Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ
  • [02] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ - ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
  • [03] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΛΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • [04] ΦΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ
  • [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [07] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ
  • [08] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ
  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ HOSTESS ΑΠΟ ΤΗΝ CHIPITA
  • [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ WALL STREET
  • [13] ΠΤΩΣΗ 3,4% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ι.Χ ΣΤΟ 5ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [14] Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • [15] ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΤ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ
  • [17] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΙΩΝ
  • [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ
  • [19] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΆΔΕΣ ΠΌΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [20] ΤΟΝ ΜΑΡΙΤΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟ
  • [21] ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΚΚΑ
  • [22] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ
  • [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ
  • [24] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [25] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [26] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ - ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΕΪΛΟΡ
  • [27] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤΣ ΖΗΤΑ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΣΙΑ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΗΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [31] ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [32] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΥ"
  • [33] "ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΔΑΛΙΔΑ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Ρώμη, 17 Ιουνίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Με τον Ιταλό ομόλογο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συναντήθηκε στη Ρώμη ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης ολοκληρώνοντας τον καθιερωμένο γύρο των κοινοτικών πρωτευουσών εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 19ης και 20ης Ιουνίου.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σημίτης, ο κ. Μπερλουσκόνι, συμφώνησε με την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας να αρχίσει η Διακυβερνητική Διάσκεψη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και να ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν από την 1η Μαΐου, προκειμένου η Συνταγματική Συνθήκη να υπογραφεί πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία και για τη λαθρομετανάστευση, θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η πρόταση της Συνέλευσης για το Σύνταγμα αποτελεί, δεδομένων των περιστάσεων, έναν καλό συμβιβασμό.

    Τόνισε, δε, ότι από τις επισκέψεις του σε όλες τις κοινοτικές πρωτεύουσες, απεκόμισε την εντύπωση ότι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και να είναι πιο αποτελεσματική και πιο κοντά στον πολίτη.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν, πολλές διαφορετικές απόψεις σε σχέση με το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό. «Διαφορές, για παράδειγμα, ως προς το ρόλο της Επιτροπής, διαφορές ως προς την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, διαφορές ως προς τα δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να έχει η Ένωση και τα δικαιώματα τα οποία πρέπει να έχουν οι χώρες. Γι' αυτό και πιστεύω ότι το Σύνταγμα το οποίο θα συμφωνήσουμε είναι μια λύση, η οποία έχει ισχύ για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η Ευρώπη θα πραγματοποιήσει και άλλα βήματα μετά», σημείωσε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλα βήματα όσον αφορά την συμμόρφωση της προς το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι, τόνισε ότι στη συνάντηση έγινε μια ανασκόπηση των εν εξελίξει θεμάτων, επί των οποίων η Ιταλική Προεδρία, που αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2003, θα συνεχίσει το έργο της Ελληνικής Προεδρίας.

    «Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Σημίτη. Οφείλω να πω από την εμπειρία μου από προηγούμενες συναντήσεις μου με Προέδρους Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ότι δεν υπήρξε κανένας που να παρουσίασε με τόσο μεγάλη σαφήνεια και ακρίβεια όλα τα διατυπωθέντα επιχειρήματα, τα οποία αποτέλεσαν το υλικό επεξεργασίας της Ελληνικής Προεδρίας», σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκήσεη Γαλλία αναφορικά με την επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «η Γαλλία δεν έχει καμιά δυνατότητα να εκφέρει κριτικές αναφορικά με ένα ζήτημα το οποίο άπτεται αποκλειστικώς των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων του προέδρου της ιταλικής κυβέρνησης».

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εμφάνιση του κ. Μπερλουσκόνι σε δικαστήριο του Μιλάνο, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξετάζουν τις εσωτερικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.

    [02] ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ - ΑΡΧΙΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Τετρακόσιοι και πλέον διαδηλωτές από διάφορες χώρες κατέφθασαν ήδη στην Επανομή της Θεσσαλονίκης, με στόχο να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας της Αντισυνόδου, που διοργανώνονται στο πολεοδομικό συγκρότημα εν όψει της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής.

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξη των ξένων διαδηλωτών άρχισαν και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Αντισυνόδου αλλά και τα μικροεπεισόδια και οι καταλήψεις σχολών του ΑΠΘ, το οποίο, όμως, σταμάτησε τη λειτουργία του, όπως και το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Οι Θεσσαλονικείς, εξάλλου, ζουν από σήμερα στους ρυθμούς της Συνόδου και της Αντισυνόδου και οι φορείς με το σύνθημα «Θεσσαλονίκη πόλη του διαλόγου», επισημαίνουν στα μέλη των κινημάτων και των οργανώσεων που θα πάρουν μέρος σ' αυτήν ότι πρέπει να αποφευχθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του Εβιάν, πρόσφατα και της Γένοβας, στο παρελθόν.

    Προς το παρόν, πάντως, ελάχιστοι διαδηλωτές έχουν έρθει στην πόλη και ο κύριος όγκος τους αναμένεται να καταφθάσει αύριο από το εξωτερικό και την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

    Πλην όμως, σήμερα σημειώθηκε και το πρώτο μικροεπεισόδιο στο κέντρο της πόλης, όταν ακτιβιστές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ κατέστρεψαν μία τηλεοπτική κάμερα που είχε εγκαταστήσει η αστυνομία για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας στην προέκταση της Εγνατία Οδού στο φωτεινό σηματοδότη που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από την Πύλη Εμπορευμάτων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και απέναντι από την Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

    Εξάλλου, σε κατάληψη του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν μέλη της οργάνωσης "Blackblocκattack", οι οποίοι επιδιώκουν μέσα από τις δικές τους εκδηλώσεις να φωνάξουν το δικό τους «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική.

    Από την πλευρά τους οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος συνεχίζουν τις εργασίες διαμόρφωσης στους χώρους όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν τα μέλη των διαφόρων οργανώσεων και κινημάτων, που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις και τις διαδηλώσεις της Αντισυνόδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αγίου Παύλου παραχώρησε για τη φιλοξενία των διαδηλωτών της κίνησης «Θεσσαλονίκη: Δράση 2003» ένα χώρο 45 στρεμμάτων στη θέση «Ατλαντίδα» πίσω από το θέατρο Δάσους του Σέιχ Σου. Οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ και αύριο θα παραδοθεί στους πρώτους διαδηλωτές που θα φτάσουν από το εξωτερικό.

    Στο δήμο Πολίχνης και συγκεκριμένα στην έκταση του δημοτικού αθλητικού κέντρου κοντά στο αλσύλλιο θα εγκατασταθούν περίπου 5.000 διαδηλωτές μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

    Τις εργασίες για τη διαμόρφωση του καταυλισμού επιθεώρησαν σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Πολίχνης, Μιχάλης Ξανθόπουλος και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης. Ήδη στο χώρο του ανοιχτού γηπέδου έχουν στηθεί 160 σκηνές, ενώ στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις (δύο γήπεδα ποδοσφαίρου 5 επί 5, τρία γήπεδα μπάσκετ, δύο γήπεδα τένις, κλειστό γυμναστήριο και ανοιχτοί χώροι) υπολογίζεται ότι θα στηθούν άλλες 100 σκηνές. Για τις προετοιμασίες, που θα έχουν ολοκληρωθεί αύριο, δόθηκε επιχορήγηση από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ύψους 120.000 ευρώ.

    Ο δήμος Σταυρούπολης παραχωρεί τρεις χώρους: το γήπεδο πίσω από τη μονή Λαζαριστών, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ανοιχτή περιοχή δίπλα σε αυτό. Οι εργασίες προετοιμασίες έχουν καθυστερήσει και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το βράδυ της Πέμπτης για να παραδοθούν στους περίπου 3.000 διαδηλωτές της «Πρωτοβουλίας: Γένοβα 2001» την Παρασκευή. Θα στηθούν πάνω από 50.

    Εξάλλου, συνάντηση για το συντονισμό και τη "μέγιστη δυνατή επιτυχία των κινητοποιήσεων σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη" οργανώνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, η "Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003". Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το "Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ", τη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", τη "Θεσσαλονίκη - Αντίσταση 2003", τη "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο" και την "Αντιεξουσιαστική Κίνηση Salonica 2003".

    Να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση των συνδικάτων, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΑΔΕΔΥ στις 21 Ιουνίου - "Ημέρα των Συνδικάτων" - κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του ΕΚΘ.

    Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου) στις 5 το απόγευμα και θα ακολουθήσει η μεγάλη "Ευρωπορεία" στους δρόμους της πόλης, που θα καταλήξει στη Νέα Παραλία (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου), όπου και θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή συναυλία.

    Στη συγκέντρωση των συνδικάτων θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, των συνδικάτων της Ευρώπης, τα Εργατικά Κέντρα και εργαζόμενοι από όλοι την Ελλάδα, κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα ενάντια στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης για μια κοινωνική Ευρώπη.

    Στις 11 το πρωί του Σαββάτου 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" η Σύνοδος των Συνδικάτων με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση και κοινωνική Ευρώπη".

    Διήμερο συζητήσεων για την υγεία, με διεθνή συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο και μεθαύριο, στο πλαίσιο της "Αντισυνόδου", με θέμα "καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και Υγεία - η απάντηση των κινημάτων για την υγεία ως μέγιστο κοινωνικό δικαίωμα". Την εκδήλωση διοργανώνει το Συντονιστικό Υγείας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ

    [03] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΛΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (09:19 UTC+2)

    Με δημόσια ανακοίνωση του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή αν βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στο χρονικό διάστημα 16-23 Ιουνίου και ειδικότερα το τριήμερο 19-21/6 κατά το οποίο έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τους χώρους των διαδηλώσεων.

    [04] ΦΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (14:22 UTC+2)

    Αισιοδοξία ότι μέχρι την επόμενη γενιά ηλικιωμένων, οι επιστήμονες θα βρίσκονται στο σωστό δρόμο αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ, εξέφρασε ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλής Ενέργειας του πανεπιστημίου του Τέξας, Δημήτρης Νανόπουλος, μιλώντας στο mpa.gr, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί στο μέλλον, εξαιτίας της μακροζωίας.

    «Δε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει ο φόβος για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην επόμενη γενιά. Πάντως είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα, απ' ότι ήμασταν προηγουμένως. Αυτό είναι ευχής έργο διότι λόγω της μακροζωίας, το πρόβλημα του Αλτσχάιμερ θα γίνει πολύ πιο έντονο στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και ευτυχώς αρχίζουμε και βλέπουμε αρκετό φως στο τούνελ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Η ερευνητική ομάδα του κ.Νανόπουλου κατάφερε να απομονώσει τα μικροσωληνίδια που βρίσκονται μέσα στους νευρώνες του εγκεφάλου και έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως ο ίδιος εξήγησε σε ομιλία του στο 13ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Αλτσχάιμερ και στο 30 Πανελλήνιο συνέδριο για τη νόσο που έγινε στη Θεσσαλονίκη, τα μικροσωληνίδια ενός ασθενούς που πάσχει από τη νόσο, αντί να είναι παράλληλα, «ανακατεύονται» με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρώνων.

    «Προσπαθούμε με την ομάδα μου να καταλάβουμε, σε μοριακό επίπεδο, όσο μπορούμε καλύτερα την αιτία της νόσου, κάνουμε πειράματα για να δούμε πως μπορούμε να αναστρέψουμε αυτό το πράγμα ή να μην το κάνουμε να συμβεί» δήλωσε στο mpa.gr και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα από το πανεπιστήμιο του Τέξας, τα οποία είναι αρκετά ενθαρρυντικά. «Βεβαίως υπάρχει μία σειρά από πειράματα που πρέπει να γίνουν, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί κάνουμε πειράματα μέσα στις δομές του νευρικού κυττάρου, κάτι πολύ δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ.Νανόπουλο, η όσο το δυνατό γρηγορότερη διάγνωση δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες καταπολέμησης της νόσου και τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα και επεσήμανε ότι υπάρχει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές υποδομές για τον εντοπισμό της νόσου, αλλά και επαρκής χρηματοδότηση για τις έρευνες.

    «Οι επιστήμονες ζητούν πάντα περισσότερα χρήματα για περισσότερες έρευνες. Δεν είναι πάντα μόνο ο οικονομικός παράγοντας που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι οι επιστήμονες να μην σκέφτονται κάτω από πίεση είτε προέρχεται από το κράτος, είτε από εταιρίες ή από τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να παράγουμε αποτελέσματα» κατέληξε.

    [05] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Σάνη, 17 Ιουνίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Aρχισαν το απόγευμα στη Χαλκιδική, στο Συνεδριακό Κέντρο "Σάνη" οι εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, του πολιτικού οργανισμού που αποτελείται από 80 κόμματα της Κεντροδεξιάς απ΄ όλο τον κόσμο. Στην Εκτελεστική Επιτροπή συμμετέχουν 30 κόμματα, ανάμεσα στα οποία και η Νέα Δημοκρατία.

    Στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης έλαβαν μέρος η βουλευτής της Ν.Δ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Παγκόσμιας Ενωσης Γυναικών και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του κόμματος, καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης.

    Η κ. Πετραλιά, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίαση των προτάσεών της για τη νέα οργανωτική δομή της Παγκόσμιας Ενωσης Γυναικών, τόνισε τα εξής:

    «Η παγκοσμιοποίηση, αντί να περιορίσει το έλλειμμα της ισότητας των δύο φύλων, το διεύρυνε σε πολλές περιοχές της γης. Φαινόμενα όπως οι μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων και ανθρώπων, η ανεργία, η σταδιακή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, έπληξαν κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες».

    Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας για όλους τους τομείς της γυναικείας δραστηριότητας στον κόσμο, η κ. Πετραλιά υποστήριξε ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η πλήρης ισοτιμία ανδρών γυναικών θα επιτευχθεί το έτος 2457. Κάλεσε δε τις γυναίκες για ένα νέο γύρο αγωνιστικών διεκδικήσεων, που θα έχει ως στόχο την πλήρη αλλαγή των δομών της εξουσίας, προκειμένου να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή όχι στα χαρτιά αλλά στην πράξη.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Εκτελεστική Επιτροπή της IDU, ελήφθησαν αποφάσεις για οργανωτικά θέματα, για ζητήματα που αφορούν τα Κεντροδεξιά Κόμματα ανά τον κόσμο και συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με τον συντονισμό των προεκλογικών εκστρατειών.

    Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης. Το απόγευμα, αρχηγοί κομμάτων και εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρευρεθούν στην κοινή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το Μέλλον της Ευρώπης. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γ. Πέτερινγκ.

    Την εκδήλωση θα προλογίσει ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Τρακατέλλης. Θα ακολουθήσει συναυλία της ορχήστρας του Σταύρου Ξαρχάκου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΛΟΣ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Οι νέες μορφές Εκπαίδευσης στην Κοινωνία της Γνώσης, οι πολιτικές που χρειάζεται να υιοθετηθούν, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου καθώς και οι σχέσεις Κοινωνίας και Εκπαίδευσης και, εντέλει, η συναίνεση και συμφωνία για ένα κοινό Σύστημα Παρατήρησης στα εκπαιδευτικά δρώμενα, είναι τα θέματα που θα ανακοινωθούν στη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης, του Προγράμματος με την συμβολική ονομασία ΔΗΛΟΣ.

    H Συνάντηση των μελών του προγράμματος ΔΗΛΟΣ, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή 19-20 Ιουνίου 2003 στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) από τις 9.00 το πρωί. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, του EUROSTAT και των υπουργείων Παιδείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Την Πέμπτη 19 Ιουνίου και στις 18.00μμ, οι εκπρόσωποι του Τύπου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ηλεκτρονική Μάθηση (e-Learning). Παράλληλα στην καταληκτική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Υπουργείων Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και εκπροσώπων διεθνών Οργανισμών θα γίνει η ανακοίνωση του καταλόγου των δεικτών της Ηλεκτρονικής Μάθησης.

    Η δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για την Ηλεκτρονική Μάθηση, ικανού να υποστηρίζει συνεχώς εκείνους που παίρνουν αποφάσεις για την Εκπαίδευση και τα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως κι εκείνους που ασχολούνται με την έρευνα για το παρόν και το μέλλον της Εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζεται ως άμεση ανάγκη από τις εθνικές εκπαιδευτικές αρχές καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή ανέθεσε σε ομάδα ευρωπαϊκών οργανισμών τον σχεδιασμό και την σύνταξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ηλεκτρονική Μάθηση. Ετσι, εξειδικευμένοι οργανισμοί, όπως το CEDEFOP και το Δίκτυο ΜΕΝΟΝ, με το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, και άλλοι οι οποίοι εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς φορείς στην Ευρώπη, όπως η Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο, το Δίκτυο ΕΥΡΥΔΙΚΗ και η Ομοσπονδία των Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων, μαζί με διεθνείς Οργανισμοί όπως η EUROSTAT, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνεργάζονται σε αυτό το φιλόδοξο έργο.

    Στόχος είναι, εκτός των άλλων, η συστηματοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών που αποτιμούν τις αλλαγές που θα επέλθουν στα εκπαιδευτικά συστήματα την επόμενη δεκαετία, στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να δοθεί ένα «εργαλείο» όχι μόνο στα υπουργεία Παιδείας και τους άλλους οργανισμούς που υλοποιούν μεγάλης κλίμακας προγράμματα στην Εκπαίδευση με τις Νέες Τεχνολογίες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, για την υλοποίηση του Προγράμματος ''e-Learning'' το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή, υπό την ευθύνη της Επιτρόπου V. Reding, στις αρχές του 2004.

    Με την ευκαιρία της συνάντησης, το CEDEFOP και ο Διευθυντής του Johan Van Rens και ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν ρεσιτάλ πιάνου του Μανόλη Νεοφύτου, (2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό πιάνου «Γιώργος Θύμης» με έργα Granz Liszt, Sergey Rachmaninov, Isac Albeniz, Μάνου Χατζιδάκη και Μίκη Θεοδωράκη

    Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ, στις 19.00μμ στο CEDEFOP.

    [07] ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Η σημασία που έχει για την ευρωπαϊκή «οικογένεια» η ανάπτυξη των σχέσεών της με την Αίγυπτο επιβεβαιώθηκε στη σημερινή Υπουργική Συνάντηση ΕΕ- Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ενωσης, με τη συμμετοχή του προέδρου του Συμβουλίου, Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμεντ Μάχερ, του εκπροσώπου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα, Χαβιέρ Σολάνα, του επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων, Κρις Πάτεν, και άλλων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των εντασσόμενων χωρών.

    Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές προέβησαν στην  εξέταση του συνόλου του φάσματος των διμερών σχέσεων ΕΕ- Αιγύπτου, αντάλλαξαν απόψεις για τη μελλοντική πορεία τους, υπό το φως μάλιστα των προοπτικών που διαγράφονται για την θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου, αλλά και των νέων πολιτικών γειτνίασης που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της Διευρυμένης Ευρώπης .

    Η συνάντηση έδωσε επίσης την ευκαιρία για την διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου που κάλυψε τόσο περιφερειακά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας όσο και γενικότερα  πολιτικά θέματα.

    [08] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ

    Λουξεμβούργο, 17 Ιουνίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έγκρισης εισήλθε νωρίς το απόγευμα, στο Λουξεμβούργο, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την επανάληψη των εργασιών του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, που είχαν διακοπεί την περασμένη Παρασκευή και εκτός απροόπτου αύριο το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, Γιώργος Δρυς, δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να υπάρξει ομοφωνία, καθώς η νέα ΚΑΠ λειτουργεί «ευεργετικά» για την ευρωπαϊκή γεωργία, σύμφωνα και με όσα είχε ήδη δεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη βελτίωση της πρότασής της. Το βράδυ η προεδρία θα ετοιμάσει τη νέα πρόταση συμβιβασμού που θα έλθει στο αυριανό συμβούλιο.

    Το απόγευμα με την έναρξη των εργασιών του συμβουλίου άρχισε ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων σε κλειστό επίπεδο. Ο κ. Δρυς καταβάλλει προσπάθειες για να συγκεράσει τις επιδιώξεις των κρατών και τους στόχους της Επιτροπής. Η μεγαλύτερη δε προσπάθειά του, είναι να «περάσει» το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση των επιδοτήσεων στο λάδι, το βαμβάκι και τον καπνό μέχρι το 2013.

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Ημερίδα για την «Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών», διοργανώνει αύριο στις 9.30 το πρωί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο Αμφιθέατρο του υπουργείου.

    Οι θεματικοί άξονες της ημερίδας αφορούν στην πολιτική διάσταση και σημασία του θέματος από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΜΕ, στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσα από το θεσμικό έργο της Βουλής των Ελλήνων, στην Ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ασφάλειας των δικτύων και στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πληροφοριών.

    Παράλληλα, στους θεματικούς άξονες της ημερίδας συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, η προστασία των πληροφοριακών συστημάτων από πρόσβαση σ΄ αυτά χωρίς εξουσιοδότηση και υποβάθμιση της λειτουργικότητας τους, η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των δεδομένων και η αποτύπωση σε εθνικό επίπεδο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα τεθούν επίσης επί τάπητος και θέματα που αφορούν στην υιοθέτηση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών από Ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα, στα πρότυπα και διαδικασίες πιστοποίησης, στην ευαισθητοποίηση των χρηστών του διαδικτύου σε θέματα ασφάλειας και στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την δημιουργία μιας ευρωπαϊκής παιδείας για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (17:42 UTC+2)

    Στην υπόθεση της εταιρείας ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ αναφέρεται με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή σημερινό δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ για το θέμα. Ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα υποστήριξης των εργαζομένων.

    Ακολουθεί η δήλωση του κ. Ρέππα:

    «Η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα της κρίσης της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την υποστήριξη των εργαζομένων.

    Μέσα από πολλές και πολύωρες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κάναμε σαφή τη θέση μας, την οποία και τηρούμε με συνέπεια. Το υπουργείο Εργασίας ασφαλώς και δεν προσυπογράφει απολύσεις, ενώ την ίδια στιγμή στέκεται στο πλευρό των πληττομένων, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα.

    Συγκεκριμένα, από την περασμένη Παρασκευή 13 Ιουνίου, ανακοινώθηκε με λεπτομέρεια η δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει οικονομική στήριξη, επιδόματα απασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης, στήριξη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όσους βρίσκονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης κ.λ.π.

    Το πρόγραμμα αυτό λόγω και της ιδιαιτερότητας του προβλήματος ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΛΑΣ είναι ενισχυμένο. Δεν αντιμετωπίζει βεβαίως και δεν αντικαθιστά την απώλεια της εργασίας. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας».

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ HOSTESS ΑΠΟ ΤΗΝ CHIPITA

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (17:40 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Καΐρου International Food Company (Hostess) SAE, από την αιγυπτιακή Edita Food Industries, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας η Chipita International συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 25%.

    Το ύψος του τιμήματος για την εξαγορά, ανήλθε στο ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη συγχώνευση των δύο εταιριών, που είναι υπό μελέτη, αναμένεται να προκύψουν σημαντικές συνέργιες.

    [12] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ WALL STREET

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (17:36 UTC+2)

    Ενθαρρυντική εκκίνηση πραγματοποίησαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, στον απόηχο των θετικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Στις 4:37 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν σε ποσοστό της τάξης του 0,29% και έφθανε στην περιοχή των 9.345,78 μονάδων και ο Nasdaq κατέγραφε κέρδη κατά 0,25% και διαμορφωνόταν στις 1.670,72 μονάδες.

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 1,10% σημείωνε την ίδια ώρα η μετοχή της Altria. Η Credit Suisse First Boston προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση των αρχικών της εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας στο 2003.

    Στον αντίποδα, πιέσεις δέχεται η μετοχή της AT&T, ύστερα από την υποβάθμισή της από τη Merrill Lynch.

    [13] ΠΤΩΣΗ 3,4% ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Ι.Χ ΣΤΟ 5ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Κατά 3,4% συρρικνώθηκαν στο πρώτο πεντάμηνο του 2003 οι πωλήσεις Ι.Χ αυτοκινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ΕΣΥΕ).

    Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο διάστημα πωλήθηκαν 122.652 Ι.Χ αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 6.280 ήταν μεταχειρισμένα. Κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονταν σε 127.759 και των μεταχειρισμένων σε 4.177.

    Συνολικά οι πωλήσεις οχημάτων στο πεντάμηνο σημειώνουν πτώση 7,8% και επιμέρους σημειώνεται μείωση 0,7% στις πωλήσεις φορτηγών και 28,8% στις πωλήσεις μοτοσικλετών ενώ αντίθετα αύξηση 34% καταγράφεται στις πωλήσεις λεωφορείων, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [14] Η ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουνίου 2003 (20:09 UTC+2)

    O κυβερνητικός ανασχηματισμός και η χθεσινή παρουσίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου από το ρουμάνο πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε, είναι το θέμα που κυριαρχεί στο ρουμάνικο Τύπο.

    Η Adevarul δημοσιεύει ότι ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Όκταβ Κοζμάντσα, του οποίου το υπουργείο δεν υφίσταται πλέον, ανέλαβε χρέη αντιπροέδρου στο κυβερνών κόμμα PSD. Γεγονός που, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, θα δώσει τη δυνατότητα στο Ναστάζε να εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, εν όψει και των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το 2004.

    Η Ziua γράφει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός είχε ως στόχο να δημιουργήσει μία ισχυρή κυβέρνηση που θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές με αρκετές πιθανότητες για τη νίκη.

    Με το ίδιο θέμα ασχολείται και η Jurnalul National, η οποία σχολιάζει ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός ενδυνάμωσε το κυβερνών κόμμα.

    Η Evenimentul Zilei δημοσιεύει ως πρώτο θέμα την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις του Βουκουρεστίου με το Ισραήλ, εξαιτίας των δηλώσεων της ρουμάνικης κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με τις οποίες στη Ρουμανία δε σημειώθηκε ποτέ ολοκαύτωμα. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αναστάτωση στα διεθνή ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρουμανία ήταν σύμμαχος των Ναζι από το 1940 και μέχρι το 1944. Σύμφωνα μάλιστα, με την εβραϊκή κοινότητα στη Ρουμανία, ο στρατάρχης Ίον Ανονέσκου είναι αυτός που ευθύνεται άμεσα για το θάνατο περίπου 250.000 εβραίων στη Ρουμανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΤ

    Αγκυρα, 17 Ιουνίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Στον περιορισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών- γνωστής ως ΜΙΤ- προβαίνει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, στο οποίο τονίζεται ότι η ΜΙΤ, που είναι αρμόδια για την εξωτερική και εσωτερική πληροφόρηση στο εξής θα ασχολείται μόνο με την εξωτερική πληροφόρηση.

    Όσον αφορά στην εσωτερική πληροφόρηση, αυτή θα εξασφαλίζεται από το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής και τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. Στην περίπτωση δε, πάντα σύμφωνα με την Aksam, που η ρύθμιση αυτή γίνει αποδεκτή στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, τότε η ΜΙΤ θα ανοίξει γραφεία στο εξωτερικό για να είναι αποτελεσματικότερη η πληροφόρηση από το εξωτερικό.

    Στην Τουρκία προς το παρόν τρία ιδρύματα έχουν την αρμοδιότητα για δραστηριότητες πληροφόρησης επισήμως. Αυτά είναι το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής, η ΜΙΤ και η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2003 (19:05 UTC+2)

    Οι κοινωνικοί εταίροι από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο είχαν σήμερα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον Επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, κατά την οποία εισηγήθηκαν όπως τέτοιες συναντήσεις γίνουν θεσμός για προώθηση της επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Μιλώντας μετά τη συζήτηση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι θα πρέπει να αναζωογονηθεί η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, σημειώνοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν πως η λύση του πολιτικού προβλήματος μαζί με την ένταξη στην Ε.Ε. θα προσέφερε στις δύο πλευρές σημαντικά οφέλη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΡΟΒΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ανδρέας Χρίστου δήλωσε σήμερα ότι το υπουργείο του και η Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου χειρίζονται το θέμα των Στροβιλιών, ενώ όσον αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος, γίνονται ενέργειες σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Χρίστου επισήμανε ότι το θέμα ''τυγχάνει χειρισμού στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''θα αποδώσουν αυτές οι προσπάθειες'' και ότι ''και τα μέλη του ΣΑ που έχουν καταδικάσει αυτές τις ενέργειες θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΙΑΚΩΒΟΥ: ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

    Λάρνακα, 17 Ιουνίου 2003 (18:12 UTC+2)

    Καμία πίεση δεν έχει ασκηθεί σε Ελληνοκύπριο ή Ελληνα πολιτικό, προκειμένου να προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε μονομερείς υποχωρήσεις, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος, για το Κυπριακό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου. Παράλληλα τόνισε ότι ο διεθνής παράγοντας συμφωνεί πως υπήρξε παραβίαση του status quo ante στα Στροβίλια και όλοι το καταδικάζουν, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ανέφερε ακόμη πως ο διεθνής παράγοντας εκτιμά ότι μέσα στο Φθινόπωρο πιθανότατα θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες.

    O κ. Ιακώβου, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, που ξεκινάει την Πέμπτη, είπε πως γι' αυτήν έχει ετοιμαστεί ένα κείμενο πορισμάτων, στο οποίο περιέχεται και μια παράγραφος για το Κυπριακό, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, αναμένεται να είναι ικανοποιητική.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την άφιξή του από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και των ΗΕ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΆΔΕΣ ΠΌΛΟ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο την προετοιμασία τους για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Βαρκελώνη (13-27 Ιουλίου) οι εθνικές ομάδες πόλο των ανδρών και των γυναικών.

    Η εθνική μας ομάδα των ανδρών θα συναντηθεί στο κολυμβητήριο του Ζαππείου. Εχει καλέσει τους: Ρέππα, Δεληγιάννη, Καραμπέτσο (τερματοφύλακες), Λούδη, Σχίζα, Μάζη, Μιτελούδη (αμυντικοί), Χατζηθεοδώρου, Θωμάκο, Θεοδωρόπουλο, Καλακόνα, Χρ. Αφρουδάκη, Σάντα, Τσίκλο, Ελμισιάν, Κατσουλάκη (περιφερειακοί), Γ. Αφρουδάκη, Βλοντάκη και Ντούλο (φουνταριστοί).

    Η εθνική μας ομάδα θα συμμετάσχει 27-29 Ιουνίου στην προκριματική φάση του Γουόρλντ Λιγκ (Α΄ όμιλος, Σάο Πάολο) και στη συνέχεια 7-10 Ιουλίου) σε τουρνουά προετοιμασίας στην Οπατίγια της Κροατίας.

    Η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών θα συγκεντρωθεί στον Αγιο Κοσμά και θα προπονηθεί με τον Γιώργο Μορφέση, συνεργάτη του μέχρι πρότινος ομοσπονδιακού τεχνικού, Φώντα Μουδάτσιου που παραιτήθηκε μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Λιουμπλιάνα. Στον Αγιο Κοσμά θα είναι οι Ελληνάκη, Μυλωνάκη, Στ. Μητσάνη (τερματοφύλακες), Μωραϊτίδου, Ασιλιάν, Κοζομπόλη, Οικονομοπούλου, Πετσάλη, Κρ. Διαμαντίδη, Αντωνάκου, Μωραϊτη, Κοτσαύτη, Κουτέλη, Λαρά, Πάτερου, Κανελλοπούλου, Κάντζου, Ρουμπέση και Λιόση.  

    [20] ΤΟΝ ΜΑΡΙΤΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΠΑΕ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Τον 28χρονο διεθνή Κροάτη μέσο Σίλβιο Μάριτς για τα επόμενα δύο χρόνια απέκτησε το μεσημέρι η ΠΑΕ ΠΑΟ. Πρόκειται για μια καλή μεταγραφή η οποία έχει υπογραφή του νέου προπονητή των «πρασίνων» Ιτζάκ Σουμ.

    Μετά από την απόκτηση του Σίλβιο Μάριτς ο ΠΑΟ θέλει να αποκτήσει και ένα ακόμη μεγάλο όνομα το οποίο θα μπορέσει να πάρει πάνω του την ομάδα. Ετσι η προτιμότερη λύση για την ομάδα της Αθήνας είναι ο Ιβάν Ντε Λα Πένια ο οποίος δεν έχει υψηλές απαιτήσεις, καθώς από την Εσπανιόλ έπαιρνε ετησίως 300.000 ευρώ. Ο τελευταίος έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στον Βέλιμιρ Ζάετς που παρακολούθησε την προηγούμενη Κυριακή την αναμέτρηση της Εσπανιόλ με την Βιγιαρεάλ. Σε περίπτωση που ο Ιβάν Ντε Λα Πένια δεν συμφωνήσει με τον ΠΑΟ τότε στα υπ' όψιν του προπονητικού τιμ βρίσκεται ο Ρουζέ Γκαρθία.

    Την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει τελικά η παρουσίαση του Αργύρη Μήτσου. Παράλληλα με την επίσημη παρουσίασή του θα ανακοινωθεί (όπως θέλουν κάποιες πληροφορίες) και μια πολύ μεγάλη μεταγραφή.

    [21] ΑΝΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΟΚΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Αναβολή για την Τρίτη 24 Ιουνίου από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης για την προσφυγή του Παντελή Καφέ κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Η ημερομηνία αυτή ορίστηκε έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο ΠΑΟΚ.

    Την ίδια τροπή, αλλά και την ίδια ημερομηνία εκδίκασης είχε και η υπόθεση του Γιάννακη Οκκά στο αίτημα του ΠΑΟΚ για εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του.

    [22] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΚΑΙ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση του πρόεδρου και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, κ.κ. Κωνσταντίνου Παπαλάκη και Γεώργιου Βρέττα, με τους προέδρους, της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλο, η οποία διήρκεσε δύο ώρες περίπου.

    «Έγινε ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση ήταν αρκετά εποικοδομητική. Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΕΠΟ και θα προσκομιστούν και από την ΕΠΑΕ. Πρόκειται για τις προτάσεις που συζητήθηκαν στη σύσκεψη για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Γκαγκάτσης και συνέχισε: «Και από την πλευρά της Ε.Ε.Α. υπάρχει αισιοδοξία για εξεύρεση λύσεων πάνω στα θέματα που αφορούν τις προτάσεις μας. Εκείνο που ζητάμε και οι δύο πλευρές είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου, αλλά βεβαίως μέσα από διαδικασίες που δεν θα τινάξουν τα πρωταθλήματα στον αέρα. Αν δεν γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν τα χρέη του παρελθόντος, πιστεύουμε ότι οι ομάδες που μετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου".

    Ο κ. Γκαγκάτσης σημείωσε ότι υπάρχει μια διάθεση από την Ε.Ε.Α. για σύνεση, για συγκεκριμένες διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν με κοινό στόχο την εξυγίανση και την καλύτερη ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι και ο κανονισμός προβλέπει πως η υπογραφή νέου συμβολαίου μεταξύ ομάδας και παίκτη που ανήκε στην ίδια ομάδα, αλλά έληξε το συμβόλαιό του θεωρείται μεταγραφή.

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος τόνισε: «Θέσαμε κάποιους προβληματισμούς μας, στον κ. Παπαλάκη και στον κ. Βρέττα, που αφορούν κυρίως τη ρύθμιση των οφειλών του παρελθόντος. Ναι στην εφαρμογή του νόμου, αλλά πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις διατάξεις του. Όταν επί χρόνια ολόκληρα, δεν υπήρχε πιστή εφαρμογή του νόμου, αλλά μία ανοχή, δεν είναι δυνατόν μέσα σε έξι μήνες να μπορούν να τακτοποιηθούν. Πρέπει λοιπόν, να βρεθεί μια χρυσή τομή. Επίσης, πρέπει να επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να γνωρίζει έγκαιρα η διοργανώτρια αρχή, ποιες ομάδες μπορούν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Την παράταση την είχαν ζητήσει βέβαια, οι ομάδες προκειμένου να διευκολυνθούν. Η Ε.Ε.Α, μας ζήτησε να αναβάλουμε την κλήρωση. Τα θέματα που τέθηκαν και αυτό της αναβολής της κλήρωσης, θα συζητηθούν στο συμβούλιο της ΕΠΑΕ που θα γίνει την Πέμπτη το πρωί στις 10.30. Είμαστε αισιόδοξοι ότι, θα δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες και το νόμο να εφαρμόσουν, αλλά και να ανταποκριθούν σε αυτά που ορίζει. Διότι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει πρωτάθλημα και να μην μπορούν να μετέχουν σε αυτό 8-10 ομάδες, ανάμεσά τους και ιστορικές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του».

    [23] ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Παρελθόν από το πόστο των ομοσπονδιακών προπονητών πάλης αποτελούν ο Αριστείδης Γρηγοράκης και η Λία Νικολάου που μέχρι τώρα μετείχαν στο προπονητικό τιμ.

    Στην εθνική ομάδα ελληνορωμαϊκής παρέμεινε ο Καμαντάρ Μαντζίντοφ, έχοντας συνεργάτες του τον Σπύρο Αβράμη και Αριστείδη Ρουμπινιάν. Την εθνική ομάδα ελευθέρας πάλης ανέλαβε ο Μιχαήλ Χαρατσούρα, με συνεργάτες τους Γιώργο Αθανασιάδη και Χρήστο Αλεξανδρή, ενώ την ευθύνη της εθνικής ομάδας έχουν οι Γιάννης Αθανασιάδης και Πέτρος Τριανταφυλλίδης.

    [24] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Μία επίθεση με πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα από μία τρομοκρατική οργάνωση εναντίον κάποιας δυτικής πόλης είναι «θέμα χρόνου», εκτιμά η γενική διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας MI5, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, παραμένει μία θανάσιμη απειλή, τόνισε η Ελίζα Μάινινγκαμ - Μπούλερ, μιλώντας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI), ερευνητικό κέντρο ειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας που εδρεύει στο Λονδίνο.

    [25] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Τελ Αβιβ, 17 Ιουνίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί θα έχουν αύριο το βράδυ συνάντηση για την ασφάλεια, με βάση σχέδιο που προβλέπει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων τομέων της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Στην περιοχή βρίσκεται ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής Τζον Γούλφ ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. Την Παρασκευή μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και 13 παλαιστινιακών οργανώσεων για αναστολή των επιθέσεων σε ισραηλινό έδαφος, οι οποίες διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στη Γάζα.

    [26] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΙΑ - ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΕΪΛΟΡ

    Γκάνα, 17 Ιουνίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Λιβερίας και των ανταρτών υπέγραψαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Γκάνας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα προετοιμάσει τον δρόμο για πλήρεις πολιτικές διαβουλεύσεις.

    Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων που διαρκούν 14 χρόνια και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, υποσχέθηκε να παραιτηθεί όπως ορίζει η συμφωνία που υπεγράφη, μετέδωσε το Ρόυτερς. Η συμφωνία προβλέπει την εγκαθίδρυση προσωρινής κυβέρνησης, από την οποία αποκλείεται ο Τέιλορ, σύμφωνα με το αίτημα των ανταρτών.

    Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ντάνιελ Τσέα δήλωσε ότι ο πρόεδρος υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για την υλοποίηση της.

    Οι ειδικοί διαπραγματευτές που μεσολάβησαν για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ο Τσέα και οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων ανταρτικών ομάδων έκαναν χειραψία.

    Ο κ. Τσέα είπε ότι είναι πολύ σημαντική η υπογραφή αυτής της συμφωνίας και με αυτό τον τρόπο αποδεικνύουμε στη διεθνή κοινότητα ότι η κυβέρνηση της Λιβερίας δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να συμμετέχει σε οποιαδήποτε αιματοχυσία.

    Η σταθερότητα στη Λιβερία είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τις γειτονικές χώρες, τη Σιέρα Λεόνε και την Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς έχουν βρεθεί και οι δύο αναμεμειγμένες στις εχθροπραξίες.

    [27] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΟΚΛΑΝΤΣ ΖΗΤΑ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αυρες, 17 Ιουνίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να διεκδικήσει την επικυριαρχία στις νήσους Φόκλαντς και κάλεσε τη Βρετανία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της διαφιλονικούμενης περιοχής, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών, Ραφαέλ Μπιέλσα, δήλωσε στην ειδική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανεξαρτητοποίηση αποικιών πως το Μπουένος Αϋρες επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά η διαφορά, με απευθείας συνομιλίες με το Λονδίνο.

    Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο να επιλυθεί σύντομα και ειρηνικά η διαφορά τους.

    [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 17 Ιουνίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ανατολικής Ρωσίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο σεισμός ήταν από τους σφοδρότερους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, όπου ζουν 500.000 άνθρωποι. Οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι δεν αναμένονται πολύ ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, προειδοποίησαν όμως ότι η δόνηση ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση της δραστηριότητας των ηφαιστείων Σίβελουτς και Κλιτέσβσκοϊ.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2003 (19:24 UTC+2)

    "Αλφάβητο 24 και 1 γράμματα" είναι ο τίτλος της έκθεσης του γνωστού Ελληνα ζωγράφου, καθηγητή Γιάννη Ψυχοπαίδη που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας, με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μένης Μαλλιώρη.

    Η έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου αύριο, περιλαμβάνει 24 έργα, τα οποία αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου συν ένα πολύπτυχο έργο με τη μορφή ενός σταυρολέξου και με τον τίτλο "Χρησμός". Ετσι, με τα 24 γράμματα και τον "Χρησμό" συμπληρώνεται ο αριθμός των 25 γραμμάτων, ως ένα ευρωπαϊκό αλφάβητο, συμβολικό αφιέρωμα στη σημερινή διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ενωση των 25 κρατών - μελών.

    Οπως σημειώνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης στον κατάλογο της έκθεσης, τα "24 γράμματα, με τη μορφή κλειστών - ανοιχτών βιβλίων, είναι ένα είδος εικαστικού ημερολογίου που μέσα του εισχωρούν αυτούσια κομμάτια της πραγματικότητας, ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο μέσα από την ποίηση του ευτελούς, του φαινομενικά ασήμαντου και του τυχαίου".

    Συνδέοντας το έργο του με το "σταυρόλεξο της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού" ο κ. Ψυχοπαίδης σημειώνει ακόμη ότι "η εθνική και η περιφερειακή πολυμορφία της Ευρώπης διαμορφώνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως ένας γρίφος μιας πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας το μέλλον, ως Απολλώνιος Χρησμός, ταλαντώνεται συνεχώς μεταξύ ενότητας και διάλυσης".

    "Η Νέα Ευρώπη" καλείται να κατανοήσει τους σύγχρονους χρησμούς ως προκλήσεις για πιο τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και τις αξίες της μεγάλης ευρωπαϊκής ανθρωπιστικής παράδοσης", καταλήγει ο Ελληνας δημιουργός.

    Προλογίζοντας τον κατάλογο της έκθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης χαρακτηρίζει το έργο "Αλφάβητο 24 και 1 γράμματα" ως ένα "αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εικαστικού προβληματισμού για τα ανθρώπινα και διεθνή δρώμενα, σε μία χρονική στιγμή που τουλάχιστον για την Ευρώπη ο αριθμός 25 έχει και μία συμβολική σημασία".

    "Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, στη διαχρονική καλλιτεχνική του πορεία κατέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και την κρατική απεικόνιση της πραγματικότητας και καταφέρνει, με το έργο που παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει για άλλη μία φορά το πολιτικό του μήνυμα με "ΤΕΧΝΗ", υπογραμμίζει ο κ. Γιαννίτσης.

    Η αρμόδια για τον Πολιτισμό Επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ προλογίζοντας επίσης τον κατάλογο, αναγνωρίζει ότι το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη "προσελκύει και αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή αναμιγνύοντας τα αποσπάσματα μιας ευρωπαϊκής κληρονομιάς που μοιραζόμαστε όλοι". "Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης προσωποποιεί τον Ευρωπαίο, τον πολίτη μιας ηπείρου που διαρκώς ενοποιείται, συμμετέχοντας στον κοινό ευρωπαϊκό πολιτιστικό χώρο και γεφυρώνοντας εποχές, τεχνοτροπίες και πολιτισμούς", προσθέτει η Επίτροπος.

    Η έκθεση θα διαρκέσει από την Τρίτη 17 Ιουνίου έως την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΗΚΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (16:07 UTC+2)

    Συναυλία αφιέρωμα στον γνωστό Θεσσαλονικιό συνθέτη, Γιώργο Ζήκα, με τέσσερις από τους βασικούς ερμηνευτές των τραγουδιών του- Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Κώστας Μακεδόνας και Σοφία Παπάζογλου- διοργανώνει στο Θέατρο Γης, την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στις 21:30, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο Γιώργος Ζήκας γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1982. Εχουν δισκογραφηθεί 125 τραγούδια του (στίχοι και μουσική). Ο πρώτος του δίσκος «Με τα φεγγάρια χάνομαι», σε ερμηνεία Ελευθερίας Αρβανιτάκη και Σταύρου Λογαρίδη, κυκλοφόρησε το 1985. Ακολουθούν το «Σβήστα όλα» με τη Μαριώ το 1990, το «Καλώς τους» με τον Γιώργο Νταλάρα το 1994, το «Γουστάρω» με τον Κώστα Μακεδόνα την ίδια χρόνια, το «Μια ζωή στην ίδια τάξη» με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη το 1996, το «Πάμε Νότια» με ερμηνευτές τον συνθέτη και τη Σοφία Παπάζογλου το 1998, τα «Υπάρχοντα» (συλλογή) το 2000 και τέλος το «Στο απέναντι το ρεύμα» το 2001 με την Κατερίνα Κούκα.

    Τραγούδια του ηχογράφησαν και ερμηνεύουν σε προσωπικούς τους δίσκους ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Νίκος Παπάζογλου, η Λέτα Αλκαίου, η Χριστιάνα, η Γιούλη Τσίρου και άλλοι. Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει και ξένοι καλλιτέχνες από την Τουρκία και το Ισραήλ.

    [31] ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (15:31 UTC+2)

    Οσοι αγαπούν τη μουσική, σίγουρα έχουν ήδη στα χέρια τους εισιτήρια για τη συναυλία που πραγματοποιείται την Τρίτη, 17 Ιουνίου στο θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο του Adrenalive Festival. Moby και Κωνσταντίνος Βήτα, μαζί, σε μία συναυλία που περιμένουμε καιρό. "Τεντώστε, λοιπόν, τα αυτιά σας" και ανοίξτε την ψυχή σας. Σε αυτήν απευθύνονται οι μελωδίες τους...

    Γιατί η ηλεκτρονική μουσική δεν είναι αναγκαστικά μόνο εγκεφαλική. Μπορεί να εμπεριέχει και άφθονο συναίσθημα.

    Τι καλύτερο, λοιπόν, για κλείσιμο μίας εργάσιμης, ζεστής, καλοκαιρινής μέρας στην Αθήνα, από μία συλλογική διαδρομή στις πτυχές του εαυτού μας που οι περισσότεροι από εμάς, συνειδητά ή ασυνείδητα, έχουμε παραμελησει;

    Ξεχνώντας όλα όσα λειτουργούν ως φορείς απομόνωσης και αποξένωσης στην καθημερινότητα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρωμένοι σε ένα χώρο, υπό τη σκέπη ενός κοινού ουρανού, μοιράζονται λέξεις, ήχους και εικόνες.

    Αυτή είναι η αίσθηση από τις προηγούμενες συναυλίες των Moby και Κ.Βήτα. Καιρός να την ξαναθυμηθούμε, σε αυτή την κοινή τους συνάντηση.

    Λίγα λόγια για τον Moby

    Πρόκειται για μία ιδιόμορφη και αρκετά αμφιλεγόμενη μορφή. Θεωρείται, από πολλούς, μουσική ιδιοφυΐα, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι βρίσκουν τη μουσική του απίστευτα βαρετή, έως και γλυκανάλατη.

    Γεγονός παραμένει ότι ο Moby έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της dance σκηνής. Είναι αυτός που κατάφερε να συνδυάσει τα γρήγορα disco beats με τις παραμορφωμένες κιθάρες και τους punk ρυθμούς.

    Η μουσική του πορεία είναι ιδιαίτερη. Εχοντας διανύσει τεράστιες αποστάσεις ανάμεσα στα dance ακούσματα δίσκων όπως το "Go"και το "Everything is wrong", και στους σκληρούς, κιθαριστικούς ήχους του "Animal Rights", προσγειώθηκε στο νούμερο 1 των charts στην Αγγλία με το, ευρύτερα γνωστό και πλατινένιο, "Play", το 1999.

    Από εκεί και μετά, όλα ήταν πιο εύκολα. Ακολούθησε το "18" και το πασίγνωστο, πλέον, single: "We are all made of stars", το οποίο για μήνες παιζόταν αδιαλείπτως στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Οσοι σκεπτικιστές προβληματίζονται για το εάν είμαστε όλοι φτιαγμένοι από τη σκόνη των αστεριών, οφείλουν τουλάχιστον να παραδεχθούν ότι ο Moby είναι αδιαμφισβήτητα ένα λαμπερό αστέρι, με όλη τη σημασία του όρου....

    Λίγα λόγια για τον Κ.Βήτα

    Δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που καταφέρνουν να κρατούν τα βλέμματα προσοχής πάνω τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ξεκίνησε ως ο ένας από τους κυρίους StereoNova, συγκρότημα - φαινόμενο για τα εγχώρια δεδομένα εκείνης της εποχής. Ηχογραφώντας πέντε άλμπουμ που συνδύαζαν techno και ambient ακούσματα με ποίηση, συνεχίζει την προσωπική του, πλέον, πορεία, με άλμπουμ όπως το "Σούπερ Στέλλα" και το πρόσφατο "Για σένα με αγάπη".

    Στις 17 Ιουνίου, λίγο πριν την εμφάνιση του Moby, ο Κωνσταντίνος Β. προετοιμάζει το έδαφος, προσκαλώντας μας στο μαγικό, μουσικό του κόσμο.

    [32] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2003 (15:29 UTC+2)

    Δεν υπάρχει διεθνής σύνοδος τα τελευταία χρόνια που να μην συνοδεύεται από ένα κύμα δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών που φροντίζει να κάνει τη ζωή των διοργανωτών παρόμοιων συνεδρίων δύσκολη. Η Σύνοδος Κορυφής των 15+10 μελών της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο που αυτή τη φορά, το κίνημα της "Αντισυνόδου" εκτός από διαδηλώσεις απαντά στους ηγέτες της Ευρώπης και με πολιτισμό.

    Είτε πρόκειται για σύνοδο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε της EFTA, της G8 και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το διεθνές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιρατσιστικό, κτλ κίνημα διοργανώνει την δική του αντι-σύνοδο ακολουθώντας κατά πόδας τους ηγέτες αυτού του κόσμου.

    Ετσι, μετά το Σιάτλ, τη Νέα Υόρκη, τη Γένοβα, το Εβιάν και δεκάδες άλλες πόλεις του κόσμου ενδιαμέσως, ήρθε η ώρα της Θεσσαλονίκης. Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ που συμμετέχει δυναμικά στην αντι-σύνοδο της Θεσσαλονίκης, φρόντισε να διοργανώσει μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (κυρίως συναυλιών) στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει ένα εναλλακτικό νεανικό χρώμα στη συμπρωτεύουσα.

    Ετσι, από την Τρίτη, 17 Ιουνίου, έως και το Σάββατο, 21 Ιουνίου, σε διάφορα μέρη της Θεσσαλονίκης διοργανώνονται αρκετές συναυλίες με τη συμμετοχή νεανικών σχημάτων της εναλλακτικής ροκ σκηνής.

    Συγκεκριμένα, το πολιτιστικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

    Τρίτη, 17 Ιουνίου

    Συναυλία στο Πάρκο των Σκύλων με μουσικά σχήματα και δρώμενα από τη Θεσσαλονίκη: Εξ Ανέμου, Κρυστάλλινα Φεγγάρια, Κακό Συναπάντημα, Hokam's Razor, Νάνοι

    Τετάρτη, 18 Ιουνίου

    Συναυλία στο Πάρκο των Σκύλων με μουσικά σχήματα και δρώμενα από τη Θεσσαλονίκη: Ουκ Νουκ, Λουδίας, Στρογγυλό Κίτρινο, Litany, Φευγαλέοντες

    Πέμπτη, 19 Ιουνίου

    Συναυλία στην παραλία, στο άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου: Κάθοδος των Μυρίων, Γκέτο, Raining Pleasure, Mikro, Ξύλινα Σπαθιά

    - Θεατρική παράσταση: "War Time" από τη θεατρική ομάδα Λονδίνου "Wedding collective" στο Θέατρο Κήπου (20:30)

    - Θεατρική παράσταση: "Ο δρόμος προς τη δύση" της Μάρως Δούκα με ερμηνεύτρια την Κάκια Γέρου, στο Θέατρο Κήπου (21:30)

    - Εικαστική έκθεση: Ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης στο φουαγιέ του Βελλίδειου εκθέτει την ενότητα "ο Δρόμος προς τη Δύση".

    Παρασκευή, 20 Ιουνίου

    Συναυλία στην παραλία, στο άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου: Ιασις, Cladestinos, V-Earthbound, Γκούλαγκ, Deus ex Machina, D-Traces

    - Θεατρική παράσταση: "War Time" από τη θεατρική ομάδα Λονδίνου " Wedding collective" στο Θέατρο Κήπου (21:00)

    - Εικαστική έκθεση: Ο ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης στο φουαγιέ του Βελλίδειου εκθέτει την ενότητα "ο Δρόμος προς τη δύση".

    Σάββατο, 21 Ιουνίου

    Συναυλία στην παραλία, στο άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου: Πρώτες Γιορτές, Δήμητρα Γαλάνη, Κωνσταντίνος Βήτα, Θεοδοσία Τσάτσου, Πυξ Λαξ, De Facto, Magic de Spell, Μωρά στη Φωτιά.

    [33] "ΣΑΜΨΩΝ ΚΑΙ ΔΑΛΙΔΑ" ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2003 (15:28 UTC+2)

    Η αριστουργηματική όπερα του Camille Saint-Saens σε τρεις πράξεις "Σαμψών και Δαλιδά" με τo λιμπρέτο που παραπέμπει σε Βιβλικές εποχές, ανεβαίνει Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Μια πλειάδα εξαίρετων ερμηνευτών από την Εθνική Λυρική Σκηνή συμπράττει σε αυτήν τη μεγαλειώδη παραγωγή που φέρει την υπογραφή του σκηνοθέτη Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

    Η όπερα αυτή του Camille Saint-Saens (1835-1921) πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας το 1877. Η υπόθεσή της είναι γνωστή: Οι Ισραηλίτες κάτω από το βάρος του ζυγού των Φιλισταίων στην Παλαιστίνη, ετοιμάζουν εξέγερση με αρχηγό τον Σαμψών. Η υπερφυσική δύναμη του τελευταίου κατατροπώνει τον εχθρό. Ωσπου εμφανίζεται η αισθησιακή και πανούργα Δαλιδά που ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο...

    Καταφέρνει με τη γοητεία της να σαγηνεύσει τον Σαμψών και να μάθει την πηγή της ρώμης του. Του κόβει τα μαλλιά, ο Σαμψών χάνει τη δύναμή του και οι Φιλισταίοι υποδουλώνουν και πάλι τους Ισραηλίτες. Ο αρχηγός όμως των ηττημένων καταφέρνει για μία μοναδική και τελευταία φορά να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του και να τις στρέψει εναντίον του δυνάστη. Το τέλος; Οι Φιλισταίοι αφανίζονται και ο Σαμψών ξεψυχά νικητής.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος

    Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

    Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

    Ερμηνευτές: Heikki Siukola και Βαγγέλης Χατζησίμος (Σαμψών), Markella Hadjiano και Victoria Mayfatova (Δαλιδά), Andre Cognet (Grand Pretre), ο Γιώργος Παππάς (Vieux Hebreu) και άλλοι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 June 2003 - 18:13:52 UTC