Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [02] ΤΟ FBI ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [03] ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»
  • [06] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ
  • [07] Ν.Δ.: ΔΙΚΑΙΗ Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ
  • [08] ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΛ. ΓΚΟΥΣΙΝΣΚΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [10] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 11 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ 2 ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ
  • [11] ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.
  • [12] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 25.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ
  • [13] ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΩΝ 2.000 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ Χ.Α
  • [14] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 595,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
  • [15] ΤΟ 51% ΤΗΣ PLANITIS LTD ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ OTEnet
  • [16] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΟΗΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [19] ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΝΑΣΤΑΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
  • [20] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ PETROM OIL
  • [21] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΑΡΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ (83-75) ΣΤΑ "ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΕΙΑ"
  • [22] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
  • [23] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Γ. ΖΕΥΓΩΛΗ
  • [24] ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΟΦΤΜΠΟΛ
  • [25] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [26] Ο ΚΑΜΠΕΛ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [27] Ο ΧΑΛΙΛΖΑΝΤ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [28] ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ
  • [29] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο
  • [30] ΙΡΑΚ: ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥΚ
  • [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [32] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [33] Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΙΑ - ΔΑΦΝΗ" ΣΤH ΛΕΣΒΟ
  • [35] "ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ" ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ"

  • [01] ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (10:57 UTC+2)

    Εναγωνίως αναμένουν κυβέρνηση και οδηγοί τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών με τους βενζινοπώλες, καθώς η επιγραφή "Βενζίνη Τέλος" έκανε ήδη την εμφάνισή της σε πολλά πρατήρια καυσίμων, μετά την εξαγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

    Αν και η επ' αόριστον απεργία ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα σήμερα, οι δεξαμενές καυσίμων έχουν στερέψει σε πολλά βενζινάδικα, αφού οι ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν από χτες στα πρατήρια, περιμένοντας ακόμη και επί ώρες σε μεγάλες ουρές, για να εξασφαλίσουν βενζίνη.

    Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι κάτοκοι της Αττικής, καθώς απεργία έχουν εξαγγείλει και οι αυτοκινητιστές των ταξί. Κατά συνέπεια, αν οι κινητοποιήσεις των βενζινοπωλών συνεχιστούν και τα ρεζερβουάρ αδειάσουν, η μοναδική επιλογή για τις μετακινήσεις τους θα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις αντλίες καυσίμων, κίνηση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της απεργίας, στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ μία ώρα αργότερα, η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου (πιθανότατα με τον υφυπουργό, Απόστολο Φωτιάδη), προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Δημήτρης Μακρυβέλιος, δήλωσε χαρακτηριστικά για τις κινητοποιήσεις: «Μετά από τις εκτιμήσεις που έκανε το Δ.Σ. αποφάσισε να υλοποιήσει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων και να κατέβει ο κλάδος σε απεργία σε όλη τη χώρα. Τα πρατήρια θα είναι κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Οικονομικών. Εδώ και ένα χρόνο συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών ένα λανθασμένο σχέδιο για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, παρά το ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος απέδειξε με στοιχεία και επιχειρήματα ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή»._

    [02] ΤΟ FBI ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Το FBI θα αναλάβει μαζί με την ιρακινή αστυνομία τις έρευνες για τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος εκτός από το δράστη, ανακοίνωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζορτζ Κρίβο, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    ''Για μια ακόμα φορά ο ΟΗΕ, που η αποστολή του εδώ είναι να βοηθήσει τον ιρακινό λαό, αποτέλεσε στόχο μιας άνανδρης πράξης'', επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε πως είναι ''τελείως παράλογο κάποιος να σκοτώνεται για να αφαιρέσει τη ζωή αθώων πολιτών που εργάζονται για μια ανθρωπιστική αποστολή''.

    [03] ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ

    Μαριούπολη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Πραγματικό στολίδι όχι μόνο για την περιοχή της Μαριούπολης, αλλά για την Ουκρανία ολόκληρη και τις περιοχές της Αζοφικής και της Μαύρης θάλασσας, αποτελεί το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο (ΙΔΚ) της Μαριούπολης, που υλοποιήθηκε χάρη στη γενναία χορηγία του επιχειρηματία Αντώνη Δούδου και εγκαινιάστηκε το πρωί του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου 2003, από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΣΑΕ, Ανδρέα Άθενς που είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του ΙΔΚ.

    Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα Διαγνωστικά Κέντρα στη Δημοκρατία της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ, που θα παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη όχι μόνο στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που κατοικούν στην περιοχή, αλλά και στους Ουκρανούς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Το κέντρο, διαθέτει πλήρη διαγνωστικά εργαστήρια όλων των ειδικοτήτων, με σύγχρονα μηχανήματα που θα προσφέρει το Ίδρυμα Νιάρχου, ενώ το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υιοθέτησε το Διαγνωστικό Κέντρο, προκειμένου να το στηρίζει με προγράμματα εκπαίδευσης γιατρών, τηλεϊατρικής και αποστολές ιατρικού υλικού.

    Ο υπερσύγχρονος κτιριακός και μηχανολογικός εξοπλισμός του Ελληνικού Διαγνωστικού Κέντρου Μαριούπολης, κόστισε 700.000 ευρώ ( πάνω από 240.000.000 δραχμές), ποσό που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον επιτυχημένο επιχειρηματία Αντώνη Δούδο, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του ΣΑΕ, ο οποίος διέθεσε αυτό το ποσό, αφιερώνοντας την προσφορά του αυτή στη μνήμη των γονιών του, Κωνσταντίνου και Σμαράγδας Δούδου.

    Το τριώροφο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο στη Μαριούπολη έχει ανεγερθεί δίπλα στο κτίριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και καταλαμβάνει χώρο 2 στρεμμάτων ( εξεταστηρίων και δωματίων στους πρώτους δύο ορόφους και γραφείων διοίκησης στον τρίτο όροφο). Στο Διαγνωστικό Κέντρο θα στεγάζεται και ειδική γυναικολογική πτέρυγα με μαστογράφο, μηχάνημα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην γύρω περιοχή.

    Με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που θα διαθέτει το κέντρο, θα μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στον πληθυσμό της περιοχής, ιδιαίτερα στις γυναίκες, καθώς θα μπορεί να γίνεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για μία περιοχή στην οποία κάνει θραύση ο καρκίνος του μαστού, ιδιαίτερα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ. Ενώ ανεπίσημες στατιστικές, αναφέρουν ότι οι τερατογεννήσεις φτάνουν στο 5% των συνολικών γεννήσεων στην περιοχή.

    Το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο, άρχισε να λειτουργεί στη Μαριούπολη από τον Σεπτέμβριο του 2001, παρέχοντας δωρεάν δύο χρόνια τώρα, φαρμακευτική και συμβουλευτική βοήθεια στους πολυάριθμους κατοίκους των ελληνικών χωριών. Κινητές μονάδες γιατρών, βοηθάνε τακτικά τους Έλληνες αλλά και τους Ουκρανούς στα 35 Ελληνικά χωριά της Αζοφικής που βρίσκονται γύρω από τη Μαριούπολη. Μέσα σε αυτή τη διετία που λειτουργεί το πρόγραμμα αυτό, οι ειδικοί του Κέντρου εξέτασαν περίπου 30.000 ασθενείς, που σε ποσοστό 89,4% έλαβαν και δωρεάν φαρμακευτική βοήθεια.

    Το ΣΑΕ λειτουργεί επίσης ένα δίκτυο επισκεπτριών νοσοκόμων με παραρτήματα στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ενώ σχεδιάζει τη λειτουργία ιατρικών κέντρων στη Νότια Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία ενός πληροφοριακού και εκπαιδευτικού προγράμματος για το AIDS στην Ουκρανία.

    Παρέχεται επίσης ανθρωπιστική βοήθεια σε ρουχισμό και τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των 21.000 τόνων αγροτικών προϊόντων που διανεμήθηκαν σε συνεργασία με το ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».

    Από την πλευρά του ο Δρ. Κυριάκος Κανάκης, Ιατρικός Διευθυντής, ο οποίος επιβλέπει το έργο και τη λειτουργία όλου του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ ανέφερε ότι, « Το συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο αποτελεί στολίδι των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας λόγω του εξειδικευμένου και ιδιαίτερα έμπειρου ιατρικού προσωπικού, αλλά και λόγω του ότι συνεχώς καταγράφουμε τις ανάγκες του πληθυσμού ώστε να παρέχουμε τις σχετικές υπηρεσίες.»

    Η τελετή των εγκαινίων

    Μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό της Μαριούπολης και όλους τους κατοίκους της περιοχής αποτέλεσαν τα εγκαίνια του σύγχρονου Διαγνωστικού Ιατρικού Κέντρου του ΣΑΕ, από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Α. Άθενς, τον βασικό δωρητή του έργου κ. Αντώνη Δούδο, τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Αποδήμων κ. Γρηγόρη Νιώτη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Μαγκριώτης

    «Δεν είναι μέρα για λόγια και υποσχέσεις. Σήμερα μιλούν τα έργα και το Διαγνωστικό Έργο του ΣΑΕ που ολοκληρώθηκε. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ενάμιση χρόνο μετά τη θεμελίωση του έργου παραδίνουμε αυτό το στολίδι στους κατοίκους της Μαριούπολης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός συνεχάρη πρώτα απ΄ όλα τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Άθενς για το όραμα και την πίστη του να υλοποιήσει το Ιατρικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ και όλους που δούλεψαν μαζί του για την περάτωση του έργου, καθώς και τον βασικό δωρητή του Διαγνωστικού Κέντρου κ. Αντώνη Δούδο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αδελφοποίηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρου του ΣΑΕ στην Μαριούπολη.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ για τον Ελληνισμό στη Μαύρη Θάλασσα με βασικούς άξονες την ενίσχυση του Ιατρικού Προγράμματος, τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τη δημιουργία ομογενειακών μικροεπιχειρήσεων. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε φέτος, στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ομογενείς μας να παραμείνουν αξιοπρεπώς στις πατρογονικές τους εστίες.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής συνεχάρη το ΣΑΕ και ειδικότερα τον πρόεδρο του για το Ιατρικό Πρόγραμμα βασικός αρωγός στις ανάγκες των ομογενών σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ και στην Αλβανία, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας.

    «Δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες και όλοι μαζί πρέπει να προσπαθούμε για αυτό, διαφορετικά υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι το Διαγνωστικό Κέντρο του ΣΑΕ στη Μαριούπολη ανεβάζει ψηλά τον πήχη. Με το νέο αυτό έργο όπως είπε εγκαινιάζεται μια νέα εποχή όπου χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των αναγκών των ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Α. Άθενς

    «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και αυτή είναι η ευτυχέστερη μέρα στη ζωή μου», είπε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς και ευχαρίστησε τον υφ. Εξωτερικών για τη συνεργασία και τη βοήθεια που προσφέρει στο έργο του ΣΑΕ για τον απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα για αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη. «Η λειτουργία του υπερσύγχρονου Διαγνωστικού Κέντρου αποτελεί ένα μοναδικό επίτευγμα, αφού θα προσφέρει σε χιλιάδες Έλληνες και στον ντόπιο πληθυσμό δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», συνέχισε ο κ. Άθενς.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και όλα τα κόμματα που στηρίζουν το ΣΑΕ, ενώ αναγνώρισε και την υποστήριξη των ΗΠΑ στο μεγαλόπνοο Ιατρικό Πρόγραμμα που οραματίστηκε και ξεκίνησε ο ίδιος το 1997. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ΄ βάθος καρδιάς απηύθυνε στο επιχειρηματία Αντώνη Δούδο από τη Θεσσαλονίκη, χάριν στη δωρεά του οποίου έγινε εφικτή η ανέγερση του έργου.

    Ο δωρητής Αντώνης Δούδος

    Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος, Πρόεδρος των Φίλων του ΣΑΕ, ο οποίος έκανε τη δωρεά στη μνήμη των γονέων του, Κωνσταντίνου και Ζμαραγδής Δούδου, είπε μεταξύ άλλων ότι ως «ταπεινός προσκυνητής στο κέντρο της ιστορικής Μαριούπολης εκπληρώνει την ελάχιστη υποχρέωση» που ΄συναισθάνεται ότι έχει ως Έλληνας, σημειώνοντας ότι η αρετή του Έλληνα να τιμά την ιστορία του δεν έχει σβήσει στις μέρες μας.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Δούδος:

    «Σεβασμιότατε κύριε πρόεδρε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριε υφυπουργέ των Εξωτερικών, κύριοι βουλευτές, κύριε νομάρχα, κύριε πρόεδρε του ΣΑΕ, φίλοι αξιωματούχοι της ιστορικής Μαριούπολης, αγαπητοί παρευρισκόμενοι.

    Φίλε πρόεδρε του Απόδημου Ελληνισμού. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ευχαριστώ όμως πρώτα τον Θεό που μου επιφύλαξε την δυνατότητα να ξεχρεώσω ένα μέρος της οφειλής μου προς την πατρίδα και τους γονείς μου.

    Πιστεύω ακράδαντα ότι στο προσωρινό πέρασμα από τη ζωή ο άνθρωπος γίνεται άξιος της αποστολής του, όσο βαθαίνει την συνείδηση που έχει της ιστορίας του. Και η αρετή του έλληνα να τιμά την ιστορία του δεν έσβησε ποτέ.

    Στο κέντρο της μνήμης μας και στο επίκεντρο της νεώτερης ιστορίας μας βρίσκεται ασφαλώς και η Μαριούπολη όπου όλοι εδώ βρισκόμαστε σήμερα ταπεινά προσκυνητές. Από την ευρύτερη αυτή περιοχή πήρε φωτιά ο πόθος της εθνικής μας απελευθέρωσης, η δίψα να γίνουμε και πάλι οι Έλληνες, Έθνος κυρίαρχο. Γιατί από αυτά τα Άγια χώματα της Διασποράς, μια χούφτα Έλληνες αποφάσισαν, ξαναφορώντας τον θώρακα του Μαραθωνομάχου να δώσουν τέλος στη βασανισμένη πορεία του υπόδουλου έθνους μας και ξεκίνησαν τη μεγάλη ηθική και υλική στράτευση στη μάχη της απελευθέρωσης του γένους μας. Το κίνητρο απλό. Η ελευθερία ενός περήφανου λαού, αυτή ακριβώς η ανάγκη που κάνει τον άνθρωπο να ξεπερνά τα όρια της φύσης του και να μπαίνει στο χώρο της Ιστορίας.

    Αυτή λοιπόν την ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στην Ομογένεια που συνεχίζει σήμερα να ζει και να τιμά με την παρουσία της τον Ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης, συμβολίζει η απάντησή μου στο εθνικό προσκλητήριο της πατρίδας από τα χείλη του προέδρου Αντρέα Άθενς», κατέληξε ο μέγας δωρητής του Ιατριθκού Διαγνωστικού Κέντρου της Μαριούπολης, Αντώνης Δούδος.

    Οι άλλοι ομιλητές

    -Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης κ. Χουτλουμπέϊ ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική πολιτεία και το ΣΑΕ για το πολύτιμο αυτό δώρο, που σημειολογικά συνδέθηκε με τα 225 χρόνια από την ίδρυση της πόλης από τον Έλληνα Μητροπολίτη Ιγνάτιο που ήρθε στην περιοχή με Έέλληνες από την Κριμαία.

    -Τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη μετέφερε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης επισημαίνοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της βουλής για τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τόνισε ότι η Ελληνική πολιτεία είναι πάντα στο πλευρό του ΣΑΕ σε όλα τα προγράμματα και έργα που έχουν γίνει ή δρομολογούνται. Η υψηλή εκπροσώπηση στα εγκαίνια του Διαγνωστικού Κέντρου, όπως είπε ,εξασφαλίζει την αγάπη και την αλληλεγγύη για τους έλληνες του κόσμου.

    -Τον χαιρετισμό του Αμερικανικού ΥΠΕΞ απηύθυνε ο κ. Jerry Obendorfer, ο οποίος δήλωσε ότι τη σημερινή ημέρα αισθάνεται επίσης Έλληνας και Ουκρανός και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της υποστήριξης του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ.

    -Τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνισμού της Μαριούπολης μετέφερε η πρόεδρος της Ουκρανίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο.

    Ποιοι παραβρέθηκαν

    Τα εγκαίνια του νέου Διαγνωστικού Κέντρου του ΣΑΕ στη Μαριούπολη τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία Παναγιώτης Γκούμας, οι βουλευτές Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Α' αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παρθένα Φουντουκίδου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο ευρωβουλευτής Χρήστος Φώλιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Γουσίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Διαβαλκανικού Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου (ΔΙΠΕΚ), Πάρις Μαυρίδης, καθώς και Ουκρανοί βουλευτές.

    Επίσης παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Ελληνικών Ομοσπονδιών της Ρωσία, της Αρμενίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων από χώρες της τέως ΕΣΣΔ, καθώς και ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Σιγάλας.

    Από το προεδρείο του ΣΑΕ παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και οι κ. Χρήστος Τομαράς, αντιπρόεδρος ΣΑΕ, συντονιστής Περιφέρειας Β. & Ν. Αμερικής, ο κ. Κωνσταντίνος Βερτζάγιας, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ωκεανίας, ο κ. Άγγελος Ασλανίδης, αντιπρόεδρος ΣΑΕ, συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης, ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργανάς, Γραμματέας-Ταμίας ΣΑΕ και η κ. Ελένη Κωνσταντινίδου, Γραμματέας ΣΑΕ, καθώς και οι Συντονίστριες των Δικτύων Πολιτισμού και Γυναικών κ. Ελένη Κατσαρού και κ. Άννα Κοντούλη, ο Δρ. Κυριάκος Κανάκης, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος του ΣΑΕ.

    Το όνομα της Μαριούπολης

    Η Μαριούπολη, που βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά της Ουκρανίας στην παραλία της Αζοφικής θάλασσας και έχει 550.000 κατοίκους, ιδρύθηκε το 1778 από Ελληνες που πήγαν εκεί από την Κριμαία, όπως όλοι οι Ελληνες της περιοχής. Το όνομα της, βγαίνει από το "πόλη της Μαρίας" δηλαδή της Παναγίας και υπήρχε από τότε και μέχρι τα χρόνια του Στάλιν, όπου άλλαξε σε Ζντάνοφ. Μετά την κατάρρευση της τέως ΕΣΣΔ, επανήλθε η επίσημη ονομασία "Μαριούπολη".

    Οι πρώτες αρχαίες ελληνικές αποικίες εμφανίστηκαν στα εδάφη της σύγχρονης Ουκρανίας τον 6 αιώνα π.Χ. στα παράλια της Μαύρης θάλασσας και στη χερσόνησο της Κριμαίας.

    Στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι ελληνικές πόλεις και αποικίες της Κριμαίας κρατούσαν στενές οινονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη γενέτειρα.

    Τον 13 αι. η Κριμαία καταλαμβάνεται από τους Τάταρους και μετά από μερικούς αιώνες εθνικής και πνευματικής τους καταπίεσης οι Έλληνες μετοικούν στη Ρωσική αυτοκρατορία.

    Εδώ ιδρύουν την πόλη Μαριούπολη με 22 γύρω χωριά και αποκτούν πολλά προνόμια από την κυβέρνηση της Αικατερίνης Β'.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2003 (10:14 UTC+2)

    Στον αέρα βρίσκεται για χιλιάδες φοιτητές η εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου, καθώς συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών.

    Οι σύλλογοι καθηγητών αποφάσισαν αποχή διαρκείας από αύριο, ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ παρέτειναν τις κινητοποιήσεις τους έως την ερχόμενη Πέμπτη.

    Οι πανεπιστημιακοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις ύψους 7% στους μισθούς και διεκδικούν αυξήσεις 20% για την επόμενη διετία. Τόσο ο κ.Ευθυμίου όσο και ο κ.Φαρμάκης επισήμαναν πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώριο και διαβεβαίωσαν ότι δεν θα μειωθούν τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια. Την Τετάρτη έχει οριστεί η συνάντηση των εκπροσώπων των πανεπιστημιακών με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Στο μεταξύ και η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 6 Οκτωβρίου, ενώ η ΟΛΜΕ προσανατολίζεται σε 48ωρη για τις 6 και 8 Οκτωβρίου.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της «Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο» έχει ετοιμάσει για σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στις πεντέμισι το απόγευμα ξεκίνησε αγώνας δεξιοτεχνίας mountain bike στην πλατεία Αριστοτέλους με την συμμετοχή αθλητών από όλη τη Θεσσαλονίκη.

    Από το πρωί μοιράζονται σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης (Πλατεία ΧΑΝΘ και Πλατεία Λευκού Πύργου) έντυπα σχετικά με την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Κλειστή θα μείνει εξάλλου από το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ η λεωφόρος Νίκης.

    Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος στέλνει το μήνυμα της εναλλακτικής μετακίνησης ενώ αναφέρεται στα έργα που δημιουργούνται στην πόλη, και τις λειτουργικές παρεμβάσεις που επιχειρούνται. Τονίζει ωστόσο την ανάγκη υλοποίησης στη Θεσσαλονίκη όλων των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων, του μετρό, της

    Θαλάσσιας Συγκοινωνίας, του Τραμ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου καθώς και την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων αστικών συγκοινωνιών. Ζητά ακόμη από την κεντρική εξουσία την υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και μεγάλων υπογείων πάρκιγκ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημειώνει εξάλλου ότι ο Δήμος αναζητεί και δημιουργεί χώρους για το ποδήλατο ενώ καλεί τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια του Δήμου για την αναζήτηση και εφαρμογή εναλλακτικών μέσων μεταφοράς.

    [06] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ ΒΩΞΙΤΗ

    Αμφισσα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Αμφισσας ο μηχανικός βάρδιας και ο υπεύθυνος του μεταλλείου βωξίτη της Αργυρομεταλλευτικής Βαρυτίνης στη Φωκίδα, στα οποία βρήκαν την Παρασκευή τραγικό θάνατο δύο εργαζόμενοι, μετά από κατάρρευση τμήματος της σήραγγας.

    Εναντίον τους είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από τον εισαγγελέα Αμφισσας.

    Από την κατάρρευση της σήραγγας σκοτώθηκαν ο 34χρονος, Ευστάθιος Παπάς και ο 48χρονος, Σπύρος Δέλιος.

    [07] Ν.Δ.: ΔΙΚΑΙΗ Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    «Με μυωπικό και ερασιτεχνικό τρόπο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει, για άλλη μία φορά, το μείζον ζήτημα της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών, επιτυγχάνοντας να προκαλέσει τη δίκαιη οργή των πρατηριούχων και την αγανάκτηση των καταναλωτών», δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. Γ. Σαλαγκούδης, σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη κυβέρνησης και βενζινοπωλών για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια καυσίμων.

    Τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ανάπτυξης), αδυνατώντας να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο, λειτουργούν αποσπασματικά και υπό το κράτος του πανικού, αναδεικνύοντας τις εσωτερικές αντιφάσεις μεταξύ των δύο Υπουργών, αφού άλλα υπόσχεται ο κ. Τσοχατζόπουλος και άλλα πράττει ο κ. Χριστοδουλάκης, ανέφερε ο κ. Σαλαγκούδης.

    «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος 3054/02 για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών, προβλέπει 36 υπουργικές αποφάσεις για την συμπλήρωσή του, εκ των οποίων μέχρι σήμερα ελάχιστες έχουν εκδοθεί. Τα αποσπασματικά μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς», επισήμανε.

    Σημείωσε ακόμη ότι «η πρόταση των βενζινοπωλών για χρήση ταμειακών συστημάτων δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προβλέπεται από το νόμο 1809/88 και που επιδεικτικά αγνοείται από τον υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή διότι έτσι μόνο θα πάψει η αγορά να μιλά για φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένους προμηθευτές».

    «Αψυχολόγητη, τέλος, αλλά και ατυχής είναι η επιλογή της Κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να επιβάλει ανώτατο πλαφόν στα καύσιμα σε . περίοδο πτωτικών τάσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είναι βέβαιο ότι, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες πέφτουν οι τιμές στα καύσιμα, στην Ελλάδα ο ερασιτεχνισμός της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης θα οδηγήσει σε συντήρηση των υψηλών τιμών», τόνισε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ.

    [08] ΑΙΤΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΒΛ. ΓΚΟΥΣΙΝΣΚΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Την έκδοση του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία των ΜΜΕ, Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι, ζητούν οι ρωσικές αρχές. Το αίτημα, ήδη διαβιβάστηκε επισήμως από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω. Την Τρίτη αναμένεται να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία εφετών, ενώ εντός της εβδομάδας το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί για την έκδοσή του.

    Εάν δεν γίνει δεκτό το ρωσικό αίτημα ο Γκουσίνσκι θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

    Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του 51χρονου επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Αυγούστου στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", υπήρχε σχετικό ένταλμα σύλληψης για απάτες ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί πέντε ημέρες, προτού τελικά αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    «Για να μην κουράζεται ο κ. Ρουσόπουλος δημοσιεύουμε την πρώτη σελίδα της "έκθεσης" (όπως την πήραμε από το site της Ε.Κ.Τ.), όπου φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δεσμεύεται από αυτή».

    Τα παραπάνω επισήμανε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.

    «Αλλά ας δουλέψουν σοβαρά και λίγο....», σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [10] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 11 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ 2 ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Εντεκα λαθρομετανάστες (10 Γεωργιανούς και 1 υπήκοο Μαυριτανίας) είχαν κρύψει σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης δύο Γεωργιανοί, ηλικίας 36 και 48 ετών, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς.

    Οι δύο Γεωργιανοί είχαν παραλάβει τους λαθρομετανάστες από ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Οι λαθρομετανάστες κατέβαλαν σε Τούρκο υπήκοο 1000 ευρώ έκαστος και στους δύο Γεωργιανούς 1000 δολάρια ΗΠΑ και 1.000 ευρώ συνολικά.

    Επίσης, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο οποίος διευκόλυνε την παράνομη παραμονή των λαθρομεταναστών και την απέκρυψε από τους αστυνομικούς, λέγοντας τους ότι ήδη αναχώρησαν για την Αθήνα. Ως αμοιβή για την παραμονή τους έλαβε το ποσό των 700 ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν.

    Στην κατοχή του 36χρονου Γεωργιανού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 350 δολάρια ΗΠΑ, 200 ευρώ, καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγαριλίκι με μίγμα καπνού και ακατέργαστης κάνναβης. Στην κατοχή του 48χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.000 δολάρια ΗΠΑ, ένα κινητό τηλέφωνο και η πλαστή άδεια παραμονής του που επέδειξε κατά τη σύλληψή του.

    [11] ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Θετικό είναι το αποτέλεσμα των σημερινών, μαραθώνιων, συνομιλιών της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την Ομοσπονδία των Βενζινοπωλών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Φωτιάδη, όσο και του προέδρου των βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι υπήρξε «καλόπιστος διάλογος» με αμοιβαίες εξηγήσεις, και επεσήμανε ότι «ισχύει κατά γράμμα» η συμφωνία της 9/9/2003.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για την έκβαση των συνομιλιών, επιφυλάχθηκε, ωστόσο, να απαντήσει αν θα λήξει η απεργία, τονίζοντας ότι τις τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση του κλάδου θα πάρει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που θα συνεδριάσει απόψε. «Ειμαστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να αξιολογηθούν όλα αυτά στο ΔΣ. Είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρυβέλιος.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Φωτιάδης, χορηγείται προθεσμία 20 ημερών για να υποβληθούν οι παραγγελίες των ταμειακών μηχανών, ημερομηνία που αρχίζει από την γνωστοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών προς την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών του ονόματος του πρώτου αιτούντος.

    Σε περίπτωση, μάλιστα, αντικατάστασης της παραγγελίας με άλλη, δεν υφίσταται ζήτημα φορολογικών παραβάσεων για τους πρατηριούχους, μέσα στην προθεσμία των 20 ημερών, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί νέα ή νέες αιτήσεις μέχρι την 1/10/2003, θα συγκληθεί την επόμενη τεχνική επιτροπή όλων των πλευρών, η οποία θα εξετάσει τον λόγο μη προσέλευσης.

    Σε ό,τι αφορά στα μικρά πρατήρια, τα πρατήρια δηλαδή με μηχανικές αντλίες που έχουν τζίρο μικρότερο του 1/3 της μέσης κατανάλωσης της χώρας, ο χρόνος προσαρμογής έχει οριστεί η 30/9/2004, η δε υποχρέωση παραγγελίας ορίζεται η 28/2/2004.

    Όπως, εξάλλου, διευκρίνισε ο κ. Φωτιάδης, θα αποσταλεί υπηρεσιακό έγγραφο προς την Ομοσπονδία, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η δέσμευση του υπουργείου Οικονομιών για την απαλλαγή του κόστους αγοράς των ταμειακών μηχανών και του κόστους αντικατάστασης των αντλιών.

    Οι δε εταιρείες κατασκευής και διάθεσης ταμειακών μηχανών υποχρεούνται, όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, να εγκαταστήσουν και να συνδέσουν την ταμειακή μηχανή με τις αντλίες. Στην αντίθετη περίπτωση, η παραγγελία θα θεωρείται ως μη γενόμενη, χωρίς συνέπειες για τον πρατηριούχο.

    [12] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 25.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΔΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ενισχυμένα κίνητρα σε εργοδότες που θα προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες προβλέπει το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση της περιόδου 2003-2006 που παρουσίασε στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι εργοδότες που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα θα απαλλάσσονται στο εξής από ασφαλιστικές εισφορές. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται και για την πρόσληψη νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία.

    Συγκεκριμένα στο νέο σχέδιο προβλέπονται 300.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων, 300.000 θέσεις κατάρτισης ανέργων και 300.000 θέσεις επανακατάρτισης εργαζομένων ως το 2004. Επιπλέον, αρχίζει άμεσα από τη νέα χρονιά η πρόσληψη 25.000 ανέργων με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

    Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση που επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ) της περιόδου 2003-2006 αναφέρθηκε στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, τονίζοντας όμως ότι η η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται.

    "Οι επιτυχίες όσον αφορά την μείωση του ποσοστού ανεργίας είναι σχετικές. Μας ικανοποιεί αυτή η εξέλιξη, είναι ασφαλώς θετική εξέλιξη. Δεν εκφράζουμε όμως κάποια ικανοποίηση τέτοια, ώστε να δίνουμε την εντύπωση πως σταματούμε την προσπάθεια μας ή έχουμε πετύχει έναν στόχο ο οποίος είναι τελικός στόχος. Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά μόνο ένα σημαντικό βήμα δεν φτάνει. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας", είπε.

    Ο κ. Ρέππας έκανε αναφορά σε δύο από τα μέτρα του νέου ΕΣΔΑ, την πρόσληψη 25.000 ανέργων με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που αρχίζει άμεσα από τη νέα χρονιά και την αλλαγή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ από «επιδότηση ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης».

    "Θέλουμε αυτή την παθητική επιδοματική πολιτική να την μετατρέψουμε σε μια ενεργητική πολιτική, μία πολιτική η οποία τελικά ωφελεί όλους και πάνω απ' όλα τους ίδιους τους πολίτες που σήμερα συγκαταλέγονται στους ανέργους επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ", υπογράμμισε ο κ. Ρέππας τονίζοντας ότι πρόκειται για ριζοσπαστική αλλαγή όσον αφορά το καθεστώς των επιδοτούμενων ανέργων του ΟΑΕΔ.

    Το μέτρο αυτό προβλέπει ότι οι άνεργοι που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ η επιχείρηση θα καταβάλει τη διαφορά που υπολείπεται μέχρι το κατώτατο ημερομίσθιο και τις ασφαλιστικές εισφορές

    Αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΔΑ:

    - Βελτίωση της ελκυστικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας της εργασίας με όχημα τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    - Προσλήψεις με μερική απασχόληση για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

    - Παράταση του εργασιακού βίου που υπηρετείται και από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    - Μετατόπιση της έμφασης των πολιτικών του ΟΑΕΔ από επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης.

    - Αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

    - Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που θα ενισχυθεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών.

    - Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και ως μοχλού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    - Μέτρα που μειώνουν το εργατικό κόστος και αίρουν τα αντικίνητρα για την απασχόληση γυναικών: επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων γυναικών με δυο παιδιά, για την πρόσληψη αντικαταστράτριας γυναίκας σε μητρότητα ή σε λοχεία κλπ.

    - Επιδότηση του ενοικίου σε ανέργους που βρίσκουν δουλειά μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής.

    - Συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

    - Μέτρα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) αλλά και των τρόπων μέτρησης των στοιχείων σχετικά με την ανεργία.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 30/9 θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας που θα συζητήσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό και δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δύο νέα νομοσχέδια, το ένα περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τα εργασιακά θέματα και το άλλο αφορά στο ασφαλιστικό.

    Υπέρ των μέτρων τάχθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, επισήμανε όμως ότι είναι αναγκαίο να μειωθεί ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

    "Αποτελεί μονόδρομο η μείωση του χρόνου εργασίας για να μοιραστεί ο όγκος εργασίας σε περισσότερους, για να έχουμε πράγματι αύξηση του ενεργού πληθυσμού", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε και τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων χωρίς όμως να αλλάξει το καθεστώς εργασίας των ήδη απασχολουμένων.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (στέλεχος της Ν.Δ.) αποχώρησε από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παρωδία και κάνοντας λόγο για πλασματικά στατιστικά στοιχεία που ωραιοποιούν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά συμφέροντα, τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία.

    [13] ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΩΝ 2.000 ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (16:33 UTC+2)

    Με αρνητικό πρόσημο, αλλά χωρίς να απωλέσει τελικώς το "οχυρό" των 2.000 μονάδων, έκλεισε σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών τερμάτισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις 2.021,94 μονάδες, με απώλειες 0,86%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 1.996,35 και των 2.035,85 μονάδων.

    Η ...κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), καθώς ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, οι ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους και ιδίως οι ισχυρές πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, οδήγησαν τον γενικό δείκτη τιμών σε αρνητικό έδαφος.

    Το κλίμα ήρθαν να επιδεινώσουν περαιτέρω οι σημαντικές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία ενσωματώνουν στην εικόνα τους τις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ευρώ στα κέρδη των επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου.

    Στη συνέχεια όμως, ο περιορισμός των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, υποβοήθησε τη βελτίωση της τελικής εικόνας στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο δείκτης να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο-κλειδί των 2.000 μονάδων. Αναλυτές χαρακτηρίζουν ως θετικό για την ψυχολογία των επενδυτών το γεγονός ότι η αγορά "κράτησε" τις 2.000 μονάδες.

    Ωστόσο, ισχνός παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα ο τζίρος, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 98,8 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, μόνο οι 50 ενισχύθηκαν, έναντι 292πτωτικών και 41 στάσιμων. Μεταξύ των δεικτών FTSE, τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,84%, κατέγραψε ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ σαφώς μικρότερη πτώση σημείωσαν ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips (-0,52%) και ο MID-40 της μέσης (-1,58%). Κατά 0,95% υποχώρησε ο FTSE/ASE-140.

    Αποδυναμωμένοι έκλεισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον των εταιριών επενδύσεων, ο οποίος ενισχύθηκε οριακά, κατά 0,27%. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,61%, κατέγραψε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους της κλωστοϋφαντουργίας (-3,47%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-3,32%), των κατασκευών (-2,87%), των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-2,53%) και των ασφαλειών (-2,33%).

    Σε οριακά επίπεδα, της τάξης του 0,17%, κατόρθωσε να συγκρατήσει την πτώση του ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.550,31 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι τις 3.461,77. Στο θετικό πρόσημο κατόρθωσαν να γυρίσουν οι μετοχές της Alpha Bank (0,45%) και της Εθνικής (0,11%), παρά τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές τους απώλειες, ενώ σημαντικό μέρος του αρχικώς χαμένου εδάφους ανέκτησαν οι τίτλοι της Εμπορικής (-1,43%) και της Πειραιώς (-1,27%).

    Αντίθετα, πιο ασθενείς αντιστάσεις απέναντι στις πιέσεις επέδειξε ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1,03%, στις 814,32 μονάδες, συνεπεία των ρευστοποιήσεων στις μετοχές του ΟΤΕ (0-1,03%), της Vodafone-Panafon (-1,68%) και της Cosmote (-0,39%).

    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-0,78%), των βιομηχανιών (-1,42%), των διυλιστηρίων (-0,81%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,23%), του λιανικού εμπορίου (-2,03%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,57%), της παράλληλης αγοράς (-1,69%), της πληροφορικής (-0,83%), των συμμετοχών (-1,44%), των τροφίμων και ποτών (-2,17%) και του χονδρικού εμπορίου (-1,70%)._

    ΑΛ.Γ

    [14] ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 595,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Προσφορές ύψους 595,43 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν εξολοκλήρου στο αποταμιευτικό κοινό, υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια εγγραφή για τα "λαϊκά" ομόλογα, ενώ το σύνολο των αιτήσεων ανήλθε σε 44.237. Ως ημερομηνία διακανονισμού για τους Ειδικούς Τίτλους Αποταμίευσης (ΕΤΑ) έχει οριστεί η Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου.

    Η νέα έκδοση, που ήταν και η τελευταία για το τρέχον έτος, είναι ετήσιας διάρκειας, με αφορολόγητη απόδοση 3,6%.Οι κάτοχοι λαϊκών ομολόγων μπορούν να τα ρευστοποιήσουν ανά πάσα στιγμή, αλλά θα επιβαρύνονται με φόρο 10% για κάθε πώληση που γίνεται πριν από τη λήξη._

    [15] ΤΟ 51% ΤΗΣ PLANITIS LTD ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ OTEnet

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Συμφωνία για την απόκτηση του 51% των μετοχών της εταιρίας PLANITIS LTD υπέγραψε η κυπριακή θυγατρική της ΟΤΕnet, OTEnet Cyprus Ltd. Η εξαγορασθείσα δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο των υπηρεσιών Διαδικτύου, ενώ προσφάτως πραγματοποίησε άνοιγμα και στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην στρατηγική της ΟΤΕnet Cyrpus Ltd. για την παροχή ολοκληρωμένων IP λύσεων στην επιχειρηματική αγορά της Κύπρου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΟΤΕnet. Η οργανωτική δομή θα ανακοινωθεί σύντομα μαζί με την επωνυμία της νέας εταιρίας.

    Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της ΟΤΕnet Cyprus Ltd είναι η ΟΤΕnet Α.Ε με ποσοστό 60%, η ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε Ελλάδας με 20% και η Cyprus Trading Corporation, μέλος του Ομίλου Σιακόλα, με το υπόλοιπο 20%._

    [16] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι από τις συζητήσεις που έχει με όσους ενδιαφέρονται ή έχουν ρόλο στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού δεν του δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχουν δυνατότητες για έναρξη των διαπραγματεύσεων ή για επιτυχή συμπλήρωσή τους πριν από τις παράνομες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εάν οι λεγόμενες ''εκλογές'' αναδείξουν κόμματα που πιστεύουν στην ανάγκη της λύσης μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ''ένα λειτουργικό και βιώσιμο σχέδιο είναι υπέρ και των δύο κοινοτήτων''.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη στις 13.05 της Τρίτης (20.05 ώρα Κύπρου).

    Το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) θα παραστεί σε δεξίωση που θα δώσει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι θα βρίσκονται εκεί για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο των ΗΕ, ενώ το μεσημέρι (19.00 ώρα Κύπρου) θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Την προηγουμένη, ο κ. Παπαδόπουλος θα δεχθεί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος θα του παραθέσει δείπνο το βράδυ της Πέμπτης.

    Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα στους υπουργούς Εξωτερικών και τους μονίμους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει επίσης συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών, θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και θα έχει επαφές με την ομογένεια.

    Την Τρίτη το απόγευμα, θα επισκεφθεί εθιμοτυπικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί σε δεξίωση που δίνουν προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΟΗΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Η Ρουμανία θα ζητήσει να συζητηθεί το θέμα του χρέους του Ιράκ στην επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα, ο οποίος θα λάβει μέρος στην συνέλευση στην Νέα Υόρκη. Το χρέος του Ιράκ στην Ρουμανία είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Γκεοάνα θα συζητήσει επίσης το θέμα με Ιρακινούς αξιωματούχους, καθώς και τα σχέδια της Ρουμανίας για την συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρουμανική πρεσβεία στο Ιράκ θα βοηθήσει τα υπουργεία και τις εταιρίες να υπογράψουν συμφωνίες στους χώρους της ενέργειας και κατασκευής.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) που έχει ανασταλεί από την Παρασκευή, δεν θα επαναληφθεί ούτε την εβδομάδα αυτή λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

    Η δίκη του Μιλόσεβιτς, που άρχισε στις 12 Φεβρουαρίου του 2002, έχει ήδη διακοπεί πολλές φορές για λόγους υγείας. Ο πρώην πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ηλικίας 62 ετών, υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

    [19] ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ-ΝΑΣΤΑΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Βουκουρέστι, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (19:15 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σκοπεύει να επιβάλει ενιαίο φορολογικό συντελεστή (ένα κοινό βαθμό φορολόγησης για όλους) της τάξεως του 23%, στην προσπάθεια της να απλοποιήσει την διαδικασία συλλογής των φόρων. Την πρωτοβουλία αυτή εγκρίνουν η μεσαία αστική τάξη της χώρας, οι οικονομικοί αναλυτές καθώς και η αντιπολίτευση. Ενάντια στον ενιαίο φορολογικό συντελεστή τίθεται ο πρόεδρος Ιόν Ιλιέσκου, ο οποίος θεωρεί το μέτρο αντικοινωνικό. Ο κ. Ιλιέσκου στηρίζει το τωρινό σύστημα φορολόγησης, με επίπεδα μεταξύ 18-40%, ανάλογα με το εισόδημα του φορολογούμενου. Σημειώνει επίσης ότι το σύστημα αυτό είναι κοινωνικά πιο ορθό, και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και την Αμερική.

    Ο πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάσε δήλωσε την Δευτέρα ότι με το τωρινό σύστημα, μόλις 7% του πληθυσμού πληρώνει τους φόρους του, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι το σύστημα δεν είναι αποδοτικό. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει απόφαση μέσα σε αυτή την βδομάδα, καθώς μελετούν ακόμα την πρωτοβουλία του ενιαίου φορολογικού συντελεστή και την αντίδραση του κοινού.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ PETROM OIL

    Βουκουρέστι, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Δεκαπέντε εταιρίες έδειξαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ρουμάνικης πετρελαϊκής εταιρίας Petrom Oil. Ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε θεωρεί ότι υπάρχει μια καλή βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανταγωνιστικού χαρακτήρα.

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής «Ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα» που διεξήχθη στο Βουκουρέστι είπε πως η πώληση του μεγαλύτερου μέρους των μετοχών της πιο σημαντικής πετρελαϊκής εταιρίας της χώρας πρέπει να γίνει με μεγάλη υπευθυνότητα, αντίθετα με ό,τι συνέβη με την ιδιωτικοποίηση της Romtelecom από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Ανάμεσα στις εταιρίες που έδειξαν ενδιαφέρον είναι και η ρωσική Gazprom, η βρετανική BP, η ιταλική ENI, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η σουηδική Halliburton, καθώς και η εταιρία Kanooz Al Watan Oil από τη Σαουδική Αραβία.

    Η ρουμανική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει το 33.34% του κεφαλαίου της Πέτρομ, ενώ ο αγοραστής θα ανεβάσει το κεφάλαιο στο 51%.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αρχές δεν ενδιαφέρονται μόνο για την πώληση της εταιρίας. «Δεν θέλουμε κάποιον που να διαλύσει την Πέτρομ ή να σταματήσει την παραγωγή της. Στόχος μας είναι να παραμείνει η Πέτρομ ο κυριότερος φορέας εισόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    Ιωάννα Ράντου

    [21] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΑΡΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ (83-75) ΣΤΑ "ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ανετη νίκη σε βάρος του Πανιωνίου στην πρεμιέρα του τουρνουά μπάσκετ «Μαυροσκούφεια» πέτυχε το απόγευμα ο Αρης. Επιβλήθηκε στο Ιβανώφειο, όπου πραγματοποιείται το τουρνουά, με 83-75 και επιβεβαίωσε την καλή του αγωνιστική κατάσταση εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος.

    Ο Αρης ξεκίνησε δυνατά και πήρε ένα προβάδισμα το οποίο κράτησε μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Ηταν ανώτερος καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και βρέθηκε στα τελευταία λεπτά να προηγείται μέχρι και 18 πόντους (60-42). Κορυφαίος παίκτης για τους «κίτρινους» ήταν ο Ράιαν Στακ, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους, ενώ καλή παρουσία από τον Πανιώνιο είχε ο Ντάγκλας που πέτυχε 26 πόντους.

    ΑΡΗΣ: Γκολντγουάιρ 11 (2), Μπέιλι 12 (2), Βετούλας 1, Νίκιλα 6, Στακ 18 (2), Χαριτόπουλος 4, Ραϊσεβιτς 4, Κυρίτσης 1, Ορφανός 13 (2), Μπρόζος, Λάππας 10 (2), Κουκοβίνος 3.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Πετρόπουλος 2, Βάλτερς 17 (3), Χάγκινας 10, Ντάγκλας 26 (3), Χέλιγουελ 10, Ματζάνας 3 (1), Γιαννούλης 7, Μπαρλάς, Σπανός.

    [22] ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Με απόντα τον Καλλίνικο Κρεάνγκα, αλλά με πίστη στο θετικό αποτέλεσμα η εθνική

    Ελλάδος ανδρών δίνει αύριο στην κωμόπολη Φρίντλαντ, με αντίπαλο την Τσεχία, το εναρκτήριο παιχνίδι της στην Α΄ κατηγορία (πρώην Σούπερ) του Ευρωπαϊκού Λιγκ για τις σεζόν 2003-2005. Ο αγώνας θ' αρχίσει στις 18.00 ώρα Ελλάδος (17.00 τοπική) και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θέλει να μπει με τοδεξί στη διοργάνωση για να σπάσει και την αρνητική παράδοση που έχει τα τελευταία χρόνια απέναντι στους Τσέχους.

    Η εθνική μας μετέχει στον 4ο και τελευταίο προκριματικό όμιλο, έχει αντιπάλους

    τις Σερβία/Μαυροβούνιο, Βέλγιο και στοχεύει πρωταρχικά στην εξασφάλιση της 3ης θέσης στον όμιλο. Μετά επιδιώκει την πρόκριση στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας και κατ' επέκταση της συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2005 στη Δανία.

    Αν δεν προκριθεί στην πρώτη 12άδα και καταλάβει την 4η στον όμιλο, τότε θα μπει σε περιπέτειες, αφού θα παίξει σε μπαράζ με τις τελευταίες των άλλων 3 γκρουπ και θα διεκδικήσει τη 13η ή τη 14η θέση της κατηγορίας, που επίσης θα οδηγήσουν στην Κοπεγχάγη. Οι δύο τελευταίες των μπαράζ θα υποβιβασθούν κατηγορία και θα λείψουν από το Ευρωπαϊκό. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Κωστόπουλος θα επιλέξει την τριάδα του

    αυριανού αγώνα μεταξύ των Παναγιώτη Γκιώνη, Ντανιέλ Τσιόκα, Γιάννη Βλοτινό και Κώστα Παπαγεωργίου. «Είναι μια νέα προσπάθεια σε μια καινούργια Λίγκα. Θ' αντιμετωπίσουμε μια ομάδα με την οποία έχουμε άσχημη προϊστορία, αλλά οι περισσότερες αναμετρήσεις κρίθηκαν στις λεπτομέρειες και με σκορ 3-2.Αν τα παιδιά πιάσουν καλή απόδοση μπορούμε να κερδίσουμε. Ακόμη κι αν δεν πάμε καλά όμως, δεν κρίνεται τίποτα από τόσο νωρίς, αφού θα γίνουν δύο γύροι σε δύο χρόνια. Σκοπός μας είναι να σταθεροποιηθούμε στην κορυφαία κατηγορία της Ευρώπης», δήλωσε από την Τσεχία ο Νίκος Κωστόπουλος και συμπλήρωσε:

    «Οι παίκτες που θ' αντιμετωπίσουμε, μας είναι γνωστοί. Η ομάδα είναι στα μέτρα μας. Θεωρητικά ο πιο δύσκολος αντίπαλος του ομίλου είναι η Σερβία. Αλλά νομίζω ότι οι Τσέχοι είναι ισάξιοι όταν έχουν τον Κόρμπελ στη σύνθεσή τους».

    [23] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Γ. ΖΕΥΓΩΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Η καλή αγωνιστική παρουσία των παικτών του Μακεδονικού στα φιλικά παιχνίδια του Ηρακλείου (αντιμετώπισε την ομώνυμη ομάδα, αλλά και την ΑΕΚ) ικανοποίησε πλήρως τον τεχνικό της ομάδας, Γιώργο Ζευγώλη. Τα συμπεράσματα που αποκόμισε είναι θετικά, αφού η αυτοσυγκέντρωση και το πάθος των παικτών ήταν τα κύρια στοιχεία των φιλικών αγώνων.

    «Αποκομίσαμε θετικά συμπεράσματα. Όχι όμως πως δεν υπήρχαν αρνητικά. Απέναντι στην ΑΕΚ δείξαμε μεγάλη συγκέντρωση, ενώ στο παιχνίδι με το Ηράκλειο το αντιμετωπίσαμε σαν μια προπόνηση», τόνισε ο κ. Ζευγώλης στην προσπάθειά του να κάνει μια μικρή αποτίμηση για την συνολική παρουσία.

    Το ερχόμενο Σάββατο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ο Μακεδονικός θα υποδεχτεί τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής της δεύτερης φάση του κυπέλλου. Και αυτό γιατί ο Μακεδονικός είναι τιμωρημένος με μια αγωνιστική αποκλεισμού της έδρας του έπειτα από απόφαση της ΕΟΚ.

    [24] ΟΙ 8 ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΟΦΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Οι οκτώ ομάδες του Σόφτμπολ που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ανακοινώθηκαν σήμερα σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Είναι το πρώτο ομαδικό άθλημα στο οποίο έχουν προκριθεί όλες οι αντιπροσωπευτικές ομάδες για το Ολυμπιακό Τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 24 Αυγούστου 2004. Παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σόφτμπολ (ISF) Ντον Πόρτερ, του γενικού γραμματέα Αντι Λόεχερ και του εντεταλμένου συμβούλου της Αθήνα 2004 Σπύρου Καπράλου έγινε η επίσημη γνωστοποίηση των οκτώ φιναλίστ οι οποίες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ταιπέι και η Ελλάδα. Επίσης ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εννέα αγωνιστικών ημερών που θα εξελιχθεί σε συνολικά 32 αγώνες στο Ολυμπιακό Κέντρο Σόφτμπολ του Ελληνικού.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος, Σπύρος Καπράλος, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους του Σόφτμπολ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «απομένουν 326 ημέρες για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και με την πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε από τις αθλητικές διοργανώσεις του Αυγούστου εργαζόμαστε σκληρά, με σκοπό να διοργανώσουμε μοναδικούς Αγώνες , που θα κάνουν την παγκόσμια αθλητική κοινότητα υπερήφανη». Εμείς από την εποχή της διεκδίκησης λέγαμε «Η Αθήνα για τους αθλητές».

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σόφτμπολ, κ. Πόρτερ εκφράζοντας τα συναισθήματά του για τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «Είναι η πόλη που αντανακλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη σημασία του αθλητισμού και η οποία σε 326 μέρες θα φιλοξενήσει του 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες». Για την εκδήλωση ανάδειξης των οκτώ ομάδων του Ολυμπιακού Τουρνουά Σόφτμπολ, ο κύριος Porter ανέφερε ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το άθλημα: « Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας την επίσημη ανακοίνωση του αγωνιστικού προγράμματος των οκτώ ομάδων που προκρίθηκαν στους Αγώνες. Πιστεύουμε ότι αυτές οι οκτώ ομάδες, από τις 36 συνολικά χώρες που έλαβαν μέρος στο σύστημα πρόκρισης, θα παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερα υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τον προσεχή Αύγουστο».

    [25] ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Τα δυο φιλικά παιχνίδια που έδωσε ο Ολυμπιακός στο τουρνουά του Λάσκο βοήθησαν τον Λευτέρη Σούμποτιτς να δει όλους τους παίκτες του σε δράση. Τόσο με την Τέλεκομ Βόννης όσο και με την Πιβοβάρνα Λάσκο ο «Πίξι» έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του.

    «Είμαι σίγουρα ευχαριστημένος με τις προσπάθειες κάποιων παικτών, αλλά είναι εμφανές ότι ακόμα δεν έχουμε βρει τη χημεία μας. Σε ένα βαθμό όμως αυτό είναι λογικό αφού όλοι μαζί έχουμε κάνει τρεις μόνο προπονήσεις. Μέρα με τη μέρα θα δένουμε περισσότερο και όταν πρέπει θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Ελληνοσλοβένος τεχνικός κ. Σούμποτιτς και πρόσθεσε: «Το παιχνίδι με την Πιβοβάρνα ήταν για μας ένα καλό σχολείο. Ελέγχαμε το παιχνίδι μέχρι τη διακοπή, αλλά απ' εκεί και μετά δεν αντιδράσαμε σωστά. Οι παίκτες της Πιβοβάρνα έπαιξαν μεν βρώμικα με  την ανοχή των διαιτητών, αλλά εμείς δεν λειτουργήσαμε όπως θα έπρεπε. Πήραμε όμως  ένα καλό μάθημα για τη συνέχεια».

    Ο Λευτέρης Σούμποτιτς μίλησε και για τον ΜVP (Μπαγκαριτς) του τουρνουά του Λάσκο: «Είναι πολύ θετικό ότι ο Μπάγκαριτς προσαρμόστηκε πάρα πολύ γρήγορα και έδειξε ότι θα μας βοηθήσει πολύ. Έχει πάρα πολλά προσόντα, αλλά είναι εμφανές ότι του λείπουν  αγώνες. Σε κάθε παιχνίδι θα είναι και καλύτερος».

    [26] Ο ΚΑΜΠΕΛ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Εκτός από τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Τζεφ Χουν, κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή Χάτον -επίσης για δεύτερη φορά- και ο πρώην διευθυντής επικοινωνιών του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Άλαστερ Κάμπελ, για να υπεραμυνθεί του ρόλου που έπαιξε στην προετοιμασία του ντοσιέ που αναφερόταν στην απειλή που συνιστούσε, κατά την κυβέρνηση Μπλερ, το Ιράκ.

    Ο κ. Κάμπελ, υπενθυμίζεται, παραιτήθηκε από τη θέση αυτή δέκα μέρες μετά την πρώτη κατάθεσή του στην επιτροπή Χάτον.

    Ο Άλαστερ Κάμπελ, στην κατάθεσή του τη Δευτέρα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προσπάθησε να επηρεάσει τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που περιέχονταν στο ντοσιέ της κυβέρνησης για τα όπλα του Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εξήγησε επίσης πως το υπουργείο Άμυνας και όχι η Ντάουνιγκ Στριτ αποφάσισε να επιβεβαιώσει το όνομα του καθηγητή Κέλι στους δημοσιογράφους που το είχαν μαντέψει.

    "Μέσα σε 45 λεπτά"

    Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης πως το Ιράκ είχε όπλα μαζικής καταστροφής που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε 45 λεπτά, ο Τζεφ Χουν είπε ότι είχε ενημερωθεί πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν σε χημικές κεφαλές.

    Εν τούτοις, παραδέχτηκε ότι άλλοι τον ενημέρωσαν πως η πληροφορία αφορούσε συμβατικά όπλα.

    Η ευθύνη για τη διόρθωση του συγκεκριμένου θέματος προς τον Τύπο, δεν βαρύνει μόνο το υπουργείο Άμυνας, αλλά ολόκληρη την κυβέρνηση, είπε ο βρετανός υπουργός, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς την Νταουνινγκ Στριτ, και πρόσθεσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, δεν υπήρξε καμία διορθωτική δήλωση για το θέμα των 45 λεπτών.

    Στο ίδιο θέμα των 45 λεπτών αναφέρθηκε και ο Κάμπελ ο οποίος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, το ζήτημα των 45 λεπτών ήταν μικρό ασήμαντο ζήτημα στα πλαίσια του φακέλου και αρνήθηκε ότι πήρε την οποιαδήποτε έκταση στον Τύπο.

    [27] Ο ΧΑΛΙΛΖΑΝΤ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσινγκτον, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν διορίστηκε σήμερα πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα αυτή από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο κ. Χαλιλζάντ, που συνάντησε τον κ. Μπους το πρωί θα διατηρήσει και το καθεστώς του ειδικού απεσταλμένου ενώ θα πρέπει να αναμένει τη σύμφωνη γνώμη της Γερουσίας για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

    Ο κ. Χαλιλζάντ είναι Αμερικανός πολίτης που έχει γεννηθεί στο Αφγανιστάν.

    [28] ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Διαβούλευση στο διαδίκτυο σχετικά με τα νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι επιχειρήσεις, όταν κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων ηλεκτρονικών επιχειρησιακών εφαρμογών άρχισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τέτοιου είδους προβλήματα είναι δυνατόν να ανακύψουν, για παράδειγμα, λόγω των νομικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών όσον αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση ή τη μεταχείριση των ηλεκτρονικών και των συμβατικών επιχειρηματικών συναλλαγών.

    Η Επιτροπή ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τους πρακτικούς λόγους που αποτρέπουν τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για το λόγο αυτό, άρχισε η διαβούλευση, η οποία είναι ανοιχτή για όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2003. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης θα παρουσιαστούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την άνοιξη του 2004.

    Ο αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Επίτροπος Ερκι Λίκανεν δήλωσε σχετικά ότι το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συναλλαγών έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται ευρέως. "Είναι πλέον καιρός να καταγραφούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται και να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψή τους. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να βασιστεί σε πρακτικά παραδείγματα και στην ίδια την εμπειρία των επιχειρήσεων και όχι μόνο σε θεωρητικές απόψεις σχετικά με τα πιθανά προβλήματα".

    Η διαβούλευση για τα νομικά εμπόδια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και έχουν εμπειρία στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι ενώσεις επιχειρήσεων, τα εμπορικά επιμελητήρια και άλλα ενδιαφέρομενα μέρη καλούνται να ενημερώσουν τα μέλη τους σχετικά με αυτή τη διαβούλευση και να παράσχουν στην Επιτροπή, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις γενικότερες απόψεις τους σχετικά με το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υπό ένταξη χώρες. Ολες οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων και τον καθορισμό των τομέων, στους οποίους πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις συναλλαγές στην Ευρώπη.

    [29] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:00 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε σήμερα η 11η Σεπτέμβρη να γίνει «παγκόσμια ημέρα κατά της τρομοκρατίας».

    «Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε πιο αποφασιστικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής που λέγεται τρομοκρατία. Το χρωστάμε άλλωστε σε όλα τα θύματά της και ακόμη περισσότερο σε αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε κατά τη διάρκεια του Συνόδου κατά της οργανωμένης τρομοκρατίας που διοργανώθηκε από τη Νορβηγία σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση με τραγικό απολογισμό το θάνατο 3.000 ανθρώπων.

    «Προς τιμήν τους λοιπόν, προτείνω η μέρα αυτή να ονομαστεί παγκόσμια μέρα κατά της τρομοκρατίας. Δεν δικαιολογούμε την τρομοκρατία ούτε την υποστηρίζουμε», δήλωσε.

    Αναγνωρίζοντας πως η μάχη εναντίον του φαινομένου αυτού θα είναι χρονοβόρα, ο κ. Σιράκ είπε πως η αστυνομική μόνο αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού δεν είναι πλέον αρκετή και πως η τρομοκρατία αποτελεί την έκφραση των αδικιών και της απογοήτευσης των λαών, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Μέσης Ανατολής «όπου οι τρομοκρατικές ενέργειες βασίζονται στην απογοήτευση που γεννιέται από άλυτες συγκρούσεις. Μόνο μία δίκαιη και μακροχρόνια ειρήνη θα επιτρέψει να θέσουμε ένα τέλος», πρόσθεσε.

    [30] ΙΡΑΚ: ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΥΚ

    Βαγδάτη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Η ιρακινή αστυνομία βρήκε την ηλικίας 5.000 ετών Μάσκα του Ουρούκ, ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα τέχνης που είχαν κλαπεί μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική διοίκηση της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ιρακινοί αστυνομικοί και αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν επίσης διάφορες πήλινες σφραγίδες που είχαν κλαπεί τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.

    [31] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΗ' ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις των λη΄ Δημητρίων. Αύριο το βράδυ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο γερμανός χορευτής Ιαν Πους θα δώσει παράσταση χορού ενώ την Τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής τα Δημήτρια θα «φιλοξενήσουν» το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου με το έργο του Ιουλίου Βερν «ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και την υπογραφή της Μαριάνας Τόλη.

    Στο πλαίσιο του Διεθνή Μήνα Χορού η αυστριακή ομάδα χορού «Editta Braun Company θα μεταφέρει στις 28 Σεπτεμβρίου στο κοινό τη δική της αντίληψη για το σύγχρονο χορό. Η παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Εξάλλου για μία μόνο βραδιά, στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Λετονίας, υπό τη διεύθυνση του Αντρις Νέλσονς, θα δώσει παράσταση μαζί με τους κορυφαίους σολίστες Χρίστο Γαλιλαία (βιολί) και Μίσα Μάισκυ (βιολοντσέλο).

    Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου το πολιτιστικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη, θα δώσει μουσική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο.

    Το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας θα παρουσιάσει την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την παράσταση με τον τίτλο «τέσσερα καλά πόδια για να σταθείς» σε χορογραφία της Αμαλίας Μπένετ.

    [32] ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «σεμνή Νίκη, μη λήγοις στεφανούσα!» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου.

    Mε την έκθεση αυτή το Nομισματικό Mουσείο συμμετέχει στον εορτασμό των Eυρωπαϊκών Hμερών Πολιτιστικής Kληρονομιάς 2003, θεσμού που φέτος η Eλλάδα έχει επιλέξει να αφιερώσει στο αθλητικό ιδεώδες αλλά και σε οποιαδήποτε δραστηριότητα αγωνιστικού χαρακτήρα που διαπνέεται από ευγενή άμιλλα (τίτλος εορτασμού: «Tόποι αθλητισμού, τόποι πολιτισμού»).

    H έκθεση πραγματεύεται την απεικόνιση της Νίκης σε νομίσματα και μετάλλια διαφόρων ευρωπαϊκών λαών από τον 6ο αιώνα π.X έως τις μέρες μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρείται μια ευσύνοπτη παρουσίαση της απεικόνισης της Nίκης σε διάφορες μορφές τέχνης (H Nίκη του πολέμου και της ειρήνης), στα νομίσματα (Mνημεία νικών .. προσδοκίες θριάμβων) και στα μετάλλια (H αποθέωση της Nίκης). Aκόμη, ανιχνεύονται οι κύριοι εικονογραφικοί τύποι της Nίκης (Στέφανοι Nίκης, H στέψη του Nικητή, Άρματα Nικητήρια, Tρόπαια Nίκης) και αποκρυπτογραφείται η σημασία τους. Iδιαίτερη μνεία γίνεται στα μετάλλια των σύγχρονων Oλυμπιακών Aγώνων (Tα «νικηφόρα» ολυμπιακά μετάλλια: οι απαρχές και η συνέχεια).

    Tην ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα κόβεται αναμνηστικό μετάλλιο από εκπροσώπους του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων & Αξιών (Ι.Ε.Τ.Α.) της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μετάλλιο στην πρόσθια όψη φέρει παράσταση Νίκης, εμπνευσμένη από χρυσό στατήρα του Αλεξάνδρου Γ' (334 -323 π.X.), και στην οπίσθια την πρόσοψη του Iλίου Mελάθρου.

    [33] Η ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

    Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (17:30 UTC+2)

    Σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι θα... παρασύρει η Νάνα Μούσχουρη το ελληνικό κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, «υψώνοντας» τη φωνή της στον αγώνα ενάντια στην προκατάληψη και το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. «Συνοδοιπόρος» της θα είναι ο Καναδός τενόρος John Mc Dermott.

    Η συναυλία, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών, θα σηματοδοτήσει την έναρξη, από την Ελλάδα, της διεθνούς εκστρατείας για τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας, των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.

    Πρόκειται για ένα μεγάλο διεθνές πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας, με κεντρικό μήνυμα «Σχιζοφρένεια: Ας ανοίξουμε τις πόρτες», το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Καναδά. Στην Ελλάδα υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

    Σκοπός της συναυλίας στο Ηρώδειο είναι η ενίσχυση και η υποστήριξη των στόχων Α) του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών και Β) του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.

    Όπως υπογράμμισε η κα Οικονόμου- Λαλιώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Ελληνικού Προγράμματος, ο κύκλος των ασθενών και των οικογενειών τους δεν είναι καθόλου μικρός και ευκαταφρόνητος, καθώς μόνο για τη σχιζοφρένεια υπολογίζεται ότι οι ασθενείς αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

    Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 100.000 ασθενείς με σχιζοφρένεια δηλαδή, 100.000 ελληνικές οικογένειες αντιμετωπίζουν καθημερινά το στίγμα, την κοινωνική απόρριψη και τις διακρίσεις στη στέγαση, στην απασχόληση, στις κοινωνικές σχέσεις, σε όλους τους τομείς της ζωής.

    Η κα Οικονόμου- Λαλιώτη τόνισε, σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, την ξεχωριστή σημασία της εκδήλωσης και αναφερόμενη στη Νάνα Μούσχουρη, μίλησε για μια «παγκόσμια, διεθνή φωνή». «Με τη βοήθεια της Νάνας Μούσχουρη ελπίζουμε να κάνουμε την κοινωνία να κατανοήσει ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωποι, που χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας», σημείωσε.

    Η Νάνα Μούσχουρη εξέφρασε, από την πλευρά της, τη χαρά της για την επικείμενη συναυλία, εκτιμώντας ότι θα είναι «μια ιδιαίτερη βραδιά, μουσικά και κοινωνικά».

    Το «πολύμορφο», όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα της βραδιάς, θα περιλάβει παλαιά αγαπημένα, ελληνικά και ξένα, τραγούδια, που θα ερμηνεύσει η ίδια και θα περιλαμβάνει και μερικά τζάζ. Η τζαζ, εξάλλου, είναι και η πρώτη μεγάλη αγάπη της. Πριν από 40 χρόνια είχε ηχογραφήσει το "Nana Mouskouri in New York", με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς.

    Η Νάνα Μούσχουρη εξέφρασε τον θαυμασμό και την εκτίμησή της για τον Καναδό τενόρο John Mc Dermott, με τον οποίο θα τραγουδήσει μερικά ελληνικά τραγούδια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τραγουδάει με την ψυχή του».

    O Mc Dermott, ο οποίος έχει προταθεί στον Καναδά 9 φορές για το βραβείο Juno, που είναι ισοδύναμο του Grammy, παρά τις απαιτήσεις της επιτυχημένης του καριέρας, δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με τους βετεράνους πολέμου και τους άστεγους, για τους οποίους δημιούργησε το Mc Dermott House στην Ουάσιγκτον και πιο πρόσφατα το Mc Dermott Day Programme Center στη Βοστόνη.

    Στο Ηρώδειο, στις 29 του μηνός, αναμένεται να παραστούν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του διεθνούς προγράμματος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας, Καθηγητής Ψυχολογίας Norman Sartorius και η Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών Ατόμων με Ψυχική Ασθένεια, Begone Barino. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των στόχων του Ελληνικού Προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.)

    Κύριοι χορηγοί, σε αυτή την προσπάθεια να «ανοίξουν οι πόρτες», είναι η φαρμακευτική εταιρία Φαρμασέρβ Lilly, το ίδρυμα της Νάνας Μούσχουρη "Focus of Hope Nana Mouskouri Foundation" και η Τράπεζα Αττικής.

    Σημειώνεται ότι λίγες μέρες μετά τη συναυλία στο Ηρώδειο δηλαδή, στις 6 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Οντάριο του Καναδά το Δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο κατά του Στίγματος και των Διακρίσεων της Ψυχικής Ασθένειας.

    Κ. Κούτρα

    [34] ΕΚΘΕΣΗ "ΕΛΙΑ - ΔΑΦΝΗ" ΣΤH ΛΕΣΒΟ

    Μυτιλήνη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (14:23 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα την ελιά και τη δάφνη και τη σχέση που συνδέει τα δύο φυτά με την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, τη θρησκεία, την καλλιτεχνική δημιουργία και το τοπίο της σύγχρονης και αρχαίας Ελλάδας, παρουσιάζεται μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2003, που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργήματα της Φύσης που προέρχονται από τις συλλογές των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου της Λέσβου.

    Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί απολιθωμένα πάρα πολλά είδη της οικογένειας των δαφνίδων, στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους Έβρου (ηλικίας 25.000.000 ετών), στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου (ηλικίας 20.000.000 ετών), σε νεογενή ιζήματα της Εύβοιας και στα νεότερα ιζήματα της λεκάνης των Βεγόρων στη δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο.

    Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες και πλαισιώνεται από προβολές του ηχοράματος, οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    [35] "ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ" ΣΤΗΝ "ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Σεπτεμβρίου 2003 (13:33 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής του Λεών Τσίμπεμπα με τίτλο "Τροπικές μνήμες" φιλοξενεί μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου η γκαλερί - καφέ "Παράλληλος".

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα στις 21.00, ενώ θα είναι ανοιχτή για τους ενδιαφερόμενους από τις 10 το πρωί, κάθε μέρα, μέχρι τις 9.00 το βράδυ και κάθε Δευτέρα από τις 6.00 το απόγευμα.

    Ο Λεών Τσίμπεμπα γεννήθηκε στο Κονγκό Κινσάσα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γαλλίας. Επί επτά χρόνια ήταν σχεδιαστής στο εργαστήριο βιολογίας της σχολής Θετικών Επιστημών και Ιατρικής του πανεπιστημίου Λουμπουμπάσι στο Κονγκό. Εγινε καθηγητής εικαστικών τεχνών για τέσσερα χρόνια στο Γαλλικό λύκειο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, όπου ζει.

    Δημιουργός κόμικς, ζωγράφος, εικονογράφος και διακοσμητής, τα έργα του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί στο Κονγκό. Παρουσιάσε προσωπικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές, ενώ έργα του έχουν εκτεθεί σε Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία, Ελλάδα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 September 2003 - 18:14:04 UTC