Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ TVX HELLAS
  • [03] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ"
  • [04] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΖΗΤAEI ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [06] ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΤΟ F-16 ΑΠΟ ΠΟΥΛΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΠ.
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  • [08] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [09] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [10] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  • [11] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ
  • [12] ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [13] ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
  • [14] Η ΒΑΡΟΝΗ ΣΑΙΜΟΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ
  • [15] ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο Γ.
  • [16] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΤΠΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ 2-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ
  • [19] ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
  • [20] ΠΟΛΟ: ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ
  • [21] ΤΕΝΙΣ: Ο ΦΕΡΕΡΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΟΠΕΝ
  • [22] ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΕΝΓΚΕΡ
  • [23] ΒΟΛΕΪ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ "8" ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΚΑΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ
  • [24] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [25] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ
  • [26] ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ "SARS" ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [27] ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [28] ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [29] ΙΟΥΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

  • [01] ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Tην ευθεία και ανοικτή αναμέτρηση με τη NΔ επί της πραγματικής πολιτικής θα επιδιώξει στο εξής η κυβέρνηση καθώς πιστεύει ότι εκεί θα ξεκαθαριστούν οι διαφορές των δύο κομμάτων εξουσίας και θα προκύψουν ανάγλυφα οι αδυναμίες της συντηρητικής παράταξης να παρουσιάσει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», με εντολή του

    πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη κλείνει στην παρούσα φάση η σύγκρουση για τη «διαπλοκή και τους διαπλεγμένους» καθώς θεωρεί ότι μετά και τη συζήτηση στη Bουλή κατέστη περισσότερο από σαφές ποιοι και πώς επιδίωξαν το κτύπημα της κυβέρνησης με όπλο τη σκανδαλολογία. H πόλωση, λένε τώρα στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να εστιάζεται στη σκανδαλοθηρική επιχείρηση της Pηγίλλης αλλά να γίνει επί τη βάσει των προγραμμάτων και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα. Eκεί ακριβώς, εκτιμούν στο

    Mέγαρο Mαξίμου, έχει τεράστια αδυναμία η NΔ να παρουσιάσει ρεαλιστική πολιτική, μια και έχει επιλέξει λαϊκίστικη προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων με υποσχέσεις για παροχές και εκπτώσεις παντού.

    «H συζήτηση περί των διαπλεγμένων δεν έχει νόημα να συνεχίζεται» εκτιμούν

    κυβερνητικές πηγές, «διότι αποδείξαμε ότι η NΔ λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα των οποίων τις υποδείξεις ακολουθεί κατά γράμμα». Γι' αυτό ακριβώς θεωρούν ότι δεν εξυπηρετεί την πολιτική αντιπαράθεση η διαιώνιση αυτού του κλίματος καθώς δημιουργεί απέχθεια στην κοινή γνώμη. Aντιθέτως, στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση και το ΠαΣοK έχουν πολλά να κερδίσουν «σε μια ανοικτή συζήτηση για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής,

    τους οποίους η NΔ επιχειρεί να συσκοτίσει με γενικές θέσεις που δεν χαλάνε χατίρι σε κανέναν».

    Ο κ. Σημίτης ύστερα από 20 ημέρες ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του με την

    προεδρία και θα έχει όλο τον χρόνο να ασχοληθεί προσωπικά με τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο δεκάμηνο, ως τις εκλογές του 2004. Σε αυτό το τελευταίο διάστημα που απομένει ως την ερχόμενη άνοιξη θα αναδειχθούν με πρωτοβουλίες του ΠαΣοK οι διαφορές του κ. Σημίτη με τον πρόεδρο της NΔ κ. K. Kαραμανλή, καθώς εκτιμούν ότι η σύγκριση είναι σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής

    αντιπολίτευσης.

    Tο ίδιο ακριβώς, στα μέτρα τους βεβαίως, θα επιχειρήσουν οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοK προκειμένου να υπάρχει σημείο σύγκρισης με τα στελέχη της NΔ που προβάλλονται ως μελλοντικοί υπουργοί. Σύμφωνα με μετρήσεις που λένε ότι έχουν στο ΠαΣοK, οι συγκρίσεις των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών με αντίστοιχα στελέχη της Pηγίλλης είναι συντριπτικές σε βάρος των ανθρώπων της NΔ, με ελάχιστες εξαιρέσεις δύο ή τριών νεοδημοκρατών οι οποίοι ξεχωρίζουν. Tο παράδοξο είναι ότι σε άλλες μετρήσεις η NΔ προηγείται του ΠαΣοK στους τομείς ακριβώς όπου υστερούν τα

    στελέχη της!

    Στη νέα αυτή πολιτική σύγκρισης που θα επιδιώξει το ΠαΣοK, καταλήγει το

    δημοσίευμα, θα κληθεί η NΔ να πάρει θέση για πολιτικές, από τα σκουπίδια ως το Eλσίνκι, και θα της θυμίσουν τι έλεγε για κάθε θέμα τα τρία τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, στα θέματα ανεργίας η κυβέρνηση θα συγκρίνει τις υποσχέσεις που μοιράζει αφειδώς η NΔ σε όλους τους κλάδους εργαζομένων ενώ την ίδια στιγμή ζητεί να κλείσουν όλες οι ζημιογόνες

    επιχειρήσεις που ελέγχονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από το κράτος.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ TVX HELLAS

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2003 (12:54 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να διαμορφωθεί το νέο επιχειρηματικό σχήμα που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας της -υπό χρεοκοπία- εταιρίας εξόρυξης "TVX Hellas" στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχαζόπουλος, στο περιθώριο της συνδιάσκεψης για τις ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Στο νέο επιχειρηματικό σχήμα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, "φιλοδοξούμε να συνυπάρξουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά και ο χώρος της αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί μια επιχείρηση που θα μπορέσει πράγματι να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής".

    Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι τα ορυχεία της Χαλκιδικής δεν πρέπει να κλείσουν σε καμία περίπτωση και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι "ιδιαίτερα στην Χαλκιδική και στη Βόρεια Ελλάδα, οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σημασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας και πρέπει επιτέλους να διαμορφώσουμε ένα κλίμα με νέες μεταρρυθμίσεις, νέο πλαίσιο και αλλαγές, που θα εγγυηθεί την κοινωνική συμφωνία και αποδοχή και προπαντός τη στήριξη της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας".

    Στο μεταξύ, για έβδομη ημέρα, παραμένουν στις υπόγειες στοές των μεταλλείων χρυσού, στο Στρατώνι της Χαλκιδικής, περισσότεροι από εκατό εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας, ώστε αυτή να συνεχίσει τη λειτουργία της και να μη χάσουν τη δουλειά τους.

    E.A

    [03] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: "ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2003 (11:42 UTC+2)

    Σφοδρή επίθεση κατά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι «Μάγοι του Νεοφιλελευθερισμού και η ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει να κριθούν για ό,τι συμβολίζουν, εκπροσωπούν και εκφράζουν και κυρίως για ό,τι επαγγέλλονται και υπόσχονται για την Οικονομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

    "Γιατί όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε την ύφεση, τη στασιμότητα, τα «Λουκέτα, την ανεργία και τις αλυσιδωτές κοινωνικές εκρήξεις, που προκάλεσαν οι καταστροφικές πολιτικές τους την περίοδο 1990-1993", τόνισε ο κ. Λαλιώτης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνδιάσκεψη για τις ΜΜΕ με θέμα "το Παρόν και το Μέλλον των ΜΜΕ και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "έχουμε χρέος όλοι μας να οριοθετηθούμε και να αντιπαρατεθούμε με τα αλήστου μνήμης έργα και ημέρες της Ν.Δ. και κυρίως με τις σημερινές συντηρητικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες προτάσεις της. Όλοι μας έχουμε χρέος να συσχετίσουμε τη σημερινή ανέξοδη, μηδενιστική, καταστροφολογική και σκανδαλολογική Πολιτική της Ν.Δ. με την αλήθεια, την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής της κατά την περίοδο 1990-1994".

    Αναφερόμενος στην ανησυχία ορισμένων παραγόντων της δημόσιας ζωής, αλλά και ορισμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης, ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχουν ημερομηνία λήξης το 2004 και το 2006, ο κ. Λαλιώτης τόνισε στην ομιλία του "η ηγεσία της Ν.Δ., με τη συγχορδία ορισμένων παραγόντων του ΣΕΒ, με βάση αυτούς τους προβληματισμούς, κορυφώνουν τις κινδυνολογίες τους και τις καταστροφολογικές τους προφητείες, με προφανή στόχο να φθείρουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης, να σπείρουν φόβους και ανασφάλειες στους πάντες και να προπαγανδίσουν τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό τους ως μαγική συνταγή για όλα".

    Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε στην ομιλία του χαρακτηριστικά "επειδή πολλοί αρέσκονται να δημοσκοπούν, να προφητεύουν και να προαναγγέλλουν πρόωρες εκλογές και ενδεχόμενες και πιθανές ήττες του ΠΑΣΟΚ, εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε. Έχουμε μπροστά μας 10 μήνες μέχρι τις εκλογές, μέχρι την άνοιξη του 2004. Βεβαίως η συγκυρία είναι δύσκολη και δυσμενής. Έχουμε όμως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πάντα δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε συγκεκριμένες πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα για την Ανάπτυξη, για την Απασχόληση, για το Κοινωνικό Κράτος, για την Ποιότητα Ζωής, για την Ασφάλεια των Πολιτών, για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνική Αλληλεγγύη".

    Ειδικότερα η ομιλία του κ. Λαλιώτη στη Συνδιάσκεψη για τις ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, έχει ως εξής:

    Νοιώθω την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα Όλους σας και τον Καθένα ξεχωριστά γιατί σήμερα ανταποκριθήκατε θετικά στην πρόσκλησή μας.

    Σήμερα με την ενεργή παρουσία σας, με την πολιτική σας συμμετοχή και με την κοινωνική σας αναφορά σε αυτή την κρίσιμη Συνδιάσκεψη, εκφράζετε την θέλησή σας να δώσετε περιεχόμενο, αξία και προοπτική στο όραμα, στο σχέδιο, στο δημιουργικό έργο, στις προτεραιότητες και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το παρόν και το μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Να δώσετε με τις θετικές αξιολογήσεις σας, τις κριτικές σας και τις προτάσεις σας, μια νέα ώθηση στο Προοδευτικό Πρόγραμμά μας για μια ουσιαστική κοινωνική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη, για μια ανοιχτή, σύγχρονη και δημιουργική Κοινωνία, με ανάπτυξη, με συνοχή, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

    Η δική σας θέληση συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα και την προσπάθεια όλων μας να διαδραματίσουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις το ρόλο του καταλύτη για την Βιώσιμη και Ισόρροπη Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα και για την Απασχόληση στην Ελλάδα.

    Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παίζουν κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εποχή αλλαγών και προκλήσεων μέσα σε έναν διαρκώς μεταλλασσόμενο κόσμο με ανοιχτά σύνορα, μέσα σε μια Ευρώπη που προχωράει με κοινές πολιτικές και συνεχείς διευρύνσεις.

    Σήμερα, είναι στο χέρι μας και με την ευθύνη όλων μας, αυτή η Συνδιάσκεψη να σηματοδοτήσει έναν γόνιμο διάλογο για την ουσιαστική σύνθεση, για την αποτελεσματική εφαρμογή μιας Σύγχρονης και Προοδευτικής Προγραμματικής Πρότασης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

    Σήμερα, είναι στο χέρι μας, μέσα από αυτή τη Συνδιάσκεψη να σημάνουμε την πολιτική μας αντεπίθεση με την ολοκλήρωση, την προβολή, την ώθηση και την γρήγορη υλοποίηση μιας Σύγχρονης Προοδευτικής Πρότασης, που διασφαλίζει δυνατότητες, πόρους, κίνητρα και νέους ορίζοντες σε όλους τους Βιοτέχνες, τους Επαγγελματίες και τους Εμπόρους, που όπως συνηθίζεται να λέγεται αποτελούν τη «Ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.

    Όλες αυτές οι Κοινωνικές Ομάδες έχουν συγκροτημένες θεσμικές και συλλογικές εκφράσεις με Συλλόγους και Επιμελητήρια.

    Κυρίως όμως περιλαμβάνουν στις τάξεις τους Πρόσωπα και Οικογένειες, που αποτελούν αυτοτελείς δημιουργικές μονάδες, με δυναμισμό, με ιδιαίτερο ρόλο και προοπτική για την ανάπτυξη της Χώρας μας.

    Στην Ελλάδα είναι άλλωστε γνωστό ότι βασικό το «Επιχειρείν συνδέεται με το παρόν και το μέλλον των 800 χιλιάδων περίπου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Με αυτές τις Επιχειρήσεις συναρτούν την παραγωγική τους απασχόληση, τη ζωή τους και την κοινωνικο-οικονομική τους προοπτική, είτε ως αυτό-απασχολούμενοι είτε ως εργαζόμενοι, 2 εκατομμύρια οικονομικά ενεργοί Πολίτες.

    Αυτές οι 800 χιλιάδες Επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την παραγωγική κατάταξη, τη δομή και τη διάρθρωσή τους, ως διακριτές οικονομικές και κοινωνικές μονάδες έχουν τη δική τους «Ανθρωπογεωγραφία.

    Έχουν συγκεκριμένες αναφορές σε Περιφέρειες, Νομούς και Πόλεις. Έχουν τη δική τους αναφορά σε τομείς και κλάδους της Οικονομίας. Αυτά τα 2 εκατομμύρια οικονομικά ενεργοί πολίτες, που δεν είναι μόνο 2 εκατομμύρια γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γύρω τους συναρτώνται και συγκροτούνται και οι οικογένειές τους. Άρα αποτελούν έναν ευρύτερο πληθυσμό, έναν ζωτικό και νευραλγικό κοινωνικό χώρο.

    Αποτελούν συστατικό στοιχείο του λεγόμενου «Κοινωνικού Κέντρου, που αναλόγως με την μετατόπιση του πολιτικού και του κομματικού προσανατολισμού του, δημιουργούνται οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες. Δημιουργούνται και εμπεδώνονται οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και των Κομμάτων.

    Αδιαμφισβήτητα, συμβολικά και ουσιαστικά ο κόσμος των Επιχειρήσεων, οι άνθρωποι των Επιχειρήσεων, έχουν ως πρόταγμα της ζωής τους το «Επιχειρείν.

    Όμως για κάθε άνθρωπο, για κάθε οικογένεια, για κάθε Επιχείρηση, για να αποκτήσει δυναμική, διάρκεια και προοπτική το «Επιχειρείν πρέπει, κάθε φορά, να συσχετίζεται ταυτοχρόνως εκτός από το «κερδίζειν με το «δημιουργείν, με το «προβλέπειν, με το «σχεδιάζειν, με το «καινοτομείν.

    Γι' αυτό πάντα οι άνθρωποι των Επιχειρήσεων αναζητούν και απαιτούν ζωτικούς χώρους για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, τις γνώσεις, το ταλέντο, τις αποφάσεις τους. Αναζητούν και απαιτούν από την Πολιτεία, το Κράτος και την Κυβέρνηση, σταθερό πλαίσιο αναφοράς, με κανόνες, με αρχές, με διαφάνεια για την υποστήριξή τους.

    Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, μετά από πολύχρονες προσπάθειες και μεγάλους αγώνες, έχουν σήμερα ως σταθερό και προωθημένο πλαίσιο αναφοράς ευνοϊκές πολιτικές, με κίνητρα, με ενίσχυση, με δυνατότητες, με πόρους. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις, τις πολιτικές, τα προγράμματα και τις δράσεις, που περιγράφονται στην «Πράσινη Βίβλο για την Επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη και κατοχυρώνονται στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

    Ο τίτλος της Συνδιάσκεψής μας «Οι Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις στην Πρώτη Γραμμή για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση προσκαλεί και προκαλεί όλους τους συμμετέχοντες σε μια κοινή δημιουργική προσπάθεια.

    Προσκαλεί και προκαλεί όλα τα Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε έχουν την αναφορά τους στην Κοινωνία, τα Κινήματα και τους Θεσμούς, τους Συλλόγους και τα Επιμελητήρια, είτε έχουν την αναφορά τους στα Θεσμικά Όργανα, τις Οργανώσεις και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, είτε έχουν την αναφορά τους στην Κυβέρνηση, να διασφαλίσουν και να προωθήσουν θετικές πολιτικές, με δυναμική για την ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Να δώσουν πνοή και προοπτική στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και στα 2 εκατομμύρια οικονομικά ενεργούς Πολίτες, που με τη σειρά τους μπορούν να δώσουν δυναμική και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα τα μαχόμενα, από διαφορετικές «επάλξεις, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέσα από ένα ζωντανό διάλογο, έχουν χρέος να προβάλλουν και να αναδείξουν ένα θετικό και δημιουργικό έργο. Σήμερα έχουμε χρέος όλοι μας να μιλήσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Να πούμε όλες τις αλήθειες με ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στοιχεία. Να ασκήσουμε αυστηρή αλλά εποικοδομητική κριτική σε αδυναμίες, σε λάθη και σε ολιγωρίες, που αφορούν πολιτικές, επιλογές, ρυθμούς υλοποίησης και προγράμματα.

    Έχουμε χρέος όλοι μας ταυτόχρονα να καταθέσουμε αιτήματα, δεσμεύσεις, επιχειρήματα και προτάσεις. Έχουμε χρέος όλοι μας να οριοθετηθούμε και να αντιπαρατεθούμε με τα αλήστου μνήμης έργα και ημέρες της Ν.Δ. και κυρίως με τις σημερινές συντηρητικές, αδιέξοδες και επικίνδυνες προτάσεις της.

    Όλοι μας έχουμε χρέος να συσχετίσουμε τη σημερινή ανέξοδη, μηδενιστική, καταστροφολογική και σκανδαλολογική Πολιτική της Ν.Δ. με την αλήθεια, την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής της κατά την περίοδο 1990-1994.

    Σήμερα οι «Μάγοι του Νεοφιλελευθερισμού και η ηγεσία της Ν.Δ. πρέπει να κριθούν για ό,τι συμβολίζουν, εκπροσωπούν και εκφράζουν και κυρίως για ό,τι επαγγέλλονται και υπόσχονται για την Οικονομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Γιατί όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε την ύφεση, τη στασιμότητα, τα «Λουκέτα, την ανεργία και τις αλυσιδωτές κοινωνικές εκρήξεις, που προκάλεσαν οι καταστροφικές πολιτικές τους την περίοδο 1990-1993.

    Όταν όμως συγκρίνουμε Κυβερνήσεις, πολιτικές και καταστάσεις δεν επιδιώκουμε να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Οι συγκρίσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελούν ένα διαρκές «άλλοθι.

    Εμείς ως ΠΑΣΟΚ δε θέλουμε απλώς να διαπιστώνουμε τα προβλήματα ή να αποσιωπούμε και να ξορκίζουμε τα προβλήματα των Μικρομεσαίων. Εμείς έχουμε κοινωνική, πολιτική, θεσμική και ηθική υποχρέωση να δίνουμε ουσιαστικές λύσεις και να ανοίγουμε τους ορίζοντες των Μικρομεσαίων.

    Όπως και πριν έτσι και τώρα, όπως και πάντα, σε μια ανοιχτή Οικονομία και Κοινωνία πάντα θα υπάρχουν Επιχειρήσεις που ανοίγουν και επιχειρήσεις που κλείνουν. Έχει μεγάλη σημασία εάν αυτό το ισοζύγιο είναι θετικό ή αρνητικό. Εάν οι Επιχειρήσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες ή λιγότερες από αυτές που κλείνουν. Τα τελευταία χρόνια αυτό το ισοζύγιο είναι θετικό.

    Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία σε 3 Επιχειρήσεις που ανοίγουν αντιστοιχούν 2 Επιχειρήσεις που κλείνουν. Από το 1999-2002 οι νέες Επιχειρήσεις που άνοιξαν είναι 112 χιλιάδες περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι τα πάντα πρέπει να αφεθούν στους αδυσώπητους νόμους της αγοράς.

    Για τούτο απαιτούνται θετικές πολιτικές και θετικές παρεμβάσεις έτσι ώστε επιχειρήσεις, που μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά να μην κλείνουν αλλά αντιθέτως πρέπει να υποστηρίζονται για να ξεπερνούν τις όποιες συγκυριακές δυσκολίες και τις όποιες αδυναμίες τους, γιατί είναι τραγικό άνθρωποι είτε να κλείνουν τις Επιχειρήσεις τους είτε να χάνουν τη δουλειά τους.

    Γιατί πίσω από τους αριθμούς των Επιχειρήσεων που κλείνουν υπάρχουν άνθρωποι, οι Επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι με τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα οικογενειακά τους προβλήματα και δράματα και υπάρχουν οι άνθρωποι με τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, με τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους, με τις αγωνίες και τις απαιτήσεις τους για δημιουργική συμμετοχή στην παραγωγική διαδικασία.

    Το ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα και ως Κυβέρνηση, με πολιτική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία, οφείλει πάντα να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής και να συμπαρίσταται ενεργά και ουσιαστικά σε αυτούς, δίνοντας λύσεις και προοπτικές.

    Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι οι Ελληνικές Επιχειρήσεις, ως οικονομικές μονάδες και ως κοινωνικές οντότητες, έχουν ως σημείο αναφοράς την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

    Τα τελευταία χρόνια οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μέσα σε έναν «αγώνα δρόμου, υπάρχουν, επιβιώνουν, επεκτείνονται, εκσυγχρονίζονται, ανασυγκροτούνται, δικτυώνονται και αναπτύσσονται μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο. Δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, τον αγώνα «ζωής και θανάτου, σε ένα περιβάλλον εξόχως ανταγωνιστικό. Μέσα σε αυτό το νέο ανταγωνιστικό πλαίσιο δεν υπάρχουν μόνο δυσκολίες, κρίση και προβλήματα. Υπάρχουν ταυτοχρόνως θετικά δεδομένα και νέες δυνατότητες. Υπάρχει ως δεδομένο η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και η ελεύθερη διακίνηση των Κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των Υπηρεσιών και των ανθρώπων. Υπάρχει ως δεδομένο η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η σημαντική μείωση των επιτοκίων. Υπάρχει ως δεδομένο η ένταξή μας στη Ζώνη του ευρώ. Υπάρχει ως δεδομένο η διασφάλιση, η κατανομή, η ροή και η απορρόφηση πολύτιμων Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων για την περίοδο 2000-2006.

    Σε αυτό τον πολύχρονο «Αγώνα δρόμου, τον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξης οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, έκαναν τα σημαντικά βήματά τους για την ανταγωνιστικότητα, για την παραγωγικότητα, τις ποιοτικές προδιαγραφές και τα δίκτυα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, με τις δικτυώσεις και τις συνεργασίες τους.

    Έτσι οι Επιχειρήσεις έδειξαν την προσαρμοστικότητα, την αντοχή και τη δυναμική τους, αξιοποιώντας όλους τους θετικούς όρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μειώνοντας τα συγκριτικά μειονεκτήματά τους. Όλοι αναγνωρίζουν ότι με τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει πολλά αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα.

    Πρέπει να γίνουν περισσότερα πιο συστηματικά, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, για να ενισχυθούν, για να επιβιώσουν, για να επεκταθούν, για να εκσυγχρονιστούν και για να αναπτυχθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

    Οι Μικρομεσαίοι, οι Βιοτέχνες, οι Έμποροι και παγγελματίες, αξιολογούν και αναγνωρίζουν τις θετικές κατακτήσεις τους επιβραβεύοντας την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και το ΠΑΣΟΚ. Όμως παρόλα τα θετικά βήματα και τις νέες δυνατότητες η πραγματικότητα για τις Επιχειρήσεις έχει πολλές εκφάνσεις και η κατάστασή τους δεν είναι ρόδινη.

    Αντιθέτως είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή. Γι' αυτό οι Μικρομεσαίοι εκφράζουν τις αγωνίες τους και τις προτάσεις τους, τόσο για τα προβλήματα και την κρίση στην αγορά όσο και για την καθυστέρηση, τη γραφειοκρατία και τις αδυναμίες στην αξιοποίηση συγκεκριμένων Προγραμμάτων και Πολιτικών, απαιτώντας λύσεις και χειροπιαστά αποτελέσματα.

    Τα τελευταία χρόνια διανύσαμε πράγματι μια δύσκολη περίοδο, με προβλήματα και προσαρμογές. Μια περίοδο, που δημιούργησε μεγάλες αναμονές και προσδοκίες.

    Γι' αυτό όλοι μας πιστεύουμε και ελπίζουμε γρήγορα, μέσα στους επόμενους μήνες, η εξέλιξη των Προγραμμάτων για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μαζί με όλες τις θετικές πολιτικές και τις θετικές εξαγγελίες να έχει αντίκρισμα αλήθειας και πράξης. Γιατί μόνον έτσι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ροή των πόρων μπορούν να έχουν σημείο αναφοράς και τελικούς αποδέκτες τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όλους τους Τομείς της Οικονομίας. Γιατί μόνον έτσι, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δίκαιη και τη διάφανη κατανομή των πόρων, μπορούν να ανατραπούν υπαρκτές περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και να διαχυθεί παντού, σε κάθε Περιφέρεια και σε κάθε Κοινωνική Ομάδα και για όλους τους Έλληνες η ανάπτυξη, η ευημερία και η ποιότητα ζωής.

    Ορισμένοι παράγοντες της Δημόσιας Ζωής και ορισμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, άλλοι καλόπιστα και άλλοι κακόπιστα, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους και τους προβληματισμούς τους ότι αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν ημερομηνία λήξης το 2004 και το 2006.

    Ισχυρίζονται ότι όλα θα τελειώσουν γιατί όλα οφείλονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στους Ευρωπαϊκούς πόρους. Όμως έχουν άδικο. Οι ισχυρισμοί τους δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και στην πραγματικότητα.

    Η ηγεσία της Ν.Δ., με τη συγχορδία ορισμένων παραγόντων του ΣΕΒ, με βάση αυτούς τους προβληματισμούς, κορυφώνουν τις κινδυνολογίες τους και τις καταστροφολογικές τους προφητείες, με προφανή στόχο να φθείρουν την αξιοπιστία της Κυβέρνησης, να σπείρουν φόβους και ανασφάλειες στους πάντες και να προπαγανδίσουν τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό τους ως μαγική συνταγή για όλα.

    Απέναντι σε αυτά τα κινδυνολογικά και καταστροφολογικά σενάρια οφείλουμε να αντιτάξουμε αδιαμφισβήτητες αλήθειες για τους συνεχείς ρυθμούς ανάπτυξης της Χώρας μας. Γιατί είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας τροφοδοτούνται με διασφαλισμένους πόρους, που προέρχονται κατά τα 2/3 από Εθνικούς πόρους και κατά το 1/3 από Ευρωπαϊκούς πόρους.

    Γιατί είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι και μετά τη λήξη του Γ΄ ΚΠΣ η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει και κυρίως μπορεί να διασφαλίσει από την Ε.Ε. και το Δ΄ ΚΠΣ νέους πόρους για τη συνέχεια της ανάπτυξης, όπως έγινε και το 2000 με το Γ΄ ΚΠΣ. Γιατί μέσα σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα προς το 2010, θα συντελείται μέρα με τη μέρα η πραγματική και ουσιαστική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ε.Ε. και των Ελλήνων με τους Ευρωπαίους.

    Στο σταυροδρόμι του 2003, τρία χρόνια περίπου μετά την έναρξη του Γ΄ ΚΠΣ και 10 μήνες περίπου πριν από τις Εκλογές του 2004, για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έχουν γίνει, γίνονται και πρέπει να ολοκληρωθούν σημαντικά και θετικά βήματα με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα προγράμματα, που αφορούν τις εξής πέντε (5) θεματικές ενότητες:

    Η προώθηση και η υλοποίηση όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων έτσι ώστε, με την κατανομή, τη ροή και την απορρόφηση των πόρων, να ενισχυθούν οι Επιχειρήσεις, να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλους τους Τομείς της Οικονομίας και σε όλες τις Περιφέρειες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

    Η προώθηση και η εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου με τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις, σε συνδυασμό με τις φορολογικές ρυθμίσεις, την αντιμετώπιση των χρεών και την εντατική λειτουργία του Εγγυοδοτικού Φορέα.

    Η λειτουργία των Δομών Ενημέρωσης και Υποστήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ), σε συνδυασμό με την αδειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και με τη λειτουργία των «Πάρκων Επιχειρήσεων με σύγχρονες υποδομές.

    Η διατήρηση και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, σε συνδυασμό με την προώθηση συγκεκριμένων Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και με την αξιοποίηση ορισμένων προτάσεων σχετικών με θέματα του ΙΚΑ και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Ο εκσυγχρονισμός του Νομοθετικού Πλαίσιου για το «Επιχειρείν σε συνδυασμό με τη θεσμοθέτηση της ουσιαστικής συμμετοχής των Επιμελητηρίων, των Συλλογικών Εκφράσεων τους σε όλες τις διαδικασίες του Προγραμματισμού και της αξιολόγησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Σε αυτές τις πέντε (5) θεματικές ενότητες αναφέρονται συγκεκριμένες και θετικές πολιτικές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε, ενημερώνοντας και τους Επιχειρηματίες και τους Εργαζόμενους στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και όλους τους Πολίτες.

    Επίσης σε αυτές τις θεματικές ενότητες συνοψίζονται τεκμηριωμένες κριτικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις, διατυπώνονται αιτήματα και διεκδικήσεις και κατατίθενται προτάσεις από τα Επιμελητήρια και τους Φορείς των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί και τα στελέχη των Υπουργείων τους σε συνεργασία με τους Τομείς του Κινήματος, με ουσιαστικό διάλογο, έχουν πασχίσει και πασχίζουν για να δώσουν λύσεις σε χρόνια και υπαρκτά προβλήματα.

    Σήμερα οι υπουργοί έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουν όλες τις θετικές πολιτικές, τις επιτυχίες και τις νέες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Πρέπει αφού ακούσουν πρώτα να απαντήσουν μετά σε ερωτήματα, σε κριτικές, σε παρατηρήσεις και σε προτάσεις τα μαχόμενα Στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα Επιμελητήρια, στους Συλλόγους και στους Φορείς των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Σήμερα, Όλοι Εσείς με την ενεργή παρουσία σας και τη συμμετοχή σας σε αυτή τη Συνδιάσκεψη, εκπροσωπώντας τους Βιοτέχνες, τους Επαγγελματίες και τους Εμπόρους σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε Νομό και Πόλη, στέλνετε ένα μήνυμα με αποδέκτες όλους εμάς, όλη την ηγεσία του Κινήματος και της Κυβέρνησης. Ένα μήνυμα πίστης, αναφοράς και ελπίδας σε ένα υπαρκτό, διαχρονικό και δυναμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, σε ένα μαζικό, λαϊκό, σύγχρονο και ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ.

    Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που οφείλει κάθε μέρα να δίνει εξετάσεις για τη διαχειριστική του ικανότητα, για το ήθος και την αποτελεσματικότητά του, για τη διαρκή προσπάθειά του να προωθεί, με διαφάνεια και ευρύτερες συναινέσεις, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμούς και αλλαγές σε κάθε Τομέα της Οικονομίας και της Κοινωνίας μας.

    Σε ένα ΠΑΣΟΚ, που οφείλει κάθε μέρα να δίνει εξετάσεις για το όραμα και τις ιδέες του, για τις προτεραιότητες και το δημιουργικό του έργο, για τις προτάσεις και τις δεσμεύσεις του.

    Γιατί μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πείθει, να εμπνέει και να συγκινεί την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού. Γιατί μόνον έτσι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι και να φαίνεται ως ένα Κίνημα Ελπίδας, Νίκης και Προοπτικής, που εκπροσωπεί, συμβολίζει και εκφράζει μια σύγχρονη, δημοκρατική και προοδευτική Παράταξη, που έρχεται από μακριά και φιλοδοξεί να αφήσει τα θετικά της ίχνη στον 21ο αιώνα.

    Όλοι Εσείς, ως μαχόμενα και δημιουργικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχετε δώσει και δίνετε δείγματα γραφής και παραδείγματα αγώνα και επιτυχίας σε κρίσιμους κοινωνικούς χώρους.

    Στους τελευταίους 10 μήνες έχετε δώσει νικηφόρες μάχες παντού, σε κάθε Νομό και Πόλη, σε κάθε Σύλλογο, σε κάθε Επιμελητήριο. Με τη δική σας προσωπική στράτευση, τους δικούς σας αγώνες και με τη συμπαράσταση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, έχουν δημιουργηθεί σε όλα τα Επιμελητήρια συλλογικές κοινωνικές κινήσεις και παρατάξεις, με συγκροτημένες εκφράσεις, με σύγχρονο Πρόγραμμα και προοδευτικό προσανατολισμό.

    Με την κοινή μας προσπάθεια, με τον κοινό μας αγώνα και με πρωταγωνιστές όλους Εσάς, έχουν δημιουργηθεί ευρύτερες Παρατάξεις και Κινήματα Πλειοψηφίας σε 28 κρίσιμα και μεγάλα Επιμελητήρια της Χώρας, (ενώ μέχρι το 2001 η αντίστοιχη παρουσία μας ήταν σε 16 Επιμελητήρια).

    Στα υπόλοιπα Επιμελητήρια έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν συλλογικά, Παρατάξεις, ασκώντας ουσιαστικά το θεσμικό ρόλο της Αντιπολίτευσης, με αντικειμενικό στόχο την ανάδειξη μιας νέας πλειοψηφίας.

    Έτσι, με αυτά τα πρωτόγνωρα δεδομένα, το 2002 πήραμε τη μεγάλη απόφαση να διεκδικήσουμε, για πρώτη φορά αυτόνομα, οι Δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερες συνεργασίες, τη Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας φτάνοντας κοντά στη νίκη λαμβάνοντας το 48% των Εκλεκτόρων.

    Όλες αυτές οι αναφορές δείχνουν: ότι το ΠΑΣΟΚ όταν θέλει μπορεί αρκεί να πιστέψουμε όλοι στις πολιτικές μας, ότι το ΠΑΣΟΚ όταν είναι ενωμένο, δυνατό, σύγχρονο και ανανεωμένο, εμπνέει και προσανατολίζει πολιτικές και κοινωνικές πλειοψηφίες

    ότι το ΠΑΣΟΚ όταν προχωράει με όραμα, με σχέδιο, με προτεραιότητες, με δημιουργικό έργο και με προτάσεις, μπορεί να πείσει τους Πολίτες, μπορεί να δημιουργεί ρεύματα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με δύναμη και προοπτική.

    Επειδή πολλοί αρέσκονται να δημοσκοπούν, να προφητεύουν και να προαναγγέλλουν πρόωρες εκλογές και ενδεχόμενες και πιθανές ήττες του ΠΑΣΟΚ, εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε. Έχουμε μπροστά μας 10 μήνες μέχρι τις Εκλογές, μέχρι την άνοιξη του 2004. Βεβαίως η συγκυρία είναι δύσκολη και δυσμενής. Έχουμε όμως την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα πάντα δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα σε συγκεκριμένες πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα για την Ανάπτυξη, για την Απασχόληση, για το Κοινωνικό Κράτος, για την Ποιότητα Ζωής, για την Ασφάλεια των Πολιτών, για την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

    Έχουμε όλοι μας χρέος να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της ανανέωσης και της δυναμικής προοπτικής του ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση μιας μαχόμενης και δημιουργικής, σύγχρονης και δημοκρατικής Παράταξης.

    Έχουμε χρέος όλοι μας να σηκώσουμε τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ, τις σημαίες της δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της ειρήνης, των αγώνων της δημιουργίας και της ελπίδας. Έχουμε χρέος όλοι μας να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Χωρίς εσωστρέφεια, χωρίς συντροφικά μαχαιρώματα και μάχες χαρακωμάτων, δίχως ηττοπάθεια και μοιρολατρία, με πυξίδα την πίστη, την αυτοπεποίθηση, το συναίσθημά μας και την ψυχή μας γιατί το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε και θα υπάρχει διαχρονικά για να υπηρετεί το Λαό και όχι τις μικροφιλοδοξίες των στελεχών του.

    Με πυξίδα το ΕΜΕΙΣ και όχι το ΕΓΩ, γιατί οφείλουμε να σκεφτόμαστε κάθε μέρα τι κάνει ο καθένας μας για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα και όχι τι κάνει το ΠΑΣΟΚ για τον κάθε ένα από εμάς.

    Είναι γνωστό ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει επιλέξει ως στρατηγική της μια ακραία πόλωση, μια σύγκρουση χωρίς αρχές, επιχειρήματα, έργο και προγραμματικές θέσεις. Γι' αυτό επιδίδεται μονίμως στην καταστροφολογία, την κινδυνολογία και την σκανδαλολογία. Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να απαντήσει και να αντιπαρατεθεί με σθεναρό τρόπο, με αλήθειες, με έργο, με πειστικά επιχειρήματα, με αξιόπιστες προτάσεις. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ευθείς και σαφέστατοι στο Λόγο μας και σε κάθε πρωτοβουλία, παρέμβαση και πράξη μας.

    Ζούμε σε ανοιχτές και σύγχρονες Κοινωνίες, όπου κάθε φορά, σε κάθε περίοδο, σε κάθε εποχή, υπάρχουν αντιθέσεις, υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν συγκρούσεις γιατί είναι κοινωνίες ανθρώπων και δεν είναι κοινωνίες αγγέλων.

    Γι' αυτό το λόγο οφείλουμε να έχουμε μια διαχρονική πίστη στη Διαφάνεια και στη Νομιμότητα. Το μήνυμά μας ήταν και είναι Διαφάνεια παντού, για τα πάντα, για πάντα και για τους πάντες.

    Η ευθύνη, η ευαισθησία και η εγρήγορσή μας για το ήθος στην Δημόσια και την Πολιτική ζωή οφείλει να είναι διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη και όχι επιλεκτική, συγκυριακή και ευκαιριακή.

    Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, είναι αυτονόητη η πολιτική μας και η ηθική μας αλληλεγγύη σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είναι θύματα μιας σκανδαλολογίας, όπως και σε κάθε πρόσωπο της Δημόσιας Ζωής, που είναι θύμα σκανδαλολογίας.

    Βεβαίως, πρέπει να ισχύει ως αυτονόητη αρχή η αλληλεγγύη μας σε κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση ότι κάθε πτυχή της διαδρομής του και κάθε πράξη του συνδέεται άρρηκτα και αποδεδειγμένα με τη Διαφάνεια και τη Νομιμότητα. Η ηγεσία της Ν.Δ. έχει επιλέξει, για μια ακόμη φορά, ως τελικό της καταφύγιο τη στρατηγική της έντασης για την παλινόρθωσή της στην εξουσία.

    Όμως το 2004, δεν μπορεί να είναι μια επανάληψη του 1989. Το 1989 όλοι το ζήσαμε στο ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζουν όλοι οι Δημοκρατικοί και Προοδευτικοί Πολίτες γιατί οι «αρχάγγελοι τότε της κάθαρσης παρέπεμψαν ένα ολόκληρο Κίνημα, μια ολόκληρη Παράταξη και τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    Βεβαίως, μετά από 3 χρόνια αποδείχτηκε η πολιτική αθλιότητα της τότε ηγεσίας της Ν.Δ. Αποδείχτηκε ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ., από το 1989 έως το 1994 οι «αρχάγγελοι της κάθαρσης δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά οι «αρχιερείς της διαπλοκής, της διαφθοράς και της συναλλαγής.

    Έτσι και σήμερα, αυτοί που σηκώνουν τη ρομφαία της Διαφάνειας, ταυτοχρόνως είναι μέσα σε ένα πλαίσιο διαπλοκής. Γιατί η ηγεσία της Ν.Δ. και πολλά πρόσωπα της Ν.Δ., έχουν γεννηθεί και ζουν μέσα στη διαπλοκή, μέσα στο «πολιτικό χρήμα.

    Με αυτό το δεδομένο μπορούν να εξηγηθούν πολλά από τα καμώματα της ηγεσίας της Ν.Δ. και πολλές ερωτήσεις και καταγγελίες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή από πολλούς Βουλευτές της Ν.Δ.

    Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και να αξιολογηθεί η στάση της Ν.Δ. συνολικά στη Βουλή και στην Ευρωβουλή για τη διάρκεια ζωής και χρήσης των «μονοπύθμενων πετρελαιοφόρων. Γιατί η Ν.Δ. έχει διαχρονικές σχέσεις στοργής, εξάρτησης και διαπλοκής με ορισμένους Εφοπλιστές, όπως αποδείχτηκε περίτρανα και με την υπόθεση της Λιβεριανής Εταιρίας ΜΑΥΟ, που χρηματοδοτούσαν πλουσιοπάροχα για πολλά χρόνια τη Ν.Δ.

    Έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί ο Κ.Καραμανλής, ο Θ.Ρουσόπουλος και τόσοι άλλοι λαλίστατοι μεγαλοσχήμονες της Ν.Δ. σιωπούν επιδεικτικά και πεισματικά σε κάθε υπόθεση και σε κάθε καταγγελία, που αφορά τους ίδιους και την Παράταξή τους, αν και γνωρίζουν ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός αλλά ενοχή και συνενοχή. Αν και γνωρίζουν ότι η σιωπή είναι πολιτικός «στρουθοκαμηλισμός, που δεν κατοχυρώνει το ήθος στη Δημόσια Ζωή.

    Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διπλή γλώσσα, τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός της ηγεσίας της Ν.Δ., που άλλα διατυμπανίζει με ανέξοδες και λαϊκίστικες κορώνες στην Ελληνική Βουλή για τη Διαφάνεια στα ΜΜΕ και άλλα προσπαθεί να εκμαιεύσει με Ερωτήσεις στην Ευρωβουλή προς όφελος των «Βασικών Μετόχων των ΜΜΕ, «κλείνοντας το μάτι σε όλους εκείνους που αποκαλεί «διαπλεκόμενους βαρώνους των ΜΜΕ.

    Τέλος, έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διατεταγμένη αλλά εντέλει αποτυχημένη προσπάθεια της ηγεσίας της Ν.Δ., και κυρίως ορισμένων Ευρωβουλευτών και Βουλευτών της από τη Θεσσαλονίκη, να ακυρώσουν τη Σύμβαση για το ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, σύμφωνα με τα κελεύσματα και τα συμφέροντα συγκεκριμένης Κοινοπραξίας και συγκεκριμένου «Μεγαλο-Εργολάβου.

    Όμως η ηγεσία της Ν.Δ. και οι ενδιαφερόμενοι «Μεγαλο-Εργολάβοι πήραν αποστομωτικές απαντήσεις για τη Διαφάνεια και τη Νομιμότητα των διαδικασιών και της Σύμβασης από όλα τα Θεσμικά Όργανα της Ε.Ε., όπως και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Έτσι τώρα το ΜΕΤΡΟ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ μπορεί να προχωρήσει. Τίθεται όμως ένα ερώτημα. Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Τρακατέλλης, ο κ. Κούβελας και τόσοι άλλοι της Ν.Δ., όπως και ο «Μεγαλο-Εργολάβος κ. Εμφιετζόγλου δεν αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγνώμη από 1 εκατομμύριο Πολίτες της Θεσσαλονίκης; Δεν νοιώθουν καμιά ντροπή, που καθυστέρησαν 4 ολόκληρα χρόνια ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την πόλη μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα ιδιοτελή πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τους;

    Όλα αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα δείχνουν παραστατικά και ανάγλυφα τις σχέσεις εξάρτησης, συναλλαγής και διαπλοκής της Ν.Δ. και των ηγετικών της στελεχών με οικονομικά συμφέροντα.

    Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι πολλές θέσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της ηγεσίας της Ν.Δ., πολλές Ερωτήσεις και Επερωτήσεις στην Βουλή και στην Ευρωβουλή είναι υπαγορευμένες. Ανεξάρτητα από τα όποια προσχήματα και τις όποιες δικαιολογίες, είναι διατεταγμένες γιατί έχουν μοναδική επιδίωξη να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα διαφόρων «Εκλεκτών Φίλων και χρηματοδοτών της Ν.Δ., όπως οι Εφοπλιστές της αμαρτωλής Λιβεριανής Εταιρίας ΜΑΥΟ.

    Την άνοιξη του 2004, στις εκλογές που έρχονται, τα διλήμματα είναι υπαρκτά για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Πιστεύω ότι γνωρίζουν όλοι και όλες και συνειδητοποιούν τι διακυβεύεται για την Ελλάδα και τους Έλληνες, για την Ισόρροπη Ανάπτυξη της Χώρας, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της Κοινωνίας.

    Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι η επόμενη αναμέτρηση θα έχει διλημματικό χαρακτήρα γιατί όλοι γνωρίζουν και συνειδητοποιούν τι κρίνεται, τι διακυβεύεται για τη Χώρα, για το Λαό, για την Οικονομία, την Κοινωνία και τους Θεσμούς, για κάθε Περιφέρεια, για κάθε Νομό και για κάθε Πόλη, για κάθε Κοινωνική Ομάδα, για κάθε Οικογένεια και για κάθε Πολίτη.

    Οι Πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τα διλήμματα, να κρίνουν και να συγκρίνουν Κόμματα και Προγράμματα, Ηγέτες και Πολιτικά Στελέχη.

    Οι Πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τα διλήμματα, να κρίνουν και να συγκρίνουν Ηγέτες και Πρωθυπουργούς της Χώρας με γνώμονα τα οράματά τους, το δημιουργικό τους έργο και τις προτάσεις τους για την Ελλάδα, την Κοινωνία, την Οικονομία, την Ανάπτυξη και τη Δημοκρατία.

    Να κρίνουν και να συγκρίνουν Πρωθυπουργούς, με γνώμονα τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις ικανότητες, το κύρος και τις δυνατότητες τους να οδηγήσουν με ασφάλεια και πρόοδο την Ελλάδα του 21ου αιώνα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Με το δημιουργικό μας έργο σε κάθε Περιφέρεια, σε κάθε κοινωνικό χώρο, με το όραμά μας, τις ιδέες μας, τις προτεραιότητές μας και τις προτάσεις μας, το ΠΑΣΟΚ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούμε την άνοιξη του 2004 μια νέα νίκη.

    Γιατί μπορούμε να πείσουμε ξανά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ότι το ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνει με σιγουριά και ασφάλεια τα κεκτημένα του, τα κεκτημένα του κάθε Έλληνα πολίτη και της κάθε Ελληνικής οικογένειας.

    Γιατί μπορούμε να πείσουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει τις προσδοκίες και τις ελπίδες, αλλά και τους ορίζοντες ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.

    Γιατί μπορούμε να πείσουμε, σε αντιπαράθεση με ότι διαχρονικά εκπροσωπεί, συμβολίζει και προτείνει η ηγεσία της Ν.Δ., ότι αξίζει ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ και το ΠΑΣΟΚ να κρατούν το τιμόνι της Χώρας και της Κοινωνίας μας.

    Όλοι μας εάν πιστέψουμε στη νίκη μπορούμε να πείσουμε για τη νίκη. Όλοι μας εάν θελήσουμε να αγωνιστούμε μαζί με το Λαό, μαζί με τους Πολίτες μπορούμε να νικήσουμε."

    [04] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΑΣ ΖΗΤAEI ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 8 Ιουνίου 2003 (12:13 UTC+2)

    Την άμεση επέμβαση του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, μετά την επίθεση στο πέρασμα Ερέζ, στην οποία και σκοτώθηκαν τέσσερις ισραηλινοί, ζητάει το Ισραήλ, καλώντας τον παράλληλα να λάβει μέτρα κατά των ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

    ''Ο Αμπάς πρέπει να ενεργήσει άμεσα στο θέμα της τρομοκρατίας χωρίς να περιμένει'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεςν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβί Πάζνερ.

    Στο μεταξύ, κατά το δημοσίευμα, ο Μαχμούντ Αμπάς ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας για να συναντηθεί με αξιωματούχους του κινήματος Φατάχ μετά απο την επίθεση στο Ερέζ.

    Ο Αμπάς επρόκειτο να συναντηθεί στην Γάζα με αξιωματούχους της Φατάχ για να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα των συνόδων κορυφής στην Ακαμπα της Ιορδανίας και στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου,ανακοινώθηκε χθες απο το γραφείο του.

    Υπενθυμίζεται ότι ο παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού Ζίαντ Αμπού Αμρ δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις πρόκειται να συναντηθούν με τον Αμπάς ''εντός 48 ωρών'', αλλά δεν διευκρίνισε εάν η συνάντηση αυτή θα γινόταν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Αμπάς στην Γάζα

    [05] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Καζαμπλάνκα, 8 Ιουνίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ελληνική βραδιά προς τιμήν του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου Ζ' διοργάνωσε, χθες, η Ελληνική Κοινότητα του Μαρόκου, παρουσία των ελληνικών διπλωματικών και κοινοτικών αρχών και σύσσωμης της ελληνικής παροικίας, του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

    Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός και νυν Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος κ. Γιούσουφι και η ελληνίδα σύζυγός του, ο πρέσβης της Ελλάδας, Μιχάλης Καμπάνης και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Κ. Πιστικός καλωσορίζοντας τον

    Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο σήμερα και διαβεβαίωσε πως οι έλληνες του Μαρόκου αν και είναι λίγοι θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του και θα παίρνουν δυνάμεις με την παρουσία του, τις ευχές και τις ευλογίες του.

    Απευθυνόμενος προς τους παροίκους, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξήρε μεταξύ άλλων την εμμονή των Ελλήνων στην εκκλησιαστική ζωή και την συντήρηση της εθνικής συνειδήσεως, ιδιαιτέρως στην Βόρεια Αφρική, όπου ο Χριστιανισμός διαδόθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τόνισε: «Οι Έλληνες της Καζαμπλάνκα και της χώρας του Μαρόκου, δεν εμποδίζονται από το Κράτος στην σχέση τους με την Εκκλησία, τον Επίσκοπο και τους κληρικούς. Μολονότι, πρόκειται για κράτος μουσουλμανικό στο θρήσκευμα, παραδοσιακό στη δομή του και που διοικείται από συνταγματική μοναρχία, εκφράζει σταθερά τη φιλόξενη και φιλική διάθεσή του προς τους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Για το λόγο αυτό, το Πατριαρχείο μας διάκειται ευμενώς προς τον βασιλέα Μαχάμετ ΣΤ', ο οποίος το 1999 διαδέχθηκε στο θρόνο τον ικανόπατέρα του Χασσάν Β'»

    Ακόμη, τους κάλεσε να παραμείνουν ενωμένοι με την Εκκλησία, διότι: «Η μεταξύ των πιστών ενότητα ελκύει τη Χάρη του Θεού, τονώνει την ελληνική συνείδηση και, τοιουτοτρόπως, τα έργα μας προσφέρονται ως θυμίαμα αινέσεως προς τον Δημιουργό του σύμπαντος και Δομήτορα της Εκκλησίας, αλλά και προς όσους ευρίσκονται γύρω και πλησίον μας».

    Ολοκληρώντας, ο Πατριάρχης τίμησε με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου (Β΄ τάξεως) τον κ. Κ. Πιστικό για την προσφορά του στην ελληνική παροικία και την υπηρεσία του στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο. Επίσης προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου στον κ. Γιούσουφι, ευχαριστώντας τον που βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της ελληνικής παροικίας και ευχόμενος ευημερία, πρόοδο και ειρήνη στον φίλο λαό του Μαρόκου.

    Το πρωί της ίδιας ημέρα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης ξεναγήθηκε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού στο μεγαλοπρεπέστατο μουσουλμανικό τέμενος Hassan IΙ, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο τέμενος στον κόσμο.

    Κατά την ξενάγηση ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά την εξωτερική και εσωτερική αρχιτεκτονική του τεμένους, αληθινό κόσμημα όχι μόνο για το Μαρόκο, αλλά για όλο τον ισλαμικό κόσμο.

    [06] ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΤΟ F-16 ΑΠΟ ΠΟΥΛΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bήμα» ο βουλευτής και τομεάρχης Aμυνας της NΔ κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος υποστηρίζει ότι η πρόσφατη πτώση του αεροσκάφους F-16 προκλήθηκε από βλάβη του κινητήρα και ελλιπή συντήρηση και όχι από εισρόφηση πτηνού, όπως ανακοίνωσε το ΓEA, ενώ αποκαλύπτει ότι από το 1974 ως σήμερα έχουν καταρριφθεί στο Aιγαίο τρία τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία ουδέποτε ανακοίνωσε η γειτονική χώρα, η οποία επιστρέφει στην πολιτική όξυνσης.

    - Tο πρώτο εξάμηνο του 2003 χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Aιγαίο, κυρίως μέσω πλήθους παραβιάσεων του FΙR Αθηνών. Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση ή το θεωρείτε ένα παροδικό και σύνηθες φαινόμενο, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, το οποίο συμβαίνει κάθε φορά που οι γείτονες χάνουν μια διπλωματική μάχη; «"Παροδικό και σύνηθες φαινόμενο" η παραβίαση των συνόρων μιας χώρας; Δεν νομίζω. Eίναι σαφές ότι, αν στα Iμια αμφισβητήθηκε το νομικό καθεστώς του

    Aιγαίου, σήμερα αμφισβητείται ευθέως από την Aγκυρα ο επιχειρησιακός έλεγχός του. Kαι δεν περιορίζονται μόνο στις αεροπορικές προκλήσεις. Στις 11 Mαΐου στο στενό μεταξύ Tήνου και Mυκόνου ένα τουρκικό αρματαγωγό, σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από τις ακτές της Tήνου, αποπειράθηκε να εμβολίσει το επιβατικό πλοίο "Αqua Jewel"! Tα δύο σκάφη ήρθαν τόσο κοντά που αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ήταν τόσο βέβαιοι για τον εμβολισμό

    που έτρεξαν από την άλλη πλευρά του επιβατικού για να σωθούν. Tο περιστατικό απεκρύβη, αν και ήταν άκρως δηλωτικό των προθέσεών τους».

    - Φοβάστε και εσείς ένα θερμό επεισόδιο στο Aιγαίο;

    «Aν κάποιοι πρέπει να φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο στο Aιγαίο, πιστέψτε με, αυτή πρέπει να είναι η Aγκυρα και ειδικότερα η στρατιωτική ηγεσία της. Aπό ένα "θερμό" επεισόδιο περισσότερες πιθανότητες να εξέλθουν "καμένοι" σήμερα έχουν αυτοί που θα το προκαλέσουν. Kαι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τις ισορροπίες εντός του τουρκικού κράτους. Tο 2003 δεν είναι 1996».

    - Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα θέμα με την κατάρριψη, όπως ισχυρίζονται οι Tούρκοι, ενός τουρκικού F-16 από ελληνικό Mιράζ 2000. Yπάρχουν ανάλογα περιστατικά που η κοινή γνώμη δεν πληροφορείται;

    «Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που αναφέρετε θα σημειώσω απλώς την τότε ανακοίνωση της τουρκικής Πολεμικής Aεροπορίας που μιλούσε για ατύχημα και έκρηξη στο διαμέρισμα του κινητήρα. Πρέπει όμως να γνωρίζουν οι γείτονες ότι δεν μπορούν να παίζουν με τη φωτιά χωρίς τον κίνδυνο να καούν. Tο καλοκαίρι του 1974, με τα γεγονότα της Kύπρου, στο Bόρειο Aιγαίο κατερρίφθησαν δύο τουρκικά αεροσκάφη από ελληνικά F-5Α. Hμουν σε περιπολία μάχης με ένα F-4Ε Φάντομ εκείνη τη στιγμή λίγα μίλια νοτιότερα και έζησα πολύ έντονα το γεγονός. Eπίσης υπήρξε και ένα ατυχές περιστατικό το 1994, όταν ένα ελληνικό μαχητικό από λάθος του χειριστή κατέρριψε ένα τουρκικό F-4E. Bεβαίως είχαμε και εμείς το περιστατικό του Σιαλμά το 1992, που έπεσε ηρωικά κατά τη διάρκεια εμπλοκής με τουρκικό μαχητικό μετά από έναν ακραίο ελιγμό. Προσωπικά από τις 3.500 ώρες πτήσης σε μαχητικά αεροσκάφη τουλάχιστον τις 3.000 ώρες τις "έγραψα" σε αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών. Eκείνη τη στιγμή πολεμάς κανονικά και η λάθος κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί. Eκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος "θερμού" επεισοδίου».

    - Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες σας από την υπόθεση της δολιοφθοράς στον Aραξο;

    «Σαφέστατα πρόκειται για εγκληματική πράξη. Kαι γνωρίζω ότι ερευνώνται - και ορθώς - όλα τα ενδεχόμενα. Aλλά το συμβάν στα A-7 δεν είναι ένα απλό μεμονωμένο επεισόδιο σχετικά με τη συντήρηση των αεροσκαφών. Tο F-16 που κατέπεσε πρόσφατα στην Aγχίαλο δεν ήταν βεβαίως θύμα γλάρου. Eίχαμε αποκόλληση ακροφυσίου κινητήρα και μάλιστα μετά από εργοστασιακή συντήρηση 100 ωρών. Tελικά τι γίνεται στην Πολεμική Aεροπορία; Mήπως θα

    πρέπει να ασχοληθεί κάπως περισσότερο με τις Eνοπλες Δυνάμεις, δηλαδή το αντικείμενό του, ο σημερινός υπουργός Aμυνας κ. Παπαντωνίου;».

    - Kατηγορείτε συχνά την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική μειωμένης αποτελεσματικότητας έναντι της Tουρκίας. Aν η NΔ γίνει κυβέρνηση, θα τηρήσει μια πιο σκληρή στάση και τι θα σημαίνει αυτό στην πράξη;

    «H κυβέρνηση αφήνει αχρησιμοποίητα τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας. Kαι αντί να χρησιμοποιείται η "ευρωπαϊκή προοπτική" της Tουρκίας ως μέσο πίεσης, αντίθετα, διακυβεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στο όνομα αυτής της προοπτικής. Συμφωνούμε βεβαίως με τον τελικό στόχο της εισόδου της Tουρκίας στην EE αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ίδια η Eνωση και οπωσδήποτε όχι εις βάρος της

    χώρας μας. H κυβέρνηση Σημίτη εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα. Οχι απλώς "στρουθοκαμηλίζει" προσποιούμενη ότι "όλα πάνε καλά" αλλά έφθασε στο σημείο να δίνει άλλοθι στην προκλητική συμπεριφορά της Aγκυρας, ισχυριζόμενη ότι αυτή οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών κέντρων. Mεταξύ δε των άλλων αποδέχθηκε ακόμη και τη φαλκίδευση της Συνθήκης του Mοντρέ αναφορικά με τα Στενά των Δαρδανελίων και τη μετονομασία τους σε "Tουρκικά Στενά"! Συνακολούθως δε, την υπαγωγή

    τους στην εσωτερική τουρκική νομοθεσία από το διεθνές καθεστώς ελέγχου που βρίσκονται ως σήμερα».

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Την ανάγκη διατήρησης, ενίσχυσης και εμβάθυνσης της ιστορικής μνήμης τόνισε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Μ. Αλέξανδρο, σήμερα το απόγευμα, στο άγαλμα του Μακεδόνα Στρατηλάτη , στη Νέα Παραλία. Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο ίδιος ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης.

    Υπογράμμισε δε πως η προβολή της ιστορικής αλήθειας είναι υποχρέωση της αυτοδιοίκησης, μια που αυτή είναι το βασικό κύτταρο της πολιτειακής οργάνωσης και της κοινωνικής λειτουργίας και χαρακτήρισε αυτονόητη τη θεσμοθέτηση ετήσιων εκδηλώσεων τιμής της μνήμης της ιστορικής παρουσίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Αναφερόμενος δε στον Μακεδόνα Στρατηλάτη, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξανδρος δεν ήταν απλώς Έλληνας. Ήταν Έλληνας Μακεδόνας. Το αίμα του Αλεξάνδρου ήταν τόσο γνήσιο Ελληνικό, όσο τουλάχιστον του Αχιλλέα και του Ηρακλή. Αιώνιος θα μείνει ο όρκος του ενώπιον επιφανών εκπροσώπων της Αυτοκρατορίας του. Όρκος αξιών και αρχών, πίστης, δημοκρατίας και ειρήνης.Προάγγελος της χριστιανικής αγάπης, καθώς και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του δυτικού πολιτισμού, με μήτρα τον ελληνικό πολιτισμό».

    Σε ό,τι αφορά στη δράση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης ανέφερε πως η Νομαρχία αυτή έχει φιλοδοξίες και όνειρα και δεν περιορίζεται στη διαχείριση των τρεχόντων προβλημάτων. «Ανοίγουμε τους ορίζοντες της δράσης και της παρουσίας μας, και με πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας διαδρομής και κληρονομιάς της δίνουμε την οντότητα

    και τον εθνικό ρόλο που της αξίζει» είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας την κριτική ορισμένων ότι «καταντούμε με τέτοιες εκδηλώσεις, εθνικιστές, σοβινιστές και ρατσιστές», υπογράμμισε ότι «το Έθνος των Ελλήνων, Έθνος αξιών, επέζησε χιλιάδες χρόνια, έτσι θα συνεχίσει και τις επόμενες χιλιετίες όσο θα υπάρχει και θα ζει έστω και ένας Έλληνας στον πλανήτη» και πρόσθεσε ότι η ιστορία και η ελληνορθόδοξη παράδοση είναι κοινό μας κτήμα και δεν επιτρέπεται να εκχωρείται ή να αμφισβητείται με πεζά κριτήρια τρέχουσας πολιτικής ή παροδικών αντιπαραθέσεων.

    [08] ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τρεις βασικούς κόμβους θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική. Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, τη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο τμήμα μεταξύ του κόμβου Μεγάρων και του κόμβου Κινέτας δηλαδή στην Κακιά Σκάλα, λόγω αποξήλωσης του στηθαίου ασφαλείας. Λόγω των έργων αυτών η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα θα γίνεται μόνο από μια λωρίδα, ενώ στο ρεύμα προς Κόρινθο θα διακόπτεται εντελώς και θα γίνεται εκτροπή από τον κόμβο Μεγάρων στην παλιά Εθνική Οδό.

    Για τις επόμενες μέρες θα γίνεται κατά διαστήματα κατάληψη των αριστερών λωρίδων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας, όταν απαιτείται, για την ολοκλήρωση των εργασιών. Επίσης, από τη Δευτέρα, λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Μαραθώνος, στο τμήμα από το 9ο μέχρι περίπου το 12ο χλμ, η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση, με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση. Τα έργα θα διαρκέσουν έξι μήνες. Τέλος, στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου, στο τμήμα από τη διασταύρωση με την περιφερειακή Κορωπίου έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αγίας Μαρίνας, λόγω των έργων, η κίνηση γίνεται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, η οποία έχει μικρό πλάτος και συνεχείς στροφές.

    Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και για το λόγο αυτό η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς που κατευθύνονται από τα νότια προάστια προς το αεροδρόμιο Αθηνών να προτιμούν να κινούνται μέσω της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, Λαγονήσι, αριστερά προς Καλύβια, λεωφόρο Αθηνών-Λαυρίου προς Μαρκόπουλο, λεωφόρο Μαρκοπούλου Παιανίας και Αττική οδό. Επίσης, παρακαλούνται οι οδηγοί που θα κινούνται στα τμήματα όπου γίνονται έργα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με μικρές ταχύτητες και να συμμορφώνονται στη σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    [09] ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Eχει αντιστραφεί η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Xρ. Γ. Kαλογήρου της Standard Securities AXEΠEY.

    Διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθεί η αγορά μετά την πρόσφατη άνοδο, ο κ. Καλογήρου σημειώνει:

    «H πρόσφατη άνοδος των μεγαλυτέρων χρηματιστηριακών δεικτών διεθνώς έχει

    μετατρέψει την επενδυτική ψυχολογία σαφώς υπέρ των μετοχικών τίτλων που καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες. Οι βασικοί δείκτες στις HΠA εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά πάνω από τον κινητό μέσο όρο (KMΟ) των 200 ημερών, διασπώντας σημαντικά επίπεδα αντίστασης. Aξιοπρόσεκτη και η κίνηση των ευρωπαϊκών δεικτών, σε μικρότερη κλίμακα

    όμως, καθώς οι προσδοκίες για μια γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στο έτος δεν έχουν τελεσφορήσει μέχρι στιγμής. Tα στοιχεία που λαμβάνουμε για τις οικονομίες τόσο της Eυρώπης όσο και των HΠA μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο κύκλος της πτώσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχει κλείσει ακόμη.

    Παρά ταύτα, η μεσοπρόθεσμη τάση έχει σαφώς αντιστραφεί και το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να δημιουργηθεί το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να διατηρηθούν τα πρόσφατα κέρδη. Όσον αφορά τον γενικό δείκτη του XA, δεν φαίνεται να έχει την απαραίτητη ορμή για να διασπάσει τις 1.890-1.900 μονάδες που αποτελούν και το πρώτο επίπεδο αντίστασης. Mια διορθωτική κίνηση προς τις 1.770-1.800 είναι πιθανή».

    [10] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Mετά την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει μέσα στον Iούλιο το 24,61% των μετοχών του ΟΠAΠ σε έλληνες και ξένους επενδυτές, κίνηση από την οποία αναμένεται να εισπράξει πάνω από 750 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομίας επιταχύνει τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Xριστοδουλάκης έχει προγραμματίσει μέσα στο καλοκαίρι να βάλει στο

    Xρηματιστήριο τις μετοχές της εταιρείας Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα (ETA) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με στόχο να αντλήσει άλλα 150 εκατ. ευρώ.

    Ο ίδιος εκτιμά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα κλείσει και η συμφωνία για την πώληση του 35% των μετοχών της ΔEΠA σε στρατηγικό επενδυτή, έστω και αν το τίμημα είναι χαμηλότερο από τα 350 εκατ. ευρώ που είχε θέσει αρχικά ως στόχο η κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι εξετάζουν τα στοιχεία της εταιρείας, διαδικασία την οποία θα ολοκληρώσουν ως την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα προσδιοριστεί η ημερομηνία υποβολής των οριστικών προσφορών τους.

    Aπό τις κινήσεις αυτές και την πώληση του πακέτου των μετοχών των EΛΠE στον όμιλο Λάτση, από την οποία το Δημόσιο εισέπραξε 326 εκατ. ευρώ, το υπουργείο υπολογίζει ότι θα συγκεντρώσει ως το φθινόπωρο έσοδα που θα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 50% των προβλεπομένων εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2003. Eτσι αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του δημοσίου χρέους καθ' όσον όλα τα χρήματα θα διατεθούν για τη μείωσή του.

    Tα ETA έχουν αρχίσει ήδη να διαφημίζονται με σκοπό να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, της εισαγωγής τους στο Xρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα διατεθεί το 25% των μετοχών τους σε δημόσια εγγραφή για να εισπραχθούν 100 εκατ. ευρώ. Kαι για τον ΟΛΠ έχει αποφασιστεί να διατεθεί το 25% των μετοχών σε δημόσια εγγραφή.

    Για το φθινόπωρο αναμένεται η πώληση του τρίτου πακέτου μετοχών της ΔEH, η εισαγωγή των EΛTA στο Xρηματιστήριο, ενώ ανοιχτό μένει το μεγάλο ζήτημα πώς θα γίνει η αποκρατικοποίηση του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου (απευθείας πώληση σε επενδυτή ή είσοδος στο Xρηματιστήριο).

    Mε τις κινήσεις αυτές βελτιώνεται πάντως το κλίμα στην οικονομία και ζωηρεύει και πάλι το ενδιαφέρον για το Xρηματιστήριο, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

    [11] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Kαι τέταρτος διεθνής όμιλος ενδιαφέρεται για το 35% της Δημόσιας Eπιχείρησης Aερίου, η απόκτηση του οποίου θα τον αναγορεύσει σε στρατηγικό επενδυτή της εταιρείας. Aς σημειωθεί ότι για το ποσοστό αυτό έχουν ήδη εκδηλώσει έμπρακτο ενδιαφέρον οι Ruhr Gas (Γερμανία), Gas Νatural (Iσπανία) και Gazprom (Pωσία). Σύμφωνα με πληροφορίες του

    «Bήματος», ο τέταρτος οίκος είναι ένας από τους δύο ισχυρότερους ενεργειακούς κολοσσούς της Γαλλίας. H ιδιωτικοποίηση της ΔEΠA, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», περνά μέσα από δύο παράλληλες διαδικασίες:

    1. Tην εισαγωγή της ΔEH στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEΠA με την απόκτηση του 30% των μετοχών της. Στην κατεύθυνση αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο νομικός και οικονομικός έλεγχος από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους της ΔEH, που είναι οι Rothchild και Αlpha Finance. Eτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε ένα μήνα θα έχουμε άμεσες εξελίξεις στη μεταβίβαση των μετοχών στη ΔEH. Aυτό βεβαίως που πρέπει να προηγηθεί είναι να συμφωνηθεί από εκπροσώπους του Δημοσίου και της ΔEH το τίμημα εξαγοράς των μετοχών. Aυτό υπολογίζεται να κυμανθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

    2. Tην ολοκλήρωση εντός του Iουνίου του νομικού και οικονομικού ελέγχου από τους διεθνείς οίκους που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 35% των μετοχών της ΔEΠA. Aμέσως μετά θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα ανέλθουν σε τέσσερις. Aξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι αναγκαία συνθήκη για να επιτύχει κανείς στον διαγωνισμό είναι να συμφωνήσει με τα στρατηγικά επιχειρηματικά σχέδια του υπουργείου Aνάπτυξης και της ΔEΠA, δηλαδή με το

    σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Kασπία (μέσω Tουρκίας) στην Eλλάδα και από εδώ στη μεγάλη ενεργειακή αγορά της Eυρώπης. Λογικά λοιπόν με το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να συμφωνούν οι εταιρείες της Bόρειας Eυρώπης, οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως από τη Pωσία.

    [12] ΙΣΧΥΡΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η επεξεργασία των κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Bήματος», το υπουργείο Οικονομίας ανακατανέμει τους νομούς της χώρας στις τέσσερις ζώνες κινήτρων με βάση δύο κριτήρια: το ποσοστό ανεργίας και τη μεταβολή του ενεργού πληθυσμού.

    Οι μεγάλες αλλαγές του αναπτυξιακού νόμου θα είναι η κατάργηση του ανώτατου ορίου επιχορήγησης ανά επένδυση που ισχύει σήμερα, η αύξηση της άμεσης επιχορήγησης κατά πέντε μονάδες για τις επενδύσεις που θα κάνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η δυνατότητα δημιουργίας νέων αφορολόγητων αποθεματικών ώστε να τοποθετήσουν κεφάλαια σε επενδυτικά προγράμματα.

    Eπίσης, μια από τις καινοτομίες του νόμου θα είναι η επέκταση των κινήτρων προς νέες, ευρύτατες κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που ποτέ ως σήμερα δεν έχουν επιδοτηθεί από το κράτος και δεν έχουν υπαχθεί στις κατηγορίες παραγωγικών επενδύσεων οι οποίες ενισχύονται μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

    [13] ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και επιρροής της ελληνικής Δικαιοσύνης, «βλέπει» ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτης Κόκκαλης πίσω από τη σύγκληση του εμφανιζόμενου Έλληνα εκπροσώπου του Ρωσικού Οργανισμού NFS (στις 5 Ιουνίου 2003).

    Με αιχμηρή ανακοίνωση του, ο κ. Κόκκαλης χαρακτηρίζει «άθλιες» τις παραπάνω πρακτικές, οι οποίες, όπως τονίζει, «δεν θα καταφέρουν, ούτε να με πτοήσουν προσωπικά, ούτε να πλήξουν την προσφορά μου στην χώρα. Και ας μην επιχαίρουν, διότι σύντομα θα βρεθούν στη δεινή θέση να λογοδοτήσουν για τις ανέντιμες πράξεις τους».

    Ο πρόεδρος της INTRAKOM υποστηρίζει ότι ήδη από το 2001 το Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης έχει απορρίψει την αξίωση του ρωσικού οργανισμού NFS να του επιστραφεί η προκαταβολή 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκτέλεση της σύμβασης για τη δημιουργία ΛΟΤΤΟ στη Ρωσία και επισημαίνει ότι ο οργανισμός διέκοψε μονομερώς και αναίτια τη σύμβαση κάτι που αποδέχθηκε το Διεθνές Δικαστήριο.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη έχει ως εξής:

    "Τον Ιούνιο του 1993 υπεγράφη μεταξύ του ως άνω Οργανισμού και της Ελβετικής εταιρείας SECTRO SA σύμβαση για την προμήθεια μηχανών και εξοπλισμού γενικότερα, παραγωγής ΙΝΤΡΑΚΟΜ, που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Ρωσικής εταιρείες OLYMPIC LOTTERY, για την λειτουργία της Λοτταρίας του Lotto Million στη Ρωσία.

    Ενώ η σύμβαση εκτελείτο κανονικά από τα μέρη, εντελώς αιφνίδια, τον Ιούνιο του 1995, το NFS διέκοψε μονομερώς και αναίτια την εκτέλεση των συμβατικών του υποχρεώσεων, προβαίνοντας σε παράνομη καταγγελία της.

    Μετά την πάροδο τριών ετών, κατά τα οποία το NFS ουδέποτε προέβαλλε οποιαδήποτε απαίτηση κατά της SECTRO ή άλλου προσώπου, στα τέλη του 1998, εμφανίστηκε ζητώντας από την παραπάνω εταιρεία την καταβολή ποσού 15 εκ. δολ. που της είχαν δοθεί ως προκαταβολή από τη σύμβαση.

    Κατόπιν τούτου, η SECTRO κατέφυγε στην προβλεπόμενη διαιτητική διαδικασία, ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου της Γενεύης, ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι δεν οφείλει οποιοδήποτε ποσό στο NFS, καθώς και την καταβολή αποζημίωσης για την παράνομη καταγγελία της σύμβασης. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, με την από 29/6/2001 απόφασή του, απέρριψε όλες τις αιτιάσεις του NFS, δεχόμενο τη θέση της SECTRO, επέβαλε δε στη Ρωσική πλευρά όλα τα δικαστικά έξοδα.

    Μετά την οριστική αυτή απόφαση, το NFS επιχείρησε να ποινικοποιήσει την διαφορά, καταθέτοντας μήνυση κατά της ίδιας της εταιρείας, της SECTRO, ισχυριζόμενο ότι, το έγγραφο του NFS (υπογεγραμμένο από τον τότε Πρόεδρό του B. Fiodorov), το οποίο, μεταξύ άλλων, είχε υποβληθεί στην διαιτησία, ήταν πλαστό. Οι αρμόδιες Ελβετικές δικαστικές αρχές διέταξαν πραγματογνωμοσύνη, υπό τη μορφή της γραφολογικής εξέτασης, η οποία απέδειξε ότι το έγγραφο ήταν γνήσιο, κατόπιν τούτου δε, η υπόθεση τέθηκε αμετάκλητα στο αρχείο.

    Σήμερα, το NFS, με πρωταγωνιστές κάποιους Ελληνες «ενδιαφερόμενους, που εμφανίζονται, όλως περιέργως, ως εκπρόσωποι ή μάρτυρες υπεράσπισης ενός δήθεν κρατικού Οργανισμού που πλέον δεν έχει καμία δραστηριότητα, επαναφέρουν θρασύτατα τους ίδιους ακριβώς ισχυρισμούς στην Ελλάδα. Είναι, δε, οι ίδιοι Ελληνες που παρουσιάστηκαν στη διαδικασίες στην Ελβετία και οι ίδιοι που εμφανίστηκαν εδώ, ως μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μου, στην υπόθεση που εκκρεμεί σήμερα. Παρά το ότι έχει περάσει μία δεκαετία πλέον από τα περιστατικά που ψευδώς περιγράφουν στην έγκλησή τους, παρά το γεγονός ότι περιφέρουν από χώρα σε χώρα τους θλιβερούς εκβιασμούς τους, εισπράττοντας μόνον απορρίψεις και ήττες, δεν διστάζουν να μου επιτίθενται προσωπικά.

    Είναι εμφανές ότι δεν το πράττουν τυχαία, αυτήν την χρονική στιγμή, αφού αποκλειστικός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν εντυπώσεις εις βάρος μου και να επηρεάσουν τους Ελληνες δικαστές, οι οποίοι έχουν ήδη ερευνήσει, βάσει στοιχείων για όλα τα παραπάνω, τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους.

    Ας καταλάβουν αυτοί οι κύριοι και όσοι κρύβονται πίσω τους, ότι οι άθλιες αυτές πρακτικές δεν θα καταφέρουν, ούτε να με πτοήσουν προσωπικά, ούτε να πλήξουν την προσφορά μου στην χώρα. Και ας μην επιχαίρουν, διότι σύντομα θα βρεθούν στη δεινή θέση να λογοδοτήσουν για τις ανέντιμες πράξεις τους".

    [14] Η ΒΑΡΟΝΗ ΣΑΙΜΟΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τις περιουσίες που έχουν αγοραστεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Εμπορίου, Βαρόνη Σάιμονς, η οποία απαντούσε στη Βουλή των Λόρδων σε ερώτηση του Λόρδου Φόλκνερ για το ποιες νομικές συμβουλές παρέχει η βρετανική κυβέρνηση στους Βρετανούς υπηκόους που έχουν αγοράζει ή σκοπεύουν να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα, μετά την μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση.

    Η Βαρόνη Σάιμονς χαιρέτισε εξάλλου τη χαλάρωση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί το μέτρο αυτό υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση του σχεδίου των ΗΕ.

    Οπως ανέφερε, η Βαρόνη Σίμονς, η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει νομική συμβουλή στους Βρετανούς, οι οποίοι είτε έχουν αγοράσει περιουσία στα κατεχόμενα, είτε σκέφτονται να αγοράσουν, αλλά απλώς συστήνει ότι πρέπει αυτοί να λάβουν σοβαρά υπόψη την κατάσταση που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όπως και τη δυνατότητα μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο και να αναζητήσουν νομική συμβουλή.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ

    Λευκωσία, 8 Ιουνίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό πρόβλημα θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Ιακώβου κατά τη διάρκεια των επαφών του με υψηλόβαθμα στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης, όπως δήλωσε κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

    Στόχος του κ. Ιακώνου, όπως τόνισε κατά την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ, είναι να πείσει για την ορθότητά των θέσεων της ελληνικής πλευράς, ενώ επισημάνει παράλληλα στο ότι το γεγονός ότι δεν έγινε κατορθωτή η εξεύρεση λύσης οφείλεται στη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Ιακώβου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέηνι, τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο του Προέδρου Μπους για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράϊς. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο κ. Ιακώβου στη συνάντησή του με την Κοντολίζα Ράϊς, δεδομένου ότι είναι η τέταρτη στην ιεραρχία της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

    Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το πακέτο μέτρων για τους Τουρκοκυπρίους και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου για την εξαγωγή προϊόντων από τα κατεχόμενα, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Θα μιλήσει επίσης στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, που θα τον τιμήσει για την προσφορά του.

    [16] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΤΠΕΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 8 Ιουνίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Σκοτώθηκαν σήμερα δύο αμερικανοί στρατιώτες, όταν το ελικόπτερό τους-ένα ΑΗ-64 Απάτσι-έπεσε και συνετρίβη στο Κόσοβο, όπως ανακοινώθηκε από την ειρηνευτική δύναμη KFOR.

    Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τo ελικόπτερο είχε την βάση του στην επαρχία αυτή στο νότιο τμήμα της Σερβίας-Μαυροβουνίου που διοικείται από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Υπενθυμίζεται ότι τα ελικόπτερα Απάτσι έχουν συνήθως διμελές πλήρωμα, ενώ επισημαίνεται ότι λεπτομέρειες για τα αίτια της συντριβής δεν έχουν ακόμα δοθεί.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 8 Ιουνίου 2003 (11:04 UTC+2)

    Οι επικείμενες επαφές του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου στις ΗΠΑ, η διήμερη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου και οι δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μίρ ότι τ/κ τα προϊόντα πρέπει να εξάγονται από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Προβάλλονται επίσης η ένταση που επικρατούσε προχθές στο Αιγαίο κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διπλής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στα Στροβίλια.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Δείγμα προθέσεων θέλουν οι ΗΠΑ'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη συνάντηση που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογο του Γιώργο Ιακώβου θα ζητήσει να πληροφορηθεί για τις κινήσεις που προτίθεται να προβεί η ελληνοκυπριακή πλευρά για να ξεφύγει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο.

    Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι παρόλο ότι οι λεγόμενες "εκλογές" στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο εντούτοις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς άρχισε από τώρα να στέλνει προειδοποιητικές απειλές και να κάνει λόγο για ''πραξικόπημα''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Προς Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο διεθνής παράγοντας - και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί προς ''αμμοχωστοποίηση'' του Κυπριακού, αφού διαβλέπει ότι μέσα στο σκοτεινό τούνελ που έχει διαμορφωθεί με την πλήρη άρνηση της τουρκικής πλευράς να επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, η μόνη αμυδρή διέξοδος που προσφέρει ακτίνα ελπίδας είναι η Αμμόχωστος. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ένταση που επικρατούσε προχθές στο Αιγαίο κατά τη διεξαγωγή της ετήσιας διπλής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων καθώς η ελληνική πλευρά την παρακολουθούσε με αυξημένη ετοιμότητα και εντατικότερη κινητοποίηση δυνάμεων από ότι συνήθως.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Μεταξύ Ευρώπης και σχεδίου Ανάν'' αναφέρεται στα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εφημερίδα στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα και γράφει ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν περισσότερο λύση μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την λύση να έρχεται μέσω του σχεδίου Ανάν.

    Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην διήμερη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση του είναι να αποχωρήσει από την προεδρία του ΔΗΚΟ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Αναγνώριση ...γιοκ'' γράφει ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος στο κυπριακό Τόμας Γουέστον κλείνει την πόρτα στα αιτήματα του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους και συνομιλίες εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε άλλο σημείο η εφημερίδα γράφει ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν τα έργα τους στα Στροβίλια που αφορούν διαπλάτυνση του δρόμου από το σημείο ελέγχου των Βρετανικών Βάσεων μέχρι και 250 περίπου μέτρα προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οκτώ Υφυπουργεία'' γράφει ότι η "βαριά εικόνα της κυβέρνησης" σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο που σπεύδει με σχεδιασμούς που αφορούν στην εσωτερική διακυβέρνηση να διαφοροποιήσει την κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό γίνονται σκέψεις για δημιουργία οκτώ υφυπουργείων ή θέσεων επιτρόπων που θα ενισχύσουν το έργο των Υπουργών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση Κληρίδη άφησε χρέη ύψους 300 εκ. λιρών στους σημερινούς κυβερνώντες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Μαζί Ενωμένοι'' γράφει ότι μήνυμα πως οι ξένες επιβουλές και μεθοδεύσεις δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν χωριστά Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους στην κοινή πατρίδα Κύπρο έστειλαν οι συμμετέχοντες στην βραδιά φιλίας που συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή στην Πύλα, το ΑΚΕΛ και το τ/κ Κόμμα Ενωμένη Κύπρος.

    Σε άλλο σημείο στην εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντε Μίρ, ο οποίος είπε ότι τα τ/κ προϊόντα πρέπει να εξάγονται από τα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας και ότι το πακέτο των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι του τύπου ''πάρτε το ή απορρίψτε το'' αλλά ''πάρτε το''.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει συμφωνήσει να δώσει 25 εκατομμύρια λίρες στην κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι οφείλει 50 εκ. λίρες στο Ταμείο Σύνταξης της Αρχής καθώς και 110 εκ. λίρες σε δάνεια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης του λιμανιού της Αμμοχώστου για εξαγωγή τουρκοκυπριακών προϊόντων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ 2-1 ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

    Λευκωσία, 8 Ιουνίου 2003 (11:03 UTC+2)

    Η Εθνική ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο νίκησε χθες το αντίστοιχο συγκρότημα της Μάλτας με 2 -1 στη Βαλέτα, σε αγώνα για τον πρώτο όμιλο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2004.

    Τα τέρματα για την εθνική μας σημείωσε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στο 22ο και 53ο λεπτό. Η Μάλτα μείωσε στο 77ο λεπτό με τον Ντίμεχ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

    Λάρισα, 8 Ιουνίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Την επιστροφή του στην Β' Εθνική, έπειτα από πέντε χρόνια, πανηγυρίζει από σήμερα το απόγευμα ο Λεβαδειακός, καθώς σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στο γήπεδο Αλκαζάρ της Λάρισας, επικράτησε με σκορ 2:1 στην παράταση επί της Καβάλας.

    Ο Λεβαδειακός άνοιξε το σκορ στο 20' με γκολ του Τσουκαλίδη, αλλά οι Καβαλιώτες είχαν τα ψυχικά αποθέματα να φτάσουν στην ισοφάριση, στο 76' με αυτογκόλ του Τσαγκάρη, και να στείλουν τον αγώνα στην παράταση.

    Σε αυτήν, οι παίκτες του Δημήτρη Φαράντου μπήκαν πιο δυνατά και κατάφεραν να πάρουν εκ νέου προβάδισμα στο 97' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Παστού. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Καβάλα δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση και να στείλει το παιχνίδι στα πέναλτι, με αποτέλεσμα ο υποβιβασμός της στη Γ' Εθνική να αποτελεί γεγονός.

    [20] ΠΟΛΟ: ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Λιουμπλιάνα, 8 Ιουνίου 2003 (19:13 UTC+2)

    Με νίκες συνέχισαν οι εθνικές μας ομάδες πόλο των ανδρών και γυναικών τις υποχρεώσεις τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σλοβενίας, καθώς επιβλήθηκαν των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων της Γερμανίας.

    Οι άνδρες μετά τη χθεσινή νίκη επί της Ισπανίας, με σκορ 9-6, παρέμειναν στη λεωφόρο των επιτυχιών και επιβλήθηκαν των Γερμανών με 5-4 (τα 7λεπτα: 2-2, 2-2, 1-0, 0-0), στον τρίτο αγώνα που έδωσαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πόλη Κράνι της Σλοβενίας.

    Τα τέρματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πέτυχαν οι Βλοντάκης (2), Μάζης, Σχίζας και Θωμάκος, ενώ από ένα τέρμα για τους Γερμανούς πέτυχαν οι Πολίτζε, Κρόιτσμαν, Σερτβίτις και Νόσεκ.

    Την πρώτη τους νίκη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λιουμπλιάνα, πέτυχε και η εθνική μας ομάδα γυναικών με 7-4 κόντρα στη Γερμανία (τα 7λετα: 2-2, 3-1, 2-0, 0-1)

    Τα γκολ της εθνικής πέτυχαν οι Μωραϊτίδου 3, Ασιλιάν 1, Κανελλοπούλου 1, Πάτερου 1, Ρουμπέση 1. Από την πλευρά της γερμανικής ομάδας σκόραραν οι Μπούικε 2, Κότιγκ 1, Σίλιγκ 1.

    [21] ΤΕΝΙΣ: Ο ΦΕΡΕΡΟ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΟΠΕΝ

    Παρίσι, 8 Ιουνίου 2003 (18:24 UTC+2)

    Ο Χουαν Κάρλος Φερέρο ήταν ο θριαμβευτής του φετινού Ρολάν Γκαρός στο απλό των ανδρών. Ο Ισπανός τενίστας (Νο3 στην παγκόσμια κατάταξη) κυριάρχησε στο σημερινό τελικό, καθώς επικράτησε του Ολλανδού Μάρτιν Φέρκερκ (Νο46) με 3-0 σετ (6-1, 6-3, 6-2) και πανηγύρισε έπειτα από 2 ώρες και 9 λεπτά αγώνα, την κατάκτηση του πρώτου τουρνουά της σειράς των Γκραν Σλαμ, παίρνοντας έτσι ρεβάνς για την περυσινή απώλεια του τροπαίου του Γαλλικού Όπεν από τον συμπατριώτη του Αλμπέρτο Κόστα.

    [22] ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΕΩΣ ΤΟ 2006 ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΕΝΓΚΕΡ

    Λονδίνο, 8 Ιουνίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ, το οποίο λήγει το 2006, έδωσε ο τεχνικός των «κανονιέριδων», Αρσεν Βενγκέρ, επιθυμώντας έτσι να βαλει τέλος στη φιμολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί ενδεχόμενης μετακίνησής τους σε άλλο ποδοσφαιρικό σωματείο.

    Σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα «Equipe», ο Αλσατός προπονητής, που αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ κορυφαίων συλλόγων της Γηραιάς Ηπείρου, ανάμεσά τους και της Ρεάλ Μαδρίτης, επισήμανε: «Αυτοί που πιστεύουν ότι θα φύγω από την Άρσεναλ, δεν με γνωρίζουν και τόσο καλά. Έχω ξεκαθαρίσει επίσημα τη θέση μου, ότι θα εξαντλήσω το συμβόλαιό μου εως το 2006, και εμμένω σε αυτή την απόφαση».

    [23] ΒΟΛΕΪ: ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ "8" ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΚΑΝΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Πάτρα, 8 Ιουνίου 2003 (17:33 UTC+2)

    Ένα ακόμη βήμα για την πρόκρισή της στο «φάιναλ έιτ» του World League Βόλεϊ των ανδρών στη Μαδρίτη, έκανε η εθνική μας ομάδας, μετά τη νίκη με 3-1 σετ, που πέτυχε χθες στην Πάτρα επί του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Γαλλίας, για την 4η εβδομάδα της διοργάνωσης.

    Με αυτή τη νίκη το συγκρότημα του ομοσπονδιακού τεχνικού Στέλιου Προσαλίκα τέθηκε επικεφαλής του 4ου προκριματικού ομίλου και ταυτόχρονα πήρε ρεβάνς για την ήττα από την ομάδα των «τρικολόρ» την Παρασκευή.

    Με ηγέτη τον αρχηγό της ομάδας Μάριο Γκιούρδα, η εθνική μας επικράτησε με 3-1 σετ ( 25-20, 16-25, 30-28, 28-26) και ταξιδεύει με ανεβασμένη την ψυχολογία της στη Γαλλία, όπου θα αντιμετωπίσει στο Ντιζόν και το Παρίσι, τη γηπεδούχο ομάδα, στο πλαίσιο της 5ης εβδομάδας.

    «Θεωρώ ότι και στη Ντιζόν και στο Παρίσι θα δοθεί η συνέχεια στις μεταξύ μας αναμετρήσεις και θα είναι αμφίρροπη», δήλωσε ο Στέλιος Προσαλίκας, ο οποίος τόνισε ότι η ομάδα του έπιασε καλή απόδοση και επιπλέον είχε τον παράγοντα τύχη με το μέρος της, κάτι που δεν συνέβη στην αναμέτρηση της περασμένης Παρασκευής.

    Ευχαρίστησε δε τους Πατρινούς για τη συμπαράστασή τους στους διεθνείς μας παίκτες, τονίζοντας ότι οι φίλαθλοι «έπιασαν άνετα τα στάνταρς που απαιτεί μια τέτοιου είδους διοργάνωση και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην ξανάρθουμε».

    Από την πλευρά του, ο Μάριος Γκιούρδας υπογράμμισε ότι παρά τα λάθη στα οποία υπέπεσαν οι διεθνείς μας και τα οποία θα μπορούσαν να κοστίσουν, «πετύχαμε μια σπουδαία νίκη».

    Κατάταξη έπειτα από την 4η εβδομάδα της διοργάνωσης:Βαθμολογία

    1.Ελλάδα (8 αγ.) 13 (17-15)

    2.Γαλλία (8) 12 (17-14)

    3.Τσεχία (7) 11 (15-12)

    4.Ιαπωνία (7) 9 (10-18)

    [24] ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 8 Ιουνίου 2003 (18:37 UTC+2)

    Στο αίμα βάφτηκε, σήμερα, η πόλη Κέτα του Πακιστάν, όπου άγνωστοι εξαπέλυσαν πυρ εναντίον λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άτομα και άλλα δέκα να τραυματιστούν, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    Όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο δηλώσεις δημοσιογράφου τοπικού εντύπου, τα θύματα της επίθεσης, για την οποία καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη, ανήκαν στη μειονότητα των σιιτών.

    [25] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ

    Νουαξότ, 8 Ιουνίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Υπό τον έλεγχο στασιαστών στρατιωτών βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα της Μαυριτανίας, Νουαξότ, αφού όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στασιαστές στρατιώτες το κατέλαβαν, μετά την εγκατάλειψή του από στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο της χώρας, Ουλντ Σιντ Αχμεντ Τάγια.

    Ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου BBC από την περιοχή μεταδίδει ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι έκρυθμη, καθώς πλήθος πολιτών έχει καταλάβει διάφορα κυβερνητικά κτίρια, ενώ υπό τον έλεγχο των στασιαστών φέρεται να είναι και το κρατικό ραδιόφωνο.

    Όπως εκτιμά ο ανταποκριτής του BBC, το καθεστώς του προέδρου Ουλντ Σιντ Αχμεντ Τάγια, έχει καταρριφθεί σε ποσοστό 90%.

    [26] ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ "SARS" ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 8 Ιουνίου 2003 (13:08 UTC+2)

    Κανένα νέο κρούσμα άτυπης πνευμονίας, δεν ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα, παρά το γεγονός ότι το κινεζικό υπουργείο Υγείας, επιβεβαίωσε έναν ακόμη θάνατο από το SARS στο Πεκίνο.    

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, πρόσφατα στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται -σε ορισμένες ήπιες μορφές- να μην έχει γίνει η κατάλληλη διάγνωση.

    Στο Χονγκ Κονγκ ανακοινώθηκε σήμερα ένας νέος θάνατος από την άτυπη πνευμονία, αλλά τις τελευταίες 3 ημέρες δεν έχει ανακοινωθεί κανένα νέο κρούσμα

    [27] ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 8 Ιουνίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ, ότι υπερτονίζουν την επίσκεψη ρουτίνας τριών επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, μετά και τη δημοσιοποίηση αναφοράς της, σύμφωνα με την οποία το Ιράν, έχει παραβιάσει διεθνείς υποχρεώσεις του. Η Ουάσιγκτον που έχεi συμπεριλάβει το Ιράν, στο λεγόμενο «άξονα του κακού» έχει εκφράσει την ανησυχία της, για την αναφορά αυτή.

    Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, χαρακτήρισε την επίσκεψη των τριών επιθεωρητών, που βρίσκονται από χθες στην Τεχεράνη, ως «προγραμματισμένη», εντός του πλαισίου «μηχανισμού ελέγχου».

    « Πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη, που μεγιστοποιείται από την αρνητική προπαγάνδα της Ουάσιγκτον, για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», τόνισε από την πλευρά του, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (IRNA).

    [28] ΚΑΡΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΠΟ.

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2003 (19:30 UTC+2)

    «Κάρτα Πολιτισμού», με την οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης ομάδες και άτομα που για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους δεν έχουν ούτε σταθερή, ούτε περιστασιακή παρουσία και συμμετοχή στις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα των πολιτιστικών οργανισμών, θα αρχίσει να διανέμει πιλοτικά από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας, σήμερα, στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης τα μέτρα ενίσχυσης της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης και τις νέες δραστηριότητες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευομένων φορέων του.

    Οι φορείς, τις δραστηριότητες των οποίων μπορούν να παρακολουθήσουν οι δικαιούχοι της «Κάρτας Πολιτισμού» είναι κατ' αρχήν: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μονή Λαζαριστών,,Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μουσείο Λευκού Πύργου, Λουτρά Παράδεισος (Εκθεσιακός Χώρος ), Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Οργάνων, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ειδικά αφιερώματα), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Χαρτοθήκη, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Υπουργείου Πολιτισμού, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ο.Π.Ε.Π., Κινηματογράφοι « Πλατεία ASSOS ODEON, «Ster Century Cinema και «Village Center Cinemas".

    Οι κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται την «Κάρτα Πολιτισμού» είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι, μέλη Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), άτομα που μετέχουν σε προγράμματα απεξάρτησης, μέλη των προγραμμάτων Νέων του Συλλόγου «ΑΡΣΙΣ», άστεγοι ενταγμένοι στα προγράμματα του «ΑΡΣΙΣ», τα παιδιά των φαναριών «Φιλοξένεια», παιδικό χωριό Φιλύρου, άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμα του Ψυχιατρείου «Ψυχαργώ», φιλοξενούμενοι στο «Χαρίσειο Γηροκομείο, φιλοξενούμενοι στην Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών, μετέχοντες στα προγράμματα της «Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων».

    Η «Κάρτα Πολιτισμού» θα διατίθεται από την ειδική υπηρεσία με την κατάθεση των δικαιολογητικών, που πιστοποιούν ότι είναι μέλη των φορέων ή κοινωνικών ομάδων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα έχει διάρκεια ενός χρόνου και θα ανανεώνεται με μια απλή, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, διαδικασία.

    [29] ΙΟΥΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2003 (10:04 UTC+2)

    Πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Ιούνιος Πολιτισμού» διοργανώνει και φέτος από αύριο ως τις 12 Ιουνίου ο Δήμος Χορτιάτη, στο προαύλειο του δημοτικού σχολείου Ασβεστοχωρίου. Στο πλαίσιο του «Ιουνίου Πολιτισμού» θα διεξαχθεί και η 8η Χορωδιακή Συνάντηση των Δημοτικών Σχολείων.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει αύριο την ορχήστρα νέων Ασβεστοχωρίου «Στησίχορος» και τις παιδικές χορωδίες των δημοτικών σχολείων Δήμου Παλαμά Καρδίτσας και Ασβεστοχωρίου.

    Μεθαύριο θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους οι παιδικές χορωδίες των δημοτικών σχολείων 10ο και 17ο Ευόσμου, 20ο και 7ο Γιαννιτσών, 2ο και 4ο Θέρμης, 4ο Συκεών και Ασβεστοχωρίου.

    Την Τετάρτη 11 Ιουνίου θα εμφανιστούν οι παιδικές χορωδίες των Δημοτικών Σχολείων 3ο, 4ο και 6ο Τυρνάβου, 37ο Θεσσαλονίκης, 5ο Πολίχνης, Ασβεστοχωρίου και η Νεανική Χορωδία «Θαμυρις 2002» Θεσσαλονίκης.

    Τέλος την Πέμπτη 12 Ιουνίου το πρόγραμμα προβλέπει θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Νεάπολης


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 June 2003 - 18:13:48 UTC