Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕA ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [02] ΔΕΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
  • [03] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 12 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [04] ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΠΝΙΓΗΚΑΝ
  • [05] ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [06] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
  • [07] "ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [08] ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΩΝ
  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ Κ. ΠΑΟΥΕΛ
  • [10] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [13] ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ: "ΠΛΩΡΗ" ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [14] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΚΟΥΙ
  • [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ Ο ΑΛΤΟΝ ΦΟΡΝΤ
  • [16] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
  • [17] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,9 R ΣΤΗ Β. ΚΙΝΑ
  • [18] ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚ
  • [19] ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΝΚΕΡ TASMAN SPIRIT
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΖΑΚΑΡΤΑ
  • [21] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

  • [01] ΝΕA ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Λονδίνο, 16 Αυγούστου 2003 (14:54 UTC+2)

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου. Αυτήν την φορά η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" φιλοξενεί δηλώσεις ειδικών σε θέματα τρομοκρατίας και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του κινδύνου».

    «Πιθανά σενάρια είναι η επίθεση με χημικά και βιολογικά όπλα, πυρηνικά όπλα, αεροπειρατείες και ομηρίες», αναφέρει η εφημερίδα, ενώ σε άλλο σημείο επικαλούμενη πηγή των Βρετανικών αρχών ασφαλείας, σημειώνει ότι «ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας και η Σκότλαντ Γιάρντ βοηθούν τις ελληνικές αρχές να προστατέψουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αστυνομία της χώρας δεν έχει αντιληφθεί ακόμα το μέγεθος του κινδύνου».

    Ο Πίτερ Ράιαν, επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, εξομολογείται στη Γκάρντιαν ότι παρότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας η αστυνόμευση θα φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, εν τούτοις η αντίδραση της χώρας που θα τους φιλοξενήσει στις προειδοποιήσεις για πιθανή επίθεση είναι περίεργη,

    Το θέμα ήλθε και πάλι στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζιμ Κόουτς, ανακοίνωσε ότι οι Αυστραλοί αθλητές θα πάνε στην Ελλάδα με δική τους δύναμη ασφαλείας, λέει η Γκάρντιαν.

    «Η Ελλάδα είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από την Αυστραλία», επισημαίνει στην εφημερίδα ο Πίτερ Ράιαν και συνεχίζει: «Στην Αυστραλία οι ασκήσεις με ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ είχαν ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα, η μυστικοπάθεια της Ελλάδας κάνει πολύ δύσκολο αυτό το έργο».

    Πάντως ο Πίτερ Ράιαν τονίζει ότι είναι δύσκολο να συγκρίνει τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ με αυτούς της Αθήνας εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    «Όταν σχεδιάζαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2000 ο κόσμος μας ήταν πολύ διαφορετικός», λέει.

    Στην περίπτωση των Ολυμπιακών της Αθήνας έπρεπε να δημιουργηθούν «150 διαφορετικά σενάρια για κάθε πιθανή εκδοχή επίθεσης».

    Όπως τονίζει το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας της Ισπανίας του Ισραήλ και της Αυστραλίας,.

    [02] ΔΕΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

    Λευκάδα, 16 Αυγούστου 2003 (13:46 UTC+2)

    Δέηση υπέρ των σεισμοπλήκτων της Λευκάδας εψάλη σήμερα το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, στον αύλειο χώρο του σχολείου, δίπλα από το Μητροπολιτικό ναό του νησιού, παρουσία και των Μητροπολιτών Λευκάδας Νικηφόρο και Πρεβέζης Μελέτιο.

    Ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τη συμπαράστασή τους στις πληγέντες οικογένειες και ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα τους βοηθήσει με την αποστολή 75 τόνων εμφιαλομένου νερού, που άρχισαν ήδη να αποστέλλονται σε μικρές ποσότητες.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η Εκκλησία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα των πολυτέκνων οικογενειών και θα προβλέψει κάποια επιχορήγηση για αυτές.

    Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λευκάδας σημείωσε ότι ο σεισμός αυτός ήταν μια δοκιμασία για τη στερέωση της πίστης.

    Eπανέρχεται η ηρεμία

    Ήρεμη νύχτα πέρασε η Λευκάδα. Σημαντική ύφεση της μετασεισμικής δραστηριότητας το περασμένο 24ωρο, δήλωσε στον ΑΝΤ1 και ο σεισμολόγος Γιάννης Παππής, ενώ όπως όλα δείχνουν, ο σεισμός της Πέμπτης, των 6,4 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος.

    "Αισιοδοξούμε από την επόμενη εβδομάδα να ξαναγυρίσουμε στους κανονικούς ρυθμούς" δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσακλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι "στους πρώτους έλεγχους είμαστε πιο αυστηροί". Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι.

    Ωστόσο, ταχείς είναι και οι ρυθμοί στην καταγραφή των ζημιών. Ελέγχθηκαν πάνω από 700 σπίτια, 262 από αυτά κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, άμεσα θα γίνει και η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες, αμέσως μόλις γίνει η καταγραφή των δικαιούχων απο τη Νομαρχία. Πρόκειται για το πρώτο βοήθημα των 600 ευρώ, για όσους αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός σπιτιού τα πρώτα 24ωρα καθώς και για το βοήθημα των 6.000 ευρώ για οικοσκευή.

    Όσον αφορά στα σπίτια που υπέστησαν ζημίες, θα χορηγηθούν δάνεια το 33% θα ειναι δωρεάν και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί άτοκα σε 15 χρόνια.

    Παράλληλα, πλήγμα υπέστη ο τουρισμός της Λευκάδας, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου. Η πλειονότητα των παραθεριστών αναχώρησε, παρά του ότι καμία ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχει υποστεί ζημίες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει άμεσα διαφημιστική καμπάνια για το νησί καθώς και το Φεστιβάλ Λευκάδας, που ξεκινά κανονικά την Κυριακή.

    [03] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 12 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 16 Αυγούστου 2003 (17:39 UTC+2)

    Από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Χίου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σήμερα τις απογευματινές ώρες στην θαλάσσια περιοχή Αγ.Ελένη και Καρφάς Χίου δώδεκα άνδρες λαθρομετανάστες (σύμφωνα με δήλωση τους 11 Αφγανοί και ένας Παλαιστίνιος υπήκοος).

    Οι λαθρομετανάστες είχαν ξεκινήσει από το Τσεσμέ της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τρεις φουσκωτές κωπήλατες λέμβους, ενώ δεν υπήρχε διακινητής.

    Από την Λιμενική Αρχή Χίου διενεργείται προανάκριση.

    [04] ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΠΝΙΓΗΚΑΝ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (17:37 UTC+2)

    Δυο ηλικιωμένα άτομα έχασαν σήμερα το πρωί τη ζωή τους, ενώ κολυμπούσαν σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

    Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το πρωί από την θαλάσσια περιοχή Νέας Μάκρης η Ζαφείρα Αφραταίου, 77 ετών. Η σωρός της μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης από όπου πρόκειται να διεκομισθεί στο νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία-νεκροτομή.

    Εξάλλου, νεκρός ανασύρθηκε σήμερα το πρωί από την θαλάσσια περιοχή Νέων Στύρων Ευβοίας ο Στυλιανός Κεραμίδας, 81 ετών. Η σωρός του μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών για νεκροψία-νεκροτομή.

    Προανακρίσεις για τα δυο συμβάντα διενεργούνται από τις κατά τόπου Λιμενικές Αρχές.

    [05] ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 16 Αυγούστου 2003 (17:30 UTC+2)

    Γενική τάση ανόδου των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταδεικνύει η μέχρι στιγμής επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων.

    Πάντως, δεν αποκλείονται αυξομειώσεις σε επιμέρους σχολές, ενώ η αγωνία των υποψηφίων αναμένεται να λάβει τέλος μέχρι το τέλους Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

    [06] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (17:27 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε οικόπεδα με ξερά χόρτα στην περιοχή Αγιος Μηνάς στο Κερατσίνι, στην Αθήνα

    Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο δυο ώρες αργότερα, χωρίς να επεκταθεί σε παρακείμενη περιοχή.

    [07] "ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (17:13 UTC+2)

    Για «ξαναζεσταμένο φαγητό» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», τονίζοντας ότι «πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοιου είδους επιθέσεις».

    Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας φοβούνται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης.

    [08] ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΩΝ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (13:27 UTC+2)

    Στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης ίδρυσης νέων πρατηρίων στοχεύει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ετοιμάζουν τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Το Προεδρικό Διάταγμα ήδη έχει υπογραφεί από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και οδεύει για το Μεταφορών, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί στο ΣτΕ.

    Οι περιορισμοί στην αύξηση του αριθμού των πρατηρίων έχουν κριθεί πλέον απαραίτητοι, καθώς αυτά έχουν φτάσει αισίως τα 8.000. Ετσι, στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα πρατήριο σε περίπου 200 οχήματα έναντι 1 προς 5.000 που είναι στη Γερμανία.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ο υπερεπαγγελματισμός στον κλάδο των πρατηρίων έχει αποτέλεσμα να περιορίζεται συνεχώς ο όγκος των διακινούμενων προϊόντων ανά επιχείρηση (η Ελλάδα έχει το μικρότερο όγκο ανά πρατήριο από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.) και το φαινόμενο αυτό έχει επιπτώσεις στη διαμόρφωση των τιμών λιανικής, καθώς αυξάνει το κόστος διαχείρισης δικτύου για τις εταιρείες.

    Κυρίως, όμως, λόγω του φαινομένου αυτού, οι πρατηριούχοι είναι υποχρεωμένοι να αυξάνουν τα περιθώρια ανά λίτρο για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη και έτσι κόστη διαχείρισης δικτύου και λειτουργίας των πρατηρίων να μετακυλίονται στην κατανάλωση.

    Στις διατάξεις του, στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμφωνεί και το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου, προβλέπεται η αύξηση της απόστασης από πρατήριο σε πρατήριο σε 500 μέτρα για τις κατοικημένες περιοχές, 3 χιλιόμετρα για το επαρχιακό δίκτυο, 5 χιλιόμετρα για τις εθνικές οδούς και 10 χιλιόμετρα για τους αυτοκινητόδρομους.

    Επίσης θα θεσμοθετεί η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στους χώρους των πρατηρίων, θα επιτρέπει την αύξηση των αποθηκευτικών χώρων των πρατηρίων, ιδίως για αυτά που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, και ακόμη τον τεχνικό εκσυγχρονισμό τους με χρήση σύγχρονων υλικών (δεξαμενές από συνθετικές ύλες κ.λπ).

    Τέλος, θα περιορίζει την ίδρυση ιδιωτικών πρατηρίων από εταιρείες, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα να εγκαθιστούν αντλίες στους χώρους τους. Συγκεκριμένα, προκειμένου μια εταιρεία να εγκαταστήσει ιδιωτικό πρατήριο, θα πρέπει να διαθέτει ή να χρησιμοποιεί αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 οχήματα.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣ Κ. ΠΑΟΥΕΛ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2003 (17:33 UTC+2)

    O Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης κάλεσε τις ΗΠΑ, όπως αναλάβουν δράση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό που να στηρίζεται στις δημοκρατικές αρχές και στους κανόνες δικαίου.

    Σε επιστολή του προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με την συμπλήρωση 29 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ο κ. Ρωσσίδης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να επιληφθούν της κατάστασης στην Κύπρο και ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της.

    Τον καλεί επίσης να απορρίψει την οικονομική και στρατιωτική αμερικανική βοήθεια ύψους 225 εκ. δολαρίων προς την Τουρκία για το 2004.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2003 (17:29 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι οι  «εκλογές» στα Κατεχόμενα τον Δεκέμβριο θα πρέπει να είναι «δημοκρατικές και ανοικτές».

    Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ", ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα «κριτικής» εναντίον του ψευδοκράτους.

    Σε ερώτηση αν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το σχέδιο Ανάν πριν ή μετά τις εκλογές, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε μάλλον μετά, γιατί η νέα διοίκηση θα πρέπει να εκπροσωπεί το λαό.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 16 Αυγούστου 2003 (16:53 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση εναντίον του σχεδίου Ανάν εξαπέλυσε με δηλώσεις του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς, τονίζοντας ότι ότι η μεγαλύτερη παγίδα που περιέχει το σχέδιο, είναι η μη αναφορά σε "δύο χωριστούς λαούς" στην Κύπρο.

    Ο κ. Ντενκτάς, που για άλλη μια φορά απέρριψε το σχέδιο, υπογράμμισε ότι στερεί τα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης και του βέτο από την τουρκοκυπριακή πλευρά, που, σύμφωνα με τον ίδιο, διαλαμβάνονται στις συμφωνίες του 1960.

    Υπογράμμισε δε ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι η ένωση με την Ελλάδα και ότι στη διάρκεια των συνομιλιών δεν είδε καμία ένδειξη εγκατάλειψης αυτής της θέσης. «Γι' αυτό» πρόσθεσε «δεν πρόκειται να υπογράψει μία συμφωνία που θα παραμείνει στα χαρτιά».

    Ο ηγέτης του ψευδοκράτους αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εξαπατά τη διεθνή κοινότητα και το λαό της, λέγοντας ότι υπάρχουν ζωντανοί Ελληνοκύπριοι στις φυλακές της Τουρκίας.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΦΙΛΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Σαν Φερνάντο, 16 Αυγούστου 2003 (17:04 UTC+2)

    Την ήττα με 87-76 γνώρισε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ σε φιλικό που έδωσε στο Σαν Φερνάντο, κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ισπανίας.

    Πάντως οι Έλληνες παίκτες έχουν σοβαρά παράπονα από τους Ισπανούς διαιτητές, οι οποίοι φόρτωσαν από νωρίς τους διεθνείς μας με φάουλ, ενώ στο τέλος της πρώτης περιόδου απέβαλλαν τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιάννη Ιωαννίδη, στερώντας του τη δυνατότητα να δίνει οδηγίες στη συνέχεια του ματς.

    [13] ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ: "ΠΛΩΡΗ" ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (16:44 UTC+2)

    Ενστάσεις, ακυρώσεις αλλά και συναρπαστικές κούρσες περιελάμβανε η σημερινή δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Αγώνα Κανόε/Καγιάκ σπρίντ.

    Όλα πάντως ξεκαθάρισαν και ξεχώρισαν τα πληρώματα που θα διεκδικήσουν τα μετάλλια στους αυριανούς τελικούς.

    H Ελλάδα θα δώσει το "παρών" σε 8 από τους 12 τελικούς διεκδικώντας κάποια μετάλλια, ενώ σε ορισμένους από αυτούς η ελληνική συμμετοχή είναι διπλή.

    Σήμερα λοιπόν ξεχώρισε η ακύρωση του Ούγγρου Gabor KRONECKER στον ημιτελικό του μονοθέσιου Κανόε στα 1000 μέτρα, αφού το σκάφος του ήταν κατά 60 γραμμάρια ελαφρύτερο από όσο προβλέπει ο κανονισμός (πρέπει να ζυγίζει από 16 κιλά και πάνω και του Ούγγρου ήταν 15.40).

    Επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία επέτρεψε τελικά στα πολωνικά πληρώματα του διθέσιου και τετραθέσιου Καγιάκ να τρέξουν, παρά τη χθεσινή τους ακύρωση, επειδή το παράπτωμά τους έγινε σε Δοκιμαστική Διοργάνωση και όχι σε Ολυμπιακούς Αγώνες ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Αναλυτικά οι σημερινές κούρσες:

    Μονοθέσιο Καγιάκ Ανδρών 500 μέτρων:

    Δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις οι δύο σειρές των ημιτελικών. Ο Γερμανός Andrea PUFF και ο Ισραηλινός Roei YELLIN πήραν τις πρώτες θέσεις ενώ μαζί τους προκρίθηκαν και τα δύο ρωσικά πληρώματα, το πρώτο πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και το δεύτερο της Ιταλίας.

    Ο Απόστολος Παπανδρέου (6ος) και ο Αντώνης Λαδάς (9ος) δεν μπόρεσαν να πλησιάσουν την πρώτη τριάδα της 2ης ημιτελικής σειράς και έμειναν εκτός τελικού.

     

    Διθέσιο Καγιάκ Ανδρών 500 μέτρων:

    Η Ουγγγαρία ήταν η μεγάλη κερδισμένη, αφού κατάφερε να βάλει και τα δύο πληρώματά της στον τελικό, καθώς πήραν τις δυο πρώτες θέσεις στην 2η ημιτελική σειρά και προκρίθηκαν μαζί με τη Σλοβακία. Αντίθετα δεν τα κατάφεραν τα ελληνικά πληρώματα που έμειναν στις τρεις τελευταίες θέσεις (6η, 7η και 8η) και αποκλείστηκαν. Από την 1η ημιτελική σειρά προκρίθηκαν η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία 1 και η Γαλλία 2.

     

    Μονοθέσιο Καγιάκ Γυναικών 500 μέτρων:

    Η Αθηνά-θεοδώρα Αλεξοπούλου, έδωσε μεγάλη μάχη και τελικά την κέρδισε, αφού τερμάτισε 3η στον 1ο ημιτελικό και εξασφάλισε την πρόκρισή της στον αυριανό τελικό. Μαζί της προκρίθηκαν η Γαλλίδα Natalie MARIE και η Malgorzata CHOJNACKA του πρώτου πληρώματος της Πολωνίας.

    Από την άλλη ημιτελική σειρά, πέρασε και η άλλη Πολωνέζα (Aneta BOROWICZ) που τερμάτισε 3η, μαζί με την Ισραηλινή Karmi LIOR (1η) και την Αυστραλέζα Shelley WILDING OATES (2η).

    Μονοθέσιο Καγιάκ Ανδρών 1000 μέτρων:

    Στους δύο ημιτελικούς έγιναν μεγάλες μάχες, καθώς στον τελικό προκρίνονταν τα τρία πρώτα πληρώματα από κάθε ημιτελική σειρά.

    Η Σλοβακία πήρε άνετα την πρώτη θέση στον πρώτο ημιτελικό, ενώ ακολούθησαν στις άλλες δύο προνομιούχες θέσεις το πρώτο πλήρωμα της Μεγάλης Βρετανίας και η Πολωνία, αφήνοντας για εκατοστά του δευτερολέπτου εκτός τελικού τη Ρωσία.

    Στον δεύτερο ημιτελικό Εσθονία, Ισπανία 1 και Ιταλία 1 πήραν με άνεση τα τρία εισιτήρια. Τα ελληνικά πληρώματα και στους δύο ημιτελικούς δεν κατάφεραν να αποφύγουν την τελευταία θέση.

    Τετραθέσιο Καγιάκ Ανδρών 1000 μέτρων:

    Σχεδόν πάνω στο νήμα το ελληνικό πλήρωμα έχασε την ευκαιρία να πάρει την 3η θέση και την πρόκριση στον τελικό και έμεινε 4ο, όπως είχε συμβεί και χθες στον προκριματικό, όπου επίσης για μια θέση δεν προκρίθηκε.

    Κατά συνέπεια η Πολωνία, η Ιταλία και η Μεγάλη Βρετανία συμπλήρωσαν την σύνθεση του αυριανού τελικού.

    Μονοθέσιο Κανόε ανδρών 500 μέτρων:

    Ο Γρηγόρης Αμβράζης, δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό και να κάνει παρέα αύριο στον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, που βρίσκεται ήδη εκεί. Τερμάτισε 6ος στην 1η ημιτελική σειρά και αποκλείστηκε, ενώ στον τελικό πέρασαν τα πληρώματα της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας 2, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας 1.

    Μονοθέσιο Κανόε Ανδρών 1000 μέτρων:

    Η ακύρωση του δεύτερου ουγγρικού πληρώματος (Gabor KRONECKER) «έκλεψε την παράσταση σε αυτό το αγώνισμα. Ο Ούγγρος πήρε την πρώτη θέση στον 2ο ημιτελικό, αλλά το σκάφος του μετρήθηκε ελαφρύτερο (15 κιλά και 40 γραμμάρια) από όσο ορίζει ο κανονισμός και ακυρώθηκε, ενώ για να τρέξει στα 500 μέτρα, έπρεπε πλέον να προσθέσει κάποια σακιά με άμμο (!) για να πάρει το πράσινο φως.

    Ευνοημένος από αυτή την απόφαση ήταν ο Βρετανός James Matthew LAWRENCE που από την 4η θέση, ανέβηκε στην 3η και αυτόματα πέρασε στον τελικό μαζί με τα σκάφη της Γαλλίας και της Σλοβακίας, ενώ από την πρώτη ημιτελική σειρά, προκρίθηκαν εύκολα τα σκάφη της Ουγγαρίας 1, της Λιθουανίας 2 και της Πολωνίας 1. Ο Γρηγόρης Αμβράζης δεν τα κατάφερε, μένοντας στην τελευταία θέση (8η) του 2ου ημιτελικού.

    Στον αυριανό τελικό έχει ήδη προκριθεί ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης.

    ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ:

    Με τη διεξαγωγή των τελικών των 12 αγωνισμάτων, ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι η Διεθνής Συνάντηση Κανόε/Καγιάκ σπρίντ στο Σχοινιά. Στους αυριανούς τελικούς η ελληνική συμμετοχή είναι μεγάλη, αφού οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες θα δώσουν το παρών σε 8 τελικούς.

    Αναλυτικά:

    Στο μονοθέσιο Κανόε, τόσο στα 500 όσο και στα 1000 μέτρα, ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης θα διεκδικήσει δύο μετάλλια, αφού έχει προκριθεί από χθες στους τελικούς.

    Στο διθέσιο Κανόε επίσης τόσο στα 500 όσο και στα 1000 μέτρα διεξάγονται οι τελικοί (δεν είχαν γίνει προκριματικά λόγω μικρού αριθμού πληρωμάτων) με τη συμμετοχή του Γιάννη Σταυριανίδη και του Διονύση Μασμανίδη που αποτελούν το ελληνικό πλήρωμα.

    Στο διθέσιο Καγιάκ των ανδρών στα 1000 μέτρα, ο Νίκος Νικολόπουλος με τον Στέφανο Καλοπίση θα δώσουν το παρών στη μάχη για ένα μετάλλιο.

    Στο μονοθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων η Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου προκρίθηκε σήμερα στον τελικό και θα διεκδικήσει με αξιώσεις ένα μετάλλιο.

    Στο διθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων έχουμε τρία ελληνικά πληρώματα. Την Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου με την Ζαχαρούλα-Λίνα Τσέργα , την Ελευθερία Πατρελάκη με την Ελένη Εμμανουέλα Σπυροπούλου και την Ελπίδα Κυρικλίδου με την Αγγελική Κουκιά.

    Στο τετραθέσιο Καγιάκ γυναικών 500 μέτρων, τέλος, που θα κάνει ντεμπούτο αύριο (συμμετέχουν μόνο τέσσερα πληρώματα) έχουμε διπλή ελληνική συμμετοχή. Το πρώτο πλήρωμα αποτελούν οι Ελπίδα Κυρικλίδου, Αγγελική Κουκιά, Φωτεινή Γκιαούρη και Ελένη Πάλλη και το δεύτερο, η Αθηνά-Θεοδώρα Αλεξοπούλου, η Ζαχαρούλα-Λίνα Τσέργα, η Ελευθερία Πατρελάκη και η Ελένη-Εμμανουέλα Σπυροπούλου.

    [14] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΡΚΟΥΙ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (16:40 UTC+2)

    Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του αγωνίσματος της ατομικής χρονομέτρησης χθες στην Ολυμπιακή διαδρομή της Βουλιαγμένης, η καρδιά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Δρόμου Ανδρών-Γυναικών (U-23) κτυπά από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου αύριο Κυριακή διεξάγεται ο αγώνας αντοχής.

    Στην επίσημη Ολυμπιακή διαδρομή η εκκίνηση θα δοθεί αύριο στις 10 το πρωί με τον αγώνα αντοχής γυναικών συνολικής απόστασης 105.6 χλμ (8 στροφές των 13,2 χλμ), ενώ το «σιρκουί των ανδρών θα αρχίσει στις 14:30 και θα είναι απόστασης 158,4 χλμ (12 στροφές των 13,2 χλμ)

    Είναι η πρώτη φορά που στο κέντρο της Αθήνας διεξάγεται «σιρκουί Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδηλασίας σε μια διαδρομή που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις καθώς θα διασχίζει ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προβάλλοντας τα ιστορικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τα έργα ενοποίησης και ανάπλασης που γίνονται τα τελευταία χρόνια, ταυτόχρονα προσφέροντας μια καλή εικόνα από τη σημερινή Αθήνα, ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Παράλληλα η διαδρομή χαρακτηρίζεται αγωνιστικά ως τεχνική με ποικιλία βαθμών δυσκολίας και τμήματα που θα δοκιμάσουν την αντοχή αλλά και την ταχύτητα των νεαρών αθλητών και αθλητριών.

    Στους άνδρες έχουν δηλωθεί να μετάσχουν μεταξύ άλλων ο Φινλανδός Γιούκα Βασταράντα (Jukka Vastaranta), δεύτερος πέρυσι στον αγώνα αντοχής εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας δρόμου 2002, και ο Γάλλος Ματιέ Σπρικ (Mathieu Sprick), τρίτος στον αγώνα αντοχής εφήβων στο περυσινό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στις γυναίκες τον τίτλο της θα υπερασπίσει η Γερμανίδα Τρίξι Βόρακ (Trixi Worrack) ενώ έχει δηλωθεί να συμμετάσχει και η Γαλλίδα Βιρζινί Μοϊνάρ, τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 του 2002 και νικήτρια στον αγώνα χρονομέτρησης στην εφετινή διοργάνωση, χθες στη Βουλιαγμένη. Επίσης αναμένεται να πάρει μέρος στον αγώνα η Σουηδέζα Μόνικα Χόλερ (Monica Holler), τρίτη στον αγώνα αντοχής νεανίδων στο περυσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

    Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλωθεί οι αθλητές Γιώργος Νίνος, Γιάννης Τσακουρίδης, Γιώργος Πεταλάς, Γιώργος Τέντσος, Νίκος Καλουδάκης και οι αθλήτριες Μαρίνα Παραγυιού, Ελένη Διακάκη, Περσεφόνη Φραγκιαδάκη και Δήμητρα Μπιρμπίλη.

    Από την Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, εδώ και πολλές ημέρες, σε συνεργασία με την Τροχαία, έχουν σχεδιαστεί τα μέτρα διευκόλυνσης όσων θα κυκλοφορήσουν στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, αλλά και χάρτες, εδώ και πολλές ημέρες έχουν ενημερωθεί οι οδηγοί, αλλά και οι κάτοικοι της Αθήνας, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. Οι οδηγοί και οι κάτοικοι θα ενημερώνονται για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διαρκώς από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

    Να σημειωθεί ότι από σήμερα (Σάββατο) στις 15:00 μέχρι και την Κυριακή στις 21:00 δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση των αυτοκινήτων κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής

    Απόλυτη ικανοποίηση για τον Αγώνα στη Βουλιαγμένη

    Το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης και των εξαιρετικών εντυπώσεων που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των ξένων αθλητών, προπονητών και συνοδών των αποστολών που πήραν μέρος στο χθεσινό πρώτο σκέλος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου με την ατομική χρονομέτρηση στη Βουλιαγμένη, ήταν η επιβράβευση για την Οργανωτική επιτροπή του Πανευρωπαϊκού και την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας.

    Σημαντική για τη μεγάλη επιτυχία του αγώνα ήταν η συμβολή της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004 γεγονός που μεταξύ άλλων επεσήμανε και ο επικεφαλής των διεθνών κομισαρίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (U.C.I) Βέλγος Μarc Vandervyvere.

    Όλα λειτούργησαν υποδειγματικά στον οργανωτικό τομέα και σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά της διαδρομής, οι αθλητές χάρηκαν ένα συναρπαστικό αγώνα που ανέδειξε νικητή στους άνδρες, τον Γερμανό Μάρκους Φότεν (Marcus Fothen) ο οποίος με 41:32:79 πέτυχε τον καλύτερο χρόνο στην απόσταση των 32 χλμ , και στις γυναίκες, τη Γαλλίδα Βιρζινί Μοϊνάρ (Virginie Moinard) η οποία έτρεξε τα 24 χλμ της διαδρομής σε 33:29:88.

    Σε μια διοργάνωση με αγωνιστικό επίπεδο εφάμιλλο παγκοσμίου πρωταθλήματος, καθώς η Ευρώπη συγκεντρώνει τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου, τα ελληνικά χρώματα δεν κατάφεραν να διακριθούν, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο καλύτερος έλληνας ποδηλάτης στο αγώνισμα Γιώργος Νίνος προερχόταν από τραυματισμό και δεν είχε επαρκή χρόνο για προετοιμασία.

    [15] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΑ Ο ΑΛΤΟΝ ΦΟΡΝΤ

    Αθήνα, 16 Αυγούστου 2003 (16:15 UTC+2)

    Την απόκτηση του Αλτον Φορντ ανακοίνωσε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Ο 22χρονος Αμερικανός, ύψους 2.07εκ. και βάρους 125 κιλών, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας ενός χρόνου με τους ερυθρολεύκους.

    Ο πρώην συμπαίκτης του Τσακαλίδη στο Φοίνιξ Γεννήθηκε στις 29 Μαϊου 1981 και είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Χιούστον. Το 2001 επιλέχθηκε στο Νο 51 του πρώτου γύρου των ντραφτ από τους Φοίνιξ Σανς, όπου και αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος συμμετείχε σε 11 παιχνίδια με μέσο όρο 2.8 πόντους. Συνολικά σε 64 παιχνίδια με τη φανέλα των Σανς -έπαιξε σε 53 αγώνες την πρώτη χρονιά- είχε μέσο όρο 7.5 πόντους.

    Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού θα ενσωματωθεί με την υπόλοιπη αποστολή του Ολυμπιακούσ στο Κόπερ της Σλοβενίας στο τέλος της εβδομάδας.

    [16] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

    Λος Άνζελες, 16 Αυγούστου 2003 (16:11 UTC+2)

    Οι Βλάσης Μάρας, Ιωάννης Μελισσανίδης, Κώστας Μπαρμπάκης, Δημοσθένης Ταμπάκος, Λεωνίδας Τζαβάρας και Βασίλης Τσολακίδης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που ξεκινάει σήμερα το βράδυ στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια.

    Εκτός ομάδας έμεινε ο νεαρός Χρήστος Λιμπανοβνός, που ήταν αναπληρωματικός, καθώς ταλαιπωρείται από πρόβλημα τραυματισμού. Οι Ελληνες πρωταθλητές που επιλέχθηκαν θα κάνουν συνολικά 30 εμφανίσεις στα έξι όργανα, από τις οποίες θα επιλεγούν οι 24 καλύτερες για να βγει η τελική βαθμολογία στα προκριματικά του σύνθετου ομαδικού ανδρών.

    [17] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,9 R ΣΤΗ Β. ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 16 Αυγούστου 2003 (16:30 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, στη βόρεια Κίνα.

    Όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και το Πεκίνο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

    Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδας, και ειδικότερα στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 584 άτομα τραυματίστηκαν, όταν ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα, και κυρίως το Γιουνάν.

    [18] ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

    Λονδίνο, 16 Αυγούστου 2003 (16:08 UTC+2)

    Την πρόθεσή της χώρας του να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ''με τη διαδικασία του επείγοντος'' ένα προσχέδιο απόφασης, με το οποίο θα ζητεί να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Λιβύης, έπειτα από την παραδοχή εκ μέρους της Τρίπολης της ευθύνης της για την τρομοκρατική ενέργεια στο Λόκερμπι το 1988, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακ Σέιν.

    Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να αντιταχθούν στην άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης θα παραμείνουν ''σε πλήρη ισχύ'' μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την υποτιθέμενη επιδίωξη για απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής.

    [19] ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΤΑΝΚΕΡ TASMAN SPIRIT

    Καράτσι, 16 Αυγούστου 2003 (16:00 UTC+2)

    Πρόστιμο στο ελληνικής ιδιοκτησίας τάνκερ που έχει ρυπάνει με τόνους πετρελαίου τη θάλασσα, κοντά στο λιμάνι του Καράτσι, θα επιβάλλον οι πακιστανικές αρχές.

    Το Tasman Spirit που μετέφερε 67.500 τόνους αργού, προσάραξε ακριβώς έξω από τον δίαυλο που οδηγεί στο λιμάνι του Καράτσι στις 27 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να κοπεί στα δύο, προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στην περιοχή.

    «Θα επιβάλουμε πρόστιμο στον πλοιοκτήτη 10 εκατομμύρια ρουπίες -173.100 δολάρια - για τη ρύπανση της θάλασσας», δήλωσε ο Αχμάντ Χαγιάτ, πρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης του λιμανιού και πρόσθεσε: «Οι λοιπές δαπάνες για τις σωστικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις άντλησης θα πληρωθούν επίσης από την εταιρία και την ασφαλιστική».

    [20] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΖΑΚΑΡΤΑ

    Τζακάρτα, 16 Αυγούστου 2003 (15:18 UTC+2)

    Σε συλλήψεις υπόπτων για την βομβιστική επίθεση της 5ης Αυγούστου στο πολυτελές ξενοδοχείο Marriott στη Τζακάρτα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 150, προχώρησε η Αστυνομία της Ινδονησίας.

    Αυτό επιβεβαίωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στρατηγός Ντάι Μπαχτιάρ, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε και πόσες συλλήψεις έγιναν. "Ακόμη αφιερώνουμε χρόνο για ανακρίσεις, αλλά είμαστε στην κατεύθυνση ότι είναι ύποπτοι", τόνισε ο Μπαχτιάρ.

    [21] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 16 Αυγούστου 2003 (15:09 UTC+2)

    Τουλάχιστον δεκαπέντε στρατιώτες και πέντε πολίτες σκοτώθηκαν και άλλα είκοσι άτομα αγνοούνται, έπειτα από τις σαρωτικές κατολισθήσεις που έπληξαν χθες τη νύχτα δυο χωριά στην περιοχή Ρασούβα του Νεπάλ, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέχρι το Σάββατο το απόγευμα είχαν ανασυρθεί τα πτώματα 15 στρατιωτών και ενός πολίτη από τον τόπο της καταστροφής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η χειρότερη καταστροφή σημειώθηκε όταν όγκοι χωμάτων καταπλάκωσαν ένα στρατόπεδο, όπου βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή 64 στρατιώτες. Επιπλέον, είκοσι στρατιώτες αγνοούνται, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής τους ταγματάρχης Μαχέντρα Μαχάτ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βροχές και οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άτομα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 16 August 2003 - 18:13:35 UTC