Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ 8 ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS
  • [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • [05] ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΤΕΟ
  • [06] ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
  • [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [08] ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΣΕΡΙΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ
  • [09] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Η ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ
  • [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΒΑΡΑΓΚΗΣ
  • [11] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΠΕΘ
  • [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ
  • [14] ΠΓΔΜ: ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ 1200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
  • [16] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΞΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ
  • [20] ΣΕ ΚΑΜΠ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [22] ΥΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΚΑΜ
  • [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ
  • [24] ΣΡΕΝΤΕΡ ΓΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΝ
  • [25] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΕ
  • [26] ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
  • [27] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΑΜΠΑΣ
  • [28] ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
  • [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [30] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ"
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ
  • [32] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [33] Η "ΣΑΛΩΜΗ" ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Μήνυμα αλλαγής απηύθυνε ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης λίγο μετά την εκλογή του με 118 ψήφους. Ξεκινώντας με αναφορές στους προκατόχους του Ακη Τσοχατζόπουλο, Κώστα Σκανδαλίδη και Κώστα Λαλιώτη, ο κ. Χρυσοχοϊδης ευχαρίστησε τα μέλη της Κ.Ε. για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να εργαστεί ακούραστα με όλες του τις δυνάμεις για να σταθεί αντάξιος της πορείας του κινήματος, των προσδοκιών που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε εκτενείς αναφορές στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ενώ μίλησε ιδιαίτερα για την προσφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη στο κόμμα και την Ελλάδα. Παράλληλα τόνισε ότι είναι πλέον καθήκον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ να φανούν αντάξια των περιστάσεων. «Όπως αλλάζουν οι καιροί οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε την ανάγκη να εμπεδωθεί μια νέα συλλογικότητα στη θέση της παλιάς και εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ στη νέα εκλογική αναμέτρηση.

    Μιλώντας για την παρουσία της δεξιάς στην Ελλάδα σημείωσε ότι μάχεται υπέρ της λήθης και κατά της μνήμης και στο σημείο αυτό τόνισε ότι ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό. «Ηρθε η ώρα να δείξουμε ότι οι διαφορές μας με τη δεξιά δεν είναι σχήματα κενού περιεχομένου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σχέδια, στρατηγική, δύναμη και αυτοπεποίθηση.

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ 8 ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS

    Aθήνα, 2 Ιουλίου 2003 (22:02 UTC+2)

    Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ, έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση «Μetron Forum», της Metron Analysis, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο.

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 38,4% έναντι 30,4% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,7%, ο Συνασπισμός με 3,7%, το ΛΑ.Ο.Σ με 2,2% και το ΔΗΚΚΙ με 2%.

    Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, που έγινε τον Μάρτιο, η διαφορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήταν 6,5%.

    Στην αποκαλούμενη παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα ποιος θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν αύριο, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 62,5% και το ΠΑΣΟΚ 21,9%.

    Ο Κώστας Σημίτης προηγείται του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει ποσοστό 37,5%, έναντι 35,7% του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης αναφορικά με τις προθέσεις του εκλογικού σώματος για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το 57,7% θεωρεί ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επιθυμεί το 35,1%.

    Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό συσπείρωσης (89,1%), ενώ η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 69,6%.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 9,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ το 1,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ.

    Ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Κώστας Σημίτης είναι το 28,2% των ερωτηθέντων, ενώ το 24,3% δηλώνει ικανοποιημένο με τον Κώστα Καραμανλή. Δυσαρεστημένο με τον Κώστα Σημίτη δηλώνει το 48,4% των ερωτηθέντων, ενώ δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς του Κώστα Καραμανλή το 42,1%.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος παραμένει το δημοφιλέστερο πολιτικό πρόσωπο, με δημοτικότητα 88,5%.

    Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, εξωτερική πολιτική, μεγάλα έργα, Ολυμπιακοί Αγώνες, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι οι τομείς στους οποίους οι πολίτες εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στη διαχείριση του Γ' ΚΠΣ και σε θέματα παιδείας, ανεργίας και υγείας

    H έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδική κλίμακα από τις 13 έως τις 29 Ιουνίου

    [03] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσινγκτον, 3 Ιουλίου 2003 (00:20 UTC+2)

    Στο θέμα της υπογραφής της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στην οποία χρησιμοποιήθηκε το όνομα «Μακεδονία» έδωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Όπως επισήμανε, η Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά στην ονομασία.

    «Η χρήση του ονόματος Μακεδονία αποτελεί μια ανεπίσημη ονομασία που χρησιμοποιήθηκε για τη συμφωνία. Δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή αναγνώρισης», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για τη διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα, που διεξάγονται στα Ηνωμένα Εθνη.

    [04] ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Τα ξίφη στους 100 νέους σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος κατά την τελετή ορκωμοσίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

    Στην τελετή παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής, Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας και οι τοπικές αρχές του Πειραιά.

    Από τους 100 σημαιοφόρους οι 65 είναι μάχιμοι και οι 35 μηχανικοί.

    [05] ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΑ ΚΤΕΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Παρατάσεις προθεσμιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση των Α' και Β' ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης κατόπιν απόφασης του Νομάρχη και λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία εξυπηρέτησης των παλαιότερων και κυρίως εκπρόθεσμων οχημάτων που τώρα ζητούν αθρόα να ενταχθούν στον περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

    Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

    1. Παρατείνεται για ένα χρόνο, η προθεσμία για τεχνικό έλεγχο των ΕΙΧ και ΦΙΧ μ.β έως και 3,5 τον. οχημάτων με συγκοινωνιακή έδρα τον Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία πήραν 1η άδεια κυκλοφορίας, σαν καινούρια από 01/01/1998 έως και 31/12/1998 και επομένως έχουν υποχρέωση να ελεγχθούν από 24/12/2001 έως και 07/01/2003 ανάλογα με τον ακριβή χρόνο συμπλήρωσης της τετραετίας από την ημερομηνία 1ης άδειας κυκλοφορίας τους (+/- μία εβδομ.). Αυτά θα μπορούν να ελεγχθούν, χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμα από 24/12/2002 έως 07/01/2004, με βάση πάντοτε την ημερομηνία χορήγησης της 1ης άδειας κυκλοφορίας τους σαν καινούρια.

    2. Παρατείνεται για ένα χρόνο, η προθεσμία για τεχνικό έλεγχο των ΕΙΧ και ΦΙΧ μ.β έως και 3,5 τον. οχημάτων με συγκοινωνιακή έδρα τον Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία πήραν 1η άδεια κυκλοφορίας, σαν καινούρια από 01/01/1999 έως και 31/12/1999 και επομένως έχουν υποχρέωση να ελεγχθούν από 24/12/ 2002 έως και 07/01/2004 ανάλογα με τον ακριβή χρόνο συμπλήρωσης της τετραετίας από την ημερομηνία 1ης άδειας κυκλοφορίας τους (+/- μία εβδομ.). Αυτά θα μπορούν να ελεγχθούν, χωρίς να θεωρούνται εκπρόθεσμα, από 24/12/2003 ως και 07/01/2005, με βάση πάντοτε την ημερομηνία χορήγησης της 1ης άδειας κυκλοφορίας τους σαν καινούρια.

    Ο προγραμματισμός για την ημέρα και ώρα ελέγχου των αυτοκινήτων γίνεται πάντοτε με το τριψήφιο τηλεφωνικό νούμερο «167» ενώ ηχογραφημένες πληροφορίες για ότι αφορά τον τεχνικό έλεγχο παρέχονται στον τετραψήφιο αριθμό «1425».

    [06] ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (19:44 UTC+2)

    Τα προβλήματα των Δήμων Αμπελοκήπων, Μενεμένης, Ευόσμου και Σταυρούπολης εξετάστηκαν σε διαδημοτική σύσκεψη των δημάρχων των παραπάνω περιοχών με τη συμμετοχή και των αρμόδιων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Αμπελοκήπων Λάζαρου Κυρίζογλου.

    Συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα θέματα των νησίδων στις οδούς Δενδροποτάμου, Καραολή και Δημητρίου και 28ης Οκτωβρίου, του φωτισμού, των σημάνσεων και της συντήρησης του οδικού δικτύου.

    Όπως έγινε γνωστό, υπήρξε απόλυτη συμφωνία στο χωροταξικό καταμερισμό της ευθύνης και της επιμέλειας κατασκευών και συντηρήσεων.

    [07] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (19:43 UTC+2)

    «Μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Για να ανατρέψουμε την εικόνα του παλιού χρειάζεται ανανέωση σε πρόσωπα, πρόσωπα με φρεσκάδα, νέες ιδέες και κατευθύνσεις είπε σήμερα ο κ. Σημίτης. Συμπληρώνουμε: Χρειάζεται κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Ο τόπος δεν αντέχει άλλο τα αδιέξοδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μόνη καθαρή λύση είναι οι εκλογές», υπογράμμισε.

    [08] ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΣΕΡΙΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Υπέρ του Γιάννη Σερίφη κατέθεσαν σήμερα στη δίκη της «17 Νοέμβρη» τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΝ Ρήγας Αξελός και Δημήτρης Στρατούλης.

    Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Στρατούλη, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο, όταν ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, άρχισε να διαβάζει απόσπασμα προανακριτικής κατάθεσης του Σάββα Ξηρού, ο οποίος απευθυνόμενος στο δικαστήριο, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη χρήση της.

    Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα χρησιμοποιηθούν οι προανακριτικές απολογίες.

    «Μου έδωσαν και υπέγραψα μια ομολογία μετά από ειδική αγωγή που μου έκαναν. Επιτέλους, αν τολμάτε, πάρτε μια απόφαση και εφαρμόστε την, να τελειώνουμε», είπε ο Σάββας Ξηρός.

    Ο πρόεδρος απάντησε: "Αν τολμάμε; Όταν τόλμαγε η οργάνωση, δεν τολμούσαμε εμείς. Τώρα τολμάμε εμείς και δεν τολμάει η οργάνωση».

    Ο Γιάννης Σερίφης πάντως είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι η χρησιμοποίηση ή όχι των προανακριτικών καταθέσεων των κατηγορουμένων, αλλά τα στοιχεία που προκύπτουν από την αποδεικτική διαδικασία. «Τι με νοιάζει εμένα τι είπε ο Σάββας ή ο κάθε Σάββας ή ποιος τους είπε να τα πούν; Εδώ μέσα, μπροστά μου, δεν λένε τίποτα. Στα σκοτάδια τι είπαν, δεν με ενδιαφέρει. Εγώ δεν ήρθα εδώ για να μου χαρίσουν την ελευθερία μου. Εγώ την ελευθερία μου τη διεκδικώ και δεν θα μου τη χαρίσει κανείς» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σερίφης.

    Στην κατάθεσή του ο κ. Στρατούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Γιάννης Σερίφης δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με τη «17Ν». «Η δράση του ήταν πάντα στο φως της ημέρας. Δεν θα κρυβόταν ποτέ στο σκοτάδι. Ο Γιάννης είναι αδύνατο να έχει σχέση με τέτοιες πρακτικές. Πιστεύω ότι βρίσκεται στο εδώλιο, επειδή οι μηχανισμοί καταστολής παίρνουν τη ρεβάνς, καθώς τόσα χρόνια αθωωνόταν» υποστήριξε ο μάρτυρας.

    Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη κατέθεσε και ο κ. Αξελός, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Γιάννης Σερίφης είναι θύμα σκευωρίας και δεν έχει καμία ανάμειξη στη «17 Ν».

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της συνταξιούχου δικηγόρου Ελένης Χαμπίμπη, η οποία προσήλθε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και είναι η μοναδική από όσους έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής που έχει γνωρίσει τον κατηγορούμενο με το πραγματικό του όνομα.

    Η κ. Χαμπίμπη κατέθεσε ότι γνώρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το 1966, όταν και οι δυο ήταν φοιτητές στο Παρίσι. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι αδύνατον ένας άνθρωπος που στα 18 του χρόνια ήταν αντίθετος σε πρακτικές βίας να τις υιοθετεί στη συνέχεια.

    [09] ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Η ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (19:41 UTC+2)

    Εγκρίθηκε σήμερα από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χ.Α. της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε.

    Η εταιρία θα εκδώσει 2.360.000 νέες κοινές ανώνυμες μετοχές, εκ των οποίων οι 2.250.000 θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή και οι 110.000 με ιδιωτική τοποθέτηση. Συντονιστής κύριος ανάδοχος είναι η Εθνική Τράπεζα και σύμβουλος έκδοσης η EFG Telesis Finance. Τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας.

    Η ΕΛΙΝΟΙΛ δραστηριοποιείται στην ενεργειακή αγορά με το εμπορικό σήμα ελίν, διαθέτοντας ισχυρή παρουσία τόσο στο χώρο του δικτύου λιανικής, με περισσότερα από 400 πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα κατέχει, από την δεκαετία του ΄60 ήδη, ηγετική θέση στην αγορά υγρών και στερεών βιομηχανικών καυσίμων παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για την κάλυψη της βιομηχανίας.

    Την τελευταία τριετία οι επενδύσεις της εταιρίας ξεπέρασαν τα 11 εκατ. ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα η κερδοφορία της παρουσίασε άνοδο της τάξης του 80%. Στη χρήση του 2002 τα κέρδη της εταιρίας παρουσίασαν άνοδο της τάξεως του 16,4% και ανήλθαν στα 3,431 εκατ. ευρώ ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στο ίδιο διάστημα στα 253,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,1%.

    [10] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΒΑΡΑΓΚΗΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Στην ανάληψη του έργου που αφορά στη εσωτερική διαμόρφωση επιβατηγού πλοίου/θαλαμηγού, αντί του συνολικού ποσού των 3.139.409 ευρώ, προχώρησε η εισηγμένη εταιρία Βαράγκης ΑΒΕΠΕ. Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του εν λόγω έργου, είναι ο Μαϊος του 2004.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Bαράγκης ΑΒΕΠΕ δραστηριοποιείται στην κατασκευή επίπλων οικιακής χρήσης και στην εισαγωγή και εμπορία επίπλων γραφείου και σπιτιού

    [11] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΠΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (17:02 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Σεπτέμβριο θα έχει συσταθεί ο φορέας αυτοδιαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (ΒΙΠΕΘ), διατύπωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι διαδικασίες.

    Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως τόνισε ο κ. Λιακόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΒΙΠΕΘ, θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα της οδικής σύνδεσης, που ουσιαστικά αφορούν σε δυο δρόμους.

    Ο πρώτος είναι αυτός που συνδέει τη ΒΙΠΕΘ με τον άξονα ΠΑΘΕ και όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα προωθηθεί άμεσα η κατασκευή του.

    Ο δεύτερος είναι ο επαρχιακός δρόμος από Θεσσαλονίκη προς Εδεσσα και θα χρειαστεί διαπλάτυνση και βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του. Για το δρόμο αυτό, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, αφού ανήκει στην αρμοδιότητα του, καθώς αφορά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, προκειμένου να δοθεί η πιο κατάλληλη λύση και μάλιστα άμεσα.

    Ο κ. Λιακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή λύθηκε το μείζον πρόβλημα της αποχέτευσης, ενώ όπως είπε, η υγειονομική κάλυψη, που έχει να κάνει με την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι σε καλό επίπεδο. «Αν τεκμηριωθεί και το ενδιαφέρον για την κατασκευή παιδικού σταθμού, η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του», διαβεβαίωσε.

    Αναφορικά με το θέμα των βυρσοδεψείων, τα οποία είναι πλέον στη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη ΒΙΠΕΘ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «σήμερα άρχισε το σφράγισμα όσων από τις μονάδες αυτές, που ρυπαίνουν εδώ και δεκαετίες το περιβάλλον, δεν προχώρησαν στην υπογραφή προσυμφώνων με τη ΒΙΠΕΘ για τη μετεγκατάστασή τους. Ηδη έχουν υπογραφεί 13 προσύμφωνα και δυο οριστικά συμβόλαια βυρσοδεψών με τη ΒΙΠΕΘ, η μετεγκατάσταση των οποίων αρχίζει άμεσα».

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο η μετεγκατάσταση όλων των μονάδων που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη ΒΙΠΕΘ, απελευθερώνοντας έτσι το χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Λιακόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία της ΒΙΠΕΘ, συναντήθηκε με επιχειρηματίες και τον δήμαρχο Εχεδώρου, Γιώργο Αρβανιτίδη.

    Ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της ΒΙΠΕΘ έθεσαν στον περιφερειάρχη τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τη μεταβίβαση της ΕΤΒΑ στην Τράπεζα Πειραιώς και τις αλλαγές που επήλθαν στο καθεστώς διαχείρισης των Βιομηχανικών Περιοχών όλης της χώρας, με την ίδρυση της «ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ».

    Σημειώνεται ότι η ΒΙΠΕΘ στη Σίνδο είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με έκταση περίπου 10.000 στρεμμάτων και 600 επιχειρήσεις ήδη εγκατεστημένες, που απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους και ιδιοκτήτες. Παράλληλα, αναπτύσσεται ραγδαία, αφού και στα εναπομείναντα αδιάθετα 1.300 στρέμματα της περιοχής προβλέπεται η εγκατάσταση άλλων 150 επιχειρήσεων.

    E.A.

    [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (16:26 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών στα βαριά χαρτιά, αλλά και χάρη στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των απωλειών σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,32% και διαμορφώθηκε στις 1.952,13 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.940,35 και 1.964,47 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 185,3 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, οι 134 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 187 πτωτικών και 55 αμετάβλητων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, μόνο ο Small Cap 80 της μικρής διέγραψε πτωτική τροχιά, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,14%.

    Στον αντίποδα, ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,63%, συνεπεία των ισχυρών τοποθετήσεων στις τράπεζες (1,48%) και παρά την υποχώρηση των τηλεπικοινωνιών, που προς το τέλος της συνεδρίασης ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε σε επίπεδο άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,08%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,49% και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο κατά 0,29%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 21 επιμέρους κλάδοι, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους αρνητικούς, αφού οι ανοδικοί ανήλθαν στους επτά. Πρόκειται για τους κλάδους των κατασκευαστικών (2,07%), των διυλιστηρίων και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, της παράλληλης αγοράς (0,67%), της πληροφορικής (0,44%), των συμμετοχών (0,43%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,12%).

    Αντιθέτως, απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των βασικών μετάλλων (3,46%), της κλωστοϋφαντουργίας (1,27%), της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (1,12%) και των τροφίμων και ποτών (1,11%).

    Κατά 0,96% υποχώρησε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,92% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,79% του χονδρικού εμπορίου, κατά 0,71% του λιανικού εμπορίου και κατά 0,30% των ασφαλειών. Οριακή υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των επενδύσεων (0,05%) και των βιομηχανιών (0,03%).

    E.A.

    [13] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΧΩΝΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Συνεχίζεται μέχρι τις 6 το πρωί αύριο η 24ωρη απεργία που ξεκίνησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρία ΦΛΩΡΙΝΑ-Α. ΧΩΝΑΙΟΣ ΑΒΕΕ, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 10 μηνών και την ομαλή και εύρυθμη επαναλειτουργία του εργοστασίου της επιχείρησης.

    Στις 10 το πρωί σήμερα, συνήλθε στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης η απεργιακή γενική συνέλευση των εργαζομένων, η οποία και εξέδωσε ψήφισμα, καλώντας την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συντελέσουν τα μέγιστα για την επιβίωση της εταιρίας.

    Στο ψήφισμα, το σωματείο εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης, αφήνει αιχμές κατά των αρμοδίων, ότι τηρούν τα τελευταία δύο χρόνια μια ακατανόητα αδρανή στάση και δεν προβαίνουν σε ουσιαστικές κινήσεις που θα οδηγούσαν την εταιρία στην έξοδο από το μαρασμό και το οικονομικό τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία τρία χρόνια.

    "Είμαστε αταλάντευτα αποφασισμένοι και ενωμένοι για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, όπου επισημαίνεται επίσης ότι η επιχείρηση έχει χάσει και την ευκαιρία να αναλάβει την φασόν εμφιάλωση του αναψυκτικού Lucozade για λογαριασμό αγγλικής εταιρίας (κάτι που -κατά τους εργαζομένους- αποτελούσε ίσως την τελευταία ελπίδα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΦΛΩΡΙΝΑ και να μπορεί να πληρώνει τους εργαζομένους της).

    Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της εταιρίας βρίσκεται στα όρια των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ενώ σε αυτό απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι. Αλλοι 50 απασχολούνται στην Αθήνα, ενώ, πριν την κρίση, στην εταιρία εργάζονταν συνολικά 280 άτομα.

    Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η εταιρία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με 20 πλειστηριασμούς, οι οποίοι όλοι αναβλήθηκαν, ενώ στις 9 Ιουλίου επίκειται νέος, τον οποίο και κινεί η βιομηχανία επεξεργασίας χάρτου ΒΙΣ. Ειδικότερα, βγαίνει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της εταιρίας στο Γαλαρινό και η τιμή εκκίνησης φθάνει το ποσό των 750 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της Φλώρινας-Χωναίος._

    [14] ΠΓΔΜ: ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Σκόπια, 3 Ιουλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Διαδηλώσεις θα πραγματοποιήσουν τα συνδικάτα της ΠΓΔΜ σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

    «Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει μέχρι τις 15 του μήνα θα αντιμετωπίσει τις μαζικότερες μέχρι τώρα διαδηλώσεις», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Συνδικάτων της ΠΓΔΜ Βάντσο Μουράτοφσκι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου των συνδικάτων.

    Τα συνδικάτα της ΠΓΔΜ ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, να ακυρώσει τις παράνομες ιδιωτικοποιήσεις και να σταματήσει τις μαζικές απολύσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Συνδικάτων, στην ΠΓΔΜ υπάρχουν πάνω 500.000 φτωχοί και πάνω από 380.000 άνεργοι, ενώ 80.000 οικογένειες ζουν από την κοινωνική βοήθεια.

    [15] ΠΓΔΜ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ 1200 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Σκόπια, 3 Ιουλίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Το θέμα της απόλυσης 1200 εργαζομένων από τον οργανισμό ηλεκτρικής ενέργειας συζητήθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

    Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πολιτικό ρεβανσισμό, ενώ οι βουλευτές των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό παρέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση του VMRO-DPMNE έκανε τις περισσότερες προσλήψεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότεροι εργαζομένοι από όσους χρειάζονται.

    [16] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2003 (17:58 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων ανέκαμψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, σημειώνοντας για δεύτερη στη σειρά ημέρα κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,54%, κλείνοντας στις 85,25 μονάδες.

    Από την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σημαδεύτηκε και η σημερινή συνάντηση, αφού η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 206 χιλιάδες λίρες.

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,65% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 350,13 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΑ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Λονδίνο, 3 Ιουλίου 2003 (16:38 UTC+2)

    Την ανάγκη για μια μόνιμη και ικανοποιητική και για τις δυο πλευρές- Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους-λύση του Κυπριακού τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Τζακ Στρο, μετά το πέρας της σημερινής του συνάντησης στο Λονδίνο με τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο.

    «Πάντα υποστηρίζαμε ότι το ανεπίλυτο (στο Κυπριακό) δεν αποτελεί λύση. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ορισμένα αμοιβαία βήματα που ενισχύουν την εμπιστοσύνη (μεταξύ των δυο πλευρών) έχουν γίνει την τελευταία περίοδοΤο σημαντικό είναι να βρούμε μια μόνιμη και ικανοποιητική λύση και για τις δυο πλευρές» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Κύπρο, λέγοντας ότι «βλέπει» εποικοδομητικά βήματα και από τις δυο πλευρές στο νησί.

    Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν σε μια μόνιμη λύση.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Ζάγκρεμπ, 3 Ιουλίου 2003 (16:20 UTC+2)

    Την απόφαση να διαβούν «χέρι-χέρι» τον δρόμο που οδηγεί στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πήραν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, στο Ζάγκρεμπ, οι πρόεδροι της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, και της Τουρκίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι δυο άνδρες συζήτησαν το κοινό ευρωπαϊκό όραμα των χωρών τους και κατέληξαν στην ανάγκη συνεργασίας για την προώθηση αυτού του οράματος.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο τούρκος πρόεδρος Σεζέρ, «καταλήξαμε σε συμφωνία οι χώρες μας να ανταλλάσσουν απόψεις σε κάθε επίπεδο σε ό,τι αφορά στις σχέσεις τους με την ΕΕ και να δημιουργήσουν νέους διαύλους συνεργασίας».

    Ο τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Στίπε Μέσιτς για τη στήριξη της Αγκυρας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κροατία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Ζάγκρεμπ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι σημαντική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Οι κύριοι Σεζέρ και Μέσιτς συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

    [19] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΕΞΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Στη Ρωσία μεταβαίνουν αύριο, έξι αθλητές της εθνικής ομάδας στην ελευθέρα πάλη προκειμένου να πάρουν μέρος σε διεθνές τουρνουά που θα διεξαχθεί στις 5 και 6 του μηνός στην πόλη Καλίνινγκραντ.

    Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν οι αθλητές: Κεσανίδης (66 κ.), Κεμερίδης, Παυλίδης (74 κ.), Κωνσταντάκος (84 κ.) Γιαγιάς, Τοπαλίδης (120 κ.).

    [20] ΣΕ ΚΑΜΠ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Κάμπ προετοιμασίας για άνδρες και τους εφήβους της ελληνορωμαϊκής πάλης θα διεξαχθεί από αύριο, μέχρι τις 17 του μηνός στο Λουτράκι. Σ' αυτό έχουν κληθεί οι εξής αθλητές:

    Άνδρες:

    55 κ. Κιουρεγκιάν Αρτιόμ Αγ. Βαρβάρα.

    60 κ. Γκίκας Χρήστος Αίας Αγ. Δημητρίου, Θεοδοσιάδης Ευστάθιος Κρότων Κοζάνης, Μότσιος Βασίλης Τρίκκη Τρικάλων.

    66 κ. Αρκουδέας Κώστας Εθνικός Γ.Σ., Μπούκης Γιώργος Ηρακλής Περιστερίου, Αποστόλου Χρήστος ΔΑΣ Άνω Λιοσίων.

    74 κ. Παπαδόπουλος Κώστας - Πανελλήνιος Γ.Σ., Τζιώλας Γιώργος ΟΣΦΠ, Κολιτσόπουλος Αλέξης Ηρακλής Περιστερίου.

    84 κ. Αβράμης Δημήτρης Πανελλήνιος Γ.Σ., Αναγνώστου Θεοφάνης Π.Ο.Π., Φάλιας Κώστας Ηρακλής Περιστερίου, Τουνουσίδης Θεόδωρος Π.Ο.Π.

    96 κ. Κουτσιούμπας Γιώργος ΟΣΦΠ, Θάνος Κώστας Ηρακλής Περιστερίου, Σάββας Ιωάννης Εθνικός Γ.Σ.

    120 κ. Κουτσιούμπας Ξενοφώντας ΟΣΦΠ

    Έφηβοι:

    55 κ. Παπαστεργίου Στέφανος Πλαστήρας Καρδίτσας.

    60 κ. Μανουηλίδης Απόστολος ΔΑΣ Άνω Λιοσίων.

    66 κ. Δημητράκης Λεωνίδας Π.Ο.Π.

    74 κ. Παπαγερίδης Ευστάθιος Κρότων Κοζάνης, Αποστόλου Σάββας ΔΑΣ Άνω Λιοσίων, Κουτσιούμπας Άγγελος Τρίκκη Τρικάλων.

    84 κ. Κολλάρος Βασίλης Εθνικός Γ.Σ.

    96 κ. Σεβαστιάδης Στέφανος Κρότων Κοζάνης

    120 κ. Ποζίδης Θεόδωρος ΠΑΟΚ, Παπαδόπουλος Παναγιώτης Π.Ο.Π.

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΝΤΕΜΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Παρίσι, 3 Ιουλίου 2003 (19:39 UTC+2)

    Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει στην μεταγραφή του Ντέμη Νικολαΐδη την ημέρα που ο επίσημος δικτυακός τόπος της Παρί Σεν Ζερμέν δημοσίευε φωτογραφίες από τις επιτυχημένες ιατρικές εξετάσεις του Ελληνα άσσου.

    Ο επίσημος δικτυακός τόπος της γαλλικής ομάδας ανέφερε για τον Νικολαΐδη: «Ο διεθνής Ελληνας επιθετικός το συμβόλαιο του οποίου με την ΑΕΚ τελείωσε, πέρασε την Τετάρτη από ιατρικά τεστ στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά θα γίνει παίκτης της Παρί για τα επόμενα δύο χρόνια. Σήμερα θα περάσει και από άλλα τεστ».

    Το πρόβλημα προέκυψε καθώς οι Γάλλοι έχουν την απαίτηση να μην υπογραφεί άμεσα το συμβόλαιο, αλλά ο Νικολαΐδης να συμμετάσχει στην προετοιμασία της ομάδας και όταν επιστρέψει να ολοκληρωθεί η μετεγγραφή.

    Οι ιθύνοντες της Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν επίσης κλειστό συμβόλαιο δύο ετών και ο Ντέμης επιμένει σε συμβόλαιο 1+1 χρόνου.

    [22] ΥΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΚΑΜ

    Μαδρίτη, 3 Ιουλίου 2003 (17:54 UTC+2)

    Υστερία έχει προκαλέσει στους φιλάθλους της Ρεάλ Μαδρίτης η απόκτηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ και ήδη η φανέλα με το Νο. 23 έχει γίνει ανάρπαστη στα διάφορα σημεια πώλησης της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Είναι ενδεικτικό ότι, χθες, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης παρουσίασης του Άγγλου διεθνούς στη "βασίλισσα" έφυγαν από τα ράφια των καταστημάτων 8.000 φανέλες του Μπέκαμ.

    Η φανέλα κοστίζει 78 ευρώ και ήδη οι διοικούντες των "μερένγκες" τρίβουν τα χέρια τους αναλογιζόμενοι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ομάδας από τις πωλήσεις του Νο 23.

    [23] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Χανιά, 3 Ιουλίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο στα Χανιά η αυλαία του πανελλήνιου πρωταθλήματος δρόμου εφήβων, νεανίδων, που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας (ΕΟΠ), με τη συμμετοχή 63 αθλητών από συνολικά 24 σωματεία.

    Αύριο θα διεξαχθεί και τεχνικό συνέδριο, ενώ το αγωνιστικό μέρος θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα με τον αγώνα ατομικής χρονομέτρησης νεανίδων, συνολικής απόστασης 10,4 χλμ. στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου. Στις 5.45 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί ο αντίστοιχος αγώνας των εφήβων, συνολικής απόστασης 20,3 χλμ.

    Το αγωνιστικό μέρος του πανελληνίου πρωταθλήματος θα συνεχιστεί την Κυριακή, το πρωί (στις 9.00), με την έναρξη του αγώνα αντοχής 116 χλμ. των εφήβων στη διαδρομή Ταυρονίκης-Βουκουλιές, ενώ πέντε λεπτά αργότερα (09.05) θα δοθεί η εκκίνηση στον αγώνα αντοχής 65 χλμ. των νεανίδων.

    [24] ΣΡΕΝΤΕΡ ΓΙΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΛΗΞΑΝ

    Βερολίνο, 3 Ιουλίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι του εξέφρασε απόψε τηλεφωνικώς τη λύπη του για το σχόλιό του στο Ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί το επεισόδιο λήξαν, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Σρέντερ πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η εξάμηνη ιταλική Προεδρία θα είναι επιτυχής.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας στην κριτική που άσκησε για το πρόσωπό του ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, Μάρτιν Σουλτς, τον παρομοίασε με φρουρό ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης.

    Οι ηγεσίες των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσαν στον κ. Μπερλουσκόνι διορία για να ζητήσει συγγνώμη, και κάνουν λόγο για ενδεχόμενη διακοπή της συνεργασίας τους με την ιταλική προεδρία.

    Η άμεσα θιγόμενη Γερμανία πραγματοποίησε διπλωματικό διάβημα και o Σρέντερ ζήτησε από τον Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει.

    [25] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΕ

    Παρίσι, 3 Ιουλίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα και παρουσία 1.000 ανθρώπων έγινε την Πέμπτη στον καθεδρικό ναό της Λιόν η επιμνημόσυνη δέηση για τον Μαρκ Βίβιεν Φοέ.

    Ο πρόεδρος της αφρικανικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, Ισα Χαγιάτου, ο υπουργός Νεότητας και Αθλητισμού του Καμερούν, Ισμαέλ Μπιντούνγκ και ο πρέσβης του Καμερούν στη Γαλλία, Πασκάλ Μπιλόα Τανγκ, ήταν μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

    Η σορός του Φοέ, που έχασε τη ζωή του στον αγώνα Καμερούν-Κολομβίας για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών την περασμένη Πέμπτη, θα μεταφερθεί τη νύχτα της Παρασκευής στην πατρίδα του, όπου θα ενταφιαστεί.

    [26] ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

    Ραμάλα, 3 Ιουλίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Τμήμα των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά δήλωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία εκεχειρίας των Παλαιστινιακών οργανώσεων, μετά από το θάνατο στελέχους της οργάνωσης από ισραηλινά πυρά και απείλησε με αντίποινα.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, στη κηδεία του 30χρονου βοηθού του Μαχμούντ Σουάερ, ο τοπικός στην Καλκίλια ηγέτης της οργάνωσης Ιμπραήμ Μανσούρ ανέγνωσε τη σχετική ανακοίνωση. «Εμείς μέσα στις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανακοινώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την κατάπαυση του πυρός, όσο συνεχίζονται οι επιδρομές στα εδάφη μας και οι δολοφονίες Παλαιστινιών από τους κατακτητές».

    «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν ότι η απάντησή μας θα έρθει σύντομα, και θα μοιάζει με σεισμό» επισήμανε ο ίδιος.

    [27] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΑΜΠΑΣ

    Ουάσιγκτον, 3 Ιουλίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον ευχαρίστησε για την προσωπική συμβολή του στα πρώτα στάδια της εφαρμογής του «οδικού χάρτη», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο κ. Μπους εξήρε τη σθεναρή και εμπνευσμένη ηγεσία του κ. Αμπάς, όπως αυτή φάνηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [28] ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

    Ραμάλα, 3 Ιουλίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα απείλησε με ανακοίνωσή της να τερματίσει την εκεχειρία στις αντιισραηλινές επιθέσεις μετά τον θάνατο ενός μέλους της. Το ηγετικό στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με τη Φατάχ σκοτώθηκε, σε επιχείρηση ισραηλινών στρατιωτών για τη σύλληψη του, στην Καλκίλια της βόρειας Δυτικής Όχθης. Στην ίδια επιχείρηση τραυματίστηκε ένας ακόμη Παλαιστίνιος.

    Tο Ισραήλ απέκλεισε την οδική αρτηρία Σαλαχεντίν, που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εγκαθιστώντας δύο φυλάκια ελέγχου, μετά την επίθεση με ρουκέτες εναντίον οικισμού εποίκων.

    [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Με τις «Ιερές Μουσικές» στη Μονή Λαζαριστών (6-9/7) και το American Ballet Theatre (10-11/7) στο Θέατρο Γης συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στη Θεσσαλονίκη ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με τους «Θεατρικούς Μονολόγους» στον Οκτώβριο.

    Οι Ιερές Μουσικές

    Οι "Ιερές Μουσικές", είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγές της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και παρουσιάζονται από τις 4 - 13 Ιουλίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα και σε 30 ιερούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν κύκλο εκδηλώσεων που έχει σαν κύριο σκοπό να αναδείξει τη σύγκλιση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές διαφορές. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος είχε σαν αφετηρία ένα συμβολικό ερώτημα: "Πώς λέγεται το Κύριε Ελέησον σε όλο τον κόσμο;".

    Στις "Ιερές Μουσικές" συμμετέχουν, συνολικά, 40 συγκροτήματα (χορωδίες, μουσικές και χορευτικές ομάδες - περισσότερα από 800 άτομα), εκπροσωπώντας τους κυριότερους πολιτισμούς και τις θρησκείες του πλανήτη. Από αυτά, τα 30 είναι διεθνή και τα 10 προέρχονται από την Ελλάδα.

    Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν οι μετακλήσεις της σοπράνο Barbara Hendricks (με τις μοναδικές ερμηνείες της στα αφροαμερικάνικα γκόσπελς και σπιρίτσουαλς), του Ισπανού κιθαρίστα Paco Pena (με την περίφημη λειτουργία "Μίσα Φλαμένκα"), των βουδιστών μοναχών από την Κίνα (Shaolin) και από το Θιβέτ, των συγκροτημάτων "Gothic Voices" και "Hilliard Ensemble" (με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους στη μεσαιωνική και αναγεννησιακή θρησκευτική μουσική).

    `Επίσης συμμετέχουν οι διάσημες χορωδίες "Το μυστήριο των βουλγάρικων φωνών", "Μπλάγκοβεστ" από τη Ρωσία και "Ρουστάβι" από τη Γεωργία, ο διάσημος ψάλτης - τραγουδιστής Εμίλ Ζριχάν από το Ισραήλ, οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες της Δαμασκού, Σούφι από το Μαρόκο και το Πακιστάν και πολλοί ακόμη.

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ελληνική παρουσία με τέσσερις από τις σπουδαιότερες βυζαντινές χορωδίες: Μαϊστορες της Ψαλτικής Τέχνης (καθ. Γρηγόριος Στάθης), Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία (Λυκούργος Αγγελόπουλος), Πανεπιστημιακή Βυζαντινή Χορωδία (καθ. Αντώνης Αλυγιζάκης) και Βυζαντινή Χορωδία "Μακεδονία" (Χαρίλαος Ταλιαδώρος).

    Επίσης συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου με τις "Παναγιές του Κόσμου" (τοποθετημένες, συμβολικά, στο ναό της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο), οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος (με πολυφωνική θρησκευτική μουσική στη Μονή Καισαριανής), οι Αργοναύτες - Κομνηνοί και οι χορευτές του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών (με τελετουργικούς χορούς από τον Πόντο και την Καππαδοκία). Ξεχωριστή, τέλος, είναι η παρουσία της ομάδας "Χορικά" της Ζουζούς Νικολούδη με δύο "τελετουργικές" χορογραφίες της από τις "Βάκχες" και τους "Ορνιθες".

    American Ballet Theatre

    Το περίφημο American Ballet Theatre έρχεται στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις που θα δοθούν στο Θέατρο της Γης στις 10 και 11 Ιουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001- 2004. Η διάσημη ομάδα πλαισιώνεται από τη συμφωνική ορχήστρα "Εναρμόνια" υπό τη διεύθυνση του David LaMarche και του Ormsby Wilkins. Οι χορευτές του Angel Corella, Julie Kent, Marcelo Gomes, Maxim Belotserkovsky, Paloma Herrera, Gillian Murphy, Ethan Stiefel, Jose Manuel Carreno, Irina Dvorovenko και άλλοι, θα ερμηνεύσουν στην παράσταση τα ακόλουθα έργα:

    · Artemis": Πρόκειται για την ειδική παραγγελία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της παράστασης "Ολα γύρω είναι Φως" στις 20 Μαΐου 2003. Η μουσική σύνθεση είναι του Κρίστοφερ Θεοφανίδης, ενώ η χορογραφία φέρει την υπογραφή του Λαρ Λούμποβιτς.

    · "Within You Without You": Το έργο αυτό αποτελεί ένα φόρο τιμής στον George Harrison, το πρώην μέλος του συγκροτήματος των θρυλικών Beatles, που άφησε την τελευταία του πνοή το Νοέμβριο του 2001. Ηχογραφημένα ακούγονται τραγούδια του διάσημου καλλιτέχνη, χορογραφημένα από τους Stanton Welch, David Parsons, Natalie Weir και Ann Reinking.

    · "Clear" : Η χορογραφία του Stanton Welch βασίστηκε στη μουσική του Johann Sebastian Bach, συγκεκριμένα στο Κοντσέρτο για βιολί και όμποε σε ντο μινόρε BWV 1060, και Κοντσέρτο για τσέμπαλο σε φα μινόρε BWV 1056, του μεγάλου μουσουργού.

    · "Pas de deux" από την Τρίτη πράξη της "Λίμνης των Κύκνων" του Peter Ilyich Tchaikovsky σε χορογραφία George Balanchine.

    Νέα Βαλκάνια 2003

    Με ένα πολύπτυχο εκδηλώσεων με κύριο άξονα την μουσική παράδοση των βαλκανικών κρατών με τίτλο «Καραβάν Σαράι» θα συνεχιστεί 19-21 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών το φετινό πρόγραμμα «Νέα Βαλκάνια» του υπουργείου Πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις «Καραβάν Σαράι» αποτελούνται από τις ενότητες : «Καραβάν Σαράι», «Ακριτικά τραγούδια και παραλογές» και «Θρησκευτικές μουσικές».

    Ακολουθεί στο μεγάλο σπονδυλωτό πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Τα παιδιά πίσω από την αυλαία» που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης 3-9 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού και του γυμνασίου αλλά και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων με την τέχνη του Θεάτρου.

    Το πρόγραμμα των Νέων Βαλκανίων θα συνεχιστεί με το οικολογικό συνέδριο «Δρόμοι του νερού-Οδοί επικοινωνίας των λαών , λίμνες και ποτάμια των Βαλκανίων» που θα πραγματοποιηθεί 18 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Θέατρο. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί με έκθεση φωτογραφίας και οικολογικά χάπενιγκς που θα στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης και της σταδιακής μείωσης των υδάτινων πόρων των Βαλκανίων.

    Τέλος από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου το Μπεζεστένι, τα Λουτρά Παράδεισος και άλλοι χώροι θα φιλοξενήσουν μία δέσμη εκδηλώσεων μουσικής, εικαστικών τεχνών και θεάτρου των αποφοίτων και σπουδαστών σχολών καλών τεχνών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια υπό τον γενικό τίτλο «Τα Βαλκάνια των νέων δημιουργών»

    Επικράτεια Πολιτισμού 2003

    Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις του προγράμματος Επικράτεια Πολιτισμού με την παρουσίαση των Σεπτέμβριο των λαογραφικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα της Επικράτειας Πολιτισμού περιλαμβάνει ακόμη : Υποστήριξη των διεθνών μουσικών δραστηριοτήτων των ωδείων της Θεσσαλονίκης (Ιούλιος-Αύγουστος ). Δράσεις για τους κατοίκους του Δενδροποτάμου (Σεπτέμβριος 2003-Μάιος 2004). Φεστιβάλ χορού Αφιέρωμα στον Ντανιέλ Λομμέλ (10-16 Οκτωβρίου στο θέατρο ΕΜΣ). Ενίσχυση των βιβλιοθηκών πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παλιννοστούντες, Τσιγγάνους, ΚΑΠΗ και παιδιά των υπαλλήλων και φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.

    [30] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ"

    Κοζάνη, 3 Ιουλίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Σε μία εβδομάδα ξεκινούν οι φετινές «Γιορτές της Γης», το οικολογικό φεστιβάλ στη Βλάστη Κοζάνης, που αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση καλοκαιρινών διακοπών και διαρκεί από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου. Σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, στο πανέμορφο χωριό της Βλάστης, σημαντικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια μοναδική γιορτή της οικολογίας, που περιλαμβάνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, πλούσιο σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες.

    Οι φετινές «Γιορτές της Γης» διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά από την εταιρία περιβαλλοντικής έρευνας και ενημέρωσης «Οικοτοπία» με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Kεντρικό θέμα Γιορτών είναι η Καθημερινή Οικολογία. Το πρόγραμμα των συναυλιών «φιλοξενεί» την Παρασκευή 11 Ιουλίου τους AVLEDDHA ένα ελληνόφωνο συγκρότημα από την Κ. Ιταλία και τους Compagnie Camιlιon, μία 12μελή μπάντα κρουστών από τη Γαλλία, την Kυριακή 13 Iουλίου τον Σάκη Παπαδημητρίου (πιάνο),τ η Γ. Συλλαίου (φωνή), και τον Γ. Αποστολάκης (κιθάρα) που συνοδεύουν μουσικά την προβολή της ταινίας Μetropolis του Fritz Lang και στη συνέχεια τον Captain Sung & his electric tangerine που θα μεταφέρει τους επισκέπτες στο κλίμα της τζαζ της Νέας Oρλεάνης

    Οι Γιορτές κλείνουν την Kυριακή 20 Iουλίου, ανήμερα του Αη Λιά, με παραδοσιακό πανηγύρι με μπάντα χάλκινων πνευστών

    Το πρόγραμμα όμως του φεστιβάλ δεν εξαντλείται στην διοργάνωση των συναυλιών, αλλά περιλαμβάνει και εκθέσεις για την "Καθημερινή Οικολογία», σεμινάρια για την «Πράσινη Κοινωνική Οικονομία», κινηματογραφικές προβολές των βραβευμένων ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema, εικαστικές εκθέσεις με ξύλινα ψηφιδωτά του Θανάση Μακρή με τίτλο "της ελληνικής φύσης", πίνακες της Δόμνας Δέλλιου, καθώς και φωτογραφικές εκθέσεις για το περιβάλλον της Bλάστης.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (12:27 UTC+2)

    Αναδρομή στην 40χρονη καριέρα του θα κάνει ο Γιώργος Κατσαρός με τη συναυλία που θα δώσει αύριο στις 9.15 το βράδυ στο Θέατρο του Λυκαβηττού.

    Μαζί του σε δύο ξεχωριστά στιγμιότυπα θα είναι ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Αλέκα Κανελλίδου. Βασικοί ερμηνευτές στη συναυλία θα είναι ο Ηλίας Κλωναρίδης και η Φωτεινή Σαββατιανού. Θα συμμετάσχουν ο Γιώργος Τσάρνας, η Δέσποινα Σακελλαρίου και η παιδική πολυφωνική χορωδία της Πάτρας υπό την διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου.

    Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με το «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε».

    Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου ο Γιώργος Κατσαρός θα ανηφορίσει για τη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών που οργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    [32] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2003 (12:25 UTC+2)

    Τέσσερις Ελληνες ζωγράφοι συμμετέχουν στην έκθεση «Τέσσερα στοιχεία» που φιλοξενούνται στην γκαλερί Nylon της Κωνσταντινούπολης, μέσα από ένα νέο καλλιτεχνικό project με τίτλο Artogether.

    Η Ελλη Χρυσίδου, ο Δημήτρης Ξόνογλου, ο Σταύρος Παναγιωτάκης και ο Γιώργος Τσακίρης δημιουργούν εικόνες μέσα από ένα συγκερασμό τάσεων και προσωπικών διερευνήσεων, αναδεικνύοντας διαφορετικές ταυτότητες αλλά με κοινό στόχο το σχολιασμό πάνω σε θέματα ρατσισμού και διακρίσεων σε βάρος εθνικών μειονοτήτων.

    Ολοι τους ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και έχουν πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    [33] Η "ΣΑΛΩΜΗ" ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2003 (12:08 UTC+2)

    Η παράσταση του Carlos Saura «Σαλώμη» με τη διάσημη Aida Gomez στον ομώνυμο ρόλο και τη Danza Compania της, ανεβαίνει για δεύτερη φορά σήμερα στην Αθήνα, στο θέατρο Λυκαβηττού.

    Η Αida Gomez, χορεύτρια κλασικού και ισπανικού χορού, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου Ισπανίας. Η παράσταση μεταφέρει επί σκηνής την πολύ γνωστή βιβλική ιστορία μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Η κίνηση, το πρόσωπο σαν μοναδικός καθρέφτης της ψυχής, η μουσική, τα φωτιστικά εφέ, μας μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο στις σελίδες της Βίβλου, την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα.

    Μεγαλειώδης και πολύ εκφραστικός ο χορός των επτά πέπλων, αριστούργημα χορευτικής τεχνικής, με αποκορύφωμα ένα τολμηρό γυμνό που δεν ενοχλεί αλλά διεγείρει τη φαντασία των θεατών.

    Ενα από τα βασικά στοιχεία της παράστασης είναι η μουσική, του γνωστού ταλαντούχου Ισπανού κιθαρίστα Τomatito και του Roque Banos, η οποία αναμιγνύει στοιχεία φλαμένκο με αραβικούς χορούς και έντονα ηχοχρώματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 July 2003 - 18:13:51 UTC