Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΓΡ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  • [04] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
  • [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [07] ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ - ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [09] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟ 1,5% ΤΟΥ ΑΕΠ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΩΣ ΤΟ 2010
  • [11] ΙΑΣΩ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,19
  • [12] ΑΚΡΙΤΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ
  • [13] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
  • [16] ΣΕΖΕΡ: Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ
  • [17] ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [18] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ GAZPROM ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ
  • [19] ΜΠΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΚΟΤΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [20] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ
  • [21] Ο Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [22] ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΤΟΝ Δ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [24] ΗΠΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [25] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [27] Η ΧΑΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ
  • [28] ΛΙΒΕΡΙΑ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ "ΡΩΜΑΪΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [30] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ
  • [31] ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΕΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ
  • [32] ΟΙ "ΣΦΗΚΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
  • [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ"

  • [01] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (13:03 UTC+2)

    Προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος του.

    Το αίτημα για πρόωρες εκλογές έγινε δεκτό με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους βουλευτές που σηκώθηκαν όρθιοι και ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:" Δεν έχω ζητήσει εκλογές παρόλο που θα θέλαμε να είχαν γίνει ακόμα και χτες αν ήταν στο χέρι μας. Το συμφέρον του τόπου, όμως, απαιτεί τώρα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Γιατί ο τόπος δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

    Ο χρόνος που θέλει να κερδίσει ο κ. Σημίτης είναι χρόνος που θα χάσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια.

    Δεν έχουμε την πολυτέλεια κουρασμένοι άνθρωποι να ασκούν αδιέξοδες πολιτικές. Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν να τελειώσει μια προεκλογική περίοδος 9 μηνών. Η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση μπορεί να δοθεί μόνο από τους ίδιους τους πολίτες. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει εκλογές τώρα.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κρίσης προανήγγειλε πρωτοβουλίες. Η μόνη αποτελεσματική πρωτοβουλία που μπορεί να αναλάβει στο χρονικό διάστημα που ο ίδιος προσδιόρισε είναι οι εκλογές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η υποχρέωση του. Και στην υποχρέωση αυτή στοιχειώδης λογική και στοιχειώδης συναίσθηση ευθύνης επιβάλουν να ανταποκριθεί άμεσα. Αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Οι Ελληνες απαιτούν μια νέα διακυβέρνηση, μια νέα προοπτική, μια νέα καλύτερη Ελλάδα".

    Λίγο νωρίτερα είχε σημειώσει πως τα συσσωρευμένα αδιέξοδα, η δυσφορία του κόσμου, η αίσθηση του τέλους που πλησιάζει έχουν προκαλέσει σοβαρή κυβερνητική κρίση, που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συμβιβασμούς και εκεχειρίες κορυφής, ούτε με ενδοκομματικούς εκβιασμούς. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης και οι μεταβολές σε πρόσωπα όποια μορφή κι αν πάρουν δεν μπορούν να αποδώσουν.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Μίλησε για ανεπάρκεια της κυβέρνησης και για αδυναμία να κυβερνήει. Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως ενιαίο όργανο και τα υπουργεία λειτουργούν ως Δουκάτα.

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κρούσματα διαφθοράς σε διάφορα υπουργεία (Εθνικής Αμυνας, Μεταφορών, Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας κ.α.) και για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου είπε πω δεν πρόκειται να κλείσει επειδή αυτό επιθυμούν οι υπόλογοι.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με κινήσεις πανικού υποθηκεύει και υπονομεύει το μέλλον του τόπου. Βγάζει στο σφυρί την κρατική περιουσία για να αποπληρώσει δημόσια χρέη και να καλύψεις προεκλογικές ανάγκες. Η Ελλάδα ζει με δανεικά και ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά εκτροπής.

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι διαθέτει ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό πρόγραμμα και είναι πανέτοιμη να επιτύχει απτά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας. Ταυτόχρονα κάλεσε τους βουλευτές να μην εφυσηχάσουν και να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση. Υπενθύμισε μια παλαιότερη δήλωση του πως τα καθήκοντα που έχει ο καθένας από τους βουλευτές αφορούν την περίοδο μέχρι τις εκλογές και δεν προδικάζουν τη θέση που θα αναλάβουν σε περίπτβση εκλογικής νίκης.

    [02] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΓΡ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Προφυλακιστέος κρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση κατά συρροή, τετελεσμένη απόπειρα εκβίασης και απόπειρα απάτης κατά συρροή, αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

    Σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη τον περασμένο Φεβρουάριο μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με αφορμή καταγγελίες για εκβιάσεις σε βάρος επιχειρηματιών.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν το ζεύγος Αγγελόπουλου είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ιδιόχειρο σημείωμα του δολοφονηθέντος Δημήτρη Αγγελόπουλου. Σε αυτό αναφερόταν ότι ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος είχε ζητήσει χρήματα από τον ίδιο για να εξασφαλίσει τη διαγραφή του ονόματός του από λίστα πιθανών στόχων της «17 Νοέμβρη».

    [03] ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

    Βόννη, 27 Ιουνίου 2003 (00:26 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρλσούης απέρριψε την αγωγή του Αργύρη Σφουνδρούρη και των τριών αδερφών του, που διεκδικούσαν αποζημίωση για τον θάνατο των γονιών τους, στη σφαγή στο Δίστομο το 1944.

    Όπως μετέδωσε το Αssociated Press, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αποζημίωση σε ιδιώτες από την γερμανική κυβέρνηση, που κατέβαλε την δεκαετία του '60 115 εκατ. μάρκα για την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το διεθνές δίκαιο που ίσχυε το 1944 προέβλεπε αποζημίωση για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου σε κυβερνήσεις και όχι σε ιδιώτες.

    [04] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Aθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατηρητών για τις Εκλογές όσον αφορά τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αρμενία σημείωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι μεγάλος αριθμός διεθνών και εθνικών παρατηρητών, μεταξύ των οποίων και παρατηρητές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, μπόρεσε να παρακολουθήσει τις εκλογές.

    Παράλληλα, παρότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε σχέση με τις τελευταίες προεδρικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 2003, ιδίως όσον αφορά την τεχνική προπαρασκευή, την προεκλογική εκστρατεία και την κάλυψή της από τα ΜΜΕ, η ΕΕ εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι η συνολική εκλογική διαδικασία δεν ανταποκρίθηκε στα διεθνή πρότυπα όσον αφορά αρκετές καίριες πτυχές της, παρότι οι αρμενικές αρχές είχαν υποσχεθεί ουσιαστικές βελτιώσεις μετά τις προεδρικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 2003.

    Η ΕΕ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την επανεμφάνιση περιστατικών νοθείας κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, μη ισόρροπης εκπροσώπησης στις εφορευτικές επιτροπές, εκφοβισμού των εκλογικών αντιπροσώπων και έλλειψης διαφάνειας κατά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

    Η ΕΕ τονίζει ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει τις αρμενικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες αυτές στο μέλλον, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Οι προσχωρούσες χώρες Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακική Δημοκρατία και Σλοβενία, οι συνδεδεμένες χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, καθώς και οι χώρες της ΕΖΕΣ Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, συντάσσονται με την παρούσα δήλωση.

    [05] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η καταβολή των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις και τις πολυκατοικίες που υπέστησαν ζημιές στις εγκαταστάσεις τους από τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν ομάδες αναρχικών στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας το πλαίσιο της Αντισυνόδου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ήδη 10 επιχειρηματίες και 6 διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών παρέλαβαν τις αποζημιώσεις τους προσκομίζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τα τιμολόγια επισκευής των ζημιών.

    Αυτές είναι οι επιχειρήσεις Peter Sport, Ερμού 36, Νικολαϊδης Γεώργιος, Εγνατία 83, Macau Unisex, Εγνατία 112, Αδαμίδης Γεώργιος, Γ. Μπακατσέλου 7, Σύγχρονη Εποχή Γ. Μπακατσέλου 3, Πούλιος Στέργιος Εγνατία 69, Αφοι Χασιώτη, Εγνατία 120, Αφοι Παπαδοπούλου, Εγνατία 79, Lotus ΑΒΕΕ, Πρασακάκη 8, Ορθοπεδικά Χλαμίδη, Εγνατία 101 και οι πολυκατοικίες στις οδούς Εγνατίας 69, Εγνατίας 90, Πρασακάκη 10, Πρασακάκη 13, Στέφανου Τάττη 12 και Γ. Μπακατσέλου 10.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης με επιστολή του προς το Εποπτικό Συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών ζητά να ορισθεί άμεσα συνεργείο ορκωτών εκτιμητών προκειμένου να αποτιμηθούν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και καταστροφής οχημάτων που οι ζημιές εκτιμώνται ως σοβαρές και απαιτούν εμπεριστατωμένη έρευνα και αξιόπιστη εκτίμηση.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Ανακοίνωση εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή τις καταγγελίες πολιτών για έντονο φαινόμενο δυσοσμίας σε πολλές περιοχές της δυτικής και νότιας Αττικής. Το υπουργείο αναφέρει ότι μετά από ελέγχους σε εγκαταστάσεις των περιοχών όπου εκδηλώθηκε το πρόβλημα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ευθύνη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    Εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες το φαινόμενο της δυσοσμίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, πιθανώς λόγω της παύσης του αιτίου που την προκάλεσε και λόγω της ελαφράς ενίσχυσης των ανέμων.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου:

    "Από νωρίς το πρωί της 27ης Ιουνίου 2003 παρατηρήθηκε εκτεταμένο φαινόμενο δυσοσμίας, η οποία κάλυπτε μεγάλο μέρος των δυτικών και νοτίων περιοχών του Λ. Αθηνών και ειδικότερα τις περιοχές: Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας, Α.Ι. Ρέντη, Κορυδαλλού, Περάματος, Πειραιά, Κερατσινίου, Ανω Ν. Σμύρνης μέχρι και την δυτική πλευρά του Δ. Αθηναίων (Πλ. Βάθης).

    Κατά τις δηλώσεις των ενοχλουμένων η δυσοσμία φαίνεται να ήταν εντονότερη κατά το χρονικό διάστημα από 03.00 έως 06.00, με έξαρση περί την ώρα 05.00, και συνεχίστηκε με μικρότερη ένταση το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας, σταδιακά μειούμενη. Το είδος της δυσοσμίας προσομοίαζε κατ' άλλους μάλλον με οσμή από πετρελαιοειδείς ενώσεις, κατ' άλλους με οσμή καμένου πλαστικού ή καμένου ελαστικού και κατ' άλλους με οσμή χλωρίνης.

    Αποτέλεσμα στις δυσοσμίας ήταν να προκληθούν έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους των πιο πάνω περιοχών και να κινητοποιηθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προσδίδοντας ευρύτατη δημοσιότητα στο θέμα.

    Ευθύς ως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για το πρόβλημα, τόσο από τους διαμαρτυρόμενους όσο και από τα ΜΜΕ, επιλήφθηκαν του θέματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ν.Α. Δυτ. Αττικής και Πειραιά, προβαίνοντας σε περιπολίες και επιτόπιους ελέγχους σε εγκαταστάσεις των περιοχών, όπου εκδηλώθηκε το πρόβλημα.

    Από τους ελέγχους και από σχετική επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς δεν διαπιστώθηκε ευθύνη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των περιοχών αυτών για το επεισόδιο της δυσοσμίας. Ωστόσο η ακριβής πηγή του φαινομένου δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί.

    Ήδη από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες το φαινόμενο της δυσοσμίας άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, αφενός μεν πιθανώς λόγω της παύσης του αιτίου που την προκάλεσε και αφετέρου λόγω της ελαφράς ενίσχυσης των ανέμων, που είχαν ως αποτέλεσμα την διασπορά των οσμών που εκλύθηκαν μέχρι τότε στην ατμόσφαιρα".

    [07] ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ - ΠΩΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Κώδικα Δεοντολογίας για τις επιχειρήσεις, που προωθούν- πωλούν, μέσω του Διαδικτύου, προϊόντα που αφορούν την υγεία του καταναλωτή, όπως τρόφιμα, ποτά, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα και καλλυντικά, επεξεργάστηκε ομάδα εργασίας, με συντονίστρια την πρόεδρο της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ενωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής), Ελένη Αλευρίτου.

    Η παρουσίαση του Κώδικα έγινε σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του e- business

    forum του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ελληνικής πρωτοβουλίας για διαβούλευση, σχετικά με θέματα στο χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν, η οποία έχει διακριθεί ως μια από τις καλύτερες εθνικές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στην ομάδα εργασίας, για την εκπόνηση της πρώτης έκδοσης του Κώδικα, συμμετείχαν στελέχη και φορείς από όλους σχεδόν τους ενδιαφερόμενους φορείς και χώρους και συγκεκριμένα από τους καταναλωτές (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), από τις επιχειρήσεις και συνδέσμους αυτών (WYETH Hellas, Σ.Ε.Β.), από τα επιμελητήρια (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών), από τα Πανεπιστήμια (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), από τις αρμόδιες αρχές (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), από τους οργανισμούς Τυποποίησης

    (ΕΛ.Ο.Τ.) κ.α.

    Οι εισηγητές του Κώδικα, Ε. Αλευρίτου και Α. Βαρλάμος, Σύμβουλος Ασφάλειας και Ποιότητας, τόνισαν ότι η αμεσότητα και η ταχύτητα των συναλλαγών, που χαρακτηρίζει την «εικονική αγορά», η απόσταση που χωρίζει τον αγοραστή από τον προμηθευτή και η αμοιβαία δυσκολία εξακρίβωσης της ταυτότητάς τους, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διάπραξη απάτης, τόσο από πλευράς των ατόμων, όσο και των επιχειρήσεων.

    Πρόσθεσαν δε, ότι η διάπραξη απάτης ευνοείται ακόμη περισσότερο, λόγω των νομικών και λογιστικών διαφορών, που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων χωρών, οι οποίες δεν επιτρέπουν την άμεση, ενιαία και συντονισμένη αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, κατά τις διασυνοριακές συναλλαγές.

    Επισημάνθηκε επίσης, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις διασυνοριακές συναλλαγές και ιδιαίτερα τις ηλεκτρονικές.

    Ιδιομορφία παρουσιάζει η διακίνηση μέσω Ιντερνετ τροφίμων, ποτών, φαρμάκων,

    καλλυντικών, η οποία δεν εγκυμονεί μόνο οικονομικούς κινδύνους, αλλά κυρίως κινδύνους, για την ασφάλεια και την υγεία του καταναλωτή, αφού τα προϊόντα λαμβάνονται εσωτερικά και η διακίνηση αυτή δεν έχει αντιμετωπιστεί νομοθετικά ή διαφορετικά μέχρι σήμερα, με τρόπο ολοκληρωμένο.

    Μεταξύ των Προτάσεων προς την Πολιτεία, η Ομάδα Εργασίας περιέλαβε αυτή της

    σύστασης ενός ανεξάρτητου Σώματος δηλαδή ενός είδους φορέα πιστοποίησης, στον οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, με ιδιαίτερη μέριμνα για την εκπροσώπηση των καταναλωτών, που θα απονέμει το «σήμα εμπιστοσύνης» στις συνεπείς ιστοσελίδες, θα διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο των ιστοσελίδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει συμμόρφωση με τον Κώδικα κλπ.

    Οι εισηγητές υπογράμμισαν ακόμη, την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και εναρμόνισης του σχετικού εθνικού με το κοινοτικό δίκαιο και την πλήρη εναρμόνιση των Οδηγιών Ο.Ο.Σ.Α., για την Προστασία του Καταναλωτή στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Κ. Κούτρα

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Στο Λονδίνο θα μεταβεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Την Τρίτη, στις 12.30μμ, ο κ. Καραμανλής θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεγάλης Βρετανίας, ενώ στις 6.30μμ θα μιλήσει σε εκδήλωση του City University of London με θέμα: ''Η Ελλάδα στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο''.

    [09] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΥΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Την επιχορήγηση δύο εταιριών για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Αλβανία, στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, ενέκρινε η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή. Ο Υφυπουργός Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται για τις εταιρίες XRISTODOULIDIS-BARDHI-PLASA A.E., η οποία θα ιδρύσει μονάδα παραγωγής τούβλων και VEKO Ε.Π.Ε, η οποία θα ιδρύσει μονάδα παραγωγής και εμπορίας προϊόντων ξυλείας.

      Οι δύο εταιρίες θα υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο 2601/1998. Το ύψος των ανωτέρω επενδύσεων προϋπολογίζεται στο ποσόν των 5 εκατ. ευρώ και το ύψος της αιτούμενης επιχορήγησης ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ, ήτοι καλύπτει ποσοστό 15% του συνολικά διαθέσιμου για την Αλβανία ποσού στο πλαίσιο του Σχεδίου (10.000.000 ευρώ για την πενταετία 2002-2006).

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟ 1,5% ΤΟΥ ΑΕΠ Η ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΩΣ ΤΟ 2010

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Στο 1,5% του ΑΕΠ σχεδιάζεται να φθάσει έως το 2010 η δαπάνη για την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα, με το 0,60% του ποσοστού να επιδιώκεται να εξασφαλιστεί από τον ιδιωτικό τομέα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της διάσκεψης με θέμα: «Σχέδιο δράσης Ε.Ε. και Βαλκανικών Χωρών στον τομέα της Έρευνας και της Τεχνολογίας»,

    Τα αντίστοιχα σημερινά μεγέθη είναι 0,7% επί του ΑΕΠ και η ιδιωτική συμμετοχή φθάνει μόλις στο 0,16%, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ είναι η δαπάνη για την ερευνητική συμμετοχή να ανέρχεται στο 3% επί του ΑΕΠ, με τον ιδιωτικό τομέα να καλύπτει τα 2/3.

    Πάντως, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο στόχος που έχει τεθεί από την Ελλάδα δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν συμβάλλουν τα μέγιστα και οι ίδιες επιχειρήσεις, και στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε κάλεσμα προς αυτές, τονίζοντας ότι η επιστήμη και η τεχνολογία αποτελούν σήμερα ένα σημαντικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής προόδου.

    Η διάσκεψη, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κατέληξε στην υιοθέτηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Βαλκανίων.

    Με το Σχέδιο Δράσης, καθορίζονται οι προτεραιότητες της ερευνητικής συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια και γίνεται διεξοδική διερεύνηση όλων των πιθανών πηγών χρηματοδότησης, εκτός του Προγράμματος Πλαισίου για την έρευνα των εν λόγω δραστηριοτήτων (εθνικές πηγές και τραπεζικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα).

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το πρωί ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να καταρτιστεί το αναλυτικό και επιχειρησιακό πρόγραμμα εργασίας 2004, για το Σχέδιο Δράσης που θα δένει τους στόχους με τα μέσα και τα εργαλεία πολιτικής και διαχειριστικής παρέμβασης για τη δόμηση και εμβάθυνση του κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας στα Βαλκάνια.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπενθύμισε ότι στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογίας, η ΕΕ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το «άνοιγμα» του στις τρίτες χώρες και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες.

    Στόχος είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ουσιαστικής πολιτικής συν-ανάπτυξης, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για τη διασφάλιση της ευμάρειας, της βιώσιμης προοπτικής και της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης,

    Η ανάπτυξη και διάδοση των τεχνολογικών καινοτομιών απαιτεί στενό συντονισμό των προτεραιοτήτων της έρευνας με τις προτεραιότητες των φορέων της οικονομίας και της κοινωνίας. "Μόνον με τη συνεργασία αυτών σε όλα τα επίπεδα, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από το κοινωνικό σύνολο και τις επιχειρήσεις", τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλο εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αποκλεισμούς, αντίθετα όωπς είπε "πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση και φαντασία για να υπάρξουν προτάσεις και να εξευρεθούν οι πόροι για την υλοποίησή τους".

    Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προσπάθειες που θα καταβάλει η Ιταλία που παραλαμβάνει την σκυτάλη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας σε λίγες μέρες και όωπς υπογράμμισε ο ίδιος, η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη, θα την στηρίξει σε όλες της τις πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα Βαλκανικά κράτη και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Τσοχτζόπουλος, υπάρχουν, επίσης, οι δυνατότητες που προσφέρουν τα εθνικά προγράμματα, καθώς και οι διμερείς συνεργασίες. "Η καταγραφή που κάναμε έδειξε ένα αναπάντεχο εύρος και μία σαφή αυξητική τάση. Θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια επικέντρωσής τους στους στόχους του σχεδίου δράσης", τόνισε.

    Με την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, "όχι μόνο συμβάλλουμε στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής, αλλά, παράλληλα, προωθούμε την ενσωμάτωσή τους στο Ευρωπαϊκό χώρο Ερευνας και Καινοτομίας , επιταχύνοντας ταυτόχρονα την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αποτελεί τον σταθερό στόχο όλων μας".

    "Η Ελλάδα, έχοντας παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης αλλά και όντας η μόνη χώρα της Βαλκανικής που είναι ταυτόχρονα και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην ενσωμάτωση του επιστημονικού δυναμικού στον Ευρωπαϊκό Χώρο και στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή αυτή", είπε χαρακτηριστικά.

    Επισημαίνεται ότι το Σχέδιο Δράσης, προβλέπει τη συνεργασία για την ανάπτυξη των ερευνητικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, την αναδιοργάνωση και την ανάπτυξη νέων θεσμών, καθώς και την ανάληψη κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων σε διάφορους τομείς.

    Οι τομείς αυτοί είναι τεχνολογίες και υπηρεσίες πληροφορίας και επικοινωνίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση, περιβάλλον, γεωργία, βιοτεχνολογία, δημόσια υγεία και πολιτιστική κληρονομιά.

    E.A.

    [11] ΙΑΣΩ: ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 0,19

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Μειώθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής της Ιασώ Α.Ε. κατά 0,54 ευρώ με σκοπό την ισόποση αναλογική πραγματική διανομή της μείωσης στους μετόχους, σε υλοποίηση των αποφάσεων της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, οι οποίες εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές.

    Δικαιούχοι του ποσού αυτού (0,54 ευρώ ανά μετοχή) θα είναι οι κάτοχοι μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. της 30/6/2003. Η μετοχή της Εταιρίας από την 1/7/2003 θα διαπραγματεύεται με νέα ονομαστική αξία 1,27 ευρώ και χωρίς το εν λόγω δικαίωμα.

    Από τις 10/7/2003 θα ξεκινήσει η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,19 ευρώ ανά μετοχή, δικαιούχοι του οποίου είναι οι κάτοχοι μετοχών ΙΑΣΩ στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την 21/5/03 ως και η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,54 ευρώ ανά μετοχή, δικαιούχοι της οποίας είναι οι κάτοχοι μετοχών ΙΑΣΩ στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την 30/6/2003.

    Η καταβολή θα γίνει με κατάθεση στον Τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο μέτοχος.

    [12] ΑΚΡΙΤΑΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Αλεξανδρούπολη, 27 Ιουνίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Ξύλου Ακρίτας Α.Ε. από την άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και την αποϋλοποίηση των μετοχών της εταιρίας με τροποποίηση του καταστατικού, ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

    Οι μέτοχοι ενέκριναν ακόμη τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2002, καθώς και τα θέματα επί των πεπραγμένων της χρήσεως 2002 (απαλλαγή μελών και ελεγκτών, έγκριση αμοιβών), και εξέλεξαν τακτικό και αναπληρωματικό ελεγκτή για τη χρήση 2003.

    [13] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεπεία της έντασης των πιέσεων στα βαριά χαρτιά.

    Αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, είχε και η έντονη νευρικότητα που επικρατεί από το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης με απώλειες της τάξης του 0,26% και διαμορφώθηκε στις 1.901,48 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.895,86 και 1.920,48 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 127,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 101 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 205 πτωτικών και 70 αμετάβλητων.

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον ογδοντάρη της μικρής να πρωταγωνιστή, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,53%, έναντι υποχώρησης 0,36% για τον FTSE/ASE 140, 0,35% για τον FTSE 20 των επιλεγμένων blue chips και 0,29% για τον Mid 40 της μέσης.

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό 0,77% και τον δεύτερο να σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,02%.

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, οι επτά διέγραψαν ανοδική τροχιά. Πρόκειται για τους κλάδους των βασικών μετάλλων (1,33%), των συμμετοχών (1,15%), της κλωστοϋφαντουργίας και των διυλιστηρίων (0,75% αντίστοιχα), του χονδρικού εμπορίου (0,52%), του λιανικού εμπορίου (0,51%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,38%).

    Στον αντίποδα, αισθητή πτώση, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των ασφαλειών (3,39%), των τροφίμων και ποτών (1,70%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (1,34%).

    Κατά 0,72% υποχώρησε ο κλάδος των βιομηχανιών, κατά 0,66% των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,88% των κατασκευαστικών, κατά 0,64% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,75% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,39% της πληροφορικής. Τις μικρότερες απώλειες εμφάνισαν οι δείκτες της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας (0,31%) και των επενδύσεων (0,23%).

    Ε.Α.

    [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΣΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 27 Ιουνίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέβαλε για ένα 6μηνο την ψηφοφορία επί της "Έκθεσης Ελέγχου" [της προόδου του εκδημοκρατισμού και της εδραίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων] σχετικά με την Τουρκία.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Cumhuriyet» με τίτλο «Συμπληρωματική προθεσμία 6 μηνών στην Αγκυρα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την αναβολή της εν λόγω ψηφοφορίας η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2003 για το 2004, η Τουρκία κέρδισε χρονικό περιθώριο 6 μηνών για την εφαρμογή στην πράξη των μεταρρυθμίσεων που έχει θεσπίσει και θα θεσπίσει.

    Επειδή η εν λόγω "Έκθεση" συνδέεται άμεσα με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, πρόκειται να επηρεάσει άμεσα την προοπτική της Τουρκίας για την Ε.Ε.

    Πηγές του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες σημειώνουν ότι η Τουρκία εάν δεν περάσει από τον μηχανισμό ελέγχου του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν θα θεωρείται ότι έχει εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τονίζουν πως σε περίπτωση διεξαγωγής ψηφοφορίας για την "Έκθεση", θα είναι αδύνατο να θεωρηθεί ότι πέρασε επιτυχώς από τη "δοκιμασία της επιθεώρησης" του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Πάντως, η Τουρκία για να περάσει επιτυχώς από τον μηχανισμό της επιθεώρησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιβάλλεται όπως συμμορφωθεί με όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά μ' αυτήν, πρώτες από τις οποίες είναι οι αποφάσεις που αφορούν μηνύσεις Ελληνοκυπρίων κατά της Αγκυρας.

    Πηγές του Συμβουλίου της Ευρώπης τονίζουν ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συνεχιζόμενης διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και την εφαρμογή του στην πράξη, η Τουρκία θα εξαιρεθεί τον Ιανουάριο ή τον Απρίλιο του 2004, του μηχανισμού ελέγχου του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα καταστεί "χώρα η οποία έχει εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης".

    Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σ' αυτή την περίπτωση η "Έκθεση Προόδου" σχετικά με την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί από την Κομισιόν της Ε.Ε. το Φθινόπωρο του 2004 θα είναι θετική και θα καταστεί αναπόφευκτη η εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας Ε.Ε.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΓΓ ΤΟΥ ΣΕΑ

    Αγκυρα, 27 Ιουνίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Η στρατιωτική πτέρυγα της Τουρκίας έδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το "μήνυμα" στην τουρκική κυβέρνηση πως «επιβάλλεται να μην συμπεριληφθούν στα "πακέτα" νομικών ρυθμίσεων για εναρμόνιση με την Ε.Ε. ρυθμίσεις που δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ενωσης».

    Η τουρκική εφημερίδα «Radikal» αναφερόμενη στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΕΑ, τονίζει ότι τα μέλη του Συμβουλίου που ανήκουν στην στρατιωτική πτέρυγα, αντιτασσόμενα στην πρόταση να τοποθετείται πολιτικός στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΕΑ, απαρίθμησαν παραδείγματα για συναφή όργανα που λειτουργούν σε χώρες της Ε.Ε.

    Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι «ενώ οι στρατιωτικοί επέμειναν να εξακολουθεί να τοποθετείται στρατιωτικός στη θέση του Γ.Γ. του ΣΕΑ, η κυβερνητική πτέρυγα παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις ως προς τον διορισμό του Γ.Γ. του ΣΕΑ, υποστηρίζοντας πως επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 118 του Συντάγματος - στο οποίο ορίζονται τα μόνιμα μέλη του ΣΕΑ - στα πλαίσια της εναρμόνισης με την Ε.Ε.

    Επίσης, η «Star» με τον οκτάστηλο τίτλο στην κορυφή της πρώτης σελίδας «Σαφής προειδοποίηση στο ΣΕΑ», τονίζει στο κύριο θέμα της ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΕΑ η στρατιωτική πτέρυγα αντιτάχθηκε στην τοποθέτηση πολιτικού προσώπου στη Γενική Γραμματεία του οργάνου, υπογραμμίζοντας: «Η τοποθέτηση αυτή θα οδηγήσει στην πολιτικοποίηση του οργάνου, καθότι η εκάστοτε κυβέρνηση που θα ανέρχεται στην εξουσία θα επιχειρεί να τοποθετεί στη θέση αυτή ομοϊδεάτη της, πράγμα το οποίο θα είχε ως συνέπεια την πολιτικοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού κρατικού οργάνου».

    [16] ΣΕΖΕΡ: Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΔΕΙΑ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ

    Αγκυρα, 27 Ιουνίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Αντιρρήσεις στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία ανοίγουν οι βάσεις, λιμένες και αερολιμένες της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ.

    «Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Εάν απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο, μπορεί η προθεσμία να παραταθεί. Δεν χρειάζεται όμως και είναι λάθος να δίδεται άδεια επ' αόριστον», υπογράμμισε όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet».

    Ο κ. Σεζέρ, ο οποίος δεν είχε διστάσει και παλαιότερα να προειδοποιήσει κατά την "κρίση εγγράφου" όσον αφορά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της νομιμότητας και ότι δεν θα πρέπει να ακολουθείται "μια πολιτική παράδοσης", έδειξε και τώρα ότι διατηρεί τις ίδιες απόψεις.

    Μετά απ' αυτή την αντίδρασή του, την οποία γνωστοποίησε στην κυβέρνηση, συμπεριελήφθη στην απόφαση το χρονικό όριο "του ενός έτους". Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα είχε αντιδράσει και το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

    Για το ίδιο θέμα η «Vatan» γράφει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, αποκαλύφθηκε πως άνοιξε τις βάσεις, τους λιμένες και τους αερολιμένες στις δυνάμεις του Συνασπισμού με "μυστικό διάταγμα".

    «Η κυβέρνηση η οποία αναζητούσε λύση άνευ "Εγγράφου" που θα περνούσε από τη Βουλή, έστειλε τη Δευτέρα στον Πρόεδρο την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου όσον αφορά την σχετική άδεια. Εγινε γνωστό πως με την επιθυμία του Προέδρου Σεζέρ ετέθη στην εν λόγω άδεια το όριο του ενός έτους», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    Μυστική συνάντηση αμερικανικής αντιπροσωπείας με την τουρκική ηγεσία

    Ο συνεργάτης της «Vatan», Σεντάτ Σέρτογλου, σε εσωτερική σελίδα και με τον τίτλο «Μυστική επίσκεψη στην Αγκυρα», αναφέρει ότι πριν από 10 μέρες τριμελής αμερικανική επιτροπή και άκρως σημαντική, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Η επιτροπή αυτή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Δυο μέλη της εν λόγω αμερικανικής επιτροπής μετέβησαν στο Ισραήλ και ένας επέστρεψε στις ΗΠΑ.

    Σε βασικές γραμμές ειπώθηκαν τα εξής:

    Σεζέρ: Για την Τουρκία είναι άκρως σημαντικό να μην περάσει από το Αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο για τη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων.

    Αμερικανική Επιτροπή: Εχετε δίκιο κ. Πρόεδρε, αλλά και για μας ήταν άκρως σημαντικό να περάσουν από τα εδάφη της χώρας σας στο Ιράκ οι Αμερικανοί στρατιώτες.

    Ερντογάν: Γιατί δεν καταλαβαίνετε με κανένα τρόπο το τι έγινε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την 1η Μαρτίου για το σχετικό "έγγραφο" της κυβέρνησης. Δεν γνωρίζετε το γιατί δεν πέρασε το έγγραφο από τη Βουλή.

    Αμερικανική Επιτροπή: Για μας αξιότιμε πρωθυπουργέ σημασία έχει το αποτέλεσμα και όχι οι αιτιολογίες.

    Γκιούλ: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Μπορεί να συμβάλλουμε σημαντικά.

    Αμερικανική Επιτροπή: Χαρήκαμε που το ακούσαμε. Ομως εμείς θα σας ζητήσουμε κάτι. Τώρα πλέον εσείς θα πρέπει να αποφασίσετε και να μας πείτε τι μπορείτε να κάνετε.

    Στρατηγός Οζκιόκ: Μπορούμε να ανοίξουμε τις βάσεις προς χρησιμοποίηση, αλλά έχουμε όρους. Μπορείτε να έρθετε για ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μπορείτε να φέρετε πολεμικά αεροσκάφη.

    Αμερικανική Επιτροπή: Κύριε Γενικέ Επιτελάρχα δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους στρατηγική συνεργασία.

    Ο αρθρογράφος συνεχίζοντας αναφέρει ότι μετά απ' αυτή τη μυστική συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ μετέβη στις ΗΠΑ έχοντας πάρει μαζί του ένα 10σέλιδο σχέδιο.

    "Για τις ΗΠΑ ένα άλλο σημαντικό διαγώνισμα όσον αφορά την Τουρκία είναι το Ιράν και η Συρία. Οι απόψεις του Αμερικανικού Κογκρέσου για το θέμα είναι οι εξής: «Η Τουρκία δεν παρεμποδίζει τη στάση μας όσον αφορά το Ιράν και τη Συρία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν την υποστηρίζει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», επισημαίνεται στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας.

    [17] ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Αγκυρα, 27 Ιουνίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Αυξήθηκε η κινητικότητα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ και μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ μετά από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Αριέρ Σαρόν προστίθεται τώρα και ένας νέος κρίκος εντός του Ιουλίου.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8-9 Ιουλίου. Στη συνοδεία του θα είναι και ο πρόεδρος της «Ενωσης των Εβραίων εκ Τουρκίας», Μόρο Ουσνάι.

    Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ισραήλ σε δημοσιογράφο της «Milliyet» αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα της Τουρκίας και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο και για τις χώρες της περιοχής.

    Ο κ. Κατσάβ απάντησε πολύ προσεκτικά όσον αφορά τα ερωτήματα σχετικά με το ισλαμιστικό παρελθόν της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP και τόνισε: «Πιστεύω ότι ο τουρκικός λαός έλαβε την πιο σωστή απόφαση κατά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Οι δυο χώρες έχουν κοινά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή. Απ' αυτή την άποψη έχω εμπιστοσύνη στην Τουρκία».

    Ο Ισραηλινός Πρόεδρος επεσήμανε την αναγκαιότητα της συνέχισης, χωρίς διακοπή, του αγώνα εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας και υπογράμμισε: «Η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα. Οπως στην περίπτωση μιας επιδημίας γίνεται ένας κοινός αγώνας, το ίδιο θα πρέπει να γίνει και εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας».

    Σε ερώτημα εάν το Ισραήλ θεωρεί την Τουρκία ως εταίρο στην ανοικοδόμηση της νέας Μέσης Ανατολής, ο κ. Κατσάβ είπε τα εξής: «Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω πως η Τουρκία λόγω των σχέσεών της και με τους Άραβες και με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., έχει πολύ σημαντική θέση μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων. Γι' αυτό το λόγο μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο από πλευράς συνεννόησης μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου».

    Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Ισραηλινό Πρόεδρο τα τελευταία λόγια του κ. Σολάνα, ο οποίος είχε πει ότι με την ένταξη της Τουρκίας, η Ε.Ε. θα γειτνιάσει με την Μέση Ανατολή.

    Γι' αυτό το θέμα ο κ. Κατσάβ υπογράμμισε: «Μια Τουρκία που θα είναι ενταγμένη στην Ε.Ε., θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό το πιστεύω. Απ' αυτή την άποψη θα έχει σημασία η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Τουρκίας. Εάν οι Αραβες πιστέψουν πως η Τουρκία θα μπορέσει να μειώσει το μίσος μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου, τότε θα πετύχει και ο ρόλος της Τουρκίας».

    Ερωτηθείς εάν η Ε.Ε. θα δεχθεί την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρόεδρος αφού πρώτα γέλασε και δεν απάντησε αμέσως καταφατικά, στη συνέχεια είπε:

    «Πιστεύω ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη. Εάν μπορώ να αξιολογήσω τον τρόπο σκέψης των ευρωπαίων ηγετών - τα τελευταία δυο χρόνια επισκέφθηκα 8-9 ευρωπαϊκές χώρες - η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ε.Ε. πριν από το Ισραήλ. Αμέσως να σας πω και το εξής: Προ ημερών είχε έρθει ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενταχθεί και το Ισραήλ στην Ε.Ε. Το Ισραήλ υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

    Ο Ισραηλινός Πρόεδρος σχετικά με τον Αραφάτ, είπε τα εξής: «Ο Αραφάτ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη. Εκείνος ενθαρρύνει την τρομοκρατία. Μετά το χρονοδιάγραμμα ειρήνης του Οσλο, το 1993, ειδικά τις τελευταίες 1.000 μέρες (κατά τη δεύτερη intifada που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2001) δεν έκανε τίποτα κατά της τρομοκρατίας. Σήμερα το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον πρωθυπουργό Αμπού Μαζέν είναι ο Αραφάτ».

    Στο ερώτημα εάν έχει τελειώσει πλέον ο Αραφάτ, ο κ. Κατσάβ τόνισε: «Δεν θα είναι σωστό να πω ότι τελείωσε ως Πρόεδρος. Του εύχομαι μακροζωία. Ομως στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο Αραφάτ πλέον είναι εκτός κυκλώματος και αυτό επειδή δεν είναι υπέρ μιας πραγματικής και μόνιμης ειρήνης».

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος προέβη στην εξής έκκληση προς τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, μέσω της «Milliyet», λέγοντας: «Μέσω της εφημερίδας σας προβαίνω σε έκκληση προς τη Συρία, προς τον Ασαντ. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι άνευ όρων για τις συνομιλίες ειρήνης. Δεν ωφέλησε τίποτα η εχθρότητα των 55 ετών».

    [18] ΔΙΑΚΟΠΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ GAZPROM ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 27 Ιουνίου 2003 (20:18 UTC+2)

    Διακόπηκαν ξαφνικά χθες το απόγευμα οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Ρωσικής Gazprom και των αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας λόγω διαφωνιών.

    Η είδηση προβάλλεται από όλα τα δελτία ειδήσεων των τουρκικών τηλεοπτικών σταθμών με την επισήμανση ότι η διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της Gazprom και τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, η αποχώρηση των Ρώσων εκπροσώπων και η αναχώρησή τους από την Τουρκία χθες το βράδυ, οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στην αποτυχία των δυο μερών να έλθουν σε συμφωνία.

    Ενώ η Τουρκία αναφέρει το NTV απαιτούσε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η Gazprom δήλωνε ότι προσέφερε μέχρι στιγμής την χαμηλότερη δυνατή τιμή στην Τουρκία σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γι' αυτό τον λόγο προτίθετο να ζητήσει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

    [19] ΜΠΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΚΟΤΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Αγώνες της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νεανίδων θα διευθύνουν ο Θανάσης Μπριάκος και η Αντωνία Κόκοτου, αντίστοιχα. Οι τελικοί των Νέων θα διεξαχθούν στο Λιχτενστάιν (16-26/7/2003) και των Νεανίδων στην Γερμανία (25/7/2003-3/8/2003).

    Επίσης ο κ. Μπριάκος ειδοποιήθηκε από την UEFA ότι θα διαιτητεύσει σε αγώνα του κυπέλλου Intertoto στις 5 ή 6/7/2003. Βοηθοί του θα είναι οι Κ. Δάλλας, Α. Δραγάτης.

    [20] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Την Τρίτη θα ξεκινήσει την προετοιμασία της η εθνική ομάδα μπάσκετ παίδων εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί από 18-27 Ιουλίου στη Μαδρίτη. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Αντώνης Χρηστέας και Νίκος Λινάρδος κάλεσαν 15 αθλητές για την προετοιμασία. Οι αθλητές είναι: Σπηλιόπουλους, Φράγκος (Γαλάτσι), Καραντανάς (ΑΕΚΤ), Κακαβάς Π. (Ευρυάλη), Γιαννακίδης (Μαντουλίδης), Σακελλαράκης (ΚΑΟ Κορίνθου), Τσαϊρέλης (Καλαμαριά), Καραβασάνης (Νίκη Βόλου), Γκαϊντάσοφ, Ζαμπάρας (Ηλυσιακός), Χατζηγιακουμής (ΑΕ Δικαιου Κω), Μιχάλογλου (ΑΣ Πέρα), Καλαμπούκας (ΜΑΣ Τρίτων Σιάτιστα), Γουλάς (ΑΕ Λάρισα) και Πράπιγκας (ΕΑ Πατρών).

    Η εθνική ομάδα παίδων θα συμμετάσχει σε τουρνουά στην Ιταλία (11-13 Ιουλίου). Το πρόγραμμα του τουρνουά: 11/7 Ελλάδα-Γαλλία, Ιταλία-Ισπανία, 12/7 Ισπανία-Ελλάδα, Ιταλία-Γαλλία, 13/7 Ισπανία-Γαλλία, Ιταλία-Ελλάδα.

    [21] Ο Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Ευαισθητοποιημένος από το τραγικό ατύχημα που συνέβη στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε 21 νέους ανθρώπους, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Παπαϊωάννου προσέφερε στο δήμο Αγίου Παύλου, στον οποίο υπάγεται διοικητικά το Μακροχώρι που πλήρωσε το βαρύτερο τίμημα καθώς θρήνησε 11 παιδιά, πενήντα βιβλία με την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ραντεβού στον αέρα», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».

    Στο βιβλίο του ο Μίμης Παπαϊωννου σχολιάζει πρόσωπα και πράγματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και μιλάει για τους στενούς του φίλους που δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού. Κύριο μέλημα του άσου των ελληνικών και διεθνών γηπέδων, είναι να απευθυνθεί στους νέους ανθρώπους προτρέποντάς τους να συνδυάσουν τη μπάλα με τη γνώση, ως την απόλυτη συνταγή επιτυχίας.

    Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο, έκαναν την κίνηση αυτή ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους των πέντε χωριών της Ημαθίας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους αλλά και στους συμμαθητές των παιδιών που προσπαθούν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους και να συνεχίσουν την ζωή τους μετά το τραγικό συμβάν. Τα βιβλία θα δοθούν στα σχολεία της περιοχής με στόχο να ενισχύσουν το αθλητικό ιδεώδες και την ευγενή άμιλλα.

    Να σημειωθεί ότι ο Μίμης Παπαϊωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, το χωριό που έχασε στο τραγικό ατύχημα του Απριλίου, δύο μαθητές. Ο κ. Παπαϊωάννου θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο δήμο Αγίου Παύλου, όπου θα συμμετάσχει σε αγώνα ποδοσφαίρου παλαιμάχων.

    [22] ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Η Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (17:35 UTC+2)

    Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης, μετά το πέρας των τριών αγωνιστικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ με αμαξίδιο που διεξάγεται στη Σαρδηνία. Με την τελευταία τους άνετη επικράτηση επί της Τσεχίας με 47-96, οι Βρετανοί έφτασαν στην τρίτη διαδοχική νίκη τους και ουσιαστικά εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην προημιτελική φάση, καθώς τις δύο πρώτες αγωνιστικές συνέτριψαν την Πολωνία (77-40) και το Ισραήλ (88-53).

    Άνετη πρόκριση από τον πρώτο όμιλο προβλέπεται και για τη Γαλλία. Οι «τρικολόρ» συνεχίζουν αήττητοι τη διοργάνωση, αλλά προχωρούν με μεγαλύτερη δυσκολία. Παρά το άνετο ξεκίνημα (86-50) με την Τσεχία στην πρεμιέρα, ίδρωσαν να κερδίσουν την Πολωνία (63-55), ενώ και στον αγώνα με τη Σουηδία πήραν διαφορά ασφαλείας μόλις στα 4 τελευταία λεπτά του αγώνα, κερδίζοντας τελικά με 70-55. Πάντως ο Γάλλος ομοσπονδιακός προπονητής Σένακερ, δείχνει να κάνει οικονομία δυνάμεων κρατώντας για αρκετή ώρα στον πάγκο τον Κουρνέιλ που θεωρείται ως ο καλύτερος πλέι μέικερ του τουρνουά. Οι Γάλλοι σήμερα παίζουν με τους Βρετανούς σε έναν αγώνα που θα κρίνει την πρωτιά στον πρώτο όμιλο.

    Στο δεύτερο όμιλο, αίσθηση προκάλεσε η νίκη της διοργανώτριας Ιταλίας επί της ισχυρής Ολλανδίας. Ύστερα από σπουδαίο παιχνίδι, η «σκουάντρα ατζούρα» κέρδισε τους «οράνχε» 66-62 προκαλώντας τον ενθουσιασμό του Πρόεδρου της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλητών με Αναπηρία Λούκα Πανκάλι ο οποίος δήλωσε ότι η εθνική ομάδα της χώρας του «βρίσκεται πλέον ένα βήμα μακριά από την Αθήνα» (θυμίζουμε ότι οι πέντε πρώτες ομάδες του τουρνουά θα εξασφαλίσουν και το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004). Στους δύο πρώτους αγώνες, οι Ιταλοί επικράτησαν της Ισπανίας (85-69) και της απογοητευτικής Σλοβενίας (85-33).

    Τρία στα τρία μετράει στο β' όμιλο και η Γερμανία, η οποία κέρδισε 78-65 την Τουρκία, στην πρεμιέρα και στη συνέχεια επιβλήθηκε της Ισπανίας (73-68) και της Σλοβενίας (85-39).

    Στα αξιοσημείωτα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το υψηλό επίπεδο της διαιτησίας, που πολλοί αποδίδουν στο γεγονός ότι το κάθε ματς το διευθύνουν τρεις διαιτητές.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τριών πρώτων αγωνιστικών:

    Group A

    Πολωνία - Μ. Βρετανία 40-77

    Ισραήλ Σουηδία 47-61

    Τσεχία Γαλλία 50-86

    Σουηδία Τσεχία 65-66

    Γαλλία Πολωνία 63-55

    Μ. Βρετανία Ισραήλ 88-53

    Ισραήλ Πολωνία 71-62

    Τσεχία Μ. Βρετανία 47-96

    Σουηδία Γαλλία 55-70

    Η βαθμολογία: Μ.Βρετανία 6 (261-140), Γαλλία 6 (219-168), Τσεχία 4 (163-247), Ισραήλ 4 (171-210), Σουηδία 4 (181-168), Πολωνία 3 (157-211).

    Group B

    Ιταλία Ισπανία 85-67

    Τουρκία Γερμανία 65-78

    Σλοβενία Ολλανδία 30-96

    Ολλανδία Τουρκία 96-52

    Γερμανία Ισπανία 73-68

    Ιταλία Σλοβενία 88-33

    Ισπανία Τουρκία 82-63

    Ιταλία Ολλανδία 66-62

    Σλοβενία Γερμανία 39-85

    Η βαθμολογία: Ιταλία 6 (239-162), Γερμανία 6 (236-172), Ολλανδία 5 (254-148), Ισπανία 4 (216-221), Τουρκία 3 (180-256), Σλοβενία 3 (102-264).

    [23] ΤΟΝ Δ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Συμβόλαιο δύο ετών με δικαίωμα της ΠΑΕ Ηρακλής μονομερούς ανανέωσης για έναν χρόνο υπέγραψε ο Δημήτρης Ιωάννου. Ο 26χρονος μέσος γεννήθηκε την 16η Μαρτίου 1977 στην Αθήνα. Εχει ύψος 1.90 εκ. και βάρος 82 κιλά. Προηγούμενή του ομάδα ήταν η Παναχαϊκή. Την ποδοσφαιρική περίοδο 2002-2003 είχε 26 συμμετοχές και πέτυχε ένα γκολ.

    «Εδώ και πολύ καιρό περίμενα αυτή την στιγμή. Ηθελα να συνεχίσω την καριέρα μου στον Ηρακλή. Και τελικά τα πράγματα ήρθαν όπως ήθελα. Πιστεύω ότι θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στον Ηρακλή», τόνισε μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο 26χρονος μεσοαμυντικός.

    Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Ιωάννου είχε γίνει στόχος μεταγραφής του Ηρακλή πριν από δύο χρόνια, όμως τότε οι συζητήσεις έπεσαν στο κενό έπειτα από έναν τραυματισμό του παίκτη.

    Λεπτομέρειες απομένουν για την επίτευξη της συνεργασίας του Ηρακλή με τον Ηλία Πουρσανίδη, ο οποίος έχει συμφωνήσει σε όλα με τη διοίκηση. Αύριο αναμένεται να απαντήσει στον Γηραιό και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, στην πρόταση που του έγινε για να ενταχθεί στο τεχνικό τιμ, έπειτα από πρόταση του Ευγένιου Γκέραρντ.

    [24] ΗΠΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιουνίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Επτά άτομα που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες συνελήφθησαν στην περιοχή της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγαν άντρες του FBI, ανακοίνωσε αξιωματούχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετέδωσε το CNN.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συλληφθέντων στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί ταυτόχρονα στις τρεις πολιτείες, κοντά στην Ουάσινγκτον.

    [25] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Τελ Αβιβ, 27 Ιουνίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Οποιαδήποτε εκεχειρία υπογράφει η Χαμάς δεν αξίζει ούτε το χαρτί στην οποία είναι γραμμένη, δήλωσε στο Reuters ανώτερη κυβερνητική πηγή του Ισραήλ, αντιδρώντας στην απόφαση της Χαμάς να αναστείλει τις επιθέσεις της.

    «Αφού μελετήσαμε όλες τις εξελίξεις, καταλήξαμε σε αναστολή των μαχητικών ενεργειών», δήλωσε ο ιστορικός ιδρυτής της οργάνωσης, Σεϊχης Αχμεντ Γιασίν.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή η εκεχειρία και προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα έχει, ενώ δεν αποκάλυψε από πότε ακριβώς θα αρχίσει να ισχύει.

    [26] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Ντουμπάι, 27 Ιουνίου 2003 (18:57 UTC+2)

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης Σουλεϊμάν Αμπου Γάιθ και ένας από τους γιους του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ανάμεσα στα μέλη της Αλ Κάιντα που συνελήφθησαν στο Ιράν, μετέδωσε το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    Επικαλούμενο δυτικές διπλωματικές πηγές, το δίκτυο που εδρεύει στο Ντουμπάι, διευκρινίζει ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις επαφές που θα έχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο με αξιωματούχους του Ιράν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

    [27] Η ΧΑΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Ραμάλα, 27 Ιουνίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Την απόφαση της Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις κατά των ισραηλινών ανακοίνωσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης της οργάνωσης Σεϊχης Αχμέντ Γιασίν, ανοίγοντας το δρόμο για την εκεχειρία που θα οδηγήσει στην εφαρμογή του οδικού χάρτη. «Εξετάσαμε όλες τις εξελίξεις και αποφασίσαμε να κηρύξουμε εκεχειρία, τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Γιασίν.

    Κοντά σε συμφωνία για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και από τη Βηθλεέμ βρίσκονται ισραηλινοί και παλαιστίνιοι, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ.

    [28] ΛΙΒΕΡΙΑ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Μονρόβια, 27 Ιουνίου 2003 (17:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Λιβερίας εξέφρασε ικανοποίηση για τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξαν σήμερα οι αντάρτες που μάχονται με κυβερνητικές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας, Τσαρλς Τέιλορ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η κυριότερη ανταρτική οργάνωση της χώρας ανακοίνωσε το μεσημέρι από τις 1 ώρα Ελλάδας την άμεση κατάπαυση του πυρός για να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική καταστροφή στην πρωτεύουσα Μονρόβια, εκατοντάδες κάτοικοι της οποίας σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην διάρκεια των συγκρούσεων.

    Πάντως νωρίτερα ανταποκριτές μετέδιδαν ότι σφοδρές μάχες είχαν ξεσπάσει γύρω από το λιμάνι της Μονρόβια, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας όλμοι έπληξαν το κέντρο της πόλης.

    Στο μεταξύ ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρούντ Λούμπερς, εξέφρασε τη «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση στην Λιβερία και επανέλαβε την έκκληση για την αποστολή μίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, περίπου 2,7 εκατομμύρια άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ή υπάρχει κίνδυνος να τα εγκαταλείψουν και αυτό μπορεί να απειλήσει την σταθερότητα στις γειτονικές χώρες Σιέρα Λεόνε και Ακτή του Ελεφαντοστού.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ "ΡΩΜΑΪΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (14:54 UTC+2)

    Εκθεση με τίτλο «Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη» φιλοξενείται από σήμερα μέχρι και τις 17 Αυγούστου στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με εκθέματα από προτομές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, επιτύμβιες στήλες, τιμητικές επιγραφές και βωμούς. Στόχος της είναι να καταδειχθεί η ιστορική εξέλιξης της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της το 316/5 π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.

    [30] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2003 (13:11 UTC+2)

    Σειρά πρωτοβουλιών για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων με στόχο την ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης και τη γνώση στις νεότερες γενιές.

    Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν τον Οκτώβριο με έκθεση που θα λειτουργήσει στην Αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου» της Βουλής στην οποία θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του νησιού. Οι επισκέπτες θα έχουν μία πλήρη εικόνα του νησιού μέσα από εικαστικό και έντυπο υλικό, αντικείμενα της καθημερινής ζωής και δραστηριότητες της σύγχρονης Κρήτης ενώ η αρχαιότητα θα παρουσιασθεί αφαιρετικά μέσα από αναφορές στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ακόμη. Επίσης θα εκδοθεί οδηγός της έκθεσης στον οποίο θα προτάσσεται σύντομο χρονολόγιο αλλά και εκπαιδευτικό φυλλάδιο που θα απευθύνεται σε παιδιά έως 14 ετών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται βιντεοταινία με θέμα «Τι ανακάλυψε η σκαπάνη των αρχαιολόγων» που θα αναφέρεται στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Κνωσού και της Φαιστού.

    Ακόμη θα αναπαραχθεί ένας χάρτης της Κρήτης που θα επιλεγεί με κριτήρια αισθητικά και ιστορικά ενώ θα εκδοθεί λεύκωμα χαρτών 120 σελίδων από τη συλλογή χαρτών και περιηγητών της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει CD με τραγούδια της Κρήτης και θα διεξαχθεί διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για τους μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού όλων των σχολείων της Κρήτης.

    Στον ηλεκτρονικό κόμβο της Βουλής θα σχεδιαστεί διαδικτυακός τόπος, που θα περιλαμβάνει την έκθεση, το χρονολόγιο, διαδραστικά παιχνίδια.

    Τέλος, θα εκδοθεί συλλογή των άρθρων του Ιωάννη Κονδυλάκη που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της εποχής, τα οποία αποτυπώνουν την κρητική κοινωνία, τις στάσεις, τις αντιλήψεις και τις συλλογικές νοοτροπίες στη διάρκεια του 19ου αιώνα καθώς και βιβλίο με θέμα την ιστορία της Κρήτης σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο θα σταλεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

    [31] ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΕΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (12:21 UTC+2)

    Την παράσταση "Πραξαγόρα καλεί Λυσιστράτη... over", ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα "Θεάτρου Όραμα" του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουνίου. Το έργο, που ανεβαίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, βασίζεται στις αριστοφανικές κωμωδίες "Λυσιστράτη" και "Εκκλησιάζουσες". Ο σκηνοθέτης Θεόφιλος Λάλος, τολμά να επιχειρήσει κάτι διαφορετικό, πιο καυστικό και ανατρεπτικό, παντρεύοντας δύο μεγάλα έργα, επιλέγοντας τις πιο "ζουμερές" σκηνές και από τα δύο και περνώντας πότε από τη μια και πότε από την άλλη όχθη.

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Βάντα Ερμείδου, Γεωργία Πλατιά, Σόνια Μαυρίδου, Αννα Γεννησαριώτου, Ελένη Κωνσταντινίδου, Βασίλης Σμυρνής, Δημήτρης Ρήγας, Νίκος Καλαθάς, Ζωή Καραγεωργίου, Εύη Ζαχαροπούλου, Γιάννης Χρυσόπουλος, Μαρία Τσιάγκα, Ιωάννα Παυλίδου, Ιρις Βαρσάμου, Χριστίνα Κουμπλή, Τζένη Μαλλή

    [32] ΟΙ "ΣΦΗΚΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (11:49 UTC+2)

    Με τις «Σφήκες» του Αριστοφάνη συνεχίζονται οι «Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου» που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι παραστάσεις του έργου που ανεβάζει ο θίασος «Θεατρικοί Διάλογοι» θα ανέβουν την Τρίτη και την Τετάρτη 1 και 2 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Χρυσικάκου με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τον Τάκη Χρυσικάκο και τον Δημήτρη Αρώνη.

    Με τις «Σφήκες» (422 π.Χ.) ο Αριστοφάνης σατιρίζει τα οχλοκρατικά δικαστήρια των Αθηνών και τους δικαστές, οι οποίοι δικάζοντας σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα πάθη τους, απεικονίζονται σαν σφήκες, που με το κεντρί τους χτυπούν τους ανθρώπους. Η πρόθεση του Αριστοφάνη ήταν, γράφοντας το έργο, αφενός να καυτηριάσει και να εκθέσει τον τρόπο λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας και αφετέρου να παρουσιάσει μια φαιδρή εικόνα του άρχοντα της Αθήνας, Κλέωνα. Οι ήρωες που εμφανίζονται στο έργο δεν φέρουν τυχαία τα ονόματα Φιλοκλέων και Βδελυκλέων, που αντίστοιχα είναι πατέρας και γιος. Εκφράζουν ωστόσο δύο διαφορετικές απόψεις και ιδεολογικές φόρμες για το πως πρέπει να λειτουργούν οι κοινωνίες.

    Τη μετάφραση υπογράφει ο Ερρίκος Μπελιές, τη μουσική ο Χρήστος Λεόντης, τα Οι χορογραφίες είναι της Έρσης Πίττα. Παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Γιάννης Δεγαίτης (Δούλος Ξανθίας), Μπάμπης Σαρηγιαννίδης (Δούλος Σωσίας).

    Τον χορό αποτελούν οι: Μπάμπης Αρώνης, Γρηγόρης Γαλάτης, Θωμάς Γκαγκάς, Δημήτρης Δεγαίτης, Στέφανος Κακαβούλης, Θύμιος Κούκιος, Γεράσιμος Μαύρος, Κωνσταντίνος Μηλιώνης, Δημήτρης Μόσχος, Σοφία Μπιλίτσα, Βασίλης Πουλάκος, Άγγελος Σταματάκης, Σαμψών Φύτρος, Βαγγέλης Ψωμάς.

    [33] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ "ΚΩΜΩΔΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2003 (11:44 UTC+2)

    Μία ακόμη παράσταση του έργου «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ θα δώσουν οι συντελεστές του έργου, την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου εξ' αιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

    Πρόκειται για μία από τις πιο ξεκαρδιστικές κωμωδίες του Σαίξπηρ. Είναι ένα θεατρικό παιχνίδι γοητευτικό και αποκαλυπτικό, όπου εφαρμόζονται με αυστηρότητα οι νόμοι της θεωρίας των πιθανοτήτων. Είναι απόλυτο θέατρο γιατί μιμείται την ζωή αλλά υπακούει στην απόλυτη σύμβαση, στο κλείσιμο του ματιού προς τον θεατή.

    Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κιμούλης, Ρένια Λουϊζίδου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Γιώργος Ψυχογιός, Φώτης Αρμένης, Νικόλαος Μαραγκόπουλος, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Ιφιγένεια Βογιατζάκη, Στέλιος Ξανθουδάκης, Νατάσα Τριανταφύλλη. Οι παραστάσεις σήμερα και την Κυριακή αρχίζουν στις 21.15.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 June 2003 - 18:13:54 UTC