Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
  • [02] ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΜΠΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ
  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
  • [05] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΚΚΙ
  • [07] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [08] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [09] Η ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
  • [11] ΑΥΡΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [12] ΠΓΔΜ: 27 ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [13] ΜΕΓΑΛΟΥΣ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [14] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ VMRO
  • [15] ΠΓΔΜ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΩΘΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [16] Η ΑΠΝΟΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ REGGATA ΑΘΗΝΑ 2003 ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
  • [17] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [18] ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΘΑΝΟΥ. ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΣΔΕΚΗ, ΔΕΒΕΤΖΗ
  • [19] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ
  • [20] ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [21] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [22] ΜΕ "ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ" ΓΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [23] ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ
  • [24] ΟΙ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

  • [01] ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (12:27 UTC+2)

    Kαταιγίδα φορολογικών ρυθμίσεων, ετοιμάζεται να εξαπολύσει από τον ερχόμενο μήνα ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών κ. N. Xριστοδουλάκης, αφού πρόκειται να καταθέσει στη Bουλή τρία νομοσχέδια τα οποία αφορούν όλους σχεδόν τους φορολογουμένους.

    Mε τα νομοσχέδια αυτά, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», καθορίζεται το φορολογικό καθεστώς για τις νέες επενδύσεις και καθιερώνεται η αντικειμενικοποίηση των φορολογικών ελέγχων μέσω της οποίας παρέχεται η ευχέρεια να κλείνουν οι φορολογικές υποθέσεις μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

    Eπίσης, προβλέπεται νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών 650.000 φορολογούμενων, καθώς και το ευνοϊκό κλείσιμο 1.000.000 εκκρεμών υποθέσεων μεταβίβασης ακινήτων. H κυβέρνηση, παράλληλα με τα μέτρα απλοποίησης των διαδικασιών φορολογικού ελέγχου, σπεύδει να δώσει κίνητρα στους φορολογουμένους να κλείσουν παλιές εκκρεμότητες, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Tο δίλημμα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν παλιές οφειλές φόρων ή ανέλεγκτες υποθέσεις είναι να σπεύσουν να πληρώσουν τώρα κλείνοντας τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την εφορία, γιατί αν αγνοήσουν «τις προσφορές» θα υποχρεωθούν να πληρώσουν περισσότερα.

    Aλλωστε, ήδη οι εντολές στις φορολογικές υπηρεσίες είναι μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων να αρχίσει η ενασχόληση με τις υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων που παραμένουν ανοιχτές, καθώς και με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

    H ομοβροντία των φορολογικών ρυθμίσεων, με τα έσοδα που θα φέρει στο Δημόσιο, θα καθιστά εφικτά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που ετοιμάζεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση.

    H αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και η υλοποίηση του προγράμματος για την μερική απασχόληση, καθώς και οι αυξήσεις στις συντάξεις του OΓA, είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται άλλωστε και στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη στη ΔEΘ.

    Tα φορολογικά κίνητρα για τις νέες επενδύσεις ολοκληρώνει η κυβέρνηση. H πρόταση, πάντως, να μειωθεί η φορολογία κερδών για τις νέες επενδύσεις, βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του ΣEB, που δεν θέλει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των νέων επιχειρήσεων.

    [02] ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΜΠΑΚΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ

    Αναχάιμ, 24 Αυγούστου 2003 (09:17 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε ο Δημοσθένης Ταμπάκος στον τελικό των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάγεται στο Αναχάιμ της Καλιφόρνιας.

    Η εμφάνιση του Ταμπάκου βαθμολογήθηκε με 9.787 βαθμούς, όσους συγκέντρωσε και ο Βούλγαρος Γιόρνταν Γιόβτσεβ, και οι δύο αθλητές μοιράστηκαν την πρώτη θέση. Το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν οι Ιταλοί Ματέο Μοράντι και Αντρέα Κοπολίνο που ισοβάθμησαν με 9.700 βαθμούς.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 24 Αυγούστου 2003 (14:15 UTC+2)

    Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, από την οποία ζήτησε να ασχοληθεί περισσότερο με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή.

    Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε τηλεφωνική επικοινωνίας με τον αντιπρόσωπο της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέρ Σολάνα και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο.

    [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (16:47 UTC+2)

    Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), προειδοποιώντας για καταιγίδες που αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα στο Ιόνιο και σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

    Στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και πιθανώς στα ορεινά της Πελοποννήσου, οι καταιγίδες ενδεχομένως να είναι κατά τόπους ισχυρές.

    Στο μεταξύ, μέτρα αυξημένης ετοιμότητας ζήτησε από τις Νομαρχιακές και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

    [05] ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΑΠΕΜΠΟΛΙΣΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Το Φανάρι δεν απεμπόλησε και δεν εξεχώρισε ποτέ τις επαρχίες της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) διεμήνυσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τη Ζάκυνθο.

    Το πρωί, στον μητροπολιτικό ναό της Ζακύνθου, που τίμησε τον πολιούχο Άγιό της Διονύσιο, τελέστηκε πατριαρχική λειτουργία, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε μεταξύ άλλων τη χαρά του διότι, όπως είπε, με τη λειτουργία αυτή επιβεβαιώνεται η αδιάσπαστη ενότητα της Μητέρας Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς την Αγιοτάτη αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (19:19 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Εκλογικό Σύστημα και Απλή Αναλογική», με τη συμμετοχή πολιτών, εκπροσώπων κομμάτων, εκπροσώπων ΟΤΑ, κοινωνικών φορέων και άλλων προσωπικοτήτων, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ, αύριο, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α.(Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

    [07] ΓΙΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (19:08 UTC+2)

    Για εμπαιγμό του ελληνικού λαού από τα δυο μεγάλα κόμματα- ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βαρθολομιό, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, στο Νομό Ηλείας.

    Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και ανούσιες προεκλογικές παροχολογίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, είναι πλέον αναξιόπιστοι και κανέναν δεν θα πείσουν με τις νέες ανούσιες προεκλογικές παροχολογίες που θα εξαγγελθούν μέχρι την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

    Εκανε δε λόγο για πολιτική λιτότητας για μισθωτούς και συνταξιούχους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας, του Δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ έστρεψε τα πυρά του και προς τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «ενώ μιλάει για λιγότερο Κράτος, για ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ και για πλήρη απελευθέρωση όλων των αγορών, την ίδια στιγμή υπόσχεται απατηλά και τελείως αντιφατικά, αύξηση της απασχόλησης».

    Ο κ. Τσοβόλας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας στο ίδιο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, της ενισχυμένης αναλογικής, στην πραγματικότητα, αποδεικνύουν, ότι επιμένουν στην αδιαφάνεια, την πολιτική ανηθικότητα και την κοινωνική αδικία».

    [08] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (17:45 UTC+2)

    Στην Κύπρο μεταβαίνει, σήμερα, για διήμερη επίσκεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, μετά από πρόσκληση του κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ιακώβου.

    Ο κ. Μαγκριώτης θα μιλήσει στο ΙΓ' Παγκόσμιο Συνέδριο Απόδημων Κυπρίων, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της νήσου.

    [09] Η ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (12:25 UTC+2)

    Την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στις αναπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές καταγράφει τους τελευταίους μήνες το Χρηματιστήριο Αθηνών, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσει μέρος της ελκυστικότητάς του, καθώς διαπραγματεύεται πλέον με υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών (p/e).

    Αναλυτές υπόψη των οποίων τέθηκαν τα στοιχεία της βάσης δεδομένων JCF, που βασίζονται σε τιμές κλεισίματος της 19ης Αυγούστου, τόνιζαν ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η ελληνική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από ανοδική δυναμική, έχει προεξοφλήσει αρκετά καλά νέα και θα χρειασθεί είτε τη βοήθεια των ξένων αγορών είτε νέες αναθεωρήσεις κερδών προς τα πάνω και άλλα καλά νέα από το εσωτερικό, για να δικαιολογηθούν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται σε δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο δείκτης των 20 εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20 είχαν την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα σε ένα αρκετά ενδεικτικό δείγμα γνωστών ευρωπαϊκών δεικτών.

    Αν και η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή των περισσότερων εταιρειών που συμμετέχουν στο γενικό δείκτη και τον FTSE/ASE-20 έχει συμβάλει στη μείωση του πολλαπλασιαστή κερδών (p/e), εντούτοις η ελληνική αγορά εμφανίζεται να διαπραγματεύεται με συγκριτικά υψηλότερο p/e με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003 και του 2004.

    Ο γενικός δείκτης διαπραγματευόταν στις 19 Αυγούστου 16,2 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του 2003 και 14,2 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη του 2004 έναντι 19,5 φορές τα κέρδη του 2002. Με ανάλογα p/e διαπραγματευόταν ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20. Από την άλλη πλευρά, όμως, το p/e των δύο ελληνικών δεικτών ήταν υψηλότερο των δύο πανευρωπαϊκών δεικτών, δηλαδή του FTSE Eurotop 300, των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον οποίο συμμετέχουν και ελληνικές εταιρείες, και του DJ Euro Stoxx, που διαπραγματεύονταν 15,2 και 15,4 αντίστοιχα τα προσδοκώμενα κέρδη του 2003. Ηταν επίσης αρκετά χαμηλότερο του p/e, που συναντούσε κανείς σε άλλες μικρές περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά σαφώς μικρότερο συγκρινόμενο με το p/e των αμερικανικών δεικτών, όπως ο Dow Jones, ο Nasdaq και ο S&P 500.

    [10] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2003 (12:23 UTC+2)

    Ωριμες συνθήκες, που επιτρέπουν να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συγχωνεύσεων των τραπεζών, φαίνεται ότι έχουν διαμορφωθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας.

    Αλλωστε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, επιθυμεί την οριστική απεμπλοκή του Δημόσιου από τον τραπεζικό τομέα, με την πώληση του 15% των μετοχών της Εθνικής, του 9% των μετοχών της Εμπορικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Το ακανθώδες ζήτημα της πώλησης των μετοχών της Εθνικής αποτελεί ίσως το μείζονος σημασίας θέμα για το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι, ακόμα και στην περίπτωση που το Δημόσιο πωλήσει ολόκληρο το ποσοστό του, θα εξακολουθήσει να ελέγχει την εκλογή της διοίκησης, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν ποσοστό το 17,1% της Εθνικής, ενώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού (π.χ. Εκκλησία της Ελλάδος, Μητρόπολη Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.λπ.) ελέγχουν το 15,6%.

    Ταυτόχρονα όμως πολλά σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις κινήσεις της Alpha Bank. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη φημολογία περί πρόθεσης της διοίκησης για πώληση ιδίων μετοχών έως 15% από το χαρτοφυλάκιο που κατέχει από την απορρόφηση της Alpha Finance. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας η πρόθεση πώλησης του πακέτου δεν εντάσσεται στο πλαίσιο σύναψης στρατηγικής συμμαχίας. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι γιατί, αν δεν πρόκειται για μια στρατηγική συμφωνία, η Alpha να πωλήσει αυτό το πακέτο μετοχών που θεωρείται η ασφάλεια της διοίκησης απέναντι σε ενδεχόμενη εχθρική εξαγορά. Μια εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί ίσως θα ήταν «για να ενισχυθεί η κεφαλαιακή της θέση και να βελτιωθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».

    Ομως είναι σαφές ότι τέτοια προβλήματα δεν προκύπτουν από την επίσημη ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας. Τις προηγούμενες ημέρες πάντως αναζωπυρώθηκαν κάποια σενάρια που ήθελαν και πάλι τους δύο ισχυρούς άνδρες της Εθνικής και της Alpha Bank, Θ. Καρατζά και Ι. Κωστόπουλο, να συζητούν και πάλι το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών. Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής ανέφερε στην «Οικονομία» ότι ο Θ. Καρατζάς έλεγε προ ημερών σε στενούς του συνεργάτες πως «θα επιθυμούσε η καριέρα του στην Εθνική να τελειώσει παρέα με τον Γιάννη», εννοώντας προφανώς τον κ. Κωστόπουλο.

    Κορυφαίο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου όταν ρωτήθηκε εάν ο πρωθυπουργός θα ενέκρινε ένα τέτοιο σχέδιο, απάντησε: «Δεν ξέρω κατά πόσο ο κ. Σημίτης με την αποτυχία του προηγούμενου εγχειρήματος θα έδινε τη συγκατάθεσή του για μια νέα προσέγγιση των δύο τραπεζών».

    Περίπλοκο εξακολουθεί να είναι και το θέμα της πώλησης του 9% των μετοχών της Εμπορικής που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το Δημόσιο. Το υπουργείο δεν έχει προσδιορίσει ξεκάθαρα τη χρονική στιγμή που θα στείλει στην Credit Agricole την περίφημη επιστολή που θα ζητάει από τους Γάλλους να ξεκαθαρίσουν αν θα αγοράσουν το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της τράπεζας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι γάλλοι συνέταιροι της Εμπορικής έχουν επισημάνει στην ελληνική, πρέπει να επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Στο μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου τώρα ήδη έχει ολοκληρωθεί το due dilligence, για την αποτίμησή του, το οποίο ανέλαβε η Grand Thorton κατόπιν εντολής του ΤΣΜΕΔΕ. Αύριο κατά πάσαν πιθανότητα θα συναντηθούν Νίκος Χριστοδουλάκης και η διοίκηση του ταμείου των μηχανικών, προκειμένου να συζητήσουν τις προθέσεις του βασικού μετόχου της Τρ. Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει σε αποτίμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γεγονός που προξενεί εντύπωση όσον αφορά τις οριστικές προθέσεις του Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Πάντως, η υψηλή κερδοφορία του Τ.Τ., που το 2002 έφτασε τα 200 εκατ. ευρώ, και το μεγάλο δίκτυο, που αριθμεί 130 καταστήματα και 800 θυρίδες σε ισάριθμα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. σε όλη την Ελλάδα, το καθιστούν αναμφισβήτητα φιλέτο του τραπεζικού συστήματος.

    Μεγάλο το ενδιαφέρον

    Μάλιστα μεγάλες εμπορικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής, της EFG Eurobank και της Alpha Bank, δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του Τ.Τ. Το Τ.Τ. έχει πάνω από 1 εκατ. πελάτες, προσφέρει τραπεζικά προϊόντα, ενώ, αν και στις 800 θυρίδες που έχει μέσα στα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται βασικές τραπεζικές συναλλαγές, εν τούτοις ήδη είχε δοθεί η άδεια και για άλλες εργασίες, όπως για παράδειγμα η χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

    *Στη Γενική Τράπεζα τώρα ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης αναμένεται να παραδώσει τις επόμενες ημέρες στους ενδιαφερόμενους τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας. Κατά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    [11] ΑΥΡΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 24 Αυγούστου 2003 (17:16 UTC+2)

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης θα βρεθεί ξανά αύριο, μετά από διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί αρχικά λόγω ασθένειας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια λόγω των θερινών διακοπών.

    [12] ΠΓΔΜ: 27 ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Σκόπια, 24 Αυγούστου 2003 (15:20 UTC+2)

    Συνολικά 27 άτομα έχουν επικοινωνήσει από την περασμένη εβδομάδα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ανεύρεση, ζωντανών ή νεκρών, των 20 Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, το 2001.

    Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Α-1 των Σκοπίων, εξετάζει σοβαρά τις πληροφορίες που έλαβε από 3 κλήσεις στο ειδικό τηλέφωνο επικοινωνίας.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να βραβεύσει με 50.000 ευρώ όποιων δώσει την πληροφορία για την ανεύρεση ενός αγνοουμένου. Το σύνολο του χρηματικού ποσού που προσφέρεται για όλους τους αγνοούμενους αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Ε.Π.

    [13] ΜΕΓΑΛΟΥΣ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 24 Αυγούστου 2003 (15:13 UTC+2)

    Μεγάλους «μνηστήρες» αναζητά το Μαυροβούνιο για τη βιομηχανία αλουμινίου «Kombinat Aluminijuma Podgorica» της Ποντγκόριτσα, που σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει.

    Ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας, Μιχάιλο Μπάνιεβιτς, δήλωσε ότι μόνο στους κυριότερους πέντε παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο θα επιτραπεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό για την πώληση των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας.

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου φιλοδοξεί να συγκεντρώσει από την ιδιωτικοποίηση αυτή τουλάχιστον 238 εκατ. ευρώ. Ο αγοραστής θα πρέπει επίσης να εξοφλήσει το χρέος της επιχείρησης, το οποίο ανέρχεται στα 285 εκατ. ευρώ.

    Ε.Π.

    [14] ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ VMRO

    Σκόπια, 24 Αυγούστου 2003 (15:06 UTC+2)

    Για περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της ΠΓΔΜ κάνει λόγω το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το κόμμα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να κάνει λάθος βήματα, ενώ επικρίνει έντονα τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, επισημαίνοντας ότι για να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις της Ενωσης Δημοκρατικής Ενταξης του πρώην ηγέτη των παραστρατιωτικών ομάδων, Αλί Αχμέτι, αθετούν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας.

    Ε.Π.

    [15] ΠΓΔΜ: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΠΩΘΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΕΕΙ Ο ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Σκόπια, 24 Αυγούστου 2003 (14:55 UTC+2)

    Στην έλλειψη οργάνωσης απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, την έλλειψη ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για εξόρμηση στην αγορά της χώρας του.

    «Το πρόβλημα είναι ότι στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί θεσμοί που ασχολούνται με την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά ο καθένας από αυτούς κάτι σκαλίζει και κανένας από αυτούς δεν κάνει τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιλιγια Φιλίποφσκι σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη».

    Οπως εξήγησε, το υπουργείο του έχει προτείνει την ενοποίηση αυτών των θεσμών σε έναν, ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν σε ποιόν θα απευθυνθούν. «Το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, διότι όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν πως στη χώρα μας, για να λάβουν τις απαραίτητες άδειες, πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον δύο χρόνια κτυπώντας τις πόρτες» πρόσθεσε.

    Ε.Π.

    [16] Η ΑΠΝΟΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ REGGATA ΑΘΗΝΑ 2003 ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2003 (20:23 UTC+2)

    Η σχετική άπνοια που επικράτησε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας Αγίου Κοσμά, προκάλεσε καθυστερήσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Regatta Αθήνα 2003. Οι ιστιοδρομίες ξεκίνησαν κανονικά στις κατηγορίες 470 (ανδρών-γυναικών) και Star, αλλά δεν συνέβει το ίδιο με τα Finn και τα Yngling, αφού ο Αίολος τεμπέλιαζε και ίσα που ανάσαινε, αντί να φυσάει με δύναμη και να δώσει αέρα στα πανιά των αθλητών. Τα Finn και τα Yngling επέστρεψαν στη φιλόξενη μαρίνα του Ολυμπιακού Κέντρου, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα φυσήξει ούριος άνεμος και θα διεξάγονταν τελικά οι κούρσες. Πράγματι μετά από αρκετή ώρα ξαναβγήκαν από τη μαρίνα και πήραν τον δρόμο προς τον στίβο, όπου τελικά δόθηκε η εκκίνηση και έτσι πραγματοποιήθηκε η μία από τις δύο προγραμματισμένες για κάθε μια απ αυτές τις κλάσεις ιστιοδρομίες.

    Όμως και στα 470 και στα Star, η σχετική άπνοια δυσκόλευε τις προσπάθειες των αθλητών και είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο ιστιοδρομίες ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα, ενώ αν ο άνεμος ήταν ικανοποιητικός θα είχαν τελειώσει πολύ νωρίτερα. Τελικά, μετά κόπων και βασάνων, έγιναν δύο ιστιοδρομίες, στις κατηγορίες 470 και Star και από μία (αντί για δύο) στα Finn και Yngling.

    Στα 470 γυναικών, η πρώτη σημερινή ιστιοδρομία (7η συνολικά), εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο, καθώς οι Γαλλίδες Petijean και Douroux , ξεκίνησαν πολύ δυνατά, πήραν από την αρχή «κεφάλι» στην κούρσα και διατήρησαν την πρωτοπορία μέχρι το τέλος. Πίσω από τις Γαλλίδες και με διαφορά δύο λεπτών και 20 δευτερολέπτων τερμάτισε το ρωσικό σκάφος και ακολούθησε το καναδέζικο (-2:42), ενώ οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, τερμάτισαν στην πέμπτη θέση (-3:45). Στη δεύτερη ιστιοδρομία αυτές που «διαχειρίστηκαν» καλύτερα τους ασθενείς ανέμους ήταν οι Sesto και Reinoso από την Αργεντινή, οι οποίες οδήγησαν από την αρχή την κούρσα και τερματίσαν πρώτες. Δεύτερο ήρθε το σκάφος από τη Δανία και τρίτο το γαλλικό σκάφος που είχε κερδίσει την πρώτη κούρσα της ημέρας. Οι Ελληνίδες Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ από την άπνοια και περιορίστηκαν στην 11η θέση με διαφορά πέντε λεπτών και 43 δευτερολέπτων από τις Sesto-Reinoso.

    [17] Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2003 (20:11 UTC+2)

    Πρεμιέρα χωρίς εκπλήξεις σήμερα στην Β' εθνική. Σπουδαία νίκη στο Καλοχώρι με 1-0 σε βάρος του Εθνικού Αστέρα πέτυχε ο Απόλλων Καλαμαριάς, ενώ μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι ο Λεβαδειακός επιβλήθηκε του Εργοτέλη με 2-1. Τη νίκη επίσης γνώρισαν ο ΠΑΣ Γιάννινα σε βάρος της Καλαμάτας (1-0) και ο Πανσερραϊκός σε βάρος της Κασσάνδρας (1-0). Τέλος του βαθμούς και τις εντυπώσεις μοιράστηκαν η Παναχαϊκή και η Κέρκυρα (1-1 και τρεις αποβολές) και ο Απόλλων με τον Ποσειδώνα Ν. Πόρων με το ίδιο σκορ.

    Στους αγώνες της πρεμιέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Β΄ εθνικής κατηγορίας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Λεβαδειακός-Εργοτέλης 2-1

    ΠΑΣ Γιάννινα-Καλαμάτα 1-0

    Παναχαϊκή-Κέρκυρα 1-1

    Απόλλων Καλαμαριάς-Εθνικός Αστέρας 1-0

    Φωστήρας-Πατραϊκός 2-1

    Απόλλων-Ποσειδών Πόρων 1-1

    Πανσερραϊκός-Κασσάνδρα 1-0

    Ο Ατρόμητος δεν αγωνίστηκε καθώς δεν έχει οριστεί ακόμη από την ΕΠΑΕ η 16η ομάδα που θα προστεθεί στην κατηγορία.

    [18] ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΘΑΝΟΥ. ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΒΑΣΔΕΚΗ, ΔΕΒΕΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2003 (19:31 UTC+2)

    Θα κυνηγήσει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 100μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που θα γίνει το βράδυ η Κατερίνα Θάνου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στα προημιτελικά κατέλαβε την δεύτερη θέση με 11.08 και προκρίθηκε.

    Το εισιτήριο του τελικού πήραν το απόγευμα η Χρυσοπηγή Δεβετζή και η Ολγα Βασδέκη. Συγκεκριμένα η Βασδέκη μετείχε στο Α΄ προκριματικό γκρουπ και με 14.50μ στην τρίτη προσπάθειά της πέρασε στον τελικό, ενώ η Δεβετζή πήρε μέρος στο Β΄ προκριματικό γκρουπ και πήρε την πρόκριση με μία μόλις προσπάθεια στα 14.34μ.

    «Είμαι ευχαριστημένη από την πρόκριση και πλέον όλα θα κριθούν στον τελικό. Είμαι αισιόδοξη ότι θα κάνω το μεγάλο άλμα», τόνισε η Χρυσοπηγή Δεβετζή για να συμπληρώσει η Ολγα Βασδέκη: «Επιτέλους για μένα η πρόκριση στον τελικό. Είχα άγχος. Τώρα είμαι πολύ καλά. Πάντως η πρόκριση στον τελικό ήταν για μένα ότι καλύτερο».

    [19] ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1: Ο ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2003 (19:06 UTC+2)

    Ο 22χρονος Ισπανός οδηγός της Φόρμουλα 1, Φερνάντο Αλόνσο κέρδισε το Γκραν Πρι της Βουδαπέστης και έγινε ο νεαρότερος οδηγός που κερδίζει ανάλογο αγώνα. Ετσι μετά από τη σημερινή νίκη, δίνεται νέο ενδιαφέρον στη διεκδίκηση του τίτλου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

    Ο Ισπανός οδηγός εκμεταλλεύτηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα την έξοδο από την πίστα του Βραζιλιάνου Ρούμπενς Μπαρικέλο και του Γερμανού παγκόσμιου πρωταθλητή, Μίκαελ Σουμάχερ. Κατάφερε να καλύψει τα 306,873 χιλιόμετρα του αγώνα σε 1 ώρα 39:01.460. Δεύτερος τερμάτισε ο Φιλανδός Κίμι Ραϊκόνεν (ΜακΛάρεν- Μερτσέντες), ενώ τρίτος ήταν ο Κολομβιανός Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Γουίλιαμς-MBW).

    Η κατάταξη των οδηγών: 1) Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία/Φεράρι) 72β, 2) Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβια/Γουίλιαμς) 71, 3) Κίμι Ραϊκόνεν (Φιλανδία/ ΜακΛάρεν) 70, 4) Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία/Γουίλιαμς) 58, 5) Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Ρενό) 54, 6) Ρούμπενς Μπαρικέλο (Βραζιλία/Φεράρι) 49, 7) Ντέιβιντ Κούλχαρντ (Βρετανία/ΜακΛάρεν) 45, 8) Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία/Ρενό) 24.

    Η βαθμολογία των κατασκευαστών έχει ως εξής: 1) Γουίλιαμς 129β, 2) Φεράρι 121, 3) ΜακΛάρεν 115, 4) Ρενό 78, 5) BAR 15, 6) Τζάγκουαρ 15, 7) Τογιότα 14, 8) Τζόρνταν 11, 9) Σάουμπερ 9, 10. Μιονάρντι 0.

    [20] ΕΞΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2003 (18:38 UTC+2)

    Με την κατάκτηση ακόμη έξι μεταλλίων για την ελληνική αποστολή, ολοκληρώθηκε στο Ντόρτμουντ το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων, κορασίδων. Στην τελευταία κατηγορία, αυτή των +94κ., οι Δημήτρης Παπαγερίδης, Παναγιώτης Αναστασιάδης είχαν μόνιμη θέση στο βάθρο, αφού πήραν ένα χρυσό, τρία ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια.

    Συγκεκριμένα, ο Παπαγερίδης ήταν 1ος στο αρασέ με 165κ. και δεύτερος σε ζετέ (195κ.) και σύνολο (360κ.), ενώ ο Αναστασιάδης πήρε μία δεύτερη θέση στο αρασέ (162,5κ.) και δύο τρίτες, στο ζετέ (195κ.) και το σύνολο (357,5κ.)

    Η εθνική ομάδα των παίδων έχει πλέον στις αποσκευές της 12 μετάλλια (4 χρυσά-5 ασημένια-3 χάλκινα). Εκτός από αυτά των +94κ., άλλα τρία (δύο ασημένια, ένα χάλκινο) είχε κατακτήσει ο Αρτούρος Ακριτίδης στα 50κ., ενώ τρία χρυσά πήρε ο Νίκος Κουρτίδης στα 85κ., καταρρίπτοντας τα ρεκόρ Ευρώπης στις δύο κινήσεις και το σύνολο. Στην τελική βαθμολογία οι Παίδες πήραν την τρίτη θέση, πίσω από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία.

    «Ολα πήγαν καλά. Δουλέψαμε σωστά με τους προπονητές μας και ήλθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η διοργάνωση ήταν άψογη» είπε ο Κουρτίδης, ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές των αγώνων. Ο πρωταθλητής του Ηρακλη Καβάλας θριάμβευσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ευρωπαϊκό παίδων και αποχαιρετά με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την κατηγορία, αφού από το 2004 θα είναι πλέον έφηβος. Αλλωστε, ως επόμενο στόχο του έθεσε το ευρωπαϊκό εφήβων/ νεανίδων της Βαλένθια (6-12 Οκτωβρίου), αφού αποφεύγει τεχνηέντως κάθε αναφορά στη «μεγάλη» εθνική. «Ηταν η τελευταία μου χρονιά στος Παίδες και ήθελα να κλείσω κατακτώντας για τρίτη φορά το χρυσό. Τώρα σκέφτομαι μόνο το Ευρωπαϊκό της Βαλένθια, αφού για τις υπόλοιπες διοργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Ανδρών στον Καναδά ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θέλω να πω τίποτε. Ο χρόνος θα δείξει». Κι όσον αφορά τα κιλά που έχασε σε σχέση με την προηγούμενη εμφάνισή του: «Εντάξει, από τα 94 που αγωνίστηκα στο Ευρωπαϊκό Ανδρών στο Λουτράκι δεν ήταν δύσκολο να πέσω στα 85. Ολο το καλοκαίρι προπονούμαι σε πολύ εντατικούς ρυθμούς και δεν έχω ξεκουραστεί καθόλου, αφού οι υποχρεώσεις είναι πολλές και συνεχείς» κατέληξε ο 17χρονος πρωταθλητής.

    [21] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Πουέρτο Ρίκο, 24 Αυγούστου 2003 (20:20 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην περιοχή Πουέρτο Ρίκο, στην κεντρική Κολομβία, ανακοίνωσε ο στρατός, που απέδωσε την επίθεση στις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

    [22] ΜΕ "ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ" ΓΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Παρίσι, 24 Αυγούστου 2003 (18:29 UTC+2)

    Με «άδεια χέρια» γύρισαν από την Τρίπολη της Λιβύης οι συγγενείς των γάλλων θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας, με την ανατίναξη αεροσκάφους της UTA επάνω από τον Νίγηρα, το 1989.

    Όπως μεταδίδει το BBC, οι οικογένειες των 170 ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της UTA, έναν περίπου χρόνο μετά την ανατίναξη αεροσκάφους της Pan Am, επάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με τη Λιβύη για το ύψος της αποζημίωσης.

    Σημειώνεται ότι η Τρίπολη έχει ήδη καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις οικογένειες των θυμάτων, που ζητούν αποζημιώσεις ανάλογες με αυτές της υπόθεσης Λόκερμπι, που ανέρχονται στα 2,7 δισ. δολάρια.

    [23] ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ

    Τεχεράνη, 24 Αυγούστου 2003 (14:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί ζήτησε από την κυβέρνηση της Βρετανίας να απολογηθεί για τη σύλληψη του Ιρανού πρώην πρεσβευτή στην Αργεντινή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

    Ο συλληφθείς Χαντί Σολεϊμανπούρ, ο οποίος σπουδάζει στη Βρετανία, κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της εβραϊκής κοινότητας του Μπουένος Αϊρες το 1994.

    Στην εν λόγω βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι.

    Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η σύλληψη έχει πολιτικά κίνητρα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει να περάσει η σύλληψη χωρίς καμία αντίδραση.

    Το Σάββατο το Ιράν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις οικονομικούς και πολιτιστικούς του δεσμούς με την Αργεντινή.

    [24] ΟΙ ΤΑΛΕΜΠΑΝ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

    Καμπούλ, 24 Αυγούστου 2003 (14:09 UTC+2)

    Επίθεση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων του Αφγανιστάν εξαπέλυσαν μέλη του πρώην ισλαμικού κινήματος των Ταλεμπάν στη νότια Κανταχάρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 στρατιώτες.

    Χθες σε άλλη επίθεση στην επαρχία Ζαμούλ σκοτώθηκαν πέντε κυβερνητικοί στρατιώτες και τρεις Ταλεμπάν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 August 2003 - 18:13:42 UTC