Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
  • [02] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΛΕΓΧOΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ
  • [05] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [06] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ
  • [07] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ
  • [08] ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [09] ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ
  • [10] ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ
  • [11] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 2-3,5% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΟ 2003
  • [12] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α ΣΤΙΣ 2.190,90 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΚΟΒΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΣ
  • [14] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [15] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ
  • [16] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
  • [17] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ "ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΠΑΛΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ 22 ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ
  • [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
  • [23] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ
  • [24] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [25] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ
  • [26] Η ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CHEVRON TEXACO ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ 1/4 ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ
  • [27] 720 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] Η Δ.ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
  • [30] Ο Μ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

  • [01] ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Ο Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (16:35 UTC+2)

    Ηγετικό ρόλο στον φερόμενο ως αρχηγό της «17 Ν» Αλέξανδρο Γιωτόπουλο απέδωσε ο Πάτροκλος Τσελέντης, στην απολογία του.

    Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, ανέφερε ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν αυτοί που αποφάσιζαν για τους στόχους. Επισήμανε πως οι Γιωτόπουλος και Κουφοντίνας έγραφαν τις προκηρύξεις.

    Την ιστορική αφετηρία της οργάνωσης την προσδιορίζει περί το 1973-1974. Αναφέρει ότι μετά τη δολοφονία του Μάτη, όταν γνώρισε και τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο κατάλαβε ότι βρίσκεται στη "17 Ν".

    Τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον στρατολόγησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης σημείωσε ότι δεν έκαναν κάποια ειδική εκπαίδευση. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για τις γιάφκες της οργάνωσης. Ηταν μέλος της οργάνωσης μέχρι το 1988.

    Για τη δολοφονία του Αγγελόπουλου είπε ότι ο στόχος ήταν συμβολικός, συμβόλιζε την οικονομική ολιγαρχία εκείνης της εποχής και αποκάλυψε ότι αρχικώς η οργάνωση ήθελε να χτυπήσει τον Τσάτσο της ΑΓΕΤ, αλλά επειδή αυτός έπαιρνε προφυλάξεις, επελέγη τελικά ο Αγγελόπουλος.

    [02] Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ ΔΕ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 4 Αυγούστου 2003 (12:25 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δε θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμά του, εάν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, επανεκλεγεί το φθινόπωρο του 2004, κατά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

    Πλην όμως, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», αιτία δεν είναι η μόνιμη διαμάχη του με τον υπουργό Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ αλλά η σύζυγος του ίδιου του Πάουελ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αναπληρωτής του Πάουελ, ΡίτσαρντΑρμιτάζ, ενημέρωσε τη σύμβουλο του προέδρου Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Κόλιν Πάουελ θα παραδώσουν τα αξιώματά τους στις 21 Ιανουαρίου του 2005, ημέρα κατά την οποία αναλαμβάνει επίσημα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η κυβέρνησή του.

    Δικαιολογώντας την απόφασή του ο Κόλιν Πάουελ, φέρεται ότι επισήμανε στην αναφορά του πως έχει υποσχεθεί στη σύζυγό του ότι θα δε θα κάνει και δεύτερη θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται επίσης ότι πιθανότεροι διάδοχοι του Κόλιν Πάουελ φέρονται η ίδια η Κοντολίζα Ράις αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πολ Βούλφοβιτς. Πλην όμως, εκτιμά ότι η κ. Ράις θα κερδίσει τελικά το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών λόγω των πολύ καλών σχέσεων της με τον πρόεδρο Μπους, αν φυσικά ο τελευταίος κερδίσει τελικά τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου του 2004.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ-ΕΛΕΓΧOΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (14:22 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι προς το τέλος της χρονιάς θα ισοφαριστεί η μείωση που υπήρξε στην αρχή του έτους στον τομέα του τουρισμού, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οπως είπε, οι επισκέψεις τουριστών στα αεροδρόμιο της χώρας τον Ιούλιο παρουσίασαν σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002 κι επειδή υπάρχει η σιγουριά ότι αυτή η άνοδος θα διατηρηθεί και τον Αύγουστο ευελπιστεί ότι στο τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς, που ξεκίνησε με μεγάλες μειώσεις, λόγω του πολέμου στο Ιράκ και της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας, θα ισοφαριστεί η αρχική μείωση.

    Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, όπως είναι τα φαινόμενα ακρίβειας. "Η ακρίβεια δεν παρατηρείται στα ξενοδοχεία, αλλά στην ελεύθερη διακίνηση, στη σίτιση, στην εστίαση, στα κάμπινγκ, εκεί όπου ορισμένοι νομίζουν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση", τόνισε.

    Όπως είπε, για την αντιμετώπιση αυτών των ποβλημάτων κοινά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, του ΕΟΤ και του ΣΔΟΕ κινούνται ήδη από σήμερα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με σκοπό να διαπιστώσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    "Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει η ευαισθησία και ο σεβασμός στις κατευθύνσεις και την πολιτική την οποία υλοποιούμε. Διότι η ελκτικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι το μεγαλύτερο μας όπλο. Εκεί πάνω επενδύουμε και αυτό θα το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο", παρατήρησε.

    Οι τιμές των καυσίμων

    Σχετικά με τις υψηλές τιμές υγρών καυσίμων σε ορισμένα νησιά επισήμανε: "Ενώ έχουμε τις φθηνότερες τιμές υγρών καυσίμων, διαπιστώσαμε ότι σε κάποιες περιοχές, νησιωτικές κυρίως, ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους, διότι είναι λίγοι σε ένα ολόκληρο νησί, προχωρούν σε συνεννοήσεις και διαμορφώνουν τις τιμές κατά το δοκούν. Τα εντοπίσαμε, είναι συγκεκριμένα νησιά, συγκεκριμένες επιχειρήσεις, έχουν πάρει το μήνυμα και επίσημα ότι αυτό δε θα συνεχιστεί για πολύ χρόνο, ειδάλλως θα υπάρχει παραπομπή στην επιτροπή ανταγωνισμού, η οποία είναι και η αρμόδια να αντιδράσει".

    Σε ερώτηση πότε οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν τα αποτελέσματα της μάχης που δίνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, απάντησε: "Είναι μια συνεχής πάλη, μια δυναμική διαδικασία. Οι αγορές δε ρυθμίζονται, ούτε με τις απαγορεύσεις, ούτε με τις επιθυμίες μας. Στις αγορές λειτουργεί ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης. Εμείς προωθούμε ρυθμίσεις, ώστε οι αγορές να έχουν κανόνες ενιαίους για όλους, και προς αυτήν την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα συζητηθεί τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρόσθεσε πως το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί εποπτικές αρχές, για όλες τις αγορές, και διενεργεί ελέγχους, ώστε να κατοχυρώνονται η διαφάνεια, ο ανταγωνισμός, η δημοκρατική λειτουργία των αγορών και η ασφάλεια του καταναλωτή. Διότι, όπως υπογράμμισε: "Εάν μείνουν ανεξέλεγκτες και αρύθμιστες οι αγορές, τότε να είστε βέβαιοι ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Kempinski" της Θεσσαλονίκης άτυπη συνάντηση και γεύμα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Τσερόφσκι.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ

    Μονροβία, 4 Αυγούστου 2003 (09:13 UTC+2)

    Στη Μονροβία, πρωτεύουσα της Λιβερίας, φθάνει σήμερα αεροπορικώς η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης που αποτελείται απο 300 Νιγηριανούς στρατιώτες.

    Αποστολή τους είναι να προετοιμάσουν το έδαφος για την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης που οργάνωσαν οι χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας είπε στο ΒΒC ότι η εμπροσθοφυλακή θα αναπτυχθεί στις περιοχές όπου σημειώνονται οι συγκρούσεις.

    Αν όλα εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί, ο εμφύλιος πόλεμος που άρχισε πριν από 14 χρόνια θα σταματήσει.

    Μόλις αφιχθεί η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα, οι αντάρτες θα καταθέσουν τα όπλα τους και μια εβδομάδα αργότερα ο πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέϊλορ θα εγκαταλείψει την εξουσία.

    Η ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης αναβλήθηκε αρκετές φορές, ο πρόεδρος Τέϊλορ αλλάζει γνώμη συχνά και οι αντάρτες έχουν παραβιάσει την εκεχειρία πολλές φορές.

    [05] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (20:46 UTC+2)

    Τα θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα έπρεπε να έχουν λυθεί προ πολλού και προειδοποίησε ότι εάν αυτό δεν γίνει με αποφασιστικό τρόπο, θα οδηγηθεί η Τ.Α. να αντιμετωπίζει τον διαρκή κίνδυνο της κατάρρευσης.

    «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή θα ολοκληρώσει τη δημοκρατική, προοδευτική της μεταρρύθμιση ή θα οδηγείται στην ανακύκλωση των αδιεξόδων της», είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από πλευράς τρόπου διαχείρισης και λειτουργίας, όπως και στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, δεν δικαιολογούν αυτή την συστηματική απαξίωση του θεσμού της Τ.Α.

    «Δεν λύνει τα προβλήματα το δημαρχοκεντρικό μοντέλο το οποίο εμφανίζεται ως η αιτία των δεινών τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Τ.Α. Αλλη είναι η αιτία και επ΄ αυτής θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις πολιτικές τους ευθύνες και να δεσμευτούν ότι θα δώσουν πολιτικές απαντήσεις στις πολιτικές αιτίες οι οποίες δημιουργούν τα προβλήματα», τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τ.Α. στην χώρα μας θεσμικό έλλειμμα. «Δεν έχουμε τράπεζα Αυτοδιοίκησης. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το χειρίζεται κατά κανόνα κυρίως η εκάστοτε κυβέρνηση και αντί συλλογικά αγαθά και υποδομές άσκησης πολιτικής να δίδονται στην Τ.Α. για τη διαχείρισή τους, εκποιούνται, εκχωρούνται ή ιδιωτικοποιούνται, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα πιο ορατά τα αδιέξοδα», είπε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρης Κουκουλόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και στις συναντήσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων.

    Ο κ. Κουκουλόπολος τόνισε ότι το σοβαρό πρόβλημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εξελίσσεται σε ένα γενικότερο πολιτικό σκηνικό, όπου τίθενται επί τάπητος είτε αποσπασματικά είτε συνολικά, ζητήματα που αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας και τη λειτουργία του, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που βρήκε από τον Συνασπισμό.

    «Η βασική δική μας θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν είναι ότι η χώρα οφείλει να λύσει το παζλ της πραγματικής σύγκλισης και βέβαια η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, όπου το κεντρικό κράτος θα έχει τον ρόλο του κράτους επιτελείου δεν μπορεί να προκύψει παρά με το να θέσουμε στο επίκεντρο των εξελίξεων τις έννοιες και τους θεσμούς Αυτοδιοίκηση - Αποκέντρωση- Περιφερειακή Ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

    [06] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ Ο Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (20:17 UTC+2)

    Κατέθεσε σήμερα στη Βουλή τη δήλωσή του για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο, ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Εξερχόμενος από τη Βουλή ο κ. Χυτήρης δήλωσε: "Κατέθεσα τη δήλωσή μου για τις συναλλαγές με το χρηματιστήριο και πιστεύω ότι έχουμε καθήκον όλοι οι πολιτικοί να κάνουμε το ίδιο».

    «Ξέρετε ότι βάλλονται οι πολιτικοί, κυρίως, για την περίοδο εκείνη και για τις σχέσεις που είχαν με το Χρηματιστήριο. Δεοντολογικά, εγώ πιστεύω ότι είναι απολύτως σωστό αυτό το οποίο κάνουμε εμείς το ΠΑΣΟΚ. Καταθέτουμε αυτή τη δήλωση ανοίγοντας τον κωδικό μας και νομίζω ότι πρέπει να αρχίζουμε εμείς οι πολιτικοί ως δημόσια πρόσωπα από τους εαυτούς μας, εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καταθέσει τη δήλωσή του άρα πόσο μάλλον εμείς οι υπόλοιποι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Τύπου.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι «δεν σημαίνει ότι δεν θα καταθέσουν οι συνάδελφοι αυτοί τις δηλώσεις τους».

    «Είναι λόγοι ευαισθησίας που τους παρακίνησαν να κάνουν τη δήλωση αυτή. Τελικά, όχι μόνο, όλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλοι της Βουλής, οι τριακόσιοι, πρέπει να προβούν σ' αυτή την κίνηση», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυβέρνηση η αντίδραση των βουλευτών, ο υφυπουργός Τύπου επισήμανε: «Δεν ανησυχεί κανέναν, όταν πρόκειται για τη διαφάνεια τότε ποιόν να ανησυχεί;».

    «Η διαφάνεια ωφελεί το πολιτικό σύστημα και όλους εμάς επομένως είναι υποχρέωσή μας και με χαρά το κάνουμε αυτό, για να μπορούμε εμείς οι πολιτικοί να μιλάμε και στην κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει», πρόσθεσε ο κ. Χυτήρης.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει πίσω το θέμα της λίστας και της διπλής κάλπης, ο κ. Χυτήρης τόνισε: «Ο πρωθυπουργός είναι σε διακοπές».

    [07] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΥΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (19:28 UTC+2)

    "Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας και, με τη συνεργασία της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα στην επόμενη τριετία λύνουμε το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στη Θεσσαλονίκη", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Γκεσούλης, θεμελιώνοντας μαζί με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, το νέο Δημοτικό Σχολείο του Δρυμού Θεσσαλονίκης.

    "Εχουμε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια" τόνισε ο κ. Γκεσούλης, "για να κάνουμε πραγματικότητα το αίτημα της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, για σχολεία λειτουργικά, ασφαλή, άρτια αρχιτεκτονικά και αισθητικά, που απαντούν στις ανάγκες του μέλλοντος".

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Η παιδεία μας ενώνει όλους, υπουργείο, νομαρχία, δήμους και ΟΣΚ, σε μια ομάδα που κερδίζει τη μάχη για τα σχολεία μας".

    Το εξαθέσιο δημοτικό σχολείο του Δρυμού Θεσσαλονίκης που θεμελιώθηκε, κατασκευάζεται σε αντικατάσταση του παλαιού κτιρίου.

    Σε ένα κτίριο, το οποίο πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, θα εξυπηρετούνται περίπου 150 παιδιά από τον Δρυμό και την ευρύτερη περιοχή. Το σχολείο θα είναι

    εξαθέσιο, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

    [08] ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (19:11 UTC+2)

    Επιχειρησιακά σχέδια ολυμπιακής ασφάλειας, δοκιμάζει η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.), συμμετέχοντας στη διεξαγωγή των Sport Events του Αυγούστου 2003, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

    Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων και η Ελληνική Αστυνομία γενικότερα, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διοργάνωσης, θα έχουν ενεργό ρόλο και συμμετοχή με τη διάθεση 2.695 ατόμων - εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στην Ελληνική Αστυνομία - στο σύνολο των επιχειρησιακών τομέων και δράσεων. Ακόμη θα συμμετάσχουν 44 εθελοντές ασφάλειας.

    Για την προετοιμασία, οργάνωση και την καλύτερη εφαρμογή μέτρων ασφάλειας, κατά τη διάρκεια των αθλητικών διοργανώσεων, ασχολήθηκε κεντρική ομάδα σχεδιασμού δοκιμαστικών αγώνων, ενώ υπήρχε συνεχής συνεργασία της Δ.Α.Ο.Α. με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

    Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 2003, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων θα δοκιμάσει επιχειρησιακά σχέδια, καθώς και συστήματα ασφάλειας στις ακόλουθες διοργανώσεις:

    - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Εφήβων 2003 Σχοινιάς, 06-09/08/2003

    - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Εφήβων 2003 Βουλιαγμένη, 15/08/2003 & Ιστορικό Κέντρο Αθήνας, 17/08/2003

    - «Athens 2003 Ρεγκάττα» - Ιστιοπλοΐα Αγιος Κοσμάς, 20-28/08/2003

    Συνολικά, για τον Αύγουστο του 2003, έχουν προγραμματιστεί επτά Sport Events.

    Η Δ.Α.Ο.Α. και οι υφιστάμενες δομές της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στα προαναφερόμενα 3 Sport Events, υλοποιώντας/ δοκιμάζοντας επιχειρησιακά σχέδια ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις υπόλοιπες 4 διοργανώσεις του Αυγούστου 2003, η συμμετοχή της θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αυξημένα μέτρα Τάξης, Ασφάλειας και Τροχαίας. Ειδικότερα, θα αποτελέσουν ιδιαίτερο αντικείμενο δοκιμαστικών ελέγχων, άξονες και τομείς, όπως οι ακόλουθοι:

    - έλεγχος πρόσβασης πεζών

    - έλεγχος πρόσβασης οχημάτων

    - ασφάλεια περιμέτρου ολυμπιακών εγκαταστάσεων

    - χορήγηση διαπίστευσης και ανταλλαγής στοιχείων και διαδικασιών

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ανατεθεί θεσμικά, από την Πολιτεία, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συγκεκριμένα στην Ελληνική Αστυνομία.

    Για το σκοπό αυτό, συστάθηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ειδική Yπηρεσία, που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Συνοπτικά, η αποστολή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, είναι:

    - Επιτελικός σχεδιασμός των μέτρων ασφάλειας και τάξης που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

    - Μέριμνα για την επιχειρησιακή εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας

    - Συντονισμός όλων των υπηρεσιών και φορέων που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [09] ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (17:09 UTC+2)

    Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Τσιγγάνων, η Ομοσπονδία Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου Ελλήνων Ρομ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Ρομ αποφάσισαν να ενώσουν τη δράση τους. Στη διακήρυξη αρχών που υπέγραψαν προχθές, αφού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ευαισθητοποίηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη, τους ζητούν να ασχοληθούν ιδιαιτέρως με εκείνα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες Τσιγγάνοι. Οι δύο ομοσπονδίες θέτουν ως βασικούς άξονες προτεραιότητας για το επόμενο έτος τη στέγαση, την

    εκπαίδευση και κατάρτιση, την εργασία και την οργανωτική συγκρότηση των Τσιγγάνων. Προτείνουν μάλιστα, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση εκτάσεων για την εγκατάστασή τους σε 16 δήμους όλης της χώρας.

    [10] ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΥΠΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (19:09 UTC+2)

    Την ανάγκη στήριξης της τουριστικής αγοράς της χώρας μας τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της.

    Τα προβλήματα δεν αφορούν φαινόμενα ακρίβειας στα ίδια τα ξενοδοχεία, αλλά στη διακίνηση, στη σίτιση, στην εστίαση και στα κάμπινγκ, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, κοινά κλιμάκια της Γ.Γ. Εμπορίου, του ΕΟΤ και του ΣΔΟΕ κινούνται από σήμερα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, με σκοπό να διαπιστώσουν και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

    ''Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ευαισθησία και σεβασμός προς τις κατευθύνσεις της πολιτικής την οποία υλοποιούμε, διότι η ''επιθετικότητα'' του ελληνικού τουρισμού είναι το μεγαλύτερό μας όπλο. Εκεί επενδύουμε και αυτό θα το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο'', υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια κατά τον μήνα Ιούλιο θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο και όπως είπε, ''προς το τέλος αυτής της δύσκολης χρονιάς θα κατορθώσουμε να ισοφαρίσουμε τη μείωση που είχαμε αρχικά''.

    Οσον αφορά τις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σε κάποιες -νησιωτικές κυρίως- περιοχές της χώρας διαπιστώθηκε ότι κάποιοι, «εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους, διότι είναι λίγοι σε ένα ολόκληρο νησί, προχώρησαν σε συνεννοήσεις και διαμορφώνουν τις τιμές κατά το δοκούν».

    «Είναι συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένα νησιά. Εχουν πάρει και επίσημα το μήνυμα ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ, ειδάλλως θα υπάρξει παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού» προειδοποίησε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    «Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατανοητό πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι συμβατό με τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Σε περίπτωση κατά την οποία αυτό δεν γίνει αντιληπτό, θα υπάρξουν οι ανάλογες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Πολιτείας», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ακρίβεια στην αγορά, τόνισε ότι προωθούνται ρυθμίσεις, ώστε οι αγορές να έχουν κανόνες κοινούς για όλους.

    «Σε αυτή την κατεύθυνση με νομοσχέδιό μας στη Βουλή, που θα προωθηθεί και θα συζητηθεί τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, προχωρούμε σε συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις σε μια σειρά από αγορές, ώστε να πετύχουμε μια συνολική παρέμβαση στο εμπόριο» διευκρίνισε.

    [11] ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ 2-3,5% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (18:32 UTC+2)

    Υψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών παραμένει φέτος η Ελλάδα και, παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία και τα άλλα προβλήματα (Ιράκ, SARS κλπ.), τα ποσοστά των εισερχομένων τουριστών διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και η μείωση που μέχρι στιγμής επαρατηρείτο, περιορίζεται πλέον.

    Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

    Οπως τόνισε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου από τα 26 κρατικά αεροδρόμια, παρουσιάζεται μείωση μόλις 0,05% σε σχέση με το 2002, με προοπτικές περαιτέρω ανάκαμψης τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

    Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι αφίξεις τσάρτερ ανήλθαν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε αύξηση κατά 16%. Τον Μάιο υπήρξε πτώση 8%, τον Ιούνιο πτώση 2,7% και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, πτώση 0,05%.

    Συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με τις εκτιμήσεις των γραφείων Εξωτερικού του ΕΟΤ, εκτός απροόπτου, επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες ο εισερχόμενος τουρισμός δεν θα παρουσιάσει ουσιαστικές απώλειες και το 2003 θα κλείσει με ελαφρά μείωση από 2 έως 3,5% έναντι του 2002, χωρίς να αποκλείεται και η αισιόδοξη εκτίμηση ότι τελικά η μεταβολή θα είναι μηδενική.

    Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους ελληνικούς προορισμούς, παρατηρείται μία ανακατάταξη εις βάρος κλασικών τουριστικών προορισμών, όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα και Σάμο, ενώ ενισχύονται μη παραδοσιακοί προορισμοί, όπως Καβάλα, Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη. Με μικρές αυξομειώσεις παρουσιάζονται οι προορισμοί Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, Σκιάθος και Ζάκυνθος.

    Με βάση τα μέχρι σήμερα προσωρινά στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίζεται η αυξητική τάση αφίξεων τουριστών και κατά τον μήνα Ιούλιο. Χαρακτηριστικά, έναντι του 2002, Μυτιλήνη (+0,7%), Κεφαλλονιά (+6,79%), Χανιά (+5%), Ρόδος (+4%), Κως (+2,22%), Καλαμάτα (+30,3%) είναι από τους κερδισμένους του Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη παραμένει στάσιμη, ενώ συνεχίζεται η αρνητική τάση σε Σαντορίνη (-12,4%), και Κέρκυρα (-5%).

    Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, δείχνουν ότι η Γερμανία θα κλείσει με πτώση 5% του τουρισμού της προς την Ελλάδα, η Βρετανία με αύξηση 0,5%, η Δανία με πτώση 2,5%, η Νορβηγία με μηδενική μεταβολή, η Φινλανδία με αύξηση 2%, η Ιταλία με αύξηση 10%, η Ολλανδία με πτώση 6%, η Γαλλία με αύξηση 5%, οι χώρες Βίζενγκραντ (Κ. Ευρώπης) με πτώση 5%, η Αυστρία με αύξηση 5%, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο με αύξηση 5%, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λατινική Αμερική με πτώση 5%, η Αμερική με πτώση 23%, το Ισραήλ με πτώση 1%, η Ρωσία με αύξηση 1%, η Ιαπωνία με πτώση 30% και ο Καναδάς με πτώση 7%.

    [12] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α ΣΤΙΣ 2.190,90 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (16:35 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την έντονη κινητικότητα στην περιφέρεια, αλλά και τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις τηλεπικοινωνίες.

    Πάντως, σύμφωνα με τους χρηματιστές, καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, διαδραμάτισε η άνοδος των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες παρά το αρχικό, αρνητικό ξεκίνημά τους, γύρισαν σε λίγη ώρα σε θετικό πρόσημο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,72% και διαμορφώθηκε στις 2.190,90 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά, σε επίπεδο μιας ανάσας από τις 2.200 μονάδες, στις 2.198,73, ενώ το ναδίρ του συνάντησε στην περιοχή των 2.179,14 μονάδων.

    Η αξία των συναλλαγών έφθασε στο ποσό των 201,4 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 19.354.362,48 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα, ενώ από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο ταμπλό του Χ.Α, η πλειοψηφία των 242 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 91 πτωτικών και 47 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών Υιοι Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ (17,96%), εκτερ αε (17,53%), Εβροφάρμα ΑΒΕΕ (17,34%), MIcromedia-Μπριτάνια ΑΕ (17,17%) και ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ (17,14%), ενώ αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι ALSINCO AEE (17,51%), ΦΙΕΡΑΤΕΞ (8,15%) Αλυσίδα (7,59%), PLIAS ΑΒΕΕ (7,14%) kai KOR-FIL AEBE (6,59%).

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν, συμπεριλαμβάνονται δύο πακέτα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ύψους 276.000, 00 ευρώ και 1.153.585,84 ευρώ, ένα του ΟΤΕ ΑΕ 1.124.619,36 ευρώ και ένα του ΟΠΑΠ ΑΕ, ύψους 2.124.000,00 ευρώ.

    Η εικόνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αποτυπώνεται και στην θετική τροχιά που διέγραψαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης. Ο ASE-20 εμφάνισε τη μικρότερη άνοδο (0,53%), συνεπεία των οριακών απωλειών για τις τράπεζες (0,12%) και παρά την ισχυρή άνοδο στις τηλεπικοινωνίες (1,69%).

    Μεταξύ των μετοχών που πλαισιώνουν τον τραπεζικό κλάδο, τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισαν οι Αττική (1,66%), Εμπορική (0,96%), ASPIS (0,57%) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (0,55%).

    Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η μετοχή του ΟΤΕ ΑΕ ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,51%, της Cosmote κατά 1,94% και της ΠΑΝΑΦΟΝ-VODAFONE έμεινε αμετάβλητη.

    Εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 2,49% εμφάνισε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης και ακολούθησαν ο Mid 40 της μέσης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,96% και ο FTSE/ASE 140, καταγράφοντας κέρδη κατά 1%.

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, μόνο ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 0,15%, συνεπεία των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΔΟΛ (1,56%), Ναυτεμπορική (1,28%), ΙΜΑΚΟ (1,29%) και Πήγασος Εκδοτική (1,19%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο εμφάνισαν κατά σειρά οι κλάδοι των ασφαλειών (4,31%), με προεξάρχουσες τις μετοχές των εταιριών Αγροτική Ασφαλιστική (6,29%), της Εθνικής ΑΕΕΓΑ (3,97%) και της Φοίνιξ-Metrolife (2,97%), των συμμετοχών (3,91%), των τροφίμων και ποτών (3,35%) και των βασικών μετάλλων (3,03%).

    Κέρδη υψηλότερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες της πληροφορικής (2,30%), του λιανικού εμπορίου (2,23%), της κλωστοϋφαντουργίας (2,18%) και της παράλληλης αγοράς (2,13%).

    Κατά 1,37% ενισχύθηκε ο δείκτης των διυλιστηρίων, κατά 1,72% των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 1,13% των επενδύσεων, κατά 1,33% των κατασκευαστικών, κατά 1,51% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και κατά 1,26% της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας.

    Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι κλάδοι των βιομηχανιών (0,94%), του χονδρικού εμπορίου (0,60%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,10%).

    [13] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΚΟΒΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (15:03 UTC+2)

    Ριζικές αλλαγές στην τιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων φέρνει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, διευκρινίζοντας ότι "τιμολόγιο θα κόβει πλέον ο αγρότης και όχι ο χονδρέμπορος".

    Επιπλέον, σε σημερινή συνέντευξή του προς το "Ράδιο Θεσσαλονίκη", ο υπουργός επεσήμανε ότι "τα αγροτικά προϊόντα θα έχουν τυποποίηση, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος στο χωράφι, εκεί όπου και διαμορφώνεται η τιμή".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις αγορές της χώρας ορισμένοι ιδιαίτερα ισχυροί συντελεστές, οι οποίοι λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν, εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις και επηρεάζουν τις τιμές. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των χονδρεμπόρων της Κρήτης, οι οποίοι αύξησαν αυθαίρετα τις τιμές της ντομάτας, χωρίς ωστόσο να μετακυλήσουν την ωφέλεια από την αύξηση αυτή στους παραγωγούς της περιοχής.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, «η απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα είναι η αποκατάσταση της ελευθερίας των αγορών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυστηρό έλεγχο. Βασικός λόγος για όσα κρούσματα ανατιμήσεων παρουσιάζονται στην αγορά, είναι ότι δεν έχουμε διαμορφώσει ακόμη γνήσιες, πλήρως απελευθερωμένες αγορές».

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόσφατη απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη αύξησης του κομίστρου, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως να μη μεταφερθεί η αύξηση του κόστους στον καταναλωτή. Οπως είπε, αυτό επιτεύχθηκε με την πρόσφατη συμφωνία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων με τις εταιρίες εμπορίας και διανομής καυσίμων, οι οποίες και ανέλαβαν το κόστος από την αύξηση του κομίστρου.

    «Με την απελευθερωμένη αγορά καυσίμων», τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος, «καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων στην Ευρώπη». Αναγνώρισε ωστόσο ότι σε ορισμένες -νησιωτικές κυρίως- περιοχές παρουσιάστηκαν προβλήματα με την τιμή των καυσίμων, τα οποία απέδωσε στη δυσκολία συνεχούς ανεφοδιασμού και κυρίως στην απουσία ελεύθερου ανταγωνισμού, την οποία συνεπάγεται η «κυρίαρχη» παρουσία ορισμένων ισχυρών παραγόντων της τοπικής αγοράς. Ο υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι στο βαθμό που συνεχισθεί αυτή η συμπεριφορά, θα υπάρξουν παραπομπές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού._

    [14] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 4 Αυγούστου 2003 (14:25 UTC+2)

    Ευεργετημένο από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας βγήκε το ευρώ, το οποίο ανακάμπτει σήμερα έναντι του δολαρίου. Λίγο μετά τη μία, η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού διαμορφωνόταν στα 1,1303 δολάρια ανά ευρώ.

    Η πορεία του δολαρίου αποτύπωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, λόγω της απροσδόκητης μείωσης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούλιο (και παρά την ανάκαμψη της μεταποίησης).

    Στο σκηνικό αυτό, ανακόπηκε σήμερα η ανοδική ορμή του δολαρίου, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιήσει εντυπωσιακή κούρσα σε βάρος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος θα επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις, δεδομένου ιδίως ότι στις επόμενες ημέρες δεν αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, που θα μπορούσαν να αναστρέψουν τη διαφαινόμενη τάση.

    [15] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

    Αγκυρα, 4 Αυγούστου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν επισήμως οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τις κρίσεις στο τουρκικό στράτευμα στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου είχαν αρχίσει την 1η Αυγούστου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», σύμφωνα με τις αποφάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 30 Αυγούστου 2003:

    Αποστρατεύονται ο Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Μπουλέντ Αλπκαγια και ο Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων Πτέραρχος Τζουμχούρ Ασπαρούκ.

    Αρχηγός των Ναυτικών Δυνάμεων αναλαμβάνει ο Διοικητής του Στόλου Ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ.

    Αρχηγός των Αεροπορικών Δυνάμεων αναλαμβάνει ο Διοικητής των Πολεμικών Ακαδημιών Πτέραρχος Ιμπραχίμ Φιρτίνα.

    Συνεχίζουν στα καθήκοντά τους ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων Αϋτάτς Γιαλμάν, ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής Σενέρ Ερουϊγκούρ, ο Διοικητής της 2ης Στρατιάς Στρατηγός Φεβζί Τούρκερι και ο Διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Χουρσίτ Τολόν.

    Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Μπουγιούκανιτ διορίσθηκε Διοικητής της 1ης Στρατιάς.

    Ο Διοικητής των Κοινών Δυνάμεων Νοτιανατολικής Ευρώπης του ΝΑΤΟ Στρατηγός Αταμάν διορίσθηκε Διοικητής της 3ης Στρατιάς.

    Ο Υπαρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Μπασμπούγ διορίσθηκε Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Διοικητής του Στόλου διορίσθηκε ο Διοικητής της Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής Αντιναύαρχος Καραχάνογλου.

    Ο Διοικητής της 1ης Τακτικής Αεροπορικής Δύναμης Αντιπτέραρχος Τζομέρτ διορίσθηκε Διοικητής των Πολεμικών Ακαδημιών.

    Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) διορίσθηκε ο Διοικητής του 5ου Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σαρίισικ που προήχθη σε Στρατηγός.

    Ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Στρατηγός Ντογάν, ο Διοικητής της 3ης Στρατιάς Στρατηγός Ακμπάς και ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΑ Στρατηγός Κιλίντς, αποστρατεύθηκαν.

    Στο μεταξύ, αξιολογήθηκε η κατάσταση 18 αξιωματικών και υπαξιωματικών οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις λόγω έλλειψης πειθαρχίας.

    [16] ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Αγκυρα, 4 Αυγούστου 2003 (19:26 UTC+2)

    Στα κατεχόμενα της Κύπρου θα μεταβεί στις 8 Αυγούστου ο υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας - ''ΤΔΒΚ''.

    Οπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο πληροφορίες, στις Συνόδους του Συμβουλίου Συνεργασίας από τουρκικής πλευράς θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Σενέρ και από πλευράς ψευδοκράτους ο ''αρμόδιος επί Θεμάτων Τουρισμού υπουργός Προεδρίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης'', Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θα επιστρέψει την ίδια μέρα στην Τουρκία.

    Εξ' άλλου, σήμερα αρχίζουν σε ξενοδοχείο στην Κερύνεια, οι χαμηλού επιπέδου σύνοδοι με σκοπό την προετοιμασία για τις Συνόδους του Συμβουλίου Συνεργασίας. Στις συνόδους τεχνικού χαρακτήρα, από πλευράς Τουρκίας λαμβάνει μέρος 25μελής επιτροπή, με επικεφαλής τον βοηθό συμβούλου του Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού Τουρκίας, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.

    Στις εν λόγω συνόδους θα συζητηθούν θέματα όπως η παιδεία, ο αθλητισμός, η υγεία, η οικονομία, τα επείγοντα οικονομικά μέτρα και η ενίσχυση των επενδύσεων.

    Εξάλλου στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV και με τον τίτλο «Οικονομική Ενοποίηση με την ΤΔΒΚ», αναφέρεται ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για την οικονομική ενοποίηση με την ''ΤΔΒΚ''.

    Πέντε υπουργοί που θα μεταβούν στην Κύπρο την Παρασκευή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, σχεδιάζουν να υπογράψουν κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας «Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης».

    Ομως, υπάρχουν ανησυχίες αν η εν λόγω συμφωνία θα αναγνωρισθεί ή όχι από την Ε.Ε.

    [17] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ "ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ" ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

    Αγκυρα, 4 Αυγούστου 2003 (19:21 UTC+2)

    Εγκαινιάσθηκε στη Σμύρνη «προξενείο» του ψευδοκράτους παρουσία του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», ο «πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ», Ντερβίς Ερογλου, σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια τόνισε πως το γεγονός ότι αρχίζει να λειτουργεί στη Σμύρνη «Προξενείο της ΤΔΒΚ», τη στιγμή που ετοιμάζονται διάφορα σενάρια σχετικά με την ''ΤΔΒΚ'', δείχνει τη σχέση που υπήρχε ανέκαθεν και συνεχίζει να υπάρχει μεταξύ «μητέρας πατρίδας και παιδιού πατρίδας».

    Ο κ. Ερογλου συνέχισε ως εξής: «Στην ''ΤΔΒΚ'' συνεχίσαμε επί χρόνια τον αγώνα μας στηριζόμενοι στη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία. Οσο κι αν το γεγονός ότι η ''ΤΔΒΚ'' έχει αναγνωρισθεί μόνο από την Τουρκία και δεν αναγνωρίσθηκε από τις άλλες χώρες του κόσμου, φαίνεται σαν έλλειψη, στην ''ΤΔΒΚ'' υπάρχουν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε ένα κράτος. Δεν μπορεί να απορριφθεί το ότι είμαστε κράτος. Αν και όλος ο κόσμος το βλέπει, δεν μπόρεσε επ' ουδενί να το αποδεχθεί».

    «Κινήθηκαν πάντα με το πνεύμα ότι είμαστε μία κοινότητα και μειονότητα. Και οι Ελληνοκύπριοι ενθαρρυνόμενοι απ' αυτό προσπάθησαν με ένα νέο Σύνταγμα να μας τοποθετήσουν, να μας μπαλώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μία συμφωνία μπορεί να είναι μόνιμη στην περίπτωση που ξεκινήσει από την αποδοχή της ύπαρξης δύο κρατών. Για να μπορέσει να επιτευχθεί μία συμφωνία θα πρέπει πρώτα να δουν οι άλλοι τις πραγματικότητες και να τις αποδεχθούν», υποστήριξε.

    «Ποια είναι η πραγματικότητα; Στο νότο υπάρχει ένα κράτος. Και στο βορρά υπάρχει ένα κράτος. Ξεκινώντας απ' αυτό μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Εάν κινηθούν με την αντίληψη ότι στο νότο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία που αναγνωρίζει ο κόσμος, ενώ στο βορρά μία μειονότητα που ζει σε εδάφη υπό κατοχή, τότε δεν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε λύση», ανέφερε.

    Ο Ερογλου ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. ενθαρρύνει στο θέμα αυτό το νότο, τον θεωρεί ως μοναδική Κυβέρνηση και κατ' αυτό τον τρόπο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν την αδιάλλακτη στάση τους και πρόσθεσε:

    «Η Ε.Ε. αποδεχόμενη τους Ελληνοκύπριους, έχει αυξήσει περισσότερο την αδιαλλαξία τους. Με την παρουσίαση του εγγράφου Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση σε επίπεδο που να είναι περισσότερο υπέρ τους. Στο έγγραφο Ανάν υπάρχουν άρθρα άκρως επικίνδυνα για τους Τουρκοκύπριους. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι στην περίπτωση μόνο που επιτευχθεί μία συμφωνία που θα βασίζεται στο ίδιο καθεστώς, στην ίση κυριαρχία και στην έμπρακτη εγγύηση της Τουρκίας, αυτή θα είναι μόνιμη κι εμείς θα την υπογράψουμε».

    «Σε αντίθετη περίπτωση, οι Ελληνοκύπριοι θα είναι Κράτος κι εμείς μειονότητα. Το να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με κάποια δικαιώματα που θα δοθούν στους Τουρκοκύπριους, με ένα νέο Σύνταγμα, αυτό θα είναι το τέλος του τουρκισμού στην Κύπρο. Είναι αδύνατο να πούμε εμείς ναι σε κάτι τέτοιο και να υπογράψουμε», είπε.

    Ο Ερογλου μετά την ομιλία του εγκαινίασε μαζί με τον Νομάρχη Γιουσούφ Ζιγιά Γκιοκσού το ''Προξενείο''.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν ο ''υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας της ΤΔΒΚ'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο ''Πρέσβης της ΤΔΒΚ'' στην Άγκυρα Αχμέτ Ζεκί Μπουλούντς, ο ''Γενικός Πρόξενος της ΤΔΒΚ'' στην πόλη Αρίφ Αλτάϋ και άλλοι επίσημοι. ''Πρόξενος της ΤΔΒΚ'' στη Σμύρνη αναλαμβάνει ο Αχμέτ Χαβουττσού.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΠΑΛΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Άγκυρα, 4 Αυγούστου 2003 (15:53 UTC+2)

    Παρά τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η τουρκική Βουλή και οι οποίες είχαν ως στόχο να περιοριστεί η επιρροή του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξή της στην ΕΕ, ο τουρκικός στρατός διόρισε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) έναν από τους στρατηγούς του.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ο στρατηγός Σουκρού Σαριισίκ διορίστηκε γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός πολιτικού και στρατιωτικού οργάνου, μέσω του οποίου ο στρατός ελέγχει και επηρεάζει καθοριστικά τη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων.

    Βέβαια, θεωρητικά, η εκτελεστική εξουσία του Συμβουλίου μειώθηκε σημαντικά την περασμένη εβδομάδα, όταν το τουρκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών μέτρων με στόχο τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Η μεταρρύθμιση αφήνει στους πολιτικούς τη θέση του γενικού γραμματέα του MGK, την οποία ως τότε κάλυπταν οι στρατηγοί. Ωστόσο, για να τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι, πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος δεν έδωσε ακόμη το πράσινο φως.

    Έτσι, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν από την Άγκυρα ξένα αλλά και ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ηγεσία του στρατού, δείχνοντας τις διαθέσεις της απέναντι στο νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου, μπορούσε τυπικά να προχωρήσει - και προχώρησε παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση - σ' έναν τελευταίο διορισμό.

    Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, είχε ήδη δηλώσει χτες πως η κυβέρνηση δε θα αντιτασσόταν σε ένα τέτοιο διορισμό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια «μεταβατική περίοδος» στη διάρκεια της οποίας ένας στρατηγός θα ασκήσει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου για έναν ακόμη χρόνο.

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 4 Αυγούστου 2003 (15:50 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 86 μονάδων κατάφερε να ανέλθει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη σημερινή συνεδρίαση, ύστερα από οκτώ εβδομάδες πορεία σταθεροποίησης, γύρω από τα επίπεδα των 84 και 85 μονάδων.

    Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της απουσίας πωλήσεων, παρά την αύξηση αγοραστικού ενδιαφέροντος, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,94%, κλείνοντας στις 86,43 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 455 χιλιάδων λιρών.

    Κέρδη σε ποσοστό 1,11% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών, κλείνοντας στις 358,9 μονάδες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΕ 22 ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (20:49 UTC+2)

    Βραβεία και χρηματικά έπαθλα σε 22 αθλητές και αθλήτριες που κατέκτησαν μετάλλιο (από πρώτη έως τρίτη θέση) σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πέντε ατομικών αθλημάτων, στις κατηγορίες Νέων, Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων, απένειμε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης.

    Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν οι Λούης Τσάτουμας, Γιάννης Κανελλόπουλος, Γεωργία Κοκλώνη, Αθανασία Τσουμελέκα, Βασιλική Δεληνικόλα, Δημήτρης Γράβαλος, Αλίκη Ασκητοπούλου (στίβος), Βύρωνας Κοκκαλάνης, Κώστας Ντιτσιόπουλος, Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα), Βασιλική Κασσάπη, Δημήτρης Κυριλίδης (άρση βαρών) Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, Ηλίας Ηλιάδης, Βαρβάρα Ακριτίδου, Τάριελ Ζιντιρίδης, Διονύσης Ηλιάδης (τζούντο), Κωνσταντίνος Γκόλτσιος, Στέργιος Ροΐδης, Ιωάννα Γκούτσου, Αννα Μαρία Μπρέζα, Μαργαρίτα Μιχαηλίδου, Μαρία Καραγκούνη και Ευαγγελία Αναστασιάδη (τάε κβο ντο).

    «Ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνετε το μήνυμα που θέλουμε όλοι μας. Δεν έχει αρχή και τέλος αυτή η υπόθεση μέχρι τους Ολυμπιακούς. Οτιδήποτε σημαντικό γίνεται στο πλαίσιο του αθλητισμού θα επιβραβεύεται. Για κάθε αθλητή με διάκριση, που δεν έχει επιχορηγηθεί, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 4 χιλάδες ευρώ» δήλωσε ο κ. Λιάνης μετά τις βραβεύσεις.

    Η σύμβουλός του επί αθλητικών θεμάτων, Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το 2004 μπορεί να είναι ορόσημο αλλά δεν είναι ο στόχος. Για σας είναι η αφετηρία. Ο στόχος σας μπορεί να είναι το 2008 και αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ότι έχει ένα φυτώριο. Η βοήθεια δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως αθλητική».

    [21] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2003 (16:55 UTC+2)

    Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Παναθηναϊκού παρουσιάστηκαν και επισήμως το πρωί της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

    «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για τον νέο Παναθηναϊκό που απαρτίζεται από νέα διοίκηση και νέους παίκτες. Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε παίκτες από προσφυγές γιατί σέβεται όλες τις ομάδες. Όπως είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, πρέπει και η ΕΕΑ, η ΕΠΟ, η ΕΠΑΕ να σεβαστούν τον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν το ζητάμε. Το απαιτούμε. Πρέπει η νέα χρόνια να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Αργύρης Μήτσου ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να αγκαλιάσει τους παίκτες και την ομάδα.

    Από την πλευρά του ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις μετεγγραφές. «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με τα παιδιά που ήρθανε. Είναι καλοί παίκτες και διαθέτουν τα στοιχεία που χρειάζεται ένας παίκτης του Παναθηναϊκού: Καλή τεχνική κατάρτιση και καλό χαρακτήρα. Καταφέραμε αρκετά και έχουμε μισή καινούργια ομάδα. Η ομάδα θα δέσει γρήγορα και έχουμε λύσεις για κάθε θέση και για κάθε σύστημα. Εχουμε 25 ισάξιους ποδοσφαιριστές. Είμαστε πλήρεις», είπε.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΕΓΝΑΤΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (13:52 UTC+2)

    Συνάντηση στη νομαρχία Θεσσαλονίκης με τους επικεφαλής των ποδοσφαιρικών αποστολών που θα συμμετάσχουν στο 1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου Νέων "Εγνατία" θα έχουν αύριο τις 10 το πρωί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο έπαρχος του Λαγκαδά Σάββας Αναστασιάδης.

    Το Διεθνές Τουρνουά "Εγνατία", που αρχίζει σήμερα το απόγευμα, γίνεται για πρώτη φορά και φιλοδοξεί, όπως τόνισε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, "να αποτελέσει την αρχή ενός κυρίαρχου αθλητικού και πολιτιστικού θεσμού σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης".

    [23] ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ

    Ντουσαμπέ, 4 Αυγούστου 2003 (19:38 UTC+2)

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Η.Ε. στη δημοκρατία του Τατζικιστάν, εντοπίζονται και κατάσχονται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και συγκεκριμένα οπίου και ηρωίνης.

    Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 στην ασιατική χώρα κατασχέθηκαν 4.379 κιλά ηρωίνης και οπίου.

    Την ίδια περίοδο κατασχέθηκαν: στο Καζακστάν 275 κιλά οπίου, στο Ουζμπεκιστάν 201 κιλά και στην Κιργκιζία 87 κιλά.

    [24] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Μαζάρ - ι - Σαρίφ, 4 Αυγούστου 2003 (18:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν χθες όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη Ακτσα στην επαρχία Τζοουτζάν στο βόρειο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, νεκροί και τραυματίες ήταν μέλη της δύναμης του στρατηγού Ρασίντ Ντόστουμ, στην οποία ανήκει η αποθήκη πυρομαχικών.

    Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, ενώ πρόσθεσαν ότι από την έκρηξη υπέστησαν ζημιές γειτονικά κτίρια.

    Οπως δήλωσε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της επαρχίας Τζοουτζάν η έκρηξη οφείλεται πιθανότατα σε ατύχημα.

    [25] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 4 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΧΑΖΙΑ

    Αμχαζία, 4 Αυγούστου 2003 (18:13 UTC+2)

    Τέσσερις τελωνιακοί σκοτώθηκαν στην Αμπχαζία, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν δέχθηκε πυρά από αγνώστους, ενώ βρισκόταν στην περιοχή Γκάλσκ.

    Η επίθεση έγινε στις 2μ.μ. τοπική ώρα. Το λεωφορείο μετέφερε τελωνιακούς σε τελωνείο της περιοχής Τσουμπουρχίτζ για αλλαγή βάρδιας.

    Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών της Αμπχαζίας εικάζουν ότι η επίθεση έγινε από Γεωργιανούς.

    [26] Η ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CHEVRON TEXACO ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ 1/4 ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ YUKOS

    Μόσχα, 4 Αυγούστου 2003 (17:52 UTC+2)

    H Αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron Texaco- μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο επιθυμεί να προχωρήσει στην αγορά του 25% των μετοχών της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας YUKOS. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC έχουν διεξαχθεί συνομιλίες μεταξύ των δύο κολοσσών για το θέμα της αγοράς.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έγινε λόγος για ποσό της τάξης των 6-7 δισ. δολαρίων για το Ό των μετοχών. Εικάζεται πως οι συνομιλίες για την αγορά θα ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2004. Αν οι διαπραγματεύσεις έχουν αίσιο τέλος, τότε η εμπορική αυτή συμφωνία θα είναι μια απ' τις μεγαλύτερες στη νεότερη ιστορία της Ρωσίας.

    Στο μεταξύ, μεγάλες δυτικές εταιρείες τον τελευταίο καιρό εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες. Ήδη η Βρετανική British Petroleum αγόρασε μετοχές της ρωσικής εταιρείας ΤΝΚ, αξίας 6,5 δισ.$.

    [27] 720 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 4 Αυγούστου 2003 (16:59 UTC+2)

    Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ΡΗΑ «ΝΟΒΟΣΤΗ», η κοινωνική «Οργάνωση θυμάτων» του Ιράκ κατέθεσε εκ μέρος ιρακινών πολιτών αγωγές αποζημιώσεων συνολικού ύψους 720 δισ. δολαρίων κατά των συμμαχικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμετείχαν στον πόλεμο στο Ιράκ. Από την αμερικανική διοίκηση έχει απαγορευτεί η κατάθεση μηνύσεων από μεμονωμένους ιρακινούς πολίτες σε ό,τι αφορά τις ενέργειες και δράσεις των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ μετέδωσε ότι οι απαιτήσεις των ιρακινών πολιτών στις αγωγές αποζημιώσεων τους είναι δίκαιες. Επίσης τόνισε ότι στις καταγγελίες της η «Οργάνωση θυμάτων» του Ιράκ αναφέρεται στον «παράνομο» πόλεμο, όπως το ονομάζει, ξεκίνησε χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών του ΟΗΕ και ενάντια στους διεθνείς νόμους.

    [28] Η Δ.ΓΑΛΑΝΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Αυγούστου 2003 (15:29 UTC+2)

    Στο Λόφο της Σάνης εμφανίζεται στις 9 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη, στο πλαίσιο του Sani Festival 2003, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια στα οποία άφησαν τη σφραγίδα τους μεγάλοι δημιουργοί όπως οι, Βασίλης Τσιτσάνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος.

    Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια και άλλων εκλεκτών συνεργατών της, όπως οι, Νίκος Γκάτσος, Λευτέρης Παπαδόπουλος και Λίνα Νικολακοπούλου.

    Ο ήχος του μπουζουκιού, με τη συνοδεία του ακορντεόν, του πιάνου, των κρουστών, του μπάσου και της κιθάρας μας ταξιδεύει στο μουσικό τοπίο της Ελλάδας με ενδιάμεσους σταθμούς στο δημοτικό, στο ρεμπέτικο, στο λαϊκό και στο σύγχρονο τραγούδι.

    Στην εμφάνιση της στο Sani Festival 2003 τη Δήμητρα Γαλάνη πλαισιώνουν οι, Μελίνα Ασλανίδου (τραγούδι), Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι), Κοσμάς Κοκκόλης (μπουζούκι, τραγούδι), Γιώργος Νομικός (πλήκτρα), Δημήτρης Σινογιάννης (κιθάρα), Δημήτρης Μπουρμάς (μπάσο), Αναστάζ Κούρτι (ακορντεόν), Σταύρος Αλεξόπουλος (κρουστά) και Αλέξανδρος Τσάμης (ντραμς).

    [29] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

    Πάρος, 4 Αυγούστου 2003 (15:28 UTC+2)

    Σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο φιλοξενεί και φέτος το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής που διοργανώνεται εδώ και τρία χρόνια στην Πάρο, με τη συμβολή μελών της τοπικής κοινωνίας και ξένων.

    Σε τρεις ξεχωριστές βραδιές, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αρχίλοχου, στην Παροικιά, πρόκειται να δοθούν τα ακόλουθα κονσέρτα:

    Σάββατο, 9 Αυγούστου

    Συναυλία με την Ουκρανή σοπράνο Oxana Arkaeva, τον Βέλγο κλαρινετίστα Vlad Weverbergh και την πιανίστα Nancy Goldenberg.

    Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου

    Συναυλία της βιολίστριας Lana Yumi Lee.

    Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου

    Βραδιά Μιμικής και Μουσικής, με την μίμο Irene Orda, συνοδευόμενη από την Μαρουλία Κοντού και την Nancy Goldenberg στο πιάνο.

    [30] Ο Μ. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Καβάλα, 4 Αυγούστου 2003 (15:28 UTC+2)

    Με τη συναυλία του διάσημου Ελληνα τενόρου Μάριου Φραγκούλη, στις 10 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, ολοκληρώνεται το μουσικό τμήμα του 46ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Ο καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών με τη συνοδεία της Σίας Κοσκινά και του Ανδρέα Σμυρνάκη. Η συναυλία θα αρχίσει στις 21.00, ενώ το κόστος των εισητηρίων ανέρχεται σε 20 ευρώ (15 το φοιτητικό).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 August 2003 - 18:13:50 UTC