Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [04] Κ.ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ:ΞΥΠΝΑ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΝΔ ΓΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ
  • [06] ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
  • [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ
  • [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [10] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [12] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2004
  • [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [15] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [16] ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
  • [17] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [18] ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η G7
  • [19] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [20] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [21] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΙΡΑΚ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΣΟΤ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [22] ΑΥΡΙΟ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • [23] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (11:02 UTC+2)

    Ακόμα περισσότερο μειώθηκε η διαφορά, μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ, σύμφωνα με τρείς νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύονται στις εφημερίδες

    «Εθνος», «Ελευθεροτυπία» και «Καθημερινή», ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Κώστας Σημίτης διατηρεί το προβάδισμα έναντι του αρχηγού της ΝΔ Κώστα Καραμανλή ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία δημοσκόπησης, που έγινε με κάλπη (από 1 - 17 Σεπτεμβρίου) από την «Μέτρον Ανάλυσις» και παρουσιάζονται από το «Έθνος» σε δείγμα 1200 ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 39,3% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 32,2% , ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουνίου η διαφορά ήταν 8 μονάδες.

    Επίσης, ο Κώστας Σημίτης προηγείται με 39% του Κώστα Καραμανλή που συγκεντρώνει 35,7% στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 6,4%, ο ΣΥΝ 3,8%, το ΔΗΚΚΙ 1,9%, το ΛΑΟΣ 2,3%, 1,3% δήλωσε ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ το 12,8% δήλωσαν αναποφάσιστοι, ότι θα ψηφίσουν άκυρο, λευκό ή δεν απάντησε. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 54,5% έναντι 31,6% του ΠΑΣΟΚ, ενώ η συσπείρωση στο ΠΑΣΟΚ είναι 74,5% και στη ΝΔ 91,2%.

    Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της εταιρίας «Οπίνιον» , που δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία» και διεξήχθη επίσης με κάλπη, την ίδια χρονική περίοδο ,με δείγμα 1601 ψηφοφόρων, ο κ. Σημίτης με 43,3% υπερέχει του κ. Καραμανλή στο ερώτημα ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, το ΠΑΣΟΚ 30,6%,το ΚΚΕ 5,7%, ο ΣΥΝ 2,4%, το ΔΗΚΚΙ 1,5%, η Πολιτική Ανοιξη 0,2%, το ΛΑΟΣ 2%, άλλα κόμματα 3%, ενώ το 16,3% δήλωσε αναποφάσιστο, άκυρο, λευκό ή δεν απάντησε.

    Εξάλλου, σε τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση της «Rass» (δείγμα 2100 ψηφοφόρων) , που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή» στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 37,9%, το ΠΑΣΟΚ 30,2%, (τον περασμένο Μάϊο η διαφορά ήταν 9,8%), ενώ το 40,8% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Κ. Σημίτη καταλληλότερο πρωθυπουργό, έναντι 39,2% του κ. Καραμανλή.    

      

    [02] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (15:31 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βαγδάτης η Ακίλα αλ-Χασιμί, στέλεχος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ, κατόπιν απόπειρας δολοφονίας της το πρωί του Σαββάτου.

    Σύμφωνα με ένα πρακτορείο ειδήσεων, ιρακινός επίσημος είπε ότι η αλ-Χασίμι φέρει τραύματα στο στομάχι, τον ώμο και το πόδι.

    Σύμφωνα με όσο μεταδίδει το BBC κατά την επίθεση που έγινε έξω από το σπίτι της, στη δυτική Βαγδάτη, τραυματίστηκε και ο οδηγός της.

    Η Ακίλα αλ-Χασίμι είναι σιίτισα και υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επί κυβέρνησης Σαντάμ Χουσεΐν.

    Ήταν μέλος της αποστολής του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τον ΟΗΕ.

    Το Συμβούλιο επικρίνεται από πολλούς Ιρακινούς για τη συνεργασία του με τους Αμερικανούς.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της απόπειρας δολοφονίας βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι ιρακινές Αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση αποτελεί έργο Ιρακινών πιστών στον Σ.Χουσεΐν που επιχειρούν να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία που στοχεύει στην επικύρωση νέου Συντάγματος και την εκλογή δημοκρατικής κυβέρνησης έως τα τέλη του επόμενου έτους.

    [03] ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Πόρτο Καρράς, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (13:38 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας,

    Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για το ειδικό πτωχευτικό δίκαιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Aκης Τσοχατζόπουλος, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει στο Πόρτο Καρράς η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΣΒΒΕ και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για τις Επιχειρήσεις.

    Στόχος της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε ο υπουργός είναι ο απαιτούμενος χρόνος για την ίδρυση Ο.Ε να μειωθεί στις 10 ημέρες, ενώ το κόστος να περιοριστεί στο 10% του σημερινού. Πέραν των νέων επιχειρήσεων, έμφαση δίδει το οικονομικό επιτελείο και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ήδη υφιστάμενων και των υπό σύσταση επιχειρήσεων, ώστε να εισάγουν «εργαλεία» καινοτομίας και ποιότητας, για να παράγουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

    Ο υπουργός διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι μέχρι το 2007 ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (Ε.Π.ΑΝ) θα φτάσουν τις 40.000, έναντι 25.000 σήμερα.

    ΑΣΤΕΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

    ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στις ανατιμήσεις, ο κ.Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "είναι αστειότητες τα σενάρια περί πολέμου ή ρήξης της κυβέρνησης με τη βιομηχανία", αφού αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι απλώς διαφορετικές εκτιμήσεις. Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η κυβέρνηση θα διοργανώσει σε περίπου ενάμιση μήνα φόρουμ συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -επιχειρήσεων και καταναλωτών- ανοίγοντας ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο. Παράλληλα, στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις επί του ιδίου θέματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

    "Οι αγορές πρέπει να λειτουργούν ανοιχτά και ελεύθερα, αλλά χρειάζεται και η δημοκρατική εποπτεία τους", υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητάει η κυβέρνηση είναι να γίνονται αποδεκτές οι ρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις της Πολιτείας, στο όνομα του καταναλωτή. "Επιδιώκουμε μια ήρεμη συζήτηση, ώστε να επανακάμψει η νηνεμία και η ψυχραιμία στην αγορά", συμπλήρωσε.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι στρογγυλοποιήσεις ελέω ευρώ, οι ανατιμήσεις, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ελληνική αγορά, που επιβαρύνουν τον τιμάριθμο κατά 0,7%-0,8%, ευθύνονται για τη διαφορά της μίας ποσοστιαίας μονάδας ανάμεσα στον ελληνικό πληθωρισμό και τον μέσο κοινοτικό. "Πολλά ελληνικά προϊόντα παραμένουν πιο ακριβά από ό, τι τα αντίστοιχα της ΕΕ. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, τα ελληνικά γαλακτοκομικά να πωλούνται κατά 30%-40% ακριβότερα από τα γαλλικά", διευκρίνισε.

    Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Φόρουμ για τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Ρίτσαρντ Σίμονς, επεσήμανε ότι η ενιαία αγορά στην Ε.Ε δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς τα λογιστικά και νομικά συστήματα των «15» παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, "με αποτέλεσμα να έχεις συχνά την αίσθηση ότι δουλεύεις σε 15 διαφορετικές αγορές".

    Επιπλέον, κατά τον κ. Σίμονς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παρατηρείται κενό χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ, αφού δεν υπάρχουν πολλοί χρηματοδότες και οι λίγοι υπάρχοντες δεν επαρκούν, για να καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες των ΜΜΕ._

    ΑΛ. Γ

    [04] Κ.ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ:ΞΥΠΝΑ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΣΟΚ

    Τρίκαλα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (18:51 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η κοινωνική βάση του ΠαΣοΚ ξαναβρίσκει τη δύναμη και την αποφασιστικότητά της και ότι η συσπείρωση του κόμματος γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερη διατύπωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νομό Τρικάλων.

    «Στέλνω μήνυμα αγάπης συντροφικότητας και αγωνιστικότητας σ' όλα τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να φύγουν από τη λογική της απόστασης και να μπουν στον αγώνα», είπε ο κ.Κουλούρης, ενώ αναφερόμενος στους Θεσσαλούς αγρότες, τόνισε ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ το έχουν φτιάξει αυτοί, το δημιούργησαν αυτοί και έχουν υποχρέωση να συστρατευθούν για να υπερασπιστούν την ίδια τους τη ζωή».

    Ο κ. Κουλούρης ανέφερε επίσης ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε πως το ΠΑΣΟΚ είναι αγροτικό κίνημα, προσθέτοντας ότι και ο Κώστας Σημίτης βρίσκεται στην ίδια ευθεία και με το ίδιο πάθος αντιμετωπίζει το αγροτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. «Υπάρχουν πικρίες, τις κατανοούμε, αλλά να μην έχουν αυταπάτες πως θα τις λύσουν εκείνοι που δεν είχαν καμία ψυχική σχέση μαζί τους», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ.Κουλούρης εξέφρασε την άποψη ότι η ΝΔ θεωρεί πως κέρδισε τις εκλογές και αυτό επειδή οι δημοσκοπήσεις την φέρουν πρώτη με σημαντικό προβάδισμα.

    «Θα φθάσουν στη βρύση και νερό δεν θα πιουν. Ξυπνά ο γίγαντας που λέγεται ΠΑΣΟΚ και θα μείνουν με τις δημοσκοπήσεις», είπε.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση ο κ.Κουλούρης είπε πως μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν πως η χώρα έχει διεθνώς κύρος, πως έχει φύγει από εκείνη την περίοδο που αντιμετωπιζόταν σαν παρακατιανό στέλεχος για να προσθέσει.

    «Τον αγαπάμε αυτό τον λαό, δεν το σνομπάρουμε. Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι να φύγουμε εμείς και να έρθουν εκείνοι. Θεωρώ πως η ΝΔ δεν μπορεί να προσφέρει γιατί δεν έχει πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε δε ότι ο ίδιος θα επιμείνει στην πολιτική γιατί έχει αποτελέσματα στη μάχη κατά της ακρίβειας, και προσθέτοντας πως η ΝΔ ενοχλείται από την κινητικότητα του κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «διαλέξει αν είναι εναντίον της ακρίβειας ή όχι».

    Τέλος, χαρακτήρισε χρήσιμη και αποδοτική την επαφή που είχε με τους παραγωγικούς φορείς του νομού Τρικάλων.

    Από την πλευρά τους οι επαγγελματοβιοτέχνες του νομού στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής ζήτησαν:

    -Εκτροπή του Αχελώου και έργα υποδομής στον κάμπο της Θεσσαλίας για τη σωστή αξιοποίηση του έργου.

    -Σήραγγα Γκρόπας - Ολοκλήρωση της Σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Καλαμπάκας και επέκταση προς Ηπειρο και Δυτ. Μακεδονία.

    -Οδικοί άξονες σύνδεσης Τρικάλων με Γιάννενα- Λάρισα- Καρδίτσα και Αρτα.

    -Αναβάθμιση του άξονα Λαμία Παναγιά (65) και τη βελτίωση των κάθετων συνδετήριων αξόνων προς Ε65. ΒΕΠΕ Φαρκαδόνας - ΧΥΤΑ.

    -Μεγάλη στήριξη του Τουρισμού λόγω της μοναδικότητας των Μετεώρων και του ορεινού όγκου , όπου προτείνεται μελέτη για τη λειτουργία αεροδρομίου στην Καλαμπάκα για εξυπηρέτηση των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.

    -Στήριξη της κτηνοτροφίας - κτηνοτροφικά πάρκα - Στήριξη των αγροτών με έγκαιρες αποζημιώσεις και συμμετοχή νέων αγροτών σε ειδικά προγράμματα.

    -Δημιουργία Φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.

    -Ιδρυση σχολής ΑΕΙ και ΤΕΙ στην πόλη μας.

    -Καλύτερη μεταχείριση σε ζητήματα Υγείας- Παιδείας Ναρκωτικών

    [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΝΔ ΓΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (17:39 UTC+2)

    Σε σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης- Νέας Δημοκρατίας οδήγησε το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία» σύμφωνα με το οποίο, η έκθεση της ΕΚΤ περί διαφθοράς στο ελληνικό Δημόσιο την οποία επικαλέστηκε ο Κ.Καραμανλής στη ΔΕΘ, είναι ανύπαρκτη.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη έκθεση σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος είναι το πλέον διεφθαρμένο σε ολόκληρο τον ΟΟΣΑ και ότι υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρώτη ζήτηση που η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, θα διαθέσει για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.

    Η Ημερησία επικοινώνησε με τη διευθύντρια Τύπου και Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ρεγγίνα Καρολίνε Σούλερ, η οποία διαβεβαίωσε ότι η έκθεση αυτή δεν υπάρχει.

    Στην επιστολή της, η κυρία Σούλερ, μεταξύ άλλων «Το έγγραφο στο οποίο υποθέτω ότι αναφέρεστε δεν είναι έκθεση της ΕΚΤ. Πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας (Κείμενο εργασίας Ν.242, ''Αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα:Μιά διεθνής σύγκριση''), το οποίο δημοσιεύθηκε στη σειρά ''Κείμενα εργασίας'' της ΕΚΤ».

    Σύμφωνα με την «Ημερησία» ο κ.Καραμανλής «παραπλανήθηκε και εν συνεχεία παραπλάνησε» και παρουσίασε ένα θεωρητικό κείμενο εργασίας 37 σελίδων τριών οικονομολόγων, οι οποίοι επιχειρούν να διερευνήσουν τη σχέση μεγέθους και αποτελεσματικότητας του κράτους και με βάση ένα θεωρητικό μοντέλο κάνουν ορισμένες εκτιμήσεις για τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας σχολιάζοντας το δημοσίευμα «Δεν μας εκπλήσσει η αβάσταχτη ελαφρότητα του πολιτικού λόγου της ΝΔ. Συστήνουμε όμως στον κ. Καραμανλή να απολύσει τον σύμβουλο που τον εξέθεσε», σχολίασε το δημοσίευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

     Σε σκληρή γλώσσα απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπολος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι προφανές γιατί ο κ. Πρωτόπαπας επιχειρεί σήμερα να στρέψει την προσοχή των πολιτών εκεί όπου νομίζει ότι τον συμφέρει».

    «Τα στοιχεία που προκύπτουν από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βασίζονται, όπως η ίδια η Τράπεζα αναφέρει, σε διεθνούς εγκυρότητας οικονομικούς οργανισμούς και αποδεικνύουν ότι τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη είναι απολύτως σωστά. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και διαφθορά είναι δύο έννοιες συνυφασμένες», είπε.

    [06] ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Την αλλαγή ονόματος και εμβλήματος εξετάζει η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού στο πλαίσιο της προεκλογικής προσέγγισής του με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς.

    Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος του Σαββάτου, μεταξύ των προτάσεων είναι στο ψηφοδέλτιο να υπάρχει μόνο η λέξη «Συνασπισμός» κάτι που όπως υποστηρίζεται «καλύπτει» όλες τις πλευρές αφού έτσι υποδηλώνεται ο κεντρικός ρόλος του ΣΥΝ στο πλαίσιο του κοινού εκλογικού «μετώπου». Άλλες προτάσεις για την ονομασία είναι «Συνασπισμός των ενεργών πολιτών» (οι «Ενεργοί Πολίτες» ήταν ο συνδυασμός του Μ.Γλέζου στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές), «Συνασπισμός των Οικολογικών Δυνάμεων» και «Συνασπισμός των Δυνάμεων της Αριστερά», ενώ άλλοι προτείνουν να μπουν οι ονομασίες όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συνεργασθούν.

    Επιπλέον από τις αρχές του καλοκαιριού η ηγεσία του ΣΥΝ έχει αναθέσει σε επικοινωνιακές εταιρείες την αλλαγή του λογότυπου και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο προγραμματικό συνέδριο του περασμένου Μαΐου (αλλαγή τίτλου και φυσιογνωμίας). Δεν αποκλείεται ωστόσο να παραμείνει και το ίδιο.

    [07] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ

    Μαριούπολη, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Μεγάλη γιορτή για τον ελληνισμό της Μαριούπολης και όλους τους κατοίκους της περιοχής αποτέλεσαν τα εγκαίνια του σύγχρονου Διαγνωστικού Ιατρικού Κέντρου του ΣΑΕ, από τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Α. Άθενς, τον βασικό δωρητή του έργου κ. Αντώνη Δούδο, τον υφ. Εξωτερικών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Αποδήμων κ. Γρηγόρη Νιώτη.

    Την ανεκτίμητη αυτή προσφορά μέσω του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Ανδρέα Α. Άθενς το 1997 εξήραν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία.

    «Δεν είναι μέρα για λόγια και υποσχέσεις. Σήμερα μιλούν τα έργα και το Διαγνωστικό Έργο του ΣΑΕ που ολοκληρώθηκε. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ενάμιση χρόνο μετά τη θεμελίωση του έργου παραδίνουμε αυτό το στολίδι στους κατοίκους της Μαριούπολης», είπε μεταξύ άλλων ο υφ. Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης, μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και του υπ. Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός συνεχάρη πρώτα απ΄ όλα τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ανδρέα Άθενς για το όραμα και την πίστη του να υλοποιήσει το Ιατρικό Πρόγραμμα του ΣΑΕ και όλους που δούλεψαν μαζί του για την περάτωση του έργου, καθώς και τον βασικό δωρητή του Διαγνωστικού Κέντρου κ. Αντώνη Δούδο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του από την αδελφοποίηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρου του ΣΑΕ στην Μαριούπολη.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ για τον ελληνισμό στην Μαύρη Θάλασσα με βασικούς άξονες την ενίσχυση του Ιατρικού Προγράμματος, τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και τη δημιουργία ομογενειακών μικροεπιχειρήσεων. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε φέτος, στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους ομογενείς μας να παραμείνουν αξιοπρεπώς στις πατρογονικές τους εστίες.

    «Το όνειρο έγινε πραγματικότητα και αυτή είναι η ευτυχέστερη μέρα στη ζωή μου», είπε ο πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Άθενς και ευχαρίστησε τον υφ. Εξωτερικών για τη συνεργασία και τη βοήθεια που προσφέρει στο έργο του ΣΑΕ για τον απόδημο Ελληνισμό και ειδικότερα για αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη.

    Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη και όλα τα κόμματα που στηρίζουν το ΣΑΕ, ενώ αναγνώρισε και την υποστήριξη των ΗΠΑ στο μεγαλόπνοο Ιατρικό Πρόγραμμα του οραματίστηκε και ξεκίνησε ο ίδιος το 1997. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ΄ βάθος καρδιάς απηύθυνε στο επιχειρηματία Αντώνη Δούδο από τη Θεσσαλονίκη, χάριν στη δωρεά του οποίου έγινε εφικτή η ανέγερση του έργου.

    Από την πλευρά του ο κ. Δούδος, Πρόεδρος των Φίλων του ΣΑΕ, ο οποίος έκανε τη δωρεά στη μνήμη των γονέων του, Κωνσταντίνου και Ζμαραγδής Δούδου, είπε μεταξύ άλλων ότι ως «ταπεινός προσκυνητής στο κέντρο της ιστορικής Μαριούπολης εκπληρώνει την ελάχιστη υποχρέωση» που ΄συναισθάνεται ότι έχει ως Έλληνας, σημειώνοντας ότι η αρετή του Έλληνα να τιμά την ιστορία του δεν έχει σβήσει στις μέρες μας.

    Ο Δήμαρχος της Μαριούπολης κ. Χουτλουμπέϊ ευχαρίστησε θερμά την Ελληνική πολιτεία και το ΣΑΕ για το πολύτιμο αυτό δώρο, που σημειολογικά συνδέθηκε με τα 225 χρόνια από την ίδρυση της πόλης από τον έλληνα Μητροπολίτη Ιγνάτιο που ήρθε στην περιοχή με έλληνες από την Κριμαία.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής συνεχάρη το ΣΑΕ και ειδικότερα τον πρόεδρο του για το Ιατρικό Πρόγραμμα βασικός αρωγός στις ανάγκες των ομογενών σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ και στην Αλβανία, επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας.

    «Δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες και όλοι μαζί πρέπει να προσπαθούμε για αυτό, διαφορετικά υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι το Διαγνωστικό Κέντρο του ΣΑΕ στη Μαριούπολη ανεβάζει ψηλά τον πήχη. Με το νέο αυτό έργο όπως είπε εγκαινιάζεται μια νέα εποχή όπου χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των αναγκών των ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Τον χαιρετισμό του προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη μετέφερε ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γρηγόρης Νιώτης επισημαίνοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη της βουλής για τον ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τόνισε ότι η Ελληνική πολιτεία είναι πάντα στο πλευρό του ΣΑΕ σε όλα τα προγράμματα και έργα που έχουν γίνει ή δρομολογούνται. Η υψηλή εκπροσώπηση στα εγκαίνια του Διαγνωστικού Κέντρου, όπως είπε ,εξασφαλίζει την αγάπη και την αλληλεγγύη για τους έλληνες του κόσμου.

    Τον χαιρετισμό του Αμερικανικού ΥΠΕΞ μετέφερε ο Jerry Obendorfer, ο οποίος δήλωσε ότι τη σημερινή ημέρα αισθάνεται επίσης Έλληνας και Ουκρανός και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της υποστήριξης του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ.

    Τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνισμού της Μαριούπολης μετέφερε η Πρόεδρος της Ουκρανίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο.

    Τα εγκαίνια του νέου Διαγνωστικού Κέντρου του ΣΑΕ στη Μαριούπολη τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουκρανία Παναγιώτης Γκούμας, οι βουλευτές Παναγιώτη Σκανδαλάκη, Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Παρθένα Φουντουκίδου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο ευρωβουλευτής κ. Φώλιας, καθός και Ουκρανοί βουλευτές.

    Επίσης παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των Ελληνικών Ομοσπονδιών της Ρωσία, της Αρμενίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων από χώρες της τέως ΕΣΣΔ, καθώς και ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Σιγάλας.

    Από το Προεδρείο του ΣΑΕ θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις οι: κ. Χρήστος Τομαράς, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Β. & Ν. Αμερικής, ο κ. Κωνσταντίνος Βερτζάγιας, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ωκεανίας, ο κ. Άγγελος Ασλανίδης, Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης, ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργανάς, Γραμματέας-Ταμίας ΣΑΕ και η κ. Ελένη Κωνσταντινίδου, Γραμματέας ΣΑΕ, καθώς και οι Συντονίστριες των Δικτύων Πολιτισμού και Γυναικών κ. Ελένη Κατσαρού και κ. Άννα Κοντούλη, ο Δρ. Κυριάκος Κανάκης, Ιατρικός Διευθυντής του Προγράμματος του ΣΑΕ.

    Το Διαγνωστικό Κέντρο του ΣΑΕ στη Μαριούπολη είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στη Δημοκρατία της Ουκρανίας και το μεγαλύτερο Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ που παρέχει δωρεάν ιατρική περίθαλψη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Το τριώροφο Διαγνωστικό Κέντρο στη Μαριούπολη έχει ανεγερθεί δίπλα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και καταλαμβάνει χώρο 2 στρεμμάτων ( εξεταστηρίων και δωματίων στους πρώτους δύο ορόφους και γραφείων διοίκησης στον τρίτο όροφο). Στο Διαγνωστικό Κέντρο θα στεγάζεται και ειδική γυναικολογική πτέρυγα με μαστογράφο, μηχάνημα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην γύρω περιοχή.

    Το κόστος κατασκευής του κτιρίου καλύφθηκε από δωρεά του κ. Αντώνη Δούδου, Προέδρου των Φίλων του ΣΑΕ, ενώ τα ιατρικά μηχανήματα της κλινικής χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

    Μέσω του Προγράμματος Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ έχουν ιδρυθεί Ιατρικά Κέντρα και παρέχονται υπηρεσίες στη Γεωργία, με τρία Ιατρικά Κέντρα, την Αρμενία, με ένα Ιατρικό Κέντρο και ένα ακόμα στην Αλβανία σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο.

    Το ΣΑΕ λειτουργεί επίσης ένα δίκτυο επισκεπτριών νοσοκόμων με παραρτήματα στην Ουκρανία και τη Γεωργία, ενώ σχεδιάζει τη λειτουργία ιατρικών κέντρων στη Νότια Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν. Ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία ενός πληροφοριακού και εκπαιδευτικού προγράμματος για το AIDS στην Ουκρανία.

    Παρέχεται επίσης ανθρωπιστική βοήθεια σε ρουχισμό και τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των 21.000 τόνων αγροτικών προϊόντων που διανεμήθηκαν σε συνεργασία με το ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη».

    Δ.Ρ.

    [08] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΠαΣοκ τείνει να είναι μη αναστρέψιμη, διατύπωσε ο Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της εταιρίας OPINION.

    Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αποτυπώνεται το σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι «η παροχολογία και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, δεν κατάφεραν να αλλάξουν σημαντικά τη διαφορά που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ. Η διαφορά τείνει να είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι απαιτείται πολλή και σκληρή δουλειά από όλους μας. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας».

    Καταλήγοντας δε τόνισε ότι «εάν από την άλλη πλευρά, η παροχολογία αποσκοπούσε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρωθυπουργό, σήμερα αυτό το σενάριο απομακρύνεται. Και αυτό γιατί κανένας δεν είναι πρόθυμος να «αυτοκτονήσει πολιτικά».

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Επίσκεψη πολυπληθούς αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TάSIAD) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Χίο έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

    Η εκδήλωση οργανώθηκε στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των κεντρικών επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών με στόχο να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων και στην ενίσχυση των επιχειρηματικών επαφών.

    Την τουρκική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν η Διοίκηση της TάSIAD και σημαντικοί επιχειρηματίες μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου, δεξιώθηκε η Διοίκηση του ΣΕΒ σε γεύμα στο οποίο παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του τουρκικού Προξενείου, των τοπικών αρχών, μέλη του ΣΕΒ και επιχειρηματίες της Χίου, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε και περιήγηση στα αξιοθέατα του νησιού.

    Ο κ. Αθανάσιος Λαβίδας, εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης για τη σταθερή ανάπτυξη καλού κλίματος μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα οι επενδυτικές και εμπορικές δυνατότητες. Παρά την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών που έχει σημειωθεί στο τελευταίο διάστημα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα για τις ελληνικές εξαγωγές που υστερούν σημαντικά των τουρκικών. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει η βελτίωση των πολιτικών σχέσεων καθώς και οι 10 διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί σε διάφορους τομείς, ενώ προσδοκάται και η επίλυση της εκκρεμότητας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

    Η τουρκική αγορά, πέραν του ότι παρουσιάζει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και προοπτικές για αποτελεσματικότερη ελληνική παρουσία, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για δραστηριοποίηση των ελλήνων επιχειρηματιών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Αντίστοιχα, οι τουρκικές εταιρίες μπορούν να συνεργασθούν επωφελώς με ελληνικές σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια αξιοποιώντας την εμπειρία και την ευρωπαϊκή ταυτότητα των ελληνικών εταιριών.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Λαβίδας επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως και του ΣΕΒ, στις προσπάθειες της τουρκικής οικονομίας να προετοιμασθεί κατάλληλα για να εισέλθει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης, με πολλαπλά οφέλη για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας, τις σχέσεις της με την Ευρώπη, τις διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Σημείωσε, επίσης, τον συμβολισμό της παρουσίας κορυφαίων οικονομικών παραγόντων στη Χίο, το νησί που ανέδειξε την ελληνική αξιοσύνη στην ποντοπόρο ναυτιλία, στο οποίο σήμερα επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία διάθεση για την προώθηση της ελληνο-τουρκικής επιχειρηματικής συνεργασίας

    [10] ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (12:37 UTC+2)

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα διαρκείας, ενδέχεται να προχωρήσουν "αιφνιδιαστικά" εντός της εβδομάδας οι βενζινοπώλες, - σύμφωνα με έγκυρη πηγή - επειδή, όπως υποστηρίζουν, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπαναχώρησε από τη συμφωνία της 9ης Σεπτεμβρίου, την οποία και προτίθεται να ακυρώσει.

    Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπως ισχυρίζεται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), δε δίνει εύλογο χρόνο παραγγελίας των ταμειακών μηχανών, εμμένοντας στη θέση του να έχουν δελτίο παραγγελίας οι πρατηριούχοι.

    Αυτό διότι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η διαδικασία παραγγελιών συνεχίζεται όπως έχει αποφασιστεί από το υπουργείο, για όλα τα πρατήρια της χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, χωρίς καμία μετάθεση ημερομηνιών». Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία λήξης της παραγγελίας ήταν η 31η Αυγούστου 2003.

    Η ΟΒΕ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, περιορίζει φωτογραφικά το χρόνο υποβολής προτάσεων από νέους κατασκευαστές, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2003, αντί του εύλογου χρόνου, που είναι το τέλος Οκτωβρίου, ώστε - όπως ισχυρίζεται - να μην υπάρξει άλλη ανταγωνιστική πρόταση

    [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (12:22 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Δευτέρα οι παραγωγοί του Νομού.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι αγροτοσυνδικαλιστές θα περιοδεύσουν στα χωριά του Νομού, προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στους μικρομεσαίους παραγωγούς.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου, οι φορείς της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι νέοι κανονισμοί για το βαμβάκι, το λάδι και τον καπνό που θα ψηφιστούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα οδηγήσουν σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων παραγωγών.

    [12] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (11:47 UTC+2)

    Σε συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της χώρας, η οποία και θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, αναμένεται να καθοριστούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2004, τα οποία και θα περιληφθούν στο προσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

    Ο προϋπολογισμός του 2004, σχεδιάζεται με βάση του ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,2%, η συνολική απασχόληση θα ενισχυθεί κατά 0,3% και η εξηρτημένη εργασία κατά 1,2%.

    Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, σχεδιάζεται με βάση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα περιοριστεί στο 8,3%, η παραγωγικότητα της εργασίας θα αυξηθεί κατά 3% και η μέση τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 25 δολάρια το βαρέλι.

    Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2004, θα υλοποιεί το κοινωνικό και μισθολογικό πακέτο, καθώς και μέρος της δαπάνης που προκύπτει από τις εξαγγελίες για την «κοινωνική Χάρτα», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά οι δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% ή λίγο παραπάνω, σε καμία όμως περίπτωση πάνω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ που θα είναι 7,5%.

    Η αύξηση των εσόδων θα διαμορφωθεί γύρω στη μία μονάδα κάτω από την ανωτέρω αύξηση του ΑΕΠ, ενώ προβληματισμός υπάρχει σχετικά με το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις τελικές δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντως φέτος το Πρόγραμμα θα περικοπεί κατά 600 εκατ. ευρώ με «ευνοϊκές» επιδράσεις στο ύψος του ελλείμματος το οποίο θα διαμορφωθεί στο 1,2-1,3%, κατά το δημοσίευμα.

    [13] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (11:00 UTC+2)

    Η υπόθεση ανακάλυψης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου κυριαρχεί και σήμερα στα περισσότερα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι η έγκριση σαράντα εναρμονιστικών νομοσχεδίων και 39 κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής, η κινητοποίηση κυβέρνησης και Βουλής ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο προκειμένου να αποτρέψει τουρκικούς σχεδιασμούς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος καθώς και η δέσμευση από εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας για επιστροφή όλων των εκκλησιαστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Κύπρου που κλάπηκαν από το 1974 και εντεύθεν.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Απροθυμία για την έρευνα'' γράφει ότι ''παλινδρομούν οι κυβερνώντες'' όσον αφορά την διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση ανακάλυψης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η οποία απεκαλύφθη πριν 3 1/2 μήνες, ''ελπίζοντας να σβήσει το θέμα''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος έλαβε χθες δέσμευση από εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, για επιστροφή όλων των εκκλησιαστικών θησαυρών της Εκκλησίας της Κύπρου που κλάπηκαν από το 1974 και εντεύθεν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Προπέτασμα καπνού ο κοριός'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε χθες ως ''τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, το οποίο έκανε και πάλι την Κύπρο ρεζίλι, την αποκάλυψη τρεισήμισι μήνες μετά, της ύπαρξης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 40 εναρμονιστικά νομοσχέδια και 39 κανονισμούς ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, γεγονός που ικανοποίησε απόλυτα τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είπε, ότι ''η Κύπρος θα δώσει δείγματα σταθερής πορείας αν και ξεκαθάρισε πως η εναρμόνιση δεν τελειώνει ποτέ''.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προεδρική Κορ(ι)οϊδία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''καταργεί ουσιαστικά το κράτος και μπροστά στην μεγάλη υπόθεση του κοριού διερωτάται, ελαφρά τη καρδία - 'ποιο είναι το σοβαρό θέμα''' ενώ ''ο Υπουργός Δικαιοσύνης με εκπληκτική αποφασιστικότητα δηλώνει ότι 'δεν θα κάνει αυτό που θέλουν οι άλλοι αλλά αυτό που θέλει ο ίδιος''.

    Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης θέλοντας προφανώς να εμφανίσει ένα άλλο πρόσωπο ενόψει των ''εκλογών'' κάλεσε τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο Ζπίγκιεφ Βλόσοβιτς προς τον οποίον δήλωσε την ετοιμότητα του να άρει τα ναρκοπέδια της νεκρής ζώνης.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Σαρωτικές έρευνες'' γράφει ότι στη διεξαγωγή ποινικών ερευνών προχωρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου όσον αφορά την πολύκροτη υπόθεση εντοπισμού κοριού στο γραφείο του και αναφέρεται στις ''βαριές κουβέντες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για 'εγκέφαλους' και 'ανεγκέφαλους'''.

    Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «πληθώρα παρατυπιών και ευνοιοκρατικών διαδικασιών με ευεργετηθέντες συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, άλλους ευνοούμενους του και πρόσωπα του περίγυρου της Αρχιεπισκοπής έφερε σε φως η έρευνα που έγινε από την Ιερά Σύνοδο για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής».

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ο ψόφιος κοριός έφερε καυγάδες'' γράφει ότι ο κοριός στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μπορεί να ήταν ''νεκρός'', όμως «άναψε για τα καλά φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, σε μια χρονική περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά δημοσκοπήσεων». Προσθέτει ότι η αντιπολίτευση συνδέει τον κοριό με σαρωτικές μετακινήσεις στην ΚΥΠ, σε Υπουργεία και Ημικρατικούς Οργανισμούς και επιμένει σε βάθος έρευνα.

    Σε άλλο θέμα γράφει ότι κυβέρνηση και η Βουλή βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο προκειμένου να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της και κάτω από τον τίτλο ''Αναγκαία διεθνής παρέμβαση'' γράφει ότι «η προσέγγιση που υποστηρίζει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα με τη διαδικασία των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας ΕΕ και ότι οι δύο διαδικασίες πρέπει να κορυφωθούν ταυτόχρονα, φαίνεται να έχει αρκετούς υποστηρικτές στην Αγκυρα».

    Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου κατέληξε σε δύο σενάρια όσον αφορά την παραχώρηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 11 εκ. λιρών στους χρήστες πετρελαίου θέρμανσης. Το πρώτο αφορά το σύνολο των νοικοκυριών της Κύπρου με τη δυνατότητα επιστροφής σε όλα τα νοικοκυριά ενός ισόποσου ποσού εφάπαξ ενώ το δεύτερο στοχεύει στην ενίσχυση των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων και των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ηρεμία ύστερα από την Θύελλα'' γράφει ότι ο τυφώνας Ιζαμπέλα άφησε πίσω του 14 νεκρούς και 4.5 εκ. σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ενέργεια από την Καρολίνα στην Νέα Υόρκη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι δύο αστυνομικοί αξιωματούχοι αναμένουν πειθαρχική ενέργεια εναντίον τους για την άρνηση εισόδου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον περασμένο Ιούλιο, Τ/Κ γυναίκας και των δύο παιδιών της παρόλο που είχαν τα σωστά πιστοποιητικά.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' υπό τον τίτλο ''Που πάνε οι φόροι'' γράφει ότι γίνεται λόγος για κάποιο σχέδιο 'φορολογικής αμνηστίας' που ετοιμάζει η κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων και της Βουλής, προκειμένου να αποφευχθεί η φυγάδευση κεφαλαίων με την πλήρη ελευθερία στη διακίνηση κεφαλαίων που θα έρθει σε επτά μήνες μετά την ένταξη μας στην ΕΕ.

    Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην θέσπιση της Επιστημονικής Επιτροπής με ευρεία αντιπροσώπευση που θα γνωμοδοτεί προς τους αρμόδιους Υπουργούς και στο γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν ή και να προαχθούν στην δημόσια υπηρεσία μπορεί να έχουν στο εξής να αντιμετωπίσουν και ανταγωνιστές από τα άλλα 24 κράτη μέλη της ΕΕ.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Μπροστά σε νέες πιέσεις'' γράφει ότι «με ανανεωμένες τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν επανέρχονται το Φθινόπωρο, οι Αγγλοαμερικανοί μαζί με την ΕΕ που θέλουν το κυπριακό λυμένο μέχρι τον Μάιο του 2004».

    Προσθέτει ότι ο ξένος παράγοντας δραστηριοποιείται και πάλι αποδεχόμενος σε κάποιο βαθμό διαφοροποιήσεις στο σχέδιο Ανάν χωρίς όμως αυτές οι διαφοροποιήσεις να αγγίζουν σε βάθος την ουσία του σχεδίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι δήμοι της Κύπρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν την άμεση λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ

    Λευκωσία, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (10:09 UTC+2)

    Σε σειρά σημαντικών συναντήσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος αναχωρεί για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών αύριο.

    Ο κ. Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 15 μελών της ΕΕ και των δέκα υπό προσχώρηση κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις των 25 με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Κατά την παραμονή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ιακώβου θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις επίσημες επαφές του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, σε διμερείς επαφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και σε επαφές με την ομογένεια της Νέας Υόρκης.

    Θα έχει επίσης σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για αντιμετώπιση του AIDS.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, ενώ σημειώνεται ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει συνάντηση με τον Κόφι Ανάν.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Μαυροβούνιο, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (08:27 UTC+2)

    Κατηγορίες εναντίον του γιουγκοσλάβου πρώην προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τη δολοφονία ενός πολιτικού αντιπάλου του και για απόπειρα ενός άλλου, αναμένεται να απαγγείλει στις 23 Σεπτεμβρίου η Σερβία, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Ρόιτερ.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον του Μιλόσεβιτς σε δύο υποθέσεις, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σερβίας.

    [16] ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Βρυξέλες, 19 Σεπτεμβρίου 2003 (21:09 UTC+2)

    Μία χωρίς προηγούμενο στρατιωτική άσκηση θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ρουμανία με τη συμμετοχή 19 κρατών, με αντικείμενο την αντιμετώπιση τρομοκρατικής επίθεσης με ραδιενεργή ''βρώμικη βόμβα'', ανακοινώθηκε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να γίνει από τις 7 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου στην περιφέρεια του Πιτέστι και απηχεί το κλίμα ανησυχίας μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    [17] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΠΑΔΩΝ ΠΑΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (00:00 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Λίγο μετά τις 9,30μμ οπαδοί του Παναθηναϊκού, που επέβαιναν σε μηχανάκια, επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες εναντίον συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ.

    Ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, από τον οποίο προκλήθηκαν φθορές σε ΙΧ. Οι οπαδοί διαλύθηκαν μετά την εμφάνιση των διμοιριών των ΜΑΤ.

    Σημειώνεται ότι την Κυριακή θα γίνει αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο ομάδων, στη Νέα Σμύρνη.

    [18] ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ Η G7

    Νέα Υόρκη, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Μία ατζέντα για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών και επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών στον κόσμο (G7)

    Χωρίς τις επιπλέον πηγές που προέρχονται από μια ισχυρότερη ανάπτυξη, οι βιομηχανικές χώρες δεν θα ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν με μια κοινωνία που γερνάει ή σε θέση να παράσχουν επαρκή εθνική ασφάλεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση της G7 όσον αφορά την «Ατζέντα για Ανάπτυξη».

    «Η οικονομική ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή για πολύ καιρό στην G7 και μολονότι υπάρχουν αξιοσημείωτες αλλαγές πολιτικής, τώρα είναι ώρα να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    [19] ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (12:56 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Ρόδο, πραγματοποιεί απο τη Δευτέρα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος, θα παραστεί στο συνέδριο των πόλεων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [20] ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (10:54 UTC+2)

    Πάνω από 27 άτομα έχασαν τη ζωής του στο Πακιστάν, όταν αμαξοστοιχία συγκρούστηκε σε διάβαση με λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν μαθητές και καθηγητές, σύμφωνα με τηλεγράφημα το Ρόιτερ.

    Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Μάλακ Γουάλ,150 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    [21] Ο ΣΡΕΝΤΕΡ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΙΡΑΚ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΣΟΤ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (10:42 UTC+2)

    Τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και τον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, υποδέχεται σήμερα στις 12ζ30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στο Βερολίνο, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με στόχο την προσέγγιση των τριών ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα του Ιράκ, ενόψει μιας νέας απόφασης του ΟΗΕ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ανδρών θα εξεταστεί και η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενόψει της διακυβερνητικής διάσκεψης της Ρώμης στις αρχές Οκτωβρίου, όπου θα υιοθετηθεί το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των ''25''.

    [22] ΑΥΡΙΟ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Δράμα, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, Μαργαρίτης Τζίμας, Δήμαρχος της Δράμας, θα κηρύξει αύριο στις 6 το απόγευμα την έναρξη των εργασιών του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Ελληνικής Παλαιογραφίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της πόλης.

    Θα ακολουθήσει βυζαντινή και μεταβυζαντική εκκλησιαστική μουσική, από τη Βυζαντινή Δημοτική Χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας».

    [23] "ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2003 (09:32 UTC+2)

    Η μεγάλη έκθεση των εκπαιδευτικών δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού "Παιχνίδια Πολιτισμού" ανοίγει τις πύλες της αύριο, στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι, στις 12 το μεσημέρι. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η έκθεση διηγείται την εικοσαετή δραστηριότητα του υπουργείου Πολιτισμού και των συνεργαζόμενων και εποπτευόμενων από αυτό φορέων, με σκοπό να συντάξουν έναν κώδικα επικοινωνίας που θα διευκόλυνε την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας και θα διασφάλιζε τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Παρουσιάζει τους στόχους και τη μέθοδο των εκπαιδευτικών δράσεων και περιγράφει τη διαδικασία που, όπως εύστοχα σημειώνει το Πρόγραμμα "Μελίνα" είναι "η τέχνη να διδάσκεις πολιτισμό".

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσουν έξι εκπαιδευτικά προγράμματα, διάρκειας δύο ωρών, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες (μέχρι 35 άτομα) από

    μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες κινηματογράφου, εικαστικών εργαστηρίων και στην αίθουσα - πλοίο "Επιβάτες στο πλοίο του χρόνου".

    Στην τελευταία αίθουσα θα λειτουργήσουν τα εξής προγράμματα:

    - "Επί Οίνοπι Πόντω, Ταξίδια στην Κρασάτη Θάλασσα" με θέμα τη ναυσιπλοϊα, τη ναυπηγική και το θαλάσσιο εμπόριο στην αρχαιότητα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου.

    - "Ταξίδια στις Βυζαντινές Θάλασσες" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στους βυζαντινούς χρόνους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ' δημοτικού έως Γ' λυκείου

    - "Θαλασσινά ταξίδια στα νεώτερα χρόνια" με θέμα τη ναυσιπλοϊα στα νεώτερα χρόνια, το εμπόριο, τα ήθη και τα έθιμα τα σχετικά με τη θάλασσα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α'-ΣΤ' δημοτικού

    - "Βιβλιοταξίδια", όπου οι μαθητές διαβάζουν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων, απαντούν σε "παιχνιδοερωτήσεις" και γράφουν θαλασσινές ιστορίες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ'-ΣΤ' δημοτικού.

    Στην αίθουσα του κινηματογράφου παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Πάμε σινεμά;", όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη του κινηματογράφου και ειδικότερα τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης και της οπτικοακουστικής γλώσσας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα σε μαθητές της α'βάθμιας και β'βάθμιας εκπαίδευσης.

    Τέλος, στην αίθουσα των εικαστικών εργαστηρίων παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Σκάμμα", όπου οι μαθητές κάνοντας "ανασκαφή" ανακαλύπτουν τα σύμβολα των χαμένων πόλεων που είναι θαμμένα στην άμμο. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9 και 10 ετών σε ομάδες 14 ατόμων.

    Προγράμματα ξεναγήσεων - εκπαιδευτικών προγραμμάτων

    Από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

    Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, θα πραγματοποιούνται καθημερινές από τις 9:30 έως τις 11:30 το πρωί, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 17:30 μέχρι τις 19:30. Το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 September 2003 - 18:13:35 UTC