Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ- ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΡΙΣΗ
  • [03] ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [07] ΕΠΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [10] ΟΛΟKΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 17Η DETROP
  • [11] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [12] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [13] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [14] ΚΟΥΤΣΟΥ: Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 3 - 2
  • [16] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 1
  • [17] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1 - 1
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 2 - 0
  • [20] Κ. ΡΑΙΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ
  • [21] 18 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΡΙΑΣ-ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [22] ΝΕΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [23] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [24] ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ
  • [25] Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΑ

  • [01] ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Ο ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο νικητής των σημερινών προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η διακυβέρνησή του θα είναι διακυβέρνηση ενότητας και διαβεβαίωσε ότι η κοινωνία που εγκαινιάζει θα είναι κοινωνία ισότητας χωρίς αποκλεισμούς.

    Με καταμετρημένο το 99,99% των ψήφων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 51,52% έναντι 38,80% του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος συνεχάρη ήδη τηλεφωνικά τον αντίπαλό του.

    Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευσή του για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το καλό όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενώ για την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε όλοι οι κάτοικοί της να απολαμβάνουν τα αγαθά και τα πλεονεκτήματα που θα έχει η ολοκληρωτική ένταξη του νησιού.

    ''Ο κυπριακός λαός έχει αποφασίσει και ασφαλώς η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή από όλους και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί σήμερα ο λαός με περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του,'' είπε ο κ. Παπαδόπουλος μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που πήρε από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Είπε πως ''ο λαός έχει αποφασίσει αλλαγή, έχει δώσει νέα εντολή για μια κοινωνία ενότητας, η διακυβέρνηση θα είναι διακυβέρνηση ενότητας'' και εξέφρασε την επιθυμία ο λαός να τον βλέπει να είναι ''ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων.''

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χιλιάδες εθελοντές που δούλεψαν για να καταστήσουν αυτή τη νίκη πραγματικότητα και είπε ότι αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη στα κόμματα και τις Κινήσεις που ''τόσο πρόθυμα, τόσο αποφασιστικά με τόσο ζήλο υποστήριξαν αυτή τη συλλογική προσπάθεια για να πετύχουν οι δυνάμεις της αλλαγής την αλλαγή.''

    ''Θέλω να διαβεβαιώσω ξανά ότι θέλουμε να εγκαινιάσουμε μια κοινωνία ισότητας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ευνοιοκρατία, μια κοινωνία αξιοκρατίας και θέλω να είστε εσείς μάρτυρες ότι θα γίνει στην πράξη,'' είπε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσθέσει πως το συμβόλαιό του με το λαό όσον αφορά την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ''θα τηρηθεί όπως είχαμε υποσχεθεί πιστά και με ζήλο.''

    ''Ιδιαίτερα θέλω να απευθύνω ένα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι προσβλέπω σε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση προς το καλό και των δύο σε πνεύμα ισότητας με σεβασμό και των δικαιωμάτων και της ιστορίας και της παράδοσης και της πολιτικής αυτοτέλειας κάθε μιας από τις δύο κοινότητες μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν,'' δήλωσε.

    ''Είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να γίνουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται για να είμαστε πιστοί και να αποδείξουμε και στη διεθνή κοινότητα ότι η δέσμευσή μας για λύση παραμένει ακλόνητη και σταθερή,'' είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε ''εάν είναι δυνατό μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη και εν πάση περιπτώσει να μεγιστοποιήσουμε για το καλό όλων των κατοίκων της Κύπρου, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, τα αγαθά που προσφέρονται και τα πλεονεκτήματα που θα έχει η ολοκληρωτική ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.''

    Η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κύπρου θα γίνει στις 11.00 απόψε στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία" στη Λευκωσία, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΕ- ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΡΙΣΗ

    Κάιρο, 16 Φεβρουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς τον Σαντάμ Χουσεΐν να συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρθηκε, σε παρέμβασή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, στο Κάιρο, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην κρίση που διέρχεται η διεθνής κοινότητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν πρέπει να εξελιχθεί σε σύγκρουση πολιτισμών και πως πρέπει να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης. Υπογράμμισε, για άλλη μια φορά, πως υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση για την επίλυση της ιρακινής κρίσης και πως αυτή είναι η υποστήριξη του έργου των επιθεωρητών και η ενίσχυση της νομιμοποιητικής δράσης του ΟΗΕ.

    Τονίζοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη επανενεργοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και υλοποίησης του «οδικού χάρτη», επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Την ανάγκη να τεθεί και πάλι σε τροχιά η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή υπογράμμισε, σε παρέμβασή του, και ο Επίτροπος της Ε.Ε. Κρις Πάτεν, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης του διεθνές πλαισίου που εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη σε ό,τι αφορά  και το Ιράκ.

    [03] ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (15:21 UTC+2)

    Τη λύπη του για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του χθεσινού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι «είναι πραγματικά απαράδεκτο όταν δεκάδες, χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών στην Αθήνα διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης να βρίσκονται ελάχιστοι οι οποίοι για προφανείς λόγους να επιχειρούν, αλλά να μην καταφέρνουν βεβαίως, να αμαυρώσουν αυτό το μεγάλο μήνυμα προκαλώντας επεισόδια».

    Ο κ. Πρωτόπαπας είπε πως εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο ένωσαν τη φωνή τους και ζήτησαν να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη και πρόσθεσε: «μόνο, κάποιος που δεν θέλει ή μόνο κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται τη θέληση του λαού, τα μηνύματα που δίνει ο λαός, δεν θα σεβαστεί αυτή την επιθυμία».

    [04] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (14:06 UTC+2)

    Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο κάνει λόγο για σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα από σήμερα το βράδυ.

    Συγκεκριμένα, απόψε ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, της Πελοποννήσου, ενώ έντονες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο τα πεδινά της Πελοποννήσου τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

    Αύριο η κακοκαιρία θα επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, τις ισχυρές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες

    περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις άνεμους (έντασης 9 - 10 μποφόρ).

    Την Τρίτη, τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στον νικητή των σημερινών προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής εύχεται στο νέο πρόεδρο της Κύπρου κάθε επιτυχία στα καθήκοντα του που αναλαμβάνει σε μία ιστορική, όπως τονίζει, στιγμή για τον Κυπριακό Ελληνισμό.

    Εύχεται επίσης την ευόδωση των προσπαθειών για την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές.

    [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στον οποίο και εύχεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για ικανοποίηση του κυπριακού λαού.

    [07] ΕΠΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Σαράντα έξι γραμμάρια ηρωίνης και εξίμισι γραμμάρια χασίς που προοριζόταν για εμπορία, έξι ζυγαριές ακριβείας και 895 ευρώ προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών βρέθηκαν στην κατοχή τεσσάρων νεαρών που συνελήφθησαν χθες από τις αρχές της Θεσσαλονίκης. Αργότερα συνελήφθησαν και άλλα δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης που αγόρασαν λίγο νωρίτερα από τους δύο πρώτους.

    Εξάλλου ένας 22χρονος συνελήφθη χθες το απόγευμα στον Δενδροπόταμο διότι πριν του γίνει έλεγχος, πέταξε στο έδαφος μικροποσότητα ηρωίνης.

    [08] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Συνελήφθησαν τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια ελέγχων της αστυνομίας οι ιδιοκτήτες τριών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη επειδή σε αυτά λειτουργούσαν συνολικά δεκαέξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στους οποίους οι θαμώνες έπαιζαν απαγορευμένα παιχνίδια.

    Διαπιστώθηκε επίσης, ότι ένα από τα παραπάνω καταστήματα λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (19:55 UTC+2)

    Συνεδριάζει την Τετάρτη το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης".

    Στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Προέδρου του Κόμματος Κώστα Καραμανλή, θα μιλήσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Ζακ Σαντέρ, το μέλος του Προεδρείου της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Τζών Μπρούτον, το Μέλος της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφαλείας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμάρ Μπροκ και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστα Καραμανλή. Θα γίνουν ακόμη τοποθετήσεις Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

    Σε συνέχεια της συνεδρίασης αυτής η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συγκληθεί την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου στις 11:00, στην ίδια αίθουσα, με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων Αναπληρωτών του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ο.

    [10] ΟΛΟKΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 17Η DETROP

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (17:51 UTC+2)

    Αυξημένη προσέλευση επισκεπτών καταγράφηκε κατά το πρώτο διήμερο λειτουργίας της 17ης DETROP, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2001, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών της φετινής διοργάνωσης, ενώ κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των επισκεπτών αναμένεται σήμερα και αύριο.

    Χθες, οι επισκέπτες της 17ης DETROP προέρχονταν από όλη την Ελλάδα και από 23 χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από τις: Αγγλία, Αλβανία, Αλγερία, Αραβικά Εμιράτα, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Καναδάς, Κύπρος, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία και FYROM.

    Τη 17η DETROP επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη ημερίδας για το ελαιόλαδο, που διοργάνωσαν το Α- ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας. Ο κ. Αργύρης, τόνισε την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για την ποιότητα του ελαιολάδου, την εφαρμογή κανόνων και συστημάτων υγιεινής καθώς και τη χάραξη στρατηγικής προώθησης και προβολής του ελληνικού ελαιολάδου. Στην ημερίδα υπό το γενικό τίτλο «Ελαιόλαδο Νομοθετικό Πλαίσιο Ποιότητα και Διασφάλισή της Διατροφική Αξία», αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους του ΕΦΕΤ.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιούνται από το πρωί σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις , όπως η ημερίδα του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης με θέμα «Υγιεινή και ασφαλής παραγωγή άρτου και αρτοσκευασμάτων στο αρτοποιείο», το ανοικτό διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου καθώς και η ημερίδα της ΕΔΕΟΠ με θέμα «Οι έμποροι διακινητές οίνων και ποτών, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Προβλήματα επιπτώσεις, εξυγίανση ανάπτυξη», ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το συμπόσιο του Γενικού Χημείου του Κράτους - Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα «Έλεγχος Τροφίμων»,.

    Παράλληλα, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα σήμερα τα Εργαστήρια Ελληνικής Γαστρονομίας, από τις 9 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα, στον όροφο του Περιπτέρου 9, με τιμή εισόδου 15 , ενώ από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ στον όροφο του Περιπτέρου 8 και τιμή εισόδου 3 , οι επισκέπτες της DETROP, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα βραβευμένα κρασιά του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου. Επίσης, συνεχίζονται έως τη Δευτέρα, οι εκθέσεις ζωγραφικής με θέμα «Τρόφιμα Ποτά» του Συλλόγου Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης, στην αερογέφυρα των Περιπτέρων 13 15 και Φωτογραφίας, από το Οδοιπορικό στους μεσογειακούς δρόμους του λαδιού και της ελιάς, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, στο περίπτερο 12, καθώς και οι παρουσιάσεις προϊόντων και εταιριών.

    Στο μεταξύ σήμερα, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας, που διοργανώνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς», διαγωνίζονται οι επαγγελματίες σεφ, ενώ σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός», θα γίνει η απονομή 29 βραβείων του διαγωνισμού, σε τρεις κατηγορίες, ενώ θα ανακηρυχθεί και ο σεφ της χρονιάς.

    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ

    Αύριο στις 12.30 το μεσημέρι, στα σταντ των εκθετών θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στις διακριθείσες συμμετοχές της 17ης DETROP. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τον κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, γενικό διευθυντή της HELEXPO, τον κ. Γεώργιο Νικούλη, εκπρόσωπο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, την κα Λάουρα Φραγκίδου, εκπρόσωπο του Τ.Ε.Ε., την κα Θεοδώρα Κανακίδου και τον κ. Βλάση Τσώνο, στελέχη της HELEXPO.

    Κριτήρια επιλογής της κριτικής επιτροπής ήταν η κατασκευαστική τελειότητα του εκθετήριου χώρου, η λειτουργική και εργονομική του διάταξη, η πρωτοτυπία της παρουσίασης των εκθεμάτων και η αισθητική.

    Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τέσσερα ισότιμα βραβεία στους: AGRO ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕΒΕ, ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, VAENI ΝΑΟΥΣΑ Α.Α.Ο.Σ., ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ.

    Τέσσερις ισότιμοι έπαινοι θα απονεμηθούν στους: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, SUCCESS INTERNATIONAL ΑΒΕΕ, ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΑΤΚΑ Α.Ε., ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ.

    Τα ειδικά βραβεία διοργανωτή θα απονεμηθούν στους: SIVVAS Α.Ε., ΔΗΩ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΒΡΟΧΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ Α.Ε., ΣΟΥΡΩΤΗ Α.Ε.

    [11] ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Με το σύνθημα «Αλλαγή - αλλαγή, απ' την πρώτη Κυριακή», εκατοντάδες κόσμου, μέλη και οπαδοί των κομμάτων και πολιτικών σχημάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα γραφεία του ΔΗΚΟ και στους γύρω δρόμους για να πανηγυρίσουν τη νίκη και την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Αλλαγή και απαλλαγή'', φώναξε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι, από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχίζει μια νέα περίοδος στη διακυβέρνηση του τόπου, ''χωρίς καταδιώξεις και χωρίς διακρίσεις'' για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    ''Είμαστε έτοιμοι και από αύριο ξεκινάμε για τα δύσκολα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ, ''ως προς τις εξελίξεις που μας λένε ότι έρχονται, τους λέμε ότι είμαστε έτοιμοι από καιρό''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεσμεύεται ''για διαπραγματεύσεις στις συνομιλίες, με ευελιξία και με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το σχέδιο Ανάν σε λύση βιώσιμη και λειτουργική''.

    Ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν για την επικράτηση της υποψηφιότητάς του στις εκλογές αυτές, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην προεδρία του, κάτι που -όπως είπε- του διαβίβασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, όπως έπραξαν και οι ανθυποψήφιοί του, Γλαύκος Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης.

    ''Εγώ'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, καταχειροκροτούμενος από τις εκατοντάδες οπαδούς του, ''θα είμαι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, ολόκληρου του κυπριακού λαού''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [12] ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν πριν από λίγο τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, μεγάλος νικητής των οποίων αναδείχθηκε από τον πρώτο κιόλας γύρο ο υποψήφιος της αριστεράς, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει ποσοστό 51,51% έναντι 38,80% του Γλαύκου Κληρίδη και 6,62% του Αλέκου Μαρκίδη.

    Ακολουθούν οι Νίκος Κουτσού με 2,12%, Κώστας Κυριακού με 0,44%, Ανδρέας Ευστρατίου με 0,15%, Αδαμος Κατσαντώνης με 0,13%, Χρίστος Ιωσηφίδης με 0,09%, Γεώργιος Μαυρογένης με 0,08% και Παντελής Σοφοκλέους με 0,05%.

    Η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε στο 90,55%, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 95,95%, τα άκυρα 2,75% και τα λευκά 1,31%.

    [13] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ο σημερινός νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, Τάσσος Παπαδόπουλος, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1934. Σπούδασε νομικά στην Αγγλία (Gray's Inn, Barrister-at-Law).

    Πήρε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ από διάφορες θέσεις, ως τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.

    Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου και ήταν ένας από τους αντιπροσώπους που ψήφισαν εναντίον της υπογραφής των συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου. Ήταν επίσης ένας από τους τέσσερις αντιπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Συνταγματική Επιτροπή που συνέταξε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια ως μέλος της κυβέρνησης, διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπουργός Υγείας και υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

    Υπήρξε σύμβουλος του πρώτου συνομιλητή Γλαύκου Κληρίδη μέχρι τον Απρίλιο του 1976 και μετά διορίστηκε ο ίδιος συνομιλητής, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1978.

    Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια και ειδικά στα ετήσια συνέδρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

    Εκπροσώπησε την ελληνοκυπριακή κοινότητα σε πολλές προσφυγές της Κύπρου στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 15ης Ιουλίου 1970 εξελέγη βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Στις εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 επανεξελέγη, ως ανεξάρτητος βουλευτής Λευκωσίας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 1976. Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη πρώτος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996.

    Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στο ιστορικό Εκλογικό Συνέδριο όπου ανήγγειλε την αποχώρησή του ο ιδρυτής του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΔΗΚΟ.

    Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Επιλογής και Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Είναι επίσης συμπρόεδρος στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος με τη Φωτεινή Μιχαηλίδη (το γένος Λεβέντη) και έχουν τέσσερα παιδιά.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΚΟΥΤΣΟΥ: Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ

    Λευκωσία, 16 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού δήλωσε μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των κυπριακών προεδρικών εκλογών ότι «η ψήφος είναι σεβαστή και η ευθύνη είναι στους ώμους και εκείνων που ψηφίστηκαν και εκείνων που ψήφισαν».

    «Τώρα είναι ευθύνη του κυρίου Παπαδοπούλου να δουλέψουν τα συλλογικά όργανα και το Εθνικό Συμβούλιο σωστά», είπε ο κ. Κουτσού, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΝΕΟ με τη διαφορετική τους άποψη «θα συμπαρασταθούμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

    Δήλωσε ότι έχει ήδη τηλεφωνήσει για να συγχαρεί τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογική του νίκη, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «πρέπει να λυθεί στα πολύ προσεχή χρόνια ίσως και μήνες για αυτό και χρειάζεται η καθαρή πρόταση, η καθαρή θέση και οι ορθές αποφάσεις».

    Σε ό,τι αφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε δήλωσε πως δεν πήρε το αποτέλεσμα που επιδίωκε και που ζήτησε, αλλά η απόφαση των πολιτών είναι σεβαστή, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι είναι «μεγάλο κέρδος το γεγονός ότι μπορέσαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με τα ελάχιστα μέσα που είχαμε μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε».

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αναλύσουν τα αποτελέσματα και θα παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει.

    «Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για τα αίτια, σίγουρα υπάρχουν λόγοι αυτά θα τα δούμε στα συλλογικά όργανα και θα πάρουμε τις σχετικές μας αποφάσεις», είπε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά πως με την αλλαγή της κυβέρνησης θα έχουμε και διαφορετική διαχείριση του Κυπριακού, είπε ότι «αυτό είναι θέμα του κ. Παπαδόπουλου και των δυνάμεων που τον στηρίζουν».

    «Αν κρίνουμε από τα δεδομένα πολλές χιλιάδες πολίτες που είχαν διαφορετική άποψη και για το σχέδιο Ανάν και για τις εξελίξεις φαίνεται ότι αποφάσισαν να του δώσουν την ψήφο τους και να τον στηρίξουν, επομένως είναι στον ίδιο και στις δυνάμεις που τον στηρίζουν να δείξουν εάν θα υπάρξει η ίδια ή άλλη πολιτική», κατέληξε ο κ. Κουτσού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 3 - 2

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Στο 90' της αναμέτρησης ο Ιλια Ιβιτς λύτρωσε την ΑΕΚ. Η Ενωση κέρδισε σήμερα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας τη Ξάνθη με σκορ 3 - 2, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι θρακιώτες προσπάθησαν για το θετικό αποτέλεσμα, όμως στο τέλος έμειναν με την πικρή γεύση της ήττας.

    Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς άνοιξαν το σκορ στο 48' λεπτό με τον Βασίλη Λάκη, ενώ δύο λεπτά αργότερα ζευγάρωσαν τα τέρματα τους με τον Χρήστο Μαλαδένη. Οσο γρήγορα δέχτηκε η Ξάνθη τα δύο γκολ, τόσο γρήγορα τα ανταπέδωσε. Στο 70' ο Φρισενμπίχλερ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι μείωσε σε 2 - 1, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Ραμπαριβονί με πλασέ ισοφάρισε σε 2 - 2.

    Και ενώ τα λεπτά περνούσαν και η ισοπαλία φάνταζε ως το πιο πιθανό σκορ, ήρθε στο 90' ο Ιλια Ιβιτς να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να δώσει τη νίκη στην ΑΕΚ.

    [16] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3 - 1

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Στις επιτυχίες επέστρεψε και πάλι η ομάδα του Ηρακλή. Οι ποδοσφαιριστές του Εγκεν Γκέραρντ επικράτησαν σήμερα με σκορ 3 - 1 επί του Πανιωνίου στο γήπεδο του Μακεδονικού, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας και διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες τους για έξοδο στην Ευρώπη.

    Αντίθετα, η ομάδα της Νέας Σμύρνης έχασε την ευκαιρία να σκαρφαλώσει πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα.

    Οι κυανόλευκοι μπήκαν δυνατά στο γήπεδο, πίεσαν τον αντίπαλο τους, θέλοντας να ανοίξουν γρήγορα το σκορ. Κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα στο 11' λεπτό με τον Μάρτιν Μίετσελ . Ο Πανιώνιος όμως ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με τον Χασιώτη και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλες 1 - 1.

    Στην επανάληψη, ο Ηρακλής δημιούργησε ευκαιρίες προκειμένου να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι έκαναν το 2 - 1 στο 78' με τον Εντουίν Μουράτι, ενώ στο 89' ο Φοφόνκα Εντερσον διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Ντεμπούτο με την ομάδα του Ηρακλή έκανε ο νεαρός Λαγός, παίκτης από τη β' ομάδα.

    [17] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (17:28 UTC+2)

    Η Χαλκηδόνα παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και μάλιστα

    αύξησε τη διαφορά της από τους υπόλοιπους αντιπάλους. Επικράτησε σήμερα με σκορ 2 - 0 επί της Καλαμάτας, για την 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς, παρά τη βαριά εκτός έδρας ήττα που γνώρισε από τον Απόλλωνα Αθηνών με 4 - 1, παραμένει στη 2η θέση, ωστόσο πλέον συγκατοικεί με τον Πανηλειακό που κέρδισε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό Βόλου. Στην 4η θέση βρίσκεται ο Φωστήρας που αναδείχτηκε ισόπαλος 0 - 0 με την Κέρκυρα. Στις νίκες επέστρεψε ο Πανσερραϊκός που επιβλήθηκε 2 - 1 του Αθηναϊκού και κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς. Προσπάθειες να ξεκολλήσουν από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα έκαναν Πατραϊκός και Παναιγιάλειος.Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 19ης αγωνιστικής του

    πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Χαλκηδόνα - Καλαμάτα 2 - 0

    Κέρκυρα - Φωστήρας 0 - 0

    Εθνικός Αστέρας - Πατραϊκός 1 - 2

    Καβάλα - Παναιγιάλειος 0 - 2

    Ολυμπιακός Βόλου - Πανηλειακός 0 - 1

    Πανσερραϊκός - Αθηναϊκός 2 - 1

    Απόλλων Αθηνών - Καλαμαριά 4 - 1

    Κασσάνδρα - Ατρόμητος 3 - 0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (19η αγωνιστική)

    1.Χαλκηδόνα 40

    2.Απόλλων Καλαμαριάς 35

    3.Πανηλειακός 35

    4.Φωστήρας 32

    5.Κέρκυρα 31

    6.Κασσάνδρα 28

    7.Εθνικός Αστέρας 25

    8.Καλαμάτα 24

    9.Απόλλων Αθηνών 24

    10.Πανσερραϊκός 24

    11.Πατραϊκός 24

    12.Αθηναϊκός 22

    13.Ατρόμητος 22

    14.Ολυμπιακός Βόλου 22

    15.Παναιγιάλειος 18

    16.Καβάλα 7

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20η)

    Χαλκηδόνα - Κασσάνδρα

    Απόλλων Αθηνών - Κέρκυρα

    Καλαμάτα - Εθνικός Αστέρας

    Φωστήρας - Καβάλα

    Πατραϊκός - Ολυμπιακός Βόλου

    Παναιγιάλειος - Πανσερραϊκός

    Πανηλειακός - Απόλλων Αθηνών

    Απόλλων Καλαμαριάς - Αθηναϊκός

    [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 1 - 1

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στο γήπεδο του Κορυδαλλού

    Προοδευτική και Καλλιθέα, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1 - 1, με την Καλλιθέα πάντως να εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το τελικό αποτέλεσμα.

    Η Προοδευτική εκμεταλλευόμενη την έδρα της, ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ. Οι γηπεδούχοι στο 47' προηγήθηκαν 1 - 0 με γκολ που πέτυχε ο Ζαίμι. Η Καλλιθέα στη συνέχεια του παιχνιδιού πίεσε, με στόχο το καλύτερο δυνατό, και κατάφερε να ισοφαρίσει στο 81' λεπτό με τον Γκέκα.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 2 - 0

    Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (17:25 UTC+2)

    Τρεις νέους βαθμούς πρόσθεσε σήμερα στο ...σακούλι του ο ΠΑΟΚ και συνεχίζει έτσι την πορεία του προς την κορυφή. Οι ασπρόμαυροι επικράτησαν το μεσημέρι στο γήπεδο της Τούμπας, παρουσία 15.000 φιλάθλων, επί του ΟΦΗ με σκορ 2 - 0, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν αρκετά νωρίς στο σκορ. Μόλις στο 2' λεπτό ο Γιώργος Κούτσης με απευθείας χτύπημα φάουλ έκανε το 1-0 και έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς στις κερκίδες. Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη καθώς οι παίκτες του ΠΑΟΚ έδωσαν χώρο στον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα οι κρητικοί να ανεβάσουν την απόδοση τους και να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικοί. Οι ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου έχασαν το κέντρο και έκαναν αρκετά λάθη έως το 45', γεγονός που εκνεύρισε τον Αγγελο Αναστασιάδη.

    Στην επανάληψη όμως οι παίκτες του ΠΑΟΚ παρουσίασαν και πάλι το καλό τους πρόσωπο. Οι ασπρόμαυροι προσπάθησαν να ζευγαρώσουν τα τέρματα τους, ενώ αντίθετα ο ΟΦΗ πίεζε για την ισοφάριση. Το 2 - 0 για τους θεσσαλονικείς ήρθε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, με σκόρερ τον Σλάτζαν Σπάσιτς. Ο σέρβος μέσος επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους μετά από αρκετούς μήνες απουσίας λόγω τραυματισμού και κατάφερε να πετύχει και γκολ στο 93'.

    Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης η παρθενική εμφάνιση του Ριάν Καπαγιαννίδη με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ο ποδοσφαιριστής είναι μεταγραφικό απόκτημα του Ιανουαρίου.

    [20] Κ. ΡΑΙΣ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ

    Νέα Υόρκη, 16 Φεβρουαρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Τη θέση ότι το αίτημα να δοθεί περισσότερο χρόνο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διενεργούν ελέγχους στο ιρακινό οπλοστάσιο εκτονώνει την πίεση στον ιρακινό ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, διατύπωσε η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους.

    Μιλώντας στην εκπομπή «Meet the Press» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, η Κοντολίζα Ράις τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να κερδίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι χώρες-κλειδιά στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Γαλλία που έχει και το δικαίωμα του βέτο, ασκούν πιέσεις προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για ελέγχους στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, θεωρούν ότι οι έλεγχοι δεν επαρκούν και πιέζουν από την πλευρά τους για την έκδοση ενός ψηφίσματος που θα δίνει το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας προκειμένου να εξουδετερώσουν την απειλή που, όπως υποστηρίζουν, συνιστά το ιρακινό οπλοστάσιο.

    «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γράφει δυστυχώς ιστορία με την ανικανότητά του να αντιδράσει» είπε χαρακτηριστικά η σύμβουλος ασφαλείας του αμερικανού προέδρου.

    Σ.Π.

    [21] 18 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΡΙΑΣ-ΛΙΒΑΝΟΥ

    Βηρυτός, 16 Φεβρουαρίου 2003 (15:47 UTC+2)

    Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον είκοσι επτά τραυματίστηκαν το πρωί, όταν ένα βυτιοφόρο ανατράπηκε και έπεσε σε αυτοκίνητα σταθμευμένα στον τελωνειακό σταθμό ελέγχου αλ Μάσναα, στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

    Το βυτιοφόρο κατευθυνόταν από τη Συρία στο Λίβανο. Στο σημείο ελέγχου αλ Μασνάα τις Κυριακές επικρατεί συνωστισμός, καθώς οι Λιβανέζοι εκμεταλλεύονται το Σαββατοκύριακο για επίσκεψη ή ψώνια στη Συρία.

    [22] ΝΕΟ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Λονδίνο, 16 Φεβρουαρίου 2003 (15:35 UTC+2)

    Νέο μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν, με το οποίο ο διαβόητος Σαουδάραβας «Κροίσος» και υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορεί την Ουάσιγκτον για συνωμοσία με στόχο την κατάτμηση του αραβικού κόσμου προς όφελος του Ισραήλ.

    Ο αρχηγός της «αλ Κάιντα» καλεί τους απανταχού μουσουλμάνους να «πολεμήσουν τον εχθρό (τις ΗΠΑ) που σαμποτάρει τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας αναγκαιότητα τον «ιερό πόλεμο» ή τζιχάντ.

    Αποσπάσματα του νέου μαγνητοφωνημένου μηνύματος του Οσάμα μπιν Λάντεν, διάρκειας 53 λεπτών, δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της αραβικής εφημερίδας «αλ Χαγιάτ», με έδρα το Λονδίνο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος ηχογράφησης του μηνύματος.

    Σ.Π.

    [23] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Λονδίνο, 16 Φεβρουαρίου 2003 (15:12 UTC+2)

    Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού άρματος μάχης σε εβραϊκό οικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το άρμα μάχης τυλίχθηκε στις φλόγες, καθώς διέσχιζε τον εβραϊκό οικισμό Ντουγκίτ το Σάββατο.

    Ο ισραηλινός στρατός δεν γνωστοποίησε το θάνατο των τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών παρά μόνο όταν είχαν πλέον μάθει τα νέα οι οικογένειές τους.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

    Αντίποινα

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Χαμάς, η επίθεση ήταν αντίποινα για το θάνατο δύο μελών της οργάνωσης από ισραηλινά στρατεύματα πριν από λίγες ημέρες.

    Λίγες ώρες μετά την επίθεση, πληροφορίες από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν με μπουλντόζες στην παλαιστινιακή πόλη Μπεϊτ Λαχίγια και κατέστρεψαν πολλά σπίτια.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι κατεστράφησαν μόνο δύο σπίτια, τα οποία εχρησιμοποιούντο ως κρησφύγετο από Παλαιστίνιους εξτρεμιστές.

    Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, τραυματίσθηκε και ένας 12χρονος Παλαιστίνιος κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ Παλαιστίνιων οπλοφόρων και Ισραηλινών στρατιωτών στη περιοχή Ραφάχ της Λωρίδας της Γάζας.

    [24] ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 16 Φεβρουαρίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Απούσης της Γαλλίας συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά στα μέτρα υποστήριξης της Τουρκίας σε ενδεχόμενο στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράκ.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, θα συνέλθει και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων, στο οποίο μετέχει και η Γαλλία, που μαζί με τη Γερμανία και το Βέλγιο άσκησαν βέτο στην αμυντική «θωράκιση» της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    [25] Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ" ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2003 (13:25 UTC+2)

    "Kηποθέατρο" τιτλοφορείται η παράσταση, με τραγούδια και συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού από το θέατρο και τον κινητομαγράφο, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

    Στην παράσταση συμμετέχουν η Μαρία Φαραντούρη, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δώρος Δημοσθένους και ο 12χρονος Νικόλα Φλόκι από την Αλβανία. Παίρνουν επίσης μέρους το φωνητικό σύνολο "Καμέα Κουαρτέτο" από τη Βουλγαρία, η παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η συμφωνική ορχήστρα νέων του ωδείου "Φίλιππος Νάκας" και το μουσικό συγκρότημα "Γύρω-γύρω".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 16 February 2003 - 19:13:43 UTC