Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο - Κ.Ε. ΤΟΥ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ
  • [03] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
  • [04] ΠΡΟΝΤΙ: ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • [09] ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ "ΝΗ 90 ΤΤΗ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003
  • [11] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 3ΜΗΝΟ Η ΠΡΟΜΟΤΑ
  • [12] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ SOFTEX
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [14] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄3ΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ
  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [16] Π.ΜΑΪΚΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η ΙΤΑΛΙΑ
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [18] ΤΑΛΑΤ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΝΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΧΕΝΓΚΕΛΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΓΑΣ ΜΕ ΕΡΤ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [22] ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΑΝΤΙ ΤΖΙΩΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [23] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [24] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [25] ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [26] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [27] ΗΠΑ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [28] Ο ΣΙΡΑΚ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ
  • [29] ΡΩΣΙΑ: Η ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ
  • [30] ΑΠΟ 11-20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ
  • [31] ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ. ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ
  • [32] Ο ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ»
  • [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [34] Ο ΑΛΦΡΕΝΤ ΜΠΡΕΝΤΕΛ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

  • [01] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο - Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2003 (23:49 UTC+2)

    Η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας και των συμφερόντων στην κυβέρνηση θα συνεχιστεί, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης στη δευτερολογία του στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    «Είναι βέβαιο ότι θα αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει εδώ. Το σήριαλ θα έχει και συνέχεια και το είδαμε το επόμενο κεφάλαιο του σήριαλ την περασμένη Κυριακή: η δημοσκόπηση. Η δημοσκόπηση η οποία προετοιμάζει έναν ορυμαγδό σχολίων, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ότι θα πρέπει να γίνουν αμέσως εκλογές, ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική νίκης του ΠΑΣΟΚ και άλλα παρόμοια κούφια και ηχηρά. Όλα αυτά για να προλάβουν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, για να καλύψουν την προβολή της ελληνικής προεδρίας για να οδηγήσουν το κοινό να ξεχάσει αυτό που είναι η κύρια δουλειά μας για την Ελλάδα αυτή την εποχή», τόνισε.

    "Και εμένα αν με ρωτούσαν αν θέλω καλύτερη κυβέρνηση θα απαντούσα θετικά", τόνισε και πρόσθεσε ότι ακόμα περιμένει από τους σφυγμομέτρες να απαντήσουν πως τους ξέφυγε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί και θέλει ένα πράγμα με κάθε τρόπο. Να μην μιλά κανείς για πολιτικές και προγράμματα, να υπάρχει άποψη πως δεν υπάρχει άλλη άποψη, πως όλοι τα ίδια πιστεύουμε, όλοι τα ίδια πράττουμε και όλα είναι θέματα μιας διαχείρισης, γιατί μόνο έτσι πιστεύει πως μπορεί να γίνει αόρατος ο νεοφιλελευθερισμός τον οποίο πρεσβεύει, μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία της κάλπης. Ο ελληνικός λαός και το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνουν αυτή τη χάρη στη Νέα Δημοκρατία", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για το κλείσιμο των επιχειρήσεων και ειδικότερα στα «Υβόνη Stores». «Μας κατηγόρησαν ότι δεν ήμασταν έτοιμοι. Η κυβέρνηση όμως δεν είναι το σωματείο των εμπόρων καλλυντικών. Η κυβέρνηση βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη και αυτή είναι η δουλειά μας και αυτό έχουμε πετύχει», σημείωσε.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία και επιχειρηματικά συμφέροντα ανακινούν το κλίμα της σκανδαλολογίας για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (14:11 UTC+2)

    Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και οι σχέσεις του Καναδά με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί στην Αθήνα ο Ελληνας πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κώστας Σημίτης, ο πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ενωσης, Επίτροπος Κρις Πάτεν.

    Συγκεκριμένα εξετάστηκε η κατάσταση στη βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ τέθηκε και το θέμα συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου του Καναδά με την ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι κ. Σημίτης και Κρετιέν παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας και τις αμφισβητήσεις εκ μέρους Τούρκων στρατηγών και επισήμανε: "ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας επανέλαβε τις γνωστές από παλιά θέσεις της Τουρκίας. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουμε κάνει συζητήσεις γύρω από το θέμα και έχουμε πάρει αποφάσεις. Έχουμε πάρει την απόφαση ότι μέχρι το 2004 θα πρέπει να διευθετηθούν, να λυθούν αυτά τα θέματα. Ως εκ τούτου εμείς και η ΕΕ θα συνεχίσουμε ομαλά τις σχέσεις μας με την Τουρκία περιμένοντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της".

    Από την πλευρά του ο κ. Κρετιέν ρωτήθηκε για το θέμα της άτυπης πνευμονίας με αφορμή τα κρούσματα της ασθένειας στον Καναδά. Ο κ. Κρετιέν επισήμανε ότι τα τελευταία περιστατικά που σημειώθηκαν στην περιοχή του Τορόντο είναι μεμονωμένα.

    Προηγήθηκε κατ΄ιδίαν συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Καναδά με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις. Οι σχέσεις των δύο χωρών θα είναι αντικείμενο και των συναντήσεων που θα έχει το απόγευμα ο κ. Κρετιέν με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    [03] Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (12:30 UTC+2)

    Δύο ώρες διήρκεσε η κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρου Πάγκαλου, υπουργού Εξωτερικών την εποχή της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη του Κούρδου ηγέτη.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του κατηγορούμενου Αντώνη Ναξάκη, αντιπλοίαρχου ε.α., ο κ.Πάγκαλος είπε ότι αυτός ήταν τεχνικός, ενώ εκείνοι που έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, δεν κάθονται στο εδώλιο. Παράγοντες της δημόσιας ζωής, δημοσιογράφοι, βουλευτές, έδιναν την εντύπωση ότι το κλίμα ήταν θετικό για το κουρδικό ζήτημα και ότι θα του δινόταν άσυλο, είπε ο πρώην υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κ.Πάγκαλο ο Αντώνης Ναξάκης παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του για το κουρδικό ζήτημα, του ανατέθηκε ο ρόλος και τον αποδέχθηκε. Ωστόσο ο ρόλος του είναι δευτερεύων. Δεν είναι αυτός που έπεισε τον Οτσαλάν να έρθει, υποστήριξε στο ενώπιον του δικαστηρίου ο κ.Πάγκαλος.

    Τέλος όσον αφορά στην επιλογή της Κένυας, είπε ότι η αρχική επιλογή τοποθεσίας μεταφοράς του Οτσαλάν ήταν η Νότιος Αφρική, με τη σύμφωνη γνώμη του Νέλσον Μαντέλα, ωστόσο στη συνέχεια εξαιτίας μιας σειράς συγκυριών, όπως χαρακτηριστικά είπε, άλλαξε το αρχικό σχέδιο και το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτσαλάν αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Ναϊρόμπι για ανεφοδιασμό μετά από πτήση 6 ωρών. Κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού, η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε ότι η Ν. Αφρική τελικώς δεν δεχόταν τον Κούρδο ηγέτη, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα γεγονότα της απαγωγής και σύλληψής του.

    [04] ΠΡΟΝΤΙ: ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (16:19 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης κρούει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, τονίζοντας πως το σχέδιο κειμένου του ευρωπαϊκού συντάγματος που παρουσίασε η Προεδρία της Συνέλευσης στερείται οράματος και φιλοδοξιών.

    Σε δηλώσεις του στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ (Τρόικα)- Καναδά, στην Αθήνα, ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε απογοητευτικό το σχέδιο κειμένου του ευρωπαϊκού συντάγματος, παρατηρώντας πως όχι μόνο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας, αλλά αποτελεί και ένα είδος οπισθοδρόμησης, για παράδειγμα στο θέμα της ψηφοφορίας με πλειοψηφία.

    «Θα ήθελα, για να κρούσω τον κώδωνα στα μέλη της Συνέλευσης, να πω τα εξής: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνουμε θύματα και όμηροι ενός κειμένου το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά και απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη» κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (20:37 UTC+2)

    Είκοσι δημοσιογράφοι από ΜΜΕ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι συμμετέχουν στο σεμινάριο με θέμα "Νοτιοανατολική Ευρώπη και ΕΕ: Ο ρόλος των ΜΜΕ", που διοργανώνει το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν το απόγευμα τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ).

    Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Αλβανίας, της FYROM, της ένωσης Σερβίας- Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβενίας, ενημερώθηκαν αό τον γενικό διευθυντή του ΜΠΕ, Σπύρο Κουζινόπουλο, για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Πρακτορείου.

    Ο κ. Κουζινόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων το ιδιαίτερο βάρος που δίνει το ΜΠΕ στην ολόπλευρη ανάπτυξη των σχέσεων με τους λαούς της βαλκανικής χερσονήσου, προωθώντας τη διαβαλκανική συνεργασία μεταξύ των μέσων ενημέρωσης των χωρών της περιοχής, μέσω της "Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων" (ΑΒΝΑ), που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και της διοργάνωσης ετήσιων δημοσιογραφικών συμποσίων.

    Ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει το Πρακτορείο στα ζητήματα που αφορούν στην ομογένεια, αλλά και στα πρωτοπόρα βήματά του στον τομέα του διαδικτύου, με τις ζωντανές μεταδόσεις μέσω ιντερνετ συνεδρίων, πολιτιστικών, πολιτικών, οικονομικών και άλλων εκδηλώσεων.

    Από την πλευρά τους, οι δημοσιογράφοι των βαλκανικών ΜΜΕ ζήτησαν να ενημερωθούν για τις διάφορες παραμέτρους του δημοσιογραφικού επαγγέλματος στην Ελλάδα (αν δηλαδή είναι κατοχυρωμένο, αν υπάρχουν συγκεκριμένοι κώδικες δεοντολογίας, πώς "μπαίνει" κάποιος στον δημοσιογραφικό χώρο κλπ), αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης του Πρακτορείου στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο τοπίο των ΜΜΕ παγκοσμίως.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (19:55 UTC+2)

    Περιοδεία στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας θα πραγματοποιήσει αύριο και την Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί τα χωριά Παλαίφυτο και Καλή και θα μιλήσει σε συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Εδεσσα και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο και το Νομάρχη Πέλλας και με τους εργαζόμενους της Νομαρχίας και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Νομαρχίας. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Καρατάσου στη Νάουσα.

    Το πρωί της Παρασκευής η ΓΓ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας του Ομίλου Κλωνατέξ Α.Ε. την ΕΑΣ Βέροιας και παραστεί σε εκδήλωση - συζήτηση με εργαζόμενους των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια. Το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Βέροια στον πολυχώρο "ΕΛΗΑ".

    [07] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (19:54 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Βιολογία και Περιβάλλον» διοργανώνει την Παρασκευή, το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και του Παγκόσμιου Έτους Προστασίας των Γλυκών Νερών.

    Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του ΑΠΘ.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (19:48 UTC+2)

    «Η διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης στην προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία», είναι το θέμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που διοργανώνει την Κυριακή, ο Τομέας Παιδαγωγικής του Τμήματος Επιστημών Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ελληνική επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (ΟΜΕΡ).

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Παναγής Παναγιωτόπουλος» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

    [09] ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ "ΝΗ 90 ΤΤΗ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (18:32 UTC+2)

    Τα πρώτα υπερσύγχρονα στρατιωτικά ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού «ΝΗ 90 ΤΤΗ" θα παραληφθούν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε δύο περίπου χρόνια και θα

    αποτελέσουν τμήμα των τριάντα οκτώ συνολικά νέων ελικοπτέρων που παρήγγειλε η Ελλάδα.

    Η πρώτη "εμφάνιση" σε ελληνικό έδαφος του ελικοπτέρου, που θα ενισχύσει την

    επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, έγινε σήμερα στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «ΤΑΜΣ Σάρισα 2003», στον Προφήτη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης όπου εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας παρουσίασαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ένα ομοίωμα του «ΝΗ 90 ΤΤΗ».

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ενημέρωσης που ακολούθησε, το γαλλογερμανικής συμπαραγωγής «ΝΗ 90 ΤΤΗ» έχει μήκος 19,5 μέτρα και ύψος 5,44 και θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τα ελικόπτερα τύπου «Χιούϊ». Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 160 μίλια και η αυτονομία του σε καύσιμα φθάνει τα 1.000 χιλιόμετρα διαδρομής. Είναι δικινητήριο, με ωφέλιμο φορτίο 2,5 τόνων, ενώ μπορεί να μεταφέρει 18 οπλίτες με φορτίο μάχης και 20 με ελαφρύ οπλισμό.

    [10] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ Α΄ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (19:56 UTC+2)

    Βελτίωση εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Παπαστράτος, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να σκαρφαλώνουν στο ποσό των 90,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρίας, ανήλθαν στο συγκεκριμένο διάστημα στο ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης 13% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002 και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων, αυξήθηκαν κατά 23%, σκαρφαλώνοντας σε 7,3 εκατ. ευρώ.

    Με βάση σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της εταιρίας, στην Ελλάδα ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,8% σε σχέση με το 2002, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς για την Παπαστράτος να ανέλθει στο 15,7% παρουσιάζοντας αύξηση 0,6 σε σχέση με πέρσι.

    Τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 7,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2003 έναντι του 2002. Τάσεις ανάκαμψης άρχισαν να εμφανίζουν και οι πωλήσεις της Ρουμανίας, με άνοδο κατά 40,5% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2002.

    Η θετική πορεία του πρώτου τριμήνου αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά τουλάχιστον κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, λόγω της πτωτικής πορείας του δολαρίου των ΗΠΑ και των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου του Ιράκ στις εξαγωγές της εταιρίας.

    [11] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ 3ΜΗΝΟ Η ΠΡΟΜΟΤΑ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (19:47 UTC+2)

    Οριακά κέρδη 127.354 ευρώ, και πτώση του τζίρου σημείωσε κατά το α' τρίμηνο του 2003 η ΠΡΟΜΟΤΑ Ελλάς.

    Η πτώση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 13,5%, ήτοι 3.724.152 ευρώ, αποδίδεται από τη Διοίκηση της εταιρίας σε συγκυρία από τη μη εκτέλεση παραγγελιών σημαντικού της πελάτη που οφείλεται σε περικοπή των κονδυλίων προώθησης και προβολής τους πρώτους μήνες του 2003.

    Η μείωση, πάντως, των πωλήσεων αντισταθμίσθηκε κατά ένα μέρος από τις πωλήσεις των καταστημάτων BARGAIN STORES (αλυσίδα χρηστικών ειδών οικιακής χρήσης) που αποτελεί τη νέα δραστηριότητα της εταιρίας και την αιτία ανόδου του μικτού κέρδους.

    Η εταιρία εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων των BARGAIN STORES που θα προέλθει από 6 νέα καταστήματα (4 στην Ελλάδα, 1 στη Βουλγαρία και 1 στη Ρουμανία), που έχουν προγραμματισθεί να λειτουργήσουν έως το Σεπτέμβριο, θα καλύψει κατά μεγάλο μέρος την μείωση του τζίρου της από τα διαφημιστικά δώρα.

    Οι προσπάθειες της εταιρίας έχουν επικεντρωθεί στη νέα δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου μέσω των καταστημάτων BARGAIN STORES χρηματοδοτώντας τις επενδύσεις του 2003 με κεφάλαια που προήλθαν από το κοινοπρακτικό δάνειο έχοντας ήδη σε λειτουργία 5 καταστήματα.

    Παράλληλα με την αγορά 157 στρεμμάτων σε ιδιαίτερα ευνοϊκή τοποθεσία στη Σόφια των οποίων η αξία έχει διπλασιασθεί από την ημερομηνία αγοράς τους, στοχεύει σε δυναμική είσοδο στο χώρο της λιανικής στη Βουλγάρικη αγορά.

    Γα την εκμετάλλευση του χώρου αυτού η εταιρία είναι σε συζητήσεις με επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού (Αμερικής, Ιταλίας και Ισραήλ) για την δημιουργία ενός μεγάλου shopping center που θα περιλαμβάνει α) ένα ΥΠΕΡ BARGAIN STORES β) σημαντικές Ελληνικές αλυσίδες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον γ) μεγάλο θεματικό πάρκο δ) multiplex ε) κέντρο Logistics (η έκταση βρίσκεται επάνω στην ελεύθερη ζώνη του αεροδρομίου) και τέλος χώρους για μεγάλα κτήρια γραφείων που θα εξυπηρετήσει την αλματώδη ζήτηση για επαγγελματικούς χώρους που θα προέλθει από την ένταξη της χώρας στον ΝΑΤΟ και την προσυμφωνημένη είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σημειώνεται, τέλος, πως η διοίκηση της ΠΡΟΜΟΤΑ αναμένει το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς να αντισταθμισθεί η μείωση των πωλήσεων και κερδών των πρώτων μηνών του 2003 κάτι που άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά λαμβανομένης υπόψη της υψηλής εποχικότητας των πωλήσεων.

    [12] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ SOFTEX

    Δράμα, 28 Μαϊου 2003 (19:42 UTC+2)

    Παράνομες και καταχρηστικές έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Δράμας τις απολύσεις 220 πρώην εργαζομένων στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία Α.Ε. (Softex) στο εργοστάσιο της Δράμας.

    Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει συλλογικά οι πρώην εργαζόμενοι κατά της διοίκησης της εταιρίας, καθώς έκρινε ότι οι απολύσεις δεν έγιναν ποτέ, επειδή δεν υπήρξε νόμιμη διαδικασία.

    Οι 220 κατ΄ αρχήν δικαιωθέντες έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν από την Softex την αναδρομική καταβολή μισθών και τα ημερομίσθια, που έχασαν από την μέρα απόλυσής τους μέχρι να υπάρξει τελεσιδικία στα δικαστήρια.

    Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της Αθηναϊκής Χαρτοποΐας Δράμας απέλυσαν όλο το προσωπικό (περίπου 435 άτομα) και έβαλαν «λουκέτο» στις μονάδες της βιομηχανίας, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν ούτε πρώτες ύλες, ούτε παραγγελίες, οπότε η βιομηχανία ήταν υποχρεωμένη να σταματήσει τη λειτουργία της.

    Οι υπόλοιποι απολυθέντες, δηλαδή οι 215, δεν είχαν καταθέσει αγωγή κατά της Softex για τις απολύσεις τους, ελπίζοντας πως η εταιρία θα ξανάνοιγε το εργοστάσιο και θα τους επαναπροσλάμβανε. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε και όλοι πήραν τις αποζημιώσεις, που τους έδωσαν οι ιδιοκτήτες και γράφτηκαν στο Ταμείο Ανεργίας, ενώ άλλοι εντάχθηκαν ή θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία αποφάσισε να δρομολογήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τη νομαρχία και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Δράμας.

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (17:01 UTC+2)

    Άλμα πάνω από το επίπεδο των 1.700 μονάδων, πραγματοποίησε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από την ένταση των τοποθετήσεων στον κλάδο των τραπεζών, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Στη διαμόρφωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η εντυπωσιακή άνοδος που σημειώνουν από το πρωί οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγάλες κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,97% και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο της συνεδρίασης, στις 1.708,08 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών συνάντησε το ναδίρ του στην περιοχή των 1.690,65 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 110,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 306 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 34 πτωτικών και 38 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με της ανόδου να ηγείται ο ογδοντάρης της μικρής (3,22%), έναντι κερδών 2,33% για τον FTSE/ASE 140, 2,29% για τον σαραντάρη της μέσης και 2,21% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν τελικά και σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον πρώτο να σημειώνει αισθητή άνοδο της τάξης του 3,79% και τον δεύτερο να υποχωρεί σε ποσοστό 0,32%.

    Θετική τροχιά διέγραψαν στο σύνολό τους οι 20 κλαδικοί δείκτες, με αυτόν του λιανικού εμπορίου να παρουσιάζει τη μικρότερη ποσοστιαία ανοδική μεταβολή της τάξης του 0,55%.

    Άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (6,24%), των συμμετοχών (4,49%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (4,06%).

    Κέρδη άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες του χονδρικού εμπορίου (3,77%), της πληροφορικής (3,72%), των διυλιστηρίων (3,36%), των κατασκευαστικών (3,34%), των τροφίμων και ποτών (3,30%), των ασφαλειών (3,13%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (3,08%).

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν και οι δείκτες της παράλληλης αγοράς (2,60%), των επενδύσεων (2,44%), των βασικών μετάλλων (2,35%) και των βιομηχανιών (2,15%), ενώ οι κλάδοι των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, ενισχύθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 1,52% και 1,03% αντίστοιχα.

    E.A.

    [14] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄3ΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (16:23 UTC+2)

    Στο ποσό των 140,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου εταιριών Δέλτα Συμμετοχών ΑΕ, έναντι των 143,4 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, χωρίς να είναι άμεσα συγκρίσιμες.

    Αυτό, γιατί στην ενοποίηση του ομίλου δεν περιλαμβάνονται για το τρέχον τρίμηνο οι εταιρίες Arla Foods Hellas A.E. και Μύλοι Παπαφίλη Α.Ε., οι οποίες συμπεριλαμβάνονταν στις ενοποιημένες πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2002 και οι οποίες ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

    Άρα, για λόγους συγκρισιμότητας, η πραγματική αύξηση των πωλήσεων ανέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 10%, ενώ σημειώνεται ότι για το σύνολο του 2003, η διοίκηση του ομίλου διατυπώνει την εκτίμηση ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό αύξησης.

    Το μικτό κέρδος του ομίλου στο πρώτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκε στο 35% από 33%, ενώ τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν στο ποσό των 22,5 εκατ. ευρώ, από 21,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 2,5%.

    Λαμβάνοντας υπόψη όμως τα συγκρίσιμα μεγέθη ενοποίησης, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ η αύξηση του EBITDA είναι της τάξεως του 7,5%, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των λειτουργικών κερδών του ομίλου προβλέπεται να φθάσει το 10%.

    Πάντως, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την πορεία του 2003, κυρίως λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζουν σημαντικοί κλάδοι δραστηριότητας, όπως οι χυμοί, το παγωτό και τα καταψυγμένα λαχανικά.

    Τα κέρδη προ φόρων και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 κατά 10,5%, καθώς δεν πραγματοποιήθηκαν κέρδη από πωλήσεις χρεογράφων, τα οποία υπήρχαν το πρώτο τρίμηνο του 2002.

    Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας μειώθηκαν κατά 23%, φθάνοντας έτσι σε 3,5 εκατ. ευρώ, από 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002, καθώς ήταν αυξημένα τα δικαιώματα μειοψηφίας κατά 200 χιλ. ευρώ.

    Κύριος στόχος της διοίκησης του ομίλου, μέσα από τα ηγετικά μερίδια αγοράς που κατέχει, είναι η συνεχής ενδυνάμωση της λειτουργικής βάσης εσόδων, έτσι ώστε αυτά να αποτελούν τον κύριο κορμό της συνολικής του κερδοφορίας.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Βουκουρέστι, 28 Μαϊου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το υπουργείο Τουρισμού της Ρουμανίας διαπραγματεύεται με τον εθνικό αερομεταφορέα TAROM να καθιερωθεί πτήση τσάρτερ από Βουκουρέστι προς Μόσχα σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι Ρώσοι πολίτες που επισκέπτονται την Ρουμανία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουρισμού, Νίκου Ραντουλέσκου.

    Ο Ρουμάνος υφυπουργός δήλωσε ότι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων στο Βουκουρέστι και συζήτησαν την υλοποίηση τουριστικών προγραμμάτων για το 2003.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] Π.ΜΑΪΚΟ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Η ΙΤΑΛΙΑ

    Τίρανα, 28 Μαϊου 2003 (19:46 UTC+2)

    Η προοπτική ένταξης της Αλβανίας στις ευρωατλαντικές δομές, η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, ήταν στο επίκεντρο των θεμάτων που συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Παντελή Μάικο και ο πρέσβης της Ιταλίας στα Τίρανα, Ατίλιον Γιανούτσι.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Μάικο χαρακτήρισε την Ιταλία ως πολύ σημαντικό εταίρο όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και των χωρών της περιοχής και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που παρέχει η Ιταλία στην Αλβανία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, ο κ.Μάικο επισήμανε τη συμβολή της ομάδας των Ιταλών εμπειρογνωμόνων -που βρίσκονται στην Αλβανία- για τον εκσυγχρονισμό των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων. "Η συνεργασία αυτή πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον", τόνισε.

    Από την πλευρά του ο Ιταλός πρέσβης διαβεβαίωσε τον κ.Μάικο ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Αλβανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Τεχεράνη, 28 Μαϊου 2003 (18:20 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε από το βήμα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που διεξάγεται στην Τεχεράνη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Αφού επισήμανε πως μια νέα διαδικασία ειρήνευσης έχει τεθεί σε τροχιά στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε ότι εάν δοθεί μια ευκαιρία σε αυτή τη διαδικασία να λειτουργήσει, θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή.

    Ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε, επίσης, στον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την αποτροπή της στρατιωτικής σύγκρουσης στην περιοχή και συνεργάστηκε προς αυτή την κατεύθυνση τόσο με τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης όσο και με τις χώρες της Δύσης.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, τονίζοντας πως το τελευταίο θα πρέπει να πορευτεί ειρηνικά με τους γείτονές του και τους λαούς της περιοχής.

    [18] ΤΑΛΑΤ: ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

    Αγκυρα, 28 Μαϊου 2003 (18:20 UTC+2)

    Υπέρ της επιστροφής των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, τάχθηκε ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Γενι Σαφάκ", άσκησε δριμεία κριτική κατά του Ραούφ Ντενκτάς για τους χειρισμούς του στο κυπριακό.

    "Με το σχέδιο Ανάν δημιουργείται ένα ολοκαίνουργιο κράτος με τους νόμους του και τις διεθνείς συμβάσεις του, αλλά νομιμοποιούνται και οι παλαιές ενέργειες της "ΤΔΒΚ" και όλοι οι νόμοι της, πλην του νόμου περί εποικισμού ο οποίος άλλωστε είναι αντίθετος με το Διεθνές Δίκαιο", τόνισε ο κ.Ταλάτ και πρόσθεσε: "Δεν μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση και να διακηρύξει ότι τα ακίνητα στις εκτάσεις που κατέλαβε είναι δικά του και να μοιράσει τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτά είναι πρακτικές του 15ου αιώνα".

    Επίσης, πρόσθεσε ότι με το σχέδιο Ανάν διευθετείται το ζήτημα των εγγυήσεων της Τουρκίας, η οποία εγγύηση, τόνισε, δεν μετράται με την παρουσία στρατιωτών της στο νησί. "Εάν επιχειρηθεί να διαταραχθεί με δόλο η συνταγματική τάξη δημιουργείται δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας. Το σχέδιο δεν αποδυναμώνει τις εγγυήσεις της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως τις ενισχύει", υπογράμμισε.

    Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό, ο κ.Ταλάτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για πρώτη φορά μία κυβέρνηση στην Τουρκία έδειξε ότι έχει επίγνωση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας. Ενδεχομένως, οι προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις να είχαν επίγνωση των εθνικών συμφερόντων στα άλλα θέματα, αλλά η κυβέρνηση του AKP είναι αυτή που είναι αποφασισμένη να προστατεύσει κατά τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας στο κυπριακό". Σημείωσε επίσης ότι οι δηλώσεις του κ.Ερντογάν σχετικά με το σχέδιο Ανάν, προκάλεσαν μεγάλο ενθουσιασμό στους Τουρκοκύπριους, ενώ οι δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ ότι επιβάλλεται η λύση του κυπριακού για να ανοίξει ο δρόμος της Τουρκίας, ικανοποίησαν τα κατεχόμενα.

    Οσο για τα "ανοίγματα" που κάνει τελευταία ο Ραούφ Ντενκτάς, κατά τον κ.Ταλάτ, αυτό δεν είναι απόφαση του ιδίου, "αλλά είναι απόφαση -αν και μ' αυτή συμφωνεί και η Τουρκία- ιδίως των κύκλων οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ανεπίλυτο του κυπριακού και με την οποία αποσκοπείται η υλοποίηση διαφόρων στόχων". Ενας από αυτούς αφορά, εξήγησε ο κ.Ταλάτ, "εκλογική επένδυση", ενόψει των "βουλευτικών εκλογών" που θα πραγματοποιηθούν στα κατεχόμενα στο τέλος του έτους. "Οι Τουρκοκύπριοι αισθάνθηκαν μεγάλη απογοήτευση με το ναυάγιο της συνάντησης κορυφής της Χάγης. Στις "βουλευτικές εκλογές", ο λαός θα εκφράσει την οργή του και την αντίδραση γι' αυτή την απογοήτευση. Με την απόφαση λοιπόν ανοίγματος των ''συνόρων'' αυτοί που την έλαβαν επεδίωξαν να κατευνάσουν την οργή των Τουρκοκυπρίων και να εκτρέψουν όσο είναι δυνατό την κατεύθυνση της αντίδρασής τους και σ' αυτό έχουν σημειώσει επιτυχία", είπε. "Ανησυχώ όμως ότι το άνοιγμα των ''συνόρων'' αποτελεί μέρος ενός μεγαλυτέρου σχεδίου", συμπλήρωσε.

    Κατά τον κ.Ταλάτ η αποφασιστική καμπή για το κυπριακό θα έρθει μετά τις "εκλογές", που θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Εκφράζοντας δε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών, είπε: "Οταν το κόμμα μας ανέλθει στην εξουσία ο "Πρόεδρος της Δημοκρατίας" θα έχει μόνο συνταγματικές υποχρεώσεις και η νέα "κυβέρνηση" θα χαράσσει την πολιτική γραμμή και θα αναλάβει τις ενέργειες σχετικά με το κυπριακό. Η άνοδός μας στην εξουσία θα σημαίνει ότι ο λαός δίνει τέρμα στην ιδιότητα του Ντενκτάς ως διαπραγματευτή".

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 28 Μαϊου 2003 (17:34 UTC+2)

    Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση της χρηματαγοράς της Κύπρου έδωσε η σημερινή συνάντηση στην οποία ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από την πλειοψηφία των κλαδικών δεικτών, κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,36%, κλείνοντας στις 86,21 μονάδες.

    Στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 488 μονάδες.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,68% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 342,84 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΝΑ ΣΤΟ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΧΕΝΓΚΕΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Οι αθλητές του στίβου, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και Στέλλα Τσικούνα θα συμμετάσχουν στο μίτινγκ στίβου του Χένγκελο το οποίο θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι δύο πρωταθλητές μας αναχωρούν αύριο για την Ολλανδία και στοχεύουν σε καλές εμφανίσεις.

    Ο Παπαδημητρίου θα αγωνιστεί το Σάββατο 31 Μαϊου οπότε και θα διεξαχθεί η σφυροβολία, ενώ η Τσικούνα την Κυριακή 1 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένο το αγώνισμα της δισκοβολίας με το κυρίως πρόγραμμα του μίτινγκ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΓΑΣ ΜΕ ΕΡΤ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και της ABAF Βασίλης Σεβαστής μαζί με τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Γιώργο Κατσιμπάρδη πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Αγγελο Στάγκο, τον γενικό διευθυντή τηλεόρασης Τζώνι Καλημέρη και τον διευθυντή του αθλητικού τμήματος Νίκο Κατσαρό.

    Αίτημα του ΣΕΓΑΣ ήταν η τηλεοπτική κάλυψη των 58ων Βαλκανικών αγώνων στίβου ανδρών-γυναικών που θα γίνουν στη Θήβα 12-13 Ιουλίου, καθώς και η κάλυψη των πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με βραβεύσεις πρώην Βαλκανιονικών από την Ελλάδα και τις άλλες Βαλκανικές χώρες, την κάλυψη συναυλιών και προβολή των αρχαιοτήτων της Θήβας. Από την ΕΡΤ υπήρξε θετική ανταπόκριση τόσο για την μετάδοση του αγωνιστικού προγράμματος όσο και για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με την ευκαιρία της ξεχωριστής διοργάνωσης η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και Βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και που εφέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την δολοφονία του.

    [22] ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΑΝΤΙ ΤΖΙΩΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής των ελπίδων, Στέλιος Μανωλάς συμπεριέλαβε σήμερα στην αποστολή της εθνικής ομάδας για τους αγώνες με την Ισπανία και την Ουκρανία που θα γίνουν στις 6 και 10 Ιουνίου αντίστοιχα (εντάσσονται στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2004), τον ποδοσφαιριστή της Μαρκό, Σωτήρη Λεοντίου, αντί του Αλέξανδρου Τζιώλη του Πανιωνίου, ο οποίος δε θα μπορέσει να ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στους συγκεκριμένους αγώνες.

    [23] ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης δε θα συμμετέχει στην αποστολή της εθνικής ομάδας των ανδρών για τα παιχνίδια του 6ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Εuro 2004, με Ισπανία και Ουκρανία (7 και 11/6/2003), καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Επίσης, ο Μιχάλης Καψής είναι ο αντικαταστάτης του Παρασκευά Αντζα στην αποστολή της εθνικής.

    Ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή Οτο Ρέχαγκελ αντί του ψηλόσωμου στόπερ του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν θα ενισχύσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις δύο κρίσιμες αναμετρήσεις, επίσης λόγω τραυματισμού.

    [24] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (18:05 UTC+2)

    Το μήνυμα της πολιτικής εκεχειρίας από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στάλθηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Παρόντες στην εκδήλωση που είχε τίτλο «Ολοι οι Ελληνες μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004» ήταν ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, οι βουλευτές Ανδρέας Φούρας, Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Ορφανός, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Ασημίνα Ξηροτύρη, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Δημαράς, ο πρόεδρος των ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σπύρος Κέλλης και η Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

    «Το πλέον κοσμοπολίτικο γεγονός αφορά όχι μόνο τους Ελληνες, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Για μένα ακόμη μεγαλύτερη στιγμή ήταν όταν 120 Ολυμπιονίκες και αθλητές παγκοσμίου φήμης μαζεύτηκαν στον Παρθενώνα και φωτογραφήθηκαν, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ειρήνης», τόνισε ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης και συνέχισε: «Εμείς σαν Έλληνες δείξαμε ότι μπορούμε να διοργανώσουμε με επιτυχία Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως κάναμε και το 1896, που διοργανώσαμε αγώνες με ελάχιστους οικονομικούς πόρους. Θέλουμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να στείλουμε το μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Θα θέλαμε επίσης η Θεσσαλονίκη να διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά δεν γίνονταν για πολλούς λόγους. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε απόλυτα σε όλους τους τομείς. Η σημερινή εκδήλωση σε καμιά περίπτωση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα».

    Εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Φούρας τόνισε: «Το 2004 εκτός από την Αθήνα θα μετάσχουν και άλλες 4 (ελληνικές) πόλεις. Το 2008 οι αγώνες θα γίνουν στο Πεκίνο, ενώ για τη μάχη της διεκδίκησης των αγώνων το 2012 έχουν μπει πάρα πολλές χώρες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού αποτελεί παγκόσμιο γεγονός. Για να πετύχουν οι αγώνες πρέπει πρώτα να τους αγαπήσουμε. Οι Ελληνες οφείλουν να σταθούν με ομοψυχία στη διοργάνωση».

    Με την παραπάνω άποψη συμφώνησε και η βουλευτής της Ν.Δ., Φάνη Πάλλη Πετραλιά: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Εμείς απλά στηρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια. Θέλουμε να πετύχουν οι αγώνες, γιατί αν αποτύχουμε θα είμαστε δυστυχισμένοι. Δυστυχώς όμως τους Ολυμπιακούς Αγώνες η κυβέρνηση τους χρησιμοποίησε ως κομματικό λάφυρο. Ολοι μαζί οι Ελληνες θα δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε».

    Στο κέρδος της Ελλάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Φασούλας: «Από το μεγάλο ραντεβού θα βγει κερδισμένος ο ελληνικός αθλητισμός. Όχι μόνο από τους αθλητές που θα έρθουν, αλλά και από το γεγονός ότι κατασκευάζονται μια σειρά από έργα υποδομής. Αν δεν έρθει στα γήπεδα ο κόσμος, τότε οι αγώνες δεν θα έχουν επιτυχία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι δείγμα πολιτισμού».

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Ορφανός σημείωσε: «Όταν η Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1997, οι μετρήσεις αποδοχής ήταν περίπου στο 70%. Σήμερα υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι 19οι στην σειρά προτίμησης των πολιτών. Δυστυχώς αυτοί που ρυθμίζουν τις τύχες των αγώνων έφεραν την αμφισβήτηση και την αμφιβολία. Στους αγώνες θα είμαστε όλοι εκεί και θα δώσουμε το παρών. Η βασική προτεραιότητα είναι τι εικόνα θα παρουσιάσουμε προς τα έξω. Επισημαίνω επίσης ότι οι αθλητές πρέπει να έχουν τη στήριξη όλων».

    Η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξυροτύρη επισήμανε: «Αρχικά εμείς είχαμε κάποιες επιφυλάξεις για να αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχαμε πει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Από τη στιγμή που τους αναλάβαμε, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε. Θα πρέπει οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι συνυφασμένοι με την ιστορία και σε καμιά περίπτωση να μην εμπορευματοποιηθεί. Επίσης υπάρχει η άποψη ότι οι αθλητές πρέπει να δώσουν την μάχη τους στον τόπο τους και να πετύχουν».

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς μίλησε και αυτός για την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόσθεσε: «Με ή χωρίς επιφυλάξεις το κάλεσμα σήμερα είναι συμβολικό. Αξίζει να κερδίσουμε το στοίχημα που έχουμε βάλει. Το κέρδος θα είναι για τον ίδιο τον αθλητισμό».

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Δημαράς τόνισε: «Εχουμε το χρέος να πετύχουμε στο εθνικό μας χρέος. Ηδη επιτεύχθηκε η πολιτική εκεχειρία και περιμένουμε απλά να έρθει και η κοινωνική. Πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι στο κάλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολοι οι Ελληνες πρέπει να βοηθήσουν. Υπάρχει ακόμη ένας χρόνος».

    Τέλος η Ολυμπιονίκης, Βούλα Πατουλίδου είπε: «Το 2004 αποτελεί το όραμα πολλών χιλιάδων Ελλήνων. Ισως ακόμη οι Ελληνες να μην έχουν πάρει ζεστά το θέμα και να φταίμε και εμείς για αυτό. Οι αθλητές είναι αυτοί που θα βοηθήσουν να ανέβει η Ελλάδα στην ελίτ του παγκοσμίου αθλητισμού. Εγώ τονίζω κανείς να μην χάσει αυτή την συγκλονιστική εμπειρία, γιατί όσοι βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ζήσουν μοναδικές στιγμές».

    Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι στην Κέρκυρα, το Βόλο και τη Λάρισα.

    Κ.Π.

    [25] ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Μαϊου 2003 (19:29 UTC+2)

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για συντριβή ελικοπτέρου στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη δεν γνωρίζει τίποτα αλλά γίνονται έρευνες.

    Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα ανέφερε ότι το ελικόπτερο έπεσε στην πόλη Χιτ, 90 μίλια βορειοδυτικά της Βαγδάτης σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

    Το ελικόπτερο έπεσε ενώ σημειώνονταν συμπλοκές καθώς ένοπλοι Ιρακινοί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα.

    Ο ανταποκριτής είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη αφού δέχθηκαν επιθέσεις κατοίκων που ήταν θυμωμένοι με την παρουσία τους στην περιοχή και πρόσθεσε ότι ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι το ελικόπτερο κατερρίφθη.

    Οι πολίτες επιτέθηκαν κατά του αστυνομικού τμήματος αφού είχαν εξαγριωθεί γιατί οι αστυνομικοί βοηθούσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες στις έρευνες τους στα σπίτια της πόλης για να ανακαλύψουν και να κατασχέσουν τυχόν όπλα.

    [26] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 28 Μαϊου 2003 (18:48 UTC+2)

    Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της συντριβής ελικοπτέρου κάτω από το Εβερεστ, ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές του Κατμαντού, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Το ελικόπτερο τύπου Μ-17 ρωσικής κατασκευής, που ανήκε στην εταιρία Simrik Air, μετέφερε εννέα ανθρώπους και συνετρίβη στις 10:15 τοπική ώρα (07:15 ώρα Ελλάδος) κοντά σε κατασκήνωση, όπου έχουν συγκεντρωθεί αλπινιστές με αφορμή την 50η επέτειο από την κατάκτηση της κορυφής του Εβερεστ. Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    [27] ΗΠΑ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 28 Μαϊου 2003 (18:14 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα μετάσχει την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο συνόδους κορυφής στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Ο πρόεδρος θα μεταβεί στο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο για συναντήσεις με άραβες ηγέτες στις 3 Ιουνίου και στις 4 Ιουνίου θα συναντηθεί στην Ακαμπα με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλιαν. Στην συνάντηση στην Ακαμπα δεν έχει προσκληθεί ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ ανέφερε ο ίδιος.

    Ο κ. Μπους θα κάνει μια στάση στη Ντόχα του Κατάρ για να επισκεφθεί το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων.

    [28] Ο ΣΙΡΑΚ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

    Παρίσι, 28 Μαϊου 2003 (17:50 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. «Η μεταρρύθμιση αυτή είναι επείγουσα και δίκαιη» τόνισε χαρακτηριστικά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις αυτές και σχεδιάζει να τις παραπέμψει στο Κοινοβούλιο, με την ελπίδα να λάβει την τελική έγκριση, ο Σιράκ υπογράμμισε ότι «ήταν ευθύνη της κυβέρνησης να ενεργήσει και να το κάνει χωρίς καθυστέρηση, ώστε να μην αναγκαστεί μια μέρα να πάρει σκληρά μέτρα».

    [29] ΡΩΣΙΑ: Η ΑΝΩ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Μόσχα, 28 Μαϊου 2003 (17:43 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου επικύρωσε τη ρωσο-αμερικανική συνθήκη στρατηγικού αφοπλισμού που είχε εγκριθεί πριν από δύο εβδομάδες από την Κάτω Βουλή, τη Δούμα, μετέδωσε το Ρόυτερς. Τα μέλη της Ανω Βουλής επικύρωσαν τη συνθήκη με 140 ψήφους υπέρ, δύο κατά και καμιά αποχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ικανοποιημένος από την επικύρωση της συνθήκης και πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα ανταλλάξουν τα έγγραφα της επικύρωσης στη συνάντησή τους στην Πετρούπολη την 1η Ιουνίου.

    [30] ΑΠΟ 11-20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ "ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ" ΣΤΗ ΒΛΑΣΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (14:51 UTC+2)

    Με φόντο τα καταπράσινα λιβάδια του Ασκίου όρους, ανάμεσα σε δάση οξιάς και βελανιδιάς, στο γραφικό βλαχοχώρι Βλάστη Κοζάνης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.240 μέτρων, διοργανώνεται τον Ιούλιο για τρίτη συνεχή χρονιά από την Εταιρία Περιβαλλοντικής Ερευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία» το οικολογικό Φεστιβάλ με την επωνυμία «Γιορτές της Γης». Μετά από δυο επιτυχημένες διοργανώσεις και αφού ξεπέρασε τις αρχικές δυσκολίες, το Φεστιβάλ εξελίσσεται σε θεσμό στα θερινά πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Πολύτιμοι κρίκοι στη διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελούν η Κοινότητα Βλάστης και η Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης.

    Οι φετινές "Γιορτές της Γης" θα διαρκέσουν από τις 11 έως τις 20 Ιουλίου, με κεντρικό θέμα την Καθημερινή Οικολογία, ενώ το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανέρχεται σε 165.000 ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν κατά το ήμισυ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το υπόλοιπο μισό από τις εισπράξεις των διοργανωτών.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ως προς το μουσικό του σκέλος επιχειρεί μια στροφή προς την ethnic μουσική.

    Γνωστοί τραγουδοποιοί που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό κοινό, όπως ο Νίκος Παπάζογλου, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Σαββίνα Γιαννάτου, καθώς επίσης ελληνικά και ξένα μουσικά σχήματα, όπως οι AVLEDDHA, οι Compaigne Cameleon, οι Captain Sung, τους Tamama, το Τρίο Βαλκάνο, οι Traband, οι Έκλειψις, οι Tara Fuki, τους Giu il Capello, οι Αέρα Πατέρα, θα κρατήσουν συντροφιά τους επισκέπτες και θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τη διοργάνωση στο μεγαλύτερο καλοκαιρινό οικολογικό event της χώρας.

    Επίσης, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο, με την Γεωργία Συλλαίου (φωνή) και τον Γιώργο Μπαντούκ Αποστολάκη (μπάσο) συνοδεύουν μουσικά την προβολή της βωβής ταινίας Metropolis του Fritz Lang, ενώ τη νέα του συλλογή θα παρουσιάσει ο νεαρός τραγουδοποιός Στέλιος Μποτωνάκης.

    Την τιμητική τους θα έχουν τα παραδοσιακά τραγούδια των χωρών της Βαλκανικής, που θα ερμηνεύσουν ελληνικές μπάντες, ενώ την αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει ο Τούρκος δημιουργός Μουαμμέρ Κετέντζογλου με την μπάντα του «Ταξίδι στα Βαλκάνια». Ο εν λόγω μουσικός, ο οποίος είναι τυφλός, έχει συνεργαστεί παλαιότερα με τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

    Το Φεστιβάλ θα πλαισιώνεται καθημερινά από συζητήσεις και σεμινάρια πάνω σε οικολογικά θέματα, θέατρο δρόμου, εκθέσεις αλλά και αθλητικές δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδηλασία, πεζοπορία κ.ά.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη κινηματογραφικές προβολές, με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECOCINEMA, που θα προβάλλει καθημερινά τις βραβευμένες ταινίες της προηγούμενης διοργάνωσής του.

    Όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της «Οικοτοπία», Σταύρος Υφαντής, ο αριθμός των επισκεπτών θα κυμανθεί από 12 έως 15.000, ενώ εκείνοι οι επισκέπτες που θέλουν να παρακολουθήσουν περισσότερα χάπενινγκ μπορούν να «βγάλουν» εισιτήριο διαρκείας.

    "Οι "Γιορτές της Γης" έχουν προσελκύσει και το ενδιαφέρον κατοίκων των γειτονικών μας χωρών", είπε ο κ. Υφαντής, ο οποίος προέτρεψε όσους θελήσουν να κατασκηνώσουν στις πλαγιές του Ασκίου, να σπεύσουν για να προλάβουν τις καλύτερες θέσεις.

    Στ. Τ.

    [31] ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ. ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Βερολίνο, 28 Μαϊου 2003 (14:18 UTC+2)

    Με την έκθεση «Μια Σκηνή για τον Διόνυσο. Θεατρικός Χώρος και Αρχαίο Δράμα» (4/6 6/7) που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο σε συνεργασία με τον Δήμο της γερμανικής πρωτεύουσας, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και το ΕΛΙΑ, εγκαινιάζεται ένας νέος εκθεσιακός χώρος του δήμου Βερολίνου στην Αλεξάντερπλατς. Ο χώρος έχει εμβαδόν 1.200 τ.μ. και βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Βερολίνου BEWAG AG. Τα τελευταία χρόνια, η BEWAG, επιλέγει τη συντήρηση των παλαιών εγκαταστάσεών της και την μετατροπή τους σε πολυχώρους πολιτισμού.

    Η έκθεση φιλοξενείται στο Βερολίνο μετά την παρουσίασή της στο Κάστρο του Δουβλίνου (7/3 1/4/03) και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Ευρώπη με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2003. Παρουσιάζει την ιστορία του αρχαίου ελληνικού θεάτρου που σημάδεψε την παγκόσμια πολιτιστική ιστορία, τη δυναμική του θεατρικού χώρου και τη βαθιά σχέση του με το αρχαίο δράμα. Στην έκθεση παρουσιάζονται παράλληλα και κοστούμια από μεγάλες θεατρικές παραστάσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να φανεί η επιρροή του αρχαίου δράματος στον κόσμο.

    Το στοιχείο που διαφοροποιεί την παρουσίαση της έκθεσης στο Βερολίνο από αυτήν στο Δουβλίνο είναι η θεματολογία της, η οποία στρέφεται προς το αρχαίο δράμα ως πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης. Έτσι, περιλαμβάνει και έργα τέχνης Ελλήνων γλυπτών με θέμα τους ήρωες του αρχαίου δράματος. Χαρακτηριστικά έργα που πλαισιώνουν την έκθεση στο Βερολίνο είναι αυτά του Κώστα Τσόκλη που σκηνογράφησε τη «Μήδεια» με τη Μελίνα Μερκούρη, του Θόδωρου Παπαγιάννη («Τρίγωνο Αγαμέμνονας Κλυταιμνήστρα Αίγισθος»), της Βάνας Ξένου (γλυπτά πάνω στην «Περσεφόνη» και του Παύλου Κουγιουμτζή (έργα σχετικά με τον «Προμηθέα»). Εκτίθενται επίσης κοστούμια γνωστών ενδυματολόγων, όπως οι Ντένη Βαχλιώτη, Γιώργος Ζιάκας, Γιώργος Πάτσας, Γιάννης Τσαρούχης, Διονύσης Φωτόπουλος και Λαλούλα Χρυσικοπούλου. Παρουσιάζονται επίσης οι μακέτες των ανοιχτών θεάτρων (για αρχαίο δράμα) του αρχιτέκτονα Μάνου Περάκη, που ανεγείρονται στην Ισπανία (Βαλένθια), στην Ιταλία (Ρώμη) και στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη).

    Τον σχεδιασμό της έκθεσης έκανε η Μαίρη Κουμανταροπούλου, συντονιστής της στο Βερολίνο είναι ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, διευθυντής του παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο, και επιμελητής της έκθεσης είναι ο κ. Σπύρος Μερκούρης. Σημειώνεται ότι επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας το 2004 (όπου θα επικεντρωθεί στην όπερα) και αναμένεται να καταλήξει στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2004, όπου θα παρουσιαστεί (με επίκεντρο την Δημοκρατία) στον νέο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

    [32] Ο ΔΕΚΑΤΟΣ ΤΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΠΟΛΙΣ»

    Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2003 (13:01 UTC+2)

    Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Πολύκλειτου Ρέγκου, εβδομήντα χρόνια από την Δ΄ Βαλκανική Διάσκεψη, πενήντα χρόνια από την εκλογή της πρώτης ελληνίδας βουλευτή είναι κρυφές επέτειοι της Θεσσαλονίκης που εορτάζονται στο δέκατο τόμο της περιοδικής έκδοσης «Θεσσαλονικέων Πόλις», που κυκλοφόρησε αισθητικά ανανεωμένη με πλούσια εικονογράφηση. «Κι αν δεν μπορούμε να τις γιορτάσουμε», αναφέρεται στο εκδοτικό σημείωμα «τουλάχιστον ας τις θυμηθούμε». Ας θυμηθούμε τον υπέροχο πίνακα του Ρέγκου με τους μοναχούς γύρω από την Τράπεζα, κι εκείνο το μοναδικό τοπίο της πλατείας Δικαστηρίων του 1936, με κείμενο της Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα. Ας θυμηθούμε τον σκληρό αλλά και γραφικό προεκλογικό αγώνα του 1953, όταν για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία γυναίκες έθεσαν υποψηφιότητα για βουλευτική έδρα στην αναπληρωματική εκλογή της Θεσσαλονίκης (Γιώργος Αναστασιάδης). Κι έστω και αχνά, ας ανατρέξουμε στη Βαλκανική Διάσκεψη, με τον Παπαναστασίου, την υψηλότερη συνάντηση κορυφής που θα έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φιλοξενηθεί εφέτος.

    Αλλά δεν είναι μόνο για τις κρυφές επετείους της πόλης που απασχολούν την έκδοση αυτή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Είναι οι γλαφυρές πλευρές της μικροϊστορίας, οι μυστηριώδεις βαλίτσες του Αμπντούλ Χαμίντ, που μεταφέρονται σε μια έπαυλη της Θεσσαλονίκης (Ευάγγελος Χεκίμογλου). Είναι ένας άγνωστος, παράξενος κοσμοπολίτης Θεσσαλονικιός, που καταγράφει τη συνομιλία του με το μεγιστάνα Χένρι Φορντ (Ευφροσύνη Ρούπα). Είναι οι επίδοξοι εθνοσωτήρες του μεσοπολέμου, που η έρευνα τους ανασύρει μέσα από ξεχασμένα καταστατικά για να εξετάσει τις προθέσεις και τις ενέργειές τους (Θεοδόσης Τσιρώνης). Είναι το ποδόσφαιρο στην κατοχή, αφού ούτε και τότε σταμάτησαν οι παίκτες να παίζουν και οι φίλαθλοι να συρρέουν στα γήπεδα (Δημήτριος Γόλης). Είναι η ιστορία του σιδηροδρομικού που διέσωζε Εβραίους από τη διαδρομή για τα στρατόπεδα του ολέθρου και που ωστόσο δεν τιμήθηκε (Ιωάννης Παπαδημητρίου). Είναι η ιστορία μιας διακοσμητικής φιγούρας ηλικίας πολλών αιώνων που θα τη ζήλευαν οι σύγχρονοι σχεδιαστές (Αναστάσιος Αντωνάρας). Είναι ένα ιερό που ανασκάφτηκε ανάμεσα στις λίμνες, στους πρόποδες του Βερτίσκου, ανάμεσα στην ομίχλη (Αστέριος Λιούτας). Είναι τα υπερώα τριών βυζαντινών ναών και τα ερωτηματικά που γεννούν (Αναστάσιος Τάντσης). Είναι ακόμη και η έμπνευση να μελετηθούν οι τηλεφωνικοί κατάλογοι ως πηγή ιστορίας και μικροϊστορίας και να δουλευτούν με τρόπο που να ζωντανεύουν οι παλαιές μορφές της πόλης, τα ξεχασμένα πρόσωπα, τα κτίρια που δεν υπάρχουν πια (Γιάννης Καρατζόγλου). Είναι η παρεξηγημένη ιστορία των Βλάχων, που πονάει μια πόλη με έντονη βλαχική παρουσία (Ελένη Αμπατζή).

    Νέοι επιστήμονες και παλαιότεροι ερευνητές, ο καθένας σε διαφορετικό χώρο και με διαφορετικά ερεθίσματα, πρόσωπα που δεν γνωρίζονται ίσως μεταξύ τους και ενδέχεται να μη συναντηθούν ποτέ, ενώνουν μέσα από τις σελίδες της «Θεσσαλονικέων Πόλεως» τις δυνάμεις τους ενάντια στη συνομωσία της λήθης, ενάντια στην ισοπέδωση της μνήμης, συνεχίζοντας το έργο των παλαιότερων ερευνητών, διαλύοντας τις ομίχλες και τα σκοτεινά σημεία.

    «Δεν είναι μόνο για τις κρυφές επετείους που σας καλούμε κοντά μας», καταλήγει το εκδοτικό σημείωμα του Ευάγγελου Χεκίμογλου. «Είναι και για τη χαρά να ανακαλύπτουμε μαζί την ομορφιά και τη σοφία που κρύβονται ολόγυρά μας κι άλλοτε μένουν σιωπηλές, άλλοτε μας γνέφουν με νόημα, εκείνο το απόκρυφο νόημα που όπως έγραψε ο Αλέξης Ασλάνογλου- «δίνουν στα ερείπια οι άνθρωποι».

    [33] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (11:32 UTC+2)

    Από τις 14 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Ρόδο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecocinema 2003, υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του ΟΗΕ.

    Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με οικολογική ή περιβαλλοντική θεματολογία, καθώς και διεθνές διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες των δύο τελευταίων ετών από όλες τις χώρες του κόσμου.

    Στόχος του είναι να αποτελέσει μια εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα, η οποία να ενισχύσει το διάλογο και τον προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και να ενθαρρύνει τους δημιουργούς που ασχολούνται με παραγωγές στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος.

    Οι ενδιαφερόμενοι κινηματογραφιστές θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής έως την Παρασκευή 30 Μαΐου.

    Επίσης, το φεστιβάλ περιλαμβάνει το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών, όπου συμμετέχουν ελληνικές ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας αλλά και τηλεοπτικά προγράμματα σχετιζόμενα με το περιβάλλον. Στο νικητή θα απονεμηθεί το Ειδικό Βραβείο Κοινού, που απονέμει ο Δήμος Ροδίων και που καθιερώνεται από φέτος.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα, στα οποία θα συμμετάσχουν και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου και στελέχη επαγγελματικών φορέων.

    [34] Ο ΑΛΦΡΕΝΤ ΜΠΡΕΝΤΕΛ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 28 Μαϊου 2003 (11:06 UTC+2)

    Ρεσιτάλ με ορισμένα από τα αγαπημένα του έργα θα δώσει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο διάσημος πιανίστας Αλφρεντ Μπρέντελ.

    Ο Μπρέντελ θα ερμηνεύσει έργα του Μπετόβεν, Μότσαρντ και Σούμπερτ. Αν και 72 χρονών, θεωρείται ακόμη από τους μεγαλύτερους πιανίστες και από τους λίγους ζωντανούς μύθους.

    Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στο Ζάγκρεμπ και το Γκρατς, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές στο πιάνο με τους Edwin Fischer, Paul Baumgartner και Eduard Steuermann. Είναι επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων κι έχει τιμηθεί από μεγάλες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου και της Βιέννης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 May 2003 - 18:13:53 UTC