Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΙΛΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ
  • [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
  • [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • [06] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • [07] ΕΠΑΦΕΣ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [08] ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [11] ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-31/1/2003
  • [13] Η LOGICDIS ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΙΣ INFORMATION DYNAMICS - KNOWLEDGE
  • [14] ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [15] ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - Ε.Ε. ΤΟΝΙΣΑΝ Ρ. ΠΡΟΝΤΙ - Φ. ΝΑΝΟ
  • [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [17] ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ "8"
  • [18] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [19] Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΛΙΕΒΙΤΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
  • [23] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ
  • [24] ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ
  • [25] ΜΠΛΕΡ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ "ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ"
  • [26] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [27] ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΝΕΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
  • [29] ΜΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [30] ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
  • [31] "ΤΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΛΜΠΡΟΝ" ΤΟΥ ΚΛΑΙΣΤ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [33] ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΦΙΛΜ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [34] ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ- ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ

  • [01] ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΙΛΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ''ΟΚΤΩ''

    Aθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (15:53 UTC+2)

    Για έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Φριτς Βερζέτνιτς, αναφερόμενος στην κίνηση των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών με την οποία παρέχουν στήριξη στις ΗΠΑ για το θέμα του Ιράκ. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καθήκον και υποχρέωση να οργανώνει το διάλογο και επισήμανε πως στην περίπτωση της κίνησης των οκτώ δεν υπήρξε ούτε συνεννόηση ούτε πληροφόρηση.

    Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού:

    «Η προεδρία έχει επιδίωξη και έχει και καθήκον και υποχρέωση να οργανώνει το διάλογο στην ΕΕ για να υπάρξει μια κοινή θέση. Εχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να συμφωνούμε να έχουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική. Και εμείς πρέπει να το επιδιώκουμε αυτό. Γι΄ αυτό είναι καλό να συνεννοούμαστε οι εταίροι μεταξύ μας, γι΄ αυτό είναι καλό να προσπαθούμε να ξεπερνάμε αντιθέσεις και σε αυτή την περίπτωση ο τρόπος που ακολουθήθηκε δείχνει ότι υπήρξε μια έλλειψη συνεννόησης. Δεν υπήρξε πληροφόρηση. Έτσι δεν βοηθάμε την Ευρώπη να έχει μια δυνατή φωνή στο παγκόσμιο σύστημα. Δεν πρόκειται να συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής λόγω του γράμματος. Αν χρειαστεί θα συγκαλέσουμε σύνοδο κορυφής εφόσον πρόκειται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για τις εξελίξεις. Το γράμμα είναι μια ενέργεια που παρουσιάζει πρόβλημα γιατί έγινε χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση αλλά είναι και μια έκφραση γνώμης που είναι ελεύθερη στα κράτη μέλη».

    Στο μεταξύ με εντολή του πρωθυπουργού ο επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου κ. Σωτηρόπουλος επικοινώνησε με τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ. Όπως έγινε γνωστό οι εκπρόσωποι των χωρών που δεν συμμετείχαν στην κίνηση των οκτώ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν πλήρως τη θέση της ελληνικής προεδρίας. Οι εκπρόσωποι των χωρών που συνυπέγραψαν την κίνηση των οκτώ δηλώνουν ότι στηρίζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία τους ήταν έκφραση αλληλεγγύης στις ΗΠΑ και αναγνωρίζοντας ότι δημιουργείται αρνητικό κλίμα για την εικόνα της ΕΕ τάσσονται υπέρ της διαμόρφωσης ενιαίας στάσης της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ.

    [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Άγκυρα, 31 Ιανουαρίου 2003 (06:51 UTC+2)

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Άγκυρα, εάν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι της 28 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «όλοι επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού», ενός προβλήματος που έχει δυσκολέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επανέλαβε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στο σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν νέες τροποποιήσεις στο σχέδιο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εάν οι δύο ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν με κοινή αποδοχή σε ορισμένες τροποποιήσεις, τόσο το καλύτερο».

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους κυριάρχησαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Φριτζ Βερζέτνιτς. Όπως είπε ο κ. Σημίτης, η οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας με στόχο την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Βερζέτνιτς εξέφρασε ανησυχία για το ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα εξετάσει τα ζητήματα αυτά.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Ιράκ, ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ειρήνη ενώ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εξέφρασε την υποστήριξή του στη θέση της Ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής στο θέμα.

    Στη συνάντηση Σημίτη Βερζέτνιτς συζητήθηκαν ακόμη τα θέματα της μετανάστευσης και της συνέλευσης της Ευρώπης για το νέο Σύνταγμα. «Εκεί πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκεί θα πρέπει το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης να βρει έκφραση» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση:

    «Με τη διοίκηση των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγει η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους.

    Τέσσερα κεντρικά θέματα είναι αυτά, στα οποία θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή:

    Το πρώτο είναι η οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπως θα συζητηθεί στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει πάλι ένας υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη, γιατί η ύφεση χτυπά κύρια τους εργαζόμενους και προκαλεί ανεργία. Στο Εαρινό Συμβούλιο θα συζητήσουμε το συντονισμό οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και ιδίως πώς θα υπάρχει περισσότερη και καλύτερη απασχόληση. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εξετάσαμε και πώς θα προωθήσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, να εξασφαλίσουμε στους εργαζόμενους ασφάλεια, να εξασφαλίσουμε ότι η όποια αλλαγή των δομών δεν είναι εις βάρος τους, αλλά εγγυάται μια μεγαλύτερη ευημερία.

    Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μετανάστευση. Όπως έχουμε τονίσει και εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν δυο πλευρές της μετανάστευσης. Η μία αφορά την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και η άλλη τον έλεγχο του μεταναστευτικού ρεύματος και βεβαίως μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κοινωνική ένταξη, διότι αυτό αφορά τους εργαζόμενους και καλές συνθήκες εργασίας.

    Ένα τρίτο σημείο ήταν η Συνέλευση της Ευρώπης, το νέο Σύνταγμα. Εκεί πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εκεί θα πρέπει το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης να βρει έκφραση.

    Και αυτό είναι επίσης αυτονόητο και είναι το τέταρτο σημείο- στις σχέσεις μας με τις υπό ένταξη χώρες, οι συνθήκες ένταξης πρέπει να εξασφαλίζουν ότι και εκεί οι κοινωνικές παροχές και το επίπεδο σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι τέτοιο, ώστε να βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων και να μην υπάρχει μια κοινωνική υποβάθμιση που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό στις υπό ένταξη χώρες.

    Τέλος, βεβαίως, θίξαμε το θέμα των διεθνών εξελίξεων. Είναι κοινή η πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την ειρήνη».

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Fritz Verzetnitsch δήλωσε:

    Βερζέτνιτς

    (ανεπίσημη μετάφραση από την αγγλική γλώσσα)

    «Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που δέχθηκε να μας δει σήμερα το μεσημέρι για να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί του πάνω σε θέματα μείζονος ενδιαφέροντος. Υπήρξε σύγκλιση και ταύτιση απόψεων.

    Επιτρέψατέ μου να εστιάσω την προσοχή σας σε δύο σημεία:

    Το πρώτο αφορά την ανησυχία μας για το ρυθμό ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας αυτή τη στιγμή και για την αύξηση της ανεργίας. Πιστεύουμε πως το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει την προσοχή του στους τρόπους και τα μέσα για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν θα καταστεί δυνατόν να υπάρξουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε πως πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες δομικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μας.

    Αλλά ο Πρωθυπουργός μας είπε προ ολίγου ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την αγορά εργασίας και τον εκσυγχρονισμό των δομών της πρέπει να γίνουν κατά τέτοιο τρόπο, που οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να είναι οι χαμένοι. Θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις αυτές να υλοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που να εγγυώνται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας τους στους χώρους δουλειάς. Το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει τα μέτρα εκείνα που απαιτούνται για την τόνωση της απασχόλησης στην Ευρώπη.

    Το δεύτερο θέμα που μας απασχόλησε και για το οποίο συζητήσαμε ήταν η επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης και ο ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ. Όπως μπορείτε κάλλιστα να αντιληφθείτε, το κίνημα όλων των ευρωπαϊκών συνδικάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη ανησυχεί πολύ γι αυτόν τον ενδεχόμενο κίνδυνο, γι αυτή την πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

    Εκφράσαμε, πρώτα απ όλα και με μια φωνή, την ισχυρή και σθεναρή υποστήριξή μας προς την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να συνεχίσει τις ενέργειές της, προκειμένου η Ευρώπη να έχει μία ενιαία φωνή και θέση. Το καταλαβαίνουμε, αυτό είναι δύσκολο, υπάρχουν αντιθέσεις, όπως αυτό φάνηκε χθες με την επιστολή των «οκτώ», αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάγκη, η Ευρώπη να δρα με μια φωνή στην παγκόσμια σκηνή και ιδιαίτερα όσον αφορά στην παρούσα διεθνή κρίση. Και επίσης πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη καιρός για μια ειρηνική λύση σ αυτό το υπαρκτό πρόβλημα.

    Ας είμαστε σαφείς: Ο Σαντάμ Χουσεϊν αποτελεί πρόβλημα και για όλα τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα στην ήπειρό μας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση πρέπει να βρεθεί και ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί. Κάτω απ αυτό το πρίσμα θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε στην Ελλάδα τους συναδέλφους μας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Θα το πράξουμε στις 15 Φεβρουαρίου και όπου αλλού στην Ευρώπη, προκειμένου να πιέσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση και το συμφέρον της ειρήνης και του μέλλοντός μας στην Ευρώπη».

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

    Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Στο κλίμα της σκανδαλολογίας που, όπως είπε, συνεχίζεται από τη Ν.Δ. αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην εισαγωγική του παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο που είχε ως βασικό θέμα τη μεταναστευτική πολιτική. Ο κ. Σημίτης, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 1500 υποθέσεις που διαβίβασαν οι εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας για υποθέσεις διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Αυτό το υλικό, συνέχισε, δεν προέκυψε επειδή κάποιοι εισαγγελείς διερεύνησαν γεγονότα και οδήγησαν υποθέσεις στο δικαστήριο αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης, όπως το ΣΔΟΕ. "Όλη αυτή η κινητικότητα είναι απόδειξη της θέλησης της κυβέρνησης, για εξυγίανση. Είναι απόδειξη της κινητικότητας των ελεγκτικών αρχών. Αυτές οι 1.500 υποθέσεις αποδεικνύουν πόσο έχει δραστηριοποιηθεί ο μηχανισμός, πόσο προχωρά ο έλεγχος σε βάθος, πόσο είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, να αντιπαρατεθούμε με όλες τις εστίες διαφθοράς, όπου κι αν υπάρχουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα των εκβιασμών των δημοσιογράφων έναντι πολιτών και τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση το ταχύτερο και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή προέκυψε γιατί η ίδια η κυβέρνηση έστειλε στον εισαγγελέα στοιχεία και πληροφορίες που είχε πάρει γι` αυτό το θέμα.

    Οσον αφορά τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η δραστική παρέμβαση των ελεγκτικών αρχών στο χώρο αυτό έγινε δυνατή λόγω του νόμου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση για την εξυγίανσή του. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ. γιατί, όπως είπε, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις προσπάθειες και το έργο της κυβέρνησης: " Η σκανδαλολογία είναι το προπέτασμα καπνού της Ν.Δ. για να αποκρύψει την προγραμματική ένδειά της, την αδυναμία της να αρθρώσει προγραμματικό λόγο και θέσεις σε όλα τα επίπεδα. Η προγραμματική ένδεια και η άρνηση της Ν.Δ. φάνηκε καθαρά στην υπόθεση του ασυμβίβαστου, όπου η Ν.Δ. καταψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, χωρίς να ξέρει ούτε γιατί το κάνει, ούτε και ποια είναι η θέση της" υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και συμπλήρωσε ότι με τη στάση της αυτή η Ν.Δ. αποδεικνύεται ότι δεν έχει να προσφέρει στη χώρα τίποτε ουσιαστικό, διαφορετικό, τίποτε καινούργιο. Εκείνο που προσφέρει είναι άρνηση. Κατέληξε λέγοντας ότι σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά: "Προχωρούμε σταθερά, παρά τις αντιδράσεις, γιατί θέλουμε ο δημόσιος βίος να έχει διαφανή λειτουργία και να μην υπάρχει θέση για δραστηριότητες που δεν συνοδεύονται από την πλήρη προστασία του δημόσιου συμφέροντος".

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Οι ανεπαρκής υποδομές και η έλλειψη προσωπικού δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, σε ερώτηση του προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας.

    Ο κ. Ορφανός σημειώνει ότι μόνο στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Παπανικολάου λειτουργούν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και σε αυτά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτά τον υπουργό Υγείας πότε θα λειτουργήσουν τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού και πότε θα αγοραστούν τα αναγκαία μηχανήματα.

    [06] ΟΡΦΑΝΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Προβλήματα δημιουργούνται στο χώρο της δικαιοσύνης λόγω της διακοπής των ιατρικών εξετάσεων από τα εργαστήρια της Ιατροδικαστικής Θεσσαλονίκης, επισημαίνει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Ορφανός, η απόφαση που πήραν οι καθηγητές της Ιατροδικαστικής στη Θεσσαλονίκη για την διακοπή των εργαστηριακών εξετάσεων, οφείλεται στην άρνηση των προμηθευτών να τους προμηθεύσουν με τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούν στα εργαστήρια τους, γιατί το δημόσιο τους χρωστάει χρήματα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι μένουν χωρίς ιατροδικαστικά πορίσματα φορείς όπως η αστυνομία και οι δικηγόροι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εκκρεμούν και αποφάσεις δικαστηρίων.

    Ο κ. Ορφανός ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης για πιο λόγο δεν επιχορηγούνται σε μόνιμη βάση τα εργαστήρια της Ιατροδικαστικής και πότε το υπουργείο θα καταβάλλει τα χρήματα που οφείλει στους προμηθευτές.

    [07] ΕΠΑΦΕΣ Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Ειδικότερα, στις 12.45 ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ρίτις Μαρτικόνις.

    Στις 19.00, ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Ζαν Λεμιέρ.

    [08] ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Σίδνεϋ, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια και του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ανθιμου πραγματοποιήθηκε στο Σίδνευ η κληρικολαϊκή συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

    Το χορευτικό συγκρότημα της Κρητικής Αδελφότητας Σίδνεϊ χόρεψε παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς ενώ ο Πρόεδρος της Αδελφότητας, Παυλος Σπανουδακης δώρησε στον Κάρολο Παπούλια και τον Μητροπολίτη Ανθιμο αναμνηστικά δώρα.

    [09] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Σοβαρά προβλήματα κυρίως στη νότια και την κεντρική Ελλάδα προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή από χθες το βράδυ.

    Στη Φθιώτιδα υπερχείλισε ο Σπερχειός ποταμός, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Αμαξοστοιχία του ΟΣΕ αναγκάστηκε να σταματήσει στο Λιανοκλάδι, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού. Οι επιβάτες προωθήθηκαν στον προορισμό τους με λεωφορεία του ΟΣΕ.

    Η στάθμη του ποταμού Αλφειού, στο νομό Ηλείας ανέβηκε επικίνδυνα. Αγροτικές εκτάσεις στο νομό πλημμύρησαν, ενώ τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου υπέστησαν καθίζηση.

    Εν τω μεταξύ, λόγω των θυελλωδών ανέμων, ελικόπτερο Σινούκ του στρατού ξηράς επιστρατεύθηκε για τη μεταφορά 29χρονης εγκύου γυναίκας, που παρουσίαζε επιπλοκές στην κύηση από Λειψούς στο νοσοκομείο της Λέρου. Ωστόσο, η 29χρονη απέβαλλε λίγο πριν τη μεταφορά της.

    Στον νομό Ιωαννίνων χιονίζει συνεχώς και χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού. Αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων, μετά την Κατάρα, καθώς και στο δρόμο Μετσόβου-Γρεβενών, μέσω Μηλιάς.

    Επιτράπηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια Ραφήνας και Πειραιά, ενώ παραμένει το απαγορευτικό για Κυλλήνη, Θάσο, Κεραμωτή και για όλα τα πορθμεία του βορειοανατολικού Αιγαίου.

    [10] ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Πολιτική πρόταση με την οποία συνιστάται να περάσει στην ιδιοκτησία των παραγωγικών δυνάμεων το management και η διαχείριση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και άλλων ανάλογων ινστιτούτων και ερευνητικών κέντρων κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα στο πλαίσιο της Agrotica 2003. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γίνει η έρευνα πιο αποτελεσματική, τόνισε ο ίδιος.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραμίχας στο πλαίσιο της ημερίδας, θέμα της οποίας ήταν «Η προσανατολισμένη αγροτική έρευνα και η χρηματοδότηση της» η άποψη που επικρατεί στους κόλπους των αγροτών είναι ότι το ΕΘΙΑΓΕ παράγει «επιστήμη για την επιστήμη» παρά έρευνα για τον πρωτογενή τομέα.

    Αυτό που πρέπει να γίνει όπως τόνισε ο κ. Καραμίχας είναι να φέρουμε την έρευνα πιο κοντά στον πολίτη και να γίνουν σημαντικές αλλαγές καθώς αποτελεί το κλειδί στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

    Σχολιάζοντας τη πρόταση του κ. Καραμίχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Δημήτρης Συμεωνίδης επισήμανε ότι τον βρίσκει σύμφωνο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να καλλιεργηθεί και να διερευνηθεί σε βάθος.

    Παράλληλα ο κ. Συμεωνίδης τόνισε στην ομιλία του ότι η «έρευνα για την έρευνα»δεν φθάνει και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

    Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Συνδέσμου για τον έργο των ερευνητικών κέντρων τόνισε ότι αυτές έγκειται στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων αγροτικής έρευνας, στην προώθηση της τεχνολογίας και των καινοτόμων μεθόδων και στην ανάθεση μελετών και πρωτοβουλιών σε ερευνητικούς φορείς.

    Επιπλέον όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ απαιτείται η λήψη μια σειράς μέτρων που αφορούν στο σχεδιασμό και εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων αγροτικής έρευνας στην πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν και στη βελτίωση των υποδομών του εν λόγω τομέα.

    Καταλήγοντας ο κ. Συμεωνίδης εξέφρασε την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος στο ΕΘΙΑΓΕ υπογραμμίζοντας ότι θα βρίσκεται δίπλα στους επιστήμονες που θα προάγουν έρευνα η οποία θα συντελέσει τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΘΙΑΓΕ, Ν. Μαραβέγιας επισήμανε ότι το θέμα της χρηματοδότησης της αγροτικής έρευνας είναι πολύ δύσκολο, γεγονός που οφείλεται στο ότι το κράτος αντιμετωπίζει δημοσιονομικές δυσκολίες και στο ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι αντικειμενικά σε θέση να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία.

    Την ανεμικότητα χρηματοδότησης της αγροτικής έρευνας την απέδωσε και στη νοοτροπία ότι δεν είναι μείζων θέμα αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ίσως να οφείλεται στους ίδιους τους επιστήμονες και ερευνητές.

    Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Σ. Βυζαντινόπουλος επισήμανε ότι ο αγροτικός τομέας θα πρέπει να προσαρμόζεται στις συχνές μεταβολές που παρατηρούνται στη διεθνή σκακιέρα προσθέτοντας δε ότι θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτος.

    Όπως υπενθύμισε η Ελλάδα από πλευράς επενδύσεων στην αγροτική έρευνα βρίσκεται στη τελευταία θέση της λίστας μεταξύ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ενώ η Σουηδία δαπανά ποσοστό της τάξεως του 3,78% επί του ΑΕΠ το ελληνικό αντίστοιχο ποσοστό φθάνει μόλις το 0,68%.

    Οι λόγοι που υστερεί η αγροτική έρευνα στην Ελλάδα είναι ότι έχει καθιερωθεί η αντίληψη ότι οι επιστήμονες πρέπει να μεταφέρουν τη γνώση από το εξωτερικό, οι policy makers δεν διακρίνονται από ερευνητική κουλτούρα, η Ελλάδα έχει έλλειψη εθνικών στρατηγικών στόχων καθώς και ουσιαστικών μηχανισμών σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2002 το ΕΘΙΑΓΕ ανέλαβε 233 ερευνητικά έργα ενώ όπως τόνισε ο κ. Βυζαντινόπουλος ο προϋπολογισμός του ιδρύματος για το τρέχον έτος αναμένεται να καλυφθεί κατά 55% από ιδία έσοδα.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι για να χαραχθεί το μέλλον της αγροτικής έρευνας θα πρέπει πρώτα να χαρτογραφηθεί το παρών και το παρελθόν.

    Ελενα Αλεξιάδου

    [11] ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να προκηρυχθεί το μέτρο (4.3.) του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της υπαίθρου 2000-2006" στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, για την προώθηση των εξαγωγών και τους συλλογικούς φορείς.

    Όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα, στο πλαίσιο της έκθεσης "Agrotica" στη Θεσσαλονίκη, κύριοι στόχοι του εν λόγω μέτρου είναι η αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση της απασχόλησης της υπαίθρου, η κατάκτηση και διατήρηση των αγορών γεωργικών προϊόντων, ο ανασχεδιασμός της γεωργικής μας παραγωγής προς προϊόντα ευρείας ζήτησης και η ταχύτερη απόδοση των τιμών με τις διεθνείς τιμές, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

    Στ. Τ.

    [12] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-31/1/2003

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    CONNECTION Α.Ε.Β.Ε.Ε.

    Από σήμερα 31 Ιανουαρίου 2003, σύμφωνα με την από 30/1/2003 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας «CONNECTION A.E.B.E.E.» μεταφέρεται στην «Αγορά Γ» (Υπό επιτήρηση διαπραγμάτευση).

    ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Από σήμερα 31 Ιανουαρίου 2003, oι μετοχές της εταιρίας «ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ Α.Ε.» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 0,33 Ευρώ (από 0,30 Ευρώ).

    MEDICON ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Από σήμερα 31 Ιανουαρίου 2003, oι μετοχές της εταιρίας «MEDICON ΕΛΛΑΣ Α.Ε. » είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία 1,51 Ευρώ (από 1,50 Ευρώ).

    RIDENCO Α.Ε.

    Από σήμερα 31 Ιανουαρίου 2003, οι μετοχές της «ΡΙΝΤΕΝΚΟ ΑΝΩΝ. ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση Μ.Ο.Δ., ύψους Ευρώ 5.764.922,00 διαιρούμενου σε 2.882.461 ανώνυμες ομολογίες, μετατρέψιμες σε 1.921.640 κοινές ανώνυμες μετοχές, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης ομολογίας Ευρώ 2,00, και τιμής μετατροπής ομολογίας Ευρώ 3,00. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 07/02/2003 έως και 21/02/2003 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ΧΑ από 07/02/2003 έως και 17/02/2003.

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Λόγω μεταφοράς της μετοχής CONNECTION A.E.B.E.E. (ΚO) σε καθεστώς «υπό επιτήρηση» διαπραγμάτευσης (Αγορά Γ) και σύμφωνα με την απόφαση 33 (05/11/1999) του Δ.Σ. Χ.Α. προβλέπεται η διαγραφή της συγκεκριμένης μετοχής από κάθε δείκτη στον οποίο συμμετέχει.

    Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί η ακόλουθη αλλαγή: η CONNECTION A.E.B.E.E. (ΚO) θα διαγραφεί από τους δείκτες: Παράλληλης Αγοράς, Συνολικής Απόδοσης Παράλληλης Αγοράς, Χονδρικού Εμπορίου Χ.Α. από 31/01/2003. Δεν θα υπάρξει άμεση αντικατάσταση της μετοχής αυτής στους παραπάνω δείκτες.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΑΛΤΕ Α.Τ.Ε., για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω της Συγχώνευσης με απορρόφηση των εταιριών: ΙΡΙΣ Α.Ε., ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ Α.Ε., ΑΝΝΕΞ Α.Τ.Ε., ΘΕΜΕΛΙΟ 79 Α.Ε., ΔΩΡΙΚΗ Α.Τ.Ε., Γ. ΣΧΟΙΝΑΣ Α.Τ.Ε., ΟΔΩΝ & ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ Α.Ε., βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α., www.ase.gr, και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίες/ Εισηγμένες Εταιρίες / Ενημερωτικά Δελτία.

    ΔΕΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι από την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2003 ξεκινά η εμπορική λειτουργία της TELLAS Α.Ε., νέας εταιρίας τηλεπικοινωνιών, που θα παρέχει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και εφαρμογών internet. Στη συγκεκριμένη επένδυση συμμετέχουν η ΔΕΗ Α.Ε. κατά 50% μείον μια μετοχή και η ιταλική WIND κατά 50% συν μία μετοχή. Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει επενδύσει μέχρι σήμερα το ποσό των 36.760.086,00 Ευρώ.

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ

    Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΛΤΔ με επιστολή της προς το Χ.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σε συνέχεια των ανακοινώσεών μας 5 και 12 Δεκεμβρίου 2002 σχετικά με την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου, αναφέρουμε ότι έχουμε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και καθορίσει τους τελικούς όρους με τους οποίους προβαίνουμε στην έκδοση. Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου θα φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο θα αναθεωρείται κάθε τρεις μήνες. Το επιτόκιο θα είναι ίσο με το Βασικό Επιτόκιο της Τράπεζας στην αρχή της εκάστοτε τριμηνίας πλέον 1,00%. Ο τόκος θα είναι πληρωτέος κάθε τρεις μήνες. Κατά την ημερομηνία της παρούσας ανακοίνωσης το Βασικό Επιτόκιο της Τράπεζας είναι 5,00% και επομένως το επιτόκιο των Αξιογράφων Κεφαλαίου είναι 6,00%. Η ετησιοποιημένη απόδοση υπερβαίνει το 6,00% λόγω της τριμηνιαίας καταβολής τόκου. Τα Αξιόγραφα Κεφαλαίου θα προσφερθούν σε περιορισμένο αριθμό επενδυτών, σύμφωνα με το Νόμο 149(Ι) του 2002. Αιτήσεις για εγγραφή θα γίνονται αποδεκτές μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2003 και ώρα 11.00 π.μ. Το προϊόν της έκδοσης των Αξιογράφων Κεφαλαίου θα συμβάλει στην ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της Τράπεζας και θα υποστηρίξει τα επεκτατικά σχέδια του Συγκροτήματος στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Α' Επαναληπτική συνεδρίαση της από 14/01/2003 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, η οποία διεξήχθη στις 31/1/2003, αποφάσισε την επέκταση του σκοπού της Εταιρείας ώστε να συμπεριληφθούν δραστηριότητες σχετικές με την ανάπτυξη, διαχείριση και εκμετάλλευση ακινήτων της Εταιρείας ή τρίτων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών έρευνας αγοράς και διαφήμισης στους ανωτέρω τομείς καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ακίνητα, την αξιολόγηση ακινήτων ως και την εκπόνηση πάσης φύσεως μελετών, ερευνών και επιχειρηματικών σχεδίων αξιοποίησης ακινήτων. Επίσης, αποφάσισε την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 3 του Καταστατικού αυτής, περί σκοπού.

    ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί, σύμφωνα με το άρθρο 10 κεφ, Δ΄ της υπ΄αριθ. 5/204/14.11.2000 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τις συναλλαγές επί της μετοχής ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. στις οποίες προέβη μέσω της ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΕΥ ο κ. Γεωργάτος Βλάσσης (προαναγγελία 10/01/2003), ως ακολούθως: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. - Χρονική περίοδος σύμφωνα με την προαναγγελία: 13/01/2003 24/01/2003. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 150.000 τεμάχια. Κατάσταση συναλλαγών: Αγορά 68.050 τεμάχια ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.

    LOGICIDIS Α.Ε.

    Η εταιρία LOGICDIS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Τα Διοικητικά Συμβούλια της LogicDIS, της Information Dynamics και της Knowledge, κατά τις συνεδριάσεις τους στις 30/1/2003, αποφάσισαν να προτείνουν στους μετόχους τους τη συγχώνευσή τους με απορρόφηση της Information Dynamics και της Knowledge από την LogicDIS Α.Ε. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2, 69-77 του Κ.Ν. 2190/1920 και 1-5 του N.2166/1993. Η σχέση αξιών των υπό συγχώνευση εταιριών LogicDIS και Information Dynamics, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των οικονομικών υπηρεσιών της LogicDIS και της Information Dynamics, εκτιμάται κατ΄ αρχήν σε LogicDIS/Information Dynamics = 14,7/1. Σημειώνεται ότι η Information Dynamics είναι κατά 51% θυγατρική εταιρία της LogicDIS, οι δε μετοχές της Information Dynamics που κατέχει η LogicDIS θα ακυρωθούν ως συνέπεια της συγχώνευσης. H τελική σχέση αξιών των υπό συγχώνευση εταιριών, καθώς και η προκύπτουσα τελική σχέση ανταλλαγής των μετοχών θα αποφασισθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, μετά τη σύνταξη του ισολογισμού μετασχηματισμού με ημερομηνία 31/1/2003, και τη σχετική έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος θα προβεί στην αποτίμηση των εταιριών και στη διατύπωση πρότασης αναφορικά με το δίκαιο και εύλογο της σχέσης αξιών και της σχέσης ανταλλαγής. Η σχέση αξιών των υπό συγχώνευση εταιριών LogicDIS και Knowledge καθώς και η προκύπτουσα τελική σχέση ανταλλαγής των μετοχών θα αποφασισθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, μετά τη σύνταξη του ισολογισμού μετασχηματισμού με ημερομηνία 31/1/2003, και τη σχετική έκθεση του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος θα προβεί στην αποτίμηση των εταιριών και στη διατύπωση πρότασης αναφορικά με το δίκαιο και εύλογο της σχέσης αξιών και της σχέσης ανταλλαγής. Σημειώνεται ότι η Knowledge είναι ήδη κατά 99,3% θυγατρική εταιρία της LogicDIS. Η συγχώνευση τελεί υπό την αίρεση των κατά το Nόμο οριζομένων αδειών και εγκρίσεων των Γενικών Συνελεύσεων των Mετόχων των τριών εταιριών και των αρμοδίων Αρχών. Η διαδικασία συγχώνευσης δι' απορροφήσεως της Information Dynamics και της Knowledge από την LogicDIS εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε έξι περίπου (6) μήνες. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου LogicDIS για τη δημιουργία ενός πιο συνεκτικού και αποδοτικού ομιλικού σχήματος που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα έργα Πληροφορικής του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, τόσο στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ Κ.Π.Σ. όσο και ανεξάρτητα από αυτό. Η νέα LogicDIS που θα προκύψει μετά την συγχώνευση θα έχει σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία και διευρυμένη παρουσία σε σημαντικούς τομείς, όπως: τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα συστήματα CRM, οι λύσεις e-business κ.τ.λ. Παράλληλα, θα ενταχθούν στο πελατολόγιο της LogicDIS πολλοί μεγάλοι πελάτες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, όπως ενδεικτικά: Vodafone, Cosmote, Telestet, Forthnet, Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Ταχυδρομεία.»

    ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε γνωστοποιεί, ότι με την υπ' αριθ. Κ2-17180/24-1-2003 απόφαση της Δ/νσης Α.Ε. και Πίστεως Εσωτ. Εμπορίου του Υπ. Ανάπτυξης εγκρίθηκαν και καταχωρήθηκαν στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών οι αποφασισθείσες τροποποιήσεις των άρθρων 3 και 5 του καταστατικού της εταιρείας από την Εκτακτη Γ.Σ των μετόχων της 27/12/2002, αφορώσες αντίστοιχα: α. στην μεταφορά της έδρας της εταιρείας από την Πάτρα στον Δήμο Αλίμου Αττικής (με γραφεία στην οδό Σολωμού αριθ. 20 Ανω Καλαμάκι, Αλιμος 17456). β. στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 38.860 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από αναπροσαρμογή αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων Ν. 2065/1992, με έκδοση και δωρεάν διανομή στους μετόχους 77.720 νέων μετοχών. Μετά την παραπάνω αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε ανέρχεται σε 73.410.192 ευρώ και διαιρείται σε 146.823.384 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,5 ευρώ εκάστης. Η ημερομηνία αποκοπής του σχετικού δικαιώματος λήψης των παραπάνω 77.720 νέων μετοχών, ως και της ημερομηνίας εισαγωγής αυτών στο Χ.Α., θα γνωστοποιηθούν με νεότερες ανακοινώσεις στην εταιρεία.

    J&P ΑΒΑΞ Α.Ε.

    Η εταιρία J & P ΑΒΑΞ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατά την Εκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της J & P ΑΒΑΞ Α.Ε., της 31/1/2003, οι μέτοχοι αποφάσισαν: 1. Την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά είκοσι εκατομμύρια εκατόν τριάντα χιλιάδες Ευρώ, με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, με έκδοση τριάντα έξι εκατομμυρίων εξακοσίων χιλιάδων (36.600.000) νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,55 Ευρώ η καθεμία. 2. Οι ανωτέρω εκδοθησόμενες 36.600.000 νέες μετοχές, θα διανεμηθούν δωρεάν με αναλογία μίας (1) νέας μετοχής προς κάθε μία (1) παλαιά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας και συγκεκριμένα σε όσους είναι μέτοχοι της εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας όπως ορίζει ο νόμος και μετά από τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων. Η ημερομηνία αυτή θα ανακοινωθεί εγκαίρως στον ημερήσιο Τύπο. Από την ημερομηνία αυτή και μετά, η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. 3. Η πίστωση των μερίδων των μετόχων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και ύστερα από νέα σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 4. Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα συμμετέχουν στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσεως 2002. 5. Μετά την ανωτέρω αύξηση το καταβεβλημένο Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 40.260.000 Ευρώ διαιρούμενο σε 73.200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,55 Ευρώ κάθε μία και είναι ολοσχερώς καταβεβλημένο. Η θετική πορεία της εταιρείας και του Ομίλου συνεχίζεται και ήδη ελήφθησαν οι εγκρίσεις των φακέλων των εταιρειών του Ομίλου για την απόκτηση των νέων εργοληπτικών πτυχίων του ΜΕΕΠ, της J & P ΑΒΑΞ Α.Ε. για το ανώτατο εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης, της ΕΤΕΘ Α.Ε. για την 6η τάξη και της ΠΡΟΕΤ Α.Ε. για την 3η τάξη. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, προκύπτει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2002 θα ξεπεράσουν τις προβλέψεις της Διοίκησης. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2002 οι προβλέψεις ήταν για κύκλο εργασιών 400 εκατ. Ευρώ και κέρδη 44 εκατ. Ευρώ. Τα ακριβή οικονομικά στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα μετά την οριστικοποίησή τους. Τέλος αναφέρεται ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των εταιρειών του Ομίλου J & P ΑΒΑΞ Α.Ε., ΕΤΕΘ Α.Ε. ανέρχεται την 31.12.2002 σε 870 εκατ. Ευρώ.»

    ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ Α.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ΑΕ γνωστοποιεί τα εξής: 1. Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία συνήλθε την 30.01.2003, απεφάσισε τα ακόλουθα: 1.1. Να προβεί η Εταιρεία στην αγορά ιδίων μετοχών αυτής, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προς στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής και καθόρισε α) με βάση τον υφιστάμενο σήμερα αριθμό μετοχών (201.217.100) τον ανώτατο αριθμό των μετοχών, που θα αγορασθούν μέχρι 14.000.000 μετοχές, δηλαδή μετοχές, που θα αντιστοιχούν σε 1.400.000 μετά την έγκριση της τροποποιήσεως του Καταστατικού της Εταιρείας, περί του οποίου ειδικότερα κατωτέρω (υπό 1.2) λόγω της συμπτύξεως (reverse split) αυτών, η ποσότητα δε αυτή αντιπροσωπεύει ποσοστό 6,96% του συνόλου των 201.217.100 υφισταμένων σήμερα μετοχών της Εταιρείας και θα αντιπροσωπεύει το αυτό ποσοστό μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμπτύξεως των μετοχών κατά τα ανωτέρω, β) την ανώτατη τιμή αγοράς της μετοχής, με βάση την υφισταμένη σήμερα ονομαστική αξία αυτών, σε Euro 0,70, την δε κατώτατη τιμή αγοράς της μετοχής σε Euro 0,10, ποσά, που, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της συμπτύξεως των μετοχών καθορίζονται αντιστοίχως σε Euro 7,00 η ανώτατη τιμή και σε Euro 1,00 η κατώτατη τιμή και γ) το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο θα γίνουν οι ως άνω αγορές, σε δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία λήψεως της αποφάσεως της ανωτέρω Γενικής Συνελεύσεως των μετόχων. 1.2. Την σύμπτυξη των μετοχών της Εταιρείας (reverse split), ώστε δέκα (10) υφιστάμενες σήμερα μετοχές, με ονομαστική αξία Euro 0,49 εκάστη, να αποτελέσουν μια νέα μετοχή, με δεκαπλάσια ονομαστική αξία Euro 4,90 εκάστη, με παράλληλη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού περί του μετοχικού κεφαλαίου. Ετσι ο συνολικός αριθμός των μετοχών της Εταιρείας από 201.217.100 ονομαστικής αξίας Euro 0,49 εκάστη ανέρχεται σε 20.121.710 νέες μετοχές, με ονομαστική αξία Euro 4,90 εκάστη. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί να ρυθμίσει με απόφασή του ζητήματα σχετιζόμενα με την διάθεση τυχόν κλασματικών υπολοίπων, που ενδεχομένως θα προκύψουν. 2. Ο χρόνος ενάρξεως εφαρμογής της ως άνω αποφάσεως θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση.

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ Α.Χ.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με το άρθρο 10 κεφ. Δ της υπ΄ αριθμόν 5/204/14.11.2000 σας γνωστοποιούμε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2003 πραγματοποιήθηκε η αγορά 200.000 μετοχών DOMUS από τον κ. Παναγιώτη Διαμάντη μέσω της εταιρίας μας, σύμφωνα με την προαναγγελία του, σχετικά με την πρόθεση αγοράς 200.000 μετοχών της εταιρίας DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.»

    ΕΛΒΙΕΜΕΚ Α.Ε.

    Η εταιρεία ΕΛΒΙΕΜΕΚ Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι προέβη στη σύνταξη αναμορφωμένου Ετήσιου Δελτίου έτους 2001, το οποίο από 31.1.2003 είναι στη διάθεση του κοινού.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το Π.Δ. 350/1985 και το άρθρο 4 παρ. 1 της Απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα αποτελέσματα (9μηνο 2002), καθώς και τις εκτιμήσεις για το έτος 2002, η εταιρεία ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι θα σημειωθούν θετικές αποκλίσεις στις προβλέψεις αποτελεσμάτων της για το έτος 2002, που παρουσιάσθηκαν στο Ενημερωτικό Δελτίο το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. και διατέθηκε κατά την διαδικασία συγχώνευσης της ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε.

    ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το πτυχίο της νέας έκτης (6ης) εργοληπτικής τάξης απέκτησε η εταιρεία ΘΟΛΟΣ Α.Ε., 100% θυγατρική της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε., μετά από έγκριση που έλαβε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Στο πλαίσιο του Ν. 2940/2001 περί κινήτρων και συγχωνεύσεων των τεχνικών εταιρειών η μητρική εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. έχει ήδη αποκτήσει το πτυχίο της εβδόμης (7ης) τάξης, της νέας ανώτατης εργοληπτικής τάξης του ΜΕΕΠ. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. θα εκπροσωπείται πλέον με τα πτυχία των δύο ανώτατων εργοληπτικών τάξεων που σε συνδυασμό της δίνουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνει δημόσια έργα προϋπολογισμού από 8,8 εκατ. ευρώ (3 δις δρχ) και χωρίς ανώτατο όριο. Θεμελιώδης αρχή της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας της και υπό αυτό το πρίσμα είχε προβεί στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου εννέα μικρότερων εργοληπτικών εταιρειών με σκοπό να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του κατασκευαστικού κλάδου. Η διοίκηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. εκτιμά ότι η απόκτηση των δύο κορυφαίων εργοληπτικών πτυχίων θα ισχυροποιήσει σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά με δεδομένο ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί νέο σταθμό για την πορεία του ομίλου και θα συντελέσει αποφασιστικά στην δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης. Οι παραπάνω 2 κορυφαίες τάξεις πτυχίων του ΜΕΕΠ εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 60%-70% των κατασκευών τα επόμενα έτη, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις τόσο στις προοπτικές του ομίλου στον χώρο των κατασκευών, όσο και στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου γενικότερα. Ο Όμιλος εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη τεχνική εμπειρία, ορθή κεφαλαιακή διάρθρωση, υγιή δανειακή θέση και υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, είναι πλέον και τυπικά σε θέση να μετέχει αυτόνομα στην ανάληψη δημοσίων έργων χωρίς ανώτατο όριο προϋπολογισμού και να εκμεταλλευτεί με αποτελεσματικό τρόπο τις ραγδαίες εξελίξεις του κατασκευαστικού κλάδου, της επικείμενης υλοποίησης μεγάλων έργων υποδομής του Γ' ΚΠΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παράλληλα σημαντικός στόχος είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη και διεθνοποίηση των εργασιών του ομίλου σε αγορές πέραν των Ελληνικών συνόρων.»

    ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι έχει την πρόθεση να συμμετέχει στις διαδικασίες ανάληψης έργων του Δημοσίου, που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 2328/1995. Συγκεκριμένα, η εταιρία προτίθεται να συμμετάσχει στον με αριθμό Διακήρυξης 6005 Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε. για την παροχή υπηρεσιών κέντρου τηλεφωνικής ενημέρωσης εξυπηρέτησης του κοινού του ΟΣΕ, με ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών και αξιολόγησης αυτών την 10/02/2003 και ώρα 10:00 π.μ. Η εταιρία καλεί τους μετόχους της που είναι ανώνυμες εταιρίες να αποστείλουν αναλυτική κατάσταση (τουλάχιστον 3 εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού) με τα στοιχεία των μετόχων μέχρι φυσικού προσώπου της εταιρίας τους και τον αριθμό των μετοχών κάθε μετόχου, όπως τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα στο βιβλίο μετόχων της εταιρίας τους. Για τους μετόχους της που είναι ανώνυμες εταιρίες και δεν έχουν προβεί στη μέχρι φυσικού προσώπου κατά την έννοια του άνω διατάγματος ονομαστικοποίηση των μετοχών τους, οι προβλεπόμενες κυρώσεις συνίστανται στη στέρηση των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση καθώς και των κάθε είδους περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μετοχική τους ιδιότητα.

    ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 25.11.2002 η τροποποίηση του Πίνακα Διάθεσης Αντληθέντων Κεφαλαίων των ως άνω εταιριών έχει ως εξής:

    1) ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.: Η προτεινόμενη νέα τροποποίηση αφορά τόσο στον χρόνο περάτωσης του επενδυτικού προγράμματος όσο και στην αναπροσαρμογή του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων. Ειδικότερα, η αναμορφωμένη πρόβλεψη έχει χρονικό ορίζοντα την 31-12-2003, δηλαδή, είναι επιμηκυμένο κατά 1 χρόνο σε σχέση με την ημερομηνία της 31-12-2002 που είχε αποφασιστεί σαν ημερομηνία περάτωσης των επενδύσεων στην προηγούμενη έκτακτη Γ.Σ. της 2-5-2002. Οι λόγοι της αιτούμενης παράτασης καθώς και της αναπροσαρμογής του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων είναι οι εξής:

    α. Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε., προκειμένου να καταταγεί στη νέα ανώτατη τάξη, την 7η τάξη του ΜΕΕΠ του ΥΠΕΧΩΔΕ, προέβη αφ' ενός στη συγχώνευση της NESTOS ΑΤΕ, εργοληπτικής επιχείρησης Η' τάξης, εισηγμένης στο Χ.Α., στην οποία κατείχε το 37,5% των μετοχικών της κεφαλαίων και αφ΄ ετέρου στην εξαγορά πέντε (5) εργοληπτικών επιχειρήσεων, ήτοι: της ΤΕΜΑΚ ΑΕ, της ΕΥΡΩΔOΜΗ ΑΤΕ , της Β. ΠΑΓΩΝΗΣ ΑΤΕ, που είναι όλες εργοληπτικές επιχειρήσεις Ζ' τάξης του ΜΕΕΠ, και των εργοληπτικών επιχειρήσεων ΣΤ΄ τάξης ΠΡΟΔΟΜΗ ΑΕ, και Π. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΠΕ. Με τις ενέργειες αυτές που ολοκληρώθηκαν στις 30-09-2002, οπότε και κατατέθηκε η αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ διαμόρφωσε τον όμιλο που κατατάσσεται στη νέα 7η τάξη, που είναι και ο μοναδικός, ανάμεσα στους 15 που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση, με έδρα εκτός λεκανοπεδίου Αθηνών. Η κατάταξη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2002. β. Η διαμόρφωση του ομίλου, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ανέτρεψε τον προγραμματισμό της εταιρίας καθώς επιβάλλει νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό, που προφανώς επηρέασε και τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων, όπως αυτή τροποποιήθηκε με σχετική απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 02-05-2002, που στο μεγαλύτερο βαθμό έχει υλοποιηθεί. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι στην Έκτακτη Γ.Σ. της 02-05-2002 δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ανάγκες του ομίλου, όπως αυτές θα προέκυπταν κατά την πολλαπλή συγχώνευση, γιατί η διαδικασία και διαμόρφωσή του ήταν σε εξέλιξη και δεν είχε οριστικοποιηθεί. γ. Η συγχώνευση της NESTOS ΑΤΕ με απορρόφησή της από τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ, επηρέασε και τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων της πρώτης, που αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γ.Σ. της 12-07-2002. Μέχρι τις 06-09/2002 οπότε και πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της NESTOS ΑΤΕ, το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί ανήλθε σε 4.061 χιλ. ευρώ, ενώ το αδιάθετο υπόλοιπο των αντληθέντων κεφαλαίων ανήλθε στις 2.610 χιλ. ευρώ. Η προτεινόμενη τροποποίηση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων της NESTOS ATE παρατίθεται αναλυτικά πιο κάτω. δ. Με την προτεινόμενη τροποποίηση, μέχρι τις 31-12-2003 θα έχει διατεθεί το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων, τόσο της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ , που αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 17-9-1999, όσο και της NESTOS ATE, που αποφασίστηκε στην Έκτακτη Γ.Σ. των μετόχων της 08-12-2000. Β. Ανάλυση: 1. Μηχανικός εξοπλισμός: Μέχρι 30-09-2002 έχει διατεθεί ποσό 8.003,52 χιλ. ευρώ. Το εγκεκριμένο από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 02-05-2002 ποσό των 13.206,16 χιλ. ευρώ μειώνεται στο ποσό των 9.206,16 χιλ. ευρώ. Οι λόγοι της μείωσης είναι: α. Με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ ενίσχυσε τον πάγιο μηχανικό εξοπλισμό της (πάγια στοιχεία εξαγορασθεισών εταιριών), β. Οι περαιτέρω ανάγκες της εταιρίας για μηχανικό εξοπλισμό, εάν υπάρξουν, θα καλυφθούν με την διαδικασία του Leasing, η οποία ύστερα και από σχετική χρηματοοικονομική μελέτη προκρίνεται ως πιο πρόσφορη μέθοδος. 2. Οργάνωση- Εκσυγχρονισμός Εταιρίας: Παραμένει όπως ισχύει. Μέχρι 30-09-2002 είχε διατεθεί το ποσό των 953,12 χιλ. ευρώ. Το αδιάθετο υπόλοιπο των 514,23 χιλ. ευρώ θα αναλωθεί μέσα στο 2003 μέσα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του νέου ομίλου ως εργοληπτικής επιχείρησης, δεδομένου ότι από 01-01-2003 αναμένεται να ισχύσουν τα νέα εργοληπτικά πτυχία.

    3. Κεφάλαιο Κίνησης: Η αντίστοιχη ανάλυση παρατίθεται πιο κάτω στην παράγραφο 8. 4. Συμμετοχή σε αυτοχρηματοδοτούμενα έργα: α. Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα των οδικών αξόνων: Το εγκεκριμένο από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 02-05-2002 ποσό των 1.173,88 χιλ. ευρώ, που αφορά στους αυτοχρηματοδοτού-μενους μεγάλους οδικούς άξονες, στους οποίους συμμετέχει και η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ, παραμένει όπως είχε εγκριθεί. Ο λόγος που δεν έχει ενεργοποιηθεί το κονδύλιο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστέρησε η β΄φάση του διαγωνισμού, που τελικά θα υλοποιηθεί εντός του 2003. β. Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων: Το αντίστοιχο κονδύλιο είχε μηδενισθεί με σχετική απόφαση της Ε.Γ.Σ. της 02-05-2002 και ισχύει ως έχει. γ. Χώρος στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις: Μέχρι την 30-09-2002 είχε διατεθεί το ποσό των 783 χιλ. ευρώ. Η κατηγορία αυτή επενδύσεων εξελίσσεται κανονικά. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, υπήρξε καθυστέρηση λόγω εμπλοκής στο Σ.τ.Ε. και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης, Το αδιάθετο υπόλοιπο των 3002,77 χιλ. ευρώ αφορά στην κατασκευή των χώρων στάθμευσης στα Ιωάννινα, Λάρισα και Καλαμαριά. Η κατασκευή του σταθμού αυτοκινήτων της Βέροιας έχει ήδη ολοκληρωθεί και μέσα στον Δεκέμβριο του 2002 θα ξεκινήσει η λειτουργία του. 5. Ανάπτυξη θυγατρικών επιχειρήσεων: α. Εξαγορές και δίκτυο Εταιριών: Μέχρι 30-09-2002 είχε διατεθεί το ποσό των 39.362,78 χιλ. ευρώ. Το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εξαγορών κατασκευαστικών ή/και άλλων εταιριών με διάθεση των αντληθέντων από την ΑΜΚ με μετρητά, θεωρούμε ότι έχει ολοκληρωθεί με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στην περίοδο 2001-2002. Ως εκ τούτου, το εγκριθέν από την Ε.Γ.Σ. ποσό των 44.020,54 χιλ. ευρώ μειώνεται σε 41.832,77 χιλ. ευρώ. Το αδιάθετο υπόλοιπο των 2.470 χιλ. ευρώ, θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του 2002 και αφορά στο ανεξόφλητο υπόλοιπο του τιμήματος των προαναφερθεισών εξαγορασθεισών κατασκευαστικών εταιριών (1.820 χιλ. ευρώ) καθώς και στην εξαγορά της γερμανικής εταιρίας THOLANDER Ablufttechnik GmbH (650 χιλ. ευρώ), η οποία δραστηριοποιείται στα συστήματα επεξεργασίας αέριων ρύπων. Στους στόχους της εταιρίας ήταν και είναι η εξαγορά Εταιρίας 5ης τάξης, ωστόσο η εν λόγω εξαγορά είναι πιθανόν να μη πραγματοποιηθεί λόγω της καθυστέρησης της σχετικής διαδικασίας επανάκρισης. Εφόσον η εξαγορά αυτή τελικά πραγματοποιηθεί, θα γίνει από ίδια κεφάλαια της εταιρίας. β. Ενεργειακά έργα γ. Διαχείριση ακινήτων. δ. Ενίσχυση θυγατρικών. Οι κατηγορίες αυτές εξελίσσονται κανονικά. Τα εγκεκριμένα από την Ε.Γ.Σ. της 02-05-2002 ποσά, παραμένουν ως έχουν και τα αντίστοιχα αδιάθετα υπόλοιπα των 1.206,44 χιλ. ευρώ, 4.547,18 χιλ. ευρώ και 2.545,25 χιλ. ευρώ, θα αναλωθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας. 6. Αγροτουρισμός: Το εγκεκριμένο ποσό των 293,47 χιλ. ευρώ μειώνεται σε 240,78 χιλ. ευρώ, ποσό που ήδη έχει διατεθεί μέχρι την 30-09-2002. Οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ στον τομέα αυτό διενεργείται πλέον μέσω της θυγατρικής της ΤΟΠΟΣ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε για το σκοπό αυτό, και οι αντίστοιχες επενδύσεις θα γίνουν μέσα από το κονδύλιο «Ενίσχυση θυγατρικών» (παρ. 5δ). Έτσι, το μικρό αδιάθετο υπόλοιπο των 52,69 χιλ. ευρώ άγεται στο κονδύλιο "Κεφάλαιο κίνησης".

    7. Βαλκανική αγορά: Παραμένει ως έχει εγκριθεί (586,95 χιλ. ευρώ). Μέχρι την 30-09-2002 έχει διατεθεί ποσό 238,64 χιλ. ευρώ. Το αδιάθετο υπόλοιπο των 348,31 χιλ. ευρώ θα αναλωθεί μέσα στο 2003. Η επέκταση της δραστηριότητας της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ στη Βαλκανική αγορά είναι γεγονός και η εταιρία ήδη εκτελεί σημαντικά έργα κυρίως στη Ρουμανία. 8. Κεφάλαιο Κίνησης: Σαν συνέπεια των πιο πάνω τροποποιήσεων, το εγκεκριμένο από την Ε.Γ.Σ. της 02-05-2002 ποσό των 2.347,76 χιλ. ευρώ, προτείνεται να αυξηθεί σε 8.588,22 χιλ. ευρώ. Η αύξηση αυτή κατά 6.240,46 χιλ. ευρώ αντιστοιχεί στο άθροισμα των ποσών που προέρχεται από τη μείωση των κονδυλίων που αφορούν: - στο μηχανικό εξοπλισμό κατά 4.000,00 χιλ. ευρώ, - στις εξαγορές και δίκτυο Εταιριών κατά 2.187,77 χιλ. ευρώ και στον αγροτουρισμό κατά 52,69 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το πιο πάνω ποσό των 8.588,22 χιλ. ευρώ αφορά σε Κεφάλαιο Κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα και είναι μικρότερο του αρχικού προβλεφθέντος στο ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου του 1999, ήτοι 13.176,82 χιλ. ευρώ, ενώ μέχρι 30-09-2002 διατέθηκε το ποσό των 2.950 χιλ. ευρώ.

    Η εν λόγω αύξηση στο Κεφάλαιο Κίνησης κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου της εταιρίας, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η, μέσα στο 2002 αλλά και η αναμενόμενη για το 2003, ανάληψη πολύ σημαντικού ύψους δημοσίων έργων. Τα έργα αυτά εμπεριέχουν μεγάλου ύψους παραγωγικές δαπάνες, κυρίως στο αρχικό στάδιο της ανάληψης αλλά και κατά την κατασκευή του έργου, ενώ συνήθως δεν προβλέπεται προκαταβολή και οι εισπράξεις των αντίστοιχων κονδυλίων πραγματοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου και μετά από τις σχετικές πιστοποιήσεις.

    2) NESTOS A.T.E.: Η προτεινόμενη τροποποίηση της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων που προήλθαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και Ιδιωτική Τοποθέτηση και την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. που αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 8/12/2000 αφορά στην αναπροσαρμογή του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων, λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της NESTOS ATE από τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ. Η συγχώνευση αυτή αποφασίστηκε όπως είναι γνωστό από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών λόγω της επιτακτικής ανάγκης για την απόκτηση από τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ του πτυχίου της νέας ανώτατης τάξης σύμφωνα με το Ν.2940/2001 και πραγματοποιήθηκε στις 6/9/2002, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο που αφορούσε στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας κατά 6.074,83 χιλ. ευρώ, καταρτίστηκε Πίνακας Διάθεσης των Αντληθέντων Κεφαλαίων κατά κατηγορία επένδυσης, που είχε χρονικό ορίζοντα τη διετία 2001-2002. Μέχρι τις 30/09/2002 η απορρόφηση των κεφαλαίων από την εταιρία NESTOS ATE ανήλθε σε 4.061 χιλ. ευρώ, ενώ κατά την ημερομηνία αυτή, το αδιάθετο υπόλοιπο των κεφαλαίων ανέρχονταν σε 2.610 χιλ. ευρώ.

    Η προτεινόμενη τροποποίηση αφορά στην ουσία στην αναπροσαρμογή των κονδυλίων στο ύψος των αντίστοιχων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας από τη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ και έχει ως εξής: 1. Ανανέωση & συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού: Μειώνεται από το εγκεκριμένο ποσό των 1.908 χιλ. ευρώ σε 1.174 χιλ. ευρώ, δηλαδή όσο διατέθηκε μέχρι την ημερομηνία συγχώνευσης της εταιρίας. 2. Αγορά & εγκατάσταση μονάδας παραγωγής σκυροδέματος: Η πραγματοποιηθείσα επένδυση ανήλθε στο προβλεπόμενο στο Ενημερωτικό Δελτίο ποσό των 528 χιλ. ευρώ. 3. Ανακατασκευή & διαμόρφωση κτιρίου γραφείων: Μειώνεται από το εγκεκριμένο ποσό των 734 χιλ. ευρώ σε 14 χιλ. ευρώ, όσο δηλαδή διατέθηκε. 4. Κατασκευή & εκμετάλλευση ακινήτων (real estate): Μειώνεται από το από το εγκεκριμένο ποσό των 2.641 χιλ. ευρώ στο διατεθέν ποσό των 1.739 χιλ. ευρώ. 5. Επενδύσεις ίδρυσης ή εξαγορά εταιριών στην περιοχή των Βαλκανίων: Μειώνεται από το ποσό των 264 χιλ. ευρώ στο διατεθέν ποσό των 10 χιλ. ευρώ. 6. Κεφάλαιο Κίνησης: Προτείνεται το αδιάθετο υπόλοιπο των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 2.610 χιλ. ευρώ να διατεθεί σαν Κεφάλαιο Κίνησης από την «νέα» εταιρία που προέκυψε από τις συγχωνεύσεις με απορρόφηση των κατασκευαστικών εταιριών, δεδομένου ότι κάποιες από τις πιο πάνω επενδύσεις, όπως π.χ. η ανανέωση και συμπλήρωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων και οι επενδύσεις που αφορούσαν στην δραστηριοποίηση της εταιρίας στις χώρες της Βαλκανικής, που προγραμματίζονταν από την ΝESTOS ATE εντάσσονται πλέον στο νέο επενδυτικό πρόγραμμα της ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ, όπως αυτό διαμορφώνεται με την πιο πάνω προτεινόμενη τροποποίηση των αντληθέντων κεφαλαίων της Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου της τελευταίας και το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της «νέας» ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ αλλά και του Ομίλου γενικότερα.

    [13] Η LOGICDIS ΑΠΟΡΡΟΦΑ ΤΙΣ INFORMATION DYNAMICS - KNOWLEDGE

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Τα Διοικητικά Συμβούλια της LogicDIS, της Information Dynamics και της Knowledge αποφάσισαν να προτείνουν στους μετόχους τους τη συγχώνευσή τους με απορρόφηση της Information Dynamics και της Knowledge από την LogicDIS Α.Ε.

    Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2, 69-77 του Κ.Ν. 2190/1920 και 1-5 του N.2166/1993. Η σχέση αξιών των υπό συγχώνευση εταιριών LogicDIS και Information Dynamics, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις των οικονομικών υπηρεσιών της LogicDIS και της Information Dynamics, εκτιμάται κατ΄ αρχήν σε LogicDIS/Information Dynamics = 14,7/1.

    Σημειώνεται ότι η Information Dynamics είναι κατά 51% θυγατρική εταιρία της LogicDIS, οι δε μετοχές της Information Dynamics που κατέχει η LogicDIS θα ακυρωθούν ως συνέπεια της συγχώνευσης.

    [14] ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΑΣΕΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (17:59 UTC+2)

    Τη διοργάνωση μαζικού αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή της στην πρόταση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Γεωργία, Φραντς Φίσλερ, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, ο οποίος επισήμανε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και αφού νωρίτερα γίνει δημόσιος διάλογος με την κυβέρνηση, τα κόμματα και όλους τους αγροτικούς φορείς.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica, ο κ. Καραμίχας ξεκαθάρισε ότι η βασική επιδίωξη της ΠΑΣΕΓΕΣ όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία -όπως είπε θα γίνει το αργότερο στο β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους- είναι να ελαχιστοποιηθεί η εισροή οικονομικών πόρων στη χώρα.

    Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η Αγροτική Πολιτική, όπως διαμορφώνεται από την πρόταση της Επιτροπής θα είναι "πιο δυσλειτουργική, πιο γραφειοκρατική και πολύ πιο απαιτητική όσον αφορά την πρόσβαση στη στήριξη" και συμπλήρωσε ότι "η αποσύνδεση της στήριξης από την παραγωγή θα υποβαθμίσει την ποιότητα των προϊόντων, αλλά και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου".

    Ξεκαθάρισε ότι με την νέα πρόταση δεν καταργούνται οι επιδοτήσεις, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των επιδοτήσεων, ενώ, χαρακτήρισε "θολό το τοπίο" όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τα μεσογειακά προϊόντα.

    Στ. Τ.

    [15] ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - Ε.Ε. ΤΟΝΙΣΑΝ Ρ. ΠΡΟΝΤΙ - Φ. ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:55 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αλβανίας ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στα Τίρανα με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου και Φατός Νάνο.

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο Αλβανός πρωθυπουργός, ο κ. Νάνο χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα για τη χώρα του τονίζοντας ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Αλβανίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. - Αλβανίας, ένα σημαντικό γεγονός για το οποίο, όπως τόνισε, συνεργάστηκαν και οι δύο πλευρές. Αποτελεί μία νέα φάση, όχι μόνο στην ιστορία της Αλβανίας, αλλά και στην ιστορία της Ε.Ε., υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση ποιες ήταν οι δεσμεύσεις του προς τον κ. Πρόντι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι "η αλβανική κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό φάσμα της χώρας μας ξέρουν καλά τις υποχρεώσεις τους". "Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Αλβανία μας επιτρέπει να έχουμε την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Τέτοιες προκλήσεις είναι η πάταξη της διαφθοράς, των παράνομων δραστηριοτήτων και του οργανωμένου εγκλήματος, η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας και η εφαρμογή με επιτυχία των μεταρρυθμίσεων".

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Νάνο σχετικά με τις προτεραιότητες, οι οποίες είναι: η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η βελτίωση του εκλογικού νόμου, ο νόμος για την επιστροφή των περιουσιών, η μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, η αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. "Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με την Αλβανία προκειμένου να σημειωθεί αυτή η πρόοδος. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου στα Τίρανα", σημείωσε ο κ. Πρόντι.

    Στην ερώτηση "πιστεύετε ότι και οι Αλβανοί θα πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και οι άλλοι πολίτες των χωρών της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, ο κ. Πρόντι απάντησε: "Ναι, ναι, ναι". Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι "αυτό δεν είναι ένα θέμα που αφορά απλώς τις διαπραγματεύσεις". "Η ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών σχετίζεται με την ανάπτυξη της χώρας, με την επίτευξη των ευρωπαϊκών προτύπων, με την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, της οικονομίας κ.ά.".

    Στη συνέχεια ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι "το μήνυμά μου για τους Αλβανούς είναι "Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη". "Και η σημερινή συμφωνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. - Αλβανίας αποτελεί πράγματι μία προϋπόθεση για ανάπτυξη της Αλβανίας. Στην Αλβανία έχουν γίνει πολλές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες. Για αυτό θα συνεργαστούμε. Ο κόσμος έχει ανάγκη για μία ενωμένη Ευρώπη και σ' αυτή την Ευρώπη η Αλβανία έχει τη δική της θέση".

    Ο κ. Πρόντι θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα. Στη συνέχεια θα μιλήσει στην Αλβανική Βουλή. Τέλος, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Σερβέτ Πελούμπι, τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα και το Δήμαρχο Τιράνων Εντι Ράμα.

    [16] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Τα κέρδη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης απώλεσε σήμερα το ΧΑΚ, υποχωρώντας και πάλι στο επίπεδο των 91 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,14%, κλείνοντας στις 91,44 μονάδες. Μείωση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 520 χιλιάδες λίρες.

    Διπλάσιες ζημιές από αυτές που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών. Ο Δείκτης FTSE/CySE σημείωσε σημαντική πτώση, σε ποσοστό 2,31%, κλείνοντας στις 354,89 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ "8"

    Λιουμπλιάνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:47 UTC+2)

    H Σλοβενία συντάχθηκε με τις οκτώ ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποστήριξαν με ανοιχτή επιστολή τους την αμερικανική στάση στο θέμα του Ιράκ.

    Η σλοβένικη εφημερίδα Delo δημοσιεύει επισημάνσεις του Σλοβένου υπουργού Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ, ο οποίος συντάσσεται με την θέση των οκτώ και εκφράζει την επιθυμία να υπογράψει και ο ίδιος την επιστολή.

    "Είναι πολύ σπουδαίο η διεθνής κοινότητα να έχει ενιαία στάση απέναντι στις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν στο Ιράκ", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σλοβένος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συναίνεση ως προς τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου οι αποφάσεις του Οργανισμού να γίνουν σεβαστές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Σλοβένου προέδρου Γιάνες Ντρνόβσεκ, ο οποίος συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής των οκτώ.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Αντον Ροπ επισήμανε ότι τα τελευταία 12 χρόνια το Ιράκ αψηφά τις υποθέσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Μίκουλας Τζουρίντα επισήμανε ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι ο ένατος υπογράφων της ανοικτής επιστολής των «8».

    Οι πρώτες οκτώ χώρες που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία.

    [18] ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:03 UTC+2)

    Την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης ευρωπαϊκής τρόικα Τουρκίας, στην Άγκυρα.

    Τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι προωθούμενες αλλαγές δεν ωφελούν μόνο την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, αλλά και τον ίδιο τον τουρκικό λαό.

    Στη σημασία υλοποίησης των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και πρόσθεσε ότι στη νέα Συμφωνία Εταιρικής Σύνδεσης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, θα περιλαμβάνεται ένα κεφάλαιο που θα αφορά στον ρόλο του στρατού στην πολιτική.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, ο οποίος εξέφρασε από την πλευρά του τη στήριξη της χώρας του, που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [19] Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη, το διάστημα που έρχεται, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στην ηγεσία του κράτους. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρίστος Στυλιανίδης, ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ''θα ήταν μέγα λάθος να ρισκάρουμε και να δώσουμε προσχήματα στον Ραούφ Ντενκτάς να ανατρέψει τη διαδικασία, να ανατρέψει τη δυναμική και να επιχειρήσει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν από την αρχή, που θα έχει ως επακόλουθο την επιδείνωση του''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη ότι είναι δύσκολη η λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''φαίνεται δύσκολο να έχουμε εξελίξεις'' μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να παραμείνει και μετά την 28η Φεβρουαρίου''.

    Ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι οι δηλώσεις Σημίτη επιβεβαιώνουν ότι ''η υποψηφιότητα του κ. Κληρίδη είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία''.

    Γιατί μόνο αυτός, είπε, ''μπορεί να διατηρήσει αυτή τη δυναμική αλώβητη''.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''είναι πάρα πολύ σημαντικές'', λέγοντας ότι ''όπως και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνει σαφώς ότι περνούμε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο''.

    Ερωτηθείς για την κίνηση των ''8'' ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρουσιάστηκαν υπέρ της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράκ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''όντως υπάρχει πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των οκτώ αυτών χωρών''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν περιθώρια μέσα στο κοινό πνεύμα, η ΕΕ να κρατήσει μια κοινή στάση απέναντι στα γεγονότα που έρχονται. Είναι μία δύναμη ειρήνης και πιστεύω ότι έχει τη δυνατότητα ακόμη να διατηρήσει αυτό το ρόλο της στη διεθνή σκηνή'', ανέφερε.

    Σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''όποιος είχε δημοσκοπήσεις τέτοιες θα τις είχε ήδη δημοσιεύσει και δεν θα χρησιμοποιούσε το ψίθυρο''.

    ''Οποιος έχει στοιχεία, τα καταθέτει δίνοντας και το όνομα της εταιρείας και το δείγμα και το αν και κατά πόσο αυτή η δημοσκόπηση είναι τηλεφωνική ή κάλπης'', συμπλήρωσε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων στην προετοιμασία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά θέματα στην Αθήνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να πετύχει και η Αθήνα ως διοργανώτρια πόλη της Ολυμπιάδας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα θέματα της φιλοξενίας, των επισκεπτών που αναμένονται και του κόστους των έργων που πρέπει να γίνουν.

    Για δημιουργικό διάλογο έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος ο οποίος υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Όπως είπε ο υπουργός, εξετάστηκαν θέματα τεχνικών έργων, προσβασιμότητας, αστικών αναπλάσεων, διαφημίσεων, όψεων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά και θέματα λειτουργίας της πόλης για πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα γεγονότα. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι έγινε πλήρης καταγραφή των θεμάτων και τόνισε ότι υπάρχει μια καλή καταγραφή του κόστους. Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα δοθούν κονδύλια στο Δήμο της Αθήνας ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Στη συνάντηση Βενιζέλου Μπακογιάννη υπήρξε ακόμη δέσμευση για μια σειρά θεμάτων που θα εξεταστούν συνολικά όπως η υποδοχή του 2004 ως Ολυμπιακού έτους και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2004 πριν τους αγώνες.

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΛΙΕΒΙΤΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:21 UTC+2)

    Για το ντέρμπι με τον Ηρακλή που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή μίλησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής μπάσκετ του ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς. «Κάθε τοπικό ντέρμπι παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Εχει επίσης μεγάλη ιδιαιτερότητα», τόνισε ο κ. Πρέλεβιτς και συνέχισε: «Για μας το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αντιμετωπίζουμε τον Ηρακλή την Κυριακή, τη Δευτέρα θα ταξιδέψουμε στην Γιουγκοσλαβία και το επόμενο Σαββατοκύριακο παίζουμε με τον Μακεδονικό. Είναι τρία καθοριστικά παιχνίδια. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε».

    Σε ό,τι αφορά τον αγώνα με τον Ηρακλή, τόνισε ότι θα επιδιώξει τρόπους επίλυσης των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομάδα του λόγω των τραυματισμών τριών πλέι μέικερ. «Ο Μιλισάβλιεβιτς έκανε σήμερα προπόνηση, ενώ ο Λιμνιάτης δεν έχει ξεπεράσει την ίωση. Και οι δύο θα συμπεριληφθούν στην αποστολή όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καταφέρουν να προσφέρουν. Ο Βασιλειάδης στο φιλικό παιχνίδι με την Ραμποντνίσκι έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν θα έχουμε καθαρό πλέι μέικερ», τόνισε ο τεχνικός του ΠΑΟΚ.

    Τέλος, ο Μπάνε Πρέλεβιτς αναφορικά με την πορεία της εθνικής μας τόνισε: «Υπάρχουν 7-8 ομάδες που είναι του ίδιου επιπέδου με την Ελλάδα. Αγωνίζονται παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό και δείχνουν πολύ μεγάλη διάθεση. Θεωρώ ότι όλα είναι ανοικτά στο προσεχές Ευρωμπάσκετ».

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:34 UTC+2)

    Επίσκεψη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησε σήμερα (13.00) η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Πρόεδρος της Ο.Ε.Ο.Α. ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη παρέθεσε γεύμα εργασίας στην κυρία Γεννηματά.

    Μετά το γεύμα, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε: "Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε εδώ στην ΑΘΗΝΑ 2004 και να ενημερώσουμε την Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών Πειραιώς, κα Φώφη Γεννηματά για την προετοιμασία μας ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας δίνουν την ευκαιρία να συνεργαστούμε, ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις ή να επιταχυνθούν διαδικασίες ιδιαίτερα σε σχέση με τις λειτουργίες της πόλης κατά τις ημέρες των Αγώνων. Η ενημέρωση λοιπόν, εξειδικεύτηκε σε θέματα, όπως είναι για παράδειγμα η καθαριότητα, τα θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής, μεταφορών και άλλα.

    Η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή και βεβαίως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μ' αυτούς τους ρυθμούς και μ' αυτή την πολύ καλή διάθεση που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, αφού όλοι έχουμε και πρέπει να έχουμε την αίσθηση του επείγοντος και της δυσκολίας του εγχειρήματος".

    Από την πλευράς της η κ. Γεννηματά δήλωσε: "Ξεκινάμε μία πολύ στενή και θερμή συνεργασία απ' ότι φάνηκε ήδη από αυτή την πρώτη συνάντηση, γιατί υπάρχουν θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνη η Νομαρχία και της Αθήνας και του Πειραιά. Το πολύ μεγάλο ζήτημα καταρχήν της δημόσιας υγείας. Πρέπει να ελέγξουμε όλους τους σταθμούς πώλησης νερών, τα τρόφιμα, τα εστιατόρια, τα κρουαζιερόπλοια, ακόμη και τις πισίνες. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, που έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Θα πρέπει όλοι αυτοί οι έλεγχοι να έχουν ολοκληρωθεί και να επαναληφθούν το 2004. Και το επίσης σημαντικό θέμα, στο οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς σημαντικά, είναι αυτό της καθαριότητας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να βοηθήσουμε την Οργανωτική Επιτροπή, ώστε να γίνουν οι Αγώνες με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και να εξυπηρετηθεί η ζωή και των επισκεπτών και των πολιτών του λεκανοπεδίου. Και βεβαίως, η αγωνία μας είναι πώς όλα αυτά θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, για να βελτιώσουν μόνιμα τις συνθήκες της ζωής των πολιτών της Αθήνας", κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    [23] Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Η Βρετανική Κυβέρνηση καθυστερεί την απόφασή της για το αν θα στηρίξει υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, καθώς αυτή την στιγμή προτεραιότητα έχει ο επερχόμενος (κατά τα φαινόμενα) πόλεμος εναντίον του Ιράκ. Η απόφαση του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ήταν προγραμματισμένο ν' ανακοινωθεί χθες, όμως σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα. «Η πιθανή διεθνής διαμάχη με το Ιράκ είναι μεγαλύτερης σημασίας. Αν και πιστεύουμε ότι καθυστέρηση μιας εβδομάδας στην απόφαση δεν θα επηρεάσει τις πιθανότητες επιτυχίας της υποψηφιότητας» ήταν τα λόγια του Simon Clegg, Διευθύνοντα Συμβούλου της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης.

    Οι άνθρωποι του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης πάντως επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες και τα δεδομένα προτού ανάψουν το «πράσινο φως» για την διεκδίκηση. Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 θα διεκδικηθούν, μόνο αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αυξημένες, αλλά και ότι η διεξαγωγή τους θα επιφέρει οικονομικά, έστω και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία.

    Μέχρι στιγμής η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και η Μαδρίτη έχουν καταθέσει επίσημα υποψηφιότητα, ενώ για το ίδιο προσανατολίζονται το Παρίσι, το Ρίο και μία γερμανική (άγνωστο ποια) πόλη. Η προθεσμία κατάθεσης λήγει στις 15 Ιουλίου, ενώ η ΔΟΕ θα επιλέξει την πόλη των Αγώνων το 2005.

    [24] ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) ανακοίνωσε την έναρξη του νέου της συστήματος κατάταξης, ITN (Διεθνής Κατηγορία Αντισφαίρισης), που θα επιτρέψει σε όλους τους παίκτες στον κόσμο να βαθμολογηθούν από 10 (αρχάριοι) ως 1 (επαγγελματίες). Το σύστημα αυτό αποβλέπει στην ευκολότερη σύγκριση μεταξύ των παικτών από διαφορετικές χώρες. Σήμερα, μόνο 20 χώρες διαθέτουν εθνικό σύστημα κατάταξης. Η ITF ελπίζει ότι το νέο αυτό σύστημα, που θα δοκιμαστεί πρώτα στην Αυστραλία, θα υιοθετηθεί στη συνέχεια από πολλές εθνικές ομοσπονδίες.

    [25] ΜΠΛΕΡ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ "ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ"

    Λονδίνο, 31 Ιανουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνυ Μπλερ είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για αφοπλισμό.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Σαντάμ Χουσεΐν παραβιάζει το ψήφισμα,» δήλωσε ο κ. Μπλερ σε συνέντευξη του στο ΒΒC. «Σαφώς πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί.»

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως τα όπλα που διαθέτει ο Σαντάμ αποτελούν εργαλείο διαιώνισης για το βάρβαρο και αυταρχικό καθεστώς του, γι' αυτό πρέπει να αφοπλιστεί.

    «Αλλά στο θέμα αυτό δεν μετρά μόνο η γνώμη μου, θα πρέπει να αποτελέσει συμπέρασμα της διεθνούς κοινότητας συνολικά.»

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε όμως ότι είναι σημαντικό να δοθούν περαιτέρω ευκαιρίες στη διαδικασία επίλυσης της κρίσης μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    «Και έαν, όπως προβλέπω, οι επιθεωρητές συνεχίσουν να μάς λένε την αλήθεια, ότι δηλαδή το καθεστώς δεν συνεργάζεται, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα δράσουν,» λέει ο πρωθυπουργός στη Βρετανία, ο οποίος προσθέτει ότι η διαδικασία που ακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη έχει αποτέλεσμα.

    Οι ανταποκριτές λένε ότι αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Μπλερ στον αμερικανό πρόεδρο, Μπους, στη συνάντηση τους στο Καμπ Ντέιβιντ.

    Λίγο πριν συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Μπλερ είπε στο BBC στην Ουάσινγκτον, ότι το Ιράκ δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα:

    «Η Αλ Κάιντα και η Βόρεια Κορέα αποτελούν επίσης απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει νέο ψήφισμα του ΟΗΕ για την έγκριση ενδεχόμενης επίθεσης.

    Πάντως Βρετανικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζορτζ Μπους ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ζητήσει περισσότερο χρόνο πριν προχωρήσουν σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

    [26] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Νίκαια, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:26 UTC+2)

    Από αύριο 1η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η συνθήκη της Νίκαιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κατάργηση της ομοφωνίας και η μερική επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και η αναστάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο υπουργών προς όφελος των μεγαλυτέρων πληθυσμιακά χωρών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Συνθήκης, που διασφαλίζει τη λειτουργία της Ευρώπης των «25» κρατών μελών.

    Η συνθήκη υπογράφτηκε στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας τον Δεκέμβριο του 2000.

    [27] ΣΤΙΣ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Στις 14 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η νέα έκθεση των επικεφαλείς των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων σε ιρακινό έδαφος.

    Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μελίσα Φλέμινγκ επισήμανε ότι η νέα έκθεση θα αποτελεί αναφορά για την εξέλιξη των επιθεωρήσεων στο Ιράκ.

    Τη νέα έκθεση ζήτησε με αίτημά της η Γερμανία, χώρα που από αύριο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [28] ΝΕΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

    Ουάσινγκτον, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Πρόκληση χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου οποιαδήποτε ενεργοποίηση του προγράμματος επεξεργασίας πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Βόρεια Κορέα.

    Ο Άρι Φλέισερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν φορτηγά στην πυρηνική μονάδα της Γιονμπιόν που προφανώς φόρτωναν για μεταφορά τις 8000 ράβδους πυρηνικού καυσίμου που ήταν αποθηκευμένες εκεί.

    ''Η οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να απομονωθεί ακόμη περισσότερο η Βόρεια Κορέα στη διεθνή κοινότητα που είναι ενωμένη στη βούληση της να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σημερινή κατάσταση'', υπογράμμισε ο Φλέισερ.

    Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η Πιονγιάνγκ θα μπορούσε είτε να προσπαθήσει να κρύψει το καύσιμο της μονάδας της Γιονμπιόν ή να το μεταφέρει σε μια μονάδα επεξεργασίας για να το μετατρέψει σε πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση.

    Οι εν λόγω κινήσεις θα επέτρεπαν στη Βόρεια Κορέα να αρχίσει να παράγει πλουτώνιο για στρατιωτική χρήση έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με σχόλια ειδικών.

    [29] ΜΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 31 Ιανουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Με προκήρυξη πρόωρων εκλογών πρόκειται να απαντήσει ο Μπερλουσκόνι σε περίπτωση που καταδικαστεί από δικαστήριο του Μιλάνο για σκάνδαλα διαφθοράς.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Stampa, ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή του 1994, (όταν κατέρρευσε η κυβέρνηση με αποχώρηση της Λέγκας του Βορρά λόγω των ανακρίσεων του Μπερλουσκόνι), τότε η χώρα θα καταφύγει στις κάλπες.

    Το 1994, ο μόλις επτά μηνών κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέρρευσε με την αιφνίδια αποχώρηση της Λέγκας του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι λόγω των ανακρίσεων εις βάρος του Καβαλιέρε. Ο Μπόσι είχε αξιώσει τότε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, με το οποίο αντιτίθετο ο Μπερλουσκόνι.

    Στη δίκη που θα διεξαχθεί τελικά τον Φεβρουάριο στο Μιλάνο ο Ιταλός πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει κατηγορίες δωροδοκίας δικαστών στην προσπάθεια εξαγοράς επιχείρησης.

    [30] ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (18:09 UTC+2)

    Το βιβλίο της ψυχολόγου Μπόνι Μίλλερ, συζύγου του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, «Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά» παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος , η ψυχολόγος επίκουρος καθηγήτριας στο ΑΠΘ Ρένια Ταρλατζή η πρόεδρος του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια Καίτη Τζιτζικώστα και η ίδια η συγγραφέας.

    Το βιβλίο αναφέρεται στις μεθόδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς ώστε να διευκολυνθούν τα παιδιά στην απόκτηση χρήσιμων γνώσεων και ικανοτήτων καθώς και στην αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους που θα τους χρησιμεύσει σε ολόκληρη τη ζωή τους. Το βιβλίο γραμμένο με τρόπο απλό εύληπτο και παραστατικό προτείνει μικρές χρήσιμες αλλαγές που δίνουν μια ποιότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Προτείνει καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, προσεγγίζοντας τα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες. Θεωρεί ότι η σχολική ατμόσφαιρα δεν είναι το πεδίο επίδειξης της εκπαιδευτικής αλαζονείας αυθεντίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά συχνά πυκνά.

    «Η συγγραφή ενός εγχειριδίου που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανήκουν σε μια διαφορετική κουλτούρα απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια γνώση και ευαισθησία. Για να εμπλουτίσω αυτό το βιβλίο με χρήσιμες πληροφορίες και μεθοδολογίες που θα ακολουθηθούν από τους εκπαιδευτικούς τόσο στην Ελλάδα όσο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη χρειάστηκε όχι μόνο η μετάφραση του υλικού που υπήρχε , αλλά και ειδικές γνώσεις για το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα στις χώρες αυτές και τις δυνατότητες που προσφέρει για αλλαγές» επισημαίνει η κ Μίλλερ στον πρόλογο του βιβλίου της.

    Θετική συμβολή στις σύγχρονες αναζητήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας χαρακτήρισε το βιβλίο της Μπόνι Μίλλερ ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης τονίζοντας ότι αυτό απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν την ψυχολογία των παιδιών στα πρώτα τους βήματα.

    «Σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, σε μια κοινωνία που προσδιορίζεται όλο και περισσότερο από τη συσσώρευση της γνώσης η τέχνη και μετά η οικονομία της μάθησης είναι ένα βασικό εφόδιο αλλά και μια βασική διαδρομή ζωής. Η Μπόνι Μίλλερ πιστεύει πως αφού είναι αδύνατο να τα μάθουμε όλα στα παιδιά, αυτό που μπορεί να κάνει ένας παιδαγωγός είναι να μάθει στο παιδί πώς να μαθαίνει» είπε ο κ Πασχαλίδης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά σήμερα εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τον δάσκαλο μέχρι και 45 ώρες την εβδομάδα και αυτό είναι σε βάρος και της ψυχολογικής και της φυσικής τους κατάστασης. «Τα παιδιά μπαίνουν πολύ νωρίς σε έναν άγριο κόσμο με δεκάδες ΡΙΝ, κωδικούς, μητρώα, κλειδιά που τους ανοίγουν πολλά δωμάτια την ίδια ώρα που τους φυλακίζουν σε ένα σπίτι με εκατομμύρια πληροφορίες. Σε αυτόν τον άγριο κόσμο ο δάσκαλο θα πρέπει να μάθει στο παιδί το μυστικό δρόμο της αυτογνωσίας, αλλά και της απελευθέρωσης. Είναι μια δύσκολη υπόθεση, είναι μια συναρπαστική υπόθεση» πρόσθεσε ο κ Πασχαλίδης

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από την πλευρά του είπε ότι η κ. Μίλλερ στο βιβλίο της δεν αρκείται σε διαπιστώσεις αλλά προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις. «Πρόκειται για ένα κατατοπιστικό, πλήρες και ευχάριστο βιβλίο που κερδίζει τον αναγνώστη. Τα θέματά του αγγίζουν τον πυρήνα της εκπαίδευσης και τις σχέσεις των εκπαιδευτικών με τους μαθητές», πρόσθεσε ο κ Παπαγεωργόπουλος.

    Η Μπόνι Μίλλερ γενήθηκε στο Σικάγο, σπούδασε ψυχολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος, υπεύθυνη κατάρτισης και εκπαιδευτικός. Εχει διδάξει κοινωνική εργασία, ψυχολογία και ειδική αγωγή σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ταϊλάνδη, την Κύπρο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στη Βοσνία Ερζεγοβίνη προσέφερε τις υπηρεσίες της ως σύμβουλος σε πολλές διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρόσφατα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε ένα βίντεο κατάρτισης για εκπαιδευτικούς.

    [31] "ΤΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΛΜΠΡΟΝ" ΤΟΥ ΚΛΑΙΣΤ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (16:07 UTC+2)

    «Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν» (1807) του Χάινριχ φον Κλάιστ ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης. Η σκηνοθεσία είναι του Ατίλα Ρέτλι, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς του ουγγρικού θεάτρου. Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα εγκαταλείπει την οικογένειά της κι ακολουθεί με τυφλή αφοσίωση τον Κόμη του Στραλ. Ο πατέρας της τον οδηγεί σε δίκη κατηγορώντας τον για ανίερη μαγεία, αλλά το δικαστήριο τον αθωώνει κι εκείνος, με την εξουσία που η ίδια η κοπέλα του αναγνωρίζει, της επιβάλλει να επιστρέψει στο σπίτι της.

    Λίγο αργότερα, ο κόμης συναντά τυχαία μια άλλη γυναίκα, θαμπώνεται από την ομορφιά της και της προτείνει να παντρευτούν. Οι δρόμοι του κοριτσιού και του ιππότη μοιάζει να χωρίζουν για πάντα, αλλά η μοίρα επιφυλάσσει διαφορετικό τέλος για τη ζωή των ανυποψίαστων ηρώων σ' αυτό το ερωτικό παραμύθι.

    [32] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ορχήστρες, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Αμβούργου θα απολαύσει το κοινό την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα Λίγκετι, Μότσαρτ, και Μπάρτοκ υπό τη διεύθυνση του Ίνγκο Μέτζμάχερ. Ως σολίστ θα εμφανιστεί ο νεαρός πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης.

    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Αμβούργου ιδρύθηκε το 1904, υπό τη μουσική διεύθυνση του Max Fiedler. Η δημιουργία της ανάγεται στη Hamburg Philharmonic Society (Φιλαρμονική Εταιρία του Αμβούργου) η οποία ήδη από το 1824, έδινε πολλές συναυλίες που προσήλκυαν επιφανείς μουσικούς και συνθέτες. Η φιλαρμονική έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους συνθέτες, σολίστες και διευθυντές ορχήστρας, μεταξύ των οποίων οι Προκόφιεφ, Στραβίνσκι, Γεχούντι, Μενουχίν κ.α.

    [33] ΠΕΦΤΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΦΙΛΜ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (13:44 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται την Κυριακή ο 1ος Διαγωνισμός Ερασιτεχνικού Φιλμ Βίντεο με τίτλο «Των Εικόνων οι Εκδοχές», που διοργανώνει ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου.

    Στο διαγωνισμό, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, συμμετέχουν συνολικά 36 ταινίες μαθητών αλλά και ενηλίκων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας.

    Πρόκειται για ταινίες διαφόρων ειδών που η διάρκεια τους δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

    Όλες οι διαγωνιζόμενες ταινίες θα προβληθούν τμηματικά σήμερα αύριο και την Κυριακή ενώ παράλληλα στη διάρκεια του τριημέρου θα προβληθούν και ταινίες που έχουν τεθεί εκτός διαγωνισμού.

    Η πενταμελής κριτική επιτροπή θα ψηφίσει τα τρία καλύτερα φιλμάκια που θα βραβευτούν με χρηματικό ποσό και τιμητικές πλακέτες.

    Το πρώτο βραβείο που θα απονεμηθεί σε ενήλικες υποψηφίους είναι της τάξης των 600 ευρώ, το δεύτερο που αφορά τη συμμετοχή μαθητών ανέρχεται στα 450 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και τρίτη τιμητική βράβευση, το ειδικό σχολικό βραβείο, της τάξεως των 300 ευρώ.

    Στο πλαίσιο του 1ου διαγωνισμού ερασιτεχνικού Φιλμ Βίντεο ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ευόσμου πραγματοποιεί αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό της έβδομης τέχνης τον Άλφρεντ Χίτσκοκ με την προβολή δύο ταινιών του. Σήμερα θα προβληθούν οι ταινίες «Ο άγνωστος του express» και «η κυρία εξαφανίζεται

    [34] ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ- ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΠΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    O Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα τραγουδούν μαζί ,αύριο και μεθαύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τα παιδιά της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων). Τα έσοδα από τις δύο αυτές συναυλίες, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν από την πρώτη ημέρα προπώλησής τους, θα διατεθούν για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του νέου βρεφονηπιακού σταθμού «Πρώιμης Παρέμβασης» της ΕΛΕΠΑΠ, που θα λειτουργήσει στα μέσα του 2003 φιλοδοξώντας να αποτελέσει πρότυπο για όλη τη χώρα.

    Το δίωρο και πλέον πρόγραμμα αυτών των εμφανίσεων, βασίζεται σε τραγούδια ρεμπέτικα, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, συνθέτοντας μια παράσταση-σπουδή στην ελληνική μουσική. Η επιλογή των τραγουδιών, μας ταξιδεύει στο χρόνο, σε διαφορετικούς ρυθμούς και μελωδίες και είναι δομημένη με τρόπο τέτοιο, ώστε να εκμηδενίζονται οι «διαφορές» στα είδη των τραγουδιών.

    Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα σταχυολογήσουν επί σκηνής τις κλασικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, προτείνοντας μέσα από ντουέτα, τραγούδια των : Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χατζηχρήστου, Μητσάκη, Καλδάρα, Χιώτη, Ζαμπέτα, Πάνου, Νικολόπουλου αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, Λοϊζου, Σαββόπουλου, Πλέσσα, Μαχαιρίτσα, Κραουνάκη, Αντύπα σε στίχους του Γκάτσου, του Πυθαγόρα, του Παπαδόπουλου, του Ελευθερίου, του Τριπολίτη κ.α.

    Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και «συγγενικά» τραγούδια της Μεσογείου, που εναρμονίζονται με την ιστορία και τη μελωδία των δικών μας τραγουδιών, όπως το υπέροχο fado «Η θάλασσα κι εσύ» (O mare e tu), τραγούδι που με εξαιρετικό τρόπο απέδωσε στα ελληνικά η Λίνα Νικολακοπούλου, ειδικά για τις συγκεκριμένες παραστάσεις. Δεκαοκτώ εξαιρετικοί μουσικοί πλαισιώνουν τους δύο καλλιτέχνες, ενώ ο Κώστας Γανωσέλης και ο Γιώργος Νιάρχος είναι υπεύθυνοι για τις ενορχηστρώσεις. Στη δομή του προγράμματος, με τον Γιώργο Νταλάρα συνεργάστηκε ο Λάμπρος Λιάβας και η Άννα Νταλάρα.Οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν από τον Mike Cooper , ο ήχος σχεδιάστηκε από τον Γιάννη Σμυρναίο και τον Βαγγέλη Κουλούρη, ενώ η ηχητική κάλυψη είναι του Κώστα Κωνσταντινόπουλου.

    H ΕΛΕΠΑΠ

    Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων λειτουργεί σαν Κέντρο Ανοιχτής Περίθαλψης και προσφέρει διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση σε παιδιά με κινητικές διαταραχές και καθυστέρηση της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης, λόγω εγκεφαλικής παράλυσης, πάρεσης βραχιονίου πλέγματος, σκελετικών συγγενών ή επίκτητων δυσπλασιών, μεταβολικών νοσημάτων, συνδρόμων κ.λ.π. Είναι Ν.Π.Ι.Δ. Φιλανθρωπικό Σωματείο αναγνωρισμένο ειδικά ως μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας.

    Η Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Θεσσαλονίκης, που σήμερα εξυπηρετεί περίπου 250 παιδιά και τις οικογένειές τους, διαθέτει:

    · Ιατρική ομάδα, που αποτελείται από Ορθοπεδικούς, Νευρολόγο, Παιδίατρο και Οφθαλμίατρο και υποστηρίζεται από Νοσηλεύτρια.

    · Τμήματα θεραπείας για Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Υδροθεραπεία, Ηλεκτροθεραπεία, Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Ψυχοκινητική.

    · Τμήμα Ψυχοπαιδαγωγικής Έρευνας και Παρέμβασης στα παιδιά και Συμβουλευτική Γονέων.

    · Κοινωνική Υπηρεσία για την σωστή καθοδήγηση της οικογένειας στην αντιμετώπιση κοινωνικών και ασφαλιστικών προβλημάτων.

    · Ειδικά Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικό, Γυμνάσιο), τα οποία είναι δημόσια και φιλοξενούνται στον χώρο της Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. με σκοπό τα παιδιά που είναι ενταγμένα στα θεραπευτικά προγράμματα της Ε.Λ.Ε.Π.ΑΠ. να μπορούν ταυτόχρονα να εκπαιδεύονται στον ίδιο χώρο όταν φθάσουν στην κατάλληλη ηλικία.

    Από το 1990 λειτουργεί το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Παίδων (ΤΕΚΑΝ). Στο τμήμα αυτό νέοι ηλικίας από 16 μέχρι 30 ετών έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν δύο εκπαιδευτικές κατευθύνσεις: οικιακών επαγγελμάτων και βοηθού γραφείου. Στα μέσα του 2003 θα λειτουργήσει το τμήμα της «Πρώιμης Παρέμβασης» σε νέες διαμορφωμένες εγκαταστάσεις. Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε βρέφη, νήπια και παιδιά από 0 έως 5 ετών και έχει σκοπό την σφαιρική παρακολούθηση, τον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των προβλημάτων στην ανάπτυξη τους τόσο την κινητική όσο και την νοητική και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους. Για την μεταφορά των παιδιών του Σχολείου από τα σπίτια τους προς το Ίδρυμα και αντίθετα η Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. διαθέτει συνολικά έξι σχολικά αυτοκίνητα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 31 January 2003 - 19:15:15 UTC