Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ
  • [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο 54ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
  • [03] ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ
  • [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
  • [06] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ"
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
  • [08] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΦ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΒΟΟΕΙΔΗ
  • [09] ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [10] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΤΑ-TELESTET
  • [11] ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
  • [12] ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 60% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΕΧΟΥΝ 2 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [13] 230.534 ΠΛΑΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΟ Α' 6ΞΗΝΟ 2003
  • [14] ΟΛΠ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [15] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Ε/Κ
  • [16] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [17] ΑΚΕΛ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΚΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
  • [18] ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΧΑΑ
  • [19] ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [21] FIFA - ΔΟΕ - ΑΘΗΝΑ 2004 ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [22] ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [23] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Ο Λ.ΣΑΝΜΑΡΤΕΑΝ
  • [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ
  • [25] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΤΙΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ
  • [27] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [28] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
  • [29] ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [30] ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΔΑ
  • [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΔΑΣΟΥΣ - ΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [32] Ο "ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ" ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ
  • [33] Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, ESMA, ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

  • [01] ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (15:32 UTC+2)

    Ακόμα και στην ανάκληση αδειών των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν θα καταφεύγει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Κίμων Κουλούρης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τους διευθυντές Εμπορίου όλων των νομαρχιών της χώρας.

    «Τα όπλα που διαθέτουμε», όπως υπενθύμισε ο κ. Κουλούρης, «είναι τρία» και αφορούν στην επιβολή προστίμων, τις παραπομπές στη δικαιοσύνη και

    τις ανακλήσεις αδειών.

    Ο κ. Κουλούρης, κάλεσε τα στελέχη των νομαρχιών να είναι «αμείλικτα» στο έργο τους και να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους κυρίως στις τουριστικές περιοχές και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα εμφιαλωμένα νερά και οι καφέδες.

    Παράλληλα, ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης, έστειλε επιστολή σε όλους τους νομάρχες ζητώντας να στηρίξουν το έργο των ελεγκτικών αρχών, ενώ διευκρίνισε ότι στόχος δεν είναι η επιβολή αστυνομικών μέτρων, αλλά η λειτουργία του ανταγωνισμού. «Όπου, όμως, υπάρχουν στρεβλώσεις», συμπλήρωσε, «θα πίπτει ράβδος».

    Από την πλευρά του ο τιμονιέρης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, που παραβρέθηκε στην αρχή της σύσκεψης, τόνισε ότι στόχος των ελεγκτικών οργάνων είναι ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής.

    [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο 54ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (00:12 UTC+2)

    Εχασε τη μάχη για τη ζωή ο 54χρονος Χαράλαμπος Νένογλου, που υποβλήθηκε σε επέμβαση εμφύτευσης μηχανικής καρδιάς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.Ο 54χρονος παρουσίασε αιμορραγία μετά την επέμβαση.

    [03] ΘΩΜΑΔΑΚΗΣ: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΕΝΤΟΛΗ

    Αθήνα, 15 Ιουλίου 2003 (23:02 UTC+2)

    "Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφόσον έχει νόμιμη εντολή δύναται να προχωρήσει στον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των πολιτικών θέτοντας στη Βουλή τις τεχνικές δυνατότητες της. Δεν είναι απαραίτητο ο έλεγχος να προκύψει από νομοθετική ρύθμιση, αλλά και από εντολή του προέδρου της Βουλής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του".

    Στην δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης λίγο μετά την σύγχυση που επικράτησε σχετικά με τα όσα φερόταν να έχει πει νωρίτερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο κ. Θωμαδάκης είχε κληθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή από την ΝΔ για να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των κ.κ. Μιχάλη Νεονάκη και Στέφανου Μανίκα μετά από την ανάγνωση από τον υπουργό Οικονομίας στη Βουλή της σχετικής έκθεσης.

    Η εντύπωση πάντως που είχε δοθεί στην Επιτροπή της Βουλής μετά από όσα είχε αναφέρει ο κ. Θωμαδάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών ήταν ότι μίλησε για ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης για την άρση του απορρήτου προκειμένου να προχωρήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών.

    Μάλιστα αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τα όσα είχε πει ο Θωμαδάκης, τόνισε ότι για το κόμμα του παραμένει ανοικτό το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Εξάλλου, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών σχετικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών Νεονάκη Μανίκα, ο κ. Θωμαδάκης υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση, στην οποία προχώρησε αυτεπάγγελτα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας "Αυριανή" που έκαναν λόγο για παραβατική συμπεριφορά, προκύπτει ότι δεν ήταν συμβατή με τη συνήθη συμπεριφορά καταχραστών εμπιστευτικών πληροφοριών.

    "Στο πόρισμα της Επιτροπής διαπιστώνεται ότι η χρηματιστηριακή συμπεριφορά των δύο εκτεινόταν σε πολλές μετοχές ήταν συνεχής και εμπεριείχε συνεχή εναλλαγή βραχυπρόθεσμων συναλλαγών. Δεν παρατηρήθηκαν και δεν προέκυψαν εκείνες οι ενδείξεις που θα οδηγούσαν την Επιτροπή στην επιβολή κυρώσεων", σημείωσε. Και στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι "η συμπεριφορά καταχραστών εμπιστευτικών πληροφοριών αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιτυγχάνουν επιτυχείς αγορές και πωλήσεις, κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται στις περιπτώσεις των δύο βουλευτών".

    Από την πλευρά τους τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Μιλτιάδης Εβερτ ζήτησαν να καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τα πινάκια με τους χρηματιστηριακούς ελέγχους που έγιναν στους δύο βουλευτές. Oταν ο κ Θωμαδάκης επικαλέστηκε το χρηματιστηριακό απόρρητο, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να τα παραδώσει στον κ. Χριστοδουλάκη ώστε να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη και να έρθει να τα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών.

    Νατάσα Θωμά

    [04] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (14:28 UTC+2)

    Επέστρεψε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη η αποστολή του Αρη, που διέκοψε την προετοιμασία στην Αυστρία. Ο Γιώργος Φοιρός και οι ποδοσφαιριστές ήταν ιδιαίτερα στεναχωρεμένοι από τις εξελίξεις στο σύλλογο και ευχήθηκαν να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται και να καταφέρει η ομάδα να πάρει το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα.

    Ο Γιώργος Φοιρός κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ανακοίνωσε πως δεν θα παραιτηθεί, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή τον χρειάζεται η ομάδα. «Αυτή τη στιγμή εάν φύγω θα είναι το χειρότερο για τον Αρη», υποστήριξε. Επίσης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που συνάντησε η ομάδα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σάλτσμπουργκ: «Πήγαμε σε ένα αθλητικό κέντρο που ήταν τελείως ακατάλληλο. Ωραίο το ξενοδοχείο όμως δεν είχε μέρος να προπονηθούμε. Την πρώτη προπόνηση την κάναμε σε χωράφι και μας φώναζαν οι γείτονες γιατί τους το πατούσαμε. Ένα ξενοδοχείο που πουλούσε το μπουκάλι το νερό 5 ευρώ και η ομάδα ήθελε 100 μπουκάλια την ημέρα».

    Ο έλληνας τεχνικός ανέφερε πως η ομάδα θα συνεχίσει την προετοιμασία επί ελληνικού εδάφους, ενώ όπως είπε ελάχιστες είναι οι ελπίδες για παραμονή του Νίρεν Ντεμπά στο γήπεδο Χαριλάου. Ο μόνος από τους ποδοσφαιριστές που θέλησε να κάνει δηλώσεις ήταν ο Πέτρος Πασσαλής, που τόνισε: «Προέχει το πιστοποιητικό για να παίζει η ομάδα στην Α' εθνική. Ολα τα υπόλοιπα είναι περιττά».

    Στο μεταξύ, από το πρωί ξεκίνησε μια προσπάθεια παραγόντων, επιχειρηματιών και του κόσμου του Αρη να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να παραμείνει η ομάδα στην Α' εθνική. Ηδη έχουν μαζευτεί περισσότερα από 300.000 ευρώ και η προσπάθεια συνεχίζεται. Εχει ανοιχτεί λογαριασμός σε τράπεζα, ενώ εκατοντάδες απλοί φίλαθλοι συρρέουν στα γραφεία της ΠΑΕ για να δώσουν ότι μπορούν.

    [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Διακόπτεται από αύριο η κυκλοφορία προς Λητή, Σέρρες και Κιλκίς μέσω της αερογέφυρας, λόγω των έργων κατασκευής της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή του Δερβενίου.

    Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω ισοπεδου οδικού κόμβου (σηματοδοτούμενου με φωτεινούς σηματοδότες), ο οποίος θα οδηγεί στην επαρχιακή οδό Λητής - Λαγκαδά και ακολούθως στην εθνική οδό προς Σέρρες και Κιλκίς.

    Η διεύθυνση τροχαίας Θεσσαλονίκης συνιστά στους οδηγούς που θα κινούνται στην συγκεκριμένη περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [06] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Για παγκοσμίως πρωτοφανή «εισαγωγή μειονότητας» στη χώρα κάνει λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της επιστροφής πολιτικών προσφύγων από την ΠΓΔΜ.

    Οπως επισημαίνει, «επιβεβαιώνεται η κυβερνητική πρόθεση για εγκατάσταση στη χώρα μας φυγάδων του εμφυλίου που δεν υπάγονται στην περί γενικού επαναπατρισμού ρύθμιση που ο Ανδρέας Παπανδρέου θέσπισε το 1982».

    «Πρόκειται για εκείνους που έφυγαν από εδώ και ως Ελληνες απαρνήθηκαν έργω και λόγω την ελληνικότητά τους και ζητούν τώρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα ως «Μακεδόνες» τύπου Σκοπίων», αναφέρει ο κ. Παπαθεμελής.

    «Είναι προφανές ότι εδώ δεν πρόκειται για επαναπατρισμό αλλά και για παγκοσμίως πρωτοφανή εισαγωγή μειονότητας και δη αποδεδειγμένα εχθρικής για τη χώρα, όπου επιθυμούν να εγκατασταθούν. Καμία ευνομούμενη χώρα και αποβλέπουσα στην εσωτερική της ασφάλεια και σταθερότητα δεν θα μπορούσε να διανοηθεί παρόμοια ενέργεια», σημειώνει.

    «Οι επίδοξοι «συμπατριώτες» μας κατά την Κατοχή πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων και στο πλευρό των Γερμανικών και Βουλγαρικών αρχών κατοχής και αργότερα έδρασαν ως μέλη της περιβόητης ΝΟΦ που στόχο της είχε την απόσπαση της Μακεδονίας από την ελληνική επικράτεια. Οι πλείστοι εξ' αυτών είναι πολίτες των Σκοπίων και όσοι έχουν μεταναστεύσει ιδίως σε Καναδά και Αυστραλία αναφέρονται στα Σκόπια και είναι όπου γης οι φονταμενταλιστές του σκοπιανού μεγαλοϊδεατισμού για «Μεγάλη Μακεδονία με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη» και άλλες μεγαλομανείς επιδιώξεις», επισημαίνει ο βουλευτής και συνεχίζει:

    «Επομένως για να μην αυταπατώμεθα πατώντας την πεπονόφλουδα αφελών ευαισθησιών που προβάλλουν τρίτοι που δεν επιθυμούν το καλό της Ελλάδας εδώ πρόκειται ευθέως γι αυτό που ερευνητής κατ' εξοχήν ειδικός επί του θέματος, ο Ευάγγελος Κωφός (Βήμα 25.603) επισημαίνει: για επαναπροώθηση 100.000 τουλάχιστον Σκοπιανών «με εδραιωμένη εθνικιστική σλαβομακεδονική συνείδηση και συμπεριφορά». Και αυτή δεν συνιστά «επαναπατρισμό», «αλλά αυθαίρετο εποικισμό αλλοεθνούς εθνικιστικής μειονότητας στις παραμεθόριες περιοχές των μακεδονικών νομών της χώρας».

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεμελή αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. «Για την ταυτότητα ιστορικής και νομικής αιτίας την ίδια μεταχείριση θα αξιώσουν οι Τσάμηδες και οι εκ Θράκης Μουσουλμάνοι», αναφέρει.

    Σημειώνει τέλος ότι το πρόβλημα δεν είναι περίπλοκο στα νομικά του, όπως φαίνεται νομίζουν οι αρμόδιοι του ΥΠΕΞ, είναι τεραστίων διαστάσεων πολιτικό ζήτημα και αφορά στην ασφάλεια της χώρας και την ηρεμία των παραμεθορίων νομών της.

    Ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί αν η κυβέρνηση επιμένει ακόμη στη διαφανείσα πρόθεσή της να εισαγάγει σκοπιανή μειονότητα και γιατί.

    Εξάλλου σε κοινή ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Παπαθεμελής με το βουλευτή Παναγιώτη Κρητικό προς τον υπουργό Εξωτερικών τονίζει ότι οι αρχές των Σκοπίων παραβαίνοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και προκαλώντας και πάλι τις ευαισθησίες των Ελλήνων εμποδίζουν την είσοδο στη χώρα τους Ελλήνων Ορθόδοξων κληρικών που μεταβαίνουν εκεί συνοδεύοντες εκδρομείς.

    Οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό σε ποιες ενέργειες ή αντίμετρα προέβη ή σκοπεύει να προβεί η ελληνική πλευρά για να επιβάλει το δίκαιο.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

    Λήμνος, 16 Ιουλίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Λήμνο πραγματοποιεί από σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στο αεροδρόμιο του νησιού στις 10.30 το πρωί, ενώ κατά την άφιξη του δήλωσε βαθιά συγκινημένος που επισκέπτεται το νησί, τα βουνά του οποίου αγνάντευε από την Ιμβρο όταν ήταν μικρό παιδί.

    Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Μύρινα όπου έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος κόσμου.

    Σε επίσημη τελετή ο δήμαρχος τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Ο Προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας θα παραμείνει στη Λήμνο μέχρι την Κυριακή, ενώ το Σάββατο θα επισκεφθεί τον ακριτικό Αγιο Ευστράτιο

    [08] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΥΦ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΕ ΒΟΟΕΙΔΗ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Εδώ και τρεις ημέρες έχει αρχίσει ο εμβολιασμός ζώων στην Αιτωλοακαρνανία, όπου σημειώθηκαν κρούσματα άνθρακα σε τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν θανατωθεί 53 ζώα.

    «Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, προσθέτοντας ότι η νόσος του άνθρακα έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία το 1999 και το 2000 στην Αιτωλοακαρνανία.

    Πρόκειται για βακτηριδιακό νόσημα που οφείλεται σε σπορογόνο βακτήριο (Bacillius anthracis) και προσβάλλει πολλά είδη θηλαστικών.

    Η μετάδοση από ζώο σε ζώο είναι σπάνια, συνηθέστερα η μόλυνση προέρχεται από κοινή πηγή μέσω της κατάποσης σπόρων από ζωοτροφές, το έδαφος ή μολυσμένα πτώματα. Επίσης η νόσος μπορεί να μεταφερθεί μηχανικά από έντομα, ενώ ζώα που πεθαίνουν μέσα σε νερόλακκους μπορούν να μολύνουν το νερό.

    Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αρχικά επιβεβαιώθηκε η παρουσία του νοσήματος μετά από εξέταση κατάλληλου δείγματος στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων στις 14 Ιουλίου 2003 και μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί σε 4 εκτροφές βοοειδών, όπου έχουν σημειωθεί 53 θάνατοι ζώων.

    Οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα του όλου θέματος, από τη στιγμή που ετέθη αρχική υποψία του νοσήματος και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για τη διάγνωση της νόσου (επιτόπια μετάβαση στις εκτροφές, λήψη και αποστολή δειγμάτων στα αρμόδια εργαστήρια του Υπουργείου Γεωργίας), όσο και για τον έλεγχο αυτής και την προστασία της δημόσιας υγείας στις εκτροφές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα (περιορισμός των εκτροφών, παροχή καθαρού πόσιμου νερού στα ζώα, εμβολιασμός των υγειών ζώων, κατάλληλες συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής, προσωρινή απαγόρευση σφαγής ζώων).

    Ηδη από τις 14 Ιουλίου έγινε η πρώτη παραλαβή εμβολίων στην Αιτωλοακαρνανία και από την επόμενη ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ζώων.

    Σημειώνεται ότι κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί στον ίδιο Νομό κατά τα παρελθόντα έτη 1999 και 2000.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιταλίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκε ότι είναι άριστες και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνσή τους, συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στη σημερινή τους συνάντηση.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την ενίσχυση και προώθηση της σταθερότητας, των δημοκρατικών θεσμών και της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ειδικότερα τώρα που η Ιταλία ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Προεδρίας, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στην ισχυροποίηση της Ευρώπης και στην εκπλήρωση των προσδοκιών όλων των πολιτών της.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επίσης την ευκαιρία να υπογραμμίσει στον Ιταλό Πρόεδρο τη σταθερή θέση του για την ανάγκη επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής ευρωπαϊκής λύσης τους Κυπριακού, με την αξιοποίηση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [10] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΤΑ-TELESTET

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Σε επέκταση της εμπορικής τους συνεργασίας προχώρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και η TELESTET, καθώς πλέον τα ΕΛΤΑ έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στους πελάτες τους και συνδέσεις της εν λόγω εταιρίας κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο.

    Η υπάρχουσα συνεργασία των δύο εταιρειών ισχύει εδώ και πέντε χρόνια και αφορούσε μέχρι σήμερα την πώληση καρτών ανανέωσης του χρόνου ομιλίας για καρτοκινητή τηλεφωνία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο εξής τα ΕΛΤΑ θα προωθούν συνδέσεις TELESTET ακολουθώντας το μοντέλο της μοναδικής προσφοράς ανά περίοδο, δηλαδή θα διαθέτουν στους πελάτες τους μία προσφορά για σύνδεση σε πρόγραμμα TELESTET η οποία θα ανανεώνεται κάθε 2-3 μήνες περίπου και θα συνοδεύεται από επιπλέον δώρα και δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

    Η πρώτη προσφορά που έχει ήδη ξεκινήσει αυτήν την περίοδο αφορά τη σύνδεση με συμβόλαιο στο πρόγραμμα TELESTET 40 και συνοδεύεται από δύο δωρεάν συσκευές, μία ασύρματη και μία σταθερή.

    Σε ό,τι αφορά το εμπορικό και οικονομικό μέρος της συνεργασίας τα μεν ΕΛΤΑ προσβλέπουν στην αύξηση του τζίρου τους, μέσω του ποσοστού που θα παίρνουν για κάθε συμβόλαιο, ενώ η Telestet προσδοκά αύξηση της πελατειακής της βάσης, καθώς τα προϊόντα της θα πωλούνται σε πάνω από 2000 σημεία πώλησης, όσα δηλαδή είναι τα καταστήματα των ΕΛΤΑ και τα πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται.

    Η εμπορική συνεργασία TELESTET και ΕΛΤΑ αναμένεται να ενισχυθεί σε δεύτερη φάση από τις αρχές Σεπτεμβρίου καθώς οι δύο εταιρείες εξετάζουν την πιθανότητας πώλησης και πακέτων καρτοκινητής τηλεφωνίας for all και Free2Go μέσω των ΕΛΤΑ.

    [11] ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ Ο ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Οι διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβριο εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΓΣΒΕΕ, ΞΕΕ, ΚΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ), με τη συμμετοχή και των Υφυπουργός Χρ. Πάχτα και Απ. Φωτιάδη.

    Ο Υπουργός ανέπτυξε και έθεσε υπόψη των κοινωνικών εταίρων τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου επισημαίνοντας τις βασικότερες νέες ρυθμίσεις:

    -Τη δυνατότητα ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο των επενδύσεων που πραγματοποιούν «παλαιές επιχειρήσεις (άνω της πενταετίας) εναλλακτικά με κεφαλαιακά κίνητρα για τις επενδύσεις επέκτασης και ειδικά φορολογικά κίνητρα (ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό) τόσο για τις επενδύσεις επέκτασης όσο και για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων. Με το μέτρο αυτό ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος καλύπτει όχι μόνο τις νέες επενδύσεις αλλά ενισχύει και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις

    -Τη βελτίωση των κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις και επενδύσεις εταιρειών με διεθνοποιημένη δραστηριότητα με την αναπροσαρμογή των απαιτούμενων θέσεων απασχόλησης στις περιπτώσεις αυτές. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην προσέλκυση διεθνών και εγχωρίων επενδυτών που θ' αξιοποιήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας λόγω συμμετοχής της στην Ε.Ε. και της γεωγραφικής της θέσης. Θα συμβάλει επίσης εκτός των άλλων και στη διεύρυνση των εξωτερικών συναλλαγών της χώρας.

    -Την αύξηση της επιχορήγησης ανά δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας από 45.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ

    -Την αποσύνδεση της επιχορήγησης από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης για τις επενδύσεις παραγωγής νέων προϊόντων ή προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας.

    -Την αύξηση από 4.500.000 ευρώ σε 10.000.000 ευρώ του επιλέξιμου κόστους για τις επενδύσεις ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων.

    -Τη θέσπιση υποχρέωσης μη διακοπής εργασιών και τήρησης των θέσεων απασχόλησης στην Ελλάδα των επιχειρήσεων που είναι διασυνδεδεμένες με αυτές που πραγματοποιούν επενδύσεις στις γειτονικές χώρες μέσω του ΕΣΟΑΒ.

    -Τη ριζική απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών έγκρισης και παροχής ενισχύσεων και μέχρι την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Με τις ρυθμίσεις αυτές επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των ενδιάμεσων τροποποιήσεων και περιορίζονται σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων και της σύντομης καταβολής της επιχορήγησης. Επίσης γίνεται περαιτέρω αντικειμενικοποίηση και εξορθολογισμός της διαδικασίας αξιολόγησης καθώς και συστηματοποίηση του ελέγχου τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων των επενδυτικών φορέων ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση.

    Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο «τεκμαρτού» προσδιορισμού των κερδών και σταθεροποίησης του φορολογικού καθεστώτος στην περίπτωση ιδιαίτερα μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούνται από ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις.

    Παράλληλα εξετάσθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου των περιοχών με αναπτυξιακή υστέρηση ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

    Οι περισσότερες εκ των ανωτέρω προτάσεων σχολιάστηκαν θετικά από τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι δεσμεύτηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους εγγράφως εντός των προσεχών ημερών. Θα ακολουθήσει τελικός γύρος ανταλλαγής απόψεων με στόχο την οριστικοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου τις προσεχείς εβδομάδες.

    [12] ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 60% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΕΧΟΥΝ 2 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Εισόδημα μικρότερο του 60% του μέσου όρου έχουν δύο στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών το 2002 με έτος αναφοράς των εισοδημάτων το 2001, η οποία διεξάγεται σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), το 2001 το 19,6% του πληθυσμού είχε εισόδημα μικρότερο του 60% του διαμέσου εισοδήματος, καταγράφοντας, ωστόσο, σταθερή τάση βελτίωσης. (το 1995 ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας ανήρχετο στο 21,4% του πληθυσμού, το 1996 διαμορφωνόταν στο 20,8%, στο 1997 στο 21,3%, το 1998 και το 1999 στο 20,6%, το 2000 στο 19,8% και το 2001 στο 20,4%).

    Σύμφωνα με της ΕΣΥΕ βελτίωση μίας ποσοστιαίας μονάδας αντιστοιχεί σε περίπου 110.000 άτομα. Η εικόνα αυτή υποκρύπτει μια πολύ ταχύτερη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των ατόμων σε επισφάλεια από τον μέσο όρο των υπολοίπων ατόμων.

    Μεταξύ 1997 ως το 2000 ο μέσος όρος του πραγματικού τους εισοδήματος αυξήθηκε κατά 20%, περισσότερο από δύο φορές ταχύτερα από τον μέσο όρο των ατόμων με εισοδήματα που υπερέβαιναν την διαχωριστική γραμμή.

    Το ποσοστό κινδύνου οικονομικής επισφάλειας, πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων), ανήρχετο σε 39% (το 1999 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 38% για την Ελλάδα και 40% για την Ε.Ε.-15). Το αντίστοιχο ποσοστό, πριν από κοινωνικές μεταβιβάσεις που δεν περιλαμβάνουν τις συντάξεις, ανήλθε σε 21%.

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κοινωνική πολιτική ασκείται κυρίως μέσω των συντάξεων και λιγότερο μέσω των λοιπών κοινωνικών παροχών, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται πλήρως, είτε επειδή είναι σε είδος, είτε επειδή γίνονται εμμέσως (π.χ. επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, φθηνά εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.). Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι το 90,3% των οικονομικώς επισφαλών ζουν σε ιδιόκτητη κατοικία και 4,9% σε παραχωρημένη κατοικία (τα αντίστοιχα ποσοστά στο γενικό πληθυσμό ήταν 74% και 6%-Απογραφή 2001).

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η εικόνα που αποδίδουν τα στοιχεία μεταβάλλεται, αν διατηρηθεί σταθερό ως προς την αγοραστική του δύναμη στο επίπεδο του 1995 το εισοδηματικό κατώφλι που ορίζει τους οικονομικώς επισφαλείς. Στη περίπτωση αυτή το ποσοστό των οικονομικώς επισφαλών μειώνεται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 1995-1999 και 7 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 1995-2002.

    Αυτό σημαίνει ότι περί τα 750.000 άτομα βελτίωσαν την οικονομική τους θέση και διέφυγαν τον κίνδυνο της οικονομικής επισφάλειας. Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται εγγύτερα στον Κοινοτικό μέσο όρο.

    Το μηνιαίο εισόδημα (σε τιμές Μαΐου 2003), το οποίο αποτελεί το κατώφλι για τον ορισμό του πληθυσμού ως «οικονομικώς επισφαλής», το 2001 ήταν 403,9 ευρώ για νοικοκυριό ενός ατόμου και 847,2 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο παιδιά.

    Ο κίνδυνος οικονομικής επισφάλειας για τα παιδιά είναι μικρότερος απ' ό,τι για το γενικό πληθυσμό, ενώ είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης σημαντικά υψηλότερος για τους ανέργους και τους συνταξιούχους και χαμηλότερος για τους μισθωτούς.

    Στο πλαίσιο της έρευνας, ως «κίνδυνος φτώχειας» ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού το οποίο έχει εισόδημα χαμηλότερο του 60% του διαμέσου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών και σχετίζεται περισσότερο με τη διανομή του εισοδήματος (οικονομικώς επισφαλής πληθυσμός). Αυτή η έννοια του κινδύνου σχετικής φτώχειας (φτωχός σε σχέση με τους άλλους) διαφοροποιείται από την έννοια του κινδύνου απόλυτης φτώχειας (στερούμενος βασικών μέσων επιβίωσης), η οποία δεν χρησιμοποιείται από τη Eurostat.

    Τα στοιχεία της Έρευνας δεν περιλαμβάνουν εισοδηματικές ροές, όπως η ιδιοκατοίκηση, οι παροχές σε είδος (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κοινωνικός τουρισμός, βοήθεια στο σπίτι κ.ά.) ή η ιδιοκατανάλωση (π.χ. ιδιοκατανάλωση αγροτικών προϊόντων, χρήση επαγγελματικού οχήματος από το νοικοκυριό κ.λπ.), οι οποίες είναι πολύ αυξημένες στον Ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως στην Ελλάδα.

    [13] 230.534 ΠΛΑΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΤΟ Α' 6ΞΗΝΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Το πρώτο εξάμηνο του 2003, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 230.534 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ- στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται τραπεζογραμμάτια που εντοπίστηκαν σε χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της ζώνης του ευρώ-, έναντι των 145.153 πλαστών τραπεζογραμματίων που είχαν αποσυρθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε μετά την εισαγωγή στην κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων ευρώ. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των πλαστών τραπεζογραμματίων άρχισε να σταθεροποιείται, ιδίως χάρη στις επιτυχημένες προσπάθειες της αστυνομίας.

    Παρ' όλο που ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός, δεδομένου ότι έχουν τεθεί στην κυκλοφορία περίπου 8 δισεκατομμύρια γνήσια τραπεζογραμμάτια, ζητείται από το κοινό να εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικό, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την κατάρτιση στατιστικών στοιχείων όσον αφορά στα κέρματα, ο αριθμός των πλαστών κερμάτων έχει παραμείνει χαμηλός.

    Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών έχει υιοθετήσει μια συντονισμένη, αποκεντρωμένη προσέγγιση για την καταπολέμηση της παραχάραξης των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ιδρύσει ένα Κέντρο Ανάλυσης Πλαστών Τραπεζογραμματίων για το συντονισμό του έργου που πραγματοποιούν τα Εθνικά Κέντρα Ανάλυσης σε κάθε κράτος μέλος.

    Το 2001 η ΕΚΤ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με την Europol για την καταπολέμηση της παραχάραξης, ενώ σήμερα διαπραγματεύεται τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών με την Interpol και τις κεντρικές τράπεζες των δέκα χωρών που πρόκειται να ενταχθούν στην ΕΕ.

    [14] ΟΛΠ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των θαλάσσιων μεταφορών διεκδικεί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς με την εισαγωγή των μετοχών του στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23 - 25 Ιουλίου και η εταιρία θα διαθέσει 6.375.000 κοινές ονομαστικές υφιστάμενες μετοχές κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, εκ των οποίων οι 303.000 μετοχές θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

    Με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο παρέχει σε κάθε ιδιώτη επενδυτή κίνητρο διακράτησης, μιας μετοχής για κάθε 10 μετοχές που θα διακρατηθούν για περίοδο 6 μηνών με μέγιστο συνολικό αριθμό 200 δωρεάν μετοχών ανά επενδυτή.

    Η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί με την μέθοδο του βιβλίου προσφορών (book building), ενώ το εύρος τιμής διάθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα. 

    Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της παρούσας προσφοράς είναι η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

    «Σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας», τόνισε ο κ.Πασχαλίδης προσθέτοντας ότι η εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο αποτελεί «ένα ακόμα βήμα στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού που μετασχηματίζει τα λιμάνια σε υγιείς επιχειρηματικούς φορείς χωρίς να αγνοεί τον ευρύτερο δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών τους».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Σωτήρης Θεοφάνης, παρουσίασε την πορεία και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας. Ο κύκλος εργασιών του ΟΛΠ ανέρχεται στα 130,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 30,1 εκ. ευρώ για το 2002, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα για τα έτη 2003-2007 ανέρχεται στα 429 εκατ. ευρώ

    Όσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ο κ.Θεοφάνης επεσήμανε ότι αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, κοινοτικούς πόρους αλλά και δανεισμό, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση μέσω αύξησης κεφαλαίου, ενώ δεν απέκλεισε την δημιουργία θυγατρικής για την αξιοποίηση των ακινήτων του Οργανισμού.

    Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς κατέχει κομβική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και σημαντική παρουσία στην παγκόσμια αγορά των θαλάσσιων μεταφορών. Διαθέτει συνολική έκταση εγκαταστάσεων 5.000 στρέμματα, που περιλαμβάνουν λιμενικές εγκαταστάσεις, στεγασμένους και ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους, επιβατικούς σταθμούς, εκθεσιακό κέντρο, κτίρια διοίκησης, χώρους στάθμευσης, με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και μηχανογραφημένες υπηρεσίες.

    Απασχολεί 1709 εργαζόμενους και διακινεί ετησίως 20 εκατ. επιβάτες από τις εγκαταστάσεις του, που το κατατάσσει στην 1η θέση των επιβατικών λιμανιών στην Ευρώπη. Με ετήσια διακίνηση πάνω από 1,4 εκ. Containers (TEU's) κατατάσσεται στην 1η θέση της Ανατολικής Μεσογείου στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων.

    [15] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Τ/Κ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Ε/Κ

    Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι εάν απορριφθεί η πρότασή του για να ανοίξει την Αμμόχωστο για εποικισμό υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, ''τότε μπορούμε να την ανοίξουμε τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για τους Ελληνοκύπριους''.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο κ. Ντενκτάς είπε πως ''οι Ελληνοκύπριοι που θέλουν να έρθουν μπορούν να επισκευάσουν τα κτίρια τους και να μείνουν εκεί''.

    ''Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είναι οριστική ακόμη. Θα ληφθεί μια απόφαση για το θέμα μετά από συζήτηση με φίλους'', είπε προκλητικά.

    [16] ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Προσπάθεια παραπλάνησης της διεθνούς κοινής γνώμης, αλλά και παρεμπόδισης της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, αλλά και τις απειλές που εκστόμισε χθες για εποικισμό της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος είχε σήμερα το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρεσβευτές των πέντε χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους οποίους προέβηκε σε διάβημα σχετικά με τις απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη για εποικισμό της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, εκτίμησε ότι ο κ. Ντενκτάς δεν έχει καταφέρει να πείσει οποιοδήποτε ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν χειρονομία καλής θέλησης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΚΕΛ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΚΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

    Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Οσο περνά ο καιρός ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς «επιστρέφει στον παλιό κακό εαυτό του γιατί μόνο αυτό φανερώνουν οι απειλές του περί εποικισμού της Αμμοχώστου'', δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

    ''Εκνευρισμένος (ο Ραούφ Ντενκτάς) από το γεγονός ότι οι διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού στις οποίες προβαίνει τον τελευταίο καιρό δεν έχουν καμιά απήχηση ούτε στην διεθνή κοινότητα αλλά φαίνεται ούτε καμιά ιδιαίτερη απήχηση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, έχασε την ψυχραιμία του και διατύπωσε τις απειλές που διατύπωσε'', είπε ο κ. Κατσουρίδης.

    Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, έχει την άποψη ότι αυτές οι δηλώσεις στοχεύουν να ασκήσουν πίεση στην διεθνή κοινότητα να ασχοληθεί με τα ημίμετρα τα οποία κατά καιρούς εξαγγέλλει ή και προτίθεται να εξαγγέλλει ο κ. Ντενκτάς.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΧΑΑ ΚΑΙ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 16 Ιουλίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Την επιθυμία, όπως το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), υλοποιήσουν τη συμφωνία τους για την παράλληλη εισαγωγή εταιρειών στα δύο χρηματιστήρια και για τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας (cross membership), όσο το δυνατό συντομότερα, εξέφρασαν στον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους τόσο μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ, όσο και τα Μέλη του ΧΑΑ και οι ελληνικές ΕΠΕΥ (Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών).

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος, με τον Γενικό Διευθυντή του ΧΑΚ Νώντα Μεταξά, συναντήθηκε στην Αθήνα με τους συγκεκριμένους χρηματιστηριακούς παράγοντες του ΧΑΑ, είπε ότι στόχος του κυπριακού χρηματιστηρίου είναι όπως τα αναπτυξιακά αυτά προγράμματα του υλοποιηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, ταυτόχρονα με την λειτουργία τόσο της εξ αποστάσεως διενέργειας χρηματιστηριακών συναλλαγών (remote trading) όσο και της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΓΧΥΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 16 Ιουλίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Η Αγκυρα προέβη χθες μονόπλευρα στην ανακοίνωση της μικτής αμερικανο-τουρκικής επιτροπής για το επεισόδιο με τη σύλληψη Τούρκων στρατιωτών στη Σουλεϋμανία, ενώ η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι αξιολογεί το κείμενο.

    Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Hόrriyet» με τον τίτλο «Αντί για συγγνώμη επιστολή έκπληξη», στο οποίο τονίζεται ότι επιστολή που εστάλη προχθές στην Τουρκία προκάλεσε σύγχυση.

    Η επιστολή, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, έφθασε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αποστολέας δεν ήταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αλλά ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ξεκινούσε την επιστολή του τονίζοντας ότι γράφει την επιστολή αυτή εν ονόματι του Προέδρου Μπους.

    Τονίζεται δε πως η επιστολή που εστάλη αντίθετα με τα διπλωματικά ειωθότα από υπουργό σε πρωθυπουργό ήταν διπλωματική μεν και ευγενική, αλλά είχε γραφεί με ύφος που ήθελε να παρουσιάσει ότι η Ουάσιγκτον έχει δίκιο.

    Στην ανακοίνωση που εξεδόθη μονόπλευρα από την Αγκυρα μετά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχαν Αμερικανοί και Τούρκοι αρμόδιοι δεν υπήρχε συγνώμη των ΗΠΑ. Απλά αναφέρονταν πως «αντιμετώπισαν με λύπη την συμπεριφορά που έτυχαν οι Τούρκοι στρατιώτες».

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση είπε: «Υπάρχει μια ανακοίνωση. Η Αγκυρα μπορεί να έχει ολοκληρώσει το μέρος της υπόθεσης που την αφορά. Η Ουάσιγκτον όμως συνεχίζει την αξιολόγηση».

    Οσον αφορά την επιστολή Ράμσφελντ η εφημερίδα αναφέρει πως ο Αμερικανός υπουργός στην επιστολή του ζήτησε να μην επαναληφθούν «οι σοβαρές και ανησυχητικές δραστηριότητες των τουρκικών δυνάμεων στο Β.Ιράκ».

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ζήτησε σύμφωνα πάντα με αμερικανικές πηγές τα εξής: «Οι τουρκικές δυνάμεις προέβαιναν σε σοβαρές και ανησυχητικές ενέργειες και αυτό διαπιστώθηκε. Αυτό το γνωρίζουμε όμως δεν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα και να το μεγαλοποιήσουμε».

    Η «Hόrriyet» στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ακόμη ότι ενώ συνεχίζονται ακόμη οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης Σουλεϋμανία οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επισήμως στην Τουρκία ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2004 και θα έχει επαφές με όλη την ηγεσία.

    Στην εν λόγω Σύνοδο θα λάβουν μέρος Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 46 χωρών.

    Πάντως, όπως μεταδόθηκε πριν από λίγο στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την ανακοίνωση της κοινής αμερικανο-τουρκικής επιτροπής που διερεύνησε το θέμα της σύλληψης των Τούρκων στρατιωτών.

    Η ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά έγινε μια μέρα μετά από την ανακοίνωση στην Τουρκία. Επίσης, στα τηλεοπτικά δελτία τονίσθηκε πως οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στις ΗΠΑ για τις 22 Ιουλίου.

    [20] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (15:57 UTC+2)

    "Το Ολυμπιακό Ιδεώδες, 776 π.Χ. Ολυμπία Η Αρχή, 1896 Αθήνα Η Αναβίωση, 2004 Αθήνα (28οι Ολυμπιακοί Αγώνες) Η Επιστροφή στην αυθεντικότητα" είναι το θέμα έκθεσης που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σουηδία, στην κεντρική πλατεία Raoul Wallenbergs Torg της Στοκχόλμης από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2003.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες που προβάλλουν το φίλαθλο πνεύμα των Ελλήνων, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στην Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2004.

    Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και τα Ολυμπιακά αθλήματα όπως έχουν απεικονιστεί στα αρχαία αγγεία και γλυπτά.

    Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις προσπάθειες των Νεοελλήνων για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην επιτυχή διεξαγωγή τους το 1896 στην Αθήνα και στη Μεσο-Ολυμπιάδα του 1906 που τελέστηκε επίσης στην Αθήνα.

    Η Ολυμπιακή προετοιμασία παρουσιάζεται στην τρίτη ενότητα της έκθεσης, στην οποία προβάλλεται η σύγχρονη Ελλάδα που ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    [21] FIFA - ΔΟΕ - ΑΘΗΝΑ 2004 ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (15:56 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), Joseph S. Blatter, τον Γενικό Διευθυντή Ολυμπιακών Αγώνων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Gilbert Felli, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FIFA, είχαν στη Ζυρίχη, ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Μάκης Ασημακόπουλος και ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου Πατρίκ Κομνηνός.

    Έναν χρόνο πριν από την έναρξη των Αγώνων της Αθήνας, η συνάντηση εργασίας προώθησε διάφορα θέματα που αφορούν και προσβλέπουν στην επιτυχή διοργάνωση των Τουρνουά Ποδοσφαίρου μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της 28ης Ολυμπιάδας. Με πνεύμα απόλυτης συνεργασίας για τα θέματα της ατζέντας οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σημαντικά θέματα που αφορούν την διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά. Οι αποφάσεις αυτές θα ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Ο Πρόεδρος της FIFA Joseph Blatter εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης. "Οι συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών της FIFA, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, οδηγούν σε πολύ ικανοποιητικές λύσεις. Όταν άνθρωποι που στοχεύουν σε αποτελέσματα συζητούν μεταξύ τους τότε είναι σίγουρο ότι οι λύσεις θα έρθουν πολύ σύντομα", επισήμανε σε δηλώσεις του.

    Σημειώνεται ότι στη συνάντηση πέραν του Προέδρου της FIFA, συμμετείχαν ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της FIFA, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Τουρνουά Ποδοσφαίρου και μέλος της ΔΟΕ Issa Hayatou, ο Γενικός Γραμματέας της FIFA Dr. Urs Linsi, ο Διευθυντής Σταδίων Walter Gagg καθώς και άλλα διευθυντικά στελέχη της FIFA.

    [22] ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο για τη Βαρκελώνη της Ισπανίας όπου θα διεξαχθεί το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα η εθνική μας ομάδα της κολύμβησης.

    Η αποστολή αποτελείται από τους εξής 18 κολυμβητές και κολυμβήτριες: Σπύρος Μπιτσάκης, Αλέξανδρος Τσόλτος, Ακης Οικονόμου, Απόστολος Τσαγκαράκης, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Κοκκώδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Δημήτρης Μαγγανάς, Γιώργος Διαμαντίδης, Σπύρος Γιαννιώτης, Ανδρέας Ζήσιμος, Ζωή Δημοσχάκη, Ζαμπία Μελαχροινού, Ειρήνη Καραστεργίου, Κάτια Σαρακατσάνη, Νέρυ Νιαγκουάρα, Ελενα Κωστή και Μαριάννα Λυμπερτά.

    Στη Βαρκελώνη θα μεταβούν επίσης οι ομοσπονδιακοί τεχνικοί, Μάρκος Μανταλούφας, Γιάννης Ορφανίδης, Βόικο Ράτσε, ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ Χριστόδουλος Χούμας και ο γενικός της γραμματέας Δημήτρης Σαρακατσάνης. Οι αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα διεξαχθούν από 20 έως 27 Ιουλίου.

    [23] ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Ο Λ.ΣΑΝΜΑΡΤΕΑΝ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Παίκτης του Παναθηναϊκού για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Ο ρουμάνος πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο συνεργασίας 2 + 3 ετών.

    Η μεταγραφή του Σανμαρτεάν ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον 23χρονο διεθνή ρουμάνο ποδοσφαιριστή Λουτσιάν Ιουλιάν Σανμαρτεάν».

    Το απόγευμα ο ρουμάνος θα μπει στο αεροπλάνο και θα μεταβεί στο Κρανς Μοντάνα για να ενσωματωθεί στην προετοιμασία των πρασίνων.

    [24] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

    Σικελία, 16 Ιουλίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Νεκρά είναι και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Σικελία, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία που έχουν σπεύσει στην περιοχή του δυστυχήματος.

    Οπως μετέδωσε το Reuters, το ελικόπτερο απογειώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική βάση της Σιγκονέλα, κοντά στην πόλη Κατάνη, και λίγο αργότερα κατέπεσε κοντά σε δρόμο. Το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Οπως έγινε γνωστό, δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο έδαφος από την πτώση του ελικοπτέρου.

    Μέχρι στιγμής άγνωστα παραμένουν τα αίτια του δυστυχήματος.

    [25] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Πεκίνο, 16 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζαοζίνγκ και των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα την κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι Λι και Πάουελ αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά το πυρηνικό ζήτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν την επαφή τους και να καταβάλουν προσπάθειες για την προώθηση μίας σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

    [26] ΙΡΑΚ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΤΙΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ

    Χαντίθα, 16 Ιουλίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε σήμερα ο δήμαρχος της ιρακινής πόλης Χαντίθα και ο γιος του. Το κλίμα στην πόλη, 200χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, ήταν ιδιαίτερα εχθρικό για τον δήμαρχο, καθώς αρκετοί κάτοικοι τον κατηγορούσαν ότι συνεργαζόταν με τις αμερικανικές κατοχικές Αρχές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δεν διευκρίνισε αν ο δήμαρχος είχε διοριστεί από την αμερικανική διοίκηση, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις του Ιράκ. Ο Αλί Μοχάμεντ Ναγιέλ αλ Τζουγκαΐφι δέχθηκε τα πυρά αγνώστων την ώρα που επέστρεφε από το γραφείο του στο σπίτι.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού είπε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος εναντίον αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους στη Βαγδάτη, αλλά αστόχησε.

    Νωρίτερα, ένας ακόμα στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας δυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε ενώ 20 περίπου στρατιωτικά οχήματα περνούσαν δίπλα από εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο στην άκρη του δρόμου.

    Πιστεύεται ότι η βόμβα ήταν κρυμμένη στο αυτοκίνητο αυτό και εξερράγη στις 09.00 τοπική ώρα.

    Μετά από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, περισσότεροι από 30 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από ανάλογες επιθέσεις, γεγονός που δημιουργεί πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή.

    Σε ένα άλλο επεισόδιο πέντε Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν επιτέθηκαν με χειροβομβίδες σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή.

    [27] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 16 Ιουλίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Απελάθη από τις ισραηλινές αρχές ο Ιρλανδός που είχε συλληφθεί, με την κατηγορία ότι ήταν στέλεχος του Αληθινού ΙΡΑ. Οι Ισραηλινοί επιβεβαίωσαν ότι τον συνέλαβαν κατά λάθος, καθώς το όνομά του ήταν ίδιο με ενός τρομοκράτη.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, o άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα Τζον Μόργκαν, αλλά το πραγματικό του όνομα είναι Σον Ο Μιούρεγκεν, βρίσκεται ήδη εν πτήσει προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [28] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

    Χονγκ Κονγκ, 16 Ιουλίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ Αντονι Λιούνγκ παραιτήθηκε σήμερα, εν μέσω επικρίσεων για την οικονομική πολιτική, μετέδωσε το Ρόυρερς.

    Λίγο νωρίτερα είχε γίνει δεκτή την παραίτηση της υπουργού Ασφαλείας Ρεγκίνα Ιπ, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν έντονες αντιδράσεις για προωθούμενο νομοσχέδιο περί εθνικής ασφάλειας.

    Ο Κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ Τουνγκ Τσί-χουα αντιμετωπίζει σκληρές επικρίσεις για το νόμο που επιχειρεί να περάσει σχετικά με την ασφάλεια του κράτους, που προβλέπει ακόμη και ισόβια κάθειρξη για τα εγκλήματα της στάσης, της προδοσίας και της προσπάθειας για ανατροπή του καθεστώτος, που ωστόσο θεωρείται ότι στην πράξη θα περιορίσει τις πολιτικές ελευθερίες και τη ελευθερία έκφρασης του λαού.

    Η ηγεσία της αντιπολίτευσης ζητά από τον Κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ να εγκαταλείψει την εξουσία.

    [29] ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τον απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η «ομοβροντία πολιτιστικών εκδηλώσεων», που πραγματοποιήθηκε στις χώρες μέλη της Ε.Ε., στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Κίνα, «αποτελούν έναν πάρα πολύ ωραίο αγωγό, προκειμένου να περάσουμε τα μηνύματα της Ελληνικής Προεδρίας, να ενισχύσουμε το κύρος και την εικόνα της χώρας, να πληροφορήσουμε το διεθνές κοινό για την ολυμπιακή προετοιμασία, να δείξουμε ταυτόχρονα και το παραδοσιακό, ιστορικό, αλλά και το σύγχρονο ανταγωνιστικό πρόσωπο της χώρας».

    Τόνισε, δε, ότι τα συμπεράσματα όλων των σεμιναρίων, των συνεδρίων και των συζητήσεων, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας περιλήφθηκαν σε έναν τόμο.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα συμπεράσματα του Ατυπου Συμβουλίου της 6ης Μαίου θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Με βάση τις προδιαγραφές μας, με βάση τις εξαγγελίες που είχαμε κάνει τον Ιανουάριο του 2003, ικανοποιήσαμε το 100% των στόχων μας σ' αυτό το πολιτικό επίπεδο, το επίπεδο των πολιτικών πρωτοβουλιών. Εχω ζήσει πάρα πολλές προεδρίες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχω μετάσχει σε πολλά συμβούλια, διαφορετικών συνθέσεων, γιατί είχα την τύχη να διευθύνω διάφορα υπουργεία. Μπορώ χωρίς επιφύλαξη να πω ότι η Ελληνική Προεδρία και στον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών Μέσων, ήταν εντυπωσιακά δραστήρια και πάρα πολύ παραγωγική», ανέφερε.

    [30] ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΔΑ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003 (16:59 UTC+2)

    Εβδομήντα χιλιάδες νέοι αναμένονται φέτος στη Συνάντηση Νέων - Αρδας 2003, που θα πραγματοποιηθεί για 9η χρονιά στο παρόχθιο δάσος του ποταμού Αρδα, στο χωριό Καστανιές Εβρου. Νέοι άνθρωποι όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, θα ανταμώσουν, για να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφιών και βιβλίων και άλλα δρώμενα, στο διάστημα 22-27 Ιουλίου.

    Στον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, στον οποίο τέμνονται τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία, οι συμμετέχοντες θα στείλουν και φέτος το μήνυμα του πολιτισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης.

    Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ο επικεφαλής της οποίας, Γεώργιος Σακελίων, μίλησε σε Συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, για «ένα καλό παράδειγμα νέων, που μπορούν να δημιουργήσουν, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους».

    Οι υφυπουργοί Παιδείας και Οικονομικών Γεώργιος Θωμάς και Απόστολος Φωτιάδης, αντίστοιχα, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης.

    Ο κ. Θωμάς χαιρέτησε το γεγονός ότι τις εκδηλώσεις πλαισιώνουν όλο και περισσότερα ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

    Ο κ. Φωτιάδης μίλησε από την πλευρά του, για τον Έβρο, ως περιοχή με έντονο εθνικό ενδιαφέρον και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, με αφορμή τη διοργάνωση της Συνάντησης Νέων, στην ίδρυση ενός οικοτουριστικού οικισμού 30 σπιτιών, καθώς και κάμπινγκ 300 θέσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις.

    Με αυτόν τον τρόπο, η περιοχή γίνεται επισκέψιμη όλο τον χρόνο. Το έργο αποτελεί παράδειγμα σεβασμού στο περιβάλλον, καθώς το μπετόν για τις κτιριακές υποδομές έχει «κρυφτεί» σε βάθος ενός μέτρου κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

    Στη φετινή Συνάντηση Νέων - Αρδας 2003 θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη η συμμετοχή ερασιτεχνικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα.

    Λόγο για «ένα αξιόλογο φεστιβάλ», έκαναν στη Συνέντευξη στην Αθήνα, εκπρόσωποι των Magic de Spell και των Domenica, που θα λάβουν μέρος για πρώτη και δεύτερη φορά, αντίστοιχα.

    Συναυλίες θα δώσουν και οι Βαγγέλης Γερμανός, Παντελής Θαλασσινός, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Νίκος Παπάζογλου, Βασίλης Καζούλης, οι Πυξ- Λαξ κ.α.

    Στο πρόγραμμα των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και χορωδιών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, λαμβάνουν μέρος, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας και η γυναικεία χορωδία του Βουλγαροελληνικού Συλλόγου Αγχίαλος- Πομόριε της Μαύρης Θάλασσας .

    Τέλος, οι Λέσχες μοτοσικλετιστών θα δώσουν δυναμικά το παρόν τους, προγραμματίζοντας αγώνες και εκδρομές στη γύρω περιοχή.

    Κωνσταντίνα. Κούτρα

    [31] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΔΑΣΟΥΣ - ΓΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2003 (16:02 UTC+2)

    Μια σειρά από εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, πρόκειται να φιλοξενηθούν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2003 στο Θέατρο Δάσους (Δάσος Σέιχ Σου,) και στο Θέατρο Γης (Νταμάρι Τριανδρίας). Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τους δυο αυτούς μήνες, έχει ως εξής:

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    Τετάρτη 20 Πέμπτη 21

    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας

    Οι άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ

    Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Μέντης, σκηνοθεσία: Θανάσης Θεολόγης, μουσική: Βασίλης Δημητρίου, κοστούμια-σκηνικά: Αφροδίτη Κουτσουδάκη, χορογραφίες: Πέτρος Γαλλίας

    Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μάντης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος κ.ά.

    Το κλασικό αριστούργημα του Βίκτωρος Ουγκώ, γραμμένο σε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ευρωπαϊκής ιστορίας, αποδεικνύεται σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο.Πόσοι «Αγιάννηδες» καθημερινά δεν αλλάζουν πατρίδα, όνομα και θρησκεία για να γλιτώσουν από τον κατατρεγμό; Πόσες φορές η ανθρωπότητα και οι ηγέτες της δεν γίνονται ο «Ιαβέρης» που τιμωρεί χωρίς έλεος; Τα πρόσωπα των Αθλίων συνυπάρχουν και παλεύουν μέσα στον καθένα μας. Ίσως γιατί ο άνθρωπος πρέπει να περάσει μέσα από την κόλαση για να βρει τον παράδεισό του.

    Δευτέρα 25/8

    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

    Ο κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου

    Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης, μετάφραση-διασκευή (βασισμένη στη μετάφραση του Ιωάννου Πολέμη): Βασίλης Νικολαϊδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σκηνικά-κοστούμια:Νίκος Σαριδάκης, μουσική: Μανώλης Μανουσάκης, χορογραφίες: Έφη Καρακώστα

    Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Πένυ Παπουτσή, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Φώτης Σπύρου κ.ά.

    Η τελευταία κωμωδία του Μολιέρου είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θεατρικά κείμενα. Στόχος του συγγραφέα είναι η διακωμώδηση των γιατρών που ζουν σε βάρος των ασθενών τους, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την αδυναμία τους, αλλά και την επιθυμία τους για αποκατάσταση της υγείας τους.

    Το παιχνίδι ανταλλαγής ρόλων και προσωπείων είναι κυρίαρχο, όπως κυρίαρχος παραμένει ο έρωτας και η ζωή.

    Τετάρτη 27/8 Πέμπτη 28/8

    ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ MAYA PLITSESKAYA

    Με σολίστ των μπαλέτων ΚΙΡΟΦ

    Ζιζέλ

    Μουσική: Adolphe Adam, χορογραφία: Jean Coralli, Jules Perrot

    Χορεύουν: Janna Ajupova, Olga Pavlova, Alexei Ratmanski, Vitautas Taranda,Gediminas Taranda, Svetlana Ivanova κ.ά.

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

    Δευτέρα 1/9 Τετάρτη 3/9

    Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «Αριστοφάνης»

    Ο καλός στρατιώτης Σβέικ του Γιάροσλαβ Χάσεκ

    Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Πατατζής, σκηνοθεσία-επεξεργασία κειμένου: Γιώργος Ρεμούνδος, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, σκηνικά-κοστούμια: Κατερίνα Καρακατσάνη

    Παίζουν:Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Όλγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη κ.ά.

    Στη γνωστή αντιπολεμική σάτιρα του Χάσεκ, ο καλός στρατιώτης προκαλεί με την αφέλειά του το γέλιο, αλλά κρύβει μέσα του και μια βαθιά φιλοσοφία· τη φιλοσοφία της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

    Ο Σβέικ του Θύμιου Καρακατσάνη είναι ο ανιδιοτελής πατριώτης, ο αυθεντικός λαϊκός άνθρωπος που, με την άδολη πανουργία του, αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου.

    Παρασκευή 5/9 Σάββατο 6/9

    ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Ίων του Ευριπίδη

    Μετάφραση: Νικολέτα Φριντζήλα, σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου, σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος, μουσική: Τάκης Φαραζής, χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη, φωτισμοί: Λεύτερης Παυλόπουλος, φωνητική: Σπύρος Σάκκας, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, Αυτοσχεδιασμοί: Δημήτρης Οικονόμου

    Παίζουν: Χρήστος Λούλης, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Οικονόμου,Κοσμάς Φοντούκης, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Καντιφέ κ.ά

    Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του Ευριπίδη, αλλά και του αρχαίου δράματος γενικότερα. Πραγματεύεται τον μύθο του Ίωνα, γιου του Απόλλωνα και της Κρέουσας και γενάρχη των Ιώνων. Το παιδί εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του αμέσως μετά τη γέννησή του και ανατράφηκε από μια ιέρεια στους Δελφούς. Λίγα χρόνια αργότερα, η Κρέουσα με τον άντρα της τον Ξούθο επισκέπτονται το μαντείο για να μάθουν αν θα αποκτήσουν παιδιά, ενώ στην πραγματικότητα η Κρέουσα επιθυμεί να μάθει τι απέγινε το παιδί που είχε γεννήσει· ο Απόλλωνας τότε, δημιουργεί την εντύπωση πως ο Ίωνας είναι νόθος γιος του Ξούθου κι έτσι ο νεαρός τους ακολουθεί στην Αθήνα. Η Κρέουσα, αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα του Ίωνα, προσπαθεί να τον σκοτώσει αλλά αποτυγχάνει, και ο Ίωνας την απειλεί με λιθοβολισμό. Λίγο πριν τη μητροκτονία επέρχεται η συγκινητική αναγνώριση μητέρας και γιου. Εμφανίζεται η θεά Αθηνά, που συμβουλεύει να αφήσουν τον Ξούθο στην αυταπάτη του και προβλέπει το λαμπρό μέλλον του Ίωνα

    Δευτέρα 8/9

    Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη

    Η συναυλία περιλαμβάνει την καινούρια δισκογραφική δουλειά του Αλκίνοου Ιωαννίδη, τις Περιπέτειες ενός προσκυνητή, παλαιότερα τραγούδια, καθώς και επιλογές από το έργο άλλων δημιουργών.

    Παρασκευή 12/9 Κυριακή 14/9

    Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

    Βάτραχοι του Αριστοφάνη

    Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, σκηνικά: Έρση Δρίνη, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισουελ, μουσική: Ελίζαμπεθ Σουέντος,χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος μουσική διεύθυνση-μουσική διδασκαλία: Κρις Κούκελ, φωνητική προετοιμασία: Νίκος Βουδούρης

    Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης):

    Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Ξανθίας), Χρήστος Στέργιογλου (Διόνυσος), Χρήστος Σουγάρης (Ηρακλής), Σίμος Κακάλας (Νεκρός, Υπηρέτης), Γιάννης Χαρίσης (Χάρων), Γιώργος Συμεωνίδης (Αιακός), Μαρία Ιωαννίδου (Θεράπαινα), Ελένη Ουζουνίδου (Ξενοδόχα Α'), Μελίνα Αποστολίδου(Ξενοδόχα Β'), Κώστας Σαντάς (Ευριπίδης), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Αισχύλος).

    Στο χορό παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μελίνα Αποστολίδου, Μαρία Ιωαννίδου, Σίμος Κακάλας, Άννα Καλαϊτζίδου, Νίκος Καπέλιος, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Έλενα Μαυρίδου, Θόδωρος Οικονομίδης, Ελένη Ουζουνίδου, Αστέρης Πελτέκης, Μίλτος Σαμαράς, Παύλος Σαχπεκίδης, Χρήστος Σουγάρης, Γιώργος Συμεωνίδης, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Χαρίσης, Γιώργος Χρυσοστόμου.

    Τη μουσική της παράστασης παίζουν επί σκηνής οι μουσικοί: Νίκος Ψοφογιώργος (κρουστά), Βασίλης Κομματάς (τρομπέτα), Θόδωρος Παπαδημητρίου (πλήκτρα)

    "Λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Eυριπίδη. Λίγο καιρό πριν από την τελική ήττα της Aθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο. O θεός Διόνυσος και ο δούλος του Ξανθίας κατεβαίνουν στον Άδη για να βρουν και να φέρουν πίσω τον Ευριπίδη -ή μήπως τον Αισχύλο;- αφού δεν υπάρχουν πια άξιοι ποιητές στο Αθηναϊκό Θέατρο κι ένας ποιητής είναι ίσως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει σωτηρία και παρηγοριά στην Αθήνα που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ο Διόνυσος, μεταμφιεσμένος σε Hρακλή, μαζί με το δούλο του Ξανθία, φτάνει στην Αχερουσία λίμνη και έρχεται σε αντιπαράθεση με μια συντροφιά εκκωφαντικών βατράχων ενώ στον Άδη ο Διόνυσος και ο Ξανθίας συναντούν τον χορό του έργου, έναν Χορό ευτυχισμένων νεκρών: είναι εκείνοι που όσο ζούσαν είχαν μυηθεί στα Eλευσίνια Mυστήρια, εξασφαλίζοντας έτσι αιώνια ευδαιμονία. Στον Κάτω Κόσμο ο Διόνυσος καλείται να λύσει τη διαφορά μεταξύ Αισχύλου και Ευριπίδη για το ποιος από τους δύο είναι ο κορυφαίος ποιητής και ο άξιος για να αναστηθεί".

    ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Δευτέρα 1/9 Τρίτη 2/9

    Talent Danza Ballet Espagnol Tango Ensemble Nuevo

    Tango Flamenco

    Χορογραφία: Antonio Najarro, μουσική:Astor Piazzola, Daniel Yagoe, Jarcamora

    Μια γεμάτη πάθος και ένταση παράσταση, από 24 καλλιτέχνες (χορευτές και μουσικούς) επί σκηνής. Ένας μοναδικός συνδυασμός αργεντίνικου τάγκο και φλαμένκο, που ενθουσίασε το κοινό των μεγάλων θεάτρων της Ευρώπης, όπου παίχτηκε.

    Τετάρτη 3/9

    Συναυλία του Γιάννη Κότσιρα

    Συμμετέχουν: Στάθης Γιαννακόπουλος , Αντιγόνη Ευστρατόγλου

    Ενορχήστρωση: Βασίλης Γκίνος

    Τον άξονα του προγράμματος αποτελεί το διπλό live άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα, καθώς και τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά το Ξύλινο αλογάκι (σε μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτα και στίχους Ισαάκ Σούση).

    Παρασκευή 5/9 Σάββατο 6/9

    Συναυλία του Μάριου Φραγκούλη

    Δευτέρα 8/9

    Συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη

    Συμμετέχουν: Οι μικτές χορωδίες του Σπύρου Λάμπρου και του Δημήτρη Πλαζομίτη

    Η συναυλία περιλαμβάνει μουσικά κομμάτια από τους δίσκους: Αλέξανδρος, Μαρμαρωμένος βασιλιάς, Χιλιαεννιακοσιαενενηνταεννέα, Για τη Σμύρνη, Η στιγμή που περνάει και χάνεται, Κομμάτι απ' την ψυχή μου.

    Τετάρτη 10/9 Πέμπτη 11/9

    Συναυλία των Γιώργου Νταλάρα - Μαρινέλλας

    Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος, ενορχήστρωση: Κώστας Γανωσέλης και Γιώργος Νιάρχος, φωτισμοί: Mike Cooper

    Τα τραγούδια που επέλεξαν να παρουσιάσουν «μαζί» η Μαρινέλλα και ο Γιώργος Νταλάρας είναι τραγούδια που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται ακόμη και τα ερμηνεύουν με τη γνώση τους, τη δεξιοτεχνία τους και πάνω απ' όλα το μεράκι και την ψυχή τους. Το πρόγραμμα αυτών των συναυλιών βασίζεται σε τραγούδια ρεμπέτικα, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, συνθέτοντας μια παράσταση-σπουδή στην ελληνική μουσική.

    Παρασκευή 12/9

    Συναυλία της Νατάσσας Θεοδωρίδου

    [32] Ο "ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ" ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ

    Σπάρτη, 16 Ιουλίου 2003 (09:48 UTC+2)

    Την εκπληκτική κωμωδία του Μπομαρσέ "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" ανεβάζει σήμερα στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, στη Σπάρτη, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

    Τις περιπέτειες και τις κωμικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι ήρωες του Μπομαρσέ έχει απολαύσει ήδη το θεατρόφιλο κοινό σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς η παράσταση ταξιδεύει εδώ και τρεις μήνες σε όλη την επικράτεια

    Το έργο είναι μια ελεγεία για τη μοίρα του έρωτα σ' έναν κόσμο ψεύδους και επιπολαιότητας. Γράφτηκε το 1772 αλλά η αστυνομία απαγόρευσε την παρουσίασή του για πολιτικούς λόγους. Τελικά, παρουσιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα αλλά η αποτυχία ήταν συγκλονιστική. Ο Μπομαρσέ, μέσω του έργου, εισήγαγε την επαναστατική για τότε ιδέα ότι η αριστοκρατία έχει τα ίδια ελαττώματα και αδυναμίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και τα ίδια δικαιώματα.

    Ο Gioacchino Rossini έγραψε την ομώνυμη όπερα, και ο W.A. Mozart, συνέθεσε τους "Γάμους του Φίγκαρο".

    Η μετάφραση είναι της Έφης Γιαννοπούλου και του Θοδωρή Γκόνη,

    η σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κόμης Αλμαβίβα: Αρης Λεμπεσόπουλος, Φίγκαρο: Ταξιάρχης Χάνος, Ροζίνα: Δήμητρα Ματσούκα, Μπαρτόλο: Δημήτρης Κολοβός, Ντον Μπαζίλιο: Παναγιώτης Παναγόπουλος, Συμβολαιογράφος: Γιάννης Παπαθανάσης, Ειρηνοδίκης: Τάσος Κορόζης.

    [33] Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ, ESMA, ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ

    Πάτρα, 16 Ιουλίου 2003 (09:35 UTC+2)

    Ιστορίες των τσιγγάνων θα παρουσιάσει στο κοινό με τον δικό της μοναδικό μελωδικό τρόπο, η Esma, στη συναυλία που θα δώσει σήμερα στις 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2003.

    Η "Βασίλισσα των Τσιγγάνων", όπως την έχουν αποκαλέσει, είναι θρύλος στον κόσμο της ethnic και world μουσικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από πολύ νωρίς έχει τιμηθεί σαν η πιο αυθεντικά φέρουσα δύναμη της τσιγγάνικης μουσικής παράδοσης που ξεπηδάει από τη νότια Γιουγκοσλαβία και που, μέσα από ποικίλες χριστιανικές, μουσουλμανικές και εβραϊκές πολιτισμικές επιμειξίες ανάγεται στην μουσική της Ινδίας.

    Η Esma Redzepova, με μεικτή καταγωγή, γεννήθηκε και ζει στην περιοχή των Σκοπίων και εκφράζει σε βάθος την ιδιαιτερότητα του μουσικού πολιτισμού των τσιγγάνων. Με την ερωτική και μελαγχολική φωνή της έχει γυρίσει τον κόσμο έχοντας στο ενεργητικό της αμέτρητες περιοδείες, ανάμεσά τους και μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο Olympia, στο Παρίσι, στο πλαίσια ενός World festival με διάσημους καλεσμένους (Ιντιρα Γκάντι, Νάσερ κ.α.).

    Έχει 47 υιοθετημένα παιδιά και συγκαταλέχθηκε στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2002.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 16 July 2003 - 18:13:59 UTC