Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ-15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΟΥΛΑ
  • [02] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ Γ' ΚΠΣ
  • [05] ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΑΝΚΟΥΡ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ
  • [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • [08] AΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,47 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ EFG EUROBANK ERGASIAS
  • [12] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ "ΑΓΝΟ"
  • [13] ΙΟΒΕ: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ SGAM ΕΛΛΑΣ ΑΕΔΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ OMEGA BANK
  • [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΚΘ
  • [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ TH ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ THΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ε.Α. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ
  • [20] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [21] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Η
  • [22] Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ
  • [23] ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [24] Ο ΜΠΑΣΑΓΙΕΦ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [25] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΕ
  • [26] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ SARS ΑΠΟ 124 ΧΩΡΕΣ
  • [27] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ "ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ"
  • [28] "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ-RODIN" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [29] TO "AΛΜΠΑΤΡΟΣ" ΤΗΣ ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ-15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΟΥΛΑ

    Αφούλα, 19 Μαϊου 2003 (17:56 UTC+2)

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας νωρίς σήμερα το απόγευμα σε είσοδο εμπορικού κέντρου στην πόλη Αφούλα στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε επίσης την πληροφορία ότι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και ανέφερε ότι μία γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε.

    Είναι η πέμπτη βομβιστική επίθεση μέσα σε δύο μέρες, η οργάνωση Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις άλλες τέσσερις, στις οποίες σκοτώθηκαν 9 άτομα.

    [02] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (06:00 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 11.00 έξω από το υπουργείο Οικονομίας, έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ για σήμερα. Κανονικά θα γίνουν οι πτήσεις, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν την κινητοποίησή τους.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (09:05 UTC+2)

    Στη μάχη των πανελληνίων εξετάσεων ρίχνονται από αύριο περισσότεροι από 137.000 μαθητές της Β' και Γ' λυκείου, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Συγκεκριμένα, οι περίπου 94.000 υποψήφιοι της Γ' λυκείου διεκδικούν 65.500 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, γεγονός που σημαίνει ότι εφτά στους δέκα θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Οι υπόλοιποι μαθητές της Β' λυκείου θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν καλύτερη βαθμολογία θέτοντας τα θεμέλια να διεκδικήσουν με αξιώσεις, μια θέση την επόμενη χρονιά.

    Αύριο, πρώτη μέρα των πανελληνίων εξετάσεων, οι μαθητές της Β' λυκείου θα διαγωνιστούν στην Νεοελληνική Γλώσσα και της Γ' στην Ιστορία. Τα εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα είναι 1.350 και οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στις 8 το πρωί στις σχολικές αίθουσες. Οι εξετάσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν στις 8:30, ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, με δυνατότητα αποχώρησης από την πρώτη ώρα.

    Πάντως, η αυλαία της εξεταστικής περιόδου ανοίγει σήμερα με τους μαθητές των Εσπερινών λυκείων που διαγωνίζονται στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, αντίστοιχα.

    Ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Τσουροπλής, κάλεσε τους υποψήφιους να προσέλθουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με ηρεμία και προσοχή.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΣΤΟ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (15:58 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι σημειώνονται πολύ σημαντικά βήματα προόδου στο "μέτωπο" του Γ' ΚΠΣ, έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από την τακτική μηνιαία σύσκεψη, που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσον αφορά το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Γ' ΚΠΣ, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, βαίνει ικανοποιητικά, "όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Ο κ.Χριστοδουλάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, προκειμένου να αυξηθεί φέτος στο μέγιστο δυνατόν το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

    Υπενθυμίζεται ότι, με την ευκαιρία του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε στη Χαλκιδική, ο αρμόδιος Επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, παρείχε την Παρασκευή άμεση υποστήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτόματης αποδέσμευσης πόρων του Γ' ΚΠΣ το 2003".

    Χαρακτήρισε ως υπερβολικές τις "κορώνες" του Τύπου γύρω από το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τονίζοντας ότι αυτό δεν ξεπερνά το 3% και άρα είναι απόλυτα συγκρίσιμο με το αντίστοιχο των υπόλοιπων κρατών (στα οποία η υποκατανάλωση πόρων του λεγόμενου "πακέτου Ντελόρ" κυμαίνεται μεταξύ 0,7% και 10%).

    [05] ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΙΑΝΚΟΥΡ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (14:55 UTC+2)

    Καταιγισμό ερωτήσεων από την έδρα προκάλεσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της δίκης της "17 Νοέμβρη", η κατάθεση του μάρτυρα, πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ, Στέφανου Μακρή, ότι η γυναίκα που τους έδωσε την πληροφορία για τη Λουίζης Ριανκούρ, Μαρία Τσιντέρη, εισέπραξε το ποσό των 13 εκατομμυρίων δραχμών, χωρίς οι αστυνομικές αρχές να μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν.

    Ο εισαγγελέας, Βασίλης Μαρκής, έκανε λόγο για δεύτερο φιάσκο. "Ακουγα για φιάσκο της Ριανκούρ, τώρα διαπιστώνω ότι υπάρχει και δεύτερο φιάσκο. Ο άνθρωπος που έδινε πληροφορίες πήρε χρήματα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στις απαγωγές και δεν την εντοπίσατε", υποστήριξε.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, εξέφρασε την απορία για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας τότε. Ρώτησε τον μάρτυρα αν υπήρξαν εξωτερικές παρεμβάσεις που δεν τους άφησαν να κάνουν τη δουλειά τους. Ο μάρτυρας αρνήθηκε και στη συνέχεια ο κ.Μαργαρίτης ζήτησε την εκτίμηση του εάν είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά της αστυνομίας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου συνέχισε λέγοντας: "Απορώ με τον τρόπο που δουλέψατε και αφήνει και σε μένα πολλά ερωτηματικά".

    Στη συνέχεια, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας η Μαρία Τσιντέρη, ενώ ρώτησαν το μάρτυρα, Στέφανο Μακρή, εάν ισχύει το σενάριο που έχει ισχυριστεί η "17 Νοέμβρη" στην προκήρυξη της ότι η υπόθεση δημιουργήθηκε για να καρπωθούν κάποιοι τα χρηματικά ποσά που διέθετε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους πληροφοριοδότες.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΤΕ ΠΑΛΑΘΙΟ

    Aθήνα, 19 Μαϊου 2003 (21:00 UTC+2)

    Με την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Λογιόλα Ντε Παλάθιο συναντήθηκε το πρωί η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στη συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου για τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων της Αθήνας. Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος για την κυκλοφορία των λεγόμενων «οικολογικών» λεωφορείων που κινούνται με φιλικά προς περιβάλλον καύσιμα μεταξύ των οποίων είναι και το υδρογόνο.

    [07] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (20:53 UTC+2)

    Πέντε χιλιάδες πεντακόσια άτομα σκοτώνονται κάθε χρόνο στο χώρο εργασίας τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εβδομήντα πέντε χιλιάδες μένουν με αναπηρίες, που τους καθιστούν ανίκανους προς εργασία.

    Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικής Ασφάλειας (ISSA)

    Johan Verstraefen, στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εργαλεία για την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στον τομέα της Υγείας και στην Εργασία. Το παράδειγμα του χημικού κινδύνου», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην ανάγκη ανάπτυξης μιας κουλτούρας ασφάλειας στον χώρο της εργασίας,

    συμφώνησαν οι ομιλητές στο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Οπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας,

    πέρα από τον ανθρώπινο πόνο, το οικονομικό κόστος από τα εργατικά ατυχήματα κυμαίνεται μεταξύ 2,8 και 3,6% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.

    Ο Υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι το 16% των εργαζομένων εκτίθεται σε κινδύνους, που προκαλούνται από τη χρήση χημικών ουσιών. Περισσότερες από 100.000 χημικές ουσίες κυκλοφορούν στο εμπόριο και στη βιομηχανία.

    Είπε ακόμη, ότι οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι εργοδότες, που δεν θα πάρουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αργά ή γρήγορα θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα.

    Αναφερόμενος στην εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από πολλές ελλείψεις και ασάφεια, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν τομέα εργασίας χαμηλών προδιαγραφών με συνέπειες στην παραγωγικότητα.

    Η ασφάλεια των εργαζομένων συνδέεται με την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους, είπε ο κ. Ρέππας και έκανε αναφορά στον Νόμο 1568/85, που ψηφίστηκε πριν από 20 χρόνια περίπου και προβλέπει την ύπαρξη Τεχνικού Ασφάλειας, Γιατρού Εργασίας και Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας, ως τους βασικούς θεσμούς βελτίωσης των συνθηκών εργασίας μέσα στην επιχείρηση.

    Η Ε.Ε., σύμφωνα με τον Υπουργό, πρόκειται να καταρτίσει κοινοτικό σύστημα αξιολόγησης καταχώρισης και σύγκρισης χημικών ουσιών για την ασφαλή διακίνηση και χρήση τους.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου, Αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας άπτεται και των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Όμως, επισήμανε, οι Οδηγίες της Ε.Ε. έχουν υποστεί σφοδρή πολεμική.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε στοιχεία της Ε.Ε. σύμφωνα με τα οποία η

    χημική βιομηχανία στην Ευρώπη απασχολεί 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από την βιομηχανία αυτή.

    Ακόμη, 32 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ε.Ε. εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες και 250 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται, λόγω ατυχημάτων στην εργασία. Το 22% των εργαζομένων εισπνέουν καπνούς και ατμούς τουλάχιστον για το1/4 του χρόνου απασχόλησής τους.

    Εχει δε, διαπιστωθεί ότι μόνο το 12% των εταιριών συμμορφώνεται με τους κανόνες, για πρόληψη κινδύνων σχετικά με τις τοξικές ουσίες. Το 96% των Μ.Μ.Ε. (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) δεν έχει σχεδόν καθόλου ή έχει ελάχιστη τοξικολογική εμπειρογνωμοσύνη.

    Οσον αφορά στο οικονομικό κόστος των ατυχημάτων, η Επίτροπος ανέφερε ότι το 4% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. χάνεται σε ατυχήματα και ασθένειες, που συνδέονται με την εργασία. Σε καρκίνο οφείλεται το 1/3 των θανάτων που συνδέονται με την εργασία. Η νόσος προκύπτει σε εργασίες, που σχετίζονται με αμίαντο και ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

    Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Παγκοσμίου Πλαισίου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, που να ορίζει κάποια ελάχιστα όρια σχετικά με τη χρήση χημικών ουσιών και να ορίζει και τους όρους για υγιή ανταγωνισμό.

    Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε. Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η επίδραση των

    βλαπτικών ουσιών επεκτείνεται και πέρα από τον χώρο εργασίας. Η Ελλάδα, είπε, έχει προοδευτικό και πρωτοπόρο θεσμικό πλαίσιο, αλλά έγκειται στο κράτος, την κυβέρνηση και τα Ευρωπαϊκά όργανα η ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής.

    Επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών στα θανατηφόρα ατυχήματα. Βλέπουμε, παρατήρησε, να φορτώνεται η ευθύνη σε έναν υπάλληλο και όχι στον επιχειρηματία. Ο κ. Πολυζωγόπουλος ανακοίνωσε ότι η Γ.Σ.Ε.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα για θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

    Τέλος, ο Η.-Η. Konkolewksy του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agensy for Safety and Health at Work), ανήγγειλε επίσημα ότι η πρόληψη των κινδύνων από «Επικίνδυνες Ουσίες» θα είναι το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδος για την Υγεία και την Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις χώρες- μέλη της Ε.Ε., τον Οκτώβριο του 2003.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα 2003 αποτελεί μια ενημερωτική εκστρατεία, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει την Ευρώπη έναν ασφαλή και υγιεινό χώρο εργασίας, μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των κινδύνων, που ενυπάρχουν στην εργασία με επικίνδυνες ουσίες.

    Αυτή η ετήσια πρωτοβουλία έχει γίνει το μεγαλύτερο γεγονός στην Ευρώπη για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας.

    Την ευθύνη και τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας φέρει ο Ευρωπαϊκός

    Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, που εδρεύει στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πρόκειται για τον φορέα της Ε.Ε., που είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

    Κ. Κούτρα

    [08] AΦΑΙΡΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (19:56 UTC+2)

    Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Σε ψήφισμά του αναφέρει ότι με νομοσχέδιο αφαιρείται «φωτογραφικά» μόνο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης η αρμοδιότητα της ίδρυσης, μετακίνησης και κατάργησης Λαϊκών Αγορών εντός του Νομού Θεσσαλονίκης και η αρμοδιότητα αυτή ανατίθεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμη προτείνεται η θέσπιση νέου άρθρου με το οποίο επίσης αφαιρείται η αρμοδιότητα ελέγχου των Λαϊκών Αγορών από τη ΝΑΘ και ανατίθεται η αρμοδιότητα αυτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών.

    Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα «το σχετικό νομοσχέδιο μόνο την αποκέντρωση δεν εξυπηρετεί και την αγορά. Αντίθετα θεσμοθετημένη αρμοδιότητα του Ν.Σ. Θεσσαλονίκης αφαιρείται και προστίθεται, όπως και μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων στο συγκεντρωτικό και εξ αυτού αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό κράτος.

    Το Νομαρχιακό Συμβούλιο καλεί το Υπουργείο Ανάπτυξης να σεβαστεί τους θεσμούς και τον σχετικό νόμο που υπάρχει, λειτουργεί και δεν έχει εμφανίσει κανένα πρόβλημα λειτουργίας σε σχέση με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και να έχει άμεση συνεργασία της ΝΑΘ για τα παραπάνω θέματα.

    Το θέμα θα θέσει ο κ. Ψωμιάδης τις επόμενες ημέρες σε συνάντηση που θα έχει με το ΔΣ της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, προκειμένου να αναζητηθούν άμεσες λύσεις.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (19:40 UTC+2)

    22 Μαϊου 1963: Ο Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. 40 χρόνια μετά οι μνήμες ζωντανεύουν. Οι αναφορές στο σήμερα πάντα επίκαιρες καθώς οι πόλεμοι δεν σταματούν. Επίκαιρο όμως πάντα είναι και το παγκόσμιο αίτημα των λαών για Ειρήνη.

    40 χρόνια μετά, Λαμπράκισσες και Λαμπράκηδες της πόλης μας (μέλη της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη» που είχε δημιουργηθεί λίγο μετά τη δολοφονία του Μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης), ανταμώνουν για να τιμήσουν τον Αγωνιστή αλλά και για να ενώσουν τις φωνές τους πάνω στο ίδιο αίτημα: Ειρήνη.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

    · Πέμπτη 22 Μαϊου, 7 μ.μ.: Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Λαμπράκη (Βενιζέλου και Ερμού)

    · Κυριακή 25 Μαϊου: Οι Λαμπράκηδες και οι Λαμπράκισσες ανταμώνουν ξανά από τη 1 το μεσημέρι στην ταβέρνα Paradise, στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, πίσω από το Δημαρχείο Νεάπολης (τηλ. 2310 629 200).

    Επιτροπή Πρωτοβουλίας

    Καίτη Τσαρουχά

    Ελένη Δεμουρτζίδου

    Γρηγόρης Κοκοζίδης

    [10] ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (17:58 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης αναχωρεί αύριο για τη Στοκχόλμη όπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. στην υπογραφή του Πολυμερούς Περιβαλλοντικού Προγράμματος για τον Πυρηνικό Τομέα στη Ρώσικη Ομοσπονδία (MNEPR).

    Σκοπός του προγράμματος είναι η ασφαλής διαχείριση των πυρηνικών καυσίμων και αποβλήτων στη Ρώσικη Ομοσπονδία, με την υπογραφή σχετικής πολυμερούς συμφωνίας πλαισίου.

    Κατά την τριήμερη παραμονή του στη Σουηδική πρωτεύουσα ο κ. Μαγκριώτης θα έχει παράλληλα συναντήσεις με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας, της Κοινότητα Βορείου Στοκχόλμης και άλλων φορέων της Ομογένειας.

    Δ.Ρ.

    [11] ΜΕΡΙΣΜΑ 0,47 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ EFG EUROBANK ERGASIAS

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (20:58 UTC+2)

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει προσαρμοστεί αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ταχύρυθμης ανάπτυξης και στο μέλλον και μάλιστα με ρυθμό άνω του μέσου όρου στην ευρωζώνη», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias Νικόλαος Νανόπουλος, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

    Το κρίσιμο, για τις ελληνικές τράπεζες, στοίχημα, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος, θα είναι η ικανότητά τους «να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους και κυρίως, την ικανότητά τους να δημιουργούν διατηρήσιμα έσοδα», δηλαδή εκείνα που προκύπτουν από την οργανική αύξηση των εργασιών και «συνδυάζονται με την αποδοτική διαχείριση του ενεργητικού, των κινδύνων και βέβαια του κόστους».

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή για το 2002. Από αύριο, η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα λήψης μερίσματος 0,47 ευρώ ανά μετοχή, που θα εισπραχθεί από τους Μετόχους από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2003. Με τη διανομή του 78% των καθαρών κερδών ή ποσό 144 εκ. ευρώ ως συνολικό μέρισμα, η μερισματική απόδοση της μετοχής της Τράπεζας μας καθίσταται μια από τις υψηλότερες στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

    [12] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ "ΑΓΝΟ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (20:54 UTC+2)

    Δύο τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο (6 π.μ. - 9 π.μ. και 10 μ.μ. - 1 π.μ.) οι εργαζόμενοι της "ΑΓΝΟ" αντιδρώντας στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη από τις 6 μέχρι τις 9 το πρωί και από τη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 3 το απόγευμα.

    [13] ΙΟΒΕ: ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (20:08 UTC+2)

    Πτωτική τροχιά διέγραψε τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική βιομηχανία.

    Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας υποχώρησε στις 100,7 μονάδες, τιμή που είναι η χαμηλότερη των τελευταίων πέντε ετών, όμως παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (97,8 μονάδες) και οριακά υψηλότερη του μέσου όρου της περιόδου 1991-2002.

    Αντίστοιχα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στο 94,5, έναντι του 100,5, όπου είχε βρεθεί το Μάρτιο.

    [14] ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ SGAM ΕΛΛΑΣ ΑΕΔΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ OMEGA BANK

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (19:51 UTC+2)

    Τη συμφωνία εξαγοράς της SGAM Ελλάς Α.Ε.Δ.Α.Κ., θυγατρικής της Sociιtι Gιnιrale Asset Management S.A (η εν λόγω εξαγορά υπόκειται στην έγκριση των Εποπτικών Αρχών) ανακοίνωσε η Omega Bank.

    Η SGAM Ελλάς Α.Ε.Δ.Α.Κ. ιδρύθηκε το 1992 και διαχειρίζεται σήμερα 7 Αμοιβαία Κεφάλαια: Sogen Invest, Sogen Income, Sogen Money Market, Sogen Europe Balanced, Beta, Acropolis Mid Cap και Ependytiki Kritis. Τα τελευταία τρία Αμοιβαία Κεφάλαια διαχειρίζεται για λογαριασμό των εταιριών Beta Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ., Acropolis Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. και Επενδυτική Κρήτης Α.Ε.Π.Ε.Υ. Το σύνολο του Ενεργητικού υπό διαχείριση στις 31.12.2002, ανέρχετο σε 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Φίλιππος Μπουκουβάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της SGAM Ελλάς Α.Ε.Δ.Α.Κ. από την ίδρυσή της, θα παραμείνει στη θέση αυτή και μετά την εξαγορά. Πρόεδρος της εταιρίας θα είναι ο Γεώργιος Λεονταρίτης, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εργασίας Α.Ε.Δ.Α.Κ.

    Με την εξαγορά αυτή, η Omega Bank εισέρχεται δυναμικά στον τομέα Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Παράλληλα ενισχύει τη δραστηριότητά της στους τομείς του private banking και asset management στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό μέσω της θυγατρικής της Omega Kahn Financial Services S.A. που εδρεύει στη Γενεύη.

    [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΧΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (19:47 UTC+2)

    Τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, κατέθεσε σήμερα ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ, Γεώργιος Σαλαγκούδης, με στόχο την ουσιαστική ενεργοποίηση και αναβάθμιση του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ).

    Οπως τόνισε ο κ.Σαλαγκούδης, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ του Χ.Α και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για τη λειτουργία του ΧΚΘ. Και αυτό γιατί "προβλέπει την αφαίρεση όλων των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα το ΧΚΘ για την αξιολόγηση φακέλων προς εισαγωγή εταιριών, προετοιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο την κατάργησή του στο άμεσο μέλλον".

    Οπως τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες δεν πρέπει να αφαιρεθούν από το κέντρο για πολλούς λόγους και πρωτίστως επειδή το ΧΚΘ ενέχει ρόλο φορέα περιφερειακής ανάπτυξης. Επιπλέον, κατά τον κ.Σαλαγκούδη, η εξέταση των αιτήσεων των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων γίνεται καλύτερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει το ΧΚΘ έχει βοηθήσει ουσιαστικά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον κ.Σαλαγκούδη, η σημερινή συγκυρία συνιστά μοναδική ευκαιρία, για να περάσει στο ΧΚΘ η αρμοδιότητα της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς (ΝΕΧΑ). Γι' αυτό, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κ.Σαλαγκούδη, στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, προστίθεται το εξής εδάφιο: "Ειδικά όσον αφορά το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου των εταιριών που απαιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους στη ΝΕΧΑ και των ΕΛΠΙΣ στην ΕΑΓΑΚ, καθώς και των εταιριών εκείνων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και αιτούνται την εισαγωγή των μετοχών τους σε αγορά χρηματιστηρίου, τον έλεγχο διενεργεί το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης".

    ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΒΒΕ-ΣΕΒΕ-ΕΒΕΘ

    Στο μεταξύ, ισχυροποίηση του ρόλου του ΧΚΘ και αποδυνάμωση του ενδεχομένου υποβάθμισής του, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι πρόεδροι των συνδέσμων Βιομηχάνων και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Το ψήφισμα, που συνυπογράφεται από βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, θα επιδοθεί στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Χριστοδουλάκη, αύριο.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Παναγιώτης Αλεξάκης, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για "λουκέτο" στο ΧΚΘ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η δραστηριότητα του Κέντρου όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά και θα ενισχυθεί περαιτέρω.

    Σύμφωνα με τον κ.Αλεξάκη, το ΧΚΘ θα εξακολουθήσει πιθανότατα για κάποια χρόνια να ελέγχει -αλλά όχι να εγκρίνει- φακέλους προς εισαγωγή εταιριών, αξιοποιώντας τη σχετική μεταβατική περίοδο, διάρκειας περίπου πέντε ετών, που προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των αγορών στην Ε.Ε.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, οι αρμοδιότητες έγκρισης φακέλων μεταφέρονται από τα χρηματιστήρια στις κατά τόπους επιτροπές κεφαλαιαγοράς, εξέλιξη που θα προχωρήσει και στην Ελλάδα, με την ψήφιση του προαναφερθέντος νομοσχεδίου. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα έγκειται στην ευχέρεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποφασίσει αν το ΧΚΘ θα εξακολουθήσει να έχει λόγο στον έλεγχο και τη συζήτηση των φακέλων.

    Α.Γ.

    [16] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Λευκωσία, 19 Μαϊου 2003 (20:03 UTC+2)

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας Παρισιού (CCIP) υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία συμφωνία συνεργασίας με απώτερο στόχο την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

    Τη σημασία της συμφωνίας, που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο ΚΕΒΕ, εξήραν με δηλώσεις του τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Παναγιώτης Λοϊζίδης όσο και ο Αντιπρόεδρος του γαλλικού επιμελητηρίου Φρεντερίκ Μπρουνέ, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα για τη οποία ενδιαφέρονται πολλοί Γάλλοι επιχειρηματίες.

    [17] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΚΑΤΑ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 19 Μαϊου 2003 (19:54 UTC+2)

    Σε επικρίσεις κατά του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για τις αυξανόμενες αντιδράσεις εναντίον του προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης βουλευτών και ιδρυτικών μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Αττάλεια, γράφει η εφημερίδα Cumhuriyet.

    «Τα παιδιά των Παλαιστινίων υπεραμύνονται τις χώρας τους με πέτρες και ρόπαλα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτύρονται κατά του Ντενκτάς επειδή δεν υφίσταται η δυνατότητα επανένωσης με τους Ελληνοκύπριους» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής διπλωματίας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν κατορθώσαμε να τους εμποτίσουμε με εθνική συνείδηση, διότι όταν το 1996 η τότε Κυβέρνηση RP-DYP πρότεινε την ίδρυση ιερατικών και θεολογικών σχολών στην ΤΔΒΚ η πρόταση απορρίφθηκε και τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα: Ο Ντενκτάς επισύρει τώρα την κατακραυγή του ίδιου του λαού του».

    [18] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ TH ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ THΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 19 Μαϊου 2003 (19:42 UTC+2)

    Η Ρουμανία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πριν τα τέλη του 2004 δήλωσε από το Παρίσι όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Μιχάι Τανασέσκου.

    Ο κ. Τανασέσκου είχε συνάντηση με τον Σέργκε Γκουιγιόν, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της επιτροπής της γαλλικής βουλής για την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ και τον ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η Ρουμανία για να πετύχει την ένταξη.

    Ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η στήριξη του Παρισιού είναι εξαιρετικά πολύτιμη για να πετύχει το στόχο της η χώρα του που είναι η ένταξή της στην Ε.Ε. μέχρι το 2007.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Ε.Α. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟ '96

    Αγκυρα, 19 Μαϊου 2003 (18:33 UTC+2)

    Επιβεβαιώνει την πληροφορία που δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό το ελληνικό περιοδικό «Κράμα» περί κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, τον Οκτώβριο του 1996, ο τούρκος Πτέραρχος ε.α. Αχμέτ Τσορεκτσί, αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας την εποχή εκείνη.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Milliyet, ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια αερομαχίας ("dog fight"), η οποία έλαβε χώρα πριν από 7 χρόνια στο Αιγαίο, ελληνικό αεροσκάφος Mirage-2000 κατέρριψε τουρκικό F-16, αλλά δεν κατέστη δυνατό η Τουρκία να επιληφθεί του θέματος λόγω της μη ανεύρεσης υλικών τεκμηρίων.

    Στο ίδιο δημοσίευμα, πηγές της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δηλώνουν ότι τότε αμφισβητήθηκε η ψυχική ισορροπία του πιλότου του Mirage που έπληξε το τουρκικό αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια αποστρατεύθηκε.

    Το επεισόδιο το οποίο έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1996 και το οποίο ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα με δημοσίευμα του ελληνικού περιοδικού «Κράμα», εξελίχθηκε σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ως εξής:

    Δύο ελληνικά αεροσκάφη Mirage τα οποία είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Τανάγρας και έφεραν πυραύλους Magic, ενεπλάκησαν πάνω από το Αιγαίο με τουρκικά F-16. Ο Έλληνας πιλότος, Θάνος Γρίβας, έβαλε στο στόχαστρό του το αεροσκάφος των Τούρκων πιλότων, Αντισμήναρχου Οσμάν Τσιτσεκλί και του Σμηναγού Ναϊλ Ερντογάν και εξαπέλυσε τους πυραύλους του. Ο Τσιτσεκλί κατόρθωσε να διασωθεί, ενώ ο Ερντογάν μαζί με το αεροσκάφος κατέπεσαν στη θάλασσα και εξαφανίσθηκαν. Μετά την επιστροφή του Γρίβα στη βάση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ο πύραυλος Magic στο δεξί φτερό του αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Πτέραρχου ε.α. Τσορεκτσί, οι ελληνικές αρχές εξαφάνισαν τα υλικά τεκμήρια και έτσι δεν κατέστη δυνατή η διερεύνηση του επεισοδίου, το οποίο σημειώθηκε στο Αιγαίο, ενώ επικρατούσε ομίχλη, όταν ελληνικά αεροσκάφη Mirage προσπάθησαν να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που πετούσαν σε δύο σχηματισμούς.

    Επίσης, ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί έδωσε τις εξής πληροφορίες σχετικά με το επεισόδιο:

    «Ο Τσιτσεκλί, ο οποίος είχε διασωθεί πηδώντας από το αεροπλάνο, πέρασε σοκ λόγω του επεισοδίου και στην κατάθεσή του ανέφερε ότι δεν θυμόνταν το επεισόδιο... Τα υπολείμματα του F-16 βυθίστηκαν νότια της Λήμνου σε βάθος 450 οργιών, ενώ όπως δήλωσαν οι [ελληνικές] Ναυτικές Δυνάμεις είχαν τη δυνατότητα ανέλκυσης υπολειμμάτων που έχουν βυθιστεί σε βάθος μέχρι 100 οργιών. Κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειας, αλλά δεν κατόρθωσαν να ανελκύσουν τα υπολείμματα, για την ανέλκυση των οποίων υπήρξε επαφή με ιδιωτικούς οργανισμούς οι οποίοι όμως ζήτησαν 4,5 εκατ. δολάρια. Λόγω υπογείου ρεύματος υπήρχε το ενδεχόμενο να παρασυρθούν τα υπολείμματα ή να χαθούν στην άμμο.

    Όσον αφορά στο δεύτερο F-16 που πετούσε μαζί με το αεροσκάφος που κατέπεσε, αυτό πετούσε σε ύψος 20.000 ποδών και οι επιβαίνοντες σ' αυτό είδαν μόνο μία λάμψη και ένα αλεξίπτωτο που άνοιξε. Αυτά έχουν καταχωρισθεί και στις εκθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας».

    Ο Πτέραρχος ε.α. Τσορεκτσί αφού σημείωσε ότι το δημοσίευμα του περιοδικού «Κράμα» αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξιχνίαση του επεισοδίου, τόνισε επίσης ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και οι σχετικές αρχές πρέπει να επιληφθούν του επεισοδίου.

    [20] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 19 Μαϊου 2003 (18:24 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Κρβενκόφσκι, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Γραμματέα Άμυνας των ΗΠΑ Πόλ Βόλφοβιτς, για να συζητήσουν διμερή συνεργασία και Αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της ΠΓΔΜ. Ο Κρβενκόφσκι χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον στρατηγική προτεραιότητα. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Βόλφοβιτς δέσμευσε την Αμερικανική στήριξη για την ένταξη της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως θα μπορέσει να εξυπηρετήσει σαν περιφερειακό μοντέλο μιας πολυεθνικής κοινωνίας.

    Σε άλλες ειδήσεις, αξιωματικοί αναφέρουν πως έχει αποκατασταθεί η τάξη στο Τέτοβο μετά από τα δύο επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή το βράδυ, ομάδες νεαρών της ΠΓΔΜ και Αλβανών συγκρούσθηκαν με αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών ατόμων. Το Σάββατο, στρατώνας δέχθηκε επίθεση, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ή θύματα.

    [21] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑΣ 2004"

    Αθήνα, 19 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας και τα θετικά σχόλια που απέσπασε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της στη Μαδρίτη ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" ενημέρωσε τον κ. Σημίτη και για το πρόβλημα της άτυπης πνευμονίας, που απασχολεί την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και τη ΔΟΕ. Ο κ. Σημίτης έμεινε ικανοποιημένος από τη στάση της ΔΟΕ, καθώς τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφάσισαν ότι η φονική ασθένεια πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κανονική βάση.

    Η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας και δήλωσε ότι όλο το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί.

    "Δήλωσα και στον πρόεδρο της ΔΟΕ και ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι είναι καιρός να δείχνουμε και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα, γιατί, πιστεύουμε ότι θα οργανώσουμε μοναδικούς αγώνες. Η δουλειά που έχουμε κάνει φαίνεται και μόνο κάποιος κακόπιστος μπορεί να μην το δει", επισήμανε.

    "Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να οργανώσουμε Αγώνες, αλλά να καταδείξουμε στον κόσμο και όσους έχουν να κάνουν με αυτή την υπόθεση ότι θα προστατεύσουμε και την ποιότητα της δουλειάς των ανθρώπων. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί η δουλειά που κάνει αυτή τη στιγμή όλη η χώρα για ένα τόσο μεγάλο γεγονός", υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η προετοιμασία από ενδεχόμενες πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, όπως π.χ. εκλογές, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε: "Οι εκλογές ούτως ή άλλως θα γίνουν. Αυτό ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή και από την εποχή της διεκδίκησης ακόμη".

    [22] Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ

    Αλγέρι, 19 Μαϊου 2003 (20:57 UTC+2)

    Το γενικό επιτελείο του αλγερινού στρατού διέψευσε επίσημα την απελευθέρωση των 15 Ευρωπαίων τουριστών που κρατούνταν επί μήνες όμηροι από ισλαμιστική οργάνωση στην έρημο της Σαχάρα.

    «Το γενικό επιτελείο του αλγερινού στρατού διέψευσε επίσημα το απόγευμα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες απελευθερώθηκε και μια δεύτερη ομάδα ομήρων που εκρατείτο από ομάδα ενόπλων στην αλγερινή Σαχάρα», έγινε γνωστό από επίσημη πηγή στο Αλγέρι.

    Δεκαπέντε άνθρωποι, δέκα Γερμανοί, τέσσερις Ελβετοί και ένας Ολλανδός, κρατούνται ακόμη στην Σαχάρα στην περιοχή του Ιλίζι, 1.500 χλμ νοτιανατολικά του Αλγερίου.

    [23] ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βιένη, 19 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (ΙPI) ανακοίνωσε την αναβολή του ετήσιου συνεδρίου του, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 4 Ιουνίου στο Ναϊρόμπι, εξαιτίας πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κένυα.

    «Το IPI ελπίζει να πραγματοποιηθεί το συνέδριο σε άλλη χώρα τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου στη Βιέννη.

    [24] Ο ΜΠΑΣΑΓΙΕΦ ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 19 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Τσετσένων αυτονομιστών Σαμίλ Μπασάγιεφ ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τσετσενία την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσαν το θάνατο 80 πολιτών.

    Ο κ. Μπασάγιεφ απειλεί και με νέες ενέργειες, για να «καταστρέψουμε τους Ρώσους κατακτητές και τα φερέφωνά τους», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [25] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΕΝΕ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΕ

    Βερολίνο, 19 Μαϊου 2003 (20:45 UTC+2)

    Το Κόμμα των Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP), στο συνέδριό του στη Βρέμη, ενέκρινε ύστερα από έντονη αντιπαράθεση απόφαση για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, στην οποία τονίζεται ότι «η Τουρκία δεν είναι προς το παρόν σε θέση να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Η «στροφή» αυτή του FDP έρχεται σε μία στιγμή που ακόμη είναι νωπή η αποκάλυψη της εκτίμησης του υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σύμφωνα με την οποία, «η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    [26] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ SARS ΑΠΟ 124 ΧΩΡΕΣ

    Πεκίνο, 19 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Συνολικά 124 χώρες σε όλον τον κόσμο υιοθέτησαν αυστηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το Οξύ Πνευμονικό Σύνδρομο (SARS) μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός τους Κινέζων πολιτών, λόγω της επιδημίας του SARS στην Κϊνα, ανακοίνωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

    Συνολικά 39 ασιατικές χώρες, 30 αφρικανικές, 30 ευρωπαικές, 15 της αμερικανικής ηπείρου και δέκα της Αυστραλίας έχουν πάρει μέτρα κατά των Κινέζων ταξιδιωτών.

    [27] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ "ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (20:09 UTC+2)

    Σεμινάρια κλασικής αραβικής μουσικής διοργανώνει στις 30,31 Μαΐου και 1 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Εν Χορδαίς», με επισκέπτες καθηγητές από την Τυνησία την Αμπίρ Νασράουι και τον Σαλάχ ε(λ)ντιν Μάναα. Τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου MediMuses, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Euromed Heritage II της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Οι επισκέπτες καθηγητές, επιλεγμένοι δάσκαλοι των οργάνων της Μεσογείου, επισκέπτονται τις χώρες των εκπαιδευτικών φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να διδάξουν σε τριήμερα σεμιναριακά μαθήματα την τεχνική, το τοπικό ύφος και το ρεπερτόριο των οργάνων που επιλέχθηκαν. Η δράση αυτή επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην τριετία 2002-'05, με στόχο να μετατραπεί κάποια στιγμή σε διαρκή θεσμό.

    Τα μαθήματα, που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και καθηγητές ωδείων, μουσικών σχολείων και μουσικών τμημάτων πανεπιστημίων, ερευνητές και μουσικούς, καθώς και ενδιαφερόμενους από το ευρύ κοινό, θα στεγαστούν στον χώρο του Πολιτιστικού Οργανισμού «Εν Χορδαίς» (Παύλου Μελά 21).

    [28] "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ-RODIN" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (14:41 UTC+2)

    Ο πρίγκιπας του χορού Uyrύy Petukhov με 45 χορευτές του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Μπαλέτου Αγίας Πετρούπολης έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει σε τρεις μοναδικές παραστάσεις που θα δοθούν στις 3,4 και 5 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το έργο «Σπάρτακος-Rodύn». Στο πρώτο μέρος της παράστασης η μουσική είναι του A. Khachaturyan και η χορογραφία του L.Jakobson ενώ στο δεύτερο μέρος η μουσική είναι των C.Debussy, S. Prokofiev, A.Berg και η χορογραφία του L.Jakobson.

    Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 300 χρόνων της Αγίας Πετρούπολης ο οποίος φέρει τον γενικό τίτλο «Ημέρες Πολιτισμού Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη». Στο πλαίσιο του εορτασμού εκτός από τις παραστάσεις «Σπάρτακος-Rodύn» θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια έκθεσης επτά ζωγράφων από την Αγία Πετρούπολη στο χώρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού στις 2 Ιουνίου και στις 7 Ιουνίου τα εγκαίνια του παραρτήματος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίριο επί τις οδού Εγνατία 54.

    Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Νεφέλη. Ο θίασος που θα παρουσιάσει το έργο «Σπάρτακος-Rodύn» ιδρύθηκε το 1966 ως το πρώτο Θέατρο Μπαλέτου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Pyotr Gusev, διάσημου χορευτή και master (δεξιοτέχνη) του μπαλέτου.

    Το 1969 επικεφαλής του θεάτρου ήταν ο Leonid Yakobson, ένας διακεκριμένος master του μπαλέτου, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσίας, τιμημένος με Κρατικό Βραβείο. Ο Leonid Yakobson πεθαίνει το 1976 και τον διαδέχεται στο θέατρο ο Ascold Makarov, ένας κοντινός φίλος του και δημοφιλής χορευτής, ο οποίος ερμήνευσε όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ηρώων στις παραγωγές του Yakobson που ανέβηκαν στο Kirov, αργότερα Θέατρο Mariinsky. Η δεξιοτεχνία του Makarov εκτιμήθηκε από την Ρωσία και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Το Δεκέμβριο του 2001 μετά το θάνατο του Ascold Makarov τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ανέλαβε ο Yury Petukhov, ο πρωταγωνιστής ηθοποιός του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου Moussorgsky, ένας διάσημος master του μπαλέτου, εγγεγραμμένος στους People's Artist της Ρωσίας, τιμημένος με το Κρατικό Βραβείο της Ρωσίας. Ο Yury Petukhov εκτιμήθηκε από το κόσμο του μπαλέτου ως ένας ταλαντούχος χορευτής, εκτελώντας παραπάνω από 40 πρωταγωνιστικούς και σόλο ρόλους και ως ένας λαμπρός χορογράφος

    Το 2002 το Ακαδημαϊκό Θέατρο Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης Choreographic Miniatures άρχισε να ολοκληρώνει ένα διετές πρόγραμμα αναβίωσης της μεγάλης κληρονομιάς που άφησε ο Leonid Yakobson. Η πρώτη πρεμιέρα -η διάσημη σειρά των χορογραφικών μικρογραφιών Rodin ήταν μια φοβερή επιτυχία στο θέατρο του Vyborgsky Palace of Culture της Αγίας Πετρούπολης στις 6 Απριλίου 2002. Τον Ιούνιο του 2002 το κοινό παρακολούθησε την πρεμιέρα του μπαλέτου «Spartacus» με μουσική του A. Κhachaturyan. Το Μάρτιο 2003 το μπαλέτο πήρε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ «Χρυσή Μάσκα».

    [29] TO "AΛΜΠΑΤΡΟΣ" ΤΗΣ ΣΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (14:16 UTC+2)

    Το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Άλμπατρος» θα παρουσιάσει στις 29 Μαΐου 2003, στις 8:30 το βράδυ στον Ιανό η Σώτη Τριανταφύλλου

    Το Λονδίνο από το 1880 μέχρι το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, το σύστημα των κοινωνικών τάξεων στη Βρετανία, η βαρβαρότητα και το μεγαλείο της Αυτοκρατορίας, αλλά και οι ασυμβίβαστοι ταξικοί αποστάτες είναι το υλικό αυτό του μυθιστορήματος που έχει τον τίτλο ενός μεγάλου ωκεάνιου πουλιού. Στο κέντρο της δράσης βρίσκεται ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει σε μια άθλια φτωχογειτονιά, αλλά εισβάλλει στον κόσμο με την απόφαση ν' αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να μη συμβιβαστεί.. Το Άλμπατρος είναι η αφήγηση αυτής της ανυποχώρητης άρνησης, και μαζί η περιγραφή μιας εποχής, μιας μητρόπολης κι ενός γάμου που ανατρέπει τις βικτωριανές αξίες και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι η ιστορία του κόσμου στο κατώφλι του εικοστού αιώνα και το χρονικό του πώς οι γυναίκες έγιναν άνθρωποι.

    Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως μεταφράστρια, δημοσιογράφος και ιστορικός. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων. Το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν και τα μυθιστορήματα της «Αύριο», «Μια άλλη Χώρα» και «Ο Υπόγειος Ουρανός», και από τις εκδόσεις Πατάκη τα μυθιστορήματα της «Η Μαριόν στ' ασημένια νησιά και στα κόκκινα δάση», «Το εργοστάσιο των μολυβιών» και «Η φτωχή Μαργκό». Το «Άλμπατρος» είναι το έκτο μυθιστόρημά της. Έχει γράψει ακόμη ένα βιβλίο για παιδιά.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΜΥΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Μαϊου 2003 (12:45 UTC+2)

    Εκθεση για την ιστορία των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα φιλοξενεί ο «ΜΥΛΟΣ» στους τέσσερις ορόφους του Πύργου, η οποία θα διαρκέσει εννέα μήνες.

    Ο χαρακτήρας της είναι εκπαιδευτικός και ενημερωτικός, ενώ περιλαμβάνει τη διαδρομή των τεχνολογιών επικοινωνίας εδώ και 3000 χρόνια, με έντυπα και ηλεκτρονικά ντοκουμέντα, εξοπλισμό και αντικείμενα.

    Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιούνται στο "Ξυλουργείο", εξειδικευμένες εκδηλώσεις με τα εξής θέματα: Σταθερή τηλεφωνία, Κινητή τηλεφωνία, Τηλεκπαίδευση, Ηλεκτρονικό εμπόριο, Τηλεργασία τηλεϊατρική, Εξειδικευμένα συστήματα, Internet, E- Business, Δίκτυα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 19 May 2003 - 18:14:01 UTC