Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΔΑΚΤΥΛΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Χ.ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ
  • [02] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [03] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ 3,8% ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ
  • [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
  • [06] ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [08] Ο Δ. ΓΟΥΡΓΟΥΡΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Χ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ
  • [10] ELBISCO: ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
  • [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.
  • [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 04/02/2003
  • [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ Η ALPHA COPY/NOKIA & Η MIBTEL
  • [15] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ
  • [16] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΓΚΟΖΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [21] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ
  • [22] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ Ο ΠΑΟΚ
  • [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ
  • [24] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
  • [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
  • [26] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
  • [27] ΡΩΣΙΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
  • [28] ΙΡΑΚ: "ΨΕΥΔΕΙΣ" ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ
  • [29] ΡΩΣΙΑ: "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
  • [30] ΕΚΛΑΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΤΕΡΙΑΝΤ" ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΣ
  • [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [32] "ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ" ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ
  • [33] ΤΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ "ΠΑΡΑΤΗΤΗΡΗΣ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

  • [01] ΣΕ ΔΑΚΤΥΛΟΣΚΟΠΗΣΗ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Χ.ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Σε δακτυλοσκόπηση υποβλήθηκε το μεσημέρι στα εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο 64χρονος αρχιτέκτονας, Χρήστος Τσιγαρίδας, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με άλλα αποτυπώματα που έχουν βρεθεί σε προκηρύξεις του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα.

    Ο 64χρονος προσήχθη το πρωί στην ασφάλεια όπου και ανακρίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώματα των δύο συλληφθέντων, της Ειρήνης Αθανασάκη και του Κώστα Αγαπίου βρέθηκαν σε προκηρύξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [02] ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βηρυτός, 4 Φεβρουαρίου 2003 (15:49 UTC+2)

    Την ανάγκη «να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με το ψήφισμα 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μαχμούντ Χαμούντ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο αραβικός κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να σταλεί αυτό το μήνυμα στο Ιράκ και πρόσθεσε  πως «υπήρχε μια αίσθηση παραίτησης, αλλά πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη να είμαστε ενεργοί, να παίρνουμε πρωτοβουλίες».

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι αξιωματούχοι του Λιβάνου- ο Λίβανος ασκεί την Προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου αυτή την περίοδο- αναφέρθηκε στην πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου. Σχετικά με το ζήτημα του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως «θα εξετάσουμε μετά την 15η Φεβρουαρίου, οπότε λαμβάνει χώρα η υπουργική συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου, τους τρόπους συντονισμού των προσπαθειών μας».

    Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη αράβων απεσταλμένων στο Ιράκ, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευση της Ενωσης στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Τόνισε δε την ανάγκη για έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ του αραβικού κόσμου και της Ένωσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική συνεργασία «Η Ευρώπη είναι εδώ για τον Αραβικό κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

    [03] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (16:20 UTC+2)

    Τρία πρόσωπα προερχόμενα από τον εκδοτικο-δημοσιογραφικό χώρο κατονόμασε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ως δράστες εκβιασμών που υπέστη ο ίδιος.

    Ο κ. Χρυσόστομος εξετάστηκε χθες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο στα πλαίσια της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση των εκβιασμών εις βάρος επιχειρηματιών, κληρικών και άλλων προσώπων. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είναι ο δεύτερος ιεράρχης, μετά τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, που καταθέτει ως μάρτυρας αποκαλύπτοντας τη δράση εκβιαστών.

    Εντός της εβδομάδας θα κληθούν από τον εισαγγελέα και οι φερόμενοι ως δράστες, προκειμένου να δώσουν τη δική τους εξήγηση σε όσα τους καταμαρτυρούν οι καταγγέλλοντες. Πάντως, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής στοιχειοθετούν το αδίκημα της εκβίασης και της απόπειρας εκβίασης εις βάρος τριών τουλάχιστον προσώπων, εναντίον των οποίων αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Στο μεταξύ χθες, ο εκδότης Γιώργος Τράγκας κατέθεσε δύο αγωγές - μία ως εκπρόσωπος της εφημερίδας «Χώρα» και μία εκ μέρους του ιδίου - εναντίον του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, από τον οποίο διεκδικεί συνολικά το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε εμπλέκοντάς τον σε υπόθεση εκβίασης. Το όνομα του κ. Τράγκα ενεπλάκη στην υπόθεση από τον Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμο, ο οποίος πληροφορήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - από τον Αλ. Στεφανόπουλο, ο οποίος ήταν εκκλησιαστικός συντάκτης της εφημερίδας του (σ.σ. της «Βραδυνής»), ότι ο Γ. Τράγκας του διεμήνυε «να μεταφέρει το λογιστήριό του στην εφημερίδα αν θέλει να γίνει Αρχιεπίσκοπος».

    Στο περιστατικό ο εκδότης δίνει μια άλλη διάσταση. Δέχεται ότι είπε τα προαναφερθέντα εις επήκοον των στελεχών της εφημερίδας, ειρωνευόμενος τον συντάκτη επειδή υποστήριζε τον Μητροπολίτη Θηβών κατά τη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΤΟ 3,8% ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (17:16 UTC+2)

    Στον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με πέρσι, δηλαδή στο 3,8%, θα κυμανθεί και φέτος η ελληνική οικονομία τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το Πρόγραμμα του Συμφώνου Σταθερότητας.

    "Θέλουμε να κρατήσουμε σε απόλυτα ρεαλιστικά επίπεδα τους ρυθμούς ανάπτυξης για αυτό τους αφήνουμε στο ίδιο επίπεδο" επεσήμανε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αξιοπιστία μέσα στην ΕΕ.

    "’λλες ευρωπαϊκές χώρες, πέρσι, είδαν να μην επιτυγχάνονται οι στόχοι τους όπως για παράδειγμα η Γερμανία που πλησίασε στο μηδέν ενώ εμείς πετύχαμε απόλυτα τους δικούς μας" επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που το 2002 κυμάνθηκε στο 3,5% και είχε μείωση γύρω στο 2%, όπως είπε, ο κ. Χριστοδουλάκης το απέδωσε στο εκτεταμένο πρόγραμμα δανεισμού λόγω επενδύσεων που είχε η Ελλάδα.

    "Η χώρα μας έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες χώρες λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών που πλησιάζουν στο 5% όταν σε άλλες χώρες είναι γύρω στο 2% αλλά ελπίζω ότι αυτή η ιδιομορφία θα μειώνεται συνεχώς" υποστήριξε.

    Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι οι αξιολογήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Συμβουλίου παρά το διπλωματικό τρόπο με τον οποίο εκφράζονται για το πρόγραμμα Σταθερότητας, αποτελούν κόλαφο για την πολιτική της κυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στις επισημάνσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου κ Σόλσεμπεργκ τόνισε χαρακτηριστικά:

    "Επισημαίνουν εκτροχιασμό του δημοσίου ελλείμματος, αποτυχία μείωσης του δημοσίου χρέους, αποτυχία για λύση του ασφαλιστικού προβλήματος, καθυστερήσεις διαρθρωτικών ρυθμίσεων".

    "Αμφισβητούνται οι εκτιμήσεις της Ελλάδας και ο κ. Σόλσεμπεργκ λέει ότι η υλοποίηση του προγράμματος πάει για μετά το 2003. Δηλαδή υποβάλατε ένα πρόγραμμα για να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση" σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

    Ακόμα ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις κάνοντας λόγο για πρόγραμμα αλαλούμ της κυβέρνησης τονίζοντας ότι τόσο με τα ΕΛΠΕ όσο και με την Ολυμπιακή αποδείχθηκε ότι τα σχέδιά της έχουν καταρρεύσει.

    "Τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης ακολουθούν αρχές και δεν θα δεχθούμε κοψοχρονιάς αποκρατικοποιήσεις ούτε θα συμβιβαστούμε όταν στις προτάσεις που μας κατατίθενται υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές και δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές αυτές. Γι αυτό άλλωστε τις απορρίψαμε" αντέτεινε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκαν νέοι όροι, όπως για παράδειγμα το χαμηλότερο τίμημα, και η κυβέρνηση τους απέρριψε διότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με τις αρχές που έχει θέσει.

    "Η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ θα προχωρήσει ανεξάρτητα του τρόπου εξέτασης των υποψηφίων στο διαγωνισμό. Είναι απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να διαμορφωθεί μία νέα εταιρία προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως τόσο η λειτουργία του εθνικού μεταφορέα όσο και τα ελληνικά συμφέροντα στο διεθνές στερέωμα".

    Για τα ΕΛΠΕ ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η επίτευξη στρατηγικών συμμαχιών μέσα στο 2003 με συμμετοχή του κράτους.

    Για το θέμα του "Ξυστού" ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω μη προσελεύσεως υποψηφίων αλλά διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία.

    "Θα προχωρήσει με ανταγωνιστικές διαδικασίες απόλυτα σαφείς και οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία δεν θα αλλάξει τα κριτήρια και τις αρχές που ακολουθούμε. Θα προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό το είπα από το καλοκαίρι και το επαναλαμβάνω και τώρα" επεσήμανε.

    Τέλος όταν ρωτήθηκε για το θέμα του Μον Παρνές που τέθηκε από ορισμένους βουλευτές επεσήμανε ότι το δημόσιο θα διεκδικήσει τα συμφέροντά του έναντι της άδικης και αστήρικτης διαιτησίας.

    Κλείνοντας ο κ Χριστοδουλάκης κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για προσπάθεια συσκότισης αφού από τη μία ζητάει μείωση του δημόσιου χρέους και από την άλλη μιλάει για φιλόδοξους στόχους της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

    Ο πρώην υπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης σημείωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας βρίσκεται ανάμεσα σε μία παγκόσμια οικονομική ύφεση. Πρόσθεσε όμως ότι ενώ η Αμερική αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και όχι δογματισμό την πολιτική της δημοσιονομικής επέκτασης, και αυτό ήταν χαρακτηριστικό των χθεσινών δηλώσεων Μπους όπως είπε, η ΕΕ επιμένει σε έναν απαράδεκτο δογματισμό αντιπληθωριστικής αντίληψης και αυτό αντανακλάται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Νατάσα Θωμά

    [05] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ - ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είχε το απόγευμα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής. Ο κ. Παπαθεμελής ζήτησε να μάθει αν παρέχεται προστασία στη Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του κοινοτάρχη Κιμώλου Αγγελέτου Κανά, που συνελήφθη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

    Ως γνωστόν η κα Κυριακίδου έχει καταθέσει εναντίον του πρώην συζύγου της, στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και επειδή το όνομά της έχει δημοσιοποιηθεί, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτό το διάβημα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης ανησυχώντας μήπως διατρέχει κάποιο κίνδυνο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης του απάντησε ότι οι αρχές παρέχουν προστασία στην κα Κυριακίδου.

    [06] ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αλεξανδρούποολη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Πρότυπο Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών, θα δημιουργηθεί στο Νομό Έβρου. Σε μεγάλο βαθμό τα κουνούπια προέρχονται από τους ορυζώνες που βρίσκονται κατά μήκος του Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας.

    Το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών θα αποτελείται από ένα εργαστήριο και τρεις σταθμούς παρακολούθησης εντόμων που θα λειτουργήσουν στην Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί και την Ορεστειάδα.

    Στις δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνονται η διαρκής παρακολούθηση των βιοτόπων όπου αναπτύσσονται και αναπαράγονται τα κουνούπια, δειγματοληψίες εντόμων, έλεγχος ανθεκτικότητας των εντόμων στα διάφορα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα.

    Οι δράσεις του Κέντρου προβλέπονται να χρηματοδοτηθούν από το Interreg 3.

    Όλγα Ορφανίδου

    [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Πικετοφορία κατά του ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ διοργανώνουν στις 6 Φεβρουαρίου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η ΕΔΥΕΘ.

    Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ των νέων στοιχείων για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    [08] Ο Δ. ΓΟΥΡΓΟΥΡΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτριος Γουργουράκης ορίστηκε από τη Διάσκεψη των Πρόεδρων της Βουλής πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αναπληρωτής πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ορίστηκε ο επίτιμος αντιπροέδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Δεληγιάννης.

    Μέλη ορίστηκαν οι: Σωτήριος Λύτρας, καθηγητής Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Παπαχρίστου, καθηγητής Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Τσουκαλάς, καθηγητής Πληροφορικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Στυλιανός Σαρηβαλάσης επιστημονικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Παπαγεωργίου, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και Νίκος Φραγκάκης, δικηγόρος. Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι: Αθανάσιος Καΐσης, καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πόπη Φουντεδάκη, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου, Γραμματή Πάτζιου, καθηγήτρια ΤΕΙ Αθηνών, Χρήστος Παληοκώστας, επίτιμος Αρεοπαγίτης, Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και Χρήστος Πολίτης, δικηγόρος.

    Ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών Στέφανος Μάνος υπερψήφισε μόνον τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ Χ. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Συνεχίζεται η προανάκριση του φερόμενου ως μέλους του ΕΛΑ, Χρήστου Τσιγαρίδα, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιγαρίδας δεν παραδέχτηκε ότι είχε συμμετοχή στην οργάνωση.

    Αργότερα, σήμερα, αναμένεται ο Χρήστος Τσιγαρίδας να οδηγηθεί, στο εφετείο, ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Κυριάκου Καρούτσου.

    [10] ELBISCO: ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (18:28 UTC+2)

    Καλύφθηκε πλήρως το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο, ύψους 23,6 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση, της εταιρίας Elbisco AE Συμμετοχών.

    Οι 2360 ομολογίες ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ είναι σε άϋλη μορφή και έχουν πιστωθεί στη Μερίδα και τον Λογ/σμό Αξιών που τηρεί κάθε ομολογιούχος στο σύστημα ’ϋλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε και τη συμμετοχή του στην έκδοση.

    Από την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση όλων των μετατρέψιμων ομολογιών (2360 ομολογίες) της εταιρίας στην Αγορά Αξιών Σταθερού Εισοδήματος (ΑΑΣΕ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μονάδα διαπραγμάτευσης θα είναι η μία (1) ομολογία. Τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης θα είναι το 100 (το 100% της ονομαστικής αξίας της ομολογίας).

    [11] ΑΠΩΛΕΙΕΣ 2,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Με απώλειες ύψους 2,2 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση 2002 για την Domus Α.Ε.Ε.Χ., γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην στρατηγική ρευστοποίησης μετοχικών θέσεων κατά τους πρώτους μήνες του β' εξαμήνου με σκοπό την επανατοποθέτηση στις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Το ενεργητικό της όπως παρουσιάζεται στην λογιστική κατάσταση του 2002, ανέρχεται σε 7,56 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αφού ρευστοποίησε το μεγαλύτερο τμήμα των επενδυτικών της θέσεων το καλοκαίρι του 2002, επανατοποθετήθηκε σταδιακά στα χαμηλά επίπεδα τιμών του Οκτωβρίου και συνεχίζει την στρατηγική της επιλεκτικής αγοράς μετοχών στα σημερινά επίπεδα. Σ

    Η Domus επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η μετοχή στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις γύρω από την τιμή των 5 ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι περιβάλλουν την εταιρία και τη διοίκηση της με εμπιστοσύνη η οποία αποδεικνύεται εμπράκτως. Συγκεκριμένα οι τρεις βασικοί μέτοχοί της αύξησαν το ποσοστό συμμετοχής τους στο 69,75%.

    [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 04/02/2003

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (17:24 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας LOGISMOS ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Α.Ε., για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και την Εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ανακοινώνει ότι το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο ύψους 23,6 εκατομμυρίων Ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση καλύφθηκε πλήρως. Οι 2360 ομολογίες ονομαστικής αξίας 10.000 Ευρώ είναι σε άϋλη μορφή και έχουν πιστωθεί στη Μερίδα και τον Λογ/σμό Αξιών που τηρεί κάθε ομολογιούχος στο σύστημα ’ϋλων Τίτλων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε και τη συμμετοχή του στην έκδοση. Από την Πέμπτη 6-2-2003 αρχίζει η διαπραγμάτευση όλων των μετατρέψιμων ομολογιών (2360 ομολογίες) της εταιρείας στην Αγορά Αξιών Σταθερού Εισοδήματος (ΑΑΣΕ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μονάδα διαπραγμάτευσης θα είναι η μία (1) ομολογία. Τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης θα είναι το 100 (το 100% της ονομαστικής αξίας της ομολογίας). Το Ενημερωτικό Δελτίο της Εταιρείας που συντάχθηκε για την έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. θα διατίθεται από τις 06/02/03 από το Χ.Α. (Σοφοκλέους 10, 105 59 Αθήνα), Αίθουσα Ενημέρωσης Επενδυτικού Κοινού, (Ακαδημίας και Ασκληπιού 1), τα γραφεία της Εταιρείας (Κολοκοτρώνη 23 & Μυκόνου, 145 62 Κηφισιά) και την ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α. (www.ase.gr).

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε.

    Σύμφωνα με το ΠΔ 350/1985 άρθρο 6 - παρ. 1β, η εταιρία γνωστοποιεί ότι οι συγκληθείσες την 3/2/2003 Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κατόχων Κοινών και Προνομιούχων μετοχών της Εταιρίας, ανεβλήθησαν λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης απαρτίας. Συγκεκριμένα επί συνόλου 14.591.200 κοινών ονομαστικών μετοχών (με ποσοστό ελεύθερης διασποράς 85%), παρέστησαν ή εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 5.002.950 μετοχές ήτοι ποσοστό 34,29% και επί συνόλου 2.030.000 προνομιούχων ονομαστικών μετοχών (με ποσοστό ελεύθερης διασποράς 66,5%) παρέστησαν ή εκπροσωπήθηκαν μέτοχοι εκπροσωπούντες 1.241.430 μετοχές ήτοι ποσοστό 61,15%. Ήδη με απόφαση του Δ.Σ. της 3/2/2003 ορίσθηκε ως ημερομηνία σύγκλησης των Επαναληπτικών Γενικών Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών η Παρασκευή 21/2/2003 και ώρα 13:00 και 15:00 αντίστοιχα στην έδρα της εταιρίας επί της Λ. Βουλιαγμένης 128 στη Γλυφάδα.

    ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ A.E. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την από 14/1/2003 η εταιρία προανήγγειλε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 της 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την πρόθεσή της να προβεί στην αγορά 250.000 κοινών ανωνύμων μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε., στο διάστημα από 16/01/2003 μέχρι 31/01/2003. Γνωστοποιούμε ότι στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα η εταιρία μας ΓΕΚ Α.Ε. προέβη στην αγορά 246.220 κοινών ανωνύμων, με δικαίωμα ψήφου μετοχών, της εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.»

    ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    Α/ Η εταιρία ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με το άρθρο 10 της 5/204/14.11.2000 απόφασης του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 04/12/2002 προαναγγελίας της εταιρίας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. που δημοσιεύθηκε στο Η.Δ.Τ. σχετικά με την πρόθεση εκχώρησης 9.200.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. (ήτοι ποσοστό 20,9091%) μέχρι και την 28/02/2003, η ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε. γνωστοποιεί τα εξής: Η εταιρία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. κατά την περίοδο 04/01/2003 μέχρι και την 03/02/2003 δεν εκχώρησε κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. μέσω της Εθνικής Χρηματιστηριακής.»

    Β/ Η εταιρία ΒΕΤΑ Α.Χ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την από 03/12/2002 επιστολή της η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. προανήγγειλε προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 10 της με αριθμό 5/204/14.11.2000 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την πρόθεσή της να εκχωρήσει, κατά το χρονικό διάστημα 03/12/2002 28/02/2003, 9.200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. μέσω των ΕΠΕΥ που αναφέρονται στην παραπάνω προαναγγελία μεταξύ των οποίων και η εταιρία μας. Γνωστοποιούμε, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 4 της με αριθμό 5/204/14.11.2000 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι η εταιρία μας κατά το χρονικό διάστημα 04/01/2003 03/02/2003 δεν πραγματοποίησε στα πλαίσια της παραπάνω αναφερόμενης προαναγγελίας καμία συναλλαγή (πώληση μετοχών της εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.).»

    Γ/ Η εταιρία EFG EUROBANK ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια της προαναγγελίας της 3/12/2002 του πελάτη μας ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. προς το Χ.Α., που αφορά γνωστοποιήσεις προθέσεων συναλλαγών επί των κοινών μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. και βάσει του άρθρου 10 παρ. 1 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., η εταιρία μας ως μία από τις ορισθείσες ΕΠΕΥ από τον ανωτέρω πελάτη για την κατάρτιση των συναλλαγών, προβαίνει στην μηνιαία συγκεντρωτική αναφορά συναλλαγών, που διενεργήθηκαν, που έχει ως εξής: 3/1/2003 3/2/2003: Καμία συναλλαγή πώλησης βάσει της γνωστοποίησης.»

    ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 80 εκατ. ευρώ υπέγραψε η διοίκηση της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. Tο κοινοπρακτικό δάνειο έχει σαν στόχο τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. σε μακροπρόθεσμες.

    Οι μακροπρόθεσμες αυτές υποχρεώσεις αφορούν κυρίως στη χρηματοδότηση των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε. στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Η διάρκεια του δανείου είναι πενταετής με Διοργανώτρια και Διαχειρίστρια Τράπεζα την Alpha Bank, ενώ συμμετέχουν επίσης και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Bayerische Hypo-und-Vereinsbank, Τράπεζα Πειραιώς, Societe Generale και η Τράπεζα Αττικής. Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ το 2002 ανήλθε σε 99,5 εκατ. ευρώ. Η σύναψη του κοινοπρακτικού δανείου βελτίωσε τους οικονομικούς δείκτες του Ομίλου ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ, με αποτέλεσμα ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της σε ενοποιημένη βάση να αποτελεί, πλέον, το 80% των δανείων της. H νέα δανειακή διάρθρωση της εταιρείας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της επιτυχούς αναπτυξιακής πορείας της. Στόχος της διοίκησης για το 2003 είναι η περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου με αύξηση των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών σε ποσοστό άνω του 20%.»

    ASPIS BANK Α.Τ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ASPIS BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ «η Τράπεζα» ανακοινώνει την πλήρη κάλυψη της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας κατά ευρώ 31.226.475,00 η οποία είχε αποφασισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 4ης Σεπτεμβρίου 2002. Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους Μετόχους της Τράπεζας, παλαιούς και νέους, για την ευρεία ανταπόκριση και συμμετοχή τους στην παραπάνω αύξηση. Οι νέες μετοχές είναι σε άυλη μορφή και θα πιστωθούν στη μερίδα και το λογαριασμό αξιών που τηρεί ο κάθε δικαιούχος στο Σύστημα ’υλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε κατά τη συμμετοχή του στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα ανακοινωθεί δια του Τύπου.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την ολοκλήρωση της συνολικής αναδιάρθρωσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. απεικονίζει η λογιστική κατάσταση της 12μηνης χρήσης 2002 που δημοσιεύθηκε σήμερα στον οικονομικό Τύπο. Η χρήση 2002 έκλεισε για την DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. με απώλειες ύψους 2,2 εκατ. Ευρώ γεγονός που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην στρατηγική ρευστοποίησης μετοχικών θέσεων κατά τους πρώτους μήνες του β' εξαμήνου με σκοπό την επανατοποθέτηση στις αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα. Το ενεργητικό της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. όπως παρουσιάζεται στην λογιστική κατάσταση του 2002, ανέρχεται σε 7,56 εκατ. Ευρώ. Η εταιρία αφού ρευστοποίησε το μεγαλύτερο τμήμα των επενδυτικών της θέσεων το καλοκαίρι του 2002, επανατοποθετήθηκε σταδιακά στα χαμηλά επίπεδα τιμών του Οκτωβρίου και συνεχίζει την στρατηγική της επιλεκτικής αγοράς μετοχών στα σημερινά επίπεδα. Στόχος της επενδυτικής στρατηγικής της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. είναι να αποκομίσει τα μέγιστα από την αναμενόμενη ανάκαμψη των αγορών όταν και εφόσον αυτή προκύψει αφού τώρα η μέση τιμή κτήσης των αξιών του χαρτοφυλακίου της είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η εταιρία διατηρεί ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου της σε μετρητά με σκοπό να επωφεληθεί από συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι το γεγονός ότι η μετοχή στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις γύρω από την τιμή των 5 Ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι περιβάλλουν την εταιρία και τη διοίκηση της με εμπιστοσύνη η οποία αποδεικνύεται εμπράκτως. Συγκεκριμένα οι τρεις βασικοί μέτοχοι της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. όχι μόνο δεν έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας σε μια δύσκολη για το Χρηματιστήριο περίοδο αλλά αντιθέτως έχουν αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής τους στο 69,75%. Από τους τρεις βασικούς μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. κ. Παναγιώτης Διαμάντης κατέχει σήμερα ποσοστό 40,79%, η χρηματιστηριακή εταιρία Σάρρος διαθέτει 17,15% και η εισηγμένη στο Χ.Α.Α. εταιρία ασφαλιστικών υπηρεσιών Κούμπας ελέγχει το 11,84%. Ωφελημένοι είναι και οι μικροεπενδυτές της εταιρίας που διακράτησαν τις μετοχές της εταιρίας από την δημόσια εγγραφή και την είσοδο της εταιρίας στο Χ.Α. Οι τρεις βασικοί μέτοχοι της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. δηλώνουν και εμπράκτως αποδεικνύουν ότι εμπιστεύονται απόλυτα τη διαχείριση και τη στρατηγική της διοίκησης καθώς επίσης και τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές του χαρτοφυλακίου της DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. Σχετικά με το αποτέλεσμα της διαχείρισης αξίζει να σημειωθεί ότι από την σύσταση της εταιρίας, τον Απρίλιο του 2000 έως τις 31/12/2002 η εσωτερική αξία της εταιρίας έχει υποχωρήσει κατά 32,8% σε σχέση με πτώση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. κατά 60,93%, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

    ALPHA LEASING Α.Ε.

    Η ALPHA BANK Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την παράγραφο 5 της εγκυκλίου αριθ.10/21.6.2001 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σας γνωρίζουμε ότι έως την 31.01.2003 η Τράπεζα προέβη στην αγορά 43.560 μετοχών της εταιρίας Alpha Leasing A.E. έναντι της από 8.01.2003 προαναγγελίας αγοράς 65.000 μετοχών (αρθ. 8 αποφ. 5/204/14.11.2000).»

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. γνωστοποιεί ότι επανακρίθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2940/01 (ΦΕΚ 180/τ.Α/6-8-2001) με την αριθμ. 1862 - 31/01/2003 απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., μετά την από 23/12/2002 γνώμη της Eπιτροπής ΜΕΕΠ (αρ. εισήγησης 8644) και απέκτησε το ανώτατο εργοληπτικό πτυχίο της 7ης τάξης του ΜΕΕΠ (αριθμ. ΜΕΕΠ: 3784 ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ).

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΤΕ, θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, επανακρίθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2940/01 (ΦΕΚ 180/τ.Α/6-8-2001) με την αριθμ. 1863 - 31/01/2003 απόφαση Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., μετά την από 20/01/2003 γνώμη της Επιτροπής ΜΕΕΠ (αρ. εισήγησης 85) και απέκτησε εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης του ΜΕΕΠ ( αριθμ. ΜΕΕΠ :10411 ΤΟΜΗ ΑΤΕ).»

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το Δ.Σ. της εταιρίας κατά την συνεδρίαση του την 30/1/2003 απεδέχθη την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του κου Ασκληπιού Σακελλίων και στην συνέχεια εξέλεξε νέο εκτελεστικό μέλος του κ. Βασίλειο Κοσμόπουλο του Κωνσταντίνου.»

    FASHION BOX ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι, δυνάμει του από 03/02/2003 Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, οι κύριοι Luigi Buziol και Fabio Favero, εκλέχθηκαν ως νέα (απλά) μέλη του Δ.Σ. σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Sandro Salvadego και Renato Guardini. Τα ανωτέρω μέλη εκλέχθηκαν για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ., ήτοι μέχρι την επόμενη Tακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003, ενώ η εκλογή αυτή θα υποβληθεί για έγκριση στην αμέσως επόμενη Τακτική ή Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

    ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.

    Ο κ. Καματάκης Ιωάννης με την από 04/02/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. και ως βασικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 10%, γνωστοποιεί ότι την 3/2/2003 προχώρησε στην εκχώρηση 400.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της εταιρίας MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. μέσω του Χ.Α., συνολικής αξίας 2.187.147 ευρώ, με μέση τιμή πώλησης 5,4679 ευρώ. Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. Υπόχρεος: Καματάκης Ιωάννης. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 74,03%, μετά τη μεταβολή 70,69%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 8.866.300, μετά τη μεταβολή 8.466.300. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 74,03%, μετά την μεταβολή 70,69%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 11.976.500 Ονομαστικές Μετοχές. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.: 03/02/2003. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 03/02/2003. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 04/02/2003.

    ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    ΕΣΚΙΜΟ Α.Β.Ε. *

    Εκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, των Μετόχων κατόχων Κοινών και Προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 21/02/2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13:00 και 15:00 αντίστοιχα, στην έδρα της εταιρίας, Λ. Βουλιαγμένης 128, στη Γλυφάδα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης και της πράξης συγχώνευσης με απορρόφηση από την εταιρεία με την επωνυμία «ESKIMO Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία» της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «F.G. Europe Επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρικών Συσκευών Ανώνυμη Εταιρεία» και της εκθέσεως του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το άρθρο 69 παράγραφος 4 του κ.ν. 2190/1920. 2. Έγκριση των μέχρι σήμερα πράξεων, ενεργειών και δηλώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και των πληρεξουσίων του σχετικά με την ως άνω συγχώνευση. 3. Εξουσιοδότηση μέλους ή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης και για την διενέργεια και υπογραφή κάθε άλλης πράξης ή δήλωσης που απαιτείται για τον σκοπό αυτό και την εν γένει διευθέτηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ως άνω συγχώνευσης. 4. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά Ευρώ δώδεκα εκατομμύρια τριάντα τρεις χιλιάδες επτακόσια σαράντα οκτώ και ογδόντα λεπτά του ευρώ (Euro 12.033.748,80) λόγω της συγχώνευσης και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας περί μετοχικού κεφαλαίου. 5. Τροποποίηση των άρθρων 1 περί επωνυμίας και 2 περί εταιρικού σκοπού του καταστατικού της εταιρείας. 6. Κωδικοποίηση του καταστατικού της εταιρείας λόγω της πιο πάνω τροποποίησης των άρθρων 1, 2 και 5 του καταστατικού.

    [13] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (17:17 UTC+2)

    Με απώλειες της τάξης του 0,62% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 1.667,19 μονάδες.

    Οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν στους τραπεζικούς τίτλους και τη μετοχή των ΕΛ.ΠΕ. οδήγησαν τη Σοφοκλέους στα επίπεδα αυτά, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι πιέσεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση πιο έντονες. Το κλίμα επιδεινώθηκε, καθώς και οι ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση της Alcatel SA για μείωση των πωλήσεων τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 64,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 72 σημείωσαν κέρδη, έναντι 241 πτωτικών και 65 αμετάβλητων.

    Στους δείκτες FTSE ο εικοσάρης των blue chips υποχώρησε κατά 0,46%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,69% σημείωσε ο FTSE ASE MID 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Κατά 1,12% υποχώρησε ο FTSE ASE SMALLCAP 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο FTSE ASE 140 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,56%.

    Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν και οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες. Σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής (-3,23%), των διυλιστηρίων (-3,07%) και της πληροφορικής (-2,48%).

    Πτώση άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των τροφίμων ποτών (-1,82%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-1,81%), της Παράλληλης (-1,81%), της κλωστοϋφαντουργίας (-1,68%), των κατασκευών (-1,63%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (-1,35%) και των βιομηχανιών (-1,22%).

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες των τραπεζών (-0,91%), των συμμετοχών (-0,89%), των βασικών μετάλλων (-0,87%), των ασφαλειών (-0,84%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,56%), του χονδρικού εμπορίου (-0,38%), του λιανικού εμπορίου (-0,34%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-0,30%), των επενδύσεων (-0,26%) και των τηλεπικοινωνιών (-0,05%).

    Ε.Σ.

    [14] ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ Η ALPHA COPY/NOKIA & Η MIBTEL

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (14:53 UTC+2)

    Σε συνεργασία με την εταιρία Mobitel - Εμπορικού Αντιπρόσωπου των προϊόντων και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου της Vodafone Πάναφον Α.Ε.Ε.Τ, προχώρησε η Alpha Copy / Nokia - ο εξουσιοδοτημένος γενικός διανομέας κινητών τηλεφώνων ΝΟΚΙΑ στην Ελλάδα.

    Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η συνέχιση και στο 2003, της πολύς καλής παρουσίασης όλων των κινητών τηλεφώνων και γνήσιων αξεσουάρ ΝΟΚΙΑ από το δίκτυο αντιπροσώπων Mobitel, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Mobitel με εμπειρία τουλάχιστον 10 χρόνων έχει σαν στόχο τη συνεχή και ποιοτική ανάπτυξη τόσο των προϊόντων και υπηρεσιών της, όσο και του δικτύου των συνεργατών της με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την παροχή άριστης εξυπηρέτησης στους συνδρομητές της και κατόχους κινητών τηλεφώνων ΝΟΚΙΑ.

    Στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας, έχουν αρχίσει οι οργανωμένες συνεχείς εκπαιδεύσεις των στελεχών, με στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση του πελάτη και την αναβάθμιση όλων των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών βάσει των νέων τεχνολογιών.

    Τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας είναι πολλαπλά για την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας λόγω της μεταφοράς τεχνογνωσίας. Τα ποιοτικά και αξιόπιστα κινητά τηλέφωνα και γνήσια αξεσουάρ της ΝΟΚΙΑ σε συνδυασμό με την άριστη εξυπηρέτηση της δίκτυο αντιπροσώπων Mobitel θα συμβάλλουν σταθερά στην ικανοποίηση του Έλληνα καταναλωτή, στην υπερκάλυψη των αναγκών του και στην αύξηση ζήτησης.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Copy / Nokia, Σ.Ι. Κωνσταντινίδης δήλωσε με αφορμή των εν λόγω συνεργασίας, ότι «η Alpha Copy πάντα πιστή στις αξίες της επιλέγει πολύ προσεχτικά τους συνεργάτες της και δημιουργεί σταθερή και μακροχρόνια επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Alpha Copy μαζί με την Mobitel θα συνεχίσουν από κοινού να αναβαθμίζουν την ικανοποίηση του Έλληνα καταναλωτή και θα διατηρήσουν το πνεύμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας τόσο ως προς τις νέες συσκευές επικοινωνίας και γνήσιων αξεσουάρ ΝΟΚΙΑ όσο και ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες. Βασικό μας μέλημα είναι οι τα προϊόντα και υπηρεσίες της Alpha Copy και της Mobitel να χαρακτηρίζονται από τη φιλοσοφία και το κύρος της εταιρίας και να προάγουν την ανθρώπινη και ποιοτική επικοινωνία.».

    [15] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Αυτό που συνέβη τελικά με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι να μετατραπούν σε αναξιόπιστους φορείς, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός παράγοντας εργαλείου υποβοήθησης των κομμάτων να μειωθεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως χρειάζεται μια πιο προσεκτική και λεπτομερής νομοθεσία, έτσι ώστε οι εταιρίες να γνωρίζουν ότι τα όσα παρουσιάζουν μπορούν να ελεγχθούν.

    Ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι το γεγονός πώς κανένα αποτέλεσμα δημοσκοπήσεων δεν έτυχε να συμπίπτει με εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993 μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι οι διαμαρτυρίες που ακούγονται έχουν κάποια βάση.

    Κληθείς να σχολιάσει παρατηρήσεις που ακούγονται πως κάποιες δημοσκοπήσεις δεν τηρούν τα απαιτούμενα στοιχεία για να είναι αξιόπιστες, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι: ''εκείνο το οποίο έχει συμβεί τελικά με τις εταιρίες δημοσκοπήσεων είναι να μετατραπούν σε αναξιόπιστους φορείς, με αποτέλεσμα να μειώνεται ένας σημαντικός παράγοντας εργαλείου υποβοήθησης των κομμάτων.''

    ''Νομίζω χρειάζεται μια πιο προσεκτική αλλά και λεπτομερής νομοθεσία με βάση τα διεθνώς κρατούντα, έτσι ώστε και οι εταιρίες να γνωρίζουν ότι μπορούν να ελεγχθούν γι΄ αυτά τα οποία παρουσιάζουν,'' πρόσθεσε.

    Δεν είναι δυνατό, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''καμία των δημοσκοπήσεων να μην συμπίπτει με εκλογικό αποτέλεσμα από το 1993 μέχρι σήμερα. Σημαίνει ότι όντως κάπου υπάρχει μια βάση για όσους διαμαρτύρονται.''

    Από την μια, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, οι δημοσκοπήσεις ''δεν δίνουν τα σωστά μηνύματα, αλλά και από την άλλη γίνεται εκμετάλλευση ή προσπάθεια εκμετάλλευσης για επηρεασμό της ψήφου, κάτι το οποίο είναι και απαράδεκτο και αδιανόητο.''

    Ερωτηθείς για το αν το κόμμα του έχει προβεί σε καταγγελίες για το θέμα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''όχι εμείς δεν έχουμε σκοπό να διώξουμε κανένα, εκείνο που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στον λαό είναι να μην τις λαμβάνει υπόψη (τις δημοσκοπήσεις)''.

    Κληθείς τέλος να πει πώς θα χειριστεί το θέμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Ελένη Βραχίμη, οι οποίοι φέρονται να επανήλθαν με νέα επιστολή ο καθένας προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''την έλαβα, την διάβασα και την φύλαξα''.

    Σε ερώτηση πως θα επιληφθεί της κάθε επιστολής, ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''ουδέν σχόλιο.''

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ. ΓΚΡΟΣΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης καλωσόρισε σήμερα τη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν ότι η Κύπρος αποτελεί την πόρτα της Τουρκίας για την Ε.Ε.

    ''Πρέπει η Τουρκία να αντιληφθεί ότι θα είναι αδιανόητο να διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία'', δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

    ''Νομίζω'', κατέληξε, ''ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί στην περίοδο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Ως ένα είδος αποζημίωσης προς τους πρόσφυγες για ό,τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια, θεωρεί ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε όσους διαμένουν σε προσφυγικές κατοικίες, οι οποίες όμως δεν είναι κτισμένες σε τ/κ γη.

    Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''η ορθή αντιμετώπιση αυτού του θέματος δεν είναι να μην πάνε πίσω οι πρόσφυγες'', αλλά να εξετασθεί χωριστά η περίπτωση αυτών που διαμένουν σε κατοικίες που έχουν κτισθεί σε ε/κ ή κρατική γη και εκείνων που είναι κτισμένες σε εκτάσεις γης που ανήκουν σε Τ/Κ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται αυτές τις ημέρες για την εγκυρότητα ή όχι των δημοσκοπήσεων και το κατά πόσον γίνονται δεοντολογικά και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ο κ. Βασιλείου είπε πως δεν είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μάλιστα με αριθμό δείγματος μικρότερο των χιλίων ατόμων, ενώ δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανή την εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα Τάσσου Παπαδόπουλου από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την εξαγγελία του Προέδρου Κληρίδη να παραχωρήσει τίτλους ιδιοκτησίας για τις οικίες στις οποίες διαμένουν εκτοπισμένοι, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό θα είναι ''ένα είδος αποζημίωσης προς τους πρόσφυγες για ό,τι έχασαν όλα αυτά τα χρόνια'', αλλά ''δεν θα πρέπει να δοθούν τίτλοι για σπίτια που είναι σε τ/κ γη'' και διαφωνεί με όσους προτείνουν απαλλοτριώσεις τ/κ περιουσιών από το κράτος.

    Οπως είπε, είναι ''πεπεισμένος ότι, εάν, για διάφορους λόγους, χάσουμε την ευκαιρία λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, τότε σίγουρα απεμπολούμε τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας για να επιστρέψουν 90.000 πρόσφυγες στο ε/κ κράτος, άλλες 50 - 60.000 στην τ/κ πολιτεία και όλα τα άλλα τα οποία έχουμε πει επανειλημμένως''.

    ''Το να προσπαθήσεις να κάνεις ριζικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, στην ουσία σημαίνει ότι θέλεις να το απορρίψεις'', δήλωσε, προσθέτοντας πως ''ο κυπριακός λαός, σε αυτές τις εκλογές, ''έχει να κάνει μια σοβαρή και υπεύθυνη επιλογή''.

    Ερωτηθείς για την ποιότητα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Βασιλείου είπε πως ''τηλεφωνικές, πολιτικές δημοσκοπήσεις, μέσα στο πλαίσιο το ελληνικό ή το κυπριακό, δεν πρέπει να παίρνονται και πολύ στα σοβαρά''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, υπάρχει στην Κύπρο και στον Κύπριο ψηφοφόρο που ερωτάται τηλεφωνικώς για το ποιον θα ψηφίσει, η αίσθηση ότι μπορεί να γίνουν στοιχεία που αφορούν τον ίδιο προσωπικά και τις επιλογές του και, έτσι, δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι οι απαντήσεις του είναι ορθές και ειλικρινείς.

    ''Ισως'', συνέχισε, ''μετά από 20 ή 30 χρόνια, αυτό το θέμα να ξεπερασθεί, αλλά σήμερα θεωρώ ότι είναι λάθος να προσπαθούν να δημιουργούν εντυπώσεις με τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις και να δίδονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων με 300 ή 400 ή 500 ερωτηθέντες''.

    Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός για να επιτρέψει με ακρίβεια εκτίμηση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος, είπε ο κ. Βασιλείου και δεν μπορεί, πρόσθεσε, ''να γίνεται προσπάθεια αναγωγής των ποσοστών με βάση το τι δεν είπαν οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν λευκή ψήφο και να λες ότι και αυτοί θα ψηφίσουν ό,τι ψήφισαν και οι υπόλοιποι".

    Σοβαρές πρέπει να θεωρούνται οι δημοσκοπήσεις, είπε ο κ Βασιλείου, αυτές που γίνονται με χίλια άτομα περίπου, με κάλπη και για τις οποίες είναι γνωστό ποιος είναι ο πελάτης και που γίνεται από σοβαρή εταιρεία που εξειδικεύεται σε έρευνες αγοράς.

    Κληθείς να εκφέρει την άποψή του, ως ειδικός επί των ερευνών αγοράς, για το κατά πόσον θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι, για αυτό, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία.

    ''Θα ήθελα'', πρόσθεσε, ''να δώσω και μία συμβουλή στους υποστηρικτές του κ. Παπαδόπουλου, πως, όσο ομιλούν για νίκη στον πρώτο γύρο, κακό του εαυτού τους κάνουν, διότι, έκδηλα, πολύς κόσμος θα το πιστέψει και, όταν δουν ότι υπάρχει και δεύτερος γύρος, θα υπάρξει απογοήτευση''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΛΑΝΔΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης απαντώντας σε δηλώσεις του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου περί συρρίκνωσης στον τομέα της βιομηχανίας δήλωσε πως ''ο τομέας της βιομηχανίας δεν έχει υποστεί καμία συρρίκνωση''.

    ''Αυτό που ο κ. Παπαδόπουλος αντιλαμβάνεται ως συρρίκνωση είναι στην πραγματικότητα η μείωση της συμβολής της βιομηχανίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) λόγω του ότι η συμβολή άλλων τομέων, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός και οι υπηρεσίες έχει αυξηθεί'', ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

    Πρόσθεσε πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι συρρικνώνεται η βιομηχανία αλλά απλώς άλλοι τομείς της οικονομίας αυξάνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς'' και ανέφερε πως ''τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε αύξηση στον τομέα της βιομηχανίας της τάξης του 18%''.

    Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου για επικέντρωση της προσοχής μας στο μέλλον στον τομέα της νέας τεχνολογίας, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ''είναι αυτό ακριβώς που έχουμε κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια, με την εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας και των εκκολαπτηρίων νέας τεχνολογίας στην Κύπρο.

    ''Συνεπώς, αυτό που ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Παπαδόπουλος εισηγείται για το μέλλον, εμείς το έχουμε ήδη εφαρμόσει», κατέληξε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Απαντήσεις σε δηλώσεις, προσεγγίσεις και τοποθετήσεις που αφορούν το Κυπριακό και που γίνονται εκ μέρους της αντιπολίτευσης αλλά και υποψηφίων προέδρων ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις ούτε και προοπτική λύσης, έδωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Λέγοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ανανέωση της διεθνούς δραστηριότητας για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως στην Κύπρο εξακολουθούν κάποιοι να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις, όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά που εδώ και δεκαετίες ζητούσε η ε/κ πλευρά. ''Σε μια περίοδο που οι μεσολαβητές πηγαίνουν και έρχονται στην Τουρκία και πιέζουν προς την κατεύθυνση ύπαρξης λύσης του Κυπριακού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εδώ στην Κύπρο εξακολουθεί το μοτίβο ότι περίπου δεν υπάρχουν εξελίξεις,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αυτό, συνέχισε, γίνεται όταν η ΕΕ και ο αμερικανικός παράγοντας απευθύνουν ''για πρώτη φορά, τόσο συγκεκριμένες πιέσεις προς την Αγκυρα, σε σχέση με την Κύπρο, εμείς εδώ για κάποιους πρέπει να διακηρύσσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτε και ότι δεν υπάρχουν προοπτικές λύσης.'' Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε έκπληξη που ακούει ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, να μιλά για ''τεχνάσματα των κυβερνώντων'' αναφερόμενος στις προοπτικές για λύση, τα οποία κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.

    Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε και για τη χρονική στιγμή που λέγονται αυτά τα πράγματα, για να απαντήσει ο ίδιος το ερώτημά του σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ίδια στιγμή που η ΕΕ και οι Αμερικάνοι λένε στην Τουρκία για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα ότι η Κύπρος είναι η πόρτα της Τουρκίας για την ΕΕ. ''Δηλαδή τη στιγμή που οι ξένοι κάνουν αυτό που ήταν το όνειρό μας για τέσσερις δεκαετίες, να ασκήσουν έμπρακτες πιέσεις στην Τουρκία εμείς εδώ λέμε ότι είναι τεχνάσματα των κυβερνώντων. Ελεος πια, έλεος,'' είπε, προσθέτοντας πως και οι προεκλογικές σκοπιμότητες έχουν τα όριά τους.

    Ο κ. Παπαπέτρου απάντησε σε δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι το ΔΗΚΟ το 1992 συνόδευσε τον Γιώργο Βασιλείου στη Νέα Υόρκη και επανέλαβε πως αυτό δεν είναι η πραγματικότητα. ''Ο κ. Αντρος Κυπριανού μπορεί να επικαλείται οποιοδήποτε επιχείρημα και γεγονός θέλει και είναι απόλυτα θεμιτό, εκείνο που δεν δικαιούται να κάμνει είναι συνειδητά να ψεύδεται,'' είπε, προσθέτοντας πως επανειλημμένως ο κ. Κυπριανού ισχυρίζεται ότι το ΔΗΚΟ συνόδευσε τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης όταν συζητείτο η δέσμη ιδεών Γκάλι.

    ''Το έχω υποδείξει στον κ. Κυπριανού, το αγνοεί και συνεχίζει το ίδιο βιολί, είναι ψεύδος, το Νοέμβριο συνόδευσαν τον κ. Βασιλείου ο κ. Χριστόφιας, ο κ. Ρολάνδης και ο Μιχάλης Παπαπέτρου, κανένας άλλος και ας μην προσπαθεί να δώσει αυτή την ψεύτικη εικόνα,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας τη θεωρία ότι μετά τις 16 Απριλίου η ε/κ πλευρά θα βρίσκεται σε θέση ισχύος και κατά συνέπεια η όποια λύση θα είναι καλύτερη, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''αυτή η προσέγγιση είναι συνώνυμη, έστω και εάν λέγεται με πιο ραφιναρισμένο τρόπο, με την εξουδετέρωση του σχεδίου Ανάν.''

    Πρέπει, συνέχισε, να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους και ο κυπριακός λαός να έχει συνείδηση ότι ''εξουδετέρωση του σχεδίου Ανάν σημαίνει χειρότερα δεδομένα και χειρότερες μέρες,'' δηλαδή πολλαπλασιασμό των εποίκων, παραπομπή της λύσης ίσως μετά 20 χρόνια όταν θα ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ με όλες τις αρνητικές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει για την προσπάθειά μας.

    ''Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους Ε/Κ και Τ/Κ και κυρίως οι πρόσφυγες, οι οποίοι μέσα από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν έχουν πραγματικές χειροπιαστές προοπτικές να γυρίσουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, 90.000 από τις 162.000 υπό ε/κ διοίκηση και άλλες 60.000 σε μια περίοδο 15 χρόνων υπό τ/κ διοίκηση. Ας μην παίζουν κάποιοι με τους πρόσφυγες,'' είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ο Εκπρόσωπος απάντησε και στο επιχείρημα που προβάλλεται ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις γιατί οι κινητοποιήσεις των Τ/Κ απέτυχαν, γιατί η τουρκική κυβέρνηση δεν πιέζει τον Ραούφ Ντενκτάς, και ότι είναι ανεδαφικό να γίνεται λόγος για διεθνείς πιέσεις, θέσεις που, όπως σημείωσε ο κ. Παπαπέτρου, διατυπώνει ο Αντρος Κυπριανού σε σημερινό του άρθρο. ''Ισοπεδώνουμε και εξουδετερώνουμε αντί να μεγαλοποιήσουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ντενκτάς και Ερντογάν, μας βολεύει να πούμε ότι επεκράτησε το κατεστημένο στην Τουρκία και ο Ντενκτάς και είμαστε ευχαριστημένοι,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθύμισε τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν προς την Τουρκία ότι η πόρτα για ένταξη στην ΕΕ περνά μέσα από την Κύπρο, που γίνονται για πρώτη φορά, όπως είπε. ''Είναι ή δεν είναι πίεση αυτό το πράγμα;'' είπε και διερωτήθηκε εάν είναι δυνατό να στέλλονται τέτοιου είδους μηνύματα από τη δική μας πλευρά.

    Επίσης σχολίασε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για την προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως αυτές διατυπώθηκαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Πολίτης'' της Κυριακής. Σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδόπουλος ουσιαστικά καλεί τον κυπριακό λαό να τον ψηφίσει με βάση τα όσα του λέγει τις τελευταίες 20 ημέρες, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τον κυπριακό λαό να κρίνει τι έλεγε ο κ. Παπαδόπουλος μέχρι σήμερα και όχι μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες αλλά τα τελευταία 20-30 χρόνια.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε ''δεσμεύσεις'' του κ. Παπαδόπουλου για λύση του Κυπριακού και για την ανάγκη να βρεθεί ένα σχέδιο που να δίνει και στις δύο πλευρές το αίσθημα ότι δεν έχουν αδικηθεί. ''Ο κ. Παπαδόπουλος μας λέγει πως το παρόν σχέδιο δεν είναι η βάση πάνω στην οποία αναζητά λύση, θέλει άλλο σχέδιο για να λύσει το Κυπριακό,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Παπαπέτρου σχολίασε και τη θέση του κ. Παπαδόπουλου ότι η επιστροφή των προσφύγων και θέματα που αφορούν τις περιουσίες θα διευθετηθούν μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια και διερωτήθηκε κατά πόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δέχεται αυτό που πρότεινε η ε/κ πλευρά εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει να δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να κτιστούν σπίτια για τους Τ/Κ πριν επιστρέψουν οι Ε/Κ σε αυτά τα σπίτια. Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο ο κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί να διαπραγματευθεί και τη μία κυριαρχία, την ιθαγένεια, τη μία διεθνή προσωπικότητα που προνοεί το σχέδιο.

    Αναφέρθηκε και στη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους, λέγοντας πως υπάρχουν γνωματεύσεις από 18 συνταγματολόγους που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μιλούμε για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. ''Αυτό που υιοθέτησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη Βουλή των Ελλήνων για τον κ. Παπαδόπουλο είναι καταστροφή και δεν το δέχεται,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως τα όσα ανέφερε για τις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου είναι ''κάποια μικρά μόλις παραδείγματα και κάποια πράγματα που ξεφεύγουν του κ. Παπαδόπουλου και που δείχνουν πολύ ξεκάθαρα στον κυπριακό λαό τι είναι πραγματικά που επιδιώκει ο κ. Παπαδόπουλος, τι είδους διαπραγμάτευση θέλει να κάνει και τι είδους δέσμευση έχει πάρει για να λύσει το Κυπριακό.''

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν αναφερόταν στον Αλέκο Μαρκίδη συγκεκριμένα όταν σχολίαζε την προσέγγιση πως μετά τις 16 Απριλίου η ε/κ πλευρά θα βρίσκεται σε θέση ισχύος αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού. ''Δεν αναφέρομαι στον κ. Μαρκίδη συγκεκριμένα, λέγω την άποψή μου επί του θέματος, δεν απαντώ σε κανένα,'' είπε.

    Σε άλλη ερώτηση για τη σύνθεση και πειστικότητα της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως μόνο ο Πρόεδρος Κληρίδης διαπραγματεύεται στο τραπέζι των συνομιλιών. ''Οι άλλοι είναι οι βοηθοί του και από τη στιγμή που δηλώνουν στον Πρόεδρο, και με αυτό τον τρόπο συμπεριφέρονται στις συνομιλίες, ότι δηλαδή στηρίζουν τη γραμμή και την πολιτική του Κληρίδη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,'' είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ασκείται η ίδια κριτική στον κ. Μαρκίδη που ασκείται σε άλλους, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''όποιος διατυπώνει αυτές τις απόψεις που αναφέρω είναι δέκτης και της κριτικής μου.''

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΓΚΟΖΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Μέσα στις επόμενες ημέρες θα στείλει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου τη μπλε κάρτα του Αγγελου Διγκόζη, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα ο 29χρονος μέσος θα μπορεί να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Αρη. Ετσι, καθώς δείχνουν τα πράγματα ο Διγκόζης θα είναι στη διάθεση του Φοιρού για το κυριακάτικο παιχνίδι.

    Στο γήπεδο Χαριλάου πραγματοποιήθηκε σήμερα η προετοιμασία της ομάδας εν όψει του παιχνιδιού με το Αιγάλεω. Ηδη οι Μπασίρ και Πανόπουλος ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα και όπως τονίζει το ιατρικό τιμ μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα είναι έτοιμοι για να τεθούν στη διάθεση του Μακεδόνα τεχνικού.

    Αυτές τις ημέρες εξάλλου δοκιμάζεται ο Αγαπητός Αμπελάς που έμεινε ελεύθερος από την Παναχαϊκή. Ο 28χρονος παίκτης αγωνίζεται από την αριστερή πλευρά και εφόσον ικανοποιήσει την τεχνική ηγεσία με την αγωνιστική του παρουσία θα αποκτηθεί από την κίτρινη ΠΑΕ.

    [21] ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η ΦΙΦΑ απέστειλε αργά το απόγευμα το ακόλουθο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο γενικός της γραμματέας Ουρς Λίνζι και που αφορά στα χρέη της ΠΑΕ Παναχαϊκή προς τον κυπριακό σύλλογο ΑΕΚ Λάρνακας, για τη μετεγγραφή του ποδοσφαιριστή Λάζαρου Ιακώβου: «Αξιότιμοι κύριοι, αναφερόμαστε στην υπόθεση του συλλόγου σας Παναχαϊκή και της μετεγγραφής του ποδοσφαιριστή Λάζαρου Ιακώβου από το σύλλογο ΑΕΚ Λάρνακας στο σύλλογο σας.

    Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που είχαμε από τους νομικούς συμβούλους της ΑΕΚ Λάρνακας, το ποσό το οποίο οφειλόταν προς τον κυπριακό σύλλογο από την Παναχαϊκή, αναφορικά με τη μετεγγραφή του εν λόγω ποδοσφαιριστή, και το οποίο είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί και από τις δύο πλευρές στη διάρκεια διαμεσολαβητικής προσπάθειας στα γραφεία της ΦΙΦΑ στις 17 Μαΐου 2002, παραμένει απλήρωτο.

    Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη μας απογοήτευση προς τον ελληνικό σύλλογο διότι δεν σεβάστηκε τα συμφωνηθέντα, ιδιαιτέρως μετά την προσπάθεια που έγινε ώστε να επιλυθεί η διαφορά των δύο συλλόγων συμβιβαστικά.

    Λόγω των προαναφερθέντων δεν έχουμε πλέον άλλη λύση από το να σας ζητήσουμε την εφαρμογή του άρθρου 3 που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία που συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τις δύο πλευρές. Η Ομοσπονδία σας, λοιπόν, καλείται από εμάς άμεσα ν' αποφασίσει τον αποκλεισμό της ΠΑΕ Παναχαϊκή από το πρωτάθλημα στο οποίο θα συμμετάσχει την επόμενη περίοδο. Παρακαλείστε όπως αποστείλετε στη ΦΙΦΑ τη σχετική επιβεβαίωση.

    Επιπλέον, σε σχέση με το προαναφερθέν άρθρο της συμφωνίας, το συνολικό ποσό που οφείλεται στην ΑΕΚ Λάρνακας είναι 95.000.000 δραχμές (278.796,77 Ευρώ). Ο κυπριακός σύλλογος έχει επιβεβαιώσει πως έως τώρα του έχουν καταβληθεί 101.600 Ευρώ, συνεπώς, παραμένει απλήρωτο το ποσό των 177.196,77 Ευρώ συν τόκος 10%.

    Σας ενημερώνουμε ότι αυτή μας η απόφαση θα παραμείνει σε εφαρμογή έως ότου το συνολικά οφειλόμενο ποσό καταβληθεί στην ΑΕΚ Λάρνακας.

    Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σας στο ζήτημα».

    [22] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ξάνθης (1-0) επόμενος στόχος για τον Δικέφαλο είναι η κυριακάτικη αναμέτρηση με την Καλλιθέα στο Ελ Πάσο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης γνωρίζοντας την σπουδαιότητα της αναμέτρησης τονίζει καθημερινά στους παίκτες του ότι οφείλουν να πραγματοποιήσουν την καλή τους εμφάνιση ώστε να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς, που θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

    Στη σημερινή προπόνηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του γηπέδου του Μακεδονικού πήρε μέρος ο Γιαννάκης Οκκάς ο οποίος ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα δώσει κανονικά το παρών στο παιχνίδι του Ελ Πάσο. Επίσης επιστρέφουν στην ενδεκάδα οι Γιασεμάκης Γιασεμή και Διονύσης Χασιώτης, ενώ αμφίβολος μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είναι ο Βαγγέλης Κουτσόπουλος.

    Σήμερα εξάλλου η ΠΑΕ ΠΑΟΚ συγκέντρωσε το ποσό των 360.000 ευρώ προκειμένου να δώσει την πρώτη δόση της εφορίας για τη ρύθμιση των χρεών.

    [23] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο Ε. ΓΚΕΡΑΡΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:31 UTC+2)

    Να φτιάξει το άσχημο κλίμα στην ομάδα - μετά από την ισοπαλία που παραχώρησε στην Παναχαϊκή- προσπαθεί ο προπονητής του Ηρακλή, Ευγένιος Γκέραρντ. Κύριο μέλημα του Ολλανδού τεχνικού είναι να επαναφέρει την αισιοδοξία στην ομάδα εν όψει της δύσκολης αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο γήπεδο του Ακράτητου.

    Ωστόσο σήμερα στις εγκαταστάσεις τις Μίκρας βρέθηκαν ο Σουηδός αμυντικός ονομάζεται και ο παίκτης της Ν. Γουϊνέας ο Γιαμαρέ Σίλα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η μεταγραφική περίοδος, αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να εκμεταλλευτεί το νέο κανονισμό της ΟΥΕΦΑ που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης ελεύθερου ποδοσφαιριστή οποιαδήποτε στιγμή.

    Στον αγωνιστικό τομέα οι «κυανόλευκοι» βλέποντας να έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα θα επιδιώξουν πάση θυσία να πάρουν κάποιους βαθμούς την Κυριακή κόντρα στον Ολυμπιακό. Θα απουσιάσει σίγουρα ο Γιώργος Ξενίδης που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή.

    Στο μεταξύ για το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της ΠΑΕ Ηρακλής κατά τη διάρκεια της οποίας θα προκύψει το νέο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Σπανουδάκης θα αναλάβει την προεδρία, μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

    [24] Η ΑΘΗΝΑ 2004 ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρος Καπράλος και ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας Τζιν Ριπέρτ, υπέγραψαν σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής σύμβαση για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Με τη σύμβαση επιβεβαιώνεται η βούληση των δύο πλευρών να συνεργαστούν για την εφαρμογή του άρθρου 27 του Ολυμπιακού Χάρτη, το οποίο ορίζει τη γαλλική ως μία από τις επίσημες Ολυμπιακές γλώσσες, γεγονός το οποίο συζητήθηκε και στο Παρίσι, τον Οκτώβριο, κατά τη συνάντηση της Προέδρου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ.

    Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρέστησαν από πλευράς ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 οι Δ. Γάγγας, Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Σ. Λαμπρίδης, Σύμβουλος Διοίκησης επί διπλωματικών θεμάτων, Α. Κύρτσου, Διευθύντρια Διερμηνείας, Ι. Δημολίτσας, Διευθυντής Μετάφρασης, ενώ τη γαλλική Κυβέρνηση εκπροσώπησε διυπουργική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ. Ντεφορμοντ, υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Γαλλικών (Υπουργείο Εξωτερικών), κ.Λάουρεντ, Διευθύντρια Αθλητισμού (Υπουργείο Αθλητισμού), κ. Ρουϊλάουξ , τεχνικό σύμβουλο (Γραφείο Υπουργού Αθλητισμού), κ. Μπάλμπι, Διεύθυνση Γαλλικής Γλώσσας (Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας).

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Καπράλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης και διαβεβαίωσε τη γαλλική πλευρά ότι η ΟΕΟΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Γαλλίας, κ. Ριπέρτ δήλωσε: «Για το διάστημα που μας χωρίζει από τους ιστορικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε την αμέριστη υποστήριξη και ενθουσιώδη συνεργασία της Γαλλίας, όπως διαβεβαίωσε, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στο Παρίσι».

    [25] Ο ΣΑΝΤΑΜ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

    Λονδίνο, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι έχουν ήδη αποφασίσει τον πόλεμο στη Βαγδάτη για τον έλεγχο του πετρελαίου στη Μέση Ανατολή σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel Four.

    Στη συνέντευξη που έδωσε ο Σαντάμ στον πολιτικό Τόνι Μπεν αρνείται οποιαδήποτε σχέση της χώρας του με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ διέψευσε τις κατηγορίες περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη του Σαντάμ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια η οποία παραχωρήθηκε σε ένα από τα παλάτια του Ιρακινού προέδρου στη Βαγδάτη και η οποία θα μεταδοθεί στις 9:00 ώρα Ελλάδος από το βρετανικό κανάλι.

    [26] ΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

    Τέξας, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έλαβε μέρος σε επιμνημόσυνη δέηση για τους επτά αστροναύτες που σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έρευνες για τα υπολείμματα του διαστημικού λεωφορείου και των πτωμάτων των αστροναυτών.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποσχέθηκε ότι το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας του θα παραμείνει ενεργό.

    «Το ταξίδι της Αμερικής στο Διάστημα θα συνεχισθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον διευθυντή της ΝΑΣΑ σχετικά με τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Νωρίτερα οι οικογένειες των αστροναυτών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του διαστημικού λεωφορείου είχαν ζητήσει να μη σταματήσουν τα διαστημικά προγράμματα.

    Σε κοινό ανακοινωθέν τους, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, οι οικογένειες των αστροναυτών υπογράμμισαν ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος πρέπει να συνεχισθεί».

    Εξάλλου η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει πιο σαφή εικόνα για το τί συνέβη τα τελευταία λεπτά μετά την είσοδο του διαστημικού λεωφορείου στη γήινη ατμόσφαιρα και πριν αυτό διαλυθεί, αν και είναι νωρίς για να εντοπιστούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

    Ο διευθυντής του διαστημικού προγράμματος, Ρον Ντίτεμορ, δήλωσε ότι οι ερευνητές εξετάζουν ως πιθανό αίτιο τη ζημιά που φαίνεται να προκλήθηκε στα πλακίδια θερμικής προστασίας που βρίσκονταν στο αριστερό μέρος του διαστημοπλοίου, μέρος των οποίων φαίνεται ότι αποκολλήθηκε από το σώμα του σκάφους.

    Τρεις διαφορετικές έρευνες έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ για να εντοπισθούν οι αιτίες της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου το οποίο διελύθη το Σάββατο πάνω από το Τέξας, ενώ ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία προσγείωσης.

    Η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα συντονίσει όλη την διαδικασία των ερευνών.

    Ερευνες, επίσης, ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν η ΝΑΣΑ και το αμερικανικό Κογκρέσο.

    [27] ΡΩΣΙΑ: "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

    Μόσχα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην κορεάτικη χερσόνησο ή γύρω από αυτήν εξέφρασε η Ρωσία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Μόσχα είναι «πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην κορεατική χερσόνησο και γύρω από αυτήν, ως στοιχείο άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Βόρειο Κορέα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις".

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της άλλης πλευράς και δεν θα επιφέρει την επιθυμητή λύση του προβλήματος μέσω της διαξαγωγής συνομιλιών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ενισχύσεις στον δυτικό Ειρηνικό για να αποτρέψει ενδεχόμενη επίθεση της Βορείου Κορέας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    [28] ΙΡΑΚ: "ΨΕΥΔΕΙΣ" ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

    Δαμασκός, 4 Φεβρουαρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Το Ιράκ υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αληθινά αποδεικτικά στοιχεία να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που φέρεται ότι διαθέτει το ιρακινό καθεστώς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε δηλώσεις του από τη Δαμασκό ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχα Γιασιν Ραμαντάν υποστήριξε ότι τα στοιχεία που πρόκειται να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ αποτελούν επανάληψη από ψέματα.

    «Εάν είχαν κάτι καινούργιο θα το παρουσίαζαν με μυστικό τρόπο στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ώστε να το εντοπίσουν» είπε χαρακτηριστικά μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε στη Συρία με τον πρόεδρο Μπασαρ αλ Ασάντ.

    Εν τω μεταξύ το θέμα του Ιράκ αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στην σπουδαιότητα του ρόλου των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη ενώ οι δυο άντρες συμφώνησαν στη διατήρηση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [29] ΡΩΣΙΑ: "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    Μόσχα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (18:02 UTC+2)

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παγώνει προς το παρόν τα ταξίδια «τουριστών του διαστήματος» μετά την τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia.

    Όπως ανακοίνωσαν οι επικεφαλείς του ρωσικού διαστημικού προγράμματος ο λόγος για την εν λόγω απόφαση είναι ότι τώρα οι πύραυλοι Soyuz θα πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερα ταξίδια από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

    [30] ΕΚΛΑΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "ΤΕΡΙΑΝΤ" ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΑΤΙΣ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Μία περίεργη κλοπή απασχολεί τις αστυνομικές αρχές. Χειρόγραφα, αλλά και σχέδια του Ανρί Ματίς από τη μοναδική και πολύτιμη συλλογή έργων του ζωγράφου έκλεψε άγνωστος από το Μουσείο "Τεριάντ" και τα αντικατέστησε με αντίγραφα.

    Την κλοπή του σημαντικού έργου τέχνης, του εικονογραφημένου από τον Ματίς "Μεγάλου Βιβλίου" υπό τον τίτλο "Jazz" ανακάλυψε ο διευθυντής του Μουσείου "Τεριάντ" Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος την Κυριακή. Oπως δήλωσε διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν 30 εσωτερικές σελίδες που φυλάσσονταν σε κλειδωμένη προθήκη ασφαλισμένου χώρου.

    Η περίεργη αυτή κλοπή πιθανολογείται ότι έγινε το διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο "παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της υποδομής και της σωστής λειτουργίας του Μουσείου, τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή, δεδομένου ότι αυτά έχουν σχεδιαστεί πριν από 25 χρόνια".

    Προανάκριση διενεργείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

    [31] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Κομοτηνή, 4 Φεβρουαρίου 2003 (18:12 UTC+2)

    Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του α΄ εξαμήνου, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, όπως εκθέσεις, διαλέξεις κατά θεματικές ενότητες, συζητήσεις με το κοινό, αφιερώματα για πρόσωπα του θεάτρου, παρουσιάσεις λογοτεχνίας. Το 2003, θα είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία και ποίηση της Αλεξανδρούπολης. Εξάλλου, όπως γνωστοποιήθηκε, το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης προετοιμάζει μια νέα «εξόρμηση» στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία.

    Μετά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος σε νέους χώρους, χάρη στην παραχώρηση ιδιόκτητης καπναποθήκης, 5.700 τ.μ. του Δήμου Ξάνθης, το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης προχωρά στην ριζική αναβάθμιση και λειτουργία του, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

    [32] "ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ" ΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ ΚΑΙ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ

    Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2003 (15:49 UTC+2)

    Η έκθεση «Όψεις της Καθημερινής Ζωής στο Βυζάντιο» είναι μια από τις εκδηλώσεις που παρουσιάζει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Την έκθεση διοργανώνει η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης, από τις 6 Φεβρουαρίου 2003 έως τις 15 Μαρτίου 2003. Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισσαβόνας, από τις 4 Απριλίου 2003 έως τις 8 Ιουνίου 2003.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 138 αντικείμενα με τη βοήθεια των οποίων θα αναδειχθούν πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και του ιδιωτικού βίου των Βυζαντινών.

    Τα έργα (3ος-17ος αιώνας), τα οποία προέρχονται από ελληνικά μουσεία, εντάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες και αφορούν σε δραστηριότητες στη θάλασσα, προσκυνηματικά ταξίδια και ψυχαγωγία, δραστηριότητες στην πόλη και στην ύπαιθρο και τη ζωή στο σπίτι.

    Στις τρεις πρώτες ενότητες παρουσιάζονται όψεις της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών που αφορούν στις δραστηριότητες στη θάλασσα (εμπόριο, αλιεία, δοξασίες των ναυτικών), στα προσκυνηματικά ταξίδια, στα πανηγύρια και στα θεάματα, στις βιοτεχνικές δραστηριότητες και το εμπόριο, καθώς και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι.

    Στην τελευταία ενότητα σκιαγραφείται η ζωή των Βυζαντινών μέσα στον κατεξοχήν ιδιωτικό τους χώρο, το σπίτι. Παρουσιάζονται αντικείμενα που ανήκαν στον εξοπλισμό του σπιτιού, αντικείμενα ένδυσης και καλλωπισμού, αντικείμενα σχετικά με το γάμο και την ιδιωτική λατρεία. Τα πολύτιμα αντικείμενα καλλωπισμού αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης, ενώ τα πήλινα σκεύη, ως είδη καθημερινής χρήσης, είναι αντιπροσωπευτικά των τάσεων της βυζαντινής κεραμικής.

    [33] ΤΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ "ΠΑΡΑΤΗΤΗΡΗΣ" ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (14:12 UTC+2)

    Τρία βιβλιοπωλεία λειτουργούν στα φουαγιέ των θεάτρων του ΚΘΒΕ (Βασιλικό, Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Μονή Λαζαριστών). Το ΚΘΒΕ θέλοντας να ζωντανέψει τους βοηθητικούς χώρους των θεάτρων του προχώρησε μετά από προκήρυξη διαγωνισμού στην λειτουργία των τριών βιβλιοπωλείου των εκδόσεων «παρατηρητής». Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτορ Αρδίττης ο εκδοτικός οίκος «παρατηρητής» αντί ενοικίου ανέλαβε τις εκδόσεις του ΚΘΒΕ.

    Στα τρία βιβλιοπωλεία , που θα λειτουργούν πριν, κατά της διάρκεια των παραστάσεων καθώς και λίγο μετά από αυτές, το θεατρόφιλο κοινό θα μπορεί να βρει βιβλία όλων των εκδοτικών οίκων με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα που αφορούν το θέατρο , βιβλία που έχουν σχέσεις με παραστάσεις του ΚΘΒΕ καθώς επίσης και τα προγράμματα των παραστάσεων που παίχτηκαν στο ΚΘΒΕ πολλά από τα οποία είναι παλιά ή σπάνια.

    «Το ζητούμενο ήταν ο χώρος των θεάτρων εκτός από χώρος παραστάσεων να γίνει και χώρος όπου κανείς μπορεί να ψηλαφίσει βιβλία» είπε ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος.

    Ο κ Αρδίττης επισήμανε ότι υπάρχει η πρόθεση να αξιοποιηθούν τα μπαρ των θεάτρων του ΚΘΒΕ ώστε αυτά να λειτουργούν και σε ώρες εκτός παραστάσεων καθώς επίσης και η αναβίωση, εντός της παρούσας θεατρικής περιόδου, του θεσμού των Μουσικών Βραδινών , τις Δευτέρες ή τις Τρίτες.

    [34] ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Κωνσταντινούπολη, 4 Φεβρουαρίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Το κουρασάνι (αμμοκονίαμα) που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολη προστατεύει το μνημείο από τους σεισμούς υποστηρίζει ο πρόεδρος του τμήματος σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Βογάζιτσι της Κωνσταντινούπολης καθηγητής Μουσταφά Ερντίκ. Ο κ Ερντίκ , όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ», επισημαίνει ότι ο πρώην κοσμήτορας του τμήματος μηχανικής του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ Αχμέτ Τσακμάκ διαθέτει ευρύ φάσμα πληροφοριών γι αυτό το θέμα.

    Σύμφωνα με τον κ Ερντίκ στο κουρασάνι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Αγίας Σοφίας περιέχεται ηφαιστειακή τέφρα η οποία λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων της δίνει στο κτίριο τη δυνατότητα προσαρμόζεται στις αλλαγές που προκαλούν στη δομή του οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Όπως αναφέρει ο κ Ερντίκ παρατηρήθηκε ότι το υλικό αυτό μαλακώνει όταν γίνονται ισχυρές σεισμικές δονήσεις ενώ και σκληραίνει όταν αυτές σταματούν.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 February 2003 - 19:13:59 UTC