Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ "15" ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [03] ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [04] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ Ο, ΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ
  • [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [06] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ
  • [08] EΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"
  • [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ
  • [10] ΣΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [11] ΕΞΙ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
  • [12] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
  • [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 8.000 ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΑ Ε.Π. ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [14] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [15] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] Ο ΒΛ. ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] N. ΚΟΥΤΣΟΥ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Γ. ΦΟΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ
  • [21] ΣΤΗ ΛΕΙΨΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [22] ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΡΟΔΟΥ
  • [23] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟ
  • [24] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
  • [25] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΠΛΕΡ
  • [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [27] ΧΑΜΑΣ: ΚΑΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΛΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤ
  • [28] ΑΝΤΙ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [29] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: "ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ" ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ
  • [31] ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ "ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ"
  • [32] "ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [33] ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ FRITZ LANG ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ "ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΩΣΕΙΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Aθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (16:18 UTC+2)

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα των πτώσεων των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ ανέθεσε σε αντιεισαγγελέα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης. Ο κ. Κρουσταλλάκης ζητά από τον αντιεισαγγελέα να κρίνει αν υπάρχει περίπτωση ποινικής δίωξης εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ανασυρθούν οι φάκελοι που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Νάξου σχετικά με τις προηγούμενες πτώσεις δύο ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ αλλά και τα πρακτικά των επιτροπών προμήθειας και παραλαβής των συγκεκριμένων ελικοπτέρων.

    Κατά τον κ. Κρουσταλλάκη θα πρέπει να διερευνηθεί αν ταυτίζονται τα αίτια συντριβής των δύο προηγούμενων ελικοπτέρων και να εξεταστούν στοιχεία ενδεχόμενου δόλου των υπαιτίων των πράξεων αυτών.

    [02] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ "15" ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (17:47 UTC+2)

    Εκκληση ενότητας προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αναφορικά με το ζήτημα του Ιράκ απηύθυνε η Ελληνική Προεδρία δια στόματος του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μπεγλίτη, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «15», την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι στόχος στη συνάντηση της Δευτέρας είναι να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας και κοινής θέλησης της ΕΕ σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το ιρακινό πρόβλημα, προειδοποιώντας παράλληλα πως σε περίπτωση αδυναμίας των «15» να υιοθετήσουν κοινή στάση, η Ενωση θα μπει σε μια βαθιά κρίση, σε μια περίοδο μάλιστα που γίνεται συζήτηση για τη θεσμική της εξέλιξη.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απέκλεισε, επίσης, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος κατά του Ιράκ, τονίζοντας την προσήλωση της Ελληνικής Προεδρίας στην αναζήτηση ειρηνικής λύσης στην ιρακινή κρίση.

    Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται μεν πολιτικά υπέρ της ενεργοποίησης του μηχανισμού συλλογικής αλληλεγγύης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα στείλει δυνάμεις ή οπλικά συστήματα στη γείτονα για την αμυντική της θωράκιση σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ. Αποσύνδεσε, ωστόσο, τη στάση αυτή από την κατακόρυφη αύξηση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    «Είτε σε περίπτωση ομόφωνης απόφασης του ΝΑΤΟ, είτε σε περίπτωση διμερούς πρωτοβουλίας κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αποστολή δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στην Τουρκία» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    [03] ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2003 (06:55 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε χθες το απόγευμα και η νέα συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, ενόψει του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ.

    Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σήμερα. Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο έχουν προβάλει βέτο στο αμερικανικό αίτημα ενίσχυσης της Τουρκίας

    [04] ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ Ο, ΤΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (13:20 UTC+2)

    Ακριβότερα από ό, τι στους Λονδρέζους ή τους Νεοϋορκέζους κοστίζει ...ο Βαλεντίνος στους Αθηναίους, αφού -σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ- ο Ελληνας ερωτευμένος θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα για μια ρομαντική έξοδο και διανυκτέρευση από ό, τι ο μέσος κάτοικος του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.

    Όσο πολύτιμη είναι η αγάπη, άλλο τόσο ακριβή είναι και η «πιστοποίησή» της, μέσα από πολύ συγκεκριμένες καταναλωτικές συνήθειες. Με το σκεπτικό αυτό φαίνεται ότι εναρμονίζονται οι κάτοικοι του πλανήτη, σπεύδοντας να υπακούσουν στα απαιτητικά κελεύσματα του Αγίου των ερωτευμένων.

    Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, ο/η Αθηναίος-α θα πρέπει να καταβάλει περί τα 374,76 ευρώ, για να προσφέρει στο ταίρι του/της ένα δείπνο με διανυκτέρευση (264,12 ευρώ), ένα ποτό σε χώρο με μουσική (64,56 ευρώ), μια ανθοδέσμη αποτελούμενη από 11 τριαντάφυλλα (22,59 ευρώ), ένα κουτί σοκολατάκια με σχήμα καρδιάς (20,54) και μια ευχετήρια κάρτα (2,94).

    Την ίδια στιγμή, ο ερωτευμένος στο Λονδίνο χρειάζεται περί τα 362,43 ευρώ, για να πραγματοποιήσει ...επίδειξη της αγάπης του, ενώ ο Νεοϋορκέζος θα πρέπει να εναποθέσει στον βωμό του έρωτα περί τα 347,76 ευρώ και ο κάτοικος του Μιλάνου 322,81 ευρώ. Ακριβότερα (380,04 ευρώ) κοστίζει ο εορτασμός του έρωτα στον κάτοικο των Παρισίων, ενώ τα σκήπτρα του πιο "τσουχτερού" Βαλεντίνου κατέχει αδιαμφισβήτητα το Τόκιο, όπου το παραπάνω πακέτο ρομαντικών αγορών κοστίζει πάνω από 605 ευρώ._

    [05] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Συλλαλητήριο κατά των αλλαγών που προωθεί η ΕΕ στην εκπαίδευση διοργανώνουν στις 28 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το Π.Α.ΜΕ και εκπαιδευτικοί φορείς της πόλης.

    Σε ανακοίνωση της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», τονίζεται ότι σκοπός των δύο Συμβουλίων των υπουργών Παιδείας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας είναι η προώθηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, ο εξοστρακισμός χιλιάδων μαθητών από το δημόσιο σχολείο, η δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και η μείωση των κρατικών δαπανών, η παραπέρα υποβάθμιση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και η πρόσδεση τους στις ανάγκες της αγοράς.

    Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου καλούν ε τους εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκη σε σύσκεψη στο ΕΚΘ, στις 18 Φεβρουαρίου, στις 7μμ, στο ΕΚΘ, με αντικείμενο την προετοιμασία της κινητοποίησης.

    [06] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία. Οι περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται σε λευκό κλοιό, ενώ προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία πολλών δρόμων εξαιτίας των κατολισθήσεων.

    Στο νομό Φλώρινας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 10 εκατοστά και η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αρκετά δρομολόγια του ΚΤΕΛ στα ορεινά του νομού δεν πραγματοποιήθηκαν.

    Ο παγετός που επικρατεί το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργεί προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών. Στην Καστοριά η θερμοκρασία έφτασε τα ξημερώματα στους 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πιερίας και τη βόρεια Χαλκιδική.

    Στην περιοχή της Καβάλας πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν δρομολόγια προς τη Θάσο και τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

    Αποκλεισμένα από το χιόνι είναι 24 χωριά στο νομό Φθιώτιδας, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο.

    Λόγω κατολισθήσεων έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους των νομών Πρέβεζας, Λακωνίας, Καρδίτσας, Ηλείας και Αχαίας. Στη νέα εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων, μετά από την καθίζηση του υπεδάφους λόγω των πλημμύρων.

    [07] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    "Ναι στη ζωή, όχι στον πόλεμο". Αυτό είναι το σύνθημα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και άλλων κινήσεων ενόψει του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

    Οι εργαζόμενοι, όπως ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο το μεσημέρι στο Σύνταγμα με ομιλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ έχει προγραμματιστεί και πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

    Τα βασικά αιτήματα του συλλαλλητηρίου είναι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η μη προσυπογραφή καμίας απόφασης της Ε.Ε. που θα συντάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ και η κινητοποίηση του πολιτικού κόσμου για την αποφυγή της σύρραξης. Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο πρόεδρός της Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρηγόρης Φελώνης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, των καλλιτεχνών και πολλών οργανώσεων και κινημάτων που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωσης και υπογράμμισαν ότι ο πόλεμος δεν θα αφανίσει μόνο το λαό και τη χώρα του Ιράκ, αλλά θα αποδυναμώσει οικονομικά την Ευρώπη και θα ισχυροποιήσει την ιμπεριαλιστική τακτική των ΗΠΑ.

    Εκκληση έγινε επίσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να κατέβουν στους δρόμους για να ενώσουν τη φωνή τους με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς την ημέρα αυτή θα γίνουν ανάλογες κινητοποιήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες.

    Μεγάλη είναι η δραστηριοποίηση για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο σε όλη την Ελλάδα. Δύο πλοία με διαδηλωτές από την Κρήτη, ένα τρένο από τη Θεσσαλονίκη και λεωφορεία από διάφορες πόλεις της χώρας θα μεταφέρουν χιλιάδες διαδηλωτές στην πρωτεύουσα για να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στον πόλεμο.

    [08] EΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"

    Aθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας εγκαινίασε σήμερα το πρότυπο Ογκολογικό Νοσοκομείο που φέρει το όνομα «Γεώργιος Γεννηματάς». Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το νέο αυτό νοσοκομείο συμβολίζει την προσπάθεια του ΙΚΑ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και επισήμανε ότι η εικόνα που παρουσιάζεται συχνά για το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητά του και αδικεί τους εργαζόμενους σε αυτό, που υπό αντίξοες συνθήκες καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

    Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την προκήρυξη μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ενώ, μιλώντας για το νέο νοσοκομείο ανέφερε ότι διαθέτει μονάδες κατ΄οίκον νοσηλείας, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, ιατρεία πόνου καθώς και ιατρεία που λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες.

    «Όλα αυτά προσθέτουν κάτι ως αξία στην προσπάθεια που γίνεται από όλους μας» είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «αντί των απαισιόδοξων σκέψεων ας προτιμήσουμε τις αισιόδοξες πράξεις».

    Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του υπουργού Εργασίας:

    "Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι συνεργάτες

    Βρισκόμαστε σήμερα σ' ένα χώρο, με ένα υψηλό συμβολισμό, αφού το Ίδρυμα αυτό φέρει το όνομα ενός ευαίσθητου ανθρώπου, ενός γόνιμου οραματιστή, ουτοπιστή που είναι πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Ενός ανθρώπου που βίωσε τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων του, μέχρι του ακραίου εκείνου σημείου, πέραν του οποίου υπάρχεις μόνο όταν μνημονεύεσαι με την αγαθή μνήμη που έχεις αφήσει.

    Ο Γιώργος Γεννηματάς πιστεύω ότι υπήρξε, υπάρχει και θα είναι πάντα ένα πρότυπο, ένα υπόδειγμα όχι για τους πολιτικούς, όχι για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, αλλά για τον καθημερινό απλό πολίτη όσον αφορά την άσκηση της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης και τι άλλο πεδίο άσκησης αυτής της ευθύνης, είναι και αυτή η Ογκολογική Μονάδα που σήμερα εγκαινιάζουμε.

    Μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του 20ου αιώνα, είναι όπως σωστά έχει λεχθεί η κοινωνική ασφάλιση, για τη σύνταξη και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Το ΙΚΑ έχει κάνει τεράστια βήματα στην κατεύθυνση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

    Αναγνωρίζοντας αυτή την προσπάθεια, αναθέσαμε στο ΙΚΑ να σηκώσει το κύριο βάρος στο πλαίσιο της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, για μια κοινωνική ασφάλιση στον τομέα των συντάξεων, που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών.

    Πρέπει να πούμε σε όλους εκείνους που μελετούν αυτά τα θέματα, σαν να είναι αντικείμενο μιας εργαστηριακού τύπου μελέτης, ότι η λήψη αποφάσεων και η εφαρμογή πολιτικής στον τομέα αυτό, αφορά τον άνθρωπο, την καθημερινή ζωή του και πρέπει να ανταποκρίνεται στο δικό του ζωτικό συμφέρον, να ζει καλύτερα, ιδίως στα ύστερα χρόνια της ζωής του, τότε που είναι περισσότερο αδύναμος.

    Αυτό ήταν και το νόημα των επιλογών μας, που συναντούν ίσως την κριτική από πολλούς, οι οποίοι ίσως δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος, ή καθημερινός μόχθος, για να φτάσει κάποιος να πάρει τη σύνταξη που του εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

    Στον τομέα της υγείας το ΙΚΑ είναι αυτό το οποίο σε όλη τη χώρα, έχει υψώσει τη σημαία των Μονάδων Υγείας με ένα τρόπο ο οποίος δεν είναι πάντα ο καλύτερος. Επειδή ζούμε στον αιώνα της επικοινωνίας και της άκρως διεισδυτικής εικόνας, η εικόνα που παρουσιάζεται συχνά επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του ΙΚΑ, παρά σε μια μειοψηφική πλευρά της λειτουργίας του, αδικεί την πραγματικότητα του ΙΚΑ και πάνω από όλα αδικεί τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ.

    Γιατί εμείς όλοι, πολιτικοί και διοίκηση, ήμασταν είμαστε και πάντα θα είμαστε περαστικοί. Το ΙΚΑ ανήκει σε αυτούς που το υπηρετούν. Κάθε τόπος, είναι οι άνθρωποί του, κάθε Μονάδα είναι οι εργαζόμενοι, τα στελέχη της Μονάδας αυτής, οι γιατροί, το υγειονομικό προσωπικό, το κάθε βαθμίδας διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

    Αδικούνται οι άνθρωποι αυτοί, που συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες καλούνται να φέρουν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο όμως κανείς δεν το αξιολογεί στην ολότητά του, παρά μόνο με ένα τρόπο αποσπασματικό και τελικώς για αυτό παραπλανητικό, μόνο για τη δημιουργία εφήμερων εντυπώσεων. Γιατί το παιχνίδι της εντυπωσιοθηρίας έγινε κανόνας στην καθημερινή ζωή μας, ιδίως από τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν ασχολούνται με το πριν και το μετά. Δεν ασχολούνται με το βάθος και την ουσία. Ασχολούνται με το στιγμιαίο.

    Ένα τραγικό συμβάν, μας συγκλόνισε όλους και μας έκανε ως ερέθισμα το συμβάν αυτό, για μια ακόμη φορά να σκεφτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πέρα από τα όρια του καθήκοντος, πέρα από ό,τι αναγράφεται στο καθηκοντολόγιό τους, δίνουν την ψυχή και το σώμα τους, για να υπερασπιστούν συνανθρώπους, ταγμένοι σ' ένα σκοπό. Ποιος θα ασχοληθεί με το πριν και το μετά αυτού του τραγικού συμβάντος; Μια εβδομάδα μετά από σήμερα, θα συζητά κανείς σε αυτή τη χώρα γι' αυτό;

    Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα, τη διαχρονική εξέλιξη των πραγμάτων, μέσα από την προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό τον τομέα.

    Είχαμε σήμερα μια ακόμη συνεργασία με τους εκπροσώπους των γιατρών που εργάζονται σε αυτό το Ίδρυμα. Τα βήματα που έγιναν, είναι ίσως λιγότερα από αυτά που θα ήθελαν οι γιατροί του ΙΚΑ. Πρέπει να πω όμως ότι είναι αρκετά σε σχέση με αυτό που υπήρχε πριν.

    Στο χρόνο που πέρασε, δώσαμε με τις ρυθμίσεις που κάναμε νέες δυνατότητες οικονομικού και θεσμικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα κάνουμε μια μεγάλη τομή: Λέμε για πρώτη φορά με τρόπο κατηγορηματικό, ότι ουδείς από τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ, θα διατρέξει κίνδυνο να βρεθεί σε ένα καθεστώς, το οποίο είναι δυσμενέστερο και υποδεέστερο από αυτό στο οποίο υπηρετεί σήμερα.

    Οι θέσεις εργασίας είναι απολύτως ασφαλείς για όλους τους εργαζόμενους και για τους συμβασιούχους γιατρούς στο ΙΚΑ. Κάνοντας μια τομή, ξεκινούμε τη διαδικασία για την κάλυψη 550 θέσεων σε πρώτο στάδιο, που αφορούν ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ταγμένους και αφοσιωμένους στο Ίδρυμα, στον Οργανισμό και τους ασφαλισμένους του.

    Σύντομα, είναι θέμα λίγων μηνών- τεχνικά και νομικά προβλήματα διευθετούμε τώρα- θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη για ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θέσεων, που αφορούν γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με διαδικασίες οι οποίες θα αξιοποιήσουν και θα ενσωματώσουν την πείρα που αποκτούμε, από την πρώτη αυτή ενέργεια, την πρώτη δηλαδή προκήρυξη, ώστε να ξεπεράσουμε προβλήματα ή εμπόδια τα οποία επισημάνθηκαν από πολλές πλευρές.

    Το ΙΚΑ έχει κατορθώσει με τη μηχανοργάνωση, την εισαγωγή του πλέον στον αιώνα της πληροφορικής, να αντιμετωπίζει σε όλο το φάσμα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καλύτερα τα πράγματα προς όφελος του Οργανισμού, με υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος, δηλαδή των φορολογουμένων πολιτών, με βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

    Βέβαια στο τοπίο αυτό καθένας μπορεί να επισημαίνει τα δικά του προβλήματα, τα οποία επειδή είναι δικά του θεωρεί ότι είναι τα κυρίαρχα. Θα έπρεπε κάποια στιγμή αντί να κάνουμε εθνικό ζήτημα το προσωπικό μας θέμα, να κάνουμε αυτό που είναι εθνικό ζήτημα, προσωπικό μας θέμα.

    Αυτό το οποίο σήμερα προέχει είναι πάνω από όλα να δημιουργήσουμε ένα Οργανισμό ο οποίος είναι σύγχρονος και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των ασφαλισμένων. Στην πορεία αυτή υπάρχουν εμπόδια, συμφέροντα θίγονται και αντιδρούν, νοοτροπίες και στερεότυπα δεκαετιών ανατρέπονται και γι' αυτό δεν είναι εύκολη η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου διαχείρισης της λειτουργίας του Οργανισμού.

    Όλα αυτά τα οποία μπορεί να επισημανθούν και δικαιολογημένα, είναι πραγματικά, είναι υπαρκτά. Δεν είναι μέρος μιας φαντασίωσης. Τα προβλήματα πολλά. Αν κάποιος από εσάς επισημάνει ένα πρόβλημα, εγώ μπορώ να επισημάνω δέκα στο ΙΚΑ. Αν κάποιος από εσάς επισημάνει δέκα προβλήματα, εγώ μπορώ να επισημάνω εκατό προβλήματα.

    Λοιπόν; Εδώ είμαστε. Για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Οχι για να συμμαχούμε και να προσεταιριζόμαστε τα προβλήματα, προκειμένου να ασκήσουμε μια πολιτική, είτε αντιπολιτευτική, είτε μια πολιτική δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί μας ενδιαφέρει να παλεύουμε με τα προβλήματα προκειμένου να τα λύνουμε. Γιατί έτσι κάνουμε καλύτερη την καθημερινή ζωή των πολιτών. Εδώ που είμαστε, για να μιλήσουμε συγκεκριμένα απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων.

    Άλλωστε, αντί των απαισιόδοξων σκέψεων, ας προτιμήσουμε τις αισιόδοξες πράξεις. Υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την πράξη αυτή, της ανακαίνισης αυτής της Μονάδας; Της δημιουργίας και λειτουργίας ενός Πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου, που αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες του ΙΚΑ, όσον αφορά τον αριθμό των κλινών, τον αριθμό των επισκέψεων, τον αριθμό των χειρουργικών επεμβάσεων, τον αριθμό των θεραπειών σ' ένα ευαίσθητο τομέα, όπως είναι ο τομέας αυτός;

    Σ΄ αυτή τη Μονάδα λειτουργεί πλέον ένα τμήμα κατ' οίκον νοσηλείας αυτοδύναμο. Υπάρχει Μονάδα ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, υπάρχει ιατρείο πόνου γι' αυτούς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και βέβαια εργαστήρια και ιατρεία τα οποία λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες, για να εξυπηρετούνται οι ενδιαφερόμενοι.

    Όλα αυτά προσθέτουν κάτι ως αξία στην προσπάθεια που γίνεται από όλους μας. Όμως τίποτα δεν είναι αρκετό και γι' αυτό όχι μόνο δεν εφησυχάζουμε, αλλά δεν δηλώνουμε καν ικανοποιημένοι. Απλά λέμε ότι αποκτούμε μια πείρα, μια παραπάνω γνώση, για να γνωρίζουμε πως θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, προσδοκώντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας.

    Τίποτα όμως δεν θα είναι εφικτό αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και πάνω από όλα οι γιατροί, δεν ξεπεράσουν τον ίδιο τον εαυτό τους. Αν τα ηθικά όρια της δύναμής τους δεν εξαντληθούν στις σχέσεις τους με τους ασθενείς. Γιατί οι πάσχοντες σε αυτή τη Μονάδα, το γνωρίζουμε όλοι, βρίσκονται στην πιο δυσμενή, την πιο άνιση σχέση που έχει πολίτης προς συμπολίτη του. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν, πιστεύουν ότι το αύριό τους το έχετε εσείς στα χέρια σας και περιμένουν από εσάς να τους το εξασφαλίσετε. Είναι τεράστια η δύναμη που έχετε πάνω τους.

    Γι' αυτό ακριβώς λέω ότι η κτιριακή υποδομή που αναβαθμίζεται, ο ιατρικός εξοπλισμός που εμπλουτίζεται, εκσυγχρονίζεται, οι υπηρεσίες που εκμοντερνίζονται είναι μια προϋπόθεση. Όχι όμως ικανή από μόνη της για να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.

    Επειδή ακριβώς λέω πάντα -γιατί πιστεύω πως κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος για να μπορεί μόνος του και κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να θεωρείται αμελητέος και γι' αυτό περιττός- ότι κατ' εξοχήν είναι συλλογική η προσπάθειά σας και καθένας έχοντας το δικό του ρόλο να διαδραματίσει, πιστεύω πως παρά τα προβλήματα, παρά τις αρνητικές σκέψεις που κάνει, επειδή υπάρχουν ακριβώς αυτά τα προβλήματα, δεν θα υποστείλει τη σημαία μιας συνεχούς, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικής προσπάθειας, για να τιμήσει το λειτούργημά του, να τιμήσει κι αυτόν τον Οργανισμό, που είναι κατ' εξοχήν δικός του Οργανισμός και πάνω από όλα να τιμήσει τον συμπολίτη του, που στην περίπτωσή μας είναι ο πιο ευαίσθητος, ο πιο ευάλωτος, ο πιο αδύναμος πολίτης, ο καρκινοπαθής.

    Πιστεύω ότι δημιουργούμε ιστορία όταν διδασκόμαστε από τα λάθη και τις αδυναμίες μας, επισημαίνουμε τα προβλήματα και κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να βελτιώσουμε τα πράγματα. Σε αυτή την προσπάθεια η διοίκηση του ΙΚΑ έχει κάνει μια θεαματική πρόοδο, που ίσως σε προηγούμενες περιόδους δεν είχε γνωρίζει αυτός ο Οργανισμός, ή οποιοδήποτε νευραλγικό κομμάτι του λεγόμενου δημόσιου τομέα. Με αυτή την έννοια αξίζει ο έπαινος.

    Η προσπάθεια που κάνουμε από τη δική μας πλευρά θα είναι υποδεέστερη αυτών που εσείς έχετε θέσει με τον πήχη που τοποθετήσατε ψηλά. Γιατί είναι πολλές οι απαιτήσεις της ζωής. Γιατί η επικοινωνία μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και να συγκρινόμαστε και να βγάζουμε συχνά και απογοητευτικά συμπεράσματα. Αλλά και αυτή η σύγκριση η οποία δεν είναι ίσως κολακευτική, εμάς δεν μας φοβίζει.

    Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Θέλω να το πιστέψετε αυτό. Γνωρίζουμε ότι είμαστε πίσω σε πολλούς τομείς. Αλλά γνωρίζουμε, έχουμε αυτή τη βεβαιότητα ότι προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να δουλέψουμε όλοι, ώστε αυτός ο Οργανισμός που συχνά κακολογείται από ανθρώπους που δεν πέρασαν ποτέ από μία Μονάδα του ΙΚΑ, όχι μόνο να περιφρουρηθεί, όχι μόνο να μπορεί να υπερασπιστεί -και μπορεί εύκολα να το κάνει, αρκεί κάποιος να δείξει ενδιαφέρον, για να γνωρίσει τη λειτουργία του, - τον εαυτό του, αλλά κυρίως να αποτελέσει το πρότυπο, τον πιλότο, την πυξίδα, για το πώς μπορεί να λειτουργεί ένας δημόσιος Οργανισμός σ' ένα νευραλγικό τομέα, παρέχοντας συντάξεις και υπηρεσίες υγείας, υψηλού ποιοτικού επιπέδου".

    [09] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Την ανάγκη η κυβέρνηση να δείξει ότι υπάρχει και πολιτική ευθιξία στην Ελλάδα υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ. Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος, υπό τον Κώστα Καραμανλή, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση στα δημόσια έργα.

    Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, χρόνια τώρα επισημαίνει τη σαθρότητα στο καθεστώς ανάληψης, κατασκευής και παρακολούθησης των δημοσίων έργων. Ο κ. Ρουσόπουλος κατήγγειλε καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους και ποιότητα κατασκευής που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα ζήτησε νέο θεσμικό πλαίσιο στην παραγωγή των δημοσίων έργων και νέο πνεύμα στους παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου.

    Με αφορμή, εξάλλου, την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνει ότι αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Σημίτη καθώς καλείται να λάβει γενναία μέτρα για το υψηλό δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, μετά τη συνάντηση, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    «Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι, στην αρχή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη θλίψη του για το τραγικό συμβάν, την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών. Τόνισε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη και ότι αυτή η Κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει, επιτέλους, ότι υπάρχει και πολιτική ευθιξία. Κάτι το οποίο, μέχρι στιγμής, δεν έχει φανεί από κανέναν.

    Το κύριο θέμα της σημερινής συζήτησης των Συντονιστών ήταν τα δημόσια έργα. Η Νέα Δημοκρατία, χρόνια τώρα και σε όλους τους τόνους, επισημαίνει τη σαθρότητα στο καθεστώς ανάληψης, κατασκευής και παρακολούθησης των δημοσίων έργων. Τα δημόσια έργα παραδίδονται με μεγάλες καθυστερήσεις, πολλές φορές κοστίζουν 2 και 3 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους, ενώ η ποιότητα κατασκευής τους και αυτό αποδείχθηκε - θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Το επισημάναμε πολλές φορές στο παρελθόν. Η Κυβέρνηση, πάντοτε, αντί απαντήσεων, κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό και ''γκρίζα άρνηση''. Κώφευε ακόμα και μπροστά στις αυστηρές επισημάνσεις και στα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, που η Πελοπόννησος έχει κοπεί στα δύο, πρέπει, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες.

    Απαιτείται τώρα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στις μελέτες, νέο θεσμικό πλαίσιο στην παραγωγή των δημοσίων έργων, επανίδρυση του κράτους και στον τομέα αυτό. Απαιτείται να υπάρξει νέο πνεύμα στους παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου, με την αποδοχή και λειτουργία κανόνων που θα απελευθερώσουν ζωντανές και υγιείς δυνάμεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εργοληπτικών επιχειρήσεων.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σημίτης, μιλώντας στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση, στη Βουλή, προσπάθησε, για μία ακόμη φορά, να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Θα θυμάστε τις επανειλημμένες αναφορές του στα δημόσια έργα, επί ΠΑΣΟΚ. Ήρθε πολύ γρήγορα, να τον διαψεύσει η πραγματικότητα.

    Θα θυμάστε, ότι αναφέρθηκε επί μακρόν και στην περιμετρική οδό της Πάτρας, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για την κριτική που άσκησε.

    Ακόμη και σ' αυτόν το δρόμο, ο οποίος παραδόθηκε πριν από 53 μέρες, σήμερα το πρωί με ενημέρωσαν ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα. Στο ύψος της περιοχής Άνω Σιχενών της Περιμετρικής Πατρών, στο ρεύμα προς Πύργο, είχαμε πτώση ενός τμήματος, στην άκρη του δρόμου. Στο ίδιο σημείο, από το οποίο διέρχονται αγωγοί υδροδότησης, έφυγαν οι προστατευτικές μπάρες. Και είναι ένα έργο επαναλαμβάνω το οποίο παραδόθηκε πριν από 53 ημέρες.

    Θέλω να διαβάσω τη δήλωση που έκανε ο κ. Σημίτης, πριν από 15 μόλις ημέρες, ευρισκόμενος σ' αυτό το έργο της Περιμετρικής Πατρών και αναφερόμενος στην κριτική που είχε ασκήσει η Νέα Δημοκρατία, συνολικά για τον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι αναθέσεις, οι μελέτες, αλλά και κατασκευής των δημοσίων έργων. Είχε πει, λοιπόν, ο κ. Σημίτης: ''Αυτή η επίθεση λάσπης δεν έχει αντίκρυσμα στους Έλληνες πολίτες. Γιατί αυτοί γνωρίζουν πλέον τα έργα, γιατί βλέπουν ότι τα έργα που έχουν δοθεί σε χρήση είναι λειτουργικά και ποιοτικά καλά. Είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διασφαλίζουν πλήρως το δημόσιο συμφέρον''. Αυτές είναι οι δηλώσεις του κ. Σημίτη πριν από 15 ημέρες, για τα έργα. Και συνέχιζε: ''Αυτή η πολιτική μας θα συνεχιστεί αταλάντευτα. Γιατί αυτή η Ελλάδα μας ταιριάζει''.

    Θέλουμε, λοιπόν, να πούμε στον κ. Σημίτη ότι δεν μας ταιριάζει αυτή η Ελλάδα. Οι Έλληνες αξίζουν ένα καλύτερο αύριο.

    Ο κ. Σημίτης, προεκλογικά, το 2000, είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα ''Το μέλλον ξεκίνησε''. Ολα αυτά τα οποία γίνονται σήμερα, ουσιαστικά δηλώνουν ότι ένα σκουριασμένο παρελθόν πνέει τα λοίσθια.

    Προεκλογικά, το 2000 και μετεκλογικά, είχαν εκδοθεί και πολλά φυλλάδια από την πλευρά της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν ο κ. Λαλιώτης. Εχω εδώ, και είναι στη διάθεσή σας, ένα φυλλάδιο για τον περίφημο δρόμο Κορίνθου Τρίπολης Καλαμάτας, εκεί που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίον παρουσιάζονται τα έργα στα φυλλάδια και στις μακέτες, για να θυμηθούμε μια προσφιλή στον κ. Λαλιώτη έκφραση. Και βεβαίως θα άξιζε τον κόπο να επισκεφθεί κανείς τους ίδιους χώρους, τα ίδια έργα, έτσι όπως είναι σήμερα, μετά από μια νεροποντή, δυνατότερη ίσως από άλλες φορές. Εν πάση περιπτώσει, τα δημόσια έργα, όπως και στο παρελθόν έχω πει, δεν κατασκευάζονται για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο Έλληνας πολίτης μόνο υπό συνθήκες ηλιοφάνειας. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε καμία σοβαρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά υπάρχουν μόνο στο μυαλό των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ.

    Η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, όχι μόνο κριτικής, αλλά και πρωτοβουλιών, εντός των κοινοβουλευτικών πλαισίων, για την κατάσταση αυτή, η οποία δεν πάει άλλο. Αυτά ως προς τα δημόσια έργα.

    Θέλω να κάνω και μια δήλωση για την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες και περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Η έκθεση του ΔΝΤ αποτελεί κόλαφο για την Κυβέρνηση Σημίτη. Το ΔΝΤ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει, χωρίς άλλες αναβολές, γενναία μέτρα για το υψηλό δημόσιο χρέος, για τα διευρυνόμενα ελλείμματα, για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, για την προώθηση πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων.

    Και είναι χαρακτηριστικό ότι, ένα χρόνο μετά την, δήθεν, επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, το ΔΝΤ τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού το σύστημα των συντάξεων δεν είναι βιώσιμο για το μέλλον.

    Σας παραπέμπω μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Χριστοδουλάκη - δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες - με την οποία και αυτός, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο, υποτίθεται, μεταρρύθμισε πέρσι η Κυβέρνησή του, χρειάζεται νέες μεταρρυθμίσεις.

    Για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, δικαιώνονται οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και επιβεβαιώνονται οι επισημάνσεις μας για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Και λέω δυστυχώς, γιατί αν ο κ. Σημίτης και η Κυβέρνησή του άκουγε προσεκτικότερα τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, τότε πολλά από τα προβλήματα και στο ασφαλιστικό σύστημα θα είχαν αποφευχθεί.

    Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση προτιμά να θυσιάσει στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων της την προοπτική της χώρας. Σωρεύει αδιέξοδα, όχι μόνο στις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά, κυρίως, στις επόμενες γενιές.

    Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Είναι ένα πρόβλημα, που θα λυθεί μόνο με αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή την οποία δεν αντέχει και δεν μπορεί να κάνει ο κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ. Αλλαγή πολιτικής, που μπορεί να προσφέρει στον τόπο μόνο η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει κάποια ερώτηση»;

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Καταγγείλατε την έλλειψη πολιτικής ευθιξίας στο θέμα των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ. Θωρείτε ότι θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση η παραίτηση του Υπουργού;

    Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μια Κυβέρνηση, η οποία θέλει να βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη, μετά από την πτώση και του τρίτου, από τα πέντε συνολικά ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που καλύπτουν το Αιγαίο και άλλα δύσβατα μέρη της χώρας μας, θα έπρεπε να δώσει, ως ελάχιστο δείγμα ευθιξίας, αυτό που εκείνη νομίζει. Αυτό που ο Έλληνας πολίτης περιμένει.

    Έχουμε δηλώσεις ακόμα και Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σήμερα. Σας αναφέρω για παράδειγμα τον κ. Παπαδέλη. Είναι ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς πώς αναφέρεται ο κ. Παπαδέλης στα όσα έχουν συμβεί, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης γι' αυτά τα ελικόπτερα. Ο ίδιος λέει ότι είχε προτείνει να χρησιμοποιούνται ελικόπτερα από τον Στρατό ή από την Αεροπορία. Και αφήνει κάποιες αιχμές, ερωτώντας γιατί δεν έγινε δεκτή η πρότασή του και προτιμήθηκε να υπογραφούν άλλες συμβάσεις.

    Δεν θα μπω σ' αυτό τώρα. Ξαναλέω ότι και αυτό το θέμα θα το εξαντλήσουμε με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Θα σας πω όμως ότι, κάθε Έλληνας πολίτης καταλαβαίνει πολύ καλά τι είναι το ελάχιστο δείγμα πολιτικής ευθιξίας. Πλην της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πλην των κυβερνώντων του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας για τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι οποίες δείχνουν τον κ. Παπαδόπουλο να προηγείται;

    Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία παγίως δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά θέματα της Κύπρου. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα συνεργαστεί, με οποιονδήποτε εκλεγεί στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Και θα συνεργαστεί καλά, γιατί βρισκόμαστε σε μια αρκετά κρίσιμη φάση του κυπριακού προβλήματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα του ασυμβιβάστου των Βουλευτών παραμένει η ίδια;

    Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως διατυπώθηκε χθες το βράδυ από τον Πρόεδρο του κόμματος. Δεν αλλάζει τίποτα. Η στάση παραμένει ίδια.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ζητήσετε ονομαστική ψηφοφορία;

    Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το τι θα γίνει σήμερα στη Βουλή, θα το δείτε".

    [10] ΣΤΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Στα 3 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται σύμφωνα με κλαδική έρευνα της Stat Bank για την ελληνική αγορά φρούτων και λαχανικών, ο ετήσιος τζίρος των λαϊκών αγορών, οι οποίες λειτουργούν μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις οποίες απασχολούνται 7.800 παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ποσοστό άνω του 60%, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, διακινείται από τα παράνομα κυκλώματα διάθεσης οπωροκηπευτικών.

    Το 2001 ο συνολικός κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν οι 33 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου φρούτων και λαχανικών διαμορφώθηκε στο ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 454 εκατ. ευρώ το 2000. Τα μικτά κέρδη και έσοδα μειώθηκαν κατά 2% στα 90,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα λειτουργίας και διάθεσης ενισχύθηκαν 5% στα 69,2 εκατ. ευρώ.

    Αυξημένες κατά 29% εμφανίζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά την περίοδο 1990-1999 (στα 3,53 εκατ. δολάρια), ενώ οι εισαγωγές από 2,925 εκατ. δολ. το 1990, έφτασαν τα 3,879 εκατ. δολ. το 1999.

    Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, "εργαλείο" για την ανάπτυξη αποτελεί η βιολογική γεωργία, καθώς το 1999 ο αριθμός των συνολικών στρεμματικών εκτάσεων καλλιεργειών βιολογικής παραγωγής έφτασε στις 214.512.

    [11] ΕΞΙ ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:14 UTC+2)

    Αλλάζουν όψη οι συνοριακοί σταθμοί Ευζώνων, Προμαχώνα, Κήπων, Κακαβιάς και Νίκης, στο πλαίσιο αναμόρφωσης της τουριστικής εικόνας της χώρας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αρχής γενομένης τον Μάρτιο, η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ ΑΕ), θα εκτελέσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς έργα συνολικού προϋπολογισμού έξι εκατ. ευρώ.

    [12] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά παιχνιδιών ενόψει των εορτών των Αποκριών, ζήτησε από τα αρμόδια ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης.

    Σκοπός των ελέγχων αυτών είναι να περιοριστούν οι περιπτώσεις κυκλοφορίας στην αγορά επικίνδυνων παιχνιδιών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παιδιών.

    Εξάλλου το υπουργείο Ανάπτυξης καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ότι αφορά την αγορά παντός είδους παιχνιδιού και αποκριάτικου είδους, που θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στην κείμενη νομοθεσία (ΚΥΑ Β.6342/863/24.3.89) για την «ασφάλεια των παιχνιδιών».

    Ξεχωριστή προσοχή θα πρέπει να δίδεται στις παρακάτω υποχρεωτικές σημάνσεις: Κάθε παιχνίδι πρέπει απαραίτητα να φέρει τη σήμανση «CE».Η σήμανση "CE" και το όνομα / το σήμα / η διεύθυνση του κατασκευαστή ή του εισαγωγέα πρέπει να τίθενται σε ευδιάκριτο και ευανάγνωστο σημείο, είτε πάνω στο παιχνίδι είτε στη συσκευασία του.

    Για τα παιχνίδια μικρών διαστάσεων καθώς και για τα παιχνίδια που αποτελούνται από τμήματα μικρών διαστάσεων, οι ενδείξεις αυτές μπορούν να τίθενται, κατά τον ίδιο τρόπο, στη συσκευασία ή σε ετικέτα ή σε συνοδευτικό σημείωμα. Στην περίπτωση που οι εν λόγω ενδείξεις δεν αναγράφονται στο παιχνίδι, πρέπει να επισημαίνεται στον καταναλωτή ότι είναι σκόπιμο τα στοιχεία αυτά να φυλάσσονται.

    Υποχρεωτική είναι η αναγραφή στην ελληνική γλώσσα ειδικών προειδοποιήσεων και ενδείξεων, τόσο για τα προφυλακτικά μέτρα, όσο και για τη χρήση.

    [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 8.000 ΕΡΓΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΑ Ε.Π. ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στο τέλος Ιανουαρίου 2003 είχε ενεργοποιηθεί το 85% των μέτρων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) προϋπολογισμού 24.684 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 78% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ' ΚΠΣ.

    Ο διοικητικός μηχανισμός των ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης που λειτουργεί στους φορείς ευθύνης των Ε.Π. έχει υποδεχθεί 9.272 προτάσεις έργων και δράσεων προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 17,8 δισ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 56,29% του συνολικού προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ. Από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα 8.145 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 16,13 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 50% (50,79%) του συνολικού προϋπολογισμού.

    Επίσης, έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, για έργα και δράσεις που ήδη υλοποιούνται, ύψους 9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 28,40% του συνολικού προϋπολογισμού. Με βάση και τις μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσες δαπάνες, ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών πόρων αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής αναλογούσας κοινοτικής συνδρομής του Γ΄ ΚΠΣ (21,3 δισ. ευρώ)

    Οι μέχρι στιγμής συνολικές εισροές ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ και αποτελούν το 120% της συνδρομής του 2001. Δηλαδή η χώρα έχει καλύψει πλήρως στον κοινοτικό προϋπολογισμό, τις δεσμεύσεις που αναλογούν στην Ελλάδα για το 2001, τις οποίες βάσει των κανονισμών οφείλει να έχει καλύψει έως το τέλος του 2003.

    Με δήλωσή του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας τονίζει ότι, όλα τα δεδομένα, επιβεβαιώνουν ότι το Γ΄ ΚΠΣ έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική πορεία. Με βάση αυτή τη δυναμική στο τέλος του 2003 εκτιμάται ότι θα έχει κατανεμηθεί σε έργα με πλήρη ταυτότητα το 90% και πλέον του συνολικού προϋπολογισμού του Γ΄ ΚΠΣ. Στο τέλος του τρέχοντος έτους, παραπάνω από το 50% του Προγράμματος θα έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις και θα εκτελείται, ενώ στο τέλος του 2004 το ποσοστό αυτό θα προσεγγίζει το 100%.

    [14] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Πτωτικά κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης και υποχώρησε κατά 0,68% στις 1.677,32 μονάδες. Ωστόσο, η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη, σύμφωνα με αναλυτές, ευνοεί την άνοδό του έως και τις 1,740-1,750 μονάδες σε πρώτη φάση. Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι και οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ, που έχουν το «πρώτο λόγο» στη διαμόρφωση της ψυχολογίας των επενδυτών.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν μόλις 52 σημείωσαν κέρδη, έναντι 255 πτωτικών και 64 αμετάβλητων.

    Εντονες πιέσεις δέχθηκε η μικρή κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα ο FTSE ASE SMALLCAP 80 να υποχωρήσει κατά 1,38%, ενώ ο εικοσάρης των blue chips υποχώρησε κατά 0,66%. Απώλειες της τάξης του 0,95% σημείωσε ο FTSE ASE MID 40, ενώ ο FTSE ASE 140 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,78%.

    Μόνο δύο κλαδικοί δείκτες, αυτοί των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και του λιανικού εμπορίου έκλεισαν με κέρδη 0,75% και 0,07%, αντίστοιχα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας (-2,83%) και ακολούθησαν οι δείκτες των εκδόσεων εκτυπώσεων (-1,92%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-1,56%), των ασφαλειών (-1,43%), του χονδρικού εμπορίου (-1,33%), των κατασκευών (-1,32%) και της πληροφορικής (-1,31%).

    Κατά 1,28% υποχώρησε ο δείκτης των τροφίμων ποτών, ενώ απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν και οι δείκτες των διυλιστηρίων (-1,21%), της Παράλληλης (-1,19%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-1,19%), των βασικών μετάλλων (-1,17%), των βιομηχανιών (-1,17%) και των επενδύσεων (-1,16%).

    Τέλος, με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες των τραπεζών (-0,86%), των συμμετοχών (-0,67%), των τηλεπικοινωνιών (-0,47%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,39%).

    Ε.Σ.

    [15] ΜΙΤΡΕΒΑ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ

    Σκόπια, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ είναι πολύ καλές και οι τρεις αποστολές του στη χώρα ήταν επιτυχείς, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα, μετά την επίσκεψή της στο επιτελείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα Σκόπια.

    Η κ. Μίτρεβα υπογράμμισε ότι η άφιξη των δυνάμεων της ΕΕ στα Σκόπια δεν σημαίνει αποχώρηση του ΝΑΤΟ διότι θα παραμείνουν στη χώρα οι σύμβουλοί του, που θα βοηθήσουν στην μεταρρύθμιση του σκοπιανού στρατού.

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Δεν μπόρεσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να καταγράψει για δεύτερη ημέρα κέρδη, αφού στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε πτωτική τροχιά, παρά την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

    Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,42%, κλείνοντας στις 90,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες με τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,45%, κλείνοντας στις 349,37 μονάδες

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Ο ΒΛ. ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Σκόπια, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αντιδράσει χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις της, αν απειληθεί η ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι στη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για θέματα ασφαλείας.

    Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις της ΕΕ αναμένεται να φτάσουν στα Σκόπια στα μέσα Μαρτίου και η θητεία τους θα διαρκέσει έξι μήνες. Όπως είπε, ενδεχόμενη παράταση της θητείας θα εξαρτηθεί από απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

    Επισήμανε δε ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, πρέπει το 70% από τα 12.878 άτομα που υπηρετούν στο στρατό να αντικατασταθούν από επαγγελματίες στρατιώτες.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    «Οι οποιεσδήποτε δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις αφορούν το Φεβρουάριο και όχι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο," δήλωσε σήμερα από τη Λεμεσό ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή την περίοδο.

    «Αμετάθετος στόχος του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ είναι να λυθεί το Κυπριακό εδώ και τώρα μέσα στο Φεβρουάριο, γι' αυτό πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι μεθοδεύουν σχέδιο το οποίο θα καταθέσουν στο τραπέζι και το οποίο δεν θα είναι για διαπραγμάτευση και για το οποίο θα ζητήσουν να το βάλουμε ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, για να απαντήσει ο λαός ναι ή όχι», είπε ο κ. Μαρκίδης.

    "Αν είναι ναι, το Κυπριακό θεωρείται λυμένο και αυτό σημαίνει ότι αυτός που θα εκλεγεί στις 23 Φεβρουαρίου, θα χειριστεί την εφαρμογή της λύσης σε μια δύσκολη κατάσταση με την άλλη πλευρά, για μια μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία τώρα δεν είναι 16 μήνες, είναι 30 μήνες και εάν επικρατήσει στο σχέδιο η θέση της άλλης πλευράς μπορεί οι 30 μήνες να γίνουν 36,» ανέφερε.

    «Εάν τα αποτελέσματα είτε των δυο δημοψηφισμάτων, είτε του ενός από τα δυο είναι αρνητικό, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό, εισερχόμαστε όπως μας έχει πει ο κ. Ντε Σότο, σε μεγάλη περίοδο παγώματος και το πράγμα θα φθάσει εκ νέου σε αποκορύφωμα το Δεκέμβριο του 2004, όταν η Τουρκία θα κτυπά την πόρτα να εισέλθει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες του για τις εξελίξεις βασίζονται σε σοβαρές πηγές και γι' αυτό, όπως είπε, «θεώρησα καθήκον μου να ενημερώσω και ενημέρωσα τον πρόεδρο την περασμένη Κυριακή».

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν από τις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή».

    Ο κ. Μαρκίδης μίλησε στα ΜΜΕ μετά από επίσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου συζήτησε με το Δήμαρχο Δημήτρη Κοντίδη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τις προεκλογικές του θέσεις. Ακολούθως μετέβη στην οινοβιομηχανία ΕΤΚΟ, όπου ανέλυσε στους εργαζόμενους τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] N. ΚΟΥΤΣΟΥ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Η όποια κυβέρνηση εκλεγεί θα πρέπει τις πρώτες 30 ημέρες της παρουσίας της στην προεδρία της Δημοκρατίας να καταθέσει ''πρόταση διαλόγου'' προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αντιμετώπιση των χρεών των επενδυτών, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου, πρόεδρος των ΝΕΟ, Νίκος Κουτσού, στο περιθώριο σημερινής επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    Ο κ. Κουτσού είπε επίσης ότι ένα ''πάρα πολύ επείγον'' μέτρο είναι η δημιουργία, από μέρους της πολιτείας, ''του Συνηγόρου του επενδυτή'' έτσι ώστε να μπορέσουν και οι επενδυτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποταθούν προς αυτόν για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του Χρηματιστηρίου.

    Ανέφερε ότι θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να λάβουν μέτρα για το πρόβλημα των επενδυτικών χρεών, αφού πρώτα εξετάσουν το συμψηφισμό των ζημιών και των κερδών των επενδυτών, έτσι ώστε "να αποφύγουμε περαιτέρω κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις ζημιές που έχουν έρθει''.

    ''Τα λόγια και οι θεωρητικές αντιπαραθέσεις, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, πρέπει να σταματήσουν και οι ψηφοθηρικές τοποθετήσεις να εκλείψουν'', είπε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ, προσθέτοντας ότι ''αρχίζουμε δουλειά όλοι στις 24 Φεβρουαρίου και εκεί θα φανούν και ποιοι τα εννοούν και ποιοι τα κάνουν απλώς για ψηφοθηρικούς λόγους''.

    Οι ΝΕΟ, είπε ''θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές να επιμένουμε στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων που κατά καιρούς έχουμε εξαγγείλει''.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των επενδυτών ότι η διερεύνηση των υποθέσεων του ΧΑΚ έχει καθυστερήσει, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''είναι δικαιολογημένες οι όποιες απόψεις των επενδυτών κάτω από το βάρος των προβλημάτων που τους έχει δημιουργήσει η λειτουργία του ΧΑΚ'', προσθέτοντας ότι ''είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση και ολιγωρία''.

    Είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής των ΝΕΟ ''για ειδική αναθεώρηση του Δικαίου της Απόδειξης που να αφορά τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου δεν στηρίχθηκε από τη Γενική Εισαγγελία''.

    Κληθείς να πει κατά πόσον είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που ήθελε τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''ο Γενικός Εισαγγελέας ήθελε τη συνολική αλλαγή του Δικαίου της Απόδειξης, πράγμα που είχε πρόβλημα και δεν έδωσε νομοτεχνική υποστήριξη στην πρόταση των ΝΕΟ για να προχωρήσει το θέμα στη Βουλή''.

    Οι ΝΕΟ, συνέχισε, ''υπέβαλαν ειδική πρόταση για να αλλάξει (ο νόμος) μόνο όσον αφορά τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ποινική διαδικασία''.

    Ο κ. Κουτσού εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας που θα διοριστεί να προωθήσει την πρόταση των ΝΕΟ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο Γ. ΦΟΙΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Θετικά συμπεράσματα έβγαλε ο προπονητής του Άρη Γιώργος Φοιρός, από το χθεσινό φιλικό με τη Λοκομοτίβ. Ο Μακεδόνας τεχνικός έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα που έδειξαν οι παίκτες του. Ιδιαίτερα από την αγωνιστική κατάσταση του Αγαπητού Αμπελά, η μεταγραφή του οποίου πέρασε μια μικρή περιπέτεια μέχρι και να ολοκληρωθεί.

    «Δεν φοβήθηκα ότι είχε προκύψει πρόβλημα με την μεταγραφή μου στον Αρη. Το θέμα αρχικά ήταν τακτοποιημένο από το σχετικό νόμο στη ΦΙΦΑ», τονίζει ο Αγαπητός Αμπελάς και συνεχίζει: «Είμαι έτοιμος να τεθώ στη διάθεση του προπονητή μου. Κάθε φορά που με χρησιμοποιεί θα προσπαθώ να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου».

    Το νέο απόκτημα του Αρη αναφέρθηκε και στον προσεχή αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Η αποστολή μας στα Γιάννενα θα είναι δύσκολη. Αν παίξουμε έτσι ξέρουμε και μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε», τόνισε ο Αγαπητός Αμπελάς.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Γιώργος Φοιρός δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τιμωρημένο Κατσιαρό και τους τραυματίες Πασσαλή, Πανόπουλου, Μπασίρ και Καπάνταη.

    [21] ΣΤΗ ΛΕΙΨΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Αύριο μεταβαίνει η εθνική μας ομάδα στίβου ανδρών-γυναικών στη Λειψία της Γερμανίας όπου το Σάββατο θα πάρει μέρος στο «1ο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κλειστού Στίβου». Οι αγώνες αποτελούν την πρώτη μεγάλη πρόκληση του ελληνικού στίβου για το 2003, εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Μπέρμιγχαμ τον Μάρτιο. «Θέλω να πιστεύω ότι οι αθλητές μας θα πετύχουν ατομικά ρεκόρ και θα μπορέσουν να διακριθούν», τονίζει ο Εθνικός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης.

    [22] ΕΙΚΟΣΙΜΙΑ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΡΟΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    «Μπλακ τζακ» έκαναν οι ομάδες του 9ου διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ρόδου, τον οποίο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Ροδίων, η Νομαρχία Δωδεκανήσου (ΝΑΟΔ), ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και ο ποδηλατικός όμιλος «Ιβίσκος».

    Οι συμμετοχές έφθασαν τις 21, καθώς σήμερα έφτασαν στα γραφεία των διοργανωτών τα υπογεγραμμένα συμβόλαια τριών ακόμη επαγγελματικών ομάδων. Πρόκειται για τις Φλάντερς Ιτιμνόβα (Βέλγιο), Λαμόντα (Γερμανία) και Περουτνίνα Πτούι (Σλοβενία), οι οποίες, όπως φαίνεται από τα ρόστερ τους, θα παρουσιαστούν στο «σμαραγδένιο νησί» με όλα τους τ' αστέρια.

    Εν τω μεταξύ, χωρίς προβλήματα και με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται στο Μαραθώνα, η προετοιμασία των αθλητών της ελληνικής ομάδας (Νίνος, Μωραϊτάκης, Δημητρακόπουλος, Αναστόπουλος, Ταμουρίδης, Ποτουρίδης), υπό την επίβλεψη των τεχνικών Γιώργου Λεβεντάκη και Γιάννη Βουγιουκλάκη. Η εθνική ομάδα θα μεταβεί στη Ρόδο στις 18 Φεβρουαρίου. Μεθαύριο αναμένεται στο νησί η πρώτη αποστολή, της Eντ Σύστεμ (Τσεχία).

    [23] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Λύνονται τα αγωνιστικά προβλήματα στον ΠΑΟ. Ατομικό πρόγραμμα που περιελάμβανε ασκήσεις με μπάλα ακολούθησε σήμερα ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ενώ ο Νίκος Λυμπερόπουλος γυμνάστηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Ομως δεν έλαβε μέρος στο εσωτερικό διπλό. Ο προπονητής του ΠΑΟ, Σέρχιο Μαρκαριάν δεν είχε σήμερα στη διάθεσή του τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται με τις Εθνικές ομάδες.

    [24] Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Το γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΠΑΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε πήρε θέση για το θέμα ανακατασκευής του σταδίου Καραϊσκάκη και επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να είναι δίκαιη και ίση προς όλες τις ομάδες. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την ανακατασκευή του σταδίου Καραϊσκάκη για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Ειδικότερα, μας ικανοποιεί η πολιτική βούληση, την οποία έχει επιδείξει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστούν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως η αντίδραση της ΕΟΑ, τα τεράστια ποσά που πρέπει να δαπανηθούν ως αντισταθμιστικά στην ΕΟΑ για την απαλλοτρίωση του σταδίου Καραϊσκάκη, και πολλά άλλα.

    Σε κάθε περίπτωση, επικροτούμε τη στάση της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο την ανέγερση ποδοσφαιρικών γηπέδων. Πάγια θέση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίζει όλες τις ομάδες, και ιδιαιτέρως τις ομάδες οι οποίες εκπροσωπούν τη χώρα μας σε Διεθνείς διοργανώσεις, προκειμένου να μπορούν να αγωνίζονται σε σύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

    Σ' αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουμε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Βενιζέλο και στην κυβέρνηση τη ρητή δέσμευση για ταυτόχρονη και ισότιμη λύση στο γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας μας. Αναμένουμε άμεσα την υλοποίηση των υποσχέσεων και των προτάσεων της κυβέρνησης διότι, σε αντίθετη περίπτωση, παραβιάζεται η υπόσχεση της πολιτείας και νοθεύεται βάναυσα ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιστορικών συλλόγων».

    [25] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι η έκδοση και δεύτερου ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ θεωρείται ακόμη πιθανή, επανέλαβε ωστόσο ότι θα υπάρξει δράση κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν ακόμη και χωρίς νέο ψήφισμα εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο κ. Μπλερ αναφέρθηκε στη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο στην "ηθική διάσταση" του πολέμου κατά του Σαντάμ Χουσείν σημειώνοντας ότι η εναλλακτική του πολέμου είναι οι συνέχιση των κυρώσεων που ισχύουν σήμερα με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ιρακινοί να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους επιθεωρητές να εμπλακούν σε ένα παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού που θα συνεχίζεται για μήνες ακόμη και για χρόνια.

    Συγκεκριμένα σχολιάζοντας την γαλλογερμανική στάση να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους επιθεωρητές ο κ. Μπλερ ανέφερε ότι αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση καθυστερήσεων ανάλογη με εκείνη που είχε διαμορφωθεί το 1990 ενώ συνεχίζεται το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράκ.

    Κατέληξε λέγοντας ότι θα λάβει σοβαρά υπόψη του τη νέα έκθεση που θα παρουσιάσει την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

    Εν τω μεταξύ σε κλοιό ασφαλείας βρίσκεται η βρετανική πρωτεύουσα για το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών χτυπημάτων.

    Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος Τζον Ρέιντ η τρομοκρατική απειλή για το Λονδίνο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι της ίδιας φύσεως με αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου, την ημέρα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    [26] ΠΑΟΥΕΛ: ΟΙ ΗΠΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Ουάσιγκτον, 12 Φεβρουαρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ηγηθούν μιας συμμαχίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαφορετικά, αν ο ΟΗΕ δεν ενεργήσει και δείξει ότι δεν είναι χρήσιμος, είναι έτοιμες να δράσουν με μια συμμαχία χωρών εθελοντών».

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Πάουελ, ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι «κανένας δεν θέλει τον πόλεμο, όμως μερικές φορές είναι αναγκαίο να γίνει για να διατηρηθεί η διεθνής τάξη».

    [27] ΧΑΜΑΣ: ΚΑΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΛΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤ

    Λονδίνο, 12 Φεβρουαρίου 2003 (19:20 UTC+2)

    Ο Ισμαήλ Αμπού Σανάμπ, αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε ότι «οι Μουσουλμάνοι και ιδιαίτερα οι Ιρακινοί οφείλουν να πολεμήσουν τον αμερικανικό νεοαποικισμό.

    «Η πρόσκληση για τζιχάντ κατά των ΗΠΑ είναι μια καλή συμβουλή» είπε σχολιάζοντας τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Μπιν Λάντεν και μεταδόθηκαν χθες από το Αλ Τζαζίρα.

    Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι η αντίσταση των Παλαιστινίων «είναι κατά των Ισραηλινών που κατέχουν τη γη μας» και πρόσθεσε ότι ο Αριέλ Σαρόν «θα χρησιμοποιήσει το πρόσχημα του πολέμου στο Ιράκ, για να καταπατήσει περισσότερα παλαιστινιακά εδάφη».

    [28] ΑΝΤΙ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 12 Φεβρουαρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Οι αμερικανικές δυνάμεις ανέπτυξαν συστοιχίες αντι-αεροπορικών πυραύλων τύπου Stinger γύρω από την Ουάσιγκτον καθώς η χώρα έχει τεθεί και πάλι σε συναγερμό για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

    Το επίπεδο συναγερμού είναι το δεύτερο υψηλότερο (χρώμα πορτοκαλί) καθώς η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας έχει προειδοποιήσει για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    [29] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσινγκτον, 12 Φεβρουαρίου 2003 (18:04 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον εξέφρασε την προσωπική του απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν κατάφερε στη διάρκεια της διπλής του προεδρίας να εξολοθρέψει τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε ότι τα τρία τελευταία χρόνια της προεδρίας του το θέμα του Λάντεν αναφερόταν στις συζητήσεις πολύ συχνά, «τέσσερις μέρες στις πέντε».

    «Ο Οσάμα μπιν Λάντεν μου είχε γίνει εμμονή, όπως ο Σαντάμ Χουσέιν για πολλά μέλη της σημερινής κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους», πρόσθεσε.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: "ΜΙΝΩΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΥΚΗΝΑΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ" ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (16:29 UTC+2)

    Μια πολυταξιδεμένη και διάσημη αρχαιολογική έκθεση είναι το δώρο που στέλνει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα στη σουηδική πρωτεύουσα για πέντε μήνες. Πρόκειται για την έκθεση "Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις" που από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 29 Ιουνίου 2003 θα ενημερώνει τους επισκέπτες του διάσημου Medelhavsmuseet για τα αποτελέσματα ενός μεγάλου διακρατικού ερευνητικού προγράμματος, στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές από όλο τον κόσμο.

    Η έκθεση αυτή, είχε ξεκινήσει τη διεθνή της περιοδεία από το Μουσείο Επιστημών και Βιομηχανίας του Σικάγο (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2001) και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Museum and Art Gallery του Μπέρμινχαμ (Ιούλιος 2002 - Ιανουάριος 2003).

    [31] ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ "ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Στον αέρα κρέμεται η πρεμιέρα της παράστασης «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» του Χάινριχ φον Κλάιστ που προγραμματίζει το ΚΘΒΕ για τις 14 Φεβρουαρίου καθώς συνεχίζονται οι στάσεις εργασίες των ηθοποιών για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Η διεύθυνση του ΚΘΒΕ έχει ήδη προσφύγει στη διαμεσολάβηση γεγονός όμως που δεν είναι απαγορευτικό για τη συνέχιση των στάσεων εργασίας. Μάλιστα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης δήλωσε αποφασισμένος να περιφρουρήσει τη δουλειά του Θεάτρου με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με εκείνον της προσφυγής στη δικαιοσύνη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και την κήρυξη των κινητοποιήσεων παράνομων και καταχρηστικών. Ο κ Αρδίττης τόνισε ακόμη ότι η λήψη ασφαλιστικών μέτρων θα είναι η χειρότερη περίπτωση και μαζί με τον σκηνοθέτη της παράστασης Ατίλα Ρέτλι απηύθυνε έκκληση στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να μη γίνουν οι στάσεις εργασίας που θα πλήξουν την πρεμιέρα.

    Ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ατίλα Ρέτλι αναφερόμενος στο θέμα των κινητοποιήσεων δήλωσε ότι ο ίδιος έχει μία διαφορετική οπτική και ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβει γιατί γίνονται. «Δεν θέλω να μιλήσω για τις στάσεις αλλά έχω άποψη για τον τρόπο που σκέφτεται το ΣΕΗ. Το ΣΕΗ πρέπει να αλλάξει ιδέες για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι ηθοποιοί και να μη διακόπτει διεθνή προγράμματα για τα οποία τα χρήματα έρχονται από έξω (σσ. η παράσταση «Το Κατερινάκι από το Χάιλμπρον» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Πολιτισμός της ΕΕ με 75.000 ευρώ). Θα μεταφέρω τις απόψεις μου στον πρόεδρο και τον διευθυντή της Ένωσης Θεάτρων Ευρώπης γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα εσωτερικά προβλήματα του ΚΘΒΕ. Δεν ξέρω τι θα γίνει αν δεν πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα. Αυτός ο τρόπος διεκδίκησης σκοτώνει την καρδιά της τέχνης» είπε ο κ Ρέτλι,

    πρόεδρο της ΑΕ των ηθοποιών του ΚΘΒΕ Βασίλη Σεϊμένη χαρακτήρισε άκομψη την παρέμβαση του Ατίλα Ρέτλι τονίζοντας ότι δεν είναι ο αρμόδιος να πει πως θα διεκδικήσουν οι ηθοποιοί τα δικαιώματά τους. «Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζουν τον συνδικαλισμό στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες άλλα ο κ Ρέτλι δεν θα έπρεπε να μπει στο θέμα. Χτες το ΔΣ του ΚΘΒΕ έφτασε στα άκρα και ζήτησε διαμεσολάβηση. Εμείς σήμερα τους στείλαμε εξώδικο και το ΣΕΗ επιφυλάσσεται για τον αν θα γίνει ή όχι η πρεμιέρα. Το ΚΘΒΕ αποφεύγει τον διάλογο και θέλει να ζητήσει λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Ας μας επιστρατεύσει λοιπόν αφού το θέλει και ας μας κηρύξει παράνομους» είπε ο κ Σεϊμένης.

    ηθοποιός Γιάννης Κυριακίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές (ΣΕΗ και διοίκηση του ΚΘΒΕ) θα αλλάξουν στάση γιατί οι μετωπικές συγκρούσεις πλήττουν και τους δύο και απαντώντας στον κ Ρέτλι είπε ότι η Ενωση Θεάτρων Ευρώπης δεν μπορεί να επιβάλει νόμους ή να καταργήσει τα δικαιώματα τα οποία έχουν κατακτήσει οι ηθοποιοί. Τέλος ο κ Κυριακίδης πρότεινε να γίνει εκεχειρία ενώ ο ηθοποιός Δημήτρης Καμπερίδης κάλεσε τον κ Αρδίττη να προσπαθήσει να βρεθεί μια λύση.

    Στο εξώδικο που επιδόθηκε σήμερα στο ΚΘΒΕ το ΣΕΗ αναφέρει ότι προχωρά σε στάσεις εργασίας επειδή η διοίκηση του Θεάτρου μετά από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων παραμένει αδιάλλακτη και δημοσιοποιεί και καταγράφει την αδιαλλαξία της με χαρακτηριστικά ιδεολογικής και εργασιακής επίθεσης σε βάρος των ηθοποιών του Θεάτρου και του ΣΕΗ. Στο εξώδικο αναφέρεται ακόμη ότι εξαγγέλλονται στάσεις εργασίας: «Επειδή το ΣΕΗ κατ΄ επανάληψη προσπάθησε να διαφυλάξει την ομαλή εργασιακή σχέση και να προστατέψει το κοινωνικό κύρος του ΚΘΒΕ με αποδεδειγμένες ενέργειες καλής θέλησης (δεν κάναμε στάσεις σε γενικές δοκιμές , σε πρεμιέρα έργου, στην επίσημη του Παιδικού) ακόμη και χτες προσπαθήσαμε δια του προέδρου μας στην συνάντηση με τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου, με ακόμη πιο βελτιωμένες προτάσεις να πετύχουμε μια συμφωνία για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Θέατρο. Επειδή δυστυχώς εσείς παραμείνατε αδιάλλακτοι υποκύπτοντας τελικά σε αντιδημοκρατικές καθεστωτικές, βαθύτατα αντι-καλλιτεχνικές και αντιεργατικές θέσεις του καλλιτεχνικού σας διευθυντή , ο οποίος αμφισβητεί ακόμα και τις αποφάσεις δικαστηρίων που είναι υπέρ των ηθοποιών , και ακολουθείτε τακτικές που δεν τόλμησαν ακόμη και να φανταστού προσωπικότητες με καλλιτεχνικό-πνευματικό και ανθρώπινο ανάστημα που διηύθυναν το Θέατρο , όπως Ευαγγελάτος, Βολανάκης, Χουρμουζιάδης, Μαρωνίτης, Μπακόλας και άλλοι. Επειδή εσείς είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε σε διαδικασίες εκτροπής των μέχρι τώρα εργασιακών σχέσεων , επιχειρώντας την με πραξικοπηματικό τρόπο κατάργηση του ιερού δικαιώματος μας να υπογράφουμε και να εφαρμόζουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

    Οι στάσεις εργασίες στις δοκιμές και παραστάσεις θα έχουν ως εξής : αύριο 11.30-14.30 και 20.00-22.30, την Παρασκευή 11.30-14.30 και 21.00-23.00, το Σάββατο 10.00-13.00 και 19.00-22 .00 και την Κυριακή 10.00-12.30 και 18.30-21.00.

    [32] "ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ" ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (10:46 UTC+2)

    Το «Χειμωνιάτικο ταξίδι» είναι η νέα, πρωτότυπη παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. που από τις 16 Φεβρουαρίου θα μετατρέψει το Βασιλικό Θέατρο σ' ένα ζωντανό μουσείο σύγχρονης τέχνης, όπου ανθρώπινα σώματα, μνήμες και ιδέες γίνονται εικόνες, εγκαταστάσεις και δράσεις.

    Δύο αεροσυνοδοί συνοδεύουν τους θεατές σε αναπάντεχους χώρους του θεάτρου, όπου οι χορευτές δημιουργούν τις εικόνες ενός ταξιδιού μες τον χειμώνα, συμπαρασύροντάς τους έτσι σ' ένα ταξίδι μέσα στο λαβύρινθο του θεάτρου.

    Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου ενώ η μουσική είναι των Φ. Σούμπερτ, Ρ. Γουίλιαμς. Ερμηνευτές είναι οι: Αμάλια Μπένετ, Γιάννης Μάρτος, Δήμητρα Χαραλάμπους, Έλενα Τοπαλίδου, Ηλίας Τσάκωνας, Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαρλέν Βερσιούρεν, Παναγιώτης Κοντονής, Πένη Χριστοπούλου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Σπύρος Μπερτσάτος, Όλιβερ Χάρτμαν, Βάλεν Ροκαμόρα ι Τόρα.

    [33] ΡΕΤΡΟΣΠΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ FRITZ LANG ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2003 (10:33 UTC+2)

    Το σύνολο του έργου του μεγάλου δημιουργού Fritz Lang 14-27 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Ολύμπιον-Παύλος Ζάννας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη. Το αφιέρωμα το οποίο προηγουμένως παρουσιάστηκε στην Αθήνα περιλαμβάνει συνολικά 44 ταινίες μεγάλου μήκους, αρκετές από τις οποίες σε νέες αποκαταστημένες κόπιες

    Από το πρώτο διασωθέν σενάριο του «Η Χίλντε Γουόρεν και ο Θάνατος» (1919) και την πρώτη του διασωθείσα σκηνοθετική δουλειά «Χαρακίρι» (1919), μέχρι το κύκνειο άσμα του «Τα 1000 Μάτια του Δρ Μαμπούζε» (1960) και τη θρυλική του εμφάνιση του στην «Περιφρόνηση» (1963) του Godard, η αναδρομική αυτή παρουσίαση αποκαλύπτει όλο το φάσμα της δημιουργίας του Fritz Lang, που συμβαδίζει με τις σπουδαιότερες ιστορικές και καλλιτεχνικές εξελίξεις του 20ου αιώνα.

    Συγκεκριμένα, οι θεατές θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν:

    · Την πρώτη περίοδο της δημιουργίας (1919-30) του Fritz Lang. Βωβός γερμανικός κινηματογράφος, επηρεασμένος από τα κινήματα του ρομαντισμού (Ο Θλιμμένος Θάνατος,1921) και του γερμανικού εξπρεσιονισμού, που χαρακτηρίζεται από την ταινία-σταθμό Μητρόπολη (1926).

    · Την περίοδο του ομιλούντος Γερμανικού κινηματογράφου (1930-35), που σφραγίζεται με αριστουργηματικές δημιουργίες και οιωνούς της ανόδου του Ναζισμού (M, 1931, Das Testament der Dr Mabuse, 1935).

    · Την αμερικανική περίοδο (1936-1956), λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική με τη γερμανική, που χαρακτηρίζεται από στουντιακές παραγωγές γκανγκστερικών δραμάτων (Η Μεγάλη Κάψα,1950), κατασκοπικών θρίλερ (Ανθρωποκυνηγητό, 1941), γουέστερν (Rancho Notorious, 1951), περιπετειών εποχής (Ο Τζέντλεμαν του Υποκόσμου, 1954) μελοδραμάτων (Σύγκρουση τη Νύχτα, 1952) και κοινωνικών δραμάτων (Νέμεσις, 1936, Ζεις Μονάχα μια Φορά, 1937), όλα τους εμποτισμένα με την ατμόσφαιρα του film noir και τρανταχτές εκφάνσεις του εύρους του ταλέντου του Fritz Lang.

    · Την επιστροφή στη Γερμανία (1959-1960) και τη δημιουργία ταινιών που ανατρέχουν στις αρχικές θεματολογίες του σκηνοθέτη και στις απαρχές της δημιουργικής του πορείας (Ο Τίγρης του Εσναπούρ, 1959, Ο Τάφος του Ινδού, 1959, Τα 1000 Μάτια του Δρ Μαμπούζε, 1960).

    [34] ΠΡΕΜΙΕΡΑ "ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΙΒΩΤΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2003 (10:25 UTC+2)

    Το έργο του διακεκριμένου σκηνοθέτη Αlexandre Sokurov «Ρώσικη Κιβωτός» παρουσιάσουν η πρεσβεία της Ρωσίας , το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η New Star σε επίσημη πρεμιέρα στις 16 Φεβρουαρίου 12.00 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Αττικόν στην Αθήνα.

    Ο σκηνοθέτης Alexandre Sokurov και ο line producer και ένας εκ των παραγωγών της ταινίας Μichael Vavilov, πρόκειται τιμήσουν την εκδήλωση με την παρουσία τους, ερχόμενοι στην Αθήνα, ειδικά για το γεγονός.

    Με τη «Ρώσικη Κιβωτό» το ευρύτερο ελληνικό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει έναν από τους πιο ανήσυχους και δημιουργικούς σκηνοθέτες των καιρών μας.Ο Sokurov χρησιμοποίησε 867 ηθοποιούς, περισσότερους από χίλιους κομπάρσους, αναρίθμητα κοστούμια και περούκες της εποχής όπως και τρεις συμφωνικές ορχήστρες, μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια του κόσμου, το σημερινό μουσείο του Ερμιτάζ (State Hermitage Museum, κόσμημα και λάβαρο της Αγίας Πετρούπολης που γιορτάζει φέτος τα 300 της χρόνια). Χρειάστηκαν μήνες προετοιμασίας και προβών και το φιλμ γυρίστηκε σε μια και μοναδική μέρα, με μια και μοναδική λήψη. 

    Η «Ρώσικη Κιβωτός» είναι μια ταινία που εξερευνά τα όρια του κινηματογράφου. Χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές κατακτήσεις, αποτελεί μια απόλυτα ψηφιακή δημιουργία παραμένοντας ένα πανέμορφο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό έργο. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο φεστιβάλ Κανών 2002 για να ακολουθήσει ένα μπαράζ συμμετοχών στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ. Είναι μια συμπαραγωγή του Μουσείου Ερμιτάζ με την υποστήριξη του Ρωσικού Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Μartin Scorsese, στήριξε από την αρχή το όραμα του Sokurov μετέχοντας ως εκτελεστής παραγωγός.

    O Μichael Vavilov, εξάλλου πρόκειται φέρει και κάποια από τα πανάκριβα κοστούμια της ταινίας, όπως και 13 φωτογραφίες από τα γυρίσματα διαστάσεων 45 επί 30 εκατοστά για να εκτεθούν στο Αττικόν κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 February 2003 - 19:13:49 UTC