Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [02] IKANOΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
  • [03] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕXPO 2008
  • [05] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΑΠΕ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ
  • [08] ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΓΑΕ
  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΤ'
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β. Α. ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [11] ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [12] ΣΒΒΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
  • [13] Ο Γ.Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ο Π.Π. ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ
  • [14] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [15] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΚΘ- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
  • [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Τ. ΜΠΛΕΡ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ζ. ΖΕΜΙΝ ΚΑΙ ΓΚ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
  • [19] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [22] ΣYΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ
  • [23] ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΕΜΕΙΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [25] ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 89-67 ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [26] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [27] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
  • [28] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [29] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [30] ΣΑΝΤΑΜ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ
  • [31] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΘΒΕ ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [32] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ
  • [33] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΟΥ
  • [34] ΠΙΑΝΟ ΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ 1889 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [35] ΚΛΕΙΣΤΟ ΩΣ ΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • [01] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (06:56 UTC+2)

    Σήμερα στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα υπάρχουν νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο και στις νοτιότερες περιοχές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

    [02] IKANOΠΟΙΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (13:17 UTC+2)

    Πολύ θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την διατύπωση κοινής θέσης των ευρωπαίων ηγετών για το θέμα του Ιράκ. Ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών χαρακτήιρσε το θέμα του Ιράκ ως τη λυδία λίθο και προέβλεψε νέα ένταση καθώς, όπως επισήμανε, το ζήτημα δεν έχει λήξει.

    Μιλώντας ειδικότερα για το αποτέλεσμα της συνόδου των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι πολύ θετικό γιατί δείχνει ότι το αγαθό της κοινής πορείας για όλα τα μέλη της ΕΕ έχει υπέρτατη σημασία και υπάρχει αυτή η θέληση μιας κοινής αντιμετώπισης γιατί αλλιώς δεν θα κάθονταν, δεν θα βασάνιζαν το θέμα, δεν θα συζητούσαν. Βεβαίως έχουν τη θέση τους αλλά παρόλα αυτά θέλουν να συνεργαστούν». «Πιστεύω ότι από τις συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε πως δεν μπορεί κανείς να τραβήξει μόνος του χωρίς τη συνεργασία των άλλων και αυτό είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε και αυτός πολύ θετική εξέλιξη το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα και στο μέλλον οι 15 να επιδείξουν θέληση για κοινή πορεία.

    [03] ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία λαμβάνουν χώρα ραγδαίες πολιτικές και θεσμικές αλλαγές και η οποία διευρύνεται συνεχώς μετρώντας σύντομα στους κόλπους της "25" κράτη-μέλη, η υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Χανς Γιούργκεν Παπίρ, ο οποίος, ωστόσο, εκφράζει το δικό του προβληματισμό για αυτό το εγχείρημα, που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση.

    Η πολυπλοκότητα της Ε.Ε. δεν μπορεί να καταργηθεί από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ, ο κ. Παπίρ, ο οποίος αναγορεύθηκε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    "Αν φτάσουμε στο σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση, δρώντας σαν ένα ομοσπονδιακό κράτος, μέσα από ένα ενιαίο Σύνταγμα να καθορίζει τις δικές της αρμοδιότητες χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις αρχές των κρατών-μελών αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα", υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαφοροποιηθούν διατάξεις των Συνταγμάτων των κρατών-μελών της Ένωσης.

    "Σε αυτήν την περίπτωση η γερμανική νομοθεσία προβλέπει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι πολίτες αν θέλουν μια τέτοια Ένωση και κάτι αντίστοιχο πιστεύω ότι θα συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες".

    ΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

    Το ΜΠΕ ζήτησε από τον κ. Παπίρ να καταθέσει την άποψή του και για το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης δικών τρομοκρατικών οργανώσεων, με αφορμή την επικείμενη δίκη της 17Ν.

    Η απάντηση του κ. Παπίρ δεν περιορίστηκε στις περιπτώσεις δικών που αφορούν τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά εν γένει σε δίκες του Ποινικού Δικαίου.

    "Το θέμα έχει απασχολήσει κατά καιρούς και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ετυμηγορία του υπήρξε σαφής και ήταν η απαγόρευση της εισόδου τηλεοπτικών συνεργείων στις αίθουσες των δικαστηρίων", γεγονός που όπως λέει "προκάλεσε την αντίδραση μεμονωμένων τηλεοπτικών δικτύων της Γερμανίας":

    "Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση δικών ενέχει κινδύνους. Όταν οι πρωταγωνιστές -κατηγορούμενοι, εισαγγελείς κλπ- γνωρίζουν ότι τους παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, τότε διαφοροποιείται η συμπεριφορά τους".

    Γενικότερα, θεωρεί ότι η εισόδος δημοσιογράφων που θέλουν να καλύψουν μια δίκη πρέπει να επιτρέπεται για λόγους δημοκρατίας αλλά και προστασίας των κατηγορουμένων.

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΙΡ

    Ο Χανς Γιούργκεν Παπίρ γεννήθηκε το 1943 στο Βερολίνο. Σπούδασε Νομικά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, απ' όπου αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 1967. Τον Μάιο του 1970 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου του Βερολίνου και τον Φεβρουάριο του 1973 καθηγητής του ίδιου ιδρύματος.

    Από το 1975 έως το 1992 δίδαξε Δημόσιο Δίκαιο στ ο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελτ. Τον Ιανουάριο του 1992 μετακλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου εξακολουθεί να διδάσκει Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσιο Δίκαιο Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Τον Απρίλιο του 2002 εκλέχθηκε πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, αξίωμα με οκταετή θητεία.

    Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο και επικεντρώνεται στο δίκαιο της αστικής ευθύνης του κράτους, στο δίκαιο προστασίας της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος, καθώς και στο ζήτημα της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

    Στ. Τ.

    [04] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕXPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (14:38 UTC+2)

    Ένα ανθρωποκεντρικό σχήμα το οποίο συμβολίζει την κίνηση προς τα εμπρός, είναι το λογότυπο που θα συντροφεύει τις προσπάθειες της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της ΕXPO 2008.

    Το λογότυπο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και δημιουργός του είναι ο πρόεδρος της εταιρίας τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας Altervision ΕΠΕ, Κλήμης Μαστορίδης, ο οποίος προκρίθηκε έναντι των υπολοίπων 45 προτάσεων, σύμφωνα με την ετυμηγορία της Επιτροπής Αξιολόγησης.

    Ο κ. Μαστορίδης, που πήρε χρηματικό έπαθλο 12.000 ευρώ, δήλωσε ότι το λογότυπο δεν έχει κάποιο όνομα, έχει άπειρες εφαρμογές, αλλά, όπως είπε, "θα κριθεί στην πράξη".

    Από την πλευρά του, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι το λογότυπο είναι σήμα αφετηρίας μέχρι την τελική κατάληξη και συμβολίζει "την κίνηση προς τα μπρος".

    "Την κίνηση προς τα μπρος, την έχει ανάγκη και η πόλη μας αλλά και η χώρα μας", υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης και συμπλήρωσε: "Τέρμα το τέλμα και στην απραξία".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης απένειμε τρία πρώτα βραβεία (που συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα 12, 8 και 2,5 χιλιάδων ευρώ) καθώς και τρεις ισότιμους επαίνους για τις θέσεις 4 έως 6 (με χρηματικό έπαθλο 880 ευρώ).

    Την επιτροπή συγκρότησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Χρυσόστομος Γερούκης, καθώς επίσης εκπροσώποι της Ανώτατης Σχολή Καλών Τεχνών, της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Διαφημιστικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος.

    ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

    Παράλληλα, ο κ. Πασχαλίδης παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα διεκδίκησης της EXPO 2008 για το τρέχον και το επόμενο έτος, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας της EXPO.

    Έτσι, λοιπόν το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

    - 28 Φεβρουαρίου: Εγκαίνια του "Σπιτιού της EXPO-EXPOHOUSE".

    - 14 Μαρτίου: Ολοκλήρωση κατάθεσης προτάσεων για τον Σύμβουλο Διεκδίκησης

    - Τέλος Μαρτίου: Διοργάνωση ημερίδας της Εκτελεστικής Γραμματείας με θέμα "EXPO και Έργα Θεσσαλονίκης"

    - Τέλος Μαρτίου: Ανάδειξη συμβούλου διεκδίκησης, υπογραφή συμφωνητικού και εγκατάσταση στα γραφεία της EXPO

    - 28 Μαρτίου: Εκδήλωση με τη συμμετοχή των προξένων από χώρες-μέλη του ΒΙΕ στο "Σπίτι της EXPO-EXPOHOUSE"

    - 31 Μαρτίου: Παράδοση σχεδίου του Φακέλου Υποψηφιότητας στην Εκτελεστική Γραμματεία

    - Τέλος Απριλίου-Αρχές Μαϊου: Κατάθεση επιστολή από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προς το ΒΙΕ για την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης

    - Αρχές Μαϊου: Συνάντηση εργασίας των τριών υποψηφών πόλεων (Θεσσαλνίκη, Σαραγόσα, Τεργέστη) με την ηγεσία του ΒΙΕ στο Παρίσι

    - 12 Μαϊου: Εκδήλωση με τη συμμετοχή των Πρέσβεων από τις χώρες-μ΄λη του ΒΙΕ, στην Αθήνα

    -3-5 Ιουνίου: Παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλνίκης στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ

    - 20 Ιουνίου: Παρουσίαση της υποψηφιότητας στη Σ'υνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική

    - 6-14 Σεπτεμβρίου: 68η ΔΕΘ, περίπτερο-αφιέρωμα για την Σπιτιού της EXPO

    - 26 Σεπτεμβρίου: Διοργάνωση διεθνούς συμποσίου για την ΕΧΠΟ υπό την αιγίδα του ΒΙΕ στη Θεσσαλονίκη

    - 5 Δεκεμβρίου: Παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ

    - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2004: Κατάθεση Φακέλου Υποψηφιότητας στο ΒΙΕ

    - Φεβρουάριος 2004: Επίσκεψη αξιολογητών του ΒΙΕ- παρουσίαση Φακέλου Υποψηφιότητας

    - Μάιος 2004: Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του ΒΙΕ στο Παρίσι

    - Ιούνιος 2004: Παρουσίαση της υποψηφιότητας στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ

    - Δεκέμβριος 2004: Παρουσίαση της υποψηφιότητας στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ και διεξαγωγή μυστική ψηφοφορίας για τον τελικό νικητή.

    [05] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2003 (23:06 UTC+2)

    Τις επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας από την κρίση στο Ιράκ θα εξετάσουν στο άτυπο Συμβούλιο τους, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ. Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ κ.Καλντερόν, ο οποίος θα καταθέσει τις απόψεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης ενδεχομένων επιπτώσεων από πιθανή πολεμική κρίση στο Ιράκ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι υπουργοί Ενέργειας θα εξετάσουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα ζητήματα της τιμής και της επάρκειας του πετρελαίου. Η θέση στην οποία θα καταλήξουν οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Κορυφής και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή θα ενσωματωθεί στις πολιτικές της ΕΕ.

    Πρόσθεσε, δε, ότι στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας η Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο κατέθεσε πρόταση που προβλέπει την αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ από 90 σε 120 ημέρες., τη δημιουργία ενός σχετικού εθνικού φορέα, που σε τοπικό επίπεδο θα έχει την ευθύνη να τα διαχειριστεί βάσει των αποφάσεων που θα πάρει το Συμβούλιο και τη δυνατότητα συντονισμού των πολιτικών ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιτευχθεί ο αποτελεσματικότερος τρόπος αξιοποίησης των αποθεμάτων της ΕΕ σε περίπτωση κρίσης

    Στο άτυπο Συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης, η ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, η προώθηση της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ε.Ε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο θέμα η συνεργασία Ρωσίας-ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας και πρόσθεσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο του 2003 θα υπογραφεί η αναθεώρηση της υφιστάμενης σχετικής συμφωνίας.

    «Μετά την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος των πετρελαϊκών αγορών της Ρωσίας και η τροφοδοσία της Ε.Ε. αναβαθμίζεται. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα έχει ένα ειδικό συμφέρον. Θέλουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία για την κατασκευή του αγωγού ΜπουργκάςΑλεξανδρούπολη, για να δημιουργήσουμε ένα νέο δρόμο μεταφοράς πετρελαίου προς την Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά. Ελπίζουμε ότι στο πλαίσιο των προσαρμογών λόγω και του πολέμου που θα υπάρξουν, θα έχει πρώτη προτεραιότητα η υλοποίηση αυτών των σχεδίων», ανέφερε.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του αγωγού που θα διασυνδέσει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου ΤουρκίαςΕλλάδας, για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην ΕΕ.

    Την Κυριακή, ο κ. Τσοχατζόπουλος και η Λογιόλα ντε Παλάθιο θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Ενέργειας την πρόοδο που σημειώθηκε στην υλοποίηση αυτού του έργου.

    «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα διαδικασία στη Θεσσαλονίκη, χρήσιμη για την Ελληνική Προεδρία, γιατί θα μπορέσουμε να συμβάλουμε και στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ψυχραιμίας και νηφαλιότητας. Αυτό είναι κρίσιμο στοιχείο, ενόψει της ανησυχίας που υπάρχει στον κόσμο και είναι φυσιολογικό. Όλοι βλέπουν και διαισθάνονται ότι θα έχει επιρροή η κατάσταση πιθανής πολεμικής σύγκρουσης και επειδή πλέον αρχίζουν πολλοί να θεωρούν ως βέβαιη αυτή την πολεμική επιχείρηση, απαιτείται από όλους μας ψυχραιμία, συλλογική στάση», τόνισε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι από την αρχή του χειμώνα το πετρέλαιο θέρμανσης στη χώρα μας αυξήθηκε περίπου κατά 12%, ενώ οι αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά δεν ξεπέρασαν το 14%.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΑΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Με τον Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) Ανδρέα Χριστοδουλίδη συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στη συνεργασία του Υπουργείου με το ΑΠΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο και τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο ΥΜΑ-Θ τόνισε ότι το Υπουργείο θα υποστηρίξει το ΑΠΕ σε θέματα τεχνολογικού εξοπλισμού στη μονάδα που θέλει να συγκροτήσει στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα που γίνονται και θα γίνουν στην πόλη.

    Όσον αφορά τη διεκδίκηση της ΕΧPΟ, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι "είμαστε πια μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα, έχουμε ανοίξει το βήμα μας" και εξέφρασε την πίστη ότι οι ειδήσεις θα είναι όλο και πιο πυκνές για την ΕΧΡΟ και θα απλωθούν σε όλη την Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι το ΑΠΕ θα δώσει μέσα από το δίκτυό του, πληροφόρηση γύρω από τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα στους ξένους στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.

    Ενημέρωσε δε τον ΥΜΑ-Θ για τις υπηρεσίες του ΑΠΕ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τόνισε ότι στις σκέψεις του Πρακτορείου είναι η δημιουργία ενός δελτίου για τα ζητήματα που αφορούν την Σύνοδο Κορυφής και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, για την ΕΧΡΟ 2008.

    "Η ΕΙΔΗΣΗ ΩΣ ΠΡΟΪΟΝ ΒΑΣΑΝΟΥ"

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τιμήθηκε για την 20ετή προσφορά του ο Κώστας Διγκαβές, συγγραφέας του ΑΛΜΑΝΑΚ που εκδίδει το ΑΠΕ.

    Αναφερόμενος στο πολυετές έργο του κ. Διγκαβέ, ο ΥΜΑ-Θ τον συνεχάρη και επισήμανε ότι "η δουλειά του είναι μία πλήρης και έγκυρη αξιολόγηση των ειδήσεων", ενώ συμπλήρωσε ότι "δεν ξεχνά ποτέ τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη".

    Είναι μια αξιόλογη εργασία και νομίζω όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι, όσοι τη χρησιμοποιούμε, μπορούμε να βγάλουμε το ίδιο συμπέρασμα, τόνισε για το έργο του κ. Διγκαβέ ο Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για όλη αυτήν την προσφορά του.

    Ο κ. Διγκαβές σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το ΑΛΜΑΝΑΚ δεν έχει καμία σχέση με τις ειδήσεις που παρουσιάζονται στην τηλεόραση. "Οι ειδήσεις που αποτυπώνονται στο ΑΛΜΑΝΑΚ είναι προϊόν τουλάχιστον 6-8 ωρών επισταμένης μελέτης των εφημερίδων και επιπλέον με την υποδομή που έχω στα πολιτικά πράγματα. Κάθε είδηση, πρόσθεσε είναι προϊόν βασάνου για μένα και όποιος το διαβάσει καταλαβαίνει ότι και καλά γίνεται η δουλειά και για να το κάνουν κουράζονται κάποιοι πολύ".

    [07] ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις συνδιαλλαγές του ελληνικού δημοσίου με τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αναστάσης Παπαληγούρας. Στην ερώτηση των βουλευτών ο Σωκράτης Κόκκαλης «φωτογραφίζεται», αλλά δεν κατονομάζεται.

    Οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον πρωθυπουργό «πως είναι δυνατόν να διαχειρίζεται ή να πρόκειται να διαχειριστεί το σύνολο της εθνικής ασφάλειας της χώρας και των προσωπικών φορολογικών και δικαστικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών, ο όμιλος εταιριών ο πρόεδρος του οποίου έχει διωχθεί για κατασκοπία σε βάρος της χώρας και παροχή πληροφοριών σε ξένη δύναμη». Επιπλέον, ρωτούν «πως συνεχίζει η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με επιχειρηματία που τελεί κάτω από βαρύτατες κατηγορίες».

    Οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Παπαληγούρας επισημαίνουν ότι υποβάλλουν τα συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Σημίτη «επειδή ο εν λόγω όμιλος εταιριών έχει αναλάβει με φωτογραφικούς διαγωνισμούς κατ' αποκλειστικότητα τον εξοπλισμό του ΟΤΕ, του φορολογικού συστήματος TAXIS, των τηλεπικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων και του ΟΠΑΠ, ενώ φέρεται ως ο επικρατέστερος για να αναλάβει το σύστημα διαχείρισης του ποινικού μητρώου των Ελλήνων και να συμμετάσχει στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

    [08] ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΓΑΕ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Στα εικοσάχρονα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ήταν αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση της κοπής της πίτας του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑΕ, στην οποία παρέστησαν ο υφ. Εξωτερικών Ιωάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, η πρώην υφ. Εξωτερικών Ειρήνη Λαμπράκη, εκπρόσωποι κομμάτων, της ΓΓΝΓ και της ΓΓΛΕ, της Νομαρχίας Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Β&Ν Αμερικής Χρήστος Τομαράς, ο Γραμματέας του ΣΑΕ Κυριάκος Μαραγκουδάκης κ.α.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΓΓΑΕ Γιώργος Κόκιος αναφέρθηκε στα 20χρονα της γραμματείας επισημαίνοντας ότι το σημαντικό έργο της δεν έτυχε καθολικής αναγνώρισης από την ομογένεια, καθώς δεν έχει αναπτύξει αποτελεσματικούς μηχανισμούς προβολής στις πλατιές μάζες των ομογενών. Τόνισε δε την ανάγκη προώθησης μιας νέας πολιτικής που θα αποτελέσει προϋπόθεση για την επιβίωση του Ελληνισμού της διασποράς. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στα αιτήματα των εργαζομένων της ΓΓΑΕ για επίλυση των προβλημάτων τους και αυτών που αφορούν την ομογένεια. Από την πλευρά του ο Γραμματέας του συλλόγου κ. Γιάννης Δήμου επισήμανε ότι έχουν τη συμπαράσταση του σημερινού υφ. Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα.

    Στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στον επιτελικό ρόλο των υπαλλήλων της ΓΓΑΕ στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη της πολιτικής για την ομογένεια παρέχοντας τη δυνατότητα στο ΣΑΕ και στις ομογενειακές οργανώσεις να αναβαθμίσουν τις δράσεις τους.

    Σε όλους που αμφιβάλουν για το έργο της ΓΓΑΕ ο υφ. Εξωτερικών τόνισε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ υψηλοί και αυτό θα φανεί από την εκτέλεση των προγραμμάτων της επόμενης διετίας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για την ενεργοποίηση της ομογένειας και την προσέγγιση του ομογενή της καθημερινότητας. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει με επιτυχία η Ελλάδα, επιτυχίες που δικαιώνουν και τους αγώνες της ομογένειας με πρώτη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επικείμενη καλή λύση όπως είπε, η Ελληνική προεδρία και η επιτυχία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για την οποία ενεργοποιείται με ενθουσιασμό και η ομογένεια. Τέλος αναφέρθηκε στην πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και στην Αλβανία, που ξεκινάει το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΣΑΕ και του ΔΙΠΕΚ.

    Πάνω σε αυτούς τους άξονες θα αναπτύξουμε τις δράσεις της ΓΓΑΕ σε συνεργασία με το ΣΑΕ, κατέληξε ο υφ. Εξωτερικών και ευχήθηκε δημιουργικό έτος.

    Ο Γενικός Γραμματέας Δ. Δόλλης ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας για τη συνεργασία στα χρόνια της θητείας του και συνεχάρη όλου για το έργο που έχουν επιτελέσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της ΓΓΑΕ.

    Η κ. Λαμπράκη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δυναμικό της ΓΓΑΕ θα εμπλουτίσει με την πείρα του τη νέα δυναμική στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ για τον απόδημο.

    Τέλος ο κ. Τομαράς τόνισε ότι η προσφορά των υπαλλήλων της ΓΓΑΕ προς το ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια ήταν καταλυτική.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΝΤ' ΕΣΤΕΝ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Το μέλλον της συντακτικής συνέλευσης της Ευρώπης κυριάρχησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Ελλάδα του Προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο οποίος θα έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης για το θέμα.

    Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα χειριστεί θέματα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης μετά τη διαδικασία διεύρυνσής της. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, επιδίωξη της χώρας μας είναι να υπάρξει μια σύνθεση απόψεων που να επιτρέψει μια κατάληξη των σχετικών συζητήσεων τον Ιούνιο. «Μέλημα όλων είναι το πώς θα λειτουργήσει η Ευρώπη δημοκρατικά και συμμετοχικά αλλά και με αποτελεσματικό τρόπο και με μια ενιαία και ουσιαστική φωνή στη διεθνή σκηνή» είπε χαρακτηριστικά.

    Στη σημερινή σύσκεψη έγινε και μια ανασκόπηση των χθεσινών και προχθεσινών εξελίξεων σχετικά με το θέμα του Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το αποτέλεσμα της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες καθώς όπως είπε, προέκυψε μια κοινή διαπίστωση των χωρών της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνόδου ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόλιν Πάουελ με τον οποίο συζήτησε το αποτέλεσμα της συνόδου και τις σκέψεις που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλαισίου απαιτήσεων από την ηγεσία του Ιράκ.

    Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Δευτέρα η ελληνική προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τον αραβικό κόσμο ώστε να σταλεί προς τη Βαγδάτη ένα μήνυμα επί αυτών των συγκεκριμένων απαιτήσεων, την υλοποίηση των οποίων θα εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης η Ελλάδα θα έχει επικοινωνία με χώρες που γειτνιάζουν με το Ιράκ και με τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά και ειρηνικά μέσα για την επίλυση της κρίσης και επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος όμως τόνισε πως χρειάζεται απόλυτη συνεργασία από την πλευρά του Σαντάμ Χουσεϊν.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου:

    "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ποιο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης, τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού είχε ως αντικείμενο την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν. Όπως γνωρίζετε, η Συνέλευση έχει επωμισθεί όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Θέματα που όπως αντιλαμβάνεσθε είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την Ευρώπη, τη λειτουργία της, τους θεσμούς της. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έχει ληφθεί απόφαση να προχωρήσει η όλη συζήτηση και επεξεργασία για τους θεσμούς και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    Ήταν, λοιπόν, φυσικό η διεξαχθείσα συζήτηση να αφορά και την ουσία και τη διαδικασία. Η συζήτηση περιεστράφη στα μεγάλα θέματα που τίθενται επί τάπητος για τη λειτουργία της Ευρώπης, για το πώς θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Ευρώπη των «25» και ίσως αργότερα των «28».

    Μέλημα όλων είναι το πώς θα λειτουργήσει η Ευρώπη δημοκρατικά και συμμετοχικά, αλλά και με αποτελεσματικό τρόπο και με μια ενιαία και ουσιαστική φωνή στη διεθνή σκηνή. Όλα αυτά τα θέματα είναι θέματα προς συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό ήταν το κύριο θέμα της σημερινής σύσκεψης.

    Κάναμε, επίσης, μια μικρή ανασκόπηση των προχθεσινών και χθεσινών εξελίξεων: Της προχθεσινής απόφασης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών σχετικά με το θέμα του Ιράκ και της χθεσινής κοινής δήλωσης της τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις δέκα υπό ένταξη και τις τρεις υποψήφιες χώρες. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε τα γνωστά θετικά αποτελέσματα και η χθεσινή συνάντηση με τους «13» επιβεβαίωσε τη συνταύτιση των χωρών αυτών με τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να παραγνωρίζεται και η συνεισφορά των «13» για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράκ και την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ανοίγει νέο μέτωπο η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ζητήσουν δεύτερο ψήφισμα από τον Ο.Η.Ε.;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οπωσδήποτε η Ελληνική Προεδρία θα παρακολουθήσει στενά τις εξελίξεις. Πρώτα απ' όλα η Προεδρία θα αναλάβει πρωτοβουλίες, μετά από τις αποφάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης (17-18/02/03). Έχουμε πια ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες.

    Πρώτον, με τον αραβικό κόσμο, τις αραβικές χώρες. Όπως θα είδατε στην απόφαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επικροτείται τη συνεργασία, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από πλευράς Ελληνικής Προεδρίας με τις αραβικές χώρες.

    Δεύτερον, με τις γειτονικές χώρες και την πρωτοβουλία της Κωνσταντινούπολης όπως αποκαλείται, των χωρών δηλαδή που γειτνιάζουν με το Ιράκ, για να δούμε και εκεί πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράκ.

    Παράλληλα, με τις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ( τα δύο μόνιμα μέλη Γαλλία και Αγγλία και τα δύο μη μόνιμα Γερμανία και Ισπανία, μάλιστα αυτή τη στιγμή η Γερμανία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας) και οι οποίες ταυτόχρονα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις τέσσερις, λοιπόν, αυτές χώρες έχουμε μια τακτική επαφή και συνεργασία, ώστε να δούμε ποια θα είναι η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το πλαίσιο.

    Πιστεύουμε, επομένως, πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά και ειρηνικά μέσα για την επίλυση της κρίσης αυτής. Και πιστεύουμε, επίσης, ότι θα ήταν σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να προτείνει (το συζητήσαμε και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και με το Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Κόφι Ανάν) αυτά τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Μπλιξ συγκεκριμένα και να υιοθετηθούν ως ερωτήματα του Ο.Η.Ε. προς τον Σαντάμ Χουσείν, ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο μέτρο και μια συγκεκριμένη εικόνα για να μπορούμε τότε να ζητήσουμε από τον Σαντάμ Χουσείν κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθεί και θα αποφευχθεί μια οποιαδήποτε σύρραξη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, μετά από όλα αυτά, βλέπετε το ενδεχόμενο να απομακρύνεται ο πόλεμος;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω πως δεν ήταν τυχαία η πολύ συγκεκριμένη φράση που υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο προχθεσινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα του Ιράκ, ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πολύ ισχυρή αίσθηση ότι διανοίγεται μια ευκαιρία και εκεί ακριβώς χρειάζεται απόλυτη συνεργασία από πλευράς και του Σαντάμ Χουσεϊν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, μετά την αίσια κατάληξη της Συνόδου Κορυφής μήπως ανοίγει πια ο δρόμος για τη μεταπήδηση του κ. Σημίτη σε ένα ευρωπαϊκό πόστο;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Παρακαλώ πολύ, σε άλλους να υποβάλετε αυτές τις ερωτήσεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, τώρα εσείς εκπροσωπείτε την ελληνική κυβέρνηση στη Συνέλευση. Πότε θα πάτε;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι, αύριο θα έχουμε τη συζήτηση με τον κ. Ντ' Εστέν και θα ορίσουμε την ημερομηνία.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ελληνική πρόταση για τη Συνέλευση, σχετικά με τα Συμπεράσματα που θα παρουσιάσει αυτή στη Θεσσαλονίκη;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η Ελλάδα έχει τις θέσεις της, αλλά βεβαίως η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, ασκεί την Προεδρία και μετέχει και στο Προεδρείο της Συνέλευσης. Κατά συνέπεια, ο δικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια σύνθεση απόψεων, η οποία να μπορεί να επιτρέψει μια τελική κατάληξη τον Ιούνιο. Οπωσδήποτε έχουμε τις θέσεις μας, αλλά ως Προεδρία, εκ των πραγμάτων, μιλάμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι' αυτό και χρειάζεται μια σωστή ισορροπία μεταξύ των δικών μας θέσεων και βεβαίως των θέσεων των «15».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, μετά τη χθεσινή επιστολή Μπλερ προς τους «13» αισθάνεστε ότι η Προεδρία είναι λίγο σε διαφορετικό μήκος κύματος απ' ό,τι οι Βρετανοί, σε σχέση με τις 13 χώρες;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καθόλου. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τις υπό ένταξη και τις υποψήφιες χώρες. Εχουμε τονίσει ότι αυτό το οποίο ακολούθησε η Ελληνική Προεδρία δεν ήταν μια αυθαίρετη επιλογή, το να γίνει δηλαδή συνάντηση της Τρόικα της Ε.Ε. με τους «13», μετά το Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά η πρακτική που μέχρι σήμερα έχει ακολουθηθεί. Όπως γνωρίζετε, και στην προηγούμενη διεύρυνση όπου πάλι ήταν η Ελλάδα στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν την υπογραφή της νομικής πράξης προσχώρησής τους στην Ένωση δεν συμμετείχαν εκείνες οι υπό ένταξη χώρες στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Μετά όμως την υπογραφή συμμετείχαν ως παρατηρητές στις Συνόδους, έως την τελική επικύρωση της πράξης ένταξης από τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ένωσης. Την ίδια, λοιπόν, πρακτική και διαδικασία ακολούθησε η Ελληνική Προεδρία.

    Δεν υπήρξε από πλευράς Προεδρίας καμιά πολιτική ή εν πάση περιπτώσει αυθαίρετη απόφαση και νομίζω πως πρέπει να τεθεί ένα τέρμα σε όλη αυτή τη φιλολογία που δεν βοηθά κανέναν. Νομίζω πως η τήρηση των κανόνων και των πρακτικών διευθετήσεων που έχουμε ως παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το καλύτερο, για να μην μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την όποια κίνηση της Προεδρίας με τον άλφα ή με το βήτα τρόπο. Ούτε θέλαμε να ενισχύσουμε τη φωνή των «13» πέρα από το επιτρεπόμενο, σύμφωνα με τους θεσμούς και την πρακτική, όριο ούτε φυσικά να την υποβαθμίσουμε, γιατί ακριβώς θέλαμε να ακούσουμε τη γνώμη τους και να λάβουμε υπ' όψιν μας την πολύτιμη συνεισφορά τους, ως προς την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Ιράκ. Και πράγματι η χθεσινή συζήτηση της Τρόικα της Ε.Ε. με τους «13» υπήρξε χρήσιμη και ουσιαστική.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, αισθάνεστε πλέον τον Τόνι Μπλερ ως εσωκομματική αντιπολίτευση;

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω ότι όσο ενοποιοούμε την Ευρώπη τόσο θα είναι καλύτερο να υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, γιατί ακριβώς πρόκειται περί μιας δημοκρατικής λειτουργίας. Το να μιλάμε για εσωκομματική αντιπολίτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ότι η Ευρώπη ενοποιείται. Και νομίζω πως αυτό είναι σημαντικό.

    Όλη αυτή αν θέλετε- η κρίση που πέρασε προς στιγμήν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε μια πολύ σημαντική συμφωνία των «15» και μετά των «28» και αυτό ανέδειξε κάτι: Τη βούληση του Ευρωπαίου πολίτη για μια ενιαία και ισχυρή ευρωπαϊκή φωνή. Βεβαίως θα υπάρχει πάντα η συζήτηση, ο διάλογος, η αντιπαράθεση. Είμαστε δημοκρατικές χώρες. Αλλά το ότι καταφέρνουμε να αναδεικνύουμε την ενότητά μας και τη βούλησή μας ως μια κοινή βούληση, αυτό νομίζω- δείχνει ότι η Ευρώπη τραβάει μπροστά. Αυτό είναι το μήνυμα όχι μόνο για τον πολίτη μας, αλλά και σε ένα διεθνές επίπεδο.

    Σας ευχαριστώ".

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Β. Α. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Τις περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής που αντιμετώπισαν προβλήματα από τις πρόσφατες πλημμύρες επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου.

    Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τις περιοχές του Μαραθώνα, του Καλάμου, του Μαρκόπουλου, του Ωρωπού και της Μαλακάσας και προήδρευσε σε σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς κατά την οποία καταγράφηκαν λεπτομερώς όλα τα προβλήματα, ώστε, όπως χαρακτηριστικά, είπε να προχωρήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων στην περιοχή.

    Σε πρώτη φάση για τις πρώτες ανάγκες θα διατεθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και στους Δήμους θα διατεθούν 900.000 ευρώ.

    [11] ΤΕΛΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Στο Συμβούλιο Κορυφής στο τέλος Μαρτίου θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ευρωζώνης. Οι αλλαγές αυτές θα προβλέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης χωρών που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής επιβράδυνσης, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια για τη μείωση του δημόσιου χρέους στις χώρες στις οποίες υπερβαίνει το 60% (μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα).

    Αυτά προκύπτουν από τις συζητήσεις που έγιναν στα συμβούλια Ecofin και Eurogroup κατά το προηγούμενο διήμερο και στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο όριο του 3% του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος που ορίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Αλλαγές δεν θα υπάρξουν σε άλλα σημεία του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, χαρακτηρίζοντας δε ως τεχνικού χαρακτήρα όσες θα προβλέπουν μεγαλύτερη επιείκεια στην αντιμετώπιση από την ΕΕ τυχόν αύξησης στο δημοσιονομικό έλλειμμα χωρών που βρίσκονται στην καθοδική φάση του οικονομικού κύκλου. Σημειώνεται ότι οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

    Αναφορικά με τις επιπτώσεις που δημιουργεί το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι αφορούν στην ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, που αυξάνει το κόστος παραγωγής για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσάρεστες παρενέργειες που αφορούν και στην ελληνική οικονομία.

    «Η ελληνική οικονομία δεν είναι γυάλινος πύργος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας δε ότι «δεν υπάρχει άτρωτη οικονομία σε μια χιονοστιβάδα οικονομικών εξελίξεων».

    Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά, ο κ. Χριστοδουλάκης τις απέδωσε στην αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, λόγω του επερχόμενου πολέμου, καθώς και στη ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

    Επιβεβαιώνοντας δε τις ανοδικές πιέσεις που δέχεται ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου λόγω των εξελίξεων αυτών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επεσήμανε ότι «στο μέτωπο της ακρίβειας η μάχη πρέπει να είναι διαρκής», ενώ πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για αύξηση των εισαγωγών οπωροκηπευτικών, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στην αγορά.

    ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ

    ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

    Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα πακέτο μέτρων για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, αφενός η τόνωσή τους και αφετέρου ο περιορισμός των συνεπειών που προκαλεί η οικονομική επιβράδυνση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2003, ο κ. Χριστοδουλάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα είναι βραδύτερος, έναντι των αρχικών προβλέψεων, λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί ο «φόβος» του πολέμου.

    Το θέμα αυτό, καθώς και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, θα συζητηθούν το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο των Επτά (G7), όπου θα τεθούν επί τάπητος και οι τρόποι τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι «δεν δικαιολογείται η αύξησή τους, καθώς ο ρυθμός χορήγησης στεγαστικών δανείων παραμένει υψηλός».

    E.A.

    [12] ΣΒΒΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Στο θέμα της μείωσης του ποσοστού των αναγκαστικών τοποθετήσεων στις επιχειρήσεις και στον επαναπροσδιορισμό των προστατευόμενων ομάδων όπως ορίζονται στο πλαίσιο του ν.2643/98, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ).

    Παράλληλα, ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρθηκε στις δομές και στην υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής και ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης και στα επιδοτούμενα προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

    Επιπλέον τονίστηκε η διαπιστωμένη υστέρηση στην παρεχόμενη πληροφόρηση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΟΑΕΔ και στην ποιότητα των υπηρεσιών, που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να στρέφονται σε κεντρικά καταστήματα που λειτουργούν εύρυθμα και αποτελεσματικά, επιφορτίζοντας τα δυσανάλογα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κριτήρια υπαγωγής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Λ.Α.Ε.Κ και στις ισχύουσες διαδικασίες, που δημιουργούν αγκυλώσεις και ανελαστικότητα στη χρήση του. (υποχρεωτική σύνδεση του πεδίου εκπαίδευσης με τη θέση εργασίας του εκπαιδευόμενου, καθυστέρηση αποπληρωμών, περιορισμός στα δύο προγράμματα κατάρτισης ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση, κλπ)

    Όσον αφορά στα επιδοτούμενα προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, επισημάνθηκε η ανάγκη παύσης του χαρακτηρισμού της οικειοθελούς αποχώρησης ως διαδικασίας μείωσης προσωπικού, καθώς και η διερεύνηση της επιδότησης εποχικών δραστηριοτήτων που απασχολούν εργατικό δυναμικό κυρίως ομογενών, αλλοδαπών ή γυναικών, που έχουν δύσκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

    6.100 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Από την πλευρά του ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ, Ιωάννης Νικολάου, μαζί με τους αντιπροέδρους του οργανισμού, Χ. Δανέλη και Γ. Μανιάτη και την περιφερειακή διευθύντρια Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Α. Γραικού, αναφέρθηκαν στα θέματα και στα ερωτήματα που τέθηκαν τόσο από τη διοίκηση του Σ.Β.Β.Ε., όσο και από τους παριστάμενους εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα και μετά από σχετική ερώτηση, ο διοικητής του ΟΑΕΔ διευκρίνισε ότι ο οργανισμός στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του και με προτεραιότητα στις περιφέρειες της χώρας που πλήττονται από υψηλή ανεργία, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του για το 2003, στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

    Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε, θα προκηρυχθούν για το 2003, επιδοτούμενα προγράμματα για τη δημιουργία 6.100 νέων θέσεων απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη, έναντι 2.900 νέων θέσεων που ήταν πέρσι.

    Όπως διευκρίνισε, έχει ήδη ξεκινήσει η προκήρυξη των προγραμμάτων, ενώ σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων, θα προκηρυχθούν διαδοχικά, δύο ακόμη κύκλοι προγραμμάτων.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 2003 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, τρία νέα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ), στην Καλαμαριά, στην Πύλη Αξιού και στην Ιωνία, που θα αποσυμφορίσουν τις υφιστάμενες μονάδες και δομές του ΟΑΕΔ και θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη

    Καταλήγοντας ο διοικητής του ΟΑΕΔ, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, ενώ πρότεινε για τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (Λ.Α.Ε.Κ), να προωθηθούν απευθείας από τον ΣΒΒΕ, στη διαχειριστική επιτροπή του οργανισμού, στην οποία μετέχει εκπρόσωπος των εργοδοτών.

    E.A.

    [13] Ο Γ.Γ. ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ο Π.Π. ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει το άνοιγμα του 6ου Προγράμματος Πλαισίου προς Ανατολάς, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις των επιστημονικών κοινοτήτων των κρατών μελών της Ευρώπης των «25» με όσες χώρες κινούνται απομονωμένα σε σχέση με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δημήτρης Δενιόζος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την παρουσίαση του 6ου Προγράμματος Πλαισίου (6ο Π. Π.) στις χώρες των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου, που ολοκληρώνεται απόψε στη Θεσσαλονίκη.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, L. Bellemin, υπογράμμισε ότι, με το 6ο Π.Π. οι πολιτικές της ευρωπαϊκής έρευνας και της διεθνούς συνεργασίας εισέρχονται σε νέα φάση.

    Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με το 6ο Π.Π. περνάμε από το φρούριο Ευρώπη σε έναν ευρωπαϊκό χώρο ανοιχτό με το εξωτερικό», ενώ πρόσθεσε ότι «το άνοιγμα αυτό είναι επιθυμητό από τις χώρες της Βαλκανικής και του Εύξεινου Πόντου και αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του 6ου Π.Π. ανέρχεται στο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ και η πρώτη προκήρυξη, που είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ, έχει ήδη δημοσιευθεί. Εντός του Μαρτίου, όπως πρόσθεσε ο κ.Δενιόζος, εκπνέουν οι πρώτες προθεσμίες για την υποβολή των προτάσεων και η αξιολόγησή τους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το καλοκαίρι.

    Αμέσως μετά, και υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες της Κομισιόν, λειτουργήσουν κανονικά, θα πρέπει να ξεκινήσει, πριν το τέλος του 2003, η χρηματοδότηση των εν λόγω προτάσεων που έχει διάρκεια ως το 2005, αφού για τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί η δεύτερη προκήρυξη.

    Αναφερόμενος στο στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, σχετικά με το ότι οι χρηματοδοτήσεις για την έρευνα θα πρέπει να ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ και τα κονδύλια θα πρέπει να καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Δενιόζος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο 1,9% και το ποσοστό κάλυψης από τις επιχειρήσεις φθάνει στο 55%. Υπό το πρίσμα αυτό, όπως υπογράμμισε, το ποσοστό συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να αυξηθεί και να φθάσει στην Ελλάδα στο 67%.

    Ε.Α.

    [14] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (16:51 UTC+2)

    Στον πτωτικό ρυθμό των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να δέχεται τις περισσότερες πιέσεις.

    Ειδικότερα, μετά από διακυμάνσεις σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,02% και διαμορφώθηκε στις1.693,44 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 1.689,63 και 1.700,43 μονάδων.

    Ισχνός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο ποσό των 60,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 191 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 81 πτωτικών και 107 αμετάβλητων.

    Σε θετικό πρόσημο τερμάτισαν και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips, να σημειώνει τη μικρότερη άνοδο (0,06%), συνεπεία των πιέσεων που δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών (-1,10%) και παρά την αύξηση του τραπεζικού δείκτη (+1,21%).

    Ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,77%, ο σαραντάρης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,32% και ο FTSE/ASE 140 σημείωσε άνοδο κατά 0,17%.

    Από το σύνολο των 20 κλαδικών δεικτών, μόλις δύο κλάδοι διέγραψαν πτωτική τροχιά, με τον δείκτη των διυλιστηρίων να υποχωρεί σε ποσοστό 0,17% και αυτόν των κατασκευαστικών να διολισθαίνει κατά 0,13%.

    Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των ασφαλειών (2,54%), ου χονδρικού εμπορίου (2,01%) και των βασικών μετάλλων (1,20%).

    Κατά 0,81% ενισχύθηκε ο δείκτης της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,79% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,57% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,48% αντίστοιχα των επενδύσεων και των βιομηχανιών, κατά 0,44% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,43% του λιανικού εμπορίου κατά 0,29% των εκδόσεων και εκτυπώσεων και κατά 0,23% των ειδών λύσεων πληροφορικής.

    Τη μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι κλάδοι των συμμετοχών (0,03%), των τροφίμων και ποτών (0,16%) και της πληροφορικής (0,18%).

    Ε.Α.

    [15] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΚΘ- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (15:35 UTC+2)

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χτες ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), Βασίλης Μάργαρης και ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, Stere Farmache.

    Η συμφωνία μετουσιώνει σε πράξη την προσπάθεια του ΧΚΘ να συμβάλει στην προώθηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος DAC του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχει το ΧΚΘ με την ανάληψη του έργου: «Ο ρόλος των κεφαλαιαγορών, της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της Ε.ΑΓ.Α.Κ. στην οικονομική αναδιάρθρωση των αναδυόμενων χωρών». Το έργο αποσκοπεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αποδέκτριες χώρες, αναφορικά με τις λειτουργίες της Κεφαλαιαγοράς και την προώθηση του θεσμού της Ελληνικής Αγοράς Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ) στα κράτη αυτά. 

    Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η εγκαθίδρυση και προώθηση σχέσεων ανοιχτής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών η οποία, μεταξύ άλλων, συνίσταται στα εξής:

    -Eπίτευξη υψηλής εξειδίκευσης στελεχών των Κεφαλαιαγορών, των Χρηματιστηριακών εταιρειών, επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών φορέων που λειτουργούν στις αποδέκτριες χώρες, σε θέματα λειτουργίας των κεφαλαιαγορών στις αναπτυγμένες χώρες

    -Προβολή και εντοπισμός εναλλακτικών μορφών άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις των αποδεκτριών χωρών

    -Δημιουργία δικτύου συνεργασίας στελεχών και Χρηματιστηριακών εταιρειών στις αποδέκτριες χώρες με το ΧΚΘ και το ΧΑ

    -Συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις που θα εισαχθούν στην ΕΑΓΑΚ και οι οποίες λειτουργούν στις αποδέκτριες χώρες.

    Με το πέρας της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κύριος Farmache δήλωσε ευγνώμων τόσο προς της ελληνική αποστολή, όσο και προς το Υπουργείο Εξωτερικών για τη συνολική βοήθεια που ήδη σχεδιάζεται να παρασχεθεί στο τοπικό χρηματιστήριο. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, σύντομα να εγκριθεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Βοήθειας και το πρόγραμμα που έχει ήδη κατατεθεί από το ΧΚΘ, αναφορικά με την ίδρυση Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς στη Ρουμανία.

    ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ

    ΜΕ ΤΗ BANC POST

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Βουκουρέστι, η αντιπροσωπεία του Κέντρου συναντήθηκε με στελέχη της τράπεζας BANC POST στην οποία προσφάτως η EFG Eurobank αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της κατέχοντας πλέον 45% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν την πιθανότητα συνεργιών, προκειμένου να ενημερωθούν επιλεγμένοι πελάτες της τράπεζας για την Ελληνική Αγορά Αναδυόμενων Κεφαλαιαγορών (ΕΑΓΑΚ). Επίσης, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση της Alpha Finance Romania προκειμένου να σχεδιαστεί η από κοινού οργάνωση ενημερωτικής ημερίδας σε επιλεγμένους πελάτες της Alpha Finance στη Ρουμανία.

    Τέλος, στο πλαίσιο των συναντήσεων, η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε τον κύριο Ιωάννη Μάρκο, εμπορικό ακόλουθο ΟΕΥ στο Βουκουρέστι, όπου και συζητήθηκε το σύνολο των δυνατών υποστηρικτικών δράσεων, τις οποίες θα παράσχει η ελληνική πρεσβεία του Βουκουρεστίου στο πλαίσιο της συνολικής υλοποίησης του σκέλους του προγράμματος που αφορά τη Ρουμανία._

    [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ Τ. ΜΠΛΕΡ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει την ελπίδα ότι θα αδράξει την ιστορική ευκαιρία όσον αφορά την επίτευξη, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού, που θα επιτρέψει σε μια επανενωμένη Κύπρο να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Απρίλιο.

    Ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τον ειδικό του απεσταλμένο Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ να είναι διαθέσιμος σ' αυτό το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων και να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί στα ΗΕ.

    Εκφράζει την ελπίδα για συνέχιση των στενών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου σε διμερές επίπεδο όσο και ως εταίροι στην Κοινοπολιτεία και την ΕΕ, όπου όπως γράφει ο κ. Μπλερ ''είμαι σίγουρος θα κάνετε σημαντική και εποικοδομητική συνεισφορά''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Ζ. ΖΕΜΙΝ ΚΑΙ ΓΚ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ ΣΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλαν ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

    Ο κ. Ζεμίν, στο τηλεγράφημά του, αναφέρει: ''Είμαι πεπεισμένος ότι με τις συντονισμένες προσπάθειες των χωρών μας, οι φιλικές σχέσεις και συνεργασία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σταθεροποιηθούν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα καθώς και σε άλλους τομείς''.

    Ο κ. Ζουγκάνοβ, στο δικό του τηλεγράφημα, αναφέρει ότι ''ο κυπριακός λαός έχει εναποθέσει σε σας την τύχη του, εκφράζοντας την υποστήριξή του στο πρόγραμμα κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Γνωρίζουμε πως πάντοτε ήσασταν υπέρ της ανάπτυξης των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης θα κατέτασσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένων και πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου, εάν δεν υπήρχε το εθνικό θέμα της Κύπρου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξη τύπου με θέμα την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την εκμετάλλευση της οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ρολάνδης χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την υπογραφή που έλαβε χώρα τη Δευτέρα το βράδυ στο Κάιρο, προσθέτοντας πως από τώρα η Κύπρος αποκτά κυριαρχικά δικαιώματα πάνω σε θαλάσσια έκταση 32,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τετραπλάσια περίπου από τη δική της εδαφική έκταση.

    Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Κύπρος θα έχει τα αποκλειστικά κυρίαρχα δικαιώματα για σκοπούς έρευνας, εκμετάλλευσης, συντήρησης και διαχείρισης των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου, έμψυχων και άψυχων, τόσο επί του υδάτινου όγκου της θάλασσας όσο και επί του βυθού και του υπεδάφους του βυθού της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, περιλαμβανομένου και του ορυκτού πλούτου, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, πρέσβης Γιουσούφ Μπουλούτς, αφού τόνισε ότι ο κ. Παπαδόπουλος «φέρει βαρύ φορτίο στο οποίο περιλαμβάνεται η ταυτότητά του ως μέλους της ΕΟΚΑ», σημείωσε πως ο ρόλος που διαδραμάτισε ο κ. Παπαδόπουλος στην πολιτική ζωή της Κύπρου εκτείνεται βαθιά στο παρελθόν και πρόσθεσε: «Καλύτερα απ' όλους γνωρίζει ο ελληνοκυπριακός λαός τις θέσεις του στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού. Ο ελληνοκυπριακός λαός εξέλεξε τον Παπαδόπουλο στον πρώτο γύρο, πράγμα το οποίο αντανακλά τη συγκεκριμένη και συνειδητή επιλογή του».

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Το μήνυμα ότι η προώθηση στο κοινοβούλιο του θέματος της εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη στο έδαφος της Τουρκίας αμερικανικών στρατευμάτων, στην περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, εξαρτάται από την απάντηση των Η.Π.Α. στα τουρκικά αιτήματα, έδωσε ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

    "Υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία εμείς αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία και τα οποία είναι πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα, τα οποία γνωστοποιήσαμε στις Η.Π.Α. Προς παρόν όμως δεν έχουμε λάβει απάντηση", είπε ο κ.Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία προώθησης στο κοινοβούλιο του θέματος της εκχώρησης αρμοδιοτήτων.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν δεν δοθεί ξεκάθαρη απάντηση είναι δύσκολη η προώθηση στο κοινοβούλιο του θέματος της εκχώρησης αρμοδιοτήτων.

    Στο μεταξύ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκου Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϋκάλ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του άσκησε δριμεία κριτική στον Αμπντουλλάχ Γκιουλ, διότι συζήτησε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων και του ανέφερε, όπως είπε ο κ.Μπαϊκάλ, ότι "θα περάσουμε το θέμα στο κοινοβούλιο εντός μιας εβδομάδας".

    "Είχα πει ότι το έργο τελείωσε, αλλά απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστεί για μια εβδομάδα ακόμη. Η "σχολική εορτή" θα λήξει μετά από μια εβδομάδα. Λένε το τέλος του έργου στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά δεν το λένε στους Τούρκους", είπε ο κ.Μπαϊκάλ.

    [21] ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Το παιχνίδι με τον Ιωνικό είναι αυτό που προβληματίζει τους παίκτες του ΠΑΟΚ έπειτα από την σπουδαία χθεσινή εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΚ στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1. Το ευχάριστο για την ομάδα του Μπάνε Πρέλιεβιτς είναι ότι υπάρχει πολύ καλή ψυχολογία μεταξύ των παικτών και αυτό θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμή τους.

    «Πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Πετύχαμε μια σπουδαία νίκη, για να έχει όμως αντίκρισμα αυτή πρέπει να κερδίσουμε τον Ιωνικό», τόνισε ο αρχηγός του «Δικεφάλου Γιώργος Λιμνιάτης, μια μέρα μετά τη νίκη της ομάδας του επί της ΑΕΚ.

    Από την άλλη ο άσος του ΠΑΟΚ, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς τόνισε για το συγκεκριμένο παιχνίδι: «Μετά την σπουδαία νίκη που πετύχαμε σε βάρος της ΑΕΚ πρέπει να συνεχίσουμε με νίκη κόντρα στον Ιωνικό. Όμως όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα παιχνίδια επιδιώκουμε μόνο τη νίκη. Αυτό που θέλουμε από τον κόσμο μας είναι να έρθει στο γήπεδο και να μας ενισχύσει με κάθε τρόπο».

    [22] ΣYΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ 2004 ΜΕ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έγινε δεκτή σήμερα στο Παλάσιο Ζαρζουέλα, από τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τη Βασίλισσα Σοφία.

    Στη συνάντηση παρέστησαν ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ Αντόνιο Σάραρανγκ, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ της Ισπανίας Ζοζέ Μαρία Εχεβάρια και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Καπράλος.

    Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας απεδέχθη πρόσκληση της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τους Αγώνες στην Αθήνα.

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 επεσήμανε την πρόοδο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας κάνοντας αναφορές στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία που θα περιλάβει και την Βαρκελώνη, στην πρόσφατη παρουσίαση της Ολυμπιακής Δάδας, στη συμβολή του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και του Προέδρου του ΑΟΒ Μανώλο Ρομέολο, στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης και στην τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων αντίστοιχα, καθώς και στο γεγονός ότι 200 Ισπανοί πολίτες έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις Εθελοντισμού για του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Μετά το τέλος της συνάντησης η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη δήλωσε: "Ήταν μεγάλη τιμή που μας δόθηκε σήμερα η ευκαιρία να συναντήσουμε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τους ενημερώσω για την πρόοδο της ετοιμασίας μας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σάμαραγκστον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για αυτήν τη συνάντηση. Έχουμε επισκεφθεί μέχρι στιγμής το Παρίσι, το Βερολίνο και τη Μαδρίτη και είναι πολύ σημαντικό που η Ευρωπαϊκή προοπτική των Αγώνων αναδεικνύεται από την Αθήνα. Αυτή τη προοπτική και τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των χωρών που φιλοξενούν μεγάλες διοργανώσεις αναπτύσσουμε μέσω των επισκέψεών μας για τη προβολή του 2004".

    Στη συνέχεια η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού της Ισπανίας Ζαν Αντόνιο Γκομέζ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για το θέμα της υποψηφιότητας της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 καθώς και για την φιλοξενία και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν στην Ολυμπιακή Ομάδα της Ισπανίας ενόψει του 2004.

    [23] ΠΑΠΑΤΩΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΕΜΕΙΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΨΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ικανοποιημένος έμεινε από την εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών στο 1ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία ο ομοσπονδιακός προπονητής στίβου, Οδυσσέας Παπατώλης, δεδομένου ότι γνώριζε εκ των προτέρων τα προβλήματα της εθνικής εξαιτίας της έλλειψης χώρων για προπόνηση.

    Σημειώνεται ότι στο ευρωπαϊκό κύπελλο η Ελλάδα στις γυναίκες πήρε την έβδομη θέση στη βαθμολογία με 32 βαθμούς, ενώ στους άνδρες η χώρα μας τερμάτισε τελευταία με μόλις 24 βαθμούς. Από εκεί και πέρα η Όλγα Βασδέκη στο τριπλούν με 14.07μ και ο Αρης Γκαβέλας στα 60μ. με 6.61 ήταν οι δύο πρωταθλητές της χώρας μας, που κατέλαβαν τις δεύτερες θέσεις, ενώ η Φλώρα Ρεντούμη τερμάτισε στην τρίτη θέση των 60μ. με εμπόδια με 8.17.

    «Δεν μπορώ να πω ότι τα πήγαμε άσχημα. Κάθε άλλο μάλιστα», αναφέρει ο Οδυσσέας Παπατώλης και συνεχίζει: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει καλή παράδοση στις ταχύτητες, τις ρίψεις και τα άλματα. Όμως σε αυτές τις κατηγορίες δεν πήραμε μέρος. Αρα γνωρίζαμε ότι δεν θα έχουμε τις πολύ μεγάλες διακρίσεις. Ωστόσο αν δούμε τις επιδόσεις των αθλητών μας είναι πολύ κοντά στα ατομικά τους ρεκόρ. Εκτός από δύο τρεις αθλητές όλοι οι άλλοι πήγαν καλά. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και την απουσία λόγω ίωσης του Κούση».

    Ο κ. Παπατώλης αποκάλυψε και τις φιλοδοξίες της εθνικής ομάδας κλειστού στίβου για το πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ: «Σε καμιά περίπτωση δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση με την ίδια αποστολή. Σαφώς θα είναι καλύτερη, όμως σε καμιά περίπτωση και η καλύτερη που έχουμε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε καλή εμφάνιση στον ανοικτό στίβο».

    Ωστόσο η εθνική ομάδα θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Αν υπήρχε εκείνη η υλικοτεχνική υποδομή από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για να πραγματοποιηθεί σωστά η προετοιμασία: «Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα. Από το Φθινόπωρο δεν υπήρχε ένα μέρος για να πραγματοποιήσει ένας αθλητής την προετοιμασία του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να προπονηθούν σωστά. Ακόμη δεν έχουμε προσαρμοστεί στον Αγιο Κοσμά. Όμως η χειρότερη χρονική περίοδος πέρασε και οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο ευοίωνες».

    Τέλος σχολιάζοντας την διοργάνωση της Λειψίας ο κ. Παπατώλης μίλησε με καλά λόγια: «Οι Γερμανοί είναι άψογοι. Γνωρίζουν να κάνουν σωστά κάποιες διοργανώσεις. Και σε αυτήν τουλάχιστον πήραν άριστα».

    K.Π.

    [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Αποφασιστικός ο Πανιώνιος κέρδισε με 104-79 το Μαρούσι στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής της Α1 και έκανε ένα σπουδαίο βήμα για να ξεφύγει από τις επικίνδυνες θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό.

    Οι παίκτες του Πανιωνίου μπήκαν δυνατά πήραν μεγάλη διαφορά και μετά έκαναν μια... καλή προπόνηση, ικανοποιώντας τους οπαδούς τους που παραβρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο της Ν. Σμύρνης.

    Κορυφαίος παίκτης από τους νικητές ήταν ο Διαμαντόπουλος που έκανε ό,τι ήθελε και στις δύο ρακέτες σημειώνοντας 31 συνολικά πόντους, ενώ από το Μαρούσι διακρίθηκε ο Τζόουνς που πέτυχε 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 25-22, 45-37, 74-58, 104-79

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας 2, Μπατής, Μελάς 2, Γκότσης, Χέντερσον 14, Δεληγιάννης, Διαμαντόπουλος 31 (10/11 βολές, 9/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Γκαγκαουδάκης 2, Σκλάβος 12, Μπεϊλι 18, Αγαδάκος 10, Μπερνάρντ 13.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος, Κορωνιός 14, Μανωλόπουλος, Νόλαν 14, Μασλαρινός 6, Γκρουμ, Σπανούλης 5, Δανιήλ 2, Ολιβερ 12, Τζόουνς 20, Τσιάκος 2, Μαρμαρινός 4.   

    [25] ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Ο ΠΑΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 89-67 ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Χωρίς να μοχθήσει πολύ ο ΠΑΟ επιβλήθηκε εύκολα με 89-67 του Ηράκλειου στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής και διατήρησε το αήττητο για την φετινή χρονιά στο πρωτάθλημα της Α1. Μετά από αυτή τη νίκη ο ΠΑΟ αύξησε σε τρεις τους βαθμούς της διαφοράς που την χωρίζουν από τη δεύτερη στη βαθμολογία ΑΕΚ.

    Αν και οι γηπεδούχοι στερήθηκαν των υπηρεσιών των Καλαϊτζή, ΜακΝτόναλντ και Φώτση εντούτοις έδειξαν ότι έχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

    Κορυφαίος παίκτης από τον ΠΑΟ ήταν ο Τούρκος Κουτλουάι που πέτυχε 17 πόντους, ενώ από το Ηράκλειο πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Μπενερμαν που σημείωσε 32 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 16-19, 44-37, 68-50, 89-67

    ΠΑΟ: Αλβέρτης 7, Παπαδόπουλος 8, Λάκοβιτς 14, Κουτλουάι 17, Μίντλεντον 15, Τσαρτσαρή 3, Ζούζα 13, Βιδάλης, Μπιούφορντ 12.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Χναράς, Παβλίσεβιτς, Μπάτσικ 2, Μακρής 4, Οστιν 1, Κούβαρης 6, Μπένερμαν 32, Βαρδαβάς 2, Χόρβατ 14, Μπαρμπαρής, Κρίτσαλος 6.

    [26] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Παρίσι, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Υπερηχητικό αεροπλάνο τύπου "Κονκόρντ" της Air France, το οποίο μετέφερε 47 επιβάτες και εννεαμελές πήρωμα από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη, υποχρεώθηκε σήμερα σε αναγκαστική προσγείωση στο Χάλιφαξ του Καναδά λόγω μηχανικού προβλήματος.

    Από το γαλλικό εθνικό αερομεταφορέα δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Η Air France και η British Airways ανέστειλαν τις πτήσεις των υπερηχητικών αεροπλάνων μετά την αεροπορική τραγωδία τον Ιούλιο του 2000 τη συντριβή "Κονκόρντ" της Air France μετά την απογείωση από το Παρίσι κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 113 άνθρωποι. Και οι δύο αεροπορικές εταιρίες συνέχισαν τις πτήσεις "Κονκόρντ" από το Νοέμβριο του 2001.

    [27] ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

    Βιέννη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ενας άνδρας είναι ο δράστης της τριπλής δολοφονίας σήμερα σε προάστιο της Βιέννης ανακοίνωσαν οι αυστριακές αρχές.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο δράστης πυροβόλησε εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες και μία γυναίκα και τους σκότωσε ανέφερε η αστυνομία. Στη συνέχεια ο άνδρας αυτοκτόνησε.

    Ο.Κ.

    [28] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 19 Φεβρουαρίου 2003 (19:01 UTC+2)

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε κτίριο υπό κατασκευή στην πόλη Χανγκζου στην νοτιοανατολική Κίνα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua τέσσερις ακόμη εργάτες είναι παγιδευμένοι στα ερείπια και είναι μικρές οι πιθανότητες να ανασυρθούν ζωντανοί ανέφερε μέλος σωστικού συνεργείου.

    Το κτίριο κατέρρευσε αργά χθες τη νύχτα ενώ ήταν 28 άτομα σε αυτό. Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της κατάρρευσης.

    Ο.Κ.

    [29] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 19 Φεβρουαρίου 2003 (18:38 UTC+2)

    Στρατιωτικό Οχημα έπεσε πάνω σε νάρκη στο ανατολικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του ένας από τους αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Γκαρντέζ, νότια της Καμπούλ.

    [30] ΣΑΝΤΑΜ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΙΜΗΜΑ

    Βαγδάτη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι η χώρα του επιθυμεί να αποφύγει τον πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι με τίμημα την ανεξαρτησία της.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Σαντάμ σε συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γενάντι Ζιουγκάνοφ είπε ότι ο ιρακινός λαός δεν επιθυμεί τον πόλεμο αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

    Ο Σαντάμ πρόσθεσε ότι «δεν θα συμβιβαστούμε όσον αφορά στην ανεξαρτησία μας, στην αξιοπρέπεια μας και στο δικαίωμα μας να ζούμε ελεύθεροι και να ενεργούμε ως ελεύθεροι άνθρωποι».

    Ο Ιρακινός πρόεδρος τόνισε ότι ταυτόχρονα όπως "ο λαός του χρειάζεται ελευθερία, αξιοπρέπεια και την εδαφική του ακεραιότητα έτσι σέβεται την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των άλλων όπως και της Αμερικής αν αυτή σέβεται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του Ιράκ και των Αράβων".

    Ο Σαντάμ προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να επιτεθούν κατά της Βαγδάτης τότε θα δουν την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού που με τη βοήθεια του θεού θα τους νικήσει.

    Την ίδια ώρα οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ συνεχίζουν τους ελέγχους στο ιρακινό έδαφος όσον αφορά τους απαγορευμένους πυραύλους που μπορεί να κατέχει η Βαγδάτη. Σήμερα επισκέφθηκαν τρεις τοποθεσίες όπου κατασκευάζονται πύραυλοι και τμήματα αυτών.

    Συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα ραντάρ της ιρακινής αεράμυνας και συστοιχία πυραύλων στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων κοντά στη Βασόρα, 250 μίλια νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

    Ο.Κ.

    [31] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΘΒΕ ΛΟΓΩ ΣΤΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (14:20 UTC+2)

    Χωρίς παραστάσεις θα μείνει και αυτή την εβδομάδα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν οι ηθοποιοί λόγω μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους στη υπό διαπραγμάτευση νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στο νέο εξώδικο που έστειλε στο ΚΘΒΕ αναφέρει ως λόγους της εξαγγελίας νέων στάσεων εργασίας την άρνηση διαλόγου από πλευράς διοίκησης του ΚΘΒΕ παρά το γεγονός ότι πέρασαν έξι μήνες από την κοινοποίηση των αιτημάτων των ηθοποιών. «Επειδή οι μεθοδεύσεις σας οδηγούν ευθέως στον εκβαρβαρισμό του πολιτισμού της εργασίας, επειδή οι παράλογες απαιτήσεις και τα ανυπόστατα επιχειρήματα της καλλιτεχνικής σας διεύθυνσης και η αποδοχή αυτών εκ μέρους του διοικητικού σας συμβουλίου απαλλοτριώνουν τους πολιτιστικούς στόχους και προετοιμάζουν την τιμαριοποίηση του ΚΘΒΕ , γι αυτό εξαγγέλλουμε νέες στάσεις εργασίας» αναφέρεται στο εξώδικο.

    Οι στάσεις εργασίες για τις δοκιμές και τις πρόβες έχουν ως εξής: αύριο 10.00-13.00 και 21.00-22.30, την Παρασκευή 10.30-12.30 και 21.00-22.30, το Σάββατο, 18.30-22.30 και την Κυριακή 11.00-12.30 και 16.00-20.00

    [32] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Εκθεση με θέμα «Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα» διοργανώνει από τις 2 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης. Η έκθεση που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο στο Ρέθυμνο περιλαμβάνει 35 έργα, πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και αφίσες που προέρχονται από συλλογές ερευνητικών κέντρων και ιδιωτών. Θα εκτεθούν επίσης οι πρωτότυπες φωτογραφίες του νεκρού Τσε που τράβηξε ο Φρέντι Αλμπόρτα.

    Τον Οκτώβριο του 1967 ο Ερνέστο Τσε Γκε Γκεβάρα εκτελέστηκε από Βολιβιανούς στρατιώτες που ακολουθούσαν εντολές της CIA. Η φωτογραφία του σώματός τοποθετημένου πάνω σε μια σκάφη ποτίσματος ζώων μεταδόθηκε παντού προκειμένου να αποδειχτεί ότι ήταν πια νεκρός. Τριάντα έξι χρόνια μετά ο επαναστάτης Τσε συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτέλειας και ήθους, ένα σύμβολο για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου.

    Στόχος της έκθεσης είναι να τιμήσει τη μεγάλη προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα και συγχρόνως να παρουσιάσει τεκμήρια για το πώς αντέδρασαν καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο στην είδηση του θανάτου ενός ήρωα. Τα έργα έχουν συγκεντρωθεί από τη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αναμεσά τους περιλαμβάνονται δημιουργίες των Arnold Belkikn, Rogelio Lopez Cuenca, Paolo Gasparini, Raul Arellano, Antonio Frasconi, Oskar Rojas , Ian Hillenberg, Ruhth Weisberg, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Ζουρούδη, Κυριάκου Κατζουράκη, Δέσποινας Μεϊμάρογλου και Άγγελου Σκούρτη.

    [33] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΟΥ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2003 (12:17 UTC+2)

    Τον Δ' Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού διοργανώνει στις 18, 19 και 20 Απριλίου η εταιρία στήριξης χορού «Τερψιχόρης Έργα». Ο διαγωνισμός, που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, αφορά κορίτσια και αγόρια από 7 ετών και άνω.

    Τα παιδιά που θα διακριθούν στο διαγωνισμό θα λάβουν υποτροφίες για φοίτηση σε διακεκριμένες σχολές χορού στο εξωτερικό, βραβεία και δώρα.

    Παράλληλα με τον διαγωνισμό θα γίνει την τελευταία ημέρα διαδικασία επιλογής ελλήνων χορευτών για τη σχολή του Μωρίς Μπεζάρ Σχολή Στούντιο Ρούντρα Μπεζάρ με έδρα τη Λωζάννη.

    Ο διευθυντής της σχολής καλεί σε διαδικασία επιλογής όλους τους νέους έλληνες χορευτές και χορεύτριες που επιθυμούν να ενταχθούν στη Σχολή τους Μωρίς Μπεζάρ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οι χορευτές θα πρέπει να παρουσιάσουν μια χορογραφία της επιλογής τους και να συμμετάσχουν σε ένα μάθημα κλασικού χορού. Τα κορίτσια θα πρέπει να είναι ηλικίας 16 19 ετών και τα αγόρια 16 20 ετών.

    [34] ΠΙΑΝΟ ΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥ 1889 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (11:49 UTC+2)

    Ένα πιάνο αντίκα με ουρά, αληθινό έργο τέχνης , μάρκας Bosendorfer κατασκευής 1889 απέκτησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης χάρη στη δωρεά της Μαργαρίτας Γελβάρη. Το συλλεκτικό αυτό μουσικό όργανο, μήκους 2,65 και πλάτους 1,60 μέτρων , έχει μηχανισμό παράλληλων χορδών , τα πλήκτρα του είναι από ελεφαντόδοντο και έβενο και είναι διακοσμημένο με ξυλόγλυπτα σχέδια βαμμένα στο χέρι με χρυσό.

    Το πιάνο δωρίστηκε στην άνοιξη του 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκη το οποίο το επισκεύασε, το συντήρησε και από τις 15 Φεβρουαρίου το εκθέτει στο φουαγιέ της πλατείας του. Στα μελλοντικά σχέδια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι να χρησιμοποιήσει το εξαιρετικό αυτό όργανο σε συναυλίες έργων του 19ου αιώνα στην αίθουσα ή στο φουαγιέ.

    [35] ΚΛΕΙΣΤΟ ΩΣ ΤΙΣ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2003 (11:41 UTC+2)

    Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα μέχρι τις 13 Μαρτίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών για να μπορέσει να προετοιμαστεί για την έκθεση «Η κατάκτηση του αέρα, μια περιπέτεια στην τέχνη του 20ου αιώνα» η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Τουλούζης Les Abattois. Η έκθεση που θα λειτουργήσει από τις 14 Μαρτίου έως τις 29 Ιουνίου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι οποίες θα πλαισιώσουν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

    Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκθεση με διεθνή σημασία , η οποία θα αποτελέσει ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Τα έργα που περιλαμβάνει είναι από τα πιο χαρακτηριστικά των σημαντικότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα όπως οι: Ανρί Ματίς, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Λιουμπόβ Ποπόβα, Φράνσις Πικαμπιά, Βλαντιμίρ Τάτλιν, Αλεξάντερ Κόλντερ, Άντι Γουόρχολ, Μάξ Έρνστ, Αλεξάντερ Ροτσένκο, Λούτσιο Φοντάνα , Ιβ Κλάιν και άλλων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 February 2003 - 19:13:55 UTC