Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΚΤ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΙΓΑΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΚΙΟΥΛ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [05] 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [06] ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ EAGLE 2003 ΤΗΣ IATA ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [07] ΑΙΧΜΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ
  • [08] "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • [09] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ARLINGTON PARK
  • [10] ΓΙΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ
  • [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,022 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΕΥΣ
  • [12] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΙΣΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
  • [13] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
  • [14] ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ALPHA BANK ΚΑΙ ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΘΡΑΚΗ 2003"
  • [16] ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [18] ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [21] ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 2003-2004 ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ - ΣΤΟΛΤΙΔΗ
  • [23] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ "ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ"
  • [24] ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ
  • [25] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ, ΚΟΛΕΤΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ
  • [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ
  • [27] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ "Ν.Υ. TIMES"
  • [28] ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ WALL STREET
  • [29] ΤΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2008
  • [30] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [31] ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [32] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
  • [33] "ΜΗΔΕΙΑ" Η ΠΡΩΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ
  • [34] ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] Η ΕΚΤ ΜΕΙΩΣΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Καμία έκπληξη δεν επεφύλασσε για την αγορά η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το διοικητικό συμβούλιό της αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    Ετσι, το ελάχιστο επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται πλέον στο 2%, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 3%.

    Εκκλήσεις στην ΕΚΤ να προβεί στη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, απηύθυναν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και Γαλλίας, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφεραν ότι η το 2003 θα είναι «τρίτη χρονιά απογοητευτικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη». Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), στο τεύχος Μαΐου επεσήμανε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη δικαιολογούν και νέα μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους

    Στο μεταξύ, πριν την απόφαση της ΕΚΤ, και σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2003 αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι 1,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2002.

    Εξίσου, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία προχώρησε σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο της Κομισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2003 πρόκειται να κυμανθούν από 0% ως 0,4%

    Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ στον αντίποδα η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας προέβη σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50%, στο 3%.

    Ε.Α.

    [02] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (11:42 UTC+2)

    Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται πεντακόσιες και πλέον οικογένειες εργαζομένων στα μεταλλεία της Χαλκιδικής μετά την απόφαση που έλαβαν οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρίας Kinross Gold Corporation να διακόψουν τις επενδυτικές δραστηριότητές τους στην Ελλάδα.

    Εκπρόσωποι φορέων της περιοχής εκτιμούν ότι με το κλείσιμο των μεταλλείων και τις απολύσεις των εργαζομένων θα αντιμετωπίσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα ολόκληρη η περιοχή της βόρειας ορεινής Χαλκιδικής απ΄όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των υπό απόλυση μεταλλωρύχων που απασχολούνται στην επιχείρηση.

    Η πολυεθνική εταιρία καναδικών συμφερόντων TVX Hellas, που μετονομάστηκε σε TVX Ελληνικός Χρυσός και απορροφήθηκε στη συνέχεια από Kinross Gold Corporation εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, μετά από διεθνή διαγωνισμό, πριν από οκτώ περίπου χρόνια για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στις περιοχές του νομού Χαλκιδικής. Όμως η επένδυση, που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη από ξένη εταιρία επένδυση στα μεταπολεμικά χρονικά της Βόρειας Ελλάδας, προκάλεσε από την πρώτη στιγμή τις έντονες αντιδράσεις μερίδας κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που άρχισαν να καταθέτουν προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

    Η χαριστική βολή στα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας δόθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους κατοίκους της περιοχής Στρατονίκης που διαμαρτύρονταν ότι από τις από τις εξορύξεις μεταλλευμάτων, στην τοποθεσία «Μαύρη Πέτρα» προκαλούνταν ρωγμές στα σπίτια τους και ρύπανση στο περιβάλλον.

    Η εταιρία, που είχε περιορίσει τις δραστηριότητές της στο συγκεκριμένο μεταλλείο με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες και στη συνέχεια προσέφυγε και στα πολιτικά δικαστήρια καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης η οποία συζητήθηκε χθες από το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας.

    Το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους που εκτιμούν ότι θα απολυθούν χωρίς να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Kinross Gold Corporation αναμένεται να στραφεί δικαστικά και κατά του ελληνικού δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση για τη διακοπή της επένδυσης.

    Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης προκάλεσε και τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και εκπροσώπων φορέων που είχαν στραφεί δικαστικά εναντίον της εταιρίας και καταγγέλλουν ότι οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής τους θεωρούν υπαίτιους για το κλείσιμο της επιχείρησης, ενώ όπως υποστηρίζουν στην πραγματικότητα είχαν αποφασίσει από τις αρχές του χρόνου να κλείσουν τα μεταλλεία και να αποχωρήσουν από την Ελλάδα.

    «Είναι λυπηρό ότι 500 συντοπίτες μας χάνουν τις δουλειές τους, αλλά εμείς δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη. Προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας και το περιβάλλον», δήλωσε στο ΜΠΕ το μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων Στέλλα Τομέ.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΙΓΑΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΚΙΟΥΛ

    Μαδρίτη, 5 Ιουνίου 2003 (06:22 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα των παραβιάσεων του ελληνικού

    εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα διευθετηθούν μεταξύ

    Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη και μεταξύ άλλων συζήτησαν και το Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Νέα Υόρκη, 5 Ιουνίου 2003 (14:19 UTC+2)

    «Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον 2003, «Νερό: Δύο Δισεκατομμύρια άνθρωποι Πεθαίνουν για Αυτό!», τονίζει το πόσο σημαντικό είναι το νερό για την ανθρώπινη επιβίωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Στη Διάσκεψη Κορυφής της Χιλιετίας και στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η διεθνής κοινότητα ανέλαβε μετρήσιμες και χρονικά προσδιορισμένες δεσμεύσεις για την παροχή ασφαλούς νερού και υποδομής υγιεινής και αποχέτευσης*. Αυτοί οι στόχοι (ο περιορισμός κατά το μισό ως το 2015, των ανθρώπων που δεν έχουν βιώσιμη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής) είναι ζωτικής σημασίας από μόνοι τους, αλλά επίσης είναι αποφασιστικής σημασίας αν πρόκειται να πετύχουμε τους άλλους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, περιλαμβανομένων του περιορισμού της παιδικής θνησιμότητας, καταπολέμησης της ελονοσίας, εξάλειψης της απόλυτης φτώχειας και της πείνας, ενδυνάμωσης των γυναικών, και βελτίωσης της ζωής αυτών που ζουν σε φτωχές συνοικίες.

    Οι παρούσες στατιστικές είναι ανησυχητικές. Ένα άτομο στα έξι ζει χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Πάνω από το διπλάσιο νούμερο από αυτούς, 2,4 δισ. άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγιεινή. Ο ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, σκοτώνουν ένα παιδί κάθε οχτώ δευτερόλεπτα, και ευθύνονται για 80% όλων των ασθενειών και θανάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμα τραγικότερη από τη γνώση που έχουμε από παλιά ότι αυτές οι ασθένειες αποφεύγονται.

    Αν και η παροχή υπηρεσιών νερού έχει αυξηθεί στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, αυτά τα κέρδη έχουν εξατμισθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Πολλά μέρη του κόσμου τώρα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έλλειψης νερού λόγω των κλιματικών αλλαγών, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υπέρ κατανάλωσης.

    Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να παρέχουμε υπηρεσίες νερού σε όλους, ιδιαίτερα στους φτωχούς, να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα νερού, ιδιαίτερα στη γεωργία που παίρνει τη μερίδα του λέοντος της παγκόσμιας χρήσης νερού αλλά συχνά είναι αναποτελεσματική στις πρακτικές ρουτίνας χρήσης του νερού, και να διασφαλίσουμε ότι η διαχείριση των ποταμών και των υπόγειων υδάτων που μοιράζονται δύο ή και περισσότερα κράτη θα γίνεται δίκαια και αρμονικά.

    Αυτό που χρειάζεται μαζί με το γλυκό νερό είναι και φρέσκια σκέψη. Πρέπει να μάθουμε πώς να εκτιμούμε το νερό. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να εννοεί ότι θα απαιτείται από τους χρήστες να πληρώνουν μια ρεαλιστική τιμή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στερούνται αυτόν το ζωτικό πόρο, οι ήδη περιθωριοποιημένοι άνθρωποι. Είναι μια από τις πιο σκληρές ειρωνείες στη σημερινή κατάσταση του νερού στον κόσμο, ότι αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα πληρώνουν το περισσότερο για το νερό.

    Φρέσκια σκέψη επίσης εννοεί ότι θα βρεθούν πρακτικές, και κατάλληλες λύσεις για να διασφαλίσουν τη σίγουρη και δίκαιη παροχή νερού. Μερικές από αυτές τις λύσεις είναι απλές και φτηνές. Η συλλογή του βρόχινου νερού, για παράδειγμα, θα μπορούσε να βοηθήσει 2 δισ. ανθρώπους μόνο στην Ασία. Η επεξεργασία του νερού στην έξοδο των σωλήνων και εκπαίδευση στη δημόσια υγεία για τις βασικές πρακτικές υγιεινής θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ παγκοσμίως ως προς την ανακούφιση από το βάρος των ασθενειών που προκαλούνται από το βρόμικο νερό.

    Η παροχή επαρκούς υγιεινής και βιώσιμων παροχών γλυκού νερού επίσης θα απαιτήσει σημαντικές νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογία. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί, υπολογίζεται ότι η ετήσια δαπάνη για ασφαλές πόσιμο νερό και υγιεινή θα πρέπει να υπερδιπλασιαστεί.

    Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και σε αυτό το Έτος Γλυκού Νερού, 2003, ας υποσχεθούμε να κάνουμε το καλύτερο για να ανταποκριθούμε στη δυσχερή θέση των 2 δις συνανθρώπων μας, που πεθαίνουν από έλλειψη νερού και υγιεινής.»

    [05] 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Μόσχα, 5 Ιουνίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στα σύνορα της Τσετσενίας, τα ξημερώματα.

    Στην πόλη Μοζντόκ στη βόρεια Οσετία, μια γυναίκα κομάντο αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε την ώρα που ένα λεωφορείο επιχειρούσε να περάσει μία σιδηροδρομική διάβαση. Οι επιβάτες ήταν ως επί το πλείστον αξιωματικοί της ρωσικής αεροπορίας, από τους οποίους σκοτώθηκαν οι οκτώ ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν και επτά πολίτες.

    Κατά τους Ρώσους αξιωματούχους πρόκειται για επίθεση Τσετσένων αυτονομιστών. Σημειώνεται ότι μόνο τον Απρίλιο από δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον ρωσικών στόχων, σκοτώθηκαν 80 άτομα ενώ το Μάιο, τα θύματα ήταν 12.

    [06] ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ EAGLE 2003 ΤΗΣ IATA ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Με το βραβείο Eagle 2003 του Διεθνούς Οργανισμού Αερομεταφορών (IATA) τιμήθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε ένδειξη αναγνώρισης της συμβολής του στον κλάδο των αερομεταφορών και της υποστήριξης προς τις αεροπορικές εταιρίες.

    Ο ετήσιος θεσμός των βραβείων Eagle καθιερώθηκε από την IATA, η οποία εκπροσωπεί 280 αερομεταφορείς απ΄ όλον τον κόσμο, με σκοπό την επιβράβευση των αεροδρομίων και των φορέων εναέριας κυκλοφορίας που ξεχώρισαν για τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης και ανακούφισης των αεροπορικών εταιριών.

    Οι ιδιαίτερα αντίξοες διεθνείς συνθήκες προσδίδουν στη φετινή 6η απονομή των βραβείων Eagle ιδιαίτερη σημασία. Για το 2003, η ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης τίμησε τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Σιγκαπούρης και της Μελβούρνης για την ανταπόκρισή τους στην έκκληση των αεροπορικών εταιριών για μέτρα συγκράτησης ή μείωσης των χρεώσεών τους, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τις διεθνείς αερομεταφορές.

    Ηδη από το Νοέμβριο του 2001, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανταποκρίθηκε άμεσα στις εκκλήσεις των αεροπορικών εταιριών μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, με μία σειρά μέτρων μείωσης των χρεώσεων προσγείωσης και στάθμευσης. Το 2002, ο ΔΑΑ εφάρμοσε Ειδικό Πρόγραμμα Στήριξης, με μέτρα τα οποία διατηρήθηκαν και διευρύνθηκαν κατά το 2003 προσφέροντας μειώσεις που φθάνουν έως και 20% σε σχέση με το 2001.

    Τα μέτρα αυτά αποτέλεσαν σημαντική αρωγή και καθοριστικό κίνητρο για την παρουσία και ανάπτυξη των αεροπορικών εταιριών στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Ο ΔΑΑ καλωσόρισε ήδη φέτος 4 νέες εταιρίες (Luxair, Snowflake/SAS, Armenian International Airways και Hemus Air), ενώ εντός του Ιουνίου δύο ακόμη νέες εταιρίες (Hellas Jet, Germanwings) ξεκινούν δρομολόγια από και προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [07] ΑΙΧΜΕΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Για ανεύθυνη στάση των φορέων και των πολιτών της Ανατολικής Αττικής σε ότι αφορά τις χωματερές έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης.

    «Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας Περιβάλλοντος συμπίπτει με την επιβεβλημένη Νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΧΩΔΕ να προσδιορίσει τις περιοχές, που θα λειτουργήσουν οι ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική και ευρύτερα στην Αττική», τόνισε ο κ. Λαλιώτης.

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι και με τις χωροθετήσεις των εναλλακτικών χώρων μπορούν να καταργηθούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Ανατολικής Αττικής και να δοθούν οριστικές λύσεις σε ένα πολύχρονο και εκρηκτικό πρόβλημα.

    Ωστόσο, ο κ. Λαλιώτης άφησε αιχμές για τη στάση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων της Ανατολικής Αττικής, «που αρνούνται όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων στην περιοχή τους, που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1.100 τόνους την ημέρα».

    «Σήμερα, για μια ακόμη φορά, οι τοπικοί φορείς της Ανατολικής Αττικής εξακολουθούν να αρνούνται το σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής και αντιδρούν στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, να δώσει οριστικές λύσεις στο πρόβλημά τους.

    Όμως ενώ αρνούνται τις λύσεις, συνυπάρχουν και συμβιώνουν με 25 ανεξέλεγκτες χωματερές, που αποτελούν εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία», σημείωσε.

    Ο κ. Λαλιώτης υπογράμμισε ότι στην Αττική λειτουργούν 25 ανεξέλεγκτες χωματερές, στις οποίες κάθε χρόνο ρίχνονται πάνω από 170.000 τόνοι απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και επικίνδυνα και μολυσμένα απόβλητα.

    «Η εικόνα αυτή δεν ταιριάζει στη χώρα μας και στην Αττική. Προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και υπονομεύει τη δημόσια υγεία στην Ανατολική Αττική. Οι ανεξέλεγκτες χωματερές πρέπει να κλείσουν τώρα. Το πρόβλημα αφορά όλους τους κατοίκους της Αττικής και όχι μόνο της Ανατολικής Αττικής. Δεν δικαιολογούνται κομματικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Για τα κόμματα, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τους κοινωνικοί φορείς, για τους πολίτες», κατέληξε.

    [08] "ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (20:14 UTC+2)

    "Καμπανάκι" για τις λίμνες της Καστοριάς και των Ιωαννίνων "χτύπησε" η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, υποστηρίζοντας ότι η ποιότητα νερού των συγκεκριμένων λιμνών εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επίσης εφιστά την προσοχή και για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μουστάκα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Ιδρύματος, από αναλυτικές μετρήσεις που έχουν γίνει κατά την περίοδο 1998 - 2002 στη λίμνη της Καστοριάς προκύπτει ότι "χαρακτηριστικό γνώρισμά της ήταν η κυριαρχία των κυανοβακτηρίων και μάλιστα των τοξικών κυανοβακτηριών".

    Όπως εξηγεί "η συγκέντρωση της πιο επικίνδυνης μικροκυστίνης LR μετρήθηκε τρεις χιλιάδες φορές ψηλότερη από το όριο ασφάλειας που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για ασφαλή χρήση. Παρόμοια", προσθέτει, "ήταν τα αποτελέσματα των ερευνών και στη λίμνη των Ιωαννίνων".

    "Σωτηρία" για τις ελληνικές λίμνες, αποτελεί σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60, η οποία προβλέπει τη σωστή διαχείριση και τη βελτίωση της ποιότητας των αποθεμάτων νερού έως το 2015.

    Παράλληλα επισήμανε ότι οι λίμνες μας μπορούν να βελτιώσουν την οικολογική τους κατάσταση, αυτό όμως, απαιτεί "μακροχρόνια παρακολούθηση και έρευνα, κάτι το οποίο στη χώρα μας δυστυχώς δεν γίνεται".

    Στ. Τ.

    [09] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ARLINGTON PARK

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Φεστιβάλ ελληνικής μουσικής και κουζίνας πραγματοποιείται στις 14 Ιουνίου στο Arlington Park της Ουάσινγκτον από ομογενείς, με την χορηγία του ελληνικού περιοδικού Circle. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν την αυθεντική ελληνική κουζίνα, τους ελληνικούς χορούς και την παραδοσιακή μουσική, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές εκδηλώσεις για τα παιδιά.

    Μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο ελληνοαμερικανικό κέντρο αποκατάστασης και νοσοκομειακής περίθαλψης που τώρα δημιουργείται.

    Η γενική είσοδος θα στοιχίζει 6 δολάρια και τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν θα πληρώνουν εισιτήριο αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες.

    [10] ΓΙΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ

    Στρασβούργο, 5 Ιουνίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Για λασπολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Τρακατέλλης, με αφορμή τις αναφορές του κ. Σημίτη από το βήμα της Βουλής για τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή ερώτημα του κ. Τρακατέλλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του βασικού μετόχου σε μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ καταφέρεται κατά της διαπλοκής και καταγγέλλει ότι ο νόμος που καθορίζει την έννοια του βασικού μετόχου θεσμοθετεί τη διαπλοκή ορίζοντας το ανώτατο όριο κατοχής ποσοστού μετοχών σε μέσα ενημέρωσης από επιχειρηματία που συμμετέχει σε δημόσιες προμήθειες σε 5%, στην ευρωβουλή έχει διαφορετική στάση και ζητά την κατάργηση των περιορισμών σε επιχειρηματίες που συμμετέχουν σε δημόσιες προμήθειες.

    Απαντώντας ο κ. Τρακατέλλης σημειώνει: «ανακάλυψε αίφνης ο κ. Σημίτης ότι για τη διαπλοκή που αποτελεί πληγή του δημοσίου βίου δεν ευθύνεται η κυβέρνησή του αλλά η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβατότητα του νόμου περί βασικού μετόχου προς το κοινοτικό δίκαιο, βάσει σχετικού ερωτήματός μου». Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ καταγγέλλει προχειρότητα στην προώθηση του νόμου περί βασικού μετόχου λέγοντας ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τυχόν υπεργολαβίες που λαμβάνουν μέτοχοι ΜΜΕ με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η έννοια του «βασικού μετόχου».

    [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,022 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΕΥΣ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,022 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2002 ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας «Περσεύς Προϊόντα Ειδικής Διατροφής Α.Β.Ε.Ε.»

    Δικαιούχοι του μερίσματος, είναι οι κάτοχοι μετοχών της Εταιρίας, κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. την 6η Ιουνίου 2003, ενώ από την 9/6/2003 οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα μερίσματος 2002.

    Περαιτέρω η συνέλευση ενέκρινε την πώληση της θυγατρικής «ΛΕΚΑΤΣΑ Ιδιωτικό Πολυϊατρείο Ιατρική Ανώνυμη Εταιρεία», αντί τιμήματος 1.000.000 ευρώ πιστούμενου για τέσσερα χρόνια.

    Αποφάσισε δε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά 7.183.656,50 ευρώ, με την έκδοση 2.873.463 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,37 ευρώ εκάστη, και τιμή διάθεσης 2,5 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης 2νέες/10παλαιές μετοχές υπέρ των παλαιών μετόχων.

    [12] ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΙΣΛΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ

    Στρασβούργο, 5 Ιουνίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Με την υιοθέτηση με 271 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 48 αποχές της έκθεσης του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Arlindo Cunha το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφοροποιείται σημαντικά από τις προτάσεις της Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    Το πολιτικό έγγραφο για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Επιτρόπου Fischler αντιμετωπίζει την κατανομή των γεωργικών ενισχύσεων για την περίοδο 2003 και 2006, επιδιώκοντας τη μετατόπιση των ενισχύσεων από την αγορά στην αγροτική ανάπτυξη, στην ποιοτική παραγωγή και στην επίτευξη καλύτερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή προτείνει την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων, δηλαδή την αποσύζευξη των επιχορηγήσεων από την παραγωγή, σε συνδυασμό με την επέκταση του συστήματος των άμεσων πληρωμών, ούτως ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι ακτήμονες σε έναν μεγαλύτερο αριθμό κοινών οργανώσεων αγοράς.

    Το Κοινοβούλιο τάσσεται, ωστόσο, υπέρ μίας "μερικής" αντί μίας "πλήρους" αποσύνδεσης των αγροτικών επιχορηγήσεων από την παραγωγή και δη μόνο σε δύο συγκεκριμένους τομείς, τις αροτραίες καλλιέργειες και το βόειο κρέας.

    Ειδικότερα, η έκθεση προτείνει ένα πολυλειτουργικό σχέδιο πληρωμών, με χρονικό ορίζοντα έναρξης τον Ιανουάριο του 2004, που θα βασίζεται σε ένα εισόδημα και μία ενίσχυση για την κατοχή εδάφους, και θα εφαρμόζεται σε αγρότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αροτραίων καλλιεργειών καθώς και στους αποδέκτες ορισμένων επιχορηγήσεων στον τομέα του αρσενικού βοείου κρέατος.

    Για όλους τους άλλους τομείς κρίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις θα πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένες με την παραγωγή, ενώ προβλέπονται επιπλέον ενισχύσεις για τους παραγωγούς πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, των καρυδιών και των ενεργειακών καλλιεργειών.

    Η Επιτροπή Γεωργίας φοβάται συγκεκριμένα ότι ένας πλήρης χωρισμός των ενισχύσεων από την παραγωγή θα ωθούσε τους αγρότες στο να εγκαταλείψουν τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές, επαυξάνοντας έτσι τους κινδύνους ερημοποίησης καθώς και τις περιφερειακές διαφορές. Η έκθεση, πάντως, δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσοστό των ενισχύσεων που θα πρέπει να οδηγηθούν σε αποσύνδεση από την παραγωγή, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωβουλευτών για αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Μία τροπολογία του ΕΛΚ που επιζητούσε να θεσπίσει ως ποσοστό αποσύνδεσης το 50% απερρίφθη από την Ολομέλεια.

    Το Κοινοβούλιο θεωρεί περαιτέρω ότι τροποποιήσεων χρήζουν και οι προτάσεις Fischler σχετικά με τον επανακαθορισμό των ενισχύσεων και την προοδευτική μείωσή τους. Η Επιτροπή προτείνει συγκεκριμένα τη σταδιακή μείωση όλων των άμεσων πληρωμών, ξεκινώντας από μείωση της τάξης του 1% το 2006 και φτάνοντας σταδιακά σε μειώσεις της τάξης του 19% το 2012 ("προοδευτική μείωση").

    Συγχρόνως, προβλέπεται ότι οι παραγωγοί θα λαμβάνουν συμπληρωματική ενίσχυση ως αντιστάθμισμα στις επιπτώσεις αυτών των περικοπών. Ειδικότερα, προβλέπεται οι παραγωγοί που λαμβάνουν άμεσες πληρωμές κάτω των 5.000 ετησίως θα αποζημιώνονται πλήρως, ούτως ώστε να μην υποστούν καμία απώλεια εσόδων. Τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από αυτές τι περικοπές προβλέπεται ότι θα επανεπενδυθούν σε περιβαλλοντικά μέτρα και στους διάφορους αγροτικούς τομείς ("επανακαθορισμός των ενισχύσεων").

    Το Κοινοβούλιο κρίνει, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές χρήζουν εξομάλυνσης: συμφωνεί σε μία κάποια μείωση των άμεσων πληρωμών αλλά μόνο σε εκείνους τους παραγωγούς με εισόδημα από ενισχύσεις άνω των 7.500 ευρώ ετησίως, ενώ απορρίπτει πλήρως την ιδέα της προοδευτικής μείωσης.

    Άλλες τροπολογίες που υποβλήθηκαν από τον εισηγητή και εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνται από αυτές τις περικοπές θα επανεπενδύονται πλήρως και δη στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ (αγροτική ανάπτυξη και περιβαλλοντικά μέτρα) καθώς και ότι ο επανακαθορισμός θα εφαρμόζεται στη βάση ενός εδαφικού κριτηρίου για τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών.

    Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία "τουλάχιστον το 50%" των εξοικονομούμενων πόρων πρέπει να επανεπενδύεται στον δεύτερο πυλώνα απερρίφθη από την ολομέλεια. Σύμφωνα δε με την έκθεση Cunha μόνο οι άμεσες πληρωμές άνω των 7.500 ευρώ ετησίως θα πρέπει να μειωθούν μετά το 2006, ενώ οι σχετικές μειώσεις θα πρέπει να ποικίλουν από 6% ετησίως στις λιγότερο ευνοημένες περιοχές σε 8% ετησίως στις υπόλοιπες περιοχές. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τον επανακαθορισμό των ενισχύσεων θα πρέπει να διατεθούν στις χώρες μέλη, ούτως ώστε να τα επανακατανείμουν στις περιφέρειές τους.

    Σ.Α.

    [13] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική οικονομία μετά την εισαγωγή του ευρώ, καθώς και οι προοπτικές ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βρετανικών Βιομηχανιών John Egan, που πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Πρέσβη της Αγγλίας, David Madden.

    Ο κ. Egan επισήμανε την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές εντυπώσεις των Βρετανών επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί και συνεχώς βελτιώνεται το θεσμικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Ήδη βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών των αλλαγών και κάλεσα μέσω του κ. Egan τις βρετανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα ενόψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και των θετικών προοπτικών που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά την πραγματοποίηση των Αγώνων», είπε.

    [14] ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ALPHA BANK ΚΑΙ ALPHA ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Την πρόθεσή τους να συγχωνευθούν ανακοίνωσαν η Alpha Bank A.E., η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, και η θυγατρική της σε ποσοστό 38% Αlpha Επενδύσεων Α.Ε.Ε.Χ.

    Ο λόγος ανταλλαγής των μετοχών των δύο εταιριών προτείνεται να είναι 5,3 μετοχές της Αlpha Επενδύσεων προς 1 μετοχή της Alpha Bank, που αντιπροσωπεύει premium 6,3% επί της τιμής κλεισίματος της 4 Ιουνίου 2003 της μετοχής της Alpha Επενδύσεων και αντιστοιχεί σε 3 / 4 του υφισταμένου discount.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας η προτεινόμενη συγχώνευση, μεταξύ άλλων, θα ωφελήσει τους μετόχους της Αlpha Επενδύσεων προσφέροντας premium 6,3% επί της τιμής κλεισίματος της 4/6/2003 της μετοχής της Αlpha Επενδύσεων, ανταλλάσσοντας τις μετοχές τους με μετοχές της Alpha Bank, που έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ελκυστική μερισματική απόδοση διαχρονικά, ενώ θα διατηρήσει στα ίδια περίπου επίπεδα το λόγο κερδών ανά μετοχή, καθώς τα φορολογικά πλεονεκτήματα και η εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας αντισταθμίζουν την επίδραση της αυξήσεως του αριθμού των μετοχών της Αlpha Bank μετά τη συγχώνευση.

    Περαιτέρω θα μειώσει το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος της Τραπέζης για τις χρήσεις 2003 και 2004 κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες όπως προβλέπει η νομοθεσία περί κινήτρων συγχωνεύσεων, και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση Ευρώ 1,8 εκατ. λόγω μή καταβολής φόρου συγκεντρώσεως κεφαλαίου, καθώς η Alpha Επενδύσεων δεν θα χρειαστεί να κεφαλαιοποιήσει το αποθεματικό από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο για να καλύψει συσσωρευμένες ζημιές.

    Θα βελτιώσει, τέλος, τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τραπέζης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, και ενισχύσει την καθαρή θέση του Ομίλου με την απορρόφηση της μειοψηφίας

    Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής και αφού ακυρωθούν όλες οι διεταιρικές συμμετοχές των υπό συγχώνευση εταιριών, ο συνολικός αριθμός μετοχών της Alpha Bank θα αυξηθεί λόγω της συγχωνεύσεως κατά 9.637.104 μετοχές και θα διαμορφωθεί σε 194.808.664 μετοχές.

    Η διαδικασία συγχωνεύσεως αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτουμένων αδειών, εγκρίσεων και πιστοποιήσεων, και βεβαίως, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των υπό συγχώνευση εταιριών και της πιστοποιήσεως από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές του δικαίου και ευλόγου της προτεινόμενης σχέσεως ανταλλαγής των μετοχών.

    H συγχώνευση θα διενεργηθεί κατά τις συνδυασμένες διατάξεις των νόμων 2515/1997 και 2166/1993, ως ισχύουν, με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 6/6/2003.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ανακοινώνοντας τη συμφωνία επεσήμανε ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς καθιστά ώριμες τις συνθήκες για την συγχώνευση των δύο εταιριών γιατί, όπως είπε, «προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση σημαντικών συνεργειών συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τον Όμιλο».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αlpha Επενδύσεων, Γεώργιος Προβόπουλος δήλωσε ότι η σκοπιμότητα της ανεξαρτησίας της Alpha Επενδύσεων έχει πλέον παρέλθει με την πλήρη κατάργηση των περιορισμών και την απελευθέρωση της αγοράς, προσθέτοντας ότι μέσω της συγχωνεύσεως με την Alpha Bank παρουσιάζονται ουσιαστικές ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση της αξίας των επενδύσεων των μετόχων.

    Η Alpha Bank είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και η πρώτη σε μέγεθος τράπεζα στον ιδιωτικό τομέα και έχει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα.

    Η Alpha Επενδύσεων ΑΕΕΧ είναι εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κύριος μέτοχος είναι η Alpha Bank με ποσοστό 38%. Το χαρτοφυλάκιό της αποτελείται κατά 60% περίπου από μετοχές εταιριών εισηγμένων στο ΧΑ, κατά 22% από μετοχές μεγάλων εταιριών του εξωτερικού και, κατά 18% από ομόλογα και ρευστά διαθέσιμα.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΘΡΑΚΗ 2003"

    Κομοτηνή, 5 Ιουνίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Περί τους 12.000 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της Πανελλήνιας Εμπορικής έκθεσης «Θράκη 2003», που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή 83 επιχειρήσεων. Τη ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης είχε για δεύτερη συνεχή χρονιά το «Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατ. Μακεδονίας Θράκης» και η Δ.Ε.Θ α.ε.

    Σε στεγασμένο χώρο 2.000 τ.μ .και 500 τ.μ υπαίθριο, στην Βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής, που έχει παραχωρηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν προϊόντα και υπηρεσίες διαφόρων κλάδων της ελληνικής οικονομίας και να πληροφορηθούν για τα επιτεύγματα της παραγωγής και της τεχνολογίας.

    [16] ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 5 Ιουνίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Εξακόσιοι Ρουμάνοι στρατιώτες αναχωρούν την 1η Ιουλίου από τη χώρα με προορισμό το Ιράκ, για να συμμετέχουν σε διεθνή δύναμη σταθεροποίησης στη περιοχή δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρουμανίας, Μιχαήλ Ποπέσκου.

    Ο κ. Ποπέσκου είπε ότι οι στρατιώτες πρέπει να είναι στο Ιράκ το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου και θα είναι υπό τη διοίκηση Ιταλών και Πολωνών.

    Ο εξοπλισμός των στρατιωτών θα σταλεί με πλοία ενώ οι ίδιοι θα μεταφερθούν στο Ιράκ με αεροπλάνα.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας η χώρα θα ανοίξει σύντομα πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 5 Ιουνίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον κ. Τσερβένκοφσκι για καλή συνεργασία με την ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή «Κονκόρντια».

    Πρόσθεσε, δε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης προτεραιότητα θα αποτελέσει η σύνδεση της ΠΓΔΜ και των άλλων χωρών της περιοχής με την ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι σε λίγο καιρό η χώρα του θα πρέπει να αποφασίσει πότε δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η ξένη στρατιωτική παρουσία.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η χώρα σταθεροποιείται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες που δεν αποδέχονται τη συμφωνία της Οχρίδας και την οικοδόμηση πολυεθνικής κοινωνίας. «Οι ομάδες αυτές προσπαθούν με τρομοκρατικές πράξεις να διαταράξουν τη σταθερότητα», ανέφερε.

    [18] ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 5 Ιουνίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Κροάτες στον αρχηγό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το απόγευμα. Το αεροσκάφος του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ προσγειώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα στο αεροδρόμιο της νήσου Κρκ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, ο πρωθυπουργός Ιβιτσα Ράτσαν, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζλάτκο Τόμτσιτς και επίσκοποι της κροατικής καθολικής εκκλησίας.

    Ο Πάπας κατά την άφιξη του ευχαρίστησε τον Θεό που του έδωσε την δύναμη να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι και εκφώνησε την ομιλία του στα Κροατικά σε πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθούν. Σημειώνεται ότι το 80% του πληθυσμού της Κροατίας που ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια είναι καθολικοί.

    Το ταξίδι αυτό είναι το τρίτο του Ποντίφικα στην Κροατία και το 100ο που πραγματοποιεί ως αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο εξωτερικό. Θα διαρκέσει πέντε μέρες και περιλαμβάνει επισκέψεις στη Ριγιέκα, το Ντούμπροβνικ., το Οσιεκ, το Τζάκοβο και το Ζάνταρ.

    Ο Πάπας Ιάννης Παύλος ο Δεύτερος είχε επισκεφθεί την Κροατία το 1994 και το 1998.

    [19] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα του καθορισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ των δύο πλευρών για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το Μάιο του 2004, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Λιν Πάρκερ.

    Με την υπογραφή του μνημονίου αυτού, το οποίο θα συναρτάται με το Πρωτόκολλο που αποτελεί Παράρτημα της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε. και το οποίο θα διέπει την εφαρμογή μέρους του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ολοκληρώνεται το πλαίσιο των Συμφωνιών για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Σε δηλώσεις τους μετά την τελετή υπογραφής τόσο ο κ. Ιακώβου όσο και ο κ. Πάρκερ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Λευκωσία, 5 Ιουνίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Προσωπικότητες, οι οποίες διαδραμάτισαν ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως ο απεσταλμένος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ, θα τιμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, με τον οποίο συζήτησαν το πρόγραμμα των επαφών που θα έχουν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, καθώς και θέματα αποδήμων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 2003-2004 ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το ΔΣ της ΕΠΟ στη σημερινή του συνεδρίαση, που έγινε στα νέα γραφεία της ομοσπονδίας στο χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες των αγώνων του κυπέλλου Ελλάδος περιόδου 2003-2004. Σημειώνεται ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί με το ίδιο σύστημα που διεξήχθη και αυτή της φετινής περιόδου.

    Οι ημερομηνίες είναι:

    1η φάση:

    1η αγωνιστική: 9, 10, 12, 13/08/2003

    2η αγωνιστική: 16, 17, 27/08/2003 και 03/09/2003

    2η φάση:

    1η αγωνιστική: 9, 10, 17, 24/09/2003

    2η αγωνιστική: 1, 8, 29/10/2003

    3η φάση:

    1η αγωνιστική: 3, 17/12/2003 και 07/01/2004

    2η αγωνιστική: 14, 21, 28/01/2004

    4η φάση:

    1η αγωνιστική: 4, 11/2/2004

    2η αγωνιστική: 25/2/2004 και 17/3/2004

    Ημιτελική φάση:

    1η αγωνιστική: 1, 13, 14/4/2004

    2η αγωνιστική: 20, 21/4/2004

    Τελικός Αγώνας: 8/5/2004

    Η κλήρωση των αγώνων του κυπέλλου Ελλάδος θα διενεργηθεί τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

    Επίσης επικυρώθηκαν οι βαθμολογίες των ομίλων της Δ Εθνικής Κατηγορίας, εκτός της βαθμολογίας του 9ου ομίλου, καθώς στο συγκεκριμένο όμιλο υπάρχει εκκρεμοδικία ως προς τις ομάδες που θα υποβιβαστούν (αγώνας Θύελλα Πατρών-Διακοπτό).

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ - ΣΤΟΛΤΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελο Μυτιληναίο είχε το μεσημέρι ο Ακης Στολτίδης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για αρκετή ώρα με κύριο θέμα την παραμονή του ποδοσφαιριστή στην ομάδα, χωρίς όμως να συμφωνήσουν. Ετσι θα υπάρξει και νέο ραντεβού τις επόμενες ημέρες προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Εκτός του οικονομικού τομέα ο ποδοσφαιριστής ρώτησε τον κ. Μυτιληναίο για τους στόχους που θα θέσει για τη νέα σεζόν, τις μεταγραφές που θα γίνουν, καθώς και ποιοι θα είναι οι συμπαίκτες του τη νέα σεζόν.

    Ενας πρώην παίκτης της ομάδας, ο Αλντίν Χατζί αναφερόμενος στην φετινή πορεία της ομάδας του τόνισε: «Τα πράγματα φέτος δεν πήγαν καλά. Μπορούσαν να πάνε και καλύτερα. Είχαμε πολλά προβλήματα και όχι καλή απόδοση σε πολλά παιχνίδια».

    Οσο για την αποχώρησή του επισήμανε ότι είναι στεναχωρημένος όχι γιατί αποχώρησε, αλλά γιατί δεν ήταν ενήμερος ο προπονητής της ομάδας, Ευγένιος Γκέραρντ: «Η αποχώρησή μου από την ομάδα είναι απόφαση της διοίκησης. Με στεναχωρεί περισσότερο που για την απομάκρυνσή μου δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Γκέραρντ. Ο τελευταίος είναι πολύ καλός προπονητής και μπορεί να βοηθήσει τη νέα σεζόν την ομάδα», τόνισε ο Αλντίν Χατζί.

    [23] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ "ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται το Σάββατο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης οι αγώνες στίβου με την επωνυμία «Κώστας Κεντέρης», προς τιμήν του μεγάλου Ελληνα Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή των 200μ, τους οποίους διοργανώνουν η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης με τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ.

    Το μίτινγκ είναι ενταγμένο στη σειρά αγώνων του ΣΕΓΑΣ με την επωνυμία «Ελληνικό Γκραν Πρι» (κυκλικοί αγώνες με ατομική βαθμολογία). Πρόκειται για τον τρίτο στη σειρά αγώνα αυτής της σειράς, αφού έχουν προηγηθεί τα «Αλεξάνδρεια» στην Εδεσσα και τα «Κνώσεια» στο Ηράκλειο. Μετά την Μυτιλήνη ακολουθούν στις 19/7 τα «Λεωνίδεια» στην Σπάρτη και η σειρά αγώνων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουλίου με τα «Βικέλεια» στην Κηφισιά.

    Εκτός βαθμολογίας Γκραν Πρι θα διεξαχθούν στη Μυτιλήνη τα 100μ γυναικών, τα 200μ ανδρών αλλά και το αγώνισμα των 600μ ΠΠ Α΄ (το τελευταίο μόνο για αθλητές της κατηγορίας που ανήκουν στη δύναμη των σωματείων της Λέσβου).

    Οι κυριότερες συμμετοχές ανά αγώνισμα είναι. Στα σπριντ γυναικών θα πάρουν μέρος οι Βασαρμίδου, Μπουντά, Καφετζή, στα σπριντ ανδρών οι Κόντζος, Βογιατζάκης, Δημότσιος, στα 3.000μ οι Οικονόμου, Γελεσάκης, Πουλιόπουλος και η Δανιήλ στις γυναίκες, στα 800μ της Σκούρτη και της Χριστοπούλου, στο μήκος του Τόγκα, στο επί κοντώ του Λευτεριώτη, στη σφαίρα του Βασιλόπουλου, στο ακόντιο των Καρασμανάκη, Αγιασσιώτη, στα 100μ εμπόδια της Νεσούδη, στο ύψος των Χοτοκουρίδου, Παπαγεωργίου, Μακρή, στο δίσκο της καλπακίδου και στο τριπλούν των Δημητράκη, Πέρρα.

    Μετά την διεξαγωγή των δύο πρώτων αγώνων του Γκραν Πρι (Εδεσσα και Ηράκλειο), προηγούνται: Στις γυναίκες οι Μπουντά Καϊδαντζή στα 200μ με 6 βαθμούς, η Νίκα στα 800μ με 10β, η Ανυφαντή στα 3.000μ με 7β, η Δημητράκη στο τριπλούν με 12β, η Παπαγεωργίου στο ύψος με 11β, οι Τζόλα, Τσεντεμεϊδου στη σφαίρα με 11β και η Κλπακίδου στο δίσκο με 10β.

    Στους άνδρες οι Κόντζος, Στεργιούλης στα 100μ μς 6β, ο Ασσαριωτάκης στα 400μ με 10β, οι Γκαγκτζής, Οικονόμου στα 800μ με 6β, ο Πουλιόπουλος στα 3.000μ με 11β, η Σ. Ιακωβάκης στα 400μ εμπόδια με 12β, ο Τόγκας στο μήκος με 9β, ο Λευτεριώτης στο επί κοντώ με 12β, ο Βασιλόπουλος στη σφαίρα με 11β και ο Καρασμανάκης στο ακόντιο με 12β.

    [24] ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Εξι ημέρες απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Τάε Κβο Ντο ανδρών-γυναικών, που θα φιλοξενηθεί στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από τις 11 έως και τις 15 Ιουνίου.

    Σε οργανωτικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους 650 αθλητές και αθλήτριες από 75 χώρες. Ετοιμοι είναι επίσης και οι Ελληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που προπονούνται καθημερινά στο Αλεξάνδρειο και στο ΕΑΚ Νεάπολης.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάκης Ράπτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παρουσία της ελληνικής ομάδας: «Η ομάδα προετοιμάζεται από τις 6 Μαϊου με διπλές προπονήσεις. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που αρχικά θέσαμε και είναι η κατάκτηση μεταλλίων. Ολοι οι αθλητές βρίσκονται σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση, παρά τα μικρά προβλήματα που αντιμετώπισαν τις προηγούμενες ημέρες».

    Ο κ. Ράπτης έδωσε το στίγμα της διοργάνωσης: «Το επίπεδο θα είναι υψηλό. Φαβορί για να κερδίσει αρκετά μετάλλια είναι η Β. Κορέα. Εμείς θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και θα ανταγωνιστούμε με την Τσεχία, την Ρωσία και την Ουκρανία. Θεωρώ ότι θα έχουμε καλή πορεία, που θα φανεί από τα μετάλλια που θα κατακτήσουν οι αθλητές μας».

    Η διεξαγωγή του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους Ελληνες πρωταθλητές και τα υπόλοιπα στελέχη της ομάδας: «Υπάρχει άγχος γιατί αγωνιζόμαστε στο σπίτι μας. Ο κόσμος θα μας στηρίξει όπως κάθε φορά. Θα κάνουμε μεγάλο αγώνα γιατί από την γενική εικόνα της διοργάνωσης θα εξαρτηθεί αν θα συμπεριληφθούν κάποιες κατηγορίες στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα των Αγώνων του Πεκίνου», υπογράμμισε ο κ. Ράπτης.

    [25] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ, ΚΟΛΕΤΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Σε διεθνές μίτινγκ της Κωνσταντινούπολης θα συμμετάσχουν οι Τασούλα Κελεσίδου, Μαρία Κολέτσου (δισκοβολία) και Παναγιώτης Μπαχαρίδης (σφαιροβολία). Και οι τρεις αναχωρούν απόψε για την Κωνσταντινούπολη, όπου το Σάββατο θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

    [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Λονδίνο, 5 Ιουνίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Οι δύο κόρες του Σαντάμ Χουσέιν, οι οποίες σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο σκοπεύουν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, έχουν λίγες πιθανότητες να ικανοποιηθεί το αίτημα τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    «Δεν θα εξετάσουμε την αίτηση ασύλου που θα καταθέσουν οι κόρες του Σαντάμ ή η σύζυγός του ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του, που υπάρχουν πιθανότητες να έχει παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    [27] ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ "Ν.Υ. TIMES"

    Νέα Υόρκη, 5 Ιουνίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Νew York Times» ανακοίνωσε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Χάουελ Ρέινς παραιτήθηκε, όπως έπραξε και ο διευθυντής σύνταξης, Τζέραλντ Μπόιντ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Και οι δύο διαφώνησαν με την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με την πρακτική δεοντολογίας της εφημερίδας, λόγω του σκανδάλου που προκάλεσε η λογοκλοπή σε ένα κείμενο, και τα ψεύδη που περιείχε άλλο κείμενο του νεαρού δημοσιογράφου Τζέισον Μπλερ.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ένα ακόμα στέλεχος, τιμημένο με το βραβείο Πούλιτζερ, ο Ρικ Μπράγκ, παραιτήθηκε για τον ίδιο λόγο.

    [28] ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 5 Ιουνίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Καθοδικά κινούνταν η Wall Street τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμά της, γεγονός που επιδείνωσε το βαρύ κλίμα στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κι αυτό έχει άμεση σχέση με τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία και τις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ.

    Ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας προβληματισμό στους επενδυτές, οι οποίο αμέσως μετά δέχθηκαν μια νέα ψυχρολουσία: την ανακοίνωση σημαντικής συρρίκνωσης των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 2,9% τον Απρίλιο.

    Τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq άνοιξαν με πτώση, με μεγαλύτερες τις απώλειες του τελευταίου. Πάντως, οι επενδυτές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προβλέψεις που πρόκειται να κάνει μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης η Intel.

    Στη Γηραιά Ηπειρο, η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκιά της, απέτυχε να δώσει ώθηση στις κεφαλαιαγορές, καθώς δεν εξέπληξε τους επενδυτές που αναζητούν πλέον νέα κατεύθυνση.

    Αντίθετα, έκπληξη και μάλιστα δυσάρεστη αποτέλεσε η ενίσχυση του ευρώ λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης καθώς και μετά από αυτήν.

    Οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Γηραιάς Ηπείρου ξεκίνησαν ανοδικά λαμβάνοντας ώθηση από το χθεσινοβραδινό μίνι-ράλι στη Wall Street και με την αγορά να αναμένει τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,5%.

    Κατά τα άλλα η απροσδόκητη μείωση, έστω και μικρή, της ανεργίας στη Γερμανία εξέπληξε ευχάριστα τις αγορές, ενώ θετικό κλίμα έχει διαμορφωθεί στον κλάδο αερομεταφορών χάρη σε πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ και την ύφεση της επιδημίας άτυπης πνευμονίας στην Ασία.

    [29] ΤΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟ 2008

    Λονδίνο, 5 Ιουνίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Το Λίβερπουλ θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2008.

    Η πόλη της βόρειας Αγγλίας επεκράτησε των Μπρίστολ, Μπέρμινχαμ, Κάρντιφ, Οξφόρδης και της κοινής υποψηφιότητας Νιούκαστλ και Γκέιτσχεντ, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η απόφαση, που σημαίνει αύξηση του τουρισμού και των επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και βελτίωση του προφίλ της πόλης, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Λίβερπουλ.

    Σημαντική ανάθεση

    Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της δημοτικής αρχής του Λίβερπουλ είπε ότι η ανάθεση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας στο Λίβερπουλ για το 2008 ισοδυναμεί με ταυτόχρονη κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ, κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Αγγλίας από την άλλη σημαντική ομάδα της πόλης - την Έβερτον - και την επαναδημιουργία του συγκροτήματος των Μπιτλς, που ξεκίνησε από το Λίβερπουλ.

    Τα μέλη της ομάδας, που διεκδίκησαν το θεσμό για λογαριασμό της πόλης του Λίβερπουλ, είπαν ότι ετοιμάζουν «τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις πολιτισμού στην ιστορία της Ευρώπης» και υποσχέθηκαν 12 μήνες γεμάτες πολιτισμό στην πόλη τους το 2008.

    Η τελευταία πόλη της Βρετανίας που είχε αναδειχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η Γλασκόβη το 1990. Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε με την Αθήνα το 1985.

    [30] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 5 Ιουνίου 2003 (17:49 UTC+2)

    Η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν την Πέμπτη απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωπαίκή Ένωση.

    Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης στο α΄ τρίμηνο του 2003 παρέμεινε στάσιμο σε σύγκριση με το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2002 και αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% σε ετήσια βάση.

    Σύμφωνα με τη Eurostat, η μικρή αύξηση στο ΑΕΠ της Γαλλίας και της Ισπανίας αντιστάθμισε τη συρρίκνωση στη Γερμανία και απέτρεψε τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,3% και της Ισπανίας κατά 0,6%, ενώ η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, η ολλανδική οικονομία πέρασε σε ύφεση καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Εξίσου, απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία προχώρησε σε απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο της Κομισιόν, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης στο β΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2003 πρόκειται να κυμανθούν από 0% ως 0,4%.

    [31] ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (14:39 UTC+2)

    Γαστρονομικό Κέντρο των Βαλκανίων ορίστηκε η Κομοτηνή με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά την συνάντηση υπουργών Τουρισμού όλων των βαλκανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με ελληνική πρωτοβουλία. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη της έμφασης που δίνεται στην γαστρονομία και τις παραδοσιακές γεύσεις ως μοχλών τουριστικής ανάπτυξης αλλά και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Θράκη σε αυτή την κατεύθυνση λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πολυπολιτισμικότητάς της.

    Στοιχείο που βάρυνε σημαντικά στη λήψη αυτής της απόφασης είναι η ύπαρξη και λειτουργία στην Κομοτηνή του πολιτιστικού-τουριστικού φορέα «Το Χωριό των Γεύσεων» που ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. «Η απόφαση αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Θράκης και ευθύνη όλων μας είμαι να τις αξιοποιήσουμε με φαντασία και ταχύτητα» τονίζει η πρόεδρος του «Χωριού των Γεύσεων» Χρύσα Μανωλιά.

    Η κ. Μανωλιά επισημαίνει ακόμη ότι το «Χωριό των Γεύσεων» έχει διοργανώσει πριν από μερικούς μήνες το 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικών Γεύσεων στην Κομοτηνή και κινείται δυναμικά στην κατεύθυνση δημιουργίας κατάλληλων υποδομών σε ένα χώρο 180 στρεμμάτων που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο των δράσεών του το «Χωριό των Γεύσεων» διοργανώνει στις 7 Ιουνίου (8.30μμ) σε συνεργασία με την πρεσβεία της Τυνησίας στην Αθήνα βραδιά τυνησιακής μουσικής και χορού στο αμφιθέατρο της νομικής σχολής του ΔΠΘ και στις 8 Ιουνίου (8.30μμ) γνωριμία με τη παραδοσιακή κουζίνα της Τυνησίας στο Ξενία Κομοτηνής.

    Το «Χωριό των Γεύσεων» είναι ένας φορέας με ιδρύθηκε με στόχο τη διατήρηση , την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση της γευστικής ποικιλομορφίας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. ¨Όπως επισημαίνει η κ Μανωλιά στους στόχους του «Χωριού των Γεύσεων» είναι : Η διερεύνηση, μελέτη και ανάδειξη του πολιτισμού της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Η παρουσίαση του πλούτου των γεύσεων αλλά και των εθίμων και των πολιτιστικών εκφράσεων που συνοδεύουν τις διατροφικές συνήθειες και αποτελούν δυναμικό στοιχείο ανάπτυξης για ένα τόπο. Η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της διατροφής στην Ελλάδα και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η παρουσίαση και προβολή των κοινών διατροφικών συνηθειών και του τελετουργικού της διατροφής ως μέσου συνύπαρξης ομάδων , λαών και πολιτισμών. Η ίδρυση και λειτουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου του «Χωριού των Γεύσεων» στην Κομοτηνή, όπου θα αναπτύσσονται ποικίλες πολιτιστικές , εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες σχετικές με τις γεύσεις, τις διατροφικές συνήθειες, τη λειτουργία και το τελετουργικό της κουζίνας απ΄ όλο τον κόσμο. Η εκπόνηση μελετών που αποσκοπούν στην έρευνα και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας στο χώρο της διατροφής. Η διατήρηση και διάδοσης της μεσογειακής και βαλκανικής διατροφικής παράδοσης. Η τουριστική προβολή και αναβάθμιση της περιοχής μέσω της αξιοποίησης των τοπικών γεύσεων.

    Οι άξονες δράσεις του «Χωριού των Γεύσεων» είναι τέσσερις: ο ερευνητικός επιστημονικός (σύνδεση με Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, φιλοξενία ειδικών ερευνητών και ομάδα φοιτητών, ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις), ο εκπαιδευτικός ( εκπαίδευση και κατάρτιση σε θέματα διατροφής σε συνάρτηση με την πολιτιστική συνύπαρξη, την υγιεινή διατροφή κλπ), ο πολιτιστικός (διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ, σεμιναρίων, μόνιμων μουσειακών εκθέσεων ) και ο αναπτυξιακός (στήριξη τοπικών μονάδων διατροφής με συμβουλευτικές υπηρεσίας, πιστοποίηση παραδοσιακών γεύσεων και προβολή τους, διαβαλκανική διευρωπαϊκή δικτύωση, ευκαιρίες για παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, προσέλκυση επισκεπτών, συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη, τόνωση επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

    Α.Φ.

    [32] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ- Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (13:54 UTC+2)

    Συμπεράσματα ερευνών πολλών δεκαετιών επιστημόνων και ερευνητών που εργάστηκαν για τα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Ημαθίας, πρόκειται να κατατεθούν σε διημερίδα που διοργανώνει στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο (7 και 8 Ιουνίου) ο δήμος Θεσσαλονίκης.

    Η διημερίδα με τίτλο "Γνωριμία με τη Γη του Αλεξάνδρου - Η περίπτωση του νομού Ημαθίας, Ιστορία - Αρχαιολογία" θα αναλωθεί σε τρείς συνεδρίες, στις οποίες θα κατατεθούν έρευνες, αλλά και νέες ανακοινώσεις αρχαιολόγων, καθηγητών αρχαιολογίας του ΑΠΘ και ιστορικών που περιλαμβάνουν την περίοδο από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα πρακτικά της περσινής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και είχε αντικείμενο έρευνας το νομό Πέλλας, με τίτλο "Γνωριμία με τη Γη του Αλεξάνδρου - Ιστορία, Αρχαιολογία, Τέχνη στο Νομό Πέλλας". Τα πρακτικά εκείνα περιλαμβάνονται σε βιβλίο που εξέδωσε το ΚΙΘ, στο πλαίσιο μίας σειράς άλλων εκδόσεων, μεταξύ των οποίων πρακτικά από συνέδριο για τον Ρήγα Βελεστινλή, καθώς και μία επιστημονική επετηρίδα στην οποία περιλαμβάνονται έρευνες για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

    Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αντώνης Γυφτόπουλος, επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη του δήμου Θεσσαλονίκης να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο και πρόσθεσε ότι και η φετινή εκδήλωση αποτελεί μία σοβαρή, σεμνή και τεκμηριωμένη αναφορά στην προσωπικότητά του.

    Οι εργασίες της πρώτης συνερίας της διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου, της δεύτερης συνεδρίας στις 6.00 το απόγευμα και της τρίτης την Κυριακή στις 10.30 το πρωί.

    [33] "ΜΗΔΕΙΑ" Η ΠΡΩΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑ

    Αθήνα, 5 Ιουνίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, επέλεξε το Εθνικό Θέατρο για την πρώτη φετινή συμμετοχή του στα «Επιδαύρια 2003». Η παράσταση παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Αυγούστου, σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, χορογραφία Μαριέλας Νέστορα, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Ειδικοί συνεργάτες: Ιρίνα Πρόμπτοβα-Αντρέι Στσούκιν, βοηθός σκηνοθέτη: Στρατής Πανούριος.

    Η Μήδεια, που βοήθησε τον Ιάσονα να κλέψει το Χρυσόμαλλο δέρας εναντιώνεται στα σχέδια του Κρέοντα που θέλει να παντρέψει τον αρχηγό της Αργοναυτικής εκστρατείας με την κόρη του. Η κόρη του Βασιλιά της Κολχίδας θα γίνει η αυτουργός πολλών θανάτων, ακόμη και αυτού των δύο γιών της.

    Η Ταμίλα Κουλίεβα υποδύεται τη Μήδεια ενώ σε βασικούς ρόλους πρωταγωνιστούν επίσης οι Γιάννης Μαυριτσάκης, Δημήτρης Ήμελος, Βασίλης Ανδρέου, Γιώργος Δάμπασης, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου.

    Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Αλεξάκη, Μαργαρίτα Αμαραντίδη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αιμιλία Ζαφειράτου, Κόρα Καρβούνη, Αλεξία Κόκκαλη, Δέσποινα Κούρτη, Βέρα Λάρδη, Αλεξάνδρα Λέρτα, Λίλλυ Μελεμέ, Ελένη Μποζά, Μαίρη Μπουγά, Ιωάννα Παπαδάκη, Ναταλία Στυλιανού, Μάυ Χάνα, Στάθης Γράψας, Νίκος Καρδώνης, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Νικόλας Παπαγιάννης, Δημήτρης Παπανικολάου.

    [34] ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουνίου 2003 (10:02 UTC+2)

    Πιστώσεις για την αναστήλωση και αναπαλαίωσης των ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών , των αρχοντικών κατοικιών και των ιδρυμάτων που 18ου και 19ου αιώνα που εγκατέλειψαν οι Έλληνες στο Αϊβαλί και την Πέργαμο θα διατεθούν μελλοντικά από την ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι απαντώντας σε επιστολή του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Κατοίκων Θεσσαλονίκηε, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης αναστήλωσης και αναπαλαίωσης των κτιρίων αυτών προκειμένου να διατηρηθεί μια πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας εμβέλειας και να χρησιμοποιηθούν ως μουσεία ή χώροι πνευματικής και πολιτιστικής χρήσης, ανάφερε ότι μελλοντικά θα προβλεφθούν πιστώσεις γι αυτό τον σκοπό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού εξέτασε με την Επιτροπή Αναφορών το αίτημα του Συλλόγου το έκανε δεκτό και παρέπεμψε την υπόθεση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Πολιτισμού Παιδείας και ΜΜΕ για ανοιχτή συζήτηση στην ολομέλεια τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και στην μεικτή Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 5 June 2003 - 18:13:52 UTC