Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [02] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ ΣΑΝΤΑΜ ΕΠΟΧΗ
  • [03] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ
  • [05] ΠΟΥΤΙΝ, ΣΡΕΝΤΕΡ, ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [06] ΔΡΑΜΑ: ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
  • [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [08] ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
  • [09] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Η 31η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ EUROPOL
  • [10] ΣΤΙΓΜΕΣ «ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ» ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ
  • [11] ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [12] ΟΤΕ: 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ME ADSL
  • [13] ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [14] ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
  • [15] 53 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [16] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [17] ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΙΡΑΚ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΖΕΡ
  • [18] ΜΠ. ΑΡΙΝΤΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [20] ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [21] ΣΤΟ ''ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ'' ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΜΕΤΡΙΕΣ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [25] ΒΟΛΕΪ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [26] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [27] ΣΤΟ ΟΥΜ ΚΑΣΡ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [28] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ
  • [29] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ
  • [30] ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ
  • [31] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [33] ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΖΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"
  • [34] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΛΕΗΛΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 10 Απριλίου 2003 (17:01 UTC+2)

    Συνεχίζεται το χάος και η αναρχία στη Βαγδάτη, τη Βασόρα και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράκ που καταλήφθηκαν από τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, ενώ στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, κάτω από το βλέμμα των Αμερικανών στρατιωτών, κάτοικοι της Βαγδάτης λεηλατούν τις πολυτελείς κατοικίες ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, μεταξύ των οποίων και του γιου του, Ουντάι. Επίσης, λεηλατήθηκε η Γερμανική πρεσβεία καθώς και το Γαλλικό πολιτιστικό κέντρο.

    Η πτώση της Βαγδάτης σηματοδοτεί και το τέλος του πόλεμου αν και ακόμη δεν έχει καταληφθεί ολόκληρη η πρωτεύουσα και εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης κυρίως Αράβων μαχητών.

    Αντιστέκονται Άραβες Φενταγίν

    Αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη στη Βαγδάτη όπου ομάδες μη Ιρακινών Αράβων μαχητών φαίνεται ότι έχουν τον έλεγχο πολλών περιοχών. Ένας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του και 13 τραυματίστηκαν όταν η μονάδα τους δέχτηκε πυρά από ιρακινούς μαχητές που παραμένουν πιστοί στον Σαντάμ Χουσεΐν, κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, ενώ 21 άμαχοι Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή Ντούρα της νοτιοδυτικής Βαγδάτης.

    Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε καθώς αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω από την περιοχή Αλ Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης.

    Συνεχίζεται το μυστήριο με τον Σαντάμ

    Από το πρωί της Πέμπτης, δυνάμεις των πεζοναυτών πραγματοποιούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις βορειοανατολικές περιοχές της Βαγδάτης που παραμένουν υπό τον έλεγχο των Ιρακινών, την ώρα που πυκνό μυστήριο καλύπτει την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά ότι ο Ιρακινός πρόεδρος σκοτώθηκε στο βομβαρδισμό, οι Βρετανοί εκτιμούν ότι είναι ζωντανός και έχει καταφύγει στη γενέτειρά του, Τικρίτ μαζί με πιστούς του Φενταγίν ενώ άλλα σενάρια κάνουν λόγο για διαφυγή του εκτός Ιράκ.

    Ειδικές μονάδες των Αμερικανών αναζητούν τον Σαντάμ και την ηγετική ομάδα του καθεστώτος σε κάθε σημείο και στα σημεία που ερευνήθηκαν την Πέμπτη, ήταν Τέμενος στη Βαγδάτη που βρίσκεται κοντά σε ένα από τα προεδρικά μέγαρα του Ιρακινού προέδρου.

    [02] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ ΣΑΝΤΑΜ ΕΠΟΧΗ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2003 (09:41 UTC+2)

    Ο ευρωπαϊκός Τύπος επικροτεί την κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος αλλά εκφράζει ανησυχίες για την παντοδυναμία της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής, μεταδίδει το BBC.

    Η ισπανική Ελ Μούντο (El Mundo) έχει τίτλο «Πώς ο οδοστρωτήρας ισοπέδωσε το χάρτινο τίγρη» και εκτιμά ότι οι νικηφόρες δυνάμεις εισβολής έχουν ηθική υποχρέωση να βρουν τα όπλα μαζικής καταστροφής που υποστήριζαν ότι κατέχει το ιρακινό καθεστώς. «Η ανακάλυψη αυτού του απαγορευμένου οπλοστασίου θα πρέπει να επαληθευθεί από διεθνείς επιθεωρητές όπλων, ώστε να μην υπάρξουν αμφιβολίες για τη βασιμότητα των αποδεικτικών στοιχείων» σημειώνει η εφημερίδα της Μαδρίτης.

    Αλλά η συμπολίτισσα της, Ελ Παΐς (El Pais), εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις για τη μέθοδο ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος. Η πολεμική νίκη δεν αμφισβητείτο, το ζήτημα είναι ποιός θα κατακτήσει την ειρήνη

    Απόσπασμα από άρθρο σύνταξης της εφημερίδας Der Standard, στη Βιέννη

    «Επιλέγοντας τον πόλεμο ο πρόεδρος Μπους και ο [Βρετανός] πρωθυπουργός Μπλερ έχασαν την ευκαιρία να νικήσουν το Σαντάμ Χουσεΐν με ειρηνικά μέσα και να οδηγηθούν σε ένα κόσμο όπου όλοι υπακούν στο νόμο και όχι στο δίκαιο του ισχυρότερου» γράφει η ισπανική εφημερίδα. Χαρά για την ανατροπή Σαντάμ, φόβο για κατάχρηση της αμερικανικής ισχύος και ανησυχία για την αστάθεια στο μεταπολεμικό σκηνικό εκφράζει η εφημερίδα Ελ Περιόδικο (El Periodico) της Βαρκελώνης. «Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η βαθιά πολιτική κρίση στο εσωτερικό της ισπανικής κυβέρνησης, τότε μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική σταθερότητα αποτέλεσε τη χειρότερη παράπλευρη απώλεια αυτού του πολέμου.

    Αρθρογράφος της γαλλικής Λε Μοντ (Le Monde) πιστεύει ότι ο χαρακτηρισμός «σόκ και τρόμος» που επέλεξαν για να χαρακτηρίσουν την τακτική αεροπορικών βομβαρδισμών τους οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στην άψογη περικύκλωση της Βαγδάτης από όλες τις κατευθύνσεις. Θα ταίριαζε περισσότερο ο χαρακτηρισμός έκπληξη και ελιγμός στις κινήσεις των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων, που απέδειξαν ότι η αεροπορική υπεροπλία δεν είναι το μοναδικό εφόδιο που έχει στη διάθεσή της η Ουάσινγκτον» αποφαίνεται η Λε Μοντ.

    Στη Γερμανία η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στην πανηγυρική υποδοχή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη. «Οι ζωές πολλών Ιρακινών, Αμερικανών και Βρετανών χάθηκαν πριν μπορέσει ο λαός να γιορτάσει την απελευθέρωσή του από τα δεσμά του Σαντάμ Χουσεΐν» λέει και συνεχίζει: «Στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα ανατροπής δικτατορικών καθεστώτων από τα έξω, αλλά μετά τον πόλεμο στο Κοσυφοπέδιο αρχίζει να διαμορφώνεται ένα προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους δεν αποτελεί απαραβίαστο θέσφατο».

    Στο Μόναχο η Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ (Sueddeutsche Zeitung) εκφράζει παρόμοιους προβληματισμούς, επισημαίνοντας ότι η επικαλούμενη «απελευθέρωση ενός λαού δεν αποτελεί εξέλιξη της στιγμής αλλά μακρόχρονη διαδικασία, γιατί η ανάδειξη νέου πολιτικού σκηνικού μετά την αποδιάρθρωση του παλαιού δεν συντελείται αυτόματα». Όσο για τον πόλεμο αυτό καθ' αυτόν η εφημερίδα πιστεύει ότι η νομιμότητα της εκστρατείας στο Ιράκ δεν μπορεί να εξαρτάται από την επιτυχή έκβασή της, και προειδοποιεί ότι εάν παραμερισθεί η παρανομία του προληπτικού πολέμου, η διεθνής κοινότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πρόβλημα σε άλλες εστίες ανάφλεξης.

    Η εφημερίδα Τριμπιούν ντε Ζενέβ (Tribune De Geneve) γράφει: «μπορούμε ανεπιφύλακτα να πανηγυρίσουμε με τον ιρακινό λαό για την αποτίναξη του ζυγού του, αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψουμε ότι τα προβλήματα που ήρθαν στο φως εξαιτίας αυτής της κρίσης μπορούν να παραμεληθούν».«Ο πόλεμος αυτός κηρύχθηκε παράνομα και η αδυναμία της ιρακινής άμυνας αποδεικνύει πόσο αστήρικτα ήταν τα επιχειρήματα υπέρ της διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης για λόγους αυτοάμυνας», καταλήγει η ελβετική εφημερίδα.

    Παρόμοιο προβληματισμό εκφράζει και η άλλη εφημερίδα της Γενεύης, Le Temps, προσθέτοντας ότι «η αναμενόμενη ούτως ή άλλως επικράτηση των ΗΠΑ δεν είναι ικανή αυτή καθ' εαυτή να επουλώσει τα τραύματα που άφησε ο πόλεμος».

    [03] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΡΚΟΥΚ

    Άγκυρα, 10 Απριλίου 2003 (16:54 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η είσοδος των Κούρδων μαχητών μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην πόλη Κιρκούκ του βορείου Ιράκ που θεωρείται ιερή πόλη των Κούρδων.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός και επικαλέστηκε τις ειδικές συμφωνίες των ΗΠΑ με την Τουρκία, οι οποίες προέβλεπαν την παροχή βοήθειας από τους Κούρδους στις αμερικανικές δυνάμεις αλλά όχι την παρουσία τους σε περιοχές που θεωρούνται αραβικές. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδεχόμενη κατάληψη της πόλης από Κούρδους αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές από το Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ.

    Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι σύντομα θα μεταβούν στο Κιρκούκ Τούρκοι στρατιωτικοί παρατηρητές για να παρακολουθήσουν αν οι ΗΠΑ εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να μην αφήσουν την πόλη στον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΩΝ

    Βαγδάτη, 10 Απριλίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Κι ενώ το θρίλερ με το Σαντάμ συνεχίζεται Αμερικανοί και αντικαθεστωτικοί Ιρακινοί θα συναντηθούν στις 12 Απριλίου στο Ταλίιλ προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι. Τη συνάντηση θα μποϋκοτάρει, πάντως, η κύρια αντιπολιτευόμενη οργάνωση των Σιιτών.

    Η κυβέρνηση Μπους έχει αναθέσει στον απόστρατο στρατηγό Τζέι Γκάρνερ τη διαχείριση των πολιτικών ζητημάτων στο Ιράκ, παράλληλα με την αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία.

    Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που έχει την έδρα του στην Τεχεράνη και ελέγχεται από Ιρακινούς Σιίτες, είναι μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που άσκησαν αντιπολίτευση στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    [05] ΠΟΥΤΙΝ, ΣΡΕΝΤΕΡ, ΣΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Μόσχα, 10 Απριλίου 2003 (07:17 UTC+2)

    Το Σαββατοκύριακο θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πουτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Γκερχαρντ Σρεντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιρακ.

    Το κεντρικό θέμα των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στην μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, καθώς η τρεις χώρες τήρησαν αρνητική στάση στη δρομολόγηση των πολεμικών εξελίξεων. Στην Αγία Πετρούπολη δε θα μεταβεί τελικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κοφι Αναν.

    [06] ΔΡΑΜΑ: ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Δράμα, 10 Απριλίου 2003 (20:59 UTC+2)

    Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της Δράμας για ένταξη των επιχειρήσεών τους στα προγράμματα που αφορούν στις νέες θέσεις εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ενδιαφέρον των νέων επιχειρηματιών.

    Η μικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος αποδίδεται κυρίως στην περιορισμένη χρονική διάρκεια της επιδότησης, αλλά και στη δέσμευση κάθε αιτούμενου επιχειρηματία να μη μειώσει το προσωπικό του, 6 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

    Για το νομό Δράμας, στο πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας οι θέσεις που εγκρίθηκαν για τις ηλικίες 18-30 χρονών ήταν 70, κατατέθηκαν 90 αιτήσεις και οι θέσεις που ζητήθηκαν ήταν 159. Στο ίδιο πρόγραμμα και για τις ηλικίες 18-65 ετών εγκρίθηκαν 70 θέσεις, κατατέθηκαν 45 αιτήσεις και ζητήθηκαν 50 θέσεις. Για ηλικίες 18 έως 60 ετών, εγκρίθηκαν για τη Δράμα 350 θέσεις, κατατέθηκαν 74 αιτήσεις και ζητήθηκαν 142 θέσεις.

    Για το πρόγραμμα των Νέων Επαγγελματιών λοιπόν είχαν εγκριθεί για τη Δράμα 150 θέσεις. Οι αιτήσεις που έγιναν ήταν 115 και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθούν όλες.

    [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (20:39 UTC+2)

    "Αν η κυβέρνηση τηρούσε, έστω και κατ' ελάχιστο τις δεσμεύσεις της δεν θα είχε περιέλθει στη σημερινή κατάσταση της πλήρους ανυποληψίας και της κοινωνικής της απομόνωσης", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ζήτημα των οφειλών του Δημοσίου προς τους φαρμακοποιούς.

    " Οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση Σημίτη στην έννοια της ''δέσμευσης''", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτοντας ότι "ανάλογες με τις σημερινές ''δεσμεύσεις'' και ''διαβεβαιώσεις'' έχει μοιράσει, τα τελευταία χρόνια, αφειδώς και προς όλους τους πολίτες και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η κυβέρνηση".

    "Αν τις τηρούσε, έστω και κατ' ελάχιστο, δεν θα είχε περιέλθει στη σημερινή κατάσταση της πλήρους ανυποληψίας και της κοινωνικής της απομόνωσης", είπε σημειώνοντας ότι "ο κ. Πρωτόπαπας δεν θα βρισκόταν καθημερινά στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα".

    [08] ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

    Κυπαρισσία, 10 Απριλίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Αναβλήθηκε ακόμη μια φορά από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η συζήτηση της ένστασης που έχουν υποβάλλει κάτοικοι της Κυπαρισσίας για το χώρο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

    Η πρώτη αναβολή δόθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, όταν είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί η ένσταση των κατοίκων, σύμφωνα με την οποία οι εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια τους.

    Πάντως ο Δήμος θα καταθέσει στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας το τεχνικό δελτίο του έργου για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, προκειμένου να ελεγχθεί και να προχωρήσει η έγκριση της δημοπράτησης.

    [09] ΣΤΗ ΡΟΔΟ Η 31η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ EUROPOL

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της άσκησης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από τη χώρα μας πραγματοποιείται στη Ρόδο, σήμερα και αύριο, η 31η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol).

    Στη συνεδρίαση συμμετέχουν εκπρόσωποι των δεκαπέντε κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του αντιστράτηγου της Ελληνικής Αστυνομίας Νικόλαου Τασιόπουλου.

    Μεταξύ των κυρίων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται:

    - η Εκθεση Δραστηριοτήτων έτους (2002)

    - το Πρόγραμμα Εργασίας και ο Προϋπολογισμός για το έτος 2004, τα οποία στη συνέχεια θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για ενημέρωση και έγκριση

    - η συνέχιση των εργασιών για την εγκατάσταση της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων

    - η συνεργασία του Οργανισμού με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαίτερα η

    - επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τον SECI (οργανισμό για την αστυνομική συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη) με στόχο την καταπολέμηση των σοβαρών μορφών του οργανωμένου εγκλήματος στην εν λόγω περιοχή.

    [10] ΣΤΙΓΜΕΣ «ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ» ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ

    Δράμα, 10 Απριλίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Η τελευταία χιονόπτωση που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης έδωσε την ευκαιρία στους λάτρεις του σκι να απολαύσουν για μια ακόμη φορά τη διαδρομή στις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού.

    Ετσι, η προσθήκη επιπλέον χιονιού αύξησε την ήδη υπάρχουσα ποσότητα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου το χιόνι έφτασε τα 80 εκ. ενώ στις πίστες με υψόμετρο πάνω των 2.100 μέτρων ξεπερνά το 1 μέτρο. Η εξαιρετική ποιότητα του χιονιού θα προσφέρει και αυτές τις ημέρες λειτουργίας του κέντρου, πολλές εκπλήξεις στους λάτρεις του χιονιού.

    Σημειώνεται ότι η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι εφικτή, ωστόσο οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι πάντοτε με αντιολισθητικές αλυσίδες, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες αλλαγές του καιρού.

    [11] ΠΑΛΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Οι τοποθετήσεις στον τραπεζικό κλάδο και η αναστροφή της πτωτικής τάσης που εμφάνιζαν το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές, συνέβαλαν ώστε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να κόψει και πάλι το νήμα της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση στην ελληνική κεφαλαιαγορά σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 0,26% στις 1.583,78 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους συνάντησε το ναδίρ του στις 1.580,05 μονάδες και το ζενίθ του στις 1.589,25.

    Ικανοποιητικός ήταν σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 95,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 176 έκλεισαν με άνοδο, έναντι 142 πτωτικών και 57 αμετάβλητων.

    Σε θετικό πεδίο κινήθηκαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον ογδοντάρη της μικρής να ενισχύεται σε ποσοστό 0,55%, έναντι κερδών 0,20% για τον FTSE/ASE 140, 0,18% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και 0,04% για τον σαραντάρη της μέσης.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν και στη σημερινή συνεδρίαση οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί σε ποσοστό 1,05% και τον δεύτερο να ενισχύεται κατά 1,15%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι 20 κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς αυτούς που διέγραψαν ανοδική τροχιά, ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο δείκτης της παράλληλης αγοράς.

    Αισθητή άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (4%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (2,83%) και των ασφαλειών (1,93%).

    Κατά 0,79% ενισχύθηκε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,58% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,50% των βιομηχανιών, κατά 0,36% των κατασκευαστικών, κατά 0,29% των συμμετοχών και κατά 0,13% του χονδρικού εμπορίου.

    Πτώση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, σημείωσαν οι κλάδοι των βασικών μετάλλων (1,29%) και του λιανικού εμπορίου (1,16%). Ακολούθησαν οι δείκτες της πληροφορικής (0,54%), των τροφίμων και ποτών (0,52%) και των επενδύσεων 90,16%), ενώ οριακή υποχώρηση σημείωσαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων και των εκδόσεων και εκτυπώσεων, υποχωρώντας σε ποσοστό 0,03% και 0,08% αντίστοιχα.

    E.A.

    [12] ΟΤΕ: 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ME ADSL

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (15:23 UTC+2)

    Τις τιμές και τα πακέτα που θα προσφέρει για ADSL σε εναλλακτικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε παρόχους Internet (ISPs) και τελικούς χρήστες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την παροχή γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (fast Internet).

    Αναλυτικά, ο ΟΤΕ θα προσφέρει τρία διαφορετικά «πακέτα» υψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών (στο πρώτο πακέτο, η εισερχόμενη ταχύτητα πρόσβασης είναι τα 384 Kbps, στο δεύτερο τα 512 Kbps και στο τρίτο τα 1.024 Kbps).

    Στην περίπτωση της λιανικής διάθεσης σε τελικούς χρήστες, το μηνιαίο τέλος διαμορφώνεται μεταξύ 55 έως 189 ευρώ (συν τέλος ενεργοποίησης 82 ευρώ και τέλος έγκρισης ύψους 50 ευρώ).

    Οσον αφορά τη χονδρική διάθεση σε παρόχους, το ετήσιο τέλος κυμαίνεται μεταξύ 588 και 2.016 ευρώ, ενώ το μηνιαίο διαμορφώνεται ανάμεσα στα 39 και τα 168 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, το τέλος ενεργοποίησης ανέρχεται σε 82 ευρώ.

    Κύριο χαρακτηριστικό της τεχνολογίας ADSL είναι ότι, αξιοποιώντας τις υφιστάμενες τηλεφωνικές γραμμές / συνδέσεις, δίνει τη δυνατότητα διαρκούς πρόσβασης στο Internet, δηλ. ο τελικός χρήστης δεν χρεώνεται για τον χρόνο παραμονής του στο Internet. ?ρα μπορεί να «βρίσκεται» συνέχεια μέσα στο Διαδίκτυο, 24ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, πληρώνοντας μόνο μηνιαίο τέλος.

    Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ταχύτητες για λήψη και μεταβίβαση δεδομένων π.χ. video, εικόνας και γραφικών, ενώ ο τελικός χρήστης μπορεί ταυτόχρονα να μιλάει στο τηλέφωνο ή να στέλνει φαξ χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική του γραμμή (απλή ή ISDN).

    Το τέλος ενεργοποίησης αφορά στη δυνατότητα απόκτησης ADSL, ενώ το τέλος εγκατάστασης αφορά στην τοποθέτηση του απαραίτητου τερματικού εξοπλισμού (modem και διαιρέτη ή φίλτρο), τον οποίο οι πελάτες θα μπορούν να αγοράζουν από τον ΟΤΕ. Και τα δύο παραπάνω τέλη καταβάλλονται εφάπαξ.

    Η πρόσβαση στο Internet απαιτεί συνδρομή σε κάποιον πάροχο (ISP). Συνεπώς, η διάθεση σε τελικούς χρήστες από τον ΟΤΕ θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη διάθεση ADSL από τους παρόχους Internet. Επιπλέον, για τους τρεις πρώτους μήνες από την έναρξη της εμπορικής διάθεσης (δοκιμαστική περίοδος), ο ΟΤΕ θα παρέχει στους τελικούς χρήστες 50% έκπτωση στα αντίστοιχα μηνιαία τέλη.

    Πρόθεση του ΟΤΕ είναι να δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης πανελλαδικά, καλύπτοντας σταδιακά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά κ.α.). Είναι η πρώτη φορά στο ελληνικό, πλήρως απελευθερωμένο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον που υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων μερών (ΟΤΕ, εναλλακτικοί φορείς σταθερής τηλεφωνίας, πάροχοι Internet) προκειμένου ο τελικός χρήστης να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ADSL.

    Η διάθεση θα γίνεται τόσο από τα σημεία πώλησης του ΟΤΕ (134, www.oteshop.gr , Δίκτυο Καταστημάτων ΟΤΕ) όσο και από τα συνεργαζόμενα δίκτυα (ΓΕΡΜΑΝΟΣ, SigmaNet). Για τη διευκόλυνση των πελατών του ΟΤΕ θα είναι σύντομα διαθέσιμη ειδική εφαρμογή (μηχανή αναζήτησης) στο www.oteshop.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητα ADSL στην περιοχή τους καθώς και για τον ειδικό τερματικό εξοπλισμό που απαιτείται.

    [13] ΝΕΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (15:20 UTC+2)

    Νέο επενδυτικό προϊόν, με μέγιστη απόδοση έως και 54%, διαθέτει στην αγορά η Ελληνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να προσφέρει εναλλακτικό επενδυτικό "καταφύγιο" σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, μειωμένες αποδόσεις άλλων μορφών επένδυσης και έλλειψη κατεύθυνσης στα χρηματιστήρια.

    Οι προεγγραφές για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη νέα αυτή εναλλακτική επενδυτική πρόταση, θα διαρκέσουν έως και τις 17 Απριλίου του 2003. Το «BULL BEAR WINNER 2» είναι ένα προϊόν διάρκειας 18 μηνών και η απόδοσή του σχετίζεται με το δείκτη DJ-EUROSTOXX 50, των πενήντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών. Μάλιστα αποδίδει έως και 54% είτε σε ανοδική, είτε σε πτωτική αγορά.

    Ειδικότερα, το «BULL BEAR WINNER 2» προσφέρει εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη, υψηλή μέγιστη απόδοση στη λήξη (έως 54%) είτε σε ανοδική είτε σε πτωτική αγορά, μικρό ελάχιστο ποσό επένδυσης (10.000 ευρώ) και τη δυνατότητα εισόδου/εξόδου από το προϊόν πριν τη λήξη, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της τράπεζας, το προϊόν διατίθεται και σε συνδυασμό με 3μηνη ή 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση, που προσφέρει σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από τις τρέχουσες στην αγορά.

    [14] ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη της λειτουργίας του καζίνο και του ξενοδοχείου Sithonia Beach στο Πόρτο Καρράς, καθώς, όπως διευκρινίζεται σε λακωνική ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, "δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες".

    Επιπλέον, η εταιρία γνωστοποιεί ότι το συγκρότημα αναστέλλει την πρόσληψη των 350 προσληφθέντων ατόμων μέχρι νεωτέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανακοίνωση ανατρέπει πλήρως το περιεχόμενο του δελτίου τύπου, που εστάλη μόλις προχτές από την ίδια εταιρία.

    Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου ενημέρωνε ότι το καζίνο του Πόρτο Καρράς θα επαναλειτουργούσε από σήμερα "σε έναν ανανεωμένο χώρο, που θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, υψηλής ποιότητας διασκέδαση και ολοκληρωμένες υπηρεσίες".

    [15] 53 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΑΙΓΑΙΟ

    Μυτιλήνη, 10 Απριλίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Σε 53 ανέρχονται οι επενδυτικές προτάσεις που υπεβλήθησαν από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, για την ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου των τριών σχετικών δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία ΕΛΑΝΕΤ (ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του ΕΠΑΝ για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιφέρεια), 40 προτάσεις παρελήφθησαν για τη δράση "Ποιοτικός εκσυγχρονισμός μικρών καταλυμμάτων" (δράση 2.2.2).

    Αλλες τρεις προτάσεις κατατέθηκαν για τη δράση 2.2.3 με τίτλο "Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ όλων των κλάδων του τουριστικού τομέα". Τέλος, 10 προτάσεις υποβλήθηκαν για τη δράση 5.2.2 για τη "Διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας και ενίσχυση επιχειρήσεων περί απόκτησης σήματος ΕΟΤ για την ελληνική κουζίνα".

    Ο συνολικός απαιτούμενος προϋπολογισμός όλων των προτάσεων της περιφέρειας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. ευρώ (818 εκατ. δρχ περίπου). Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η αξιολόγηση των σχετικών φακέλων, προκειμένου να επιλεγούν εκείνα τα επενδυτικά σχέδια, που θα ενταχθούν οριστικά για χρηματοδότηση από το ΕΠΑΝ.

    Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις δράσεις παραμένουν "ανοιχτές": οι σχετικές προθεσμίες για την πρώτη και τη δεύτερη εκπνέουν στις 30 Ιουνίου του 2006. Ωστόσο, γοργότερα θα πρέπει να κινηθούν οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην τρίτη, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου φέτος._

    [16] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο κ. Σαλόμ είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Αμπντουλάχ Γκιουλ έδωσε προτεραιότητα στις επαφές με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Κεμάλ Χαραζί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σαρά, με τον οποίο θα συναντηθεί στη Δαμασκό.

    Η καθυστέρηση που σημειώθηκε να δοθεί απάντηση στο αίτημα του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, λέγεται ότι οφείλεται στην ανησυχία πως θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση από τη βάση του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας για την επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση, πριν υπάρξει προηγούμενη επαφή με το Ιράν και τη Συρία.

    [17] ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΙΡΑΚ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για την προέλαση Κούρδων μαχητών κοντά στη Μοσούλη με την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Aksam" ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του υπενθυμίσθηκαν οι "ευαισθησίες" της Τουρκίας. Στο μεταξύ το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου έστειλε στο Βόρειο Ιράκ πενταμελή ειδική στρατιωτική επιτροπή", η οποία μετέβη αεροπορικώς από την Αγκυρα στο Ντιγιάρμπακιρ και στη συνέχεια έφθασε με ελικόπτερο στην περιοχή.

    Εγινε γνωστό πως η εν λόγω τουρκική στρατιωτική επιτροπή συναντήθηκε, στην περιοχή Σερσένγκ, με Αμερικανούς στρατιωτικούς αρμοδίους και αντάλλαξε απόψεις. Κατά τη συνάντηση η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις ευαισθησίες της όσον αφορά το Κιρκούκ και τη Μοσούλη.

    Η ίδια εφημερίδα σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Προειδοποίηση από τον Πρόεδρο Σεζέρ για το βόρειο Ιράκ", αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ σε ομιλία του στο Αρχηγείο Πολεμικών Ακαδημιών Κωνσταντινούπολης, όπου παρέστησαν επίσης ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και οι αρχηγοί των όπλων, τόνισε πως η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της θέσης της Μοσούλης και του Κιρκούκ στα πλαίσια της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας του Ιράκ και στο να μην περάσουν οι πόλεις αυτές υπό τον έλεγχο οποιασδήποτε εθνικής ομάδας.

    Ο κ. Σεζέρ επεσήμανε πως πέρα αυτών των θεμάτων, η Τουρκία δεν έχει κανένα άλλο θέμα στο βόρειο Ιράκ. Υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν προτίθεται και δεν έχει κανένα σκοπό να στείλει δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ για να διατηρεί απλά στρατιωτική παρουσία εκεί και τόνισε πως είναι αναγκασμένη όμως να κάνει τις προετοιμασίες της έναντι των πιθανοτήτων, να εφαρμόζει πολιτικές υπολογίζοντας τους άμεσους κινδύνους για την ασφάλειά της και να λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.

    [18] ΜΠ. ΑΡΙΝΤΣ: ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Επικρατούν ανησυχίες όσον αφορά την αλλαγή καθεστώτος και γεωγραφικής κατάστασης στο Ιράκ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές, καθώς και τις ανησυχίες που επικρατούν περί σύστασης κράτους στο βόρειο Ιράκ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κ. Αρίντς δήλωσε ότι "έναντι των ανησυχιών αυτών, η κυβέρνηση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία, θα λάβουν οπωσδήποτε τα απαιτούμενα μέτρα". "Γι' αυτό δεν έχω καμία ανησυχία", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αρίντς επεσήμανε ότι εξ' αρχής φάνηκε ο νικητής του πολέμου στο Ιράκ και ότι στο τέλος του πολέμου έγινε αντιληπτό πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι υπάρχουν χημικά όπλα στο Ιράκ.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Βουλής, επεσήμανε ακόμη πως ο τρόπος απομάκρυνσης των δικτατόρων και των καταπιεστών από μία χώρα δεν είναι ο βομβαρδισμός της χώρας στο σύνολό της και πρόσθεσε: "Λυπήθηκα και έκλαψα, όχι για τον Σαντάμ, αλλά για το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε, για τα παιδιά και για τους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους".

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 10 Απριλίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στην Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ αναφερόμενος στο θέμα της εισόδου των κουρδικών ομάδων του Βορείου Ιράκ στο Κιρκούκ.

    "Δικοί μας συνομιλητές δεν είναι οι δυνάμεις των νομάδων. Είναι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του συνασπισμού. Πιστεύουμε πως θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν και πιστεύουμε ακόμη πως θα κινηθούν στα πλαίσια των υποσχέσεων αυτών", υπογράμμισε όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τι θα κάνει η Τουρκία στην περίπτωση που οι Κούρδοι εισβάλουν στη Μοσούλη και στο Κιρκούκ, είπε: "Γι' αυτό θα αποφασίσουμε όταν εισβάλουν".

    Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ και οι ανησυχίες της Τουρκίας για το θέμα επικρατεί σήμερα στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας.

    [20] ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΡΙΣ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 10 Απριλίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η απόφαση του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, με την οποία απαλλάσσει την επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και πρώην υπουργό Εσωτερικών, Ντόστα Ντίμοφσκα, από τις κατηγορίες που της προσήψε η εισαγγελία των Σκοπίων για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε αποκαλυφθεί το 2001, εξακολουθεί να είναι πρωτοσέλιδο θέμα του σκοπιανού Τύπου.

    Οι εφημερίδες επικρίνουν δριμύτατα τον κ.Τραϊκοφσκι, κάνοντας λόγο για σκανδαλώδη και πρωτοφανή απόφαση, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση και καταγράφουν τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου της ΠΓΔΜ. Δεν παραλείπουν να σχολιάσουν ότι της απόφασης του κ.Τραϊκοφσκι προηγήθηκε η συνέντευξή του στο Στρασβούργο, όπου υπό μορφή ευφυλογήματος πρότεινε για την ΠΓΔΜ την ονομασία "Ευρωπαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας".

    Η "Ουτρίνσκι Βέσνικ" με τίτλο "Ο Μπόρις Τραϊκοφσκι απειλείται με καθαίρεση", τονίζει ότι με αφορμή την απαλλακτική απόφαση για τη Ντόστα Ντίμοφσκα, πολλά κόμματα προτίθενται να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του κ.Τραϊκοφσκι, ενώ παραθέτει δηλώσεις έγκριτων νομικών οι οποίοι σχολιάζουν την απόφαση. Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Βλάντο Κάμποφσκι, θεωρεί ότι πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση και τονίζει ότι "ο Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη αναγνωρίζοντας την ενοχή άλλων". Για πρωτοφανή απόφαση στα δικαστικά πράγματα έκανε λόγο η δικηγόρος Λέντσα Σοφρονίεσκα, πρώην πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου της ΠΓΔΜ. Ακόμη η εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση αποζημίωσης από την κ.Ντίμοφσκα, διότι όπως αποκαλύφθηκε το 2001, είχαν υποκλαπεί και συνομιλίες δεκάδων δημοσιογράφων.

    Η "Ντνέβνικ" αναφέρεται στο θέμα με τίτλο "Χίλιες μηνύσεις για τη Ντόστα, για τον Μπόρις πρόταση για καθαίρεση" και δίνει έμφαση στην αντίδραση της Ενωσης Δημοσιογράφων ΠΓΔΜ, η οποία καλεί τους πολίτες να υποβάλλουν μήνυση κατά της Ντόστα Ντίμοφσκα. Μάλιστα στην εφημερίδα υπάρχει η φόρμα της μήνυσης την οποία οι πολίτες μπορούν να συμπληρώσουν και να την ταχυδρομήσουν ή στα γραφεία της "Ντνέβνικ" ή στην Εισαγγελία ή στην Ενωση Δημοσιογράφων, έτσι ώστε "να συγκεντρωθούν χίλιες μηνύσεις πολιτών κατά της Ντίμοφσκα για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου".

    Η εφημερίδα επικρίνει επίσης τον Μπόρις Τραϊκοφσκι για την πρότασή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, να ονομαστεί η ΠΓΔΜ "Ευρωπαϊκή Δημοκρατία Μακεδονίας". "Το όνομα του κράτους δεν ανέχεται ευφυολογήματα. Ξέχασε ότι είναι Πρόεδρος και σ' έναν Πρόεδρο δεν επιτρέπεται να θίγει την αξιοπρέπει του κράτους και των πολιτών. Θα μπορούσαν οι άλλοι να πουν ότι το κράτος σας σχηματίστηκε στην Ευρώπη και βρίσκεται στα Βαλκάνια, επομένως μπορεί να ονομαστεί "Βαλκανική Δημοκρατία Μακεδονίας" ή καλύτερα "Δυτικοβαλκανική Δημοκρατία Μακεδονίας", τονίζεται μεταξύ άλλων στο σχόλιο.

    Τα παρασκήνια της απαλλακτικής απόφασης για την Ντόστα Ντίμοφσκα αποκαλύπτει η "Βεστ" η οποία αναφέρεται στο θέμα με τίτλο "Αντίο Δημοκρατία! -Φύγε!".

    Η εφημερίδα αφού καταγράφει τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, τονίζει ότι η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) δεν σκέπτεται να φέρει πρόταση στη Βουλή για την αποπομπή του Προέδρου. Αλλωστε, προσθέτει, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται. Εκτιμά ότι το VMRO δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την απόφαση για δικούς του ιδιοτελείς λόγους. Κατά την εφημερίδα, η απόφαση για τη Ντίμοφσκα εξυπηρετεί τον αρχηγό του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, διότι θα αναγκαστεί ο Πρόεδρος να χορηγήσει αμνηστία και στα στελέχη του VMRO που βαρύνονται με κατηγορίες για ανάμιξη σε οικονομικά σκάνδαλα και είναι προφυλακισμένα. Ανάλογες θα είναι, κατά την εφημερίδα, και οι απαιτήσεις των αλβανικών κομμάτων Ενωση για Δημοκρατική Ενταξη (DUI) και Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) για την απελεύθερωση προφυλακισμένων πρώην μελών του "Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού" (NLA).

    Οσον αφορά τα παρασκήνια, η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Προέδρου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ δεν φέρει την υπογραφή του αλλά την υπογραφή του υπευθύνου του Γραφείου του, Ζόραν Γιόλεφσκι, τονίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενόσω ο Μπόρις Τραϊκοφσκι ήταν στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά την κλήτευση από την Εισαγγελία του πρώην προϊσταμένου της 5ης Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών, συγκατηγορουμένου της κ.Ντίμοφσκα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η πρώην υπουργός φοβήθηκε ότι θα συλληφθεί, τηλεφώνησε στον κ.Τραϊκοφσκι για να ζητήσει τη βοήθειά του και στη συνέχεια ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στον υπεύθυνο του Γραφείου του να προχωρήσει στη δημοσίευση της απόφασης.

    [21] ΣΤΟ ''ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ'' ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Από το μικροσκόπιο θα περάσουν τις επόμενες ημέρες οι παίκτες του Ηρακλή, έπειτα από την απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ να μειώσει τα ποσά των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών. Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, δεν μπορεί να πληρώνει κάθε χρόνο περισσότερο από 4.000.000 ευρώ για να βγαίνει η ομάδα έκτη.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τα συμβόλαια θα χωριστούν σε τρεις κλίμακες. Στην πρώτη κλίμακα όπου υπάρχουν τα μεγάλα συμβόλαια βρίσκεται ο Κώστας Χαλκιάς, ο Εντερσον Φοφόνκα, ο Ακης Στολτίδης, ο Ρεγκίλιο Βρέϊντε, ο Ετβιν Μουράτι και ο Εμπενιζερ Χάγκαν. Στη δεύτερη κλίμακα είναι ο Μάρτιν Μίετσελ, ο Τάσος Κατσιαμπής, ο Τάκης Γκώνιας και ο Κώστας Νεμπεγλέρας, ενώ στην τρίτη κλίμακα με τα χαμηλά συμβόλαια βρίσκονται ο Αλντίν Χατζί, ο Παναγιώτης Δρούγας, ο Παναγιώτης Μπαχράμης, ο Χρήστος Κελπέκης, ο Γιώργος Ξενίδης, ο Αντώνης Κατσούρας, ο Παντελής Καπετάνος και Παναγιώτης Διλμπέρης.

    Ο προγραμματισμός εν όψει της νέας περιόδου είναι επιθυμία του Ευγένιου Γκέραρντ, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της μέχρι και το τέλος του μήνα.

    [22] ΜΕΤΡΙΕΣ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Μέτριες εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Ελληνες πρωταθλητές της ιστιοπλοϊας στη διεθνή συνάντηση «Barcelona Sailing Week», που ολοκληρώθηκε στην ισπανική πόλη. Αρνητικός πρωταγωνιστής των αγώνων ήταν ο άσχημος καιρός που δεν επέτρεψε σε πολλά σημεία στους ιστιοπλόους μας να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

    Οι θέσεις που πήραν οι Ελληνες ιστιοπλόοι μας είναι: Λέιζερ: Μανωλάκης 12ος, Γιούροπ: Βλάχου 16η, Τορνέιντο: Πασχαλίδης 15ος, Φιν: Καρνούτσος 15ος, 470 ανδρών: Καμπουρίδης-Λεμάνης 15οι, Μιστράλ ανδρών: Χρυσοχού 10ος και Μιστράλ γυναικών: Φράι 7η.  

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Μεγάλη νίκη με 4-0 πέτυχε ο Αχαρναϊκός σε βάρος του Ναυπακτιακού και στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής. Επίσης τη νίκη γεύτηκε ο Κιλκισιακός που κέρδισε με 3-0 τα Χανιά, ενώ υπερπολύτιμη νίκη που τον σταθεροποίησε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πήρε ο Λεβαδειακός που επιβλήθηκε στο γήπεδο του Αγίου Νικολάου της ομώνυμης ομάδας με 2-0. Ο πρωτοπόρος Ποσειδών Ν. Πόρων κέρδισε χωρίς αγώνα τα Τρίκαλα, λόγω της τιμωρίας της ομάδας της Θεσσαλίας.

    Τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής είναι:

    Αχαρναϊκός-Ναυπακτιακός 4-0

    Λεωνίδιο-Λύκοι 2-2

    Θρασύβουλος Φυλής-Λάρισα 1-0

    Αγροτικός Αστέρας-Νίκη Βόλου 1-0

    Αγιος Νικόλαος-Λεβαδειακός 0-2

    Κιλκισιακός-Χανιά 3-0

    Μαρκό-Εθνικός Πειραιώς 1-1

    Καστοριά-Εργοτέλης 0-0

    Βύζας Μεγάρων-Αγιος Δημήτριος 1-1.

    Η βαθμολογία: Ποσειδών Νέων Πόρων 70, Λεβαδειακός 64, Εργοτέλης 59, Νίκη Βόλου 57, Θρασύβουλος 51, Αγροτικός Αστέρας 51, Κιλκισιακός 50, Αγιος Δημήτριος 49, Αχαρναϊκός 48, Μαρκό 46, Λύκοι 45, Λεωνίδιο 44, Καστοριά 43, Βύζας 35, Χανιά 32, Εθνικός 31, Λάρισα 29, Αγιος Νικόλαος 24, Τρίκαλα 19, Ναυπακτιακός 9.

    Η Λάρισα έχει ένα μηδενισμό και μείον τρεις βαθμούς.    

    [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αύριο το πρωί θα παραστεί στην έναρξη του σεμιναρίου «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή- Αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες- η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων», που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος θα εγκαινιάσει την 4η Sportexpo που φιλοξενείται στο περίπτερο 17 της ΔΕΘ. Πρόκειται για τη Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού Ψυχαγωγίας Εγκαταστάσεων και Εξοπλισμού, που διοργανώνει η Helexpo στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου. Στην έκθεση συμμετέχουν εταιρίες αθλητικών ειδών, εξοπλισμού αθλητικών καταστημάτων, γυμναστήρια, καθώς και επιχειρήσεις μελέτης, κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.

    Το βράδυ (21:30) θα βραβεύσει τους Παραολυμπιονίκες και τους παγκόσμιους πρωταθλητές που μετέχουν στο σεμινάριο «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή- Αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες- η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων».

    Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός θα παραστεί στην ανακοίνωση συμπερασμάτων του συγκεκριμένου σεμιναρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου είναι:

    Αύριο

    10:00 Ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς»: Έναρξη Σεμιναρίου «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες η Πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

    18:30 Εγκαίνια 4ης SPORTEXPO 2003 , περίπτερο 17, ΔΕΘ

    21:30 Μακεδονία Παλλάς: Βραβεύσεις παραολυμπιονικών και παγκοσμίων Πρωταθλητών. Δείπνο Σεμιναρίου: «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες η Πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων».

    Μεθαύριο: 13.00 14.00 Ανακοίνωση συμπερασμάτων & Συνέντευξη τύπου σεμιναρίου : «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή Αθλητισμός Ατόμων με Αναπηρίες η Πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων».

    [25] ΒΟΛΕΪ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (15:26 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οι αγώνες του Α' και Β' ομίλου των πρωταθλημάτων περιφερειών ανδρών και γυναικών καθώς και τα παιχνίδια της ΣΤ' περιφέρειας κορασίδων στο βόλεϊ.

    Το πρόγραμμα και οι διαιτητές:

    Άνδρες (Α' όμιλος, Μεσολόγγι): 11/04/03: 18.00 ΜΑΣ Νίκη-ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς (Μπαλτζώης-Πανούτσος), 12/04/03: 16.00 ΑΣΑ Εβρος-ΜΑΣ Νίκη (Μπιλίρης-Μπακλέσης), 13/04/03: 14.00 ΑΠΣ Κωστής Παλαμάς-ΑΣΑ Εβρος (Δεληκωστίδης-Πετούσης).

    Άνδρες (Β' όμιλος, Αγιά Λάρισας): 11/04/03: 21.00 ΑΓΕ Κορίνθου-Ερμής Αγιάς (Τσαλαφούτης-Λίλιος), 12/04/03: 15.30 ΓΑΣ Λέσβου-ΑΓΕ Κορίνθου (Σιμίδης-), 13/04/03: 11.00 Ερμής Αγιάς-ΓΑΣ Λέσβου (Παπαρίζος-Κουτσής).

    Γυναίκες (Α' όμιλος, Βότση): 11/04/03: 21.00 Μέγας Αλέξανδρος-ΜΓΣΑΕ Κομοτηνής (Μιχελινάκης-Γωνιάδης).

    Γυναίκες (Β' όμιλος, Δραπετσωνα): 11/04/03: 18.30 ΓΑΣ Ανατολής-ΕΑ Πατρών (Μαυρικίδης-Οικονόμου), 12/04/03: 18.00 Καμποχώρια-ΓΑΣ Ανατολής (Δημάκης-Γεμενής), 13/04/03: 12.00 ΕΑ Πατρών-Καμποχώρια (Μόσχος-Μαρκάτης).

    Κορασίδες (Δραπετσώνα): 11/04/03: 16.30 Καμποχώρια-ΑΠΣ Ιωνικός (Οικονόμου-Μαυρικίδης), 12/04/03: 10.00 Φοίνικας-Καμποχώρια (Ρουσάκης-Δημητρακοπούλου), 13/04/03: 10.00 ΑΠΣ Ιωνικός-Φοίνικας (Μόσχος-Κωνσταντόπουλος).

    [26] ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Βαγδάτη, 10 Απριλίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Επίθεση αυτοκτονίας έξω από φυλάκιο ελέγχου των ΗΠΑ στη Βαγδάτη πραγματοποίησε το απόγευμα Ιρακινός με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες να χάσουν τη ζωή τους και ένας ακόμη να υποστεί σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία.

    Το CNN μετέδωσε ότι ένας Ιρακινός ζωσμένος με εκρηκτικά πλησίασε το φυλάκιο ελέγχου δίχως να κινήσει τις υποψίες των Αμερικανών στρατιωτών· πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος με αποτέλεσμα να σημειωθεί στο φυλάκιο ισχυρή έκρηξη.

    [27] ΣΤΟ ΟΥΜ ΚΑΣΡ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα φθάσει στο λιμάνι Ουμ Κασρ του Ιράκ το πρώτο εμπορικό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Ναυτικού Στηβ Ταθαμ, από το Μπαχρέιν είπε ότι το πλοίο με την ονομασία «Μαναρ» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φθάσει στο Ουμ Κασρ σε δυο μέρες μεταφέροντας 700 τόνους τρόφιμα.

    Το πλοίο θα συνοδεύουν δύο ακόμη αυστραλιανά καράβια με 28.000 τόνους σιτάρι.

    [28] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Βαγδάτη, 10 Απριλίου 2003 (19:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας στην Βαγδάτη το απόγευμα, δήλωσε αμερικανική πηγή στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Το CNN μετέδωσε ότι τέσσερις πεζοναύτες τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση κοντά στο ξενοδοχείο «Παλαιστίνη» στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Την ίδια ώρα δυο εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα κοντά στο Παλιό προεδρικό παλάτι.

    [29] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΓΕΤΗ ΣΙΙΤΩΝ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Η οργάνωση «Μέτωπο για την απελευθέρωση του Ιράκ» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του ηγέτη των Σιιτών Αμπντούλ Ματζίντ αλ Χοέι, σε τέμενος της Νατζάφ.

    Νεκρός από την επίθεση αγνώστων έπεσε και στενός συνεργάτης του, είπε στο Reuters μέλος του εδρεύοντος στο Λονδίνο ιδρύματος Χοέι.

    Η δολοφονία του σιίτη ηγέτη από πλήθος αγνώστων στο τέμενος του ιμάμη Αλι στη Νατζάφ θεωρείται βέβαιο πως θα δημιουργήσει κύμα εντάσεων μεταξύ της ιρακινής πλειοψηφίας του σιιτικού πληθυσμού.

    Ο Ματζίντ ήταν γιος του τελευταίου Μεγάλου Αγιατολάχ αλ Χοέι, πνευματικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ κατά την περίοδο του πολέμου του Κόλπου, το 1991.

    [30] ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 10 Απριλίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Τα αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσείν με εντατικούς ρυθμούς. Οι αμερικανοί πεζοναύτες μετά από συγκρούσεις με άντρες της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεϊν, μπήκαν σε ένα τζαμί κοντά στο παλάτι αναζητώντας τον πρώην πλέον, ηγέτη του Ιράκ.

    Οι ΗΠΑ πίστευαν τη Δευτέρα, πως είχαν σκοτώσει τον Σαντάμ Χουσεϊν μετά την επίθεση με διατρητικές βόμβες σε εστιατόριο της δυτικής Βαγδάτης, όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο Σαντάμ και δύο γιοι του γευμάτιζαν εκεί. Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας συμπέραναν εκ των υστέρων ότι ο Χουσεϊν πιθανώς διέφυγε λίγο πριν την επίθεση.

    Δεύτερο σενάριο, ήθελε τον πρώην ηγέτη του Ιράκ να έχει βρει καταφύγιο στη ρωσική πρεσβεία της Βαγδάτης αλλά οι Ρώσοι διέψευσαν κάθε πληροφορία τέτοιου είδους.

    Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, διέψευσαν εικασίες που έκαναν λόγο για απόδραση του Σαντάμ στη Συρία.

    Μία ακόμη θεωρία έλεγε πως ο Σαντάμ κρύβεται στη γενέτειρά του πόλη Τικρίτ, η οποία βομβαρδίστηκε.

    Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι το πιο πιθανό είναι να κρύβεται στη Βαγδάτη, η οποία είναι μια μεγάλη πόλη και έχει πολλά καταφύγια.

    [31] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Αντιμέτωπη με ιστορικές προκλήσεις είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για το Βιβλίο, που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τόσο η

    διεθνής συγκυρία, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στο Ιράκ όσο και η διεύρυνση της Ε.Ε., που επισημοποιείται στις 16 Απριλίου, καθώς και η ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Η Ε.Ε., είπε ακόμη, αντιμετωπίζει γεωπολιτικό και στρατηγικό έλλειμμα.

    Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στον τομέα του πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. Υπάρχει όπως είπε, μια έντονη ευαισθησία στην Ευρώπη για την προστασία της εθνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

    Στο μέλλον του πολιτισμού στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Αντώνιος Κοσμόπουλος, προϊστάμενος Τμήματος Πολιτισμού στη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος επισήμανε ότι «ή θα πρέπει να αναπτύξουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα του πολιτισμού ή θα μετατραπούμε σε μια μεγάλη εσωτερική αγορά της Αμερικής». Μίλησε ακόμη για ανεπάρκεια των πόρων, που διατίθενται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτισμός 2000 δηλαδή, 35 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, ποσό «απειροελάχιστο», όπως είπε.

    Περίπου 500 είναι οι εκδότες στην Ελλάδα και το 85% αυτών δραστηριοποιείται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το 10% στη Θεσσαλονίκη και μόλις το 5% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετησίως στη χώρα μας εκδίδονται 7.000 νέοι τίτλοι βιβλίων.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο Γιώργος Δαρδάνος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας

    Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (Π.Ο.Ε.Β.), ο οποίος παρατήρησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οργανωμένες βιβλιοθήκες. Όπως επισήμανε, οι περισσότερες βιβλιοθήκες υπολειτουργούν, δεν εμπλουτίζονται με νέες εκδόσεις, δεν υπάρχει νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, δεν στελεχώνονται από κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό και δεν έχουν ανοιχτεί στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως δε στα νησιά.

    Η Ελλάδα παραμένει η χώρα των συγγραφέων και των εκδοτών, σύμφωνα με τον κ.

    Anton Hilscher, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών, ο οποίος σημείωσε ότι «το βιβλίο είναι η πρώτη πολιτιστική βιομηχανία στην Ευρώπη» με πάνω από 21 δισεκατομμύρια Ευρώ ετήσιο τζίρο.

    Ο κ. Hilscher μίλησε εντούτοις, για πρόβλημα ανάγνωσης στην Ευρώπη. Ως παραδείγματα παρέθεσε το υψηλό ποσοστό Ευρωπαίων, μεταξύ των οποίων οι Ελληνες και οι Πορτογάλοι, που δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και το γεγονός ότι τα 2/3 των Φιλανδών δηλώνουν ότι έχουν διαβάσει μόνο ένα βιβλίο το τελευταίο εξάμηνο.

    Κ. Κούτρα

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Έκθεση παιδικής ζωγραφικής θα εγκαινιάσει την Τρίτη 15 Απριλίου στις 18.30 στο Περιστύλιο της Βουλής ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων για τα 90 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912 1913.

    Η έκθεση με θέμα «Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Β.Α. Αιγαίου: Ταξιδεύω στο χθες, παρατηρώ το σήμερα, φαντάζομαι το αύριο και ζωγραφίζω», περιλαμβάνει έργα 220 μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, που αναδείχτηκαν από το διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων.

    [33] ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΚΟΖΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (12:55 UTC+2)

    Αρχίζει τη Δευτέρα από την Εργατική Εστία Θεσσαλονίκης η διανομή εισιτηρίων για τις παραστάσεις του χοροθεάτρου «Κοζάκοι της Ρωσίας» που θα δοθούν στις 15, 16 και 17 Απριλίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τους εργαζόμενους είναι τα εξής:

    1. Τελευταίο βιβλιάριο ενσήμων (100 ημέρες εργασίας το έτος 2002) ή εγκριτική απόφαση Ο.Α.Ε.Δ. για επιδοτούμενους άνεργους (50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2002).

    2. Ατομικά και οικογενειακά βιβλιάρια ασθενείας

    3. Εκκαθαριστικό Εφορίας ή Φορολογική Δήλωση.

    Για τους συνταξιούχους απαιτούνται τα δικαιολογητικά:

    1. Αρχική απόφαση συνταξιοδότησης

    2. Ατομικά και οικογενειακά βιβλιάρια ασθενείας.

    3. Εκκαθαριστικό Εφορίας ή Φορολογική Δήλωση.

    Η διανομή των δελτίων θεάματος γίνεται από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας, Μητροπόλεως 110, 6ος όροφος, γραφείο 3, από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι

    [34] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2003 (12:01 UTC+2)

    Διήμερη ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με τίτλο "Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διεύρυνση" πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Την συνδιάσκεψη διοργανώνουν το υπουργείο Πολιτισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στόχος της συνδιάσκεψης είναι να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος πολιτιστικός χαρακτήρας του βιβλίου, καθώς αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα και την πολυμορφία των πολιτισμών των χωρών της Ευρώπης και συγχρόνως τα κοινά στοιχεία τους.

    Η συνδιάσκεψη, ασχολείται με τις εξής θεματικές ενότητες:

    -- Τι θεωρείται βιβλίο σήμερα; Προς ένα σύγχρονο ορισμό του βιβλίου

    -- Παραγωγή και διακίνηση του βιβλίου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ανάγκη μιας ακριβούς περιγραφής

    -- Πολιτικές βιβλίου στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση

    Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τις Διευθύνσεις Γραμμάτων των Υπουργείων Πολιτισμού των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπό ένταξη χωρών. Συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι των Εθνικών Κέντρων Βιβλίου και των Εθνικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και Ενώσεων εκδοτών, βιβλιοπωλών και συγγραφέων των 25 χωρών, καθώς και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες εκδοτών, βιβλιοπωλών και συγγραφέων.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟΥ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2003 (11:45 UTC+2)

    Εκθεση "Χρώματα και διαφάνειες" Βενετσιάνικου γυαλιού από την Αναγέννηση μέχρι το 19ο αιώνα, θα φιλοξενηθεί από τις 12 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαϊου, στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, υπό τη διοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας και της Εθνικής Πινακοθήκης Αρχαίας Τέχνης του Palazzo Barberini της Ρώμης.

    Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα, παρουσιάζονται 62 γυάλινα διακοσμητικά αντικείμενα από τις συλλογές του Palazzo Barberini της Ρώμης, που ανήκαν παλαιότερα στο Καλλιτεχνικό και Βιομηχανικό Μουσείο της Ρώμης, και προέρχονται κυρίως από την παραγωγή της βενετσιάνικης υαλουργικής εταιρίας του 19ου αιώνα "Compagnia di Vetri e Mosaici di Venezia e Murano". Η βενετσιάνικη υαλουργία, είναι η παλιότερη δυτικοευρωπαϊκή παράδοση στον τομέα του γυαλιού, η οποία αποτέλεσε πρότυπο για μεταγενέστερες τάσεις και ακμάζει μέχρι σήμερα.

    Η προέλευση των αντικειμένων της συλλογής ποικίλλει με έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό, αφού ποτέ δεν είχαν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις. Αποτελούν δε αντιπροσωπευτικά δείγματα της υαλουργικής παραγωγής Murano του 19ου αιώνα καθώς και πρωτότυπα αυθεντικά βενετσιάνικα έργα αναγεννησιακής και μπαρόκ περιόδου από τον 16ο - 18ο αιώνα, από τα οποία εμπνεύστηκαν οι τεχνίτες του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνεταια κόμη μία ομάδα γυάλινων αντικειμένων εμπνευσμέων από την ισπανική υαλουργία του 16ου αιώνα.

    Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διαθέτει και το ίδιο μία πλούσια συλλογή γυάλινων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τον 1ο έως τον 17ο αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά, πιστοποιούν αφενός την ύπαρξη εραστηρίων υαλουργίας στη Θεσσαλονίκη σε όλη τη βυζαντινή περίοδο και αφετέρου, τα εισηγμένα από τον 14ο αιώνα και μετά, τις εμπορικές συναλλαγές της πόλης με τη Βενετία και τις αλληλεπιδράσεις με την υαλουργία της.

    Η έκθεση πλαισιώνεται από προβολή βίντεο σχετικό με την Βενετία, το Μουράνο και την ιστορία της υαλουργίας ως τις μέρες μας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 10 April 2003 - 18:13:53 UTC