Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] Ο Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
  • [03] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΜΠΑΡΝΙΕ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ
  • [05] ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [06] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΝΑΘ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [07] ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΕΙΧΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ 55ΧΡΟΝΟΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ
  • [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
  • [11] ΑΙΤΗΜΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΒΟΝΝΗ STORES
  • [12] ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [13] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE TECHNOLOGIES
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-16/5/2003
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΑ
  • [16] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΒΕΪΤΣΕ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΚΤΩ ΘΥΜΑΤΩΝ
  • [17] ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ-ΣΚΟΠΙΑ
  • [18] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΤΕ ΣΤΗΝ
  • [20] Ο Π. ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ THΣ ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [21] Η ΜΑΝΤΩ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
  • [23] Ο ΣΤ. ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ
  • [24] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΦΟΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [25] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
  • [26] ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ
  • [27] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ GP
  • [28] ΚΟΝΓΚΟ: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [29] ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ
  • [30] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [31] Ο ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [32] "ΤΕΛΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ
  • [33] Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΙΕΡΟ ΘΗΛΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ιωάννινα, 16 Μαϊου 2003 (11:16 UTC+2)

    Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στις 27 Μαίου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υπάρξει συμφωνία για μια πρωτοβουλία η οποία θα αξιοποιεί όλο το δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του στα Ιωάννινα.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό για την επόμενη τετραετία, ενώ σχολίασε και το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο λέγοντας ότι η ψυχραιμία είναι η απάντηση σε τέτοιες καταστάσεις.

    Για το κλίμα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε:"Είναι μια εποχή που υπάρχει ένα κλίμα, το οποίο-όπως έχω ξαναπεί- όχι μόνο δεν μας πάει, αλλά μας αδικεί κιόλας, διότι η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά σε μια πολύ θετική πορεία. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα από τα ισχυρότερα σημεία εξέλιξής της τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, αναγνώριση, κύρος.

    Εξάλλου, νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις επιτυχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και της Ελληνικής Προεδρίας όλο αυτό το διάστημα. Νομίζω ότι ήταν εντυπωσιακό το κλίμα και η αποδοχή από όλους και στις 16 Απριλίου που επισημοποιήθηκε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, αλλά βεβαίως, το βλέπουμε και καθημερινά, στην υλοποίηση των στόχων και των πολιτικών της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από τις συζητήσεις, τις αποφάσεις και τη στήριξη που βρίσκουμε από όλες τις πλευρές. Περνάμε προτάσεις, δημιουργούμε αποτελέσματα.

    Αυτό βέβαια, δεν είναι άλλοθι για να παραβλέψουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν, τα αντικειμενικά προβλήματα. Αυτά εντοπίζονται στο γεγονός ότι, παρά την υψηλού ρυθμού οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας, -που αναμφισβήτητα έχουμε τα τελευταία χρόνια, με ρυθμούς 3,5-4% το χρόνο-, συνυπάρχει στον πυρήνα αυτής της ανάπτυξης, η περιφερειακή και κοινωνική ανισότητα. Και αυτό δείχνει πλέον και την ανάγκη βελτίωσης και διεύρυνσης της αποδοτικότητας αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης που προωθούμε, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει το σύνολο της κοινωνίας και αυτό το τμήμα δηλαδή που δεν συμμετέχει και υφίσταται τις συνέπειες είτε της αδικίας είτε της ανισότητας.

    Θέλουμε όμως επιπλέον, να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Οι μηχανισμοί ανακατανομής, στο πλαίσιο της πορείας μας τα τελευταία χρόνια, έχουν συμβάλει καθοριστικά για τη βελτίωση της θέσης του Έλληνα πολίτη. Μην ξεχνάτε, ότι φτάσαμε στον κοινωνικό τομέα να επενδύουμε ποσοστό 26% του ΑΕΠ, που είναι από τα πιο καλά μέσα ποσοστά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, χρειαζόμαστε να προωθήσουμε και νέα συστήματα ανακατανομής, παράλληλα με τη στρατηγική ανάπτυξης που υλοποιούμε και για την οποία εμείς ζητούμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική. Μας ενδιαφέρει, η περιφερειακή, ενδογενής, ολοκληρωμένη ανάπτυξη, που είναι μια δημοκρατική ανάπτυξη και δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους.

    Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση, σήμερα και όχι αύριο, να καταθέσει προτάσεις. Προτάσεις ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, μιας νέας στρατηγικής πορείας, που θα δείχνει το δρόμο ακριβώς στο πώς θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένους βασικούς τομείς. Έχουμε εξάλλου, όπως γνωρίζετε, συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, σε λίγες μέρες, και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε για να συμφωνήσουμε σε μια πρωτοβουλία που θα αξιοποιήσει το σύνολο του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, που θα έχει μια νέα ενότητα και μια νέα δυναμική για να μπορέσουμε να πάμε στο νέο, επόμενο στάδιο, όπου πρέπει να συμβάλουμε για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού".

    Για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, παρατήρησε:"Αυτό νομίζω ότι είναι ένα θέμα ανάλυσης της τουρκικής στρατηγικής, όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πιστεύω ότι, η Τουρκία περνάει μια ειδική περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό στο εσωτερικό της, όσον αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει τελικά ως χώρα.

    Ο ανταγωνισμός αυτός εξελίσσεται σε υψηλότατα επίπεδα, από παραδοσιακούς φορείς, είτε είναι στην πολιτική είτε εκτός πολιτικής. Με συνέπεια, να βλέπουμε να συνυπάρχουν προσπάθειες υλοποίησης μιας πολιτικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή όμως μια σκληρή στάση στο Κυπριακό, η οποία να διαδέχεται μια στάση στο ίδιο θέμα που έδειχνε πολύ ανοιχτή και έτοιμη για διάλογο και για αποδοχή των όρων είτε του πακέτου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είτε των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αν σε αυτές τις μεταλλαγές της συμπεριφοράς, που, κατά την άποψή μου, οφείλονται στον έντονο στρατηγικό και πολιτικό ανταγωνισμό που υπάρχει στην Τουρκία αυτήν την περίοδο, προσθέσουμε και τις προκλητικές και αυξημένες παραβιάσεις στο χώρο του Αιγαίου, τότε έχουμε ολοκληρωμένο το σκηνικό αυτής της μεταβατικού χαρακτήρα συμπεριφοράς της Τουρκίας.

    Ψυχραιμία χρειάζεται, ως απάντηση αυτών των καταστάσεων. Συγχρόνως όμως, νομίζω, ότι το σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι υπάρχει μια βάση επάρκειας, ικανότητας και ισχύος στην Ελλάδα, πασιφανώς και κατάδηλα αναγνωρισμένες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παντού, αποτελούν πράγματι μια εγγύηση, ώστε το μήνυμά μας και προς την Τουρκία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι καθαρό: ότι εμείς θέλουμε σχέσεις γειτονίας, συνεργασίας, προσέγγισης και από κοινού προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα.

    Νομίζω ότι αυτό πρέπει να είναι κάτι που το απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι και η μεγάλη εξέλιξη της πολιτικής μας, ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκη, σε διμερές επίπεδο, να απαιτούμε από την Τουρκία να προσαρμόσει τη συμπεριφορά της σε αυτές τις βασικές αρχές. Πρέπει να το απαιτήσουμε παράλληλα από το χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αυτό έχει και μια άμεση αποτελεσματικότητα για την Τουρκία. Διότι, πιστεύω, ότι παρά τους ανταγωνισμούς, η κατεύθυνση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για αυτήν".

    [02] Ο Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (12:59 UTC+2)

    O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης, διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για την άρση του εμπάργκο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    "Τα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζουν την προσφιλή τους τακτική της κατασκευής των πληροφοριών, της παραποίησης και της παραπληροφόρησης, σε μια προσπάθεια να φέρουν σε πέρας την πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα", τονίζει ο κ..Μπεγλίτης στη γραπτή δήλωσή του και υπογραμμίζει: "Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πληροφορία ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών συμφώνησαν να συνεργαστούν για την άρση του εμπάργκο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου".

    "Στο θέμα αυτό άλλωστε η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι απόλυτα καθαρή, όπως εκφράστηκε πρόσφατα και από τον αρμόδιο επίτροπο κ.Φερχόιγκεν. Η Τουρκία και το καθεστώς Ντενκτάς οφείλουν να τη σεβαστούν, όπως οφείλουν να συμβάλουν στη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση του σχεδίου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν", καταλήγει ο κ.Μπεγλίτης.

    [03] ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (10:34 UTC+2)

    Στο ρυθμό του Κυπέλλου Ελλάδας ζει η Θεσσαλονίκη. Οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι Αρης και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν αύριο, στις 9:15 το βράδυ, στο μεγάλο τελικό του θεσμού που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Τούμπας, για πρώτη φορά μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Στα δύο στρατόπεδα η αισιοδοξία είναι διάχυτη για την κατάκτηση του τροπαίου, τα αγωνιστικά προβλήματα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ τα εισιτήρια του παιχνιδιού έχουν γίνει ανάρπαστα.

    Τα 9.400 εισιτήρια που είχε στη διάθεση της η κάθε ΠΑΕ εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Η ζήτηση από τους οπαδούς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο ελάχιστοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν το μαγικό χαρτάκι, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν παραπονεμένοι και αναγκαστικά θα παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου από την τηλεόραση. Χαρακτηριστικό είναι πως στα γήπεδα της Τούμπας και του Χαριλάου σχηματίστηκαν χθες νωρίς τεράστιες ουρές από χιλιάδες φιλάθλους. Το γεγονός ότι δεν μοιράστηκαν εισιτήρια από τα εκδοτήρια προκάλεσε αναστάτωση και μικροεπεισόδια, ενώ δεν έλειψαν και τα κρούσματα αισχροκέρδειας.

    Η προετοιμασία των δύο ομάδων έχει μπει στην τελική ευθεία. Στις χθεσινοβραδινές προπονήσεις του ΠΑΟΚ και του Αρη ήταν κάτι το πρωτοφανές. Στην Τούμπα συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 φίλοι της ομάδας οι οποίοι με συνθήματα και ζητωκραυγές προσπάθησαν να τονώσουν το ηθικό των παικτών του Αγγελου Αναστασιάδη. Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στο γήπεδο Χαριλάου από χιλιάδες φιλάθλους του Αρη, οι οποίοι ζήτησαν την κατάκτηση του Κυπέλλου από τους κιτρινόμαυρους.

    Ο Γιώργος Φοιρός επέλεξε ήδη την αποστολή, που αποτελείται από 24 ποδοσφαιριστές, και το μεσημέρι θα αποσυρθεί σε ξενοδοχείο. Στην αποστολή βρίσκονται όλοι οι παίκτες. Η προετοιμασία του Αρη θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με μια τελευταία προπόνηση στην Τούμπα. Λίγο νωρίτερα θα προπονηθεί στο ίδιο γήπεδο και ο ΠΑΟΚ. Ο Διονύσης Χασιώτης ξεπέρασε την ίωση και θα βρίσκεται κανονικά στη διάθεση του Αγγελου Αναστασιάδη, ο οποίος το απόγευμα θα ανακοινώσει την αποστολή.

    Σημειώνεται πως οι προπονητές των δύο ομάδων θα δώσουν το μεσημέρι κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Hyatt της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

    [04] ΜΠΑΡΝΙΕ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (14:40 UTC+2)

    Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει ούτε και φέτος κίνδυνο αυτόματης αποδέσμευσης πόρων του Γ΄ΚΠΣ, έδωσε σήμερα ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική, με την ευκαιρία του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας και Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.

    Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει θετικά και το 2003 - όπως άλλωστε και πέρυσι- την περίοδο χάριτος που δίδεται από την Ε.Ε για την υλοποίηση των δεσμεύσεων των εθνικών κυβερνήσεων, όσον αφορά το ποσοστό απορρόφησης των πόρων των κοινοτικών πλαισίων στήριξης.

    Παράλληλα, ο κ.Μπαρνιέ επεσήμανε ότι οι πόροι του Β' ΚΠΣ που δεν κατόρθωσε να απορροφήσει η Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 3% των συνολικών διαθέσιμων κονδυλίων του πακέτου Ντελόρ, ποσοστό απόλυτα συγκρίσιμο με τον μέσο όρο των υπόλοιπων κρατών.

    Αυτή τη στιγμή κλείνουμε τα προγράμματα της περιόδου 1994-1999 και επεξεργαζόμαστε 700 φακέλους, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ. Στις περισσότερες χώρες διαπιστώνουμε υποκατανάλωση πόρων σε σχέση με τις δεσμεύσεις, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 0,7% και 10%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται γύρω στο 3% και άρα είναι συγκρίσιμο με τα υπόλοιπα κράτη. Γνωρίζω την πολεμική που έχει ξεσπάσει γύρω από αυτό το θέμα στον ελληνικό Τύπο και μερικές φορές θεωρώ υπερβολικές τις κορώνες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρνιέ, υπενθυμίζοντας παράλληλα, ότι οι αποφάσεις για το Δ΄ ΚΠΣ αναμένεται να ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών το 2005-2006.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, προεδρεύων της συνάντησης, τόνισε ότι το ποσοστό των πόρων που δεν κατόρθωσε να απορροφήσει η Ελλάδα από το Β΄ ΚΠΣ δεν ξεπερνά στην πραγματικότητα το 2%-2,5% και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο Α΄ΚΠΣ, επειδή δεν υπήρχε και η απαιτούμενη εμπειρία, οι επιστροφές πόρων τόσο για τα υπόλοιπα κράτη, όσο και για την Ελλάδα, ήταν πολύ μεγάλες. Ωστόσο, στο Β΄ΚΠΣ υπήρχε μεγάλη βελτίωση, ενώ στο Γ΄ ΚΠΣ οι απορροφήσεις θα είναι ακόμη πιο σημαντικές, υπογράμμισε ο υπουργός.

    18 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΥΜΑΤΑ

    ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

    Όσον αφορά το Δ΄ ΚΠΣ, για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι θα αφήσει εκτός νυμφώνος ορισμένες ελληνικές περιφέρειες, λόγω της εισόδου στην Ενωση οικονομικά ασθενέστερων περιοχών, ο κ.Μπαρνιέ επεσήμανε ότι στο σύνολο της Ενωσης υπάρχουν πράγματι περί τις 18 γεωγραφικές περιφέρειες, που κανονικά θα εντάσσονται στον στόχο 1, αλλά τελικά θα πέσουν θύματα της στατιστικής επίπτωσης, λόγω της διεύρυνσης της Ε.Ε.

    Tη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά τους απαιτούμενους πόρους από το Δ' ΚΠΣ, ώστε να προχωρήσει η σύγκλιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε, έδωσε από την πλευρά του ο κ.Χριστοδουλάκης. Οταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για δυναμικές διεκδικήσεις, αφού έχει ήδη αποδείξει τη δυνατότητά της να διαχειριστεί σωστά τους πόρους|, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των στατιστικών επιπτώσεων, ώστε οι περιφέρειες που εισέπραξαν πόρους από τα προηγούμενα ΚΠΣ να διέλθουν μια περίοδο ομαλής μετάβασης στη νέα πραγματικότητα, για να μην ακυρωθεί το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που επετεύχθη κατά την προηγούμενη περίοδο.

    Α.Γ

    [05] ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΡΕΛΗ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (20:20 UTC+2)

    Στις αστικές μαζικές μεταφορές θα δώσει έμφαση η Ελληνική Προεδρία κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Μεταφορών, που διεξάγεται σε κρουαζιερόπλοιο.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστος Βερελής, αναφέρθηκε στη σημασία των αστικών μαζικών μεταφορών, η οποία, όπως τόνισε, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη σήμερα, που η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ρύπανση, κ.λ.π.) είναι τόσο διαδεδομένη.

    Σύμφωνα με την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: "Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010: η ώρα των επιλογών", η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ευρώπη αν δεν ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα, θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το έτος 2010. Το κόστος που αποδίδεται στην κυκλοφοριακή συμφόρηση θα αυξηθεί κατά 142% και θα φτάσει τα 80 δισ. Ευρώ τον χρόνο, το οποίο αποτελεί το 1% περίπου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Βερελής υπογράμμισε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε αστικό περιβάλλον μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την χρήση των αστικών μαζικών μεταφορών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε, σεβόμενη πάντα την αρχή της επικουρικότητας, μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές αρχές στην θέσπιση μιας προοδευτικής πολιτικής μεταφορών που θα προάγει τη χρήση των μέσων Αστικών Μαζικών Μεταφορών, θα εξορθολογίσει την αλόγιστη χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου και κατά συνέπεια θα βελτιώσει τη ποιότητα της ζωής στις Ευρωπαϊκές πόλεις

    Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, οι ευρωπαϊκές πολιτικές, σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα μπορούσαν να στραφούν στους ακόλουθους δύο στόχους:

    α) Ικανοποίηση του δικαιώματος των πολιτών στη μετακίνηση με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης ιδιαίτερα των ευάλωτων κατηγοριών πολιτών (πολίτες με χαμηλό εισόδημα, ηλικιωμένοι, εμποδιζόμενα άτομα, νέοι, κλπ.) για την άρση του αποκλεισμού τους από σημαντικές δραστηριότητες της πόλης.

    β) Αύξηση του μεριδίου των μέσων Αστικών Μαζικών Μεταφορών στην εξυπηρέτηση των αναγκών για μετακινήσεις των πολιτών με:

    1)Εκτροπή μετακινήσεων (μη δέσμιων των Αστικών Μαζικών Μεταφορών) από το Ι.Χ. προς τις Αστικές Μαζικές Μεταφορές.

    2)Πρόσθετη κινητικότητα, εξυπηρετούμενη από τις Αστικές Μαζικές Μεταφορές για ικανοποίηση προσωπικών κυρίως αναγκών, που σχετίζονται με την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

    Ο κ. Βερελής επισήμανε ότι η επίτευξη των δύο αυτών στόχων προϋποθέτει συνολική βελτίωση της προσπελασιμότητας για κάθε πολίτη, με παροχή ευκαιριών και μέσων μετακίνησης σε κάθε περιοχή του αστικού ιστού και συνεπάγεται εξασφάλιση γρήγορων, ασφαλών, αξιόπιστων, έναντι εύλογου κομίστρου, συστημάτων αστικών μαζικών μεταφορών στις ευρωπαϊκές πόλεις.

    Τέλος, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρα από τη βασική θεώρηση της Μετακίνησης ως Θεμελιώδους Δικαιώματος όλων των Πολιτών, καλείται να καταδείξει ότι υπάρχει βιώσιμος τρόπος να συνδυαστούν η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ποιότητα ζωής και η προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα των μεταφορών κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με βασικό εργαλείο την προώθηση των αστικών μαζικών μεταφορών. Με αυτόν τον τρόπο οι υπεύθυνοι φορείς για την διαχείριση των Αστικών Μαζικών Μεταφορών σε τοπικό, εθνικό ή και γιατί όχι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καλούνται να συμβάλλουν στη διαδικασία επίτευξης βιώσιμης κινητικότητας.

    [06] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η ΝΑΘ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (20:04 UTC+2)

    Την έντονη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή της, στο νομοσχέδιο που αφορά στην αγορά οπωροκηπευτικών και το υπαίθριο εμπόριο, εκφράζει - με ψήφισμά της - η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), καθώς όπως υποστηρίζει με το νομοσχέδιο αυτό αφαιρούνται και άλλες αρμοδιότητες από αυτήν.

    Συγκεκριμένα - όπως τονίζεται στο ψήφισμα - αφαιρείται μόνο από τη ΝΑΘ η αρμοδιότητα της ίδρυσης, μετακίνησης και κατάργησης λαϊκών αγορών εντός του Ν. Θεσσαλονίκης και η αρμοδιότητα αυτή ανατίθεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ακόμη αφαιρείται από τη ΝΑΘ η αρμοδιότητα ελέγχου των λαϊκών αγορών και ανατίθεται η αρμοδιότητα αυτή στο υπουργείο Ανάπτυξης και στις Γενικές Γραμματείες των Περιφερειών.

    Το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί την αποκέντρωση και την αγορά και καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης να σεβαστεί τους θεσμούς και τον ισχύοντα νόμο που υπάρχει και τέλος καλεί το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ να πάρει άμεση θέση για το παραπάνω ζήτημα και να συμπαρασταθεί στη ΝΑΘ στον αγώνα που κάνει για να μην αφαιρεθούν οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

    [07] ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΤΕΙΧΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ 55ΧΡΟΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (19:45 UTC+2)

    Νομίσματα και μικροαντικείμενα, μεγάλης αξίας, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, βρήκαν οι αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο σπίτι του 55χρονου οικοδόμου Π.Κ., στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης.

    Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Ραδόπουλος, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορία που είχαν, ερεύνησαν το σπίτι του 55χρονου χτες, στις 4μμ και βρήκαν τα αντικείμενα σε κατάλληλα διασκευασμένη κρύπτη στην αυλή του σπιτιού του.

    Ειδικότερα, βρέθηκαν 210 χάλκινα νομίσματα, 2 αργυρά νομίσματα 3 μολύβδινα υφαντικά βάρη και 23 χάλκινα μικροαντικείμενα. Τα αντικείμενα που χρονολογούνται στα κλασσικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στην Εφορία Αρχαιοτήτων.

    Ο 55χρονος συνελήφθη ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ραδόπουλο, δεν είπε το παραμικρό κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

    Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι τα αντικείμενα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

    Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται ο Π.Κ, ο οποίος με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    Γ. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (19:40 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σημαίνει υιοθέτηση από τη χώρα των κριτηρίων που θέτει η Ευρώπη, στα οποία εμπεριέχονται ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα εξωτερικά θέματα.

    Με αφορμή τις πρόσφατες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και τις επαφές που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας ετέθη αυτό το ζήτημα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η πολιτική μας έχει απόλυτη συνέπεια και συνοχή σε ό,τι αφορά την Τουρκία".

    "Η ευρωπαϊκή πορεία της είναι κάτι που θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, αυτή η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της χώρας μας", είπε.

    Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία σημαίνει και την υιοθέτηση από την Τουρκία των κριτηρίων που θέτει η Ευρώπη, όπως είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η αρχή της καλής γειτονίας.

    "Καλή γειτονία, λοιπόν, σημαίνει και σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά είναι τα κριτήρια και η πολιτική μας επί του θέματος αυτού ακολουθείται με συνέπεια. Και ως εκ τούτου τα επισημαίνουμε, όταν θεωρούμε ότι οι όποιες κινήσεις, οι όποιες πολιτικές παρεκκλίνουν από αυτό το πλαίσιο", πρόσθεσε.

    Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου συζήτησε επίσης με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, αλλά και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το μέλλον της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το θέμα της μετανάστευσης, που επίσης αποτελεί προτεραιότητα, καθώς και τις ευρωπαϊκές προοπτικές των βαλκανικών χωρών, μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την εικόνα της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας. Απαντώντας δήλωσε ότι έχει πολλές φορές την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό για τα εσωτερικά, τα οποία όμως δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συνάντησης.

    "Ασφαλώς και υπάρχει δικός μου προβληματισμός για τα θέματα της πολιτικής ζωής σε σχέση με τη λειτουργία γενικότερα και των κομμάτων και κάποια στοιχεία του πολιτικού συστήματος, όπως βεβαίως και για τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πολίτης. Αλλά δεν ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησής μας", είπε.

    Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το σημαντικό έργο της και "ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η στιγμή, όταν γίνουν οι εκλογές τον επόμενο χρόνο, θα αξιολογήσει το έργο μας. Και είμαι σίγουρος ότι τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα πολλά θετικά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση", τόνισε.

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (19:37 UTC+2)

    Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του αποκαλούμενου "πρωινού καφέ", στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο έργο που έχει να επιτελέσει μέχρι το τέλος της τετραετίας.

    Περαιτέρω, ζήτησε από τους υπουργούς να σταματήσουν τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού και αλλαγών και να αφοσιωθούν στο έργο τους, με βάση το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση στις εκλογές του 2004.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σημίτης ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην συζητούν για τις αλλαγές στην κυβέρνηση γιατί με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα κλίμα πίεσης προς τον ίδιο, που επηρεάζει και τις πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει.

    Προτεραιότητες της επόμενης περιόδου για την κυβέρνηση θα αποτελέσουν η Ελληνική Προεδρία και η επίλυση του Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θέματα της καθημερινότητας θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

    [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (20:06 UTC+2)

    Στο διάστημα από τη Δευτέρα έως και τις 23 Μαϊου θα διατεθούν στο αποταμιευτικό κοινό οι Ειδικοί Τίτλοι Αποταμίευσης (Ε.Τ.Α.), ενώ ως ημερομηνία έκδοσης διακανονισμού, ορίστηκε η 28η Μαϊου.

    Τα λαϊκά ομόλογα, τα οποία είναι σε άϋλη μορφή, θα είναι ετήσιας διάρκειας, με αφορολόγητη απόδοση 3,60%, ενώ προϋπόθεση του αφορολόγητου είναι η διακράτηση των τίτλων μέχρι και τη λήξη τους.

    Επισημαίνεται δε ότι οι Ε.Τ.Α. θα διατίθενται με δημόσια εγγραφή, μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των καταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και των χρηματιστηριακών εταιριών.

    Η ονομαστική αξία των τίτλων που θα εκδοθούν διαμορφώνεται σε 100 ευρώ, ενώ οι εγγραφές θα γίνονται σε πολλαπλάσια των 1.000 ευρώ. Ανώτατο όριο διάθεσης για κάθε φυσικό πρόσωπο ορίστηκε το ποσό των 15.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της έκδοσης, καθώς και το ποσό που θα διατεθεί σε κάθε αποταμιευτή θα ορισθεί μετά το τέλος των εγγραφών, ενώ σε περίπτωση πολλαπλών εγγραφών με τον ίδιο αριθμό Α.Φ.Μ., των οποίων το άθροισμα υπερβαίνει το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, ο αποταμιευτής αποκλείεται από τη δημόσια εγγραφή.

    Σε περίπτωση που ο αποταμιευτής επιθυμεί να εξοφλήσει τους Ειδικούς Τίτλους Αποταμίευσης πριν την λήξη τους, αυτοί θα ρευστοποιούνται άμεσα από τους φορείς, μέσω των οποίων αγοράστηκαν, αφού παρακρατηθεί ο φόρος που αναλογεί (10%).

    [11] ΑΙΤΗΜΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΒΟΝΝΗ STORES

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (20:02 UTC+2)

    Αίτηση πτώχευσης καταθέτει η αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών Υβόννη Stores.

    Σήμερα, τα εννέα εν λειτουργία καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ ήδη έχουν κλείσει τέσσερα.

    Η αλυσίδα απασχολεί περίπου 150 υπαλλήλους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πληρωθεί τον τελευταίο μήνα.

    Ο νομικός σύμβουλος της εταιρίας Γ. Σταμούλης, δήλωσε ότι το αίτημα πτώχευσης θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών

    [12] ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (19:10 UTC+2)

    Ο τρίτος κατά σειρά υψηλότερος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, μειώθηκε από 3,9% τον Μάρτιο του 2003, σε 3,3% τον Απρίλιο.

    Με βάση το δελτίο της Eurostat, τον Απρίλιο ο υψηλότερος πληθωρισμός στους «15» σημειώθηκε στην Ιρλανδία (4,6%) και ο χαμηλότερος στη Γερμανία (1%).

    Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος υποχώρησε στο 2,1% τον Απρίλιο από 2,4% τον Μάρτιο. Στους «15» υποχώρησε από 2,3% τον Μάρτιο, σε 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

    Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2002, τα μεγαλύτερα μέσα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (4,7%), την Πορτογαλία (3,8%), την Ελλάδα και την Ισπανία (από 3,7%).

    [13] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE TECHNOLOGIES

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (18:54 UTC+2)

    Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 37% εμφάνισαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 τα έσοδα της Performance Technologies και ανήλθαν στο ποσό των 1 εκατ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του κύριου προμηθευτής λύσεων επιχειρηματικής συνέχειας και αποθήκευσης δεδομένων στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 4,1 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 37% σε σχέση με το 2001 και τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 530%, ''σκαρφαλώνοντας'' σε 424,4Κ ευρώ.

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-16/5/2003

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2003 (18:48 UTC+2)

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Πληροφoρούμε το επενδυτικό κοινό ότι εισάγονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές της εταιρίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ Λ.Β. ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ». Ο συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας είναι 9.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της παραπάνω εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου θα αρχίσει την Τρίτη, 20 Μαΐου 2003. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών, είναι η τιμή διάθεσης στη Δημόσια Εγγραφή και είναι ίση με 5,50 Euro. Κωδικός Μετοχής ΟΑΣΗΣ: ΝΕΟΧΗ/ NEOCHI. Κωδικός ISIN: GRS 463003012.

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.

    Εναρξη Διαπραγμάτευσης Νέων Μετοχών

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, ότι από την 19/5/2003 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 21.517.800 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, ονομαστικής αξίας 2,00 ευρώ εκάστης, που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, όπως αποφασίσθηκε από την Εκτακτη Γενική Συνέλευση της 19/12/2002. Οι νέες μετοχές θα είναι σε άϋλη μορφή και θα είναι πιστωμένες κατά την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης στις μερίδες και τους λογαριασμούς αξιών των μετόχων στο Σ.Α.Τ. Για περισσότερες πληροφορίες οι κ.κ. Μέτοχοι μπορούν να απευθύνονται στην εταιρία, Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων (κ. Θωμόπουλος, τηλ. 210 3299305).

    ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

    Πώληση Ιδίων Μετοχών

    Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. ανακοινώνει ότι την 15.05.2003 το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας σε συμμόρφωση προς το άρθρο 16 παρ. 12, 13 του Κ.Ν. 2190/1920 και σε συνέχεια της από 9.05.2003 αποφάσεως του αναφορικά με την πώληση 1.088.040 ιδίων κοινών μετοχών της Τράπεζας, αποφάσισε την χρηματιστηριακή πώληση επιπλέον 5.658 ιδίων κοινών μετοχών της Τράπεζας που αποκτήθηκαν κατά τη διανομή δωρεάν μετοχών στους παλαιούς μετόχους της ακολούθως των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων κατόχων κοινών μετοχών με ημερομηνία 28.06.2000 και της Ιδιαίτερης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων κατόχων προνομιούχων μετοχών με ημερομηνία 28.06.2000, κατά τις οποίες αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και η δωρεάν διάθεση των νέων κοινών μετοχών στους παλαιούς μετόχους ανάλογα με τη συμμετοχή τους στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο. Η ως άνω απόφαση προβλέπει ότι ο μέγιστος αριθμός των μετοχών που θα πωληθούν θα ανέρχεται σε 5.658 κοινές μετοχές, η κατώτερη τιμή πωλήσεως θα ανέρχεται στα 1,60 ευρώ για κάθε κοινή μετοχή και η πώληση θα λάβει χώρα στο χρονικό διάστημα από 19.05.2003 μέχρι την 28.07.2003, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η κατά νόμο τριετής προθεσμία για την πώληση ως άνω ιδίων κοινών μετοχών της Τράπεζας.

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, η Γενική Συνέλευση της 15/05/2003 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,9 Ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2002. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών στη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 15/05/2003. Από 16/05/2003 η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος της χρήσης 2002. Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να αποφασίσει τον χρόνο και τις λεπτομέρειες της διανομής του μερίσματος.

    ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «H Eταιρεία, στα πλαίσια του Ν. 2940/01, που επέβαλε την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων, προκειμένου να λάβει το νέο ανώτατο πτυχίο έβδομης τάξης (ήδη το κατέχει) απορρόφησε με συγχώνευση τις εταιρίες: ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε., ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ, ΑΙΟΛΟΣ ΑΤΕ, ΒΕΚΤΡΑ Α.Ε., ΙΝΤΕΚΤΑ Α.Ε., ΜΕΤΤΕΜ Α.Ε., ΕΡΓΟΝΕΤ Α.Ε. και τον κατασκευαστικό κλάδο της εταιρείας ΔΟΜΗΚΑ Α.Ε. Οι πιεστικές προθεσμίες της επανάκρισης δεν άφηναν περιθώριο για ενδελεχή και σε βάθος οικονομικό έλεγχο των τότε υπό απορρόφηση εταιρειών λαμβανομένου και υπόψη ότι η ακρίβεια των εισφερομένων ιδίων κεφαλαίων, με βάση τα οποία θα επροσδιορίζετο η σχέση ανταλλαγής μετοχών, εξηρτάτο, μεταξύ άλλων, και από την είσπραξη επιδίκων απαιτήσεων κατά τρίτων το ακριβές ύψος των οποίων θα προσδιόριζε το αποτέλεσμα της κατά περίπτωση επιδικίας. Ετσι, πριν από τη συντέλεση της συγχώνευσης και προκειμένου να προσδιορισθεί η σχέση ανταλλαγής των μετοχών οι ενδιαφερόμενοι αρκέστηκαν σε εκατέρωθεν εγγυοδοτικές βεβαιώσεις και γνωστικές παραστάσεις για τα εισφερόμενα μεγέθη, την ακρίβεια των οποίων εγγυήθηκαν οι βασικοί τους μέτοχοι, δεδομένου ότι μετά τη συντέλεση της συγχώνευσης τα απορροφώμενα νομικά πρόσωπα θα έπαυαν να υπάρχουν (άρθρο 75 Κ.Ν. 2190/20) και θα απέμεναν μόνον οι εγγυητές-βασικοί τους παλαιοί μέτοχοι για να εκπληρώσουν ενδεχόμενες ελλείψεις των οικονομικών μεγεθών. Λαμβάνοντας τις εγγυήσεις αυτές η Διοίκηση της εταιρείας έπραξε το καλύτερο δυνατόν, εξασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα των μικρομετόχων της εταιρείας: Στην περίπτωσή μας, τα λεπτομερή περιστατικά, έχουν ως εξής: 1. α) Στα Ιδιωτικά Συμφωνητικά που υπεγράφησαν μεταξύ της ΑΘΗΝΑ ΑΕΤΒ & ΤΕ και των κυρίων μετόχων των συγχωνευθεισών εταιριών προβλέπεται ότι οι εν λόγω μέτοχοι εγγυώνται την εισφερθείσα Καθαρή Θέση των εταιριών τους κατά την ημερομηνία μετασχηματισμού της 28/2/2002 και διαβεβαιώνουν ότι μετά την ημερομηνία μετασχηματισμού το ανεκτέλεστο μέρος των συμβάσεων που εκτελούσαν θα παρουσιάσει ένα εύλογο κέρδος. β) Μόλις ολοκληρώθηκε η συγχώνευση (4.9.2002) και η εταιρία μας παρέλαβε την Διαχείριση των υποθέσεων των συγχωνευθεισών εταιριών, ανέθεσε σε ανεξάρτητο ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων κατά την ημερομηνία μετασχηματισμού, και την επιβεβαίωση της εισφερομένης Καθαρής Θέσης των εταιριών που παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις από τα υποσχεθέντα οικονομικά μεγέθη. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ότι η εισφερθείσα Καθαρή Θέση των εταιριών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε. και ΜΕΤΤΕΜ Α.Ε. διαφέρει της υποσχεθείσης και εγγυηθείσης για τους εξής κυρίως λόγους: Μεταξύ των άλλων από τον ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή διαπιστώθηκαν τα εξής: Ι) Δαπάνες που αφορούσαν περίοδο πριν την ημερομηνία μετασχηματισμού 28/2/2002 να έχουν καταχωρηθεί μετά την ημερομηνία αυτή. ΙΙ) Απαιτήσεις από πελάτες κ.λ.π. εκρίθησαν ¨εν καθυστερήσει¨ ενώ ένα τμήμα αυτών εξαρτάται η είσπραξή τους από το αποτέλεσμα της Διαιτησίας του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. IΙΙ) Αντί για κέρδη που είχαν διαβεβαιώσει ότι θα παρουσιάσουν μετά την ημερομηνία μετασχηματισμού, κατά το πρώτο δεκάμηνο 1/3/02 31/12/2002, είχαν ζημιές. γ) Σύμφωνα με τα εκτιθέμενα στις παραγράφους α) και β) ανωτέρω, συντρέχουν λόγοι εγγυητικών ευθυνών των συμβληθέντων κυρίων μετόχων των εταιριών αυτών. Δηλαδή οι μέτοχοι αυτοί πρέπει να καλύψουν εξ ιδίων πηγών την εταιρία για τις βεβαιωμένες αποκλίσεις της Καθαρής Θέσης που υπεσχέθησαν και εγγυήθησαν. Η κάλυψη αυτή αποτελεί ευθεία συμβατική τους υποχρέωση προς το νομικό πρόσωπο της εταιρίας μας. 2. Κατ' εφαρμογή των ανωτέρω εγγυητικών ευθυνών, η εταιρία μας για την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της και προκειμένου να επιτύχει την εμπράγματη εξασφάλιση για τα εν λόγω ποσά, προσέφυγε με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, επί του παρόντος, κατά των κυρίων μετόχων της ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε. και επέτυχε την δέσμευση υπέρ αυτής 6.403.205 μετοχών εκδόσεώς της καθώς και την απαγόρευση μεταβολής της περιουσιακής καταστάσεως των εν λόγω μετόχων, σε επίπεδο προσωρινής διαταγής. 3. α) Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις που η είσπραξή τους εξαρτάται από διαιτητικές αποφάσεις ή από τα αποτελέσματα αιτήσεων θεραπείας, η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε με ασφάλεια τον χρόνο εκδόσεως της αποφάσεως και τα ποσά που τελικά θα εισπραχθούν. β) Μετά την χορηγηθείσα προσωρινή διαταγή, εκδικάστηκε την 1-4-2003 αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας μας, με αίτημα την συντηρητική κατάσχεση ολόκληρης της περιουσίας των βασικών μετόχων της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ (αυτονόητα στην περιουσία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι μετοχές που δικαιούνται οι ίδιοι) για την εξασφάλιση της αποζημιωτικής απαιτήσεως της εταιρίας μας, μέχρις ότου αυθεντικά επιλυθεί η διαφορά με προσφυγή στη διαιτησία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί. 4. Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία ΜΕΤΤΕΜ ΑΕ, τα οικονομικά μεγέθη της οποίας ενεφάνισαν απόκλιση, επίκειται εντός των προσεχών ημερών, υποβολή αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων κατά των παλαιών βασικών της μετόχων και εγγυητών της καθαρής της θέσης, με αίτημα την συντηρητική κατάσχεση ολόκληρης της περιουσίας τους και με αίτημα προσωρινής διαταγής (όπως συνέβη και στην περίπτωση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ). 5. Απόκλιση υπήρξε (όχι σημαντική) και από τα ίδια κεφάλαια της απορροφηθείσης ΙΝΤΕΚΤΑ ΑΕ, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας την αποδέχθηκαν και προτίθενται εξ ιδίων να καλύψουν τη διαφορά. 6. Σημειώνουμε ότι η εταιρία μας, για την κάλυψη ενδεχομένων ζημιών που θα προκύψουν από μη είσπραξη των απαιτήσεών της, έχει σχηματίσει πρόβλεψη, η οποία και επιβάρυνε τα αποτελέσματα της στη χρήση 2002, συνολικού ποσού 5.430.415 Euro (ως παρατήρηση υπ'αρίθμ 7 του ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή). Η εκτίμησή μας είναι ότι, βασιζόμενοι στα Συμφωνητικά που έχουμε υπογράψει στην τεκμηρίωση των απαιτήσεών μας, και στα μέτρα που έχουμε πάρει και θα συνεχίσουμε στο μέλλον, δεν θα επηρρεασθεί δυσμενώς η περιουσιακή και οικονομική κατάσταση της εταιρίας από αυτά τα γεγονότα, λαμβανομένης υπόψη και της ελλείψεως επιχειρημάτων των αντιδίκων μας. Από τα παραπάνω εκτιθέμενα προκύπτει καθαρά ότι η υφιστάμενη αντιδικία αφορά μόνον τους μετόχους των πρώην εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΑΕ και ΜΕΤΤΕΜ ΑΕ, και οποιοδήποτε αποτέλεσμα της αντιδικίας αυτής δεν θα επηρρεάσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και ως εκ τούτου την αξία των μετοχών των άλλων μετόχων από αυτήν την αιτία.»

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2003, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε. κατά την οποία: (1) Εγκρίθηκαν οι ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2002 καθώς και οι αντίστοιχες Εκθέσεις Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εκθέσεις του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για τη χρήση 2002. (2) Εγκρίθηκε η απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2002. (3) Εκλέχθηκε Τακτικός και Αναπληρωματικός Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής του Σ.Ο.Ε.Λ. για τη χρήση 2003 και εγκρίθηκε η αμοιβή του. (4) Εγκρίθηκε η παροχή άδειας στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, για τη συμμετοχή τους στη Διοίκηση και άλλων εταιρειών με τον αυτό ή παρεμφερή σκοπό. (5) Εγκρίθηκε η καταβολή μερίσματος στους μετόχους ποσού ευρώ 0,06 για τη χρήση 2002. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι μέτοχοι κάτοχοι κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 15ης Μαΐου 2003. (6) Εγκρίθηκαν και προεγκρίθηκαν οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. (7) Επικυρώθηκε η εκλογή του κ. Νικολάου Καλογιάννη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας κατόπιν της παραιτήσεως του μέλους κ. Ιωάννη Πεχλιβανίδη, καθόσον ανέλαβε διοικητική θέση στην Post Bank της Ρουμανίας. (8) Εγκρίθηκε ο συμψηφισμός του 50% της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ της αξίας κτήσης και εισφερθέντων κεφαλαίων κατά τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τα έτη 2001 και 2002, με το «Αποθεματικό διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν. 3091/24.12.2002. (9) Εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή των παγίων στοιχείων βάσει του άρθρου 28 του Ν. 3091/24.12.2002 και του συμψηφισμού της διαφοράς που προέκυψε από την αποτίμηση των συμμετοχών και χρεογράφων βάσει του Κ.Ν. 2190/1920. (10) Ορίσθηκαν τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. (11) Εγκρίθηκε η έκφραση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μόνο σε ευρώ καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας. (12) Εγκρίθηκε η αγορά ιδίων μετοχών με τους εξής όρους: (α) Ανώτατος αριθμός μετοχών: αγορά 3.000.000 μετοχών. (β.1) Ανώτατη τιμή αγοράς ιδίων μετοχών : 3,00 ευρώ ανά μετοχή. (β.2) Κατώτατη τιμή αγοράς ιδίων μετοχών: 1,50 ευρώ ανά μετοχή. (γ) Χρονικό διάστημα: δώδεκα μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, όπως ορίζει και το άρθρο 16 παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920. Τελειώνοντας, η Διοίκηση της NOTOS COM HOLDINGS ευχαρίστησε το προσωπικό για τη σημαντική προσφορά του στην επίτευξη των στόχων και επιβεβαίωσε τις προβλέψεις που είχε δημοσιοποιήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η συνέχιση της σημαντικής αύξησης των μεγεθών και η αύξηση των κερδών χαρακτήρισαν την πορεία της Τράπεζας Αττικής κατά το α' 3μηνο 2003. 1) Αποτελέσματα: - Τα κέρδη της Τράπεζας προ αποσβέσεων και προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 10.348,2 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 14,8% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2002. - Οι καθαροί τόκοι αυξήθηκαν κατά 9,6%. - Οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά 30,1%. - Το σύνολο των οργανικών εσόδων αυξήθηκε κατά 20,8%. - Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν κατά 59,4% λόγω των σημαντικών επενδύσεων κυρίως σε μηχανογραφικό εξοπλισμό. - Τα κέρδη (προ φόρων) α' 3μήνου 2003 διαμορφώθηκαν σε 6.341 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 6,1% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2003. 2) Χορηγήσεις: Οι Χορηγήσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.192.447 χιλ. ευρώ, αυξημένες κατά 29,5% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2002. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης κατά 40% και των στεγαστικών δανείων κατά 62%. 3) Καταθέσεις: Οι Καταθέσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 1.250.868 χιλ. ευρώ αυξημένες κατά 29% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2002. Οι συμφωνίες Repos μειώθηκαν από 589.034 χιλ. ευρώ σε 235.794 χιλ. ευρώ λόγω της φορολόγησης των Repos αλλά και της στρατηγικής της Τράπεζας να μειώσει τα Reverse Repos και να ενισχύσει άλλες μορφές πηγών και χρήσεων βελτιώνοντας τη ρευστότητα και την κερδοφορία της. 4) Ίδια Κεφάλαια. Μετά την επιτυχή αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας μέσω δημόσιας εγγραφής κατά 62.746 χιλ. ευρώ, τα Ίδια Κεφάλαια της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 202.940 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 40,8% έναντι του αντίστοιχου 3μήνου 2002. 5) Όμιλος Τράπεζας, Ενοποιημένα Αποτελέσματα: Τα ενοποιημένα αποτελέσματα (προ φόρων) ανήλθαν σε 6.181,7 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 9% έναντι του αντίστοιχου α' 3μήνου 2002. Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας (προ φόρων) ανήλθαν σε 6.259,7 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5%. 6) Προοπτικές. Η Τράπεζα συνέχισε τη θετική της πορεία και κατά το α' 3μηνο 2003. Η αύξηση κεφαλαίου κατά 62,7 εκατ. ευρώ, η οποία πιστοποιήθηκε στις 27/03/2003 αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Διοίκηση της Τράπεζας ανέθεσε σε αναγνωρισμένη διεθνή εταιρία συμβούλων την ανάλυση των δυνατοτήτων της Τράπεζας και την επεξεργασία εναλλακτικών στρατηγικών για την περαιτέρω ανάδειξή της. Με βάση τις αναλύσεις της μελέτης αυτής, η Διοίκηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα χαράξουν την αναπτυξιακή στρατηγική της, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του συνόλου των μετόχων. Ήδη προστέθηκε στη λειτουργία της Τράπεζας το 54ο κατάστημα στο Ρέθυμνο ενώ πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν 3 νέα καταστήματα στην οδό Αχαρνών, στην οδό Ακαδημίας 54 και στην Κοζάνη. Επίσης η Τράπεζα ήδη ενεργοποιείται στο Factoring. Στη διάρκεια του τρέχοντος β' 3μήνου 2003 εγκαθίστανται και νέες εφαρμογές του πελατοκεντρικού πληροφοριακού συστήματος της Τράπεζας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω βελτίωση και διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες και στην αναλογική μείωση του κόστους.»

    GOODY'S Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία GOODY'S ΑΕ η νέα συμμετοχή της στην εταιρία "ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΑΕΒΕ" με ποσοστό 99.997%. Η εταιρεία αυτή θα λειτουργήσει κατάστημα FLOCAFE με έδρα τον Δήμο Αθηναίων επί της οδού Σόλωνος 10.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Ανακοίνωση

    Σε συνέχεια της από 6/5/2003 γνωστοποίησης της εταιρίας DOMUS ΑΕΕΧ με θέμα: "Γνωστοποιήσεις αποφάσεων Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 5/5/2003", η εταιρία με επιστολή της ανακοινώνει τα εξής: «Α. Σύμφωνα με την Απ.Επ.Κεφ.5/204/2000 και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 Υποχρεώσεις γνωστοποίησης, ως προς το θέμα α) σας ανακοινώνουμε τα κάτωθι: Μετατρέπεται η Εταιρία σε Εταιρεία Συμμετοχών με επωνυμία DOMUS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Συνοπτικά ο σκοπός της Εταιρείας είναι: α. Η συμμετοχή στην ίδρυση, στο κεφάλαιο, στη διοίκηση ή διεύθυνση σε επιχειρήσεις, κάθε εταιρικού σκοπού και τύπου, η οποία μπορεί να οδηγεί στην απόκτηση του ελέγχου της επιχείρησης, στη δημιουργία σύνδεσης κατά την έννοια του άρθρου 42ε παρ.5 κ.ν.2190/1920 ή να είναι απλώς μειοψηφική. β. Η επένδυση των κεφαλαίων της εταιρίας σε κάθε είδους τίτλους, εισηγμένους ή μη σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μπορεί είτε να αποσκοπεί στην απόκτηση και άσκηση του ελέγχου της επιχείρησης ή να γίνεται για επενδυτικούς απλώς σκοπούς. Η Εταιρία επισημαίνει ότι: α) Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας για αλλαγή του σκοπού της υπόκεινται στην έγκριση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ν.1969/91). β) Μετά την ανωτέρω έγκριση η Εταιρία είναι υπόχρεη να γνωστοποιήσει στο Δ.Σ. του Χ.Α. και να διανείμει στο Επενδυτικό Κοινό σχετικό πληροφοριακό Δελτίο (Απ. Χ.Α. 94/2003). Το πληροφοριακό Δελτίο θα τεθεί με ευθύνη της εταιρείας στη διάθεση του Επενδυτικού Κοινού (γνωστοποίηση μέσω του Η.Δ.Τ.) και μόνο από το συγκεκριμένο Δελτίο θα γνωστοποιηθούν -προσδιοριστούν από την Εταιρία οι συνακόλουθες μεταβολές που θα επέλθουν στη δραστηριότητά της από την αλλαγή του σκοπού. Β. Σύμφωνα με την Απ.Επ.Κεφ.5/204/2000 και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 Υποχρεώσεις γνωστοποίησης, ως προς το θέμα στ) σας ανακοινώνουμε τα κάτωθι: Αποφασίσθηκε η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας από 2,94 Euro σε 0,98 Euro και η έκδοση 7.600.000 νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,98 Euro και η δωρεάν διανομή των νέων μετοχών στους υπάρχοντες μετόχους, με αναλογία 2 νέων μετοχών έναντι μίας παλαιάς. Μετά την παραπάνω απόφαση το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας θα ανέρχεται σε 11.172.000,00 Euro, διαιρούμενο σε 11.400.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,98 Euro η κάθε μία. Γ. Σύμφωνα με την Απ.Επ.Κεφ.5/204/2000 και συγκεκριμένα με το άρθρο 4 Υποχρεώσεις γνωστοποίησης, ως προς το θέμα ε) σας ανακοινώνουμε τα κάτωθι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ. με νέα Μέλη τους κκ. Ι. Καραφωτιά, Γ. Ανδρούτσο, Λ. Μαυρίδη και Α. Ραπακούλια. Έτσι το Δ.Σ. αποτελείται πλέον από τους κάτωθι: Α. Παναγιώτης Διαμάντης, του Θεοδώρου και της Άννας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος, Β. Γεώργιος Διαμάντης, του Θεοδώρου και της Άννας, Αντιπρόεδρος Α΄, Γ. Αναστάσιος Ραπακούλιας, του Ευστάθιου και της Ευαγγελίας, Αντιπρόεδρος Β΄, Δ. Ιωάννης Καραφωτιάς, του Νικολάου και της Βασιλικής, Μέλος, Ε. Γεώργιος Ανδρούτσος, του Ευαγγέλου και της Λιγερής, Μέλος

    ΣΤ. Μιχαήλ Τσαμπάς, του Ισιδώρου και της Στυλιανής, Μέλος και Ζ. Λάζαρος Μαυρίδης, του Αντωνίου και της Ευφιμίας.»

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στις 15 Μαϊου 2003 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ B.E.A.E. Η εταιρεία διανύει το 43ο έτος από την ίδρυσή της, προετοιμάζει το μέλλον της με το σχέδιο παραγωγής ενέργειας, συνεχίζοντας και ενδυναμώνοντας έτσι το ρόλο της στην εθνική οικονομία. Η Διοίκηση της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας κατά την διάρκεια του 2002, στα οικονομικά αποτελέσματα, στις διακρίσεις και τις προσπάθειες στους τομείς Ασφάλειας, Ποιότητας και Περιβάλλοντος καθώς και στα σχέδια ανάπτυξης μέσα στο σημερινό πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στόχος της ΑτΕ είναι να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο της, στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, της ικανοποίησης των πελατών χάρις την ποιότητα των υπηρεσιών της, και του σεβασμού προς το περιβάλλον. Με επιτυχία συνεχίζει να εφαρμόζει το «Σύστημα Συνεχούς Προόδου», που συνιστά συνεχή διαδικασία βελτίωσης, εξέλιξης μεθόδων, οργάνωσης και διοίκησης, με σκοπό τη μείωση κόστους και την αύξηση ανταγωνιστικότητας. Στον τομέα ασφάλειας συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης στο εργοστάσιο, η οποία οδηγεί σε διαρκή επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με αποκορύφωμα την επιβράβευση της ΑτΕ. Το 2002, για τρίτη συνεχή χρονιά, η ΑτΕ απέσπασε βραβεία μεταξύ των εργοστασίων του ομίλου PECHINEY και για δεύτερη συνεχή χρονιά απέσπασε τη διάκριση Καλύτερη Επίδοση Ασφάλειας, στην κατηγορία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων του κλάδου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινίου. Στον τομέα ποιότητας το 2002 η ΑτΕ έλαβε το πιστοποιητικό ISO 9001 2000 που αφορά στην ποιότητα του προϊόντος και στην εξυπηρέτηση των πελατών. Παράλληλα, στον τομέα Περιβάλλοντος εφαρμόζει εθελοντικώς προγράμματα που αποβλέπουν στη μείωση των εκπομπών κυρίως των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων. Επίσης η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία δόμησης Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001 και αναμένεται η πιστοποίηση του από τον ΕΛΟΤ στο τέλος 2003. Με σκοπό την προετοιμασία για το μέλλον και πεπεισμένη ότι η επιτυχία απορρέει από την αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων, η ΑτΕ μεριμνά για το προσωπικό της εφαρμόζοντας προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ασφάλισης, εκπαίδευσης μετά την πρόσληψη, αναγνωρίζοντας ότι οι υψηλές επιδόσεις και τα καλά αποτελέσματα έχουν κοινή αφετηρία, το ανθρώπινο δυναμικό, την κινήρια αυτή δύναμη, που είναι ανεκτίμητης αξίας κεφάλαιο για την εταιρεία. Η Διοίκηση αναφέρθηκε στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας όπου και χαρακτήρισε την απόδοση της ΑτΕ για το 2002 ικανοποιητική με αύξηση παραγωγής και υγιή κερδοφορία, αντίθετα προς τη γενική οικονομική κατάσταση και τις δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου. Η χαμηλότερη τιμή LME και η διολίσθηση του Δολαρίου ΗΠΑ έναντι του Ευρώ συνέβαλαν στην μείωση του κύκλου εργασιών κατά 10%, ο οποίος ανήλθε το 2002 σε Euro 362,9 εκ., με επακόλουθη μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών τα οποία ανήλθαν στα Euro 36 εκ. σε σύγκριση με Euro 88,7 εκ.του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή της Αλουμίνας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2002, με 750 χιλ. τόννους ένυδρης, ξεπερνώντας έτσι το περσινό της ρεκόρ παραγωγής των 709 χιλ. τόννων και στον τομέα του Αλουμινίου, η παραγωγή ηλεκτρόλυσης έφτασε το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Εταιρείας, στους 163,9 χιλ.. Η παραγωγή κολωνών έφτασε, επίσης το επίπεδο ρεκόρ των 108,5 χιλ. τόννων. Συνεχίζοντας την μερισματική πολιτική το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑτΕ πρότεινε και η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση διανομής μερίσματος 0,9 Ευρώ ανά μετοχή. Το έτος 2002 ήταν σταθερό για τη θυγατρική της ΑτΕ, ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε., όπου τα οικονομικά και τεχνικά αποτελέσματα της παρέμειναν πολύ ικανοποιητικά και επισφραγίστηκαν με ένα ιστορικό ρεκόρ στην ασφάλεια, καθώς συμπληρώθηκαν 25 μήνες χωρίς κανένα ατύχημα στα μεταλλεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Jacques Gani αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν στην επένδυση του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού- Θερμότητας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, συνολικού προβλεπόμενου κόστους Euro 170εκ.. Τόνισε ότι, αναμένεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση που αφορά στους αυτοπαραγωγούς, ώστε η ενέργεια, που δεν διακινείται μέσω του δικτύου και που καταναλώνεται στον τόπο παραγωγής, να μην επιβαρύνεται με κόστος μεταφοράς. Ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τελικό στάδιο για την υπογραφή της οριστικής σύμβασης με την ΔΕΠΑ για την προμήθεια του φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τον σταθμό συμπαραγωγής, ενώ πρόσθεσε ότι η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου μέχρι τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έχει ήδη δημοπρατηθεί από την ΔΕΠΑ και έχει ενταχθεί στο ΕΠΑΝ. Τέλος, σημείωσε ότι όσον αφορά στην επιλογή του βασικού εξοπλισμού του έργου η ΑτΕ βρίσκεται στην τελική επεξεργασία των προσφορών για την επιλογή του αναδόχου κατασκευής.»

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Ανακοίνωση

    Από την Διοίκηση της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. ανακοινώνεται ότι η Εταιρεία από την 1.9.2003 πρόκειται να διακόψει τη λειτουργία των ξενοδοχειακών της μονάδων «ΑΡΙΩΝ ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ» & «ΝΑΥΣΙΚΑ ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ», προκειμένου να ξεκινήσει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ανακαίνισης των μονάδων αυτών καθώς και αναδιαμόρφωσης των χώρων υποδοχής, τη δημιουργία μεγαλύτερου συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας 1.000 ατόμων, κέντρου θαλασσοθεραπείας κ.λ.π.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ ΑΕ

    Ανακοίνωση

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι στις 14 Μαϊου 2003 ολοκληρώθηκε, η μεταβίβαση του 44,01% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ στην εταιρεία Athens Resort Casino ΑΕ. Επίσης η εταιρεία Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ προβαίνει σε Αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό η Athens Resort Casino ΑΕ, στην οποία συμμετέχει κατά 30% η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ και κατά 70% η HYATT, να αναλάβει το σύνολο της αυξήσεως έτσι ώστε να καταλήξει με συνολικό ποσοστό 49% των μετοχών της Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ., όπως προκύπτει από την από 15.11.2002 υπογραφείσα Σύμβαση.

    ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Σε συμμόρφωση προς το άρθρο 4 παρ. 1 της Αποφ. Ε.Κ. 5/204/2000, η εταιρία γνωστοποιεί ότι στις 15/05/2003 υπογράφηκε η λύση του από 15/04/2002 συμφωνητικού μεταξύ της εταιρίας μας και των εταιριών ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ, που προέβλεπε την είσοδο της εταιρίας ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας CLUB ELECTRIC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Η παραπάνω συμφωνία δεν υλοποιήθηκε τελικά επειδή τα μέρη, συνεκτιμώντας και τις συνθήκες της συγκεκριμένης αγοράς του λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, έκριναν σκόπιμο να επιλέξουν άλλους τρόπους συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε και υλοποιήθηκε την 15/05/2003 η εξαγορά από την ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. τεσσάρων (4) καταστημάτων (σημείων πώλησης) της εταιρείας CLUB ELECTRIC Α.Ε., τα οποία βρίσκονται στις περιοχές α) ΡΕΘΥΜΝΟ, β) ΑΡΤΑ, γ) ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ και δ) ΑΘΗΝΑ, επί της οδού Φειδιππίδου. Με την αγορά αυτή η εταιρία στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου πωλήσεών της καλύπτοντας περιοχές στις οποίες δεν είχε παρουσία.

    MICROMEDIA ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ Α.Ε.

    Ανακοίνωση

    Σε συμμόρφωση προς το άρθρο 4 παρ. 1 της Αποφ. Ε.Κ. 5/204/2000, η εταιρία MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΑΝΝΙΑ ΑΕ ανακοινώνει ότι προέβη την 15/05/2003 στην εξαγορά τεσσάρων (4) καταστημάτων (σημείων πώλησης) της εταιρείας «CLUB ELECTRIC Α.Ε.», τα οποία βρίσκονται στις περιοχές α) ΧΑΛΚΙΔΑ, β) Ν. ΙΩΝΙΑ, γ) ΑΧΑΡΝΩΝ και δ) ΑΘΗΝΑ, επί της οδού Δραγατσανίου. Με την αγορά αυτή η εταιρία στοχεύει στην ενίσχυση του δικτύου πωλήσεών της καλύπτοντας περιοχές στις οποίες δεν είχε παρουσία.

    ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Βάσει του ΠΔ 350/1985 άρθρο 5 παρ. 3 / άρθρο 6 παρ. 2, η εταιρία γνωστοποιεί το ακόλουθο Σχέδιο Τροποποίησης του Άρθρου 2 του Καταστατικού της Εταιρίας όπως αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 09/05/2003: «Άρθρο 2 - Σκοπός της Εταιρίας είναι: 1. Η ανέγερση και λειτουργία τουριστικών ξενοδοχείων πολυτελείας και κάθε άλλης ξενοδοχειακής επιχείρησης, είτε από την ίδια, είτε σε συνεργασία με άλλους ξενοδοχειακούς οργανισμούς ημεδαπούς ή αλλοδαπούς, η ενδεχόμενη παραχώρηση της εκμετάλλευσης ξενοδοχείων προς οποιοδήποτε τρίτο, η ενέργεια κάθε πιστωτικής εργασίας με κερδοσκοπικό σκοπό στο ξενοδοχειακό κλάδο, η ίδρυση τουριστικών και διαφημιστικών γραφείων, γραφείων ταξιδίων και γραφείων προσέλκυσης και εξυπηρέτησης τουριστών και γενικά κάθε άλλη κερδοσκοπική επιχείρηση ξενοδοχείου, τουριστικών περιπτέρων που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την ξενοδοχειακή κερδοφόρα εργασία. 2. Κάθε παράπλευρη και / ή παραπληρωματική δραστηριότητα αναγκαία ή χρήσιμη για την επωφελέστερη εκμετάλλευση των ξενοδοχειακών μονάδων της Εταιρείας και προς εξυπηρέτηση της λειτουργικότητος αυτών, επίσης δε προς εξυπηρέτηση των πελατών, όπως, κατά ενδεικτική αναφορά, εκμίσθωση ή παραχώρηση εκμεταλλεύσεως χώρων των ξενοδοχειακών μονάδων σε τρίτους με αντάλλαγμα, λειτουργία εντός των ξενοδοχειακών μονάδων σταθμών αυτοκινήτων, εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, κέντρων αναψυχής και ψυχαγωγίας , κέντρων άθλησης και υγιεινής, φυσιοθεραπείας, πλυντηρίων αυτοκινήτων, πλυντηρίων και καθαριστηρίων ενδυμάτων και κλινοστρωμνών, η παραγωγή και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας, η εκμετάλλευση κολυμβητικών δεξαμενών και οργανωμένων ακτών, η παροχή υπηρεσιών ανταλλακτηρίου συναλλάγματος, υπηρεσιών τροφοδοσίας (catering) εντός ή εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων, η παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, τηρουμένων των ανά δραστηριότητα απαιτουμένων διατυπώσεων, οι οποίες ενδεχομένως προβλέπονται από τις ειδικές κατά περίπτωση εκάστοτε υφιστάμενες διατάξεις.»

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η εταιρία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΑΞΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. ανακοινώθηκε ότι δημοσιεύτηκε η Λογιστική Κατάσταση της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2003. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο αυτή, κάθε χρόνο, λειτουργεί μέρος μόνο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και έτσι τα εμφανιζόμενα στοιχεία δραστηριότητάς της δεν είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χρήσης. Τα έσοδα της εταιρείας την περίοδο 1/1-31/3/2003 ανήλθαν σε Euro 3.152 χιλ. ευρώ έναντι Euro 1.959 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002, παρουσίασαν δηλαδή αύξηση κατά 61% περίπου και επηρεάστηκαν από τη θετική εξέλιξη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Τα μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης προ αποσβέσεων ανήλθαν σε Euro 167 χιλ. έναντι ζημιών (Euro 377 χιλ.) το 2002 παρουσιάζοντας αντίστοιχη βελτίωση. Τα προ αποσβέσεων και φόρων αποτελέσματα ανήλθαν σε Euro 451 χιλ., έναντι ζημιών (Euro 35 χιλ.) το 2002. Τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα (ζημίες) για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε (Euro 166 χιλ.) έναντι (Euro 638 χιλ.) ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.»

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Στα πλαίσια του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ. Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα γνωστοποιεί ότι στη Συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της 14/05/2003, παραιτήθηκε ο κ. Γεώργιος Μπαλάφας του Δημητρίου, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. Στη θέση του εκλέχθηκε ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ. Σ. ο κ. Δημήτριος Καλόγηρος του Γεωργίου. Στην ίδια Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ορίσθηκαν ως εσωτερικοί ελεγκτές σύμφωνα με το Ν. 3016/2002 (όπως ισχύει τροποποιημένος), ο κ. Χρήστος Φέκκας του Παντελή, Διευθυντής Διοίκησης και ο κ. Χρήστος Κατής του Αγγέλου, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και Επιθεώρησης. Η θητεία των παραπάνω λήγει με τη λήξη του οικονομικού έτους 2003, ήτοι στις 31.12.2003.

    ALPHA LEASING Α.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, ότι στις 9.05.2003 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξέλεξε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρίας, σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 9 μέλη με τριετή θητεία και έχει ως εξής: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΙΔΙΟΤΗΣ 1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, 2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΛΟΣ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΙΔΙΟΤΗΣ 1. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΕΛΟΣ, 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΜΕΛΟΣ. ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΙΔΙΟΤΗΣ 1. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ALPHA BANK ΜΕΛΟΣ, 2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΩΡΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ALPHA BANK MEΛOΣ, 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΛΙΤΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Ι ΚΑΙ ΙΙΙ ALPHA BANK ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ, 4. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ALPHA BANK ΜΕΛΟΣ, 5. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΣΑΞΩΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ALPHA BANK MEΛOΣ.

    ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.

    Γνωστοποίηση

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. ότι στις 09 Μαϊου 2003 αποχώρησε από την Εταιρία ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας κατά τη συνεδρίαση της 9.05.2003 εξέλεξε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Ηρακλή Χορταριά, Σύμβουλο Διοικήσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Χαρίλαο Τζαννετάκη, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του Εντεταλμένου Συμβούλου.

    ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε.

    Ανακοίνωση

    Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 άρθρο 4 παρ. 1, η εταιρία γνωστοποιεί ότι στις 15/05/2003 υπογράφηκε η λύση του συμφωνητικού που είχε συναφθεί στις 15/04/2002 μεταξύ της εταιρίας ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ, της θυγατρικής της SANYO ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε και της ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. Το συμφωνητικό προέβλεπε την είσοδο της ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας CLUB ELECTRIC Α.Ε. (100% θυγατρικής της SANYO ΕΛΛΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕΒΕ). Η εν λόγω συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε επειδή τα μέρη κατέληξαν σε άλλους τρόπους συνεργασίας και ως εκ τούτου συμφώνησαν και πραγματοποίησαν στις 15/05/2003 την εξαγορά από την ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε. τεσσάρων (4) καταστημάτων της εταιρίας CLUB ELECTRIC A.E. τα οποία βρίσκονται στις περιοχές: ΡΕΘΥΜΝΟ, ΑΡΤΑ, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ και ΑΘΗΝΑ (οδού Φειδιππίδου) καθώς επίσης και την εξαγορά από την εταιρία MICROMEDIA-ΜΠΡΙΤΤΑΝΝΙΑ Α.Ε. (θυγατρική της ΡΑΔΙΟ Α. ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Ε.Ε.Α.Ε.) επίσης τεσσάρων (4) καταστημάτων της CLUB ELECTRIC στις εξής περιοχές: ΧΑΛΚΙΔΑ - Ν. ΙΩΝΙΑ-ΑΧΑΡΝΩΝ - ΑΘΗΝΑ (οδού Δραγατσανίου).

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

    ΚΑΙ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

    Ανακοινώνεται ότι στις 21 Απριλίου 2003, η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Βαλαωρίτου 17, με αριθμό μητρώου 6101/06/Β/86/54 και η «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, που εδρεύει στην Αθήνα, Λεωφόρος Συγγρού 87, με αριθμό μητρώου 22528/06/Β/90/24, υπέγραψαν Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης. Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β του Κωδ. Νόμου 2190/1920, όπως ισχύει, με καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 9.5.2003 και δημοσίευση σχετικών ανακοινώσεων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 9.5.2003 (Τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε. αρ. 3548). Οι βασικοί όροι του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης είναι οι ακόλουθοι: 1. Η συγχώνευση των δυο Εταιριών θα γίνει με απορρόφηση της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ» Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (Απορροφώμενη) από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Απορροφώσα), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Νόμου 2166/1993 και των άρθρων 69-77 του Κωδ. Νόμου 2190/1920, όπως ισχύουν. 2. Η συγχώνευση θα γίνει με ενοποίηση των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού των δυο συγχωνευόμενων Εταιριών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του Νόμου 2166/1993, με βάση τους Ισολογισμούς των Εταιριών της 31.12.2002. 3. Το Μετοχικό Κεφάλαιο της Απορροφώσας Εταιρίας μετά τη συγχώνευση (Νέο Μετοχικό Κεφάλαιο) θα ισούται με το άθροισμα των Μετοχικών Κεφαλαίων των συγχωνευόμενων Εταιριών (ΕΥΡΩ 486.508.800,00) μετά την αφαίρεση της συνολικής ονομαστικής αξίας των Ιδίων μετοχών που κατέχει η Απορροφώμενη Εταιρία (ΕΥΡΩ 3.043.233,60), πλέον ποσού ΕΥΡΩ 525.047,17, που θα προέλθει από τη «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» της Απορροφώσας, για λόγους στρογγυλοποίησης της ονομαστικής αξίας των νέων μετοχών με αντίστοιχη αύξησή της. Το Νέο Μετοχικό Κεφάλαιο θα διαμορφωθεί στο ποσό των ΕΥΡΩ 483.990.613,57 και θα διαιρείται σε 154.629.589 κοινές ανώνυμες μετοχές, ονομαστικής αξίας ΕΥΡΩ 3,13 η καθεμιά. 4. Η σχέση ανταλλαγής των νέων μετοχών με τις μετοχές των συγχωνευόμενων Εταιριών, με βάση την πραγματική περιουσιακή διάρθρωση της κάθε Εταιρίας, που διαπιστώθηκε από έλεγχο Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, κρίνεται ως δίκαιη και λογική και είναι η ακόλουθη: - Κάθε μέτοχος της Απορροφώσας Εταιρίας θα ανταλλάσσει μια (1) κοινή ανώνυμη μετοχή με μια (1) νεοεκδιδόμενη κοινή ανώνυμη μετοχή. - Κάθε μέτοχος της Απορροφώμενης Εταιρίας θα ανταλλάσσει μια (1) κοινή ανώνυμη μετοχή με 0,7426688534 νεοεκδιδόμενης κοινής ανώνυμης μετοχής. 5. Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί με την καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της εγκριτικής απόφασης της αρμόδιας Αρχής, μετά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των συγχωνευόμενων Εταιριών, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κωδ. Νόμου 2190/1920 και την υπογραφή της οριστικής Σύμβασης Συγχώνευσης από τους εκπροσώπους των Εταιριών ενώπιον συμβολαιογράφου. 6. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, επέρχονται αυτοδίκαια, χωρίς άλλη διατύπωση, τα αποτελέσματα και οι συνέπειες που καθορίζονται στο άρθρο 75 του Κωδ. Νόμου 2190/1920, όπως ισχύει. 7. Η Απορροφώσα Εταιρία υποχρεούται να πιστώσει στους λογαριασμούς των μετόχων στο Σύστημα Αΰλων Τίτλων, μέσω του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, τις νέες μετοχές, με βάση τις πιο πάνω σχέσεις ανταλλαγής. Όλες οι νέες μετοχές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από την τρέχουσα χρήση. 8. Στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και στους Τακτικούς Ελεγκτές των συγχωνευόμενων Εταιριών δεν παρέχεται κανένα πλεονέκτημα με τη συγχώνευσή τους, ούτε προβλέπεται από τα Καταστατικά των Εταιριών αυτών. Επίσης, δεν εξασφαλίζονται ειδικά δικαιώματα στους μετόχους της Απορροφώμενης Εταιρίας, ούτε είναι κάτοχοι άλλων εταιρικών τίτλων, πλην μετοχών. 9. Η παρούσα σύμβαση τελεί υπό την αίρεση της έγκρισής της από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των συγχωνευόμενων Εταιριών. Η παρούσα ανακοίνωση γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 70 του Κωδ. Νόμου 2190/1920, όπως ισχύει.

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Δελτίο Τύπου

    Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ανακοινώνει ενοποιημένα αποτελέσματα για το Α' Τρίμηνο του 2003 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (Δ.Λ.Π.) και τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.). Στα μεγέθη του Α΄ τριμήνου του 2003 περιλαμβάνονται η Τράπεζα Banc Post Ρουμανίας (ενοποιείται πλήρως από το Νοέμβριο 2002) και η Τράπεζα Post Bank Bουλγαρίας (περιλαμβάνεται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης από το Σεπτέμβριο 2002). Επομένως τα μεγέθη του Α΄ τριμήνου 2003 είναι συγκρίσιμα κυρίως με εκείνα του Δ' Τριμήνου 2002. Κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2003, η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα στους τομείς της καταναλωτικής πίστης, της χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, της διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και των εργασιών κεφαλαιαγοράς. Η ισχυρή παρουσία του Ομίλου σε καίριους τομείς συνέβαλε στην αύξηση κατά 16% των οργανικών εσόδων από τόκους και προμήθειες, που διαμορφώθηκαν σε ευρώ 266 εκ. και διατηρήθηκαν έτσι στα υψηλότατα επίπεδα του Δ΄ Τριμήνου του 2002. Οι δαπάνες προσωπικού και τα γενικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% σε συγκρίσιμη βάση (Χωρίς την Banc Post το Α' Τρίμηνο του 2003). Οι απόσβέσεις, καθώς και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις με στόχο την θωράκιση της Τράπεζας, παρέμειναν στα επίπεδα του αμέσως προηγουμένου τριμήνου. Έτσι, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε ευρώ 65 εκ., υπερδιπλάσια εκείνων του αμέσως προηγουμένου τριμήνου (ευρώ 27 εκ.) και μικρότερα κατά 4% έναντι των κερδών του Α΄ Τριμήνου του 2002 (ευρώ 67 εκ.). Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ευρώ 86 εκ., έναντι ευρώ 61 εκ το Δ΄ Τρίμηνο του 2002 (+40%) και ευρώ 93 εκ. το Α΄ Τρίμηνο του 2002 (-8%). Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές αποτιμήσεων χαρτοφυλακίων και υποχρεώσεις προς τρίτους, και ανέρχονται σε ευρώ 2 δισ. Είναι από τα υψηλότερα στο τραπεζικό σύστημα, και διασφαλίζουν αφενός μεν την απρόσκοπτη διατήρηση υψηλών ρυθμών οργανικής ανάπτυξης στο ορατό μέλλον, αφετέρου δε την αναγκαία ευελιξία στις στρατηγικές επιλογές της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias. ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ: Το Σύνολο Ενεργητικού (Εξαιρουμένων συναλλαγών προς διακανονισμό) σημείωσε αύξηση κατά 20% στα ευρώ 23,9 δισ., έναντι ευρώ 19,8 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2002, καθώς συνεχίζεται η ισχυρή αύξηση του όγκου εργασιών και ενισχύεται η παρουσία του Ομίλου στην Ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα: - Οι Χορηγήσεις (Εξαιρουμένων συναλλαγών προς διακανονισμό) αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση, και ανήλθαν σε ευρώ 13,6 δισ. Οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά διευρύνθηκαν κατά 30%, ενώ οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 15%. Ειδικότερα η Καταναλωτική Πίστη ενισχύθηκε κατά 31% και ανήλθε σε ευρώ 2,9 δισ., ενώ η Στεγαστική Πίστη (προς ιδιώτες) κατά 28% φτάνοντας τα ευρώ 2,4 δισ. Τα οργανικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρέμειναν στα επίπεδα του 3% του συνόλου των χορηγήσεων, και καλύπτονται κατά 82% από προβλέψεις. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις του Α' τριμήνου διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου και ανήλθαν σε ευρώ 32 εκ.

    - Οι Καταθέσεις (Εξαιρουμένων συναλλαγών προς διακανονισμό), σημείωσαν αύξηση κατά 4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε ευρώ 16,5 δισ. Οι καταθέσεις πλην repos αυξήθηκαν κατά 13,7%, ανερχόμενες σε ευρώ 14 δισ. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των repos, των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, παρουσίασαν αύξηση κατά 3% σε ευρώ 23 δισ., σε τρέχουσες τιμές, παρά τη μείωση των μετοχικών χαρτοφυλακίων. Τα Ίδια Κεφάλαια στα τέλη του Α΄ Τριμήνου 2002, μετά και την απορρόφηση της πρώην Επενδύσεις Εργασίας στις 15 Μαρτίου, ανέρχονται σε ευρώ 2 δισ., παραμένοντας από τα ισχυρότερα στον κλάδο. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας διαμορφώθηκε στο 12,2% και αποτελείται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από κεφάλαια Tier 1. Λόγω της ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων και ιδιαίτερα της σύνθεσής τους (χορηγήσεις retail), τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση κατά 19% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2002, και 4% σε σχέση με το Δ΄ Τρίμηνο του 2002 και ξεπέρασαν τα ευρώ 200 εκατ., συνεισφέροντας έτσι κατά 75% στο σύνολο των λειτουργικών εσόδων. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου (καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο σύνολο ενεργητικού) διατηρήθηκε πάνω από 3%. Τα Καθαρά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες, παρά το δυσμενές περιβάλλον διαμορφώθηκαν στα ευρώ 65 εκατ., υπερβαίνοντας τα μέσα επίπεδα τριμήνου του 2002 (ευρώ 62 εκ.), και είναι αυξημένα κατά 6,8% έναντι του Α΄ τριμήνου του 2002, κυρίως λόγω της διάθεσης νέων προϊόντων και υπηρεσιών και της ενίσχυσης της θέσης του Ομίλου στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, τα Οργανικά Έσοδα, που περιλαμβάνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, διατηρήθηκαν όπως αναφέρθηκε στα υψηλά επίπεδα του Δ΄ Τριμήνου, σε αντίθεση με προηγούμενες χρήσεις, ανερχόμενα σε ευρώ 266 εκ. και σημειώνοντας άνοδο κατά 16%, έναντι του Α΄ Τριμήνου 2002. Σε ότι αφορά τα λοιπά, μη Οργανικά Έσοδα, το συνολικό αποτέλεσμα των Εσόδων από μερίσματα, των Αποτελεσμάτων του Χαρτοφυλακίου Συναλλαγών, των Αποτελεσμάτων από Άλλους Τίτλους και των Λοιπών Λειτουργικών Εσόδων, ήταν οριακά θετικό και ανήλθε σε ευρώ 2 εκ. σε σύγκριση με το θετικό αποτέλεσμα ύψους ευρώ 22 εκ. από τις πηγές αυτές του Α΄ τριμήνου του 2002 και ευρώ 31 εκ. το Δ΄ Τρίμηνο του 2002. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί συνδυασμό αφενός μεν κερδών από παράγωγα, συνάλλαγμα και ομόλογα, και αφετέρου επιβαρύνσεων από ζημίες και αναπροσαρμογές σε μετοχικές θέσεις. Όσον αφορά το κόστος, το Λειτουργικό Κόστος προ αποσβέσεων, που περιλαμβάνει τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά έξοδα, σημείωσε σημαντική επιβράδυνση σε συγκρίσιμη βάση ((Χωρίς την Banc Post το Α' Τρίμηνο του 2003), καθώς αυξήθηκε κατά 3,5% ενώ συνολικά ανήλθε σε ευρώ 142 εκ. Οι αποσβέσεις παρέμειναν στα επίπεδα του προηγουμένου τριμήνου (ευρώ 22 εκ.). Οι τάσεις αυτές είναι συμβατές με αύξηση του λειτουργικού κόστους της τάξης του 5% κατά την τρέχουσα χρήση σε συγκρίσιμη βάση. Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις επίσης διατηρήθηκαν περίπου αμετάβλητες στα επίπεδα του προηγουμένου τριμήνου (ευρώ 32 εκ.). Κατά συνέπεια, τα Οργανικά Κέρδη (οργανικά έσοδα μείον το λειτουργικό κόστος και τις προβλέψεις) που ανήλθαν σε ευρώ 70 εκατ., παρουσίασαν αύξηση κατά 21,5% έναντι του προηγουμένου τριμήνου, που είχαν ανέλθει σε ευρώ 58 εκατ. Η Αποδοτικότητα των μέσων Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) και του μέσου Ενεργητικού (ROA) μετά από φόρους ανήλθε σε 13,31% και 0,79% αντίστοιχα. Το Α΄ τρίμηνο χαρακτηρίσθηκε από δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον διεθνώς, γεγονός που απεικονίσθηκε αφενός σε αναβολή επενδυτικών αποφάσεων και αφετέρου σε νέα υποχώρηση των μετοχικών αξιών. Μετά τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ παρατηρείται σταδιακή βελτίωση των συνθηκών αυτών. Ο Όμιλος EFG Eurobank Ergasias, σταθερά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη, και κατάλληλα τοποθετημένος στην αγορά, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την δημιουργία αξίας στους μετόχους του, μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην αγορά. Με την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της Σερβικής Postbanka AD στα τέλη Μαρτίου η EFG Eurobank Ergasias συμπληρώνει την τραπεζική της παρουσία σε μια ακόμη χώρα της ΝΑ Ευρώπης. Ο Όμιλος στοχεύει στην ανάπτυξη των συστημάτων της Postbanka και στην ενεργοποίηση της τράπεζας στους τομείς της λιανικής τραπεζικής και της τραπεζικής επιχειρήσεων. Στην ελληνική αγορά, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της πρώην Επενδύσεις Εργασίας, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση της «Επενδύσεις Αναπτύξεως Α.Ε.Ε.Χ.». Οι δύο αυτές εξαγορές οδηγούν σε βελτίωση της αποδοτικότητας και σε συνέργιες κόστους στον τομέα διαχείρισης περιουσίας, καθώς και σε ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας. Επίσης, η πρόσφατη αναδιάρθρωση του τομέα της τραπεζικής επιχειρήσεων, οδηγεί σε βελτίωση της εξυπηρέτησης των εταιρικών πελατών, ενισχύοντας τη θέση του Ομίλου στο χώρο των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, προς όφελος των μετόχων. Ελληνικά και Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Η EFG Eurobank Ergasias έχει από καιρό επιλέξει την ταυτόχρονη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της σύμφωνα τόσο με τα Διεθνή όσο και με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, επικεντρώνοντας ωστόσο την ανάλυση των αποτελεσμάτων στις λογιστικές καταστάσεις κατά ΔΛΠ (IAS). Οι λογιστικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα κατά ΔΛΠ απεικονίζουν πληρέστερα την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τη σύγκριση με πιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, τα ΕΛΠ επηρεάζονται κυρίως από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις. Σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, τα μεγέθη του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias για το Α΄ Τρίμηνο του 2003 έχουν ως εξής: Το σύνολο του Ενεργητικού ανήλθε σε ευρώ 24,9 δισ., από ευρώ 19,8 δισ. το Α΄ Τρίμηνο του 2002. Οι Χορηγήσεις ανήλθαν σε ευρώ 13,6 δισ. από ευρώ 11,4 δισ. Οι Καταθέσεις ανήλθαν σε ευρώ 16,7 δισ. από ευρώ 16,1 δισ. στα τέλη Μαρτίου 2002. Τα Ίδια Κεφάλαια αυξήθηκαν σε ευρώ 1,9 δισ. Τα καθαρά Έσοδα από Τόκους ανήλθαν σε ευρώ 204 εκ., από ευρώ 168 εκ., ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διατηρείται άνω του 3%. Τα Βασικά Οργανικά Έσοδα (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες), ανήλθαν σε ευρώ 270 εκ. από ευρώ 229 εκ στο Α΄ Τρίμηνο 2002. Τα συνολικά Λειτουργικά Έσοδα του Α΄ Τριμήνου ανήλθαν σε ευρώ 282 εκ. από ευρώ 241 εκ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ευρώ 79 εκ., από ευρώ 83 εκ. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Α΄ Τριμήνου 2003 ανήλθαν σε ευρώ 59 εκ. από ευρώ 61 εκ. το Α' Τρίμηνο 2002.»

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε.

    Αγορά Μετοχών

    Η εταιρία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ SEX FORM Α.Ε. και ο κ. Παπαδόπουλος Αντώνιος, Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος του Δ.Σ. της ως άνω εταιρίας, με την από 16/5/2003 επιστολή τους προς το Χ.Α. γνωστοποιούν ότι ο κ. Παπαδόπουλος Αντώνιος αγόρασε στις 15/5/2003, 80.000 μετοχές της ως άνω εταιρίας με μέση τιμή κτήσης 6,11 ευρώ. Η καθαρή αξία της εν λόγω συναλλαγής ανήλθε σε 488.800,00 ευρώ.

    ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστών Συμμετοχής

    Η εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., βασικός μέτοχος της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., με την από 15/5/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί ότι προέβη στις 14/05/2003 σε χρηματιστηριακή πράξη πώλησης 200.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Μετά την ανωτέρω πράξη το ποσοστό, σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου, της εταιρίας ΓΕΚ ΑΕ στην εταιρία ΤΕΡΝΑ ΑΕ διαμορφώθηκε από 63,7732% σε 63,3381%, ήτοι 29.113.040 επί συνόλου 45.964.500 μετοχών της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Η ΓΕΚ ΑΕ κατέχει επίσης έμμεσα, βάσει των άρθρων 7 και 8 του Π.Δ. 51/92, μέσω της ελεγχόμενης από αυτήν εταιρίας ΓΕΚΕ ΑΕΒΕ, ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου 3,1585% της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ και έτσι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα και έμμεσα ανέρχεται σήμερα, μετά την ως άνω μεταβολή, σε 66,4966% έναντι 66,9317%, ήτοι 30.564.840 μετοχές επί συνόλου 45.964.500 μετοχών της εταιρίας ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Ειδικότερα: 13/05/2003 (πριν την μεταβολή): ΓΕΚ Α.Ε.: 29.313.040 μετοχές, 63,7732%. ΓΕΚΕ ΑΕΒΕ: 1.451.800 μετοχές, 3,1585%. Σύνολο: 30.764.840 μετοχές, 66,9317%. 14/05/2003 (μετά τη μεταβολή): ΓΕΚ Α.Ε.: 29.113.040 μετοχές, 63,3381%. ΓΕΚΕ ΑΕΒΕ: 1.451.800 μετοχές, 3,1585%. Σύνολο: 30.564.840 μετοχές, 66,4966%.

    ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.

    Μεταβολή Ποσοστού Συμμετοχής

    Ο κ. Θωμάς Λαναράς με την από 15/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το Π.Δ. 51/92, γνωστοποιεί ότι στις 14/05/2003 πραγματοποίησε πώληση 64.610 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., συνολικής αξίας 916.316 ευρώ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. Υπόχρεος: Θωμάς Λαναράς. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου κοινές ονομαστικές. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας 0,94%. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 66,76%, μετά τη μεταβολή 65,82%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 76.610, μετά τη μεταβολή 12.000. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 1,12%, μετά την μεταβολή 0,18%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 6.825.030. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 14/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 14/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 15/05/2003. Σημείωση: Στο ανωτέρω ποσοστό, ήτοι 65,82% συμπεριλαμβάνεται το άμεσο ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου ήτοι 0,18%, ενώ η υπόλοιπη συμμετοχή του μετόχου σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου ήτοι 65,64% είναι μέσω της DELAN INVESTMENTS LTD, βάσει των άρθρων 7 και 8 του Π.Δ. 51/92. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της DELAN INVESTMENTS LTD παραμένει αμετάβλητο από την ημέρα εισαγωγής της εταιρίας στο Χ.Α.

    Γ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΥΙΟΙ Ε. ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ Α.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 20/05/2003, ημέρα Τρίτη και ώρα 15:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στο 1ο χλμ Τυρνάβου Λάρισας, Τύρναβος, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

    Έλεγχος πορείας της εταιρίας.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 16 Μαϊου 2003 (20:59 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών διερευνά τα θέματα που άπτονται της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της κατάστασης των ναών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι ''θα επιλέξουμε τους οργανισμούς εκείνους από τους οποίους θα ζητήσουμε αρωγή''.

    Κληθείς μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος να σχολιάσει την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να εκδιώξει τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και πιστούς από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη κωμόπολη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μην κάνει απλά μιαν καταγγελία, αλλά ''να έχει και κάποιο αποτέλεσμα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΒΕΪΤΣΕ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΟΚΤΩ ΘΥΜΑΤΩΝ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Οι συγγενείς των οκτώ θυμάτων της αστυνομίας και του στρατού που δολοφονήθηκαν στο χωριό Βέιτσε, της περιφέρειας του Τετόβου, στις 28 Απριλίου του 2001 από Αλβανούς παραστρατιωτικούς κατόρθωσαν να επισκεφθούν σήμερα τον τόπο του εγκλήματος και να καταθέσουν στεφάνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χάρι Κόστοφ παραβρέθηκαν στην τελετή μνήμης των θυμάτων, στην οποία δεν υπήρχε κάλυψη από τα ΜΜΕ.

    Το περασμένο Σάββατο οι συγγενείς μαζί με τον Κόστοφ, τον Αμερικανό πρέσβη και τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ επιχείρησαν να πάνε στο χωριό όμως οι κάτοικοι του που είναι Αλβανοί τους έκλεισαν τον δρόμο και δεν τους επέτρεψαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Κόστοφ, ο αρχηγός της Ενωσης Δημοκρατικής Ενταξης, Αλί Αχμέτι και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας συναντήθηκαν με τοπικούς παράγοντες και συμφώνησαν να γίνει η τελετή.

    [17] ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ-ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2003 (18:21 UTC+2)

    Περίπου 5.000 Αλβανοί μαθητές με τους γονείς τους από την πόλη Κουμάνοβο απέκλεισαν το πρωί για δύο ώρες τον αυτοκινητόδρομο Κουμάνοβο-Σκόπια απαιτώντας από την κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει ξεχωριστό σχολείο για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους διότι δεν δέχονται να φοιτούν μαζί με τους Σλάβους μαθητές.

    [18] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ-ΡΩΣΙΑΣ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2003 (18:16 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι είχε συνάντηση σήμερα στα Σκόπια με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ράζοφ με κυρίαρχο θέμα την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Οι κκ Τράικοφσκι και Ράζοφ συζήτησαν τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δυο κρατών και τόνισαν την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων κυρίως στους τομείς της ενέργειας, της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της ανοικοδόμησης. Στην συνάντηση αναφέρθηκαν και στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [19] ΑΡΧΙΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΟΤΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 16 Μαϊου 2003 (18:00 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια η πρώτη δημόσια κλήση από το δεύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ, αυτό της MTS, θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ στην ΠΓΔΜ.

    Την κλήση από το δίκτυο της MTS πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μιλάιμ Αϊντίνι, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο αυτό, παρουσία του διευθύνοντα σύμβουλου της MTS, Νίκου Αυγερινού.

    Η κανονική λειτουργία του δικτύου θα αρχίσει στα μέσα Ιουνίου.

    [20] Ο Π. ΣΤΑΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ THΣ ΠΑΕ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (21:00 UTC+2)

    Ο Πέτρος Στάθης, εκπρόσωπος της ENIC, στην Ελλάδα, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για το μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε με το πακέτο της μεταβίβασης των μετοχών: «Αυτό που έχω να πω είναι, ότι ήρθαμε σε συμφωνία με τον Μάκη Ψωμιάδη. Είχαμε μια διαφορά της τάξης των 50.000 λιρών. Στην συνέχεια συμφωνήσαμε στις 225.000 λίρες που είναι ο μέσος όρος της διαφοράς. Αυτά τα χρήματα τα καταθέσαμε σε λογαριασμό δικηγόρων. Στην πορεία, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν στο δεκαπλάσιο στα 2.500.000 λίρες. Αυτό το ποσό είναι αρκετά μεγάλο", τόνισε μεταξύ άλλων ο Στάθης και συνέχισε: «Τα τελευταία 6 χρόνια, έχω ακούσει για πολλούς σωτήρες και επιχειρηματίες που θέλουν να αναλάβουν την ΑΕΚ. Το ζήτημα είναι έχει βρεθεί ένας επιχειρηματίας που να θέλει πραγματικά να αναλάβει την ομάδα και να έχει τα χρήματα για να βοηθήσει την ΑΕΚ;»

    Οσο για την άποψή του για τον προπονητής της Ενωσης ο εκπρόσωπος της ENIC, Πέτρος Στάθης τόνισε: "Με το Ντούσαν Μπάγιεβιτς έχω έρθει σε επαφή. Ο Μπάγιεβιτς, περιμένει και αυτός με την σειρά του, τις εξελίξεις. Θέλει να ξέρει τι γίνεται. Έχουμε τονίσει, ότι αν η ENIC αποκτήσει τον έλεγχο των μετοχών θα βοηθήσει την ΑΕΚ, ώστε να απεμπλακεί, από την δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί. Θα δώσουμε τα χρήματα, που οφείλονται στους παίκτες, ώστε να παραμείνουν στην ΑΕΚ. Αυτό περιμένουν και οι υποψήφιοι επενδυτές. Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Διαφορετικά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί. Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι εύκολη».

    Σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με την Investment επισήμανε: «Με την FIRST BOSTON INVESTMENT SA, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Έχει γίνει προφορική συμφωνία, αλλά όλα όμως είναι θεωρητικά. Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει η κατάσταση η ENIC, δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές της, αν δεν λυθούν οι διαφορές, που υπάρχουν με την Ippoventure. Ως εκεί έχουμε φθάσει. Αν όντως είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα 10.000.000 ευρώ, τότε είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε, τα 5.000.000 ευρώ, στον Ψωμιάδη και τα υπόλοιπα να πάνε στην εταιρεία».

    [21] Η ΜΑΝΤΩ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (20:58 UTC+2)

    Την επίσημη αίτηση Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας , το καλοκαίρι του 2004, υπέγραψε σήμερα στην έδρα της Ο.Ε.Ο.Α. η τραγουδίστρια Μαντώ, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για τη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 48ο Διαγωνισμό της Eurovision.

    Στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (στο χώρο όπου καθημερινά γίνονται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψήφιων Εθελοντών) η δημοφιλής καλλιτέχνης συμπλήρωσε και υπέγραψε την αίτηση Εθελοντισμού. Αμέσως μετά τόνισε ότι ως πρώην αθλήτρια είναι υπερήφανη που η Ελλάδα οργανώνει τους Αγώνες και δήλωσε ότι έχει τη διάθεση να συμβάλει στην επιτυχία της διοργάνωσης.

    «Ως πρώην αθλήτρια της κολύμβησης και του στίβου είμαι απόλυτα ευαισθητοποιημένη απέναντι στην Ολυμπιάδα, αλλά και πολύ «φανατισμένη» καθώς είναι σίγουρα το μεγαλύτερο γεγονός που ενώνει όλη την υφήλιο, όλο τον πλανήτη. Χαίρομαι πολύ που συμμετέχω, ξέρω ότι μπορώ να βοηθήσω, ξέρω ότι έχω τις ικανότητες και τις γνώσεις όσον αφορά στο στίβο, στην κολύμβηση και στο τένις, γιατί είναι τα αθλήματα που έχω ασχοληθεί στη ζωή μου. Αλλά γενικώς και σε ό,τι άλλο χρειαστεί, είμαι πρόθυμη να βοηθήσω", τόνισε η Μαντώ και συνέχισε: "Αυτά που θα αποκομίσω από τους Αγώνες είναι περηφάνια. Περηφάνια για τη χώρα μου που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πιστεύω ότι θα είναι οι καλύτεροι που έχουμε δει ποτέ. Και πιστεύω να είναι διπλή η επιτυχία - για την Ολυμπιάδα και τη Eurovision. Γιατί αν πάμε καλά φέτος στο διαγωνισμό της Eurovision θα έχουμε την επόμενη χρονιά "με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια", καθώς τότε ουσιαστικά θα είμαστε το κέντρο της Γης».

    ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

    *Φωτογραφίες διατίθενται από το ΑΠΕ στη διεύθυνση www.ana.gr

    [22] ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (20:49 UTC+2)

    Χωρίζουν οι δρόμοι του Στέλιου Γιαννακόπουλου και του Ολυμπιακού. Μετά την συνάντηση που είχε σήμερα ο παίκτης με τη διοίκηση της ομάδας δεν βρέθηκε χρυσή τομή για τη συνεργασία τους και έτσι θα συνεχίσει την καριέρα του σε άλλη ομάδα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός αρνήθηκε την τελευταία πρόταση που του έγινε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι δέχθηκε πρόταση από την Μπόλτον με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στην πρέμιερ λιγκ με συμβόλαιο ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίθετα ο Ολυμπιακός στις συζητήσεις που είχε μαζί του έδιναν ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε χρόνο συνεργασίας.

    Μετά το «διαζύγιο» του παίκτη με τον Ολυμπιακό η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης, εκτιμώντας την πολυετή και πολύτιμη προσφορά του ποδοσφαιριστή Στέλιου Γιαννακόπουλου, του πρότεινε, σε δύο διαδοχικές συναντήσεις, να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα για άλλα τρία χρόνια. Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η προσφορά της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν μια έμπρακτη αναγνώριση όχι μόνο της αξίας του Στέλιου Γιαννακόπουλου, αλλά και της σχέσης του με τον Ολυμπιακό. Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος ωστόσο, προφανώς έχοντας υπόψη του να συνεχίσει την καριέρα του στην Premier League, δεν αποδέχτηκε τη γενναιόδωρη πρόταση της ΠΑΕ. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατόπιν των ανωτέρω, θέλει και δημόσια να ευχαριστήσει το Στέλιο Γιαννακόπουλο για τα όσα πρόσφερε στην ομάδα και του εύχεται να έχει επιτυχίες στην περαιτέρω καριέρα του».

    [23] Ο ΣΤ. ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (18:03 UTC+2)

    Για την κλήρωση της εθνικής ομάδας των ανδρών στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει στη Γερμανία (5-14/9/03) μίλησε σήμερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός του βόλεϊ, Στέλιος Προσαλίκας.

    «Οι δύο όμιλοι δεν είναι ισοβαρείς και δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν γι' αυτό. Οι αγώνες του Ευρωπαϊκού είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας», τόνισε ο κ. Προσαλίκας και συνέχισε: «Είμαι ευτυχής που συμμετέχουμε στα τελικά. Θα παίξουμε ελεύθερα, προσπαθώντας να περάσουμε στην τελική φάση. Έχουμε το πλεονέκτημα ότι με τόσο μεγάλους αντιπάλους θα παίξουμε χωρίς το άγχος του φαβορί και πιστεύω ότι τελικά θα κάνουμε καλό απολογισμό. Σε αυτό τον όμιλο όλοι μπορούν να κερδίσουν κάποιο αγώνα χωρίς να θεωρηθεί έκπληξη».

    [24] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΦΟΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (17:54 UTC+2)

    Κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες πριν την έναρξη του τελικού κυπέλλου έδωσαν οι προπονητές του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης και του Αρη, Γιώργος Φοιρός. Για την αυριανή ιστορική μέρα της Θεσσαλονίκης οι δύο προπονητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα: Να γίνει ένας πολύ καλός αγώνας και να κερδίσει ο καλύτερος χωρίς έκτροπα.

    Πρώτος το λόγο πήρε ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης. «Είναι μια ιστορική μέρα τόσο για μένα όσο και για τον Γιώργο Φοιρό. Εχει να γίνει στη Θεσσαλονίκη ένας τέτοιος τελικός 33 ολόκληρα χρόνια. Όταν είχε γίνει εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε μέρος γιατί ήμασταν πιτσιρίκια», τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ και συνέχισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες που κατάφεραν να φθάσουν στον τελικό. Ολο αυτό το διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Κυρίως οικονομικής φύσης. Ελπίζω να γίνει καλό παιχνίδι, αντάξιο των δύο ομάδων και ελπίζω οι φίλαθλοι να μην δημιουργήσουν κάποια έκτροπα και αμαυρώσουν τη γιορτή της Θεσσαλονίκης. Οι ποδοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να ανεβάσουν ψηλά το άθλημα. Όταν μια ομάδα καταφέρνει να κάνει τέτοια καλή πορεία και να φθάνει στον τελικό, τότε θέλει και τον τίτλο. Φυσικά και θέλουμε το κύπελλο. Χωρίς να αγνοώ την επιθυμία και των παικτών του Αρη. Εμείς παίζουμε στο γήπεδό μας. Ο αγωνιστικό χώρος είναι γνώριμος. Αν παίξουμε με τον τρόπο που γνωρίζουμε και μπορούμε, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον τίτλο».

    Ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι την επομένη του τελικού ο ΠΑΟΚ υπάρχει ενδεχόμενο να διαλυθεί: «Όπως βλέπεται σήμερα απουσιάζει η διοίκηση. Πάντα συμβαίνει αυτό. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν ομάδα είναι πολλά και οι παίκτες μου είναι ήρωες. Το μόνο που μας κρατάει είναι ο τελικός. Πείραξε κάποιους γιατί είπα κάποια πράγματα πριν λίγες ημέρες. Αυτά τα παιδιά ποτέ δεν τα ρώτησε κανείς. Ούτε ενδιαφέρθηκε κάποιος για τα προβλήματά τους. Ο ΠΑΟΚ πηγαίνει στον τελικό με χιλιάδες προβλήματα».

    Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για τον κόσμο: «Πιστεύω σε αυτήν την ομάδα και θεωρώ ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε αυτό γιατί η πίεση του κόσμου του ΠΑΟΚ είναι μεγάλη. Ελπίζω ότι θα έχουμε αγωνιστική πειθαρχία και καλή αγωνιστική κατάσταση για να κερδίσουμε το τρόπαιο. Ο κόσμος είναι κοντά μας και θέλει να πανηγυρίσει το κύπελλο».

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης μιλώντας για τα προβλήματα του ΠΑΟΚ τόνισε: «Από τις αρχές της εβδομάδας είχαμε πολλά προβλήματα. Αρχικά με τον Εγκωμίτη, ο οποίος προπονήθηκε χθες, αλλά και τον Χασιώτη που είχε μια ίωση. Σήμερα θα αποφασίσω αν θα μπορέσει να παίξει. Εχουμε πρόβλημα με τον Καραδήμο που τη Δευτέρα εντάχθηκε στο πρόγραμμα μαζί μας και θα δούμε αν θα μπορέσει να ξεπεράσει κάποια προβλήματα. Το θέμα είναι ότι τα παιδιά είναι κουρασμένα. Κουράστηκαν στα παιχνίδια με την ΑΕΚ και περισσότερο με το Αιγάλεω, που είχαμε αφόρητη ζέστη. Είναι απάνθρωπο να παίξουν οι ποδοσφαιριστές κάτω από τέτοιες συνθήκες».

    Τέλος ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα μέτρα τήρησης της τάξης: «Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε. Εβλεπα προχθές το Τσαμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μίλαν και την Ιντερ. Δύο ομάδες με ιστορία και φανατισμό, οι οποίες έπαιζαν σε ένα γήπεδο κατάμεστο χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Εμείς ξεκινήσαμε με διαχωριστικές γραμμές. Ελπίζω κάποια στιγμή αυτές να λείψουν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κόσμος πρέπει να πάει στο γήπεδο για να χαρεί το ποδόσφαιρο. Η δίψα και ο ξεσηκωμός που υπάρχει για τον τελικό δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν αντιμέτωπες οι δύο αυτές ομάδες στον συγκεκριμένο χώρο».

    Κατόπιν το λόγο πήρε ο τεχνικός του Αρη, Γιώργος Φοιρός ο οποίος τόνισε: «Συμφωνώ στα περισσότερα με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Να δώσω συγχαρητήρια και στις δύο ομάδες που κατάφεραν να βρεθούν στον τελικό. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με αντίξοες συνθήκες και μετά από μεγάλη προσπάθεια φέραμε μετά από 33 χρόνια την ομάδα σε τελικό. Όπως κάθε τελικός, έτσι και αυτός έχει τις δικές του δυσκολίες και ιδιομορφίες. Και οι δύο ομάδες ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία. Οι πιθανότητες 50-50 και σαφώς δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Κάποιοι λένε ότι ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο, λόγω έδρας. Εγώ πιστεύω ότι λόγω της παρουσίας του κόσμου και το ότι η ψυχολογία του τελικού είναι ειδική, θα ξεκινήσουμε από την ίδια αφετηρία και οι δύο ομάδες. Οποια ομάδα θέλει περισσότερο το τρόπαιο θα το πάρει. Οι παίκτες μου εδώ και μέρες έχουν στο μυαλό τους μόνο αυτό το παιχνίδι. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα καλό παιχνίδι που θα ικανοποιήσει τον κόσμο και δεν θα έχει έκτροπα ούτε στον αγωνιστικό χώρο, ούτε στις κερκίδες. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι τόσα χρόνια που είμαι προπονητής, αλλά και νωρίτερα ως παίκτης πρώτη φορά παίρνω μέρος σε τελικό κυπέλλου".

    Ο Γιώργος Φοιρός μιλώντας για τα προβλήματα του Αρη τόνισε: «Εχει ενοχλήσεις ο Μπασίρ, ο οποίος προπονήθηκε κανονικά, ενώ από την άλλη το τραυματισμένο πόδι του Κνόπερ πάει καλά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα είναι ρευστά και δεν γνωρίζω ποιο σχήμα θα χρησιμοποιήσω».

    Αναφερόμενος στον κόσμο του Αρη που θα βρεθεί στο γήπεδο για να υποστηρίξει την ομάδα του επισήμανε: «Η δίψα του κόσμου για να πάρει η ομάδα έναν τίτλο είναι μεγάλη. Το βλέπω καθημερινά. Είναι πολύ όμορφο εκεί που περπατάς να σε μιλούν και να εκφράζουν την αγάπη τους για την ομάδα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να μη γίνει στον αγωνιστικό χώρο το παραμικρό. Οι παίκτες μου το έχουν καταλάβει. Θα προσπαθήσουμε μέσω των οργανωμένων συνδέσμων να κάνουμε το καλύτερο για να μην ανοίξει ούτε μια μύτη. Ετσι θα κερδίσει το ποδόσφαιρο και έτσι πρέπει να γίνει. Να τελειώσουν όλα ομαλά, για να κερδίσει το ποδόσφαιρο και η Θεσσαλονίκη, διότι αν έχουμε φασαρίες αυτό θα γυρίσει μπούμεραγκ. Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι να κερδίσει η καλύτερη ομάδα και το ποδόσφαιρο».

    Κ.Π.

    [25] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

    Τάι Πέι, 16 Μαϊου 2003 (18:53 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ταϊβάν, Τούι Σιίνγκ-τζερ, λόγω των διαστάσεων που έχει προσλάβει στη χώρα η επιδημία του ιού SARS, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Γιου Σίι-κουν.

    Σύμφωνα με το Ρόυτερς από τότε που εκδηλώθηκε το πρώτο κρούσμα, στα μέσα Μαρτίου, 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 274 έχουν νοσήσει από τον ιό SARS στην Ταϊβάν.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του υπουργού.

    [26] ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 16 Μαϊου 2003 (18:29 UTC+2)

    Νέα γενιά οπλικών συστημάτων ετοιμάζει η Ρωσία, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τα όπλα αυτά, τα οποία περιλαμβάνονται στην κατηγορία των στρατηγικών, «θα επιτρέψουν την εγγύηση της ασφάλειας σε μακροπρόθεσμη βάση της Ρωσίας και των συμμάχων της».

    Ο κ. Πούτιν επιβεβαίωσε ακόμη τη διατήρηση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

    [27] Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ GP

    Λονδίνο, 16 Μαϊου 2003 (17:14 UTC+2)

    Ο Μίκαελ Σουμάχερ με Φεράρι, έκανε τον ταχύτερο γύρο στα δοκιμαστικά της Παρασκευής, εν όψει του αυστριακού Grand Prix, που θα γίνει την Κυριακή στο Σπίλμπεργκ και είναι ο έκτος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

    Οι δέκα πρώτοι στα σημερινά δοκιμαστικά:

    1. Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) 1:07.908

    2. Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι) 1:08.187

    3. Μαρκ Βέμπερ (Τζάγκουαρ) 1:08.512

    4. Ζακ Βιλνέβ (ΒΑR) 1:08.680

    5. Τζένσον Μπάτον (BAR) 1:08.831

    6. Χουαν Πάμπλο Μοντόγια (Ουίλιαμς) 1:08.839

    7. Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (ΜακΛάρεν) 1:08.947

    8. Κίμι Ραϊκόνεν (ΜακΛάρεν) 1:08.978

    9. Αντόνιο Πιτζόνια (Τζάγκουαρ) 1:09.024

    10. Τζιανκάρλο Φιζικέλα (Τζόρνταν) 1:09.281

    BBC

    [28] ΚΟΝΓΚΟ: ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Κονγκό, 16 Μαϊου 2003 (17:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζοζέφ Καμπίλα και μέλη πέντε ενόπλων οργανώσεων που μάχονται για τον έλεγχο της πόλης Μπούνια στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ.Κονγκό, υπέγραψαν στην Τανζανία ειρηνευτική συμφωνία, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι συγκρούσεις μέσα και στα περίχωρα της Μπούνια μεταξύ ενόπλων οργανώσεων που συνδέονται με τις αντίπαλες κοινότητες Χέμα και Λέντου είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άτομα την περασμένη εβδομάδα και δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    [29] ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΙΠΗ

    Σιγκαπούρη, 16 Μαϊου 2003 (17:02 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Γκοχ Τσοκ Τονγκ δήλωσε σήμερα ότι τα πρόσφατα κρούσματα σε ψυχιατρείο της χώρας, που οι ειδικοί πίστευαν ότι είναι κρούσματα άτυπης πνευμονίας, μάλλον είναι κρούσματα γρίπης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη αλλαγή στον αγώνα κατά της άτυπης πνευμονίας στη Σιγκαπούρη και ότι η χώρα θα θεωρηθεί ελεύθερη από τον ιό μέχρι το Σάββατο αν οι εξετάσεις στην οποία υποβλήθηκαν ασθενείς και μέλη του ιατρικού προσωπικού ενός ψυχιατρείου αποδειχθούν αρνητικές. Τις τελευταίες 15 ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα στην Σιγκαπούρη.

    [30] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (13:27 UTC+2)

    Η ετήσια έκθεση του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών εγκαινιάζεται στις 19 Μαΐου (8μμ) στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Σταυρούπολης . Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 25 Μαΐου και περιλαμβάνει τις δουλειές που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους από όλα τα τμήματα σκηνογραφίας, ζωγραφικής, παιδικά και ενηλίκων του Εργαστηρίου.

    [31] Ο ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (12:36 UTC+2)

    Τον βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή θα φιλοξενήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στη συναυλία που θα δώσει την Πέμπτη 22 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 9 το βράδυ.

    Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια ελληνική σύνθεση του μουσουργού και ιδρυτή της Ορχήστρας Σόλωνα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για τη συμφωνική εικόνα Αυγή στον Παρθενώνα, εμπνευσμένη από την ομορφιά του αρχαιοελληνικού μνημείου.

    Θα ακολουθήσει ο Γιώργος Δεμερτζής, που θα ερμηνεύσει το έργο του Οτορίνο Ρεσπίγκι Γρηγοριανό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, σε πρώτη εκτέλεση από την Κ.Ο.Θ.

    Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα ανοίξει την αυλαία με τη ραψωδία του Γάλλου συνθέτη Εμμανουέλ Σαμπριέ, Espana, μια μουσική περιήγηση στην Ισπανία, με έντονες εμπρεσσιονιστικές επιρροές.

    Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί, ο εντυπωσιακός ισπανικός Χορός της Φωτιάς από το μπαλέτο «Μαγική Αγάπη» του Μανουέλ ντε Φάλια. Θα ακολουθήσει η γαλλική μουσική δημιουργία, μέσα από τη σύνθεση του Μωρίς Ραβέλ Pavane pour une infante defunte και η συναυλία θα κλείσει με το Ισπανικό Καπρίτσιο, έργο 34 του Ρώσου συνθέτη Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακοφ.

    [32] "ΤΕΛΟΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ" ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2003 (11:57 UTC+2)

    Tο πρώτο της μυθιστόρημα για μεγάλους που φέρει τον τίτλο «Τέλος Φθινοπώρου» θα παρουσιάσει η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου στις 20 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ, στον Ιανό. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: η Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, αν. καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας του Α.Π.Θ και η Χρύσα Αράπογλου, δημοσιογράφος - π. βουλευτής.

    Το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος, η αρχαιολόγος Έλλη Πάππου, από την Ιταλία όπου έχει καταφύγει για να γλιτώσει από τα προσωπικά της αδιέξοδα, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της να ανακαλύψει τα δώρα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ για τους Ιταλούς συμμάχους, που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, αλλά θάφτηκαν στην Ανατολική Μακεδονία από τους στρατιώτες που τα μετέφεραν. Ψάχνοντας να βρει την απάντηση στην αρχαιολογική αυτή εικασία, θα δώσει παράλληλα λύση στο μυστήριο της ζωής της.

    Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία. Το 1979 ήρθε στη Θεσσαλονίκη και τελείωσε το Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, ενώ το 1993 πήρε πτυχίο από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ. Σήμερα εργάζεται στα πειραματικά νηπιαγωγεία της πόλης. Έχει γράψει πολλά παιδικά βιβλία όπως: «Φιλαρέτη και Πάτης», «Στα χνάρια της Μορύλλου», «Στο μισό του ουρανού», «Η χαδιάρα φώκια» κ.ά. Το «Τέλος Φθινοπώρου» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που δεν αφορά την παιδική λογοτεχνία.

    [33] Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΙΕΡΟ ΘΗΛΥ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2003 (21:53 UTC+2)

    Από τη Σαπφώ και τη Μήδεια στη λαίδη Μάκβεθ, από τη Μαρία Μαγδαληνή στην Τζόαν Μπαέζ. Αυτές και άλλες γυναικείες μορφές, που ανήκουν στην κατηγορία του «ιερού θήλεος» και έχουν αφήσει ανεξίτηλη την παρουσία τους στο ιστορικό γίγνεσθαι, αναζητούν τα μέλη της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας «Μαζί» από αύριο, Παρασκευή, έως την προσεχή Τρίτη στο χώρο του "Τεχνουργείου", στη Θεσσαλονίκη.

    Υιοθετώντας την αξιωματική θέση πως «το θέατρο, εάν δεν είναι ανατρεπτικό, δεν είναι τίποτε», τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας παρουσιάζουν την παράσταση με τίτλο «Το ιερό θήλυ / The big strip tease». Πρόκειται για παράσταση αναζήτησης και έρευνας, σε φόρμα μεταμοντέρνα και ανατρεπτική, η οποία στηρίζεται στην τεχνοτροπία της «σκηνοθεσίας ως τεχνοτροπίας», μια τελευταία τάση στα σκηνοθετικά ρεύματα της Ευρώπης.

    Η παράσταση αντλεί τις καταβολές της από το αρχαίο τελετουργικό δράμα και αποτελεί συρραφή κειμένων των Χάινερ Μίλερ, Ζαν Ανούιγ, Σάρα Κέιν, Σίλβιας Πλαθ και Μαργαρίτας Καραπάνου, υπό την επιμέλεια, τη δραματουργική επεξεργασία και τη σκηνοθεσία της Νάντιας Ευαγγελινού.

    Σε ύφος οξύ και προκλητικό, η παράσταση σχολιάζει τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα και την τραγωδία του αιώνα σε έντονα αντιμιλιταριστικό κλίμα. Με τη συμμετοχή των ηθοποιών και των θεατών αναζητεί το θήλυ και το ιερό, που κυκλοφορεί στη σκηνή και τα καθίσματα του κοινού, στο παρελθόν και το παρόν, στους άντρες και τις γυναίκες, στο φαλλό και στον κόλπο.

    Η παράσταση φιλοδοξεί να αποτελέσει το μεγάλο στριπτίζ, να συμβάλει στην αποκάλυψη της θηλυκής φύσης, στην απογύμνωση της ανθρώπινης ψυχής, στην αναζήτηση του ιερού. Στη μήτρα, στη διαδήλωση, στο αίμα, στον έρωτα, ανατρέχοντας εκτός των άλλων σε στίχους της Σαπφούς και σε διδάγματα του Αποστόλου Παύλου.

    Δεν απευθύνεται σε μυημένους και στοχεύει στο ανεξερεύνητο υποσυνείδητο, που παραμένει απαράλλαχτο από τη Μήδεια και τον Προμηθέα Δεσμώτη ως το θεατή αυτής της παράστασης. Η παραλληλία είναι το ζητούμενο, η ανάδυση του ιερού το αβέβαιο, η αναζήτηση του θήλεος στον καθένα και στην καθεμιά η επιθυμητή κάθαρση.

    Τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επιμέλεια- σύνθεση κειμένων υπογράφει η Νάντια Ευαγγελινού, ενώ τους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν οι Μίνα Βισβίνη, Χρήστος Καπράλος, Ερμοφίλη Κοντογιαννίδου, Δημήτρης Κουλακιώτης, Νίκος Κουντουρατζής, Αθηνά Νάννου, Μαίρη Παχίδου και Φανή Τρύπα.

    Οι άλλοι συντελεστές της παράστασης είναι: Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κουντουρατζής, σκηνικά: Μάνος Νάκος, κοστούμια: Σοφία Σκουλίδου, υπεύθυνος κονσόλας ήχου: Γιάννης Τσιρίκογλου, φωτισμοί: Αρης Γκιάτας, μουσική: EVENTLESS PLOT (Αρης Γκιάτας, Βασίλης Λιόλιος, Κώστας Παχής, Γιάννης Τσιρίκογλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 16 May 2003 - 18:13:55 UTC