Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ
  • [03] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «STANDARD & POOR'S»
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗ
  • [05] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΑΤΟΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
  • [06] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [07] ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ
  • [09] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ
  • [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,021 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΑΛ
  • [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,23 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002
  • [12] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,09 ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΕΜ
  • [13] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [14] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK
  • [15] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [17] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΣΤΗΝ
  • [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ
  • [19] Ο ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [21] ΠΑΛΗ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΝΕΑΝΙΔΩΝ, ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [22] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [24] ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [25] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [26] ΕΝΟΠΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [28] ΛΙΒΕΡΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ ΝΑΧΜΙΑ
  • [30] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • [31] ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ: ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [32] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [33] ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ

  • [01] ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ-15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Τελ Αβιβ, 11 Ιουνίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Νέος κύκλος αίματος άνοιξε στην Μέση Ανατολή μετά από την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ το απόγευμα της Τετάρτης και την επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα χθες το μεσημέρι.

    Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχθηκε παρασύροντας στον θάνατο 15 άτομα και τραυματίζοντας 70 ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως ο βομβιστής πραγματοποίησε την επίθεσή του την ώρα που το λεωφορείο διέσχιζε την οδό Γιάφα, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτη κόσμο, που ψώνιζε ή επέστρεφε σπίτι του από την εργασία του.

    Το μπροστινό μέρος του λεωφορείου έχει διαλυθεί. Σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.

    Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είχε απειλήσει να πάρει εκδίκηση για την απόπειρα δολοφονίας του πολιτικού στελέχους της, Αμπντελαζίζ αλ Ρασίντι, από τον ισραηλινό στρατό, την Τρίτη, στη Γάζα.

    «Η σημερινή επίθεση είναι ένα μήνυμα προς όλους τους Σιωνιστές εγκληματίες που πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι πουθενά ασφαλείς και ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές μπορούν να τους φθάσουν όπου κι αν είναι» δήλωσε ο Μαχμουντ Ζαχαρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους είπε ότι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ με τους ισχυρότερους τόνους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Σκοτ ΜακΚλελιαν.

    Αμέσως μετά την επίθεση οι Ισραηλινοί προχώρησαν σε αντίποινα εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Γάζας, μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση. Στόχος της νέας αυτής επίθεσης ήταν το ανώτατο ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς, Τίτο Μασαούντ, 35 ετών.

    Ο Μασαούντ έπεσε νεκρός μαζί με τον Σοφιλ Αμπου Ναχεζ, μέλος της Χαμάς που επέβαινε στο αυτοκίνητο μαζί του, ανέφεραν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Πέντε ανυποψίαστοι περαστικοί Παλαιστίνιοι έχασαν επίσης τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση.

    Ο Ντειβιντ Μπέικερ, αξιωματούχος από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι "αυτή η επίθεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ανεξέλεγκτης τρομοκρατίας των Παλαιστινίων που πρέπει να σταματήσει αμέσως από την Παλαιστινιακή Αρχή".

    Ο.Κ.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ

    Aθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (13:00 UTC+2)

    Για κύκλωμα εντός του ΔΙΚΑΤΣΑ που αντικαθιστούσε γραπτά πτυχιούχων ιατρικών σχολών του εξωτερικού που έδιναν εξετάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου τους έκανε λόγο με δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Προηγήθηκαν αποκαλύψεις για δράση κυκλώματος στο ΔΙΚΑΤΣΑ.

    «Αυτό το κύκλωμα, σύμφωνα και με όσα διαπίστωσα και από τις συνομιλίες μου με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, δρούσε μεθοδικά και επιστημονικά. Δεν πρόκειται περί αντιγραφής αλλά περί αντικατάστασης των γραπτών με άλλα γραπτά και με πλαστές σφραγίδες. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε συνέργια και μέσα από τις υπηρεσίες του ΔΙΚΑΤΣΑ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Διευκρίνισε ακόμη ότι η επιχείρηση παρέμβασης έγινε κατά τη φύλαξη των γραπτών.

    Εξάλλου σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας με τη νομοθεσία που πέρασε πέρσι, πέτυχε σοβαρό πλήγμα σε τυχόν κυκλώματα καθώς, όπως τόνισε, «οι εξετάσεις γίνονται πια γραπτώς σε πανελλαδικό επίπεδο, οι υποψήφιοι γράφουν στις επτά ιατρικές σχολές με κλειστά γραπτά που διορθώνονται αλλού και επιστρέφουν και ανοίγονται μπροστά σε επτά καθηγητές ιατρικής».

    Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας ζήτησε ο τομεάρχης για θέματα παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Γ. Καλός. «Δεν νομιμοποιείται ο υπουργός Παιδείας να νίπτει και πάλι τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος γι΄ αυτό το νέο μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε στο αμαρτωλό ΔΙΚΑΤΣΑ. Και δεν δικαιούται γιατί έχει τεράστιες ευθύνες συγκάλυψης τα δύο τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλός.

    [03] ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «STANDARD & POOR'S»

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (10:57 UTC+2)

    Ως αναγνώριση της καλής πορείας της Ελληνικής οικονομίας, θεωρείται η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδος, από τον διεθνή οίκο «STANDARD & POORS». Κατόπιν αυτού, έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι στην κορυφή της βαθμολογίας πλησιάζει με αργά αλλά σταθερά βήματα η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

    Xθες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από A σε A+, ταυτιζόμενος με αντίστοιχη κίνηση της Moody΄s περίπου προ έξι μηνών. Eτσι και στους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης η ελληνική οικονομία υπολείπεται πλέον τέσσερις θέσεις από την κορυφή της λίστας (όπου βρίσκονται οι περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης).

    Mια απόσταση που δεν αποκλείεται να καλυφθεί περαιτέρω το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών της Moody΄s, με σκοπό την εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

    Κώδικας δημοσιονομικής συμπεριφοράς

    Eντός του τρίτου τριμήνου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ημερησία», εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τον τρίτο μεγάλο διεθνή οίκο, την Fitch IBCA (σήμερα αξιολογεί την ελληνική οικονομία με A). Kρίσιμο ζήτημα στις συζητήσεις (όπως και σε εκείνες που προηγήθηκαν με τη S&P) αναμένεται να είναι η υιοθέτηση του κώδικα δημοσιονομικής συμπεριφοράς, τον οποίο είχε εξαγγείλει ο κ. Xριστοδουλάκης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

    H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας θα έχει, σε βάθος χρόνου, σημαντικές ευνοϊκές επιπτώσεις και για τις επιχειρήσεις: Στον βαθμό που η πιστοληπτική ικανότητα συνολικά της οικονομίας αποτελεί την «οροφή» εκείνης των επιχειρήσεων, η αναβάθμιση «υπόσχεται» φθηνότερο χρήμα για τον ιδιωτικό τομέα από τις διεθνείς αγορές.

    Μεγάλο «αγκάθι» το υψηλό δημόσιο χρέος

    Mεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία συνεχίζει, βέβαια, να είναι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του δημοσίου χρέους στο AEΠ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι «χαμηλές βαθμολογίες» στην ευρωζώνη εκτός από την Eλλάδα έχουν και η Iταλία και το Bέλγιο - οι δύο άλλες οικονομίες με υψηλό ποσοστό δημοσίου χρέους. Eτσι, υπό τις σημερινές συνθήκες, η... κατάκτηση της κορυφής θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.

    Aυτό που μπορεί να συμβεί είναι η σταδιακή σύγκλιση της πιστοληπτικής ικανότητας, η οποία θα βοηθήσει και στη μείωση του χρέους (καθώς το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται όλο και φθηνότερα και άρα θα έχει λιγότερες δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους), προλειαίνοντας το έδαφος για την πλήρη σύγκλιση σε βάθος χρόνου. Kάτι που, πάντως, καλό θα ήταν να συμβεί εντός της προσεχούς πενταετίας, καθώς στη συνέχεια θα εκλείψουν οι παράγοντες που σήμερα τροφοδοτούν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ευνοώντας έτσι την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Οι εκτιμήσεις της S&P για την οικονομία

    Στην προσπάθεια αυτή αναφέρεται και το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης της S&P, με την οποία γνωστοποιήθηκε η αναβάθμιση: «H απόφασή της βασίστηκε:

    1. Στον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κατά την τελευταία επταετία, με προοπτική ισοσκελισμού μέχρι το 2006 και παρά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις των στοιχείων από τη Eurostat.

    2. Στη σταθερή και διατηρήσιμη ονομαστική και πραγματική σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία υποστηρίζεται με συνεχή βελτίωση των υποδομών και της συνεχούς επέκτασης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα προβλέπεται να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 3,5% έναντι περίπου 1% που ισχύει για το σύνολο της ευρωζώνης.

    3. Στην προσήλωση στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη συνεχή βελτίωση του κοινωνικού κλίματος. Eνδεικτικά αναφέρεται η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2002, η οποία όμως χαρακτηρίζεται ως ένα πρώτο βήμα.

    Αισιοδοξία για το δημόσιο χρέος

    H αναβάθμιση δεν αναμένεται να έχει άμεσες θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Kι αυτό γιατί οι αγορές, ουσιαστικά βαθμολογούν καλύτερα τα ελληνικά χρεόγραφα απ΄ ό,τι οι διεθνείς οίκοι, δανείζοντας το ελληνικό δημόσιο με επιτόκια που υπερβαίνουν μόλις κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας εκείνα που πετυχαίνει το γερμανικό δημόσιο. Xαρακτηριστικά, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αλλά και της αγοράς υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται σαν να έχουν αξιολόγηση AA- (μία βαθμίδα υψηλότερη) στην κλίμακα της S&P ή Aa3 σε εκείνη της Moody's, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία περί επικείμενης αναβάθμισης από τη Moody's. Σε μια τέτοια εξέλιξη προσδοκούν και στον Oργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους, καθώς τότε θα «λύνονταν τα χέρια τους» προκειμένου να διαπραγματευτούν το ελληνικό χρέος με ακόμα καλύτερους όρους.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΑΚΗ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η πρόσφατη έγκληση του Ρωσικού Οργανισμού NFS εναντίον της ΙΝΤΡΑΚΟΜ έγινε με μοναδικό στόχο να αποτελέσει αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Κρουσταλλάκη, διατυπώνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης.

    "Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι η πρόσφατη κατάθεση μιας παντελώς αβάσιμης έγκλησης, από έναν εν υπνώσει κρατικό Ρωσικό Οργανισμό, με Έλληνες εκπροσώπους και ενδιαφερόμενους, έγινε για να αποτελέσει την αφορμή της παρέμβασης του κ. Κρουσταλλάκη και μάλιστα λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από το δικαστικό σώμα. Πόσο μάλλον όταν, όχι μόνο οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται σε αυτήν την έγκληση, έχουν απορριφθεί με αμετάκλητες διαιτητικές και ποινικές αποφάσεις στην Ελβετία, αλλά έχουν επίσης δοθεί όλες οι απαντήσεις στα αρμόδια ελληνικά δικαστικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κρουσταλλάκη", επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ.Κόκκαλης.

    Ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά ότι οι μόνοι που μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την ενέργεια του κ. Κρουσταλλάκη είναι οι γνωστοί «διαπλοκολόγοι» πολιτικοί και οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ, "οι οποίοι ασμένως επεδίωκαν, ειδικά μετά την απαλλακτική κρίση του ανακριτή, τη συντήρηση της άδικης εναντίον μου και δυσφημιστικής δικαστικής εκκρεμότητας".

    Παρ όλα αυτά, καταλήγει ο κ.Κόκκαλης, "πιστεύω ότι υπάρχει αμερόληπτη δικαιοσύνη στη χώρα μας, η οποία θα αποφανθεί και επί των παραπάνω πρόσφατων ενεργειών"._

    [05] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΑΤΟΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Δεν πρέπει να παρέχεται χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αντιδραστήρες που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας με εύλογο κόστος και για τους οποίους έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την οριστική παύση λειτουργίας τους. Τη θέση αυτή υιοθέτησε η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος βάσει τροπολογιών που κατέθεσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Με την υιοθέτηση άλλων δύο τροπολογιών του ευρωβουλευτή στο σχέδιο γνωμοδότησης της εισηγήτριας Μαριλίζ Φλέμινγκ (ΕΛΚ- ΕΔ, Α) περί εξουσιοδότησης της Επιτροπής για σύναψη δανείων Ευρατόμ με σκοπό τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (τροποποίηση απόφασης του Συμβουλίου 77/270/Ευρατόμ) τίθενται και άλλοι δύο περιορισμοί στη χρηματοδότηση σχεδίων:

    - δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση σχεδίων σε τρίτα κράτη που παραβιάζουν ή δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα ίδια στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πυρηνικής ασφάλειας και του παροπλισμού των αντιδραστήρων τους που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας με εύλογο κόστος

    - η χρηματοδότηση αντιδραστήρων που δεν μπορούν να αναβαθμιστούν στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας με εύλογο κόστος περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο βραχυπρόθεσμων βελτιώσεων ασφάλειας που αποδεικνύονται αναγκαίες για την παραμονή τους σε λειτουργία.

    Οι χρηματοδοτήσεις δανείων μπορεί να καλύψουν και σχέδια παροπλισμού, ενώ οι εν λόγω περιορισμοί αφορούν κυρίως τους αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στις επτά από τις δώδεκα υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν 22 αντιδραστήρες.

    Ο κ. Τρακατέλλης τόνισε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βουλγαρία, στο Κοζλοντούι, όπου, ενώ σταμάτησαν, να λειτουργούν οι μονάδες 1 και 2, εξακολουθούν να λειτουργούν οι αντιδραστήρες 3 και 4, τεχνολογικά πεπαλαιωμένοι, που παρουσιάζουν, κατά τους ειδικούς, κατασκευαστικές ελλείψεις, δηλαδή στερούνται προστατευτικού καλύμματος και δυνατότητας αναβάθμισης στα δυτικά πρότυπα ασφάλειας, με λογικό κόστος.

    "Στόχος των τροπολογιών μου είναι να σταματήσει η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των επικίνδυνων αντιδραστήρων, ενώ προωθείται η δυνατότητα χρηματοδότησης για παροπλισμό αυτών", είπε.

    [06] ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας, ως μιας ήπιας εναλλακτικής μορφής

    ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον, προωθεί το σχέδιο νόμου «Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση», που κατατίθεται στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

    Παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος,

    τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ότι η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με την υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων.

    Από πρόσφατη καταγραφή των γεωθερμικών περιοχών της Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δυο γνωστά πλήρως ερευνημένα και έτοιμα για αξιοποίηση γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας στη Μήλο και τη Νίσυρο, καθώς και περισσότερα από 45 πεδία και περιοχές χαμηλής θερμοκρασίας, κατανεμημένα σε όλη τη χώρα. Σημαντικό μέρος αυτών βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (Αριστήνο, Τυχερό, Σάππες, Ερατεινό Χρυσούπολης, Λαγκαδά, Νυμφόπετρα, Ν. Απολλωνία, Ανθεμούντα, Ελαιοχώρια, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Φλώρινα κ.α.)

    Τα γνωστά σήμερα αποθέματα γεωθερμικής ενέργειας, χαμηλής θερμοκρασίας,

    ανέρχονται σε 185.000 Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (Τ.Ι.Π.) ανά έτος. Το απολήψιμο δυναμικό των δυο γνωστών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας, σε περίπτωση αξιοποίησης στην ηλεκτροπαραγωγή, ανέρχεται σε 170 Μwe, ενώ το πιθανό δυναμικό όλης της χώρας υπερβαίνει τα 500 Mwe.

    Το ποσοστό αξιοποίησης όμως παραμένει ακόμη πολύ χαμηλό (περίπου το 10% του

    γνωστού σήμερα δυναμικού χαμηλής θερμοκρασίας), με εγκατεστημένη θερμική ισχύ μόλις 22 MWt σε θερμάνσεις χώρων και 35 MWt σε ιαματικές χρήσεις.

    Συνεπώς τα περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης είναι πολύ υψηλά και κατά τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας από τοπικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρίες, με σημαντικό αριθμό μισθώσεων πεδίων.

    Οι βασικές τομές του σχεδίου νόμου, όπως τις παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, είναι:

    - Το γεωθερμικό πεδίο, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού

    ανάπτυξης αντιμετωπίζεται πλέον ως ενιαίο «κοίτασμα- πηγή» και προβλέπεται η ενιαία διαχείρισή του.

    - Καθιερώνεται συγκεκριμένη διαγνωστική διαδικασία, για όλο το φάσμα προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων, δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλές και ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

    - Ειδικά, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται η χορήγηση της σχετικής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτροπαραγωγή.

    - Δημιουργείται αποθεματικό, για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της γεωθερμίας.

    Επίσης, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκει να επιλύσει θεσμικά θέματα, ώστε να διευκολυνθεί η εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων της χώρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τη διανομή θερμικής ενέργειας.

    Η γεωθερμική ενέργεια, η οποία συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στην Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται με την τεχνολογία και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

    Δεδομένου ότι η σχετική τεχνολογία έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα σχετικά με την περιβαλλοντική ασφάλεια και την οικονομικότητα, υφίσταται επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, γεγονός που συνάδει με τους στόχους αξιοποίησης εγχώριων πόρων και μείωσης ρύπων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης και εκμετάλλευσης Διανομής Θερμικής Ενέργειας (Τηλεθέρμανση Τηλεψύξη) μετά από χορήγηση άδειας η οποία μπορεί να συνδυάζεται με άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κ. Κούτρα

    [07] ΑΙΧΜΕΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ ΜΟΝΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Διευκρινίσεις αναφορικά με τον κανονισμό 417/2002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ταχύτερη απόσυρση των δεξαμενοπλοίων μονού τοιχώματος έδωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, αφήνοντας, παράλληλα αιχμές για τη στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι με τον Αναθεωρημένο Κανονισμό της ΕΕ τα ελληνικά και ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που θα αποσυρθούν σταδιακά μέχρι το 2010 ανέρχονται σε 89 πλοία, δηλαδή το 13% του συνόλου. Εκτιμάται ότι στην ΙΜΟ θα εξαιρεθούν επίσης 19 ακόμα μονού τοιχώματος κάτω των 20 ετών, μέσα από διεύρυνση του όρου των ισοδυνάμων.

    «Ποιοι πιέζουν τη Νέα Δημοκρατία και ποιων τελικά τα συμφέροντα εκφράζει, αφού η επιρροή του αναθεωρημένου κανονισμού 417/2002 αφορά το 2,73% της ελληνικής ναυτιλίας», διερωτήθηκε ο κ. Ανωμερίτης, αναφερόμενος στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η τροπολογία βλάπτει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας

    Τόνισε, δε, ότι οι αιτιάσεις της ΝΔ για πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά απ' την Γαλλία και την Ισπανία, «είναι αυτόχρημα γελοίες, διότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση σε κανένα επίπεδο και από πουθενά». « Και εν πάση περιπτώσει αν είχαν ασκηθεί πιέσεις θα τις γνώριζαν καλύτερα εκείνοι, αφού ο κ. Σιράκ, ο κ. Αθνάρ, τα κόμματά τους και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανήκουν στο ίδιο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», συμπλήρωσε.

    «Ο ρόλος του μαύρου πρόβατου στη διεθνή σκηνή στο όνομα ακραίων θέσεων και συνταύτισης με επιμέρους συμφέροντα, δεν ταιριάζει πια στην Ελλάδα.

    Η εμμονή στην υπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, οδήγησε ιστορικά σε καθήλωση την επιχειρηματική δραστηριότητα, νόθευσε τον ανταγωνισμό και τελικά έβλαψε τα συμφέροντα της συνολικής οικονομίας. Αυτά τα ιστορικά παθήματα πρέπει σε κάποιους να γίνουν μαθήματα. Δεν μπορούμε συνέχεια να ταυτιζόμαστε με τις μειοψηφίες των προβληματικών, δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με τις ελάχιστες μειοψηφίες εκείνες που σε κάνουν να καθηλώνεσαι και να μην προχωρείς μπροστά», ανέφερε.

    Ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι 800 άντρες του λιμενικού σώματος θα συμμετάσχουν στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΡΟΝΤΙ

    Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Το σύνολο των θεμάτων που θα απασχολήσουν την επικείμενη Συνόδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης συζήτησαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο πρωθυπουργός, προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, τόνισαν ότι τα βασικά θέματα της Συνόδου θα είναι τα αποτελέσματα της συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης και το σχέδιο Συντάγματος, η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε., οι διατλαντικές σχέσεις, η πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. και η σχέση της κοινότητας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει και μία νέα κοινή πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, της Κομισιόν και του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε ότι η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ.

    Αναλυτικότερα, κ. Σημίτης τόνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να ληφθεί απόφαση σχετικά με την έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης τον Οκτώβριο, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές του 2004. Σημείωσε ότι στην διακυβερνητική διάσκεψη κάθε χώρα θα μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση θα αρχίσει εκ νέου από μηδενική βάση.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Συντάγματος που θα υποβάλει η Συνέλευση στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι υπάρχει συναίνεση και πρόσθεσε ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η πλειοψηφία των χωρών - μελών θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την τελική λύση.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι το σχέδιο Συντάγματος της Ε.Ε. θα πρέπει να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της διακυβερνητικής διάσκεψης που θα ακολουθήσει τις εργασίες της Συνέλευσης.

    Ερωτηθείς πως και γιατί άλλαξε γνώμη αναφορικά με τα όσα είχε πει στην Αθήνα κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. - Καναδά για το Σχέδιο Συντάγματος, ο κ. Πρόντι σημείωσε ότι οι παρατηρήσεις στις οποίες προέβην απέβησαν πολύ - πολύ χρήσιμες με την έννοια ότι «έσπρωξαν» τις συζητήσεις προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση της προόδου. "Και ασφαλώς η κρίση «εάν άλλαξα ή όχι γνώμη» δεν είναι μια κρίση γενικής υφής, το αντίθετο μάλιστα. Τα όσα είπα είχαν ως πραγματικό κίνητρο συγκεκριμένες παρατηρήσεις μου επί συγκεκριμένων θεμάτων", είπε.

    Επιπλέον, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την άποψη ότι στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, που πλήττει τη Νότια Ευρώπη, και παρατήρησε ότι οι μετανάστες εισέρχονται στο έδαφος της Ε.Ε. κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι οι χώρες αυτές να καταστούν στο μέλλον μέλη της ΕΕ, αρκεί να λάβουν υπόψη την ανάγκη για αλλαγή των υφιστάμενων συνθηκών. «Το μήνυμα είναι ότι στο μέλλον θέλουμε τις χώρες αυτές να γίνουν μέλη της Ενωσης. Ομως υπάρχουν προϋποθέσεις. Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και όλοι μας πρέπει να εργασθούμε, έτσι ώστε να συμβεί αυτό», είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Πρόντι τόνισε ότι «η πόρτα για τις χώρες αυτές δεν είναι κλειστή, ωστόσο θα πρέπει να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες, προκειμένου ο δρόμος που θα τις οδηγήσει στην Ενωση να καταστεί δυνατός». «Αλλά τώρα δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουμε για το πότε», πρόσθεσε.

    "Οσο περισσότερο τις «σπρώχνουμε» τις χώρες αυτές προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συνεργασία. Αυτή, όμως, είναι μια διαδικασία που απαιτεί τις δικές της μεθόδους. Περιφερειακή πολιτική γι' αυτές τις χώρες, ναι, αλλά κάθε χώρα πρέπει να κάνει τη δική της δουλειά στο εσωτερικό της (ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις)", τόνισε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, ο προεδρεύων της Ε.Ε. υπενθύμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η σχέση με την Τουρκία και την υποψηφιότητα της για ένταξη στην Ε.Ε. στα τέλη του 2004.

    Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει τις αναγκαίες προσπάθειες, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και να εναρμονίσει την νομοθεσία της με το Κοινοτικό κεκτημένο.

    Επισήμανε ακόμη ότι δεν θεωρείται αναγκαίο κάθε τρεις ή έξι μήνες να αναφέρεται η ΕΕ στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υποψήφιες χώρες, και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα και αυτό εφαρμόζεται.

    Ο κ. Πρόντι υπογράμμισε ότι ο καθένας γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του, και τόνισε ότι το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο.

    «Εχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε τις νομοθετικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η εξέταση της πορείας αυτών των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων θα γίνει του χρόνου. Κατά συνέπεια, η σύσταση προς την Τουρκία είναι: Εργασθείτε προς αυτές τις κατευθύνσεις και λάβετε υπ' όψιν σας ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν επιδέχονται επιλεκτική εφαρμογή. Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης συνιστούν ένα ενιαίο οργανικό σύνολο και ως εκ τούτου η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να κάνει εκείνα τα αναγκαία βήματα και να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης στην καθημερινή ζωή των Τούρκων πολιτών», υπογράμμισε.

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε επίσης συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη διαθεσμική συνάντηση των προέδρων Κώστα Σημίτη, Ρομάνο Πρόντι και Πατ Κοξ των τριών κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.: του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

    [09] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιτελέσουν σωστά το καθήκον τους έναντι των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του στη «Συνάντηση Εργασίας για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση»

    O κ. Μειμαράκης επεσήμανε το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την πρωτοφανή άνοδο του κόστους ζωής, την κρίση στην αγορά εργασίας, την κορύφωση της ανεργίας και τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης βιώνουν τα προβλήματα αλλά και την περιφρόνηση της κυβέρνησης απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και το θεσμό από την επόμενη των εκλογών.

    «Αυτή είναι και μια ποιοτική μας διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνών κόμμα θέλει την αυτοδιοίκηση δέσμια του κομματικού κράτους. Εμείς τη θέλουμε ανεξάρτητη, ενισχυμένη και αναβαθμισμένη. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι η βάση για την γενικότερη πολιτική και κοινωνική αναβάθμιση που θέλουμε για τον τόπο μας. Η προσπάθειά μας για την επανίδρυση του κράτους περνά μέσα από την ουσιαστική αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης», ανέφερε.

    Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης μπορεί, σε ένα νέο, αναβαθμισμένο πλαίσιο λειτουργίας, να συμβάλλει ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης πολίτη πολιτικής και στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της πολιτικής. «Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο στο οποίο βρίσκουν έκφραση άμεσα οι ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, όσο μικρής κι αν είναι. Οι πολίτες θέλουν την αυτοδιοίκηση αναβαθμισμένη και υπερκομματική. Έχουν κοινά προβλήματα και κοινές ανάγκες», συμπλήρωσε.

    Τέλος, σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοικητικό έργο των δημάρχων.

    [10] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,021 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΒΑΛ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Η διανομή μερίσματος χρήσης 2002, ανερχομένου σε 0,021 ευρώ ανά μετοχή αποφασίσθηκε κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΛΒΑΛ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώ παρουσιάσθηκαν στους μετόχους τα αποτελέσματα της εταιρίας, η πορεία του επενδυτικού προγράμματος, καθώς και οι εξελίξεις κατά το 2003.

    Η ΕΛΒΑΛ, κατά το 2002, αύξησε τον όγκο των πωλήσεων της κατά 19% στους 154 χιλ. τόνους, πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών ύψους 387 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7%. Σε ενοποιημένη βάση οι πωλήσεις ανήλθαν σε 575 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων συρρικνώθηκαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 65,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 37% και επηρέασαν τα αποτελέσματα προ φόρων, που μειώθηκαν κατά 43%, στα 21,6 εκ. ευρώ.

    Η Διοίκηση της ΕΛΒΑΛ ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για την πορεία του επενδυτικού προγράμματος. Εντός του 2002, οι επενδυτικές δαπάνες για το εργοστάσιο Οινοφύτων, ανήλθαν σε 39,8 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο όγκο αυτών να αφορά στη νέα μονάδα τήξης-χύτευσης, η οποία λειτούργησε τον Απρίλιο του 2003.

    Όπως αναφέρθηκε στη Συνέλευση βασικό χαρακτηριστικό του 2003 θα είναι η ολοκλήρωση των επενδύσεων, τόσο στα Οινόφυτα όσο και στο Bridgnorth, και η συνακόλουθη αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Ο συνολικός όγκος των προϊόντων έλασης από τα δύο εργοστάσια θα ξεπεράσει τους 220 χιλ. τόνους έναντι 205 χιλ. περίπου τόνων του 2002.

    [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,23 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Στη διανομή μερίσματος, ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε να προχωρήσει για την οικονομική χρήση του 2002 της σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης.

    Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε σε τρεις βασικές κατευθυντήριες αρχές για την ανάπτυξή της, που αφορούν στην καλή διακυβέρνηση (governance), την υπευθυνότητα (responsibility) απέναντι σε όλους όσοι επηρεάζουν ή επηρεάζονται από τις δραστηριότητ΄ς της και στην υποχρέωσης ενημέρωσης και διαφάνειας (accountability).

    Παράλληλα, ο κ.Κυριακόπουλος παρουσίασε τη νέα επωνυμία της εταιρίας -S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.- που θα ισχύει επίσημα από το φθινόπωρο, και «θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας ενιαίας μορφής του Ομίλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ομογενοποίηση των θυγατρικών, και στην ενίσχυση της πολυεθνικής εικόνας της εταιρείας».

    Για το 2003, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ευθύμιος Βιδάλης δήλωσε ότι «οι αναπτυξιακοί άξονες παραμένουν σταθεροί: ισχυροποίηση της θέσης στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο μέσω εξαγορών και εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων, καθώς και γεωγραφική επέκταση στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική».

    [12] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,09 ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΤΕΜ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Η διανομή μερίσματος ύψους 0,09 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 18% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αποφασίστηκε κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της «ΕΤΕΜ Α.Ε. Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων Ανώνυμος Εταιρεία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Η Διοίκηση της Εταιρίας παρουσίασε στους Μετόχους τα οικονομικά πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης 1/1-31/12/2002, καθώς και την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου ΕΤΕΜ Α.Ε., που σκοπό έχει την προσαρμογή του στη συνεχή μεταβολή των συνθηκών ανταγωνισμού του κλάδου διέλασης αλουμινίου και την αξιοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών.

    Και το 2002 πραγματοποιήθηκε σειρά επενδύσεων που αποσκοπούν στην υψηλή ανταγωνιστικότητα και τεχνολογική αρτιότητα των προϊόντων της εταιρίας. Συγκεκριμένα καθιερώθηκαν στην αγορά νέα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου όπως το Ε8000 για προσόψεις κτιρίων και το Ε40 για θερμομονωτικές εφαρμογές. Εγκαταστάθηκε νέα πρέσα διέλασης 5,5 χιλ. τόνων (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα), που αποτελεί την τρίτη κατά σειρά γραμμή διέλασης και αναμένεται εντός των ημερών να λειτουργήσει η νέα μονάδα βαφής προφίλ προσομοίωσης ξύλου. Στη θυγατρική Steelmet S.A, εγκαταστάθηκε νέα γραμμή διέλασης με πρέσα 1.500 τόνων.

    Η στρατηγική της Διοίκησης της εταιρίας μπορεί να συνοψιστεί στο συνδυασμό δυναμικής εμπορικής πολιτικής με τη διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και στη διαφοροποίηση μέσω προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας.

    [13] ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Στην αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς, στον απόηχο της μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Συγκεκριμένα, στις καταθέσεις, στο λογαριασμό «Ταμιευτηρίου», διατηρεί την επιτοκιακή απόδοση από το πρώτο ευρώ, με ανώτατο επιτόκιο 1,75% (από 2,00%). Στο «Αποδοτικό Ταμιευτήριο» το επιτόκιο φθάνει στο 1,90%. Στο λογαριασμό «Πειραιώς Αποδοχών» το ανώτατο επιτόκιο ορίζεται σε 2,1%, παραμένοντας υψηλότερο από το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Το βασικό επιτόκιο Ταμιευτηρίου της τράπεζας, στο οποίο βασίζονται οι συμφωνίες διαχείρισης διαθεσίμων επιχειρήσεων και οργανισμών, ορίζεται στο 0,75%.

    Στις χορηγήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς μειώνει τα βασικά επιτόκια όλων των κατηγοριών χορηγήσεων προς επιχειρήσεις κατά 0,25%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Προνομιακό Επιτόκιο Βραχυπροθέσμων Χορηγήσεων (Π.Ε.Χ.) μειώνεται από 6,15% σήμερα, σε 5,90%.

    Στη στεγαστική πίστη, η τράπεζα μειώνει το επιτόκιο του προγράμματος Στεγαστικού Δανείου με σταθερό επιτόκιο για τον πρώτο χρόνο από 3,60% σε 3,50%, σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 2 χρόνια από 4,9 % σε 4,70 %, για τα 3 χρόνια από 5,50 % σε 5,00%. Για τα πρώτα 5 χρόνια μειώνεται από 5,80% σε 5,50% και για τα πρώτα 10 χρόνια από 6,80% σε 6,5%. Το Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων μειώνεται από 5,75% σε 5,5%, ενώ το Προνομιακό Επιτόκιο Στεγαστικών δανείων, που ισχύει για όλα τα νέα χορηγούμενα δάνεια, μειώνεται από 5,50% σε 5,20%.

    Στις πιστωτικές κάρτες, η τράπεζα μειώνει το βασικό επιτόκιο πιστωτικών καρτών VISA Classic και MasterCard από 15,00% σε 14,75%. Παράλληλα διατηρεί το ειδικό πρόγραμμα αυτόματης μείωσης του βασικού επιτοκίου για τους συνεπείς πελάτες της, καθορίζοντας έκπτωση κατά 1,50%, για όλους τους κατόχους των πιστωτικών καρτών που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επί ένα εξάμηνο, γεγονός που μειώνει το τελικό επιτόκιο σε 13,25%.

    Τέλος, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων σταθερού επιτοκίου μειώνονται μέχρι 0,50% ξεκινώντας από 8,50% και διαμορφώνονται ανάλογα με την διάρκεια του δανείου, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο για το «Ανοικτό προσωπικό δάνειο» (ανακυκλούμενο προσωπικό δάνειο) μειώνεται σε 11,25%.

    Τα νέα επιτόκια ισχύουν από την Παρασκευή 13/6/2003.

    [14] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ EUROBANK

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, μετά τη μείωση των επιτοκίων παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε οτι προσαρμόζει αναλόγως τα επιτόκιά της.

    Τα νέα επιτόκια που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2003 έχουν ως εξής:

    Επιτόκια καταθέσεων

    Τα επιτόκια των λογαριασμών καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώνονται κατά 0,10 της εκατοστιαίας μονάδας σε όλες τις κλίμακες.

    Τα επιτόκια του λογαριασμού 'Νέο Ταμιευτήριο' μειώνονται έως και 0,50 της μονάδας στις ακόλουθες κλίμακες:

    Από Ευρώ 1.500,01 έως Ευρώ 9.000 διαμορφώνονται από 0,50% σε 0,15%.

    Από Ευρώ 9.000,01 έως Ευρώ 15.000 διαμορφώνονται από 2,0% σε 1,50%.

    Επιτόκια χορηγήσεων

    Α. Στεγαστικά Δάνεια

    Το βασικό επιτόκιο του Eurohome Ευρωπαϊκό, το οποίο είναι σταθερά συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μειώνεται αντίστοιχα κατά 0,50 της μονάδας και διαμορφώνεται από 4,5% σε 4,0%.

    Τα επιτόκια για στεγαστικά προγράμματα σταθερού επιτοκίου, διαμορφώνονται ως εξής:

    Στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο για 2 έτη: από 4,90% σε 4,70%.

    Στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο για 3 έτη: από 5,20% σε 5,00%.

    Στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο για 5 έτη: από 5,80% σε 5,50%.

    Στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο για 10 έτη: από 6,50% σε 6,20%.

    Στεγαστικό πρόγραμμα με σταθερό επιτόκιο για 15 έτη: από 6,90% σε 6,40%.

    Το βασικό κυμαινόμενο επιτόκιο Στεγαστικής Πίστης μειώνεται κατά 0,15 της μονάδας και διαμορφώνεται από 5,50% σε 5,35%.

    Β. Επαγγελματικά Δάνεια

    Το βασικό επιτόκιο κεφαλαίου κίνησης της επαγγελματικής πίστης μειώνεται κατά 0,35 της μονάδας και διαμορφώνεται από 7,25% σε 6,90%

    Το βασικό επιτόκιο επαγγελματικού εξοπλισμού μειώνεται κατά 0,50 της μονάδας και διαμορφώνεται από 7,0% σε 6,50%

    Το βασικό επιτόκιο επαγγελματικής στέγης μειώνεται κατά 0,25 της μονάδας και διαμορφώνεται από 6,0% σε 5,75%

    Γ. Πιστωτικές Κάρτες

    Το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών Eurobank Visa Classic μειώνεται κατά 0,35 της μονάδας και διαμορφώνεται στο 15,95%.

    Δ. Επιχειρηματικά Δάνεια

    Το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης μειώνεται κατά 0,25 της μονάδας και διαμορφώνεται στο 6,25% ενώ όλα τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων, που τιμολογούνται με βάση το Euribor, μειώνονται όσο και τα αντίστοιχα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά.

    [15] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 11 Ιουνίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Εμμένει στην οδό της αδιαλλαξίας και της πρόκλησης ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σε δηλώσεις του προς την τουρκική εφημερίδα Turkiye ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα χρησιμοποιεί τους Ελληνοκύπριους για τη διατάραξη της ελληνοτουρκικής ισορροπίας και για να πραγματοποιήσει την έμμεση Ένωση [Κύπρου-Ελλάδας] άνοιξε την πόρτα της ΕΕ, αλλά η "ΤΔΒΚ" δεν θα δεχθεί με κανένα τρόπο να περάσει απ' αυτή την πόρτα».

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει απατηλές τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις για την Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ και τονίζει:«Επιβάλλεται να εξηγηθούν στο κόσμο οι τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει καμία παρέκκλιση με πειστικό τρόπο, αλλά γι' αυτό απαιτείται υπομονή και να μην διακατεχόμαστε από την αγωνία ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Είμαι πεπεισμένος ότι εκθέτοντας με σαφήνεια τις θέσεις μας, με τον καιρό θα καταλήξουμε κάπου. Η ΕΕ θα διαπιστώσει μετά από κάποιο διάστημα τα βήματα που πραγματοποιεί η Τουρκία για την ένταξη στην Ένωση καθώς και ότι έχει εθνικά συμφέροντα τα οποία δεν μπορεί να θυσιάσει».

    Όπως ισχυρίζεται ο Ντενκτάς, «σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία τηρήσει σθεναρή στάση στο Κυπριακό, η ΕΕ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις θέσεις της», καθώς «η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα και το κλειδί ενός χρησιμότατου γεωγραφικού χώρου».

    [16] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Nα υλοποιήσει στην πράξη την ισχυρή θέληση την οποία δηλώνει πως έχει για επίλυση του Kυπριακού, αποδεχόμενη το σχέδιο Aνάν, ζητούν οι Hνωμένες Πολιτείες από την κυβέρνηση Eρντογάν, δήλωσε χθες ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Nτιπάρτμεντ κ. Tόμας Γουέστον. Σε συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στις Bρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους, ο κ. Γουέστον σημείωσε ότι πράγματι η κυβέρνηση Eρντογάν εμφανίζει ενδείξεις πολύ ισχυρότερης θέλησης για επίλυση του Kυπριακού απ' ό,τι επεδείκνυε η προηγούμενη τουρκική κυβέρνηση (του Mπουλέντ Eτσεβίτ). Aυτό, πρόσθεσε, σχετίζεται «τουλάχιστον εν μέρει» με την ευρωπαϊκή προοπτική της Tουρκίας.

    Ωστόσο, επισήμανε ο Aμερικανός διπλωμάτης, η αξιολόγηση του κατά πόσον είναι επαρκής η θέληση αυτή για να υπάρξει πράγματι λύση του προβλήματος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και «δεν αρκεί η πρόθεση». «Tο κλειδί» για να αποδείξει η κυβέρνηση Eρντογάν τη θέλησή της, είναι να αποδεχθεί το σχέδιο Aνάν, με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και διενέργεια, αμέσως μετά, δημοψηφίσματος, όπως άλλωστε ζητεί και ο ίδιος ο γ.γ. του OHE Kόφι Aνάν.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Γουέστον τόνισε ότι η πλειοψηφία των Tουρκοκυπρίων, αλλά και μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού επιθυμεί την εξεύρεση λύσης, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση πως οι λαοί βρίσκονται στο θέμα αυτό «πιο μπροστά» από τις κυβερνήσεις τους. Σε ό,τι αφορά δε το ίδιο το σχέδιο, σημείωσε ότι αυτό απαιτεί μεν οριστικοποίηση, όχι όμως και ουσιώδεις τροποποιήσεις και σε κάθε περίπτωση αποτελεί τη μοναδική οδό επίλυσης του Kυπριακού. Aυτή είναι άλλωστε και η θέση της E.E. με την οποία, επισήμανε, οι Hνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρη ταύτιση θέσεων και επιδιώξεων. Yπάρχει όμως ρεαλιστική ελπίδα επίλυσης του προβλήματος πριν από την πλήρη ένταξη της Kύπρου; Στο σημείο αυτό ο κ. Γουέστον είπε ότι αυτό δεν είναι αδύνατον, πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος ο Nτενκτάς δεν του έχει δώσει την παραμικρή ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει.

    [17] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΕΞΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΣΕΚΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Η Κύπρος έχει πετύχει να ενταχθεί περήφανα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά από πολύ μόχθο και δύσκολο έργο, αλλά δυστυχώς το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης κατοχής και διαίρεσης της χώρας μας παραμένει, με όλες τις τραγικές συνέπειες του, απαιτώντας μια γρήγορη λύση, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου σε χαιρετισμό του σε δεξίωση για τους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ στην Ουάσιγκτον.

    Τη δεξίωση παρέθεσε η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στην πρεσβευτική κατοικία στους συνέδρους του 14ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ το οποίο πραγματοποιείται από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουνίου.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε εκ μέρους του Προέδρου και του λαού της Κύπρου ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη προς τους συνέδρους και τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων από διάφορες χώρες για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά τους στον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δικαιοσύνη.

    Ευχαριστώντας την κ. Μαρκουλλή για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε τα τελευταία πέντε χρόνια ως πρέσβειρα της Κύπρου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Ιακώβου είπε πως προσβλέπει στην ανάληψη των νέων σημαντικών καθηκόντων της ως προϊστάμενη της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.

    Η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε με τη σειρά της τους ομογενείς συνέδρους και όλους τους φίλους της Κύπρου για τη συμπαράσταση, υποστήριξη και συνεργασία που πρόσφεραν στην πρεσβεία κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Ουάσιγκτον, στον κοινό δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες πρέπει και θα συνεχιστούν μέχρι να γκρεμιστεί οριστικά το τείχος της ντροπής που διαχωρίζει την Κύπρο και το λαό της.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2003 (17:28 UTC+2)

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των συνομιλιών, δεν φαίνεται όμως να έχει δηλώσει ρητά, αν έχει διαφοροποιήσει τους όρους τους, οποίους είχε αναφέρει στην Χάγη και στην έκθεσή του, η οποία ακολούθησε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η προσπάθεια είναι η επανέναρξη των συνομιλιών να είναι πάντοτε υπό την αιγίδα των ΗΕ και είναι ευπρόσδεκτη η οποιαδήποτε αρωγή εκ μέρους όσων ενδιαφέρονται ιδίως από την πλευρά των ΗΠΑ''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, πως συμφέρει στους Τουρκοκύπριους να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., γιατί έτσι ό,τι θα προβλέπεται στη συμφωνία που θα επιτευχθεί θα ενταχθεί στη Συνθήκη Προσχώρησης και με τον τρόπο αυτό δεν θα είναι δυνατό να γίνουν προσφυγές στο ΕΔΑΔ για τυχόν πτυχές του σχεδίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''συμφωνούμε πλήρως για την προσπάθεια επίτευξης λύσης πριν από την 1η Μαϊου 2004''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] Ο ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Ιουνίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Ο ισπανός βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία έφθασαν σήμερα στο Βουκουρέστι, έπειτα από πρόσκληση του ρουμάνου προέδρου Ίον Ιλιέσκου.

    Το βασιλικό ζεύγος συνάντησε τον ρουμάνο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο Κοτρόνετσι.

    Ι.Ρ.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Διακόπηκε για λίγα λεπτά εξαιτίας επεισοδίων ο αγώνας των πλέι οφ της Α1 μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στο κλειστό των Ανω Λιοσίων. Όλα ξεκίνησαν στο τρίτο δεκάλεπτο όταν μετά από τρίποντο του Ντικούδη οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν μπουν στην κερκίδα των φανατικών οπαδών της ΑΕΚ. Αμέσως προκλήθηκε ένταση. Παίκτες της ΑΕΚ μπήκαν ανάμεσα στους φιλάθλους για να τους ηρεμήσουν ενώ στο γήπεδο έπεφταν κάθε λογής αντικείμενα. Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι διαιτητές. Σημειώνεται ότι το παιχνίδι διακόπηκε ενώ το σκορ ήταν 35-34 υπέρ της ΑΕΚ.

    Λίγο αργότερα ο αγώνας ξανάρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [21] ΠΑΛΗ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΝΕΑΝΙΔΩΝ, ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (20:15 UTC+2)

    Καμπ προετοιμασίας για τις αθλήτριες των εθνικών ομάδων πάλης γυναικών, νεανίδων και κορασίδων, θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 27 του μήνα στο κλειστό γυμναστήριο του Ατλαντα Καλλιθέας.

    Οι αθλήτριες που θα πάρουν μέρος στο καμπ είναι οι εξής:

    Γυναίκες

    48κ. Μυρσίνη Κολώνη (Εμμανουήλ Παπάς), Ψανή Ψαθά (Ατλας Καλλιθέας), Ελένη Κλαπανάρα (Ατλας Καλλιθέας).

    55κ. Σοφία Πουμπουρίδου (Ευπιρίδαι), Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου (ΠΑΟ Βόλου), Κωνσταντίνα Μπούγλα (Θεσσαλός).

    63κ. Αγόρω Παπαβασιλείου (Εμμανουήλ Παπάς), Σταυρούλα Ζυγούρη (Ατλας Καλλιθέας).

    67κ. Κατερίνα Σιάβου (ΑΟ Βικτώρια), Σοφία Καμπανάρη (Τιτάνες Αχαρνών).

    Νεάνιδες

    48κ. Χρυσάνθη Παπαδοπούλου (Ηρακλής Ζεφυρίου)

    55κ. Ευγενία Σταματάκου (Ηρακλής Ζεφυρίου), Χριστίνα Σκουλίδα (Ηρακλής Ζεφυρίου).

    59κ. Ζωή Αθανασιάδου (Τιτάνες Αχαρνών)

    63κ. Αγάπη Χριστοδουλάκη (Ευπιρίδαι)

    72κ. Ευθυμία Χατζιτζίβα (ΧΑΝΘ)

    Κορασίδες

    49-52κ. Γεωργία Μουρίκη (Ηρακλής Ζεφυρίου)

    60κ. Στέλλα Χριστοδουλάκη (Ευπιρίδαι)

    56κ. Μαρία Γκαγκούδη (ΠΑΟ Βόλου)

    46κ. Αφροδίτη Ζιώγου (Αντύπας Λάρισας).

    [22] ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΝΕΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ημέρα ανανεώσεων συμβολαίων ήταν η σημερινή για την ΑΕΚ. Στο δυναμικό της Ενωσης θα παραμείνουν ο Χρήστος Μαλαδένης και ο Βασίλης Μπορμπόκης. Ο πρώτος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ ο δεύτερος ανανέωσε τη συνεργασία του για 1+1 χρόνο, χωρίς να γίνουν γνωστά τα οικονομικά δεδομένα των συμφωνιών. 

    Στην ΑΕΚ θα μείνουν επίσης ο Ιλια Ιβιτς για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και ο Νίκος Κωστένογλου που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για ακόμη δύο χρόνια.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες στην πόλη των Τρικάλων για την διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουνίου. Αθλητές και αθλήτριες απ΄ όλη την Ελλάδα θα κατακλύσουν την πόλη των Τρικάλων και υπόσχονται με τον συναγωνισμό και τις επιδόσεις τους στους αγώνες που θα γίνουν στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων του κλασικού αθλητισμού.

    Στους αγώνες θα συμμετάσχουν οι περισσότεροι γνωστοί πρωταθλητές και πρωταθλήτριές μας, αφού εκτός του ότι πρόκειται για την σπουδαιότερη εσωτερική διοργάνωση στίβου, θα αποτελέσει ταυτόχρονα και κριτήριο πρόκρισης για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας η οποία θα συμμετάσχει το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο (21-22) στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού κυπέλλου στη Φλωρεντία.

    Η διοργάνωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος είναι η 89η για τους άνδρες και η 68η για τις γυναίκες.

    [24] ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Στο σημερινό αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας-Ουκρανίας στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης» θα λειτουργήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης μέσα και έξω από το γήπεδο, με το οποίο η αστυνομία θα ελέγχει τη συμπεριφορά των φιλάθλων. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι, θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι έξω από το γήπεδο και δε θα επιτραπεί σε άτομα που δε θα έχουν εισιτήριο, να πλησιάσουν το χώρο του γηπέδου.

    [25] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 11 Ιουνίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Ενας 36χρονος Γερμανός που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία είναι ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος είπε ότι ο Κρίστιαν Γκακζάρσκι βρίσκεται σε επαφή με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ στο παρελθόν έχει ζήσει στο Αφγανιστάν και τη Βοσνία και πρόσθεσε ότι ο άντρας που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, είναι ειδικός στους υπολογιστές και στις τηλεπικοινωνίες.

    [26] ΕΝΟΠΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Τελ Αβιβ, 11 Ιουνίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Οι "Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ", ένοπλο τμήμα της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη της σημερινής επίθεσης αυτοκτονίας κατά λεωφορείου στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 πολίτες και να τραυματιστούν περισσότεροι από 65, εκ των οποίων πολλοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Αμέσως μετά την επίθεση αυτοκτονίας, ισραηλινά ελικόπτερα έβαλαν με ρουκέτες εναντίον αυτοκινήτου σε κεντρικό σημείο της συνοικίας Σουτζάγια, στη Γάζα.

    Στόχος ήταν το ηγετικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Ταξιαρχίες «Εζεντίν Αλ Κάσαμ» Τίτο Μασάουνντ, ο οποίος έπεσε νεκρός μαζί με τον Σοχίλ Αμπού Ναχέλ, που επέβαινε στο αυτοκίνητο μαζί του. Τέσσερις περαστικοί Παλαιστίνιοι έχασαν επίσης τη ζωή τους.

    [27] ΣΤΟΥΣ 10 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Τελ Αβιβ, 11 Ιουνίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν το απόγευμα σε επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιου καμικάζι μέσα σε λεωφορείο στη δυτική Ιερουσαλήμ, ανακοινώθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση.

    «Μέχρι στιγμής έχουν μετρηθεί εννέα πτώματα στο λεωφορείο, χωρίς να υπολογιστεί και το πτώμα του καμικάζι», δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας προσθέτοντας ότι τουλάχιστον 50 πολίτες τραυματίστηκαν, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    [28] ΛΙΒΕΡΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

    Μονρόβια, 11 Ιουνίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέϊλορ και η οργάνωση των ανταρτών, LURD (Λιβεριανοί Ενωμένοι για Συμφιλίωση και Δημοκρατία), συμφώνησαν σήμερα σε κατάπαυση του πυρός, για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, σε ουδέτερο έδαφος, στη Γκάνα.

    Η σχετική συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας

    Η Λιβερία σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 14 χρόνια και πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Τσαρλς Τέιλορ, ότι εξάγει τον πόλεμο και την τρομοκρατία και σε γειτονικές χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε και η Ακτή Ελεφαντοστού.

    Ο Τέιλορ βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Σιέρα Λεόνε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν την Παρασκευή όλο το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό τους στη Λιβερία να εγκαταλείψει τη χώρα.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΚΟΚΚΑΛΙΔΟΥ ΝΑΧΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Εκδήλωση στη μνήμη της Νίνας Κοκκαλίδου Ναχμία διοργάνωσαν χτες 0στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.Ε.Κ.Β.Ε) και οι εκδόσεις «Παρατηρητής». Στην εκδήλωση μίλησαν ο πρόεδρος του Σ.Ε.Κ.Β.Ε Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Γιώργος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ενώ αποσπάσματα από το έργο της Νίνας Κοκκαλίδου Ναχμία, διάβασε η δημοσιογράφος Ρένα Χαριτίδου

    «Η Νίνα Κοκκαλίδου Ναχμία δεν έφυγε. Θα βρίσκεται πάντα κοντά μας μέσα από το δημιουργικό της έργο και την προσφορά της στα γράμματα και την πόλη της Θεσσαλονίκης, που τόσο αγάπησε. Οι εκδότες της Βόρειας Ελλάδας, αφιερώσαμε τον φετινό ΙΓ΄ Πνευματικό Μάιο στη μνήμη και το εξαιρετικό έργο της, αισθανόμενοι την ανάγκη αλλά και τη βαθιά υποχρέωση να αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής στη δημοσιογράφο, τη λογοτέχνιδα και λαογράφο, την ερευνήτρια, τη γυναίκα που στάθηκε πάντα κοντά στις προσπάθειές μας ιδιαίτερα μέσα από το πρόγραμμα «Η λογοτεχνία στα σχολεία», όπου ανταποκρινόταν πάντα με κάθε ευχαρίστηση γιατί αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά» τόνισε ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

    Στο λαογραφικό και λογοτεχνικό της έργο αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιώργος Αναστασιάδης. «Γνώρισα τη Νίνα στο περιβάλλον του «Παρατηρητή», μου άρεσε να ακούω τις απροσδόκητες και χιουμοριστικές ατάκες της, συνυπήρξαμε και δύο φορές σε τηλεόραση μιλώντας για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη. Η Νίνα Κοκκαλίδου Ναχμία, έφυγε πριν από έναν χρόνο αλλά θα ζει για πάντα και μέσα από τα κείμενα αλλά και την εικόνα της, όπως σχηματίσθηκε στο μυαλό αυτών που την έζησαν ως πνευματικό άνθρωπο και ως γυναίκα, που ως την τελευταία ώρα ήταν αξιαγάπητη, νεανική, εργατική, αξιοπρεπής και έτοιμη ταυτόχρονα να υπονομεύσει κάθε σοβαροφάνεια». Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ερευνητική δραστηριότητα της σε σχέση με την ιστορία της Θεσσαλονίκης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Όλη η περιδιάβαση της στην ιστορία και την τοπογραφία της πόλης έχει το δικό της ηχόχρωμα. Από το πανδαιμόνιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εως τα οδοιπορικά και τις βόλτες στους λιθόστρωτους δρόμους της Άνω Πόλης και την παραλία και το Καραμπουρνάκι. Μέσα από τα βιβλία της, τα περισσότερα από τα οποία έχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά, η Νίνα Κοκκαλίδου Ναχμία, φωτίζει τόπους, πρόσωπα αλλά και το ηχόχρωμα της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της Θεσσαλονίκης. Κυρίως όμως μας προσφέρει αυτήν την ξεχωριστή όραση με την οποία «βλέπει και διαβάζει» τη Θεσσαλονίκη που την είχε αγαπήσει ως «μαγική πόλη των θαυμάτων», πολύ πριν αντικρίσει το Λευκό Πύργο και τα κάστρα της πόλης από το πλοίο της καθώς έμπαινε στο λιμάνι, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου».

    Ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με την Νίνα Ναχμία στον «Παρατηρητή» και εκμυστηρεύτηκε γεγονότα και άγνωστα σε πολλούς σχόλια και περιστατικά. «Γνώρισα τη Νίνα Ναχμία, υπό τρεις ιδιότητες. Στην αρχή τριάντα χρόνια πριν, ως νεαρός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», όπου η παρουσία της κατά την ώρα της δικής μας αποχώρησης, στις 8 το πρωί, άλλαζε τελείως την ατμόσφαιρα. Η ζωντάνια της, η θετική ενέργεια που εξέπεμπε, το χιούμορ της και η ομηρικοί καυγάδες της με τον τότε διευθυντή Αντώνη Κούρτη, έχουν γράψει ιστορία. Τη γνώρισα ακόμα καλύτερα όταν από τα πρώτα βήματα των εκδόσεων «Παρατηρητής» μας εμπιστεύτηκε όλα τα βιβλία της, τα οποία κυκλοφόρησαν σε πολλές επανεκδόσεις. Και το πανηγυρικό φινάλε της γνωριμίας μας ήταν τον Δεκέμβριο του 1988, όταν εξέπεμψε για πρώτη φορά το Ράδιο Παρατηρητής, πριν από 15 χρόνια. Η Νίνα από την πρώτη στιγμή μας αγκάλιασε. Έχουν μείνει ιστορικές οι συνομιλίες της με τη Χρήστο Μάτη και τον Απόστολο Λυκεσά και πολλούς ακόμη, όπου έβγαινε αυτό το πηγαίο χιούμορ της και προκαλούσε αβίαστα το ερώτημα εάν είναι καλύτερη στα προφορικά απ΄ ότι στα γραπτά». τόνισε ο κ. Παπασαραντόπουλος.

    Τέλος, ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας αναφέρθηκε στη γνωριμία αλλά και τη συνεργασία του με την Νίνα Κοκκαλίδου Ναχμία, στο περιβάλλον της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» μέσα από χαρακτηριστικά περιστατικά και στιγμιότυπα της μικροιστορίας και της καθημερινής ζωής στην εφημερίδα. «Είναι για μένα μεγάλη τιμή να αναφερθώ με αγάπη, μεγάλη συγκίνηση και αμηχανία στη Νίνα Κοκκαλίδου Ναχμία, η οποία δεν έφυγε πλήρης ημερών, σε κόντρα του ημερολογίου και είναι για πάντα νέα. Συμπίπτει δε η σημερινή εκδήλωση με τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την έκδοση της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», η οποία θεωρήθηκε τότε το ατίθασο και νεανικό ξαδερφάκι της εφημερίδας «Μακεδονία». Η Νίνα σε όλη τη διαδρομή της, αντλώντας από την ιστορία, μας πήγαινε μπροστά! είπε ο κ. Μπλιάτκας και αναφερόμενος στη πορεία της στη δημοσιογραφία τόνισε ότι «Όταν όλοι οι συνάδελφοί της κατευθύνονταν προς το αθηναϊκό κέντρο αυτή προτίμησε να έλθει προς τα πάνω».

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο παραγωγής της ΕΡΤ3 με τις απόψεις της Νίνας Κοκκαλίδου Ναχμία για τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της.

    [30] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (14:11 UTC+2)

    Η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 5ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών το οποίο θα διεξαχθεί από τις 28 Σεπτεμβρίους έως τις 4 Οκτωβρίου απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε κάθε δημιουργό-κινηματογραφιστή με πρωτόλειο ή μη έργο του. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 10 Αυγούστου.

    [31] ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ: ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2003 (13:59 UTC+2)

    Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο νομπελίστας Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο στο δικτυακό τόπο eu2003.gr, της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ

    Ηθοποιός, σκηνοθέτης και διευθυντής θιάσου, ο Ντάριο Φο, πέρα από τη συγγραφή θεατρικών έργων, είναι επίσης σκηνογράφος και σχεδιαστής κοστουμιών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γράφει και τη μουσική για τα έργα του. Πήρε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1997 και αποτελεί μοναδική μορφή στον κόσμο των γραμμάτων, του θεάτρου αλλά και ευρύτερα της στρατευμένης τέχνης στην Ευρώπη.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δικτυακό τόπο eu2003.gr, ο Ντάριο Φο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η καλλιτεχνική έκφραση και η πολιτική δίνουν και παίρνουν η μία από την άλλη. Επισήμανε δε πως ο πολιτισμός είναι αυτός που που αποτελεί εδώ και χρόνια το συνδετικό κρίκο της Ευρώπης.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ντάριο Φο έχει ως εξής:

    Τι ρόλο παίζει η πολιτική στη δουλειά σας; Είναι η τέχνη ένας αποτελεσματικός, ή ακόμα και ανατρεπτικός, τρόπος αντιμετώπισης πολιτικών θεμάτων;

    Κατά τη γνώμη μου, κάθε καλλιτεχνική έκφραση προσδίδει κάτι στην πολιτική ή παίρνει από αυτήν. Το θέατρο, όλο το μεγάλο θέατρο, ανέκαθεν χρησιμοποιούσε την πολιτική και δημιουργούσε γέφυρες με την πολιτική δράση, μέσα από τα κείμενά αναφέρομαι κυρίως στο σατιρικό θέατρο. Για παράδειγμα, το σατιρικό θέατρο του Αριστοφάνη ή των δικών μας μεγάλων του θεάτρου όπως του Γκολντόνι ή του Ρουτσάντε του 16ου αιώνα, ακόμα και του Μολιέρου.

    Όλοι οι δημιουργοί επιθυμούσαν να είναι μέρος της κοινωνικής ζωής, μέσα από κάθε παράσταση, κατ' αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν στα προβλήματα της ζωής, στις αδικίες, σατιρίζοντας, κάνοντας γκροτέσκο, καταγγέλλοντας ή γνωστοποιώντας την ατιμία, την έλλειψη της έννοιας της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και συνεπώς, από την πλευρά τους, οι άνθρωποι του θεάτρου έκαναν πολιτική.

    Κι εγώ επίσης ενδιαφέρομαι για το σατιρικό θέατρο, το γκροτέσκο ή ακόμα και για την τραγωδία κατά καιρούς. Ωστόσο μέσα από την κωμωδία καταφέρνω κυρίως να δημιουργήσω βάθος, εκεί επιτυγχάνεται, η ανατροπή των καταστάσεων και η αποσαφήνισή τους στο κοινό - μέσα από αυτή την ανατροπή δημιουργείται κωμωδία.

    Το έργο σας συχνά χαρακτηρίστηκε ως ιδεολογικό. Πιστεύετε ότι το θέατρο θα πρέπει να κριθεί, σύμφωνα με αυτή την παράμετρο;

    Δεν καταλαβαίνω γιατί η έννοια «ιδεολογικός» θα πρέπει να γίνει αντικείμενο κριτικής. Συχνά, πράγματι χρησιμοποιείται ως αρνητικό στοιχείο. Η ιδεολογία είναι μέρος, για άλλη μια φορά, της πολιτιστικής διάστασης.

    Πώς μπορεί να αποφευχθεί το χιούμορ και η σάτιρα να ενσωματωθούν στο πλαίσιο των συστημάτων εξουσίας;

    Είναι δύσκολο η εξουσία να είναι σε θέση να απολαύσει και να συμμετάσχει με τρόπο θετικό ενσωματώνοντας το χιούμορ και τη σάτιρα στο σύστημά της. Όλες οι μορφές εξουσίας, ακόμα και με βάση τις κοινές θέσεις μιας δημοκρατικής, διάστασης, όταν πλήττονται και οι διοικούντες γίνονται στόχος, αντιδρούν. Ακόμα και όταν ονομάζονται δημοκράτες. Υπάρχουν παραδείγματα στην Αρχαιότητα στην Ελλάδα, υπάρχουν και σε όλο τον σύγχρονο κόσμο.

    Πήρατε σαφή θέση εναντίον του πολέμου στο Ιράκ. Κατά τη γνώμη σας τι υπαγορεύει την αυξάνουσα αποδοκιμασία που εκδηλώθηκε εναντίον αυτού του πολέμου σε όλη την Ευρώπη; Αυτή η αποδοκιμασία αποτελεί απαραίτητα σημάδι αισιοδοξίας;

    Αυτός ο πόλεμος έκανε πράγματι κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη εξυπνάδα να νιώσει απέχθεια, κάθε άνθρωπο επίσης που έχει μια κάποια γνώση του θέματος - πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό. Όσους δηλαδή γνωρίζουν τις καταστάσεις και ενημερώνονται. Ο Μπους, οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν και διαστρέβλωσαν κάτι το προφανές. Αυτό το έκαναν και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της δεξιάς, κατά κύριο λόγο, η δική μας κυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι, κατά κάποιο τρόπο, όλοι λέγαμε και πιστεύαμε ότι έπρεπε να σωθεί η ανθρωπότητα από μια τρομερή επίθεση που ενδέχεται να προκύψει κάποια μέρα εκ μέρους του Σαντάμ, ο οποίος έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, ατομική βόμβα κτλ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ακόμα και μετά την πλήρη διάλυση και την ισοπέδωσή του Ιράκ, έψαξαν παντού και δεν έχουν βρει ακόμα κανένα σημάδι τέτοιων όπλων. Εν τούτοις, είναι προφανές ότι ο Σαντάμ είναι εγκληματίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για δολοφόνο ολκής. Είναι σωστό να θέλει κάποιος να τον εξουδετερώσει και να αναχαιτίσει τις ολέθριες πράξεις του, τις καταστροφές, την καταπίεση και τα αδικήματά του.

    Παρ' όλα αυτά, όμως, ο τρόπος, η αφορμή, το παιχνίδι που παίχτηκε και χρησιμοποιήθηκε δεν υπήρξαν καθόλου έντιμα. Διότι με τον τρόπο αυτό μπήκαν κι εκείνοι στο επίπεδό του, όπως συμβαίνει συχνά σ' αυτές τις περιπτώσεις. Και για το λόγο αυτό επίσης σήμερα, μετά τον πόλεμο, ο ιρακινός λαός δεν αποδέχεται την παρούσα κατάσταση. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να πούμε η κυβέρνηση Μπους και όχι οι Αμερικανοί κάθε μέρα αποδεικνύουν ότι αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν τόσο να λύσουν το πρόβλημα και να αποκαταστήσουν τη χώρα φέρνοντας τη Δημοκρατία στον λαό, αλλά να προσπαθήσουν να επωφεληθούν το μέγιστο από το πετρέλαιο, το νερό, τις μεταφορές, και την περιοχή γενικότερα.

    Συνεπώς, το γεγονός ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους είναι εξαιρετικά σημαντικό, δημιούργησε μια συνείδηση. Θα πρέπει να προσθέσω ότι στην Ιταλία για πρώτη φορά, έπειτα από πέντε-έξι χρόνια, δύο χρόνια ύστερα από το θρίαμβο Μπερλουσκόνι, το γεγονός αυτό ήταν ένα φανερό χτύπημα. Προβάλλοντάς το ως μεταφορά, αν η εικόνα αυτή ήταν οι εκλογές του λαού, θα είχε χάσει κάποια εκατομμύρια ψήφους.

    Εκτός από ένα πολιτικό σχέδιο, η Ευρώπη αντικατοπτρίζει και μια πολιτιστική διάσταση. Αυτό σημαίνει την οριοθέτηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας και τον προσδιορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Πιστεύετε πως αυτό είναι εφικτό ή ακόμα και επιθυμητό; Αν το πιστεύετε, ή ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, πού νομίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η διαδικασία;

    Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να μιλά κανείς για σύνορα και όρια. Αντίθετα, αυτό που υπερέχει είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε απολύτως ανοιχτοί, να είμαστε συνυπεύθυνοι, με προσωπική συμμετοχή στα γεγονότα. Είναι βέβαιο ότι το μεγάλο προτέρημα που είχε πάντοτε η Ευρώπη είναι ότι ωθούσε προς τα εμπρός έναν πολιτισμό διαποτισμένο με κοινά ενδιαφέροντα. Πριν καν ενωθεί η Ευρώπη σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικονομικών συμφερόντων ή εμπορίου, η διάσταση που ένωνε πολλά χρόνια πριν τις χώρες της Ευρώπης ήταν ο πολιτισμός, οι τέχνες, η λογοτεχνία, η μουσική είναι αυτά που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο της Ευρώπης.

    [32] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (11:18 UTC+2)

    Με δύο παραστάσεις κλείνει ο κύκλος της φετινής σεζόν για το Θέατρο Σοφούλη. Το τμήμα ενηλίκων από το θεατρικό εργαστήρι του Θεάτρου Σοφούλη παρουσιάζει το θεατρικό κολάζ με τίτλο «Πυρ και θάλασσα» με θέμα τη γυναίκα ( παραστάσεις: 11-13 Ιουνίου , 9.15 μμ).Επίσης το παιδικό τμήμα του θεάτρου θα παρουσιάσει στις 15 Ιουνίου στις 7 μμ τις «Όρνιθες» και την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

    [33] ΠΙΝΕΛΙΕΣ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΟΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2003 (11:01 UTC+2)

    Την εικαστική έκθεση «Πινελιές σε πράσινο φόντο» διοργανώνει για δεύτερη φορά φέτος από τις 4 έως τις 20 Ιουνίου ο δήμος Θεσσαλονίκης στο Αλατζά Ιμαρέτ. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Δημήτρη Μυταρά, Γιώργου Λαζόγκα, Στέλιου Μαυρομάτης, Νίκου Κρυωνίδη, Έλλης Χρυσίδου, Φώνης Ζογλοπίτη, Γιώργου Κατσάγγελου, Γιώργου Πούπη, Χρήστου Κούντουρα, Σταύρου Παναγιωτάκη, Νίκου Κυριάκου, Ειρήνης Ροντογιάννη, Νέτας Γαζίλα, Αριάδνης Βιτάσταλη, Βασίλη Ζωγράφου, Κώστα Ντιού , Γιώργου Παπάζογλου, Παύλου Βασιλειάδη , Χρήστου Αλευρά και άλλων. Τα χρήματα από την πώληση των προσφερόμενων έργων θα διατεθούν απευθείας στις οργανώσεις Greenpeace, Αρκτούρος, και Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 11 June 2003 - 18:13:59 UTC