Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗN ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
  • [02] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ
  • [04] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [05] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ
  • [06] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [07] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΞΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ- ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΥΕΝ
  • [11] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [12] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [13] ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ EVEREST ΤΟ 67% ΤΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΣ ΑΕ
  • [14] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ
  • [16] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [17] ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ
  • [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 11ου
  • [20] ΚΑΥΤΟ "ΦΛΕΡΤ" ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΜΕ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
  • [21] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ
  • [22] ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
  • [25] ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ "ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΥ"
  • [26] ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΑΜΠΛΟΝΑ
  • [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ CIA
  • [28] Ο. Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [29] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗN ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Την αναστολή της απεργίας που είχαν εξαγγείλει επ' αόριστον από τη Δευτέρα αποφάσισαν οι βενζινοπώλες.

    Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Ένωσης Βενζινοπωλών Ελλάδας, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έγινε δεκτό το αίτημα των πρατηριούχων να μην να μην ελέγχονται οι δεξαμενές υγρών καυσίμων, αλλά μόνο οι αντλίες.

    Παράλληλα το υπουργείο Οικονομιάς άφησε ανοιχτό το περιθώριο διαλόγου στους πρατηριούχους για να αντιπροτείνουν άλλο περιθώριο απόκλισης της ποσότητας του καυσίμου μέσα στις δεξαμενές λόγω θερμοκρασίας, από το 0,5% που έχει προτείνει

    [02] ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (13:14 UTC+2)

    «Εκλογές τώρα» ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο τόπος δεν αντέχει μια εννιάμηνη προεκλογική περίοδο, επισήμανε ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

    Συγκεκριμένα έκανε λόγο για κήρυξη προεκλογικής περιόδου άγνωστης διάρκειας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ομολόγησε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς ενώ τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση.

    Για το κόμμα του είπε πως βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και προετοιμάζει κατά τομέα τις προγραμματικές του δεσμεύσεις με ορίζοντα την Ελλάδα του 2010 και κεντρικό στοιχείο την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης. Κάλεσε όλα τα στελέχη της ΝΔ να συμβάλλουν στη διάδοση του προγράμματος της ΝΔ. Παράλληλα σημείωσε ότι θα δοθεί βαρύτητα στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας, στην επανίδρυση του κράτους, την ανάπτυξη της οικονομικής πολιτικής και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού.

    Ο κ. Καραμανλής, με αφορμή το θέμα του Χρηματιστηρίου και την πρόταση Σημίτη για τους ελέγχους σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί καθαρή κα πλήρης λύση με το άνοιγμα των κωδικών όλων των κρατικών αξιωματούχων.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη χθεσινή έκθεση του εισαγγελέα πρωτοδικών για τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαφοράς, στην οποία σημειώνεται ότι παρέβησαν τα καθήκοντά τους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος διότι δεν διέγραψαν από το Χρηματιστήριο τις εταιρείες που φέρονται αναμεμειγμένες σε χειραγώγηση μετοχών. «Σε αυτούς θέλει ο κ. Σημίτης να αναθέσει τη διερεύνηση των κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «θα βάλει μια διορισμένη από αυτόν αναξιόπιστη επιτροπή να ελέγξει το κόμμα του».

    Σχετικά με το θέμα της διαφάνειας ζήτησε τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις που παρέπεμψε η δικαιοσύνη στη Βουλή. Για το «πόθεν έσχες» πρότεινε πλήρη έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης ενώ για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο μίλησε για κίνηση κομματικού καιροσκοπισμού.

    Το ΠΑΣΟΚ κομματικοποίησε το κράτος και κρατικοποίησε το κόμμα, είπε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χωρίζει και δεν ξεχωρίζει τους Έλληνες καθώς θεωρεί ότι ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. «Και οι ικανοί θα είναι παρόντες για ουσιαστική προσφορά στην νέα διακυβέρνηση όποια κι αν είναι η ιδεολογική προτίμησή τους» πρόσθεσε.

    Aκολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή:

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Φίλες και φίλοι, μέλη της ΚΕ,

    Η χώρα, με ευθύνη, αλλά και ρητή ομολογία, του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, εισήλθε σε προεκλογική περίοδο άγνωστης διάρκειας. Ο Πρωθυπουργός έχει, ήδη, μετονομάσει την Κυβέρνηση σε εκλογική. Εξήγησε πως, ό,τι κάνουν από δω και πέρα, θα γίνεται με κριτήριο την εκλογική αναμέτρηση.

    Οι άξονες της τακτικής που εγκαινιάζει η Κυβέρνηση, έχουν ήδη αποκαλυφθεί από τις πρακτικές της και τις σχετικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

    Εστιάζονται:

    · Πρώτον: Στην ένταση της προπαγάνδας με τη διάθεση τεράστιων εθνικών και κοινοτικών πόρων. Άρχισαν, ήδη, το χορό.

    · Δεύτερον: Στην κατασκευή θεμάτων που νομίζουν ότι μπορεί να εκτρέψουν την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματά τους και να αποσπάσουν τις πρώτες σελίδες από την ''ατζέντα'' της επικαιρότητας. Άρχισαν κιόλας τα πυροτεχνήματα.

    · Τρίτον: Στην κατασκευή νέων εκβιαστικών διλημμάτων. Τα ανέφερε επιγραμματικά ο Πρωθυπουργός, στην Κ.Ε. του κόμματός του.

    · Τέταρτον: Στο εμπόριο ελπίδας, με τις ίδιες παλιές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, σε νέα συσκευασία.

    · Πέμπτον: Σε σκέψεις αλλοίωσης του εκλογικού Σώματος, που ασφαλώς δεν πρόκειται να περάσουν σε καμία περίπτωση. Το ομολόγησαν κι αυτό!

    · Έκτον: Στις πελατειακές σχέσεις, με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, τη δημιουργία κρυφών χρεών, τις δεσμεύσεις μελλοντικών πόρων, τους διορισμούς και τις παροχές. Με μια φράση δεν διστάζουν να υποθηκεύσουν το μέλλον για να δυσκολέψουν την προσπάθεια των επόμενων κυβερνήσεων. Παραλύουν την οικονομία και παγιδεύουν την πορεία της Χώρας. Τελευταίο και σημαντικότερο: Η απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ο Πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να επιστρέψει σε καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος. Απευθυνόμενος στο κομματικό κατεστημένο και τη νομενκλατούρα που συγκροτεί την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, μίλησε για ''διασφάλιση της σταθερότητας, που πέτυχαν'' και ταυτόχρονα διερωτήθηκε, αν αυτό ''συμβιβάζεται με τη πελατειακή λογική του κράτους''. Έδειξε, ξεκάθαρα, ότι επενδύει στη συντήρηση του κομματισμού. Ότι προσπαθεί να ταυτίσει το κατεστημένο με τη σταθερότητα. Ότι επιχειρεί, ταυτόχρονα, να σπείρει ανησυχία στις τάξεις του. Την ίδια, ωστόσο, στιγμή προσπάθησε να αποδώσει στους άλλους όσα οι ίδιοι διαπράττουν. Αντί να απολογούνται παριστάνουν τους άποψη. Είναι γενική και πάγια πρακτική τους, αυτή. Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Λέμε καθαρά και αποδεικνύουμε, σε κάθε περίπτωση, ολόκληρη την αλήθεια:

    · Ενώ δεσμεύονταν πως, για κάθε πέντε δημόσιους υπαλλήλους που θα αποχωρούν, θα προσλαμβάνεται μόνον ένας, τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι αυξάνονται και οι μόνιμοι και οι εποχικοί υπάλληλοι.

    · Ενώ αδυνατούν να ελέγξουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού και ενώ μιλούν για αναβάθμιση του δημόσιου βίου, άρχισαν να μεθοδεύουν χιλιάδες προεκλογικές προσλήψεις, με χρήματα που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι από τους προϋπολογισμούς επόμενων Κυβερνήσεων.

    · Ενώ υπόσχονταν αξιοκρατία, έβαλαν σε όλες τις υπηρεσίες και όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου αποκλειστικά και μόνον τα κομματικά στελέχη τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Από τους 360 διευθυντές στον κλάδο των φοροτεχνικών οι 340 είναι μέλη της ΠΑΣΚΕ. Από τους 254 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ οι 236 ψήφισαν ΠΑΣΚΕ. Απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι εκφραστές του πελατειακού κράτους και του πιο νοσηρού κομματισμού. Κομματικοποίησαν το κράτος και κρατικοποίησαν το κόμμα. Αισθάνονται καθεστώς και μάχονται για τη συντήρηση. Δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς το είπαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνω σήμερα δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους Έλληνες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν χτες. Εμπιστευόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Πιστεύουμε ότι ικανοί και άξιοι υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και οι ικανοί θα είναι παρόντες για ουσιαστική προσφορά στη νέα διακυβέρνηση, όποια κι αν είναι η ιδεολογική προτίμησή τους.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Στα εκβιαστικά διλήμματα και συνάμα στο εμπόριο ελπίδας, που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός έθεσε ακόμη και τους καίριους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ισχυρίστηκε ότι έχουν ''δρομολογήσει πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα των συμπολιτών μας'' και διερωτήθηκε «αν θα ανατραπούν και για το συμφέρον ποίου;»Επιτέλους όμως!

    Μιλούν για συμφέροντα, ποιοί;

    Δεν είναι δική τους πολιτική επιλογή να διαθέτει το κράτος τα λιγότερα και να πληρώνουμε οι Έλληνες τα περισσότερα απ' όλους τους Ευρωπαίους, για τις υπηρεσίες υγείας, και για τη μόρφωση των παιδιών μας;

    - Υπόσχονταν ναι ή όχι; - στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ένα ''αξιόπιστο και αξιοπρεπές σύστημα περίθαλψης'', με ''σύγχρονα συστήματα διαχείρισης των νοσοκομείων και αξιοκρατική διοίκηση;''

    Και τι έκαναν;

    Ποιά είναι τα συστήματα σύγχρονης διαχείρισης;

    Οι κομματικοί εγκάθετοι;

    Ποιό είναι το αξιοπρεπές σύστημα περίθαλψης;

    Οι εικόνες των ηλικιωμένων, των συνταξιούχων και των ασθενών στα σκαλιά του ΙΚΑ, από τις πέντε τα χαράματα;

    Οι ουρές στα εξωτερικά ιατρεία;

    Οι λίστες αναμονής που κρατούν μήνες;

    Τα νοσοκομεία με τα μαγειρεία, τα πνιγμένα στη σκουριά, που θυμίζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, που χαρακτηρίζονται αρμοδίως "κίνδυνος για τη δημόσια Υγεία";

    Έτσι αντιλαμβάνονται τα σύγχρονα νοσοκομεία;

    Και έπειτα:

    Γιατί τα νοσοκομεία, μόλις δύο χρόνια μετά τη διαγραφή των προηγούμενων χρεών τους, χρωστούν σήμερα περισσότερα από 400 δισ. δρχ.;

    Κανένας δεν φταίει για την κατάφωρη παραβίαση των νόμων τις απευθείας προμήθειες υλικών, τις μίζες, τη συναλλαγή και τη διαφθορά σε βάρος της δημόσιας υγείας;

    Κανένας δεν βρίσκεται να σταματήσει την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος, που παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις στα χέρια ενός νοσηρού κομματικού κατεστημένου;

    - Ποιοί τα ανέχονται και ποιοί τα συγκαλύπτουν όλα αυτά;

    - Για ποιά διαφάνεια μιλούν;

    - Για ποιο κοινωνικό κράτος μοιράζουν πάλι υποσχέσεις;

    - Γίνεται κοινωνικό κράτος με δανεικά;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Στα εκβιαστικά διλήμματα ο Πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα ότι προσπαθεί να εντάξει και την Ολυμπιακή Προετοιμασία. Εμφανίστηκε, ήδη, σε φόντο κίτρινο να κινδυνολογεί και να διερωτάται, αν ''θα συνεχίσει ομαλή η πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες''. Έδειξε καθαρά ότι επιστρέφει στην καθεστωτική, την αντιδημοκρατική άποψη ότι μόνο αυτοί που κυβερνούσαν χτες, δικαιούνται να κυβερνούν. Οι υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις, για την εγκατάλειψη σειράς έργων, για την εκτόξευση του κόστους, εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες της Ολυμπιάδας. Προσπαθούν να μετατρέψουν μια εθνική υπόθεση σε πεδίο ανίερης κομματικής εκμετάλλευσης. Το είπαμε και το επαναλαμβάνω: Είμαστε αποφασισμένοι να πιέζουμε την Κυβέρνηση, ως την τελευταία στιγμή, για την επιτάχυνση των έργων και το σεβασμό του χρήματος των Ελλήνων φορολογουμένων. Είμαστε δυναμικά παρόντες στην εθνική προσπάθεια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι εγχείρημα ενός κόμματος. Είναι υπόθεση της Αθήνας που τους διεκδίκησε, της Οργανωτικής Επιτροπής, όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Είναι υπόθεση ολόκληρης της Ελλάδας. Είναι υπόθεση εθνική, που έρχεται από το παρελθόν του Ελληνικού Πολιτισμού και απλώνεται στο μέλλον ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Στα εκβιαστικά διλήμματα ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να εντάξει ακόμη και τα εθνικά θέματά μας. Έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ''πολιτική συνεργασίας στο διεθνή χώρο'' και ότι άκουσον - η Νέα Δημοκρατία πρεσβεύει, δήθεν, μια ''επιθετική στάση''. Θα το πω ευθέως: Πρόκειται για απόπειρα αδίστακτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αυτό είναι ανεύθυνη κινδυνολογία σε βάρος των συμφερόντων της Χώρας. Έχει, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και η προπαγάνδα τα όριά της. Γιατί κανένας δεν δικαιούται να διαβάλλει την Ελλάδα του μέλλοντος σαν χώρα επιθετική. Δεν μπορεί υπεύθυνος Πρωθυπουργός να καταφεύγει σε τόσον ανεύθυνους ισχυρισμούς. Δεν μπορεί εκείνοι που ξεκίνησαν με σύνθημα την έξοδο από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, αφού κατάντησαν σήμερα ''γιες μεν'' των ισχυρών, να κινδυνολογούν τώρα. Αφού αποφάσισαν (όπως είπε ο Πρωθυπουργός)να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα, με κριτήριο την εκλογική αναμέτρηση, τους καλούμε να συνέλθουν και να σοβαρευτούν. Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιμένουμε στη σταθερή μας θέση. Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν μικροπολιτική και κομματικές σκοπιμότητες. Στα Εθνικά θέματα παραμερίζουμε τις διαφορές μας. Στηρίζουμε τα Εθνικά συμφέροντα, στηρίζουμε την εθνική ομοψυχία. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑ με αυτούς που σήμερα μας κυβερνούν.

    Παράλληλα θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς, περισσότερο από κάθε άλλον, θέλουμε να αγκαλιάσει η Πολιτεία τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες, αλλά και να διασφαλίσει επαρκείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα και τις περιουσίες τους στην Αλβανία. Η χορήγηση διπλής υπηκοότητας είναι θέμα υπαρκτό και σοβαρό, στο οποίο τοποθετούμαστε, κατ' αρχήν θετικά. Δεν μπορεί, όμως, η Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Δεν μπορεί να χειρίζεται ένα θέμα τέτοιας εθνικής σημασίας και ευαισθησίας, με τέτοια αβάστακτη ελαφρότητα. Με τέτοιο ευτελή καιροσκοπισμό. Δεν μπορεί να επιχειρήσει αλλοίωση του εκλογικού Σώματος, την ώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Μεθοδεύσεις, χορήγησης ιθαγένειας με κομματικές λίστες και παραγκωνισμό των Αρχών μεθοδεύσεις που είδαμε στο παρελθόν, από το κομματικό παρακράτος, δεν πρόκειται να περάσουν. Το θέμα θα λυθεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μετά τις εκλογές. Θυσία εθνικών συμφερόντων και διακινδύνευση των συμφερόντων των Βορειοηπειρωτών, στο βωμό κομματικών επιδιώξεων δεν πρόκειται να επιτρέψουμε.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Πέρα από όλα αυτά, είναι φανερό ότι, για μια ακόμη φορά, ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να ''πουλήσει'' με άλλη ονομασία και σε κλεμμένη συσκευασία, εκείνα που υποσχόταν πριν από 3,5 χρόνια. Είπε ανάμεσα στα άλλα - ότι θα παρουσιάσει προσεχώς κάποιο χάρτη πραγματικής σύγκλισης, στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, το κοινωνικό κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι όμως ο ίδιος που παρουσίαζε (το Μάρτιο του 2000), στόχους (όπως έλεγε ο ίδιος) για την ''άλλη σύγκλιση''; Δεν είναι ο ίδιος που βεβαίωνε, στις προγραμματικές δηλώσεις του, πως όλα αυτά θα ήταν πραγματικότητα στο τέλος της τετραετίας;

    Και τι έκαναν; Ποια είναι η έως τώρα πορεία της ''άλλης σύγκλισης''; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι, ακόμα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συμφωνεί μαζί μας ότι, με τους σημερινούς ρυθμούς, σύγκλιση δεν επιτυγχάνεται ούτε καν σε μισό αιώνα; Υπάρχει έστω και ένας τομέας στον οποίο να έχουν επιτύχει τα αποτελέσματα που υπόσχονταν; Έλεγε τότε ότι στην τετραετία που ήδη εκπνέει θα πραγματοποιούσαν το όραμά τους για τη νέα Ελλάδα!!

    Και τι έγινε;

    Ποιοί, εκτός από τους λίγους της εξουσίας και της παραεξουσίας, έχουν πραγματοποιήσει τα οράματά τους; Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου; Οι αγρότες; Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Οι άνεργοι; Οι πτυχιούχοι μας; Το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι υπόσχονται σήμερα, τα ίδια ακριβώς πράγματα δεν συνιστά απόδειξη αποτυχίας; Μπορούν να τα ''πακετάρουν'' σε άλλη συσκευασία, να της δίνουν άλλη ονομασία και να τα ρίξουν ξανά σε νέο εμπόριο ελπίδας; Με ποιά φερεγγυότητα και με ποιά αξιοπιστία;

    Εκείνη του ακριβώς αντιθέτου αποτελέσματος; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι υποχωρεί συνεχώς η ελληνική ανταγωνιστικότητα; Ότι ήμασταν στη 19η θέση το '99 και κατρακυλήσαμε στην 26η εφέτος; Ότι η ικανότητα της Κυβέρνησης υποχώρησε έξι σκαλιά πιο κάτω για να φτάσει στην προτελευταία θέση των 29 κυβερνήσεων που αξιολογούνται;

    Μιλούσε στις προγραμματικές δηλώσεις του 2000για Εθνικό Σχέδιο Δράσης στην Απασχόληση και υποσχόταν 300.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης, άλλες 300.000 θέσεις αμειβόμενης κατάρτισης και 300.000 θέσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης!! Δηλαδή λίγο σχεδόν στο ένα εκατομμύριο θέσεις. Και τι έγινε; Είναι ναι ή όχι; η χώρα μας πρώτη ανάμεσα στους ''15'' στην ανεργία των νέων και των γυναικών; Ομολογεί ναι ή όχι; ο ΟΑΕΔ ότι, από τον Οκτώβριο ως το Μάρτιο, χάθηκαν περίπου 60.000 θέσεις εργασίας; Βαφτίζουν ναι ή όχι οι υπουργοί του ''απασχολούμενους'' ακόμη και τους εθελοντές του 2004, για να παρουσιάσουν μια πλασματικά εξωραϊσμένη, εικόνα της πραγματικότητας; Ποτέ Κυβέρνηση δεν παραποίησε τόσο βάναυσα, τόσο απροκάλυπτα, τόσο ασύστολα την αλήθεια. Μπορεί να τους πιστέψει κανείς; Μπορεί πια κανείς να τους εμπιστευθεί σε οτιδήποτε;

    Οι εκθέσεις των πιο έγκυρων Διεθνών Οργανισμών, της Ε.Ε. και της Τ.τ.Ε., αποκαλύπτουν παραστατικά τη δεινή οικονομική πραγματικότητα. Ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, αλλά και εξόχως αποκαλυπτική για τη σημερινή πραγματικότητα, είναι η εκτροπή του τρέχοντος προϋπολογισμού. Τα επίσημα στοιχεία πιστοποιούν ότι υπάρχει πλήρης δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Το έλλειμμα, από τα 485 εκ. ευρώ, που προβλεπόταν για ολόκληρο το χρόνο, έφτασε τις 4.046 εκ. ευρώ, στο πρώτο μόλις πεντάμηνο. Προτού φτάσουμε στο μέσο του χρόνου, ξεπέρασε εννέα φορές το προβλεπόμενο για ολόκληρο το χρόνο. Τα έσοδα κινούνται σχεδόν με μηδενικούς ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες ''τρέχουν'', αυξανόμενες κατά 150%. Το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Ο νέος δανεισμός έφτασε ήδη τα 21 δισ. ευρώ όταν, για ολόκληρο το 2003, υπολογιζόταν στα 27.

    Μόλις πρόσφατα ανήγγειλαν ένα ''σχέδιο δράσης'', για την προεκλογική περίοδο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άρον-άρον εκποίηση δημόσιας περιουσίας για εισπρακτικούς σκοπούς και τροφοδοσία της σπατάλης του κατεστημένου. Πρόκειται για αδιαφανείς μεθοδεύσεις που δεν αφορούν και δεν οδηγούν στην αναγκαία απελευθέρωση των αγορών. Αντιθέτα!

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οι μεθοδεύσεις που ακολουθούν σε ό,τι αφορά στο μεγάλο θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί απελευθέρωση που θυμίζω είναι και κοινοτική επιταγή - καταλήγουν στο στραγγαλισμό της αγοράς και την ενίσχυση του μονοπωλίου. Υπονομεύουν το επενδυτικό κλίμα και τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Αποβαίνουν σε βάρος της οικονομίας και της απασχόλησης. Έκαναν με το αρχικό σχέδιο νόμου, ένα δειλό βήμα. Τρεις ημέρες αργότερα, έκαναν τρία βήματα προς τα πίσω. Άλλα λένε τη μια και άλλα κάνουν την επόμενη. Αφήνουν στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα να παράγει μόνον το 3,9% της ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπαθούν, ταυτόχρονα, με τις ίδιες ρυθμίσεις, να δεσμεύσουν την αγορά, ώστε να μην μπορεί να απελευθερωθεί, ούτε την επόμενη 10ετία. Θέλουν, την ώρα που φεύγουν, να επιβάλουν ρυθμίσεις που θα δεσμεύσουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Ρυθμίσεις αυθαιρεσίας, ρυθμίσεις αιχμαλωσίας του μέλλοντος. Ρυθμίσεις που δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές. Γιατί, για μας, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας σημαίνει επικράτηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Σημαίνει ουσιαστικό όφελος στον καταναλωτή. Σημαίνει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και αυτή είναι η δική μας θέση.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Κάτω από το βάρος της οργής του κόσμου, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναγκάστηκαν τώρα να ομολογήσουν φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. Αρνούνται, όμως, να δουν την έκταση και τα αίτια του προβλήματος. Επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις συνυπευθυνότητας ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, να συγκαλύψουν τις ενοχές τους, να αποφύγουν το λογαριασμό, να προωθήσουν καιροσκοπικούς σχεδιασμούς.

    · Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Κυβέρνηση το 1993, ήταν η μετατροπή της απιστίας περί την υπηρεσία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Με άλλα λόγια, πρόσφεραν γρηγορότερη παραγραφή και ελαχιστοποίηση ποινών, στη νομενκλατούρα που επιδιδόταν ή ήθελαν να επιδοθεί στη λεηλασία του Δημοσίου. Ενθάρρυναν έμπρακτα την ασυδοσία του κομματικού κατεστημένου

    και ενίσχυσαν συνειδητά το καθεστώς ατιμωρησίας.

    · Το Σχέδιο Νόμου για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής Έργων και Προμηθειών του Δημοσίου που κατατέθηκε αλλά αποσύρθηκε ,από την ίδια την Κυβέρνηση.

    · Υπενθυμίζουμε αντίστοιχο Σχέδιο Νόμου που είχε καταρτίσει ο τότε Υπουργός Μεταφορών, αλλά και τις καταγγελίες του για ''παίγνια συμφερόντων'', που είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την Κυβέρνηση. Διαμόρφωσε η Κυβέρνηση ένα σαθρό νομικό πλαίσιο που της επιτρέπει να αναθέτει σε όποιον θέλει τις προμήθειες και την εκτέλεση έργων του Δημοσίου.

    Εκείνοι που αποκλείονται, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ζητούν αποζημίωση για την αδικία σε βάρος τους, ενώ εκείνοι που παράνομα πήραν το έργο, συνεχίζουν την εκτέλεσή του σαν να μην συνέβη τίποτε. Πρόσθεσαν κατόπιν το λεγόμενο μαθηματικό τύπο που όπως υπογραμμίζει η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε., αποτελεί έμπνευση της διαπλοκής και προχώρησαν στην καθιέρωση ολιγοπωλίου στο χώρο των εργολάβων.

    · Με το εφεύρημα για το ''βασικό μέτοχο'', νομιμοποίησαν τη διαπλοκή επιχειρήσεων στα ΜΜΕ με επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις έργων και προμηθειών του Δημοσίου.

    · Με το νόμο για την τουριστική εκπαίδευση έβαλαν πωλητήριο σε περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ (δρόμους, σπήλαια και ακτές), μειώνοντας τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και αυξάνοντας τα περιθώρια συναλλαγής. Αφού αρνήθηκαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    για τη διερεύνηση των παράνομων ελληνοποιήσεων, απάλλαξαν στη συνέχεια και τους υπαλλήλους των προξενείων που υπήρξαν συνεργάτες της μαφίας, ψηφίζοντας την παραγραφή των εναντίων τους διώξεων.

    · Και ακόμα, για να συγκαλυφθεί το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, περιόρισαν με άλλο νόμο τη δυνατότητα των εισαγγελικών αρχών να διενεργούν ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για αδικήματα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    Μόλις πρόσφατα, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για την κατάργηση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων που στηρίζουν, που θεσπίζουν τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ατιμωρησία. Την απέρριψαν πανηγυρικά στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Ρωτούμε λοιπόν: Άλλαξαν γνώμη σ' ένα μήνα; Tολμούν να συγκρουστούν με τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος; Αν "ναι", αν πράγματι ενδιαφέρονται για τη διαφάνεια, οφείλουν άμεσα να καταργήσουν αμέσως όλες τις διατάξεις με τις οποίες δημιούργησαν

    το θερμοκήπιο της διαφθοράς και της παρακμής.

    Η διαφάνεια, η νομιμότητα, και η αναβάθμιση του δημόσιου βίου απαιτούν και αυτό για μας είναι δέσμευση - ισχυρή, θεσμική θωράκιση της Πολιτείας. Πάν' απ' όλα, όμως είναι ζήτημα σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών ελέγχου της εξουσίας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και τέτοια βούληση δεν υπήρξε ποτέ στο κατεστημένο και αυτή την Κυβέρνηση.

    - Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να με υβρίζει όταν του ζητώ -με επιστολή μου από το 2000 -συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και να προσποιείται τώρα, ότι τάχα ζητά διάλογο.

    - Δεν μπορεί να παριστάνει τον παρατηρητή μπροστά σε συγκλονιστικές καταγγελίες, να μην κινητοποιεί το κράτος για τη διερεύνησή τους και να λέει πως ''όποιος έχει στοιχεία ας πάει στον Εισαγγελέα''.

    - Δεν μπορεί όταν ο Εισαγγελέας βρίσκει τα στοιχεία και στέλνει την υπόθεση στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός να απαγορεύει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Ουδέποτε η Κυβέρνηση αυτή (σε αντίθεση με ό,τι κάναμε εμείς) έχει δεχτεί την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κοινοβουλίου. Καταθέσαμε δεκατέσσερις προτάσεις, Εξεταστικής Επιτροπής. Απέρριψαν και τις δεκατέσσερις. Και όχι μόνον αυτό: Κάθε φορά που η Εισαγγελία ακουμπούσε όζουσες υποθέσεις, με διαφαινόμενη εμπλοκή οιασδήποτε κυβερνητικής ή παρακυβερνητικής παρέας, εξαπέλυαν ύβρεις κατά της Δικαιοσύνης. Μιλούσαν για ποινικοποίηση της πολιτικής και πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

    Έστω και τώρα, οφείλουν να σεβαστούν τους θεσμούς και πρώτα απ'όλα τη Δικαιοσύνη. Και επειδή, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν θέλησαν να υιοθετήσουν την πρότασή μας για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζω τη δική μας θέση και τη δική τους υποχρέωση: Στις επικείμενες επιλογές δικαστικών λειτουργών για τις ηγετικές θέσεις της Δικαιοσύνης, μοναδικός γνώμονας πρέπει να είναι ο σεβασμός της ιεραρχίας και της αξιοκρατίας.

    Αν η Κυβέρνηση εννοεί έστω και μια λέξη από όσα όψιμα διακηρύσσει για τη διαφάνεια υποχρεούται να ζητήσει, πρώτ' απ' όλα τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών για τις υποθέσεις που παρέπεμψε η Δικαιοσύνη στη Βουλή. Εάν ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για τη υπόθεση του Χρηματιστηρίου, οφείλει να δεχτεί, έστω και τώρα, τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Γιατί το έγκλημα του Χρηματιστηρίου δεν διαγράφεται και δεν παραγράφεται. Η υπόθεση δεν κλείνει εδώ. Είναι ανάγκη να βρεθεί καθαρή και πλήρης απάντηση:

    Ποιοί εξαπατούσαν τον κόσμο, με ψεύτικες διαβεβαιώσεις για εύκολο πλουτισμό; Ποιοί εμπνεύστηκαν, ποιοί οργάνωσαν, και ποιοί εκτέλεσαν, το σχέδιο της καθεστωτικής παρέμβασης; Ποιοί φούσκωναν τις μετοχές; Γιατί υποτάχθηκε το σύστημα εξουσίας στην παρανομία; Ποιοί έστησαν γέφυρες ανοχής στη λεηλασία ενάμισι εκατομμυρίου επενδυτών;

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Να ξεκαθαρίσουμε εδώ τα πράγματα. Η δήλωση του Πρωθυπουργού για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δεν επαρκεί. Δεν φτάνει η προσποίηση κομματικού εθελοντισμού. Υπογραμμίζω ότι χρειάζεται άνοιγμα των κωδικών. Και αυτό να γίνει υποχρεωτικά. Να γίνει για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους.

    - Είναι δυνατόν να μείνουν έξω από τον έλεγχο οι Διοικητές των μεγάλων Οργανισμών του Δημοσίου;

    - Είναι δυνατόν να μείνουν ανεξέλεγκτοι οι Διοικητές των κρατικών τραπεζών;

    Τι πρότεινε αλήθεια ο κ. Σημίτης για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη των σκανδάλων του χρηματιστηρίου, που ο ίδιος και η Κυβέρνησή του υπέθαλψαν; Ζητά, λέει, από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους κωδικούς τους για να ελεγχθούν οι συναλλαγές και καλεί τους Βουλευτές των άλλων κομμάτων να πράξουν το ίδιο.

    Δεν θα πω πολλά λόγια, θα σας διαβάσω μόνο ένα απόσπασμα από έκθεση του εισαγγελέα πρωτοδικών που σήμερα αναγράφεται στις εφημερίδες. Ο εισαγγελέας αναφέρεται στα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στον πρόεδρό της κ. Θωμαδάκη και λέει: ''Παρέβησαν με πρόθεση και δόλο τα καθήκοντά τους, προκειμένου να προσπορίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος σε τρίτους, βλάπτοντας το επενδυτικό κοινό, διότι δεν διέγραψαν από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών τις εταιρείες που φέρονται αναμεμειγμένες σε χειραγώγηση μετοχών, εάν και εγνώριζαν ότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο παραβίασης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας''.

    Σ' αυτούς θέλει ο κ. Σημίτης να αναθέσει την διερεύνηση των κωδικών των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ; Αυτοί είναι που θα κρίνουν; Αυτοί που κατηγορούνται σκαιώς από τον εισαγγελέα ότι παρέβησαν με δόλο τα καθήκοντά τους. Ωραία αντίληψη έχει για τον έλεγχο ο κ. Σημίτης. Θα βάλει μια διορισμένη από αυτόν, αναξιόπιστη επιτροπή να ελέγξει το κόμμα του. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τον έλεγχο τότε να φέρει εδώ και τώρα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας. Για το άνοιγμα των κωδικών όλων των Βουλευτών, αλλά και των διοικητών τραπεζών και δημοσίων οργανισμών. Να αποδεχθεί την εξεταστική επιτροπή που δύο φορές έχει απορρίψει για τη διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου.

    Φοβάται τη Βουλή ο κ. Σημίτης και σπεύδει να αναθέσει τον έλεγχο ο Θεός να τον κάνει έλεγχο σε μια επιτροπή την οποία ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει διάτρητη; Αυτό δεν είναι έλεγχος κ. Σημίτη, είναι υποκρισία, είναι κουκούλωμα και αποδεικνύει τον τρόμο σας μπροστά σε νέες αποκαλύψεις υπόπτων συναλλαγών και άλλων συνεργατών σας. Τρόμο που σας οδηγεί στο κλείσιμο της υπόθεσης με τέτοιο απαράδεκτο για τα πολιτικά ήθη τρόπο.

    Σε ό,τι αφορά το "πόθεν έσχες": Εμείς δώσαμε μάχη κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, για να ανατεθεί ο έλεγχος των οικονομικών των υποψηφίων αλλά και των κομμάτων στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία που τους στηρίζει, απέκρουσαν την πρότασή μας. Στάθηκαν απέναντι. Έστω και τώρα, ας συμφωνήσουν, καθαρά: Να δεχτούν έλεγχο πλήρη, έλεγχο σε βάθος, έλεγχο ως το 1974. Σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

    Έρχομαι τώρα στον εκλογικό νόμο. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Απλά και μόνο ο χρόνος που επιλέγουν, αποκαλύπτει κίνηση κομματικού καιροσκοπισμού. Η Kυβέρνηση δεν θέλει, αλλά προσποιείται ότι ζητά διάλογο, αφού ξέρει πολύ καλά τη θέση μας. Είναι κορύφωση της πολιτικής αναξιοπιστίας και ανεντιμότητας το να αλλάζουν εκλογικό νόμο κάθε φορά που βλέπουν ότι χάνουν τις εκλογές. Δεν γίνεται να συζητείται αλλαγή εκλογικού νόμου την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θέτει τη χώρα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Είναι το απόγειο της καθεστωτικής νοοτροπίας. Της εμμονής τους να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Οι θεσμοί, η σταθερότητα των κανόνων, η εναλλαγή των κυβερνήσεων, όλα αυτά που είναι θεμελιώδη συστατικά της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, είναι για την Κυβέρνηση Σημίτη ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Θα το πω απλά. Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν εμπιστευόμαστε την Κυβέρνηση. Δεν εμπιστευόμαστε την άρχουσα ομάδα. Δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Σημίτη. Τα ψεύδη και ο καιροσκοπισμός τους δεν έχουν αφήσει ίχνος αξιοπιστίας. Πόσο μπορεί να εμπιστευθεί κανείς αυτόν που μόνιμα αλλάζει τους κανόνες όποτε κρίνει ότι δεν τον συμφέρουν;

    Τα συσσωρευμένα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, η έκρηξη διαφθοράς και η δυσφορία του κόσμου, έχουν προκαλέσει, ως τώρα, αλλεπάλληλες κρίσεις, στη λειτουργία της Κυβέρνησης. Σε κάθε κρίση ο Πρωθυπουργός προσπαθούσε να ξεφύγει, καλλιεργώντας πόλωση και διχασμό. Πέρσι, μετά από διαδοχικές βολές στους υπουργούς του, (τους οποίους κατηγορούσε σαν κουρασμένους), κατέληξε στις ''ροκ εκτροπές''. Εφέτος, αφού ο ίδιος απέπεμψε στενούς συνεργάτες του, κατήγγειλε φαντασιώσεις συνομωσίας, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, και έθεσε την Κυβέρνησή του σε δίμηνη διαθεσιμότητα. Και βέβαια, μετά άρχισε να αναθερμαίνει σχέδια πελατειακών σχέσεων. Με δική τους ευθύνη δημιουργήθηκε βαρύ προεκλογικό κλίμα, επικράτησε αίσθηση αβεβαιότητας και αστάθειας, που επιβαρύνει την οικονομία, το παρόν και το μέλλον του τόπου. Φάνηκε καθαρά ότι η Κυβέρνηση αντί να οδηγεί τον τόπο, έγινε βάρος στην πορεία του τόπου.

    Με πλήρη συναίσθηση ευθύνης, υπέδειξα στον Πρωθυπουργό τη μόνη διέξοδο που του απέμεινε: Ο τόπος δεν αντέχει μια εννιάμηνη προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους κομματικούς πειραματισμούς, κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της. Η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση, που έχει προκαλέσει και μαστίζει την ίδια την Κυβέρνηση και επιβαρύνει την πορεία του τόπου, μπορεί να δοθεί μόνον από τους ίδιους τους πολίτες. Το Εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα. Ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει την εικόνα του παλιού και να ομολογήσει πως χρειάζονται ''ανανέωση'', ''νέες ιδέες'' και ''πρόσωπα με φρεσκάδα''. Εξήγγειλε ανασχηματισμό, κατέληξε στο μη ανασχηματισμό και άρχισε να απειλεί με άλλο ανασχηματισμό. Έδωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρα ''εκλογικής Κυβέρνησης''. Εκήρυξε τη χώρα σε κατάσταση προεκλογικής ετοιμότητας. Ενέταξε ευθέως και απροκάλυπτα όλες τις κινήσεις τους σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Έθεσε σαν κριτήριο της δουλειάς τους την ''αναμέτρηση των εκλογών''. Θέλω, λοιπόν, να ανακεφαλαιώσω και να υπογραμμίσω:

    Πρώτον: Οι εξελίξεις δικαιώνουν απόλυτα τις επισημάνσεις που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες και καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την αναζήτηση λύσης με άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Εκλογές τώρα.

    Δεύτερον: Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Μπαίνουμε σε πλήρη επιφυλακή, πανέτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη για μια νέα διακυβέρνηση. Είμαστε διαρκώς δίπλα στον πολίτη, παρόντες στα προβλήματα, πρωταγωνιστές στην προώθηση λύσεων. Όλοι μας, Βουλευτές, τα μέλη της ΚΕ, τα στελέχη της Περιφερειακής Οργάνωσης, πρέπει να οργώσουμε στο επόμενο διάστημα ολόκληρη τη χώρα. Να πάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Να μιλήσουμε με κάθε Ελληνίδα και με κάθε Ελληνα. Το κλίμα αλλάζει, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στον Ελληνισμό της Διασποράς. Η στενή συνεργασία της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με τις οργανώσεις μας στις ελληνικές παροικίες, έφερε σειρά σημαντικών επιτυχιών. Σε μια σειρά από κοινότητες και οργανώσεις (στην Αμερική, τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία που ήταν άντρο του ΠΑΣΟΚ) τα προεδρεία ανήκουν πια στο φιλελεύθερο χώρο.

    Τρίτον: Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε, ώστε να φτάσει το πρόγραμμά μας σε κάθε πολίτη. Έγινε εξαιρετική δουλειά, που ενισχύει την αξιοπιστία μας και τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Ζητούμε τη θετική ψήφο του πολίτη. Περιμένω απ' όλους να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να διαδώσουμε τις προτάσεις μας. Γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μόνο το συμβόλαιό μας με τους πολίτες, αλλά είναι και ο τρόπος που θα κυβερνήσουμε.

    Τέταρτον: Ξεκινούμε οικονομική εξόρμηση, στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των εκλογών, αλλά και γιατί θέλουμε τους πολίτες συμμέτοχους στον αγώνα μας. Συμμέτοχους σε κάθε πτυχή της δράσης μας. Συμμέτοχους στο όραμά μας.

    Πέμπτον: Φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εξουσία, συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ήθος και τις αρχές της παράταξής μας, τάσεις έπαρσης και αλαζονείας δεν πρόκειται να περάσουν σε εμάς. Δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές, σε καμιά απολύτως περίπτωση. Το έκανα σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το επαναλαμβάνω και στην Κ.Ε.

    Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, τα οικονομικά αδιέξοδα, τα παρακμιακά φαινόμενα, δεν μπορεί να σκιάζουν την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Είναι η ώρα για μια νέα καλύτερη Ελλάδα, στη νέα Ευρώπη. Γι' αυτό θέλουμε μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο πολιτική. Μια Ευρώπη με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα, αλλά και ρήτρα αλληλεγγύης σε κάθε κίνδυνο. Θέλουμε να είμαστε οι Έλληνες το ίδιο ασφαλείς, όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, για να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες. Να επενδύσουμε στην κοινωνία των πολιτών, το κοινωνικό κράτος, την ευημερία και την πρόοδο κάθε πολίτη. Να κτίσουμε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Μια κοινωνία στην οποία κάθε οικογένεια, κάθε νέα και νέος, θα έχουν ίσες ευκαιρίες, περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερες δυνατότητες.

    Η Νέα Δημοκρατία δεν ανακυκλώνει το παρελθόν. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρόντος. Δεν συντηρεί μίση. Έχει όραμα και προσφέρει λύσεις. Εμείς δεν ερχόμαστε για να αναπαράγουμε την πολιτική μιζέρια και τους τεχνητούς διχασμούς. Ούτε για να διαχειριστούμε τις διαρκείς κρίσεις ενός χρεοκοπημένου συστήματος γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Σκεφτόμαστε σε χρόνο μέλλοντα. Ετοιμάζουμε το αύριο. Προετοιμάζουμε (και γίνεται πράγματι εξαιρετική και υπεύθυνη δουλειά από τον Πολιτικό Σχεδιασμό) ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα. Ήδη, έχουμε θέσει τις προτάσεις μας για την Παιδεία και τον Αγροτικό Κόσμο στη διαδικασία της κοινωνικής ζύμωσης, και του ανοικτού διαλόγου. Προχωρούμε στην παρουσίαση κατά τομέα των προγραμματικών μας δεσμεύσεων στο επόμενο διάστημα. Μια διαδικασία που θα κορυφωθεί με την Εθνική Συνδιάσκεψη. Για το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες μας. Για τις αρχές και τις θέσεις της νέας διακυβέρνησης. Για το συμβόλαιό μας, με κάθε πολίτη χωριστά.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Βασικό στοιχείο της πολιτικής μας είναι η υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Να υπάρχει δυναμική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στο κέντρο. Να υπάρξει ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο για τους λίγους. Να είναι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες συμμέτοχοι στην αναπτυξιακή διαδικασία και τους καρπούς της. Σχεδιάζουμε για το σκοπό αυτό τη συγκρότηση Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των Τοπικών Επιμελητηρίων, των εκπροσώπων των παραγωγικών δυνάμεων. Βρισκόμαστε ήδη σε διαρκή διάλογο, σε όλα τα επίπεδα και με όλες τις δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών, για να προετοιμάσουμε πλαίσια ολοκληρωμένων περιφερειακών παρεμβάσεων. Ήδη, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού έχει ζητήσει από τις ΝΟΔΕ όλης της χώρας επισημάνσεις και προτάσεις για τα σχέδια των παρεμβάσεών μας. Ζητήσαμε να υπάρξει για το σκοπό αυτό, συνεργασία και σύνθεση των σκέψεων και των ιδεών των Νομαρχιακών Επιτροπών, των Βουλευτών, των Πολιτευτών, αλλά και των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων. Θέλουμε να ακούμε τους ίδιους τους πολίτες. Θέλουμε συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Θέλουμε ανοικτό και διαρκή διάλογο, με όλους. Και το επαναλαμβάνω: Ο διάλογος, για μας, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει προεκλογικά. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί, ακόμη πιο συστηματικά, (και μάλιστα σε θεσμικά οργανωμένο πλαίσιο) αμέσως μόλις αναλάβουμε την ευθύνη για τη νέα διακυβέρνηση.

    Όλοι μαζί διασφαλίζουμε μια νέα προοπτική, μια νέα πορεία με ασφάλεια, σταθερότητα, σιγουριά για όλους. Ακούμε, συνθέτουμε και σχεδιάζουμε για την Ελλάδα του 2010 και μετά. Διευκρινίζουμε ότι η προοπτική 2010 δεν είναι λίστα υποσχέσεων. Είναι στρατηγικού χαρακτήρα προσανατολισμός. Είναι όραμα και πρόγραμμα, Είναι βούληση και δέσμευση.

    · Προοπτική 2010 σημαίνει Ελλάδα του Πολιτισμού και της Παιδείας. Σημαίνει διαρκής και αποτελεσματική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τη νέα γενιά. Να δημιουργήσουμε τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια του μέλλοντος, της νέας εποχής, της νέας τεχνολογίας. Εμείς να παράγουμε Παιδεία. Εμείς να παράγουμε Πολιτισμό.

    · Προοπτική 2010 σημαίνει μετάβαση σ' ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, ένα κράτος δικαίου, αποτελεσματικό, υπεύθυνο και τίμιο. Σημαίνει επανίδρυση του κράτους. Με ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αποφασιστική αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου και των ελεγκτικών μηχανισμών της Κεντρικής Διοίκησης. Με άρση της γραφειοκρατίας,

    κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προώθηση της αποκέντρωσης και εφαρμογή σύγχρονου μάνατζμεντ.

    · Προοπτική 2010 σημαίνει επιθετική οικονομική πολιτική, δημοσιονομική εξυγίανση, μείωση των φόρων, απελευθέρωση των αγορών. Σημαίνει ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού. Σημαίνει αναγέννηση του οικονομικού ιστού της χώρας, έτσι ώστε να μην ευνοείται ο παρασιτισμός, αλλά να αμείβεται η παραγωγικότητα, να επιβραβεύεται η αξιοσύνη, να αποδίδει η τίμια εργασία. Σημαίνει απασχόληση για όλους, βασισμένη στο τρίπτυχο: ''Εκπαίδευση Ανταγωνιστικότητα Ανάπτυξη''.

    · Προοπτική 2010, σημαίνει οικονομία δυναμική, που να παρέχει τα μέσα για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας υψηλού επιπέδου. Σημαίνει ελεύθερη κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν πλήρη πρόσβαση στις δυνατότητες που προσφέρει ο κόσμος του 21ου αιώνα.

    · Προοπτική 2010 σημαίνει νέο πολιτικό πολιτισμό. Σχέση εμπιστοσύνης. Οριστικό τέλος στα χαρακώματα του χθες. Νοοτροπίες και θεσμούς συνένωσης

    των δυνάμεων και των προσπαθειών μας σε κάθε μείζονος σημασίας εθνική προσπάθεια.

    Προσβλέπουμε με αισιοδοξία στην Ελλάδα που έρχεται. Θέλουμε και αξίζουμε μια Ελλάδα καλύτερη. Θέλουμε και μπορούμε να κτίσουμε μια κοινωνία συνοχής, συμμετοχής και αλληλεγγύης. Μια κοινωνία εμπιστοσύνης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Μια κοινωνία στην οποία κάθε οικογένεια, κάθε νέα και νέος, θα έχουν ίσες ευκαιρίες, περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερες δυνατότητες.

    Σας ευχαριστώ".

    [03] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (21:20 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εις βάρος των δημοσιογράφων Δέσποινας Μπρούσαλη και Παναγιώτη Στάθη που εργάζονται στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Ελευθεροτυπία».

    Η δίωξη αφορά διαρροή στον Τύπο, το καλοκαίρι του 2002, τμημάτων της δικογραφίας αναφορικά με την υπόθεση της ''17Ν'' και ασκήθηκε μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει στις 24 Ιουλίου 2002 ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτήρης Μπάγιας, με αιτιολογικό ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων της υπόθεσης είναι πιθανόν να ματαιώσει τη σύλληψη υπόπτων που αναφέρονται στη δικογραφία.

    Στο πλαίσιο της έρευνας ελήφθησαν καταθέσεις από δημοσιογράφους, συνηγόρους κατηγορουμένων, αλλά και αστυνομικούς που φέρονται να ήταν παρόντες στη διάρκεια των απολογιών κατηγορουμένων όταν την υπόθεση χειριζόταν η ανακρίτρια, Θεώνη Μπούρη. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο δημοσιογράφων ανατέθηκε στην όγδοη πταισματοδίκη Αθηνών ενώπιον της οποίας και θα απολογηθούν.

    [04] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (13:51 UTC+2)

    Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας (ΔΕΣΟΠ) υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η επιτροπή προέβη σε επισκόπηση όλων των κεφαλαίων της ολυμπιακής προετοιμασίας και έδωσε οδηγίες για τη δουλειά που πρόκειται να γίνει το καλοκαίρι, καθώς η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εισερχόμαστε στην τελευταία φάση της Ολυμπιακής Προετοιμασίας και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συνέχιση των ίδιων ρυθμών σκληρής και μεθοδικής δουλειάς. «Δεν θα πρέπει να υπάρξει η νοοτροπία της δουλειάς της τελευταίας στιγμής» είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν, όπως αποδείχτηκε και με την περίπτωση της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα φτάνει στην Αθήνα ομάδα τεχνοκρατών ελεγκτών της ΔΟΕ που θα παρακολουθήσει την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας ενώ κρίσιμο είναι το καλοκαίρι και λόγω των πολλών δοκιμαστικών γεγονότων στα οποία θα πρέπει να φανεί στην πράξη η πρόοδος των ολυμπιακών έργων.

    Όπως επισήμανε αμέσως μετά ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα δεν έγινε συζήτηση για τα οικονομικά των ολυμπιακών αγώνων, ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι μετά τη σύσταση τριμερούς επιτροπής (από τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού και την "Αθήνα 2004") για το θέμα των προσαρμογών το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με πολύ ορθολογικό τρόπο χωρίς να δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο νέο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων που έχει αποσπάσει θετικά σχόλια και θα υιοθετηθεί για όλες τις Ολυμπιάδες της επόμενης χιλιετίας. Όπως είπε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, στο μετάλλιο απεικονίζονται το παναθηναϊκό στάδιο και η Ακρόπολη.

    Μετά τη συνεδρίαση, που διήρκεσε δύο ώρες, ο υφυπουργός Τύπου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Τηλέμαχος Χυτήρης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

    «Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης της ΔΕΣΟΠ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

    «Εχουμε εισέλθει στην τελευταία φάση της ολυμπιακής προετοιμασίας. Υπολείπονται 13 μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και απαιτείται να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των αναγκαίων έργων και δράσεων με την ίδια αμείωτη ένταση και την υψηλή αποτελεσματικότητα που δείξαμε μέχρι σήμερα.

    Σήμερα, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι μιλούν με θετικά λόγια και επαίνους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

    Θέλω να τονίσω πως το θετικό αποτέλεσμα το οποίο έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ούτε αυτονόητο ούτε εξ ορισμού δεδομένο. Ηταν και είναι αποτέλεσμα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς.

    Αυτή η σκληρή και μεθοδική δουλειά πρέπει να συνεχισθεί μέχρι το τέλος, μέχρι την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν θα πρέπει να υπάρξει, όπως πολλοί λέγουν, η νοοτροπία της δουλειάς της τελευταίας στιγμής. Εμείς έχουμε αποδείξει από το μέχρι τώρα έργο μας πως αυτό δεν υφίσταται.

    Δουλεύουμε με προγραμματισμό και μεθοδικότητα πάνω και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, γιατί πιστεύουμε πως η Ελλάδα και οι Ελληνες μπορούν. Αυτό, άλλωστε, το αποδείξαμε και σε άλλες περιπτώσεις και πρόσφατα με τη μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Επιπροσθέτως, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν επιθυμεί τα λόγια του αυτά να εκληφθούν «ως συνήθεις νουθεσίες», αλλά το κάνει διότι πράγματι πρέπει να υπάρχει διαρκής συντονισμός και συνεχής παρακολούθηση των ολυμπιακών έργων και δράσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ειδικότερα τώρα κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

    Και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να επισημάνω πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από την Τριμελή Επιτροπή την περασμένη Τρίτη (8/7) έχει επιτελεσθεί πολύ σημαντική πρόοδος στο θέμα των οικονομικών. Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει εξαιρετική δουλειά και όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα εργασίες της έχουν αντιμετωπισθεί με επιτυχία διάφορα οικονομικά ζητήματα που μας απασχόλησαν στο παρελθόν. Οι δυσκολίες και ασυμφωνίες του παρελθόντος έχουν εκλείψει, γιατί ακριβώς έχει διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς αποδεκτό από όλους για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζονται. Η επιτευχθείσα ισορροπία στο πλαίσιο της Τριμελούς Επιτροπής πρέπει να διατηρηθεί μέχρι τέλους. Η Τριμελής Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της, παρακολουθώντας σε συνεργασία με την Ομάδα Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ) όλα τα θέματα που προκύπτουν».

    Και ο Πρωθυπουργός κατέληξε: «Συνεπώς, όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται, όταν υπάρχει καλή δουλειά, καλή συνεργασία και σωστή αντιμετώπιση».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ίδιο κομμάτι θα συνεχίσει το έργο της η Τριμελής Επιτροπή ή σε διαφορετικό κομμάτι;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Στα θέματα τα οικονομικά. Οπου παρουσιάζονται δυσκολίες ή όπου προκύπτουν προβλήματα τα αντιμετωπίζει η Τριμελής Επιτροπή, η οποία υποβάλλει τις προτάσεις της.

    Από εκεί και πέρα, έγινε μια παρουσίαση κατ' αρχήν της Ολομέλειας της ΔΟΕ (που συνήλθε στην Πράγα) και όπου ήταν παρούσα η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» υπό την κυρία Αγγελοπούλου.

    Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να σας δείξω το μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ισως, θα το έχετε δει, αλλά είναι και μια ευκαιρία να το δείτε και από κοντά. Να σας πω, λοιπόν, τα εξής: Μέχρι σήμερα τη μία πλευρά του μεταλλίου την ανελάμβανε η ΔΟΕ και την άλλη η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αυτή τη φορά, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε στη ΔΟΕ η διοργανώτρια χώρα να αναλάβει και τις δύο πλευρές του μεταλλίου, πράγμα που θα γίνεται από εδώ και στο εξής. Στο μετάλλιο που βλέπετε αυτή τη στιγμή απεικονίζονται στη μία πλευρά το Ολυμπιακό Στάδιο και η Ακρόπολη και στην άλλη αναγράφεται απόσπασμα από Ωδή του Πινδάρου προς Ολυμπιονίκες.

    Το νέο, λοιπόν, μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων (που θα είναι χρυσό, αργυρό και χάλκινο) είναι το μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά η απεικονίζουσα το Ολυμπιακό Στάδιο και την Ακρόπολη (η οποία μέχρι πρότινος δεν απεικονιζόταν) θα είναι μόνιμη για όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από εδώ και πέρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είπε ο Πρωθυπουργός για το νέο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Τόσον ο Πρωθυπουργός, όσον και οι παριστάμενοι υπουργοί προέβησαν σε πολύ θετικά σχόλια.

    Ακολούθως, έγινε μια συζήτηση για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων σε διάφορους τομείς. Δεν είναι του παρόντος, νομίζω, να υπεισέλθουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες, εξάλλου αφορούν θέματα κατά το μάλλον ή ήττον τεχνικής φύσεως που δεν αφορούν άμεσα τους πολίτες.

    Να προσθέσω, επίσης, ότι υπάρχει πλέον μια συνεχής παρουσία Επιτροπών της ΔΟΕ στην Αθήνα, τα μέλη των οποίων παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Επιτροπές αυτές ασχολούνται κυρίως με θέματα τεχνικής φύσεως. Και αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθούν την Αθήνα τέτοιες Επιτροπές για την επί τόπου επισκόπηση των έργων και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, θα έρθει και ο κ. Οσβαλντ;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν θα έρθει ο κ. Οσβαλντ. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι οι Επιτροπές αυτές είναι περισσότερο υπηρεσιακές και τεχνικές.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ πήραν το λόγο όλοι οι συμμετασχόντες. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι οι όποιες αμφιβολίες του παρελθόντος όχι μόνο δεν υπάρχουν στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς. Στο σημείο αυτό επιτρέψατέ μου να καταθέσω και την προσωπική μου μαρτυρία: Από τις τακτικές επαφές που έχω με ξένους δημοσιογράφους, ως υπεύθυνος του Τομέα Ενημέρωσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαπιστώνω πως η συμπεριφορά τους, οι αντιδράσεις τους και οι θέσεις τους δεν είναι αυτές που ήταν παλαιότερα. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύεται και από την πληθώρα των δημοσιευμάτων και των ρεπορτάζ στα έντυπα και ηλεκτρονικά διεθνή ΜΜΕ.

    Η συζήτηση στη ΔΕΣΟΠ περιεστράφη σε όλα τα θέματα. Αναφέρω ενδεικτικά:

    ¨ Το θέμα του τραμ, όπου διαπιστώθηκε μια αξιοσημείωτη πρόοδος.

    ¨ Το θέμα του ΟΑΚΑ και την οροφή Καλατράβα.

    ¨ Το θέμα της μαραθώνιας διαδρομής και τις εργασίες που γίνονται. Με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα (που δεν έχει καμιά σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια λωρίδα που να είναι έτοιμη για τις ανάγκες της διαδρομής.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Στάδιο Καραϊσκάκη μιλήσατε;

    Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα έχει τελειώσει. Το Στάδιο Καραϊσκάκη ετοιμάζεται ήδη με γοργούς ρυθμούς.

    Στον κατάλογο των επιμέρους συζητηθέντων θεμάτων μιλήσαμε ακόμη για τη λειτουργία της πόλης: Για την υπαίθρια διαφήμιση που δεν πρέπει να υπάρχει, κυρίως στις ολυμπιακές διαδρομές, αλλά και στο κέντρο της πόλης. Προς τούτο απαιτούνται ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, πέραν του ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί περί το τέλος Αυγούστου.

    Σας ευχαριστώ πολύ".

    Μετά τη συνεδρίαση, ο υπεύθυνος υπουργός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Η σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας έγινε σε ένα πολύ αισιόδοξο και θετικό κλίμα, γιατί είχε προηγηθεί η σύνοδος της ολομέλειας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στην οποία ακούστηκαν πολύ καλά λόγια για την Ελλάδα και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αυτό το γεγονός δεν μας οδηγεί σε κάποια επανάπαυση, σε κάποια χαλάρωση. Το καλοκαίρι αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την επιτυχία της ολυμπιακής προετοιμασίας, γιατί έχουμε πολλά δοκιμαστικά γεγονότα. Τα δοκιμαστικά γεγονότα μάς επιτρέπουν να επαληθεύσουμε στην πράξη τα όσα έχουμε κάνει και κυρίως μας επιτρέπουν να δείξουμε σε ξένες ομοσπονδίες, αθλητές, παράγοντες και ιδίως στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την πρόοδο των ολυμπιακών έργων: Τις ολυμπιακές υποδομές, τα αθλητικά έργα, το νέο σύστημα κυκλοφορίας που προσπαθούμε να οργανώσουμε στην Αθήνα και γενικότερα στη χώρα.

    Πιστεύω ότι οι εντυπώσεις θα είναι πάρα πολύ θετικές, χάρη στη σκληρή προετοιμασία που έχει γίνει.

    Κάναμε, λοιπόν, την επισκόπηση όλων των κεφαλαίων της ολυμπιακής προετοιμασίας. Είχαν προηγηθεί πέντε διυπουργικές συναντήσεις υπό τη δική μου προεδρία στο υπουργείο Πολιτισμού και άρα είχαν ωριμάσει και εξετασθεί όλα τα θέματα.

    Ο Πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ, έδωσε οδηγίες για τη δουλειά μας στους δύο αυτούς μήνες, καθώς η επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΟΠ θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

    Την άλλη εβδομάδα θα έχουμε εδώ στην Αθήνα μια ομάδα τεχνοκρατών ελεγκτών της ΔΟΕ. Αυτοί έρχονται πολύ συχνά στη χώρα μας, τις περισσότερες φορές χωρίς δημοσιότητα. Θα έχουμε και πάλι μια καλή συνεργασία μαζί τους με όλες τις υπηρεσίες που προωθούν έργα και άλλα προγράμματα, τα προγράμματα της Οργανωτικής Επιτροπής. Πιστεύω ότι τον Αύγουστο, στις δοκιμαστικές διοργανώσεις, θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, καταλήξατε τελικά στο ποσό για τα over lays; Ποιο είναι το ακριβές ποσό;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έγινε σήμερα συζήτηση για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Πρωθυπουργός τόνισε, για μια ακόμη φορά, όπως σας είχα πει και την προηγούμενη φορά που με ρωτήσατε, δηλαδή την Τρίτη (8/7) μετά τη σύσκεψη που έγινε, εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για την προετοιμασία της σημερινής συνεδρίασης της ΔΕΣΟΠ, ότι η τριμερής επιτροπή αποδείχθηκε ένα πολύ καλό όργανο δουλειάς και έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Υπάρχει τώρα ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς, το οποίο όλοι το αποδέχονται. Οι δαπάνες έχουν εκλογικευθεί, έχουν προσαρμοσθεί στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής. Το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με πολύ ορθολογικό τρόπο χωρίς να δημιουργεί δημοσιονομικά προβλήματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, όσον αφορά το τραμ είδαμε και χθες αρκετές αντιδράσεις από τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου, υπήρχε ένταση. Σας ανησυχούν τέτοιες αντιδράσεις;

    Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το θέμα του τραμ μας το παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής. Νομίζω ότι αυτή η εστία έντασης που υπάρχει στο Φάληρο φτάνει πια στο τέλος της. Θα δοθεί και μία λύση στο πρόβλημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων με τη δημιουργία υπόγειου σταθμού στην περιοχή. Θα το προωθήσουν το ζήτημα αυτό το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και η «ΤΡΑΜ ΑΕ». Οι δε συντελεστές, οι δείκτες προόδου του έργου είναι ικανοποιητικοί, είναι ελεγχόμενοι και πιστεύω πως και οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ θα το διαπιστώσουν αυτό την επόμενη εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να προωθούμε ταυτόχρονα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο και το τραμ και το μετρό. Αυτό, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε και αλλού. Αντιλαμβάνεσθε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία το ίδιο να γίνεται και σε άλλες πόλεις, ιδίως στις άλλες ολυμπιακές πόλεις, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο.

    Σας ευχαριστώ".

    [05] ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος συναντήθηκαν σήμερα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο φοιτητές και φοιτήτριες από την Ιορδανία, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη" που έχει ως στόχο την καλλιέργεια των δεσμών Ορθόδοξων φοιτητών από ξένες χώρες με την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και την επαφή τους με τον πολιτισμό μας.

    Ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των νέων, μίλησε για την αγάπη που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο σύγχρονος κόσμος, για τους δεσμούς φιλίας που πρέπει να αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ανεξαρτήτως διακρίσεων, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία σήμερα ανά την οικουμένη.

    Από την πλευρά τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αφού ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για τη φιλοξενία τους στην πατρίδα μας, του απηύθυναν πρόσκληση να επισκεφθεί το Αμμάν της Ιορδανίας, όποτε έχει τη σχετική δυνατότητα, ενώ του εξέθεσαν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [06] ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 85χρονος Ιωάννης Χουρμουζιάδης, όταν, ενώ κινούνταν πεζός παρασύρθηκε από ΙΧ.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα στις 11 το πρωί στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

    [07] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΑΝΑΞΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ Η ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Ανάξια σχολιασμού χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    "Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. είναι ανάξια σχολιασμού. Η σοβαρότητα και το ήθος του καθενός είναι γνωστά", υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος με αφορμή δήλωση του κ. Πετσάλνικου για την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος είχε τονίσει:

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης ομολογεί απροκάλυπτα ότι δεν άκουσε τι δήλωσε ο κ. Καραμανλής, αλλά σχολιάζει επικριτικά αυτό που δεν άκουσε. Θαυμάστε σοβαρότητα και ήθος υπουργού Δικαιοσύνης".

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2003 (20:30 UTC+2)

    «Είμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στο περιθώριο σύσκεψης με στελέχη των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία, με την οποία εγκαινίασε τον κύκλο επαφών του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    «Θέλουμε να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην κομματική δουλειά και ταυτόχρονα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο κυβερνητικό έργο. Ο στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με όλα τα κομματικά στελέχη με όλους τους πολίτες, να ανοίξουμε ένα πλατύ διάλογο γύρω από τους στόχους του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια, όπως τους προδιέγραψε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή», τόνισε.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο αναλογικότερος εκλογικός νόμος, που θα δίνει, παράλληλα, τη δυνατότητα να σχηματιστεί σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εκλογικός αγώνας του ΠΑΣΟΚ θα έχει θετικό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι το αίτημα του πρόεδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, για πρόωρες εκλογές αφορά το εσωτερικό του κόμματος και όχι τον ελληνικό λαό.

    «Την ανατροπή του κλίματος θα την ξεκινήσουμε από τη βόρεια Ελλάδα. Την καινούργια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ την πιστεύουμε όλοι και θα την συνδράμουμε. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι επιτυχής όχι μόνο για το κόμμα μας αλλά για τον ελληνικό λαό», σημείωσε.

    Οι δύο υφυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

    [09] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: H ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β' και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στον κλήρο και σε ολόκληρο το ποίμνιο εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    "Ο Μακαριστός διέθετε υψηλό πνευματικό επίπεδο και ταυτίστηκε με τους αγώνες και τις αγωνίες της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων. Στα χρόνια της διακονίας του η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό έργο, ως δημιούργημα της ευαισθησίας και των αξιών του", δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

    Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη απώλεσε έναν μεγάλο πνευματικό ηγέτη που με το ανάστημά του και το έργο του λάμπρυνε την Εκκλησία και την Ορθοδοξία και σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να συνεργασθεί μαζί του για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων της πόλης, αλλά και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους λαούς των Βαλκανίων.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ- ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΥΕΝ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Συνάντηση εκπροσώπων των Ναυτιλιακών Ενώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου υπό την προεδρεία του Β΄ Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος Γ.Παπαχριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΕΝ στα πλαίσια εφαρμογής των απαιτήσεων του Κεφαλαίου ΧΙ-2 της Δ.Σ. SOLAS και του Διεθνή Κώδικα για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες, όπως υιοθετήθηκαν στην Διπλωματική Διάσκεψη του ΙΜΟ τον Δεκέμβριο του 2002.

    Στην συνάντηση οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τα οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη κοινών εκτιμήσεων και προβληματισμών.

       Ειδικότερα συζητήθηκε το διοικητικό μέρος για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Σύμβασης, η προοπτική αναγνώρισης Οργανισμών Ασφάλειας, θέματα εκπαίδευσης των υπόχρεων φορέων καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις στους παραπάνω τομείς.

    Τέλος οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η συνάντηση υπήρξε χρήσιμη και εποικοδομητική, και συμφώνησαν στη δημιουργία Ομάδων Εργασίας για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση από τις εταιρίες των καθορισμένων απαιτήσεων τόσο για τα πλοία όσο και για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στα πλαίσια εφαρμογής του Κώδικα.

    [11] ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Άγνοια όσον αφορά στα δημοσιεύματα και δηλώσεις σύμφωνα με τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά των μελών της διοίκησής της, δηλώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η δημόσια συζήτηση για την υπόθεση με τις «μετοχές φούσκες»

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα και δηλώσεις σύμφωνα με τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά των μελών της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για θέματα που ανάγονται στο 1999, ανακοινώνονται τα παρακάτω:

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τα μέλη της διοίκησής της δεν έχουν λάβει γνώση των κατηγοριών. Επομένως δεν γνωρίζουν σε ποιο βαθμό τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν μπορούν να σχολιάσουν σε αυτή τη φάση την ουσία του συγκεκριμένου θέματος.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αν και υφίσταται νομικώς υπό την παρούσα μορφή της ως ΝΠΔΔ από το 1991, αποτελεί δημιούργημα της παρούσας διοίκησής της, η οποία διορίστηκε το 1996. Μέχρι τότε η χώρα μας, μόνη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν διέθετε εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς.

    Η παρούσα διοίκηση, πέρα της δημιουργίας αυτού τούτου του οργανισμού που αποτελεί σήμερα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει παραγάγει τεράστιο κανονιστικό και εποπτικό έργο καλύπτοντας χάσμα δεκαετιών, ούτως ώστε η ελληνική κεφαλαιαγορά να κατατάσσεται σήμερα στις ανεπτυγμένες αγορές. Είναι γνωστό ότι κατά τις χρηματιστηριακές κρίσεις που σημειώνονταν στο παρελθόν κανείς δεν σκεπτόταν να μεμφθεί την ανύπαρκτη τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβληθεί στη συνείδηση όλων των συναλλασσομένων χάρη στη συνεχή άσκηση ενεργού προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πέρα της επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε εκατοντάδες περιπτώσεις, έχει παραπέμψει στη δικαιοσύνη δεκάδες υποθέσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται υποθέσεις στις οποίες αναφέρονται τα δημοσιεύματα, πολλές από τις οποίες εντόπισε και διερεύνησε η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την καταστολή των χρηματιστηριακών παραβάσεων είναι αυστηρές, αποτελεσματικές και θεμελιώνονται πλήρως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Για το λόγο αυτό παρέχουν στη δικαιοσύνη το αναγκαίο υλικό για τη διερεύνηση της ποινικής διάστασης των παραβάσεων και για την αποτελεσματική τιμωρία του πραγματικού χρηματιστηριακού εγκλήματος, όπου και όποτε αυτό εμφανίζεται.

    Το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή συνέβαλε ουσιωδώς στη σύνταξη της πρόσφατης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την κατάχρηση αγοράς.

    Η αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία των τελευταίων ετών, η οποία ακολούθησε την υπερθέρμανση των αγορών κατά τα έτη 1999-2000, δεν αποτελεί ελληνικό αλλά διεθνές φαινόμενο. Αποτελούν όμως ελληνικό φαινόμενο οι όροι υπό τους οποίους διεξάγεται δημοσίως η συζήτηση για τα θέματα αυτά. Βεβαίως οι παράνομες πράξεις πρέπει να εντοπίζονται, να διερευνώνται και να τιμωρούνται, δεν μπορούν όμως να

    ανάγονται σε θεμελιώδη εξήγηση της χρηματιστηριακής κρίσης. Η πρακτική αυτή αποπροσανατολίζει τους επενδυτές και δεν ευνοεί την ομαλότητα της αγοράς και τη θεσμική θωράκισή της.

    Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θεωρεί ότι έχει επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και θα αντικρούσει επιτυχώς, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν, οποιεσδήποτε κατηγορίες διατυπωθούν εναντίον της. Στο μεταξύ θα εξακολουθήσει τις προσπάθειές της για την προστασία των συμφερόντων της αγοράς και για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου, αξιοποιώντας τη δική της και τη διεθνή εμπειρία.

    [12] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 11 Ιουλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις καταγράφονται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των εταιρικών επιδόσεων του δευτέρου τριμήνου και σε μία σειρά οικονομικών νέων.

    Η General Electric, δεύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρία στον κόσμο, η οποία συμμετέχει στον Dow Industrials, κατέγραψε πτώση 14% των κερδών δευτέρου τριμήνου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ για το σύνολο του έτους, περιόρισε τις προοπτικές κερδοφορίας στο κατώτατο του εύρους των προηγούμενων προβλέψεών της. Πάντως, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρίας, που ήταν σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ακολούθησε άνοδος της μετοχής της.

    Περαιτέρω, η αμερικανική χρηματαγορά φαίνεται να αφομοιώνει και τα μη ενθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγής PPI, ο οποίος σημείωσε τον Ιούνιο άνοδο 0,5% έναντι 0,3% των προβλέψεων των αναλυτών και τη διεύρυνση του ελλείμματος εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε στα 41,8 δις. δολάρια, έναντι προβλέψεων για συρρίκνωση στα 41,5 δισ.

    Τέλος, οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την είδηση της αναβάθμιση από την Banc of America της μετοχής της εταιρίας Home Depot απο "neutral" σε "buy".

    Στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,90%, o Nasdaq της εταιριών υψηλής τεχνολογίας 0,94% και ο ευρύτερος S&P 500 0,85%.

    [13] ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ EVEREST ΤΟ 67% ΤΗΣ ΧΟΛΑΡΓΟΣ ΑΕ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για απόκτηση πλειοψηφικών ποσοστών σε εταιρείες - καταστήματα, τα οποία παρουσιάζουν ικανοποιητική κερδοφορία και προοπτικές ανάπτυξης η εταιρία Everest A.E. Συμμετοχών και Επενδύσεων, προχώρησε στην εξαγορά 2.010 ανωνύμων μετοχών της εταιρείας Χολαργός Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στο 67% του συνόλου των μετοχών της, έναντι συνολικού τιμήματος 313,5 χιλ. ευρώ.

    Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί κατάστημα Everest στο οποίο, όμως, ο Όμιλος δεν διέθετε μέχρι σήμερα μετοχική συμμετοχή. Σημειώνεται, ότι για τη χρήση του 2002, η Χολαργός Α.Ε. εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 608 χιλ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 65 χιλ. ευρώ.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της εξαγοράς αυτής ο Όμιλος Everest αποκτά συμμετοχή και πλειοψηφικό έλεγχο σε μια κερδοφόρα εταιρεία εκμετάλλευσης καταστήματος Everest, η οποία παρουσιάζει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.

    [14] ΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Το ΑΚΕΛ καλύπτεται σε μεγάλο μέρος από τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω από το θέμα της επιστολής του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για άνοιγμα του αεροδρομίου Λευκωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του ΑΚΕΛ για την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να συγκαλέσει ''τάχιστα το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει το όλο θέμα και να ανταλλάξει απόψεις για το χειρισμό του''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Το φυσικό περιβάλλον της ενωμένης Ευρώπης θα εμπλουτιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., όπως προκύπτει από επιστημονικές παρουσιάσεις που έκαναν σήμερα εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δικοινοτικό σεμινάριο θέμα ''Η ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της φύσης'' στο Λήδρα Πάλας.

    Συγκεκριμένα επτά από τα 13 νέα είδη πουλιών που συναντώνται στα δέκα νέα κράτη μέλη, καθώς και πέντε από τα 20 νέα είδη φυτών και ζώων, βρίσκονται στην Κύπρο.

    Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ιταλικής Πρεσβείας στην Λευκωσία και σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Κύπρο Γκεράρντο λα Φραντσέσκα σημείωσε ότι το περιβάλλον και η προστασία του δεν έχουν σύνορα και είπε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να εργαστούν από κοινού για να σημειωθούν θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον του νησιού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, είναι μέρος της γνωστής του τακτικής για διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση 'σχέσεων καλής γειτονίας', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με γραπτή του δήλωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα για εξέταση της πρότασης Ντενκτάς και για να τον εξουσιοδοτήσει να απαντήσει.

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς είχε απορρίψει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν το 1993-1994, καθώς και το σχέδιο Κόφι Ανάν στη Χάγη στις 10 Μαρτίου, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    ''Επαναλαμβάνω'', υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''τη σταθερή πολιτική μας, που συνιστά σχεδόν ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι παραμένουμε πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού, που θα άρει το διαχωρισμό και σε μια επανενωμένη Κύπρο, ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν ισότιμα τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας στο πλαίσιο ενός κράτους με ενιαία την κυριαρχία του''.

    Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ο Ραούφ Ντενκτάς από τις 10 Μαρτίου στη Χάγη έχει αποχωρήσει από τις δικοινοτικές συνομιλίες, αφού απέρριψε το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού''.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

    «Ο κ. Ραούφ Ντενκτάς, από τις 10 Μαρτίου 2003 στη Χάγη, έχει αποχωρήσει από τις δικοινοτικές συνομιλίες, αφού απέρριψε το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Αντί συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού, ο κ. Ντενκτάς έκτοτε έχει εγκαινιάσει, σε πλήρη συνεργασία με την Άγκυρα, νέα στρατηγική για διατήρηση του κατοχικού καθεστώτος και εγκαθίδρυση απλώς 'σχέσεων καλής γειτονίας'.

    Οι συνομιλίες που εισηγείται για την επαναλειτουργία του Αερολιμένα Λευκωσίας, και ενδεχομένως για άλλα μέτρα, εντάσσονται σε αυτή τη στρατηγική. Μάλιστα, για την άρση του παράνομου αποκλεισμού από τα κατοχικά στρατεύματα, επιδιώκει ως αντάλλαγμα την άρση αυτού που αβάσιμα και αυθαίρετα αποκαλεί 'εμπάργκο' εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

    Αξίζει να υπομνησθεί ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκαν το 1993-1994 είχαν ναυαγήσει λόγω της εμμονής του κ. Ντενκτάς, τότε, να αναγνωριστεί χωριστή κρατική οντότητα και κυριαρχία στο ψευδοκράτος.

    Επαναλαμβάνω τη σταθερή πολιτική μας που συνιστά σχεδόν ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου, ότι παραμένουμε πάντοτε έτοιμοι και πρόθυμοι για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού που θα άρει το διαχωρισμό και σε μια επανενωμένη Κύπρο ολόκληρος ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν ισότιμα τα αγαθά της ειρήνης και της ευημερίας στο πλαίσιο ενός κράτους με ενιαία την κυριαρχία του.

    Eχω συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα, για μελέτη και απόφαση του γενικότερου θέματος που εγείρει η επιστολή του κ. Ντενκτάς και ειδικότερα της πρότασης για επαναλειτουργία του Αερολιμένα Λευκωσίας».

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΗΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Οχτώ χρόνια συμπληρώθηκαν την Παρασκευή από τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρενίτσα από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις. Εκατοντάδες άνθρωποι τιμούν τη μνήμη των νεκρών στο νέο κοιμητήριο της πόλης.

    Όμως για πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων, η σημερινή δεν είναι μόνο μια ημέρα θλίψης αλλά και αγανάκτησης, καθώς πληροφορήθηκαν ότι το αίτημά τους για αποζημιώσεις δεν έγινε αποδεκτό.

    Το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βοσνίας απέρριψε τις αιτήσεις 800 οικογενειών, που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα στη σφαγή της Σρεμπρενίτσα που καταγράφηκε στην ιστορία ως η χειρότερη της Ευρώπης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετέδωσε το BBC.

    H Ένωση που έχουν συστήσει οι μητέρες των θυμάτων της Σρεμπρενίτσα χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ταπεινωτική. Η επικεφαλής της Ένωσης, Μανίρα Σουμπάτσιτς δήλωσε εξαιρετικά απογοητευμένη που το ανώτατο δικαστήριο της Βοσνίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα απλά απέρριψε τις αιτήσεις των 800 οικογενειών.

    Τον περασμένο Μάρτιο το εν λόγω δικαστήριο διέταξε τις Σερβοβοσνιακές αρχές να αποζημιώσουν με δυο εκατομμύρια δολάρια, 49 συγγενείς θυμάτων της Σρεμπρενίτσα, λέγοντας ότι οι προσπάθειές τους για αποκάλυψη της αλήθειας είχαν εσκεμμένα παρεμποδιστεί.

    Το γεγονός αυτό ώθησε και τις 800 οικογένειες να ζητήσουν αποζημιώσεις, αλλά το δικαστήριο τώρα λέει ότι το αίτημά τους δεν θα εξεταστεί και ότι η απόφαση που ελήφθη για τις 49 οικογένειες πρέπει να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για όλους.

    Οι συγγενείς επιμένουν ότι κάθε οικογένεια έχει και μια διαφορετική ιστορία που πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα. Η όγδοη επέτειος της θηριωδίας, πραγματοποιήθηκε στο καινούριο κοιμητήριο της πόλης η επίσημη ταφή 300 θυμάτων που αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA από τους ομαδικούς τάφους της περιοχής.

    [18] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 11 Ιουλίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Μπινγκόλ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις χωρικοί και ένας να τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Πρόκειται για την πρώτη επίθεση ανταρτών εναντίον αμάχων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισημαίνουν αξιωματούχοι της τουρκικής ασφάλειας.

    Οι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι εκατοντάδες μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ,(PKK), είχαν διεισδύσει στην Τουρκία από στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων εκεί.

    Περισσότεροι απο 30.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έχασαν την ζωή τους αφ' ότου αντάρτες του PKK, που σήμερα είναι γνωστό ως KADEK, άρχισαν τον αγώνα για αυτονομία, το 1984.

    Ομως διέκοψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την δράση τους με τη σύλληψη του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999 και οι περισσότεροι αποσύρθηκαν στο βόρειο Ιράκ.

    [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ Ο.Α. ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 11ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (19:50 UTC+2)

    Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η σύνδεση τους γενικότερα με το Ολυμπιακό πνεύμα, είναι τα θέματα της πρώτης μέρας του 11ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Σαμοθράκη με τη συμμετοχή 500 και άνω δημοσιογράφων από όλη τη χώρα.

     Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», η Νομαρχία Εβρου και ο Δήμος Σαμοθράκης , μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και τις δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ).

    Την επίσημη κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» Ιωάννης Σπανουδάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "το ετήσιο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο έχει καθιερωθεί ως θεσμός υψηλού κύρους" και ότι "αδιάψευστος μάρτυρας γι΄ αυτό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο κερδίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή εκατοντάδων δημοσιογράφων από την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη".

     Ο κ. Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι η «Αθήνα 2004» αντιμετωπίζει την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων της Αθήνας "με αισιοδοξία, αλλά και με συναίσθηση της ευθύνης που της αναλογεί στο χρονικό διάστημα που απομένει", ωστόσο, όπως είπε, "δεν εφησυχάζουμε ούτε για μια στιγμή. Συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά, γιατί ξέρουμε καλά πως μέσα στις 400μέρες που απομένουν θα πρέπει να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία μας για ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα».

    Ακόμα τόνισε ότι με την ευκαιρία του 11ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Σαμοθράκης η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» θα εντείνει τις προσπάθειες για συνεργασία με όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας ενόψει των Αγώνων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να είστε κοντά μας, έχοντας ανάγκη από την κριτική, τις επισημάνσεις και τον έλεγχο των ΜΜΕ αλλά και από τις θετικές αναφορές σας στο έργο μας, που μας δίνουν αισιοδοξία και δύναμη, καθώς πολύ σύντομα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ας εγκαινιάσουμε από εδώ, από τη Σαμοθράκη, που «γέννησε» την ομώνυμη Νίκη, μια απεικόνιση της οποίας θα κοσμεί στο εξής τα μετάλλια των Αγώνων, μια υγιή, εποικοδομητική συνεργασία ως την τελική επιτυχία των Αγώνων». «Να είστε βέβαιοι» κατέληξε ο κ. Σπανουδάκης «ότι στο πρόσωπό μας θα βρίσκετε πάντοτε έναν αξιόπιστο συνομιλητή».

    Στο άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου, ο Γενικός Διευθυντής Τύπου & ΜΜΕ της «Αθήνα 2004», Σεραφείμ Κοτρώτσος τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εμείς, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων το βιώνουμε αυτό εδώ και πολύ καιρό, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με τον προσανατολισμό της Οργανωτικής Επιτροπής σ΄ αυτό που λέμε επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων, το βιώνουμε ακόμα περισσότερο. Βρισκόμαστε στα stands των 400, όχι μέτρων, για να χρησιμοποιήσουμε την αθλητική ορολογία, αλλά των 400 ημερών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η στιγμή που πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, να ελέγξουμε την πορεία μας εντός των κουλουάρ, για να επιμείνω σε αθλητικούς όρους, είναι η στιγμή που πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας, όχι μόνο στο επίπεδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας από την αθλητική πλευρά, αλλά κυρίως στο να εμπνεύσουμε τον ενθουσιασμό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη μεγάλη γιορτή».

    Ο κ. Κοτρώτσος αναφέρθηκε στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ότι αφορά στην προβολή των Αγώνων και υπενθύμισε ότι επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ είχε επαναλάβει πριν από ένα χρόνο ότι «η Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 μπορεί να προσφέρει και θα προσφέρει στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη την τέταρτη διάσταση. Πέρα δηλαδή από τον αθλητισμό, πέρα από την ιστορικότητα και τον πολιτισμό, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μια τέταρτη διάσταση που έχει να κάνει με τη σύνδεση των Ολυμπιακών Αγώνων με την αρχαία εκδοχή τους και την σύγχρονη αναβίωσή τους στην Ελλάδα το 1896».

    Στο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως και Σαμοθράκης, κ. Ανθιμος επισήμανε ότι « η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να ζήσουμε το θαύμα της συμπτώσεως του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και του χριστιανικού πνεύματος, όπως εκφράστηκε στη διάρκεια των 1.100 χρόνων».

    Στην ομιλία του ο Νομάρχης Εβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του δημοσιογραφικού κόσμου για την ανάδειξη και προβολή των προοπτικών οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης του νομού και τις ευκαιρίες που δίνονται μέσω και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακόμη, ανακοίνωσε την πρότασή του, και το επόμενο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, το καλοκαίρι του 2004, να είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με έμφαση στο θέμα του Τουρισμού.

    Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Τύπου και τα στελέχη της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004», λέγοντας ότι ως Δήμαρχος του νησιού θεωρεί «μεγάλη τιμή που το φετινό δημοσιογραφικό συνέδριο είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ Δήμητρα Σπηλιοπούλου, στην ομιλία της επεσήμανε ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι το μεγάλο ιστορικό στοίχημα της σύγχρονης Ελλάδας και η κορυφαία εθνική πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μία εθνική επιταγή που δεν καθορίζεται μόνο από το ιστορικό φορτίο του διαχρονικού συμβολισμού που εμπεριέχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες, αλλά κυρίως από την ανάγκη να αναδείξουμε μέσα από τους Αγώνες το σύγχρονο πρόσωπο της νέας Ελλάδας».

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΟΕΑ «Αθήνα 2004» Δημήτρης Γκλαβάς, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ολοι οι Έλληνες θέλουν και επιδιώκουν να στεφθούν με ξεχωριστή επιτυχία οι Αγώνες αυτοί. Θέλουμε μαζί με τις πρωτιές, χρυσές, αργυρές και χάλκινες, που θα αποσπάσουν οι αθλητές μας στα γήπεδα μέσα σε μία ευγενική άμιλλα, να αποσπάσει και η χώρα μας την πρώτη χρυσή πρωτιά της καλής διοργάνωσης. Όλοι οι Έλληνες και κυρίως οι δημοσιογράφοι έχουν ταχθεί με αφοσίωση σ΄ αυτόν τον αγώνα».

    Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος του ΠΣΑΤ είπε: «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αθλητικοί συντάκτες μετέχουν για πρώτη φορά, λόγω του θέματος, στο καθιερωμένο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης. Και είναι σημαντικό γιατί αρχίζουμε πλέον και βλέπουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αθλητική τους διάσταση. Τώρα μιλάμε για τα έργα, για τα οικονομικά μεγέθη, για τα πολιτιστικά δρώμενα, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι 17 αγωνιστικές ημέρες. Ολα γίνονται για αυτές τις 17 ημέρες, και ότι τα γήπεδα θα γεμίζουν οι πρωταθλητές».

    Για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τους συνέδρους ενημέρωσαν εκ μέρους της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων Κώστας Βερνίκος, ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών, Παναγιώτης Πρωτοψάλτης, ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού, Καραμήτσος - Τζιράς και η Γενική Διευθύντρια Παραολυμπιακών Αγώνων, Ιωάννα Καρυοφύλλη.

    Στο Συνέδριο μίλησαν επίσης ο Αντονι Εντγκαρ, Διευθυντής Τύπου της ΔΟΕ και ο Χουάν Αντόνιο Μπριέτο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθηναν ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλης Παπαδημούλης, ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑΠΕ Νικόλας Βουλέλης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βαγγέλης Μπάτρας, και οι βουλευτές Εβρου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Νικολαϊδης και Δράμας της ΝΔ, Σταύρος Δαηλάκης.

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι εισηγήσεις που έγιναν στο θέμα « Ο ρόλος των ΜΜΕ και η σύνδεσή τους με το Ολυμπιακό πνεύμα», από τους Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Κυριάκο Θωμαϊδη (Alpha TV), Θεόδωρο Κοτσώνη (ΑΠΟΦΑΣΗ), Γιάννη Μαμουζέλο (Sportime), Περικλή Στέλλα (Goal News) και Φίλιππο Συνετό (ΕΣΗΕΠΗΝ). Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε διατυπώθηκαν προτάσεις για πολλά θέματα και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τον ρόλο των ΜΜΕ στην πορεία της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

    [20] ΚΑΥΤΟ "ΦΛΕΡΤ" ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΜΕ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Μετά το «ναυάγιο» στη συνεργασία του με τη γαλλική Παρί Σαν Ζερμέν, ο Ντέμης Νικολαϊδης διαπραγματεύεται τη μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήδη ο διεθνής σέντερ φορ βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές με τους παράγοντες των «ροχιμπλάνκος», προκειμένου οι δυο πλευρές να οριστικοποιήσουν τη συνεργασία τους.

    Οι μεγαλύτερες σε κυκλοφορία αθλητικές εφημερίδες της Ισπανίας κάνουν εκτεταμένη αναφορά στο «φλερτ» της Ατλέτικο με τον «Ντεμίνιο».

    Ειδικότερα, η εφημερίδα «As» υποστηρίζει ότι η μεταγραφή του «Ντεμίνιο» στην Ατλέτικο αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, αναφέρει ότι ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου μίλησε την Πέμπτη με την πλευρά του Νικολαΐδη και πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

    Από την πλευρά της, η «Marca» κάνει λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ αναφέρεται στους περσινούς αγώνες της ΑΕΚ με τη Ρεάλ Μαδρίτης για το Τσαμπιονς Λιγκ όταν ο Ντέμης πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, πετυχαίνοντας ένα γκολ στο 3:3 της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Ακόμη αναφερόμενη στον Νικολαϊδη, η εν λόγω εφημερίδα κάνει λόγο για τον «Έλληνα Μπέκαμ», με αφορμή το γάμο του με την τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή.

    [21] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ: ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Να «ζευγαρώσει» τις νίκες της και να «σφραγίσει» το εισιτήριο στην επόμενη φάση του 7ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, επιθυμεί απόψε (9.15 μ.μ.) η εθνική ομάδα μπάσκετ των εφήβων κόντρα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγκόλα.

    Στην πρεμιέρα της οργάνωσης, χθες, η εθνική μας ομάδα, μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο, επικράτησε τελικά εύκολα με 103-83 (ημ. 45-45) του Πουέρτο Ρίκο. Οι παίκτες του Νίκου Σταυρόπουλου έκαναν επίδειξη δύναμης στην επανάληψη του αγώνα και με τη θερμή συμπαράσταση του κόσμου, που έδωσε βροντερό "παρών" στο κλειστό του γήπεδο του "Ευόσμου", έφτασαν στη νίκη.

    Πρώτοι σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκαν οι Βασιλειάδης (32 πόντοι) Σχορσιανίτης (26 π.) και Περπέρογλου (22 π.).

    «Χάιλαϊτ» του αγώνα αποτέλεσε ένα κάρφωμα του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, ο οποίος ράγισε το ταμπλό, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί για μερικά λεπτά μέχρι να αντικατασταθεί.

    Στα υπόλοιπα ματς της χθεσινής "πρεμιέρας" σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    1ος Ομιλος

    Τουρκία-Αυστραλία 74-80

    Αργεντινή-Κορέα 87-67

    2ος Ομιλος

    Ιράν-Ανγκόλα 50-74

    Ελλάδα-Πουέρτο Ρίκο 103-83

    3ος Ομιλος

    Κίνα-Νιγηρία 69-92

    Σλοβενία-ΗΠΑ 83-84

    4ος Ομιλος

    Λιθουανία-Κροατία 69-73

    Βενεζουέλα-Μαλαισία 88-60

    [22] ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (21:30 UTC+2)

    Ενας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα που αγωνίζονταν με τα χρώματα της ηπειρωτικής ομάδας από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και στην δεκαετία του '80 άφησε το απόγευμα της Τετάρτης την τελευταία του πνοή, μέσα στο γήπεδο των Ιωαννίνων, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας μεταξύ των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ Γιάννινα και της Καλαμάτας.

    Πρόκειται για τον 44χρονο Γιώργο Πρίσκα, που ξαφνικά έπεσε στο έδαφος και παρότι δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από δύο γιατρούς που βρίσκονταν εκεί εξέπνευσε. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε αμέσως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου οι γιατροί απλά διέγνωσαν το θάνατό του.

    O ιατροδικαστής, καθηγητής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης που έκανε τη νεκροψία διαπίστωσε ότι ο θάνατος του 44χρονου προήλθε από ανακοπή της καρδιάς.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΛΕΡ ΣΤΙΣ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ουάσιγκτον, 11 Ιουλίου 2003 (19:53 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ θα συναντηθεί στις 17 Ιουλίου, στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Η Βρετανία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και εργάζεται στο πλευρό μας για όλα τα ζητήματα, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών για να πρυτανεύσει η ειρήνη και η δημοκρατία στο Ιράκ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    [24] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ

    Λονδίνο, 11 Ιουλίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους περιοδεύει στην Αφρική καλώντας ηγέτες χωρών να προχωρήσουν σε απελευθέρωση των αγορών τους στο διεθνή ανταγωνισμό, δυο από τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, κάλεσαν τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν πρώτα τις ίδιες αρχές και στο εσωτερικό τους, μετέδωσε το BBC.

    Με επιστολή τους στην αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς οι ηγέτες των δυο χωρών υποστηρίζουν ότι οι επιχορηγήσεις προς την αμερικανική βιομηχανία βάμβακος, ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποσκάπτει τις οικονομίες αρκετών αφρικανικών χωρών.

    Σε αρκετές χώρες (μεταξύ των οποίων το Μαλί και η Μπουρκίνα Φασο) η βαμβακοκαλλιέργειες προσφέρουν το 40% του ΑΕΠ.

    Οι αμερικανικές επιχορηγήσεις, υποστηρίζουν, αρκετοί αφρικανοί ηγέτες, στερούν από τις χώρες της περιοχής τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το μοναδικό τομέα στον οποίο έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις χώρες της Δύσης.

    Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

    Με αντιαμερικανικές διαδηλώσεις έγινε δεκτός στη Νιγηρία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, ο Τζορτζ Μπους. Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουγκάντα και επισκέφθηκε ένα κέντρο αντιμετώπισης του AIDS.

    Ο κ. Μπους επανέλαβε τη δέσμευσή του για χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές κυβερνήσεις με στόχο τον περιορισμό της νόσου στην Μαύρη ήπειρο.

    Η περιοδεία του κ Μπους στην Αφρική προκάλεσε κάποια αναστάτωση στη Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης που διεξάγεται στη Μοζαμβίκη. Οι πρόεδροι της Ουγκάντα και της Νιγηρίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν νωρίς τη Σύνοδο για να υποδεχθούν τον κ. Μπους στις χώρες τους.

    Σε αυτή τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το ενδιαφέρον των 40 αρχηγών κρατών εστιάστηκε στους εμφύλιους πολέμους που μαστίζουν τη Λιβερία, το Μπουρούντι, τη Δημοκρατία του Κογκό, το Σουδάν και τη Σομαλία. Η Αφρικανική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης Συμβουλίου για την ειρήνευση και την ασφάλεια στην Αφρική.

    Τους Αφρικανούς ηγέτες απασχολεί και το θέμα της Ζιμπάμπουε, αν και η κρίση στη χώρα αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα τους.

    [25] ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ "ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΥ"

    Βερολίνο, 11 Ιουλίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Φολκσβάγκεν σταματά οριστικά στις 30 Ιουλίου την παραγωγή του πιο διάσημου μοντέλου της, του Σκαραβαίου, που έχει πουλήσει εδώ και 70 χρόνια περισσότερα από 21,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, ανακοίνωσε η εταιρία.

    Ο τελευταίος Σκαραβαίος, που θα βγει από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου Πουέμπλα στο Μεξικό, θα αποτελεί τμήμα παρτίδας 3.000 αυτοκινήτων σε χρώματα ανοικτό μπλε και κρεμ, με κινητήρα 1.600 κυβικών εκατοστών. Τα μοντέλα της τελευταίας έκδοσης θα πωλούνται έναντι 84.000 πέσο, (7.000 ευρώ), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Το αυτοκίνητο σχεδίασε ο γερμανός μηχανικός Φέρντιναντ Πόρσε στις αρχές της δεκαετίας του '30 και η μαζική του παραγωγή άρχισε το 1939.

    [26] ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΠΑΜΠΛΟΝΑ

    Παμπλόνα, 11 Ιουλίου 2003 (19:04 UTC+2)

    Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι ταυροδρομίες στο ετήσιο φεστιβάλ του Σαν Φερμίν στην Παμπλόνα, στον ισπανικό βορρά. Οκτώ άτομα τραυματίσθηκαν την Παρασκευή, αλλά η κατάσταση τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Οι τρεις από τους δρομείς τραυματίσθηκαν μετά από «σύγκρουση» με άλλους δρομείς. Είναι όλοι Ισπανοί και η ηλικία τους κυμαίνεται από 18 έως 45 χρόνων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] Ο ΜΠΟΥΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ CIA

    Ουάσιγκτον, 11 Ιουλίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι ομιλία που είχε δώσει τον Ιανουάριο προκειμένου να δικαιολογήσει την επέμβαση στο Ιράκ είχε την έγκριση της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Τζορτζ Μπους έκανε το σχετικό σχόλιο στη διάρκεια της περιοδείας του στην Αφρική και ενώ στις ΗΠΑ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η CIA δεν είχε εγκρίνει τμήμα της ομιλίας που αναφερόταν στην απόκτηση από τον Σαντάμ Χουσεϊν ραδιενεργών υλικών από το Νίγηρα.

    Λίγο νωρίτερα η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, είχε δηλώσει ότι ο Μπους δεν είπε εν γνώσει του κανένα ψέμα σχετικά με το οπλοστάσιο του Ιράκ.

    «Η CIA έδωσε το πράσινο φως στον Αμερικανό πρόεδρο να εκφωνήσει την ομιλία του. Εάν ο διοικητής της CIA είχε πει βγάλτε αυτήν την παράγραφο από την ομιλία, θα είχε βγει», δήλωσε η κ. Ράις.

    Το θέμα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη Βρετανία. Η Βρετανική εφημερίδα «Independent» δημοσιεύει τις απόψεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την εμπλοκή της χώρας του στον πόλεμο κι είχε γι' αυτό το λόγο αποχωρήσει από την κυβέρνηση Μπλερ.

    «Ο πόλεμος αυτός ετοιμάστηκε στην Ουάσινγκτον, με την πρωτοβουλία μιας ομάδας νεοσυντηρητικών, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών» είπε ο Ρόμπιν Κουκ και συμπλήρωσε ότι «αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο δεν ήταν η αυξανόμενη απειλή από το Ιράκ, αλλά η αλλαγή καθεστώτος που ζητούσαν οι Αμερικανοί».

    Ο ίδιος χαρακτήρισε «παράλογη» τη δικαιολογία που δίνει η κυβέρνηση για την προσφυγή στα όπλα, εφόσον δεν έχουν ακόμη βρεθεί όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι το Ιράκ δεν αποτελoύσε "πραγματική απειλή".

    [28] Ο. Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2003 (11:25 UTC+2)

    Συναυλία στη Μονή Λαζαριστών θα δώσει το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Κατσαρός. Πρόκειται για τη δεύτερη συναυλία του, μετά το Θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο αφιερώματος στα 40 χρόνια της παρουσίας του στο Ελληνικό τραγούδι.

    Μαζί του θα βρεθούν η Αλέκα Κανελλίδου, ο Ηλίας Κλωναρίδης, η Φωτεινή Σαββατιανού, ο Γιώργος Τσαρνάς και η Δέσποινα Σακελλαρίου.

    Η συναυλία δίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που οργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ-3.

    [29] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2003 (22:00 UTC+2)

    Επέστρεψε από την Κύπρο η αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία διενεργεί έρευνες στο ακρωτήριο Δρέπανον, στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας στην Πάφο, υπό τη διεύθυνση του εφόρου Αρχαιοτήτων Χαράλαμπου Μπακιρτζή.

    Στην περίοδο του Ιουνίου 2003 η αποστολή συμπλήρωσε την έρευνα του αρχαίου δρόμου που διέρχεται μπροστά από τα προσκτίσματα (σκευοφυλάκειο, εργαστήριο παραγωγής ελαιολάδου και ξενώνας με αυλή και στάβλο και δεξαμενή πόσιμου νερού) της Βασιλικής Γ. Το συγκρότημα της τρίκλιτης Βασιλικής Γ διαμορφώθηκε στα ιουστινιάνεια χρόνια στο ανατολικό άκρο του οικισμού που λειτουργούσε στο ακρωτήριο Δρέπανον ως σταθμός των πλοίων που μετέφεραν σιτηρά από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη. Η Βασιλική Γ και τα προσκτίσματά της ήταν το πρώτο κτιριακό συγκρότημα που συναντούσε ο ερχόμενος στον οικισμό από την Πάφο. Ο δρόμος που διήρχετο μπροστά από τα προσκτίσματα της Βασιλικής Γ εξυπηρετούσε πεζούς και υποζύγια που μετέφεραν ελιές προς παραγωγή ελαιολάδου. Αρχικά πλάτους 2.20 μ, μειώθηκε στα 1.80 μ. όταν μετά από σεισμική δόνηση παρουσιάστηκε ανάγκη αντιστήριξης με ισχυρό τοίχο των έναντι των προσκτισμάτων οικοδομημάτων, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί. Ήδη όμως πριν από τον σεισμό η σημασία του δρόμου αυτού είχε μειωθεί διότι η δυνατότητα κυκλοφορίας των υποζυγίων προς το κέντρο του οικισμού είχε αποκοπεί με την κατασκευή δυο λεκανών οι οποίες συγκέντρωναν λύματα από τον ξενώνα και τα παροχέτευαν -μέσω κτιστού αγωγού- σε βόθρο έξω από το εργαστήριο παραγωγής ελαιολάδου. Για την κατασκευή των λεκανών χρησιμοποιήθηκαν λιθόπλινθοι από το κατάστρωμα της οδού. Μπροστά στην είσοδο του ελαιοπιεστηρίου, που βρέθηκε διαμορφωμένη σε ράμπα, και στην είσοδο του ξενώνα το κατάστρωμα της οδού διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι το εργαστήριο και ο ξενώνας λειτουργούσαν για τις ανάγκες της περιοχής έως την οριστική εγκατάλειψη του οικισμού στα μέσα του 7ου αι.

    Με αφορμή τις εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού του παλαιού ναού του Αγίου Γεωργίου, που εκτελεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, η αποστολή συμπλήρωσε τη διερεύνηση των κατασκευαστικών φάσεων του.

    Ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μονόχωρος και καμαροσκεπής και αποτελεί τον πυρήνα του ομώνυμου προσκυνήματος που αναπτύχθηκε στη θέση αυτή. Το ανατολικό τμήμα του ναού είναι αρχαιότερο και ανάγεται κατά πάσαν πιθανότητα στα μεσαιωνικά χρόνια, ενώ η προς δυσμάς επέκτασή του ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1570-1878), όταν το προσκύνημα γνώρισε ανάπτυξη. Νοτίως του ναού και σε απόσταση 6 μ. αποκαλύφθηκε τμήμα δωματίου μεγάλου κτιρίου. Δεν είναι ακόμη γνωστή ποια η σχέση του κτιρίου αυτού με το ναΐδριο και εάν το ναΐδριο κτίστηκε στη θέση αρχαιοτέρου ναού.

    Στο πνεύμα της ολοκληρωμένης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου η αποστολή συνεργάστηκε με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στον καταρτισμό προτάσεως, με την οποία μετέχει η Κύπρος σε συνδιάσκεψη μεσογειακών χωρών για τη διατήρηση βυζαντινών μνημείων και τη διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων η οποία οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

    Στο πλαίσιο της προτάσεως αυτής η αποστολή ασχολήθηκε με την καταγραφή και αποτύπωση των ψηφιδωτών δαπέδων στη Βασιλική Α και την περιγραφή της κατάστασης συντήρησής τους. Τα ψηφιδωτά αυτά, που αποκαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '50, χρονολογούνται στον 6ο αιώνα., δέχθηκαν εκτεταμένες επισκευές στα παλαιοχριστιανικά χρόνια και επεμβάσεις συντήρησης μετά την αποκάλυψή τους. Οι επισκευές της αρχαιότητας, που έγιναν ενόσω το κτίριο ήταν στεγασμένο και λειτουργούσε ως εκκλησία, είτε ακολουθούν τα αρχικά διακοσμητικά θέματα του ψηφιδωτού δαπέδου είτε όχι, είχαν πρακτικούς και λειτουργικούς σκοπούς και ανάλογη είναι η τεχνολογία κατασκευής και επισκευής τους.

    Οι επεμβάσεις, μετά την αποκάλυψή τους, σκοπό είχαν τη διατήρηση των ψηφιδωτών εν υπαίθρω ως αρχαιολογικών ευρημάτων και έργων τέχνης και ως εκ τούτου τα ψηφιδωτά απαιτούν συνεχή μέριμνα και φροντίδα.

    Η αποστολή ασχολήθηκε επίσης με την καταγραφή και αξιολόγηση όσων μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών (βάσεων κιόνων, τμήματα κορμών διαφόρων διαστάσεων και κιονοκράνων) διασώθηκαν στο χώρο. Τα μέλη αυτά μεταφέρθηκαν στο ακρωτήριο Δρέπανον στα ιουστινιάνεια χρόνια από τα λατομεία μαρμάρου της Προκονήσου στη Θάλασσα του Μαρμαρά για να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση των βασιλικών.

    Η έρευνα σκοπό έχει να δείξει ποιες είναι οι δυνατότητες τοποθέτησης των μαρμάρων αυτών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και σε σχέση με τα ερείπια των βασιλικών ώστε να δίνουν τις περισσότερες και ορθότερες πληροφορίες.

    Η αποστολή συντήρησε με τρόπο που υπέδειξε το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου όλους τους αρχαίους τοίχους που απεκάλυψε και περιέφραξε τον Τομέα Γ που βρίσκεται απομονωμένος στη μεσημβρινή πλευρά του παλαιοχριστιανικού οικισμού. Επίσης ανέλαβε τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου από μη χρήσιμα και βλαβερά για τις αρχαιότητες αγριόχορτα, κατά τρόπον ώστε η επίσκεψη να γίνεται απρόσκοπτα, ευχάριστα και επαγωγικά. Ανέλαβε επίσης τη φύτευση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου τοπικών ειδών βλάστησης (σχοινιές, παπουτσοσυκίες) στο πνεύμα συσχετισμού αρχαιολογικού χώρου και φυσικού περιβάλλοντος και παραλλήλως με την ανάπτυξη της περιοχής.

    Η αποστολή συνέχισε επίσης τη συγκέντρωση και επεξεργασία του υλικού που πρόκειται να εκτεθεί στη μικρή Συλλογή, που το Τμήμα Αρχαιοτήτων διαμόρφωσε σε παλαιό κτίσμα του προσκυνήματος στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια- σε τέσσερις γλώσσες- για τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, τα οποία διανέμονται στους επισκέπτες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 July 2003 - 18:13:51 UTC