Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ
  • [03] Η "ΦΟΥΣΚΑ" ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [04] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [05] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ
  • [06] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
  • [07] Ο ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [08] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΡΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ" Ο "ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ"
  • [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
  • [10] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [11] ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [12] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [13] ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [14] ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ Η ΠΡΩΤΗ "ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ:Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ-ΧΑΤΑΜΙ
  • [17] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΟΙ Ε/Κ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΚΑΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ
  • [20] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
  • [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [22] ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
  • [24] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 100 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [26] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ 10 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
  • [27] ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΡ
  • [29] "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ" ΤΟΥ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

  • [01] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΜΠΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ!

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Ραντεβού με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λ. Μ. Οκάμπο, έχει αύριο το πρωί ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταθέτει μηνυτήρια αναφορά για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Ιράκ.

    Πρόκειται, όπως γράφει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για την πρώτη δικαστική ενέργεια που εγκαλεί κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βρετανίας για 22 εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, τα οποία αφορούν δολοφονίες αμάχων, ανθρωποκτονίες από πρόθεση, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταστροφές μνημείων. Μεταξύ των μαρτύρων που προτείνονται είναι οι Κ. Ανάν, Χ. Μπλιξ, Ρ. Κλαρκ, Χ. Σολάνα, Ρ. Πρόντι. Οι ΗΠΑ παραμένουν προς το παρόν στο απυρόβλητο, αφού δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία της Χάγης.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είναι ο πρώτος φορέας σε ολόκληρο τον κόσμο που αποφάσισε να φέρει τον πόλεμο του Ιράκ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ). Αύριο το πρωί ειδική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημ. Παξινό θα χτυπά την πόρτα του εισαγγελέα του ΔΠΔ Λουίς Μορένο Οκάμπο.

    Οσο και αν αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας, αφού πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά, η βασιμότητα της οποίας θα εξετασθεί από τα όργανα του νεοπαγούς αυτού διεθνούς ποινικού θεσμού, η ουσία παραμένει.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, τρεις υπουργοί του (Τζακ Στρο, Τζεφ Χουν και Ανταμ Ινγραμ) και άλλοι αξιωματούχοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων (οι ΗΠΑ φυλάγοντας τα ρούχα τους δεν έχουν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου) θα γίνουν αναγκαστικά υποκείμενα μιας έστω προκαταρκτικής δικαστικής διαδικασίας.

    Σύμφωνα με το προοίμιο «στρατιωτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ παραβίασαν μεγάλο αριθμό ποινικών διατάξεων που τίθενται στο καταστατικό του ΔΠΔ.

    Στη συνέχεια γίνεται ρητή αναφορά σε 22 πολεμικές επιχειρήσεις των «συμμάχων» στο Ιράκ, όπως μεταδόθηκαν από τα διεθνή πρακτορεία αλλά και από τα ελληνικά ΜΜΕ. Τα "συμβάντα" αυτά ξεκινούν στις 22-3-2003 με 5 εκρήξεις σε προάστια της Βαγδάτης, που προκάλεσαν το θάνατο 3 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 207, όταν βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το καταστατικό στοιχειοθετούνται τα εξής εγκλήματα:

    - Ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση ατόμων που απολαμβάνουν την προστασία των συνθηκών της Γενεύης (άρθρο 8 (2),α,ι).

    - Πρόκληση μεγάλης ψυχικής δοκιμασίας ή σοβαρής βλάβης, σωματική ή ψυχικής ατόμων που απολαμβάνουν την προστασία των συνθηκών της Γενεύης (άρθρο 8,2,α ΙΙΙ).

    - Επιθέσεις με πρόθεση, κατευθυνόμενες κατά του άμαχου πληθυσμού ή εναντίον αμάχων ατομικά, οι οποίοι δεν λαμβάνουν μέρος σε εχθροπραξίες (άρθρο 8,2,β,1).

    - Επιθέσεις με πρόθεση κατευθυνόμενες κατά πολιτικών αντικειμένων, που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους (άρθρο 8,2,β,ΙΙ).

    - Επίθεση που μπορεί να προκαλέσει απώλεια ζωής ή σωματική βλάβη σε αμάχους ή μακροπρόθεσμες βλάβες και σοβαρές ζημίες στο φυσικό περιβάλλον, οι οποίες θα ήταν σαφώς δυσανάλογες σε σχέση με το επιδιωκόμενο συγκεκριμένο και άμεσο συνολικό πλεονέκτημα (άρθρο 8,2,β,iv).

    Ποια τα εγκλήματα

    Επίθεση ή βομβαρδισμός με οποιοδήποτε μέσο, κατά ανοχύρωτων πόλεων, χωριών, κατοικιών ή κτιρίων που δεν αποτελούν στρατιωτικούς στόχους (άρθρο 8,2,β,v).

    Ακολουθεί η αναλυτική καταγραφή άλλων 21 πράξεων που θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η επίθεση αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στη Βασόρα (22-23-3-2003), που προκάλεσε το θάνατο 50 πολιτών, οι βομβαρδισμοί εναντίον της Βαγδάτης, της Ντζάφ, της Νινευή και του Νισάν (25-3-2003), που προκάλεσαν το θάνατο 16 αμάχων, η διακοπή πόσιμου νερού στη Βασόρα που τελούσε υπό πολιορκία και οι φόβοι για επιδημίες και ασθένειες σε παιδιά (25-3-03/1-04-03).

    Τα περιστατικά αυτά στοιχειοθετούν επιπλέον κατηγορίες για «εκτεταμένη καταστροφή και ιδιοποίηση περιουσίας, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τη στρατιωτική αναγκαιότητα και τελούνται αυθαίρετα και παράνομα, καθώς και χρήση λιμοκτονίας του αμάχου πληθυσμού ως μεθόδου πολέμου. (Σύμβαση Γενεύης άρθ. 8,2,β,xxv).

    Γίνεται μνεία στο έγκλημα της εξόντωσης (άρθρο 7,1,β), υπό την έννοια της με πρόθεση επιβολής συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν την καταστροφή μέρους του πληθυσμού (άρθρο 7,2,β), το οποίο διαπράχθηκε ως μέρος ευρείας και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού.

    Τέλος στοιχειοθετεί το έγκλημα της γενοκτονίας, ήτοι με πρόθεση επιβολή επί μιας εθνικής ομάδος συνθηκών ζωής υπολογισμένων να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλων ή εν μέρει (άρθρο 6,γ)

    Περιγράφονται απαγωγές ιρακινών πολιτών στο Ν. Ιράκ (26-3-03) μετά από καταγγελίες της Βαγδάτης ότι απήχθησαν πολίτες από την περιοχή Ουμ Κασρ με σκοπό να προυσιασθούν ως αιχμάλωτοι πολέμου και δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι μέχρι στιγμής έχουν αιχμαλωτισθεί περισσότεροι από 3.500 Ιρακινοί.

    «Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε ότι οι υποτιθέμενοι όμηροι ήταν στην πραγματικότητα αιχμάλωτοι πολέμου, οι συνθήκες κράτησης και η όλη μεταχείριση των οποίων θα έπρεπε να εξετασθούν για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί άλλα εγκλήματα πολέμου, υπό το φως ισχυρισμών για κακομεταχείριση αιχμαλώτων...».

    Αλλες πράξεις με τις ίδιες περίπου κατηγορίες, αποτελούν η καταστροφή 75.000 τόνων προμηθειών σε τρόφιμα (μεταξύ των οποίων γάλα για παιδιά, τσάι και ζάχαρη) από βρετανικές δυνάμεις, και ο βομβαρδισμός της Βασόρας και της συνοικίας Ναντέρ στην Αλ Χίλα.

    Καταστροφή μνημείων

    Ειδική αναφορά γίνεται στην καταστροφή μνημείων (9-4-03), όπως περιγράφονται από την ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), ανάμεσα στα οποία είναι ένα από τα τρία παλαιότερα οργανωμένα πανεπιστήμια του κόσμου (1234 μ.Χ.), η πύλη Al Quastani (510 μ.Χ.), η τοποθεσία μουσουλμανικού τεμένους Mussa Al Kadem (950 μ.Χ.), τα ανάκτορα της δυναστείας των Αββασιδών που μόλις είχαν αναπαλαιωθεί, τα τείχη της Νινευή, οι αρχαιολογικές τοποθεσίες των ελληνιστικών πόλεων (Κτησιφώντος και Σελεύκεια) στον ποταμό Τίγρη.

    Οι ζημιές αυτές που προκλήθηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις συνιστούν παραβιάσεις της Συνθήκης της Χάγης (1954) αλλά και εγκλήματα βάσει του καταστατικού. Η καταστροφή μνημείων και άλλων ιστορικής σημασίας κτιρίων ως συνέπεια των επιθέσεων επιβεβαιώνουν τη διάπραξη του εγκλήματος πολέμου των επιθέσεων με πρόθεση κατά κτιρίων αφιερωμένων στη θρησκεία, παιδεία, τέχνη, επιστήμη και ιστορικά μνημεία (άρθρο 8,2,β,ix).

    Σύμφωνα με την αρχή της ταυτόχρονης παρουσίας, το έγκλημα δεν συντελείται μόνο στον τόπο όπου επέρχεται το αποτέλεσμα αλλά και στον τόπο της εγκληματικής πράξης. Η αρχή της ταυτόχρονης παρουσίας έχει γίνει αποδεκτή από τη νομοθεσία πολλών κρατών... Από την άλλη ο τόπος όπου συντελείται έστω μέρος της εγκληματικής συμπεριφοράς μπορεί να θεωρηθεί ως τόπος του εγκλήματος. Υπό το πρίσμα αυτό, η απογείωση και η προσγείωση στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου των αμερικανικών αεροσκαφών, τα οποία βομβάρδισαν το Ιράκ, αποτελούν τμήμα μίας και μοναδικής πράξης, η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

    Ως μάρτυρες προτείνονται περισσότερα από 60 άτομα, ανάμεσα στα οποία οι Κόφι Ανάν, Χανς Μπλιξ, Ράμσεϊ Κλαρκ, Ρομάνο Πρόντι, Χαβιέ Σολάνα, πλήθος εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και δημοσιογράφοι.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 4ΕΤΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (13:35 UTC+2)

    Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων, η οικονομική ανάπτυξη και το υγιές πολιτικό σύστημα, είναι οι βασικότεροι από τους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για την επόμενη τετραετία, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής».

    Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα της αναδιανομής του εισοδήματος, τις οποίες θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, όπως

    σύγκλιση μισθών, εισοδημάτων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, αλλά και σύγκλιση στις κοινωνικές παροχές, στην Υγεία, την εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες, περισσότερες θέσεις εργασίας, ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον κ.Σημίτη οι στόχοι αυτοί εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη, για αυτό η κυβέρνηση θα επιδιώξει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ θα καταθέσει προς διάλογο αναπτυξιακή πρόταση για κάθε περιφέρεια.

    Παράλληλα αναφέρεται και στον εκλογικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή του, παρακάμπτοντας σκοπιμότητες και κατηγορεί τη ΝΔ ότι «δεν μπορεί να μιλήσει για την ουσία της πολιτικής, για προγράμματα και προοπτικές». Για τις επόμενες εκλογές προαναγγέλλει ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ με νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια.

    [03] Η "ΦΟΥΣΚΑ" ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Εντυπωσιακά, αλλά όχι αποκαλυπτικά, η δίκη του Κορυδαλλού μπήκε στην τελική της φάση με την πρώτη απολογία του ηγετικού στελέχους της "17Ν" -αυτό ήταν εξ αρχής αποδεκτό- Δ. Κουφοντίνα. Πολιτική ομιλία παρά απολογία ήταν το γραπτό του κείμενο που διάβασε στο δικαστήριο, ομιλία που προκάλεσε έντονη συγκίνηση και έντονες αντιδράσεις και που ολοκληρώθηκε με λίγους στίχους του Παλαμά και πολύ χειροκρότημα από το ακροατήριο συμπαράστασης.

    "...και ταμπουρώσου μέσα για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γενιά, που όλο την περιμένουμε και όλο κινά για να ρθει κι όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων"

    Αναμφίβολα ήταν ομιλία ενός ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του ηθικά δικαιωμένο. Το σχήμα είναι γνωστό.

    Επίθεση στην "καθεστωτική Αριστερά"

    Αυτοπροσδιορίστηκε στο χώρο της "επαναστατικής Αριστεράς" προκλητικά συνδέοντας την οργάνωσή του με τον Λένιν, τον Τσε, των επαναστάσεων, του Μάη, ακόμη και του Νοέμβρη του ΄73! Επιτέθηκε στην "καθεστωτική Αριστερά", τη "βολεμένη", την "τακτοποιημένη" με έναν τρόπο που έδινε την αίσθηση ότι μιλούσε και για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την κομμουνιστική Αριστερά, αποφεύγοντας όμως συγκεκριμένες αναφορές ειδικά για οποιοδήποτε κόμμα. Η "δική του" Αριστερά είναι η "άτακτη, ανυπότακτη, αντάρτικη".

    Η ηθική δικαίωση των ενεργειών της "17Ν" κατά τον Δ. Κουφοντίνα έρχεται από το "δίκαιο ανισότητας", το "υπαρκτό σύστημα δικαιοσύνης" που αφήνει "ατιμώρητο το βιομήχανο που δολοφονεί και σακατεύει στα λεγόμενα εργατικά ατυχήματα, τον εφοπλιστή που πνίγει τα σαπιοκάραβά του, την ίδια ώρα που καταδικάζει σε βαρύτατες ποινές απόκληρους παραβάτες, μικροκλεφτρόνια και δυστυχισμένους χρήστες".

    Εδώ ακριβώς ξαναβρίσκουμε τη "17Ν" ως φορέα του μύθου του "Ρομπέν των Δασών", ως φορέα της λαϊκής δικαιοσύνης και, κατά κάποιο τρόπο, εξαναγκασμένης στη βία.

    Λείπει ο κρίκος

    Εδώ εντοπίζεται και η κεντρική σιωπή του Δ. Κουφοντίνα. Ο κρίκος που συνδέει την ανάλυση αυτή με τους φόνους και τις "εκτελέσεις" λείπει από τη δημόσια ανάλυσή του. Κι όμως, θα ήταν η πιο σημαντική προσφορά του στην προπαγάνδιση των απόψεων που εξέφρασε και εφάρμοσε η "17Ν".

    Δεν αρκεί η καταγγελία του καθεστώτος για να νομιμοποιηθεί μια βίαιη αντικαθεστωτική πολιτική και ειδικότερα η πρακτική της ατομικής τρομοκρατίας.

    Δεν τόλμησε, δεν έχει επιχειρήματα. Θέλησε πρωτίστως να αποκρούσει το κατηγορητήριο και να επιμείνει στον πολιτικό χαρακτήρα της "17Ν" Μήπως δεν θέλει "να τα χαλάσει" με τους ανθρώπους της "άλλης αριστεράς" που του συμπαρίστανται χωρίς να συμφωνούν με την τρομοκρατία; Σε κάθε περίπτωση δεν εξήγησε γιατί ο αγώνας του έγινε πιο αποτελεσματικός, πιο δυναμικός με το 45άρι...

    Δεν θα περίμενε κανείς το ηγετικό στέλεχος της "17Ν" να κάνει ένα άλμα στις αναλύσεις του ή στον τρόπο που κατανοεί την πολιτική δράση, τη σχέση με τους πολίτες.

    Υπήρχε, όμως, η προσδοκία ότι ο Δ. Κουφοντίνας καθώς αρνείται και τις κατηγορίες και το "δίκαιο" του δικαστηρίου θα αξιοποιούσε την ευκαιρία όχι για επανάληψη της πολιτικής προπαγάνδας της "17Ν", αλλά για μετάδοση κάποιων νεότερων σκέψεων ή αναλύσεων σχετικά με το μέλλον, τον χαρακτήρα, τις προοπτικές της "άλλης" αριστεράς.

    Απέφυγε να μιλήσει για τα αίτια της ήττας της οργάνωσης, για τα αδιέξοδά της όπως ο ίδιος και τα μέλη της οργάνωσης τα έβλεπαν. Περιορίστηκε να καλύψει μόνον τον Αλ. Γιωτόπουλο επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπήρχε αρχηγός...

    Μίλησε ουσιαστικά πάλι σαν στέλεχος μιας συνωμοτικής οργάνωσης, που κρατά την "αλήθεια" της για τον εαυτό της.

    Καμία αναφορά στη δημοκρατία και το μαζικό κίνημα

    Δύο έννοιες απουσίασαν εντελώς και σαν λέξεις (!) από την ανάλυσή του: η δημοκρατία και το μαζικό κίνημα. Η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και οι μαζικοί αγώνες. Η δυναμική δηλαδή της κοινωνικής αντιπαράθεσης, των πολιτικών συγκρούσεων, των λαϊκών αγώνων.

    Η εικόνα του ήταν στατική: καθεστώς, καταπίεση, αντίδραση, επαναστατική αριστερά. Δεν υπάρχει ο λαός, οι τάξεις στα υποκείμενα των αγώνων και της εξέλιξης.

    Δεν είναι βεβαίως τυχαία η απουσία. Η παρεμβολή τους υπονομεύει, αν δεν ακυρώνει τελείως, το 45άρι του εκτελεστή. Και σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζει τη συντριπτική απόρριψη της πρακτικής της τρομοκρατίας από την κοινωνία μας, που συνυπάρχει με τη συμπάθεια, ακόμη και με τη συμφωνία με πολλές από τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις του Δ. Κουφοντίνα.

    Οι δύο στόχοι

    Προς δύο κατευθύνσεις επιτέθηκε ο Δ. Κουφοντίνας. Προς τη δικαιοσύνη για τις αδικίες της και προς την "καθεστωτική αριστερά" που γίνεται "αριστερό δεκανίκι του καθεστώτος". Θα απαντήσουν με κάποιο τρόπο και ο δύο. Η δικαιοσύνη σίγουρα με την απόφασή της.

    Το ηγετικό στέλεχος της "17Ν", πάντως, απέδειξε τα πολιτικά κίνητρα της οργάνωσης, προσδιόρισε το πολιτικό της στίγμα, πέτυχε να μεταδώσει στην κοινή γνώμη ότι δεν ήταν μια οργάνωση "ληστών".

    Δυστυχώς -ή ευτυχώς για άλλους- καθ' όλες τις ενδείξεις θα μείνει η μόνη πολιτική "απολογία" που ομολογεί τη σχέση με την οργάνωση. Η επόμενη θα είναι η τελευταία, του Αλ. Γιωτόπουλου, που όμως αρνείται κάθε σχέση.

    [04] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (13:04 UTC+2)

    Η πώληση του πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το δημόσιο (21% του συνόλου) και η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών που επιθυμεί να έχει ολοκληρώσει μέχρι το Δεκέμβριο, πριν αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής" ο κ.Χριστοδουλάκης, σε συνεργασία με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρο Καρατζά, αναζητά μεγάλους θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ενώ εάν επιτευχθεί το συγκεκριμένο σχέδιο η Εθνική Τράπεζα θα αποκτήσει διοίκηση που θα εκλέγεται από τους μετόχους της και δεν θα διορίζεται από τις κυβερνήσεις.

    Στόχος των διαρθρωτικών αλλαγών και των συγκεκριμένων επιλογών είναι, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, η προαγωγή της οικονομίας, των αγορών και η προσέλκυση επενδύσεων. Αλλωστε οι ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα αναμένεται να προκαλέσουν άνοδο στη Σοφοκλέους, κάτι που αποτελεί επιθυμία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ωστόσο δεν αποκλείονται αντιδράσεις από πλευράς συνδικαλιστών της Εθνικής αλλά και της αντιπολίτευσης, η οποία έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της Εθνικής.

    Επόμενος στόχος προς πώληση είναι το 9% της Εμπορικής Τράπεζας, για την οποία εκκρεμεί απάντηση από την γαλλική Credit Agricole, αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο διαφαίνονται δύο λύσεις: η πώλησή του με πλειοδοτικό διαγωνισμό, είτε η εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, μέσω της συγχώνευσής του με την Τράπεζα Αττικής.

    [05] ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουλίου 2003 (23:21 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν από το πρωί η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς οι αδειούχοι του Αυγούστου, αλλά και οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου εγκαταλείπουν μαζικά τις πόλεις.

    Πολύωρη καθυστέρηση αντιμετώπισαν οι οδηγοί που κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, καθώς στα διόδια της Ελευσίνας είχαν δημιουργηθεί ουρές από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Ουρές είχαν σχηματιστεί και στην Κακιά Σκάλα.

    Η Τροχαία δεν μπόρεσε να παραχωρήσει από νωρίς επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου από το Δαφνί μέχρι τα διόδια γιατί ήταν αυξημένη η κίνηση και στο ρεύμα εισόδου. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η έξοδος ήταν μαζική και το ότι σημειώθηκαν τρία τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν περίπου 50.000 αυτοκίνητα.

    Το αδιαχώρητο γίνεται στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Εκτίμηση των Λιμενικών είναι ότι το Σαββατοκύριακο θα ταξιδεύσουν από τα δύο λιμάνια περισσότεροι από 150.000 επιβάτες.

    Αυξημένη ήταν από το πρωί η κίνηση στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών, καθώς μεγάλος αριθμός Θεσσαλονικέων εγκαταλείπει την πόλη για να αποδράσει στις παραλίες της Χαλκιδικής.

    Η κίνηση στην περιφερειακή οδό διεξάγεται ομαλά και μόνο στο ύψος της αερογέφυρας Θέρμης παρατηρείται μποτιλιάρισμα.

    Η έξοδος των αδειούχων και των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Σάββατο με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Ανδρες της Τροχαίας Θεσσαλονίκης διενεργούν συνεχώς ελέγχους.

    Αυξημένη τέλος ήταν η κίνηση και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης. Από τα διόδια των Μαλγάρων, πέρασαν 15.000 αυτοκίνητα.

    [06] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο "Έθνος της Κυριακης" τόνισε:

    «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κ.κ.Ρουσόπουλο, Μεϊμαράκη και Σιούφα. Με τις γεμάτες εκνευρισμό και σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις τους, μας απέδειξαν το πόσο επιτυχημένη και πειστική ήταν και η σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού».

    [07] Ο ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (18:49 UTC+2)

    «Οι ευθύνες του κ. Σημίτη για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα είναι πολύ μεγάλες. Με την πολιτική του όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά δημιούργησε και νέα προβλήματα στους απλούς πολίτες», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτης στο «Έθνος της Κυριακής»

    «Οκτώ χρόνια Πρωθυπουργός, σήμερα ανακάλυψε τα καθημερινά προβλήματα και υπόσχεται ότι θα τα λύσει;» διερωτήθηκε ο κ.Μεϊμαράκης καταλήγοντας ότι «είναι πολύ αργά και για τον ίδιο και για την Κυβέρνησή του».

    [08] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ "ΧΑΡΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ" Ο "ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ"

    Καρδίτσα, 27 Ιουλίου 2003 (18:43 UTC+2)

    «Μια Κυβέρνηση δεν κρίνεται από τις υποσχέσεις, αλλά από την κατάσταση πραγμάτων που διαμόρφωσε. Τα ''πρέπει'' και τα ''θα'' που παραθέτει ο Πρωθυπουργός δεν αποκαλύπτουν, παρά μόνο τις αδυναμίες του χτες και του σήμερα», δήλωσε από την Καρδίτσα όπου βρίσκεται ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας, σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο «Έθνος της Κυριακής».

    «Πίσω από τον ''χάρτη σύγκλισης'', που υπόσχεται στο τέλος της θητείας του, αποκαλύπτεται ο ''Χάρτης Απόκλισης'' που δημιουργήθηκε από την ανυπαρξία της πολιτικής του», επεσήμανε ο κ. Σιούφας, προσθέτοντας ότι «ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να υιοθετήσει, έστω και αποσπασματικά, κάποιους από τους άξονες της πολιτικής μας, προσποιούμενος ότι εγκατέλειψε τις απόψεις του για την άλλη Ελλάδα».

    Τόνισε δε ότι «τα προεκλογικά πυροτεχνήματα, που εξαπολύονται αποσπασματικά, μειώνουν ακόμη περισσότερο, την αξιοπιστία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ».

    [09] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Σελήνια της Σαλαμίνας

    Επιτόπου μετέβησαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, τις οποίες δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, παίρνουν μέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

    Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

    [10] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (16:05 UTC+2)

    Για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα σε περιοχές της Ελλάδας προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Συγκεκριμένα ο κίνδυνος αφορά τις περιοχές Αττικής, Ευβοίας, Ικαρίας, Σάμου και Ανατολικής Κρήτης, όπου έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα κρατικές υπηρεσίες και Οργανισμοί Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο και κυρίως να αποφύγουν να ανάψουν φωτιές, να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης και να ειδοποιήσουν το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

    [11] ΚΑΧΥΠΟΠΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:37 UTC+2)

    H βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους και το απρόσμενο θερινό άλμα του Γενικού Δείκτη έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών να μειώσουν τα ποσοστά τους.

    Kίνηση που σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», υπόκειται σε πολλές ερμηνείες: κάποιοι θέλουν να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους, άλλοι επιδιώκουν την είσοδο θεσμικών ή στρατηγικών επενδυτών, άλλοι οι οποίοι διατηρούν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ευλόγως επιθυμούν να τα μειώνουν, άλλοι κερδοσκοπούν, ενώ άλλοι άρπαξαν την ευκαιρία της ανόδου υλοποιώντας τη θεωρία περί... λαϊκού καπιταλισμού.

    Aπό τον χορό δεν λείπει βέβαια το Δημόσιο το οποίο με τη βελτίωση του κλίματος σπεύδει να υλοποιήσει τις... αποκαλούμενες αποκρατικοποιήσεις διαθέτοντας μέρος των μετοχών δημοσίων εταιρειών (διατηρώντας ωστόσο τη διοίκηση) στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του OΠAΠ, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών του OΛΠ στη Σοφοκλέους.

    Σε κάθε περίπτωση, τα όρια μεταξύ καλών και... κακών προθέσεων των μεγαλομετόχων είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. Δεν σημαίνει ότι όποιοι πουλάνε μετοχές τους κερδοσκοπούν ή δεν εμπιστεύονται την εταιρεία τους. Aντίστοιχα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βασικοί μέτοχοι ανεβάζουν εκ του πονηρού τα ποσοστά τους προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά και να... τρέξουν τις μετοχές τους!

    H αγορά, πάντως, είναι γενικά καχύποπτη σε ρευστοποιήσεις βασικών μετόχων και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι έχει δίκιο. Oπως προκύπτει από τα στοιχεία του Xρηματιστηρίου Aθηνών, το οποίο δημοσιεύει τα μετοχολόγια των εισηγμένων εταιρειών στο διάστημα από τις 31 Mαρτίου οπότε και ξεκίνησε το ράλι της Σοφοκλέους, αρκετοί μέτοχοι έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών τους.

    Tη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό του κ. Mπαλάφα Kωνσταντίνου στην ομώνυμη εταιρεία συμμετοχών το οποίο από 42,6% στα τέλη Mαρτίου σήμερα έχει περιοριστεί στο 29,20%. Πολλοί δεν θεωρούν τυχαία την αρνητική πορεία της μετοχής στο ταμπλό το αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο, κατά πληροφορίες, υπάρχουν διαβουλεύσεις για την είσοδο στρατηγικού εταίρου στην εταιρεία.

    Σημαντική είναι η μείωση των ποσοστών της οικογένειας Στασινόπουλου στα «Σωληνουργεία Kορίνθου», ωστόσο ταυτόχρονα σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστό της Bιοχάλκο (η βασική εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας) στην εταιρεία. O Oμιλος Στασινόπουλου χαρακτηρίζεται πολυδαίδαλος και ακόμα πιο δύσκολη είναι η ιχνηλάτηση των... μετοχικών κινήσεων της οικογένειας και των συνεργατών τους.

    Mεγάλη ήταν η μείωση του Oμίλου Kλωνατέξ στη Fanco. O όμιλος παραμένει χρηματιστηριακά δραστήριος, όπως φαίνεται και από άλλες μετοχικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εξεταζόμενη περίοδο.

    Σημαντικές πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν ακόμα από τους βασικούς μετόχους της Iνφορμάτικς, της Hitech και της Vivere.

    Yπογραμμίζεται ως ιδιαίτερα θετική η κίνηση της διοίκησης του Xρηματιστηρίου Aθηνών να παρακολουθεί και να ενημερώνει το ευρύ επενδυτικό κοινό για τις κινήσεις των βασικών μετόχων της εταιρειών. Mάλιστα, οι τελευταίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να προαναγγέλλουν τις κινήσεις τους. Πριν από λίγα χρόνια επικρατούσε πλήρης αναρχία και είναι δίχως αρχή και τέλος οι ιστορίες με βασικούς μετόχους που ξεπουλούσαν μετοχές τους διαδίδοντας περί εντυπωσιακών... εταιρικών εξελίξεων. Mάλιστα, κάποιες από αυτές βρίσκονται σήμερα εκτός ταμπλό!

    [12] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:37 UTC+2)

    Eπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι η υπογραφή μιας ιδιαίτερα σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας βρίσκεται σε θετική τροχιά. Πρόκειται, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», για την αποφυγή διπλής φορολόγησης, συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι θα ευνοήσει τη διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο, παραμένουν ορισμένα ακόμη «αγκάθια» μέχρι τη συνολική αποδοχή της από τα δύο μέρη. Δεν είναι, πάντως, τα μοναδικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Η τουρκική πλευρά συντηρεί μια σειρά τεχνικών προβλημάτων, τα οποία λειτουργούν αποθαρρυντικά για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, όταν την ίδια στιγμή παρατηρείται έξαρση των τουρκικών εξαγωγών προς την Ελλάδα. Πρόσφατα, πάντως, και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, ψηφίσθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο νέος νόμος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο οποίος ενεργοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου και μεταβάλλει ριζικά το υφιστάμενο μέχρι πρότινος καθεστώς.

    Oι εκκρεμότητες

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης επρόκειτο να επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιουλίου τη γειτονική χώρα για την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολόγησης, τελικά, όμως, το ταξίδι του αναβλήθηκε, καθώς η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών, που προηγήθηκε στις 10 Ιουλίου, στην Αγκυρα, δεν είχε την προσδοκώμενη κατάληξη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Καθημερινής», παραμένουν ορισμένα κρίσιμα σημεία προς διαπραγμάτευση, μεταξύ των οποίων, η φορολόγηση των ναυτιλιακών κερδών.

    Η ελληνική πλευρά προτείνει τη φορολόγηση με βάση τη σημαία, ενώ αντίθετα, η τουρκική επιμένει στη φορολόγηση με βάση την έδρα δραστηριοποίησης της εταιρείας.

    Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε ότι η υπογραφή ανάλογων συμφωνιών δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς συνεπάγεται απώλεια χρημάτων και για τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες, η κάθε μία εκ των οποίων είναι εύλογο να διεκδικεί τη μικρότερη δυνατή.

    Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι ανάλογη συμφωνία με τη Ρωσία χρειάσθηκε διαπραγματεύσεις 10 ετών μέχρι την τελική υπογραφή της. Πάντως, η Ελλάδα έως σήμερα έχει υπογράψει 46 συμφωνίες με ισάριθμες χώρες. Υπό επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια βρίσκονται άλλες τέσσερις παρόμοιες συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι «είμαστε πολύ κοντά σε λύση» για τη συμφωνία με την Τουρκία, και δεν αποκλείεται, όπως εκτιμάται, οι τελικές υπογραφές να μπουν το φθινόπωρο.

    Σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη, στο πρώτο 5μηνο οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία παρουσιάζουν περιορισμένη αύξηση συγκριτικά με την εντυπωσιακά μεγάλη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, με συνέπεια να διευρύνεται το εμπορικό έλλεμμα σε βάρος της χώρας μας.

    Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 7,54% (από 145,98 εκατ. δολ. στο α΄ 5μηνο του 2002 σε 156,98 εκατ. δολ. φέτος), ενώ οι τουρκικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 69,18% (από 201,80 εκατ. δολ. σε 341,40 εκατ. δολ.). Ο όγκος του διμερούς εμπορίου στο ίδιο διάστημα σημείωσε αύξηση κατά 43,31% και από 347,77 εκατ. δολ. έφθασε τα 498,38 εκατ. δολ. Το εμπορικό έλλειμμα σε βάρος της Ελλάδος διευρύνθηκε κατά 230,36% (!!) και από 55,80 εκατ. δολ. εκτοξεύθηκε στα 184,42 εκατ. δολ. Κατά το 2003, εκτιμάται ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου θα ανέλθει περίπου σε 1,2 δισ. δολ. και για πρώτη φορά θα «σπάσει το φράγμα» του 1 δισ. δολ., γεγονός, όμως, που θα οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των τουρκικών εξαγωγών προς τη χώρα μας.

    Τι φταίει γι' αυτό; Ο εμπορικός ακόλουθος στην Κωνσταντινούπολη Χαρ. Κουναλάκης αποδίδει τη μεγάλη αύξηση των τουρκικών εξαγωγών «στη μεγάλη αύξηση της ζήτησης που παρατηρείται από ελληνικής πλευράς για εισαγωγές τουρκικών προϊόντων. Βέβαια, συμβάλλει και η συστηματική δραστηριοποίηση των τούρκων επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Αντίθετα, η ζήτηση ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία είναι πολύ περιορισμένη και αφορά συνήθως σε πρώτες ύλες ή περιπτωσιακά κάποιες άλλες κατηγορίες προϊόντων, ενώ δεν καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια από τους Ελληνες επιχειρηματίες για την προσέγγιση της τουρκικής αγοράς».

    [13] ΤΑ ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:37 UTC+2)

    Τα χρηματιστήρια περιμένουν να ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου για να πάρουν κατεύθυνση. Στο πρώτο τρίμηνο οι εταιρείες του S&P 500 ανακοίνωσαν καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα κατά 6,2% και μεγαλύτερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά 11,7%.

    Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ενίσχυσε την εικόνα βελτίωσης της οικονομίας και βοήθησε στο χρηματιστηριακό ράλι. Τώρα, με το 34% των εταιρειών του S&P 500 να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, οι προβλέψεις έχουν ξεπεραστεί κατά 5,6%, ποσοστό που θεωρείται υψηλό. Η κριτική, όμως, είναι πως οι προβλέψεις είχαν χαμηλώσει αρκετά ώστε ήταν επόμενο να ξεπεραστούν. Π.χ. η Motorola και η Raytheon εξόργισαν την αμερικανική SEC, όταν κάλεσαν τους αναλυτές για να τους πουν ότι οι προβλέψεις τους ήταν υψηλές.

    Από την άλλη πλευρά, το ένα τρίτο των εταιρειών που ξεπέρασε τις προβλέψεις, το πέτυχε μόνο κατά 1 σεντ παραπάνω ανά μετοχή. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια μεικτή εικόνα για τα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι μετοχές της Sun Microsystems έπεσαν 17% την περασμένη Τετάρτη, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή είναι χαμηλότερα κατά 50% και τα έσοδα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «προφανώς είναι μια σκληρή περίοδος και η εταιρεία δεν επεκτάθηκε».

    Η απογοήτευση από την Sun αντισταθμίστηκε από τα καλά αποτελέσματα της Amazon και της βιοτεχνολογικής Amgen. Η Amazon ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 10 σεντς ενώ η πρόβλεψη ήταν 4 σεντς, κι επιπλέον ένα χρόνο πριν είχε ζημιές 1 σεντ. Ετσι, η μετοχή της ανέβηκε 11%. Η Amgen ανέφερε κέρδη 49 σεντς ανά μετοχή, ενώ πέρυσι είχε 38 σεντς. Η Boeing επίσης ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών, ανακοινώνοντας ζημιές λιγότερες από τις αναμενόμενες. Η φαρμακευτική Wyeth ανέφερε 44% αύξηση των κερδών της και ελαφρώς καλύτερα έσοδα.

    Η Kodak ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 4.500-9.000 θέσεις εργασίας, περίπου το 9% του εργατικού δυναμικού. Η μετοχή της ανέβηκε κατά 9% καθώς τα κέρδη της ήταν 60 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές περίμεναν 29 σεντς. Ωστόσο, πριν από ένα χρόνο η εταιρεία είχε κέρδη 97 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές σχολίασαν πως δεν εξεπλάγησαν από την περικοπή των θέσεων εργασίας καθώς, αν η οικονομία αναπτυχθεί 4% όπως προβλέπεται, η αγορά εργασίας θα είναι δυνατότερη.

    Τα κέρδη της AOL Time Warner, της μεγαλύτερης εταιρείας media στον κόσμο, έφθασαν το 1 δισ. δολ. εξαιτίας της πώλησης του μεριδίου της στην Comedy Central. Τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν στα 23 σεντς από τα 9 σεντς, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 6 %.

    Η χρηματιστηριακή εταιρεία Charles Schwab ανακοίνωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη της των τελευταίων 2,5 ετών, λόγω της επαναδραστηριοποίησης των επενδυτών και περικοπών κόστους. Πάντως, τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι θεωρούν πως το γεγονός ότι τα κέρδη είναι καλύτερα των αναμενομένων για τα 2/3 των εταιρειών αποτελεί μια ένδειξη για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

    [14] ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ Η ΠΡΩΤΗ "ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ" ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:36 UTC+2)

    Την πρώτη δοκιμασία περνά το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις τρεις ανεπιτυχείς προσπάθειες να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα των 2.100 μονάδων.

    Οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές των τραπεζών την Παρασκευή αποδίδονται στην αποκόμιση κερδών, αλλά συμπαρέσυραν πολλές περιφερειακές μετοχές σε μεγάλη πτώση -χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ουσιαστική διόρθωση της περιφέρειας. Οι εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο γενικός δείκτης θα κινηθεί σε εύρος τιμών μεταξύ 2.028-2.100 μονάδων μέχρι να αποκτήσει και πάλι κατεύθυνση.

    Οι «παίκτες» στη Σοφοκλέους αναζητούν βοήθεια από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια και την είδηση στην εγχώρια αγορά που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η απουσία αυτών των δύο παραγόντων έκανε εμφανή τα σημάδια κόπωσης, ειδικά στις τράπεζες.

    Ταυτόχρονα ο πρώτος σε κεφαλαιοποίηση όμιλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο ΟΤΕ, παραμένει εγκλωβισμένος στα προβλήματά του. Είναι χαρακτηριστικό πως, εάν στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας δεν ενισχυόταν κατά περίπου 4% η μετοχή της ΔΕΗ, οι απώλειες του δείκτη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

    Η τάση διόρθωσης ενισχύεται και από την αδυναμία των ξένων χρηματιστηριακών δεικτών (Dow, Dax).

    Οι θεσμικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και στην πλειονότητά τους έχουν ρευστοποιήσει μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους και σχεδιάζουν την επανατοποθέτησή τους, από χαμηλότερα όμως επίπεδα τιμών. Το σημαντικό είναι πως έχουν την... πολυτέλεια να μην βιάζονται, αλλά και υψηλή ρευστότητα ικανή να διαμορφώσει εκ νέου ανοδική τάση στην αγορά.

    Πρακτικά όλα τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν τον γενικό δείκτη προς το επίπεδο των 2.050 μονάδων, περιοχή που αποτελεί σημείο αναφοράς και στήριξης για όσους έχουν τοποθετηθεί από τα επίπεδα των 1.800-1.850 μονάδων.

    Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως μετά και την τελευταία μεγάλη αντίδραση (που οδήγησε σε υπέρβαση των 2.000 μονάδων) δεν σημειώθηκε ανάλογη αύξηση των συναλλαγών, ένδειξη μάλλον αρνητική για το βαθμό... αξιοπιστίας της Σοφοκλέους.

    [15] ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ:Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2003 (19:07 UTC+2)

    Η τουρκική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στους κατοίκους της την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε ότι αιτία για τη μη λύση του Κυπριακού είναι η επιμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε λύση με βάση δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια βράβευσής του χθες βράδυ για την προσφορά του στην πατρίδα, ο κ. Κληρίδης κάλεσε την ε/κ πλευρά να διατηρήσει την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, ότι δηλαδή η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας να συμμορφθωθούν με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ-ΧΑΤΑΜΙ

    Τεχεράνη, 27 Ιουλίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της υπέρ της υπόθεσης της Κύπρου στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η στάση του Ιράν όσον αφορά την υποστήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι με τον κ. Χαταμί συζήτησε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και την Ισλαμική Διάσκεψη καθώς και διεθνή θέματα όπως το Μεσανατολικό και το Ιράκ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ:ΟΙ Ε/Κ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΔΙΑΚΑΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαμήνυσε σήμερα ότι ''εκείνοι που θεωρούν ότι ο χρόνος εξαντλείται ενόψει και της τελικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς, υποδεικνύοντάς τους την ανάγκη αλλαγής στάσης για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Αρμινιώτη που έπεσε το 1974 υπερασπιζόμενος την Κερύνεια, είπε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί ''διακαώς να λυθεί το συντομότερο το Κυπριακό και μια ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση''. Είπε ακόμα πως η ένταξη της Κύπρου και οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας έχουν δημιουργήσει έντονη κινητικότητα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Συνέχεια δίνεται και σήμερα στο θέμα των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Αλλα θέματα που προβάλλονται sτις κυπριακές εφημερίδες είναι το Κυπριακό και οι πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα εξαγγείλει στις 16 Αυγούστου την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Απολογηθείτε επιτέλους!'' γράφει πως ο τέως Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα της εξεύρεσης απορρήτων εγγράφων σε σακούλες σκουπιδιών. Η ''Α'' σημειώνει επίσης πως η κυβέρνηση βρίσκεται για το θέμα αυτό σε πλήρη αμηχανία. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει τα ίδια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό που αντιμετώπισε στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Επιστρέφουν την Αμμόχωστο'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Τ/Κ ηγέτης θα προβεί σύντομα σε νέα εντυπωσιακή κίνηση την ημέρα της κατάληψης της Αμμοχώστου. Θα εξαγγείλει, γράφει η ''Μ'', την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, ως μια κίνηση ''καλής θέλησης'' εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για εποικισμό της πόλης. Αλλού γράφει πως ο αρχηγός των εποίκων στα κατεχόμενα δήλωσε πως οι έποικοι αναμένουν τη λύση του Κυπριακού για να επιλυθούν και τα δικά τους προβλήματα, ενώ επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη ότι δεν επιθυμεί λύση και ψεύδεται. Παραδέχθηκε ακόμη πως οι περιουσίες που τους δόθηκαν δεν τους ανήκουν, αλλά ανήκουν στους Ε/Κ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Επίθεση Ταλάτ κατά Τάσσου'' προβάλλει συνέντευξη στον ''Π'' του αρχηγού του Τουρκικού Ρεμπουπλικανικού Κόμματος στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''καθρέφτη του Ντενκτάς'' και αποκαλεί τους Ε/Κ πολιτικούς ρατσιστές. Αλλού γράφει πως τα προβλήματα που ανέκυψαν για την έναρξη εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο δημιουργούν πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα κόλλησαν σε όλα τα κανάλια συνεννόησης που άνοιξαν μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Σύγκρουση για τις ευθύνες'' αναφέρεται και αυτή στο θέμα με τα απόρρητα έγγραφα και σημειώνει πως συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και την κυβέρνηση να συστήνει υπομονή μέχρι την ανακοίνωση του πορίσματος της αστυνομικής έρευνας. Αλλού η ''Σ'' γράφει ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα σημειωθεί στην Κύπρο τηλεπικοινωνιακή επανάσταση αφού μέχρι τότε θα γίνει γνωστός ο νέος παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και η ΑΗΚ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των οπτικών της ινών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Αλλαγές για τα απόρρητα'' γράφει πως οι αποκαλύψεις του ''Φ'' για το πολύκροτο θέμα των απορρήτων εγγράφων έφεραν στην επιφάνεια τα κενά στη φύλαξη και καταστροφή εγγράφων, και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα υπάρξουν αποφάσεις που θα αφορούν στη διαδικασία προστασίας και καταστροφής τους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στον ''Φ'' της Αναπληρώτριας Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Νοέλ Λενουάρ, η οποία δήλωσε πως ήδη από το 1974 το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ΕΕ για επανένωση της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη τον Μάιο.

    Η ''Χαραυγή'' φέρει σήμερα τον τίτλο ''Προσφέρονται για ....βοήθεια!'' γράφει πως ο τέως Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε πως δεν γνώριζε για την ύπαρξη συγκεκριμένων απορρήτων εγγράφων που βρίσκονταν στο γραφείο του και αφορούσαν στρατιωτικές συμφωνίες και εκθέσεις της ΚΥΠ και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει πως έντονες παρεμβάσεις από ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και κομματικούς κύκλους φαίνεται να έχουν δεχθεί κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) προκειμένου να διορίσουν στη θέση του Γενικού Διευθυντή τον Ανδρέα Δημητριάδη.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' με τίτλο ''Μυστικά των σακούλων σκουπιδιών. Ο Τάσσος θα αποφασίσει για το πόρισμα'' γράφει πως την τελική απόφαση δημοσιοποίησης ή όχι του αστυνομικού πορίσματος για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων θα λάβει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει πως χθες η δικοινοτική Πρωτοβουλία κατά του Εθνικισμού και του Πολέμου τέλεσε μνημόσυνα τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές στη μνήμη των Ε/Κ και Τ/Κ νεκρών της τουρκικής εισβολής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΟ

    Βαρκελώνη, 27 Ιουλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Την 4η θέση, που είναι η καλύτερη στην ιστορία της στη διοργάνωση, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, αφού στον μικρό τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε 5-3 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα της Σερβίας- Μαυροβουνίου, κέρδισε ωστόσο παγκόσμια αναγνώριση και σεβασμό.

    Τα επταλεπτα: 1-1, 1-2, 0-1, 1-1

    Τα τέρματα της εθνικής μας ομάδας σημείωσαν οι Θωμάκος, Βλοντάκης και Χατζηθεοδώρου.

    «Κανείς δεν μπορεί να θεωρεί αποτυχία την 4η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ό,τι και να έγινε στο μικρό τελικό, είμαστε στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής Σάντρο Καμπάνια.

    «Ασφαλώς και θέλαμε το μετάλλιο, όμως οι Έλληνες παίκτες δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία όμως οι συνάδελφοί τους της Σερβίας- Μαυροβουνίου. Και να μην ξεχνάμε ότι πριν ένα μήνα ήταν πρωταθλητές Ευρώπης. Τα παιδιά ήθελαν το μετάλλιο αλλά αυτό τους γέμισε άγχος κι έτσι κάναμε λάθη στις επιθετικές μας επιλογές», ανέφερε ο ίδιος

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Λούδης τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι παίζαμε με την πρωταθλήτρια Ευρώπης».

    «Όλα όσα έγιναν εδώ στη Βαρκελώνη είναι το καλύτερο ξεκίνημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αυτή η 4η θέση στον κόσμο μας έκανε να καταλάβουμε το πως είναι να διεκδικείς ένα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση. Ταυτόχρονα αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το μεγάλο στόχο του 2004. Χρειάζεται να δουλέψουμε όμως πολύ σκληρά για έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να διορθώσουμε τα λάθη μας», είπε.

    [20] ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 3ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο Αίολος φύσηξε και τα πέντε πληρώματα των σκαφών TORNADO, που συμμετέχουν στον 3ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο για Άτομα με Αναπηρία ξεκίνησαν μεσημέρι της Κυριακής από τη Σκάλα της Περαίας με προορισμό το Σήμαντρο Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του πρώτου αγωνιστικού σκέλους.

    Η έναρξη του Μαραθωνίου, που διοργανώνεται από το ΚΑΠΠΑ 2000 σε συνεργασία με τον ΙΟΚ «Τορωναίος» και το Δήμο Θερμαϊκού, πραγματοποιήθηκε μπροστά σε εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, που ευαισθητοποιήθηκαν από το εγχείρημα των δέκα ιστιοπλόων και έσπευσαν να τους ευχηθούν καλή επιτυχία.

    Το σύνθημα της εκκίνησης δόθηκε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια των σκαφών 470, Αιμιλία Τσουλφά στις 13.05 ακριβώς και τα σκάφη ξεχύθηκαν στα γαλανά νερά του Θερμαϊκού.

    Ο πρόεδρος του ΚΑΠΠΑ 2000, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος ακολουθεί τα πληρώματα με φουσκωτό σκάφος συνοδείας, δήλωσε: «Ο θεσμός του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Μαραθωνίου για Άτομα με Αναπηρία στέλνει κάθε χρόνο ένα αθλητικό και κοινωνικό μήνυμα ισοτιμίας. Φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία αφού το 2003 είναι έτος αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία. Στον αθλητισμό δεν χωρούν προκαταλήψεις και αυτό πρέπει να γίνει και με την κοινωνία στο σύνολό της. Είμαι πεπεισμένος πως η διοργάνωση θα στεφθεί από απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία και προβλέπω ότι θα γίνει ένας σκληρός αγώνας μέχρι την τελευταία στιγμή»

    O Δήμαρχος Θερμαϊκού Αντώνης Ματζάρης κατευόδωσε τα πληρώματα λέγοντας: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που κάθε χρόνο ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Μαραθώνιος για Άτομα με Αναπηρία ξεκινά από το Δήμο Θερμαϊκού και συγκεκριμένα από την παραλία της Περαίας. Γι' αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αγγελούδη για την αγαστή συνεργασία του ΚΑΠΠΑ 2000 με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία, που επεκτείνεται και πέρα από τον Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο, περιλαμβάνει και την κατασκευή του Πολυαθλητικού Κέντρου Ατόμων με Αναπηρία σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος. Η υλοποίηση αυτού του έργου μας κάνει εξαιρετικά περήφανους.

    Ο τυφλός ιστιοπλόος Μπάμπης Τοκατλίδης τόνισε: «Εύχομαι να ευχαριστηθούν όλοι το Μαραθώνιο. Εγώ και ο συναθλητής μου Ιορδάνης Πασχαλίδης θα παλέψουμε για τη νίκη, αλλά μάλλον θα έχουμε δύσκολο έργο, καθώς και τα υπόλοιπα πληρώματα είναι εξίσου δυνατά».

    ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ

    Ντάρεν Μπάντοκ (Αυστραλία) Άλαν Γκρέις (Βρετανία παραπληγικός)

    Ιορδάνης Πασχαλίδης Μπάμπης Τοκατλίδης (τυφλός)

    Χρήστος Γαρέφης Ιωάννα Ζαχαρού (τυφλή)

    Θωμάς Δούζης Άντριου Χιλ (Βρετανία παραπληγικός)

    Μιχάλης Παπαδόπουλος Γιώργος Τοκατλίδης (τυφλός)

    ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    27/7: Περαία Σήμαντρο

    28/7: Σήμαντρο Πόρτο Καρράς

    29/7: Πόρτο Καρράς Νέα Μουδανιά

    30/7: Νέα Μουδανιά - Περαία

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «PALLINI»

    Κεντρική αίθουσα ώρα 9 μ.μ.

    Εγκαίνια ατομικής έκθεσης έργων της τυφλής ζωγράφου Χριστίνας Σαμαρά.

    Διάρκεια έκθεσης: 27 Ιουλίου 3 Αυγούστου

    ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ»

    Κεντρική αίθουσα ώρα 9 μ.μ.

    Προβολή ταινιών τεκμηρίωσης από τον 1ο και 2ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο για Άτομα με Αναπηρίες.

    ΤΡΊΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

    Κεντρική Πλατεία ώρα 9 μ.μ.

    Προβολή ταινιών τεκμηρίωσης από τον 1ο και 2ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο για Άτομα με Αναπηρίες.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

    Πλατεία Μνήμης στην παραλία Περαίας ώρα 9 μ.μ.

    Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμμετέχοντες αθλητές.

    Μουσική συναυλία με τους καλλιτέχνες: Μανώλη Μητσιά, Ελένη Δήμο, Αργυρώ Καπαρού.

    [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Βαρκελώνη, 27 Ιουλίου 2003 (15:16 UTC+2)

    Απόλυτα θετικές ήταν οι εντυπώσεις από την εφ' όλης της ύλης Συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, όπου εξελίσσεται το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, με επικεφαλής τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, Σπύρο Καπράλο , ο οποίος παρουσίασε την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Στη παρουσίαση μετείχαν επίσης οι Κυριάκος Γιαννόπουλος, Πέτρος Τσιάλλας, και Όλγα Μαραγκού, όλοι διακεκριμένοι πρώην αθλητές του Υγρού Στίβου.

    Τη συνέντευξη Τύπου παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ, που βρίσκονται στη Βαρκελώνη για να καλύψουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

    Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε διεξοδικά σε θέματα που αφορούν άμεσα τα τέσσερα Ολυμπιακά αθλήματα του Υγρού Στίβου (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Συγχρονισμένη Κολύμβηση και Καταδύσεις), καθώς και τα Προγράμματα Εισιτηρίων και Αγώνων, ενώ ανέλυσε και θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, όπως η διαμονή τους , η διαπίστευση και οι μεταφορές.

    Οι δημοσιογράφοι που παρευρέθηκαν, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας που παρατηρείται ενώ εκφράστηκαν ιδιαίτερα θετικά για το γεγονός ότι και τα τέσσερα αθλήματα του Υγρού Στίβου θα διεξαχθούν στο ίδιο Ολυμπιακό συγκρότημα, γεγονός που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν όλα τα αγωνίσματα με την ελάχιστη δυνατή μετακίνηση.

    Ο κ. Καπράλος υπογράμμισε τη σημασία της επιτυχίας της ελληνικής εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης, η οποία βάζει υποθήκη και για τους Αγώνες της Αθήνας, καθώς επίσης και τις εξαιρετικές εμφανίσεις των αθλητών και αθλητριών στα τρία άλλα αθλήματα του Υγρού Στίβου.

    Νωρίτερα ο κ. Καπράλος και τα μέλη της αποστολής είχαν συναντήσεις στο περιθώριο των Αγώνων με τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Δρ, Ζακ Ρόγκ, τον επίτιμο Πρόεδρο της ΔΟΕ κ. Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ, κ. Κέβιν Γκόσπερ.

    Στο 10Ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βαρκελώνης σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, καθώς αγωνίζονται περισσότεροι από 2.100 αθλητές από περισσότερες από 160 χώρες. Περίπου 1.200 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακολουθούν τους Αγώνες, ενώ έως τώρα έχουν επιτευχθεί 10 παγκόσμια ρεκόρ.

    [22] ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:08 UTC+2)

    Στο διάστημα που πέρασε, έγιναν στις ομάδες της Α΄Εθνικής κατηγορίας οι ακόλουθες μεταγραφές:

    -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γκώνιας, Βάλλας, Γεωργιάδης,\ Πάντος, Τάτσης, Στολτίδης, Καφές, Μπούτσεκ, Κούζμπα,\ Ντόβας, Μενδρινός.

    -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:\ Μάριτς, Ζατάουτας, \Επαλέ, Μόρις, Παπαδόπουλος\, Σανμαρτεάν, Μινχ, Χαλκιάς.

    -ΑΕΚ: Οκκάς, Μόρας.

    -ΠΑΟΚ: Χάγκαν, Βόκολος.

    -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Λιολίδης, Τζιωρτζόπουλος, Πίνο, Παρόντι, Κλίμεκ, Μαρίνιο Σάντος, Τοτ, Σμίλιανιτς, Μαρτελότο, Μαγιέφσκι Σάνκοβιτς, Βλίτσεκ, Καραχάλιος, Βιδάλης, Μάκος, Πορτόλια .

    -ΗΡΑΚΛΗΣ: Κουχάρσκι, Σνάουτερ, Χόλγουιν, Σιλά, Ιωάννου, Πουρσανίδης, Καπετάνιος, Κιάσσος, Μίετσελ.

    ΟΦΗ: Τριανταφύλλου, Μπικόφσκι, Πίτσος, Κουτσουρές.

    -ΞΑΝΘΗ: Μεσέρδης, Καούνος, Βενετίδης, Θ. Νικολαϊδης, Καλλιμάνης, Μπούτισα, Γκραντέλ, Καράσκο, Πέρες, Ορτίς, \Γκαρσία, Κετλούν.

    -ΑΙΓΑΛΕΩ: Κλάεβιτς, Κίτσας, Μουστογιάννης, Ντούκα, Μήτσης, Πετρόπουλος.

    -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Βιλανάκης, Γουλέτας, Καρανικόλας, Αρχοντούλης, Καραγιάννης, Συγγελάκης, Τζελόσι, Βάβουλας, Δημόπουλος.

    -ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Γεωργίου, Τσιμπωνάκος, Κρίζνικ, Μπλέτσας, \Μιλόγεβιτς, Λίνκαρ.

    -ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Σολάκης, Καρυπίδης, Πακάλτσης, Νταμιάνοβιτς, Σκαρκώτσος, Στάουτσε.

    -ΙΩΝΙΚΟΣ: Α. Μάντζιος, Φρούσσος, Τσιμπλίδης, Κωνσταντίνου, Παπαδόπουλος, Παπατζήκας, Μελαμπιανάκης, Σιμόνε, Πέρεζ, Μπεκιάι, Λετιέρι, Φερεκίδης, Μιχαλόπουλος.

    -ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ:\ Μάρης, Παπαδόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Μωυσιάδης, Κουτσόπουλος, Δερμιτζόγλου.

    -ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ:\ Κοής, Γελαδάρης, Κόρμπου, Μικές, ¶ντερσον, Χάλαρης, Νασιόπουλος, Καλογεράς, Ανδριόλας, Ντρένοβας.

    -ΑΡΗΣ:\ Σπέρτος.

    [23] ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

    Μανίλα, 27 Ιουλίου 2003 (18:12 UTC+2)

    Αναίμακτα έληξε η κατάληψη που πραγματοποιούσαν στασιαστές στρατιώτες στις Φιλιππίνες σε ένα εμπορικό κέντρο, που βρισκόταν κοντά σε πολλά σπίτια, στην πρωτεύουσα της χώρας Μανίλα, μεταδίδει το BBC.

    Οι στασιαστές κρατούσαν εκρηκτικά και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου της χώρας Γκλόρια Αρόγιο και του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής της.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και αφού, πρώτα, ορισμένοι από αυτούς είχαν δεχτεί να αποχωρήσουν, δέχτηκαν να θέσουν τέρμα στην ανταρσία τους.

    Οι στασιαστές κατηγορούσαν την Πρωθυπουργό της χώρας για διαφθορά και για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες για να αποσπάσει οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Πάντως, είχαν κάνει σαφές ότι δεν επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα, ενώ η κ. Aρόγιο τους είχε θέσει προθεσμία για να αποχωρήσουν.

    [24] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 27 Ιουλίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Η κρίση στο Ιράκ, παράλληλα με την υπόθεση θανάτου του επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Κέλι, απασχολεί τον σημερινό Κυριακάτικο τύπο της Βρετανίας.

    Η εφημερίδα Ομπσέρβερ αναφέρει ότι ο Κέλι είχε εκφράσει ανησυχίες για την ερμηνεία των στοιχείων που είχαν δώσει οι μυστικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για το Ιράκ. Παράλληλα, ασχολείται με τις δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ρόμπιν Κουκ, πριν την έναρξη πολέμου στο Ιράκ, λέγοντας ότι αποφάσισε τη συνεργασία με μια οικονομική εταιρία δημοσίων σχέσεων, γράφει ένα βιβλίο και αναλαμβάνει σύμβουλος σε κατασκευαστική εταιρεία πετρελαιαγωγών της Μέσης Ανατολής που έχει στόχο να ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ, φιλοξενεί άρθρο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC Γκάβιν Ντέιβις, στο οποίο υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να πλήξει την ανεξαρτησία του BBC.

    [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 100 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Ιερουσαλήμ, 27 Ιουλίου 2003 (15:17 UTC+2)

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για την απελευθέρωση περίπου 100 Παλαιστινίων ισλαμιστών, μελών της Χαμάς και της Τζιχάντ, στα πλαίσια του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

    Ο Σαρόν είχε ζητήσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου στις προτάσεις του, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, εντός της εβδομάδας αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι περίπου 600 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και περιλαμβάνονται σε λίστες.

    [26] ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ 10 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ - ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

    Μανίλα, 27 Ιουλίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Περίπου δέκα από τους στρατιωτικούς των Φιλιππίνων, που κατέλαβαν εμπορικό κέντρο της Μανίλα και το παγίδευσαν με εκρηκτικά, παραδόθηκαν λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο για την παράδοσή τους που εξέδωσε η πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο.

    Κατά τις εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών περίπου 150 με 200 στρατιωτικοί βρίσκονται οχυρωμένοι στο εμπορικό κέντρο, το οποίο έχουν περικυκλώσει ισχυρές κυβερνητικές δυνάμεις.

    Εκατοντάδες κυβερνητικοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει το εμπορικό κέντρο με θωρακισμένα οχήματα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της πρέσβειρας της Αυστραλίας, Ρουθ Πιρς, και άλλοι ξένοι που κρατούνταν ως όμηροι από τους ένοπλους στρατιωτικούς.

    [27] ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 27 Ιουλίου 2003 (12:35 UTC+2)

    Ένα ποσοστό 59% των Αμερικανών εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της επέμβασης της χώρας τους στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek και η οποία διενεργήθηκε σε 1.000 πολίτες στο διάστημα 24 και 25 Ιουλίου.

    Όπως φαίνεται το 49% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, παρά τους σχεδόν καθημερινούς θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, ενώ ποσοστό 46% ζητά την αποχώρηση.

    Επιπλέον, το 56% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μπους ήταν ειλικρινής σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στον πόλεμο, ενώ το 57% εμπιστεύεται τις αποφάσεις του Μπους.

    [28] ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΙΡ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:37 UTC+2)

    O σκηνοθέτης Δ. Mανωλεσάκης ανακάλυψε πέντε άγνωστα χωριά στα βάθη της Aσίας με απογόνους του M. Aλεξάνδρου.

    Mοιάζει με παραμύθι, ένα από αυτά που διηγούνται οι ίδιοι οι Iσκανταρί Παμίρσκι, στα υψίπεδα του Tατζικιστάν. Aλλά αποτελεί πραγματικότητα. Eκεί στα βάθη της Aνατολής, στο ορεινό και δυσπρόσιτο Παμίρ, υπάρχουν, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ολόκληρα χωριά με απογόνους στρατιωτών του Mέγα Aλέξανδρου. Aνθρώπους περήφανους για την ελληνική καταγωγή τους και με άσβεστη τη μνήμη ύστερα από 20 και πλέον αιώνες της προσωπικότητας του Mακεδόνα στρατηλάτη. Tην ανακάλυψη αυτών των παντελώς άγνωστων χωριών έκανε ο ιστορικός ερευνητής και σκηνοθέτης Δημήτρης Mανωλεσάκης, πριν από λίγους μόλις μήνες. Mαζί του θα «ταξιδέψουμε» στο άγριο Παμίρ για να «γνωρίσουμε» τους μακρινούς... συμπατριώτες μας.

    «Eίναι δύσκολη η ζωή εδώ, πολύ δύσκολη, αλλά με τη βοήθεια του Iσκαντάρ, όλα πάνε καλά, πολύ καλά». Tο πρόσωπο του γέροντα είναι γαλήνιο, στη φωνή του μια αναπάντεχη χροιά αισιοδοξίας. Πίσω του, ο ολόλαμπρος καταγάλανος ουρανός αφήνει να διαγράφονται με καθαρότητα οι κορυφές των οροσειρών του Παμίρ. «Και τώρα που μας βρήκε ο Δημήτρης, νιώθουμε σαν να πετάμε ψηλά στα ουράνια, στα ουράνια», συνεχίζει με το πρόσωπο να αστράφτει από αγαλλίαση.

    Και να σκεφθεί κανείς ότι το χωριό του (σε υψόμετρο σχεδόν 4.000 μ.) δεν απέχει πολύ από τα ουράνια. Τα οροπέδια του Παμίρ είναι πράγματι από τις πιο υψηλές «βεράντες» του κόσμου. Aλλά και τις πιο αποκομμένες από αυτόν. Tις πιο απόρθητες.

    Aυτά τα σιωπηλά κακοτράχαλα βουνά της κεντρικής Aσίας δεν έχουν γνωρίσει ποτέ εισβολέα. Mόνο ένας πέρασε από εκεί, πριν από 2.333 χρόνια, και μολονότι τους κατέκτησε, αυτοί τον λάτρεψαν, γιατί δεν τους πάτησε παρά μόνο τους παρέσυρε σε έναν αστείρευτο ενθουσιασμό για τη ζωή και τη μάθηση. Eπειτα, άφησε σε αυτούς τα «φώτα» και κάποιους από τους στρατιώτες του (ζωντανή απόδειξη οι απόγονοί τους, που ζουν ακόμη εδώ) και συνέχισε τη μεγάλη πορεία του. Eκτοτε, εκείνοι θαρρείς και εισήλθαν σε μια ζώνη του απολύτου, όπου τίποτα δεν προκαλεί φθορά στις παραδόσεις, όπου η πίστη μένει δροσερή και αθώα, σαν μόλις να ανάβλυσε. Oπου οι ψυχές δεν γερνάνε, ελλείψει αμφιβολιών.

    Δεν είναι εύκολο ένας κατακτητής να λατρευτεί, πόσο μάλλον να θεοποιηθεί και ως θεός να παραμείνει «ζωντανός» για 20 αιώνες. Aυτό το κατάφερε ο Aλέξανδρος. O Iσκαντάρ, γι' αυτούς.

    Aπό εκείνον πήραν και το όνομά τους: Iσκανταρί Παμίρσκι. Aλεξανδρινοί του Παμίρ.

    Και όμως. Mόλις πριν από λίγους μήνες ουδείς, μα ουδείς γνώριζε την παρουσία τους. Tην ανακάλυψή τους έκανε το περασμένο φθινόπωρο ο Eλληνας ιστορικός ερευνητής και σκηνοθέτης Δημήτρης Mανωλεσάκης ύστερα από επίμονη και επίπονη εξερεύνηση στις οροσειρές του Παμίρ (στο Oυζμπεκιστάν, Tατζικιστάν και τα σύνορά του με Aφγανιστάν, Kίνα και Kιργισία), δηλαδή στην αρχαία Σογδιανή και Bακτριανή, όπου, κατά τον Mάρκο Πόλο ζούσαν απόγονοι των στρατιωτών του Mεγάλου Aλεξάνδρου.

    Kι όπως απεδείχθη, συνεχίζουν να ζουν. Πέντε τέτοια ελληνικά χωριά ανακάλυψε ο Δ. Mανωλεσάκης (υπάρχουν κι άλλα στην περιοχή, αλλά δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση, χρειαζόταν πολυήμερη οδοιπορία). Πέντε χωριά σε υψόμετρο μεταξύ 3.000 και 4.000 μ. σε διαφορετικά οροπέδια των οροσειρών του Παμίρ.

    Aπόγονοι Eλλήνων στα βάθη της Aσίας

    O πρώτος που μίλησε για ύπαρξη απογόνων των στρατιωτών του M. Aλεξάνδρου στην Aσία ήταν ο Aγγλος αξιωματικός και φιλέλληνας Σερ Tζωρτζ Pόμπερτσον, ο οποίος το 1895 εντόπισε στον Iνδικό Kαύκασο, στα Iμαλάια του Πακιστάν, στο οροπέδιο Tσιτράλ, τους Kαφίρ Kαλάς, τους μελέτησε και έγραψε βιβλίο γι' αυτούς.

    Tην πρώτη ταινία στην Eλλάδα για τους Kαφίρ Kαλάς, οι οποίοι πιστεύουν στους Θεούς του Oλύμπου και διατηρούν αρχαιοελληνικά ήθη και έθιμα (γι' αυτό και καφίρ=άπιστοι, όχι μωαμεθανοί), έκανε ο Δημ. Mανωλεσάκης, για λογαριασμό της ελληνικής εκπαιδευτικής τηλεόρασης, ταξιδεύοντας πριν από αρκετά χρόνια στα οκτώ χωριά τους, στις απρόσιτες χαράδρες του Iνδικού Kαυκάσου.

    Oι απόγονοι Eλλήνων του Παμίρ ήταν μια παντελώς νέα ανακάλυψη ουδείς γνώριζε ή είχε αναφερθεί ποτέ σ' αυτούς.

    Στο περιπετιώδες και επικίνδυνο ταξίδι στο Παμίρ, άλλοτε με τζιπ κι άλλοτε με τα πόδια, πολύτιμοι συνεργάτες στάθηκαν ο καθηγητής από την Tασκένδη Γιώργος Mιχαηλίδης και ο ιστορικός και διευθυντής μουσείου Σοχινμπέκ Aλλοουεντίν. «Δεν τους βρήκα εκεί που έλεγε ο Mάρκο Πόλο, αλλά ακόμη υψηλότερα είχαν καταφύγει από αιώνες στα υψηλά οροπέδια προφανώς για να αποφύγουν επιδρομείς», λέει ο Δ. Μανωλεσάκης και συνεχίζει: «Oι άνθρωποι αυτοί είναι περήφανοι για την καταγωγή τους, διηγούνται εκπληκτικές ιστορίες και θρύλους για τη δύναμη, τη σοφία, τη γενναιοψυχία του Iσκαντάρ. Και ενώ είναι Mουσουλμάνοι, τουλάχιστον έτσι δηλώνουν, πιστεύουν και προσεύχονται στον Mέγα Aλέξανδρο. Tον έχουν θεοποιήσει! Πιστεύουν όχι μόνο στη θεϊκή του δύναμη, αλλά και στις θαυματουργές του ικανότητες!

    O ίδιος ο θρησκευτικός ηγέτης τους, ο ιμάμης, μαζί με άλλους ιερείς και δημογέροντες, μας εξιστόρησαν μπροστά στον φακό θαύματα του Bασιλιά Θεού Iσκαντάρ! «Aν μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει παιδί», είπαν ανάμεσα σε άλλα, «πηγαίνει στον τάφο του Iσκαντάρ, προσεύχεται κι όταν επιστρέφει, μένει έγκυος». Kάθε άνοιξη και φθινόπωρο πηγαίνουν και προσκυνούν έναν τάφο που βρίσκεται ψηλά στα βουνά Γιασμουλάχ, που πιστεύουν ότι είναι του Iσκαντάρ. Tον τάφο ανακάλυψε ένας δικός τους άνθρωπος πριν από δύο αιώνες. Πρόκειται προφανώς για κενοτάφιο, αλλά τι σημασία έχει, οι άνθρωποι αυτοί διανύουν με τα πόδια μια απόσταση 68 απόκρημνων χιλιομέτρων για να τιμήσουν τον Iσκαντάρ και να του ζητήσουν τη βοήθειά του».

    Τα πέντε χωριά που εντόπισε ο Δ. Mανωλεσάκης βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Παμίρ και αγνοούν την ύπαρξη των υπολοίπων χωριών. Aκούν σε τρεις ονομασίες, ανάλογα με τις περιοχές όπου ζουν. Iσκανταρί Παμίρσκι (Aλεξανδρινοί του Παμίρ), Iσκανταρί Kούλι (Aλεξανδρινοί της Λίμνης) και Kαλάσι Παμίρσκι (Kαλάς του Παμίρ). Aυτοί οι τελευταίοι, προέρχονται από τους Kαλάς των Iμαλαΐων του Πακιστάν. Προφανώς, κάποιοι από αυτούς εκδιώχθηκαν από το οροπέδιο του Tσιτράλ και κατέφυγαν στο Παμίρ. Oπως και οι Kαλάς των Iμαλαΐων, έτσι και οι Kαλάς του Παμίρ διατηρούν αρχαιοελληνικά έθιμα τα οποία αναβιώνουν σε μυστικές τοποθεσίες.

    Oι απόγονοι Eλλήνων του Παμίρ μιλούν μια γλώσσα η οποία είναι μίξη περσικών, ουζμπεκικών, τατζικικών, ταρταρικών, αφγανικών και αρχαιοελληνικών λέξεων και ριζών. «Tο όμορφο», λέει ο Eλληνας σκηνοθέτης, το λένε «εις καλόν», τη γυναίκα «γυναίκ», τα καρύδια «γιουνάν μακεδόνσκι αρύδ» ή «μακεδόνσκι αρύδ» ή «γιουνάν αρύδ», δηλαδή ελληνικά μακεδονικά καρύδια ή μακεδονικά καρύδια ή ελληνικά καρύδια. Oι απόγονοι Eλλήνων του Παμίρ διηγούνται πλήθος θρύλων για τον M. Aλέξανδρο. Eνας από αυτούς αναφέρει τον Iσκαντάρ ως έναν πολύ δυνατό άνδρα, ο οποίος σήκωσε ένα βράχο τριών τόννων και τον τοποθέτησε ανάμεσα σε δύο απόκρημνα σημεία σχηματίζοντας γέφυρα. Aυτός που θα σηκώσει, λέει ο θρύλος, τον βράχο θα δει από κάτω τον Aλέξανδρο να ζωντανεύει και να διαβάζει το Kοράνι.

    Eνας άλλος θρύλος, στην περιοχή της Λίμνης του Iσκαντάρ, μιλάει ακριβώς για τη δημιουργία της. O Aλέξανδρος έφτασε εκεί με τα στρατεύματά του έτοιμος να δώσει μάχη με τις ντόπιες φυλές. Oμως λίγο πριν από τη σύγκρουση, άνοιξαν οι ουρανοί και έγινε τέτοιος κατακλυσμός που το οροπέδιο γέμισε νερά σχηματίζοντας λίμνη, που διαχώρισε τους δύο στρατούς. H μάχη δεν δόθηκε ποτέ, οι λαοί συμφιλιώθηκαν. Aρκετοί στρατιώτες του Aλέξανδρου έμειναν εκεί και έκαναν οικογένειες. Σήμερα, οι Iσκανταρί Kούλι (Aλεξανδρινοί της Λίμνης) βλέπουν κάποιες εποχές τα ξημερώματα να αναδύεται από τη λίμνη ο M. Aλέξανδρος με τον Bουκεφάλα, ή μόνος του ο Bουκεφάλας που καλπάζει και ζευγαρώνει με τις ντόπιες φοράδες.

    O θρύλος τους για τον Aλέξανδρο και το αθάνατο νερό είναι λίγο διαφορετικός από τον δικό μας. Kάποιος βασιλιάς προτείνει στον Aλέξανδρο να του δώσει να πιει το αθάνατο νερό. Ομως του λέει να σκεφθεί πολύ πριν αποφασίσει να το κάνει. O Aλέξανδρος απαντά ότι δεν θέλει να το πιει, δεν θέλει να γίνει αθάνατος, αθάνατο θέλει να μείνει το έργο του. O βασιλιάς του εξηγεί ότι ούτε αυτοί το έχουν πιει ποτέ, γιατί δεν θέλουν να γίνουν αθάνατοι και να βασανίζονται αιώνες.

    O Aλέξανδρος των λαών

    Oι απόγονοι των στρατιωτών του M. Aλέξανδρου αποτελούν το θέμα ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ενταχθεί σε μια σειρά 10 ιστορικών - λαογραφικών ταινιών του Δ. Μανωλεσάκη με τον γενικό τίτλο «O Mέγας Aλέξανδρος των λαών», η οποία ετοιμάζεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Eξωτερικών και της Nομαρχίας Θεσσαλονίκης. Σκοπός της σειράς είναι να επιχειρηθεί μια νέα προσέγγιση της προσωπικότητας και του έργου του M. Aλεξάνδρου, μέσα από ένα υλικό που θα εκπηγάζει από τις ιστορικές μνήμες των ίδιων των λαών της Aσίας.

    H διαδρομή του Eλληνα στρατηλάτη

    H πορεία του Mεγάλου Aλεξάνδρου πέραν των πυλών της Kασπίας, εκεί όπου ζουν ακόμη απόγονοι των στρατιωτών του, για πολλούς δεν είναι από τις πιο ένδοξες, όμως για όλους είναι από τις πιο ανδρείες, τις πιο δύσκολες. O Aλέξανδρος, τότε, στα τέλη του 330 π.X. και αφού είχε συμπληρώσει τέσσερα χρόνια υπέρλαμπρης πορείας, σπέρνοντας τον Eλληνισμό από τις ακτές του Aιγαίου ώς τον Iνδικό Kαύκασο και τα βάθη της Aνατολής, εισχώρησε σε άγριες απρόσιτες χώρες όπου δεν είχε εισχωρήσει ποτέ κανένας και όπου θα δυσκολευόταν να προχωρήσει ακόμη κι ένας νεότερος στρατός με τελειότερα μέσα.

    O Aλέξανδρος ξεκινάει να κατακτήσει την Aσία την άνοιξη του 334 π.X. Πέλλα, Θρακική Xερσόνησος, πέρασμα Eλλησπόντου, νικηφόρα μάχη στο Iλιον, άγριος πόλεμος με τους Πέρσες στον Γρανικό ποταμό, Φρυγία, Kαππαδοκία, Kιλικία και κατατρόπωση του Δαρείου στην Iσσό (333 π.X.), Συρία, Φοινίκη, Aίγυπτος. Tον Iανουάριο του 331 κτίζει την Aλεξάνδρεια. Tο φθινόπωρο του ίδιου χρόνου νικάει πάλι τα περσικά στρατεύματα στα Γαυγάμηλα και μπαίνει στη Bαβυλώνα.

    Tην άνοιξη του 330 ο Aλέξανδρος διαβαίνει τις Kασπίες πύλες κυνηγώντας τον Δαρείο. Δεν τον προλαβαίνει ζωντανό, τον βρίσκει δολοφονημένο. Συνεχίζει την εκστρατεία του στο δυσκολότερο κομμάτι της, τις άγριες και δυσπρόσιτες χώρες της Aνω Aσίας. Eχει μαζί του 20.000 πεζούς και 5.000 ιππείς. Aπό την πόλη Eκατόμπυλο, αρχίζει την καταδίωξη του Bήσσου, δολοφόνου του Δαρείου. Στο πέρασμά του προς νότο ιδρύει δύο πόλεις (την Aλεξάνδρεια εν Aρία, τη σημερινή Xεράτη, και την Aλεξάδρεια εν Aραχωσία, το σημερινό Kανταχάρ σημαντικά κέντρα του Aφγανιστάν). Φτάνει στον Iνδικό Kαύκασο όπου σταματά για να ξεκουραστεί ο στρατός του. Kοντά στο οροπέδιο Kαβούλ χτίζει άλλη Aλεξάνδρεια. Aνεβαίνει προς βορρά και κατακτά τη χώρα των Bακτρίων και έπειτα, βορειότερα, τη Σογδιανή. Σ' αυτές τις δύο τελευταίες άγριες και απρόσιτες χώρες που ταυτίζονται σήμερα με το Παμίρ, ο Aλέξανδρος συλλαμβάνει το δολοφόνο του Δαρείου, ο οποίος προσπαθούσε να στρέψει τους κατοίκους των χωρών αυτών εναντίον του. Mετά, συνεχίζει την πορεία του προς τη Σκυθία και στις όχθες του ποταμού Iαξάρτη, στο απώτατο αυτό άκρο της Aνατολής, χτίζει την Aλεξάνδρεια την Eσχάτη.

    [29] "ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ" ΤΟΥ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2003 (11:09 UTC+2)

    Με την σπάνια παιζόμενη κωμωδία του Μενάνδρου "Επιτρέποντες" και τον Δημήτρη Πιατά στο ρόλο του υπηρέτη Ονήσιμου συμμετέχει φέτος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στις1 και 2 Αυγούστου.

    Ο Μένανδρος ήρθε στο προσκήνιο 200 χρόνια μετά τον Αριστοφάνη δημιουργώντας ένα νέο είδος θεάτρου, τη "Νέα κωμωδία", που εμφανίστηκε ως μια ανάγκη ανανέωσης των δεδομένων θεατρικών δομών της εποχής του. Είχαν περάσει 200 χρόνια από την εποχή του Αριστοφάνη και της Αττικής κωμωδίας και ο κόσμος είχε ανάγκη από δημιουργούς που να αναφέρονται στα πολύ προσωπικά του προβλήματα και στην καθημερινότητά του.

    Με τα έργα του λοιπόν ο Μένανδρος άρχισε να επεξεργάζεται ζητήματα φιλοσοφικά, θα μπορούσαμε να πούμε τα οποία έθεταν ερωτήματα για την καταγωγή του ατόμου και την αξία της, για το τι σημαίνει Ελληνας ή ξένος, δούλος ή ελεύθερος κι ακόμη να εξηγεί τη σημασία του χαρακτήρα των ανθρώπων και την αξία της προσωπικότητας.

    Από τις 108 κωμωδίες που έγραψε διασώθηκαν και έφτασαν ως τις μέρες μας ελάχιστα αποσπάσματα. Πρόκειται για ρεαλιστικές κωμωδίες με πρόσωπα αναγνωρίσιμα, οικεία και καθημερινά.

    Κι αν στη "Σαμία" μας μεταφέρει στην καθημερινότητα της εποχής του μέσα από μια πικάντικη κωμωδία παρεξηγήσεων, στους "Επιτρέποντες" καυτηριάζει ακόμη περισσότερο την εποχή του, τα ήθη και τις συμπεριοφορές των ανθρώπων και μας κάνει να γελάμε με τα παθήματα των ηρώων του.

    Πρωταγωνιστής του ο παμπόνηρος υπηρέτης του ζεύγους Παμφίλης - Χαρίσιου, Ονήσιμος. Η ιστορία στους 'Επιτρέποντες" του Μενάνδρου μας μεταφέρει στην οικία του ζευγαριού όπου ο Ονήσιμος μας πληροφορεί ότι πέντε μήνες μετά το γάμο των αφεντικών του ήρθε στον κόσμο ένα παιδί το οποίο η Παμφίλη εγκαταλείπει στο δάσος. Είναι το παιδί του ζευγαριού κι αν όχι με ποιον το έκανε η Παμφίλη; Μετά από πολλές ανατροπές όλα τελειώνουν με ένα πλατύ χαμόγελο και ο Μένανδρος δικαιώνει τη φήμη του.

    Ο Εύης Γαβριηλίδης δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τη "νέα κωμωδία". Πριν δύο χρόνια ανέβασε για το ΚΘΒΕ τη δική του "Σαμία", σε μεταφραση Γιάννη Βαρβέρη, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση των "Επιτρεπόντων". Κι όπως και τότε έτσι και τώρα συμφώνησαν "να αναλογίσουν τη Νέα Κωμωδία του Μενάνδρου με το ύφος, τη γλώσσα και τους τρόπους του αθηναϊκού κωμειδυλλίου των αρχών του αιώνα".

    Ο σκηνοθέτης Εύης Γαβριηλίδης είχε την επιθυμία να δημιουργήσει μια παράσταση "εύπορη, ευπρόσιτη με βατή καθαρεύουσα, η οποία να προσφέρει με τα τραγούδια και τη μουσική που περιέχει μια ποιοτική ψυχαγωγική βραδιά". Και ο Δημήτρης Πιατάς; Πρωταγωνιστής για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, έχοντας μια μακρά θητεία στη κωμωδία, συναντά τον Ονήσιμο με πολύ χαρά. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν εξαιρετικό ρόλο αλλά και γιατί του δίνει τη δυνατότητα να καταθέσει την εμπειρία του. "Ο ρόλος αυτός χρειάζεται πολύ κουράγιο. Κουβαλά τα στοιχεία του υπηρετη της Κομέντια ντελ Αρτε. Την σβελτάδα του, την ευφυϊα και την κλοουνίστικη ύπαρξή του".

    Ο Δημήτρης Πιατάς αισθάνεται ότι παίζει εντός έδρας. "Είμαι ένας λαϊκός ηθοποιός" λέει με αφοπλιστική απλότητα και μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της παράστασης. "Κουβαλά μια αισθητική κι ένα μέτρο..." συμπληρώνει. Οι "Επιτρέποντες" θα "κατέβουν" στην Επίδαυρο με η μορφή του μιούζικαλ σε μια παράσταση που συνδυάζει "την εις βάθος ανάγνωση με την ελαφράδα".

    Μαζί με τον Δ. Πιατά σε άλλους ρόλους θα βρούμε τους Νίκο Χαραλάμπους, Στέλλα Φυρογένη, Σταύρο Λούρα και Χριστίνα Παυλίδου και άλλους. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική σύνθεση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Οι "Επιτρέποντες" θα φιλοξενηθούν και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας στις 4 και 5 Αυγούστου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 27 July 2003 - 18:13:48 UTC