου, είναι γραμμένη πάνω σε ένα αιγυπτιακό θέμα. Πρόκειται για μία φαντασμαγορική και δραματική όπερα, περισσότερο αναπτυγμένη μουσικά από τις προηγούμενες του διάσημου συνθέτη.

    Η Aida αποτελεί πραγματική πρόκληση για κάθε καλλιτεχνικό σχήμα που αποφασίζει να την ανεβάσει, εξαιτίας των υψηλών της απαιτήσεων όσον αφορά τους τραγουδιστές, τη μουσική εκτέλεση και την σκηνική υποστήριξη.

    Η υπόθεση της όπερας περιστρέφεται γύρω από την πριγκίπισσα της Αιθιοπίας Aida, την οποία έχουν συλλάβει οι Αιγύπτιοι, αγνοώντας όμως την πραγματική της ταυτότητα. Η ηρωίδα ερωτεύεται τον Αιγύπτιο αξιωματικό Radames, τον οποίο διεκδικεί, όμως, και η «ζηλιάρα» κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου, Amneris. Η Aida κάνει τον Radames να της αποκαλύψει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν τα στρατεύματα της Αιγύπτου που εκστρατεύουν κατά του λαού της. Ο Radames συλλαμβάνεται από τους φρουρούς του παλατιού και καταδικάζεται σε θάνατο. Η Aida κρύβεται στην κρύπτη όπου έχει καταδικαστεί να πεθάνει ζωντανός ο Radames, και βρίσκει τελικά τον θάνατο μαζί με τον αγαπημένο της.

    Συντελεστές της παράστασης:

    Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Plamen Kartaloff

    Σκηνικά και κοστούμια: Viorica Petrovici

    Διεύθυνση ορχήστρας: Adrian Morar

    Διεύθυνση χορωδίας: Stelian Olariu

    Χορογράφος: Francisc Walkay

    Σολιστ

    Βασιλιάς: Mihnea Lamatic

    Amneris: Ecaterina Tutu

    Lucia Papa

    Aida: Roxana Briban

    Mariana Colpos

    Radames: Gabriel Nastasee

    Ramfis: Pompei Harasteanu

    Amonasro: Stefan Ignat

    Αγγελιοφόρος: Florin Diaconescu

    Η Μεγάλη Ιέρεια: Rodica Ocheseanu

    [34] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2003 (12:49 UTC+2)

    Το τελευταίο του βιβλίο "Ο αδερφός του τριγωνοψαρούλη" θα παρουσιάσει στον ΙΑΝΟ το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 12.00 το μεσημέρι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

    Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία. ΑΠό το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα ως συγγραφέας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους έχει γράψει πολλά βιβλία. Εχει τιμηθεί με δύο επαίνους του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και ένα βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Επίσης με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας γράφει άρθρα σε περιοδικά. Αλλα βιβλία του είναι "Ο Τριγωνοψαρούλης", "Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι", "Το μυστικό της χρυσής πεταλίδας" κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 25 September 2003 - 18:13:57 UTC