Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [03] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΝΤΑΓΙΑ
  • [04] ΗΠΑ: ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ;
  • [05] ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [07] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ Η Μ. ΖΟΡΜΠΑ
  • [08] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ
  • [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [11] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΕΥΣΗΜΑ ΛΟΘΕΡΤΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [13] HMEΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο Γ.ΔΡΥΣ
  • [15] ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [16] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΙΔΗ
  • [17] ΜΑΡΚΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΗΣΥ - ΚΠΕ
  • [20] Ο ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ
  • [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΚΑΤΑΝΕΤΣ
  • [23] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [24] ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
  • [25] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 15" ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Ο Π.
  • [26] ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ
  • [27] ΜΠΟΥΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ Β.ΚΟΡΕΑ
  • [28] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ COLUMBIA
  • [29] ΑΡΕΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΘΗΡΙΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
  • [30] Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΦΡΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [31] ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] "ΧΑΡΒΕΫ-ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ"- ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
  • [33] "TO TANΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    Πολικό ψύχος, επικρατεί σε όλη τη χώρα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται από το πρωί της Παρασκευής στην Κεντρική και τη Νότια Ελλάδα.

    Στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας σημειώθηκε ασθενής χιονόπτωση, σε συνδυασμό όμως με πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους. Βροχές έπεσαν στις Κυκλάδες, Κρήτη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο Ανατολικό Αιγαίο αναμένονται ισχυρές καταιγίδες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο φτάνουν μέχρι τα 10 Μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ της Παρασκευής.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μέτσοβο, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους 7 βαθμούς, ενώ χαμηλή ήταν η θερμοκρασία στο Καρπενήσι (-6), την Καστοριά (-5), τη Φλώρινα (-5) και τα Καλάβρυτα (-5 βαθμοί).

    Στα λευκά έχουν ντυθεί, περιοχές της Αττικής. Από την πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης προς τον Άγιο Πέτρο έχει κλείσει ο δρόμος, ενώ στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Μόνο με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα και σε πολλά μέρη της ορεινής Ελλάδας. Από χιονοθύελλα, που έπληξε τον Άγιο Στέφανο, προκλήθηκε βλάβη, σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

    Οι επόμενες ώρες θα είναι αρκετά δύσκολες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι οποίοι προβλέπουν πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά.

    Το πρωί της Παρασκευής, έντονο κυκλοφοριακό χάος δημιουργήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επαναλαμβανόμενη πτώση της τάσης του ρεύματος έθεσε εκτός λειτουργίας όλα τα φανάρια. Μέχρι το μεσημέρι πολλά σπίτια παρέμειναν χωρίς ρεύμα στην Χαλκηδόνα και την Αχαρνών. Στα ίδια σημεία εξακολουθούν να μην λειτουργούν τα φανάρια. Από τις χιονοπτώσεις προβλήματα υπάρχουν σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας. Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που κινούνται στην Εθνική Τρικάλων - Ιωαννίνων και στην εθνική Ιωαννίνων-Κοζάνης, μετά την Κόνιτσα.

    Καθιζήσεις έχουν σημειωθεί στον περιφερειακό δρόμο από Μαρκόπουλο προς Κάλαμο, στη νέα εθνική Αργολίδας και στους νομούς Αχαΐας, Ηλίας, Καρδίτσας και Πρέβεζας. Κλειστή λόγω κατολίσθησης παραμένει η εθνική Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, από το 28ο έως το 32ο χλμ. και η συγκοινωνία γίνεται από παρακαμπτηρίους. Δεμένα είναι τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στη Ραφήνα φεύγουν μόνο τα πλοία που ταξιδεύουν για ?νδρο και τα κλειστού τύπου για τον υπόλοιπο Αργοσαρωνικό.

    Στην Κρήτη που ακόμα οι πληγές είναι ανοιχτές από τον άδικο χαμό τριών ανθρώπων που πνίγηκαν, στα παγωμένα νερά του λιμανιού του Κισσάμου, μία 53χρονη γυναίκα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Η άτυχη γυναίκα χτυπήθηκε από κορμό δέντρου, που ξεριζώθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή του Σάρχου Ηρακλείου και υπέστη κατάγματα στον θώρακα και βαρύ εγκεφαλικό.

    Πυκνό χιόνι πέφτει και στην Τρίπολη. Ωστόσο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας. Προβλήματα υπάρχουν στα ορεινά του νομού, όπου πολλά χωριά είναι αποκλεισμένα.

    Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και της Εύβοιας. Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στη θέση ?γιος, από το 28ο έως το 33ο χλμ στον δρόμο από την Χαλκίδα προς στην Αιδηψώ.

    Το Σαββατοκύριακο, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά, αλλά θα εξακολουθήσουν να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Από το βράδυ της Κυριακής καθώς και την Δευτέρα υπάρχει εκ νέου πιθανότητα χιονοπτώσεων στα ανατολικά της ηπειρωτικής χώρας.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Κάιρο, 7 Φεβρουαρίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από συνάντηση που είχε σήμερα, στο Κάιρο, με τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Μεσανατολικό, Μιγκέλ Μορατίνος.

    Αφού επισήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός στο ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως θα πρέπει παράλληλα να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες για επίλυση του Μεσανατολικού. «Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουμε τις συνομιλίες του Καΐρου, ζητώντας και την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων» είπε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της Αιγύπτου συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, για δεύτερη φορά, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, σε μία προσπάθεια δέσμευσής τους για αποκήρυξη της βίας και σαφή καταδίκη των τρομοκρατικών ενεργειών. Οι οργανώσεις ζήτησαν παράταση προκειμένου να απαντήσουν.

    Ο Μιγκέλ Μορατίνος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν φοβάται «έκρηξη» του αραβικού κόσμου μετά από έναν πόλεμο στο Ιράκ, υπογράμμισε πως φοβάται μεν για πολλά πράγματα, αλλά βούλησή του είναι να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης.

    «Πρέπει», είπε ο κοινοτικός εκπρόσωπος, «να αποφύγουμε τον πόλεμο, θέλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη, αυτή είναι η προτεραιότητά μας».

    Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμεντ Μάχερ, και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.

    [03] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΑΝΤΑΓΙΑ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (15:45 UTC+2)

    Αρνήθηκε να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του τέως συμβούλου του πρωθυπουργού Γιώργου Πανταγιά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πολιτών, που δεν έχουν επίσημη ιδιότητα".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμη ότι το θέμα της παραίτησης του κ. Πανταγιά έχει κλείσει, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητάς του στη Β΄ Πειραιά επισήμανε πως είναι θέμα που αφορά τα όργανα του κόμματος. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι "ο καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτά που λέει και αρμόδιος για να εξηγήσει τους ισχυρισμούς του είναι αυτός που τους εξέφρασε και όχι εμείς".

    Τέλος ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού αν θα υπάρξει αντικαταστάτης του κ. Πανταγιά.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΗΠΑ: ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΕΙΛΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ;

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει ότι αυξάνεται το επίπεδο απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων από κίτρινο σε πορτοκαλί, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου CNN.

    Το κίτρινο χρώμα συνιστά έναν υψηλό βαθμό απειλής από τρομοκρατικά χτυπήματα ενώ το πορτοκαλί σημαίνει πάρα πολύ υψηλό βαθμό.

    Αξιωματούχοι της κυβέρνησης πρότειναν στον Μπους να αυξήσει το επίπεδο απειλής γιατί ανησυχούν έντονα για τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ.

    [05] ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Aρχισαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της Ε' Πανελλήνιας Συνάντησης Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων Νεολαίας.

    Στην τελευταία μέρα της Συνάντησης αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι υπουργοί Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιώργος Σακελλίων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Φασούλας, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουκιάδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Την ίδια μέρα θα ανακοινωθούν τα ψηφίσματα του συνεδρίου και θα παρουσιαστεί η μελέτη για την κάρτα νέων ως μέσο πρόσβασης στους νέους για επικοινωνία και πληροφόρηση.

    [06] ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ξεκινά τη Δευτέρα το πρόγραμμα της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσει το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των Ενόπλων δυνάμεων που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το πρόγραμμα είναι θεωρητικό, ενημερωτικού κυρίως χαρακτήρα και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία όπως αυτά προκύπτουν κατά την πορεία ολοκλήρωσης του σχεδιασμού Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος της Γενικής Ολυμπιακής Εκπαίδευσης είναι η ενημέρωση του προσωπικού και η προσαρμογή του στις ειδικές απαιτήσεις της Ολυμπιακής ασφάλειας.

    [07] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ Η Μ. ΖΟΡΜΠΑ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, δεκάδες ευρωβουλευτές, συγγραφείς, αλλά και απλοί πολίτες από κάθε γωνιά της γης καταδικάζουν την επικείμενη επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Το αντιπολεμικό κείμενο με περισσότερες από 1.200 υπογραφές παρέδωσε σήμερα η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά στη διευθύντρια του γραφείο του ΟΗΕ στην Αθήνα Μαρία Λουίζα Τσάβες.

    Η κ. Ζορμπά αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε με επιτροπή ευρωβουλευτών στο Ιράκ τονίζοντας ότι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο λαός και να συζητήσουν με πρόσωπα και οργανώσεις.

    Το πρόγραμμα των 36 ευρωβουλευτών στο Ιράκ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, το στρατηγό Σααντί επικεφαλής για τις σχέσεις με τους επιθεωρητές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Unicef, την Care International, νοσοκομεία, συνοικίες της Βαγδάτης και της Βασόρας, το Κέντρο προσφύγων του ΟΗΕ.

    "Θα πρέπει ως την τελευταία στιγμή να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουν το έργο τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και να αποφευχθεί αυτός ο καταστροφικός πόλεμος. Ο λαός του Ιράκ ζει την τελευταία δεκαετία κάτω από δραματικές οικονομικές συνθήκες μετά την επιβολή του εμπάργκο, ενώ το καθεστώς παρέμεινε ακλόνητο. Τώρα δεν θα πρέπει να πληρώσει και πάλι ο λαός ένα ακόμη βαρύτερο τίμημα, που αφορά τις πολιτικές επιλογές του δικτατορικού καθεστώτος", υπογράμμισε η κ. Ζορμπά.

    "Ο πόλεμος θα προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και θα οδηγήσει στην απελπισία πολύ περισσότερους. Η πείνα, η έλλειψη πόσιμου νερού, οι αρρώστιες, η καταστροφή των υποδομών θα αποτελέσουν την πραγματικότητα της επόμενης ημέρας. Αν σκεφθεί κανείς ότι περίπου ο μισός πληθυσμός του Ιράκ είναι κάτω των 18 ετών, μπορεί να αναλογιστεί το ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η χρήση προηγμένων όπλων κάνει την απειλή ακόμη πιο τρομοκρατική", είπε.

    Η κ. Ζορμπά επισήμανε ότι για να αποφευχθεί η ανθρώπινη τραγωδία θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες με υποστήριξη στο έργο του ΟΗΕ και με εκδήλωση με κάθε δυνατό τρόπο της αντίθεσης σ΄ αυτόν τον πόλεμο, που θα οδηγήσει στον αφανισμό και στην οδύνη χιλιάδες αθώους και παιδιά.

    "Εστω και την τελευταία στιγμή περιμένουμε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει αφοπλισμός του καθεστώτος χωρίς αιματοχυσία", τόνισε και πρόσθεσε ότι το πιο πρόσφατο παράδειγμα του Αφγανιστάν απέδειξε ότι με τον πόλεμο δεν τιμωρούνται οι πραγματικοί ένοχοι και η χώρα οδηγείται στο χάος και σε μελλοντικά πιο σύνθετα προβλήματα ακυβερνησίας.

    "Οι Ευρωπαίοι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από τη στάση πολλών κυβερνήσεων και αντιτίθενται σ' αυτόν τον πόλεμο που θα εγκαινιάσει τη νέα εποχή των προληπτικών πολέμων. Οχι πόλεμος για το πετρέλαιο. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για να τις κάνουμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές σ΄ αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον των 25 εκ. του Ιρακινού λαού και της ανθρωπότητας ώρες", κατέληξε.

    [08] Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Η αντικατάσταση όλων των λυόμενων σχολείων της Θεσσαλονίκης κατασκευασμένων με αμίαντο, τα οποία συνεχίζουν ακόμη να λειτουργούν μετά το σεισμό του 1978, η απορρόφηση όλων των κονδυλίων για τη σχολική στέγη, που υπάρχουν και παρέμειναν αναξιοποίητα, καθώς και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων της Θεσσαλονίκης αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα της σχολικής στέγης, όπως ανέφερε, σε ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στη γόνιμη και δημιουργική συνεργασία του με τον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Γκεσούλη και τον ΓΓ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλο στον τομέα της σχολικής στέγης.

    Επισήμανε ότι δρομολογείται η αντικατάσταση δύο λυόμενων σχολικών συγκροτημάτων στην περιοχή της Τούμπας μετά από την απόφαση δημοπράτησης της κατασκευής νέων σύγχρονων σχολικών μονάδων. Πρόκειται για τα λυόμενα 23ο και 104ο και το 27ο και το 74ο (συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία), τα οποία δημοπρατείται άμεσα η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων, όπως δημοπρατείται και η κατασκευή του 3ου δημοτικού σχολείου Περαίας και του Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Σταυρούπολης.

    Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έγκριση της δημοπράτησης του 80ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης (περιοχής Κάτω Τούμπας) και του 15ου δημοτικού σχολείου.

    Σημειώνεται ότι με πρόσφατες αποφάσεις της η νομαρχιακή επιτροπή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ενέκρινε τις πιστώσεις για τις αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο Καλαμαριάς και στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, ενώ επίσης εγκρίθηκε και η δαπάνη για τη μελέτη του 1ου ειδικού σχολείου και του ειδικού σχολείου για παιδιά με αυτισμό.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Aθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Για την Ολυμπιακή προετοιμασία του Δήμου της Αθήνας ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η δήμαρχος της πόλης, Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε το θέμα των κονδυλίων που χρειάζεται ο Δήμος ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα δράσης για τη φιλοξενία των επισκεπτών της Ολυμπιάδας. Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε ακόμη με τον πρωθυπουργό για τις αρμοδιότητες του δήμου της Αθήνας στον τομέα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση θα προχωρήσει και σύντομα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το ποσό η κ. Μπακογιάννη είπε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο και διευκρίνισε ότι η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνας θα ενημερώσει το Δήμο της Αθήνας για το θέμα. Χαρακτήρισε, εξάλλου, θετική τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και προέβλεψε πως σύντομα θα ανακοινωθούν καλά νέα.

    [10] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    Μειωμένες προσδοκίες όσον αφορά την εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος το 2003 δημιουργεί η αστάθεια που υπάρχει γύρω από τους όρους της γεωπολιτικής ασφάλειας στην περιοχή μας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού.

    «Για τον λόγο αυτό», πρόσθεσε, «και οι εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς υποστηρίζουν όπως σε μια κοινή δήλωση συμφωνήσαμε- να απευθύνουμε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τις Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, για να μπορέσει να αποτραπεί ο πόλεμος, να μπορέσει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση με εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποδοχή υποχρεωτική, των αποφάσεων του Συμβουλίου από τη μεριά του Ιράκ».

    Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, για να θωρακιστεί η τουριστική αγορά, σε περίπτωση που υπάρξει πολεμική σύρραξη στο Ιράκ. Για το λόγο αυτό θα δοθεί προτεραιότητα στην άμεση εφαρμογή του νέου νόμου τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να εκδοθούν δηλαδή τα Διατάγματα, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις το γρηγορότερο δυνατό, ώστε ν' αρχίσει να παρεμβαίνει η ποιοτικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση και κατάρτιση, στη λειτουργία της αγοράς του τουρισμού.

    Ανεξάρτητα της εκτίμησης για τη μελλοντική κρίση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Συμβουλίου επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις των διεθνών Οργανισμών, που ανεξάρτητα και εξαιρώντας το ενδεχόμενο μιας κρίσης, προβλέπουν ότι η χρονιά 2003 θα δώσει τη δυνατότητα μιας περαιτέρω αύξησης της τουριστικής αγοράς σ' ένα ποσοστό 3% όπως προβλέπεται τόσο από το διεθνή Οργανισμό Τουρισμού, όσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, σε μια κοινή αξιολόγηση.

    Συγχρόνως διαπιστώθηκε ότι το 2002 για την ελληνική τουριστική αγορά, παρά τη δυσμενή επίπτωση των γεγονότων του Σεπτεμβρίου του 2001, τελικά ήταν ανθεκτική αγορά, κρατήθηκε στο ίδιο επίπεδο όπως πέρσι. Υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση 1,5% έως 2% σε ποσοτικό μέγεθος, αλλά μια σαφή αύξηση πάνω από 1% στο επίπεδο των εισροών, των εισπράξεων από τον τουρισμό, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και βάσει των δεδομένων που διαπιστώνονται στα στοιχεία του ετήσιου απολογισμού της Τράπεζας της Ελλάδος για την εθνική οικονομία.

    Εξάλλου, ο υπουργός υπενθύμισε ότι 600 δισ. δρχ. θα διατεθούν για την ενίσχυση του τουρισμού από το ΕΠΑΝ, μέσω της προώθησης επενδυτικών προγραμμάτων.

    Επίσης, μέσα στο α' εξάμηνο του 2003 θα ρυθμιστεί το θέμα του Τουριστικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε ο υπουργός «προβλέπουμε με τις τρεις εναλλακτικές δυνατότητες δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου που καταθέσαμε είτε ξεχωριστό Επιμελητήριο στο οποίο συμμετέχουν όλοι κι αυτό σημαίνει και συμφωνία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σταδιακά να ενταχθεί σ' αυτή τη διαδικασία, ή διεύρυνση των δυνατοτήτων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου που υπάρχει σήμερα ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σ' αυτό το σύνολο των υπολοίπων φορέων που χρησιμοποιούν πιστοποιητικό τουρισμού από τον ΕΟΤ και να γίνουν κι αυτοί μέλη του Επιμελητηρίου».

    [11] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Ανοδικά κινήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 1,28% στις 1.674,20 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, η αγορά κινήθηκε στο εύρος των 1.648 - 1.673 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 59,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση 233 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 81 πτωτικών και 57 αμετάβλητων.

    Κατά 1,50% ενισχύθηκε ο FTSE ASE 20, κέρδη της τάξης του 1,14% σημείωσε ο FTSE ASE MID 40 και κατά 1,46% ενισχύθηκε ο FTSE ASE SMALLCAP 80. Ο FTSE ASE 140 ενισχύθηκε κατά 1,44%.

    Μόνο τρεις δείκτες σημείωσαν απώλειες, αυτοί των ασφαλειών (-0,26%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,20%) και των κατασκευών (-0,16%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας (+3,79%) και ακολούθησαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (+3,25%), των συμμετοχών (+2,53%) και των εκδόσεων εκτυπώσεων (+2,13%).

    Κατά 1,83% ενισχύθηκε ο δείκτης των τραπεζών, ενώ οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών σημείωσαν άνοδο 1,45%. Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (+1,87%), της Παράλληλης (+1,59%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (+1,59%), των βιομηχανιών (+1,50%), της πληροφορικής (+1,30%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,25%), του χονδρικού εμπορίου (+1,18%), των τροφίμων ποτών (+1,18%), των επενδύσεων (+1,03%) των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,82%) και των βασικών μετάλλων (+0,44%).

    E.Σ.

    [12] ΕΥΣΗΜΑ ΛΟΘΕΡΤΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Παρίσι, 7 Φεβρουαρίου 2003 (14:21 UTC+2)

    Iδιαίτερα ικανοποιημένος, όσον αφορά το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 απο τη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, Β.Λοθερτάλες, μετά τη σημερινή συνάντησή του, στο Παρίσι, με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλο.

    O ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική στήριξη της έκθεσης, σε συνδυασμό με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, καθιστούν την ελληνική υποψηφιότητα "ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο, που έχει όλες τις δυνατότητες".

    Εξάλλου, ο κ.Λοθερτάλες πρόσθεσε ότι διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα δεν αντιστρατεύεται τον στόχο της ανάληψης της ΕΧΡΟ, αφού "πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα", που θα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ.Λοθερτάλες δήλωσε: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντησή μου με τον Έλληνα Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά σε ό,τι αφορά αυτή τη διοργάνωση. Γιατί όταν έχεις προωθήσει, όπως έχει προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, με αυτόν τον τρόπο αυτό το σχέδιο, υπάρχει πάντοτε μια εγγύηση επιτυχίας".

    Οπως είπε, αυτά τα σχέδια έχουν ανάγκη από δύο πράγματα: την υποστήριξη της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο, και την υποστήριξη των πολιτών. "Σε αυτή την περίπτωση, το project της Θεσσαλονίκης πληροί και τις δύο αυτές προϋποθέσεις, μια κυβέρνηση που το υποστηρίζει ενθουσιωδώς, αλλά και την υποστήριξη των ανθρώπων της πόλης και σύντομα πιστεύω και την υποστήριξη όλων των Ελλήνων. Με όλα αυτά, και τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΧΡΟ της Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο, που έχει όλες τις δυνατότητες", επεσήμανε.

    Aναφερόμενος στη σχέση ΕΧΡΟ-Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ.Λοθερτάλες διευκρίνισε: "Το γεγονός ότι οι Έλληνες οργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κάτι αρνητικό, δεν είναι κάτι εναντίον της ΕΧΡΟ [...] Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν είναι καθόλου κακό το ότι υπάρχει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιθέτως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα στοιχείο πολύ σημαντικό, είναι ένας καταλύτης που κινητοποιεί την ελληνική κοινωνία και συγχρόνως επέτρεψε στην Ελλάδα να αποκτήσει εμπειρία και έτσι να βρίσκεται σήμερα σε πλεονεκτική θέση. Υπάρχουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεγάλες εταιρείες στο χώρο της επικοινωνίας και της οικονομίας, προκειμένου να μετάσχουν στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Έτσι έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση και τεχνογνωσία πάνω στο πώς κινούνται αυτά τα πράγματα".

    BENIZEΛΟΣ: Η ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

    Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα κερδίσει στη διαδικασία, "αλλά ανεξάρτητα από αυτό πρέπει από τώρα να αρχίσουμε -και έχουμε αρχίσει- την πραγματική προετοιμασία, όχι μόνο την προετοιμασία του φακέλου, γιατί η Θεσσαλονίκη πρέπει να εκφράσει την εκτός Αθηνών Ελλάδα φυσικά και να διασφαλίσουμε τις περιφερειακές ισορροπίες για τις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα".

    Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε: "Σε στενή επαφή με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, τον Γιώργο Πασχαλίδη, προωθούμε αυτή την υπόθεση και με την ευκαιρία του ταξιδιού μου στο Παρίσι είχα τη διάθεση και την επιθυμία να ξανασυζητήσω με τον Γενικό Γραμματέα σε μία πολύ πρακτική και συγκεκριμένη βάση, που αφορά την εξειδίκευση του θέματος της EXPO του 2008 και την εξειδίκευση της διαδικασίας και των προσπαθειών που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε την υπερψήφιση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης"._

    [13] HMEΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και η πορεία των ολυμπιακών έργων, θα παρουσιαστούν στις 10 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας, στη Θεσσαλονίκη.

    Την ημερίδα διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004".

    Πρόκειται για τη δεύτερη ημερίδα που διοργανώνει το ΕΒΕΘ με θέμα το "Ολυμπιακό Επιχειρείν" και εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπέγραψε το επιμελητήριο με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΕΟΑ) "Αθήνα 2004".

    Για την οικονομική δραστηριότητα που αφορά στην ΟΕΟΑ 2004 ενόψει των Αγώνων, θα ενημερώσει τους επιχειρηματίες ο διευθύνων σύμβουλος του "Αθήνα 2004" Ιωάννης Σπανουδάκης, ενώ ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Καρτάλης θα αναφερθεί στην πορεία των ολυμπιακών έργων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο πρόγραμμα των ολυμπιακών προμηθειών. Στην ημερίδα θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [14] ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο Γ.ΔΡΥΣ

    Aθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (13:12 UTC+2)

    Εκκληση για κοινωνική υπευθυνότητα απήθυνε σήμερα στους αγρότες ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, σημειώνοντας πως είναι μεν θεμιτό να διαδηλώνουν οποιαδήποτε αισθήματα έχουν για την κυβερνητική και κοινοτική πολιτική, αλλά χωρίς να ταλαιπωρούν τους συμπολίτες τους.

    Ο υπουργός έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση ορμώμενος από τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος του Πλατύκαμπου Λάρισας, διεκδικώντας όλη την απορρόφηση του παραγόμενου βάμβακος.

    Εξερχόμενος από σύσκεψη που είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον Ν.Χριστοδουλάκη, ο κ. Δρυς επισήμανε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα έπρεπε να προσαρμοστούν στους κανονισμούς που προέβλεπαν την εισκόμιση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια. "Διερωτώμαι, γιατί οι βαμβακοπαραγωγοί δεν παρέδωσαν το βαμβάκι τους στις 100 περίπου ημέρες που ήσαν ανοιχτά τα εκκοκκιστήρια", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως, ότι "επειδή η κυβέρνηση θέλει να συνεργάζεται με όλους τους Έλληνες αγρότες, τους γνωστοποιεί ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι για λόγους ανωτέρας βίας δεν παρέδωσαν το βαμβάκι τους, θα ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, για να εισκομίσουν όλο το βαμβάκι, το οποίο είναι σύμφωνο με τον κοινοτικό κανονισμό και το οποίο είναι σύμφωνο με την κοινή υπουργική απόφαση".

    Επομένως, κατέληξε, 'δεν υπάρχει κανένας λόγος, μα κανένας λόγος να δημιουργούνται κοινωνικές αναστατώσεις, όταν η κυβέρνηση το έχει ανακοινώσει αυτό το πράγμα (και ο υπουργός και ο υφυπουργός). Περισσότερο από έναν μήνα το γνωρίζουν αυτό οι αγρότες"._

    [15] ΔΕΝ ΣΥΓΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες που κατέχει για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2003, στις οποίες αναφέρθηκε χθες, δεν αφορούν τις απευθείας συνομιλίες.

    Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κατάθεση θεμέλιου λίθου σε νέο οικισμό για οικογένειες χαμηλής εισοδηματικής τάξης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε δεν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση γιατί φοβάται για τις διαρροές.

    Κληθείς να αναφέρει τις πληροφορίες που κατέχει για εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στο 2003, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''αυτά τα στοιχεία δεν έχουν σχέση με τις διεξαγόμενες συνομιλίες, αλλά είναι στοιχεία τα οποία αν αποκαλυφθούν και διαρρεύσουν θα βοηθήσουν την Τουρκία''.

    Σε παρατήρηση ότι για την αντιπολίτευση τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα επιπρόσθετο λόγο για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι συμφωνεί με την παρατήρηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν λόγο για να μην συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο. Κι αυτό επειδή, όπως είπε, δεν υπήρξε Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο να έγιναν αποκαλύψεις που να μην διαρρεύσουν στη συνέχεια στον Τύπο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΚΙΔΗ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ''αποτελεί πραγματική όαση στην πολιτική έρημο του παλαιοκομματικού κατεστημένου'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης.

    Προσθέτει ότι ''η δυναμική της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη έχει το στοιχείο της διαφάνειας, καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος που δεν διαθέτει κομματικό οργανωτικό μηχανισμό και πολύ περισσότερο δεν χρηματοδοτείται από τον Κύπριο πολίτη μέσω των κρατικών εισφορών προς τα κόμματα''.

    Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι ''παρά τον δύσκολο αγώνα που δίνει ο Αλέκος Μαρκίδης, είναι σίγουρο ότι ο διεμβολισμός του κομματικού κατεστημένου αποτελεί ήδη την πρώτη σημαντική επιτυχία, η οποία αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών πιστεύει ότι μπορεί να εκφραστεί μέσα από μια φωνή που είναι σε θέση να προτείνει κάτι καινούργιο''.

    ''Η Κύπρος χρειάζεται μια στιβαρή διακυβέρνηση και έναν Πρόεδρο με αδιαμφισβήτητο κύρος, όπως ο Αλέκος Μαρκίδης. Χρειάζεται όραμα, χρειάζεται νέους ανθρώπους, χρειάζεται αποφασιστικότητα'', προσθέτει.

    Αναφέρει, επίσης, ότι το ΚΕΑ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Μαρκίδη ''θεωρώντας ότι ο τόπος δεν μπορεί να μείνει καθηλωμένος στο παρελθόν'' και προσθέτει ότι ''οι εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας θα αποτελέσουν το μέτρο των δυνατοτήτων μας για το άλμα προς το μέλλον''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΜΑΡΚΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Το σχέδιο Ανάν το οποίο υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί μετά τις 16 Απριλίου, επειδή ''περιέχει παρεκκλίσεις από το Ερυωπαϊκό κεκτημένο'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε ότι υπάρχει ''ένα χρονικό σημείο μετά την παρέλευση του οποίου είναι αδύνατο να κατατεθεί σχέδιο που να έχει παρεκκλίσεις από το κεκτημένο''.

    ''Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λογική, αυτό υπαγορεύει το Ευρωπαϊκό σύστημα και οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπάρχουν στοιχεία ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη σε κάποιο στάδιο, όταν λυθεί το Κυπριακό, να ξαναρχίσει τη διαδικασία της διεύρυνσης της από την αρχή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ίδια την δική της διεύρυνση για μήνες ή χρόνια. Δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα'' ανέφερε ο Αλέκος Μαρκίδης.

    Ταυτόχρονα συμφώνησε με τα λεγόμενα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία λένε πως εάν δεν λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει μια σχετικά μεγάλη περίοδος παγοποίησής. Πρόσθεσε πως ''το θέμα θα επανέλθει στο αποκορύφωμά του τον Δεκέμβριο του 2004 και όχι το 2003'' αφού όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να πείσει την Ευρώπη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ενωση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:19 UTC+2)

    Σε θετική τροχιά παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας το ΧΑΚ, κλείνοντας στο επίπεδο των 89 μονάδων και στην υψηλότερη τιμή της ημέρας.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,56%, κλείνοντας στις 89,66 μονάδες με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωτοστατούν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Αυξημένη σε σχέση με χθες ήταν η αξία των συναλλαγών, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στις 569 χιλιάδες λίρες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,24% παρουσίασε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών, κλείνοντας στις 345,93 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΗΣΥ - ΚΠΕ

    Λευκωσία, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) καλωσορίζουν την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς την Ελλάδα και την Τουρκία να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, που συναντήθηκαν το πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και την πορεία μιας ενωμένης Κύπρου εντός της ΕΕ.

    Ο Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων του ΚΠΕ Αλπάϊ Ντουρτουράν δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η λύση του Κυπριακού θα είχε ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με την ένταξη και της Τουρκίας στην ΕΕ θα υλοποιηθεί η ενοποίηση της Μεσογείου, από την οποία θα επωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή.

    ''Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού αλλά η ΕΕ είναι αυτή που θα ενώσει τους ανθρώπους. Και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξη της ΕΕ. Ορισμένοι μπορεί να μιλούν εναντίον του σχεδίου (του κ. Ανάν) και ορισμένοι μπορεί να προσπαθούν να θέσουν ορισμένα εμπόδια στις εξελίξεις αλλά εάν συνεχιστεί η στήριξη της (ΕΕ) θα τα υπερβούμε όλα αυτά και θα έχουμε ακόμη και την ευκαιρία για μια καλύτερη λύση'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντουρτουράν ανέφερε πως η δύναμη στα κατεχόμενα δεν είναι ο Ντενκτάς αλλά η Τουρκία και πως ''αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει μια νέα πολιτική για την Κύπρο'', εκφράζοντας την εκτίμηση πως η πρόσκληση του κ. Ανάν προς τις δυο εγγυήτριες δυνάμεις ''μπορεί να επιφέρει αυτή την αλλαγή ενωρίτερα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Ο ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης θα αντικαταστήσει τον τραυματία Διονύση Χιώτη κάτω από τα δοκάρια της ΑΕΚ. Ο προπονητής της Ενωσης, Ντούσαν Μπάγεβιτς ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή εν όψει του παιχνιδιού με τον ΠΑΟ. Αυτή αποτελείται από τους Γεωργάτο, Γεωργέα, Ζαγοράκη, Κασάπη, Κατσουράνη, Κρέικ, Κωνσταντινίδη, Κωστένογλου, Λάκη, Λυμπερόπουλο, Μαλαδένη, Μιχαηλίδη, Μπορμπόκη, Ναλιτζή, Νικολαϊδη, Πέτκοφ, Ράιτ και Τσάρτα.

    [21] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σεργκέι Στούλοφ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας σάλας για τους δυο φιλικούς αγώνες με την Ισπανία που θα γίνουν στις 12 και 13 Φεβρουαρίου (20.30, πόλη Daimiel).

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι Χαράλαμπος Λιτός, Δημήτρης Μπισμπίκης, Θωμάς Κυρίτσης, Θωμάς Πάνου, Γιάννης Μετεβέλης, Στέφανος Μιχάλης, Δημήτρης Αρβανίτης, Ηλίας Μπούσμπουρας, Λευτέρης Χρυσογονίδης (ΣΦΑ Αθήνα 90), Κώστας Παππάς, Κώστας Καρασάββας (ΑΣΕ Δούκας), Θανάσης Ζάχος Στέφανος Σοϊλεμές (Κερατσίνι), Μανόλης Συλιγνάκης (Πλάτωνας).

    [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Ο ΚΑΤΑΝΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Παρελθόν πριν καλά-καλά συμπληρώσει τρεις μήνες στο τιμόνι του Ολυμπιακού αποτελεί από το μεσημέρι ο Σρέτσκο Κάτανετς. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Σλοβένο τεχνικό, θεωρώντας τον ως κύριο υπαίτιο της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στην ομάδα. Η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει το ποτήρι ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Κάτανετς στη συνέντευξη Τύπου που είχε επισημάνει: "Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ανησυχούν για το αν θα πρέπει να πάρουμε το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα". Την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας ανέλαβε ο Ολεγκ Προτάσοφ.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός μετά την απόφασή της να διακόψει την συνεργασία της με τον Σλοβένο τεχνικό είναι η ακόλουθη: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας της με τον προπονητή Στρέτσκο Κάτανετς. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κάτανετς οι οποίες κρίνονται απαξιωτικές για το Σύλλογο και τους ποδοσφαιριστές και δείχνουν την έλλειψη πίστης από την πλευρά του σε ό,τι αφορά το στόχο της ομάδας που είναι η κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος, όπως επιθυμούν η Διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές και τα εκατομμύρια των φιλάθλων του Ολυμπιακός. Την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας αναλαμβάνει ο Ολέγκ Προτάσοφ».

    [23] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Μόνο νίκη θέλει ο Φίλιππος Βέροιας στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ιωνικό στη Βέροια, στο πλαίσιο της Α1 χάντμπολ ανδρών. Ο προπονητής της ομάδας της Βέροιας Νίκος Μάντζος, αλλά και οι παίκτες του θέλουν να κλείσουν τον κύκλο των ντέρμπι της κανονικής περιόδου με τις ομάδες της πρώτης εξάδας νικηφόρα τόσο για την αποκόμιση των δυο βαθμών όσο και το γόητρο.

    "Ο Ιωνικός είναι ένας ακόμη δύσκολος αντίπαλος. Μετά την ήττα του στον Πανελλήνιο, έχει χάσει έδαφος στη βαθμολογία και θα έρθει στην Βέροια να παίξει δυνατά για ένα καλό αποτέλεσμα. Για εμάς είναι το τελευταίο δύσκολο παιχνίδι της πρώτης φάσης και δεν έχουμε τα περιθώρια να χάσουμε ούτε μισό βαθμό", τόνισε ο κ. Μάντζος και συνέχισε: "Για να μην έχουμε πρόβλημα πρέπει να είμαστε πιο αγωνιστικοί από ότι ήμασταν στο παιχνίδι με τον ΣΑΚΑ. Εκτός από τους δυο βαθμούς που χρειαζόμαστε πρέπει να κερδίσουμε και για έναν ακόμη λόγο. Επειδή ηττηθήκαμε στο παιχνίδι της Νέας Φιλαδέλφειας. Πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας να πάρουμε τη νίκη. Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από την δική μας παρουσία. Με τον Τούτσκιν στη σύνθεσή μας θα έχουμε περισσότερες επιλογές στην επίθεση και μεγαλύτερες δυνατότητες να φτάσουμε στο στόχο μας".

    Για πρώτη φορά μετά από δώδεκα αγωνιστικές, ο Φίλιππος θα παραταχθεί κομπλέ. Με την επιστροφή του Σάσα Τούτσκιν ο Νίκος Μάντζος θα παρατάξει την Βεροιώτικη ομάδα με δυο ξένους ενώ με την ενσωμάτωση του Βασίλη Γώτα η άμυνα του Φιλίππου αποκτά μια ακόμη επιλογή.

    [24] ΕΤΗΣΙΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Η ΕΟΠΕ υλοποιώντας τον προγραμματισμό που έχει κατατεθεί από τον ομοσπονδιακό προπονητή Στέλιο Προσαλίκα, σχετικά με τη λειτουργία της Εθνικής ελπίδων, αποφάσισε όπως η συγκεκριμένη ομάδα πραγματοποιήσει καμπ προετοιμασίας, μετά το πρωτάθλημα, ενώ κάθε χρόνο θα διοργανώνεται ένα τουρνουά για ηλικίες κάτω των 24 ετών στην Αλεξανδρούπολη, στη μνήμη του απελθόντος αντιπροέδρου της ΕΟΠΕ Μιχάλη Παρασκευόπουλου. Το τουρνουά του 2003 θα γίνει στις 27-29 Ιουνίου και ήδη έχουν αποσταλεί προσκλήσεις συμμετοχής σε άλλες ομοσπονδίες.

    Επίσης το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΠΕ απασχόλησε στο μεγαλύτερο μέρος της τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η υπεύθυνη του αναπτυξιακού τμήματος της ΕΟΠΕ Ευγενία Γκορτσίλα, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκαν και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Στέλιος Προσαλίκας, Τάκης Φλώρος και ο τεχνικός συντονιστής Περικλής Μπακοδήμος.

    Στη συνάντηση παρουσιάστηκε από την κ. Γκορτσίλα το πρόγραμμα του αναπτυξιακού που λειτουργεί, το οποίο κρίθηκε ικανοποιητικό και αποφασίστηκε όπως σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ να κατατεθούν προτάσεις λειτουργίας σύμφωνες με τις νέες συνθήκες που επικρατούν στο άθλημα παγκοσμίως.

    Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της λειτουργίας των αναπτυξιακών Εθνικών ομάδων, ενώ αποφασίστηκε η καθιέρωση του Πανελληνίου πρωταθλήματος παμπαίδων-παγκορασίδων.

    [25] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ 15" ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ Ο Π. ΚΟΞ

    Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Υπέρ της σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την κρίση στο Ιράκ και τη στάση της Ευρωπαϊκής Eνωσης στο θέμα αυτό τάχθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ με σημερινή του δήλωση.

    "Σε στιγμές διεθνούς έντασης και αυξημένης ανησυχίας της κοινής γνώμης σχετικά με τις προοπτικές πολέμου στο Ιράκ οι λαοί της Ευρώπης αναμένουν μία αποφασιστική, συνεκτική και ομόψυχη ευρωπαϊκή προσπάθεια από το ύψιστο πολιτικό επίπεδο που θα εξασφαλίζει τον σεβασμό για τα Ηνωμένη Εθνη, την πολυμερή διαδικασία, καθώς επίσης και μια τελευταία προσπάθεια να πεισθεί ο Σαντάμ Χουσεϊν και το καθεστώς στο Ιράκ για την απόλυτη ανάγκη πλήρους συμμόρφωσής του με τη θέληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή εκφράζεται ομόφωνα στο ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" υπογραμμίζει στην γραπτή δήλωσή του κ. Κοξ.

    "Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του θέματος και ενόψει της επικείμενης δεύτερης έκθεσης των Επιθεωρητών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζω, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλήρως το αίτημα που απευθύνεται προς την Ελληνική Προεδρία να συγκαλέσει μια Ειδική Διάσκεψη Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών προκειμένου να επιδειχθεί ο ηγετικός τους ρόλος και η αποφασιστικότητά τους να επιλύσουν το πρόβλημα σε μια περίοδο όπου δοκιμάζονται η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα", επισημαίνει.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει "τη στιγμή κατά την οποία η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης δημοσιεύει το πρώτο ουσιαστικό σχέδιο των συζητήσεών της, η σημερινή άσκηση των εξωτερικών σχέσεων σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύει το δραματικό χάσμα που υπάρχει μεταξύ μεγάλων προσδοκιών, μετρίων δυνατοτήτων και απολύτως μειωμένης πολιτικής βούλησης".

    "Χωρίς τη βούληση να δράσουμε με συνέπεια και με συναίνεση, καμία συνταγματική ή θεσμική εξέλιξη δεν θα μπορέσει να εμφυσήσει μία πιο δυναμική και αποτελεσματική σε παγκόσμιο επίπεδο ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Θεσμοί χωρίς πολιτική βούληση είναι δοχεία χωρίς περιεχόμενο", αναφέρει.

    Επιπλέον υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ακόμα και σε αυτό το πολύ προχωρημένο στάδιο της ιρακινής κρίσης, για να βρεθεί μία κοινή θέση και να ασκηθεί η ευρωπαϊκή επιρροή εκεί που χρειάζεται, στο πλαίσιο δηλαδή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Για το λόγο αυτό απηύθυνα έκκληση προκειμένου να συγκληθεί μία ειδική σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ιράκ. Είναι καιρός για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δράσουν μαζί: είναι το λιγότερο που περιμένουν οι ευρωπαϊκοί λαοί", σημειώνει.

    [26] ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ

    Ρώμη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Ο πόλεμος εναντίον του Ιράκ δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να κινητοποιήσουν όλους τους εφέδρους τους επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλτν Ράμσφελντ από τη Ρώμη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη.

    «Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η σύγκρουση. Θα μπορούσε να διαρκέσει έξι ημέρες, έξι εβδομάδες, όχι έξι μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμσφελντ μιλώντας σε αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ιταλική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Αβιάνο της Ιταλίας

    Ο ίδιος προέβλεψε ότι πολλοί από τους αμερικανικούς συμμάχους θα συνταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ προκειμένου να αφοπλιστεί το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν, ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Απευθυνόμενος στα αμερικανικά στρατεύματα τόνισε: «Είστε αυτό που στέκεται ανάμεσα στην ελευθερία και τον φόβο η ελπίδα της ανθρωπότητας εναπόκειται στη δική σας επιτυχία».

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος μετά τον κύκλο συνομιλιών που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι η υπομονή της διεθνούς Κοινότητας εξαντλείται.

    Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός συντάχθηκε με τα αμερικανικά σχέδια υποστηρίζοντας την ανάγκη αφοπλισμού του Ιράκ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι να μεσολαβήσει προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί στο Ιράκ.

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας Ράμσφελντ αποτελεί το Μόναχο όπου ο Αμερικανός υπουργός θα προσπαθήσει να λάβει την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στην επικείμενη επίθεση στη Βαγδάτη.

    Σημειώνεται ότι η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ταχθεί κατά του πολέμου στο Ιράκ ζητώντας ειρηνική διευθέτηση της παρούσας κρίσης.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους ότι έχει τελειώσει το θέμα του Ιράκ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόνισε ότι "δεν είναι παιχνίδι, δεν έχει τελειώσει" αντικατοπτρίζοντας την γαλλική θέση για εξάντληση των διπλωματικών μέσων πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    [27] ΜΠΟΥΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ Β.ΚΟΡΕΑ

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι "όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι" για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα, αλλά αναμένει πως η κρίση θα επιλυθεί διπλωματικά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μπους, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στον κινέζο πρόεδρο Τζιάνγκ Ζεμίν, ανέφερε ότι η Κίνα είναι συνυπεύθυνη για να βοηθήσει να διατηρηθεί η κορεατική χερσόνησος χωρίς πυρηνικά όπλα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε ακόμη τηλεφωνικά το θέμα της Βόρειας Κορέας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιουνιχίρο Κοιζούμι.

    [28] ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ COLUMBIA

    Ουάσιγκτον, 7 Φεβρουαρίου 2003 (18:41 UTC+2)

    Σημαντικές ζημιές στο αριστερό φτερό του Columbia δείχνουν εικόνες που ελήφθησαν από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ κατά την επιστροφή του διαστημικού λεωφορείου στην ατμόσφαιρα το περασμένο Σάββατο, ένα λεπτό προτού διαλυθεί, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

    Οι εικόνες αυτές που ελήφθησαν από κάμερες υψηλής ακρίβειας δείχνουν ότι το άκρο του αριστερού φτερού είναι σπασμένο στο ύψος του συνδέσμου με τον σκελετό του διαστημικού λεωφορείου, σύμφωνα με την σελίδα στο Ιντερνετ της εξειδικευμένης επιθεώρησης Aviation Week and Space Technology.

    Το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, περιοριζόμενο στην ανακοίνωση ότι οι εικόνες αυτές βρίσκονται στα χέρια των ερευνητών.

    Το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε το Columbia από μετεωρίτη εξετάζει η NASA.

    [29] ΑΡΕΝΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΘΗΡΙΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (14:59 UTC+2)

    Μονομαχικοί αγώνες και θηριομαχίες γίνονταν κατά την αρχαιότητα στο Θέατρο των Φιλίππων. Ενας υπόγειος χώρος λαξεμένος σε βράχο που αποκάλυψε το περασμένο καλοκαίρι η αρχαιολογική σκαπάνη κάτω από το δάπεδο της αρένας του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων δίνει σημαντικές πληροφορίες για τους αγώνες αυτούς.Τα ευρήματα των ανασκαφών που διενεργήθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων το 2002 θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της ΙΣΤ επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που θα πραγματοποιηθεί 13-15 Φερουαρίου στη Θεσσαλονίκη, η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, ο αρχιτέκτονας-αναπληρωτής καθηγητής στη Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ Γιώργος Καραδέδος και η Σ. Ραφαηλίδου. Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν την αποκάλυψη του υπόγειο χώρου ως το σημαντικότερο εύρημα του αρχαιολογικού προγράμματος 2002.

    "Ο λαξευμένος στο φυσικό βράχο υπόγειος χώρος που αποκαλύφθηκε κάτω από το δάπεδο της αρένας σχετίζεται προφανώς με τα κυνηγέσια .Μέσα από ένα υπόγειο κτιστό διάδρομο κάτω από το δάπεδο του πρώτου ορόφου του κτιρίου της σκηνής προσάγονταν από τη νότια στοά τα άγρια ζώα στον υπόγειο χώρο της αρένας , ο οποίος ήταν διαμορφωμένος σε ανισοϋψή κλιμακωτά επίπεδα λαξευμένα στο φυσικό βράχο και καλύπτονταν με ξύλινη κατασκευή .Τα άγρια ζώα εμφανίζονταν στο κέντρο της αρένας με μετακίνηση της ξύλινης οροφής προφανώς και με τη βοήθεια ξύλινων ικριωμάτων και ανυψωτικών μηχανισμών. Η ανακάλυψη αυτού του χώρου υπομνημάτισε με τρόπο εντυπωσιακό τις αρχαιολογικές πληροφορίες που είχαμε για τους μονομαχικούς αγώνες και τις θηριομαχίες στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων" επισημαίνουν η κ Κουκούλη-Χρυσανθάκη και ο Γιώργος Καραδέδος.

    Από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ,αλλά και από επιγραφικές μαρτυρίες, ήταν ήδη γνωστό ότι το ελληνικό Θέατρο των Φιλίππων ακολουθώντας τη μοίρα των περισσότερων θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου, μετατράπηκε σε αρένα. Ηδη από τον 1ο μ.Χ αιώνα με την παρακμή του αρχαίου δράματος τα νέα θεάματα του ρωμαϊκού κόσμου παντομίμες, μονομαχίες και κυνήγια άγριων ζώων εκτόπιζαν σταδιακά και από το Θέατρο των Φιλίππων τα θεατρικά δρώμενα. ΄Όταν στα τέλη του 2ου και στις αρχές του 3ου μ.Χ αιώνα τα άγρια θεάματα των μονομαχιών και των θηριομαχιών επεκράτησαν στον ελληνορωμαϊκό κόσμο , το Θέατρο των Φιλίππων λειτούργησε ως αρένα με κύρια θεάματα τους μονομαχικούς αγώνες και τις θηριομαχίες (κυνηγέσια) .

    "Στο θέατρο των Φιλίππων, όταν τα φώτα των σύγχρονων παραστάσεων είναι στραμμένα στην δυτική πάροδο , οι σύγχρονοι θεατές μπορούν , όπως και οι αρχαίοι, να διακρίνουν μορφές από την τριάδα των θεών που θεωρούσαν προστάτες τους οι αγωνιστές της αρένας. : Τη φτερωτή Νίκη με το νικηφόρο κλάδο φοίνικος , τον Άρη με την πανοπλία του. Η θεά Νέμεση που ζύγιζε με την αλάθητη ζυγαριά κάθε νίκη της αρένας έχοντας δίπλα τον τροχό της τύχης που αποφάσιζε για τη μοίρα των μονομάχων στους αγώνες της αρένας. δεν είναι ακόμα ορατή. Λαξευμένη στον αντίστοιχο βόρειο πεσσό της εισόδου, που βρέθηκε κομματιασμένος, αναμένει την αποκατάσταση της στην αρχική της θέση . Οι μορφές των τριών θεών που , όπως φαίνεται και από αντίστοιχες απεικονίσεις τους στο Θέατρο της Θάσου ,καθόριζαν τη μοίρα των μονομάχων και των κυνηγών στα θεάματα της αρένας από τη μάχη, στη νίκη ,και στη δικαίωση περιβάλλονται από την χαραγμένη στο μάρμαρο επίκληση που απευθύνει ο ιερέας της ΑΝΕΙΚΗΤΟΥ ΝΕΜΕΣΕΩΣ Μ.Βέλλειος Ζώσιμος ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΤΕΜΜΑΤΟΣ ,του Συλλόγου δηλαδή , των ΦΙΛΟΚΥΝΗΓΩΝ" αναφέρουν η κ Κουκούλη-Χρυσανθάκη και ο κ. Καραδέδος.

    Η διονυσιακή θυμέλη έχει επανέλθει σήμερα στο αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων . Για τα θεατρικά δρώμενα ο υπόγειος χώρος των θηριομαχιών μόνο ως χαρώνεια κλίμακα του αρχαίου δράματος μπορεί πια να λειτουργήσει ,κι αυτό το πρόβλεψε η μελέτη επικάλυψης του, η οποία αποκατέστησε το δάπεδο της ορχήστρας του ελληνικού θεάτρου της πόλης του Φιλίππου. Ο υπόγειος χώρος της αρένας ωστόσο σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως επισκέψιμος εκθεσιακός χώρος με τις εικόνες των θεαμάτων που μαζί με τον άρτο είχαν πάρει κάποτε την πρώτη θέση στις διεκδικήσεις των πολιτών και της ρωμαϊκής πόλης των Φιλίππων

    Το πρόγραμμα της αναστήλωσης και της ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων που συνεχίστηκε και πέρσι στο πλαίσιο του προγράμματος των μεγάλων έργων αναστήλωσης και αποκατάστασης που πραγματοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού με εθνικούς πόρους και με χρηματοδότηση του ΙΙΙ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έφερε στο φως κάποια σημαντικά κομμάτια της χαμένης αρχαίας εικόνας. "Τη χρονιά που πέρασε ζήσαμε τη χαρά της ανακάλυψης μιας δεύτερης σειράς αρχιτεκτονικών αναγλύφων πάνω από τις ανάγλυφες πλάκες με τις διονυσιακές μορφές που διακοσμούσαν τα μέτωπα της πεσσοστοιχίας της νότιας στοάς του κτιρίου της σκηνής. Τα διακοσμητικά θέματα, προσωπεία σατύρων, τελετουργικά αγγεία, η ιερά ζώα του Διόνυσου, όπως οι αντωποί πάνθηρες πάνω από τον μυθικό βασιλιά της Θράκης Λυκούργο, προέρχονται επίσης από τον Διονυσιακό κύκλο. Ήδη με βάση τη νέα μελέτη αναστήλωσης άρχισε η αποκατάσταση της νότιας πεσσοστοιχίας με τη διπλή σειρά των αναγλύφων σε αντίγραφα., ενώ παράλληλα προχωρεί η αποκατάσταση μαρμάρινων πεσσών και παραστάδων στις πλάγιες εισόδους της νότιας στοάς και στα κλιμακοστάσια" επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των ανασκαφών και της αναστήλωσης.

    [30] Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΦΡΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΘ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (14:34 UTC+2)

    Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Ερρίκος Φρεζής στη συναυλία που θα δοθεί στις 14 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει εκτέλεση του έργου «Μουσική του Φοίνικα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Χρήστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το δεύτερο κοντσέρτο για βιολί του Προκόφιεφ και την εβδόμη συμφωνία του Μπετόβεν.

    Ο Ερρίκος Φρεζής είναι Πρώτος Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Όπερας του Freiburg και θεωρείται στην Γερμανία από τους πιο σημαντικούς και πρωτοποριακούς νέους διευθυντές ορχήστρας. Γεννήθηκε το 1963 στον Βόλο όπου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά. Το 1982 ξεκίνησε σπουδές στην Ακαδημία Rubin του Tel Aviv (Ισραήλ) διεύθυνσης ορχήστρας, ανάλυσης και εκτέλεσης με καθηγητή τον Leon Schidlowsky και σύντομα ανέλαβε διευθυντής ορχήστρας του Τμήματος Σύγχρονης Μουσικής. Παράλληλα εργαζόταν σαν Μουσικός Προετοιμαστής στην Νέα Ισραηλινή Όπερα από την οποία και τιμήθηκε το 1986 με το βραβείο Edice de Philippe για την προσφορά του. Το ίδιο έτος συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Richard Strauss του Μόναχου (Γερμανία) όπου έγινε διευθυντής της ορχήστρας δωματίου.

    Το 1988 διορίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως βοηθός διευθυντού στο στούντιο όπερας, και ως μουσικός προετοιμαστής. Το 1990 εργάστηκε για δύο χρόνια στην Λαϊκή Όπερα της Βιέννης, πριν να γίνει διευθυντής ορχήστρας και μουσικός προετοιμαστής στην όπερα της Ulm. Το 1994 ανέλαβε διευθυντής ορχήστρας και διευθύνων μουσικός προετοιμαστής στην  όπερα της Saarbruecken, ενώ παράλληλα δίδασκε στην εκεί Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και στο Τμήμα Συγκριτικών Σπουδών του τοπικού Πανεπιστημίου. Στην Saarbruecken ίδρυσε και τον καλλιτεχνικό οργανισμό PanArte,  με τον οποίο πραγματοποίησε πρωτοποριακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    Το 1994 στην Saarbruecken πραγματοποίησε διαλέξεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί, σχετικά με την Όπερα Lulu του Alban Berg καθώς και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα. Το  1996 το τηλεοπτικό κανάλι 3SAT μετέδωσε το την παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας swin swin του Tobias Schneid υπό την διεύθυνσή του.

    Από το φθινόπωρο του 2000 είναι ο Πρώτος Διευθυντής Ορχήστρας της Όπερας του Freiburg καθώς και της εκεί Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Με μεγάλη επιτυχία παρουσίασε εκεί παραγωγές όπερας όπως Tosca του Puccini, Trovatore του Verdi, Tri Sestri του Eoetvoes, Fledermaus του Strauss, ο Ιπτάμενος Ολλανδός του Wagner, Τhe turn of the screw του Britten, ο Μαγεμένος Αυλός του Mozart, Rigoletto του Verdi , Onegin του Tchaikovsky, Vampyr του Marschner καθώς και πολυάριθμες συμφωνικές συναυλίες. Τον Ιούνιο 2001 διηύθυνε στην Biennale του Αννόβερου συναυλίες με το περίφημο ensemble recherche και τον Αύγουστο 2001 την όπερα Tri Sestri του Eotvoes στα πλαίσια του διάσημου Φεστιβάλ του Εδιμβούργου με την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC. Περαιτέρω εμφανίσεις του συμπεριλαμβάνουν συναυλίες με την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Saarbruecken, παραστάσεις της όπερας La finta giardiniera του Mozart στην Όπερα του Graz, τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ στην Κρατική Όπερα της Βαϊμάρης καθώς και συναυλίες με το ensemble recherche στο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής του Hitzacker και Bludenz (Αυστρία) και το ensemble PanArte στο Saarbruecken.

    Τον Φεβρουάριο 2003 διευθύνει έργα Χρήστου, Προκόφιεφ και Μπετόβεν με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στην Όπερα του Freiburg διευθύνει επίσης την Κάρμεν του Μπιζέ και τον Macbeth του Verdi καθώς και το Elisir d΄amore του Donizetti στην 'Οπερα της Bienne (Ελβετία).

    [31] ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσακονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίες των ηθοποιών του ΚΘΒΕ που ξεκίνησαν από τις 24 Ιανουαρίου με αφορμή την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους στις διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Οι στάσεις εργασίας σήμερα δεν πλήττουν τις παραστάσεις καθώς πραγματοποιούνται από τις 10πμ έως τη 1μμ. Όσοι όμως θελήσουν να παρακολουθήσουν παραστάσεις του ΚΘΒΕ το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ηθοποιοί πραγματοποιούν στάσεις εργασίας αύριο από τις 10πμ έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 7.30 μμ έως τις 10.30 για δοκιμές και παραστάσεις και την Κυριακή από τις 11 πμ έως τη 1 μμ και από τις 7 μμ έως τις 9μμ για δοκιμές και παραστάσεις

    [32] "ΧΑΡΒΕΫ-ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ"- ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (11:36 UTC+2)

    Την κωμωδία της Μαίρη Τσαίης «Χάρβεϋ Εγώ και το κουνέλι» παρουσιάζει από τις 12 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο Αυλαία το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πρόκειται για ένααπό τα πιο χαρακτηριστικά έργα της αμερικάνικης θεατρικής παραγωγής. Ο «Χάρβεϋ» πρωτοπαίχθηκε στο Μπρόντγουαιη το 1945 και τιμήθηκε την ίδια χρονιά με το βραβείο Πούλιτζερ. Στην συνέχεια, το έργο έκανε μεγάλη επιτυχία στις σκηνές του Λονδίνου, ενώ στην Ελλάδα πρωτοανέβηκε το 1949 από το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν και το 1971 από το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολωμού. Στην κινηματογραφική του μεταφορά πρωταγωνίστησε ο Τζαίημς Στιούαρτ, αποσπώντας δύο βραβεία Όσκαρ.

    Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Έλγουντ, έχει μία ιδιορρυθμία. Νομίζει πως ο καλύτερός του φίλος, είναι ο Χάρβεϋ, ένα τεράστιο άσπρο κουνέλι που τον ακολουθεί παντού. Κανείς άλλος, εκτός από τον ίδιο, δεν το βλέπει αυτό το κουνέλι, και αυτή η ιδιότυπη σχέση του δημιουργεί ένα σωρό μπελάδες και προβλήματα με το κοινωνικό του περίγυρο. Πρόκειται για μία τρυφερή κωμωδία, που εκτός από το αβίαστο γέλιο που σκορπίζει απλόχερα, μας οδηγεί και σε σκέψεις γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, το καλό και το κακό, το σωστό ή το λάθος, μέσα στην κοινωνία μας. Πίσω από το γέλιο λοιπόν υπάρχει και η καυστική σάτιρα του σύγχρονου πολιτισμού μας.

    Στην παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης την μετάφραση έχει κάνει η Εύα Γεωργουσοπούλου, την σκηνοθεσία ο Φώτης Μακρής, τα σκηνικά και κουστούμια η Πηνελόπη Συρογιάννη και την μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν οι ηθοποιοί : Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Χρήστος Γιάνναρης, Γιώργος Γιαννούτσος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ηλίας Χριστόπουλος, Άρης Τσιούνης, Άννα Γκλέτσου.

    [33] "TO TANΓΚΟ ΤΟΥ ΤΣΕ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Φεβρουαρίου 2003 (11:31 UTC+2)

    Ένα αφήγημα αποκάλυψη για την παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα είναι το τελευταίο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με τίτλο «Τάνγκο του Τσε» το οποίο παρουσιάζουν από στις 8μμ στον Ιανό οι δημοσιογράφοι Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Κεσσόπουλος, Κώστας Μπλιάτκας και Τραϊανός Χατζηδημητρίου.

    Πρόκειται για τη συναρπαστική πορεία του νάρκισσου επαναστάτη μέσα από πολλές εναλλαγές ερωτικών συντρόφων, από τη θρυλική Τάνια της ρομαντικής εφόδου στον ουρανό στη νεαρή Κινέζα Τι Αν Μο της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης την Τίνα, από τα αρχικά του There is no alternative. Στο «Τάνγκο του Τσε ο νάρκισσος Γκεβάρα θα χαθεί στη λίμνη Τιτικάκα , προσπαθώντας μάταια να ενωθεί στην απατηλή επιφάνεια του νερού με το είδωλό του , και ένας άλλος απελευθερωμένος Τσε, αταξινόμητος, σε απόσταση από όλα τα ιδεολογικά ρεύματα και στη διασταύρωσή τους, θα αιφνιδιάσει με τη νέα σκέψη του για όλα τα επίμαχα θέματα της εποχής μας και τα σχεδιάσει το πανόραμα των κοινωνιών του 21ου αιώνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 February 2003 - 19:14:48 UTC