Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΦΑΡΜΑΚΗ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ
  • [03] ΑΡΑΒΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [05] Ν.Δ.: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΠΑΓΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ
  • [06] ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [08] ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  • [09] ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [10] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
  • [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΕΧΑΕ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [14] Σ.Ε.Β.: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [15] ΓΚΙΟΥΖΕΛΟΒΑ: Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • [16] "ΚΟΡΙΟΣ" ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2007
  • [18] ΑΠΕΛΑΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ
  • [19] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΝ 14Η SPORTEL ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ
  • [21] ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΟΙ 17οι ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] Β. ΒΛΑΧΟΣ: ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ Ο ΠΑΟ
  • [23] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
  • [24] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 1-1
  • [25] ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΝΤΑΜ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
  • [26] ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [27] ΕΦΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [28] Ο ΑΘΝΑΡ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ
  • [29] ΣΕ ΒΟΜΒΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ
  • [30] ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [32] Ο 10ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ
  • [34] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΜΕ ΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΦΑΡΜΑΚΗ

    Aθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το μεσημέρι η συνάντηση εκπροσώπων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Φαρμάκη. Οι κ. Ευθυμίου και Φαρμάκης επανέλαβαν την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις ύψους 7% στους μισθούς, πρόταση η οποία δεν ικανοποίησε τους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν αυξήσεις 20% για την επόμενη διετία.

    Ο υπουργός Παιδείας και ο υφυπουργός Οικονομικών επισήμαναν ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια που είχε σε αυτήν την πρόταση και διαβεβαίωσαν ότι δεν θα μειωθούν τα κονδύλια για τα πανεπιστήμια. Παράλληλα ανέλυσαν τον τρόπο υλοποίησης της αύξησης αυτής και ανέφεραν ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εκπαιδευτικών και με τον υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ευθυμίου επισήμανε την ανάγκη να επικρατήσει σωφροσύνη ώστε οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών να μην εμποδίσουν την πρόοδο των πανεπιστημίων και των φοιτητών. Στην πρόταση της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο κ. Φωτιάδης λέγοντας ότι το κόστος της ανέρχεται στα 32 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Από την πρόταση της κυβέρνησης δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί των ΑΕΙ συνεχίζουν την πενθήμερη αποχή και από τη Δευτέρα προγραμματίζουν απεργία διαρκείας, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσουν εκ νέου οι καθηγητές των ΤΕΙ, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση των βουλευτών όσον αφορά την υποβολή όλων των στοιχείων των χρηματιστηριακών συναλλαγών την τελευταία πενταετία εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας λέγοντας χαρακτηριστικά: ''η απόφαση αυτή συνάδει απόλυτα με την πρωτοβουλία που αναλάβαμε και ως κυβέρνηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι που όλοι κατανόησαν την ανάγκη προώθησης αυτής της πρωτοβουλίας''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε ωστόσο ότι ανακύπτει ένα θέμα σοβαρής διάστασης απόψεων ανάμεσα στις μεσημεριανές δηλώσεις του Θόδωρου Ρουσόπουλου και τη βραδινή θέση του κοινοβουλευτικού υπεύθυνου της ΝΔ, Δημήτρη Κωστόπουλου. ''΄Η δεν ήταν ενήμερος ο κ. Ρουσόπουλος για την απόφαση που πήραν ή άλλαξε θέση η ΝΔ. Αν συνέβη το δεύτερο, είμαστε ικανοποιημένοι ωστόσο όμως αυτό δείχνει πως η ΝΔ όχι μόνο δεν παίρνει πρωτοβουλίες αλλά γίνεται ουρά των δικών μας πρωτοβουλιών. Και όταν διαπιστώσει ότι η θέση της συνιστά την αντίδραση του ίδιου του ελληνικού λαού τότε αλλάζει πανικόβλητη τη θέση της''.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΑΡΑΒΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΒΕΤΟ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (09:50 UTC+2)

    Οι ’ραβες διπλωμάτες καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που προώθησε η Συρία, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικάζοντας την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, έναντι του Γιασερ Αραφατ.

    Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νασερ αλ Κιντουα, προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» την αποκλειστική ευθύνη των οποίων θα φέρουν οι ΗΠΑ.

    Ο πρεσβευτής της Συρίας, Φείζαλ Μεκνταντ χαρακτήρισε ως «αξιοθρήνητη» την εξέλιξη αυτή, η οποία και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπλοκη και ουσιαστικά ευάλωτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    [04] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Βαρκελώνη, 16 Σεπτεμβρίου 2003 (22:01 UTC+2)

    Εξι άτομα (πέντε άντρες και μια γυναίκα, όλοι Ισπανοί) συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη, τα οποία, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές ανήκουν στην οργάνωση που έστειλε το βιβλίο- βόμβα στην ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

    Οπως μετέδωσε η ΝΕΤ, η ισπανική αστυνομία έκανε έφοδο σε τέσσερα διαμερίσματα και κατέσχεσε όπλα, πυρομαχικά, βιβλία και εγχειρίδια σχετικά με την αναρχική δράση.

    Οι 6 συλληφθέντες θεωρούνται υπεύθυνοι για σωρεία πράξεων βανδαλισμού στη Βαρκελώνη.

    [05] Ν.Δ.: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΠΑΓΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ετεροβαρή υπέρ της Τουρκίας και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το σύστημα των αεροδιαδρόμων εντός του FIR Αθηνών ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. βουλευτής Αχαϊας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, ως έχει, αλλά να επιδιώξει την βελτίωση της και επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας ότι «ακόμα και όταν πιέστηκε παρείχε την απολύτως αναγκαία και «φιλτραρισμένη» ενημέρωση, μόνο στους δημοσιογράφους και όχι στα πολιτικά κόμματα, υποπίπτοντας έτσι, σε ένα σημαντικό θεσμικό ολίσθημα».

    Συγκεκριμένα με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, για το σύστημα αεροδιαδρόμων εντός του FIR Αθηνών ο κ. Σπηλιωτόπουλος τονίζει:

    «Η συμφωνία, είναι ετεροβαρής υπέρ της Τουρκίας, υπονομεύει τις πάγιες εθνικές θέσεις και δημιουργεί δεσμεύσεις, οι οποίες εν τέλει καταλήγουν σε απομείωση των ευθυνών και των δικαιωμάτων που έχουν εκχωρηθεί από την διεθνή κοινότητα (ICAO) στην Ελλάδα για τον έλεγχο του FIR Αθηνών.

    Τα βασικά σημεία της εν λόγω συμφωνίας που η κυβέρνηση Σημίτη και ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θεωρούν ως «επιτυχή», είχαν απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1984, όταν τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα, όσο και από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των συμφωνιών 'χαμηλής πολιτικής' της κυβέρνησης, που αποδεικνύουν την ανικανότητά της να χειριστεί ακόμα και στοιχειώδη τεχνικά ζητήματα. Εκτός αυτού, είναι λυπηρό το γεγονός, ότι η όποια πληροφόρηση προήλθε από τουρκικά ΜΜΕ, που πανηγυρίζουν για την επιτυχία της τουρκικής διπλωματίας».

    «Ακόμα και όταν πιέστηκε το υπουργείο Εξωτερικών, παρείχε την απολύτως αναγκαία και «φιλτραρισμένη» ενημέρωση, μόνο στους δημοσιογράφους και όχι στα πολιτικά κόμματα, υποπίπτοντας έτσι, σε ένα σημαντικό θεσμικό ολίσθημα.

    Η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, ως έχει, αλλά να επιδιώξει την βελτίωση της, έτσι ώστε, ταυτόχρονα με την διευκόλυνση της διεθνούς κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, να διασφαλίζονται και τα εθνικά μας συμφέροντα», καταλήγει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [06] ΝΕΟΙ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Αλλαγές στον εναέριο χάρτη του Αιγαίου σηματοδοτεί η καθιέρωση νέων αεροδιαδρόμων, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι νέοι αεροδιάδρομοι καθορίστηκαν στις τρεις συναντήσεις στο Παρίσι της εργασίας της ομάδας που συνέστησε ο ICAO, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Διμερείς διαπραγματεύσεις δεν έγιναν υπό οιαδήποτε μορφή και σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

    Οι διαβουλεύσεις αυτές, αποκλειστικά σε περιοχικό επίπεδο, ολοκληρώθηκαν μετά από εννιά μήνες με περιοχική συμφωνία στις προδιαγραφές του νέου σχήματος, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η τυπική διαδικασία ομόφωνης έγκρισης των νέων αεροδιαδρόμων από το Διεθνή Οργανισμό θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή.

    Με το νέο πακέτο, το FIR Αθηνών θα διαθέτει 13 πρόσθετους διεθνείς αεροδιαδρόμους σε ύψη ανώτερα και κατώτερα, οι οποίοι εξυπηρετούν τόσο την υπεριπτάμενη κυκλοφορία όσο και την κίνηση προς και από ελληνικούς προορισμούς.Οι διεθνείς εγκεκριμένοι νέοι αεροδιάδρομοι, διαθέτουν διαδρομές που εξυπηρετούν ειδικότερα τις ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας. Συμπληρώνονται από το υφιστάμενο δίκτυο αεροδιαδρόμων μας το οποίο ενισχύεται και κατοχυρώνεται. Το όλο σύστημα καλύπτει πλήρως όχι μόνο τις ανάγκες, αλλά και τα συμφέροντά μας από κάθε άποψη, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Τα αεροσκάφη θα πετούν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας στα 14.000 πόδια, αντί για τα 11.000, που ισχύει σήμερα. Ο αεροδιάδρομος που περνούσε πάνω από τη Λήμνο μετατρέπεται σε διεθνή.

    Οι ρυθμίσεις αυτές δεν σχετίζονται με θέματα στρατιωτικής δραστηριότητος. Η ύπαρξη αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο, παλαιών και νέων, παραπέμπει πάντοτε στην ανάγκη πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις επιταγές του ICAO. Οι τεχνικές προδιαγραφές των αεροδιαδρόμων, όπως τα κατώτερα ύψη, δε μεταβάλουν ούτε επηρεάζουν την υποχρέωση αυτή.

    «Με τα υιοθετηθέντα, όχι μόνον κατοχυρώνονται τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά δημιουργείται οικονομικό και επιχειρησιακό όφελος.  Με την προσθήκη των νέων αεροδιαδρόμων το FIR Αθηνών γίνεται πλέον εύχρηστο και ελκυστικότερο ως διαδρομή για τις αεροπορικές εταιρείες. Επιτρέπει ανετότερη αντιμετώπιση της κυκλοφορίας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στο μέλλον. Η αύξηση του όγκου κυκλοφορίας αποφέρει πρόσθετο οικονομικό όφελος.Διευκολύνονται οι διεθνείς διασυνδέσεις των νησιωτικών αεροδρομίων (Λήμνος, Χίος, Κάρπαθος κ.α.).  Κατοχυρώνεται, τέλος, το υπάρχον εσωτερικό δίκτυο αεροδιαδρόμων ως συμπληρωματικό και απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των αναγκών αεροπορικής επικοινωνίας στην ελληνική επικράτεια και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [07] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Συγκεκριμένα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα υλοποιήσει πρόγραμμα διάρκειας τριακοσίων ωρών στο χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2003 Ιούνιος 2004 με αντικείμενο «μάνατζμεντ και τοπική αυτοδιοίκηση» και «όργανα και οικονομική διαχείριση». Τα δίδακτρα έχουν οριστεί στο ποσό των 1.650 ευρώ τα οποία καταβάλλονται με δόσεις.

    Παράλληλα θα ξεκινήσουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προγράμματα τραπεζικών σπουδών για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ (312 ωρών με δίδακτρα 1.720 ευρώ) και για αποφοίτους Λυκείου (250 ωρών με δίδακτρα 1.380 ευρώ). Εξάλλου θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο πρόγραμμα ασφαλιστικών σπουδών που απευθύνεται σε ασφαλιστικούς πράκτορες, ασφαλιστές, ασφαλιστικούς συμβούλους και υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιριών (με δίδακτρα 1180 ευρώ).

    [08] ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής, στο

    πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

    Ο κ. Στεφανής προήδρευσε σε ευρεία πολύωρη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς του νησιού, σχετικά με την πορεία κατασκευής του νέου Γενικού Νομαρχιακού

    Νοσοκομείου. Επισκέφθηκε επίσης το νοσοκομείο της Κέρκυρας, το κέντρο του ΕΚΑΒ και τον ξενώνα στην περιοχή Ευρωπούλοι.

    Στη σύσκεψη για το νέο νοσοκομείο, ο υπουργός τόνισε ότι «μετά την απόφαση

    στην οποία θα καταλήξει η ΔΕΠΑΝΟΜ, σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη του

    θέματος, το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, ηθικής και υλικής

    συμπαράστασης, για να αποδοθεί στους πολίτες της Κέρκυρας το νέο νοσοκομείο».

    Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας ενημερώθηκε από το Συμβούλιο Διοίκησης, του ήδη λειτουργούντος νοσοκομείου, για τον προγραμματισμό που αφορά στην αναβάθμιση των

    παρεχομένων υπηρεσιών. Ανέφερε πως στις επόμενες 60 ημέρες το προσωπικό

    (κυρίως νοσηλευτικό) θα αυξηθεί κατά 100 άτομα και πως θα ληφθεί μέριμνα για

    τη βαθμιαία βελτίωση του κτιριακού εξοπλισμού.

    Αναφέρθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι το νοσοκομείο της Κέρκυρας, παρά τις

    δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, έχει καταγεγραμμένα στοιχεία τα οποία

    πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχει

    χάρη στις αέναες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και

    βοηθητικού προσωπικού.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε, ο κ. Στεφανής, για την πορεία του προγράμματος

    αποασυλοποίησης, που εφαρμόζεται στον ξενώνα «Αλκυών», της περιοχής Ευρωπούλοι και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του προγράμματος «Ψυχαργώς» για την αποασυλοποίηση και επανένταξη των ατόμων, που συμμετέχουν σε αυτό.

    Στα γραφεία του ΕΚΑΒ Κέρκυρας, ο υπουργός, ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα,

    από το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, τα οποία χαρακτήρισε θετικά. Σε αυτό το διάστημα (Μάρτιος Αύγουστος) πραγματοποιήθηκαν 3.678 διακομιδές οι περισσότερες από τις οποίες τον μήνα Αύγουστο (881) και αφορούν επείγοντα περιστατικά από όλο το νησί.

    Το ανθρώπινο δυναμικό -περιλαμβάνονται και πτυχιούχοι διασώστες- το οποίο στελεχώνει το ΕΚΑΒ Κέρκυρας αριθμεί 28 άτομα, που σε 24ωρη βάση καλύπτουν όλο το νησί, με 6 ασθενοφόρα και 2 κινητές μονάδες, ενώ επίκειται η περαιτέρω κάλυψή του.

    [09] ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Στον καθορισμό του ωραρίου λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά την χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο έως Απρίλιο) προέβη η Νομαρχία λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τη σχετική νομοθεσία, εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και έγγραφο της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης & Περιοχής. Η απόφαση αυτή ισχύει από 1 Οκτωβρίου έως 30 Απριλίου.

    Συγκεκριμένα η διάρκεια της ημερήσιας λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων ορίζεται σε δεκατέσσερις συνεχείς ώρες, από 06.00 μέχρι 20.00 για τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο έως Απρίλιο). Για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα πέραν της ημερήσιας λειτουργίας τους (διανυκτερεύσεις από 20.00 μέχρι 06.00), θα λειτουργούν εκ περιτροπής υποχρεωτικά σε ποσοστό έως είκοσι τοις εκατό (20%) επί του συνόλου των καταστημάτων του νομού από 20.00 μέχρι 24.00, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα από 24.00 μέχρι 06.00 θα συνεχίζουν να λειτουργούν προαιρετικά, από αυτό το ποσοστό του 20%, μόνο όσα πρατήρια επιθυμούν.

    Στην απόφαση της νομαρχίας διευκρινίζεται ότι κατά τις ώρες ημερήσιας λειτουργίας των πρατηρίων τις Κυριακές και αργίες (06.00 μέχρι 20.00), θα λειτουργούν εκ περιτροπής υποχρεωτικά σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνόλου των καταστημάτων του νομού, μόνο τα πρατήρια που είναι στους αντίστοιχους πίνακες της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Σταθμών Αυτοκινήτων Θεσσαλονίκης & Περιοχής.

    Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται τα καταστήματα διανομής πετρελαιοειδών που βρίσκονται στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους. Παράλληλα εξαιρούνται, μόνον ως προς τη διάθεση υγραερίου, τα μεικτά ή αμιγή πρατήρια διανομής υγραερίων αυτοκινήτων, ειδικών προδιαγραφών, καθώς και τα καταστήματα διανομής πετρελαιοειδών που λειτουργούν στις μαρίνες Ε.Ο.Τ. μόνο για ανεφοδιασμό σκαφών και εντός του χώρου των αερολιμένων για ανεφοδιασμό των αεροσκαφών καθ' όλο το 24ώρο.

    Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι η Νομαρχία εξάντλησε όλα τα περιθώρια του νόμου για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων όμως ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αυτός εφαρμόζεται.

    [10] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Στη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της Καταναλωτικής Πίστης προχώρησε η Γενική Τράπεζα, για την κάλυψη των προσωπικών και καταναλωτικών αναγκών των πελατών της.

    Με την νέα σειρά χρηματοδοτικών προϊόντων προς ιδιώτες η Τράπεζα αποβλέπει στην βελτίωση των όρων δανεισμού επεκτείνοντας την διάρκεια αποπληρωμής και εφαρμόζοντας ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική με επιτόκια που προσδιορίζονται ανάλογα με το είδος του δανείου, το ύψος της χρηματοδότησης και τις εξασφαλίσεις που δίνονται.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, το ύψος του δανείου διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη και την δυνατότητα αποπληρωμής του και κυμαίνεται από 1.500 ευρώ μέχρι 45.000 ευρώ, ενώ δεν απαιτούνται δικαιολογητικά αγοράς.

    Για την διευκόλυνση της εξόφλησης του δανείου έχει προβλεφθεί ιδιαίτερα μεγάλη περίοδος αποπληρωμής που μπορεί να φτάσει μέχρι και 72 μήνες. Δεν απαιτούνται πρόσθετες εξασφαλίσεις (προσημείωση ακινήτου, κλπ) για δάνεια μέχρι 20.000 ευρώ.

    Δημιουργήθηκαν τρεις βασικές γραμμές προϊόντων για την εξυπηρέτηση ανάλογων επιλογών του πελάτη:

    Γενική Classic. Δάνειο που χορηγείται με εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού της χρηματοδότησης και αποπληρώνεται με μηνιαίες ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Προσφέρεται με δυνατότητα επιλογής κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου. Το ύψος του επιτοκίου διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό της χρηματοδότησης, μειούμενο σταδιακά από 10,90%( το κυμαινόμενο) και 11,40% (το σταθερό) για δάνεια μέχρι 3.000 ευρώ, σε 6,90% και 7,40% αντίστοιχα, για δάνεια πάνω από 20.000 ευρώ.

    Γενική Easy. Χρηματοδοτικό προϊόν το οποίο προβλέπει πληρωμή μόνο των τόκων για το πρώτο χρόνο εξόφλησης, εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις για αυτή την περίοδο. Απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν αυξημένες δαπάνες κατά το πρώτο διάστημα αποπληρωμής του δανείου. Το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη την περίοδο εξόφλησης.

    Γενική Ανοικτή Πίστωση. Δάνειο που χορηγείται με την μορφή ορίου σε ανοιχτό λογαριασμό. Πρόκειται για ανακυκλούμενη πίστωση με ετήσια ανανέωση του ορίου. Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και το ύψος του διαμορφώνεται ανάλογα με το εγκριμένο όριο, μειούμενο σταδιακά από 12,40% για χρηματοδοτικά όρια μέχρι 3.000 ευρώ, σε 7,40% για χρηματοδοτικά όρια πάνω από 20.000 ευρώ.

    Η κατηγορία δανείων Γενική Classic αντικατέστησε τα υφιστάμενα σήμερα καταναλωτικά δάνεια και δάνεια προσωπικών αναγκών. Διατηρήθηκαν ωστόσο οι κατηγορίες ειδικών δανείων για αγορά αυτοκινήτου (με επιτόκια ιδιαίτερα χαμηλά για την κατηγορία τους), αγορά μετοχών, εξόφληση οφειλών φυσικών προσώπων προς την Εφορία και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα δάνεια "Γενική Σπουδών", "Γενική Γάμου" και δάνεια κάλυψης εξόδων οικογένειας με μικρά παιδιά "Γενική Πρώτα Βήματα".

    [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street τρεις ώρες μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς εκτονώθηκαν οι πτωτικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ειδικότερα, ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών υποχώρησε κατά 3,8% στις 1,820 εκατ. μονάδες τον Αύγουστο, από 1,872 εκατ. μονάδες τον Ιούλιο, έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για πτώση της τάξης του 2%. Ωστόσο οι άδειες για νέες οικοδομές πραγματοποίησαν «άλμα» 5,8%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων σε ποσοστό 10% εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της Altria Group, έπειτα από την ανακοίνωση της είδησης ότι το ανώτατο δικαστήριο του Ιλινόις αναθεώρησε προηγούμενη απόφασή του, συμφωνώντας να παρουσιαστεί η έφεση που άσκησε η εταιρία στην καταδικαστική για την θυγατρική της, Philip Morris απόφαση των 10,1 δισ. δολαρίων, με την αιτιολογία ότι η αναγραφή της ένδειξης light στα τσιγάρα εξαπατά τους καταναλωτές.

    Στους χαμένους της ημέρας η αμερικανική εταιρεία χημικών DuPont, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,6 δολάρια ανά μετοχή, στο χαμηλότερο σημείο της προηγούμενης πρόβλεψής της. Η μετοχή της εταιρίας σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,8%.

    Στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,17% και διαμορφωνόταν στις 9.583,20 μονάδες, ο Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας ανερχόταν στις 1.891,17 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,21% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε οριακή άνοδο 0,03% στις 1.029,61 μονάδες.

    Σ.Α.

    [12] ΕΧΑΕ: ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Από αύριο ξεκινά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση μετοχών της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών (ΕΧΑΕ) που αποκτήθηκαν από το επενδυτικό κοινό στη διάρκεια της Δημόσιας Εγγραφής.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση οι μετοχές πιστώθηκαν σήμερα, στη Μερίδα και στο Λογαριασμό Αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κ.Α.Α., σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Ογδόντα Τούρκοι επιχειρηματίες πρόκειται να συναντηθούν στη Χίο με Έλληνες επιχειρηματίες μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), το προσεχές Σάββατο.

    Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ του Σ.Ε.Β. και του Βιομηχανικού και Επιχειρηματικού Συνδέσμου της Τουρκίας (TUSIAD), που αποτελούν τους κεντρικούς επιχειρηματικούς φορείς των δύο χωρών.

    Προσδοκία των διοργανωτών της συνάντησης είναι και η βελτίωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, με την ευκαιρία των απευθείας επαφών μεταξύ των επιχειρηματιών.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση γίνεται με την ευκαιρία του «Β' Iiigh Advisory Counsil» της TUSIAD, που θα λάβει χώρα στη Σμύρνη, αύριο και μεθαύριο. Τον Σ.Ε.Β. θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρός του, Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Κ. Κούτρα

    [14] Σ.Ε.Β.: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Την ανησυχία του Σ.Ε.Β. για το «κλίμα που δημιουργείται σχετικά με τις τιμές», εξέφρασε ο Πρόεδρός του Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    Υποστήριξε ότι γίνεται μια «συνεχής και υπερβολική» αναφορά στην εξέλιξη των τιμών και ότι δίνεται υπερβολική διάσταση σε μεμονωμένες αυξήσεις τιμών «σε συγκεκριμένα προϊόντα, σε συγκεκριμένους χώρους».

    «Πρέπει να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά δεν δικαιολογείται η διάσταση, που έχει δοθεί στο πρόβλημα. Αυτό θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία», είπε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και συνέστησε να αφεθούν οι αγορές να λειτουργήσουν με την προσφορά και την ζήτηση.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β. παρέθεσε στατιστικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι η βιομηχανία δεν ευθύνεται για την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σημείωσε ότι στο σύνολο του τομέα «Τελικών προϊόντων εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση», οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 2.1% έναντι του 3.6% του δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον περσινό έως τον φετινό Ιούλιο. Είπε ότι σε 5 μόνο κλάδους η αύξηση των τιμών χονδρικής είναι μεγαλύτερη του ΔΤΚ και κατά κανόνα οι κλάδοι αυτοί δεν αφορούν άμεσα τους καταναλωτές.

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική και τις εξαγγελίες για κοινωνικές παροχές σημείωσε ότι «για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την κοινωνική μας πολιτική, πρέπει να δημιουργήσουμε τα πλεονάσματα με καλή δημοσιονομική διαχείριση, ώστε να μπορέσουμε πράγματι να εκπληρώσουμε όλους αυτούς τους στόχους της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλησης».

    «Οι παροχές χωρίς να έχουμε τα πλεονάσματα και τη μείωση του χρέους, θα έχουνε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα», πρόσθεσε. Τόνισε ωστόσο ότι ο Σ.Ε.Β. δεν είναι αντίθετος με τις παροχές.

    Σχολιάζοντας τη Χάρτα Σύγκλησης, είπε ότι για να πετύχει το στόχο της, χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συναίνεση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

    Ο Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Β., Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εξέφρασε επίσης ανησυχία «για το κλίμα που καλλιεργείται», προειδοποιώντας για επιπτώσεις στην οικονομία. «Αυτός ο ορυμαγδός είναι οπωσδήποτε υπερβολικός», είπε χαρακτηριστικά.

    Οι συνέπειες, του κλίματος αυτού, όπως είπε είναι ότι 1) οδηγούνται οι καταναλωτές σε σύγχυση με επακόλουθο τη μείωση της ζήτησης, 2) γίνονται συγκυριακές και αναποτελεσματικές θεσμικές παρεμβάσεις, που δημιουργούν στρεβλώσεις και 3) δημιουργείται αυξημένη αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις.

    Υποστήριξε δε, ότι οι έλεγχοι των τιμών όχι μόνο δεν περιορίζουν τον πληθωρισμό, αλλά τον αυξάνουν και, εν τέλει, «το σημερινό κλίμα κάνει κακό στην οικονομία».

    Κ. Κούτρα

    [15] ΓΚΙΟΥΖΕΛΟΒΑ: Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σκόπια, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Η αμνηστία αφορά όσους συμμετείχαν στην ένοπλη σύγκρουση του 2001 και όχι εκείνους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, τόνισε η εκπρόσωπος της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, Ιρένα Γκιουζέλοβα.

    Περαιτέρω, ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται απόφαση για την αντικατάσταση της αποστολής «Κονκόρντια» με αστυνομικές δυνάμεις της ΕΕ.

    Η κ. Γκιουζέλοβα υπογράμμισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί την επιχείρηση στο χωριό Μπρεστ επιτυχημένη.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των μαθητών στη Μπίτολα (Μοναστήρι), που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία αλβανικού τμήματος σε λύκειο της πόλης, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ιζαμπέλ ντε Ρουίτ, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πολυεθνική εκπαίδευση.

    [16] "ΚΟΡΙΟΣ" ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Συσκευή υποκλοπής βρέθηκε στο τηλέφωνο του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Δώρου Θεοδώρου.

    Οπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα "Σημερινή'' στο κύριο θέμα της που στεγάζει υπό τον τίτλο ''Κοριός στο γραφείο Δώρου Θεοδώρου'' η πρωτοφανής υπόθεση παρακολούθησης των συνδιαλέξεων του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου ήλθε χθες στην επιφάνεια. Προσθέτει ότι άγνωστοι τοποθέτησαν "κοριό" στο γραφείο του με αποτέλεσμα να ακούνε το καθετί.

    Εικάζεται ότι ο «κοριός» είχε στόχο τον προκάτοχό του κ. Θεοδώρου, Νίκου Κόση, καθώς η συσκευή ανακαλύφθηκε λίγο μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο.

    Το θέμα απασχολούσε εδώ και τρεις μήνες περίπου τον κ. Θεοδώρου, την ΚΥΠ και την ηγεσία της αστυνομίας, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος. Με μυστικότητα διεξήγοντο κοινές προσπάθειες και έρευνες για να εντοπιστεί ο εγκέφαλος της τοποθέτησης του κοριού.

    [17] ΓΚΕΟΑΝΑ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2007

    Βουκουρέστι, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Οι ενταξειακές διαπραγματεύσεις για την Ρουμανία θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2004, και η χώρα αναμένεται να εισχωρήσει στην ΕΕ μέχρι την 1η Ιανουαρίου, 2007, όπως έχει προγραμματιστεί δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στην ρουμανική Βουλή είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλες να κάνει μία ειδική σύσταση σχετικά με την ολοκλήρωση των ενταξειακών διαπραγματεύσεων Βουλγαρίας και Ρουμανίας το 2004, υπό την τωρινή προεδρία. Η πρόταση θα διατυπωθεί μετά τις 5 Νοεμβρίου, όταν οι Βρυξέλες θα εκδώσουν την ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Ρουμανίας.

    Ο κ. Γκεοάνα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρουμανία θα κλείσει πέντε ακόμη σημαντικά κεφάλαια διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα.

    Ο κ. Γκεοάνα συνόδευσε τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και τον υπουργό Οικονομίας Μιχάι Τανασέσκου σε επίσκεψη στις Βρυξέλες, όπου είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι και τον Επίτροπο αρμόδιο για την Διεύρυνση της ΕΕ Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΠΕΛΑΣΗ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Η Ισπανία και η Ιταλία προχώρησαν σήμερα στην απέλαση 150 λαθρομεταναστών από τη Ρουμανία. Οι ρουμανικές αρχές θα ασκήσουν διώξεις εναντίον τους.

    Μέχρι στιγμής, διάφορες χώρες της Δύσης έχουν απελάσει εκατοντάδες Ρουμάνους που εισήλθαν παράνομα σε αυτές και παραβίασαν τη συνθήκη Σένγκεν.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (17:43 UTC+2)

    Η μικρή ανάκαμψη που παρουσίασαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι βοήθησαν τη χρηματιστηριακή αγορά της Κύπρου να θέσει τέρμα στη σειρά των τριών πτωτικών συναντήσεων.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 87,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 945 χιλιάδες λίρες λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία Aristo Developers, η οποία συγκέντρωσε το 1/3 της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Κέρδη της τάξης του 0,6% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 348,72 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗΝ 14Η SPORTEL ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Με την παρουσία της Αθήνα 2004 άνοιξε τις πόρτες της η 14η έκθεση Sportel στο Μονακό σε περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες στο ετήσιο «Ραντεβού της τηλεόρασης με τον Αθλητισμό». Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό.

    Σήμερα ο εντεταλμένος σύμβουλος της Αθήνα 2004, Σπύρος Καπράλος παρουσίασε σε ένα πολυπληθές ακροατήριο την πρόοδο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έντεκα μήνες πριν την τελετή έναρξης.

    Ο κ. Καπράλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «αλλάζει το πρόσωπο της πιο ιστορικής πόλης της Ευρώπης της αρχαιότερης πρωτεύουσας, αλλά η ιστορία μας θα είναι παρούσα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στην αρχαία διαδρομή, αυτή που διένυσε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος πριν από 2500 χρόνια. Οι ποδηλάτες θα αγωνιστούν κάτω από την Ακρόπολη. Η τοξοβολία θα διεξαχθεί στο ιστορικό Στάδιο όπου αναβίωσαν οι αγώνες το 1896 και όλα αυτά θα τα παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο».

    Η διευθύντρια συντονισμού ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, Δήμητρα Κίτσιου ανέλυσε το πρόγραμμα της τηλεοπτικής μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Εκτός από τους δημοσιογράφους, τους παραγωγούς τηλεοπτικών δικτύων από ολόκληρο τον κόσμο και τα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τηλεόρασης, παρόντες στην παρουσίαση ήσαν ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και τέως πρόεδρος της ΔΟΕ, Αντόνιο Σάμαρανγκ.

    [21] ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΟΙ 17οι ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Το Δημοτικό Στάδιο Μύρινας Λήμνου θα φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου 2003 τους «17ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου» τους οποίους διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου, το Δήμο Μύρινας, την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου και την υποστήριξη του υφυπουργείου Αθλητισμού.

    Στους άνδρες θα γίνουν τα αγωνίσματα: 100μ,. 400μ, 1.500μ, 5.000μ βάδην, ύψος, μήκος, σφαίρα, δίσκος, ακόντιο και 4χ100μ. Στις γυναίκες θα γίνουν: 100μ, 400μ, 1.500μ, 400μ εμπόδια, 3.000μ βάδην, ύψος, μήκος, σφαίρα, δίσκος, ακόντιο και 4χ100μ.

    Στους παίδες θα γίνουν τα αγωνίσματα: 200μ, 110μ εμπόδια, μήκος, σφαίρα και στις κορασίδες: 200μ και 800μ. Στους παμπαίδες Α΄ θα γίνουν: 80μ, 300μ, 600μ, σφαίρα, δίσκος, ακόντιο και στις παγκορασίδες Α΄: 80μ, 300μ, 1.000μ, μήκος και σφαίρα. Τέλος στους παμπαίδες Β΄ και παγκορασίδες Β΄ θα έχουμε 60μ και 600μ.

    Στους αγώνες δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές και αθλήτριες των σωματείων που ανήκουν στις ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ του Αιγαίου πελάγους (Δωδεκανήσου, Χίου-Σάμου, Κυκλάδων και Λέσβου). Επίσης η οργανωτική επιτροπή έχει το δικαίωμα να καλέσει να αγωνιστούν Ελληνες και Κύπριοι πρωταθλητές εκτός συναγωνισμού.

    [22] Β. ΒΛΑΧΟΣ: ΑΓΝΩΡΙΣΤΟΣ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Ο Βαγγέλης Βλάχος μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την βαριά ήττα του ΠΑΟ από την Μάντσεστερ Γιουνάϊντετ, τον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας και τον αντίκτυπο που θα έχει η συγκεκριμένη ήττα στις ελληνικές ομάδες.

    "Δεν περίμενα αυτήν την εμφάνιση. Δεν έπαιξε κανείς καλό ποδόσφαιρο. Ήταν πολύ κακός, ο ΠΑΟ. Παρουσιάστηκε τελείως αγνώριστος. Καμιά σχέση με την περσινές και τις παλαιότερες εμφανίσεις του στην Ευρώπη", τόνισε ο Βαγγέλης Βλάχος και συνέχισε σχολιάζοντας τον τρόπο παιχνιδιού του. "Ήταν ασύνδετος. Δεν υπήρχε επικοινωνία, μεταξύ των γραμμών. Ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες δεν μπορούσαν να αλλάξουν την μπάλα. Δεν ήξεραν τι να την κάνουν Δεν μπορούσαν να αλλάξουν πάνω από δύο πάσες. Στην τρίτη μπαλιά, η μπάλα χάνονταν. Δεν υπήρχε Παναθηναϊκός στο γήπεδο. Κανείς από τους παίκτες του ΠΑΟ, δεν είχε θάρρος. Έπαιζαν χωρίς τσαμπουκά. Κανείς από τους παίκτες του ΠΑΟ, δεν πήρε μια κίτρινη κάρτα. Έπαιζαν με την Μάντσεστερ Γιουνάιντετ. Ίσως κάποιοι να μην έχουν αντιληφθεί, ποια φανέλα φοράνε. Δεν βάζουν το πόδι τους στην φωτιά. Ένας παίκτης δεν γίνεται μεγάλος με το καλημέρα. Πρέπει να ξέρει και ποδόσφαιρο, αλλά να έχει και ποιότητα αθλητή και ποιότητα ανθρώπου".

    Αναφερόμενος στη συνέχεια του πρωταθλήματος και του Τσάμπιονς Λιγκ τόνισε: "Η ήττα αυτή μπορεί να επηρεάσει τους παίκτες και στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Δεν μπορείς να ξέρεις πως θα αντιδράσουν. Τα πράγματα θα είναι δύσκολο και για την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ. Και η Ρέιντζερς και η Στουτγάρδη είναι καλές ομάδες. Δεν θα είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσεις. Ειδικά το παιχνίδι της ερχόμενης αγωνιστικής με την Ρέιντζερς, θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Οι παίκτες του ΠΑΟ, φαίνεται να μην έχουν προσωπικότητα. Μπορεί στα μικρά παιχνίδια να έχουν καλή ομάδα, αλλά στα μεγάλα ματς θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις".

    [23] ΒΗΜΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη και ένα σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας έκανε ο Αγροτικός Αστέρας που κέρδισε στο Μενίδι τον Αχαρναϊκό με 2-1. Ετσι στον επαναληπτικό του Ευόσμου θα έχει τον πρώτο λόγο.

    Ο Αγροτικός Αστέρας προηγήθηκε στο 20' με τον Νάιντο, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 35' με τον Παραρά. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε τη νίκη στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων χάρη σε γκολ του Βελόνη.

    [24] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΠΑΟΚ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Ισόπαλος 1-1 έληξε ο πρώτος αγώνας της β' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ του Αιγάλεω και του ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Αθήνας είχε τον πρώτο λόγο στον αγωνιστικό χώρο, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που φάνηκε μόνο για λίγα λεπτά, οπότε σημείωσε και το γκολ.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και επιδίωξαν τη νίκη δημιουργώντας συνεχώς ευκαιρίες. Μια από αυτές αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο 8' από τον Αγρίτη ο οποίος άνοιξε το σκορ. Από αυτό το σημείο και έπειτα το Αιγάλεω ανέβασε ακόμη περισσότερο την απόδοσή του. Η μια καλή φάση διαδέχονταν την άλλη. Στο 43΄ οι γηπεδούχοι έχασαν μοναδική ευκαιρία για να διπλασιάσουν τα τέρματά τους, όταν ο Παπουτσής εκτέλεσε πέναλτι που κέρδισε ο Νικολόπουλος σε ανατροπή του από τον Καρυπίδη στέλνοντας την μπάλα άουτ. Στο 80' ο Σαλπιγγίδης που είχε μπει ως αλλαγή εκμεταλλεύτηκε την κωλυσιεργία της άμυνας του Αιγάλεω και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σιντιμπέ ισοφαρίζοντας σε 1-1. Ο ΠΑΟΚ έχασε κλασική ευκαιρία για γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Γιασεμής δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Κλάεβιτς που μπήκε ως αλλαγή έπειτα από τον τραυματισμό του Σιντιμπέ. Σημειώνεται ότι οι γηπεδούχοι είχαν δύο δοκάρια με τον Παπουτσή στο 35` και το Νικολόπουλο στο 57'.

    [25] ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΝΤΑΜ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ

    Λονδίνο, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Αραβικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ένα νέο ηχογραφημένο μήνυμα, υποστηρίζοντας ότι η φωνή που ακούγεται είναι του πρώην Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεϊν.

    Η φωνή που ακούγεται στο μήνυμα που μετέδωσε ο Αλ Αραμπίγια καλεί τους Ιρακινούς σε ιερό πόλεμο εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

    Τους ζητά μάλιστα είτε να καταφύγουν στον ένοπλο αγώνα είτε να δώσουν χρήματα στα κινήματα αντίστασης.

    Η φωνή ζητά μία άνευ όρων αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, προειδοποιώντας ότι οι δυνάμεις κατοχής θα υποστούν καταστροφικές συνέπειες.

    Συμβούλιο Ασφαλείας

    Παράλληλα, η φωνή ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να μη συνεχίσει να εγκρίνει τις ενέργειες των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    Ο αναλυτής διπλωματικών θεμάτων του BBC, Ρότζερ Χάρντι, αναφέρει ότι η φωνή στο μήνυμα είναι αλλοιωμένη, αλλά υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μία περίοδο κατά την οποία εξετάζεται νέο ψήφισμα για το Ιράκ, δίνει την αίσθηση ότι το νέο μήνυμα είναι πολύ πρόσφατο.

    Ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός ισχυρίζεται ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση της αυθεντικότητάς του από ανεξάρτητη πηγή.

    [26] ΧΑΜΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Ο αριθμός των ανέργων στη Βρετανία, αλλά και ο αριθμός εκείνων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στη χώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και 28 χρόνια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η Εθνική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός όσων λαμβάνουν επίδομα ανεργίας έχει μειωθεί κατά 6.900, φθάνοντας τα 930.800 άτομα.

    Επιπλέον, τους τελευταίους τρεις μήνες, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 1.000 και έχει φθάσει τα 1.493.000 άτομα.

    Την ίδια στιγμή πάντως έχει αυξηθεί ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στη Βρετανία, καθώς υπάρχουν 63.000 νέοι εργαζόμενοι στη χώρα.

    Τομείς ανάπτυξης

    Οι τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν ανάπτυξη και προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εργαζομένους είναι οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις, ενώ στο δημόσιο οι τομείς της δημόσιας διοίκησης και της υγείας.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αυξήσει τις δαπάνες της στον τομέα της υγείας, αλλά και της παιδείας πρόσφατα.

    Τον τελευταίο καιρό μειώνονται όσοι προτιμούν τη μερική απασχόληση, ενώ αυξάνονται αυτοί που προτιμούν να εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα.

    Πάντως, ορισμένες εταιρίες συνεχίζουν να συρρικνώνουν τις θέσεις εργασίας, απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους.

    [27] ΕΦΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Βαγδάτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Εφτά άτομα συνελήφθησαν σήμερα στην ιερή πόλη των σιϊτών Νατζάφ, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ πλανόδιων πωλητών στο μαυσωλείο του Αλί και των αστυνομικών που προσπάθησαν να τους διώξουν.

    Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών με τους πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι τους επιτέθηκαν με Καλάσνικοφ, μαχαίρια και χειροβομβίδες, ενώ προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από τον ιερό τόπο όπου είχε σημειωθεί επίθεση στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικού.

    Στην περιοχή κατέφτασαν και δύο αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα προκειμένου να παράσχουν την κατάλληλη βοήθεια στους αστυνομικούς, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Η ασφάλεια γύρω από το μαυσωλείο του Αλί έχει διπλασιαστεί μετά την αιματηρή επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον ηγέτη του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ, Μοχάμαντ Βακέρ Χακίμ.

    [28] Ο ΑΘΝΑΡ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

    Μαδρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη Λιβύη έπειτα από δέκα χρόνια.

    Ο Αθναρ θα συναντηθεί σήμερα με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι με στόχο τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ειδικά στον εμπορικό τομέα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η επίσκεψη του κ. Αθνάρ πραγματοποιείται λίγες μέρες, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε υπέρ της άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Λιβύη εξαιτίας της εμπλοκής της στην ανατίναξη αεροσκάφους αμερικανικής εταιρίας πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988.

    [29] ΣΕ ΒΟΜΒΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ

    Κοπεγχάγη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη που ανατίναξε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ νοσοκομείου του Γκλόστρουπ οφείλεται σε βόμβα και ότι στο όχημα επέβαινε ένα άτομο, ο οδηγός, ο οποίος σκοτώθηκε, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι κανείς δεν τραυματίσθηκε από την έκρηξη και είναι άγνωστη η ταυτότητα του θύματος και αν το αυτοκίνητο έφερε δανέζικες ή ξένες πινακίδες. Οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά σπάνιες στη Δανία.

    [30] ΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (13:49 UTC+2)

    Με επαναλήψεις μπαίνει στη χειμερινή σεζόν στο ΚΘΒΕ ενώ η νέα παραγωγή του "Equus-Ιππέας" , θα παρουσιαστεί από το Χοροθέατρο, πριν αρχίσει το χειμερινό πρόγραμμα, για μία μόνο παράσταση στο πλαίσιο του Μήνα Χορού των Δημητρίων την 1η Οκτωβρίου στο Θέατρο Εταιρίας Μακεονικών Σπουδών.

    Το"Equus-Ιππέας" είναι ένα έργο για έξι χορευτές βασισμένο στο θεατρικό έργο "Equus" του Πήτερ Σάφερ.Πρόκεται για την ιστορία ενός παιδιού που τύφλωσε έξι άλογα σε μια πράξη ανεξήγητης βίας. Ο ψυχολόγος που ανέλαβε να εξηγήσει αυτή την πράξη βρέθηκε αντιμέτωπος με τον φανταστικό κόσμο που είχε φτιάξει το παιδί, στο κέντρο του οποίου ήταν το άλογο.

    Η χορογράφος Αμάλια Μπέννετ εμπνεύστηκε την χορογραφία από τις εικόνες της τεχνητής ουτοπίας τηα αμερικάνικης διαφήμισης. Τα σκηνικά της παράστασης είναι της Κέννυ Μακ Λέλαν, τα κοστούμια της Νατάσας Δημητρίου και η μουσική επιμέλεια του Δημοσθένη Γρίβα. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι χορευτές Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Ηλίας Τσάκωνας, Δήμητρα Χαραλάμπους και Πένη Χριστοπούλου.

    Ετσι το ΚΘΒΕ παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον "Χορό του θανάτου» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών από τις 3 έως τις 26 Οκτωβρίου. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά

    Στο έργο ο λοχαγός Έντγκαρ και η γυναίκα του η Αλίκη, πρώην ηθοποιός, ζουν τη δική τους προσωπική κόλαση, λίγο πριν την επέτειο των αργυρών τους γάμων, εγκλωβισμένοι σ' έναν πύργο-φυλακή, σε κάποιο νησί που μοιάζει να βρίσκεται στην άκρη του κόσμου. Καθημερινές κουβέντες, άλλοτε ανούσιες κι άλλοτε πικρόχολες, η αμοιβαία προσπάθεια να εκμηδενίσουν ο ένας τον άλλο με κάθε δυνατό τρόπο, η μάχη του αρσενικού με το θηλυκό, χαρακτηρίζουν τις κλονισμένες σχέσεις τους και τα «25 χρόνια δυστυχίας».Κι ενώ φαινομενικά ο θάνατος αναμένεται ως διέξοδος ελευθερίας, το μίσος μοιάζει σαν το μοναδικό όπλο για την πιο ισχυρή τους δέσμευση.

    Η μετάφραση είναι της Κλαίρης Μιτσοτάκη, τα σκηνικά της Τίτης Κυριακίδου, το κοστούμια του Χρήστου Μπρούφα και η μουσική του Ηρακλή Πασχαλίδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέφανος Κυριακίδης και Δημήτρης Σιακάρας

    Η επόμενη παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ είναι μια συμπαραγωγή του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ και του Χοροθεάτρου Οκτάνα . Πρόκειται για το έργο «Ταξιδιώτης του χειμώνα» που είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη χειμερινή σεζόν σε μόνο δύο παραστάσεις. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Βασιλικό Θέατρο από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου.

    Ο τίτλος «Ταξιδιώτης του χειμώνα» είναι μια αναφορά στον κύκλο λίντερ του Σούμπερτ. Δεκατρείς χορευτές ταξιδεύουν στις μνήμες και τα συναισθήματα τους, φέρνουν εικόνες, κινήσει και ιστορίες στη σκηνή και καλούς τους θεατές να ταξιδέψουν κι αυτοί μαζί τους.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία-χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, τα σκηνικά κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι χορευτές : Έλενα Τοπαλίδου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Ηλίας Τσάκωνας, Παναγιώτης Κοντονής, Μερλέν Βερσιούρεν, Αμάλια Μπέννετ, Γιάννης Μάρτος, Πένυ Χριστοπούλου, Σπύρος Μπερτσάτος, Δήμητρα Χαραλάμπους, Όλιβερ Χάρτμαν, Βάλεν Ροκαμόρα ι Τορά, Κωνσταντίνος Ρήγος

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Πανηγυρική συναυλία, με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Κύπριων καλλιτεχνών και ένα αμιγώς ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Σολίστ θα είναι ο διάσημος Ελληνοκύπριος πιανίστας Cyprien Katsaris και τη συναυλία θα διευθύνει ο αρχιμουσικός, Αγις Ιωαννίδης. Θα συμμετάσχει η χορωδία Μακεδονίας (διεύθυνση χορωδίας: Αντώνης Καραγεωργίου).

    [32] Ο 10ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (10:19 UTC+2)

    Σε 13 χώρους τέχνης της Αθήνας φιλοξενείται φέτος ο 10ος κύκλος του Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας με τίτλο «Οι ερμηνείες του Πραγματικού» που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.

    Στο μήνα αυτό παρουσιάζονται συνολικά 18 εκθέσεις τρεις ομαδικές και 15 ατομικές που διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης.

    Το πραγματικό, "αυτό που ήταν εκεί" κατά τον Roland Barthes, και οι διαφορετικές του ερμηνείες αποτελούν τον πυρήνα του φετινού 10ου Μήνα Φωτογραφίας στην Αθήνα.

    Το πρόγραμμα των εκθέσεων:

    15 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου

    Αρχαιολογίες: Ομαδική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας

    Liquid Landscapes: έκθεση του Γιάννη Χατζηασλάνη στο Artower

    Συναντήσεις: έκθεση της Νατάσσας Κοτσάμπαση στο Artower

    LostCity: έκθεση της Αννας Κατσίμπρα στο Artower

    The transparency of night: έκθεση της Εριέττας Αττάλη στο Artower

    16 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου

    Ανυποψίαστα: έκθεση της Εύας Βασιλείου στον Aστρολάβο

    18 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου

    Μικρός Κόσμος: έκθεση του Martin Parr στην γκαλερί Diana

    18 Σεπτεμβρίου - 16 Οκτωβρίου

    The transfigured night: έκθεση του Μartin Zeller στην γκαλερί a.antonopoulou art

    19 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου

    Photographs + Drawings: έκθεση του Valerie Mannaerts στην γκαλερί Els Hannape

    22 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου

    Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Θεόφιλος

    23 Σεπτεμβρίου - 11 Οκτωβρίου

    Ταξιδεύοντας Ι: έκθεση του Τάκη Ροϊδάκη στην γκαλερί Χριστίνα Καρελλά

    Ταξιδεύοντας IΙ: έκθεση του Hλία Μπουργιώτη στην γκαλερί Χριστίνα Καρελλά

    29 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

    Aυθόρμητη Kίνηση: έκθεση της Tρισεύγενης Αρχοντα στην γκαλερί Ηώs

    29 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου

    Mνήμες: έκθεση του Γιάννη Σκουλά στην γκαλερί Αγκάθι

    Υπνος : έκθεση του Βασίλη Κάντα στην γκαλερί Αγκάθι

    30 Σεπτεμβρίου - 18 Οκτωβρίου

    Kολυμβητές: έκθεση της Λίζυς Καλλιγά στην γκαλερί Νέες Μορφές

    30 Σεπτεμβρίου - 24 Οκτωβρίου

    Tasks & Games, Portraits of the Never Young: έκθεση του Βίκτωρα Κοέν στο ΦΚΑ

    1 - 21 Οκτωβρίου

    Κουβανοί Φωτογράφοι: Η νέα γενιά. Ομαδική έκθεση στο Πάρκο Ελευθερίας

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (10:12 UTC+2)

    Μια συναυλία-παράσταση αφιερωμένη στον ποιητή της ρωμιοσύνης τον Γιάννη Ρίτσο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν απόψε το Θέατρο Γης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Γιάννης Μπέζος θα ερμηνεύσουν τον «Επιτάφιο», τη « Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» και άλλα τραγούδια βασισμένα σε ποίηση Ρίτσου που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι ερμηνείες είναι νέες και η παρουσίασή τους θεατρική. Στο θεατρικό μέρος συμμετέχουν οι ηθοποιοί Γιάννης Φέρτης, Κάκια Ιγερινού και Θοδωρής Αντωνιάδης

    Βασικό στοιχείο της παράστασης-συναυλίας είναι το κινηματογραφημένο οπτικοακουστικό υλικό. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιάννης Λαπατάς και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ντόρα Λελούδα ενώ ο Αλέκος Φασιανός απέδωσε εικαστικά τα μέρη όπου έζησε ο ποιητής αλλά και εικόνες από την ποίησή του.

    Το αφιέρωμα ακολούθησε τα βήματα που άφησε ο Ρίτσος στην Ελλάδα ζώντας ελεύθερος ή εξόριστος αλλά και σε πόλεις που αγάπησαν ιδιαίτερα το έργο του: Αθήνα, Πάτρα, Σπάρτη, Εξαμίλια Κορινθίας, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος (Αι-Στράτης), Μακρόνησος, Λέρος, Ικαρία.

    Η Θεσσαλονίκη κρατά μια ιδιαίτερη θέση στην ποίηση του Ρίτσου, αφού από τα γεγονότα του 1936 και την ιστορική φωτογραφία της μαυροντυμένης μάνας πάνω από το πτώμα του γιου της εμπνεύστηκε το έργο «Επιτάφιος».

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΤ3, εφημερίδα Αγγελιοφόρος, Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100,5 και Ράδιο Θεσσαλονίκη. Χορηγός: ΣΕΚΑΠ. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ. Τα εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της Αριστοτέλους και στο βιβλιοπωλείο «Μίλητος» στα Λαδάδικα

    [34] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Με την παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «O αδερφός του τριγωνοψαρούλη», του Bαγγέλης Hλιόπουλος ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Οκτωβρίου στον Ιανό. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 4 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι

    Στις 10 Οκτωβρίου (8μμ) ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης, θα μιλήσει με θέμα «Tο ελληνικό ζευγάρι: χθες σήμερα αύριο» και θα συζητήσει με τους αναγνώστες του με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Όλο χωρίζω και όλο γυρίζω».

    Την επόμενη ημέρα στις 12 το μεσημέρι, η Ευγενία Φακίνου θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Έρως, θέρος, πόλεμος». Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη

    Στις 17 Oκτωβρίου 2003, στις 8 το βράδυ, θα παρουσιαστούν τρία βιβλία για τη Θεσσαλονίκη: «Επενδυτικός οδηγός Νομού Θεσσαλονίκης» του Λεωνίδα Λιάμη, «H οικονομία της B. Eλλάδας μέσα από τις σελίδες της Bιομηχανικής Eπιθεώρησης 1934-1954» του Eυάγγελου Xεκίμογλου και το συλλεκτικό ημερολόγιο με τίτλο «Tα πρώτα βήματα του αθλητισμού στη Bόρεια Eλλάδα, 1900 - 1960» του Eυάγγελου και του Aχιλλέα Xεκίμογλου.

    Oμιλητές θα είναι οι : ’κης Tσοχατζόπουλος, υπουργός Aνάπτυξης,

    Δημήτρης Συμεωνίδης, Πρόεδρος ΣBBE, Aλεξάνδρα K. Bοβολίνη Λασκαρίδη, διευθ. εκδόσεων Kέρκυρα, Λεωνίδας Λιάμης, δημοσιογράφος,Eυάγγελος Xεκίμογλου, συγγραφέας, διδάκτωρ A.Π.Θ. και διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας Eπιχειρηματιών B. Eλλάδος, Aχιλλέας Xεκίμογλου, δημοσιογράφος.

    Στις 21 Οκτωβρίου (8 μμ) η Nορβηγίδα δημοσιογράφος Asne Seierstad θα παρουσιάζσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βιβλίο-ντοκουμέντο «Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ» Oμιλητές θα είναι οι: Xάρης Kαστανίδης, υπουργός Mακεδονίας Θράκης και Σταύρος Tσίμας, δημοσιογράφος.

    Τον Οκτώβριο ο Ιανός εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκδηλώσεων όπου ένας βιβλιοκριτικός θα παρουσιάζει νέα βιβλία και θα συζητά με τους συγγραφείς τους. Έτσι, στις 23 Oκτωβρίου (8 μμ), ο συγγραφέας Πέτρος Tατσόπουλος θα παρουσιάσει τα βιβλία «Yπερσυντέλικος» του Xρήστου Xωμενίδη, «Γιατί σκότωσα την καλύτερη μου φίλη» της Aμάντας Mιχαλοπούλου, και τα νέα διηγήματα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που θα κυκλοφορήσουν σύντομα και θα συνομιλήσει με τους συγγραφείς τους


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 17 September 2003 - 18:13:51 UTC