Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο XΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
  • [02] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ''17Ν''
  • [03] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [05] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
  • [07] Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ
  • [08] ΑΤΥΠΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [09] ΑΠΥΡΕΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η 23ΧΡΟΝΗ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ
  • [10] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤO ΙΜD
  • [11] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩ ΩΦΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ
  • [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ 4ο VENTURE CAPITAL FORUM ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
  • [14] ΠΕΣΕΔΕ: ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ
  • [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ
  • [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΝΟΜΙΑ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΜΗΝ
  • [19] ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • [20] Ο ΣΤ. ΚΑΖΑΖΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [21] Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ
  • [22] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [23] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΑΔΗΝ
  • [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΥΡΙΟ ΤΑ 23α ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
  • [25] Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [26] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
  • [27] ΣΤΗ 1 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ HELLAS SAT
  • [28] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ
  • [29] ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ SLUBAN
  • [30] Ο "ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • [31] ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ
  • [32] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [33] O SIR NEVILLE MARRINER ΣΤΟ ΜΜΑ

  • [01] Ο XΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΤΥΠΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (16:04 UTC+2)

    Σε ειδική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που θα εκδοθεί σήμερα, παρέπεμψε ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας αναφορικά με το ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας.

    Ερωτηθείς αν το ύποπτο κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει πανικό στον πληθυσμό της χώρας ή να προβληθεί κατά τέτοιο τρόπο που να προκαλέσει ζημιά στον τουρισμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, υπήρξε άμεση ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και πλήρης προετοιμασία από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι και μας ενημερώνουν και με τον πιο πλήρη τρόπο. «Δεν πρέπει να δημιουργούμε πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να προβαίνουμε σε οποιαδήποτε κίνηση αδικαιολόγητου πανικού ή αδικαιολόγητης γενίκευσης ενός περιστατικού. Το πρόβλημα είπε είναι διεθνές και στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα πιθανό ύποπτο κρούσμα για το οποίο υπήρξε άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε να μην συνδέεται αυθαίρετα και ανυπόστατα το θέμα με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ''17Ν''

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (17:04 UTC+2)

    Ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στη δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    Ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση Δημήτρης Κουφοντίνας χαρακτήρισε τον συνήγορο πολιτικής αγωγής, κ. Ευαγγελάτο που εκπροσωπεί τα ΕΛΤΑ, "δικολάβο".

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, αντέδρασε οργισμένα και απείλησε ότι θα αποβάλλει τον κατηγορούμενο, κάτι που τελικά δεν έγινε. Το θέμα έληξε μετά από τη μεσολάβηση συνηγόρων υπεράσπισης.

    Νωρίτερα, ο πρώην προϊστάμενος του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, Στέφανος Γρίβας, αναγνώρισε ως δράστες της ληστείας στο υποκατάστημα, τον Δεκέμβριο του 1991, τον Σάββα και τον Χριστόδουλο Ξηρό, τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Θεολόγο Ψαραδέλλη. Ωστόσο μετά από επίμονες ερωτήσεις από την έδρα, αναίρεσε το μέρος της κατάθεσης του, που αφορούσε τους Κουφοντίνα και Ψαραδέλλη.

    Ο κ. Μαργαρίτης επισήμανε στον μάρτυρα ότι στην κατάθεσή του στον ανακριτή το 1992 για την ίδια υπόθεση είχε αναγνωρίσει τον Βασίλη Δαναλάτο και τον Λευτέρη Παναγιωτόπουλο, οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί και απηλλάγησαν.

    Στην αυριανή ακροαματική διαδικασία θα εξεταστούν υποθέσεις εκρήξεων, ενώ η υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

    [03] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (20:34 UTC+2)

    "Η Ελλάδα είναι μια θωρακισμένη, από πλευράς Δημόσιας Υγείας, χώρα", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας και τι γίνεται σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Απλώς", πρόσθεσε, "θα ήθελα να αναλογιστούν, όλοι όσοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τηρουμένων πάντα των πληθυσμιακών αναλογιών, είχε ένα πρόβλημα αντίστοιχο με αυτό που δημιουργήθηκε στην Κίνα η οποία είναι η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Γι' αυτό εμείς επιμένουμε σε Ολυμπιακούς Αγώνες που να εκφράζουν το ανθρώπινο μέτρο, την αυθεντικότητα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ελλάδας θα είναι γνήσιοι και ασφαλείς Ολυμπιακοί Αγώνες".

    Τέλος, υπενθύμισε ότι υπάρχουν τα γενικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιπλέον υπάρχουν, τα Ολυμπιακά Αθλητικά Μέτρα, τα οποία θωρακίζουν τις αθλητικές διοργανώσεις και τα αθλητικά γεγονότα από τέτοιου τύπου κινδύνους, όπως είναι η επιδημία της Άτυπης Πνευμονίας. "Τα μέτρα αυτά θα τα εξειδικεύσει η ΔΟΕ στη συνεδρίασή της, στη Μαδρίτη, την Παρασκευή, αλλά ούτως η άλλως εμείς σε συνεργασία και με τη ΔΟΕ έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και οι Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομοσπονδίες", κατέληξε.

    [04] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (18:34 UTC+2)

    Εκκληση να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σαάθ.

    Ο παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας και του «οδικού χάρτη» δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, αλλά θέμα αποφασιστικότητας, προσθέτοντας ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι αποφασισμένη να φθάσει στην τελική επιτυχία παρά τα εμπόδια των Ισραηλινών έχοντας λάβει εξάλλου και σχετικές αμερικανικές διαβεβαιώσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε ότι η ειρήνευση στην περιοχή δεν είναι υπόθεση αισιοδοξίας, αλλά αποφασιστικότητας και επανέλαβε την επιμονή και εμμονή στην ανάγκη ενός ασφαλούς Ισραήλ και ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πλήρης αρμονία με την αμερικανική πολιτική στο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός ενεργειών με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τους παλαιστίνιους ιθύνοντες.

    [05] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ουάσιγκτον, 13 Μαϊου 2003 (19:52 UTC+2)

    Τουλάχιστον 91 είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν την Δευτέρα το βράδυ σε περιοχές της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταδίδει το BBC.

    Απο το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι οι νεκροί απο την τριπλή βομβιστική επίθεση είναι 29 και οι τραυματίες 194.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες πριν από την άφιξη στη Σαουδική Αραβία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ, που με την προγραμματισμένη επίσκεψη αυτή ολοκληρώνει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, που είχε ως στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

    Όπως έκαναν γνωστό οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν υποψίες ότι εννέα από τους νεκρούς ήταν δράστες των επιθέσεων και έριξαν πυρά στους φύλακες των εγκαταστάσεων, που είχαν ως στόχο, για να περάσουν τα οχήματά τους και, στη συνέχεια, να ανατιναχτούν. Στις εγκαταστάσεις αυτές, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, έμεναν εργάτες από χώρες της Δύσης.

    O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία θυμίζουν στον κόσμο ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται προσθέτοντας ότι οι δράστες θα μάθουν σύντομα τι σημαίνει Αμερικανική δικαιοσύνη.

    Ο κ. Μπους είπε ακόμα ότι αυτοί που πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών θα δεχτούν επίθεση και όσοι τους παρέχουν προστασία θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι οι επιθέσεις μοιάζουν σα να έχουν γίνει από μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάιντα του Σαουδάραβα καταζητούμενου Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είπε ότι οι επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζουν την ανάγκη για διεθνή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας παράλληλα με την προώθηση θεμάτων, όπως είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σαουδική Αραβία Ρόμπερτ Τζόρνταν είπε στο BBC ότι η χώρα του πρόσφατα είχε λάβει πληροφορίες ότι η οργάνωση Αλ-Κάιντα ετοίμαζε επίθεση.

    Μετά από τις επιθέσεις, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών συστήνει στους πολίτες της, που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους κρατώντας κλειδωμένα τα παράθυρα και τις πόρτες.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

    Κασσάνδρα Χαλκιδικής, 13 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πάρουν το πριμ παραγωγικότητας, όπως έχει συμφωνηθεί και δεν πρέπει να ανησυχούν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ στη Χαλκιδική.

    "Τιμούμε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των οργάνων της, αλλά παράλληλα τιμούμε τις δεσμεύσεις της Βουλής κι αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση θα γίνει", δήλωσε ο υπουργός.

    Ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά μεγάλα θέματα για τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση:

    - Για την άρση των εισοδηματικών ανισοτήτων το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται μαζί με το υπουργείο Οικονομίας το νέο μισθολόγιο που θα συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

    - Για τη συνεχή επιμόρφωση και κατάρτισή τους ιδρύεται με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα μετονομαστεί σε Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

    - Για τη διαμόρφωση νέων σύγχρονων εργασιακών σχέσεων έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων που θα δοθεί για συζήτηση.

    - Με στόχο την κάλυψη νέων αναγκών σε θέσεις εργασίας, με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης θα οργανωθεί δίκτυο θέσεων κοινωνικής εργασίας, που σημαίνει μερική απασχόληση στους Δήμους.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το όραμα της αποκεντρωμένης, σύγχρονης και δημοκρατικής πολιτείας απαιτεί εδώ και τώρα μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το νέο Καταστατικό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι υπό συζήτηση, και τη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων και πόρων ανάμεσα στην περιφερειακή διοίκηση και την αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε και βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης της πρότασης.

    Το υπουργείο Εσωτερικών είναι υπουργείο της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, είπε ο υπουργός. Επισήμανε ότι στέκεται στο πλάι των εργαζομένων στους ΟΤΑ και υπογράμμισε: "To Συνέδριο δείχνει ότι όλα τα μεγάλα θέματα (θεσμικά, οικονομικά, κλαδικά) ή λύθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η κυβέρνηση νιώθει τόσο δικαιωμένη για τις επιλογές και τις προσπάθειές της".

    [07] Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Στρασβούργο, 13 Μαϊου 2003 (20:07 UTC+2)

    Την ανάγκη δημιουργίας του κέντρου μεταδοτικών ασθενειών ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα αντίδρασης της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των απειλών κατά της υγείας τόνισε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης μιλώντας ως ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εξάπλωση του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) παρουσία του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Κώστα Στεφανή.

    Ο κ. Τρακατέλλης ζήτησε την υποστήριξη του Συμβουλίου για εδραίωση της δημόσιας υγείας ως αρμοδιότητα της Ενωσης κατά την εκπόνηση της Συνταγματικής Συνθήκης από την Ευρωπαϊκή Συνέλευση.

    Επιπλέον ανέφερε ότι εκτός από τα άμεσα μέτρα που είναι απαραίτητα για την προστασία του πληθυσμού από το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) πρέπει να προσδιοριστούν και τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση τέτοιων νοσημάτων, τα οποία έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Με την κινητικότητα που παρατηρείται σήμερα (εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη) έχει δοθεί μία τεράστια δυναμική στα λοιμώδη νοσήματα και αποδεικνύεται στην περίπτωση του SARS, όπου παρατηρούνται τώρα κρούσματα σε απόμακρα σημεία σε σχέση με την αρχική εστία.

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Στεφανή ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι "το δίκτυο επιδημιολογικής παρακολούθησης μεταδοτικών ασθενειών που δημιουργήθηκε με την απόφαση 2119/98/ΕΚ δεν επαρκεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Το δίκτυο συνιστά σημείο επαφής και ανταλλαγής πληροφόρησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να αναπτύξει στρατηγική, καθώς και συστηματική παρακολούθηση των μεταδοτικών ασθενειών. Ενα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης μεταδοτικών ασθενειών απαιτεί επιστήμονες και επιδημιολόγους, καθώς και εργαστήρια αναφοράς για την πρόληψη και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών και αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ενός κέντρου παρόμοιο με το κέντρο πρόληψης ελέγχου νοσημάτων που υπάρχει στις ΗΠΑ", τόνισε.

    Ο κ. Τρακατέλλης ανέφερε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν αναφερθεί τριάντα νέα λοιμώδη νοσήματα ή παραλλαγές παλαιών λόγω μεταλλάξεων ιών, ή ακόμη και παλιές ασθένειες, οι οποίες αναζωπυρώνονται, όπως είναι η φυματίωση, ενώ είναι πιθανή μία μελλοντική επιδημία γρίπης και επομένως, χρειάζεται συνεχής εγρήγορση και παρακολούθηση, αλλά και εξεύρεση ενός τρόπου απάντησης, οργανωμένα και συντονισμένα. Παράλληλα ελλοχεύει η απειλή της βιοτρομοκρατίας, δηλαδή τρομοκρατικών πράξεων με χρήση ιών ή σπόρων βακτηριδίων, είπε και κάλεσε το Συμβούλιο να αναγνωρίσει το θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας ως εφάμιλλης σημασίας με αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος κατά την εκπόνηση Συνταγματικής Συνθήκης στα πλαίσια της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    [08] ΑΤΥΠΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ατυπη υπουργική συνάντηση για τις μεταφορές και την εμπορική ναυτιλία θα πραγματοποιηθεί από τις 16 μέχρι τις 19 Μαίου.

    Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Μεταφορών και Εμπορικής Ναυτιλίας της Ε.Ε. θα φτάσουν στην Αθήνα στις 15 Μαίου και από εκεί θα μεταβούν στην Κόρινθο όπου και θα επιβιβαστούν σε πλοίο. Το βράδυ θα παρατεθεί δείπνο στους υπουργούς.

    Την Παρασκευή 16 Μαίου οι υπουργοί θα μεταβούν στο Μεσολόγγι, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο δημαρχείο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον Κήπο Ηρώων και θα επιστρέψουν στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος", το οποίο θα αναχωρήσει για το Κατάκολο.

    Το άτυπο συμβούλιο για τις μεταφορές θα πραγματοποιηθεί εν πλω. Το απόγευμα, οι υπουργοί θα επισκεφθούν την αρχαία Ολυμπία.

    Το Σάββατο 17 Μαίου πάλι εν πλω θα πραγματοποιηθεί το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας. Στις 10:30 οι υπουργοί θα αφιχθούν στην Σαντορίνη.

    Ακολούθως θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από την Επίτροπο της Ε.Ε. Λογιόλα ντε Παλάθιο και τους υπουργούς Μεταφορών -Επικοινωνιών και Ναυτιλίας, Χρίστο Βερελή και Γιώργο Ανωμερίτη.

    Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στο Ακρωτήρι (αρχαία πόλη του 1600 π.Χ) όπου θα γίνει ομιλία του υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη. Θα ακολουθήσει μεταφορά στο Συνεταιρισμό Οινοπαραγωγών της Σαντορίνης, όπου θα γίνει υποδοχή από τον δήμαρχο Σαντορίνης Αγγελο Ρουσο.

    Στις 5 το απόγευμα οι υπουργοί θα φύγουν από την Σαντορίνη και θα μεταβούν στη Νάξο, όπου θα τους υποδεχθεί ο δήμαρχος Βασίλης Κόκοτας και θα παρακολουθήσουν καλλιτεχνική εκδήλωση.

    Την Κυριακή 18 Μαίου οι υπουργοί θα αφιχθούν στην Πάτμο και θα παρακολουθήσουν επίδειξη διάσωσης από δυνάμεις του λιμενικού σώματος (από ελικόπτερο super puma, αεροσκάφη λιμενικού και πλοία). Θα ακολουθήσει περιήγηση στο μοναστήρι του Αγιου Ιωάννη του Θεολόγου και Κάστρο.

    Το απόγευμα θα γίνει ειδική εκδήλωση για το θαλάσσιο περιβάλλον εν πλω, όπου θα μιλήσουν η Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο και ο κ. Ανωμερίτης με θέμα "Αποκάλυψη και Περιβάλλον".

    Μετά το επίσημο δείπνο θα ακολουθήσουν ομιλίες από την Επίτροπο, υπουργούς Μεταφορών και Εμπ. Ναυτιλίας και τον Ιταλό υπουργό Μεταφορών.

    Τη Δευτέρα 19 Μαίου οι υπουργοί θα φτάσουν στον Πειραιά και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους.

    [09] ΑΠΥΡΕΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η 23ΧΡΟΝΗ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (19:55 UTC+2)

    Πολύ καλή χαρακτηρίζεται η γενική κατάσταση της 23χρονης αλλοδαπής αεροσυνοδού που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εντάσσεται στα πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η 23χρονη παραμένει απύρετη.

    "Η 23χρονη αλλοδαπή αεροσυνοδός, που από τις πρώτες πρωινές ώρες νοσηλεύεται στη Μονάδα Μόνωσης με αρνητική πίεση του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, είναι κλινικά σε πολύ καλή γενική κατάσταση και απύρετη", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Οι γενικές εργαστηριακές εξετάσεις της 23χρονης είναι μέχρι στιγμής εντός των φυσιολογικών ορίων, η δε ακτινογραφία θώρακος φυσιολογική. Οι ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις έχουν σταλεί στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και αναμένονται οι απαντήσεις.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, η συνολική διαχείριση του περιστατικού, από την πρώτη επαφή του θεράποντος ιατρού με το ΚΕΕΛ, η μεταφορά της ασθενούς με το ΕΚΑΒ, η εξέταση στο ειδικό ιατρείο του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, η μεταφορά και νοσηλεία του στο Σισμανόγλειο έγινε με όλους τους κανόνες πρόληψης λοιμώξεων.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων διερευνά το επιδημιολογικό και ταξιδιωτικό ιστορικό της ασθενούς.

    "Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας από την έναρξη της επιδημίας στη Νοτιοανατολική Ασία έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα που συνίστανται:

    · στην ενημέρωση των πολιτών

    · στον έλεγχο των πυλών εισόδου της χώρας

    · στην προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Νοσοκομείων

    · στη δημιουργία Μονάδων Μόνωσης αρνητικής πίεσης σε όλη τη χώρα

    · στην εκπαίδευση και επαγρύπνηση του υγειονομικού προσωπικού, ώστε η χώρα μας να είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε έκτακτο επιδημιολογικό συμβάν", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας διαβεβαιώνει ότι θα δημοσιοποιεί αμέσως, όπως μέχρι τώρα, κάθε στοιχείο το οποίο θα συνιστά πιθανό ή ύποπτο κρούσμα του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου (ΣΟΑΣ), προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκυρη, έγκαιρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση.

    [10] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤIΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤO ΙΜD

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Πτώση κατά πέντε θέσεις εμφανίζει η Ελλάδα στην κατάταξη της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα 2003, που συνέταξε το International Institute for Management Development (IMD), σε σύνολο 49 χωρών, ομαδοποιημένες σε δυο κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

    Ειδικότερα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση μεταξύ των 29 χωρών του δείγματος με πληθυσμό κάτω των 20 εκατομμυρίων, παραμένοντας τελευταία μεταξύ των κρατών-μελών της ΟΝΕ. Σε αυτήν την κατηγορία, πρώτη έρχεται η Φινλανδία, που χαρακτηρίζεται ως «ατμομηχανή» της Ευρώπης, αποτελώντας την ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο μαζί με τις ΗΠΑ (που είναι πρώτη στην κατηγορία με πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων).

    Η υποχώρηση της χώρας μας έρχεται να διατηρήσει την καθοδική τροχιά που καταγράφει στη σχετική κατάταξη, καθώς στην αντίστοιχη περυσινή έκθεση, η Ελλάδα είχε απολέσει έξι θέσεις, καταλαμβάνοντας την 31η, ανεξαρτήτου πληθυσμιακής καταγραφής.

    Τα παραπάνω στοιχεία, που αποτελούν μέρος της έρευνας της IMD, επεξεργάστηκε και παρουσίασε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός φορέας συνεργασίας του Ινστιτούτου. Το σύνολο των στοιχείων θα παρουσιαστούν σε περίπου έναν μήνα.

    Η κατάταξη προκύπτει με βάση την ανάλυση 360 δεικτών, χωρισμένων σε τέσσερις κατηγορίες. Αναλυτικά, αυτές είναι η Κυβερνητική Ικανότητα (η Ελλάδα εμφανίζεται στην 28η θέση φέτος, από την 22η πέρυσι), η Επιχειρηματική Ικανότητα (23η το 2003 από 19η πέρυσι), η Οικονομική Απόδοση (24η φέτος και 18η το 2002) και των Υποδομών (24η το 2003 από 18η πέρυσι).

    Παρά την πτώση της χώρας μας, η συνολική βαθμολόγησή της βελτιώθηκε (με άριστα το 100 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 34,1 το 2003 ενώ το 2002 βαθμολογήθηκε με 31,7). Όμως στη βάση της συγκριτικής αξιολόγησης με τις άλλες οικονομίες της ομάδας των οικονομιών στην οποία εντάσσεται η Ελλάδα, η βελτίωση αυτή δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την πτωτική πορεία της χώρας.

    ΣΥΝ & ΠΛΗΝ

    Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του τμήματος Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ και εκτελεστικός αντιπρόεδρος Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, η εν λόγω έκθεση καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της οικονομίας της χώρας μας και η επεξεργασία των στοιχείων συνεισφέρει χρήσιμα συμπεράσματα κυρίως για τον τομέα των ξένων επενδύσεων.

    Σύμφωνα με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ξεχωρίζουν η πραγματική ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ όπως και του πραγματικού ΑΕΠ στην ποσοστιαία μεταβολή του (2η και 5η θέση αντίστοιχα μεταξύ των 29 οικονομιών), καθώς επίσης η επίδοση του δείκτη κόστους διαβίωσης (8η θέση).

    Βασικά μειονεκτήματα αποτελούν η πραγματική ανάπτυξη των εξαγωγών τόσο στη βάση της ποσοστιαίας μεταβολής όσο και στην συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ (29η θέση και στις δύο κατηγορίες). Επιπλέον αρνητικές επιδόσεις σημειώνονται και στους τομείς των ξένων άμεσων επενδύσεων (26η θέση), της ανεργίας των νέων αλλά και της ανεργίας συνολικά ( 26η και 25η θέση αντίστοιχα).

    Στα πλεονεκτήματα της Κυβερνητικής Ικανότητας της χώρας, περιλαμβάνονται η σημαντική αύξηση των επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ (η Ελλάδα καταλαμβάνει την 5η θέση) και η σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας που επιτεύχθηκε μέσα από την συμμετοχή στο Ευρώ (7η θέση).

    Από την άλλη πλευρά τα μειονεκτήματα στη συγκεκριμένη κατηγορία εστιάζονται στο υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται για τη δυσκολία στη δραστηριοποίηση της επιχειρηματικότητας (29η θέση), για την ύπαρξη γραφειοκρατίας (28η θέση) και αδιαφάνειας (28 θέση).

    Ως προς την Επιχειρηματική Ικανότητα, αξίζει να αναφερθεί η 7η θέση της χώρας μας στο κριτήριο αναφορικά με την συνολική παραγωγικότητα πραγματική ανάπτυξη (ως ποσοστιαία μεταβολή στο πραγματικό ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) και η ευρεία εφαρμογή του Factoring (4η θέση).

    Στα μειονεκτήματα της κατηγορίας αυτής που αφορούν τη χώρα μας συμπεριλαμβάνονται το επίπεδο προτεραιότητας που δίδεται στη κατάρτιση των εργαζόμενων (28η θέση) το χαμηλό επίπεδο παρότρυνσης των εργαζομένων (28η θέση) η ακαμψία των τραπεζικών κανονισμών (27η θέση) και η έλλειψη διαφάνειας των χρηματοοικονομικών οργανισμών (26η θέση).

    Όσον αφορά τις Υποδομές, ιδιαίτερα θετικά χαρακτηρίζονται το χαμηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη βιομηχανία (10η θέση), το ενδιαφέρον των νέων για τις επιστήμες και την τεχνολογία (7η θέση) και το χαμηλό κόστος της χρήσης του Διαδικτύου (5η θέση).

    Σημαντικά προβλήματα όμως παρουσιάζονται στους τομείς των υψηλών εισαγωγών ενεργείας σε σχέση με τις εξαγωγές τους (29η θέση), η μικρή ποσοστιαία συμμετοχή στο ΑΕΠ των δαπανών για την εκπαίδευση (29η θέση) και η συνεχόμενη συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα που έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του ειδικευμένου εργατικού προσωπικού από την περιφέρεια (28η θέση).

    Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση, η προσθήκη των δέκα επιπλέον οικονομιών αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη πολυμορφία αλλά και ανταγωνισμό. Πιο σημαντική ανταγωνιστική επίπτωση της διεύρυνσης με άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, αποτελεί η ελκυστικότητα των περισσοτέρων νέο-εισερχομένων οικονομιών ως προς το χαμηλό κόστος εργασίας το οποίο και αναμένεται να προκαλέσει την έντονη μετανάστευση της παραγωγικής διαδικασίας στις χώρες αυτές.

    Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται η μαζική μετακίνηση των μεταποιητικών μονάδων της ΕΕ, ιδιαίτερα της Σκανδιναβίας και Γερμανίας στις χώρες της Βαλτικής και της Μεσογείου. Επιπλέον, χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία αναμένεται να υποστούν σημαντικό πλήγμα από τη μεταφορά μεγάλων ξένων επενδύσεων στις χώρες της διεύρυνσης

    «ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»

    Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Δημήτρης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στα μέτρα στα οποία πρέπει να προχωρήσει η Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να περιορίσει τη μετανάστευση των επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη, σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μείωση της φορολογίας, η απελευθέρωση των αγορών και η παροχή κινήτρων για την απασχόληση. «Το κράτος πρέπει να πάρει κάποιες γενναίες αποφάσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι το κράτος και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν το ρόλο τους «χωρίς να ρίχνει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο».

    Αναφερόμενος στο Γ' ΚΠΣ ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε ότι αποτελεί εργαλείο για την οικονομία της χώρας μας, διαπίστωσε όμως, ότι δεν ενεργοποιείται με ταχείς ρυθμούς.

    Στ. Τ.

    [11] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΕΥΡΩ ΩΦΕΛΕΙ ΟΛΟΥΣ

    Βρυξέλλες, 13 Μαϊου 2003 (18:43 UTC+2)

    Ενα ισχυρό και σταθερό ευρώ είναι σε όφελος τόσο της ευρωζώνης, όσο και της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε ο προεδρεύων υπουργός, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου, αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση της ευρωομάδας, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι το ισχυρό ευρώ συνέβαλε στη συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων και την τόνωση της ζήτησης και υπογράμμισε από κοινού με τον αρμόδιο επίτροπο, Πέδρο Σόλμπες, ότι μετά την υποχώρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον μακροοικονομικό διάλογο που είχε η τρόικα της ΕΕ με τους κοινωνικούς εταίρους για την απασχόληση, την κοινωνική συναίνεση και τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Στο πλαίσιο της Συνέλευσης για τη θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ, οι «12» συζήτησαν ακόμη χωρίς να καταλήξουν, τη θεσμοθέτηση της ευρωομάδας με ρητή αναγνώριση σ' ένα πρωτόκολλο στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό σύνταγμα, καθώς και το ενδεχόμενο θητείας με μεγαλύτερη διάρκεια (από το εξάμηνο) για τον προεδρεύοντα της ευρωζώνης.

    Tέλος, όσον αφορά στις δημοσιονομικές εξελίξεις, η ευρωομάδα εξέτασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Αυστρίας και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τη μείωση του ελλείμματος από τη Γερμανία και την Πορτογαλία, δίνοντας έμφαση στην επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του διαλόγου για την διαδικασία εκσυγχρονισμού.

    [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (18:07 UTC+2)

    Α. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Α. - ΔΡΟΜΕΑΣ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 1 του Π.Δ. 82/1996, η πρόθεση της να συμμετάσχει, είτε ατομικά είτε σε συνεργασία με άλλους, στις διαδικασίες ανάληψης προμηθειών που εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Ν. 2328/1995. Συγκεκριμένα, η εταιρία προτίθεται να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς συνολικού ύψους περίπου 24,6 εκατομμυρίων Euro πλέον Φ.Π.Α. που προκήρυξε η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» Α.Ε., όπως αναλυτικά κατωτέρω σημειώνεται: α) στο διαγωνισμό, για την επίπλωση 8814 υπνοδωματίων του Ολυμπιακού Χωριού, προϋπολογισμού 11.640.000,00 Euro πλέον Φ.Π.Α., που διεξάγεται στις 19/5/2003, β) στο διαγωνισμό, για την επίπλωση 8065 υπνοδωματίων του Χωριού Τύπου και των Συμπληρωματικών Μέσων Διαμονής, προϋπολογισμού 7.946.640,00 Euro πλέον Φ.Π.Α., που διεξάγεται στις 19/5/2003 και γ) στο διαγωνισμό, για την προμήθεια ξύλινων, πλαστικών και μεταλλικών επίπλων για τις αθλητικές και μη αθλητικές εγκαταστάσεις και για του κοινοχρήστους χώρους του Ολυμπιακού Χωριού, του Χωριού Τύπου και των Συμπληρωματικών Μέσων Διαμονής, προϋπολογισμού 5.000.000.,00 Euro πλέον Φ.Π.Α., που διεξάγεται στις 26/5/2003. Για τους μετόχους μας που είναι ανώνυμες εταιρίες και δεν έχουν προβεί στη μέχρι φυσικού προσώπου, κατά την έννοια του άνω διατάγματος ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, οι προβλεπόμενες κυρώσεις συνίστανται στη στέρηση των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση της Εταιρίας καθώς και των κάθε είδους περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από την μετοχική τους ιδιότητα.

    Χ. ΜΠΕΝΡΟΥΜΠΗ & ΥΙΟΣ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου 09/05/2003 έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις δύο Ανεξάρτητων Μη Εκτελεστικών Μελών του Δ.Σ., συγκεκριμένα των κκ. Νικόλαου Μουστρούφη και Σαμουήλ Μάτσα, και εξελέγησαν σε αντικατάσταση αυτών- νέα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη του Δ.Σ. οι κκ. Γεώργιος Μουστρούφης του Δημητρίου και Ανδρέας Παπούλιας του Βασιλείου. Η εκλογή των νέων Μελών θα επικυρωθεί από την πρώτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. γνωστοποιεί ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξέλεξε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων κατόχων κοινών μετοχών της 9.5.2003, με πενταετή θητεία, συγκροτήθηκε σε σώμα στη συνεδρίαση του την 9.5.2003, ως ακολούθως: Εκτελεστικά μέλη: Πέτρος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνα Παλιού, Αντιπρόεδρος. Ευριπίδης Δημητριάδης. Μη εκτελεστικά μέλη: Περικλής Ταλαντόπουλος, Φρειδερίκη Πατσιούρα. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη: Μαρία Τσιάκου, Ευριπίδης Κογιάννης.

    ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Tη συνέχιση και διεύρυνση της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων, είχε σαν θέμα η επίσκεψη του Προέδρου κ. Θωμά Λαναρά και των διευθυντικών στελεχών του Ομίλου Κλωνατέξ κ. Νίκου Σεράγου, κ. Peter S. Mooij και κ. Σάββα Μιρλιαούντα. Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Group Benetton, στην Ιταλία, έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Δ/ντή Τομέα Ένδυσης του Ομίλου, κ. Giuratto και του Δ/ντος Συμβούλου κ. Rossi. Ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2002, η Κλωστήρια Ναούσης ΑΕ, βασικός πρωταγωνιστής του Ομίλου Κλωνατέξ, στον Τομέα Νήματος, είχε ανακοινώσει τη συμφωνία πολυεπίπεδης συνεργασίας με το Group της Benetton, με την αποκλειστική προμήθεια νημάτων μόδας (fancy yarns), καθώς και προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων προϊόντων για όλες της εταιρείες του Group της Βenetton. Μετά τη πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, συμφωνήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων, μιας συνεργασίας που ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2002 με την πώληση 520 τόνων νημάτων και ήδη προβλέπεται πενταπλασιασμός των ποσοτήτων το 2003. Παράλληλα αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα ένδυσης, μέσω της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, FANCO AE, ως κατασκευαστή έτοιμου ρούχου και παραγωγού βαμμένου υφάσματος για λογαριασμό του Group Benetton. Ως επισφράγιση της συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση με τον ιδιοκτήτη κ. Carlo Benetton, όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα και οι προοπτικές εξέλιξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο Ομίλων, ενώ ο κ. Carlo Benetton επιβεβαίωσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Ομίλου κ. Θωμά Λαναρά.»

    GOODY'S Α.Ε.

    H εταιρία GOODY'S AE ανακοινώνει την μεταβίβαση ποσοστού 19,99%, ήτοι 1.999 μετοχές, από την συμμετοχή που κατείχε στην εταιρία "ΚΑΦΕ-ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΕ" (κατάστημα FLOCAFE), με αποτέλεσμα η συμμετοχή της GOODY'S AE να διαμορφώνεται πλέον από 99,99% σε συνολικό ποσοστό 80%.

    OPTIMA Α.Ε.Ε.Χ.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, η απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου της 13/05/2003, με την οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέχθηκε με την από 07/05/2003 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως: Μιχαήλ Θεριανός του Πανταζή και της Αναστασίας, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος. Θεόδωρος Κρητικός του Χαραλάμπους και της Αικατερίνης, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος. Στυλιανός Καλαϊτζάκης του Μιχαήλ και της Περσεφόνης, Εκτελεστικό Μέλος. Ιωάννης Κουκάς του Στεφάνου και της Ευαγγελίας, Εκτελεστικό Μέλος. Βασίλειος Αρβανίτης του Παναγιώτη και της Κυριακής, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος. Ιωάννης Ρεβύθης του Ισιδώρου και της Ελένης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος. Θεοφάνης Κατσίνας του Αθανασίου και της Ελένης, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος.

    OPTIMA Α.Ε.Ε.Χ.

    Βάσει της Απόφασης ΕΚ 5/204 άρθρο 4 παρ. 1α, η εταιρία γνωστοποιεί απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με ημερομηνία 13/05/2003, σύμφωνα με την οποία επέρχεται η εξής μεταβολή στην επιχειρηματική δράση της εταιρίας: "Η ανώνυμη εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου OPTΙMA AEEX ενημερώνει με την παρούσα ανακοίνωση τους μετόχους της και το εν γένει επενδυτικό κοινό ότι στην από 13/5/2003 συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφασίστηκε ομοφώνως η σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 6 Ιουνίου 2003 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 πμ με θέματα ημερήσιας διάταξης τη μεταβολή του σκοπού της εταιρίας από επενδύσεων χαρτοφυλακίου σε εταιρία συμμετοχών και με τη συνακόλουθη τροποποίηση ή και κατάργηση των σχετικών με την πιο πάνω αναφερόμενη μεταβολή άρθρων του καταστατικού της."

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.

    Η εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στο τέλος ενός εντυπωσιακού πρώτου τριμήνου, ο Όμιλος NOTOS COM παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένος σε όλα τα επίπεδα αποτελεσμάτων. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ: Αύξηση 38,78% στα κέρδη προ φόρων. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρό φόρων έφτασαν τα 6,14 εκ. ευρώ, δηλ. 11,2% επί των πωλήσεων, έναντι 4,42 εκ. ευρώ και 9,3% επί των πωλήσεων για το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Επίσης σημειώνουμε ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρό φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας έφτασαν τα 6,13 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 42,5% σε σχέση με τα 4,3 εκ. ευρώ του έτους 2002. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΡΔΗ: 9,29 εκ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη ήταν 9,29 εκ. ευρώ, έναντι 8,39 εκ. ευρώ το 2002, διαμορφούμενα σε 16,9% επί των πωλήσεων. · ΜΙΚΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: 23,6 εκ. ευρώ. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 23,6 εκ. ευρώ έναντι 20,62 εκ. ευρώ το 2002, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,5%. Το μικτό περιθώριο εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα ήτοι στο 43% επί των πωλήσεων. ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 54,84 εκ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 54,84 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,3% από 47,56 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002. Η δυνατότητα της NOTOS COM να διαμορφώνει ρεαλιστικές προβλέψεις, δίνει ισχυρή βάση στις προβλέψεις και σε ενοποιημένο επίπεδο της τρέχουσας χρήσης, πράγμα που ενισχύεται και με τα αποτελέσματα του πρώτου τρίμηνου 2003.»

    ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της που συνήλθε στα γραφεία της εταιρίας την 12/5/2003, με την παρουσία και εκπροσώπηση μετόχων σε ποσοστό 53,97% του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε παμψηφεί την επέκταση του εταιρικού σκοπού της εταιρίας στην δυνατότητα της να αναλαμβάνει και να εκτελεί ιδιωτικά και δημόσια έργα κάθε είδους είτε μόνη της είτε σε κοινοπραξία με άλλους εργολάβους είτε με την χρήση υπεργολάβων και την σχετική τροποποίηση του άρθρου 3 με την προσθήκη σε αυτό παραγράφου με στοιχείο 10 ως εξής: «10) Η ανάληψη και εκτέλεση ιδιωτικών και δημοσίων έργων κάθε είδους είτε μόνη της είτε σε κοινοπραξία με άλλους εργολάβους είτε με την χρήση υπεργολάβων».

    ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τη συμμετοχή της στη κατασκευή δύο νέων δημοσίων έργων εξασφάλισε πρόσφατα η εταιρεία Παντεχνική ΑΕ, ενισχύοντας περαιτέρω με τον τρόπο αυτό το αντικείμενο της δραστηριότητάς της στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά. Επιβεβαίωση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η επιχείρηση στον κλάδο της, ιδίως μετά την απόκτηση του νέου ανώτερου εργοληπτικού πτυχίου, αποτελεί και η απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να εντάξει τη μετοχή της Παντεχνική ΑΕ στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. από την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2003.

    Όσον αφορά στα νεοαναληφθέντα έργα, το πρώτο - το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως ολυμπιακό - είναι προϋπολογισμού 10,14 εκατ. ευρώ και αφορά σε συμπληρωματικές εργασίες στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος και ειδικότερα στο τμήμα Αγίου Κοσμά - Ελληνικό. Σύμφωνα με την σύμβαση ανάθεσης που υπέγραψε με το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΔΕ, η Παντεχνική ΑΕ θα κατασκευάσει τις απαραίτητες προσπελάσεις στην λεωφόρο Ποσειδώνος για την εξυπηρέτηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή του Ελληνικού, αλλά και του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου του Αγίου Κοσμά. Σημειώνεται ότι η Παντεχνική ΑΕ έχει αναλάβει και σύντομα ολοκληρώνει το έργο της κατασκευής της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στο τμήμα από λεωφόρο Αμφιθέας μέχρι λεωφόρο Αλίμου. Η ανάπλαση του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στο Θησείο αποτελεί το δεύτερο έργο στο οποίο θα συμμετάσχει η Παντεχνική ΑΕ. Το δεύτερο αυτό έργο είναι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ και την υλοποίησή του θα αναλάβει η επικείμενη κοινοπραξία Παντεχνική ΑΕ -ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ που θα πρέπει να το παραδώσει προς χρήση τον Μάιο του 2004. Κύριος του συγκεκριμένου έργου είναι η εταιρία των ΗΣΑΠ. Η Παντεχνική ΑΕ συμμετέχει σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της χώρας, μεταξύ των οποίων στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα της Αττικής Οδού και της ζεύξης Ρίου - Αντίρριου, στην κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου - Νέου Ιππόδρομου Αθηνών, στο έργο "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ΟΑΚΑ", στις οδικές υποδομές της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω και της Παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, καθώς και σε σειρά έργων κατά μήκος της Εγνατία Οδού και του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ.»

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ Α.Β.Ε.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι μέσα στα πλαίσια του σκοπού της, ίδρυσε υποκατάστημα στο Λαύριο Αττικής, που θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία υγιεινών, διαιτητικών, βιολογικών προϊόντων καθώς και προψημένων και κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων. Η δραστηριότητα αυτή μέχρι σήμερα ασκείτο από την θυγατρική ΕΛΒΙΠΕΤ Α.Ε.

    ΟΠΑΠ Α.Ε.

    Η εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της καταπολέμησης του παράνομου στοιχήματος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης του θεσμού των Κρατικών Λοταριών και οι αρνητικές επιπτώσεις της εξάπλωσης των Προωθητικών Παιχνιδιών ιδιωτικών εταιρειών, αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, την οποία παρέθεσαν από κοινού ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Λοταριών, κ. Reidar Norby Jr., ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λοταριών, κ. Hans-Jurgen Reissiger και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., κ. Κ. Κοσκινάς. Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε στα πλαίσια του Σεμιναρίου Αθλητικού Στοιχήματος που διοργανώνουν από κοινού η Παγκόσμια Ένωση Λοταριών (WLA) και η Ένωση Ευρωπαϊκών Λοταριών (ΕL) , και φιλοξενείται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. στο Divani Apollon Palace από τις 11 έως τις 14 Μαίου 2003. Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος κ. Κοσκινάς επεσήμανε ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει κινηθεί δικαστικά κατά εντύπου που διαφημίζει παράνομα εταιρία στοιχημάτων που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του Διαδικτύου. Από τη πλευρά τους, οι Πρόεδροι των δύο Ενώσεων, κ.κ. Norby και Reissiger, επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να θωρακιστεί θεσμικά ο ρόλος των Κρατικών Λοταριών, υπογραμμίζοντας πως λειτουργούν ως κύριοι αρωγοί για την προώθηση κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών σκοπών, χωρίς να παραγνωρίζεται η διαφάνεια και αξιοπιστία που παρέχει η Κρατική Λοταρία ως φορέας. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η αναφορά στη θετική πορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες στο Αθλητικό Στοίχημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελώντας πρότυπο ανάπτυξης, ενισχύοντας παράλληλα τον κοινωνικό της ρόλο. Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του ημερήσιου τύπου σχετικά με την παραπάνω αναφερόμενη συνέντευξη του Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου της Ο.Π.Α..Π Α.Ε. ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό για τα εξής: - Η εταιρεία θα ήθελε να διευκρινίσει ότι αναμένεται η αύξηση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 να υπερβαίνει το 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. - Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2003, στις 21/5/2003, το απόγευμα της ίδια ημέρας θα ακολουθήσει ''conference call''.»

    Β.ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ

    IMAKO MEDIA NET GROUP Α.Ε.

    Α/ Ο κ. Χρήστος Ιωάννου με την από 12/05/2003 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συμμόρφωση με το Άρθρο 5, παρ. 4 του Π.Δ. 51/1992 (μεταβολή ποσοστού μεγαλύτερη από 3%), σας γνωρίζω ότι μετά την πώληση 229.660 ονομαστικών μετοχών της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. την 09/05/2003, η εταιρία SMILE S.A. κατέχει πλέον 3.759.830 ονομαστικές μετοχές της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. επί συνόλου 16.684.500 ονομαστικών μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,535% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. Επομένως, η συμμετοχή μου (μέσω του ελέγχου της SMILE S.A.) στην ΙΜΑΚΟ Α.Ε. σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου διαμορφώθηκε σε ποσοστό 22,535%. Η ανωτέρω μεταβολή της συμμετοχής μου στην ΙΜΑΚΟ MEDIA NET GROUP Α.Ε. σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου έχει ως ακολούθως: Συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου (μέσω του ελέγχου της SMILE S.A.): πριν την μεταβολή της 08/05/2003 23,911%, μετά την μεταβολή της 09/05/2003 22,535%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: IMAKO MEDIA NET GROUP A.E. Υπόχρεος: Χρήστος Ιωάννου. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Μέσω τρίτου προσώπου SMILE S.A. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 23,911%, μετά τη μεταβολή 22,535%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.989.490, μετά τη μεταβολή 3.759.830. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 23,911%, μετά την μεταβολή 22,535%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 16.684.500. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 09/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 09/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 12/05/2003.»

    Β/ Η εταιρία SMILE S.A. με την από 12/05/2003 επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συμμόρφωση με το Άρθρο 5, παρ. 4 του Π.Δ. 51/1992 (μεταβολή ποσοστού μεγαλύτερη από 3%), σας γνωρίζουμε ότι μετά την πώληση 229.660 ονομαστικών μετοχών της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. την 09/05/2003, η εταιρία SMILE S.A. κατέχει πλέον 3.759.830 ονομαστικές μετοχές της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. επί συνόλου 16.684.500 ονομαστικών μετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,535% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΜΑΚΟ Α.Ε. Η ανωτέρω μεταβολή της συμμετοχής της SMILE S.A. στην ΙΜΑΚΟ MEDIA NET GROUP Α.Ε. σε επίπεδο δικαιωμάτων ψήφου έχει ως ακολούθως: Συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου (μέσω του ελέγχου της SMILE S.A.): πριν την μεταβολή της 08/05/2003 23,911%, μετά την μεταβολή της 09/05/2003 22,535%. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: IMAKO MEDIA NET GROUP A.E. Υπόχρεος: SMILE S.A. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 23,911%, μετά τη μεταβολή 22,535%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 3.989.490, μετά τη μεταβολή 3.759.830. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 23,911%, μετά την μεταβολή 22,535%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 16.684.500. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 09/05/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 09/05/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 12/05/2003».

    [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ 4ο VENTURE CAPITAL FORUM ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (18:03 UTC+2)

    Διεθνές γίνεται φέτος το 4ο Venture Capital Forum, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Πόρτο Καρράς" και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Μελίτων".

    Στη διάρκεια του φόρουμ θα παρουσιαστούν 43 επιχειρηματικά σχέδια, ενώ θα μιλήσουν Ελληνες και ξένοι εισηγητές από τον χώρο των venture capital, δημιουργοί πολιτικής (policy makers) και νομικοί.

    Το συνολικό ποσό που απαιτείται για χρηματοδότηση μέσα από τα επιχειρηματικά σχέδια ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη υπάρχει συμμετοχή, με την υποβολή επενδυτικών project, κυρίως από το Ισραήλ και την Κύπρο και σε μικρότερο βαθμό από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    [14] ΠΕΣΕΔΕ: ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ

    Ιωάννινα, 13 Μαϊου 2003 (17:55 UTC+2)

    Σε απόγνωση, αν όχι σε τραγικό αδιέξοδο, έχουν περιέλθει πλέον οι χιλιάδες μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις δημοσίων έργων της χώρας μας, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την υπερσυγκέντρωση της μεγάλης πλειοψηφίας των έργων από λίγους μεγάλους ομίλους.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, σύμφωνα με ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στο 59ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν 6.500 μικροί και μεσαίοι εργολήπτες της Ελλάδας, μέσω των αντιπροσώπων τους στους 49 τοπικούς συνδέσμους-μέλη της ΠΕΣΕΔΕ.

    Στην ίδια ανακοίνωση της ΠΕΣΕΔΕ τονίζεται ότι πλέον το 80% των έργων έχει συγκεντρωθεί σε 4-5 ομίλους, γεγονός που οφείλεται σε τρεις παράγοντες: πρώτον, στο ότι προκηρύσσονται και εκτελούνται μόνο μεγάλα έργα, δεύτερον, στο ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους οι παρεμβάσεις στην ελληνική περιφέρεια και τρίτον, στο ότι έχουν οριστεί απαράδεκτα υψηλά όρια ανεκτέλεστου για τις μεγάλες εταιρίες της 7ης τάξης.

    "Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην πορεία υλοποίησης του εθνικού στόχου, που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, καθώς και η δυσπραγία προώθησης και υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, έχουν φτάσει στο απροχώρητο την κατάσταση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε στη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, Κωνσταντίνος Κατσούλας, ενώ την ανησυχία του συμμερίστηκε και ο εκπρόσωπος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ. Κ.Σαββίδης.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, στο ομόφωνο ψήφισμα του συνεδρίου τονίζεται ότι απαιτείται να προχωρήσουν τα εξής:

    -Η άμεση θέσπιση των τροπολογιών του νόμου 2940/01

    -Η ενεργοποίηση των προτάσεων του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών για την επικαιροποίηση των αναλυτικών τιμολογίων των έργων και

    -Η εφαρμογή της ενιαίας διακήρυξης σε όλα τα έργα, για την αποφυγή "φωτογραφικών" όρων.

    [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 15.000 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2003 (20:59 UTC+2)

    Γύρω στους 15.442 Τουρκοκύπριους έκαναν σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία χρήση των δωρεάν λεωφορείων που παρέχει η κυπριακή κυβέρνηση για τη μεταφορά τους σε πόλεις και δήμους στις ελεύθερες περιοχές, ενώ το κόστος της μεταφοράς ξεπερνά μέχρι στιγμής τις 41 χιλιάδες λίρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου ο συνολικός αριθμός λεωφορείων που χρησιμοποιήθηκαν είναι 458.

    Αναφέρεται πως από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 8 Μαϊου, 362 λεωφορεία μετέφεραν 11.773 Τουρκοκύπριους σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

    Από το οδόφραγμα του Περγάμου έχουν μεταφερθεί από τις 24 Απριλίου μέχρι και τις 6 Μαϊου, με 52 λεωφορεία, 1.797 Τουρκοκύπριοι σε Αγία Νάπα, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, ενώ από το οδόφραγμα των Στροβιλιών έχουν μεταφερθεί μεταξύ 29 Απριλίου και 5 Μαϊου με 44 λεωφορεία, 1.772 Τουρκοκύπριοι σε Αγία Νάπα, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΝΕΥΝΟΜΙΑ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2003 (20:59 UTC+2)

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν πετούν σε περιοχές όπου υπήρξαν κρούσματα του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας, όπως στον Καναδά και τις ασιατικές χώρες, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής.

    Είπε ακόμη πως δεν έχουν ακόμη ληφθεί μέτρα για το ιπτάμενο προσωπικό των ΚΑ όπως το να φορούν εν ώρα πτήσης αποστειρωμένα γάντια ή μάσκες αφού τα αεροπλάνα των ΚΑ δεν πετούν στις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού αυτού.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2003 (20:48 UTC+2)

    Νέες θέσεις εργασίας, οικονομικά και πολιτικά οφέλη, καθώς και προοπτικές για ανάπτυξη της τηλεκπαίδευσης, της τηλεϊατρικής και του διαδικτύου, θα προσφέρει ο ελλαδοκυπριακός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Hellas Sat, ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί λίγο μετά τα μεσάνυκτα ώρα Κύπρου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ.

    Σε σημερινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Κίκης Καζαμίας με τον αντιπρόεδρο του ΟΤΕ Ελλάδας και Πρόεδρο της Hellas Sat Κύπρου Γιώργο Σκαρπέλλη, επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και συγκεκριμένα του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ) με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

    Οπως δήλωσε ο κ. Καζαμίας, με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ανοίγονται και άλλες προοπτικές όπως στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, και η αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου επιτρέπει στις δύο χώρες να είναι τα νεότερα μέλη στην δορυφορική οικογένεια με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

    Οπως είπε ο κ. Καζαμίας γύρω στις 25 χώρες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την Κύπρο, λαμβάνοντας υπηρεσίες από τον δορυφόρο με τα ανάλογα οικονομικά ανταλλάγματα, αμέσως μόλις τεθεί σε τροχιά και τοποθετηθεί επιτυχώς στις 39 μοίρες ανατολικά.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΚΕΝΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2003 (20:43 UTC+2)

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αποφάσισε σήμερα να μη κηρύξει κενόν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο αλλά να αφήσει τη λύση του θέματος στο θέλημα του Θεού, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.

    Εναντίον της κένωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Παύλος, Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος και ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ορισμένων μελών της Συνόδου λέγοντας πως ''ορισμένοι εκ των αρχιερέων μου έδωσαν την εντύπωση ότι ακόμα και να απέθνισκε ο Μακαριότατος, θα εισηγούντο την ταρίχευσή του και την τοποθέτησή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο προκειμένου να μην γίνουν εκλογές προς ανάδειξη νέου προκαθημένου''.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι μετά την απόφαση να μην κηρυχθεί κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος, αυτό που εναπομένει πλέον είναι η σφυγμομέτρηση της θέλησης του λαού.

    Οπως εξήγησε, αν διαπιστώσει ότι η Εκκλησία δεν εκφράζει τη θέληση του λαού, τότε θα το ξανασκεφτεί.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, είπε ότι «η αλήθεια είναι μια. Μετρώντας κατά το λεγόμενο τα κουκιά τους και μη βγαίνοντας, δεν ήθελαν εκλογή γιατί εκλογή τώρα σημαίνει βγαίνει ο Αγιος Κύκκου», πρόσθεσε.

    Ο Θεός ενδιαφέρεται για την Εκκλησία του και Αυτός ''φώτισε την ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου και αποφάσισε να αφήσει τη λύση του προβλήματος'' για το θέμα των Αρχιεπισκοπικών εκλογών στο ''Θέλημα του Θεού'', δήλωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απόφασης να μην κηρυχθεί κενός ο Θρόνος κλήθηκε να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία τάχθηκαν εναντίον της άποψης να κηρυχθεί κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος και να προκηρυχθούν εκλογές.

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου είπε συγκεκριμένα πως δεν σχολιάζει ''προσωπικές, ατομικές απόψεις οιουδήποτε. Απλά'' πρόσθεσε ''σας αναφέρω ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάνθηκε ότι δεν κηρύσσεται ο Θρόνος κενός και να σταματήσουν τα διάφορα συνεργεία να κτυπούν τις πόρτες από κοινότητα σε κοινότητα και να διεξάγουν προεκλογικό αγώνα''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SAPARD

    Βουκουρέστι, 13 Μαϊου 2003 (20:38 UTC+2)

    Η Ρουμανία έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος SAPARD, το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υπουργός αρμόδια για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, Χίλντεγκαρντ Πούβακ υπέγραψε στο Βουκουρέστι το συμβόλαιο για τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος για την Αγροτική και Αστική Ανάπτυξη.

    Η κα Πούβακ υπέγραψε το συμβόλαιο με τον Γενικό Διευθυντή της βρετανικής εταιρίας URS Corporation Ltd, Τιμ Τακετ, αφού η εταιρία αυτή κέρδισε σε σχετικό διαγωνισμό για την υλοποίηση του προγράμματος που οργάνωσε το υπουργείο Ενταξης της χώρας στην ΕΕ.

    Η εκτίμηση του προγράμματος θα γίνει από την βρετανική εταιρία για να διαπιστωθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του δήλωσε η κα Πούβακ μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

    Η εταιρία θα αναφέρει σχετικά με την έρευνα της σε επιτροπή στις Βρυξέλλες στα τέλη του 2003.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] Ο ΣΤ. ΚΑΖΑΖΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (20:59 UTC+2)

    Ο Στέλιος Καζάζης ανέλαβε προπονητής στην εθνική ελπίδων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Είναι χαρά και τιμή μου να βοηθήσω τις εθνικές ομάδες με οποιοδήποτε τρόπο όπως άλλωστε έκανα και στο παρελθόν. Μετά από συννενόηση με τον κύριο Στέλιο Προσαλίκα θα προπονώ τα παιδιά που βρίσκονται στον προθάλαμο της εθνικής ανδρών για την βελτίωση της ατομικής τεχνικής τους και θα τους κοουτσάρω σε δύο τουρνουά που θα γίνουν τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Καζάζης.

    [21] Η Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΞΕΟΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (20:57 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με το θέμα του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, επισήμανε: «Καταρχήν θεωρώ ότι είναι υπερβολική και επικίνδυνη η σύνδεση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση των οποίων θα γίνει μετά από 15 μήνες.

    Θέλω να τονίσω ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Έχουμε ήδη λάβει προληπτικά μέτρα και είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή. Ακυρώσαμε εκδηλώσεις και την επικοινωνία μας με ανθρώπους που προέρχονται από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας - όπως τις ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- και φυσικά, το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και, εφόσον χρειαστεί, θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες».

    [22] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (20:36 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Ολυμπιακό Χωριό πραγματοποίησαν σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συνοδευόμενα από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    "Επισκεπτόμαστε σήμερα μαζί με τους βουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής το Ολυμπιακό Χωριό. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές στη Βουλή και στην Εθνική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων για τα Ολυμπιακά Έργα και πρωτίστως για το Ολυμπιακό Χωριό, αλλά δεν είχαν έρθει ποτέ οι βουλευτές να δουν την πραγματικότητα. Μία ολόκληρη πόλη 16.000 ανθρώπων, η οποία έχει κατασκευαστεί εκ του μηδενός. Είμαστε έτοιμοι δύο μήνες πριν από το χρονοδιάγραμμα και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι ο αυτός ο χώρος θα διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. "Γιατί, η ποιότητα ζωής στο Ολυμπιακό Χωριό μετά, όταν θα εγκατασταθούν οι μόνιμοι χρήστες, οι δικαιούχοι της Εργατικής Κατοικίας, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα είναι εδώ οι μόνιμοι κάτοικοι, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής. Και χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί όπως παραδώσαμε το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, έτσι από τώρα έως και την άνοιξη του 2004 θα έχουμε έναν πολύ γρήγορο και καλό ρυθμό παράδοσης των πραγματικών ολοκληρωμένων Ολυμπιακών Έργων. Πάντα υπάρχουν προβλήματα, αλλά τα ξεπερνάμε, τα λύνουμε και η Ελλάδα, πραγματικά αποκτά μια ολυμπιακή εικόνα.", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός επισήμανε: "Το Ολυμπιακό Χωριό είναι πολύ εύκολο να πρασινίσει, διότι μόλις τελειώσουν οι εργασίες των υποδομών, μόλις φύγουν τα συνεργεία που εγκαθιστούν τα δίκτυα, αμέσως θα διαμορφωθεί ο χώρος με το πράσινο. Τώρα, αυτές είναι οι νέες τεχνικές της φυτοκηπευτικής, οι οποίες εφαρμόζονται διεθνώς".

    [23] ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΒΑΔΗΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (18:43 UTC+2)

    Αναχωρεί την Πέμπτη για το Τσεμποκσάρι της Ρωσίας η ελληνική αποστολή για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Βάδην Ανδρών-Γυναικών το οποίο θα διεξαχθεί την Κυριακή.

    Στην αποστολή συμμετέχουν οι εξής αθλητές και αθλήτριες: Λευτέρης Θανόπουλος (20.000μ), Σπύρος Καστάνης (50.000μ), Γιώργιος Αργυρόπουλος (50.000μ), Γιώργος Χριστούλης (50.000μ), Κώστας Στεφανόπουλος (10.000μ), Χαράλαμπος Κουτρούλης (10.000μ), Αθηνά Παπαγιάννη (20.000μ), Χριστίνα Κοκότου (20.000μ), Αγγελική Μακρή (20.000μ) και Αντιγόνη Ντρισπιώτη (10.000μ).

    Η αποστολή θα επιστρέψει στη χώρα μας τη Δευτέρα 19 Μαϊου.

    [24] ΣΤΙΒΟΣ: ΑΥΡΙΟ ΤΑ 23α ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (18:05 UTC+2)

    Η φετινή σειρά των ελληνικών Γκραν Πρι στίβου ξεκινά αύριο στην Εδεσσα με τα «23α Αλεξάνδρεια». Πρόκειται για σειρά κυκλικών αγώνων με ατομική βαθμολογία που καθιέρωσε η Ελληνική Ομοσπονδία για τονώσει το αγωνιστικό ενδιαφέρον εντός συνόρων.

    Μετά τα «Αλεξάνδρεια» ακολουθούν τα μίτινγκ στο Ηράκλειο (Κνώσεια) στις 25 Μαϊου, Μυτιλήνη (Κώστας Κεντέρης) στις 7 Ιουνίου, Σπάρτη (Λεωνίδεια) στις 19 Ιουλίου και Κηφισιά (Βικέλεια) 30 Ιουλίου.

    Οι διοργανωτές του μίτινγκ της Εδεσσας, λόγω τηλεοπτικής κάλυψης από την ΕΤ3 προέβησαν σε ορισμένες τροποποιήσεις στο αγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ τελικά δεν θα διεξαχθούν τα 400μ γυναικών και στη θέση τους μπήκαν τα 100μ, τα οποία όμως είναι εκτός βαθμολογίας των γκραν πρι.

    Το πρόγραμμα στην Εδεσσα:

    17.00 Τελετή έναρξης

    17.20 80μ εμπόδια ΠΚ Α΄

    17.25 80μ ΠΠ Α, Επί κοντώ ανδρών

    17.40 400μ εμπόδια ανδρών, ακόντιο ανδρών

    17.50 Μήκος ανδρών

    17.55 800μ ανδρών

    18.00 Σφαίρα ανδρών

    18.05 800μ γυναικών

    18.15 400μ ανδρών

    18.25 100μ εμπόδια γυναικών

    18.35 3.000μ γυναικών

    18.45 Δίσκος γυναικών

    18.50 5.000μ ανδρών, ύψος γυναικών

    19.00 Σφαίρα γυναικών

    19.10 200μ γυναικών, τριπλούν γυναικών

    19.20 100μ ανδρών

    19.30 100μ γυναικών (εκτός βαθμ. γκραν πρι)

    19.35 100μ εμπόδια ΠΠ Α΄

    19.40 80μ ΠΚ Α΄.

    [25] Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Νέο Δελχί, 13 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Η Ινδία αποφάσισε σήμερα να διορίσει τον Σιβ Σανκάρ Μενόμ πρεσβευτή της στο Πακιστάν.

    «Ο Σιβ Σανκάρ Μενόμ, νυν πρέσβης της Ινδίας στην Κίνα, διορίστηκε Ύπατος Επίτροπος της Ινδίας στο Πακιστάν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας. Ο διπλωμάτης θα αναλάβει σύντομα καθήκοντα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί, κάλεσε την πακιστανική ηγεσία να θέσει τέλος στις διασυνοριακές επιθέσεις μουσουλμάνων εξτρεμιστών για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την έναρξη διμερούς διαλόγου.

    [26] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΛΑΣΑΝ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Ουάσιγκτον, 13 Μαϊου 2003 (18:50 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν σήμερα εντολή για την απέλαση επτά διπλωματών της κουβανικής αποστολής στον ΟΗΕ ''εξαιτίας ανάρμοστων και απαράδεκτων δραστηριοτήτων''.

    Η επιστολή που έδινε την εντολή στους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος επιδόθηκε στην Κουβανική αποστολή το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

    Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι οι κουβανοί απελάθησαν για «δράσεις εκτός της επίσημης αποστολής τους, που κρίνονται επιβλαβείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνήθης διπλωματική γλώσσα για περιπτώσεις κατασκοπείας.

    Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν κατάχρηση των προνομίων της διαμονής τους στις ΗΠΑ, είπε ο αξιωματούχος, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    [27] ΣΤΗ 1 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΟΥ HELLAS SAT

    Φλόριδα, 13 Μαϊου 2003 (18:20 UTC+2)

    Οι εταιρίες Lockheed Martin και ILS (International Launch Services), που έχουν την ευθύνη της εκτόξευσης του Hellas Sat ανακοίνωσαν ότι η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 17.58 τοπική ώρα (00.58 ώρα Ελλάδος) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριδα, των ΗΠΑ.

    [28] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 13 Μαϊου 2003 (16:39 UTC+2)

    Τουλάχιστον 29 νεκροί και περισσότεροι από 194 τραυματίες είναι ο τελευταίος απολογισμός των επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Ριάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επτά Σαουδάραβες, επτά Αμερικανοί, δύο παιδιά από την Ιορδανία, δύο Φιλιππινέζοι, ένα Λιβανέζος και ένας Ελβετός, καθώς και εννέα απανθρακωμένα πτώματα, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους βομβιστές, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Μεταξύ των νεκρών είναι και ο γιος του αναπληρωτή κυβερνήτη του Ριάντ.

    Στην Καμπέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ένας 39χρονος άνδρας από το Σίδνεϊ, ο οποίος δούλευε σε μία εταιρία υπολογιστών στο Ριάν, σκοτώθηκε και ένας άλλος αυστραλός τραυματίστηκε

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία ότι μεταξύ των νεκρών είναι δέκα Αμερικανοί και μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Ρόμπερτ Τζόρνταν ανέφερε ότι τουλάχιστον 40 Αμερικανοί βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών.

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της "αλ Κάιντα" του Οσάμα μπιν Λάντεν με ηλεκτρονικό μήνυμα προς την σαουδαραβική εφημερίδα "Al-Majallah" ανέλαβε έμμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις, όπως ανακοινώθηκε από την εφημερίδα αυτή.

    Συγκεκριμένα, ο Αμπού Μοχάμεντ Αλ-Αμπλάτζ, άτομο που παρουσιάστηκε ως στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης, ερωτηθείς από την εφημερίδα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις επιθέσεις στο Ριάντ , ανέφερε ότι η "αλ Κάιντα'' σχεδίαζε από καιρό επιχειρήσεις στον Κόλπο, όπου έχει αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών''.

    Αν οι υπάρχουσες ενδείξεις επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για έργο της "αλ Κάιντα", θα σημαίνει ότι η οργάνωση είναι ακόμα ικανή να σχεδιάζει δολοφονίες και συγχρονισμένες επιθέσεις.

    [29] ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ SLUBAN

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (14:17 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας του K. Sluban με τίτλο «Από τα Βαλκάνια στη Βαλτική Θάλασσα» εγκαινιάζεται στις 15 Μαΐου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει εβδομήντα ασπρόμαυρα έργα διαφορετικών διαστάσεων από τρεις διαφορετικές εργασίες του δημιουργού σε τρεις διαφορετικές περιόδους τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Ο περίπλους του Sluban περιλαμβάνει δεκαπέντε διαφορετικές χώρες από τα Βαλκάνια έως τη Βαλτική Θάλασσα. Πορτρέτα , χώροι , καταστάσεις συνθέτουν το βασικό σκηνικό του δημιουργού που διατηρεί μια ειλικρινή στάση με τη φωτογραφία.

    Την επιμέλεια της έκθεσης , η οποία θα λειτουργήσει ως τις 15 Ιουνίου, έχει αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Σκοπέλου Βαγγέλης Ιωακειμίδη. Η έκθεση είναι μια συμπαραγωγή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης με το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Να σημειωθεί ότι μέρος της εργασίας του Sluban θα παρουσιαστεί σε κεντρική εκδήλωση του Κέντρου Φωτογραφίας με τίτλο «Το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης» το καλοκαίρι στη Σκόπελο.

    [30] Ο "ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ" ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Βέροια, 13 Μαϊου 2003 (11:58 UTC+2)

    Το έργο «Ζωρζ Νταντέν» του Μολιέρου πρόκειται να ανεβάσει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας φέτος το καλοκαίρι σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη και Αννίτας Δεκαβάλλα και σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Η πρεμιέρα θα δοθεί στα μέσα Ιουλίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη της Βέροιας και στη συνέχεια ο θίασος θα κάνει μεγάλη περιοδεία.

    Πρόκειται για μια κωμωδία με άφθονο χιούμορ και ιδιαίτερα έξυπνους διαλόγους που σπάνια παίζεται στη χώρα μας. Ο γάμος, οι έρωτες και η απιστία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των στόχων του ποιητή. Μαζί και οι «περιπέτειες» της ηθικής αντίληψης της εποχής εκείνης- που λίγο διαφέρουν από τις αντίστοιχες σημερινές.

    Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Λαλούλας Χρυσικοπούλου και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Τάσος Πεζιρκιανίδης, Γεράσιμος Γεννετάς, Ηρώ Κωστή, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Λευτέρης Λουκαδής, Θοδωρής Προκοπίου και Βιβή Νικολοπούλου.

    [31] ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (11:21 UTC+2)

    Ανθοέκθεση στο πάρκο του Φλώρου στη Σίνδο διοργανώνει για πρώτη φορά από τις 15 έως τις 18 Μαΐου ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Εχεδώρου στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού στον τομέα του πρασίνου και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Στο χώρο της ανθοέκθεσης θα λειτουργούν περίπτερα ενημέρωσης του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Εχεδώρου και της Διεύθυνσης Αναδασώσεων με εκπαιδευτικό υλικό για το οικοσύστημα της περιοχής, τα δασικά φυτά και τα είδη του υγροβιοτόπου. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα υπάρχει έκθεση ταριχευμένων πουλιών. Η ανθοέκθεση θα πλαισιωθεί με μουσικά και χορευτικά προγράμματα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.

    [32] ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαϊου 2003 (11:01 UTC+2)

    Παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά σχήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, Siemens, ΟΣΕ, ΟΤΕ και τις τράπεζες σε μία εκδήλωση που διοργανώνει ο τομέας πολιτισμού του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολη. Η εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού του δεκαημέρου της εργατικής Πρωτομαγιάς και της 9ης Μάη ΄36 , θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 8 μμ στο Ανοιχτό Θέατρο δήμου Νεάπολης (πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χορούς της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

    [33] O SIR NEVILLE MARRINER ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2003 (10:37 UTC+2)

    Στο πόντιουμ της Καμεράτας - Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής ανεβαίνει σήμερα ο διεθνούς ακτινοβολίας αρχιμουσικός Sir Neville Marriner, για να διευθύνει το μουσικό σύνολο σε ένα λαμπερό μουσικό πρόγραμμα με έργα των Maurice Ravel, George Frideric Handel και Ludwig van Beethoven στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8.30 το βράδυ.

    Η συναυλία θα ξεκινήσει με το μουσικό παραμύθι του Maurice Ravel "Η μάνα μου η χήνα" ενώ θα ακολουθήσει το Κοντσέρτο για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα σε φα μείζονα, έργο 13, HWV 295 ("Ο κούκος και το αηδόνι") του Handel. Σολίστ ο Nicolas Kynaston. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92 του Beethoven.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 13 May 2003 - 18:13:57 UTC