Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΛΙΞ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΟΠΛΑ
  • [02] ΛΗΓΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] Ε.ΛΙΚΑΝΕΝ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ
  • [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 63 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ- ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [09] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Η 17η DETROP
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [11] ΠΤΩΣΗ 25% ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ ΤΟ 2002
  • [12] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ"
  • [14] ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
  • [15] ΠΓΔΜ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [16] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [18] ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [19] ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
  • [20] ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ IAAF ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ 2004
  • [21] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [22] ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
  • [23] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΣΑΝΤΑΜ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [24] ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΠΑΟΥΕΛ: "ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΞΑΠΑΤΑΕΙ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ"
  • [26] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ
  • [27] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
  • [28] Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ
  • [29] "ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΩΔΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [30] H "TΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΝΗΣΚΕΙΝ" ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [31] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΙΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΘΕΩΝ
  • [32] Η "ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ" ΣΤΟ ΜΜΑ

  • [01] ΜΠΛΙΞ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΟΠΛΑ

    Νέα Υόρκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (17:41 UTC+2)

    Αρχισε στη Νέα Υόρκη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία οι επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι παρουσιάζουν τη δεύτερη έκθεση τους για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Για έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας από την πλευρά της Βαγδάτης κάνουν λόγο οι Μπλιξ και Μπαραντέι και δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις ότι το Ιράκ διαθέτει απαγορευμένα όπλα.

    Ο Μπλιξ ανέφερε ότι το Ιράκ επέτρεψε την απρόσκοπτη πρόσβαση στους επιθεωρητές στις «ύποπτες» τοποθεσίες, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Επισήμανε ότι πολλά απαγορευμένα όπλα δεν αναφέρονταν στην έκθεση που είχε υποβάλει το Ιράκ στον ΟΗΕ για το οπλοστάσιό του.

    Το Ιράκ θα πρέπει να υποβάλει σαφή αναφορά για τα αποθέματα άνθρακα και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τόνισε ο Μπλιξ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πυραύλους Al Samoud 2, το βεληνεκές των οποίων υπερβαίνει το όριο που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ.

    [02] ΛΗΓΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2003 (10:50 UTC+2)

    Τερματίζεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία, ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

    Από τα μεσάνυχτα απαγορεύονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις, η πολιτική διαφήμιση και γενικά όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής, ''δεν επιτρέπεται σε κανένα πρόσωπο να οργανώσει ή να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, για να ακούσει οποιοδήποτε δημόσιο λόγο ή συζήτηση, για οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση έμμεσα ή άμεσα με τις εκλογές, την παραμονή ή την ημέρα της ψηφοφορίας''.

    Επιπλέον, ''δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε είδηση, δήλωση ή ανακοίνωση, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, κατά την παραμονή ή την ημέρα της ψηφοφορίας''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [03] Ε.ΛΙΚΑΝΕΝ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ 3 ΜΕΤΩΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (16:40 UTC+2)

    Σε τρία "μέτωπα" προτίθεται να ''πολεμήσει'' βραχυπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μετουσιώσει σε πράξη τον στόχο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα 15 κράτη-μέλη ενόψει του 2010, όπως τόνισε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος, Ερκι Λίκανεν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Πρώτον, τίθεται ως βασική προτεραιότητα η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την έρευνα, με στόχο αυτή να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 3% του ΑΕΠ. Δεύτερον, στο πλαίσιο και της Πράσινης Βίβλου, θα επιδιωχθεί η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και τρίτον, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας ήδη από τα θρανία, με την ενίσχυση της επιστήμης και των μαθηματικών στα σχολεία.

    Εξάλλου, κατά τη σημερινή άτυπη υπουργική συνδιάσκεψη για τις ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα κατατεθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ήτοι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2003, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος. Απώτερος στόχος των δράσεων είναι να περιοριστεί το έλλειμμα επιχειρηματικότητας που διαπιστώνεται στη Γηραιά Ηπειρο, σε σχέση ιδίως με τις ΗΠΑ.

    ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ:

    15' ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ-40 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αν και το έλλειμμα επιχειρηματικότητας είναι κοινός τόπος σχεδόν σε όλη την Ε.Ε, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον χρόνο που απαιτείται για την έναρξη και λειτουργία μιας επιχείρησης, ο οποίος ποικίλει εντυπωσιακά από χώρα σε χώρα. Ειδικά για την Ελλάδα, οι συγκρίσεις είναι μάλλον αποθαρρυντικές.

    Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασαν οι κύριοι Λίκανεν και Τσοχατζόπουλος, η διαδικασία έναρξης και λειτουργίας μιας ατομικής επιχείρησης στη Δανία δεν διαρκεί πάνω από 15 λεπτά και στη Βρετανία δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες, ενώ στη χώρα μας απαιτεί περί τις 40 ημέρες. Ωστόσο, ο κ.Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο χρόνος που απαιτείται στην Ελλάδα "έχει συμπτυχθεί πολύ και με βάση τη νέα τροποποίηση για τα επιμελητήρια, η εγγραφή καινούργιων επιχειρήσεων θα γίνεται στα μητρώα αυθημερόν".

    Πάντως, αν και η χώρα μας υστερεί ως προς τον χρόνο που απαιτείται για να μπει στη γραμμή εκκίνησης μια επιχείρηση, δεν συμβαίνει το ίδιο στο πεδίο της εκπαίδευσης για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Λίκανεν, η Ελλάδα κατατάσσεται τέταρτη σε αυτό το πεδίο, μετά την Ιρλανδία, τη Σουηδία και τη Φιλανδία και πριν από το Βέλγιο.

    Ο ίδιος τόνισε ότι στον πίνακα της εισαγωγής καινοτομίας στις επιχειρήσεις πρωτεύουν οι Βόρειες χώρες (Φιλανδία, Σουηδία, Δανία κτλ), αλλά η Ελλάδα και η Ισπανία βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους. Κατά τον κ.Λίκανεν, "καμία χώρα δεν είναι τέλεια", αφού καθεμία υπερτερεί σε κάποιο πεδίο και υστερεί σε άλλο. Κατά συνέπεια, εάν συγκεντρωθούν τα δυνατά σημεία εκάστου κράτους, θα μπορούσε να διαμορφωθεί το ιδανικό μίγμα πολιτικής.

    Στο μεταξύ, κάνοντας τον απολογισμό των διήμερων εκδηλώσεων του υπουργείου Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Τσοχατζόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, με τη συμβολή και του κ.Λίκανεν, "μας δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο με τις ΜΜΕ".

    Παράλληλα, ο υπουργός επανέλαβε ότι τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χτες, θα προωθηθούν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις 3 Μαρτίου και από εκεί θα οδεύσουν στην εαρινή σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον ίδιο μήνα.

    Τέλος, αναφερόμενος στην Πράσινη Βίβλο, ο κ.Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι αυτή διαπιστώνει έλλειμμα επιχειρηματικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο πρέπει να καλυφθεί, ώστε να υπάρξουν ευεργετικές επιδράσεις και στο μέτωπο της απασχόλησης, εξυπηρετώντας τον διττό στόχο των "15" για οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας._

    Α.Γ.

    [04] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    "Το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη. Χθες η κυβέρνηση Σημίτη, υπέστη βαριά κοινοβουλευτική ήττα γιατί επιχείρησε να παίξει με το Σύνταγμα. Σήμερα ο κ. Πρωτόπαπας, για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη σκοπίμως αγνοεί ότι κατά το Σύνταγμα η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αποτελεί αποκλειστική προνομία του πρωθυπουργού". Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα για το ασυμβίβαστο.

    "Ας αφήσει τους ψευτοπαλικαρισμούς, που δεν πείθουν πλέον ούτε και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η πρόκληση αφορά τον ίδιο τον κ. Σημίτη. Ιδού λοιπόν η Ρόδος", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [05] ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη διεύρυνσή της, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για το μέλλον της εργασίας με θέμα: "Βασικές προτάσεις της ευρωπαϊκής στρατηγικής απασχόλησης". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε τα νέα κράτη - μέλη, λόγω του διαφορετικού επιπέδου, ή της διαφορετικής οργάνωσης στην αγορά εργασίας στο σύστημα κοινωνικών παροχών, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και εκείνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στη φάση προσαρμογής, στη φάση μετάβασης.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι "η συνεργασία, ο διάλογος, παίρνει τη θέση της ρήξης και της αντιπαράθεσης. Αυτό είναι αναγκαίο σήμερα, να έχουμε μια κοινή ματιά για τα πράγματα, πολιτικοί, κοινωνικοί εταίροι, κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, που οι εξελίξεις, πραγματικά φαίνεται ότι μας ξεπερνούν".

    "Ασφαλώς είμαστε εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι παύει να υφίσταται ο έλεγχος στα σύνορα των κρατών μας. Είμαστε εναντίον της λαθρομετανάστευσης, εναντίον της παράνομης διαμονής πολιτών στα κράτη - μέλη.

    Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ενόψει των τεράστιων προβλημάτων και της δημογραφικής γήρανσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, εδώ χρειάζεται μια πολιτική κεντρική για την Ευρώπη", πρόσθεσε ο υπουργός.

    ''Η Ελληνική Προεδρία προωθεί μια τέτοια πολιτική για την Ευρώπη, που αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που προέρχεται από μεταναστευτικές ροές. Σε όλες τις φάσεις'', είπε ο υπουργός.

    "Η προσπάθεια που κάνουμε από τη δική μας πλευρά να θέσουμε τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει η Ε.Ε. μία στρατηγική κοινωνικής συνοχής κατ' αναλογία της στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, είναι μία προσπάθεια που συναντά εμπόδια, πιστεύω όμως ότι έγινε το πρώτο βήμα στο Ναύπλιο. Και πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή το συντομότερο δυνατό", επισήμανε ο κ. Ρέππας.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (19:41 UTC+2)

    «Κάθε δρόμος έχει την ιστορία του και κάθε παράταξη και κάθε κόμμα έχει τη δική του διαδρομή». Με αυτή τη φράση απάντησε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στην κυβέρνηση για τις καθιζήσεις στον εθνικό δρόμο Κορίνθου- Τρίπολης- Καλαμάτας.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι το οδικό τμήμα από την Κόρινθο στην Τρίπολη δόθηκε στην κυκλοφορία το 1991 και παρελήφθησαν όλες οι εργολαβίες επί υπουργίας Αχιλλέα Καραμανλή, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για υποκρισία και φανφαρονισμό.

    «Πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει ένας βίος και μια πολιτεία της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης καλό θα ήταν και καλό θα είναι να ρωτάει το θείο του τον κ. Αχ. Καραμανλή και τον κ. Μητσοτάκη για τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας και στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Καλαμάτα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Η προτεραιότητα, της ισόρροπης ανάπτυξης, η προτεραιότητα της γεφύρωσης των περιφερειακών ανισοτήτων που, πράγματι, είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν σήμερα στην Ελλάδα και ειδικά περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος παραμένει ο πρωταρχικός στόχος και η πρωταρχική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    Μιλώντας στους φορείς της Καλαμάτας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι "η Πολιτεία, το κράτος δηλαδή, πρέπει να μάθει δύο πράγματα, που φαίνεται ότι τα έχει ξεχάσει. Πρώτον, να είναι αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των πολιτών και, δεύτερον, να είναι έντιμο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και σ' αυτές τις προτεραιότητες καλώ όλους, ανεξάρτητα του τι πιστεύει κανείς ή ποιες προτιμήσεις έχει πολιτικές και εκλογικές, να συμφωνήσουμε και να το κάνουμε πράξη".

    Οσα συνέβησαν στον άξονα Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, πέραν του πρακτικού προβλήματος που δημιουργούν, αναδεικνύουν - τόνισε ο κ. Καραμανλής - με τον πιο εναργή τρόπο, την εγγενή παθογένεια του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να προγραμματίζει, να μελετά, να επιβλέπει την εκτέλεση και να διαχειρίζεται τα δημόσια έργα με αποτελεσματικότητα και, επιτέλους, με ορθολογική διαχείριση των πόρων.

    Εμφαση έδωσε σε ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα κλασικά δημόσια έργα, όσο και για τα έργα με σύμβαση παραχώρησης: "Το γεγονός ότι τα δημόσια έργα παραδίδονται με μεγάλες καθυστερήσεις, με τεράστιες υπερβάσεις των προϋπολογισμών τους, έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, το ότι χαρακτηρίζονται από σοβαρές κακοτεχνίες, που, όπως αποδεικνύεται, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η κυβέρνηση οφείλει - και εμείς θα πιέσουμε ασφυκτικά προς αυτήν την κατεύθυνση - τώρα, άμεσα, να προωθήσει τις βραχυπρόθεσμες, προσωρινές λύσεις για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και στην περιοχή της Στέρνας και στην περιοχή της Τσακώνας. Πρέπει τώρα, άμεσα, να ξεκινήσει η μελέτη για τις αναγκαίες εργασίες, για την οριστική λύση. Και πάνω απ' όλα - ελέχθη, αλλά αισθάνομαι την ανάγκη να προσθέσω δυνατά τη φωνή μου σ' αυτό - επείγει η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το εθνικό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν χωρούν λόγια εδώ, ούτε κούφιες υποσχέσεις", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    [08] ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 63 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ- ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Τις θέσεις του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο πολέμου στο Ιράκ εξέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, με τον οποίο συναντήθηκε, σήμερα, στο κοινοβούλιο.

    Η κ. Παπαρήγα επέδωσε, επίσης, στον κ. Κακλαμάνη το κοινό ανακοινωθέν 63 κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων κατά του πολέμου, το οποίο έχει ως εξής:

    «Στοπ στον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ!

    Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ΗΠΑ και Βρετανία κλιμακώνουν τις

    προετοιμασίες για να εξαπολύσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον οποίο ήδη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στηρίξει στη σύνοδο της Πράγας. Το εκτεταμένο πολεμικό δυναμικό των βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ενεργοποιείται με σκοπό τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου. Οι προετοιμασίες που πραγματοποιούνται για αυτό τον πόλεμο έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις συνταγμάτων, νόμων και διεθνών συνθηκών συγκεκριμένων χωρών.

    »Τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από τους συμμάχους της, μέσω του ΝΑΤΟ, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στο έδαφός τους και τη στρατιωτική συμμετοχή τους στην ''κατοχή του Ιράκ''.

    »Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι προετοιμασίες για αυτό τον πόλεμο είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από την απόφαση 1441 του ΟΗΕ και τη δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ και αδιάφορα από τα μέτρα διευκόλυνσης που πήρε το Ιράκ απέναντι στα αιτήματα του ΟΗΕ. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο πόλεμος αυτός επιδιώκει το στρατιωτικό στόχο του ελέγχου μιας στρατηγικής περιοχής, των πετρελαίου και αγορών. Ταυτόχρονα, είναι μια απόπειρα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξεπεραστεί η βαθιά οικονομική κρίση τους και να λύσει τα προβλήματά της σε βάρος άλλων.

    »Ο πόλεμος θα επιφέρει τεράστιες απώλειες στον Ιρακινό λαό, που ήδη έχει υποφέρει από το εμπάργκο χρόνων, τις αεροπορικές επιδρομές και την πολιτική του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    »Ο πόλεμος στο Ιράκ, το οποίο συνεργάστηκε με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, θα προάγει τους στρατιωτικούς στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή και συγκρίνεται με την υποστήριξή τους προς την κυβέρνησης του Ισραήλ και την ανοχή της καταπιεστικής κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών.

    »Η επίθεση στο Ιράκ, που βασίζεται στο νέο αμερικάνικο δόγμα των ''προληπτικών

    πολέμων'' απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέτει μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί ένα προηγούμενο για άλλες αυθαίρετες επιθετικές πράξεις. Κανένα επιχείρημα ή τέχνασμα δε μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε υποστήριξη του ΟΗΕ σε αυτό τον πόλεμο.

    »Καταγγέλλουμε τη στάση των κυβερνήσεων και της πολιτικής ηγεσίας των κρατών της ΕΕ που δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα ή αποτελεσματική προσπάθεια για την αποτροπή του πόλεμου και, συνεπώς, στην πράξη υποστηρίζουν την φιλοπόλεμη πολιτική των ΗΠΑ

    »Η διεθνής ένταση κλιμακώνεται παραπέρα, οι διεθνείς σχέσεις στρατιωτικοποιούνται, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί αυξάνουν και νέες εθνικές, Ευρωενωσιακές και ΝΑΤΟϊκές «δυνάμεις ταχείας επέμβασης δημιουργούνται.

    »Από την άλλη, η απειλή του πολέμου έχει οδηγήσει σε δικαιολογημένη κατακραυγή

    σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια χωρίς προηγούμενο πλατιά κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και

    το ΝΑΤΟ και ενάντια στις μιλιταριστικές πολιτικές κυβερνήσεων.

    »Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων κινημάτων πολιτικά ανένταχτων,

    διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί, διπλωμάτες καλούν για μια διπλωματική, ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.

    »Τα Κόμματά μας, που ήδη έχουν αναπτύξει διάφορες πρωτοβουλίες, παίζουν ένα δραστήριο ρόλο σ' αυτό το πλατύ αντιπολεμικό κίνημα και καλούν σε ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις των λαών. Πρέπει να εντείνουμε την αντιπολεμική καμπάνια στους κατοίκους, στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα και στα ΜΜΕ, στα κοινοβούλια και με οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία και μέσο.

    »Πρέπει να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για απόπειρες των μεγάλων δυνάμεων να εκβιάσουν τον ΟΗΕ. Πρέπει να αντιταχθούμε σε κάθε είδους Ευρωπαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο ή συμμετοχή σε αυτόν. Απαιτούμε να μην διαθέσουν οι χώρες μας στις ΗΠΑ στρατιωτικές ή άλλες διευκολύνσεις για να πραγματοποιήσουν τους επιθετικούς σκοπούς τους».

    [09] ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Η 17η DETROP

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (18:47 UTC+2)

    Εμπορική επιτυχία αναμένεται να γνωρίσει η φετινή διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης DETROP της HELEXPO, η οποία λειτουργεί από σήμερα έως τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Τα αυξημένα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη της φετινής διοργάνωσης, η οποία είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη προηγούμενη, αναμένεται να συνοδευτούν και από αυξημένα νούμερα εμπορικών και άλλων επισκεπτών.

    Τη 17η DETROP θα επισκεφθούν μεγάλες αποστολές, περισσότερα από 500 άτομα, από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, τη FYROM, την Τουρκία και τα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και εμπορικοί επισκέπτες από πολλές άλλες χώρες, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή απήχηση της έκθεσης και τη δυναμική θέση της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και ποτών όχι μόνο στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά.

    Κορυφαία εκδήλωση, της 17ης DETROP, αποτελεί ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οίνου που διοργανώνουν η ΕΝΟΑΜ και η HELEXPO. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν 600 κρασιά από πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, τα οποία θα δοκιμαστούν από 30 κριτές (18 ξένοι και 12 Έλληνες). Τα καλύτερα κρασιά θα αποσπάσουν χρυσά και αργυρά μετάλλια, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ σε ξενοδοχείο της πόλης. Αύριο και μεθαύριο όλοι οι επισκέπτες της DETROP θα έχουν την ευκαιρία, στο περίπτερο 8 να δοκιμάσουν τα βραβευμένα κρασιά.

    Επίσης, από σήμερα έως και την Κυριακή, διεξάγεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας. Ο διαγωνισμός γίνεται από τις 10 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. στο περίπτερο 7 και στόχος του είναι η ανάδειξη, από τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των γεύσεων, νέων σεφ καθώς και νέων ιδεών στο πιάτο. Οι δηλώσεις συμμετοχής, έως τώρα, φθάνουν τις 180.

    Οι ώρες λειτουργίας της 17ης DETROP είναι αύριο και την Κυριακή από τις 11.00 έως τις 21.00 και τη Δευτέρα από τις 11.00 έως τις 20.00, μόνο για εμπορικούς επισκέπτες._

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΣΤΙΣ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στις Βρυξέλλες, ενώ η παραδοσιακή συνάντηση του Eurogroup, στο κτίριο «Justus Lipsius» της βελγικής πρωτεύουσας, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (19:00) της προηγούμενης ημέρας.

    Το Εurogroup θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση, καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ενδυνάμωση του συντονισμού σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσιονομικών εξελίξεων.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί της Τρίτης, με την προετοιμασία της εαρινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20 και 21 Μαρτίου 2003).

    Τα άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην προσωρινής ατζέντα του ΕCOFIN είναι: οι μέθοδοι ψηφοφορίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, φορολογικά θέματα (ενεργειακή φορολογία, συνεργασία για τον ΦΠΑ), η εγκατάσταση της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, και θέματα σχετικά με τις στατιστικές (δημοσιονομικά στατικά στοιχεία, απαιτήσεις πληροφόρησης στο πλαίσιο της ΟΝΕ).

    Κατά την διάρκεια του γεύματος οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την συνάντηση του Eurogroup και θα λάβουν γνώση μίας προφορικής έκθεσης του επιτρόπου Bolkestein γύρω από τις εξελίξεις στις συζητήσεις με τρίτες χώρες για το θέμα της φορολογίας των αποταμιεύσεων.

    [11] ΠΤΩΣΗ 25% ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΞΙΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΤΩΝ 24 ΕΕΧ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Κατά 25% υποχώρησε η καθαρή αξία ενεργητικού των 24 εισηγμένων εταιριών

    Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) το 2002 και διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου στο ποσό των 1.710 εκατ. ευρώ, έναντι 2.280 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2001.

    Κατά τη διάρκεια του 2002 εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών έξι νέες εταιρίες Επενδύσεων (Altius, Nexus, Arrow, New Millennium, Euroline και Π & Κ ΕΕΧ), μια εταιρία απορροφήθηκε από άλλη εισηγμένη του ιδίου ομίλου (η Alpha Trust Ωρίων από την Alpha Trust Ανδρομέδα) και, τέλος, μια εταιρία (Ασπίς Επενδυτική) απορροφήθηκε από την Ασπίς Πρόνοια.

    Σημειώνεται δε ότι κατά την 31η Δεκεμβρίου 2002, με εξαίρεση μια εταιρία, το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου διαπραγματεύονταν σε discount, το υψηλότερο των οποίων έφθανε το 45% και το χαμηλότερο το 2,63%. Στο μεταξύ, στη διάρκεια του περασμένου έτους, το σύνολο των εταιριών του κλάδου παρουσίασε αρνητικές αποδόσεις εσωτερικής αξίας, που κυμάνθηκαν από -8,44% έως -48,71%.

    Σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο οποίος κατά το 2002 υποχώρησε σε ποσοστό 32,53%, 19 εταιρίες (από τις 24 του κλάδου) παρουσίασαν καλύτερες ετήσιες αποδόσεις.

    Σε σύγκριση με το δείκτη των εταιριών επενδύσεων, ο οποίος κατά το 2002 παρουσίασε πτώση 28,77%, 13 εταιρίες πέτυχαν καλύτερες αποδόσεις.

    E.A.

    [12] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Με μικρά κέρδη της τάξης του 0,20% έκλεισε ο γενικός δείκτης και διαμορφώθηκε στις 1.679,43 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις.

    Η σχετικά μικρή διακύμανση της αγοράς - που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων - αποθαρρύνει τους λιγοστούς επενδυτές, με αποτέλεσμα να παραμένουν συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους. Εξάλλου, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας της εγχώριας αγοράς - εκτός από τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του Ιράκ - θα διαδραματίσει και η πορεία του τραπεζικού κλάδου.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 50,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν 136 σημείωσαν κέρδη, έναντι 152 πτωτικών και 80 αμετάβλητων.

    Στους δείκτες FTSE ο εικοσάρης των blue chips ενισχύθηκε κατά 0,34%, έναντι απωλειών 0,38% για τον σαραντάρη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κατά 0,28% υποχώρησε ο FTSE ASE SMALLCAP 80, ενώ ο FTSE ASE 140 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,16%.

    Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης του λιανικού εμπορίου (+1,30%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής (-0,81%). Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν οι δείκτες των τροφίμων ποτών (+0,74%), των διυλιστηρίων (+0,69%), των κατασκευών (+0,68%), των τηλεπικοινωνιών (+0,49%), των επενδύσεων (+0,23%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,21%), των τραπεζών (+0,14%), της Παράλληλης (+0,09%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (+0,09%) και της πληροφορικής (+0,08%).

    Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-0,76%), των ασφαλειών (-0,68%), των βασικών μετάλλων (-0,65%), των συμμετοχών (-0,62%), του χονδρικού εμπορίου (-0,43%), των βιομηχανιών (-0,28%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (-0,17%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,02%).

    Ε.Σ.

    [13] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ"

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι "αυτές οι εκλογές έρχονται σε κάποιο λανθασμένο χρόνο" και ότι "δεν είναι η ώρα για πειράματα".

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του σήμερα από τη Γαλλία, ο κ. Κασουλίδης κλήθηκε να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Είπε ότι «δυστυχώς έτσι προβλέπει το Σύνταγμα και αυτές οι εκλογές έρχονται σε κάποιο λανθασμένο χρόνο, διότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι συνταγματικές προθεσμίες, θα εδίδετο η ευκαιρία στον πρόεδρο Κληρίδη για μερικούς μήνες να συνεχίσει να διαχειρίζεται, αφού μέχρι στιγμής επιτυχώς διαχειρίστηκε το Κυπριακό».

    «Γι' αυτό και εύχομαι ότι αυτό οι ψηφοφόροι θα το αντιληφθούν. Δεν είναι η ώρα για πειράματα και αλλαγές, είναι η ώρα να συνεχίσει (ο πρόεδρος Κληρίδης) για μερικούς ακόμα μήνες, τη στιγμή που θα έχουν την ευχέρεια η ψηφοφόροι μετά απ' αυτούς τους μήνες να κάνουν όποια επιλογή θέλουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε σήμερα ότι ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Κύπρου γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό, σχετικά με διευκολύνσεις των ΗΠΑ ενόψει ενδεχόμενης επίθεσης κατά του Ιράκ.

    Ερωτηθείς, μετά από δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο της τελευταίας πενταετίας, αν ενόψει της επίθεσης στο Ιράκ οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει κάποιες διευκολύνσεις, ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι ''ο έλεγχος του εναέριου χώρου, του FIR Λευκωσίας εξασκείται από τις αρμόδιες αρχές και το τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας''.

    Ανέφερε πως ''τίποτα δεν έχει αλλάξει και όποιος υπερίπταται πάνω από το FIR Λευκωσίας ενημερώνει και είναι σε συνεννόηση με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΠΓΔΜ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Σκόπια, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Η κατάσταση ασφαλείας στην ΠΓΔΜ είναι σχετικά σταθερή παρόλο ότι δρουν ορισμένες εξτρεμιστικές ομάδες, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο στρατός και η αστυνομία παρακολουθούν άγρυπνα την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

    Αυτή είναι η γενική εκτίμηση από την σημερινή σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος, ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι, ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού στρατηγός Σταμπόλεφσκι, ο οποίος και παρουσίασε έκθεση για την σημερινή κατάσταση ασφαλείας.

    Ο στρατηγός Σταμπόλεφσκι τόνισε μετά τη σύσκεψη ότι οι μικρές εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στις παραμεθόριες περιοχές, δεν είναι σε θέση να διαταράξουν την ασφάλεια της χώρας.

    Ο πρόεδρος Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε ότι ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ δεν θα πρέπει να ανησυχεί για κάποια κλιμάκωση της δραστηριότητας των εξτρεμιστών, διότι ο στρατός και η αστυνομία ελέγχουν την κατάσταση και είναι πανέτοιμοι να πάρουν τα ανάλογα μέτρα, πάντα με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας,

    Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος τη στιγμή αυτή να αυξηθεί η πολεμική ετοιμότητα του στρατού. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η συγκρότηση της αντιτρομοκρατικής μονάδας, στην οποία θα συμμετάσχουν ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας.

    [16] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Η Κύπρος θα περιλαμβάνεται μαζί με τις άλλες εννέα υποψήφιες χώρες στη μια συνθήκη διεύρυνσης που θα υπάρχει, είτε με το σενάριο της λύσης είτε με εκείνο της μη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου σχολίαζε δημοσίευμα της ''Καθημερινής'' που αναδημοσιεύει σήμερα η ''Χαραυγή'' και που αναφέρει πως ''η Κύπρος διαχωρίζεται από τις άλλες εννέα υποψήφιες χώρες με συγκατάθεση των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Λευκωσίας και μόνο οι εννέα υποψήφιες χώρες πάνε στο Ευρωκοινοβούλιο για έγκριση''.

    ''Υπενθυμίζω ότι η συνθήκη διεύρυνσης είναι μία και ως μία πάει στο Ευρωκοινοβούλιο'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια για την Κύπρο για το κατά πόσον θα λυθεί ή όχι το Κυπριακό''.

    [17] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Εντατικοποιείται η διαδικασία για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου μετά την προχθεσινή συζήτηση του θέματος ενώπιον της εξ υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Στη διάρκεια της συζήτησης την περασμένη Τετάρτη (12 Φεβρουαρίου), η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πολλοί μόνιμοι αντιπρόσωποι κρατών μελών του ΣτΕ υποστήριξαν τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και αποφασίστηκε η εκ νέου συζήτηση του θέματος ενώπιον της Επιτροπής στις 19 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ, ενώπιον της οποίας θα τεθεί η υπόθεση Λοϊζίδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συζήτηση πήγε πολύ καλά, αφού απέτυχε προσπάθεια από συγκεκριμένη χώρα να αποφευχθεί συζήτηση επί του θέματος, ενώ υπήρξαν και πολλές παρεμβάσεις υπέρ των θέσεων της Κύπρου, που απάντησαν στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η υπόθεση Λοϊζίδου είναι πολιτικό θέμα και η διευθέτησή του θα πρέπει να ενταχθεί στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΘΕΛΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Αύριο κλείνει τον κύκλο της προετοιμασίας του ο Ηρακλής εν όψει του παιχνιδιού με τον Πανιώνιο. Ο Ευγένιος Γκέραρντ δεν σκέφτεται τίποτε άλλο από τη νίκη. Σε αυτό το παιχνίδι ο προπονητής του Γηραιού, Ευγένιος Γκέραρντ δεν θα έχει στην διάθεση του, τους τιμωρημένους Γκώνια, Νεμπεγλέρα, Ξενίδη και τον τραυματία Φρέιντε. Η πιθανή σύνθεση με την οποία θα παραταχθεί ο Ηρακλής είναι: Χαλκιάς, Μπαχράμης, Κατσιαμπής, Νατσούρας, Μιλόγεβιτς, Δρούγας, Στολτίδης, Χατζί, Μουράτι, Μίετσελ, Εντερσον. Θέση διεκδικεί και ο Χάγκαν.

    Επίσης αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση και κρατήθηκε με πλήρη μυστικότητας ήταν η προσφορά που έκανε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος τις ημέρες των εορτών στο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης το οποίο απέστειλε ευχαριστήριο στην ΠΑΕ Ηρακλής για την προσφορά του. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αγαπητοί μας φίλοι, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα παιδάκια του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» στο Φίλυρο, σας ευχαριστούν θερμά. Μέσα σε αυτό το χωριό, σε αυτή την κυψέλη της αγάπης, μεγαλώνουν και ανατρέφονται σωστά με τη στοργή και τη φροντίδα όλων μας κάποια παιδιά που στερήθηκαν ό,τι πιο σπουδαίο στη ζωή τους, την οικογένεια και την αγάπη. Η προσφορά προϊόντων της εταιρείας σας είναι ένα δώρο αγάπης προς το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» και μας συγκινεί ιδιαίτερα. Σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά».

    [19] ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΙΛΗΣΕ Ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Εκδήλωση με αντικείμενο πρωτοβουλίες για την επαναδιατύπωση του αθλητικού τοπίου της χώρας διοργανώθηκε σήμερα από τον Ολυμπιακός και έλαβε χώρα στον ΟΛΠ. Βασικός ομιλητής της ήταν κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

    «Σαν οπαδός του Ολυμπιακού, και όταν λέω οπαδός το εννοώ, είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι την τελευταία δεκαετία Πρόεδρος του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας», τόνισε ο κ Κόκκαλης και συνέχισε: «Μαζί, αυτά τα χρόνια, ζήσαμε μεγάλες χαρές -ίσως και λίγες λύπες-, πανηγυρίσαμε ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο, και 6 συνεχή πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο και κατακτώντας το έβδομο, θα σπάσουμε το δικό μας μοναδικό ρεκόρ. Και θα συνεχίσουμε».

    Ο κ Κόκκαλης αναφέρθηκε και στους αθλητές που έχουν καταφέρει με την φανέλα του Ολυμπιακού να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις σε όλους τους Ελληνες. «Ευτυχήσαμε να δούμε αθλητές μας ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Νιώσαμε περήφανοι που ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να προσφέρει όλο και περισσότερες περγαμηνές, τιμή και δόξα στον ελληνικό αθλητισμό. Στον αθλητισμό μας που βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Ελλάδα σήμερα δίνει τη μεγάλη μάχη της για την άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας στα ανοιχτά μέτωπα της προετοιμασίας των αθλητών, στις αθλητικές υποδομές, τον εθελοντισμό».

    Οσο για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου; «Το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα, βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Το ίδιο και το μπάσκετ. Πολλοί φίλαθλοι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί, έχουν απομακρυνθεί από τα γήπεδα. Οι παράγοντες του αθλητισμού ακόμη και όσοι έχουν ουσιαστική προσφορά έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπιστία τους. Τα πράγματα έχουν πάρει στραβό δρόμο. Κάτι πρέπει ν' αλλάξει, και ν' αλλάξει τώρα. Και εμείς που αγαπάμε τον αθλητισμό, που λατρεύουμε το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας, τον Ολυμπιακό μας, πρέπει να πάρουμε σοβαρές πρωτοβουλίες, να αναλάβουμε δράση, να αφυπνίσουμε πνεύματα, να μπούμε πρωτοπόροι στο αίτημα της κοινωνίας μας για κάθαρση και ανάπτυξη στον αθλητισμό στον βαθμό που μας αναλογεί αυτός ο ρόλος. Γιατί καμιά Πολιτεία, κανένας γραφειοκρατικός μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός αν λειτουργεί και νομοθετεί σε ένα σαθρό οργανωτικό υπόστρωμα, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικών συμφερόντων, σε ένα έρημο και απαξιωμένο αθλητικό τοπίο», επισήμανε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού και συμπλήρωσε: «Τα διοικητικά συμβούλια του ΟΣΦΠ της ΠΑΕ και ΚΑΕ Ολυμπιακός πήραν μια ιστορική πιστεύω απόφαση και την θέτουν στην κρίση του Ολυμπιακού Λαού. Αποφασίσαμε ότι, όπως ο Ολυμπιακός είναι ενιαίος στην ψυχή του Λαού του, έτσι πρέπει να είναι και στη δράση του και την οργάνωσή του, στη διοίκησή του: Ενιαίος και αδιάσπαστος. Η ενιαία αυτή έκφραση του Ολυμπιακού δεν μπορεί παρά να πηγάζει από τον Λαό του. Γι' αυτό και θα «ανοίξουμε» τις διαδικασίες για την αποφασιστική συμμετοχή των φιλάθλων μας στις διοικήσεις των ομάδων μας, τόσο των ερασιτεχνικών όσο και των επαγγελματικών».

    Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στην ιδέα υλοποίησης της παραίτησης της διοίκησης του Ολυμπιακού. «Η κεντρική ιδέα υλοποίησης αυτού του σχεδίου, προβλέπει άμεση παραίτηση της υφιστάμενης διοίκησης του ΟΣΦΠ και προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη μεταβατικής Διοίκησης, με κύριο καθήκον την εγγραφή χιλιάδων νέων μελών και τη διενέργεια, τον ερχόμενο Οκτώβριο, νέων εκλογών με διπλό αντικείμενο: Πρώτον, ανάδειξη νέας διοίκησης του ΟΣΦΠ από ένα μαζικό εκλογικό σώμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεύτερον απ' ευθείας εκλογή με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο εκπροσώπων στη διοίκηση των ΠΑΕ και ΚΑΕ. Στο σημείο αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι ζητήσαμε από τον Δήμαρχο του Πειραιά, κ. Αγραπίδη, να τεθεί επικεφαλής της νέας μεταβατικής διοίκησης του ΟΣΦΠ, που θα έχει το μεγάλο έργο να εγγράψει χιλιάδες νέα μέλη και να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές. Πιστεύουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα αποδεχθεί την πρότασή μας και θα εγγυηθεί το αίσιο αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου έργου. Με τη διαδικασία που σας προανέφερα η οργανωμένη βάση του Ολυμπιακού διευρύνεται μαζικοποιείται και αποκτά αποφασιστικό ρόλο. Στις επαγγελματικές ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, οι Διοικήσεις θα ανασχηματιστούν και η πλειοψηφία τους θα περάσει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Λαού του Ολυμπιακού.

    Και επειδή, όπως γνωρίζετε, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ είναι Ανώνυμες Εταιρίες που ανήκουν στους μετόχους τους, σας δηλώνω ότι η πάγια παραχώρηση της πλειοψηφίας της Διοίκησής τους στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Ολυμπιακού Λαού, γίνεται με ρητή δημόσια δέσμευση και προσωπική εγγύησή μου, αλλά και των υπόλοιπων μετόχων. Και εδώ προς άρσην κάθε παρεξηγήσεως θα ήθελα να τονίσω ότι προσωπικά, όσο ζω θα παραμείνω στον Ολυμπιακό, προσφέροντας ηθικά και υλικά, ότι πρόσφερα μέχρι σήμερα, με μια σημαντική διαφορά: Και οι δικές μου αποφάσεις στην ΠΑΕ και την ΚΑΕ υπόκεινται στην έγκριση των δημοκρατικά εκλεγμένων οργάνων. Αυτό δημιουργεί πλέον καθεστώς. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αισθάνομαι πως η εγγύησή μου για την μετατροπή του Ολυμπιακού σε ένα ενιαίο μαζικό και αυτοδιοικούμενο αθλητικό οργανισμό είναι η πιο ουσιαστική συμβολή μου στον Θρύλο.

    Με την εξέλιξη αυτή τα διοικητικά συμβούλια της ΠΑΕ και της ΚΑΕ θα έχουν από εννέα μέλη. Τα τρία θα τα υποδεικνύει η διοίκηση του ερασιτεχνικού σωματείου που θα εκλέγεται όπως είπαμε από πανελλαδικές εκλογές. Ταυτόχρονα τα μέλη θα εκλέγουν από ξεχωριστή κάλπη τρία μέλη για τα Δ.Σ. της ΠΑΕ και της ΚΑΕ και τα υπόλοιπα τρία θα εκλέγονται από την γενική συνέλευση των μετόχων».

    Τέλος αναφέρθηκε και στην προολυμπιακή προετοιμασία της χώρας. «Ενας μαζικός και ισχυρός Ολυμπιακός, μέσα από τις δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις του, θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αποτελεσματική ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας, την εξυγίανση και ανάπτυξη του αθλητισμού, την αποκατάσταση του κύρους του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, την εξαφάνιση της βίας και τη μαζική επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Θα θέσει επίσης στις άμεσες προτεραιότητές του την ανάπτυξη των υποδομών σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, την ανάπτυξη δικτύου με αθλητικές ακαδημίες σε όλη τη χώρα. Και τέλος θα αναλάβει την υλοποίηση του μεγάλου ονείρου των φιλάθλων μας: Τη στέγαση του Ολυμπιακού σε σύγχρονες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, στο νέο γήπεδο Καραϊσκάκη. Τη φυσική έδρα του. Ο Ολυμπιακός δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Προήλθε και γιγαντώθηκε από το λαό του και θα συνεχίσει τη μεγαλειώδη πορεία του, μαζί με το λαό του», ολοκλήρωσε ο κ. Κόκκαλης.

    [20] ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ IAAF ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟ 2004

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Η IAAF ανακοίνωσε τα όρια που θα πρέπει να επιτύχουν οι αθλητές και αθλήτριες για να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Με βάση τα συγκεκριμένα όρια προκύπτει ότι η χώρα μας σίγουρα θα πάρει μέρος με πολλούς αθλητές, σαφώς περισσότερους από αυτούς που μετείχε στο Σίδνεϊ (27 άνδρες και 21 γυναίκες).

    Οι αθλητές και αθλήτριες θα πρέπει να πετύχουν τις επιδόσεις τους στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2003 ως 9 Αυγούστου 2004. Μόνο για τον Μαραθώνιο το χρονικό διάστημα είναι από 1 Σεπτεμβρίου 2002 ως 9 Αυγούστου 2004. Επίσης οι επιδόσεις που επιτυγχάνονται σε Πανεπιστημιακούς ή σχολικούς αγώνες θα πρέπει να επικυρωθούν από την εθνική ομοσπονδία στίβου της εκάστοτε χώρας. Οι επιδόσεις μπορούν να επιτευχθούν σε αγώνες ανοικτού ή κλειστού στίβου, αλλά δεν θα ισχύσουν όσες έγιναν με χρονόμετρο χειρός στα αγωνίσματα 100μ, 200μ, 400μ, 100μ/110μ εμπόδια, 400μ εμπόδια και σκυταλοδρομίες καθώς και εκείνες που γίνονται με την βοήθεια του ανέμου.

    [21] Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, αλλά και για το προσεχές παιχνίδι του με τον ΟΦΗ μίλησε ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης.

    «Στον αγωνιστικό τομέα τόσο ο Καφές, όσο και ο Εγκωμίτης θεωρώ ότι θα είναι απόλυτα έτοιμοι και θα δώσουν το παρών στην αναμέτρηση με τον ΟΦΗ. Όμως υπάρχει πρόβλημα με την τιμωρία του Αμπονσά, που θα λείψει δυο αγωνιστικές», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε σχολιάζοντας την αναμέτρηση με τον ΟΦΗ: «Το παιχνίδι με τον ΟΦΗ είναι δύσκολο. Η ομάδα της Κρήτης μπορεί να πάρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα εκτός έδρας. Για αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Αυτό το παιχνίδι του πρωταθλήματος είναι εντελώς διαφορετικό από το παιχνίδι κυπέλλου. Στο κύπελλο δεν είχαμε κόσμο και είχαμε πολλά προβλήματα. Κάτι που δεν αντιμετωπίζουμε σήμερα».

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πιθανότητα της συνεργασίας της ομάδας του με ιταλικό σύλλογο: "Με τέτοια θέματα τρελαίνομαι. Αυτή η κατάντια κρατάει από το καλοκαίρι. Μόνο ο κ. Βάτα, έχει στοιχίσει στον ΠΑΟΚ, περισσότερο από όσα στοιχίζω εγώ και οι συνεργάτες μου. Ο Ντελισάντι είναι ένας μάνατζερ. Επίσης το καλοκαίρι κάποιοι έκλεισαν σειρά φιλικών παιχνιδιών στην Ιταλία, την στιγμή που δεν είχαμε να φάμε. Τι να πω περισσότερο. Κάτι τέτοια με έχουν αγανακτήσει και με έχουν ασπρίσει τα μαλλιά μου".

    Η τρίτη θέση στον πίνακα της βαθμολογίας που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ τον έκανε να μιλήσει για τους στόχους του: «Αν δεν το πιστέψουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν μπορεί να επιτευχθεί τίποτα. Πιστεύω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Αν κερδίσουμε την Κυριακή θα το πιστέψουμε όλοι», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος μίλησε και για την διαιτησία: «Εμείς πλέον εκτός από τους αντιπάλους μας έχουμε να κερδίσουμε και τους διαιτητές. Απαγορεύεται όμως να τους δίνουμε τροφή».

    [22] ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Μέχρι και τη Δευτέρα στις 3μ.μ. παρατείνεται η προθεσμία για όλες τις ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών, προκειμένου να καταθέσουν στην ΕΠΟ συμβόλαια που έχουν συνάψει με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έλυσαν καθ' οιονδήποτε τρόπο τα συμβόλαιά τους με άλλη ΠΑΕ έως τις 30 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει ληφθεί σε εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου της FIFA, από τον Οκτώβριο του 2002, που επιτρέπει στις ΠΑΕ να προχωρήσουν σε σχετικές συμφωνίες.

    [23] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΣΑΝΤΑΜ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Νέα Υόρκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    ''Αμεση και πλήρη αλλαγή συμπεριφοράς'', αν είναι ο πόλεμος να αποφευχθεί, ζήτησε από τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ μετά από τους επιθεωρητές του διεθνούς Οργανισμού για τον ιρακινό αφοπλισμό.

    ''Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι είναι ακόμα δυνατόν να βρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση αυτή'', πρόσθεσε ο Στρο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι προσπάθειες του Ιράκ σε θέματα επαλήθευσης του αφοπλισμού του δεν ήταν αρκετές.

    [24] ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τάμπο Μπέκι δήλωσε ότι μια ομάδα Νοτιοαφρικανών εμπειρογνωμόνων θα μεταβεί στο Ιράκ για να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους Ιρακινούς αξιωματούχους για τον αφοπλισμό του οπλοστασίου τους.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος απέφυγε να διευκρινίσει την ημερομηνία αναχώρησης των εμπειρογνωμόνων και τον αριθμό αυτών.

    Τη δεκαετία του '90, η Νότιος Αφρική προχώρησε στην καταστροφή του πυρηνικού, χημικού και βιολογικού της οπλοστασίου, το οποίο είχε αναπτυχθεί τα χρόνια του ρατσιστικού καθεστώτος του απαρτχάιντ.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, απεκάλεσε τη Νότιο Αφρική κράτος μοντέλο όσον αφορά τη συνεργασία που επέδειξε για τον αφοπλισμό της και κάλεσε το Ιράκ να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.

    Η πρόταση της Νοτίου Αφρικής προς τη Βαγδάτη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του ετήσιου διαγγέλματος του Νοτιοαφρικανού προέδρου ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν.

    «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Ιράκ αποδέχτηκε την πρότασή μας, την οποία προηγουμένως συζητήσαμε με τους επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων», είπε ο Τάμπο Μπέκι.

    Το πυρηνικό πρόγραμμα της Νοτίου Αφρικής ξεκίνησε το 1970 για να αποτρέψει επίθεση των ομόρων προς τη Νότιο Αφρική χώρες, οι οποίες εναντιώνονταν στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ.

    [25] ΠΑΟΥΕΛ: "ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΞΑΠΑΤΑΕΙ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ"

    Νέα Υόρκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ κατηγόρησε το Ιράκ ότι εξαπατάει τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα πρέπει να επιτρέψει την επιπλέον παράταση της διαδικασίας των επιθεωρήσεων.

    «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει το βαθμό της συνεργασίας που περιμέναμε, για το οποίο ελπίζαμε» είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Πάουελ μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της δεύτερη έκθεσης των επικεφαλείς των επιθεωρητών για το Ιράκ.

    Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε την γαλλική στάση για ενδυνάμωση του καθεστώτος των επιθεωρήσεων λέγοντας ότι "αυτό που χρειαζόμαστε είναι η άμεση, ενεργή, χωρίς όρους, πλήρη συνεργασία από την πλευρά του Ιράκ».

    Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ιράκ δεν παρέχει στους επιθεωρητές την κατάλληλη συνεργασία και την απαραίτητη πρόσβαση σε ύποπτες εγκαταστάσεις προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    [26] Η ΡΩΣΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

    Νέα Υόρκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ βαίνουν ομαλώς και δεν είναι η στιγμή κατάλληλη να συζητηθεί το ενδεχόμενο επίθεσης κατά της Βαγδάτης.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Ιβανόφ είπε χαρακτηριστικά ότι «η χρήση βίας μπορεί να συζητηθεί μόνον όταν εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές» και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση σήμερα αποκαλύπτει ότι δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ελπίζω να μην φθάσουμε ποτέ».

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι οι επιθεωρήσεις πηγαίνουν καλά με την βοήθεια των Ιρακινών και οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες.

    Τέλος ο κ. Ιβανόφ είπε ότι βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό και οι επιθεωρητές πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

    Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων και επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει σύνδεση του Ιράκ με την Αλ Κάιντα.

    Ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι η διαδικασία των επιθεωρήσεων φαίνεται να αποδίδει καρπούς και υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν δικαιολογείται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ Αλ Σάρα, δήλωσε ότι η τελευταία έκθεση των επιθεωρητών αποδεικνύει ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ηγεσία της Συρίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα προκαλέσει «χάος και αναρχία» σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

    Υπέρ της συνέχισης των επιθεωρήσεων τάχθηκε και η Κίνα.

    Ο.Κ.

    [27] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ

    Πράγα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (19:43 UTC+2)

    Οι αρχές της Τσεχίας ανακοίνωσαν τη λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας στην πρωτεύουσα Πράγα ενόψει της τεταμένης διεθνούς κατάστασης που επικρατεί.

    Σύμφωνα με τις αρχές, στρατιωτικές περιπολίες θα γίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα στο διεθνές αεροδρόμιο της Πράγας, τη μεθόριο, τα υδραγωγεία και το δίκτυο διανομής πόσιμου νερού, στο μετρό και τις πυρηνικές ενεργειακές μονάδες.

    Την ίδια χρονική στιγμή σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται Λονδίνο και Ουάσινγκτον υπό τον φόβο εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    Η κατάσταση είναι τεταμένη εξαιτίας ενός επικείμμενου πολέμου στη Βαγδάτη υπέρ του οποίου έχει ταχθεί και η τσεχική κυβέρνηση.

    [28] Η ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (15:45 UTC+2)

    «Πανηγύρι είσαι ζωή» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφιών του Μανώλη Μαραγκούλη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φωτοσυγκυρίας, στον χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου 2003.

    Πρόκειται για είκοσι έξι εικόνες από τα αιγυπτιακά πανηγύρια των μουσουλμάνων, οι οποίες σχηματίστηκαν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων, την περίοδο που ο φωτογράφος κατοικούσε στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.

    Η προσέγγιση ενός ξένου, στην περίπτωση μας ενός σημερινού Έλληνα, της αιγυπτιακής έκφρασης θρησκευτικότητας εξελίχτηκε σε μια περιπέτεια ψυχής και νόησης που επιθυμούσε να επαναχαρτογραφήσει, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική τέχνη για την απεικόνισή της, τις ανάλογες εμπειρίες που ομόγλωσσοί του σε μια σπασμωδική χρονική ακολουθία, από τον Ηρόδοτο ως τον Τσίρκα, αναπαράστησαν στη γραφή τους.

    [29] "ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΩΔΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, ξεκινά ο τρίτος κύκλος των μουσικών εκδηλώσεων με τίτλο "Με τα χρώματα της μουσικής", που διοργανώνουν τα Δημοτικά Ωδεία της Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Μαϊου, περιλαμβάνουν συναυλίες, σεμινάρια και σπουδαστικές εκδηλώσεις, ενώ το παρών τους θα δώσουν διακεκριμένοι μουσικοί και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις συναυλίες με τη Δόμνα Ευνουχίδου και το Σίμο Παπάνα, τους Χρήστο και Κατερίνα Πολυζωίδη, τον Γιώργο Χατζηνίκο.

    Αναφερόμενος στα Δημοτικά Ωδεία της πόλης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου σε αυτά "με σκοπό να παρέχουν υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία και καλλιτεχνική δημιουργία".

    Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, περισσότεροι από 900 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στα Ωδεία της πόλης, τα οποία με τη σειρά τους χορηγούν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, πτυχία και διπλώματα

    [30] H "TΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΝΗΣΚΕΙΝ" ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (14:32 UTC+2)

    Την έκθεση του Μάριου Ελευθεριάδη με τίτλο Ars Moriendi-Η Τέχνη του Θνήσκειν θα φιλοξενήσει από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 16 Μαρτίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. H έκθεση περιλαμβάνει δύο σειρές πρόσφατων έργων , ένδεκα φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων , ψηφιακές εκτυπώσεις σε βελούδο και έξι μεταξοτυπίες.

    Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είχαν εκτεθεί για τέσσερις μήνες στο Μουσείο Μιρό. Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν στις 18 Φεβρουαρίου , 8.30μμ παρευρεθούν διευθυντής εκδόσεων του Ιδρύματος Μιρό Joan Oliver και η Neus Cortes υπεύθυνη Casal Solleric και επίτιμη πρόεδρος του Ιδρύματος Μιρό

    Ο Μάριος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Μπουρζ και έχει διδακτορικό έκδοσης εκτύπωσης καλών τεχνών. Είναι καθηγητής έκδοσης-εκτύπωσης στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στη Λιμόζ-Ομπιζόν της Γαλλίας. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και τη Θεσσαλονίκη. Έχει παρουσιάσει έργα του σε πολυάριθμες εκθέσεις στο εξωτερικό ενώ τιμήθηκε ως καλλιτέχνης της χρονιάς 2001/2002 με το βραβείου Pilar Juncosa & Sotheby's του Ιδρύματος Pilar i Joan Miro της Ισπανίας.

    [31] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΙΕΡΑ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΘΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2003 (13:50 UTC+2)

    Ένα από τα σπουδαιότερα ιερά λατρείας των Αιγυπτίων θεών που λειτούργησε για πέντε ολόκληρους αιώνες, από τα ελληνιστικά χρόνια ως το 300 μΧ, βρίσκεται θαμμένο κάτω από οικοδομές στην οδό Διοικητηρίου , (κοντά στο Βαρδάρι) στη Θεσσαλονίκη. Το ιερό όπου λατρεύονταν η Ισις, ο Σάραπις, ο Όσιρις και άλλοι Αιγύπτιοι θεοί ήταν το δεύτερο σημαντικότερο στον Ελλαδικό χώρο μετά από εκείνο της Δήλου.

    Τα νεότερα στοιχεία για το ιερό των Αιγυπτίων θεών στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στη διάρκεια του ΙΣΤ επιστημονικού συμποσίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκης ο Γερμανός αρχαιολόγος Christopher Steimle, ο οποίος εκπονεί διδακτορική διατριβή πάνω στο θέμα αυτό. Όπως ανέφερε ο κ Steimle τα στοιχεία για το ιερό των Αιγυπτίων θεών προκύπτουν όχι από την ανασκαφή του αλλά από επιγραφές που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από το ημερολόγιο Γερμανού αρχαιολόγου, του 1939, που ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Ο ναός που υπήρχε στον χώρο του ιερού χτίστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μΧ ενώ όπως διευκρίνισε ο κ Steimle η λατρεία Αιγύπτιων θεών στον ελλαδικό χώρο κατά τα ελληνιστικά χρόνια ήταν διαδεδομένη. Το ιερό αποκαλύφτηκε κατά την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917 ενώ μετά το 1939 θάφτηκε οριστικά κάτω από τις οικοδομές.

    Θησαυρός στην Ιασονίδου

    Ένας θησαυρός αποτελούμενο από 14 νομίσματα, ( τέσσερα ασημένια του Αβδουλχαμίτ, ένα χάλκινο του 1839, ένα ασημένιο με Πήγασο και οκτώ δραχμές του Βασιλέως Γεωργίου των Ελλήνων) αποκαλύφτηκε στην οδό Ιασονίδου μαζί με τον θεμέλιο λίθο της Αστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και με ένα φιαλίδιο αγιασμού. Η Αστική Σχολή όπως προκύπτει από την επιγραφή στο θεμέλιο λίθο χτίστηκε το 1907. Το κτίριο της Αστικής Σχολής κατεδαφίστηκε το 1979 λόγω των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό του 1978. Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευτέρπη Μαρκή , κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2002 αποκαλύφτηκαν τμήματα τριών σπιτιών και ενός λουτρού με υδροδότησης όχι συνεχούς ροής αλλά από φρεάτια και δεξαμενές, του 6ου αιώνα μΧ

    Παλαιοχριστιανική βασιλική

    στο Άγιον Όρος

    Ένας παλαιοχριστιανικός ναός κάτω από το Καθολικό της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους δείχνει ότι η ιστορία της Μονής δεν ξεκινά τον 10ο αιώνα όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα αλλά από τον 5ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών που παρουσίασε ο αρχαιολόγος της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωακείμ Παπάγγελος το Καθολικό της Μονής Βατοπεδίου είναι κτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής της οποία καλύπτει τα τρία τέταρτα. Η υπέργεια λιθοδομή της βασιλικής δεν βρέθηκε γιατί κλάπηκαν οι πέτρες και έτσι αποκαλύφτηκε μόνο η θεμελίωση του δαπέδου της. Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη ( ένας πεσίσκος και ένας κίονας). Η παλαιοχριστιανική αυτή βασιλική, όπως επισημαίνει ο κ Παπάγγελος ήταν το μοναδικό παλαιοχριστιανικό κτίσμα που εντοπίστηκε στο Άγιον Όρος

    [32] Η "ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ" ΣΤΟ ΜΜΑ

    Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2003 (13:47 UTC+2)

    Τριάντα εννέα έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830-1930 θα εκτεθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 18 Φεβρουαρίου ως τις 30 Μαρτίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 75 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας.

    Η έκθεση έχει τίτλο «Η Γένεση της Νεότερης Ελληνικής Ζωγραφικής 1830-1930» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Νικολάου Γύζη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γιάννη Τσαρούχη, Θεόδωρου Βρυζάκη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ιωάννη Αλταμούρα, Ιωάννη Ζαχαριά.

    Από τα 39 έργα, τα 26 ανήκουν στη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος και τα 13 στην Εθνική Πινακοθήκη και ιδιωτικές συλλογές. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, άρχισε τη συλλογή έργων ελλήνων εικαστικών από το 1928 με κύριο στόχο να υποστηρίξει την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

    Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αυτή είχε παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο κεντρικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον, από 30 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Δεκεμβρίου 2002.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνουν στις 17 Φεβρουαρίου στις 7:30 το βράδυ από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαο Χ. Γκαργκάνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 February 2003 - 19:13:59 UTC